11.000 EXEMPLARS 579 - 26 de setembre de 2013 FirAnoia ... · Setmanari d’informació comarcal de...

20
Setmanari d’informació comarcal de lliure distribució - 11.000 EXEMPLARS - Fundat l’any 2001 - Número 579 - 26 de setembre de 2013 Aquest cap de setmana, Jornades Europees del Patrimoni Pàg. 17 Avui comença la Festa Major d’Orpí Pàg. 23 Concert homenatge a Ovidi Montllor Pàg. 18 11è aniversari de la Colla Gegantera del Bisbalet Pàg. 21 Pedalada popular a Piera Pàg. 19 Homenatge al jugador d’hoquei patins David Cáceres Pàg. 30 FirAnoia arriba carregada de novetats D emà divendres, a les 6 de la tarda, es farà la inauguració oficial de la novedosa FirAnoia, la fira multisectorial de la comarca. Feia vint anys que la mostra s’ubicava al recinte de Cal Carner i enguany, els visitants de FirAnoia trobaran els estands comercials i industrials repartits als cèntrics carrers i places d’Igualada. Al llarg dels tres dies de FirAnoia ofereix un programa amb moltes activitas paral·leles. Pàgs. 20 i 21 Amb la vinyala, gran festa gastronòmica a Òdena L a tercera edició de la Fira de la Vinyala, celebrada a Òdena ha convertit la jornada en una gran festa gastronòmica; al llarg del matí de diumenge es van repartir unes 4.600 degustacions de cargols i productes artesans com embotits, formatges, vins, i caves i raïm. Va arrodonir el programa matinal la Festa de la Verema. Aquest cap de setmana, a l’Espelt s’hi celebrarà la 2a edició de la Fira de la Cervesa. Pàgs. 5 i 19 Artur Mas presidirà el Dia del Partit de Convergència Democràtica de Catalunya, diumenge a Igualada

Transcript of 11.000 EXEMPLARS 579 - 26 de setembre de 2013 FirAnoia ... · Setmanari d’informació comarcal de...

Page 1: 11.000 EXEMPLARS 579 - 26 de setembre de 2013 FirAnoia ... · Setmanari d’informació comarcal de lliure distribució - 11.000 EXEMPLARS - Fundat l’any 2001 - Número 579 - 26

Setmanari d’informació comarcal de lliure distribució - 11.000 EXEMPLARS - Fundat l’any 2001 - Número 579 - 26 de setembre de 2013

Aquest cap de setmana, Jornades Europees del Patrimoni

Pàg. 17

Avui comença la Festa Major d’Orpí

Pàg. 23

Concert homenatge a Ovidi Montllor

Pàg. 18

11è aniversari de la Colla Gegantera del Bisbalet

Pàg. 21

Pedalada popular a Piera

Pàg. 19

Homenatge al jugador d’hoquei patins David Cáceres

Pàg. 30

FirAnoia arriba carregada de novetats

Demà divendres, a les 6 de la tarda, es farà la inauguració oficial de la novedosa FirAnoia, la fira multisectorial de la comarca. Feia vint anys que la mostra s’ubicava al recinte de Cal Carner i enguany, els visitants de FirAnoia trobaran els estands comercials i industrials repartits als cèntrics carrers

i places d’Igualada. Al llarg dels tres dies de FirAnoia ofereix un programa amb moltes activitas paral·leles. Pàgs. 20 i 21

Amb la vinyala, gran festa gastronòmicaa ÒdenaLa tercera edició de la Fira de la

Vinyala, celebrada a Òdena ha convertit la jornada en una gran festa gastronòmica; al llarg del matí de diumenge es van repartir unes 4.600 degustacions de cargols i productes artesans com embotits, formatges, vins, i caves i raïm. Va arrodonir el programa matinal la Festa de la Verema. Aquest cap de setmana, a l’Espelt s’hi celebrarà la 2a edició de la Fira de la Cervesa.

Pàgs. 5 i 19

Artur Mas presidirà el Dia del Partit de

Convergència Democràtica

de Catalunya, diumenge a

Igualada

Page 2: 11.000 EXEMPLARS 579 - 26 de setembre de 2013 FirAnoia ... · Setmanari d’informació comarcal de lliure distribució - 11.000 EXEMPLARS - Fundat l’any 2001 - Número 579 - 26

2 26 de setembre de 2013

EDITA: L’enllaç dels anoiencs, s.l.DIPÒSIT LEGAL: L-352-01DIRECTORA: Pepita SeguraCOL.LABOREN: Julio Abad, Ricard Alert, Benigne Andrés, Joaquim Ba-cardit, M. Goreti Bartrolí, Gemma Belart, Enric Bernadas, Xavier Bisbal, Anna Biosca, Jordi Bòria, Albert Borràs, Jaume Borràs, Sebastià Borràs, Núria Canyamares, Jordi Carceller, Isabel Casas, Paco Castro, Berta Co-lom, Tim Comarca, Josep M. Compte, Toni Cortés, Abraham Costa, Ignasi Costa, M. Teresa Costa, Peius Cotonat, Yoli Crespillo, Gemma Cubí, Carles Cuerva, Francesca Cullerès, Maria Dalmases, Jordi Dalmau, Lleonard del Rio, Sergi de la Fuente, Josep Díaz, Xavi Domènech, Jesús Enrique, Xavier Fanega, Francesc Farrés, Olga Font, Toni Font, David Gubern, Dani Gutiér-rez, Montse Ibáñez, David Jaume, Imma Jubert, José Leno, Miquel Àngel López, Jaume Marsal, Josep Marsal, Martí Marsal, Isidro Martínez, Marisa Martínez, Dolors Martí, Josep M. Mas, Joan Millaret, Carme Moliner, Joan Mollà, Ma. Teresa Mora, Jordi Moreno, Alejandro Navarro, Sílvia Navarro, Maribel Nogué, Joan Oliva, Joan Pajares, Josep M. Palau, Vinyet Palomas, Félix Palomo, Pere Peñas, Joan Pinyol, Montse Planell, Magí Puig, Jaume Ribera, Joan Ribera, Jaume Rodríguez, Josep Antoni Ropero, Montserrat Roset, Francesc Rossell, Josep Rovira, Mireia Rubio, Míriam Salazar, Laia Se-gura, Pere Segura, Adolfo Serna, Enric Senserrich, Manuel Suero, Josep M. Talló, Ildefonsa Tarrida, Sandra Termes, Jaume Torras, Jovan Trisic, Jordi Uix, Laura Vallès, Pep Vallès, Joan Vidal, Josep Vidal, Joan Vila, Gaspar Vilarrubias, Josep M. Vilarrubias, Ylla i Anna Zenón.

MITJANA DE DIFUSIÓ CONTROLADA PER:

L’ENLLAÇ en cap cas no respon del contingut dels articles que es publiquen signats, ni comparteix necessàriament les opinio-ns que els seus autors hi manifesten.

Passatge de la Tossa, 8 - 3r - 08700 IgualadaTel./Fax 93 805 55 42 - Adreça electrònica: [email protected]

www.latossa.com

MEMBRE DE:

11.000 exemplars setmanals

COL.LABORA:

39.000 lectors audiència controlada pel Baròmetre de la Comunicació i Cultura any natural 2012

FUNERÀRIA ANOIA, S.L.

Avinguda Vilanova, 44 - 08700 IGUALADA Tel. 93 803 11 14

www.funerariaanoia.cat

EL TEMPS A LA COMARCAAlbert Borràs i Gonzàlez

D’INTERÈS

FARMÀCIES DE TORNObertes des de les 9 del matí a les 9 del matí de l’endemà. A partir de les 12 de la nit caldrà adreçar-se, amb la recepta corresponent, a la Policia Local.

Avui dijous, dia 26 de setembre: Del Pilar, c/ Comarca - Mestre Montaner.Dia 27: Fàtima, Ntra. Sra. de la Pietat, 25.Dia 28: Pagès, Pau Muntades, 54.Dia 29: Bausili, Born, 23 (9-22 h) i La Creu, Pl. de la Creu, 7 (22-9 h).Dia 30: MR Singla, Dr. Pujades, 47.Dia 1 d’octubre: Juvé, Av. Montserrat, 27.Dia 2: Torelló, Pg. Verdaguer, 82.Dia 3: Adzet, Av. Barcelona, 9.

La tardor astronòmica

Diumenge passat, 22 de setembre, a les 22:44h, hora catalana, va començar la tardor astronòmica. Aquesta s’allargarà fins el 21 de desembre a les 19:11h moment en que entrarem a l’hivern astronòmic. Molta gent es pregunta, per què és una hora tan exacte l’entrada de les diferents estacions al llarg de l’any?... bé, miro d’explicar-ho amb poques línies i un petit dibuix. A sota teniu un petit dibuix on hi ha marcats tres punts cardinals, est, sud i oest i també 3 línies. Hi ha dues línies negres i un de diferent color al mig. La línia de diferent color és la línia que surt exactament de l’est i va a parar a l’oest passant pel sud a una alçada que ve determinada pel punt del planeta en que estem situats. Aquesta línia de fet és la línia que marca el pla de l’equador terrestre si l’enviem a l’infinit, diguem que és una línia matemàtica que té a veure amb el nostre planeta. Les altres dues línies fan referència a les posicions màximes i mínimes que agafa el Sol sobre l’horitzó al llarg de l’any. Al juny és quan el Sol arriba al punt més alt i al desembre quan s’arriba al punt més baix. Concretament els dies dels solsticis ens marquen els màxims allunyaments del Sol respecte aquesta la línia de l’equador. El solstici d’estiu és quan el Sol arriba al punt més alt sobre de l’horitzó i el solstici d’hivern just el contrari. Des del solstici d’estiu fins al solstici d’hivern el Sol dia a dia va perdent alçada i ho fa gradualment. Aquest moviment gradual fa que en un moment donat el Sol creui la línia de l’equador, el pla de l’equador. És un punt matemàtic i que correspon a una hora exacte en el nostre calendari. És en aquell moment quan tenim un equinnocci. En el cas que el Sol estigui baixant, com ara, tenim l’entrada de la tardor astronòmica i quan està pujant l’entrada de la primavera astronòmica.

Dades de la comarca – Del 18 al 24 de setembre de 2013

Població Màx ( ºC ) Dia Mín

( ºC ) Dia Precipitació (mm)

Pujalt (Alta Anoia – 750m) 26,4 22 10,2 18 i 20 0,0

Igualada (Ajuntament – 325m) 28,0 20 i 22 13,1 20 0,0

Òdena (Conca d’Òdena – 330m) 29,6 21 9,5 21 0,0

La Llacuna (590m) 26,2 19 8,7 20 0,0

Hostalets de Pierola (320m) 29,6 21 13,7 20 0,0 ,

Fonts de les dades: Òdena, La Llacuna i Hostalets de Pierola són del Servei Meteorològic de Catalunya. Ajuntament d’Igualada són de l’AEMET. Pujalt són les de l’Observatori de Pujalt.

Astronomia Dijous 26 de setembre: Sortida Sol 7:42h Posta Sol 19:42h

Dijous 3 d’octubre: Sortida Sol 7:49h Posta Sol 19:30h Lluna en quart minvant: Divendres 27 de setembre

Previsió pels propers dies a l’Anoia

DIJOUS 26: Matí Tarda El dia començarà amb alguns bancs de boira i alguns núvols baixos que s’aniran aixecant donant pas al sol que dominarà la resta de la jornada. La resta del dia serà assolellat amb temperatures que encara poden pujar una mica. Màximes d’estiu.

DIVENDRES 27: Matí Tarda El dia començarà similar a dijous amb núvols baixos i alguns bancs de boira que s’aniran aixecant amb el pas de les hores. El sol dominarà arreu de la comarca a partir de mig matí i fins a primera hora de la tarda. Al llarg de la tarda aniran augmentant els núvols que acabaran tapant el cel a darreres hores. Les mínimes pujaran i les màximes es mantindran.

DISSABTE 28: Matí Tarda El dia serà ennuvolat amb algunes ullades de sol pel matí. Al llarg de la tarda es mantindrà el cel tapat amb possibilitat a darreres hores d’alguna gota. Les temperatures baixaran.

DIUMENGE 29: Matí Tarda El dia començarà molt ennuvolat i fins i tot

amb alguna gota. Amb el pas de les hores sortirà el sol. A partir de migdia i al llarg de la tarda creixeran algunes nuvolades. Les temperatures baixaran.

Seguiu les actualitzacions de la predicció a: www.observatoridepujalt.cat

www.facebook.com/observatori (informació meteorològica diària)

Si voleu rebre les prediccions per mail: [email protected]

Bon cap de setmana!

Aquesta secció és gentilesa de l’Observatori de Pujalt. Per visites, observacions astronòmiques i cursos:

93 869 80 22 - [email protected]

Page 3: 11.000 EXEMPLARS 579 - 26 de setembre de 2013 FirAnoia ... · Setmanari d’informació comarcal de lliure distribució - 11.000 EXEMPLARS - Fundat l’any 2001 - Número 579 - 26
Page 4: 11.000 EXEMPLARS 579 - 26 de setembre de 2013 FirAnoia ... · Setmanari d’informació comarcal de lliure distribució - 11.000 EXEMPLARS - Fundat l’any 2001 - Número 579 - 26

4 MIRANT ENRERE 26 de setembre de 2013

Un emotiu adéu després de vint anys

IGUALADA

Magí Puig va protagonitzar la inauguració oficial del curs

2013-2014 d’AUGA al costat de la filòloga Laura Borràs, dilluns pas-sat al Teatre Municipal l’Ateneu. El president sortint i la junta que l’ha acompanyat durant vint anys van rebre un públic i massiu homenat-ge d’agraïment per la seva dedica-ció a l’entitat. Va ser abans d’una conferència sobre la importància de la lectura a càrrec de la direc-tora de la Institució de les Lletres Catalanes, molt aplaudida pels quatre-cents assistents a l’acte.

L’AUGA va nomenar Magí Puig com a president d’honor de l’en-titat, fent-li entrega d’una placa que va ser lliurada per l’alcalde d’Igualada, Marc Castells. “Va ser molt emocionant, em vaig impres-sionar”, diu Puig, que destaca que “l’AUGA ha donat a la gent gran l’oportunitat d’estar al dia i d’ins-truir-se en temes ben diferents”, l’objectiu bàsic de la seva funda-ció. “Per a la gent gran és bene-ficiós treballar amb el cap i amb els peus, llegir i moure’s. Això ens ajuda molt”, afegeix Puig, tam-bé impulsor del Museu de la Pell i del CECI, entre d’altres, o autor de diferents llibres d’història local i comarcal.

L’inici de la sessió també va servir per oficialitzar el relleu a la junta d’AUGA, presentant el nou equip presidit per Jaume Or-tínez als socis. També hi van assis-tir Àngel Soteras, responsable de Serveis Personals del Consell Co-marcal de l’Anoia; Anna Bacardit, regidora d’Ensenyament i directo-ra de l’Escola d’Enginyeria d’Igua-lada; i Muntsa Lamúa, presidenta d’Afopa, entitat que aplega les aules d’extensió universitària per a la gent gran de Catalunya.

Llegir per entendrePer la seva banda, Laura Bor-

ràs va impartir la sessió lectiva, defensant la importància de la lectura i les humanitats, per sa-ber interpretar i poder pensar el nostre present. La intervenció va agradar molt, ja que va ser molt aplaudida i es feu curta per a molts assistents. Tot i les moltes xerrades que fa arreu del país, la doctora en Filologia Romànica va quedar sorpresa per l’acolli-da: “Ha estat emocionant parlar davant d’un teatre ple a vessar i amb unes cares de tant d’interès! Més de 400 ments i cors oberts al coneixement. Brutal!”

El CRIP esdevé peça clau en la restauració paleontològica HOSTALETS DE PIEROLA

Després de tres dies intensos de treball, presentació de comu-

nicacions, articles i sobretot tras-pàs d’informació, el 1er Simposi Internacional sobre Conservació de Col·leccions d’Història Natural, organitzat pel Centre de Restaura-ció i Interpretació de Paleontologia (CRIP) dels Hostalets de Pierola, ha tancat les seves portes.

Durant aquests dies els més de 80 científics i professionals de la conservació i la restaura-ció, vinguts d’arreu del món, han compartit experiències, models de treballs, propostes d’organit-zació i també sobre polítiques culturals, patrimonials i turísti-ques. El dos primers dies el con-grés es va centrar en la presen-tació de comunicacions, articles i pòsters. L’últim dia el congrés es va traslladar a l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya (ES-CRBCC) per posar en pràctica les últimes novetats.

El Museu Blau de Barcelona va ser l’escenari de l’acte de cloenda

del 1st International Conservation Symposium-Workshop of Natural History Collections.

Després d’una breu explicació del trasllat des del Parc de la Ciuta-della cap al Museu Blau de part de la col·lecció del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, els assis-tents al simpòsium i la regidora de Cultura, Marta Casas i la directo-ra tècnica del CRIP, Judit Llopart, en representació de l’Ajuntament, van visitar l’exposició de referència del museu: Planeta Vida.

Cal destacar que també van as-sistir al simpòsium alguns dels res-tauradors del Museu Blau que han ajudat en el muntatge d’aquesta espectacular exposició que agrupa el bo i millor amb més de 3 milions

de peces del fons del Museu de Ci-ències Naturals de Barcelona.

Un cop acabada la visita, cien-tífics i acompanyants van compar-tir el final d’aquest certamen amb una copa de cava a les mateixes instal·lacions del museu.

Els assistents i els agents col-laboradors del Simposi Internaci-onal van valorar de manera molt positiva l’organització de l’esde-veniment i van felicitar al CRIP i a l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola per l’aposta assumida. En paraules d’alguns dels assistents “a partir d’ara el CRIP esdevé una peça clau en la restauració paleon-tològica”.

Estrena dels gegants Ermengol i JoanaELS PRATS DE REI

Dissabte passat, el municipi dels Prats de Rei va batejar els dos

nous gegants de la vila, l’Ermengol i la Joana, dins dels actes de la segona Festa Major. Amb una plaça plena de gom a gom, i amb les colles de Calaf, Sant Martí Sesgueioles, Masquefa i la Llacuna com a convidats d’honor, els nous gegants de Prats van ser presentats en societat.

Organitzat per l’Ajuntament, l’acte va començar amb un parla-ment de l’alcalde, Francesc Duocas-tella, en el qual va explicar que els dos nous gegants s’emmarquen en la Guerra de Successió --el gegant, de fet, és un soldat “miquelet”-- i que per aquest motiu encaixen d’allò més en la història de la vila, que va ser escenari d’una gran ba-talla l’any 1711. Duocastella tam-bé va agrair la gran implicació del grup de pradencs i pradenques, que, sota el guiatge de l’artista Montse Morreres ha portat a ter-me la construcció de la parella de gegants. A continuació va ser Mn. Jaume Casamitjana qui s’encarregà del bateig de l’Ermengol i la Joana. També es va fer menció dels antics gegants del poble, Martí i Maria --padrins de bateig--, i es va agra-

ir l’esforç de les persones que els van crear, encapçalades per Josep Devant.

Després que els Grallers dels Prats de Rei i el grup de batuka de l’escola Mare de Déu del Portal interpretessin un parell de cançons a la plaça perquè els nous gegants fessin el seu primer ball, va comen-çar una participada cercavila. De nou a la plaça Major, cada colla va oferir el seu propi ball i es va aca-bar la festa amb una espectacular

ballada conjunta. Després es va re-partir coca i xocolata desfeta entre els assistents.

