UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de...

44
Departament de Biologia Animal Assignatura: Zoologia 1er. curs Curs: 199495 Professor/a: Marta Goula __________________________________________ Tema 11. Molluscs Marta Goula

Transcript of UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de...

Page 1: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

Departament de Biologia Animal 

Assignatura: Zoologia 1er. curs 

Curs: 1994‐95 

Professor/a: Marta Goula 

__________________________________________ 

 

Tema 11. Mol∙luscs 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Marta Goula 

Page 2: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

PHYLLUM MOLLUSCA

Entre els Mol.luscs hi ha els invertebrats més grans, més mobils i més inteligents, pero també n'hi ha de microscopics i sessils.

Els Mol.luscs representen un dels plans d' organi tzació més maleables del Regne Animal, i es tan mol t ben representats al registre fossil, on són útils com a indicadors~/>~~)~t-'lO

L'home aprofita els Mol.luscs per alimentació, com per altres usos (joieria: perles) i antigament pera tintorería (porpre del Murex). Per altra banda, els Mol.luscs interfereixen amb l'home i els seus interessos al ser portadors de nombrases malalties (hostes intermediaris de molts trematodes, per exemple).

* Definició. Són metazous protostoms de simetría originalment bilateral, de cos tou protegit dins d'una closca de carbonat de calci (amb excepcions), esquizocelomats i sense metamerització. No esta clar si es tracta de formes celomades amb celoma reduit, o bé pseudocelomades en les que el celoma comen9a a tenir una certa importancia.

Es tracta d'un phyllum molt diversificat, amb més de 100.000 especies entre vives i fossils, amb especies marines (bentoniques, pelagiques, nectoniques), d'aigua dol9a i terrestres. Entre tots presentes molt diferents estrategies de vida i alimentaries (microfags, sedimentívors, filtradors, macrofags, carnívors, herbívors).

Els mol.luscs actuals s'agrupen en 8 Classes diferents:

Classe Caudofoveata (Caudofoveats) Classe Solenogastres (Solenogastres) Classe Monoplacophora (Monoplacofors) Classe Polyplacophora (Poliplacofors) Classe Gastropoda (Gasteropodes) Classe Bivalvia (Bivalvs) Classe Scaphopoda (Escafopodes) Classe Cephalopoda (Cefalopodes)

1

Page 3: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

* Organització general. Externament, el cos esta organitzat en tres parts: cap, peu i massa visceral (amb excepcions)

# Cap: amb la boca, radula, mandibules i organs sensorials (tentacles tactils, ulls), amb els corresponents ganglis nerviosos. A vegades el cap no esta diferenciat (Bivalvs). En els mol.lusc arquetipic, la cefalització és minima.

# Peu: amb abundant musculatura que s'utilitza en la locomoció. Varia de forma, la qual cosa esta en relació amb el mode de vida (sola reptatns als Gasteropodes i Poliplacofors; peu excavador als Bivalvs). El peu esta proveit de glandules mucoses que faciliten el lliscament i l'adhesió al substracte.

# Massa visceral: conté els organs dels aparells digestiu, circulatori, respiratori, excretor i reproductor. La massa visceral esta generalment protegida per la closca. Fixem-nos que aqui apareixen respiratori i circulatori.

* La paret del cos

La parret del cos esta delimitada externament per una epidermis monoestratificada, amb l'aspecte caracteristic d'aquesta mena de teixits (cel.lules cuboidal o columnars), sovint ciliada. L'epidermis conté abundants cel.lules i glandules mucoses, aixi com les glandules de la conquilla, capaces de precipitar el carbonat de calci necessari per a la constitució de la closca.

A sota de l'epidermis hi ha abundant musculatura, orientada en totes direccions (circular, obliqua, longitudinal).

* El mantell i la cavitat paleal

Dorsalment, l'epidermis generalitzada té unes caracteristiques una mica diferents (és una epidermis amb cuticula), i s'anomena mantell. El mantell es defineix coro l'epidermis que envolta dorsalment la massa visceral. El mantell esta unit al peu i forma la cavitat paleal.

La ca vi tat paleal és genuina dels Mol.luscs, encara que en determinats grups pot arribar a faltar. Comunica amb l'exterior a través d'un porus, un solc, etc. Acull organs quimiorreceptors (osfradi). També conté les branquies, i és on desemboquen els aparells excretor, reproductor i digestiu.

2

Page 4: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

Per la ca vi tat paleal circula l 1 aigua 1 que es va renovant continuiament. Aixb as segura el correcte funcionament de la funció respiratoria i l 1 evacuació de l 1 excretor i el digestiu. Igualment amb 1 1 aigua neta arriben particules nutricies que 1

englobades amb mucositats 1 són transferides a la boca per acció dels cilis de 1 1 epiteli del mantell.

A més a més de definir la cavitat paleal 1 el mantell segrega externament la conquilla. Mantell 1 conquilla i ca vi tat paleal són trets genuins dels Mol.luscs.

* La conquilla

La formació de la conquilla va a carrec del mantell. Pot arribar a representar el 70 % del pes total del Mol.lusc.

En general es compon de tres capes diferenciades:

# periostrac: capa externa de aspecto corni formada per conquiolina (escleroproteines amb quinones) 1 que sol despendre 1 s de la coquilla quan mor el mol.lusc. Pot mancar. Aquesta capa protegeix el carbonat de calci subjacent 1 i és essencial per evitar la seva dissolució. Sovint presenta pigments.

# ostrac (capa prismatica) : capa intermedia formada per prismes de calcita (carbonat calcic cristalitzat en el sistema hexagonal) disposats en sentit perpendicular a la superficie de la closca.

# hipostrac (capa laminar o nacre) : capa interna formada per laminetes d 1 aragonit (carbonat calcic cristalitzat en el sistema rombic). La secreció continuada de laminetes d 1 aragonit permet el creixement en gruix de la conquilla.

Els prismes de calcila i les laminetes d 1 aragonit acostumen a estar incloses en una matriu proteica de conquiolina. Salen haver-hi diferents pigments a la closca (pirrols, porfirines), responsables de les coloracions vistoses de la closca.

El carbonat calcic de la ocnquilla procedeix del fosfat calcid de la ingesta, o bé de l 1 absorbit a nivell de les branquies directament del dissolt a l 1 aigua. En el primer cas, el fosfat calcic passa a l'estómc, i després a l'hepatopancrees, on cel.lules amiboidees l 1 extreuen. Aquests amebocits passes a l'hemolimfa; en el segon cas 1 el fosfat calcic es dissol a la sang. En tots dos casos, és la sang la que porta els elements carbonatats fins a les cel.lules del mantell, on les glandules

3

Page 5: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

de la conquilla, per acció d'una fosfatassa, transforma el fosfat de calci en carbonat de calci i el dipositen a l'exterior en forma solida.

La forma i grau de recobriment del cos per part de la closca és extraordinariament variable al grup. Aixi, tenim des dels mol.luscs completament protegits per la conquilla, fins als que tenen un recobriment parcial, el que no en tenen (per perdua secundaria) o els que la tenen interna. En aquest darrer cas acostuma a ser més fragil. A vegades pren l'aspecte d'escates immerses en el mantel l. La variabili tat s 'utili tza en la classificació dels Mol.luscs, i es pot donar fins i tot dins del mateix grup.

Diferents formes de closca v. tranparencia

- una pe9a, varies peces - enrotllada, conica, cambrada, tubular.

Les raons de la variabilitat de la closca són diverses: per una banda, adaptació al medi (protegir el mol.lusc i permetre que ocupi un determinat habitat); per l'altra, la historia del grup (herencia); per últim, materials disponibles i lleis fisiques que han de compaginar la lleugeresa amb la resistencia.

4

Page 6: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

* Anatomía interna.

# Cavitat corporal i celoma. El celoma dels mol.luscs és virtual, jaque es redueix a petites cavitats al voltant de les gonades i del cor (cavitat pericardica). La resta de les cavitats corporals no són d'origen celomic. Tal com hem dit, no esta clar si es tracta de formes celomades amb celoma reduit, o bé pseudocelomades en les que el celoma comen9a a tenir una certa importancia.

