2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

70
1 arqui tectura urba nisme edifi cació 20 15 lli bres PUBLICA CIONS ETSAB UPC

description

En una escola d’arquitectura com l’ETSAB, en tants anys d’història, han sorgit una immensitat de títols sobre l’arquitectura, l’urbanisme i l’edificació. Han estat un conjunt de gran riquesa de continguts, editats pels millors professors i professionals, i adreçades a oferir els coneixements i recerques que es gesten des de l’escola. Aquest nou catàleg que us presentem ara, surt amb la intenció de fer visible i evident les publicacions editades des del 2004 fins l’actualitat i per primera vegada, es posa en coneixement els llibres que ja estan accessibles en format digital a la plataforma upccommons.

Transcript of 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

Page 1: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

1

arquitecturaurbanismeedificació

2015

l l ibres

PUBLICACIONS

ETSABUPC

Page 2: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

2

EQUIP DE DIRECCIÓ

DirectorJordi RosCap d’EstudisJordi Franquesa

Sotsdirecció

GrauJordi AdellIbon BilbaoIsabel BachsPostgrauErnest RedondoRelacions InternacionalsAnna RamosCulturaAriadna PerichRicardo DevesaRoger SuchinfraestructuresAlberto Peñín

Secretaria AcadèmicaM. Dolors Martínez

Cap de ServeisVictòria Vela

ADREÇA I CONTACTE Publicacions ETSAB Av. Diagonal 649-65108028 Barcelona+34 93 401 6413

DistribuïdorMIDAC LlibresRaimon Casellas, 5-708025 Sabadell+ 34 93 746 41 [email protected]

IDP+34 93 746 41 [email protected]

CULTURA.ETSAB

www.etsab.upc.eduwww.upc.edu/idpupccommons.upc.edu/llibres

EQUIP CULT.

Ariadna PerichRicardo DevesaRoger SuchAnna AbellóAlba AlsinaJúlia DozNúria Moliner

CATÀLEG

DissenyAlba AlsinaJúlia Doz

Coordinador Ricardo Devesa

EditoresAnna AbellóAlba Alsina

Page 3: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

3

La producció editorial d’una universitat és el mirall de la feina docent i de la recerca del seu professorat i estudiantat. En una escola d’arquitectura com l’ETSAB, en tants anys d’història, han sorgit una immensitat de títols sobre l’arquitectura, l’urbanisme i l’edificació. Han estat un conjunt de gran riquesa de continguts, editats pels millors professors i professionals, i adreçades a oferir els coneixements i recerques que es gesten des de l’escola. Malauradament, tota aquesta tasca editorial, tan dura i costosa la majoria de vegades, passa per ser una gran desconeguda fins i tot, per la mateixa comunitat universitària. De fet, l’última compilació de publicacions realitzades des de l’escola es va fer el 2004, aprofitant un número de la revista Visions, sota la direcció d’en Josep Maria Montaner. Ja des d’aquell fulletó es va fer patent la multiplicitat i diversitat d’edicions publicades per l’ETSAB així com les co-edicions amb altres editorials, institucions, departaments i fins i tot empreses.Aquest nou catàleg que us presentem ara, surt amb la intenció de fer visible i evident les publicacions editades des del 2004 fins l’actualitat.S’ha tractat com un catàleg professional, on es presenten les novetats, s’avancen els propers llibres i s’inclou un arxiu dels títols publicats. A més, i per primera vegada, es posa en coneixement els llibres que ja estan accessibles en format digital a la plataforma upccommons.Mereix especial menció que el catàleg l’hem desdoblat en dos parts diferenciades: llibres i revistes. Això es deu al fet que a l’ETSAB es publiquen una gran quantitat de revistes des de fa anys, editades des de distints grups de recerca i departaments. Aquest catàleg va adreçat al llibreter, al professorat, als recercaires, a l’estudiantat i a tot aquell que l’interessi aquesta disciplina i vulgui gaudir dels continguts publicats fins ara de tants i variats coneixements de l’arquitectura, l’urbanisme i l’edificació.

Ricardo DevesaResponsable de Publicacions ETSAB

LA PUBLICACIÓ

Page 4: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

4

LLIBRES

Page 5: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

5

Edicions ETSABEdicions UPCVarisCo-Edicions

28384250

NOVETATS6

21

28

54

PROPERS

ARXIU

E-BOOKS

Page 6: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

6

NOVETATS

Con la reedición del libro de Carlos Martí Arís Las variaciones de la identidad. Ensayo sobre el tipo en arquitectura, la Fundación Arquia reconoce la rigurosa trayectoria intelectual de Carlos Martí Arís, profesor, escritor y agradece su papel como impulsor de iniciativas editoriales promovidas por la Fundación, en especial, el concurso bienal de tesis doctorales y las colecciones arquia/tesis y la cimbra, a la que contribuyó con el primer número titulado La cimbra y el arco, cuya lectura proporciona una interpretación de la crítica de arquitectura como nexo entre la teoría y la práctica.El objeto de este trabajo es contribuir a una teoría del proyecto arquitectónico en que la idea de tipo no se conciba como un mecanismo reproductor sino como una estructura de la forma capaz de múltiples desarrollos. En esta clave, el proyecto arquitectural se sitúa tan lejos de la invención de la forma como del determinismo del modelo.

Carlos Martí ArísArquia | Edicions ETSAB201484-940343-5-0castellà

Las variaciones de la identidad

Page 7: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

7

NOVETATS

La calle de nuestras ciudades está sometida a controversia al coincidir sobre ella las más diversas dudas acerca de las variaciones que desarrolla, mientras que las innovaciones que provoca y el vigor que despliega no dejan de confirmar su condición de vivo elemento de nuestra civilización urbana.Sometida a continua mutación, como reveladora forma de la sociedad, baluarte de la seguridad urbana o lugar del intercambio socializador, la complejidad de los factores que inciden en el proceso de formalización de una vía urbana hace cada vez más difícil acometer su proyecto con seguridad. De ahí la necesidad de diferenciar en ello las cuestiones trascendentes de las contingentes ante el importante peso que la propia constitución material de la calle toma en la satisfcción de las necesidades y en los objetivos que trate de cumplir.

Ángel Martín (ed.)IDP2014978-84-9880-497-3castellà

La calle moderna en 30 autores contemporáneos y un pionero

Page 8: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

8

NOVETATS

Aquesta publicació recull les reflexions sorgides de la primera experiència del projecte «Inter-Accions. Metodologies Col·lectives per a Intervencions Urbanes» en forma d’articles breus escrits pels seus participants. Inter-Accions és un projecte col·laboratiu interuniversitari d’estudiants i per als estudiants d’art i arquitectura, que es proposa davant la necessitat d’obrir espais autònoms i interdisciplinaris d’aprenentatge dins la mateixa institució. L’objectiu principal de la proposta és construir un espai d’experimentació col·lectiva on sigui possible l’intercanvi d’eines i coneixements que vagin més enllà de la pròpia disciplina. Des d’aquesta perspectiva crítica, i en un context acadèmic universitari, es proposa aquesta experiència perquè arquitectes i artistes comparteixin rols i que, a partir del treball col·lectiu, estableixin noves metodologies útils, pràctiques i crítiques aplicables als respectius camps de treball per tal d’analitzar i treballar sobre les interaccions que es produeixen en l’espai social de la ciutat.

