2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

download 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

of 23

description

aigües encantades

Transcript of 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

  • 5/24/2018 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

    1/23

    AIGES ENCANTADES

    Propostes didctiquesInformacions i orientacions

    per als professors

  • 5/24/2018 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

    2/23

    Informacions i orientacions per als professors

    Sobre lautor:http://www.tnc.es/ca/index.htmlhttp://www.xtec.es/~jducros/Joan%20Puig%20i%20Ferreter.html#biografiahttp://www.escriptors.com/autors/puigiferreterj/biografia.html

    Sobre lobra:http://www.tnc.es/ca/index.html

    http://www.escriptors.com/autors/puigiferreterj/teatre2.html

    Sobre el director, Ramon Sim:http://www.tnc.es/ca/index.htmlhttp://www.firatarrega.com/25a/fitxaperso.html?id=9

    Sobre els actors:http://www.tnc.es/ca/index.html

    Sobre la proposta didctica:

  • 5/24/2018 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

    3/23

    Informacions i orientacions sobre la proposta didctica

    El text teatral i la seva posada en escena permeten que els joves espectadors puguin presenciar dequina manera uns personatges concrets viuen un conflicte en un context determinat. Els actors, ambel seu capteniment, ajuden a percebre quines qestions sn importants en aquesta vida (lamistat,lenveja, lamor,) al mateix temps que mostren possibles maneres dabordar-les.

    Anar al teatre, viure el teatre i submergir-se en la proposta que representa cada espectacle ha deser una experincia gratificant, ldica, intelligent i sensible. s per aix que les propostesdidctiques tenen un carcter obert i aborden les obres des de perspectives diferents. Entenem queaquestes propostes didctiques han densenyar a llegir teatrei han densenyar a mirar teatre,iincidirdaquesta manera en el que podem considerar el punt central de la formaci de lespectador.

    Ensenyar a llegir teatre: Cal introduir el lector en les convencions que sostenen lestructura de lobra. Per aix sha dedistingir entre text principal o dileg i text secundari o anotacions, i sha dintroduir la terminologia que remet a

    escenes o actes. Tot plegat sense oblidar que el lector ha de copsar els elements narratius que componen lobra: elconflicte que es planteja, la seva progressi i la construcci dels personatges.

    Ensenyar a mirar teatre: s necessari que el lector prengui conscincia de la transformaci del text en espectacle. Peraquest motiu, ha daprendre a observar i analitzar els elements que conformen la posada en escena. En aquest apartat calprendre en consideraci des del mateix local i la distribuci del pblic, fins a la semitica dels diferents llenguatges teatrals(illuminaci, msica, gest, decorats, etc.)

    Tenint en compte aquestes consideracions, hem agrupat en quatre apartats les propostes didctiques:

    - activitats relacionades amb el conflicte,- activitats relacionades amb els personatges,- activitats relacionades amb el context,- activitats relacionades amb la posada en escena.

  • 5/24/2018 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

    4/23

    Activitats relacionades amb el conflicte

    A totes les obres literries succeeix algun fet important a partir del qual tot pot canviar. Les activitatsque es plantegen en aquest apartat han dajudar, dentrada, a delimitar quin s aquest conflicte iquina escletxa obre entre el mn conegut i all que pot succeir en un futur. Un cop centrat elconflicte, caldr analitzar de quina manera evoluciona a travs de les diferents escenes o actes.

    Cada escena o acte s com una pea dun complex trencaclosques que l'autor disposa amb unalgica determinada, amb el propsit que els espectadors se sentin atrets pel que succeeix dalt delescenari i tinguin curiositat per saber de quina manera es resoldran els conflictes plantejats.

    Fem notar que aquests conflictes no sn nous, ats que tracten des duna nova perspectiva el quepodem considerar com a problemes de sempre, problemes inherents a la mateixa condicihumana. Per aix, s important que els joves espectadors no noms entenguin i interpretin el tema ilargument de lobra, sin que puguin relacionar-lo amb altres relats que els sn propers i familiars.