La segona Festa Major dels Prats de Rei va continuar diumen-ge al migdia, quan després de la missa solemne va tenir lloc una no-va edició del bingo-vermut. La sala polivalent va acollir aquest acte, que ja és tota una tradició, orga-nitzat per l’Agrupació Cultural Re-creativa Sigarra.

Foto: Toni Almenara

Club de lectura a la bibliotecaCALAF

A la Biblioteca de Calaf, ha començat un curs més, el club

de lectura amb la tertúlia sobre el llibre El jardí dels Finzi Contini de Giorgio Bassani, consagrat autor ita-lià del segle XX. L’apreciació de la novel·la va crear controvèrsia entre els presents, però sí que tothom va estar d’acord en assenyalar-ne el valor literari d’una obra ben escri-ta i el fet que evoca a una època que marca un convuls canvi social a Europa. Els lectors van destacar com a novel·la urbana el precís retrat de l’encantadora ciutat de Ferrara i la construcció, per part de l’autor, d’un sòlid món narratiu propi.

La propera trobada tindrà lloc l’11 de desembre a les 19:30. Tots

els calafins que els agradi llegir són convidats a participar-hi. A la bibli-

oteca es pot recollir un exemplar de la novel·la que es debatrà.

Ada Colau i Cesk Freixas amb l’Espai pel SomniIGUALADA

Dos mesos després d’haver alli-berat el casal de les piscines, el

projecte segueix rebent tota mena de suport. En aquest cas, ha sigut el cantautor penedesenc Cesk Frei-xas i la portaveu de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca, Ada Colau.

En un petit vídeo, remarquen la importància de recuperar espais autogestionats i col·lectius en un context de crisi sistèmica i en una ciutat on hi ha més de 2.000 pisos buits i un gran nombre d’espais en desús.

En aquest sentit, Cesk Freixas ha remarcat la necessitat de tenir espais com aquest per “enfortir els

llaços entre les persones que volem un món, una comarca i una Igua-lada més justa”. També ha afegit que la política “no només es fa als ajuntaments, sinó que es pot fer des d’aquests espais”.

Per la seva banda, Ada Colau ha recordat el perjudici social que comporta tenir cases i espais buits i la necessitat que la societat es mo-bilitzi per recuperar aquests espais.

A banda d’aquests suports, el Casal de Joves d’Igualada conti-nua una campanya de recollida de signes i adhesions de col·lectius. I, paral·lelament, està treballant en la recuperació del local per tal de tenir-lo obert al públic el més aviat possible.

Page 5: 11.000 EXEMPLARS 579 - 26 de setembre de 2013 FirAnoia ... · Setmanari d’informació comarcal de lliure distribució - 11.000 EXEMPLARS - Fundat l’any 2001 - Número 579 - 26

5MIRANT ENRERE26 de setembre de 2013

ENRIQUE FERNANDEZ SALLENTCirurgia General

PIS A BARCELONA PER A ESTUDIANTS

3 hab, 2 banys complets, tot moblat, solejat; sense sorolls; aire condicionat i rentadora nous; telèfon i ADSL. Sota El Corte Inglés - Diagonal;

metro Les Corts i molts busos. 750 euros/mes (+ despeses aigua, gas i tel-ADSL).

Sense comissions d’agència; 1 mes de dipòsit.Interessats truqueu al 609 95 25 30 (Joaquim, igualadí)

La vinyala i el producte de proximitat, clau de l’èxit de la Fira de la VinyalaÒDENA

La tercera edició de la Fira de la Vinyala, celebrada diumenge

passat, ha tornat a rebre milers de visitants atrets pel cargol de vinya i pels productes gastronòmics de proximitat. I és que la fira, a més de ser coneguda per la vinyala, producte molt apreciat culinària-ment al municipi i que es troba en l’entorn natural d’aquest territori, vol ser punt de referència respecte els productes artesans, de la terra i de proximitat.

Sigui en format degustació o carmanyola per endur a casa, un any més la Fira es va quedar sense vinyales, mostra de l’èxit de la jor-nada gastronòmica. L’organització en va doblar la quantitat respecte l’anterior edició i se’n van oferir, per part dels 12 restauradors i les tres grans paelles, fins a 600 quilos de vinyales, complementats pels 6 productors alimentaris de l’Anoia.

De tots els restauradors i pro-ductors participants a la fira 8 eren odenencs. Durant la jornada es van repartir unes 4600 degustacions. Si bé la més demanada va ser la de vinyales, els visitants també van poder provar productes artesans com embotits i formatges, vins i caves i raïm.

La jornada també va incloure una caminada, curses de vinyales per a infants i altres activitats, el mercat artesania i la Festa de la Verema, que un any més va reunir hereus i pubilles per la tradicional trepitjada de raïm per convertir-lo en most que els visitants van poder tastar.

La fira va comptar amb la presència de personalitats com el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve; Maria Senserrich, diputada al Parlament; Jordi Subirana, diputat delegat de Comerç de la Diputació; Marc Castells, diputat delegat d’Infraes-tructures de la Diputació i alcalde

d’Igualada; Marta Escribà, coor-dinadora en matèria de comerç de la Diputació; Xavier Boquete, president del Consell Comarcal de l’Anoia; Domènec Vila, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DAAM, a més de l’equip de go-vern de l’Ajuntament encapçalat per l’alcalde Pep Solé, que va mos-trar el seu agraïment per l’interès de les autoritats i per la nombrosa participació.

La part més oficial de la fira la va donar l’acte de lliurament del Premi Vinyala i el Premi a la pagesia. Salvador Esteve, president de la Diputació de Barcelona, i Pep Solé, alcalde d’Òdena, van ser els encarregats de fer el lliurament. La tercera edició dels premis van re-conèixer Bernat Seuba amb el pre-mi vinyala per la seva trajectòria i èxits esportius en el Bike Trial, i el premi a la pagesia va ser per a Ton Planell, per la seva dedicació a la pagesia i la seva participació al tei-xit associatiu del municipi odenenc.

L’ajuntament d’Òdena ja ha fi-xat la pròxima cita de la Fira de la Vinyala, el 21 de setembre de 2014, en què es vol potenciar l’oferta gastronòmica per tal d’atendre els milers de visitants i la promoció del producte gastronòmic de pro-ximitat.

Salvador Esteve, president de la Diputació: “Es pot rellançar l’economia sense renunciar a la identitat”

En el decurs de la Fira de la Vinyala, en què va exercir de convidat d’honor, Salvador Este-

ve, president de la Diputació de Barcelona, va ser rebut a l’Ajun-tament per l’alcalde d’Òdena, Pep Solé, i els membres del consistori, i va signar al Llibre d’Honor. Este-ve es va mostrar doblement agraït per ser el convidat d’honor i per ser el primer en estrenar el nou Llibre, que té les cobertes de pell

d’Igualada i el paper de Capella-des.

Posteriorment, a la plaça Ma-jor, va tenir lloc l’acte oficial de la fira i el lliurament del Premi de la Vinyala i del Premi a la pagesia. Durant els parlaments, Esteve va reiterar el suport de la Diputació de Barcelona a la Fira de la Vinyala i fa felicitar l’encert de la iniciativa. El president de la Diputació va afir-mar que “es pot rellançar l’econo-mia sense renunciar a la identitat”. I va afegir que “el progrés és un esforç col·lectiu on no hi sobren aportacions”.

Per la seva part, l’alcalde d’Òdena, Pep Solé, va dir que “cre-iem en el paper de la Fira perquè és festa, és ocupació, és promoció econòmica i el seu èxit és el què la fa possible i diferent”.

Page 6: 11.000 EXEMPLARS 579 - 26 de setembre de 2013 FirAnoia ... · Setmanari d’informació comarcal de lliure distribució - 11.000 EXEMPLARS - Fundat l’any 2001 - Número 579 - 26

6 MIRANT ENRERE 26 de setembre de 2013

L’Ajuntament fa aigüesSANTA MARGARIDA DE MONTBUI

Arran de les notícies que des de fa uns dies apareixen en els

mitjans i xarxes socials, ens sen-tim amb l’obligació de comentar la posició de Convergència per Montbui. Tot i no ser presents a l’ajuntament, no per això hem dei-xat de seguir el dia a dia del que està passant al municipi, i des de la nostra posició d’observadors, de com s’està portant la gestió municipal.

Hem passat d’una època que donava per a tothom a una altra d’ajustos i retallades, que com sa-beu és el veritable problema de les dimissions de regidors socialistes.

Amb un sou ja provat d’uns 4000 euros del nostre alcalde, més el que cobra com a assessor de la Diputació, contrasta amb que som el poble amb més atur de la co-marca, i que tenim al nostre muni-cipi gent que no arriba a final de mes i que gairebé passa gana.

Això fa preguntar a molts veïns què passa a l’Ajuntament? Segons

el nostre alcalde tot està sota con-trol, però veient com les xifres no quadren, algú amaga alguna cosa o no diu tota la veritat.

Amb tot aquest enrenou ens preguntem: quants llocs de treball reals s’han creat?

Territorialment tenim un gran municipi, però només som una ciu-tat dormitori amb serveis de luxe que difícilment es podran man-tenir: Mont-Aqua amb pèrdues i Mont-Activa en suspensió.

Però en temps de crisis, i quan no hi ha diners, a Montbui seguim construint una faraònica obra que a curt termini no portarà res al mu-nicipi, Mont-àgora, construïda sen-se cap operari del nostre municipi. Fins quan? Amb una crisi molt di-recta que afecta una gran majoria de veïns.

Un polígon industrial buit, i que fins fa dos anys el nostre al-calde era a la Diputació en l’àrea de projecció econòmica… Algú ho entén? Amb un deute viu de quasi 4 milions d’euros, amb un barri del

Pi que literalment està caient al riu per falta de previsió i solucions.

Però no patiu, la culpa sempre és d’un altre, mai del nostre con-sistori. Els nostres regidors, cansats, marxen, bé per falta d’incentius o perquè volen guanyar més: Hisen-da Sr. Martínez, 1r tinent d’alcalde i governació Sr. Leno, i algun altre que ara sembla que hi ha diners per fer-l’hi un contracte, regidora de festes. Sembla que tot aquest afer s’està portant molt malament i a cop d’improvisació.

Un ple d’urgència per anunciar que aquests senyors pleguen, i el cas Rivisa; un ple que surt de les ar-ques del municipi i que té un cost de 3.000 euros, i a més aquesta set-mana un altre ple ordinari amb el mateix cost. D’això se’n diu eco-nomitzar les despeses, entretant la gent fa cua al Banc d’Aliments, ca-da vegada més buit i amb més gent a la cua.

Convergència per Montbui.

El CAP Igualada Nord apropa la salut bucodental a les residències

IGUALADA

Aquest mes de setembre, el Servei d’Odontologia del CAP

Igualada Nord ha iniciat un pro-jecte innovador de proximitat amb les residències geriàtriques d’Igua-lada.

Es tracta que els equips de pro-fessionals d’Odontologia del CAP es desplacen a les residències: Pare Vilaseca, Residència Igualada i Asil per realitzar revisions bucodentals als seus usuaris. Igualment, oferei-xen altres prestacions odontolò-

giques i que estan contemplades dins de la cartera pública.

També s’han establert un seguit de xerrades sobre “Com tenir cura de la salut bucodental” i que van dirigides als usuaris de les residèn-cies, als familiars i als treballadors.

L’objectiu d’aquest projecte és promoure la salut bucodental i prevenir malalties relacionades. Els professionals que han engegat aquest projecte estan convençuts que és una bona mesura per millo-rar la salut de la població.

643 participants a la Marató de donació de sang

IGUALADA

Sis-centes quaranta-tres persones es van acostar al Centre MIPS

Fundació per donar sang durant la Marató celebrada dissabte pas-sat, de 10 a 22 h. D’aquestes 643 donacions, 590 es van fer efectives i la resta, 53, van ser oferiments de persones que en aquell moment no van poder donar sang.

Volem ressaltar les 73 persones que no havien donat mai sang i

que es van iniciar en la donació en aquesta Marató d’Igualada. És una xifra molt positiva per a la jorna-da d’enguany i que fa augmentar els baixos índex de sang existents al BST. El Banc de Sang i Teixits, el Centre MIPS Fundació Privada, l’Ajuntament d’Igualada i l’Associa-ció de Donants de Sang de l’Anoia agraeixen la participació dels do-nants i col·laboradors que van fer possible aquesta jornada.

Els Falcons de Capellades a la seva primera Trobada de CatalunyaDissabte passat va tenir lloc a

Barcelona la XII Trobada de Falcons de Catalunya, coincidint amb els 10 anys de la colla amfi-triona, els Falcons de Barcelona, i també amb les festes de la Mercè. Hi van assistir les deu colles que enguany hi formen part, entre elles els Falcons de Capellades, en el seu debut a la Trobada, amb una cinquantena de camisses actives.

La Plaça dels Beates va ser el lloc de concentració de totes les colles, amb un aire molt festiu, i van començar a preparar-se per a la cercavila pel centre de la Ciutat Comtal, en dues parts, un grup de 5 colles van recórrer el Portal de l’Angel i l’altre grup, format per Falcons de Capellades i quatre co-lles més, van recórrer la Rambla de Catalunya, on la colla capelladina va realitzar una escala de 5 cons-truïda només pel més joves, una Pira de 3x3 molt ben executada i un Avet i dos troncs molt aplau-dits. També van realitzar diversos Pilars de 3 i Pilars de 2, molt visto-sos per la quantitat de falcons que els formaven.

A la plaça Catalunya, en dos escenaris, totes les colles van poder realitzar les seves figures, demos-trant un gran nivell que any darre-ra any van superant nous projectes. Els capelladins van oferir la Serra de 11 Puntes, amb doble pilar al mig i 2 pilars, molt vistosa, després 4 Avions de 3 i 1 Avió de 2 també molt ben executats, i per últim el seu plat fort, l’escala de 7 molt qui-

eta i molt aplaudida per la vergo-nya de l’enxaneta, impressionat de veure la plaça tan plena.

Va cloure la trobada un sopar de totes les colles, animat amb rumba catalana i exemple d’amis-tat, de festa i de família.

La pròxima actuació dels Fal-cons de Capellades serà diumenge, a la Festa Major d’Orpí.

Reinici dels Tallers per la festaCARME

A finals de l’any 2011 Carme es va acollir al programa Tallers per la

festa, activitat promoguda pel Cen-tre de Promoció de la Cultura Popu-lar i Tradicional Catalana del Depar-tament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la coordinada per l’associació cultural SOLC.

Ara, una vegada acabades les sessions subvencionades, alguns dels tallers s’han reconvertit i altres continuen amb el mateix format. Des de la setmana passada, les per-sones que hi van participar i també de noves, segueixen trobant-se i desenvolupant els tallers següents:

El Taller de Tabals funciona com a grup de batucada i assaja cada dissabte per la tarda al terrat del Casal.

El Taller de Gralla també ha co-mençat aquest dissabte amb inte-grants joves que sota la direcció de l’Eduard Casals assagen els dissab-tes quinzenalment.

El Taller de Banderoles de Fes-ta també ha reiniciat la feina amb l’Emília Muset de tallerista i se-gueixen elaborant les banderoles que manquen perquè aquells ha-bitatges de Carme que ho desitgin puguin tenir-ne una pels dies asse-nyalats com a festa del poble.

El Taller de Capgrossos, fina-litzat abans d’estiu, va restaurar 7

dels capgrossos existents al poble i van fer el nou capgròs del po-ble: El Paraire. Ara es treballarà com fer el bateig del nou capgròs, coincidint amb la festa del patró l’11 de novembre, Sant Martí, en que es farà una explicació acurada del gremi dels paraires del poble, acompanyada d’una representació del treball que realitzaven.

Page 7: 11.000 EXEMPLARS 579 - 26 de setembre de 2013 FirAnoia ... · Setmanari d’informació comarcal de lliure distribució - 11.000 EXEMPLARS - Fundat l’any 2001 - Número 579 - 26

7MIRANT ENRERE26 de setembre de 2013

[email protected] - Tel. 626 942 593 (mòbil 24 h)

l a t a r o n j aatenció domiciliària a la gent gran

• SERVEIS D’ATENCIÓ DOMICILIÀRIA: higienes, hàbits alimentaris, àpats, compres, neteja, planxa..

• ACOMPANYAMENTS: metge, bancs/gestions, passejades…

• NITS HOSPITALÀRIES / VETLLES

• SERVEI A DOMICILI de Perruqueria i Podologia

Descomptes especials si Descomptes especials si necessites els nostres serveis necessites els nostres serveis

de manera habitualde manera habitual

24 HORES DE SERVEI 24 HORES DE SERVEI TOT L’ANYTOT L’ANY

Estrena de nou cartipàs municipalJosep Lluís González, primer tinent d’alcaldeSANTA MARGARIDA DE MONTBUI

Dijous passat al migdia va tenir lloc a l’ajuntament de Montbui

un ple Extraordinari i Urgent on es va passar pàgina a la crisi de govern provocada per la marxa del fins ara primer Tinent d’Alcal-de Sebastià Leno. Durant el ple va donar a conèixer el nou carti-pàs municipal, on hi ha un canvi molt destacat. El fins ara regidor de Comunicació i Medi Ambient, Josep Lluís González serà el nou primer Tinent d’Alcalde, fent-se càrrec de l’Àrea de Territori i Comunicació, amb les atribucions d’Urbanisme, Habitatge, Medi Ambient i Comunicació.

La II Tinent d’Alcalde serà Au-rora Fernández, que serà l’encar-regada de l’Àrea Social i Igualtat. Portarà els temes d’Igualtat de Gè-nere, Benestar Social, Salut Pública i Gent Gran.

Josep Palacios serà el III Tinent d’Alcalde, essent el responsable de l’Àrea Cívica i d’Educació, amb les responsabilitats de Governació, Educació i Esports, mentre que la IV Tinent d’Alcalde serà Iolanda Acosta, que portarà l’Àrea Econò-mica i Cultural. Serà l’encarregada d’Hisenda i Recursos Humans, Cul-tura, Promoció i Desenvolupament

Econòmic i Ocupació, Comerç, Con-sum i Turisme.

Silvia Latorre serà la responsa-ble de l’Àrea Ciutadana (on s’inclo-uen Festes, Joventut i Ciutadania) mentre que Ramon Pulido serà el responsable de l’Àrea de Via Públi-ca i Manteniment (Manteniment, Obres i Serveis).

Els canvis en el cartipàs mu-nicipal suposen la confirmació de la marxa del fins ara regidor d’Hisenda i Recursos Humans Jo-sé Martínez i també la pèrdua d’atribucions de Sebastià Leno. Els diferents punts de l’ordre del dia es van votar per majoria absoluta amb els vots a favor dels regidors de l’equip de govern.

Durant el ple municipal l’arqui-tecte municipal Àngel Balaguer va informar a tots els assistents sobre tots els tràmits administratius vin-culats a la ubicació de l’empresa Rivisa a Montbui, i en concret, va parlar sobre el certificat de com-patibilitat urbanística en sòl no ur-banitzable que està sent objecte d’una investigació. Els fets en qües-tió daten de 2003 i l’arquitecte municipal va explicar abastament tots els detalls de l’expedient en qüestió, i com aquest certificat de compatibilitat urbanística en sòl no urbanitzable s’havia fet d’acord a les normes subsidiàries de plane-jament del municipi, i comptant sempre amb el vist-i-plau de de-terminats organismes superiors en matèria d’urbanisme.

Precisament aquestes normes subsidiàries daten del 1982, un fet que portarà a l’ajuntament de Montbui a licitar en un futur pro-per un nou Pla d’Ordenació Urba-nística Municipal (POUM).