Marta Carrasco, Sergi Selvas (ed.)UB | IDP 201497884988048059788447538416 (UB)català, castellà

http://hdl.handle.net/2099.3/36681

Inter-Accions

Page 9: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

9

NOVETATS

Historia del arte y de la arquitectura moderna

Este libro desarrolla la segunda parte del temario de la asignatura Historia del Arte y de la Arquitectura II en la Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Barcelona (ETSAB), junto con una selección de estudios de casos que ilustran los contenidos de las lecciones. El libro se compone de una introducción historiográfica titulada “La arquitectura en la crisis del progreso (1930-1989)”, seguida de quince capítulos, correspondientes a las lecciones del curso. En ellos el lector hallará, en primer lugar, el argumento de la lección -normalmente un autor o un grupo de autores reunidos bajo un argumento común, acompañado de una selección bibliográfica y, a continuación, el análisis breve de una serie de proyectos significativos, ilustrados con planos y maquetas. Estos estudios de casos forman parte del material consultable en nuestro portal Historia en Obras, iniciado en 2006 por un equipo formado por los profesores Heiko Trittler, Oriol Hostench, Pablo Martínez y Jimena Torre.

Fernando Álvarez ProzorovichIDP20149788498805000castellà

http://hdl.handle.net/2099.3/36743

Page 10: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

NOVETATS

10

Sovint moltes de les qüestions relatives a l´Habitatge han estat tractades coma independents d´aquelles que ens acosten a la comprensió de la Ciutat. Aquest procediment ha subordinat o ha jerarquitzat una aproximació a l´altra en funció dels punts de vista, com si les decisions projectuals al voltant seu no tinguessin molts punts de contacte fonamentals. El conjunt de textos que integren aquesta publicació pretén justament, malgrat la diferència escalar, precisar de quina manera el projecte residencial i el del seu entorn urbà són inseparables i complementaris. Ciutat i Habitatge formen part d´un mateix fet urbà i en definitiva d´un mateix projecte. Un projecte que ha d´estar atent de manera simultània a les múltiples i diferents relacions que es deriven d´aquest plantejament. Per això, parlar des dels edificis és també i en gran part parlar de la ciutat i facilita que ens acostem d´una manera instrumental i didàctica a reflexions al voltant de temes cabdals. La comprensió de les seves raons fa més properes i entenedores les seves lògiques específiques i especialment la seva relació amb els teixits urbans. La ciutat adquireix sentit a partir dels edificis i dels espais que la conformen en una relació recíprocament beneficiosa.....

P. Joan Ravetllat (ed.)IDP20149788498804713català, castellà, anglès

http://hdl.handle.net/2099.3/36726

Des dels edificis

Page 11: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

NOVETATS

11

El arquitecto y profesor Moisés Gallego presenta aquí sus lecciones de arquitectura, avaladas por años de enseñanza y de trabajo profesional. Cada lección es un análisis didáctico de una obra de arquitectura que explicita los conocimientos que sustentan su saber hacer práctico y apoyando así el valor estético, técnico y social de dichas obras. Los logros de proyectos y obras quedan así al descubierto, garantizando un proceso de aprendizaje que, hoy más que nunca, es necesario en nuestra profesión como arquitectos y urbanistas. Estas lecciones enriquecen, pues, la revista Arquitectonics y apoyan sus objetivos pedagógicos.

Moisés GallegoUPC / IDP20149788498805109castellà

http://hdl.handle.net/2099.3/36860

Lecciones de arquitectura

Page 12: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

NOVETATS

12

Turismo líquido como una muestra de la sociedad que nos descubre Zygmunt Bauman. Turismo líquido como ejemplo de la sobre-modernidad que anuncia Dean MacCannell. Turismo líquido como expresión del deseo del mar que nos presenta Alain Corbin. Turismo líquido como marco de la arquitectura del tiempo y el movimiento que anticipa Ignasi Solá Morales. Turismo líquido como encrucijada de un paisaje que batalla entre la disolución y la identidad...

Ricard Pié, Carlos J. Rosa (ed.)UPC | IDP20139788498804546castellà

http://hdl.handle.net/2099.3/36559

Turismo líquido

Page 13: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

NOVETATS

13

El futurismo italiano, el gran movimiento de las vanguardias artísticas, llevó a cabo una reformulación importante de la idea de espacio, tanto en el ámbito de la representación artística como en el de la interpretación de la ciudad. Antonio Pizza, reconocido estudioso de este movimiento cultural, nos desvela con destreza cómo los diferentes artistas futuristas (Marinetti, Boccioni, Balla, Carrà, Severini y Depero) expresan el «lugar de lo vivido». La ciudad moderna se explora en este libro desde sus múltiples ramificaciones: como objeto de reflexión, centro de polémica militante o escenario de espectaculares exposiciones. Si bien esta edición se ciñe a un ámbito espacial y temporal concreto (Milán, París, Berlín y Roma, entre 1909 y 1915), el futurismo se mantuvo muy activo en los años posteriores, y todavía hoy los ejes que guiaron su interpretación de la ciudad contemporánea siguen plenamente vigentes. Ilustrado con una cuidada selección de imágenes y textos, Las ciudades del futurismo italiano es una obra ineludible para comprender la influencia de este movimiento artístico en nuestro presente y sus contextos vivenciales.

Antonio PizzaUB / UPC20149788447538676 UB9788498804959 UPCcastellà

Las ciudades del futurismo italiano

Page 14: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

NOVETATS

14

“De l’antiga tradició de la Plaça Pública neixen els Mercats Municipals com a nous espais de relació i convivència al voltant d’un acte tan dinàmic com és l’intercanvi”.Aquesta publicació presenta un conjunt de reflexions acadèmiques sobre els Mercats de Barcelona i dues propostes realitzades pels estudiants d’últim curs d’Urbanisme a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. Els dos grups de joves arquitectes varen fer el seu repte de dedicar uns mesos a plantejar propostes per a la remodelació de dos mercats. Vàrem escollir els mercats de l’Abaceria (del barri de Gràcia) i el de Sant Andreu, per les seves singularitats diferenciades i per la necessitat comú d’una intervenció per revertir el deteriorament actual.El resultat obtingut és fruit d’una col·laboració estreta entre la Facultat d’Arquitectura de la Universitat de Barcelona (ETSAB), que ha dirigit i impulsat la experiència; i l’equip tècnic responsable dels processos de remodelació de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB).

