5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos...

128
https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

Transcript of 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos...

Page 1: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

Page 2: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Futurs presents:100 iniciatives a Catalunya

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Page 3: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Límits i cicles. Elements constructors limitants. Circularitat. “Menys és més”

Page 4: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Xarxes i autosuficiència. Transició i dependència energètica i de recursos.

Page 5: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Vulnerabilitat i resiliència.Diagnosi i factors de canvi.

Page 6: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Nova territorialitat.

Page 7: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Manresa Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte pilot Lloc: Manresa Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

MA

NRE

SA E

N S

IMBI

OSI

- Co

nnec

tant

indú

stri

es –

cre

ant

opor

tuni

tats El projecte ‘Manresa industrial’ té com a

objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús delsrecursos disponibles creant les bases per afavorirles sinèrgies entre empreses/entitats.La simbiosi industrial és una nova estratègiaempresarial que consisteix en unir diversesindústries i entitats, tradicionalment separades,en una sola xarxa on es busquin i es posin enmarxa solucions innovadores, dins un mateixterritori, per tal de maximitzar l’ús dels recursos:materials, energia, aigua, béns, experiència,logística... per tal d’avançar cap a l’economiacircular.

A través de la xarxa s’identifiquen oportunitats denegoci que donen lloc a transaccions comercialsrendibles al donar valor afegit a recursossobrants, trobar solucions innovadores a laprovisió de recursos o posar en comú elsconeixement assolits.

• El projecte de simbiosi industrial plantejat aManresa està servint per: Ajudar a las empreses de Manresa i del Bages, aaprendre a aprofitar sinèrgies amb altresempreses tot disminuint els costos i augmentantla competitivitat • Enfortir la base industrial de la zona, potenciantla innovació i la creació de noves empreses i llocsde treball• Obrir camí per a futurs projectes d’innovació irecerca aplicada tant per a empreses com per aldesenvolupament territorial • Formar i conscienciar sobre el procésd’adaptació cap a una economia circular.

Impulsatper:

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Page 8: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Impulsat per:

Tipus: Idea Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Idea Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

Té la voluntat de concentrar empreses,centres tecnològics i d’innovació, universitatsi altres agents relacionats amb la tecnologia ila innovació urbana, per promoure sinergies,generar espais de co-creació (incubadores,laboratoris) i bancs de proves per asolucions urbanes.

Situat al cor del 22@, integra importantspeces del patrimoni industrial de Barcelona,com Can Ricart, la Escocesa i Ca l’Alier. Latransformació urbanística d’aquests espaisen edificis intel·ligents permetrà mantenir irevalorar els elements patrimonials, que escomplementarà amb noves edificacions.

Ca l’Alier: primer edifici de l’Smart City Campus La rehabilitació d’aquesta antiga fàbrica enun edifici intel·ligent i de zero emissionsrepresentarà mantenir l’edificació existent irespectar el projecte original, però dotant-lad'elements que converteixin l’edifici enprototipus d’hàbitat energèticamentautosuficient, amb una gestió intel·ligentdels recursos i seguint uns criteris deconstrucció sostenibles i respectuosos ambel medi ambient.

SMA

RT C

ITY

CAM

PUS

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Page 9: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Campanya Lloc: Sitges Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Campanya Lloc: Sitges Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

Impulsat per:

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

Ciutats fèrtils i camps creatius!

La Confraria de Pescadors de Sitges agrupa unaflota de 12 barques que realitzen pesca artesanal.El nombre de captures ha baixatsignificativament els darrers anys i, per això, ésnecessari que el preu que reben els pescadorsper les seves captures sigui un preu just. Alhora,és necessari potenciar la pesca respectuosa ambl’ecosistema marí i posar a l’abast delsrestaurants i veïns un producte local, fresc i degran qualitat, recuperant l’activitat de la primeravenda i la consideració social de l’ofici amb lacreació de la marca Peix de Sitges. Per aquestsmotius, s’ha potenciat la construcció d’unequipament de primera venda, on els pescadorspodran vendre el seu peix censat i etiquetat a unpreu pactat i que serà impulsat gràcies a unacampanya de sensibilització adreçada alconsumidor final a través de la creació del’Associació d’Amics del Peix de Sitges (cistella depeix setmanal).