Durant el ple municipal també es va aprovar la celebració d’una única comissió informativa de caire mensual, per millorar l’operativitat i l’estalvi de la institució.

Josep Lluís González

ICV-EUiA, preocupada perquè el govern no escoltaVILANOVA DEL CAMÍ

El grup municipal d’ICV-EUiA a Vilanova del Camí lamenta que

el govern del PSC no atén les seves demandes. És una queixa però també una mostra de preocupació perquè es tracta de peticions que de forma habitual es presenten als plens de l’Ajuntament per tal de millorar aspectes o solucionar problemes que afecten els veïns i veïnes del municipi.

És el cas del pas de vianants que es troba al costat de l’estació del tren. L’espai està brut i mal il·luminat, i ICV-EUiA proposa sim-plement que s’arregli. La regidora del grup, Francina Gabarró, corro-bora que es “necessita un mante-niment que garanteixi que les per-sones que en fan ús puguin tenir una via pública segura i en condi-cions”. Com tantes altres vegades,

no s’ha obtingut cap resposta del govern.

Per aquest tema del pas de vianants es va fer una petició al darrer ple abans de l’estiu, sense que s’hagi actuat ni contestat a la regidora.

En el ple d’aquest mes de se-tembre, ICV-EUiA també s’ha opo-sat al posicionament racista de Pla-taforma per Catalunya, que amb el seu discurs de “Només els De Ca-sa”, ha volgut criminalitzar el col.lectiu de magrebins aprofitant uns aldarulls que van tenir lloc fa unes setmanes a la plaça de Vilanova. El grup entén que van ser uns fets puntuals que no poden justificar cap alarma social. Per això ha vol-gut deixar ben clar el seu suport cap al col·lectiu afectat, que per altra banda s’ha defensat de qual-sevol acusació de forma cívica i res-

ponsable aprofitant el mateix marc democràtic del ple municipal.

La regidora d’ICV-EUiA fa una crida per a què “impedim que un partit racista i feixista com PxC pu-gui provocar desavinences entre la població quan la convivència és bona”.

Grup municipal d’ICV-EUiA

ANGLÈS ANGLÈS

20€/mesP3 - P4 - P5 - Primària

ESO - Batxillerat - Adults

AULA 42 - Tel. 93 803 49 46C/ Prats de Rei, 3 - Igualada

Jornada de prevenció de les mutilacions genitals femenines

IGUALADA

El passat dilluns 16 de setembre es va dur a terme la Jornada de

prevenció de les mutilacions geni-tals femenines organitzada pel Departament de Benestar Social i Atenció a la Ciutadania del Consell Comarcal de l’Anoia.

La jornada neix de l’interès de professionals de diversos serveis per tal de conèixer i compartir els diferents sistemes per a l’abordat-ge de la prevenció d’aquesta pràc-tica. La ponència marc de l’acte va anar a càrrec de Rafa Crespo, antropòleg membre del Centre d’Estudis Africans de Barcelona, a continuació es va celebrar una tau-la rodona en la qual van participar

representants dels àmbits de salut, ensenyament, cossos de segure-tat i de la gestió de les polítiques migratòries. L’acte va cloure amb l’exposició d’Adama Boiro repre-sentant de l’associació Jokkeren-dam, que va explicar l’experiència de la seva associació en el treball preventiu amb les comunitats que procedeixen de països o pertanyen a ètnies que tradicionalment rea-litzen aquesta pràctica.

La jornada va comptar amb una quarantena d’assistents provi-nents de diferents àmbits que par-ticipen com a agents en les xarxes de prevenció, detecció i atenció de les diferents formes de violència que poden patir les dones.

Page 8: 11.000 EXEMPLARS 579 - 26 de setembre de 2013 FirAnoia ... · Setmanari d’informació comarcal de lliure distribució - 11.000 EXEMPLARS - Fundat l’any 2001 - Número 579 - 26

8 MIRANT ENRERE 26 de setembre de 2013

ELISABET SEUBAC. Marià Cuiner, 40, 2n(Aprop del Passeig i del C. Sant Josep)[email protected]

CLASSESANGLÈS

• GRUPS REDUÏTS TOTES LES EDATS

• PREPARACIÓ EXÀMENS OFICIALS• PLACES LIMITADES

INSCRIPCIÓ OBERTA

2013-14

Apunta’t

Més informació al

670 389 860

Aprendràs anglès divertint-te !Aprendràs anglès divertint-te !

Inici de curs a l’Escola Municipal d’Art Gaspar Camps amb un “Iglú de vent”IGUALADA

L’inici d’aquest curs ha estat, com a mínim, sorprenent per al nou

alumnat, i també per als alumnes veterans de l’Escola Municipal d’Art Gaspar Camps d’Igualada.

La barreja d’entusiasme i tam-bé dels nervis habituals que acom-panyen els estudiants en el primer dia de classe es va esvair quan, en arribar a la zona d’aparcament del recinte escolar, van tenir ocasió de contemplar un globus de grans di-mensions.

D’aquesta manera, la Direcció de l’escola i el claustre de profes-sors van voler donar la benvinguda a l’alumnat, a qui es va convocar que entrés dins l’inflable, i on se’ls va dirigir unes paraules.

Sota el paraigües del gran mo-saic de colors que es podia apreciar dins del globus, la Directora del

centre, acompanyada pels mem-bres del claustre, va encoratjar els alumnes a treballar amb esforç per aconseguir complir els somnis i les il·lusions d’adquirir o completar una formació que els iniciarà la-boralment en el món professional que han escollit.

El tram final de la presentació, més acadèmica, va transcórrer en un marc també més tradicional a l’interior de l’edifici de l’escola.

Conferència master-class inau-gural del curs 2013-2014

El proper dijous 3 d’octubre tindrà lloc a l’Escola Municipal d’Art Gaspar Camps d’Igualada la master-class inaugural d’aquest nou curs acadèmic a càrrec d’Enric Franch.

La conferència que duu per tí-tol “Disseny-dissenys (o que cada pal aguanti el seu paller)” versarà sobre la situació actual del disseny i plantejarà una sèrie de reflexions entorn de la transformació que ha suposat, en l’àmbit professional del disseny, el pas del disseny modern als “dissenys a la carta”.

Enric Franch (Barcelona, 1943) és arquitecte i dissenyador indus-trial; actualment dirigeix el DPC (Disseny i Produccions Culturals).

La conferència tindrà lloc a l’Es-cola Municipal d’Art Gaspar Camps, a 2/4 d’11 del matí. L’entrada es lliure, prèvia inscripció via email [email protected], a Secretaria o al telèfon de l’escola d’art 93 805 52 62, i les places són limitades.

Dos ponts per a vianants sobre el riu AnoiaLA POBLA DE CLARAMUNT

El dia 19 de setembre l’Ajunta-ment de la Pobla va aprovar,

amb els vots afirmatius de tots tres grups municipals, el projecte de “Dues passeres de vianants sobre el riu Anoia”.

El Grup Municipal Socialista va emetre un vot particular dei-xant clar el següent: En resposta a les nostres preguntes sobre els motius per a l’adjudicació de la redacció del projecte, l’alcalde va assenyalar que donen els projectes a tècnics de la Pobla i en aquest cas l’arquitecte a qui s’ha adjudicat és de Terrassa, però és soci o treballa conjuntament amb un arquitecte tècnic (aparellador) de la Pobla.

El nostre Grup Municipal creu que, per la naturalesa del projecte, al tractar-se d’uns ponts sobre el riu, per l’import dels honoraris que freguen els 18.000 € més i per l’im-pacte del projecte en l’aspecte del poble (skyline de la zona central) la designació del tècnic --feta per l’equip de govern de l’Ajuntament sense informar els demés mem-bres del consistori-- no ha estat de la manera més adequada. Aquest encàrrec hauria d’haver estat fet a través d’un concurs (si voleu amb condicionants), però no a dit com s’ha fet.

El projecte situa un dels ponts sense plantejar-se la continuïtat

del carrer Soldevila. L’altre pont es projecta a l’alçada de l’aparcament sota l’Ajuntament, en el punt on hi ha el pas actual, però la interven-ció es queda just en acabar el pas del riu, sense contemplar ni arran-jar la continuïtat de la comunicació amb el Barri de l’Estació.

Al projecte hi manquen do-cuments i estudis, que en aquest cas creiem que són primordials i del tot necessaris: no hi ha estu-di geotècnic, que sembla elemen-tal per projectar la fonamentació d’estreps del pont; no hi ha estudi d’inundabilitat ni justificació que expliciti que no hi haurà afectació al pas de l’aigua en una rierada i no està definida suficientment la capa de protecció de pintura que

ha de garantir una conservació de l’estructura metàl·lica dels ponts.

No obstant, per coherència amb el nostre programa que pre-veia la connexió entre barris com a punt elemental i prioritari, el vot del Grup Municipal Socialista es va fer en sentit afirmatiu, deixant que el projecte es completi abans de l’adjudicació.

També les altres dues forces de l’Ajuntament, CiU i ERC, van ad-metre els nostres suggeriments i es demanarà a l’arquitecte redactor que completi el projecte i aporti els documents que hi manquen.

Grup Municipal Socialista

Es traspassa sabateria

per jubilacióInteressats trucar al telèfon 649 81 88 29

Festa de Benvinguda de l’escola Gabriel Castellà

IGUALADA

Enguany hem volgut donar la benvinguda al nou curs d’una

manera diferent. Per augmentar la participació de les famílies es va contractar un grup d’animació, amb una consigna clara: fer par-ticipar de manera molt activa als pares i mares. La iniciativa va ser un èxit.

Paral·lelament, l’AMPA va pre-parar un berenar col·lectiu per a tota la comunitat educativa. De 3 a 5 van treballar en la seva prepara-ció un munt de pares i mares que

ens van preparar entrepans de tots els gustos i colors, beure i unes sa-níssimes broquetes de fruita fresca. Un cop acabada la “ballaruga”, les famílies van anar passant a recollir el menjar. Cal destacar l’ordre i bo-na organització per part de l’AM-PA i els voluntaris que van ajudar a que la festa fos ben lluïda.

L’escola dóna per iniciat el curs escolar, i ho podem dir en veu ben alta i clara que hem començat amb bon peu, ens felicitem i animem a continuar en aquesta línia.

Comissió de festes

L’Institut comença les classes després de tancar un curs amb bons resultats acadèmics

CALAF

A l’Institut Alexandre de Riquer de Calaf han començat el nou

curs amb la satisfacció d’haver aca-bat el passat amb diverses notícies que els omplen de satisfacció. Per una banda, la Fundació Universi-tària del Bages va lliurar a final de curs els premis de Recerca de Bat-xillerat --que tenen com a objectiu incentivar, promoure i reconèixer l’esforç que fan els alumnes dels instituts i centres d’ensenyament secundari en l’elaboració d’aquest treball, que és obligatori per a tots els estudiants de batxillerat.Així, es va concedir un accèssit a Laura Bus-quet, de l’institut calafí, pel treball “La salut més enllà de la malaltia: el cas de la PKU”, que tracta sobre la malaltia minoritària coneguda com la fenilcetonúria. El treball analitza com s’afronta aquesta malaltia, passant per les associaci-ons d’afectats que hi treballen o els recursos adreçats a aquest col-

lectiu, i ho fa a través d’entrevistes amb afectats.

També una altra alumna, Mel-lina Illa, de 3r d’ESO, va rebre un premi de “Redacció de la Coca-Cola” que anualment convoca per als alumnes de 2n d’ESO per tal d’incentivar l’escriptura entre els alumnes més joves.

Finalment, en les proves de Se-lectivitat, els alumnes calafins van aprovar tots al juny, amb una no-ta mitjana en les PAAU de 6,511, superior a la mitjana catalana (6,346).

Enhorabona a tots!Per finalitzar, cal recordar que

aquests bons resultats, sigui en forma de premi o en notes, són fruit de l’esforç i el treball tant dels alumnes com dels professors que hi han col·laborat, als quals s’encorat-ja a continuar endavant en la seva tasca, tan important en la nostra societat. Bon inici de curs!

Page 9: 11.000 EXEMPLARS 579 - 26 de setembre de 2013 FirAnoia ... · Setmanari d’informació comarcal de lliure distribució - 11.000 EXEMPLARS - Fundat l’any 2001 - Número 579 - 26

9MIRANT ENRERE26 de setembre de 2013

Es demanarà a l’Estat un préstec de 880.000 eurosIGUALADA

L’Ajuntament d’Igualada té pre-vist acollir-se al nou Pla de Paga-

ment a Proveïdors del govern cen-tral. Aquest programa d’ajut, adre-çat als governs locals i autonòmics, preveu una quantitat màxima a destinar en el conjunt de l’Estat de 19.350 milions d’euros, que es des-tinaran al pagament dels deutes subscrits amb proveïdors i facturats abans del 31 de maig de 2013.

En el cas de l’Ajuntament d’Igualada, com ha explicat aquest dimecres al migdia el tinent d’al-calde d’Hisenda i Interior, Jordi Segura, es comunicaran al Minis-teri d’Hisenda “factures correspo-nents al segon trimestre d’aquest any per un valor total aproximat d’1.810.000 euros”. D’aquesta xi-fra, 880.000 euros correspondran a un crèdit que haurà de retor-nar l’Ajuntament i 930.000 euros a un altre préstec que assumirà la Generalitat. Segura explica que “aquesta és una via proposada per l’Estat per a solucionar alhora dos deutes, el que l’Ajuntament té amb els seus proveïdors i el deute que la Generalitat té amb el propi Ajuntament”. La mesura s’ha de sotmetre a aprovació aquest ma-teix divendres en el marc d’un ple municipal extraordinari.

Com ja ha succeït en anteriors ocasions, serà l’Estat qui faci l’abo-nament de la factura directament a cada proveïdor i aquest, segons establia el Reial Decret correspo-nent, s’ha pogut adreçar prèvia-ment al departament d’Intervenció

municipal per a comprovar si figu-rava al llistat de pagaments. Poste-riorment, el consistori retornarà de manera esglaonada aquest préstec al llarg dels propers deu anys i, amb l’acolliment a aquest pla, els pagaments a proveïdors, que actu-alment es duen a terme en uns 120 dies, passaran a efectuar-se al llarg d’aquesta tardor a 90 dies. Segura afirma que el fet d’acollir-se al pla “és imprescindible, perquè la majo-ria de proveïdors de l’Ajuntament són empreses locals que necessiten cobrar amb la major celeritat pos-sible” i recorda que “seguim redre-çant progressivament i de manera estricta les finances municipals”.

En l’anterior pla de pagament destinat a les Administracions lo-cals, l’any 2012, Igualada va reme-tre al ministeri un miler de factures de proveïdors per un valor apro-ximat de 2,4 milions d’euros. En el conjunt de l’Estat, en aquella ocasió, el govern central va assu-mir el pagament de 1,8 milions de factures arribades de més de 3.700 ajuntaments.

S’ inicia el desplegament de Wifigd, una nova xarxa d’accés públic a Internet en places i parcs Ja està operativa a les places de l’Ajuntament i de Cal Font

IGUALADA

L’Ajuntament d’Igualada inicia aquesta tardor el desplegament

de la nova xarxa Wifigd, una xarxa pública d’accés bàsic, gratuït i sen-se fils a Internet. Aquesta mateixa setmana la xarxa ja està operativa a la plaça de l’Ajuntament i la pla-ça de Cal Font i, al llarg dels pro-pers mesos d’octubre i novembre s’activarà també progressivament a la plaça de la Creu i en dos parcs que es concretaran properament.

Ahir dimecres, el regidor d’Ur-banisme, Jordi Pont, va explicar que “es tracta d’una xarxa de con-nectivitat bàsica, pensada especial-ment per a dispositius mòbils i que

segueix estrictament els paràme-tres que marca la legislació vigent per a serveis d’aquest tipus”. Així doncs, la xarxa té una velocitat li-mitada a 256 kbps, el temps màxim de connexió diària per cada usuari és de vuit hores i només es pot fer servir per aplicacions http i https, com ara navegadors, xarxes socials i serveis de missatgeria instantània tipus Whatsapp o Line. No tolera, per exemple, serveis de trucades a través d’Internet tipus Skype.

Per a connectar-s’hi, l’usuari ha de seleccionar la xarxa Wifigd al seu dispositiu mòbil i, seguidament, llegir i acceptar les condicions d’ús al seu navegador. En futures ocasi-

ons ja no caldrà repetir aquest pas. Pont assegura que “amb aquesta iniciativa l’Ajuntament ofereix un nou servei de gran utilitat per a la ciutadania, responent a una ne-cessitat clara, com és la de facilitar la connectivitat al món virtual en diversos espais públics”.

La xarxa ha estat oberta en fa-se de proves a la plaça de l’Ajun-tament des de la passada Festa Major i el funcionament ha estat altament satisfactori. Tret d’algun símptoma de saturació en la seva arrencada, en l’últim mes no ha registrat cap incidència, ha rebut més de 500 usuaris únics i ha regis-trat l’accés a més de 10.000 pàgi-nes diferents. En una segona fase, l’any 2014, es preveu ampliar el servei a altres espais urbans, com són la plaça del Pilar i la plaça Sant Miquel.

SÍLVIA PIQUÉ BORRÀSAdvocada

TEL: 93 803 49 36

TRIBUTS, MERCANTIL, CIVIL, HERÈNCIES

[email protected]/ Castellfollit, 1-3 -

IGUALADA

Page 10: 11.000 EXEMPLARS 579 - 26 de setembre de 2013 FirAnoia ... · Setmanari d’informació comarcal de lliure distribució - 11.000 EXEMPLARS - Fundat l’any 2001 - Número 579 - 26

10 MIRANT ENRERE 26 de setembre de 2013

Els contenidors de les Esplugues s’integren al paisatge

CARME

L’any 2012 a Les Esplugues de Carme es va arranjar un nou

espai on situar els contenidors d’es-combraries: la selectiva, l’orgànica i el rebuig. L’obra va ser finançada en un 95 % pel Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat correspo-nent a l’any 2011. Aquesta zona de Carme només comptava amb el rebuig i l’orgànica, però aquestes estaven a peu de carretera, cosa que provocava que es deixessin en aquell indret tota mena de materi-als. Ara els contenidors estan a uns 100 m endins del camí que porta

a Les Esplugues, fora de la vista dels cotxes, dignificant l’entrada a aquest paratge i incloent també els tres contenidors de selectiva.

La zona on van quedat ubicats està envoltada de natura i la dota-ció de contenidors amb els colors blau, groc, verd i marró feia que l’impacte visual fos important. Per aquest motiu s’han instal·lat tan-ques de fusta al seu voltant que eviten veure els contenidors al cir-cular pel camí i a facilitat la inte-gració d’aquesta dotació a l’entorn de Les Esplugues.

La ‘nova’ Festa del Raïm supera les millors expectativesMASQUEFA

La renovada Festa del Raïm de Masquefa va recollir una excel-

lent collita. I és que les novetats que els organitzadors --l’Ajunta-ment i l’Alzinar-- van introduir aquest any van superar fins i tot les previsions més optimistes. Espe-cialment la primera Fira de tastets de vins, caves i menjar típic, que va donar un nou impuls a la cele-bració amb què Masquefa viatja al passat per recordar les seves arrels pageses, lligades al camp i la vinya.