Julian Galindo (ed.)Edicions ETSAB2014B-16.113-2014català, anglès

Mercats, renovar-se o morir

Page 15: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

NOVETATS

15

Aquest conjunt de publicacions recull el treball d’un dels Tallers de Projectes de cinquè curs a l’ETSAB, al llarg dels darrers anys. Les propostes remeten sistemàticament a equipaments de mitjana escala que s’insereixen en entorns urbans complexes. Els treballs de Projectes IX indaguen sobre programes i llocs prèviament acordats amb ajuntaments i altres institucions publiques locals. El sentit d’utilitat social del projecte forma part essencial d’aquestes propostes, que depassen així el registre acadèmic de l’exercici. En relació a Projectes X, cada curs emplaça sense excepció el solar en alguna ciutat europea i les propostes són desenvolupades conjuntament amb alguna de les escoles d’arquitectura de la ciutat seleccionada. La vàlua propedèutica del viatge arquitectònic amb el que s’inicia cada projecte i la confrontació crítica, metodològica, amb altres professorats i sobre propostes simultànies d’estudiants d’ambdues escoles d’arquitectura, puntua el darrer quadrimestre de la carrera d’aquest Taller.

Jordi Ros (ed.)DPA / IDP2011 – 2014Viladecans978-84-9880-484-3Istanbul978-84-9880-485-0Alzheimer978-84-9880-486-7París978-84-9880-487-4Salou978-84-9880-488-1Berlin978-84-9880-489-8St. Vicenç dels Horts978-84-9880-490-4Brussel·les978-84-9880-491-1català

Programes i llocs

Page 16: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

NOVETATS

16

Esta publicación recoge los trabajos de los grupos con horario de tardes de las asignaturas “Bases para el proyecto I y II” de la Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Barcelona durante el año académico 2010–2011: enunciados de ejercicios, algunos ejemplos de esos ejercicios y las diferentes lecciones que se dictaron durante el curso con la excepción de las que ya se habían dado el curso anterior. La selección de estos trabajos se ha hecho con varios criterios: desde su disponibilidad hasta las condiciones para su reproducción. El criterio principal no ha sido el de la calidad de los ejercicios, y hemos intentado recoger trabajos diferentes entre sí. Por tanto, si alguien no encuentra algún trabajo que creyera que debiera estar aquí, que no se enfade. Muy probablemente no esté por un error nuestro, por el que le pedimos que nos disculpe. Este segundo volumen sigue y completa a Proyectos I y II. Ejercicios y lecciones. Curso 2009–2010, editada por Elías Torres en 2012 en la misma editorial: Iniciativa Digital Politècnica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Barcelona Tech.

Elías Torres (ed.)UPC / IDP20139788498804560castellà

http://hdl.handle.net/2099.3/36471

Bases para el proyecto I y II

Page 17: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

NOVETATS

17

Elías Torres (ed.)UPC / IDP20139788498804584castellà

http://hdl.handle.net/2099.3/36472

En este libro se recogen los enunciados de los ejercicios, algunos de los proyectos de estudiantes e imágenes de las clases de la asignatura de ‘Arquitectura del Paisaje’ durante los 22 cursos en los que se impartió como optativa en el 6º año de la carrera. Al final del libro, se adjunta, encontrada recientemente en una caja despistada, una fotocopia del programa de las clases que impartía el profesor de Historia de la Arquitectura José María Sostres en el curso 1962-63. Sostres fue desposeído posteriormente de la asignatura de ‘Arquitectura, Paisaje y Jardinería’ así como de la dirección de la Cátedra Gaudí. Juan Basegoda fue quién ocupó estos dos espacios académicos durante años. Basegoda redujo la asignatura de paisaje a un curso de la Historia de los Jardines.

Arquitectura del paisaje

Page 18: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

NOVETATS

18

Los arquitectos deben resolver problemas complejos en los que intervienen muchas variables de distinta naturaleza, algunas de ellas contradictorias entre sí. Recorrer el camino que va de una situación inicial indeterminada y confusa a una situación determinada y capaz de dirigir una acción transformadora es lo que denominamos proyecto. Pero la labor de convertir una situación incierta en un problema bien definido no es una tarea exclusivamente técnica y que, por tanto, pueda enseñarse como tal. Es un proceso mucho más complicado, difícil, y que además ha de ir presidido, necesaria e inevitablemente, por una manera personal de entender el mundo y una manera personal de intentar mejorarlo.

Elías Torres (ed.)UPC / IDP20139788498804560castellà

http://hdl.handle.net/2099.3/36469

Bases para el proyecto I y II

Page 19: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

NOVETATS

19

Elías Torres (ed.)UPC / IDP20139788498804553castellà

http://hdl.handle.net/2099.3/36470

En este documento, escrito en el ecuador de mi paso como profesor por la ETSAB, se recogen, aparentemente ordenadas, un volcado de sugerencias e ideas para la enseñanza de proyectos de arquitectura. No he añadido ni suprimido nada del texto original, a pesar de estar tentado a modificarlo. Visto con la distancia quizás hoy no lo organizaría, tal y como aparece en la mayoría de las páginas, en columnas de líneas de palabras que se van sucediendo unas a otras, colocadas casi sin pensar y donde cada una de ellas encamina a la siguiente. Pienso que el texto perdería espontaneidad si intentara ordenar el barullo y convertirlo en otro más programático, académicamente definitivo y cerrado. Seguramente, también tendría dificultades para presentarlo en otro formato.

Proyecto docente: ETSABarcelona 1996

Page 20: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

NOVETATS

20

Los arquitectos deben resolver problemas complejos en los que intervienen muchas variables de distinta naturaleza, algunas de ellas contradictorias entre sí. Recorre el camino que va de una situación inicial indeterminada y confusa a una situación determinada y capaz de dirigir una acción transformadora es lo que denominamos proyecto. Pero la labor de convertir una situación incierta en un problema bien definido no es una tarea exclusivamente técnica y que, por tanto, pueda enseñarse como tal. Es un proceso mucho más complicado, difícil, y que además ha de ir presidido, necesaria e inevitablemente, por una manera personal de entender el mundo y una manera personal de intentar mejorarlo. De ahí las dificultades para transmitir esta práctica.

Elías Torres (ed.)DPA / Edicions ETSAB / UPC / IDP201297884765390579788476539040castellà

http://hdl.handle.net/2099.3/36473

Proyectos I y II: ejercicios y lecciones

Page 21: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

21

PROPERS

Al llarg de la lectura d’aquests escrits, el lector podrà percebre tres característiques que, al meu entendre, són excepcionals. En primer lloc, l’expertesa i el coneixement detallat sobre Gaudí i la seva obra. En efecte, en aquest llibre descobrim que Enric Tous és un gran coneixedor de l’obra de Gaudí. En segon lloc, ens adonem que l’arquitecte Tous és una persona extremament culta, un gran lector i un gran conversador sobre molts temes. El seu interès intel·lectual no se centra tan sols en l’arquitectura, sinó que s’estén també a la política, la religió, la història i la geografia, sempre des d’una reflexió fonamentada. I, en tercer lloc, la característica més important és, segurament, la seva passió per l’arquitectura, per l’obra ben projectada, ben definida i ben pensada. En definitiva, per l’arquitecturaben feta. Parlar amb ell de la vida i, sobretot, de l’arquitectura és un plaer que esperem que el lector pugui assaborir llegint aquestes línies com nosaltres hem sentit amb les seves converses.