# Aparell digestiu. Presenten un tub digestiu regionalitzat: boca (a vegades proveida de glandules toxiques o verinoses derivades de glandules salival, especialment a les formes carnivores), bu lb bucal ( amb mandibules i radula), esofag, estómac, intensti i anus.

La rádula és una estructura que tenen tots els Mol.luscs fora dels Bivals, i que constitueix practicament l'única sinapomorfia del grup (caracter derivat compartit que els defineix).

És un organ membranós "raspador", que fa la seva funció gracies a una serie de dents de forma, nombre i disposició diferent, caracteristiques totes elles que configuren la formula radular. La seva variabilitat permet classificar els Mol.luscs. Aquesta radula és de creixement continu, per anar substituint les fileres de dents gastades.

Fórmula radular = N X (M-L-C-L-M) , donde N = número de hileras transversales de dientes

M = 11 de dientes marginales L = " de dientes laterales e = 11 de dientes centrales

Tipos de rádulas: ripidiglosa: - N - 1 - N - , donde N es un número

pequeño y constante y donde es un número muy grande y variable.

tenioglosa: 2 - 1 - 1 - 1 - 2 raquiglosa: 1 - 1 - 1 (sin dientes marginales) toxiglosa: o - o - 1 - o - o (ni marginales ni

laterales) docoglosa: ( 2 - 3) - 2 - 1 - 2 - ( 2 - 3)

5

Page 7: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

La membrana radular s'assenta sobre una estructura de consistencia cartilaginosa, 1 'odontofor (portador de dents), sobre la qual la radula es pot moure endavant i endarrera gracies a músculs retractors i extensors. Les glandules salivars associades al bulb bucal segreguen un liquid lubricant sobre la radula.

Estómac

La digestió és intracel.lular. En la majoria de grups, l'hepatopancrees és l'encarregat de segregar enzims digestius. Pero en d'altres Mol.luscs, l'alliberació d'enzims digestius es fa de manera molt particular:

En molts Gasteropodes i Bivals, l'estómac conté un estil cristal.li dins de l'anomencat sac de l'estil. L'estil cristal.li esta compost de proteines i enzims (amilassa), que va alliberant per abrassió mecanica sobre l 'escut gastric, a 1 'anar rotant dins el sac de l'estil. Aixi s'alliberen els enzims digestius.

Els productes digerits són absorbits a l'hepatopancrees, i al budell només hi arriben els productes no digerits que s'han d'evacuar. La conducció de l'estómac a l'intesti es fa al llarg d'uns soles ciliats, els tiflosolis de l'estómac.

Intesti o budell

El budell no és absorbent, produir la femta, per compactació

sinó que només es cuida i reabsorció de l'aigua.

de

No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix modificacions a tenor del regim alimentari.

# Aparell circulatori

És el primer grup animal en que trobem un aparell circulatori, encarragat de comunicar el medi exterior i l'última cel.lula del cos de l'animal. La funció basica de la circulació és nodrir l'animal, de tres maneres:

- transportant els gasos respiratoris (02 i C02) des del medi exterior fins a l'última cel.lula i a l'inrevés.

6

Page 8: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

- transportant els productes resultants de la digestió des de la zona d'absorció fins als teixits

- transportant els productes d' excreció resul tants de 1 'acti vi tat catabolica dels teixits des d'aquests fins als organs excretors

El liquid que circula per qualsevol aparell circulatori també és essencial en el transport d'hormones, de ions, de sals, etc., factors tots ells essencials per assegurar la constancia del medi intern. En aquest liquid intern hi podem reconeixer generalment dues grans fraccions: el plasma i les cel.lules que hi floten (elements figurats). Les caracteristiques d'un i altres poden variar en els diferents grups animals.

En els mol.luscs, 1 'aparell circulatori és obert. L'hemolimfa circula en part pels vasos i en part es vessa per les ca vi tats corporals, que per aquest moti u s 'anomenen ca vi tats hemoceliques.

L'hemolinfa es compon d'un plasma amb pigments respiratoris dissolts (hemocianina principalment; hemoglobina, mioglobina ocasionalment) transportadors d'oxigen, i diversos tipus d' hemocits incolors (destacant els amebocits).

L'aparell circulatori es compon d'un cor i un sistema obert de vasos. El cor posseix un ventricle i dues auricules (o atris), amb excepcions a aquest model. Com en qualsevol cor, les auricules reben la sang, i el ventricle !'expulsa del cor a la resta del cos. La sang que entra per les auricules és oxigenada, procedent de les branquies. El ventricle impulsa la sang cap a una arteria anterior o cefalica. Aquesta arteria es ramifica, i les branques resultants van a desembocar a espais hemocelics, on l'hemolimfa vessada banya els teixits. És d'aquesta manera que s 'efectua 1 'intercanvi de gasos respiratoris amb els teixi ts (hematosi). La sang cedeix l'oxigen i es carrega de C02, que per mitja de vasos arriba a les branquies.

En el Cefalopodes es presenta la particularitat d'un sistema circulatori tancat, amb xarxes capilars i tots. A més a més, tenen a més del cor principal cors accessoris a la base de les branquies. Com veurem, una major eficacia circulatoria afectara al conjunt del comportament dels Cefalopodes.

7

Page 9: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

Respiración cutánea. Se realiza a través de la piel sin órganos especiales, y se da en

animales pequeños sin circulatorio y en algunas formas con circulatorio (oligoquetos). Los

epitelios de las cavidades bucales y del recto son usados como órganos respiratorios auxiliares

en algunos grupos (artrópodos, vertebrados ... )

Respiración por órganos especiales

Branquias. Se trata de órganos respiratorios formados por la evaginación de

la superficie corporal. Son estructuras muy plegadas e irrigadas. El agua se mueve a su través

por medio de cilios o de estructuras musculares auxiliares. Pueden ser internas o externas.

Son el mecanismo habitual de las formas acuáticas.

Pulmones. Son invaginaciones de la superficie corporal. Son típicos de formas

aéreas (permiten mantener las superficies húmedas). En vertebrados van de simples sacos a

complicadas estructuras alveolares (mamíferos). Los moluscos pulmonados también tienen

estructuras tipo pulmón, así como las arañas, pero con mecanismos de ventilación menos

perfectos.

Tráqueas. Sistema típico de Iol artrópodos terrestres. son tubos llenos de aire

que comunican con el exterior por los espiráculos, y que se bifurcan y se ramifican por todos

los tejidos. Funcionan por difusión de 02 en aire, que es más rápida, pero también existen

mecanismos de ventilación (movimientos de la musculatura del torax y del abdomen y otros).

la fl'l4"t¡ 1 ¡roa( k k. ft~ k OOfll\lt(l"'ltl\~ llei'IOc. de_ l. . .l­t¡Vi do d"'Adt> se 6/w.t.cLe. d Ot '1 ~1 CD 2 •

rn~'c..u.G

Page 10: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

# Aparell respiratori i respiració.

Per primera vegada també trobem un aparell destinat especificament a la funció respiratoria. Com succeeix amb qualsevol animal, el sistema de respiració dep€m del medi on visqui. Com a caracteristica general, podem dir que el sistema respiratori consta d'una superficie d'intercanvi de gasas amb el medi. Per les caracteristiques dels gasas i les lleis fisiques que regeixen el seu comportament, aquesta superficia ha de ser membranosa, fina i humida. L'area necessaria d'intercanvi depen de la mida de l'animal. En la immensa majoria dels grups animals, la funció respiratoria esta estretament unida a la circulació, i per aixo la superficie respiratoria acostuma a estar molt vascularitzada.

En el cas dels mol.luscs, cal distingir entre la respiració branquial, propia dels mol.luscs marins, i la respiració "pulmonar", propia dels mol.luscs terrestres i d' aigua dolga (que deriven dels terrestres).