    No s'ha de perdre de vista que per als adolescents davui el teatre no s una forma natural despectacle. Molts dellsdisposen dun mn de referncies que amb tota probabilitat ser una barreja daprenentatges fets en un context escolar idaprenentatges adquirits i interioritzats fora daquests mbits (concerts, pellcules, programes de televisi, etc.). Aix ens faveure la necessitat de partir dels coneixements de qu disposen i fer-los entrar en dileg amb el mn que els presentem atravs del teatre.

    - Activitats: 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7

  • 5/24/2018 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

    5/23

    Activitats relacionades amb els personatges

    Cada un t una presncia concreta, perqu vesteix, es mou, parla, gesticula... duna manerasingular, encara que en ocasions nhi ha que per la manera de fer o de ser remeten a arquetips benconeguts (lavar, larlequ, etc.).

    A ms, cada personatge se situa de manera diferent pel que fa al conflicte que es planteja. Alguns elprovoquen, daltres senzillament responen a la iniciativa dels primers, i encara nhi ha alguns que

    tenen papers quasi irrellevants. Ara b, all que justifica la presncia dun personatge a lescenari sel conjunt de lacci que es desenvolupa. Amb ms o menys intensitat i voluntat, tots elspersonatges contribueixen a crear un clima determinat.

    Tal com succeeix a la vida real, els personatges no sn esttics. Podrem afirmar que lescenari elsofereix una oportunitat de conduir la seva manera de fer i de ser i, aix mateix, els dna loportunitatde reconduir-la. De vegades aquesta evoluci es produeix davant dels ulls de lespectador, per nosempre s aix, ja que hi ha ocasions en qu un salt de temps entre dos actes fa aparixer un

    personatge transformat a nivell fsic i amb un carcter i una manera de fer diferents.

    Cada personatge davant dunes circumstncies concretes pren unes decisions determinades. Ho fa sense receptes, movent-sesempre en lambigitat que caracteritza la naturalesa humana. Els joves han de situar-se al cor daquesta oscillaci quesempre hi ha entre les mltiples possibilitats, han de copsar el valor de cada decisi, els avantatges i els inconvenients quecomporta. Per aix, s important entrar en dileg amb cada personatge i aprendre a valorar amb mesura i consideraci lesseves accions i les seves reaccions.

    Per entendre a fons el rol que juga cada protagonista de lobra s necessari analitzar qu diui com ho diu. El quremet alcontingut del seu discurs, en canvi, el comes relaciona amb els elements prosdics (entonaci...) paralingstics (qualitat de laveu, ritme...), sorolls (esbufecs...) i extralingstics (gestos...).

    - Activitats: 2.1. - 2.2. - 2.3. - 2.4- 2.5. - 2.6. - 2.7. - 2.8- 2.9. - 2.10

  • 5/24/2018 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

    6/23

    Activitats relacionades amb el context

    Tota obra sinscriu en unes coordenades espacio-temporals i les paraules que expressen els que laprotagonitzen shan de saber escoltar tamb des daquestes coordenades. I encara que lautor deltext hagi fet una opci concreta, la persona que dirigeix la nova posada en escena s ben lliure deprendre les seves opcions. Aix, podrem arribar a distingir entre:

    - El moment en qu sescriu lobra.

    - El moment en qu lautor situa lobra.- El moment en qu el director situa lobra.- El moment en qu lespectador assisteix a la representaci.

    Les opcions que es prenen a cada moment responen a lintent darribar a un pblic que, al seu torn,tamb interpretar all que succeeix dalt de lescenari a partir dels prejudicis duna pocadeterminada. Per aprofundir avui en la comprensi duna obra escrita en qualsevol contextespaciotemporal s necessari tenir en compte la capacitat receptiva dels espectadors, s a dir, els

    coneixements que tenen del moment histric, de la geografia en qu es mouen el protagonistes, dela dimensi que en un temps i en un espai concret pot adquirir un conflicte determinat.

    Per tot plegat, la reflexi sobre lespai i el temps s ineludible quan es vol analitzar qualsevol obra. Els joves espectadorspodran copsar molt millor les intencions de lautor i del director si tenen loportunitat de sortir de lobra i buscar informacirelacionada amb el moment i el lloc on sha de situar el conflicte.

    - Activitats: 3.1 3.2 3.3 3.4.