Enric Tous i CarbóIDP / UPCcatalà

Enric Tous: l’arquitectura i la vida

Page 22: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

PROPERS

22

En el curs 1958-59 vaig iniciar els estudis d’arquitectura, que comportà noves experiències. Sortir d’una rutina de horaris rígids, repetits recorreguts, un cercle d’amics defi nit i acotat i uns entorns urbans repetitius fi ns l’avorriment. La Universitat va incorporar noves vivències, tant en el saber, com en les relacions socials i ciutadanes. A fi nals de 1966 ja era arquitecte.El següent curs, perdoneu per mesurar el temps per cursos lectius i no per anys naturals, vaig dedicar-me a posar ordre a la paperassa acumulada al llarg de la carrera, reestructurar les idees i a plantejar-me el futur professionalment. Reconec que acabats els estudis vaig imaginarme que s’iniciava un període de tranquil·litat, però els dubtes i problemes no van tardar en aparèixer de nou.

Miquel DomingoEdicions ETSAB978-84-9880-502-4català

Miquel DomingoDe la proximitat urbana a l’abast territorial

TrajectòriesETSABMemòries de l'Escola d'Arquitectura de Barcelona

03

TrajectòriesETSABMemòries de l'Escola d'Arquitectura de Barcelona

03

De la proximitat urbana a l'abast territorialMiquel Domingo

ISSN Trajectòries ETSAB P.V.P. € 6

Page 23: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

PROPERS

23

Arribat aquest punt, després de trenta-cinc anys d’impartir classes a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, anys en els quals he anat formant els meus criteris de docència, reconec també el que m’ha influenciat com a alumne i posteriorment com a professor, estar al costat de tres grans figures del nostre món acadèmic i professional. Em refereixo, cronològicament, a Federico Correa, Rafael Moneo i Oriol Bohigas.

Gabriel MoraEdicions ETSAB978-84-9880-501-7català

Gabriel MoraTres mestres i arquitectura a Cadaqués

Page 24: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

PROPERS

24

La simulación de la iluminación es uno de los grandes temas implicados en la creación de escenarios virtuales. Para desarrollarla, es necesario asimilar técnicas muy diversas que, a su vez, derivan de principios teóricos sin cuyo conocimiento será difícil utilizar estas técnicas de un modo eficiente. Pero también se necesita una buena formación visual, la capacidad de observar y discriminar con suficiente agudeza lo que nos rodea, de razonar visualmente, de reflexionar sobre los causas que subyacen a los fenómenos visuales, a las apariencias de objetos y escenarios familares. La finalidad de este libro, que se publica en paralelo con otro sobre Simulación Visual de Materiales, es abordar todos estos temas en profundidad, de un modo coherente. De ofrecer, por un lado, a lo largo de su Iª parte, una visión general de los fundamentos teóricos de las técnicas de simulación visual, tanto por lo que hace a los conceptos y recursos disponibles, como a los principios, las capacidades y las límitaciones que subyacen a nuestro sistema visual. Y, por otro lado, de complementar todo esto, a lo largo de su IIº parte, con ejemplos concretos de aplicación que faciliten su asimilación y su utilización práctica.

Javier MonederoIDP / Edicions ETSABcastellà

Simulación visual de la iluminación

Page 25: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

PROPERS

25

La simulación de materiales tiene una extraordinaria importancia, teórica y práctica, desde múltiples puntos de vista y aplicaciones profesionales. Por un lado, es un requisito fundamental para la creación de escenarios virtuales. Pero, por otro, está imbricada en el propio proceso de diseño. Pues los colores, las texturas, los reflejos y transparencias y otras características visuales, se superponen a los objetos hasta el punto de modificar radicalmente nuestra apreciación visual de las formas y espacios que percibimos. Las nuevas posibilidades que se han abierto a partir del desarrollo de recursos de interacción cada vez mas ágiles, potencian estos aspectos de muy diversos modos que solo desde hace pocos años estamos comenzando a asimilar. Este libro, que se publica en paralelo con otro sobre Simulación Visual de la Iluminación, abarca todo lo implicado en esta temática, tanto desde un punto de vista teórico y conceptual, a lo largo de su Iª parte, como por medio de una explicación pormenorizada, a lo largo de su IIª parte, de las principales técnicas con que contamos en la actualidad. Así como su pertinencia para diferentes aplicaciones, principalmente en arquitectura y diseño, junto con ejemplos concretos que permitan comprender más facilmente los distintos procedimientos que cabe utilizar en los diferentes casos que pueden presentarse en la práctica real.

Simulación visual de materiales

Javier MonederoIDP / Edicions ETSABcastellà

Page 26: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

LIBRO DE ACTAS JIDA'14

2ND MEETING ON TEACHING INNOVATION IN ARCHITECTURE JIDA'14

E . T . S . ARQUITECTURA BARCELONA, 28 Y 29 DE ABRIL DE 2014

M u l i c o n d u c t o r u m f i n e s t i l i a m q u i d f a c i t a t i a m c o n s u l t o r i t , n e s ? A d m o v e r i s q u e c l e s c e r r a e , s e n d i u s ,

o m n e c o n s u s e g e r e c u l i n d u c e r e m c r e m t u s i n n o s a u r o u r i p o p t e m e n o n f e c r e i p o t a t r a t u r o u n t e

p r a r e s e n t e r t e b a t u s a n e r e s t a l i c o n o s s i c a e c l u m n u m a n d e a t i m o r i s m o r s u m d i e i a m i a e s s o l i f i r

a c i a c c h i l h i l i n i n a t e m m o r d i e m . T u m e f a c t u d a c h u m o c u m p o p o n o s h o s h i c a e d s u a m q u o d i t i l l a r e i s t e

p u b l i s p a r i u s p i m p u b l i i s s u l t u s p u b l i c e r i c o n s u p i m u s , n o x i m u s u s a d f u e p u l u m p a t q u a q u e m o r b i s ,

n o n s t e m s e r c e p s e i t , C . E b u s , a d h u i d c a e a u r n i c i o e t v e n i n s e n t a m d i u s i n t . S p . E d i p u l e s s o l i e n a

d e s e t i u s q u a m s e n a m h e n d u c e r i n t . X i m u s ; e t r a t u s c o n i h i n t ? q u i d c u s c o n s u l t u m t e m n e r i m u s