Les branquies dels mol.luscs marins (=ctenidis) es traben a la cavitat paleal. Són estructures laminars mantenen les lamines separades gracies a varilles.

membranoses, la presencia

que de

La branquia primitiva consisteix en un eix central pel que circulen els vasos sanguinis, a partir del qual emergeixen a banda i banda fileres de lamines respiratories (=filaments branquials o lamines branquials), entapissades per epiteli ciliat. Per l'eix hi circula un vas aferent, que porta la sang bruta, i un vas eferent, que s'endú la sang oxigenada cap a la resta del cos. Del vas aferent a l'eferent, la sang passa per una serie de capilars que irriguen el filament branquial. El sentit de circulació de l'aigua, que es mou per l'acció del cilis dels filament branquials, i el de l'hemolimfa van contraposats, mecanisme que afavoreix el maxim aprofitament de les tensions progressivament decreixents de C02 i 02 (mecanisme de contracorrent)(explicar)

110¡__ #LO¿_

h ') c0 V\Ztc\... 8

Page 11: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

Aquesta branquia s 'anomena bipectinada, és propia de grups primitius, i a la cavitat paleal acostuma a haver-n'hi un parell.

Ara bé, el normal és que es presentin branquies monopectinades, amb filaments branquials únicament a una banda de l'eix central. El nombre de branquies monopectinades dep€m del grup. Com en el cas anterior, es locali tzen a la ca vi tat paleal i sovint es presenten per parells.

En el bivalvs, la branquia no és només respiratoria, sinó que també intervé en l'alimentació per filtració de particules alimentaries de l'aigua circulant, com veurem. A més, el model bipectinat experimenta modificacions, encaminades a incrementar la superficie respiratoria. Aquests canvis aporten millares tant en la propia respiració com en 1 'alimentació. A més, aquesta variació en !'estructura branquial és la base de classificació del grup.

[En los demás Bivalvos, los filamentos branquiales están plegados en V e interconectados unos con otros mediante cilios especiales Bivalvos Filibranquios) o uniones más firmes (Eulamelibranquios). En estos Bivalvos, las branquias son utilizadas también para la captación de particulas alimenticias ya que tienen una nutrición micrófaga: los filamentos branquiales son ciliadas, existiendo cilios laterales que producen la circulación del agua de mar y de las particulas hacia el extremo del filamento. Los cilios laterofrontales son algo más largos y están adaptados para captar (filtrar) las particulas en suspens~on, que posteriormente pasarán a los cilios frontales donde serán aglutinadas con mucosidad y dirigidas por la acción ciliar hacia la boca.]

En altres grups de mol.luscs diferents del bivals, com són ara els Gasteropdes o Cefalopodes, apareixen branquies diferents especifiques.

Als gasteropodes terrestres, les branquies desapareixen i 1' intercanvi gaseós es fa a 1 'epidermis de la ca vi tat paleal (pulmó). Per aquesta raó aquesta epidermis esta molt vascularitzada. L'orifici de comunicació entre la cavitat paleal i !'exterior s'anomena, per aquest motiu, pneumostoma, d'obertura regulable.

9

Page 12: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

Podemos distinguir dos tipos fundamentales de órganos excretores: nefridios y

celomiductos.

Los /~efr~on formaciones ectodérmicas que forman túbulos más o menos

ramificados, que pueden acabar en forma cerrada (protonefridios) o abierta (metanefridios).

ú!h.1(o. (e f\u.l~o ca.< ""-.y \1-At•'CU )

po.~nl~~ 1 US\A.. 1AM

p•'.,_tef cM. GA1Úos

't . ' (o. t~e'" ~lo 1) F,'l'ttt4Clot.J

Hay protonefridios en muchos grupos: gusanos planos (células flmfgeras), algunos

pseudocelomados (bulbos flamfgeros) y en algunos anélidos y cordados inferiores

(solenocitos). Los celomados pueden tener nefridios cerrados, pero normalmente están

abiertos al celoma (metanefridios):

(t¿(..,w" --... /i --o ~w.hu.do l.t"'ruio

----- . ( 11\f!~~)

Page 13: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

# Aparell excretor. En aquest grup animal els organs excretors són metanefridis (explicar)

j ''\<) 1"'0-' ' j>< f~ > , uJJ> 1"- <A

(~ ~c0,1tw ~o--~;; \V,~ (f'

v~'V, 1 cte t:/ ( ~~ru" ~)Jc

~'J_t' ~''"1>6'Í ' ~ ,, (i 6, V r vJJ (,'.JC )

S'anomenen ronyons, i es presenten per parells en nombre variable segons els grups. El més normal és que n'hi hagi un parell.

Tal com s'escau, el nefrostoma ciliado s'obre a la cavitat ceJt;w ,¡,t\~Hilela, que en els mol.luscs queda confinada a la cavitat

pericárdica; el nefridioporus s'obre a la cavitat paleal.

Per adaptació al medí on viuen i la disponibilitat d'aigua, els productes excretats varíen: en els mol.lucs marins, s'elimina amoniac. En els d'aigua dolga, l'orina és hipoosmotic ja que hi ha una gran reabsorció de sals. En els terrestres, s'elimina acid úric.

# sistema nerviós.

Com en tots els invertebrats, és tipicament ganglionar, i en principi s'amotlla al patró escaleriforme.

Aixi, en els Mol.luscs menys periesofagic i dos parells de interconnectats per comissures molt poc desenvolupats.

evolucionats hi ha un anell cordons nerviosos longitudinals transverses. El ganglis hi són

En els altres mol.luscs, no es manté tant clarament la metameria, i els ganglis són més palesos. Acostuma a haver-hi tres parells de ganglis principals a l'entorn del bulb bucal:

- 2 ganglis cerebrals (dorsals al bulb bucal). Inerven ulls, tentacles, estatocists, cap, boca, radula. - 2 ganglis pleurals (laterals) (inerven visceres i el mantell) - 2 ganglis pedís (ventrals al tub bucal)(inerven la musculatura del peu)

10

Page 14: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

Dels ganglis pleurals en surten dos nervis cap endarrera, troben 2 ganglis parietals idos de viscereals (esquema):

. . ,, " " v;,_c, ~ \t ~- -'-• _Q_ S f'"''u.A.~-t,

·. -- e .. :!..N~ r.~'-7'---1' D V-" e

.. 1--,. t ,) . T <"-A 1 -t .. \ v~ >

vis. e ce <~L,

on es

Els cefalopodes constitueixen un cas apart, amb gran desenvolupament dels ganglis anterior que acaben conformant un 11 cervell 11 supraesofagic protegi t per un 11 crani 11 cartilaginós interocular. A més, els cefalopodes presenten neurones gegants, que con ti tueixen un material d' experimentació neurologica de primer ordre. El gran desenvolupament del cervell en els cefalopodes és causa d'una capacitat d'integració més que notable. Aixo té conseqüencies comportamentals.

# Organs sensorials.

* osfradis: estructures quimioreceptores situades a la cavitat paleal, al costat de cada branquia. Sembla que també són capaQos de detectar la quantitat de sediment que porta l'aigua que entra a la cavitat paleal. Si l'animal té una vida pelagica, o ha desaparegut la seva cavitat paleal, no hi ha osfradi.

* tentacles: són de missió tactil o quimiorreceptora; es troben al cap, n'hi ha 1 o 2 paerlls. També n'hi poden haver a la vora del mantell (bivalvs) o entre el peu i el mantell Una classe molt diferent de tentacles són els tentacles oculars.

* ulls

La situació dels organs visuals és variable: al cap en Gasteropodes i Cefalopodes, i a la vora del mantell en els bivalvs. En molts gasteropodes estan al capdamunt de tentacles (tentacles oculars)

11

Page 15: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

Als Mol.luscs hi ha dos tipus d'ulls:

1) Taques oculars que només perceben intensitats lumfniques (tipus copa de pigment). En els Mol.luscs més primitius.

2) Ulls més o menys capaqos de formar imatges. El grau de perfecció d'aquesta imatge depen de la perfecció del sistema dibptric (conjunt d'estructures que actúen coma sistema de lents pera concentrar la llum i enfocar la imatge).