  • 5/24/2018 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

    7/23

    Activitats relacionades amb la posada en escena

    Cada obra de teatre transmet moltes informacions simultnies a travs dels diferents llenguatgesteatrals.Algunes daquestes informacions acostumen a ser ms o menys fixes (p.ex.: els decorats,el vestuari), mentre que daltres varien de manera constant (p.ex.: els gestos, la paraula). Cada undels llenguatges teatrals segueix el seu propi codi; aix, una msica suau pot transmetre sensacidintimitat; el gest rpid i brusc acostuma a acompanyar moments de tensi... Ara b, tots aquestscodis han de confluir en un mateixa intenci.

    La persona que dirigeix una obra sempre treballa amb un equip, que acostuma a estar format perpersones que sencarreguen de:

    - Lescenografia.- La illuminaci.- La msica.- El vestuari.

    El director fa una determinada lectura de lobra i, conjuntament amb el seu equip, pren unes opcions esttiques. s per aixque davant de cada posada en escena, cal observar i seguir amb atenci de quina manera sexpressen els diferentsllenguatges teatrals: els decorats i latrezzoquina poca o univers pictric evoquen? el vestuari s fidel a lpoca o hi ha untrencament? , i ens podem formular preguntes del mateix estil a partir de la illuminaci, la msica, etc.

    Cal valorar aquests elements i comprendre que sn esttics i ideolgics: la tria de la msica, duna forma i dun color per alvestuari, dun decorat o duna disposici de lescenari sn opcions que el director pren per tal de persuadir lespectador que faciuna lectura o una altra de la representaci.

    - Activitats: 4.1 4.2 4.3 4.4

  • 5/24/2018 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

    8/23

    1. Activitats relacionades amb el conflicte

    1.1. Discutiu el significat del ttol de lobra, Aiges encantades. Observeu que alguns delspersonatges afirmen que les aiges curen els malalts i les qualifiquen de mortes.Compareu aquesta visi amb la del Foraster, i tamb amb la de Vergs, quan diu:

    VERGS: Me quedo entre les aiges encantades, s cert per vost sen va cap aunes aiges sorolloses i trboles i tan estrils com les nostres! (Acte Tercer)

    1.2.Actualment els termes dictadura i fanatisme sutilitzen sovint associats, i oposats, aaltres dos conceptes, valors democrtics i educaci. Aquesta doble dualitat constitueixun dels eixos principals dAiges encantades. Al llarg de lobra hi ha referncies constants aleducaci. Quan es va escriure, els moviments anarquistes i republicans consideravenlensenyament la base del canvi de la societat i del progrs. Quin concepte tenen de

    l'educaci:

    a) La Ceclia.b) En Vergs.c) Els pares de la Ceclia.d) Altres personatges.

    1.3.Amb quins arguments rebatria l'alcalde la segent reflexi de Mossn Gregori: No hi ha res ms horrible que el dubte!Amb el cor net de dubtes se pot viure ditxs enmig de la ms gran pobresa! (Acte Tercer).

    1.4.El Foraster que arriba i trasbalsa lactivitat quotidiana duna comunitat s un tema recurrent a la Histria del Cinema. Unexemple podria ser Solo ante el peligro (Dir. Fred Zinnemann, 1952, amb Gary Cooper i Grace Kelly). Feu una comparaci

  • 5/24/2018 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

    9/23

    entre la figura de Will Kane, interpretada per Gary Copper, i el Foraster dAiges encantades. Hi pot haver coincidncia

    cronolgica en les poques en qu totes dues se situen? Hi ha algun parallelisme entre els dos llocs? Per qu els rebutgen?Com aconsegueixen lun i laltre el suport del poble? Quin paper hi juga lamor? Com acaben totes dues? Recordeu altrespellcules que tractin aquest tema?

    1.5.Busqueu similituds i diferncies entre la figura del foraster a tres de les obres que aquestatemporada s'han programat al TNC: Aiges encantades, Les aventures extraordinries d'enMassagran i Panorama des del Pont.