c r u n i u s f u i t ; i n v i d e m n o n s u l u b l i n t i a m m o r a e t r a e c e c o n s i m u s r e h e n a m i a m n i h i l i i s s e n t e n a , q u e

t e c o n l o c a t i u m p r i b u s c e s , s e e s , n o n s u v i r t i s s e d o , q u e a d h u i s e d i t a n d u c i a m s e p o s t r e s s u s , i n

s u l l a r e i p e r c e m o h o s h i c a e m e i s t e s c i a e t g r a ? i a c t o r t u m s t o r e m s e r f e c o n s i g n o s h o r d i c i t e r i u s

e r i t . V i v a t u u s u i n t r u m u s h o s t r a c t u r n u n u m f o r e m n o r a t u m t a m . M . G u l i s i n a S i m i s b o n s t r a c o n s u l o

s t i o r t e m u s a t r a p r i s e c o n v e r e h e b u s c l u m s e r e v i u m , v i t a S e n a t u r , C . m e r i p u b l i s , n i h i l i n n o .

O t i s u a m a c r i t e r i c r e s e s t a t q u e m t a n d a m o m n o c u s e t ; n o c , C a t i a m d i e n t e r e t o i s o c t a b e m p e r i s s i m

f a c o r i v e r e t ; h u s n u m m o i a e n o n s u l o s a d d u c t e , s u l u m t a b i t o r e i s u s s a t L . R i d i e m i a m h u m i a c r e s e

n t r u n t i l i n t ? M e d m o r u m n i h i l l a r e t u s ? R o r i s u s v e n i c a n o c a e s u l i n e a c t r a e a r i i t e m u s , n o n v o , i n a m

P a t u i t ? C e r e i i n v e n i h i c a t , t u s . A t u m s e , c o n d e s , a b u s l i q u a m r e v i v i v e n t e a S a t u m p o s t ? M i l v e , i n

h u i s . C u p e s a c e r i s s i c o n I t a , P a l a r i i a i a ? N o s t r a t e m i m u s p o e n a t q u o d i t i n t e n e m , s i d i i c o n d e m

e t r u n t i c o n d a m h a c m o r t i s . N o s s u l e m u l i s . T a n t e r e s t p o p u b l i c i p i o r e n s u l t u i n a t i l c o n d u m e s s u n u m

a d i a m p o r a r e s i m u s , C a t u r o h o r i o r i p o p u b l i n t u m d i e n s u l v i r m i l i n a , C u p e c o n d i i s e r f e c t a n o s e s !

D a c r e c r e c o n r e n t e r m a i o r e , s c e r e i

PROPERS

26

Aquesta publicació recull els resultats de les II Jornades sobre Innovació Docent en Arquitectura (JIDA’14), celebrades el 28 i 29 d’abril de 2014 a l’ETSAB (UPC) i organitzades pel Grup per a la Innovació i la Logística Docent en Arquitectura (GILDA), en col·laboració amb l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE-UPC). Amb l’objectiu de continuar el camí iniciat el 2013 amb les JIDA’13, les JIDA’14 han estat un punt de trobada i debat obert de tots els professionals de la docència que desenvolupen iniciatives innovadores en el camp de l’ensenyament superior, i molt especialment experts interessats en l’aprenentatge de l’Arquitectura. L’objectiu de les JIDA consisteix a donar a conèixer i intercanviar inquietuds i experiències sobre innovació docent en el marc dels estudis d’Arquitectura, tenint en compte la singularitat de la disciplina arquitectònica, amb el propòsit de poder sumar sinèrgies i millorar la qualitat de l’aprenentatge en aquest camp de coneixement.

Autors varisEdicions ETSAB / IDPcatalà, castellà

II Jornadas sobre Innovación Docente en Arquitectura

Page 27: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

PROPERS

27

L’objectiu d’aquest document és exposar com, a la Capella de Sant Esteve de Poblet, es pot verificar l’afirmació de que a la edat medieval es va usar, a l’Europa cristiana, un únic sistema de mesures per a la construcció dels edificis religiosos. També constatar la idea de que el conjunt de les mesures emprades pels constructors medievals són, senzillament, les que tenen els carreus tallats pels picapedrers. Una de les principals mesures emprades a l’època medieval fou el Peu, a Santa Maria de Poblet també. El podem trobar, com més endavant veurem, a les mesures dels seus carreus. Les altres unitats del sistema únic de mesura medieval també.

Kim LloverasEdicions ETSABcatalà, castellà, anglès i francès

La mesura del peu medieval a Sta Maria de Poblet

Page 28: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

28

# 6/2Paulo Mendes da Rocha

# 8Master “El proyecto”

#7Virtual versus físic

# 2Senso

# 5Elemental

# 3Colombia

# 6/1Paulo Mendes da Rocha

# 47 poetes a l’ETSAB

ARXIUEDICIONS ETSAB

Alfons SoldevilaEdicions ETSAB2002B- 44893-2002castellà, anglès

Autors varisEdicions ETSAB2003B-51829-2003català, castellà

Autors varisEdicions ETSAB2004-20069788460805618castellà

Autors varisEdicions ETSAB200484-608-0108-Xcatalà

Autors varisEdicions ETSAB200484-608-0108-Xcatalà

Autors varisEdicions ETSAB200584-608-0330-9català, castellà, anglès

Autors varisEdicions ETSAB200584-608-0265-5castellà

Autors varisEdicions ETSAB2004-2008978-84-608-0140-5català

Autors varisEdicions ETSAB200484-608-0177-2català, castellà, portuguès

# 1La casa translúcida

Page 29: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

29

18 X 18Col·lecció

Page 30: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

30

# 12Propostes sobre el territori

# 11TE’TSAB 04Habitatge i ciutat: Sant Adrià del Besòs

# 16Aplicaciones informáticas y simulación visual

# 15TE’TSAB 06Infraestructura i ciutat: estació intermodal a Figueres, Girona

# 10La iconografía del modelo

# 17Arquitectura moderna en América Latina 1950-1965

# 13El Vedado. La Habana

# 14Concurso de anteproyectos

ARXIU

# 9 TE’TSAB 05Densificació residencial d’un teixit industrial a la Zona Franca de Barcelona

EDICIONS ETSAB

Autors varisEdicions ETSAB200684-608-0420-8català, anglès

Autors varisEdicions ETSAB200684-608-046508català

Autors varisEdicions ETSAB20068460805271castellà

Francisco MangadoEdicions ETSAB20078460804917castellà

Autors varisEdicions ETSAB2007978-84-608-0634-9castellà

Autors varisEdicions ETSAB20079788460806226català, anglès

Autors varisEdicions ETSAB2007978-84-608-0651-6castellà

Juan PueblaEdicions ETSAB200684-608-0469-0català, castellà

Autors varisEdicions ETSAB2006 8460804216català, anglès

Page 31: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

31

18 X 18Col·lecció

Page 32: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

32

ARXIU

# 24TE’TSAB 08Figueres, la porta a Europa

# 25Prototypes 01 Glass workshop

#23El país Dogon

# 26Vivències de l’Eixample

# 22Empire Corner

# 18Arqtopsia

# 19TE’TSAB 07Icona urbana i espai ciutadà: el temple de la Sagrada Família

# 20Figuras en el paisaje

# 21Barcelona Tilburg

EDICIONS ETSAB

Autors varisEdicions ETSAB2010978-84-608-0950-0català

Juan Antonio Rodríguez FernándezEdicions ETSAB2007978-84-608-0680-6català, castellà