En els Gasterbpodes evolucionats i certs bi val vs hi ha una cbrnia i una lent de tipus cristal.li. La cbrnia concentra la llum i el cristal.lf enfoca la imatge.

Els ulls dels Cefalbpodes, que presenten una estructura mol t semblant a la dels vertebrats per convergencia evolutiva, tenen cbrnia, cristal.lf, iris i músculs ciliars. L'iris permet variar la quantitat de llum que entra a l'ull, i els músculs ciliars graduen la curvatura del cristal.lf (o el seu allunyament de la cbrnia). Ara bé, la retina és de tipus directe. Els cefalbpodes poden formar imatges, distingir colors i adaptar la visió a diferents condicions lumfniques. Aquesta bona capacitat visual s'associa a un comportament sofisticat, com veurem.

* Estatocists: (recordar que ja s 'han vist a les meduses, en les ropalies) són brgans d'equilibri (detecten canvis de posició) consti tui ts per una ca vi tat o berta o tancada a 1' exterior, revestida per cél.lules sensorials i que disposa d' un o varios estatolits. Es traben al peu o prop del ganglis cerfebrals. En el bivalvs, els estatocists també poden copsar vibracions dels substracte. Alguns grups de Mol.luscs manquen d'estatocists.

# Aparell reproductor.

Molts mol.luscs són dioics. Pero l'hermafroditisme també és freqüent. Hi ha molts models del sistemes reproductors, i cal distingir l'evolució en cadascuna d'ambdues lfnies.

En els unisexuals:

La situació primitiva és que hi hagi un parell de gbnades que desemboquen a l'exterior per mitja dels nefridioporus. Els productes sexuals surten de la ganada, van a parar a la cavitat pericardica i s'alliberen a través dels nefridis (mol.lusc arquetfpic; ara es traba als monoplacbfors)

12

Page 16: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

A continuació, la tendencia evolutiva és reduir el parell de gonades a una sola. Quant als conductos d' evacuació, poden mantenir-se separats (i per tant, haver-n'hi un parell), pero desemboquen a 1 'exterior independentment del sistema excretor (cas dels poliplacofors). o bé queden fosos en un sol conducto genital, pero aleshores s'obre a l'exterior a través del porus urogenital (cas dels gasterópodos més primitius).

Com sempre, ols oefalopedes-pr-e~~ cas de maxima evolució: gónada única, gonoducte únic i porus genital independent de

1 'excretor { \fl ~- OC)ct$ -j.Q_c"' f'P J_p~ ~ f'\AJ c:J.s_.,)

En els hermafroditos, el més destacable és que la gónada es capa9 de produir ovuls i espermatozoides, normalment per hermafroditismo proterandric (encara que hi ha casos de producció simul tania d' bvuls i espermatozoides) . Aquesta ganada única s'anomena ovotestis. Les parts masculina i femenina estan ben caracteritzades, pero també molt entrellaQades.

Les parts essencials de l'aparell femeni són: ovari, oviducto, vagina (que reb el penis), bossa copuladora (s'amagatzema l'esperma momentaniament durant la copula), receptacle seminal (s'amagatzema l'eperma per un periodo més llarg, fins que maduren els bvuls) i glandules nidamentals (de l'albúmina, del mucus i de la membrana, que segreguen respectivament substancies nutritivos pera l'embrió, mucositat i la closca de l'ou).

L'aparell masculi es compon de testicle, espermiducte, vesicula seminal o ampolla ( s 'amagatzemen els espermatozoides mentre maduren), glandula prostatica (produeix secrecions seminals) i penis. Si la fecundació és externa, la part masculina se simplifica perque no calen brgans copuladors.

# Desenvolupament embrionari.

Els ous dels Mol.luscs són de tipus oligolecitic; la segmentació és total i desigual, de tipus espiral. El desenvolupament acostuma a ser indirecto per mitja de larves. De larves n'hi pot haver una (cas dels Poliplacofors) o moltes (cas més freqüents). En tot cas la primera etapa larvaria és la trocofora, nedadora (larva trocofora).

13

Page 17: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

A Gasteropodes i Bivalvs, la larva trocófora es transforma en una altra forma larvaria exclusiva dels mol.luscs, la larva véliger (velógera), que presenta peu, conquilla larvaria (protoclosca, que tindrá aspecte espiralat en els gasteropodes i bivalv en els bivalvs), opercle, organs sensorial i vel ciliat que li serveix per a la natació i per a la captura de microorganismes.

Tal como s'observa a la lámina, la larva veligera té un aspecte molt variable segons els grups. La larva veligera és planctonica i al caure al fons sofreix una important metamorfosi per a convertir-se en un individu juvenil de mol.lusc. Les larves poden ser planctotrofiques o lecitotrofiques. En el primer cas s'alimenten de material planctonic, on hi poden romandre molt de temps. En el segon cas viuen de les seves propies reserves, i s' es tan poc temps al plancton (es metamorfosen mol t rapidament) .

És curiós esmentar el cas d 'alguns bi val vs parasi ts d' aigüa dol9a, que presenten un tipus larvari especial, la larva gloquidi, que presenta un peu fixador.

Per contra, molts gasteropodes marins i tots els de vida terrestre o d'aigua dol9a tenen desenvolupament directe, ja que les fases larvarias ocorren dins de l'ou. Per tant, de l'ou en neix un petit juvenil.

Els cefalopodes es distingeixen de la resta de mol.luscs perque els seus ous són telolecitics i polilecitics, i tenen una segmentació discoidal, que general una discoblastula en el pol animal. El desenvolupament és directe.

14

Page 18: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

CLASSE GASTERÓPODES. (40.000 sp. vivents)

És el grup més ampli i variat del Tipus Mol.luscs. Des del mar, han colonitzat el medi terrestre, i secundil.riament han tornat a l'aigua dol9a.

Tenen el cos assimetric, amb un cap molt ben diferenciat, i es caracteri tzen per que la conquilla, univalva, té tendencia a estar enrotllada en espiral. A vegades la closca és piramidal (pagellides) o pot mancar (llimacs). El peu és ti.picament reptant. Són els que han servit de base per a explicar el Mol.lusc arqueti.pic, del qual se'n diferencien per dues caracteri.stiques que, encara que són independents, es donen simultil.niament en el desenvolupament:

1) Espiralització de la closca:

'?LJ.,,

De la closca piramidal es passa a la closca planoespiral, i després, per raons de redistribució del pes, a la helicoidal.

En el procés es busca aconseguir solidesa de la closca, que ocupi el mi.nim espai per poder ocupar fisures i altres petits espais, i sigui més fil.cil de transportar, i una estabilitat de tota la massa visceral que pesa sobre el peu.

Al mateix temps que es dóna aquest procés, hi ha tendencia a reduir 1 'obertura de la closca (des de les "pagel lides" al "cargol"). Aquesta reducció afavoreix la desaparició d'un dels elements de les parelles de bril.nquies, músculs retractors, nefridis, auri.cules, etc.

15

Page 19: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

La closca es pot enrotllar cap a la dreta (la majoria; dextrogires) o cap a 1' esquerra ( levogires). El sen ti t esta determinat geneticament, i pot ser fix en una especie, o bé que aquesta presenti races dextrogires i levogires ( cas de les Lymnea: es presta afer problemes de genetica!). Sobre la closca es veuen les seves línies de creixement. Els elements de la closca són la columela i les espires.

2) Torsió

Durant el desenvolupament larvari, la massa visceral i el mantell giren de 90 o a 180 o cap a la dreta, de manera que la cavitat paleal passa ara a quedar orientada cap a endavant. La rotació ocorre per un desigual creixement dels músculs drets i esquerre que uneixen la closca amb el complex cap-peu. En alguns grups s'observa el fenomen invers, la detorsió (que mai arriba a ser del 100 %) • La torsió comporta una serie de conseqüencies biologiques i anatomiques:

2.1.) Quan a l'anatomia interna, el fenomen de torsió comporta que les estructures antigament a la dreta quedin a l'esquerre i al revés, respecte a l'eix longitudinal. També origina la quiastoneuria: els cordons nerviosos longitudinals queden entrecreuats, i el sistema nerviós queda en forma de vuit. Només en cas de detorsió es torna a la posició normal eutineuria.