Ja des del mateix moment en què la va inaugurar Xavier Bas-sa i Valls, millor sommelier de Catalunya al certamen Nas d’Or 2012, i al llarg de tot el dissabte, la fira va convertir el carrer Escoles en un bullici de gent. Tothom vo-lia delectar el seu paladar amb els exquisits tastets que els van oferir catorze cellers, bodegues, restau-rants, forns, pastisseries i xarcute-ries locals. Bona mostra de la gran acollida que va tenir en són les més de 1.000 copes gravades amb el lo-gotip de la festa i els gairebé 6.000 tiquets de degustacions que es van vendre al preu d’un euro. Però més enllà de la satisfacció per les ven-tes, els establiments van brindar també per la promoció que va su-posar per als seus negocis.

Innovació i tradicióA més de promocionar el co-

merç local, la Festa del Raïm va incorporar també altres novetats

per fer-la més fidel encara a la tradició. Una d’elles va ser la re-creació d’una vinya a la plaça de l’Estació. Els ceps, els sarments i les portadores van despertar la curi-ositat dels visitants, també atrets per l’habilitat d’un artesà que en-senyava a elaborar bótes de fus-ta i per l’espectacular fassina que hi va instal·lar el Punt Taronja per fer una demostració d’elaboració d’aiguardents i destil·lats. Els més petits van gaudir amb una carava-na de ruquets que va fer viatges gratuïts al llarg de tota la jornada, i amb l’espectacle de globoflèxia del Raconet Artístic. A més, Rà-dio Masquefa va amenitzar el dia amb una programació especial en directe.

La tradició va tenir el seu punt àlgid amb l’espectacular cercavila de carros i cavalls d’Antoni Malet,

que va tornar a recórrer el casc urbà per transportar el raïm, com es feia antigament, des de la Rojo fins a la plaça de l’Estació. Un cop allà, una multitud d’infants es va enfilar a la trepitjadora per conver-tir-lo en most.

Mentrestant, un concurs de tast de vins a l’Alzinar posava a prova l’olfacte i el gust dels participants. Ja al vespre, a la piscina, un sopar de carmanyola i el tercer Festival de Blues, amb els concerts de Wax & Boogie i Bang, van tancar la in-tensa jornada.

La Festa del Raïm va posar el punt final l’endemà, diumenge, amb la representació de l’obra ‘La venganza de Don Mendo’. El grup de teatre del Patronat Parroquial d’Esparreguera va reunir més de 200 persones a la Polivalent.

33.000 euros en beques el 2014ÒDENA

Les famílies d’Òdena que vulguin optar als diferents ajuts per l’es-

colarització que es tramiten a tra-vés de l’Ajuntament ja poden con-sultar les bases a www.odena.cat o a les oficines del consistori. Les beques per a la llar d’infants “Els Vailets” poden cobrir les despeses de menjador i el transport escolar; en el cas dels infants matriculats al CEIP Castell d’Òdena, poden optar als ajuts per despeses de menjador, pels de transport escolar no obli-gatori i pels de transport escolar al migdia. El passat curs 2012-2013, 63 famílies residents a Òdena van rebre algun tipus d’ajudes per men-jador, material escolar o transport.

El consistori ja ha fixat les bases

per concórrer als ajuts en activitats i serveis relacionats amb l’educació durant el proper curs per a totes les persones amb veïnatge al mu-nicipi, amb infants escolaritzats als centres. Podran optar als ajuts de beques de menjador i beques de transports, complint els requisits bàsics d’estar empadronats des de sis mesos abans de l’obertura de la convocatòria i que els pares ga-ranteixin l’assistència a la classe. El consistori disposarà d’un total de 17.000 euros pel que resta de 2013 i 33.000 euros per tot l’exer-cici 2014 per atendre a les peticions de les famílies. Els beneficiaris no podran rebre cap altre ajut per a la mateixa finalitat diferents dels que perceben per part de l’Ajuntament.

Beques de menjadorPer establir qui són els benefi-

ciaris de les beques de menjador de l’Escola Castell d’Òdena, es tin-drà en compte la renda familiar, el nombre de persones de la unitat familiar i si tenen algun nen en acollida. En el cas de la llar d’in-fants “Els Vailets”, fins al moment es convoquen ajuts pels tres darrers mesos del 2013 i en l’atorgament es valoraran les persones del nucli familiar que no tinguin atur i pres-tacions econòmiques, els membres que treballin fora de la comarca i si s’és família nombrosa.

Transport escolarLes beques que es donen al

transport escolar no obligatori a l’escola Castell d’Òdena es limitaran als alumnes residents a l’Espelt o el Pla de la Masia. L’ajut correspon al 100% de l’import trimestral i variarà segons el nombre de fills escolarit-zats. Els imports oscil·len entre 102 euros per un trimestre als 25.

Pel que fa la convocatòria d’ajuts de transport escolar a la mateixa escola, quedaran exclosos els alumnes del nucli de Sant Pere-Pla de la Masia, que ja disposen del servei no obligatori de mig-dia. Podran optar a les ajudes les famílies que tinguin el centre de residència a més de 2 quilòmetres del centre i es cenyirà a l’horari de 13 a 15 hores. Els imports són de 111 euros anuals si la distància és inferior a 4 quilòmetres i 125 si és superior.

Per als alumnes de la llar d’in-fants “Els Vailets”, la quantitat de la beca anual serà de 125 euros i es limita a les famílies residents als nuclis de l’Espelt i Sant Pere-Pla de la Masia.

Blanquers d’Igualada exposen a Milà i París

Aquest mes de setembre està sent un mes amb molta acti-

vitat comercial per als blanquers d’Igualada. Una bona representa-ció d’empreses adoberes igualadi-nes han estat presents a les fires Anteprima, a Milà i Le Cuir à Paris, fires internacionals de referència en el sector de la pell.

La presència dels blanquers igualadins en aquestes fires inter-nacionals posa de rellevància el seu esforç per a la promoció de la seva pell a escala mundial, alhora que reafirma la seva aposta clara per l’exportació com a factor clau del seu creixement. La pell adobada a Igualada té reconeixement a tot el món per la seva qualitat i avui s’ex-porta més del 80% de la producció a mercats tan exigents com l’euro-peu, l’asiàtic o l’americà.

La fira Anteprima ha tingut lloc a Milà els dies 10 i 11 de setembre i Le Cuir à Paris es va celebrar a la capital francesa del 17 al 19 de setembre.

Anteprima i Le Cuir à Paris són fires internacionals de referència en el sector de pell, accessoris i components per a les indústries del calçat i la marroquineria. A més de la repercussió comercial, la presèn-cia dels blanquers d’Igualada en aquestes fires és molt important, ja que Milà i París són les capitals de la moda a Europa.

Aquests certàmens són els mi-llors aparadors perquè els expo-sitors exhibeixin els seus produc-tes al món i un punt de trobada d’empreses adoberes amb compra-dors, dissenyadors i investigadors de moda d’arreu que busquen les novetats, tendències en moda i ac-cessoris per a la temporada tardor-hivern 2014/2015 .

La propera cita internacional de les empreses adoberes d’Igua-lada serà Lineapelle, que tindrà lloc a Bolonya (Itàlia) del 8 al 10 d’octubre.

Foto: Josep M. Torras

Pots llegir-lo a internet: www.latossa.com

Page 11: 11.000 EXEMPLARS 579 - 26 de setembre de 2013 FirAnoia ... · Setmanari d’informació comarcal de lliure distribució - 11.000 EXEMPLARS - Fundat l’any 2001 - Número 579 - 26

11MIRANT ENRERE26 de setembre de 2013

Aprovada una nova ordenança de civismeÒDENA

L’Ajuntament d’Òdena ha apro-vat inicialment l’ordenança que

regularà les conductes a la via pública. Fins ara Òdena no dispo-sava d’aquest tipus d’ordenança. La nova normativa remarca la pro-tecció de la convivència i el civisme a l’espai públic.

L’ordenança també entra a regular els actes que es celebren, de manera que s’ajustin als criteris de seguretat i salut pública ele-mentals. El document reserva un capítol a sancionar les conductes de discriminació per raó de sexe o origen. També estipula un règim de sancions per a juguesques. Pel que fa a l’ús del monopatí, les bici-cletes o la pràctica de jocs de pilo-ta a l’espai públic, es restringirà als espais i a les franges horàries que no signifiquin una molèstia per als ciutadans i ciutadanes d’Òdena.

Una altra de les vessants de l’avantprojecte és evitar la mendi-citat i conductes com les defecaci-ons a la via pública, els grafits, el comerç ambulant no autoritzat, el consum d’alcohol i estupefaents. L’Ajuntament també vol vetllar es-pecialment la contaminació acústi-ca, els residus i l’abandó d’objectes als carrers, així com l’ocupació de la via pública per activitats econò-miques.

El regidor de governació, Sergi Lozano, explica que l’ordenança “neix amb la voluntat manifesta de promocionar els valors d’adhe-

sió i de solidaritat, i, alhora, garan-tir els drets i deures de la ciutada-nia, de manera que això permeti gaudir dels espais públics i fer-ne un ús correcte, a més d’incentivar actituds cíviques que contribuei-xin a respectar els principis bàsics d’igualtat i de no discriminació amb l’objectiu prioritari de millo-rar la qualitat de vida de tots els ciutadans i ciutadanes d’Òdena. L’objectiu és dotar Òdena d’un instrument vàlid i actualitzat que, sens dubte, permetrà avançar en direcció de fer que el municipi si-gui, de manera gradual, més ama-ble, acollidor i sostenible, per viu-re-hi i conviure-hi, on el diàleg, la tolerància i el respecte formin part del nostre comportament quotidià.

La nova ordenança fixa un règim de sancions en funció de la gravetat, la intencionalitat, els perjudicis, la reincidència i reite-ració i el benefici obtingut amb la infracció. Estableix sancions econò-miques, però també serveis alter-natius en apartats com el consum de begudes alcohòliques i estu-pefaents, els grafits i pintades, les necessitats fisiològiques a la via pública o l’ús impropi de l’espai natural.

Una vegada aprovada definiti-vament l’ordenança, l’ajuntament convocarà diferents reunions infor-matives i realitzarà una bustiada per donar a conèixer a la població els aspectes mes genèrics.

Homenatge als mestres de Primària i Secundària recentment jubilatsIGUALADA

L’acte inaugural del curs esco-lar 2013/2014, celebrat el passat

dijous, 19 de setembre, al Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada, va tenir com a moment més emotiu l’homenatge als divuit mestres, vuit de Primària i deu de Secun-dària, que es van jubilar a final del curs passat. La regidora d’Ense-nyament i Universitats de l’Ajunta-ment, Anna Bacardit, la presidenta del Grup de Mestres de l’Anoia, Carme Aloy, i Albert Ramírez, en representació del departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, van lliurar a cadas-cun dels professors els guardons d’agraïment a les seves llargues trajectòries professionals als cen-tres educatius de la ciutat.

Pel que fa als mestres de Primària, van estar homenat-jats Maria Lluïsa Celma i Marina Rusiñol del Monalco, Il·luminada Garcia de l’escola Mowgli, Maria Jesús López dels Maristes, Maria Carme Bernadó de l’Emilli Vallès, Montserrat Prats del Mare del Diví Pastor, Maria Purificació González del Gabriel Castellà i Amadeu Co-morera del Ramon Castelltort. Els de Secundària van ser Margarita Martín, Maria Morros i Maria Tere-sa Padró del Pere Vives Vich, Juan Diego Granados de l’Escola Munici-pal de Música, Carmen González de Equip d’Assessorament Psi-copedagògic, Xavier Pallarès del Joan Mercader, Maria Rosa Vila del

Monalco, Rosa Sánchez de l’Escola Pia, Josep Esteve del Milà i Fon-tanals i Joan Mateu de l’Escola d’Enginyeria d’Igualada.

Posteriorment, Jordi Col-let, professor de sociologia de l’educació de la Universitat de Vic, va pronunciar la conferència Es-coles i famílies: millorar els vincles per millorar els resultats, una re-flexió al voltant dels canvis que han experimentat els darrers anys les relacions entre els professors i els pares dels alumnes, marcades per un context social molt diferent al de fa un temps. Collet destaca que avui la distància entre escola i família encara és massa gran, que els infants i joves pateixen molta pressió en els seus estudis i que, en

conseqüència, els docents tenen un gran repte per aconseguir enfortir els lligams i reduir la distància amb les famílies. El principal objectiu que ha de tenir un mestre, al seu entendre, és aconseguir que cap família percebi l’escola com quel-com llunyà, perquè aleshores tant pares com alumnes poden adoptar una actitud de resistència i això sovint comporta fracàs escolar. Aquests vincles, afirma, es poden enfortir involucrant les famílies, convertint-les en part de la solu-ció i no en un problema. Collet concloïa que “amb uns lligams forts milloren els resultats, millora el clima del centre educatiu i, en general, augmenten l’equitat i la cohesió social”.

Page 12: 11.000 EXEMPLARS 579 - 26 de setembre de 2013 FirAnoia ... · Setmanari d’informació comarcal de lliure distribució - 11.000 EXEMPLARS - Fundat l’any 2001 - Número 579 - 26

12 MIRANT ENRERE 26 de setembre de 2013

Comencen els cursos per a emprenedors amb les claus per repensar l’empresa ELS HOSTALETS DE PIEROLA

Els cursos per a empreses i emprenedors ja han iniciat el

seu camí. El dimarts 17 de setem-bre, i de la mà de Jubert Partners, va començar el primer taller amb el títol “Les claus per repensar l’empresa”. Els objectius d’aquest curs són aconseguir una aproxima-ció al full de ruta personalitzat del pla estratègic del negoci de cada un dels participants, tenir una visió de la seva pròpia empresa amb perspectiva i identificar les línies estratègiques de canvi per adap-tar l’empresa i construir un futur diferent.

La regidoria de Promoció Eco-nòmica de l’Ajuntament, en col-laboració amb la Diputació de Barcelona, impulsa el desenvo-lupament econòmic local com a mesura clau en la lluita contra la crisi econòmica. D’aquesta manera s’aposta per un conjunt d’accions relacionades amb la formació, la capacitació i el suport econòmic a l’emprenedoria i empreses del municipi.

La Guia de cursos presenta un conjunt de 5 propostes formati-ves dirigides a futurs emprenedors, emprenedors, empreses i a totes aquelles persones que vulguin for-mar-se en coneixements de gestió empresarial.

Els cursos per a persones em-prenedores està format per un conjunt de 5 propostes formatives que tenen una durada de 12 a 20 hores i que es faran fins a finals de novembre. Les propostes forma-

tives estan obertes a tothom qui tingui interessos en adquirir conei-xements en comunicació, vendes i gestió d’empresa, ja siguin perso-nes desocupades, futurs emprene-dors, autònoms o empresaris.

Més informació i inscripcions a l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola, al web municipal www.el-shostaletsdepierola.cat i al web del Servei Local d’Ocupació @gafa’t www.agafat.cat.

Un centenar de persones comparteix l’arrossada popular de la gent granLA POBLA DE CLARAMUNT

L’Associació per a l’Oci de la Gent Gran de la Pobla va reunir diu-

menge un centenar de persones en l’acte que dóna el tret de sortida a la temporada. L’arrossada popular, organitzada amb el suport de la regidoria de Benestar Social, va omplir la plaça de l’Ajuntament, en una jornada en què el temps va acompanyar.

Les activitats van començar a la 1 del migdia amb una ballada de sardanes, mentre es començava a preparar la paella. Una hora més tard, un centenar de comensals es va reunir al voltant de la taula per compartir un dinar a base d’ar-ròs, amanida, gelat i cafè. Durant l’àpat es van projectar diapositives dels diversos esdeveniments que l’Associació per a l’Oci de la Gent Gran va organitzar la temporada anterior. També es va fer el sorteig d’una panera.

Després, l’arrossada popular va arribar al punt final amb un ball a l’Ateneu Gumersind Bisbal.

L’entitat engega a partir d’ara la programació de la nova tempo-rada amb diverses activitats. Entre

aquestes destaca l’estada de sis di-es a Salou prevista a partir del 6 d’octubre, a un preu de 179 euros. Els interessats es poden posar en contacte amb l’associació.

PxC denuncia l’actitud servil de l’alcalde davant l’islamisme IGUALADA

El regidor igualadí de Plataforma per Catalunya, Robert Hernan-

do, ha manifestat, en referència a la construcció d’una escola alcorà-nica al carrer Merlet, que li resulta “molt lamentable i trist que l’al-calde d’una ciutat mil·lenària com Igualada tingui a dia d’avui molta més sensibilitat amb la comunitat musulmana que amb els comer-ciants de casa” i que “mentre els emprenedors locals proporcionen prosperitat , treball i alegria a la ciutat, gran part del col·lectiu musulmà ofereix ganduleria, ocio-sitat, un radicalisme impropi de la nostra societat i un conflicte etern amb la subsistència de la nostra cultura com l’hem conegut i com la volem conèixer”.

Hernando ha fet aquestes de-claracions en comprovar, atònit, la manca de sensibilitat mostrada per

l’alcalde en el passat ple davant els comerciants locals en el conflicte obert amb REC Stores SL i després de conèixer que el consistori ha concedit la llicència per a l’am-pliació de la mesquita de la ciu-tat, que consistirà en l’habilitació d’una segona planta per disposar, entre altres coses, d’una escola al-corànica. A criteri d’Hernando, “es corre un seriós risc que s’ensenyi fonamentalisme radical; no obli-dem que, segons el CNI i diverses investigacions europees, Catalunya és considerada el major focus a Europa de gihadisme radical i que ja s’han desactivat diverses cèl·lules d’Al-Qaeda molt a prop de les nos-tres cases”. També va recordar que, l’estiu passat, el govern de la ciutat va cedir el pavelló de Les Comes per a la festa del ramadà, a la qual van assistir més de 800 musulmans de tota la comarca.

De la caminada Pam a Pam a la Setmana de la Gent Gran

RUBIÓ

Diumenge passat es va dur a ter-me la caminada popular, que

sota el nom Pam a Pam s’organitza des de fa uns anys per aquestes dates amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, amb l’ob-jectiu de conèixer una mica més el nostre territori. En aquesta ocasió el recorregut va ser des del Pla de Rubió, vorejant la riera de Rubió direcció Jorba per anar a la capella de La Sala. Hi van participar unes 70 persones, en un dia esplèndid, i es va poder gaudir de les vistes que ens ofereix la natura aquests

dies. Mn. Enric va oficiar la missa a la mateixa capella i tot seguit es va continuar la ruta tornant a Jorba, per finalitzar la jornada amb un dinar de germanor.

La propera trobada dels ve-ïns i simpatitzants de Rubió serà amb motiu de la setmana de la Gent Gran, del 28 de setembre al 6 d’octubre, que inclourà, entre altres actes, tallers de cuina i de memòria, el dinar de germanor en homenatge a la gent gran i, per fi-nalitzar, teatre amb el grup teatral de Capellades, que oferirà l’obra El Cap i la fi o el Cap de l’Alcalde.

34 nens i nenes participen en el Concurs de Pintura Ràpida LA POBLA DE CLARAMUNT

En el marc de les Festes Culturals, la plaça de l’Ajuntament de la

Pobla va acollir dissabte una de les seves cites clàssiques, el Concurs de Pintura Ràpida Infantil Premi Gumersind Bisbal, que arribava a la trentena edició.

La participació va superar la de l’any passat, amb un total de 34 nens i nenes entre 3 i 12 anys. Els tres primers classificats del pri-mer grup (de 3 a 5 anys) van ser Alba Pérez, Rosa Compte i Carla Peregrina; en la categoria de 6 i 7 anys els guanyadors van ser Hèctor Jiménez, Núria Espín i Pau Aloy; en la categoria de 8 i 9 anys, Pau Fernández, Biel Figuerola i Gerard Garcia; i, finalment, en el grup de 10 a 12 anys, Maria Espín, Irene Jiménez i Ana Ais.