Autors varisEdicions ETSAB2009B-7813-2009català, anglès

Maria Rubert de VentósEdicions ETSAB2008B-53127-2008castellà, anglès

Miquel VidalEdicions ETSAB2009978-84-608-0849-7català

Autors varisEdicions ETSAB2009978-84-608-0927-2català, anglès

Autors varisEdicions ETSAB2009978-84-608-0927-2català, castellà

Autors varisEdicions ETSAB2009978-84-608-0754-4català, anglès

Autors varisEdicions ETSAB2008978-84-608-0822-0català, castellà

Page 33: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

33

18 X 18Col·lecció

Page 34: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

34

# 29Diagonal, un procés urbà

# 30Rehabilitem l’Etsab?

ARXIU

# 27TE’TSAB 09El Carmel, after the city

# 2812 Tesis

EDICIONS ETSAB

Autors varisEdicions ETSAB2010978-84-608-1039-1català, anglès

Autors varisEdicions ETSAB2010978-84-608-0927-2català

Autors varisEdicions ETSAB2010978-84-608-1027-8català, castellà

Autors varisEdicions ETSAB2010978-84-608-1044-5català, anglès

Page 35: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

35

18 X 18Col·lecció

Page 36: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

36

Autors varisEdicions ETSAB20139788461619535català, anglès

Autors varisEdicions ETSAB20139788461653904català, castellà

ARXIU

AURS 2012 Congrés Internacional Arquitectura, Universitat, Recerca i Societat

EDICIONS ETSAB

TE’TSAB 12POSTSuburbia

Proyecto y proceso.Corredor ferroviario en Sants

Autors varisEdicions ETSAB20129788461591862català, castellà, anglès

Autors varisEdicions ETSAB2011 9788460812029català, castellà

Mesurar Pompeya

TE’TSAB 11Besides Tourism

Proceso y ProyectoLa representación del lugar Autors varis

Edicions ETSAB20119788460812579català, castellà

Autors varisEdicions ETSAB20119788461566440català, anglès

Glòries, reforma urbana i espai públic

Autors varisEdicions ETSAB2011978-84-608-1201-2català, castellà

Page 37: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

37

ESPAIS ETSABCol·lecció

Page 38: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

38

ARXIUEDICIONS UPC

Forma Urbis. Cinco ciudades bajo sospecha

Josep ParcerisaEdicions UPC2012978-84-616-1141-6castellà

Las formas de crecimiento urbano

Manuel de Solà-MoralesEdicions UPC19978483011972,9788483011973castellà

Los orígenes del Ensanche de Barcelona. Suelo, técnica e iniciativa

Miquel CorominasEdicions UPC20028483015714castellà

Cerdà / Ensanche

Manuel de Solà-MoralesEdicions UPC2010978-84-9880-404-1castellà, anglès

Barcelona Enllaços

Autors varisLUB201397884616627468461662741català, castellà i anglès

Els polígons de Barcelona

Amador Ferrer i AixalàEdicions UPC199584-8301-140-9català

La urbanización marginal

Joan Busquets i GrauEdicions UPC199984-8301-325-8castellà

Geometria i projecte del sòl als orígens de Barcelona

Enric Serra RieraEdicions UPC199584-7653-517-1català

Places proxades a Catalunya

Maria Rubert de VentósEdicions UPC200684-8301-852-7català

Page 39: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

39

LUBLaboratori d’Urbanisme de Barcelona

Page 40: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

40

ARXIU

Julio Esteban Noguera1976castellà

# 0.20Los ensanches menores en la región de Barcelona (II)

Laboratorio de UrbanismoB-15931-76castellà

Laboratorio de Urbanismo1973castellà

Laboratorio de Urbanismo1974castellà

Josep Muntañola Thornberg1971castellà

# 0.13La urbanización marginal

# 0.16La enseñanza del urbanismo (I)

# 0.7Relaciones entre la estructura de la propiedad y la formación del suburbio

#0.17La enseñanza del urbanismo (II)

EDICIONS UPC

Page 41: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

41

LUBLaboratori d’Urbanisme de Barcelona

Page 42: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

42

Manuel de TorresEdicions UPC19879788476530283català

El planejament urbà i la crisi de 1917 a Barcelona

ARXIUVARIS

Autors varisEdicions UPC1985-castellà

Una introducción a la historia urbana. Barcelona siglos X-XX

José Ramón Sierra DelgadoEdicions UPC199684-7653-614-3castellà, anglès

Sobre el destino poético de los objetos cotidianos

José Gómez (ed.)Edicions UPC199684-8301-148-4castellà

La Sagrada Familia de Gaudí al CAD

Joaquim SabatéEdicions UPC1992-castellà

El proyecto de la calle sin nombre. Los reglamentos urbanos de la edificación París-Barcelona

F. NavarroEdicions UPC199484-8301-035-6català

Instruments d’execució de l’urbanisme

Autors varisEdicions ETSAB1994B-24760-2003català

10 anys d’apunts de viatge

Ignazio GardellaEdicions UPC199684-7653-619-4italià, castellà

Ignazio GardellaConferenza a Barcellona

Manuel de Solà-Morales (ed.)Edicions UPC1998847653681Xcatalà

Projecte perifèria Barcelona

Page 43: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

43

Page 44: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

44

Manuel de Solà-Morales (ed.)Edicions UPC19998483013517català

El projecte urbà. Una experiència docent

Autors varisEdicions UPC1999-castellà

Materials d’urbanisme

Autors varisEdicions UPC200084-8301-369-Xcatalà

Transformació de la ciutat construïda. Instruments urbanístics

Xavier EizaguirreEdicions UPC2001978-84-8301-531-5castellà

La construcción del territorio disperso

Autors varisEdicions UPC20019788483014684castellà

Barcelona 1930: un atlas social

Autors varisEdicions UPC200084-8301-444-0català, anglès

L’arquitectura del Liceu

ARXIUVARIS

Autors varisEdicions UPC20019788483015025castellà

Elementos de composición urbana

Autors varisEdicions UPC200284-8301-655-9català, castellà, anglès

Metro

Helio PiñónEdicions UPC200284-8301-654-0castellà

Mario Roberto Álvarez

Page 45: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

45

Page 46: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

46

Autors varisEdicions UPC200484-8301-747-4català

El projecte de l’espai viari

Autors varisEdicions UPC200484-8301-740-7castellà

Urbanismo en el siglo XXI. Bilbao, Madrid, Valencia, Barcelona

Ángel Martin (ed.)Edicions UPC20049788483017524castellà

Lo urbano en 20 autores contemporáneos

Aquiles González (ed.)EAEN Architectural Network200684-611-2806-0castellà, anglès