Objectius del projecte:

• Millorar les condicions econòmiques i de treballdels pescadors de Sitges.• Difondre el respecte a l’ecosistema marí i almedi ambient.• Fomentar una cultura de consum responsable.• Posar en valor la pesca artesanal com a únicapesca sostenible.• Apropar a la població sitgetana un productelocal, fresc i de qualitat.• Recuperar la venda i comercialització de peixfresc des de la mateixa Confraria de Pescadors deSitges.• Activar el potencial de noves barques i delturisme pesquer.• Establir l’equipament de primera venda com aatractiu turístic i cultural específic.• Enfortir el lligam entre pescadors, peixateries irestauradors locals

VEN

DA

DE

PEIX

A S

ITG

ES -

Recu

pera

ció

de la

pri

mer

a ve

nda

Confraria Pescadors Sitges

Page 10: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte consolidat Lloc: Terrassa Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte consolidat Lloc: Terrassa Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

Impulsatper:

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

Promogut per l’Ajuntament de Terrassa, estàadreçat especialment a entitats locals senseànim de lucre que vulguin desenvolupar unprojecte d’horta urbana amb finalitats decaire social, comunitari, ambiental, educatiu,i de promoció de la salut o cultural, endiferents solars buits pendents dedesenvolupar, on la cessió d’ús té unadurada màxima de 4 anys.

A través del programa s’ha impulsat i facilitatla creació d’una xarxa ciutadana d’espaisverds productius, socialment iagronòmicament sostenibles, mitjançant eldesenvolupament d’experiències pràctiquesd’horts.

CON

REA

NT

TERR

ASA

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Page 11: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte consolidat Lloc: Catalunya Iniciativa: Privada Tema: Economia Circular Tipus: Projecte consolidat Lloc: Catalunya Iniciativa: Privada Tema: Economia Circular

Ecoemprenedors és una associacióconstituïda per empreses i professionalsautònoms que pretén aglutinar lescompanyies del sector de la Green/BlueEconomy amb base a Catalunya, pergenerar sinergies, desenvolupar projectes iser un interlocutor visible i amb criteripropi, tant per al sector privat com per a lesinstitucions i les administracions públiques.Les empreses vinculades s’han decomprometre amb uns valors, principis icriteris, que estan detallats en un documentconegut com a Manifest, d’obligadasignatura per tots els socis i empresesadherides i que exposa l’ecoemprenedoriacom a la manera més adient de ferempresa, empresaris i ciutadans perseguintl’harmonia amb el Planeta a través d’unaactitud proactiva i regenerativa.

Objectius•Representar i aglutinar el màxim nombred’empreses ecoemprenedores possible, pertal d’assolir la mida i la massa críticasuficient per tenir l’impacte positiu que espretén.•A llarg termini, l’objectiu és constituir-secom a un catalitzador per posicionar lasostenibilitat a l’agenda política,empresarial i social, tant a Catalunya com aescala internacional.

Impulsat per:

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

ASS

OCI

ACIÓ

D’E

COEM

PREN

EDO

RSCiutats fèrtils i camps creatius!

Page 12: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Al rebost femení del medi rural s’ha aglutinatuna selecció de productes agraris que elaboren10 dones que viuen i treballen en entorns rurals,a través de l’elaboració d’un catàleg deproductes que s’ha distribuït entre una xarxad’establiments turístics, donant-los un valorafegit.

Alhora, els establiments col·laboradors ofereixenel catàleg de productes i un cistell amb unamostra perquè els visitants coneguin des d’unaaltra perspectiva més propera i amb enfocamentde gènere, el treball de les dones rurals, lesseves històries, el valor nutricional i desostenibilitat dels seus productes i dels seuselaborats, permetent així el coneixement de lesproduccions locals que habitualment noapareixen en la publicitat.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Cerdanya Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte pilot Lloc: Cerdanya Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

Impulsatper:

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

EL R

EBO

ST F

EMEN

Í DEL

MED

I RU

RAL

CERESCAT (Grup de Dones de JARC, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya)

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Objectius:

•Potenciar la informació de les produccionslocals elaborades per dones que viuen itreballen en entorns rurals i donar-los mésimportància en la cadena d’alimentació.