El jurat el van formar Trini Riba, Clara Luque, Maria Eulàlia Gibert i Francisco Surroca. L’Ajuntament va

lliurar medalles als guanyadors de totes les categories i també va sor-tejar una bicicleta entre els partici-pants, que va ser per a Alba Pérez. Després del lliurament de premis tots els assistents van compartir un berenar.

Les obres participants al Con-curs de Pintura Ràpida Infantil s’exposen fins demà divendres a la Biblioteca Municipal Mossèn Cinto.

Les primeres Jornades d’Aus Rapinyaires del CRIP, èxit d’una proposta pionera HOSTALETS DE PIEROLA

El CRIP dels Hostalets de Pierola i la Societat de Falconers de

les comarques de Barcelona, amb el suport de l’Ajuntament, van organitzar les primeres Jornades d’Aus Rapinyaires dels Hostalets de Pierola.

Els actes es van iniciar el dis-sabte 21 a la tarda amb diverses conferències relacionades amb les aus a l’Auditori de Cal Figueres.

El paleontòleg Raül Carmo-na va obrir les xerrades amb una conferència titulada Del T-Rex a la gallina, on va explicar el procés evolutiu de les aus, passant dels grans rèptils als éssers plomats dels nostres dies, fent especial incidèn-cia en la idea que els dinosaures no es van pas extingir, sinó que una branca va evolucionar fins a les aus.

Tot seguit la biòloga Laura Ro-qué va fer una exposició sobre com funcionen les aus. Una interessant

xerrada plena de curiositats rela-cionades amb els ocells. Des de el perquè de la seva peculiar morfo-logia fins als diferents tipus de can-tar. Sempre posant exemples amb aus que podem veure a les nostres contrades.

Per acabar la tarda de confe-rències, els membres de la de la Societat de Falconers de les co-marques de Barcelona, Francisco

González, Rafael González i Juan Manuel Martínez van impartir la xerrada Identificación y manejo de rapaces. Aquesta conferència va re-sultar molt enriquidora i didàctica ja que els membres de la FCB van omplir l’Auditori d’aus rapinyaires per tal que els assistents poguessin veure’ls i, fins i tot, tocar-los.

Al dia següent, el camp de fut-bol va ser escenari d’una especta-cular exhibició a càrrec de mem-bres de la Societat de Falconers de les comarques de Barcelona.

Moltíssima gent es va apropar durant el matí a veure les exhibici-ons en tècniques d’ensinistrament i tipus de vol de la gran quantitat de rapinyaires desplaçats fins als Hostalets.

Des dels petits xoriguers fins a les grans i majestuoses àligues de Harris, totes les aus rapinyaires van fer passar un entretingut matí al públic assistent.

Page 13: 11.000 EXEMPLARS 579 - 26 de setembre de 2013 FirAnoia ... · Setmanari d’informació comarcal de lliure distribució - 11.000 EXEMPLARS - Fundat l’any 2001 - Número 579 - 26

13MIRANT ENRERE26 de setembre de 2013

CENTRE DENTAL

93 803 76 9993 804 07 51

Carrer Santa Caterina, 18 08700 Igualada

[email protected]

Dr. Mariano Devoto Nogueira

Ortodòncia • PeriodònciaCirurgia oral • OdontopediatriaImplantologia • Estètica dental

Finançament dels tractaments a partir de 300 euros

Primera

visita i

diagnòstic

gratuïts

La llengua, la literatura i la lectura van conquerir el Museu de la Pell en el 2n Mercat de Lletres IGUALADA

Dissabte passat, el Museu de la Pell va acollir la segona edició

del Mercat de Lletres, que va arren-car al matí amb un espai infantil, un mercat de llibres i l’espai bar gestionat per l’associació cultu-ral La Bastida. La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, va ser l’encarregada d’inaugurar l’esdeveniment.

El primer acte de la jornada va ser una taula rodona entre petits editors, organitzada per Parano-ia Accions i moderada per Jaume Farrés. Els editors van parlar de les característiques que defineixen cadascuna de les editorials i de les dificultats del sector. Una carac-terística comuna va ser la il·lusió i l’empenta dels petits grans editors. A continuació, la conferència del sociolingüista Francesc Xavier Vila, organitzada per l’APLEC, va supo-sar una interessant anàlisi històrica sobre les llengües al món.

Ja a la tarda, a l’espai Reco-manacions, Mercè Badal, Marta Bueno, Mònica Margets, Conxa Moncunill i Pep Ricart van analit-zar d’una manera molt propera, dinàmica i entranyable els tres dar-rers llibres que els havien agradat més. L’acte va ser conduït per Nú-ria Bonet, guionista del programa ViaLlibre de TV3. També es van fer les presentacions literàries de Joan

Pinyol i el llibre Ningú no mor i de Pruden Panadès amb Cosins de Tarzan. Posteriorment, a l’adoberia de Cal Granotes, Sílvia Bel i Orestes Gas van recitar, cantar i, sobretot, enamorar el públic, amb els poe-mes d’Espriu, un recital sublim en un espai singular.

Al vespre, el periodista Jordi Còdol, va conduir el lliurament de premis del Concurs de Poemes En-sucrats i del Concurs de Microcon-tes. Arià Paco va fer la lectura dels textos i el tinent d’alcalde de Pro-moció Cultural, Josep Miserachs, amb els membres del jurat, van lliurar els premis als guanyadors. Al vespre, la Bastida va preparar una sessió de poemes musicats a càrrec de Jordi Rica.

Durant tot el dia, al Minimer-cat, els nens i nenes van poder llegir, escriure i dibuixar contes i jugar amb els jocs de lletres de la ludoteca. També es van fer els ta-llers de punts de llibre i de lletres amb pell.

En resum, un dia dedicat a la li-teratura, la lectura i la llengua amb la col·laboració de diverses entitats a qui l’Ajuntament i l’Institut Mu-nicipal de Cultura volen agrair la seva implicació: La Bastida, APLEC, Paranoia Accions, el Servei Local de Català, la Biblioteca Central d’Igua-lada, la Ludoteca Sant Miquel, la Revista d’Igualada, Intimum estudi & shop, les llibreries de la ciutat i el Museu de la Pell d’Igualada.

Tast de parelles lingüístiques i matrícula oberta als cursos de catalàIGUALADA

Dins del conjunt d’activitats del Mercat de Lletres, el Volunta-

riat per la llengua va oferir l’espai de Tast de parelles lingüístiques. Durant tot el matí l’estand va rebre la visita de voluntaris i aprenents lingüístics, així com de parelles lin-güístiques actives que continuen quedant un cop a la setmana per conversar en català. Els assistents van parlar entre ells i els que no tenien parella lingüística en van trobar. Així ,la Francisca va conèi-xer l’Abdessamad, un jove marro-quí que viu a Igualada i que vol parlar català més sovint. Després de conèixer-se van concretar cita per a la primera trobada formal. També el Thierno, del Senegal, va quedar amb l’Arian, una nova voluntària amb qui podrà practicar català i visitar la ciutat. Altres per-sones interessades en el programa van informar-se’n i inscriure-s’hi. És el cas de la Montserrat o de la Deyanira, de Texas, que esperen començar ben aviat.

El Voluntariat per la llengua és un programa que du a terme el Consorci per a la Normalització Lingüística i té com a objectiu faci-litar a totes les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo que el pu-guin practicar en un context real i relaxat. Es tracta d’aparellar apre-nents de català amb persones vo-luntàries que parlen habitualment català i decideixen destinar una

part del seu temps a conversar amb persones interessades a agafar flu-ïdesa en català d’una manera na-tural. Les inscripcions són obertes tot l’any i es poden fer al Servei de Català d’Igualada (c. Lleida, 78) o a l’espai www.vxl.cat. D’altra banda, el servei ofereix cursos de català, des del nivell bàsic fins al nivell D, i les inscripcions es poden fer al mateix espai durant tot el mes de setembre.

Una vintena de persones es formen sobre cooperativisme de la mà de Promoció Econòmica

VILANOVA DEL CAMÍ

Prop d’una vintena de perso-nes participen en el curs de

formació “Cooperativa, empresa productiva i democràtica” que ha organitzat Promoció Econòmica de Vilanova del Camí. L’alcalde Joan Vich va inaugurar la formació esperonant l’alumnat a ampliar el seu currículum en aquesta matèria i va recordar que les singularitats del cooperativisme i la seva poten-cialitat com a eina de transforma-ció econòmica i social són especial-ment d’interès en temps de crisis.

La formació consisteix en dues sessions i va a càrrec de Sebastià Jodar, soci fundador de Creant, co-operativa dedicada al desenvolu-pament de projectes en el món de les microfinances i l’emprenedoria. Aquest Enginyer Tècnic Agríco-la, ha estat consultor associat de l’Institut de Ciència i Tecnologies Ambientals de la UAB, i ha parti-cipat en nombroses Agendes 21, fent tasques de codirecció i com a

responsable de processos de parti-cipació ciutadana. Actualment és membre de la Junta Directiva de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya.

Aquest és el primer dels cursos subvencionat per la Diputació de Barcelona que Promoció Econò-mica ha organitzat per aquest pri-mer trimestre per a la consolidació empresarial o l’acompanyament a les persones emprenedores. A l’oc-tubre es farà un curs sobre “La ne-gociació bancària per a la pime”, al novembre un altre titulat “10 claus per vendre + al segle XXI” i al desembre un tercer dedicat a les “Vendes per a no comercials”. Tots són gratuïts.

D’altra banda, ja s’han comen-çat a fer les proves de català a les persones que volen seguir el curs de català avançat. Per accedir-hi, s’haurà d’estar en possessió del certificat de nivell C o equivalent.

Nou contenidor de recollida d’oli domèsticÒDENA

La setmana passada es va instal·lar al barri de Sant Pere

d’Òdena (al costat del Parc), un contenidor de recollida d’oli domèstic, el segon del municipi després que el passat mes de juli-ol se n’instal·lés un a la cruïlla de l’Av. Pau Casals amb carretera de Manresa.

El contenidor, de color taron-ja, està equipat a l’interior amb un contenidor de 240 litres apro-ximadament i només és apte per a ampolles de 1,5l. Així, el reci-

clatge s’ha de fer omplint les am-polles de plàstic i posteriorment, amb el tap ben tancat, dipositar-la al contenidor.

Amb la instal·lació d’aquest nou contenidor, la regidoria de medi ambient de l’Ajuntament d’Òdena amb la col·laboració l’empresa Recicloil, vol facilitar i apropar als ciutadans el reciclatge d’oli usat i evitar el vessament d’oli de cuina pel clavegueram.

Page 14: 11.000 EXEMPLARS 579 - 26 de setembre de 2013 FirAnoia ... · Setmanari d’informació comarcal de lliure distribució - 11.000 EXEMPLARS - Fundat l’any 2001 - Número 579 - 26

14 ELS NOSTRES ANIMALS, CUIDEM-LOS 26 de setembre de 2013

C/ Bas, 1 • Sta. Margarida de Montbui

VETER·CENTREHOSPITAL VETERINARI

Te ls . 93 804 70 00

HOSPITAL:C/ Germanes Castells, 14-1608700 IGUALADA

CONSULTORI:C/ Sant Josep, 3108788 VILANOVA DEL CAMÍ

CONSULTORI:C/ Bas, 108710 STA. MARG. DE MONTBUI

SERV

EI D

’URG

ÈNCI

ES24 H.

• Perruqueria i Estèticacanina i felina

• Productes d’higiene i complements

• Stripping , trimming i banys especials

Hores concertades

625 74 77 03C/ Guix, 11 Vilanova del Camí

Passeig Concepció, 24 - 08786 Capellades C/ Pare Anton Soteras, 25 - 08787 La Pobla de Claramunt

93 801 02 54 - 608 73 94 60

CLÍNICA VETERINÀRIA CAPELLADES

Medicina interna • Cirurgia • RadiologiaEcografi a • Analítiques • ExòticsDietètica i nutrició • ReproduccióVacunacions • Visites a domicili

Gossos ideals per viure en cases petites. Veritats i mentidesUna pregunta que sona cada

vegada amb més freqüència: Quin gos és millor per viure en un pis? És gairebé natural, immediat, pensar de manera automàtica en una raça petita. La qual cosa, al seu torn, s’uneix a un altre gran problema: “tinc un gos gran i em trasllado a viure a un pis petit, el vull donar en adopció”. Bé, en vis-ta de la quantitat de desinforma-ció que fa al respecte, és important que abans de començar a parlar de races que si i races que no, s’acla-reixin alguns punts de discòrdia:

Tots els gossos són “iguals”

No, clar que no ho són, per aquest motiu ho hem escrit entre cometes. El que volem dir és que tots els gossos poden valer per a una casa petita, independentment de la seva raça i grandària. I és que adaptar-se o no a una vida en 50 m2, no depèn de l’animal sinó del propietari. L’ideal, és clar, passa per tenir un gran espai, un jardí i altres. Però si no és el cas, l’im-portant és que la mascota tingui cobertes les seves necessitats físi-ques, psíquiques i fisiològiques. És a dir, tot depèn de la responsabi-

litat de l’humà i el seu compromís per ... ensenyar a viure en aquestes condicions. L’animal ha de tenir molt clar com s’ha de comportar a l’apartament reduït, rebent un ensenyament de conscienciació i una atenció constant, almenys fins que s’acostumi definitivament. Ha de saber que no ha de bordar ni jugar dins, sinó fora de casa. Cal entrenar, en definitiva, a ser un bon veí (de la mateixa manera que ho faria una mare amb un nadó que no deixés de cridar i córrer per casa, sense anar més lluny).

Fer-li fer exerciciFonamental, perquè funcioni el

primer, que tingui coberta aquesta necessitat. No hi ha pis petit si el gos rep les passejades i jocs neces-saris a l’exterior.

Anàlisi de consciència Vist el vist, el resum segueix

sent el mateix: tots els gossos po-den viure en un pis petit, però pots tu fer-ho possible? Assegura’t que pots treure a passejar tot el temps que sigui necessari, o de tenir les espatlles cobertes en cas de no po-der. Hi ha races més actives que d’altres, però recorda que és una

responsabilitat molt gran en tot cas, que es tracta d’un ésser viu i actiu que requereix jugar, inspec-cionar, ensumar, passejar i respirar aire pur. Per descomptat, sigues conscient que un gos gran reque-rirà més obligacions (ja no només a nivell físic, sinó de neteja de la llar, despeses...) i que hi ha races que requereixen un extra (les PPP), però sent-te tu, propietari cons-cienciat, no hi hauria d’haver cap problema doncs, en aquest sentit, tots els gossos sí que són iguals.

Races especialment recomanades per a cases petites

Aclarida la realitat sobre el tema, tampoc podem negar l’evi-dència. I és que sí que és cert que algunes races tendeixen a posar les

coses més fàcils a l’hora de mudar-se a un espai reduït per la seva per-sonalitat apaivagada o la facilitat de les seves cures. Aquí us posem alguns exemples.

Bichón Maltés. El gos ideal. Tranquil, petit, agraït... sortir a passejar per a ell serà una alegria, però quedar-se a casa li aporta-rà hores de son, cosa que sembla gaudir de valent.

Shih tzu. Gosset faldiller per excel·lència. Tranquil, afectuós i actiu però poc donat a grans esfor-ços, sembla ideal per a una perso-na gran o amb dificultats per rea-litzar exercici. Això sí, la regularitat dels seus passejos s’ha de mantenir.

West highland white terrie. Petit, guapo, afectuós i juganer. El Westie és un altre dels candidats a gos ideal per a pis petit, ja que a més tampoc és que sigui el més enèrgic precisament.

Carlí – Pug. Una mascota pe-tita, alegre i vivaç, juganera però tranquil·la. Destaca la seva incli-nació en relació als seus amos i la seva estabilitat.

Bulldog Anglès. Gos de di-mensions relativament reduïdes i caràcter summament dòcil, ideal per viure amb nens i per a espais petits, sempre que es tingui en compte que requereix una mica d’exercici.

Bulldog Francès. És actiu, però borda poc i li encanta estar a casa i amb els seus. Convé ser constant amb els passejos.

Caniche. Gos còmode per no perdre pèl i per les seves dimensi-ons (si s’opta pel més petit). Si bé requereix d’una mica més d’activi-tat física per la seva vivacitat. Ale-gre, afectuós i molt intel·ligent .

Cocker Spaniel Anglès i Ameri-cà. Gosset entranyable i adaptable a qualsevol espai, sempre que les seves necessitats físiques es vegin cobertes amb passejos i jocs. Mida manejable i caràcter afable.

Altres racesLes protagonistes de la llista

que acabem d’apuntar són tan sols algunes de les races que solen as-sociar-se a la vida en un espai limi-tat, però n’hi ha més, és clar (re-cordeu? Tots els gossos són iguals, de qui depèn és l’amo). El Pekinès és petit, adaptable i de fàcil man-teniment, només que una mica in-dependent. Per la seva banda, el

Lhasa APSO també és petit i afec-tuós, si bé una mica entremaliat i desconfiat amb els estranys.

En un nivell inferior podríem col·locar una sèrie de races que poden ser ideals, però que poden conduir a una convivència més complicada del desitjat. Casos com el Chihuahua, el Yorkshire Terrier o el Pomerània, són animals que requereixen un petit esforç extra ja sigui per l’atenció a l’hora de corregir certs hàbits (tendeixen a ser molt revoltosos) com pel seu manteniment. I el mateix es pot aplicar al Schnauzer o al gos sal-sitxa (Teckel). El que s’ha dit: po-den ser ideals, de fet són candidats gairebé perfectes ... sempre que es tingui en compte que cal aplicar un plus de voluntat per no endur-se sorpreses inesperades.

I les races grans?No caldrà insistir en la impor-

tància del propietari a l’hora de triar mascota per pis petit, oi? En tot cas, sí que hi ha races grans que pel seu temperament o la se-va adaptabilitat, poden resultar més còmodes per a espais redu-ïts. Per exemple, els Llauradors i els Golden, veritables angelets de quatre potes. Però també els Gal-gos, que requereixen passejos que els satisfacin per després quedar la resta d’hores del dia dormint plàcidament. Per no parlar de la tranquil·litat d’un Bóxer mental i físicament estable, o de la placi-desa d’un Bullmastiff, sempre que l’amo estigui capacitat per fer-se càrrec d’ell i de les seves dimensi-ons ... Les possibilitats són infinites. Coneix, reconeix les teves possibili-tats i les teves limitacions, i en fun-ció d’això, tria al que més s’acobli a les teves necessitats!

Un aclariment final: no hem parlat de mestissos, perquè lògica-ment, és difícil aglutinar les seves característiques mentals i / o físi-ques en una sola frase. Però no cal dir que un mil-llets és tan perfecte com qualsevol altre.

Un consell: preguntar per la seva personalitat a la protectora mitjançant la qual es desitgi adop-tar, i prendre la decisió en base als seus consells.

Yolanda Crespillo [email protected]

Tel. 635 117 358

EMPRESA CON SEDE EN IGUALADA SELECCIONA:

DIRECTOR COMERCIAL y

COMERCIALPara ambos puestos se requiere: - Habilidad comunicativa. - Persona organizada, con iniciativa y sentido común. - Conocimientos de informática a nivel usuario.

Se ofrece: - Sueldo fi jo + comisiones.