EC-USA EAENArchitectural Network

Aquiles González Raventós (ed.)DPA2007978-84-612-3874-3català, castellà, anglès

Recull de projectes2006-2007

Francisco J. MonclúsEdicions UPC20069788483018934castellà

Exposiciones internacionales y urbanismo. El proyecto Expo Zaragoza 2008

ARXIUVARIS

Karel TeigeEdicions UPC2008978-84-8301-948-1castellà

Anti-Corbusier

Aquiles González Raventós (ed.)DPA2008978-84-613-3369-1català, castellà, anglès

Recull de projectes2007-2008

Juan Eduardo CirlotEdicions UPC2008978-84-8301-947-4castellà

El estilo del siglo XX

Page 47: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

47

Page 48: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

48

José Manuel Pozo (ed.)T6 Ediciones201184-92409-26-6castellà

Los brillantes

Autors varisIDP20119788476538920català

Les Vivendes del Congrés Eucarístic de Barcelona:1952-1962

ARXIUVARIS

Ángel MartínEdicions UPC20119788476535844castellà

El efecto Cerdà. Ensanches mayores y menores

Page 49: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

49

Page 50: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

50

ARXIUCO-EDICIONS

Raimon TorresSanta&Cole Ediciones de Diseño, ETSAB199484-85424-31-4castellà, anglès

Autors varisSanta&Cole Ediciones de Diseño, ETSAB199184-7368-119-3castellà, anglès

Jaume FreixaSanta&Cole Ediciones de Diseño, ETSAB200584-932053-6-2castellà, anglès

Autors varisSanta&Cole Ediciones de Diseño, ETSAB20089788493205348castellà, anglès

Pekka KorvenmaaSanta&Cole Ediciones de Diseño, ETSAB199784-89609-15-2castellà, anglès

Félix Solaguren-BeascoaSanta&Cole Ediciones de Diseño, ETSAB200284-8301-623-0castellà, anglès

Autors varisSanta&Cole Ediciones de Diseño, ETSAB199984-8301-288-Xcastellà, anglès

Lourdes FiguerasSanta&Cole Ediciones de Diseño, ETSAB199484-85424-28-Xcastellà, anglès

# 1Moragas

# 4Torres Clavé

# 7Gaudí

# 2Jacobsen

# 5Tapiovaara

# 8Sert

#10Coderch

# 6Bonet Castellana

# 3Domènech

David FerrerSanta&Cole Ediciones de diseño, ETSAB200284-83015838castellà, anglèst

Page 51: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

51

SANTA&COLEClásicos del diseño

Page 52: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

52

ARXIUCO-EDICIONS

Juli CapellaSanta&Cole Ediciones de Diseño, ETSAB200384-932053-3-8castellà, anglès

Rafael Moneo, diseñador

Autors varisSanta&Cole Ediciones de Diseño, ETSAB200484-932053-5-4castellà, anglès

Gabriel Ordeig Cole

Autors varisEdicions ETSAB/UPC200084-7653-739-5català, castellà, anglès

Wiel AretsEdicions ETSAB/UPC200184-7653-787-5anglès

Projectes VII i VIIIDominique Perrault

Strange Conditions

Page 53: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

53

SANTA&COLEContemporáneos del diseño

Mies van der Rohe

CÀTEDRA

Page 54: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

E-BOOKS

54

Arquitectura i màquina: principis d’instal·lacions als edificis

Autors varisEdicions UPC19969788498800043catalàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36291

VARIS

Arquitectura, art i espai efímer

Santiago RoquetaEdicions UPC19999788498800142catalàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36277

Aplicaciones informáticas en arquitectura

Javier Monedero IsornaEdicions UPC20009788483019931castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36274

-Edicions ETSAB1977castellà

Exposició commemorativa del centenari de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona

Antoni Ramon GraellsEdicions UPC19999788498800685catalàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36279

Del símbol a l’espectacle: teatres de la Il·lustració a l’eclecticisme

Autors varisEdicions UPC20009788498801651castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36280

Introducción a la arquitectura: conceptos fundamentales

Arquitectura: texto y contexto

Josep Muntañola i ThornbergEdicions UPC19999788483013014castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36402

La Divina proporción: las formas geométricas

Carmen BonellEdicions UPC19999788498801712castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36281

La arquitectura como lugar

Josep Muntañola i ThornbergEdicions UPC20019788498801682castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36597

Page 55: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

55

upcommons.upc.edu/llibres/

Page 56: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

E-BOOKS

56

VARIS

Neovanguardias y representación arquitectónica

Joan PueblaNavarroEdicions UPC20029788498802375848301565Xcastellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36806

Arquitectura: la idea i el detall

Antoni Nacenta NavarroEdicions UPC20029788498800173catalàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36292

Teorías de la arquitectura: memorial Ignasi de Solà-Morales

Autors varisEdicions UPC200397884988030998483016990http://hdl.handle.net/2099.3/36821

Llibre blanc de l’accessibilitat

Enrique Rovira-Beleta CuyásEdicions UPC20039788498801927848301744Xhttp://hdl.handle.net/2099.3/36803

Arquitectura, art i artesania

Autors varisEdicions UPC200397884988001358483016486http://hdl.handle.net/2099.3/36798

The meaning of technology: selected readings from American sources

Montserrat Ginés GibertEdicions UPC200397884988031368483017334http://hdl.handle.net/2099.3/36674

Josep Bayó Font, contractista de Gaudí

Joan Bassegoda i NonellETSAB / UPC200397884988016758483016753http://hdl.handle.net/2099.3/36699

Libro blanco de la accesibilidad

Enrique Rovira-Beleta CuyásEdicions UPC / Mutua Universal200397884988019038483017431http://hdl.handle.net/2099.3/36704http://hdl.handle.net/2099.3/36803

Arquitectura texto y contexto transcripciones III

Josep Munañola i ThornbergEdicions UPC20039788483017098http://hdl.handle.net/2099.3/36130

Page 57: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

57

upcommons.upc.edu/llibres/

Page 58: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

E-BOOKS

58

VARIS

Lecturas dialógicas de arquitectura

Josep Munañola i ThornbergEdicions UPC20039788483017081http://hdl.handle.net/2099.3/36129

Paulo Mendes da Rocha

Helio PiñónEdicions UPC200397884988024988583016850http://hdl.handle.net/2099.3/36598