•Potenciar el consum d’aquests productes, d’altaqualitat, elaborats de manera artesanal ialtament relacionats amb l’entorn on escomercialitza a través de les cases rurals i oferirel màxim d’informació sobre els productes i lesseves elaboradores.

Els resultats del projecte aconseguits són ladistribució del catàleg en 12 cases rurals de lacomarca de la Cerdanya, junt amb les cistellesque contenen els productes per ser tastats icomprats pels visitants.

Page 13: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte consolidat Lloc: Catalunya Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte consolidat Lloc: Catalunya Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

Impulsat per:

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

PRO

DU

CTES

DE

LA T

ERRA

AL

MER

CAT

DE

CUST

ÒD

IA D

EL T

ERRI

TORI El mercat de custòdia és una iniciativa que

té com a missió impulsar i potenciar elsproductes i serveis originats en les finquesamb acords de custòdia, que potencia eldesenvolupament del model de l’economiaverda atès que es destina a millorar elbenestar general de la població, afavoreix laparticipació ciutadana en l’activitateconòmica, aposta per una diversificació deles vies d’activitat econòmica del medi rurali l’entorn natural, incentiva un modeld’agricultura sostenible i respectuosa ambel medi ambient i fomenta la producció deserveis ambientals a la ciutadania.

Actualment el mercat es una iniciativa dedifusió, amb la visió de créixer i esdevenirun mercat real d’economia social en lacustòdia del territori.

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Page 14: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte consolidat Lloc: Catalunya Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte consolidat Lloc: Catalunya Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

Impulsat per:

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

L’Associació Intersectorial de Recuperadors iEmpreses Socials de Catalunya (AIRES) és elresultat d’un procés de reflexió protagonitzatper un grup d’empreses i entitats associadesde l’economia social. En aquest procés hi haparticipat ACERESS (Associació Catalana deRecuperadors d’Economia Social Solidària),AIESTA (Serveis de Transició a l’Autoocupació,Agrupació d’Interès Econòmic), i tambéNoves Oportunitats, del Vallès Occidental, iEntremhi, de l’Alt Penedès.

AIRES actua en els àmbits següents: lareinserció sociolaboral a partir de la gestióde residus; la consolidació d’una estructuraproductiva permanent, capaç de crear llocsde treball i oferir un bon servei, senseoblidar els criteris de rendibilitat social isolidaritat humana; la millora dels actualssistemes de recollida i reciclatge de residus,principalment de residus tèxtils ivoluminosos.

AIRES promou també la reutilització de partsd’ordinadors o d’electrodomèstics de líniablanca per mitjà del desballestament ireutilització.

Des del 2004, l’entitat impulsa una línia desuport a les 38 entitats associades per tal detrobar mecanismes de defensa del mediambient a través del reciclatge i lareutilització del paper i d’altres materialsd’oficina (tòners, material informàtic, etc.).

REU

TILI

TZAC

IÓ, R

ECIC

LATG

E I I

NTE

GRA

CIÓ

SO

CIA

L

Associació Intersectorial de Recuperadors i Empreses Socials de Catalunya

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Page 15: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte consolidat Lloc: Barcelona Iniciativa: Privada Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte consolidat Lloc: Barcelona Iniciativa: Privada Tema: Límits i cicles

Impulsatper:

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

Es tracta de una cooperativa local dedicada ala distribució de productes ecològics i localsper botigues i restaurants.

La seva tasca consisteix en enllaçar lesnecessitats de distribució de productors iramaders i establir xarxes eficients detransport en unificar un servei de producteecològic, fresc i local en un únic servei.

També col·laboren en projectesd’intercoperació amb altres cooperatives decomerç just fent també el servei dedistribució i transport

KVIU

RES

- Coo

pera

tiva

de

prod

ucte

s ec

ològ

ics

i loc

als

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Kviures

Page 16: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

“Barcelona Comparteix el Menjar” és unprojecte d’aprofitament de recursosalimentaris i treball en xarxa que contribueixa reduir la situació de pobresa a la ciutat deBarcelona. L’objectiu és protegir el dretuniversal a l’alimentació dels ciutadans deBarcelona en situació de pobresa i alhoraconscienciar del malbaratament.