Interesados mandar c.v. con foto actual, indicando la referencia del puesto de interés (Director Comercial o Comercial) al e-mail: [email protected].

Page 15: 11.000 EXEMPLARS 579 - 26 de setembre de 2013 FirAnoia ... · Setmanari d’informació comarcal de lliure distribució - 11.000 EXEMPLARS - Fundat l’any 2001 - Número 579 - 26

15MIRANT ENDAVANT26 de setembre de 2013

Excursió del Casal d’Avis a la ruta del PedraforcaÒDENA

El Casal d’Avis d’Òdena està pre-parant, per al dia 5 d’octubre,

una sortida a la ruta del Pedrafor-ca, amb visita al museu de Gòsol, al santuari de Queralt (Berga) i dinar a Sant Corneli. El preu és de 36 euros per als socis i 38 per als que no ho són. Cal fer la inscripció als telèfons 928037928 (Ángela) o 938036774 (Juan) abans del dia 2 d’octubre.

Inscripcions per cantar a la Coral XeremellCAPELLADES

Després del parèntesi de l’estiu, la Coral Xeremell de Capella-

des enceta el curs, primerament amb el torn d’inscripcions que es farà demà divendres i dissabte de les 6 a les 7 de la tarda, al primer pis de Cal Ponet.

Els assajos començaran el pri-mer cap de setmana d’octubre se-gons grups i edats: Picarols (P-3 A 1r de Primària): dissabte de 12 a 13 hores. Xiulets (2n a 4t d’EP), dissabte de 4 a 5 de la tarda. Acords (5è a 1r ESO) divendres de 8 a 9 del vespre, i Harmònics (a partir de 2n d’ESO), els divendres de 9 a 10 del vespre.

Escola d’adults de patinatgeCAPELLADES

Organitzada per Capellades Hoquei Club, amb la col-

laboració de l’Ajuntament de la vila, l’Escola d’adults de patinatge impartirà les seves classes tots els dilluns, de 20.45 a 21.45 h, al poli-esportiu de Capellades.

Més informació a: [email protected].

Jornada festiva a la UC Extremenya AnoiaVILANOVA DEL CAMÍ

La Unió Cultural Extremenya Anoia, celebra aquest proper

diumenge la Romeria en honor a la Verge de Guadalupe.

La jornada festiva comença-rà a les 9 del matí amb esmorzar de migas, a les 11, celebració e la missa en honor a la patrona i seguidament actuacions diverses dels grups de l’entitat. Hi haurà dinar (10 euros) i a les 5 de la tar-da, actuació del grup Palomita de Pastora.

Tots els actes se celebraran al local social de l’entitat anoienca al carrer del Roser 24 de Vilanova.

Cal apuntar-se per l’OFF REC, el nou itinerari al centreIGUALADA

Una de les novetats de la novena edició del Rec.0 Experimental

Stores serà l’OFF REC, una propos-ta que connectarà el centre d’Igua-lada amb el barri del Rec. Durant els dies 6, 7, 8 i 9 de novembre, el visitant del Rec.08 es trobarà amb un nou itinerari amb botigues i restaurants.

L’objectiu de l’OFF REC és inte-grar els establiments de la ciutat que vulguin, per tal que el visitant conegui l’oferta comercial i gas-tronòmica que hi ha a Igualada de forma permanent. La participació a l’OFF REC no tindrà cap cost per a les botigues i restaurants.

El circuit OFF REC inclourà els establiments ubicats entre el Pas-seig Verdaguer pel nord, el carrer Trinitat per l’oest i el carrer Balmes per l’est. Els carrers que fan de lí-mit també hi podran participar.

Cal complir tres requisitsEls establiments interessats en

formar part de l’OFF REC hauran de complir tres requisits: estar ubicats a la zona delimitada del l’OFF REC, fer una jornada de 10h a 21h durant els dies del Rec.0, ininterrompudament, i proposar una acció Rec, una oferta de producte especial per als dies del Rec.08. Rec.0 senyalitzarà els comer-ços i restaurants que formaran part de l’OFF REC.

Els comerços i establiments po-den inscriure’s a l’OFF REC fins el dilluns 7 d’octubre a les 18h.

Caldrà enviar un correu electrò-nic a [email protected] concre-tant el nom de l’establiment, adre-ça, telèfon, web, email, persona de contacte i tipus de producte i afegir una breu descripció de les accions OFF REC que es durà a terme. Per a més informació, es pot consultar la pàgina web de RecStores.

Xerrada: Autodeterminació i sobirania al segle XXICAPELLADES

Què és la nova sobirania? Com s’exerceix? Cap on anem?...

són alguns dels temes que es trac-taran, aquest dissabte, en la xerra-da de títol genèric “Autodetermi-nació i sobirania al segle XXI”, que desgranarà Iñigo Errejon, Doctor i investigador en Ciència Política de Madrid i membre del Consell executiu de la fundació CEPS (Cen-tre d’Estudis Polítics i Socials). En

aquesta xerrada s’abordarà tot el que fa referència als drets del pobles a triar el seu futur, com encaixa en el segle XXI els proces-sos sobiranistes actuals, tractant de prop el tema català.

La xerrada, convocada per Vila de Capellades Candidatura d’Uni-tat Popular, tindrà lloc aquest dis-sabte a 2/4 de 12 del migdia al Pati de la Lliga.

Autocar a Lleida amb la Capella de Música de la TossaIGUALADA

La “Capella de Música de la Tos-sa”, participarà el proper 6 d‘oc-

tubre a la Cinquena Trobada Gene-ral dels grups de Cant Gregorià de Catalunya, que cada dos anys organitza el Departament de Cant Gregorià de la Federació Catalana d’Entitats Corals.

Enguany tindrà lloc a “La Seu Vella” de Lleida. Les persones in-teressades en acompanyar aquesta formació musical en el desplaça-ment en autocar a Lleida, poden contactar al telèfon 93 803 64 03.

Excursió cultural a FigueresVILANOVA DEL CAMÍ

L’Associació de Veïns del Barri Bonavista de Vilanova del Camí,

ja té a punt l’excursió cultural que organitza anualment; aquest any serà el diumenge 20 d’octubre i s’anirà a Figueres.

El programa de la jornada in-clou esmorzar, visita guiada al Cas-tell i dinar en bufet lliure.

A les 7:30 h. de matí sortirem del C/ Montserrat (Formigons Vilanova) en direcció a

El preu del viatge es de 35 eu-ros per persona. Per fer les reserves podeu trucar al telèfon 93 806 06 08, en el moment de fer la inscrip-ció cal abonar 10 euros, import corresponent a la reserva de la visi-ta guiada al castell.

Aquesta activitat l’organitza l’AA.VV. Barri Bonavista amb el su-port de l’Àrea de Cultura de l’Ajun-tament de Vilanova del Camí.

Enric González, seleccionador de bàsquet, imparteix un clínic de bàsquetMASQUEFA

Masquefa serà demà divendres, 27 de setembre, l’escenari

d’un clínic de bàsquet per a entre-nadors en què s’espera la presència de tècnics d’arreu de Catalunya i que serà dirigit per una figura amb una gran trajectòria i reconeixe-ment professional: Enric González, seleccionador de l’equip català de mini femení i seleccionador del combinat espanyol U13 femení.

Organitzat pel Club Bàsquet Masquefa, aquest clínic de tecnifi-

cació es farà a la tarda a les instal-lacions del pavelló poliesportiu i permetrà als entrenadors assistents --entre aquests els 8 tècnics del club local-- millorar la seva forma-ció teòrica i pràctica i assolir conei-xements i recursos que els ajudaran en la seva tasca a les banquetes. Hi podran entrenar la tècnica i la tàc-tica, amb simulacions de jugades en què hi participaran els jugadors dels equips infantil i cadet del Club Bàsquet Masquefa.

Comencen les classes de balls de saló a la Casa d’AndalusiaVILANOVA DEL CAMÍ

La Casa Andalusia de l’Anoia ha anunciat un inici de curs mogut,

amb classes de sevillanes, flamenc i balls de saló. Els cursos es portaran a terme des d’octubre fins juliol, al local social de l’entitat, al carrer Felip II 34-36. Avui mateix, comen-cen les classes de Balls de saló, que es faran tots els dijous a les 8 del

vespre. Diferents ritmes animaran a ballar en solitari, amb parella o en grup.

Pel que fa a les classes de se-villanes i flamenc hi haurà grup infantil i grup d’adults. Podeu con-sultar horaris i preus a la seu social de l’entitat.

Cursos de l’Escola ARA pel curs 2013-2014

Quiromassatge KinesiologiaReflexoteràpia Flors de Bach

Quiropràxia Gestalt

www.araterapia.com

Escola de teràpies manuals i naturals C/. Cardenal Vives, 1, 1r 2a 93 805 23 26 – 08700 Igualada

ANGLÈS ANGLÈS

20€/mesP3 - P4 - P5 - Primària

ESO - Batxillerat - Adults

AULA 42 - Tel. 93 803 49 46C/ Prats de Rei, 3 - Igualada

Page 16: 11.000 EXEMPLARS 579 - 26 de setembre de 2013 FirAnoia ... · Setmanari d’informació comarcal de lliure distribució - 11.000 EXEMPLARS - Fundat l’any 2001 - Número 579 - 26

16 MIRANT ENDAVANT 26 de setembre de 2013

En marxa la Setmana de la Gent GranSANTA MARGARIDA DE MONTBUI

Aquest dimarts ha començat la Setmana de la Gent Gran de

Montbui, conjunt d’activitats adre-çades a la gent gran del municipi i que es faran entre els dies 24 de setembre i 6 d’octubre. La Setma-na de la Gent Gran va donar inici amb l’activitat “Montbui Camina”, promoguda pel grup realitza les “Caminades Saludables”. Una ses-sió de cinema va completar la jor-nada.

També s’han donat per inaugu-rades les diferents exposicions de la gent gran al vestíbul de l’Ajun-tament: pintures a càrrec de Pi-lar Gil; manualitats d’Anna Ramí-rez i Benilde Villalba i tammateix una exposició sobre “La Tossa de Montbui”, a càrrec de Mariano Ro-llo Pallars. Aquestes exposicions estaran al vestíbul de l’ajuntament fins el proper 6 d’octubre.

Avui dijous continuaran els actes d’aquesta setmana de la Gent Gran. A partir de dos quarts d’onze del matí la Policia Local de Montbui organitzarà una xerrada sobre “Seguretat ciudadana per a la gent gran” al CCC La Vinícola, i a les 6 de la tarda, tindrà lloc el tradicional ball a La Vinícola, ame-nitzat en aquesta ocasió per Jordi Bruc.

El divendres 27 a partir de les 6 de la tarda al CCC La Vinícola tin-drà lloc un recital de “Play-Back”

a càrrec de la Comissió de Festes Nucli Urbà.

El dissabte 28 durant el matí l’entitat “Artesanas de Corazón” organitzarà una trobada artesanal al MontMercat dels dissabtes.

Diumenge a partir de les 6 de la tarda s’organitzarà a La Vinícola el tradicional Ball de la Gent Gran amb Bartomeu i Sheila Grados. I el dilluns 30 de setembre a partir de les 9 del matí començarà una de les activitats més destacades d’aquesta Setmana de la Gent Gran: la Cami-nada fins l’Ateneu del Nucli Antic, amb esmorzar i ball. Durant l’acte es farà el lliurament d’una placa a la parella de més edat del Nucli Antic formada per Pedro Borrega

Moreno i per Gregoria Santano Duran. A continuació hi haurà ball a l’Ateneu a càrrec de Jordi Soler.

El dimarts 1 d’octubre continu-aran les activitats amb una excursió fins a la Costa Brava, i el dimecres 2 d’octubre tindrà lloc l’activitat “Es-port: Vine a jugar a la petanca”, amb una competició que es durà a terme a les pistes de petanca de La Vinícola a partir de les 16.30 hores.

Les activitats d’aquesta Setma-na de la Gent Gran s’aniran des-envolupant fins cloure el proper 6 d’octubre en el tradicional Dinar de la Gent Gran que es celebrarà a l’Espai de Salut i Esport Mont-aQua.

Propers cursos a l’Institut PehuénIGUALADA

A començaments del proper mes d’octubre s’iniciarà una nova

edició dels cursos de creixement personal a Institut Pehuén. Són una totalitat de sis cursos adreçats a potenciar aspectes concrets que les persones vulguin millorar de si mateixes. Així, els àmbits, i els cor-responents cursos a cada un, són: Àmbit Educació: Aprendre a edu-car (adreçat a pares i educadors).

Àmbit Habilitats Socials: Timidesa, Autoestima i Assertivitat, Intel-ligència Emocional. Àmbit Social: Afrontar l’atur i la inestabilitat laboral. Àmbit Salut: Autocontrol i estil de vida per la reducció perma-nent de pes.

Els cursos són oberts a la par-ticipació de tothom qui ho vulgui, i podeu trobar més informació a www.institutpehuen.com o al telè-fon 93 803 49 14.

Oberta la inscripció al curs de nivell D de catalàIGUALADA

El Servei Comarcal de Català de l’Anoia ha obert les inscripci-

ons al curs de nivell Superior (D), adreçat a persones que volen apro-fundir en la llengua catalana. Les classes es faran a la seu del Consell Comarcal els dimecres, de 4 a 7 de la tarda, del 2 d’octubre al 14 de maig.

El certificat que s’expedeixi als alumnes que superin la prova final del curs serà homologat amb els certificats de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL). Per

poder presentar-se a la prova final, els alumnes han d’haver assistit al 75% de les classes.

Totes les persones interessades en aquest curs de nivell D que no hagin fet el nivell de suficiència al Consorci per a la Normalitza-ció Lingüística o que no tinguin el certificat de la DGPL, hauran de fer una prova de col·locació ori-entativa. Per a més informació, es pot trucar al telèfon 93 805 15 85 o enviar una consulta a l’adreça [email protected].

Aquest cap de setmana, Festa Major ALENY – CALAF

Com és tradició, el darrer cap de setmana de setembre el poble

d’Aleny celebra la seva Festa Major. Els actes començaran el dissabte 28 de setembre amb la 2a gimcana de tractors, a l’entrada d’Aleny. Es tracta d’una gimcana per demos-trar les habilitats amb el tractor en

la qual hi són benvinguts tot tipus de tractors. Començarà a les 9 del matí amb l’esmorzar, consistent en entrepà de botifarra, a les 10 s’iniciaran les proves i el lliurament de premis tindrà lloc a les 2 del migdia. La inscripció té un preu de 10 euros la qual inclou esmorzar, beguda, cafè i samarreta.

El mateix dissabte, a 2/4 de 10 del vespre, hi haurà ball amb Joan Vilandeny, i a la mitja part es re-partirà entrepà de pernil per a tots els assistents. La Festa Major fina-litzarà l’endemà, diumenge, amb la celebració de la Missa solemne en honor al patró d’Aleny, Sant Miquel.

Inscripcions per a la II Pedalada IntergeneracionalJORBA

Per a una millor previsió de l’ac-tivitat, ja es poden fer les ins-

cripcions per participar, el proper diumenge 6 d’octubre, a la II Peda-lada Intergeneracional, que orga-nitza l’Associació de Gent Gran de Jorba i amb la col·laboració del Consell Consultiu de la Gent Gran de l’Anoia, el Consell Comarcal de l’Anoia, entre altres entitats.

L’activitat s’ofereix amb l’ob-jectiu que hi pugui participar tota la família, per aquest motiu es pre-senten dos recorreguts de diferent dificultat i es realitzarà pel carril bici, molt adaptat i per gaudir d’un bon paisatge.

Hi haurà esmorzar i begudes per a tots els participants.

També es poden fer inscripci-ons el mateix dia de la trobada;

els majors de 18 hauran de pagar un euro.

Per a més informació i inscrip-cions prèvies: [email protected] o bé per telèfon al 609 529 960 - 938 094 070 (Concepció) abans del dijous 3 d’octubre.

Amb l’Associació Tatanka, a la protectora de La SegarraVILANOVA DEL CAMÍ

Aquest proper diumenge, com cada últim de mes des de l’As-

sociació Tatanka, s’organitza una sortida a les protectores per pas-sejar els gossos i netejar. Aques-

ta vegada però, s’ha respost a la demanda de la protectora de la Segarra a fer de mà d’obra a les futures instal·lacions dels peluts. Totes les persones que es vulguin incorporar al grup és benvingut.

El punt de trobada per anar plegats a aquesta protectora, serà l’estació de tren de Vilanova, a ¼ de 10 del matí (cal compartir ve-hicles).

Des de l’Associació es recorda que: “des de fa 3 anys, l’Associ-ació sense ànim de lucre, es reu-neix, com a mínim, una vegada al mes per anar a passejar o netejar les instal·lacions de diverses pro-tectores de Catalunya. Poden ve-nir grans, petits… qui realment li agradin els animals i vulguin fer alguna cosa per a ells”.

Per qualsevol informació o con-tactar amb l’associació: www.fa-cebook.com/groups/tatankateam/ o al telèfon 667 33 13 69 per a confirmar assistència.

Activitats amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer CALAF

El Centre de Dia Casa Joan Gim-ferrer, l’Ajuntament de Calaf i

l’Esplai de la Gent Gran han pre-parat dues activitats per a aquesta setmana, amb motiu del Dia Mun-dial de l’Alzheimer. D’una banda, avui dijous hi haurà una xerrada a la Casa Bertran, a les 5 de la tarda i a càrrec de Joana Verea, de Cuida-dors Anoia i l’Associació de Malalts d’Alzheimer de Barcelona. La con-

ferència, oberta a tothom, porta per títol “Família i Alzheimer”.

D’altra banda, el dissabte 28, a les 5 de la tarda, serà el torn de la trobada d’acordionistes, que en aquest cas se celebrarà al Centre de Dia Casa Joan Gimferrer i que s’acabarà amb un berenar per als assistents.

Els organitzadors conviden tot-hom a assistir als dos actes.

Inici de curs del taller d’enquadernació IGUALADA

El proper dimarts 1 d’octubre comença el curs 2013 -14 del

taller d’enquadernació de l’Ateneu Igualadí. Un any més, el alumnes podran aprendre o millorar les diverses tècniques per enquader-nar, restaurar i decorar, amb un toc personal, els llibres més estimats i també fascicles col·leccionables, articles de papereria com arxiva-dors, carpetes, etc. A més de les classes setmanals, al llarg del curs

s’organitzen tallers monogràfics com pintar papers, confecció de capsetes, etc.

Val a dir que aquest taller és una bona opció per al desenvolu-pament artesanal i artístic, a més de l’habilitat i la creativitat de les persones de totes les edats.

Les classes es donen els di-marts, en sessions de matí o tarda. Més informació a la Secretaria de l’Ateneu, telèfon 93 803 0763

Cooperació Jurídica al Paraguai i l’EquadorIGUALADA

L’ONG igualadina Tambali , Comerç just i cooperació inici-

arà en breu el desenvolupament del projecte per a l’establiment d’un protocol per a la denúncia de situacions de violència de gènere a l’Equador. Aquest projecte està finançat pel Col·legi d’Advocats de Barcelona i és continuació dels que l’ONG està desenvolupant al Paraguai relacionats amb la defen-

sa de dones víctimes de violència familiar i per a l’establiment d’un sistema d’advocats voluntaris per a la defensa de persones amb pocs recursos. Aquests projectes es duen a terme de manera voluntària i estan dirigits per l’advocat igualadí Oscar Jorba amb la col·laboració d’entitats situades als països desti-nataris dels projectes, entre elles, els respectius col·legis d’advocats.

www.latossa.comwww.latossa.com

INSTAL·LACIONS R. CARVAJALMòbil 629 323 438 - [email protected]

NO ESPERIS A QUE ARRIBI EL FRED!!! ET CANVIEM LA CALDERAFINANÇAMENT A MIDA!!!!