Repensar Barcelona

Josep Maria MontanerEdicions UPC200397884988027338483017008http://hdl.handle.net/2099.3/36770

Construcció industrial: introducció i conceptes bàsics

Autors varisEdicions UPC200397884988005558483016818http://hdl.handle.net/2099.3/36747

Arquitectura i societat a la Roma imperial

Jesús Oliver-Bonjoch i Oliver Edicions UPC200497884988000508483017571http://hdl.handle.net/2099.3/36734

Puertas adentro: interioridad y espacio doméstico en el s. XX

Aníbal ParodiUPC200597884988026588483017741http://hdl.handle.net/2099.3/36812

Eduardo de Almeida

Helio PiñónEdicions UPC200597884988044238483017717http://hdl.handle.net/2099.3/36724

Arquitectura i sostenibilitat

Albert CuchíEdicions UPC 20069788498800067848301839Xhttp://hdl.handle.net/2099.3/36640

Geometria descriptiva: Sistema dièdric i acotat. Problemes

Autors varisEdicions UPC200797884988038849788483019412http://hdl.handle.net/2099.3/36859

Page 59: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

59

upcommons.upc.edu/llibres/

Page 60: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

E-BOOKS

60

VARIS

Arquitectura de la ciudad moderna

Helio PiñónUPC / IDP201097884765391499788476535509http://hdl.handle.net/2099.3/36661

Arquitectura i moviment

Alfons SoldevilaEdicions UPC2010978847653927997884988042189788476539453http://hdl.handle.net/2099.3/36576

Marta Llorente DíazEdicions UPC201097884765390649788476535493castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36659

La Ciudad: inscripción y huella: escenas y paisajes de la ciudad construida y habitada Marc Brossa

UPC / IDP201297884765392009788476539194http://hdl.handle.net/2099.3/36605

After the projectupdating mass housing estates

El proyecto moderno. Pautas de investigación

Autors varisEdicions UPC200797884988039459788483019320http://hdl.handle.net/2099.3/36839

Helio Piñón: ideas y formas

Helen PfeifferEdicions UPC200797884988033659788483019047http://hdl.handle.net/2099.3/36826

El formalismo esencial de la arquitectura moderna

Helio PiñónEdicions UPC200897884988040729788483017753http://hdl.handle.net/2099.3/36845

La arquitectura como material de proyecto: Proyectos III y IV, ETSAB

Autors varisEdicions UPC20099788498803594http://hdl.handle.net/2099.3/36722

Autors varisIDP20129788476539385http://hdl.handle.net/2099.3/36609

Il·luminació com arquitectura

Page 61: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

61

upcommons.upc.edu/llibres/

Page 62: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

E-BOOKS

62

VARIS

Autors varisIDP20159788498805178catalàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36867

El Teixit residencial en la formació de la metròpolis moderna: el cas de Barcelona Vol. 3

Autors varisIDP20149788498805086català http://hdl.handle.net/2099.3/36862

El Teixit residencial en la formació de la metròpolis moderna: el cas de Barcelona Vol.2

Pere Hereu i PayetIDP20139788498804454catalàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36465

El teixit residencial en la formació de la metròpolis moderna: el cas de Barcelona Vol. 1

Marta Bordas, (ed.)IDP201397884765397679788476539705http://hdl.handle.net/2099.3/36620

LOCUS Le’ts Open Cities for Us

Autors varisInstitut Català de Cooperació Iberoamericana/UPC/DPA20139788498804607 (v. 5)http://hdl.handle.net/2099.3/36600

Documentos de arquitectura moderna en América Latina

Autors varisUPC / IDP20139788498804652http://hdl.handle.net/2099.3/36601

La iluminación artificial es la arquitectura

Autors varisIDP20139788476539842http://hdl.handle.net/2099.3/36585

Salvador Tarragó:Miscel·lània

Page 63: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

63

upcommons.upc.edu/llibres/

Page 64: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

E-BOOKS

64

ARCHITECTONICS

Luis Ángel DomínguezEdicions UPC200397884830197888483016796castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36796

Alvar Aalto: una arquitectura dialógica

Josep Muntañola i ThornbergEdicions UPC200297884988001598483015870castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36740

Arquitectura, modernidad y conocimiento

Josep Muntañola i ThornbergEdicions UPC200297884988000368483016168castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36683

Arquitectura en Portugal

Josep Muntañola i ThornbergEdicions UPC200197884988001288483015447castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36739

Arquitectura y transhumanismo

Autors varisEdicions UPC200397884988001048483016494castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36737

Arquitectura y hermenéutica

Josep Muntañola i ThornbergEdicions UPC200397884988000058483017644castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36733

Arquitectura a Catalunya: reflexions sobre una crisi. Vol 1

Amos RapoportEdicions UPC20039788498800623848301680Xcastellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36749

Cultura, arquitectura y diseño

Carles Saura i CarullaEdicions UPC200397884988001118483017180castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36738

Arquitectura y medio ambiente

Josep Muntañola i ThornbergEdicions UPC200497884988000748483017660castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36735

Arquitectura y contexto

Page 65: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

65

Page 66: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

E-BOOKS

66

ARCHITECTONICS

Topogénesis. Fundamentos de una nueva arquitectura

Josep Muntañola i ThornbergEdicions UPC200997884765395529788498803624castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36632

Hacia un urbanismo alternativo

Autors varisEdicions UPC201097884765395459788498804058castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36614

Autors varisEdicions UPC200697884988000818483018438castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36736

Arquitectura y dialogía

Josep Muntañola i ThornbergEdicions UPC200497884830199938483017725castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36732

Arquitectura 2000

Alfred Linares SolerEdicions UPC200697884988017368483018748castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36700

La enseñanza de la arquitectura como poética

Josep Muntañola i ThornbergEdicions UPC200497884830199178483017652castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36731

Anthropologie et espace: champ, méthodes et practiques

Programación y participación en el diseño arquitectónico

Henry SanoffEdicions UPC20069788498802627848301842Xcastellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36769

Arquitectura e interacción social

Josep Muntañola i ThornbergEdicions UPC200897884988037859788483019559castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36723

Mente, territorio y sociedad

Josep Muntañola i ThornbergEdicions UPC200897884988035189788483019443castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36773

Page 67: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

67

Page 68: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

E-BOOKS

68

ARCHITECTONICS

Autors varisUPC / IDP201397884765398809788476539897castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36587

Arquitectura y educación

El proyecto local: hacia una conciencia del lugar

Alberto MagnaghiIDP20119788476539286castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36664

Autors varisUPC / IDP20129788476539491castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36612

Arquitectura e investigación

Autors varisEdicions UPC201197884765392629788476535691castellàhttp://hdl.handle.net/2099.3/36663

Arquitectura y virtualidad

Page 69: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres

69

Page 70: 2015 PUBLICACIONS ETSAB-UPC / llibres