Matisse

Post on 29-Jun-2015

4.021 views 5 download

Transcript of Matisse

Henry Matisse ( 1869-1954) va ser un pintor francès, un dels més importants del segle XX.

A més de pintar també va ser escultor, dibuixant i gravador, però pel que és més conegut és per la utilització del color i pels seus dibuixos senzills i originals.

Va començar estudiant Dret, però durant la recuperació d’una malaltia la seva mare li va regalar unes pintures perquè s’entretingués i ell va descobrir la seva veritable vocació. Va deixar els seus estudis i va decidir ser artista.El seu treball passa per diferents etapes i estils.

Al principi la seva pintura era més tradicional. Pintava natures mortes i paisatges, però ben aviat va descobrir pintors de la seva època i es va impressionar pel tractament del color dels “impressionistes” i els “fauvistes”.

Va començar a utilitzar colors brillants i exagerats. No li preocupaven tant les formes ni que les seves obres s’assemblessin molt a la realitat. Fa pinzellades àmplies i grosses i no té gaire en compte els detalls. El que ell volia és que les seves pintures expressessin emocions i impactessin al públic.

També va descobrir la tècnica “puntillista” i la va utilitzar en algunes de les seves obres.Després d’un viatge a Argelia va incorporar temes africans a la seva pintura.Al començament les crítiques van ser molt dolentes perquè la gent no entenia aquest tipus d’art.Però poc a poc va anar trobant adeptes, es va anar fent famós i moltes de les seves obres les feia per encàrrec.D’aquesta època són els quadres “La música i la dansa. Dóna més importància al moviment que als detalls anatòmics.Més endavant se’n va a viure a Niça i comença a fer servir la pintura amb un sentit més decoratiu. Fa servir molt les formes rítmiques i repetitives.Va fer alguns vitralls per una capella i cases particulars.

Al final de la seva vida ja molt malalt i amb cadira de rodes es va dedicar a fer collages amb paper tallat . Ell ho anomenava “pintura amb tisores”. D’aquesta època són els seus famosos “Nusos blaus”.

Va morir a Niça al 1964.

RETRATS

Autoretrat. 1906 Autoretrat. 1918

La ratlla verda. 1905 Dona amb barret. 1905

PUNTILLISME

Luxe, calma i voluptuositat. 1904

Dona amb ombrella. 1905

BODEGONS

Bodegó amb taronges. 1913 Interior amb fonògraf. 1924

Bodegó amb llibres.

COLOR

L’habitació vermella. 1908

La dansa. 1909

El mar. 1946

VITRALLS

Capella de Saint-Marie du Rosaire. 1948

COLLAGES

Icaro. 1947

Llançador de ganivets. 1947

La garba. 1953

Dona amb amfora. 1953Nu blau. 1952

El cargol. 1953

GLOSSARI:

Impressionisme: Estil de pintura en el que predomina la llum i el color sobre la forma. No són partidaris de la pintura massa formal ni massa treballada.

Fauvisme: El nom ve de la paraula “fauve” que vol dir bèstia salvatge. Els anomenaven així per la seva expressió a través dels colors purs, l'exageració del dibuix i les perspectives forçades.

Puntillisme: Tècnica que consisteix en fer servir punts de colors purs en lloc de pinzellades.

ENLLAÇOS:

http://www.famousartistsgallery.com/gallery/matisse-jl.html

http://www.henri-matisse.net/paintingssectionfour.html

http://www.taringa.net/posts/arte/13363158/El-Mejor-Post-de-Henri-Matisse---El-rey-del-cromatismo.html