AIGUA - GAS - ELECTRICITAT - CALEFACCIÓ - A. CONDICIONAT MANTENIMENT INDUSTRIAL - ENERGIA SOLAR

Page 17: 11.000 EXEMPLARS 579 - 26 de setembre de 2013 FirAnoia ... · Setmanari d’informació comarcal de lliure distribució - 11.000 EXEMPLARS - Fundat l’any 2001 - Número 579 - 26

17MIRANT ENDAVANT26 de setembre de 2013

Aquest cap de setmana, Jornades Europees del PatrimoniLes Jornades Europees del Patri-

moni, creades el 1991 pel Con-sell d’Europa, s’organitzen anu-alment a molts països europeus, durant tot un cap de setmana, per tal de donar a conèixer de manera gratuïta, el patrimoni cultural de cada lloc.

A la comarca de l’Anoia són diversos els municipis que s’adhe-reixen a la iniciativa, i les propostes són múltiples.

Visita al Seminari dels Caputxins d’Igualada

Aquest 2013, l’Institut Mu-nicipal de Cultura (IMC) en col-laboració amb el Centre d’Estu-dis Comarcals d’Igualada (CECI), els Caputxins d’Igualada i l’Escola Anoia dediquen les Jornades Eu-ropees del Patrimoni a Catalunya a visitar el Seminari Seràfic Caputxí. Enguany, aquest edifici forma part indestriable del paisatge del Pas-seig Verdaguer i, en la celebració de l’Any del Passeig i en el cente-nari del naixement de Lluís Maria Albín, es proposa conèixer la histò-ria de l’edifici, així com els detalls de la seva reconstrucció, encarre-gada a aquest arquitecte després de la destrucció patida durant la Guerra Civil. La visita tindrà lloc dissabte; el punt de trobada és a les 11h a l’entrada de l’església, al carrer dels Caputxins, 64.

La construcció del conjunt es va fer en diverses etapes i el re-sultat és el que en conjunt podem contemplar encara avui. Per això, durant la visita, també s’accedirà a l’actual Escola Anoia, guiats per fra Lluís de Reus, el qual va tractar amb l’arquitecte i ha passat bona part de la seva vida en el convent igualadí.

Descobreix els orígens de Calaf

També dissabte, a partir de 2/4 de 12 en primera visita i a partir de 2/4 de 5 en segona, Calaf oferirà una visita guiada al centre històric per conèixer el castell, les mura-lles i portals, les esglésies i la plaça porticada, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. S’explicaran els orígens històrics de la vila i del seu famós mercat, i el perquè sense Calaf no hi hauria hagut pessetes.

El punt de trobada per iniciar l’itinerari és l’Oficina de Turisme, a la plaça dels Arbres.

Taller d’elaboració de paper fet a mà, a Capellades

Al Museu Molí Paperer de Ca-pellades, tot escoltant la història del molí, es farà un taller de paper fet a mà on cada participant podrà realitzar un full amb les seves prò-pies mans i emportar-se’l a casa.

L’activitat s’ha programat per dissabte a partir de 2/4 d’11 de ma-tí.

Visita al poblat ibèric de La Llacuna

A les 9 del matí de diumenge, es donarà inici a la caminada po-pular que portarà els participants a conèixer el poblat ibèric situat sota la muntanya del Castellar de la Llacuna. Les explicacions aniran a càrrec de Mireia Sabaté, impul-sora del camp de treball que entre d’altres activitats arqueològiques, ha servit per netejar i condicionar el jaciment.

El punt de trobada és a la plaça Major, davant l’Ajuntament.

Visita guiada al castell de Claramunt

Seguint la seva adhesió a les Jornades Europees del Patrimoni, demà divendres, dissabte i diumen-ge, les instal·lacions del Castell de Claramunt romandran obertes al públic, de 10 a 2/4 de 2 i de 4 a 2/4 de 7 de la tarda.

El Tous de “El Sol del Tous”

L’Associació Amics de Sant Martí de Tous són els encarregats

de la matinal de diumenge, on es donarà a conèixer una publicació de periodicitat mensual, anomena-da “El Sol de Tous”, font documen-tal per conèixer el Tous de l’època compresa entre les acaballes del segle XVIII i els inicis del XX. És una època de millores que suposen l’entrada del Tous tradicional dins la modernitat. El punt de trobada per l’activitat serà la plaça Manel Maria Girona – Plaça Major a les 12 del migdia.

Itinerari històric: De Santa Maria de la Tossa al nucli antic de Montbui

Amb motiu dels 400 anys de la finalització de l’església de San-ta Margarida, al nucli antic de Montbui, aquest any el proper 28 de setembre es farà una explica-ció històrica d’aquest espai acom-panyada d’una visita guiada, que tindrà el seu punt de partida a l’es-glésia de Santa Maria de La Tossa.

Cal destacar que l’activitat permetrà als assistents conèixer la connexió i relació històrica i social entre ambdues esglésies.

La visita guiada anirà a càr-rec del conegut historiador i es-criptor Carles Puigferrat, que ja ha parlat de La Tossa de Montbui en el seu bloc recentment, http://carlespuigferrat.blogspot.com.es/

L’itinerari començarà a l’es-glésia preromànica de La Tossa, el dissabte 28 a les 6 de la tarda. Des-prés de l’explicació i d’un senzill piscolabis a l’esplanada de La Tos-sa, la visita continuarà a l’església de Santa Margarida, al nucli antic de Montbui, prevista per les 7 de la tarda.

El refugi de La Tossa ja està operatiu

SANTA MARGARIDA DE MONTBUI

Després de diferents retards provocats sempre per les difi-

cultats en poder comptar amb els serveis bàsics dalt del cim de La Tossa, ja s’ha posats en marxa el nou refugi-restaurant d’aquest emblemàtic espai montbuienc. El

nou refugi-restaurant de La Tossa està gestionat per l’empresa Esport 6 SCCL; el telèfon de contacte és el 646 728 984 (Salva) i ja s’atenen encàrrecs i reserves.

La inauguració oficial amb ac-tes festius i populars, és prevista pel dia 19 d’octubre.

3a edició del Curs sobre plantes medicinalsIGUALADA

Aquesta tardor s’organitza a l’Es-cola d’Enginyeria d’Igualada

la tercera edició del curs d’especi-alització: aprofitament de plantes medicinals, producció, identificació, preparacions i usos de les plantes útils, d’una durada de 27 hores. És un curs organitzat conjuntament pel CRESCA i FITOMON.

El curs té com objectiu acon-seguir una formació molt pràctica sobre com reconèixer les plantes aromàtiques i medicinals i iniciar-se en la seva producció, transformació, control de qualitat, ús i formes de preparació.

El curs es realitzarà els diven-dres tarda, de 16h30 a 21h00 i els dissabtes matí de 9 a 13:30h, els dies 4, 5, 25 i 26 d’octubre i 15 i 16 de novembre.

Aquesta tercera edició del curs es realitzarà als Laboratoris de la Càtedra A3 situats a l’edifici del nou

emplaçament de l’Escola d’Enginye-ria d’Igualada (Av. pla de la Massa, s/n).

Més de la meitat de les sessions són pràctiques de preparats alimen-taris, medicinals i cosmètics amb les especies vegetals. La introducció a una amplia varietat d’olis vegetals

i d’olis essencials inunda el labora-tori d’una multitud d’olors, durant l’estona en que es preparen, entre altres productes, ungüents i sabons.

Per a una major informació: http://www.eei.upc.edu o als telè-fons 93 739 82 25 (Judith) o 93 803 53 00 (Antoni).

PASTISSERIA

Som artesansCtra. de Valls, 20 • Tel. 93 803 45 73 • Santa Margarida de Montbui

Continua la Roda de Teatre de l’Anoia amb “No es tan fácil”CASTELLOLÍ

El pròxim diumenge dia 29 de setembre a la sala la Brillante de

Castellolí, el grup de Teatre Espon-tani d’Òdena s’estrena a la Roda de Teatre de l’Anoia. L’obra escolli-da pels odenencs és una adaptació lliure de l’obra “No es tan fácil” de Paco Mir. Una comèdia en castellà que parla de la relació límit que tenen el Quique i l’Andrea després de set anys de convivència. “No és tan fàcil” fa una radiografia de l’amor i el desamor en la qual l’hu-mor hi té un paper molt important. Una comèdia plena de veritat.

Les entrades, a un preu de 5 euros, es posaran a la venda una hora abans de l’espectacle a la ma-teixa sala la Brillante de Castellolí. L’obra tindrà lloc el diumenge 29 de setembre a les 18h.

La Roda de Teatre a l’Anoia és una iniciativa de vuit grups de teatre amateur de la comarca de l’Anoia que s’han posat d’acord per oferir les seves actuacions als pobles de la comarca. La finalitat és poder desenvolupar l’afició que els uneix: fer teatre, i alhora donar vida a les sales municipals.

Page 18: 11.000 EXEMPLARS 579 - 26 de setembre de 2013 FirAnoia ... · Setmanari d’informació comarcal de lliure distribució - 11.000 EXEMPLARS - Fundat l’any 2001 - Número 579 - 26

18 MIRANT ENDAVANT 26 de setembre de 2013

Exp. Núm.: VA/2013115

ANUNCI

Referent a l’aprovació d’un reglament

El Ple de l’Ajuntament de Vilanova del Camí, en sessió ordinària celebrada el dia 16 de setembre de 2013, va acordar l’aprova-ció inicial del Reglament de funcionament del Centre d’Innovació Anoia de Vilanova del Camí i, en compliment del que disposa l’ar-ticle 48 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les bases del règim local, l’article 178 del decret 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, i l’article 63 del Decret 179/1995, de 13 de juny, pel qual s’aprova el Reglament d’obres, activitats i serveis de les en-titats locals, es sotmet l’expedient a informació pública pel termini de trenta dies, a comptar des del següent de la seva publicació mitjançant anunci en el Butlletí Ofi cial de la Província, en el Diari Ofi cial de la Generalitat de Catalunya, en un dels mitjans de co-municació escrita diària i en el taulell d’anuncis de la Corporació, perquè els interessats puguin examinar l’expedient a l’Àrea de Secretaria de l’Ajuntament, i formular les reclamacions i suggeri-ments que estimin per convenients.

En el supòsit de que no es presentin reclamacions o suggeriments en el termini d’informació pública i audiència dels interessats con-tra l’esmentat acord, aquest esdevindrà defi nitiu.

Vilanova del Camí, 18 de setembre de 2013L’Alcalde, Joan Vich i Adzet

L’Associació Juvenil Cal18 busca les millors truitesLA POBLA DE CLARAMUNT

L’entitat juvenil de la Pobla de Claramunt Cal18 organitza, per

segon any, un concurs culinari. Aquest dissabte dia 28, a partir de 2/4 de 5 de la tarda, l’Ateneu Gumersind Bisbal acollirà una pro-va que vol distingir les tres millors truites del municipi. Les truites s’han de portar ja fetes des del domicili de cada participant i seran valorades per un jurat, que premi-arà les tres millors, tenint en comp-te la seva originalitat.

L’any passat ja es van posar a concurs els millors pastissos, en

una prova que va comptar amb deu participants. En aquesta edi-ció s’espera engrescar encara més gent. Tots els que hi vulguin parti-cipar s’han d’inscriure al Casal dels Avis de la Pobla de Claramunt o al Cau Jove. També poden enviar un correu electrònic a [email protected]

El primer premi del concurs cu-linari és de 100 euros, mentre que la segona posició significarà una gratificació de 75 euros, i la tercera de 50.

Hi haurà pica-pica i obsequis per a tots els participants.

Diumenge, tarda de rialles al Casal amb la comèdia BurundangaCALAF

La companyia “Entre cametes” de Castellar del Vallès presenta-

rà aquest diumenge 29 de setem-bre, al Casal de Calaf, la comèdia Burundanga, escrita per Jordi Galceran. Es tracta d’un vodevil rocambolesc sobre dues amigues que comparteixen pis, el xicot d’una d’elles, l’amic del xicot i un cinquè personatge. Les dues noies preparen un parany als nois per tal de conèixer les seves intencions, un fet que les portarà a una situ-

ació imprevisible. Per solucionar la situació crítica en què es troben, els dos nois utilitzen les noies. A més, apareix el cinquè personatge, que també hi dirà la seva. Tot ple-gat estructura la trama d’aquesta comèdia, que es podrà veure en el marc de la segona Mostra de Teatre Vila de Calaf. La represen-tació es farà a les 6 de la tarda, i les entrades es poden adquirir una estona abans a la taquilla. Per a més informació, visiteu www.casal-decalaf.cat.

Inscripcions als Cursos de TatankaVILANOVA DEL CAMÍ

Reiki III nivell, conversa en català, escola per a adults, manualitats

per a joves i adults, introducció a la llengua de signes i llengua de signes, són les propostes de l’Asso-

ciació Tatanka a tots els ciutadans.Les inscripcions es poden fer el

dia 4 d’octubre de les 16 a 20.30 hores, a Can Papasseit. Els horaris i els preus varien en funció del curs i oscil·len entre els 10 i 20 euros/mes.

Noves activitats a l’Equipament Cívic Polivalent de l’Anoia (Casal Cívic Montserrat)IGUALADA

Ja han començat les inscripcions de la nova proposta d’activitats

per joves, per als mesos d’octubre, novembre i desembre a l’Equipa-ment Cívic Polivalent de l’Anoia (Casal Cívic Montserrat).

Les activitats que podreu gau-dir en aquest nou cicle són: Cuina jove i pastisseria jove, on podreu aprendre nous plats i tècniques. Per últim, Personalitza la teva ro-ba, feu volar la imaginació i disse-nya una peça única.

No us ho podeu perdre, si sou

joves i teniu ganes de fer coses... Veniu i participeu!

Des de l’Equipament Cívic d’Igualada de la Generalitat de Catalunya, també s’han obert les inscripcions al curs de pintura so-bre roba. Podrem decorar sabati-lles, samarretes, gorres, bosses de mà, etc.

L’activitat es farà els dimecres, de 7 a 9 del vespre, i comença el 2 d’octubre fins el 18 de desembre. A càrrec de l’Ainoa Sillero. L’activitat és gratuïta (el material és a càrrec de l’usuari).

Queden encara inscripcions pel taller d’història de l’art que impar-tirà Jaume Garcia, els dimecres, d’1/4 de 9 a 3/4 de 10 del vespre. Comença el 2 d’octubre fins el 18 de desembre. En aquest curs es farà un repàs sobre diferents moments de la història de l’art: barroc, del renaixement, manierista, etc.

L’activitat és gratuïta. Les persones que estiguin inte-

ressades us podeu inscriure trucant al tel. 93 804 36 61 o de forma presencial a l’Equipament Cívic, C. Orquídies, 7 d’Igualada.

Jornada sobre bioenergia forestal, instal·lacions i serveis energèticsARGENÇOLA

En el marc del projecte Biomass Trade Centre II i amb el suport

del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, l’Ajuntament d’Argençola i El Centre Tecnolò-gic Forestal de Catalunya (CTFC-AFIB), organitzen una jornada sobre bioenergia forestal, instal-lacions i serveis energètics. L’ob-jectiu d’aquesta jornada és dina-mitzar i informar tècnicament als protagonistes de mercat respon-sables de la implementació i ges-tió d’instal·lacions de generació d’energia tèrmica amb biomassa llenyosa.

La jornada s’adreça a admi-nistracions, empreses, gestors i responsables d’instal·lacions col-lectives, esportives, turístiques, as-sociacions de veïns, altres consumi-dors de calor/calefacció, cooperati-ves, gestors de la forest i propieta-ris, agricultors i pagesos, empreses de treballs forestals, empreses de la fusta, instal·ladors, ESE’s.

Tindrà lloc aquest dissabte, 28 de setembre, a l’ajuntament

d’Argençola, de 10 del matí a 1 del migdia, i inclou els temes: Produc-ció de biomassa i subministrament d’estella, Garantia de qualitat de l’estella, Instal·lacions tèrmiques de biomassa, Compra de calor i ESE’s i Casos reals. La jornada es tancarà amb un debat i conclusions, a més de la sessió de cloenda.

Insc r ipc ions : l imi tades i g r a t u ï t e s . M é s i n f o r m a c i ó a: biomassa[at]ctfc.es; Judit Rodríguez, tel. 973 48 17 52, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

Presentació del Pla de Gestió Forestal del Municipi

El mateix dia es presentarà una primera versió del Pla de Gestió Forestal del Municipi d’Argençola a l’Ajuntament d’aquest municipi. El Pla encara és en fase de redac-ció i es preveu acabar a finals de novembre del 2013. Està prevista l’assistència de la Corporació Mu-nicipal, i representants del Depar-tament d’Agricultura (DAAM) i del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC).

El municipi d’Argençola pre-senta una propietat forestal molt fragmentada on la gestió del bosc esdevé complexa i en molts casos inviable econòmicament. És un cas representatiu de gran part de Catalunya. Degut a aquesta rea-litat, moltes d’aquestes àrees es veuen abocades a l’abandonament i presenten un elevat risc de patir grans incendis forestals. En aquests casos, els plans de gestió forestal a escales territorials àmplies poder ser una bona eina per conservar el bosc i aprofitar de forma sosteni-ble els recursos forestals.

El Pla persegueix la millora de la coberta forestal amb múltiples objectius: reduir el risc d’incendi, incrementar les capacitat d’adap-tació al canvi climàtic i al mateix temps potenciar l’aprofitament sostenible de fusta i millorar el con-junt de funcions del bosc (paisatge, caça, bolets, etc.). Amb aquest Pla, es preveu durant els propers 15 anys realitzar actuacions de millora i aprofitament del bosc en aproxi-madament 1.600 ha.

Dins el Correllengua 2013, Òmnium Anoia homenatjarà Ovidi MontllorIGUALADA

L’entitat Òmnium Anoia retrà un homenatge a Ovidi Montllor,

amb l’espectacle «No me’n vaig; sóc

qui torna» del grup alcoià El Dilu-vi, amb la participació de la Coral Xalest. Amb la música tradicional com a banda sonora, l’actuació tin-drà lloc dissabte 28 de setembre al Teatre de l’Aurora d’Igualada, a dos quarts d’onze de la nit, en el marc del Correllengua 2013. Una excusa perfecta per descobrir, redescobrir i recordar Montllor, enyorat cantau-tor, escriptor i actor, nascut el 1942 a Alcoi i mort el 1995 a Barcelona.

L’espectacle es podrà veure per primer cop al Principat, des-prés d’estrenar-se el febrer passat a la Casa de Cultura de Castalla (l’Alcoià), on fa uns 20 anys Ovidi Montllor hi va fer un concert mític. Precisament aquell any, el 1974,

l’Ovidi va actuar a Igualada, al ja desaparegut Gucken.

Les entrades per a l’espectacle valen 6 euros, amb un preu reduït de 4 euros per als socis d’Òmnium i del Casal la Teixidora. Es posaran a la venda una hora abans a la ta-quilla del teatre. L’aforament és limitat.