2.2.) La torsió fa que els productes d'evacuació que surten amb l'aigua de la cavitat paleal passin a estar ara molt propers de la boca, i a sobre de les branquies (veure que en el Mol.lusc primitiu l'anus s'obre més enlla de les branquies), cosa que no és gens salubre. En conseqüencia, s'observen una serie de canvis en el senti t de la circulació de 1' aigua destinats a evitar aquesta insalubri tat. Aquests canvis són di versos ( és a dir, s 'adopten diferents solucions pel mateix problema), pero la majoria de Gateropodes opten per crear un corrent lateral d'aigua, que va d'esquerra a dreta (v. tranparencia):

16

Page 20: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

vf

Fins i tot la vora del mantell pot diferenciar un sif6, que orientara l'aigua:

Per la posici6 relativa de branquia i l'anus, i de la massa visceral després de l'enrotllament ha tendencia que desaparegui la branquia l'auricula dreta i el rony6 dret (cal tenir posici6 de les estructures morfologicament anatomicament a l'esquerra).

per l'orientaci6 de la closca, hi dreta, i també

en compte que la a la dreta és

Una explicaci6 de perque l'evoluci6 ha seleccionat positivament la torsi6 és que ara el cap i els organs sensorials corresponents poden quedar amagats dins de la cavitat paleal (pero en realitat un cargol s'amaga dins de les espires de la closca ... )

Les tres subclasses en que s 'organi tzen els gasteropodes permeten veure les linies evolutives més importants:

Subclasse Prosobranquis (branquies endavant). S6n els Gasteropodes més primitius, d'habitat majoritariament mari. S'amotllen a l'explicaci6 feta: 1 6 2 branquies. Dioics i amb opercle.

En el conjunt del grup s'observa tota una evoluci6 des dels:

Arqueogasteropodes (patelles, orelles de mar) (amb 1 6 2 branquies bipectinades) , 2 auricules i 2 ronyons. Fecundaci6 externa.

- Mesogasteropodes (majoria dels gasteropodes marins): 1 sola branquia monopectinada, 1 auricula i 1 rony6. Fecundaci6 interna.

17

Page 21: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

Neogasteropodes (els rnés evolucionats) igual que els rnesogasteropodes, pero sovint arnb sifó (que es reflecteix a la closca) : '-··

Subclasse Opistobranquis (branquies al darrera)

ri/; +zv-. ola-u. IJ\ Q._. 0-.1

~('{\_ 1M J ¡ t~

Deriven dels Mesogasteropodes, i tenen per tant 1 sola branquia, 1 sola aurícula i 1 sol ronyó. Presenten dues característiques: reducció de la closca (que pot arribar a desapareixer) i tendencia a la detorsió. Segons el grau de detorsió, el retorn a l'eutineuria i a la sirnetria bilateral del tub digestiu sera rnés o rnenys marcada. La larva sofreix torsió i posteriorrnent detor~ió. e,5.. ~AVM!Gl;_.Lru- ~"'-),.!,\.~ ·¿\<>-1 ;~reJ.A.cu._._,t; ~In fl, (\-"'"'' ~ '> ~ ~-\.. §.;: CA.\r> 1 í "'- p-\JL -kov~ díL*{'{]V\J/.\?.uk ,C\.A.N\J M-- \o. V pc,(J. XA rJJ

El fet que els opistobranquis tendeix.¡m a red u ir la ca vi tat pal.lial i sofreix~n detorsió relaciona la torsió arnb la protecció cefalica: com que als opistobranquis la conquilla tendeix a desapareixer, encara que hi hagi cavitat pal.lial davant, el cap queda poc protegit perque el cos és tou.

Són hermafrodites, d'aigua dolga o salabrosa.

Subclasse Pulmonats

'· ¡t. c.tu. e (O.::o c\LG.S G!t ---">

¿Q~c' 1 ~ co-v., J ~ c;.P_ ~e

Inclouen formes terrestres i d'aigua dolga. El nom al.ludeix a la funció respiratoria de la cavitat pal.lial i del mantell que l'entapissa. Coma conseqüencia, per tal d'evitar la dessecació, la comunicació de la ca vi tat pal.lial amb 1' exterior queda reduida a un simple orifici, el pneumostoma, l'obertura del qual pot controlar-se. Deriven també dels Mesogasteropodes. són hermafrodites i de desenvolupament directe. Quan a l'organització general, presenten tendencia a la detorsió, amb les mateixes conseqüencies pel que fa a l'eutineuria i a la simetria bilateral del tub digestiu que hem dit pels Opistobranquis.

18

Page 22: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

Aspectes biologics dels Gasteropodes:

l) Defensa:

1.1.) "cerata" dels nudibranquis: incorporen els cnidoblastes dels cnidaris dels quals s'alimenten

1.2.) "dards" de Conus: són les dentes de la radula (radula amb una única dent central), que són emeses carregades de verí, que pot arribar a ser mortal

2) Perforació:

Amb finalitat alimentaria, determinats gasteropodes són capaQos de perforar la closca d'altres mol.luscs (inclosos altres gasteropodes) amb ajuda de la radula (que fa de barrina) i d'agents químics dissolvents

19

Page 23: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

CLASSE BIVALVS.

Cos comprimit lateralment, en principi completament protegit per la closca bivalva. Les dues val ves s 'articulen en una xarnera, i es tanquen activament per acció de músculs adductors. L' obertura és passi va, per relaxació dels músculs adductors i per 1 'elast.~ci tat del .lligament de la xarnera. L ;v-,·<·1 & G«.i. l"t'·tvud· :¡-ov-.cL <V'~ w-lo.<.u> '~"''~ 1 \] ú"Ji~ 1:j.J¿ V., vc~\w, . w ,,<~.,,_¡1 , v v0 Vr<; Lú'-f' ~Hb\Q\!{>.v..t.

Els bivalvs manquen d'un cap diferenciat i de radula. El peu, d'aspecte molt variable, esta habitualment especialitzat en l'excavació en substractes tous. Sovint el bivalve forma part de la fauna intersticial (entre la sorra), jaque hi viu enterrat, i es comunica amb l'aigua que hi ha a sobre a través de sifons, que no són altra cosa que diferenciacions del mantell. En els casos més complexos, hi ha un sifó inhalant i un sifó exhalant.

La respiració es fa per mitja de branquias, variables en aspecte, i que constitueixen un dels criteris de classificació dins del grup. A partir de la branquia bipectinada ideal, s'observa:

l) plegament dels filaments branquials (=lamines branquials) en V (en realitat, en W).

2) tendencia a soldar els filaments entre sí, ja de cilis (filibranquia) o de lamines (eulamelibranquia).

sigui per mitja histologiques

La finali tat d' ambdós canvis és incrementar la superficie de contacte entre la branquia i 1 'aigua circulant, per tal de millorar les dues funcions que fan les branquias als bivalvs:

- funció respiratoria funció alimentaria (l'alimentació dels bivalvs és microfaga)

L'alimentació de la majoria dels bivalvs és microfaga, per fil tració de les partículas nutrícies amb les branquias, de 1 'aigua inhalada. En aquesta funció f il trant és essencial el moviment dels cilis branquials, que dirigeixen les partículas nutrícies, i també l'activitat secretora de mucus de les propies branquias i dels palps labials. Aquest mucus engloba les particules nutritivas, i forma un cordó que va sent dirigit pel solc alimentari de la part inferior de les branquias, cap a la boca, per acció dels cilis. Finalment el cordó alimentari és

20

Page 24: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

e cu;. .. \~)~2A--- '

¡' "'-\AoJl CvvS

Page 25: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

-r U LAi\ (l c/v1

./'v

Page 26: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

ingerit per la boca i fa el recorregut caracter.istic pel tub digestiu. com en el cas dels gasteropodes, hi ha un estil enzimatic que va alliberant els seus productos per abrassió contra l'escut gastric.