Aquest projecte pioner consisteix a aprofitarels excedents alimentaris de restaurants ihotels de la ciutat de Barcelona. Aquestosexcedents es transporten des de l’hotel oentitat col·laboradora fins a un menjadorsocial proper. Mitjançant el control delsaliments i la formació dels manipuladorsdels aliments dels menjadors socials esgaranteixen les condicions òptimes d’higienei de seguretat alimentària en tot procés.

Des de l’inici del projecte s’han recuperatmés de 140 tones de menjar i més de 75.000persones es beneficien directament cadaany d’aquest iniciativa.

BCN comparteix el menjar vol convertir-seen marca i referència de ciutat sostenible isolidària, d’una ciutat que s’organitza percompartir i optimitzar els seus recursosalimentaris.

Impulsatper:

Tipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

Ciutats fèrtils i camps creatius!BA

RCEL

ON

A C

OM

PART

EIX

EL M

ENJA

RCiutats fèrtils i camps creatius!

Page 17: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Barcelona Iniciativa: Privada Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte pilot Lloc: Barcelona Iniciativa: Privada Tema: Límits i cicles

Growinpallet és una empresa social isostenible que proposa serveisd'instal·lació, manteniment i assessoramentd'horts urbans ecològics als terrats iterrasses en desús de Barcelona. La nostravisió és fer de l'agricultura urbana, un fetcomú a Barcelona i a l'abast de tothom.

A més, de la instal·lació d'horts urbans,desenvolupem la figura de l‘agricultor urbà.Aquesta persona assessora i acompanya alsnostres usuaris durant l'any per tal degarantir-los una abundant producciód'hortalisses orgàniques de qualitat.

Impulsat per:

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

GRO

WIN

PALL

E - H

ORT

S U

RBA

NS

I ECO

LÒG

ICS

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Page 18: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Campanya Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Campanya Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

El Clot, La Concepció i Horta ja són mercatsverds. Al voltant del 50% dels productesque es venen als quatre mercats que demoment participen en aquest programa jasón de proximitat.

La campanya “Mercats verds”, promogudaper l’Ajuntament de Barcelona a través del’Institut Municipal de Mercats, comença aprendre forma. La campanya preténfomentar el producte ecològic i deproximitat, uns objectius que comparteixamb la Setmana Internacional dels Mercats.

Al voltant del 50% dels productes que esvenen als quatre mercats que de momentparticipen en aquest programa ja són deproximitat. La finalitat és que la Xarxa deMercats Verds es vagi estenent per tota laciutat, ja que la voluntat és afavorir elconsum de productes frescos, de qualitat ide proximitat, no només com a hàbitsaludable, sinó també per afavorir laproducció de la pagesia de l’entorn.

Impulsatper:

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

MER

CATS

VER

DS

A B

ARC

ELO

NA

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Page 19: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

L’adquisició de productes d’un sol ús s’hageneralitzat en els darrers temps i hagenerat una gran quantitat de residus. Peraixò, s’ha posat en marxa el webwww.millorquenou.cat que ofereix elcontacte de reparadors professionals pertal que es puguin fer les reparacionsnecessàries dels objectes espatllats o quenecessiten actualitzacions. Igualment, sialguna persona no necessita un objecte oen vol un de nou, pot acudir als mercats desegona mà, tant esporàdics compermanents.

Els reparadors, després de signar unconveni amb l’AMB, difonen la feina que fanentre el públic. La promoció de la iniciativaes reforça a través de la identificació d’unaxarxa de persones interessades en elsmercats de segona mà en els quals esdifonen quinzenalment esdevenimentspuntuals a places i mercats.

Objectius:•Reduir la producció de residus a través dela reparació d’objectes, d’una banda i, d’unaaltra, l’augment de la compravenda desegona mà a través del web, de les xarxessocials i de publicacions en paper.•Produir un canvi d’hàbits a la societat, demanera que la vida dels objectes sigui tanllarga com sigui possible.•Allargar la vida dels objectes per gastarmenys recursos i produir menys residus.