    1.6. Les metfores sn recursos que els autors utilitzen sovint per emfasitzar les qualitats delspersonatges o aspectes concrets de lobra. Al comenament dAiges encantades en Vergsdefineix la Ceclia, la protagonista femenina, com una liga tancada al galliner (Acte Primer).Posteriorment, en Vergs intenta convncer la Ceclia que es quedi al poble; ho fa amb aquestesparaules: Ceclia, sigui com locell que ha traspassat el mar duna volada i ve a fer el niu del seu

    amor al campanar assolellat. (Acte Primer)

    La mateixa Ceclia recorre a la metfora de locell i el vol abans de marxar definitivament delpoble: Lliga abandonar el galliner (Acte Tercer).

    a) Observeu si lautor utilitza altres metfores per illustrar la situaci i la personalitat de la Ceclia.

    b) Quines metfores es podrien utilitzar per descriure les maneres de fer dels altres protagonistes de lobra: Vergs, Amat,

    Juliana, El Foraster i Mossn Gregori.

    1.7.Els personatges daquesta obra es poden agrupar de diferents maneres si atenem als vincles que els uneixen; aix, Amat,Juliana i Ceclia es poden unir pel fet de formar part de la mateixa famlia. Per s evident que, des del punt de vista de la

  • 5/24/2018 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

    10/23

    ideologia, Amat hauria d'agrupar-se amb algun altre personatge. Relacioneu els personatges en grups de 2, 3 o 4, tenint en

    compte els criteris segents:

    - Els qui comparteixen una ideologia conservadora- Els qui comparteixen una ideologia progressista- Els que estan units per vincles amorosos- Els que dubten o sn escptics

    - Els que defensen amb fermesa llurs conviccions, siguin de laideologia que sigui- Els ms religiosos- Els que se senten oprimits- Els personatges ms burlescos

  • 5/24/2018 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

    11/23

    2. Activitats relacionades amb els personatges

    2.1.Amb aquesta imatge comea lobra: la Ceclia sola, asseguda i llegint. La protagonista de l'obraestudia magisteri a la ciutat, per l'obra ens la situa a casa dels seus pares, al poble. Tot i que lautorde lobra no indica en el text original qu llegueix, a la representaci del TNC podem escoltar com laCeclia recita el poema d'en Joan Maragall, Exclsior.

    Per aprofundir en el personatge de la Ceclia ens podem preguntar:- Quina relaci hi ha entre el poema que llegeix a linici de lobra i la seva

    trajectria personal?- Es tracta duna figura desesperadament antiptica, com afirmaven alguns

    crtics de lpoca, o duna herona?- Est enamorada del Foraster o senzillament ladmira perqu s un home fort?- T ra el mossn quan defensa que si els pares haguessin actuat de manera

    diferent ella ara tindria una altra concepci del mn?- Qu hauria de passar per tal que es queds a fer de mestra al poble?

    2.2.Situeu-vos ms enll del temps de lobra i feu suposicions sobre qu ha fet la Ceclia: on viu?, amb qui?, de qu treballa?,quina relaci mant amb la seva famlia?... Escriviu una carta de la Ceclia adreada al mestre on faci una reflexi sobre la

    seva vida.

  • 5/24/2018 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

    12/23

    2.3.La mare de la Ceclia, el pare i el mossn coincideixen a lhora de sancionar la Ceclia, per no coincideixen ni en lesraons que donen per explicar lactitud de la noia ni en el que suggereixen que cal fer per aconseguir que canvi.

    Ompliu el quadre segent.

    La Ceclia actua aix perqu El que caldria fer sJulianaPere Amat

    Mossn

    2.4.Inventeu un monleg de cada un daquests tres personatges al voltant del problema que els planteja la manera d'actuar dela Ceclia i representeu-lo davant dels companys.

  • 5/24/2018 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

    13/23

    2.5.Al MNAC es troba loli de Santiago Rusiol (1861-1931) titular Novella romntica,que mostra el retrat duna dona jove amb un llibre a la m, a la vora duna llar de foc.Rusiol va pintar aquest retrat el 1894, noms dotze anys abans de lestrena dAigesencantades. Diferents pintors de totes les poques han representat les dones llegint, perexemple Francesc Gimeno (1858-1927), Claude Monet (1840-1904), Auguste Renoir(1841-1919), Mary Cassatt (1844-1926) o Carl Holsoe (1863-1935).