A vegades les partícules nutrícies no es capturen únicament per filtració branquial, sinó també amb ajuda d'una trompa que és evaginada d'entre les valves.

En bona part la digestió és intracel.lular.

Els bi val vs acostumen a ser dioics, i es reprodueixen sexualment per mitja de fecundació externa en el si de l'aigua. El desenvolupament és indirecto, amb trocofora i velígera.

La locomoció acostuma a ser molt limitada, i les larves són les encarregades de la dispersió de l'especie. En altres casos, els adults són capa9os de nadar per propulsió brusca a reacció obrint i tancant les valves (cas dels pectínids).

Determinats bivalvs tenen notables capacitats perforants, ja sigui de fusta o roques. La perforació es fa amb ajuda de les valves, especialitzades per aquesta finalitat amb dents agudes. La fusta triturada en el procés de perforació és digerida amb l'ajut de bacteris simbionts proveits dels enzims capa9os de digerir la cel.lulosa.

~~l (Vv\ O ((4),0B tcof!;

-Vl~k+ );v\ ~!\.o\ v lA e

( ~{e), VtcfJ\,{g_ )---"' Wi () 5 clv)

21

Page 27: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

CLASSE CEFALOPODES

Són els Mol.luscs més evolucionats, i fins i tot en molts aspectes es poden considerar els invertebrats més evolucionats. Inclouen formes gegants, com el calamar Architeutis, que amb els seus 20m. és un dels animals més grans, i per descomptat un dels invertebrats més grans. Habiten el medi marí. A diferencia dels altres mol.luscs, tenen una vida molt activa, resultat d'una alta capacitat d'integració nerviosa i d'uns organs sensorials ben desenvolupats. Encara que actualment se'n traben relativament poques especies (600), n'hi ha una bona representació al registre fossil.

No queda clar quina part del cos correspon al peu. Mentres que per alguns autors aquest es modifica únicament en el sifó, i els tentacles procedeixen del marge anterior del cap, per altres el peu forma simultaniament el sifó i la corona tentacular. / \

i

Tenen un cap ben diferenciat, que apic.alment /( anteriorment) presenta la característica corona de téntacles. L' aspecte i nombre d'aquests tentacles o bra9os permet classificar dins del grup. Als tentacles hi ha ventases.

La massa visceral esta allotjada en una bossa formada pel mantell. Ventralment se sitúa la cavitat pal.lial, que en els cefalopodes és essencial per a la propulsió de l'individu. En efecte, les vares de la ca vi tat pal.lial es tan parcialment obertes, i adhosat a elles es presenta un sifó, estructura musculosa que pot regular la seva obertura i permetra així la propulsió sobtada de l'animal, que es desplaya així per reacció en direcció contraria.

Quan a la closca, aquesta pot ser externa (només en els Nautioloideus, que són fossils vivents), interna (calcaria: sípia; organica: la ploma dels calamars) o desapareixer (cas dels pops). Es coneix bé l'evolució d'un tipus de closca a l'altra, i la veurem en cada grup. La més primitiva és la closca externa. La progressiva internalització de la closca, fins a la seva desaparició, probablement poden relacionar-se amb que els cefalopodes tenen altres maneres més sofisticades de protegir-se que allotjar el cos dins d'una coberta calcaria.

Prenent per model un calamar (que també podria servir per un pop, una sípia), a la corona de tentacles s'hi pot observar dimorfisme sexual. En els mascles, algún dels bra9os s'ha especialitzat en

22

Page 28: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

organ copulador, mentres que a les femelles tots els bra<;:os són iguals. E.ls tentacles són depredadors i nadadors.

Al mig de la corona hi ha la boca. Darrera la corona destaca un pare.l.l d'ulls prominents, que ja verem comentar que tenen analogia amb els dels vertebrats, i sens dubte són dels millors organs visuals que podem trabar en el conjunt dels invertebrats. Són ulls capa9os de formar imatge.

La massa visceral queda envolcallada pel mantel J., que pot diferenciar externament aletes, una vora natatoria, etc. A la zona de contacte entre el mantell i el cap, hi ha el sifó, que correspon realment al peu modificat. Precisament la zona del mantell és responsable de la propulsió de l'animal, que es pot aconseguir basicament de dues maneres:

- propulsió lenta: s'aconsegueix nadant amb les aletes. L'animal avan<;:a cap endavant. Igualment, les sipies tenen una vara natatoria l'ondulació de la qual permet la natació cap endavant. Als pops la propulsió lenta s'aconsegueix batent els tentacles.

- propulsió rapida: en una reacció de fugida, es pot dirigir el flux d'aigua exclusivament pel sifó, obtenint una reacció que fa avan<;:ar 1' animal cap endarrera. L 1 aigua propulsada ha entrat previament a la cavitat pal.J.ial per acció muscular del mantell, que ha provocat una succ1o. Aquesta forma de despla<;:ar-se acostuma a acompanyar-se de 1' emissió de tinta, un producte tipic dels cefalopodes, que contribueix a emmascarar-lo davant de l'atac de possibles depredadors.

De l'organització interna, cal destacar:

- bossa de la tinta, que desemboca independentment. La tinta és un producte exJ.usiu dels cefalopodes.

- en el sistema digestiu, el bulb bucal presenta radula i també un parell de poderoses mandibules quitinoses, relacionadas amb els habits depredadors del grup.

la respiració es fa per mitja de dues enormes branquias secundaries. Dues curiositats d'aquestes branquies són que manquen de cilis (i aleshores el moviment de l'aigua depen de l'activitat contractil del mantell), i que no hi ha fenomen de contracorrent, ja que la sang i l' aigua van en la mateixa direcció.

23

Page 29: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

- el sistema circulatori és tancat, i al cor "normal" s 'hi afegeixen sengles cors accessoris, un a la base de cadascuna de les branquies secundaries. Aquests cors accessoris només reactiven la circulació sanguí.nia localment, mentres que el cor sistemic, com sempre, es cuida de engegar la sang a tot el cos. La concentració de pigments respiratoris és més elevada als cefalopodes que a qualsevol altre mol.lusc, i contribueixen a l'alt metabolisme dels seus representants.

- el sistema nerviós presenta dues característiques del grup: la tendencia a la soldadura ganglionar i a la formació d'un "cervell" protegit per un "crani" situat entre els ulls, i la presencia dels ganglis estrellats, que inerven el mantell.

Associats al sistema nerviós hi ha els ulls i estatocists. Els primers permeten percebre canvis en la forma, el color o la textura. A pesar de ten ir estatocists, els cefalopodes són incapa9os de percebre sons, potser coma adaptació al sistema de radar d'uns dels seus depredadors, els cetacis. Als tentacles, els cefalopodes tenen sentit del tacte i també quimiopercepció.

El sistema nerviós també controla directament la coloració de !'animal. En efecte, la pell esta proveida de cromatofors ( cel.lules especiali tzades en con ten ir pigments), que reben diferents noms segons el pigment, i per tant el color: n'hi ha de vermells, de grocs, de negres, de platejats. La finalitat dels canvis de color pot ser defensiva: de camuflatge o bé de festeig entre els dos sexes.

són unisexuals, amb un sistema reproductor independent de l'excreció. En el cas de la femella, hi ha glandules especialitzades en la producció de vitel. La fecundació és interna, pero indirecta, amb el concurs del tentacle modificat com a organ copulador. En determinats casos, l'organ copulador s'autotomitza i queda dins de la cavitat pal.lial de la femella, i es torna a regenerar. El desenvolupament és directe.

Cal esmentar el cas d 'Argonauta, on la femella produeix una "closca" (de fet no és tal, jaque no prové del mantell, sinó de glandules situades al tentacle) on s'allotja mentres té cura de la posta.

L'etologia dels cefalopodes és especialment interessant. Són capa9os de comunicació intraespecífica per mitja de canvis de color. Un cop "entrenats", recorden durant molt de temps les coses apreses.