Tipus: Projecte consolidat Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte consolidat Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

Impulsat per:

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

MIL

LOR

QU

E N

OU

, 100

% V

ELL

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Page 20: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

La primera instal·lació de Catalunya peraprofitar els materials dipositats delsabocadors està emplaçada a la comarca delSolsonès. La planta de Clariana deCardener neix d’un projecte pioner iinnovador que, per la seva concepció iversatilitat, podrà adaptar-se a lesnecessitats canviants. Es tracta d’unainstal·lació modular, flexible i polivalent quetractarà els residus orgànics, la fracció restai els fangs de depuradores abans dedipositar-los a l’abocador i que estàpensada per tractar els residus jadipositats.

S’ha adoptat un disseny destinat apossibilitar el desenvolupament de Landfillmining, o mineria d’abocadors, que és elprocés de recuperació de materialsresiduals dels dipòsits controlats per a unús posterior com a materials secundaris i,quan no és possible, per al seu reaprofitament energètic. Aquest fet podriacomportar la creació de nous llocs detreball i reduir la dependència exteriord’algunes matèries primeres, i contribuir alsobjectius de mitigació del canvi climàtic,amb la reducció d’emissions de gasos ambefecte d’hivernacle. 

Tipus: Projecte pilot Lloc: Solsonès Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte pilot Lloc: Solsonès Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

APR

OFI

TAR

ELS

MAT

ERIA

LS D

IPO

SITA

TS E

N E

LS A

BOCA

DO

RSCiutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

  

Page 21: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

El concepte d’Ecoedició és una manerainnovadora de gestionar publicacionsd’acord amb criteris de sostenibilitat queconsisteix a incorporar criteris ambientals isocials al procés d’edició per tal deminimitzar els impactes negatius derivatsd’aquesta activitat en totes les fases delprocés. El Tinter Comunicació i artsgràfiques, Leitat, centre tecnològic, iSimpple, consultora informàtica handesenvolupat aquest projecte d’àmbiteuropeu seguint els criteris desostenibilitat.

GREENING BOOKS analitza els impactesambientals derivats de les publicacions,estableix criteris bàsics mediambientals i,finalment, desenvolupa una aplicacióinformàtica segons aquests criteris per alssectors de l’edició i les arts gràfiquesproporcionant al consumidor informaciósobre el comportament mediambiental i lapetjada de carboni i, alhora, incrementantel coneixement dels professionals sobre leseines existents per minimitzar els impactesd’aquesta indústria en l’entorn,comerços/distribuïdors i consumidors.

Tipus: Projecte acabat Lloc: Barcelona Iniciativa: Publico/Privada Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte acabat Lloc: Barcelona Iniciativa: Publico/Privada Tema: Límits i cicles

Impulsat per:

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

GREEN

ING

BOO

KS - publicacion s amb criter is de sosten ibilitat

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Simpple

Page 22: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

SAM

BUCU

S - u

na c

oope

rati

va d

e tr

ebal

l Sambucus és una iniciativa social iempresarial constituïda en forma decooperativa de treball, on pensar, treballar icooperar per la sostenibilitat dels projectesi l’entorn és l’objectiu principal. Donenoportunitats d’ocupació a persones ambdificultats per accedir al mercat de treballper tal que puguin aconseguir-ho enigualtat de condicions i viure de maneraautònoma. La iniciativa porta a termeactivitats entorn a la terra, l’horta i la cuina,fa producció ecològica i està molt vinculadaal territori, per la qual cosa, prioritza elconsum de productes locals.

Un dels principals serveis que ofereixSambucus és el restaurant del nou MercatMunicipal de Manlleu. L’Ajuntament vatreure la gestió de l’equipament a concurspúblic i va valorar positivament que unainiciativa de l’economia social i solidària enfos l’adjudicatària. La cooperativa participaen xarxes d’economia social, a nivell local,comarcal i nacional.