    Busqueu retrats de dones llegint a tractats dHistria de lart i a pgines web comhttp://www.letturaweb.net/jsp/raccolte/gcl/immagine.jsp?id_immagine=297,http://www.ibiblio.org/wm/paint/auth/cassatt/oCarl HolsoePrints and Posters at Art.com.

    a) Compareu els resultats de la vostra recerca; podeu considerar aspectes com:

    Es representa ms vegades a les dones a lexterior o a linterior? On estan situades? Estan assegudes? Com seuen? Llegeixen un llibre, un diari, una carta, una nota, una partitura de msica? Quina expressi tenen? Es mostren serioses, alegres, absortes, somniadores,

    tenses, relaxades? Quins altres objectes es representen als diferents quadres?

    Quina s latmosfera del quadre?

    b) Decidiu amb quin dels quadres que heu comentat illustrareu un article sobre el personatge de la Ceclia.

    Carl Holsoe

    Woman reading in an interior

  • 5/24/2018 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

    14/23

    2.6.Desprs de veure lobra, podem valorar de maneres diferents quin s el paper del mestre.

    Fixeu-vos en aquests comentaris i indiqueu en quins estareu ms dacord i en quins estareuen desacord:

    - El mestre s un personatge tou, sense gaire personalitat, que not la fora suficient per seguir les passes de la Ceclia i delForaster.

    - El mestre viu capficat perqu est enamorat de la Ceclia; tota laseva actuaci es justifica per aquest enamorament.

    - El mestre s lnic personatge de lobra que mostra serintelligent, perqu se nadona dels problemes, per sap que sintil actuar com ho fan la Ceclia i el Foraster.

    - El mestre s intelligent, per li falta empenta per fer all que creuque ha de fer.

    - Lnic personatge que pot aconseguir canvis reals a la situaci sel mestre, perqu en darrera instncia s ell qui es queda al

    poble amb la intenci deducar les noves generacions.

    2.7.La Ceclia i en Vergs tenen diferents maneres dentendre la mentalitat que predomina al poble. En un moment de l'obra,la Ceclia critica lendarreriment i el fanatisme; en canvi, en Vergs t una idea ben diferent:

    VERGS: No em negar que aquests pobles ignorants, amb les seves llegendes i tradicions, tenen una poesia, trista,fonda. (Acte Primer)

    Defenseu amb arguments lopini den Vergs. Poseu exemples de tradicions dels pobles que coneixeu, perqu la vostrafamlia ns originria, o perqu hi heu viatjat.

  • 5/24/2018 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

    15/23

    2.8.Del Foraster en sabem ben poc. s un conegut de la Ceclia, del qual no coneixem ni el

    nom, ni la histria passada. Tan sols en sabem algunes dades que ens donen en Vergs oell mateix:

    VERGS: Veieu aquest desconegut que us ve a parlar? s un inginyer, que al seu saber,hi ajunta la seva experincia pel seus viatges per Frana, Alemanya, el Nord dEuropa.(Acte Segon)

    FORASTER: Els meus pares eren uns rics propietaris de mines i jo vaig passar moltes

    hores de la meva infantesa en les entranyes de la terra. (...) De jovenet, al mateix tempsque em dedicava a lestudi i al treball de la intelligncia, el meu pare em va ensenyar adescobrir els secrets de la naturalesa. (Acte segon)

    Imagineu la histria del Foraster:

    a) Don era la seva famlia?b) Com havia viscut fins arribar al poble?

    c) A quins moviments poltics devia pertnyer?d) Com es devien conixer amb la Ceclia?e) Quin futur espera a la parella?

    f) Quin nom li escauria?g) Creieu que va mantenir els mateixos convenciments

    durant molts anys?h) Com es va guanyar la vida?

  • 5/24/2018 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

    16/23

    2.9.Lalcalde, en Joan Gatell, evoluciona des duna postura de rebuig al Foraster fins a unad'acceptaci, que el porta, al final de lobra, a un cert enfrontament amb el Mossn i amb elpare de la Ceclia. En Manso i la mare de la Ceclia tamb experimenten una modificaci deconducta. Quins sn el canvis daquests dos personatges? Compareu-los amb els den JoanGatell.