24

Page 30: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

S'interpreta que els cefalopodes han desenvolupat aquesta vida activa i aquesta complexitat etologica com a resposta a la competencia que va representar l'aparició dels peixos. Aquests, depredadors, podien amb tates les preses, i també amb els mateixos cefalopodes. Per tant, aquests varen desenvolupar les mateixes tactiques que els peixos competidors.

En els nautiloideus, es presenten diferencies al quadre general. Constitueixen "fossils vivents", jaque han perviscut fins als nostre dies practicament com apareixen al registre fossil.

La primera diferencia evident és que la closca és externa i espiralada, pero a diferencia de la des gasteropodes, !'animal n'ocupa únicament !'última cambra. Les cambres estan separades per septes, i esta atravessada pel funicle, per on corren el sistema circulatori i nerviós. El nautiloideu viu normalment a bastant profunditat, pero pot regular la seva posició en profunditat per dos sistemes: secreció o acumulació de liquid (variant la composició del liquid contingut en les cambres buides per dissolució de soluts o no, i per tant estan en equilibri isotonic amb el medi), o bé secreció de gas a les cambres no ocupades. El gradient osmotic per acúmul de soluts dins del nautiloideu sembla que depen de 1' acti vi tat de determinats enzims. Aquesta acti vi tat secretora de liquid o de gas és possible gracies al teixit circulatori del funicle, que fa de superficie d' intercanvi. D' aquesta manera el nautiloideu far migracions verticals al si de l'aigua que poden ser de centenars de metres en un dia.

En els altres cefalopodes, mantenir la posició a una determinada profunditat es pot fer de la mateixa manera que el Nautilus si hi ha cambres ( cas de la si pi a) , o bé únicament regulant la tonicitat en cas contrari (per exemple, acumulant ions amoni al liquid celomic) .

A més, els nautiloideus es mantenen primitius en el nombre de branquies (4) i de ronyons (2) (confirmar).

25

Page 31: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

']3fZ AN ~Uf t:;S cb a r CA.f.Jo, 0JJ

¡vUOL . L uses -~ M vf'('<A 1/'.j 'S ;\AA~­au c;o v(fra CDf \'E> lA't·

FIGURE 1.8 Diagram of the countercurrent ftow in fish gitts. The numbers indicate partiat pressures of oxygen (P0 ,) in water and btood. The btood enters the gitt at a tow P0 , (in this exampte 20 mm Hg), and oxygen diffuses from the water into the blood. As the btood runs atong tho tamella, it takes up more and more oxygen from the water, and as it teaves the lame! la, it has nearty reached the P0 , of t11e in­coming oxygen-rich water. The water, ftowing in the opposite direction, gradually toses more and more of its oxygen and teaves the gitt alter having tost most of its oxygen canten t.

e& e oL 1 zJ! ;Y\ e c."' ~AA-o~ {_~ CCM Vt OlA ~ 1--\tOUJvj ', I()Ú. <i.J.M

\' . . ,/ \A.( \ lv\f.()l/rJ~.

Í-t'V\S.:iovJY

(J J

:e U W <JJJf Ov\C\A.,_ J_ <:\ S: (A 'A~ ()l ,, , Q..z,(+· O l (J IJ.. Y\1 'f (CA \;lÁ/:) l\lv\,1 -e_A_,A~

úo v;+(Q C.'k!íYt:MT ¡' €hL f'MoP ~ .&j 1 o '<l be+~' l)r;~_ ~::\ !/C~ lA"bJ~. J..()..Q í:Vf \' (IM. e;¡_

Page 32: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

Basement membrane

A

Gonad Aorta

num

lntesline

Digestive cecum

Shell

cords Pedal nerve cords

f.A.OLV.SCO

Subepidermal gland cell

Eo:~ínopllilous

gland cell

rnusdes

musde !ayer

Diagonal (obliqut) . muscle !ayer ~ t!!illJ Longitudinal

musde layer

Coelom (pericardial chamber)

Nephrostome

ium

B

Periostracum

¡;,,n,olvm¡>h spaces

Prismatic !ayer

Nacreow; 1

e

Extrapallial cavity Perio~trnc!Jm

Outer (secrdory) manlle Jobe

~~~~'t>i~S-"---. lnner (nu!scul<>r) rll<Httll:! lolw

MuLocytc

Mantle epilhelium

The body wall and shell of molluscs. A, A generalized molluscan body wall (scc­tion). The c~ticle, epidermis, musde lay­ers, and vanous gland cells constitute the body wall. B, The components of a gen­erahzed molluscan shell (sectiou). C, The margin of the shell and the trilobed mantlc of a biva1ve (transverse section). (Adapted from various sources.)

Page 33: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

B

Pallial (rnantle) groove

Si'I~LVO

(LONGITV!Iii-J~L)

D

Val ve

1

• 1 PO L 1 P~/ICO FORO (TK~tJSVERStlL)

Stomach Foot

Ctenidium Foot 8iV#lL.V0 (rRflNSVEiaSIIL.)

Page 34: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

veste oLA ~E-M.INit(..

Jttr.I--J~r-G<:>N&. &CfJOP~rc.

\.Ll-1--r- PERiOI~OtP

Gonoduct ~ ;enopericardial duct

A w~~Urogenital pore ____r;, Jf7~.\1R..Glandular lips Right kidney ~ / \

Ureter Urogenital duct

A R. ~ o E-oMITt::teo' A::> t>o ~ Mucous gland

Site of receptacle Copulatory bursa fertilization

o

AJbumin gland

~""'"'-'·'"' Capsure gland

Seminal recepta de (site of fertilization)

B

---t-<o<Jnopore

1!---i'-Spenn duct

r J Seminal vesicle

/Needham's sac

~Testis

figure 49 . Reproductive systems in squids. Female (A) and maJe (8) squtd

(Loligo).

FlageUwn

Page 35: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

'JfoS

~~~'POCO& lOS~

(a) cP. 5'. I. 5'. Ofl':'.

(oO . N. r. N.~.). ARG~>so~Tee:>lb.o~.

~'S

2..A. I .-1. 2 'Tb')CO,I.OS4

-·~A r A . oao•••~!..!i~i~. (dl ~eso .,.. N&o e ltsr•RDPo6CS'S <•l PuL~~Abos 'PTtJ~<>&t.os"'

Castropod radulae. (a) Rhlpldoslotute. (b) Oocoslosute. (d Taenloalossate. (d) Rachlglossate. (e) Ptenogtossate.

~

R R ~ f.<OSC. RETRI!LTC R RhOOLI\ RO!

r " \1 O b 0!'1'0 fOliO

EO~ " E'l<TENSoR, u

CID • ER: " 11 Rlt DOLI\

' ' R. A-O 1J t.- A

cmtTR.ft E: L

~c)QSTRitTO·

/TCL ( D ~

© ' R fi"Tlel)<:(.r'q,.¡

tl& 1-A

~o t.- A <=f:!

k>.> ,-e.oi!O 5

be- i}t.-<'f.ti'J'I./Tb

LA

Page 36: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

1 (fs;phoo

O•ph"d;"m ) \

Ctenidiu>-.....4,(9 A<'fí ~~ Mantle --~~ cavity

1 ~An'" Nephridiopore __....O

Arrows = water flow

Ct'RCULf\CJOt-J ()6L lt6Uil CIIV i D 1'\ D f>A L E'l\ L

} EN

Gonopore

LA

Efferent branchial vessel

Ct'RCvLACt'Oiv ~EL ltSul!( J>-) Y DE- LA ' fiEM.oL¡'I\J FA (- --) fl TII'AVES Pt. L 4

BRANO<Utf! (C01JTRAce>RRÍENTE)

Hemolymph spaces Os¡>hradial ganglion

os:rRAJ> to

Pignwnt

.~e-S'""'"Y ce lis

Pigment cells

Cornea Sensory cclls

Optic nerves

Pigment cel/s

OJOS EN Ll§!; MOLuSCOS

ft t ftll l i D'T (S ( co'l'll bE í> ¡(;N t:/VTO)

B : ¡tE'LiX (co 10 C~IVEA 'f L E'IVTE-)

C: OC.TO!>V~ (COIJ !'RiS 'Y "'IISCVLf!TCIRI.

cil!'IIR)

Page 37: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

Stomach

A

Food groove

B

Stomodeum/blastopore

Hcart

OpcrcultJtn

'VE.LiGr; R (UiS'fll L4TfRIIL)

\lf:LlGEI< (vfSTI\ Fli'OtJTfiLJ

proto· troch

-t- Early trochophore in ventral view.

shell gland

'2.- Later trochophore in sidc vicw,

"3- Velíger before torsion.