Tipus: Projecte consolidat Lloc: Manlleu Iniciativa: Privada Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte consolidat Lloc: Manlleu Iniciativa: Privada Tema: Límits i cicles

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 23: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

L'AMB ha inaugurat oficialment el servei“Intercanviar, millor que nou”, una iniciativaque permet als usuaris donar sortida alsobjectes que ja no utilitzen, evitant així quees converteixin automàticament en residus.

La iniciativa de posar en marxa el servei vasorgir de la constatació que molts objectesque entren a les deixalleries metropolitanesencara funcionen, tot i que els propietarisse'n volen desfer o els volen substituir. Unaltre dels indicadors va ser la quantitat demobles i objectes que es deixen al carrerperquè els reculli el servei de neteja.

Es tracta d’un espai més dins del cicle deresidus, que forma part de l’economiacircular, social i solidària. En aquest serveija s’hi ha registrat 205 usuaris, i han entrat453 objectes, dels quals s’han intercanviat257.

Tipus: Projecte consolidat Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte consolidat Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

Impulsat per:

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

INTE

RCA

NVI

AR

ABA

NS

DE

LLEN

ÇAR

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Page 24: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

RECREA és un projecte que té com a finalitatel reciclatge creatiu de materials fora d'ús ique vol facilitar a les escoles, els tallers i altresentitats educatives recursos per a unaactivitat rica i transformadora, evitar elmalbaratament d'objectes i posar a l'abast demestres i professors noves possibilitats decomunicació i creativitat. És també unaproposta educativa, ecològica ieconòmica que posa en relació el món de lacultura i de l'escola amb el món empresarialreciclant productes no perfectes, objectesinicialment sense valor de les empreses i delmón artesanal, per posar-los a l'abast delsmestres i les escoles.

Els principals objectius que es pretenenaconseguir amb el projecte són:- fomentar la cultura de la reutilització i elreciclatge,- reduir la producció de residus,-promoure la creació artísticocultural ambmaterials singulars,- contribuir a la formació, la millora il'actualització pedagògica dels professionalsde l'educació i l'assessorament tècnic, artístic,estètic i pedagògic.

Al projecte RECREA s'hi poden adreçar tantempreses disposades a oferir material derecuperació per al magatzem, com mestres,educadors i artistes interessats a fer unprocés de formació. Els tallers i els cursos deformació s'adrecen a mestres, educadors,pares i ciutadans.

Tipus: Projecte consolidat Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte consolidat Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

PRO

JECT

E RE

CREA

DE

RECI

CLAT

GE

CREA

TIU

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 25: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

L’ ECOBLOC és un sistema constructiupatentat, que disminueix l’impacteambiental ja que és un producte realitzat apartir de matèries primeres reciclades, aixímateix ésdesmuntable, reutilitzable i reciclable. S’utilitza per la construcció de murs decontenció per gravetat, és tan senzill comunir les peces prefabricades que escol·loquen l’una sobre de l’altre de maneraque queden travades entre si per els propisencaixos que incorporen.

Aquest tipus de construcció es defineix comuna construcció seca, no necessita larealització de fonaments, ja que les pròpiespeces actuen com a fonamentació. Noméscal una preparació de la base per tal queaquesta sigui estable i a nivell. El sistema és òptim per a la realitzacióde murs per usos agrícoles (femers, sitges,etc.), divisions per granges, divisionsd’espais interiors i exteriors, murs decontenció de terres, pontsprovisionals, dics, etc.

Disposa del Distintiu de garantia de qualitatambiental atorgat per la Generalitat deCatalunya.

Tipus: Producte Lloc: Cassà de la Selva Iniciativa: Privada Tema: Límits i ciclesTipus: Producte Lloc: Cassà de la Selva Iniciativa: Privada Tema: Límits i cicles

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

ECO

BLO

C - U

N N

OU

TIP

US

DE

CON

STRU

CCIÓ

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per: Germans Cañet Xirgu

Page 26: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Es tracta d’una publicació que no generaresidu de paper; s'aprofita el 100%. Lesbarres de color que s'utilitzen per calibrar laimpressió i que normalment es tallen igeneren residu, en aquest cas esconserven, i s’integren en el disseny.La línia d'encuny que s'utilitza per perforarel paper i així deixar escapar l'aire durant elplegat perquè no faci arrugues també esconserva a l'usuari li facilita el trencamentde les fulles per accedir al contingutinterior.