    2.10. El principi del segle XX s un moment decisiu per al naixement de les primeresorganitzacions sindicals i cooperatives. En la lluita de la ra i el progrs contra la tradici iel fanatisme que planteja Aiges encantades presenciem la derrota de les ideesinnovadores. A lassemblea popular, el missatge clar del Foraster oh poble!, abandona lallegenda i entra en la realitat es contraposa a la pregunta retrica de Mossn GregoriQuina necessitat t dels homes el poble que est sota la protecci divina? (Acte Segon)

    A continuaci trobareu un llistat dexpressions utilitzades per diferents personatges al llarg

    de lobra que remeten de manera global al poble.

    Agrupeu-les tenint en compte la dualitat ra-progrs // tradici-fanatisme. Seleccioneu les que simbolitzen millor la derrota de les idees progressistes. Quan aneu a veure lobra intenteu, observar com es plasma a lescenari la

    situaci dels vilatans.

  • 5/24/2018 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

    17/23

    No tenen fe en ells mateixos. (Acte Primer) El poble viu inconscientment i poc sinteressa en el que es fa

    per ell. (Acte Primer) Salvatges. (Acte Primer) Veig un poble extenuat, que no gosa alar les espatlles contra

    la desgrcia. Sajup sota el seu Du i noms sap plorar ipregar. (Acte Primer)

    En aquest poble no es diu mai res ning pensa, ni parla, ni

    fa res. (Acte Segon) El poble, creieu-me, no es podr contenir. (Acte Segon) Sentiu el brogit? Tot el poble ve. (Acte Segon) Veu que s herms? Tot el poble s aqu. (Acte Segon) El meu intent era parlar a tot el poble i no a dos o tres senyors

    amb les seves mires particulars.(Acte Segon)

    s brutal i estpid, el poble! (Acte Segon) Senyor Mestre, si alg li ha trencat el respecte, perdonil, no

    sap lo que fa. (Acte Segon) Proveu que no sou pas salvatges! (Acte Segon) I per qu el voleu, el nostre b? Qu espereu de nosaltres?

    (Acte Segon) Estem acostumats a pagar tan car el b que sens fa! (Acte

    Segon) Tots els bons, tots el fidels, de genolls davant del miracle! (Acte Segon) Poble fantic! Ramat desclaus! (Acte Segon) El poble se li ha girat en contra. Creguim. s impossible lluitar!

    No sn els homes, els enemics, no sn ells, els forts sinla llegenda.(Acte Tercer)

  • 5/24/2018 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

    18/23

    3. Activitats relacionades amb el context

    3.1El conflicte dAiges encantadesrau en la creaci dunes anttesis extremades: religi-ra,reaccionarisme-progressisme, dona-home, tradici-educaci, entre altres. Puig i Ferreterescriu una obra que emmiralla molts moviments poltics i ideolgics de la Catalunya de finalsdel segle XIXi comenaments del XX. Les grans diferncies socials, la situaci d'inferioritat deles dones i l'analfabetisme, entre altres aspectes, demanaven canvis socials. Parallelament,

    es consolidaven ideals poltics com el socialisme o lanarquisme i es creaven movimentscvics i intellectuals. Tot plegat oferia un escenari duna gran complexitat.

    Al segon acte de lobra veiem lenfrontament entre els progressistes i els reaccionaris. Perprviament assistim a la presentaci dels personatges, els quals es defineixen polticament:

    ROMANILL: Bah! Que em poden fer a mi? Sc independent! Per creu-me, Bartomeu, en aquest mn la qesti no s tenir amo,sin tenir diners. (Acte Segon)

    BERTOMEU: En aquest poble no es diu mai res...ning pensa, ni parla, ni fa res...si no pots veure als capellans, fes-te republic,com jo i el Romanill. (Acte Segon)

    MANSO: Home, sc carl!... segons com sentn aix. Partidari de Don Carles, s que ho sc...de frares i capellans, no...A calManso sempre sha sigut carl! El meu pare va fer les dues guerres...jo sc carl, el meu fill ho ser... (Acte Segon)

    VICEN: Jo he estat amb els Cantonals, a Cartagena...Ton pare ha fet les dues campanyes amb els facciosos. (Acte Segon)

    a. On situareu aquestes declaracions des del punt de vista ideolgic, tenint en compte els moviments de lpoca?b. Expliqueu el significat de les paraules marcades en negreta.c. Situeu cronolgicament els fets citats (dues guerres, Cantonals, a Cartagena).d. Qui est ms a prop del pensament de la Ceclia i del Foraster?e. Qui s el ms coherent al llarg de lobra?