,,statocvst

ilflll~

opcrculum

4.- Veliger afi.er torsion. ¡).·lostly ;1ftcr :,;.. ¡ iL"i(krl

Mfí.tl N.O('FoS' (S

Page 38: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

1 1

¡HtCso PLE'U~.i1J . , FLE"XtoN

Page 39: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

Cerebropedal connectivc

Cerebral ganglia Vcntrnl bucea!

comrnissure

A

Bucea! commissurc }Circunwntcric , lL-Buccal panglion nerve ring ~1 '

Buccal conncclivc·

Pedal ganglion

Pedal (= V{~ntral) nerve cords

Visceral ( = lateral) nervc cords

Pedolateral commissurcs

Terminal ganglion Nt--t-v' of pedal cords q_ Parietal ganglion

'

Subradular ganglia

Pedal commissures

B

Pedolateral commissures

Suprarectal commissure-­

' ltl'LI)CO fORO \'OLil'LI\-Co FORO

GIISTEROf'O)O

nerve

(parietal) ganglion

Pleural ganglion

• CE:Fil LO Po 1>0

A

/Al~~~·····~ ~ Bucea! ganglion P .

,,_,''"'""u Pleural ganglion ~ . , . V Pedal gangilon ____¡), · ~

1 ~,~_ Supraintestinal ganglion

e Visceral ganglion

Dorsal bucea] conunissure

y, ¡· ·-"Bucea! gang 1011

--·--Cercbrobuccal ring

·Visceral ( = lateral) nerve cord

Pedal nerve cord

Dorsal

ganglia ganglion

lntestine

gangl

Page 40: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

excurrent siphon

íncurrent siphon

shell

digestive gland

foot

gonad (ovotestis)

albumen gland ---1--.Lflt:

seminal receptacle ---/'---1-\""c:;

foot

poslNior adcluctor

l)t)RSA.'

musde ~~·: .. \ 1 ·'' ~ ·: ' '

right valve

k>ft valve

VINIRAI

(a)

pneumostome mouth

(a)

anterior adductor muscle

ANTERIOR

~,-;;-.rnantle C>dgP

auride

pu!monary vein

bucea[ mass

pedal ganglion

hinge lig;unent

(b)

Page 41: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

perícardial

digestive

muscle

labial palp

(a)

anterior

foot retractar ----;/-.,...;

labial palps

anterior adductor mus ele

anterior foot retractor

labial palps

anterior adductor muscle

foot

digestive gland

rectum

retractar mus des

hirge ligamen!

posterior adductor

ctenidium 1 sac

pericardiurn

(b)

to digestive divertlcula

(sites of additional

esophagus

string

to digestive diverticula

crystalline style

(rot<lted by cilla)

posterior

foot retractar

posterior adductor musde

excurrent

i!f!if'i!/1--\\---- siphon

inner demibranch

foot intestine

outer demíbranCh

ventride

kidney

gonad

mantle edge

incurren! siphon

posterior foot retractar

rectum

anus

posterior adductor

_:~---- musde

edge of mantle

gill

excurrent siphon

ínotrrent ··-.._siphon

Page 42: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

294 Chapter 17

~Ífl!Hlll,l\

rt•gion of nMn!IP ·

Jlll<;IPIÚH

addut tor ------;c-{1¡ llllJS( IP

aHerent l~lood /- __ . :::\ , wsst>l \ _ ,\

efferent b!ood . ., . _ ·\·· .. \'(. ·

v"ssel n : 1 \l 1 b\oot 1 ~inu~

hlond ~inu~

. gill

.. - ,ullt•rior .u !dw lor I!HI~( jp

___ foot

----- frontal dlia

m m ...• ------ th•<.1 I'IH lir1g lir111 1

interfilarllt'nlal (ciliar y) jundions

efferent

blood vessel affercnt

blood vessel

t\1 1

latPrr>· front,1l t ,¡,¡¡,, ----~

J;¡tpral cilia

irllf•rfilarnPnt,ll

ti<>sw• junclion interlarnellar tissue junction

waiPr into ostia

~guro 1I~·2~2~-----------------(a) The blue mussel, Mytilus edulis, with its shell opened to reveal the gills. (b} Filibranch gil! of the blue mussel, M. edulis. In these relatlvely simple lamellibranch gilts, adjacent filaments are tocked together only by sporadic patches of adjoiníng cHia (interfilamental ciliary junctions). The ascending and descendlng lamellae of each demlbranch are supported by !hin crosspleces (lnterlamellar junctions). (e) Transversa section through one filibranch gill filament, showing pattern of ciliation. Lateral cilia generala water currents for feeding and gas exchange. Food particles are trapped by laterofrontal cilia, which then transfer the food to frontal cilia. Frontal cilia move food particles along the gil! mamen! to !he food groove. 11 you remove one shell valve from a bivalva and lay the animal on its remaining valva,

!he frontal cilia project directly upward et you. (d) Diagrammatlc representa! ion ola eulamellibranch gill, such as that found In the hard-shell clarn Mercenaría mercenaría. The interfilamental junctions between adjacent filaments are complete sheets of perforated tissue, rather !han sporadic patches al lnterlocklng cHia. The intrafitamentat junction between the lnner and outer lamellae ol a single demibranch ls now a solid sheet of tlssue rether than a series of !hin, separata bars. (e) Detall of one demlbranch, showing baslc structure and pattern of ciliation. All water entera through ostia in the inlerfilamental junctions and must flow past !he blood vessels along !he water tubas befare exiting. (A--e) Al/ modified from various sources.

Page 43: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

A

Hemolymph flow in a generalized mol­lusc. Oxygenated hemolymph is pumped from the ventride to the hemocoel1 where it bathes the organs¡ eventually it dfains into various channels and chambers and then into the afferent branchiaJ vessels, which enter the ctenidia. Oxygen is picked up in the ctenidi.l. and is transported by way of tite efferent branch~ vessels to the left and right .1;tria, through the venbicle, .utd then back to the hemocoel. Auxiliary pumping vessels occur in severa! taxa, par~ ticularJy in active groups such 01s cephal· opods.

BranchiaJ vessels Afferent branchial vessel Cephalic aorta

Nephridiocardiac vein

Foot r

e\ Rc.v 1.-/\Cio~ ' 61\ <;TERo PO ti el>

Nephridiopore

Mantle cavity

Ctenidium

Anterior, or cephalic,

Left

Left branch of cephalic -l-\---'1\: ve in

Posterior mantle vein

e 1

Cl'I<C.U LAC( Qi..l EIJ

Pericardium

--'u"'" to bra1ochiial heart

mantle artery

' CEFII Lo fo{)(JS

Page 44: UBdiposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/69410/12/T11_Mol... · 2016. 2. 15. · i reabsorció de l'aigua. de No cal dir que, com en tots els grups animals, el tub digestiu sofreix

funnel

cephalic retractor muscle

funnel retractar musde

(a)

ink sac ___ /"

Anterior

Poslerior

(e)

olfactory

funnel--~

mantle

cephalic retractor muse/e

funnel retractor ---+1·­musde

ink sac ----l-1-­kidn"y ----l+--­systemic heart _ ____,11----.:<

branchial heart--1+----f

posterior .--=='\\~===~~~{_[ vena cavae

digestive caecum ------'.,_--11-ic.

arms

-jf/--- rectum

-1+--- digestive gland --+!--- oviducal opening '---,11--- ctenidium '---H---- branchial vein

'-------lf/---- oviduct

fin

(b)

anterior vena cava

penis

branchial heart

pen

Contlnued on next page

hectocotylized arm