El pas del Correllengua per Igualada

El concert d’homenatge a l’Ovidi serà l’acte central del pas del Correllengua per Igualada. El divendres 4 d’octubre, a les 8 del vespre al casal La Teixidora, tindrà lloc la taula rodona «Llengua, país, futur i joves» amb la participació de persones de diferents parts del país que aprofundiran en la realitat lingüística i en l’ús social del català entre el jovent. Tot seguit, es farà un taller de ball de bot i a partir de mitjanit, al Clot del Clos, es farà la Festa del Correllengua, amb gresca catalana i begudes de la terra.

D’altra banda, al casal La Tei-xidora es podrà visitar l’exposició «Miquel Martí i Pol, el poeta i el poble», que recull els trets més sig-nificatius de la vida i obra del poe-ta de Roda de Ter. Hi serà des de di-marts 1 d’octubre fins el diumenge 6 d’octubre.

Av. Països Catalans, 28 Igualada

www.marcelclaramunt.comTels. 93 803 01 79

93 803 54 39 - 639 373 187 616 626 753

LLOGUERDE COTXES I FURGONETES

MARCEL CLARAMUNT

Reparació

d’automòbils

i motocicletes

Page 19: 11.000 EXEMPLARS 579 - 26 de setembre de 2013 FirAnoia ... · Setmanari d’informació comarcal de lliure distribució - 11.000 EXEMPLARS - Fundat l’any 2001 - Número 579 - 26

19MIRANT ENDAVANT26 de setembre de 2013

L’Empremta, un nou espai ciutadà dins l’antiga muralla

M ATA L A S S E R I A

VA R E L AC/ Bruc, 25 - Igualada (BCN) - Tel. 93 804 47 08

Distribuïdorofi cial

L’ART DELDESCANS

Més de 30 anys al seu servei

Tot en matalassos Somiers articulats i fi xes

IGUALADA

L’empresa anoienca Gràfiques Vilanova ha volgut fer la seva

particular aportació a la vida cul-tural de la ciutat rehabilitant un espai del centre i posant-lo a dis-posició d’entitats, professionals i col·lectius de la ciutat perquè s’hi puguin fer exposicions, reunions, trobades o actes relacionats amb les arts gràfiques.

L’espai s’anomena Empremta i està al carrer de Santa Maria, al cor de la primera muralla d’Iguala-da. Els propietaris el cediran sense ànim de lucre, ja que la finalitat

de la nova sala és que contribueixi a la promoció de les arts gràfiques en general.

L’Empremta s’inaugurarà coin-cidint amb FirAnoia avui dijous 26 de setembre i romandrà obert els dies de la fira es pugui visitar.

Tot i que Gràfiques Vilanova va néixer a Vilanova del Camí actual-ment està situada al Rec d’Iguala-da i és propietat d’Àngel Acevedo. Amb més de 60 anys d’experiència en el sector de la impressió, és una de les empreses més significatives a l’Anoia en el món de les arts grà-fiques.

Commemoració del dia Mundial de l’Alzheimer a l’Hospital de Dia Sant JordiIGUALADA

Demà dia 27 de setembre a les 7 de la tarda, al Hospital de dia

Sant Jordi d’Igualada, tindrà lloc l’acte de commemoració del Dia Mundial de l’Alzheimer, que com cada any es celebrarà amb una tro-bada oberta a tothom.

La vetllada començarà amb una conferència sobre l’abordatge de la malaltia de l’Alzheimer i al-tres demències, a càrrec de Marta Hermida Mogena, neuropsicòloga especialista de l’Hospital de Dia Sant Jordi del Consorci Sociosanita-ri d’Igualada.

Al finalitzar l’acte es realitzarà una visita guiada a les instal·lacions del centre i s’oferirà un petit refri-geri.

El Centre posarà a disposició del públic un punt d’Informació, on els professionals de l’Hospital de Dia Sant Jordi atendran les con-sultes dels assistents.

Recordem que l’Hospital de Dia Sant Jordi és al carrer de Joaquima de Vedruna 14, a la mateixa plaça del mercat de la Masuca).

Amb la presència d’Artur Mas, Josep Rull, Lluís Corominas i Marc CastellsConvergència celebrarà diumenge el Dia del PartitIGUALADA

Convergència Democràtica de Catalunya celebrarà diumenge

vinent, 29 de setembre, el Dia del Partit, que tindrà lloc a l’avinguda de Catalunya, a Igualada.

La jornada començarà a les 10 del matí amb un esmorzar popular. A partir de 2/4 d’11 s’organitzaran diverses activitats infantils i hi hau-rà propostes per a tots els públics, com un concurs de fotografia, sar-danes i actuacions musicals. A 2/4 d’1 del migdia es farà una actuació castellera. Durant tot el matí hi haurà parades de productes de la

terra, embotits, formatges i arte-sania.

L’acte polític central, a ¾ d’1 del migdia, comptarà amb les in-tervencions del president de la Ge-neralitat i del partit, Artur Mas; del secretari d’Organització de CDC, Josep Rull; del vicesecretari gene-ral de Coordinació Institucional de CDC, Lluís Corominas, i de l’alcalde d’Igualada, Marc Castells.

Durant tota la jornada hi haurà un punt de donació del Banc de Sang i un de recollida d’aliments del Banc de Queviures d’Igualada.

L’Anoia enceta la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura amb diverses accions de sensibilització Del 22 al 29 de setembre se cele-

bra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que sota el lema Aire net - Fes el pas! proposa una cerca de noves formes de mobilitat, allunyant-se del domini absolut del cotxe par-ticular.

Diumenge, pedalada a Piera

La vila de Piera s’adhereix a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura i per diumenge, organitza una pedalada popular contra el canvi climàtic. El punt de trobada per donar inici a la pedalada és el camp de futbol, a partir de les 10 el matí.

A Òdena, autobús gratuïtL’ajuntament d’Òdena també

s’adhereix a la Setmana i del 30 de setembre al 5 d’octubre ofereix, de manera gratuïta, l’autobús de transport públic que fa la línia re-gular Òdena-Igualada. L’objectiu,

a més de sensibilitzar la ciutada-nia sobre els impactes ambientals del transport, és impulsar l’ús dels mitjans de transport públic. Així, l’ajuntament posarà a disposició dels veïns que ho desitgin tiquets

gratuïts d’autobús per fer el des-plaçament fins a Igualada.

Per obtenir un bitllet cal ser veí d’Òdena i adreçar-se a l’ajunta-ment del 23 al 27 de setembre de 8 a 15 h. Es lliurarà un bitllet per persona i fins a esgotar existències.

A Igualada, del 4 al 6 d’octubre

L’Ajuntament d’Igualada es su-ma un any més a aquesta Setmana de la Mobilitat amb diverses inici-atives el cap de setmana del 4 al 6 d’octubre, per tal de no coincidir amb la celebració de FirAnoia, del 27 al 29 de setembre.

En la propera edició de L’Enllaç us informarem puntualment de les activitats programades, que inclo-uen una jornada de busos urbans gratuïts, una xerrada informativa, jornades sense cotxes al centre de la ciutat, una campanya de consci-enciació i una mostra de bicicletes elèctriques.

L’Espelt celebrarà la segona Fira de la CervesaÒDENA

L’Ajuntament d’Òdena, junta-ment amb l’entitat La Bromera,

celebrarà aquest dissabte dia 28 la segona Fira de la Cervesa arte-sana de l’Anoia a l’Espelt. Una fira pionera a la comarca organitza-da per una jove entitat. La diada, dedicada als elaboradors d’aques-ta popular beguda d’ordi fermen-tat, espera rebre més d’un miler d’assistents, durant una jornada que començarà a les 11 del matí i s’allargarà fins a la mitjanit.

El programa d’activitats arren-carà a les 11 del matí amb l’ober-tura dels 17 estands de cervesa ar-tesana que fins a dia d’avui han confirmat la seva presència a la fira i que estaran durant tota la jornada oferint degustacions dels seus productes. A continuació, a les 12 del migdia tindrà lloc la procla-mació dels guanyadors del concurs de cuina amb cervesa, un certamen obert a tothom, les bases del qual es poden consultar a http://firacer-vesaartesanaespelt.wordpress.com. A les 2 del migdia el Grup de Folk de l’Escola Municipal de Música d’Igualada oferirà una actuació i a les 6 de la tarda la xarxa de pro-ductors/es i consumidors/es Ecoxar-xa farà una presentació de la seva

entitat. A partir de les 7 de la tarda començaran les actuacions musi-cals, primer amb Santi Méndez, a les 9 de la nit amb The Saturday blues Project i el punt final, a les 11 de la nit el posarà el grup Face.

La Bromera oferirà diversos es-pais per poder dinar i sopar, així com una zona de pàrquing per als visitants. Els organitzadors esperen superar amb escreix els assistents de l’edició anterior i aconseguir el miler d’assistents. L’Ajuntament d’Òdena, l’Associació Cultural Cen-tre de l’Espelt, la taverna el Clot del Clos, Arts Gràfiques Pons, Cen-tre de l’Espelt i Instal·lacions Igra col·laboraran amb la mostra.

La Bromera és una nova asso-ciació que va néixer després d’un

taller d’elaboració de cervesa a la taverna catalana igualadina Clot del Clos. Des d’aleshores, una de-sena de membres es van agrupar per fer més activitats al voltant de la beguda. A més d’organitzar la fira, l’entitat també preveu donar a conèixer cerveses artesanes que s’elaboren arreu del país, fer sor-tides culturals a cerveseries, o bé assistir a d’altres esdeveniments que tinguin la cervesa com a pro-tagonista.

Al marge de les marques més comercials i la fabricació industrial, l’elaboració artesanal de cerveses ha crescut força als Països Cata-lans. Un dels objectius de la nova entitat és, precisament, donar a conèixer a tothom com elaborar la seva pròpia beguda d’ordi i ajudar a promoure marques de cervesa artesana del país.

Amb l’objectiu de promocio-nar la població d’Òdena, l’Ajunta-ment d’Òdena participa en aquest certamen, on la cervesa serà el protagonista. Es tracta d’una fira estretament lligada a la ruralitat, un aspecte que caracteritza histò-ricament, geogràficament i eco-nòmicament al municipi d’Òdena i L’Espelt.

Page 20: 11.000 EXEMPLARS 579 - 26 de setembre de 2013 FirAnoia ... · Setmanari d’informació comarcal de lliure distribució - 11.000 EXEMPLARS - Fundat l’any 2001 - Número 579 - 26

20 26 de setembre de 2013

La Fira torna al centre de la ciutat per obrir-se a tota la comarcaDiumenge, el president Artur Mas assistirà a la missa i a la recepció de les parelletes d’hereus i pubillesIGUALADA

Els dies 27, 28 i 29 de setembre se celebrarà una nova edició de

la Fira, que enguany arriba carre-gada de novetats. La primera és la denominació: FirAnoia pren el relleu de Fira de Setembre, amb la voluntat, segons paraules de Joan Domènech, president de Fira d’Igualada, “d’obrir la fira a la comarca, volem que siguin un gran aparador d’empreses i de serveis que el nostre territori produeix i, alhora, que esdevingui un espai de trobada entre expositors i visitants. Volem que a FirAnoia s’hi generi activitat econòmica que repercutei-xi en les empreses de la comarca”.

Però el canvi més substancial és el canvi d’ubicació del certa-

men ja que, després d’una vintena d’anys de celebrar-se al recinte de Cal Carner, en aquesta edició tor-na als carrers i places del centre d’Igualada. Durant l’acte de pre-sentació de FirAnoia als mitjans de comunicació, Domènech va posar l’accent en el concepte comarcal del certamen, amb més activitats i estands, i al mateix temps en aprofitar el potencial d’Igualada, dels seus comerços i restaurants, perquè tots els visitants puguin gaudir de les activitats de la Fira tot passejant pel centre de la ciu-tat. També va agrair la presència a FirAnoia d’entitats comercials de diversos municipis anoiencs, en es-pecial del comerç de Vilanova del Camí, que comptarà amb un espai

específic, i també de Santa Marga-rida de Montbui, Piera, Les Pinedes de l0Armengol (La Torre), Calaf,

Òdena i Castellolí, una participació que espera vagi en augment en properes edicions.

Pel que fa a dades tècniques, Joan Domènech va destacar que FirAnoia ocuparà una superfície total de 36.000 m2, amb la presèn-cia de 222 estands (210 l’any 2012), dels quals 139 pertanyen a l’àmbit comercial, 12 al d’entitats, 70 d’ar-tesania i 23 de degustacions. Refe-rent al lloc de procedència dels ex-positors, gairebé la meitat (49’9%) són d’Igualada, el 31% de la resta de la comarca i el 28’1% de fora de l’Anoia.

Per la seva banda, l’alcalde Marc Castells va agrair el repte de la nova junta de Fira d’Igualada per tal que els carrers i places de la ciutat siguin el punt d’atracció de gent de tota la comarca.

Presentació de FirAnoia

Nova ubicació

Durant el cap de setmana, de 10 del matí a 9 del vespre, les acti-

vitats de FirAnoia es distribuiran als espais següents:

- Al passeig de Mn. Jacint Ver-daguer, estands comercials i indus-trials, i diumenge al matí també hi haurà Mercat d’antiguitats.

- A la plaça de Cal Font, es-tands del sector de l’automoció.

- A la plaça del Pilar, estands d’entitats.

- A la plaça de l’Ajuntament i carrers adjacents, Mostra d’arte-sania.

- A la plaça de Pius XII, estands centre comercial Vilanova.

- Al pati de l’Escola Municipal de Música (Passeig Verdaguer), Es-

pai de lleure Abacus. (Servei gra-tuït).

- A la rambla General Vives, de 12 a 3 del migdia i de 6 de la tarda a 9 del vespre, degustació de productes artesans, vins i de res-taurants de la comarca: “L’Anoia, del camp a la taula”. 23 estands oferiran els seus productes amb tiquets que es podran adquirir a la mateixa Rambla, núm. 23, al preu d’1, 2 i 3 €. Tots són productors de la comarca, concretament: 12 arte-sans, 3 restaurants i 8 cellers

- A la cruïlla de la Rambla amb c/ Òdena, espai Munich Sports, dedicat als skates i als scooters, amb una pista per a nens de fins a 7 anys (amb Magatzems Faro) i

una per a nois a partir de 8 anys (Snowfun). Estaran obertes a tot-hom. Els que vulguin participar po-den anar amb el seu patinet, o si no els en deixaran un.

Divendres. De 18 a 19.30 h: cli-nic scooter. Deside impartirà consells de com grindar i treure profit als mòduls. De 19.30 a 21 h: clinic long-borad. Longboard Anoia impartirà classes de longboard, viratges i com aconseguir una frenada segura.

Dissabte. De 10 a 12 h: clinic Deside scooter ensenyarà els més petits a patinar amb els scooters agressius. De 12 a 14 h: sessió d’sco-oter més pro, on tots els nens que vulguin podran patinar al skatepark instal·lat. De 14 a 16 h: sessió de scooter chill out on podrà provar els mòduls tothom qui ho vulgui. A les 15 h: inscripcions a les jam ses-sions de longboard i skate. De 16 a 18 h: I skate urban jam session (tothom qui vulgui està convidat a participar-hi) amb 4 rondes d’un minut per demostrar l’agilitat i la imaginació amb els mòduls. De 18 a 21 h: I longboard Anoia evening party, tarda de jam session de long-board, slalom eliminatòria, freestyle eliminatòria i hippi jump party.

Diumenge. De 10 a 11 h: ins-cripcions I Snowfun-Desside street jam. D’11 a 13 h: I Snowfun -Dessi-de street jam. De 13 a 15 h: lliura-ment de premis. De 16 a 21 h: els nois i noies de Longboard Anoia i la crew de lsd ensenyaran a tot-hom qui ho vulgui a patinar .

La Penya Blaugrana inicia la campanya “Beques menjador, cap nen sense dinar al cole”La Penya Blaugrana d’Iguala-

da realitzarà una campanya de recollida de fons per a beques menjador escolars. Tot l’import que es reculli revertirà en la seva totalitat a la nostra ciutat.

Fruit d’un acord de col-laboració entre la Fundació FC Barcelona i Creu Roja, es treballa en aquest programa de les “Be-ques menjador” amb l’objectiu de donar cobertura econòmica a la quota de menjador per als alum-nes d’educació infantil i primària (de P3 a 6è) de tot Catalunya en risc d’exclusió social.

L’objectiu del programa és l’as-signació d’ajudes directes per al pagament de quotes menjador, fa-cilitar l’accés a una alimentació sa-na i de qualitat, garantir l’oportu-nitat d’accés als serveis escolars de menjador, evitant així la discrimi-nació entre infants per raons eco-nòmiques, i finalment fomentar els hàbits d’alimentació saludable.

Així doncs, la nostra ciutat forma part del pla pilot d’aques-ta campanya que té l’objectiu de recaptar la màxima quantitat eco-nòmica possible per tal d’ajudar a pal·liar les necessitats nutricionals entre els infants de la nostra ciutat que ho necessitin.

Per tal de fer la màxima difusió de la campanya i disposar de força punts de recollida, es compta amb la col·laboració d’Igualada Comerç i Fira d’Igualada. Els punts de reco-llida de les aportacions econòmi-ques seran els establiments comer-cials vinculats a Igualada Comerç i també diversos bars i restaurants de la nostra ciutat.

La campanya s’iniciarà el pro-per dissabte dia 28 de setembre, coincidint amb la fira multisectori-al FirAnoia, i finalitzarà a principis de novembre amb la segona edició de la Festa del Vi. En ambdues cites firals hi hauran diverses guardioles gegants de la campanya.

A FirAnoia la Penya Blaugrana tindrà un punt de recollida d’apor-tacions al seu estand, ubicat a la plaça del Pilar, i també a l’estand d’informació de Fira d’Igualada, a la plaça de Cal Font.

La presentació pública de la campanya a Igualada es realitzarà el mateix dissabte dia 28, a les 13 h, a l’estand d’informació de Fira d’Igualada, ubicat a Cal Font, amb representants del FC Barcelona, la Fundació FC Barcelona, Creu Roja, Igualada Comerç i Fira d’Igualada.

El Centre Comercial Vilanova torna a distingir-se dins l’aparador anoienc“Això és vilashopping!” Aquest

torna a ser el lema del Centre Comercial Vilanova, l’espai diferen-ciat que el comerç vilanoví tornarà a tenir, per segon any consecutiu, en el marc de FirAnoia, en concret, a la plaça Pius XII. L’Associació del Comerç i la Indústria de Vilanova del Camí (ACI), amb el suport de Promoció Econòmica de l’Ajunta-ment, tornaran a aprofitar aquest gran aparador comarcal per arribar a milers de persones.

Hi participaran prop d’una vintena d’estands i un total de 17 empreses i establiments vilanovins, a més d’algunes entitats del muni-

cipi que donaran ambient al Cen-tre Comercial Vilanova. La Unión Cultural Extremeña Anoia, la Casa Andalusia de l’Anoia, Sweet India, l’Associació Mestre Pantera i l’Es-pai d’en Pingu han preparat actu-acions de divendres a diumenge. També cal destacar la participació de l’Associació de Comerciants del Mercat de Sant Hilari, tal com van fer l’any passat, que serviran un vermut popular diumenge al mig-dia per tal de promocionar el mer-cat vilanoví.

Reserves a: L’Ateneu de TousTelèfon: 938096226 - Móvil: 620886363

PREU

18,00 €

DIUMENGE 29, BALL DE TARDA AMB JOAN CARBONELL

L’ATENEU DE TOUSDissabte dia 28 de setembre

SOPAR- BALLMenú amb 5 primers, 5 segons plats

i 5 postres per escollir, aigua, vi , cava i café

BALL AMB PARÍS LA NUITNomés ball 5 € persona

FIRANOIA