  • 5/24/2018 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

    19/23

    3.2.Al comenament de lobra, lautor ens diu que lacci transcorre en un poble de laprovncia de Tarragona. Observeu com descriuen les rodalies, el camp, la proximitatdels gorgs. On situareu geogrficament aquest poble?

    3.3. A l'poca en qu transcorre lobra, les ciutats i els pobles representaven duesmaneres ben diferents de viure i, fins i tot, dentendre la vida. Si traslladssim lacci aavui, quina seria la font dingressos daquest poble? Quina seria la seva relaci amb laciutat? Demaneu als vostres pares i avis quines diferncies hi havia entre poble i ciutatquan ells eren petits i quines diferncies hi troben ara.

  • 5/24/2018 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

    20/23

    3.4. s difcil imaginar qu pot sentir una persona no familiaritzada amb el cristianisme laprimera vegada que visita un museu occidental i veu, per exemple, el retrat dun home jove iatractiu, mig nu, lligat a un arbre, i amb el tors travessat per moltes fletxes. En canvi, lespersones que hagin tingut una mnima introducci a la cultura cristiana saben que parlem deSant Sebasti. De la mateixa manera, aquestes persones entenen qu vol dir la Juliana, al'acte primer, quan expressa: Tenim aquesta creu, portem-la amb pacincia, referint-se a laseva filla. A la societat que retrata Joan Puig i Ferreter aAiges encantadesles referncies a latradici cristiana sn constants. Llegiu la llista amb les expressions extretes de lobra quetrobareu a continuaci i marqueu-ne les que utilitzeu o heu sentit utilitzar en la vida quotidiana.Expliqueu en primer lloc el significat que tenen per a vosaltres, posteriorment analitzeu-nelorigen. Per a aquelles que no conegueu podeu consultar pgines web com la delEnciclopdia Catlica: http://www.enciclopediacatolica.com/. o el llibre de Salvador CardsHem perdut l'Oremus, publicat per Edicions La Campana. Discutiu el significat que tenen en elcontext de lobra aquestes expressions.

    Desprs de veure lobra afegiu a la llista altres expressions relacionades amb la tradicicristiana que us criden latenci.

    Calvari (Acte Primer) La Patrona del poble (Acte Primer) Mantellina (Acte Primer) Rosari (Acte Primer) Serm (Acte Primer) Ja ha encs la ira de Du amb el foc de la seva paraula (Acte Primer) creuada (Acte Primer) Aquests homes sn com les males herbes dels vostres camps (Acte

    Primer)

    Un camp de bon blat (Acte Primer) Les dones! sn les columnes del temple del Senyor! (Acte Primer)

    Renegat (Acte Segon) Al diable (Acte Segon) Miracle (Acte Segon) Te Deum (Acte Segon) Tres tocs [per anar a lesglsia] (Acte Tercer) A lhora suprema que la justcia de Du se decideixi per tota leternitat,

    quan el mn tremolar en els seus fonaments i els ulls dels pecadorsploraran fel i sang. (Acte Primer)

    Perdonar els enemics (Acte Tercer) Ditxs que ala els ulls al cel per oblidar les misries de la terra!

    (Acte Tercer)

  • 5/24/2018 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

    21/23

    4. Activitats relacionades amb la posada en escena

    4.1.Una de les primeres decisions que ha de prendre el director duna obra estrelacionada amb la plasmaci a lescenari de les caracterstiques fsiques ipsicolgiques dels diferents personatges. A vegades, els autors donen indicacionsmolt explcites; en altres casos la responsabilitat recau en gran mesura sobre eldirector. Un equip de dissenyadors de roba, maquilladors, perruquers, etc.collaboren amb el director per completar la imatge que projecten els personatges.

    Analitzeu les descripcions dalguns dels protagonistes dAiges encantades que vaescriure en Joan Puig i Ferreter i que trobareu a continuaci. Posteriormentdiscutiu com us imagineu els personatges a partir daquestes descripcions.Intenteu donar tants detalls com us sigui possible (per exemple, com sn de llargsels vestits de les dones, si les protagonistes femenines porten el cabell recollit i

    com, si els homes porten o no bast, etc.). Si feu una proposta d'acord amb lpoca en qu va ser escrita lobra, us pot ajudarmirar fotografies de principis del segle XX, com que les que podeu veure a l'exposici sobre Puig i Ferreter que hi ha al vestbul

    del TNC. CECLIA: Vesteix i va pentinada amb molta negligncia i originalitat. (Acte Primer) VERGS: s un jove molt corrent, res del seu fsic el distingeix dun qualsevol. No t descripci. (Acte Primer) JULIANA: Tota vestida de negre, amb mantellina i uns rosaris a la m. s una dona de mitja edat, sos cabells blanquegen. (Acte

    Primer) AMAT: Amb luna m aguanta el sssec, a laltra hi porta la cucurulla. s un home alt, roig, de pl ros, sanguini i violent. (Acte

    Primer) JOAN GATELL: Va amb roba bona de pags. s home seris. (Acte Primer)

    FORASTER: s un home alt i gallard. Barba i cabells rossos. Ulls blaus i dolos. Vesteix americana i pantalons blancs. Barret defeltre clar. (Acte Segon) ROMANILL: s un home alt i ben fet porta una brusa curta i va tot afaitat. (Acte Segon) BARTOMEU: Un home de mitja edat, ni pags ni menestral. Porta una gran barba i riu sempre francament. Cala espardenyes. T el

    cabell llarg i rutllat que li surt pels voltants de la gorra. (Acte Segon)

    Quan aneu a veure l'obra observeu com ha interpretat el director, Ramon Sim, aquestes indicacions.

  • 5/24/2018 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

    22/23

    4.2. Lacte segon gira bsicament al voltant de lassemblea popular liderada pelForaster. Desprs de veure lobra, comenteu:

    quines indicacions ha donat el director sobre com shande distribuir els diferents actors i les diferents actrius alescenari per a aquesta reuni,

    quants han de seure i quants han destar a peu dret, quines postures adopten quan escolten, com es mouen quan prenen la paraula, etc.

    4.3.Lobra comena a casa de lAmat, el segon acte t lloc en un espai obert, al costat de la casa dun pastor, i el tercer actetorna a transcrrer a casa de lAmat. Imagineu una manera gil de suggerir el canvi despais, de manera que no calgui fergaires modificacions a lescenari entre les diferents escenes.

    Observeu la proposta de la producci del TNC. Llisteu-ne els avantatges principals.

    4.4.Com ja hem comentat, la primera imatge que tenim de lobra s la de la Ceclia llegint un llibre. Imagineu que voleu canviaraquesta primera imatge de la Ceclia. Discutiu per parelles de quina altra manera es podria establir el primer contacte entre laCeclia i el pblic. Heu dexplicar per qu heu triat aquesta nova opci.

  • 5/24/2018 2005 2006 CA Arxius Programacio 05 06 Guia Aigues (1)

    23/23

    Treball de recerca. Una proposta

    Quan Joan Puig i Ferreter va estrenar Aiges Encantades la crtica que va aparixer a larevista La Escena Catalanaja va destacar la relaci entre aquesta obra i Un enemic del poble,de lescriptor noruec Henrik Ibsen.

    Us proposem que feu un treball de recerca a partir de lestudi i lanlisi de les relacions que espoden establir entre els dos autors i les dues obres citades. Per dur a terme aquest treball, i enconcret pel que fa a la relaci entre Aiges encantades i Un enemic del poble, heu de fixar-vosen:

    - El problema que es planteja.- L'escena del mting a cada una de obres.- La relaci que es pot establir entre els personatges: Dr. Stockmann i Kitty, i

    Ceclia i el Foraster; Horster i Romanill- Lindividualisme que caracteritza els personatges que volen canviar la societat.- El tema de fons de les dues obres.

    Isabel CiveraAna Daz-PlajaJuli PalouDepartament de Didctica de la llengua i la literatura.Universitat de Barcelona