Està imprès en negres H-UV que permetenreduir els agents contaminants COV(compostos orgànics volàtils). Aquestestintes tenen molt poca penetració en lafibra del paper i facilita el blanquejat en elcas de ser reciclat. A més, permet unresultat de gran qualitat cromàtica idetall. Gràcies a la calor generada per unesmicro llums de baix consum, l'assecat ésinstantani i permet una manipulacióimmediata.

Aquest sistema d'impressió facilita uncalibratge ajustat gairebé en la primeracòpia. Sense residus, sense temps d'esperai amb una gran eficiència de materials ienergia.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Catalunya Iniciativa: Pública Tema: Economia Circular Tipus: Projecte pilot Lloc: Catalunya Iniciativa: Pública Tema: Economia Circular

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

PUBL

ICAC

ION

S SE

NSE

RES

IDU

SCiutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 27: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Ecoconpack Bugaderia és un innovadorsistema per rentar tot tipus de roba queproporciona al sector de les bugaderies On-Premises Laundry (OPL) una solucióequilibrada entre rendibilitat i sostenibilitat.Està format per una gamma de quatreproductes d’elevada concentració,distribuïts en format bag-in-box, quepresenten menys petjada de carboni versaltres sistemes d’envasat i ofereixen estalvisquant al consum energètic, el consumd’aigua, la generació de residus i eltransport.

A més, Ecoconpack Bugaderia suposamenys cost total de rentada, i, gràcies a laseva formulació menys perillosa, millora laseguretat de les persones usuàries i la vidaútil de la roba.

Té l’Etiqueta ecològica de la Unió Europea.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Vic Iniciativa: Privada Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte pilot Lloc: Vic Iniciativa: Privada Tema: Límits i cicles

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

ECO

CON

PACK

- BU

GA

DER

IA E

COLÒ

GIC

ACiutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 28: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

El banc del temps és una xarxa d’intercanvid’habilitats, coneixements i serveis entre aquellespersones que s’inscriuen al projecte ambl’objectiu de donar, rebre i compartir el seu tempsamb altres persones del seu entorn. Es combinael treball voluntari, l’intercanvi de temps iactivitats d'economia social.

El banc del temps suposa una eina per revitalitzarla vida comunitària i construir capital social através de la reciprocitat. La iniciativa fomenta lesrelacions de confiança entre la ciutadania(habitualment, veïnat) i la igualtat entre lespersones, en tant que el temps de cadaparticipant i, per tant, el coneixement, servei ohabilitat que aporta al banc del temps, es valoraper igual. Així, les persones sòcies podenintercanviar coneixements, ajut per desenvolupartasques de la vida diària, acompanyament depersones, petites reparacions domèstiques iaficions.

El Banc del Temps de Sitges és un projectepromogut per entitats de Sitges com l'Associacióde Dones de Sitges, la Societat Recreativa elRetiro i l'associació Gay Sitges Link, i compta ambla col·laboració del Departament d'Igualtat iInclusió Social de l'Ajuntament de Sitges.

Tipus: Projecte consolidat Lloc: Sitges Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte consolidat Lloc: Sitges Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

BAN

C D

EL T

EMPS

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 29: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Yök Casa + Cultura és un projected’allotjament ecològic, gestió responsable,cultura local i un lloc de connexió entre elsvisitants i els barcelonins. Aquest vincle esforma a través d’esdeveniments culturalsrelacionats amb la sostenibilitat, el disseny ila cultura real de Barcelona. Es promou elturisme ètic, que tingui en compte eltrinomi “People, Planet i Profit”, i s’adreça aun perfil de client de nivell cultural mitjà-alt,preocupat pel medi ambient, interessat enla societat i atret per la vida cosmopolita.

Pretén lluitar contra el turisme de masses ipoc ètic i evitar convertir-se en una altrabombolla turística. També estàdesenvolupant l’economia local col·laborantamb les marques i productes locals iecològics.

Tipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Privada Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Privada Tema: Límits i cicles

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

YÖK

- CA

SA +

CU

LTU

RACiutats fèrtils i camps creatius!

Page 30: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Davant l’augment en la demanda depernoctacions en l’allotjament de bungalou,el Càmping Cala Llevadó es va plantejarmodificar el concepte d’allotjament enbungalou dins del càmping conservantl’essència de l’entorn natural. És així coml’any 2013 inicia un procés per creardiversos espais diferenciats dins del mateixemplaçament.

Amb la creació d’un nou espai d’allotjamenti lleure durant el 2013, va aprofitar perreinventar l’oferta d’allotjament i esdevenirpioner en la instal·lació de cabanesforestals, un nou concepte de bungalousfamiliars, que formen part del fenomend’allotjament turístic anomenat “glamping”(de la fusió dels conceptes glamour icamping).

Aquest nou model està basat en la màximaintegració de l’allotjament en la naturalesa i,a part de ser més respectuós amb l’entorn imenys impactant en el paisatge, tambéofereix una millor experiència “sensorial” alvisitant. En el disseny i la fabricació es vatenir cura de satisfer les necessitats deconfort del client amb el mínim de recursosi de les característiques i la provinença delsmaterials emprats.

El Càmping Cala Llevadó ha rebut el guardóa la Innovació ‘Innovation Award 2014’ de laprestigiosa guia anglesa de càmpings AlanRogers.

Tipus: Projecte consolidat Lloc: Tossa de Mar Iniciativa: Privada Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte consolidat Lloc: Tossa de Mar Iniciativa: Privada Tema: Límits i cicles

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

CÀM

PIN

G C

ALA

LLE

VAD

Ò –

TU

RISM

E A

DA

PTAT

AL

SEU

EN

TORN

NAT

URA

LCiutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 31: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Barcelona Iniciativa: Privada Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte pilot Lloc: Barcelona Iniciativa: Privada Tema: Límits i cicles

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

EDIF

ICI C

AN

PIC

ÓL'antic magatzem industrial Can Picó, situatal carrer de Pere IV, 58, camina a ser unreferent del cooperativisme al districte deSant Martí. En una primera fase d'obres, elgrup d'arquitectes Sostre Cívic faràreformes a la primera planta de l'immobleper instal·lar-hi habitatges en cessió d'ús i lacooperativa Biciclot s'instal·larà a l'edificiannex. La iniciativa s'emmarca en el pla dexoc per promoure l'economia cooperativa,social i solidària.

Després de dos anys de gestació delprojecte, Sostre Cívic i Biciclot, ja hanpresentat una proposta definitiva perrevitalitzar Can Picó, un immoble municipalque està abandonat. En la segona etapa de reforma estàprevist restaurar la façana, la planta baixa iel soterrani, on l’Ajuntament està treballantper intentar ubicar-hi una cooperativa deconsum.

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 32: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Sant Cugat ha estat el municipi pioner apromoure la masoveria cooperativa com aforma d’habitatge assequible a Catalunya. La primera promoció d’habitatge social enrègim de masoveria urbana es farà a lesconegudes com a Casetes dels Mestres, a laFloresta, i és resultat de mesos denegociació entre l’Ajuntament, el col·lectiude defensa del dret a l’habitatge 6 Claus, lacooperativa Sostre Cívic i l’empresad’habitatge municipal, Promusa.

Les Casetes dels Mestres, que actualmentformen un conjunt de sis habitatgestitularitat de Promusa, seran remodeladesestructuralment per tal que puguin acollirdeu habitatges de dues habitacions i dosd’una habitació o bé un habitatge dúplex detres habitacions. A més, la voluntat és queles Casetes dels Mestres esdevinguin unespai obert al barri i, per això, es construiràuna sala annexa de 40 m² d’ús social.

Els masovers i masoveres seran personesque podran instal·lar-se a l’edificitemporalment a canvi d’acabar derehabilitar els habitatges, mitjançantl’autoconstrucció assistida sota la direccióde Sostre Cívic. El lloguer, per tant, elpagaran amb el treball d’acabar d’arranjarels habitatges. L’Ajuntament calcula que elperíode de masoveria sigui de cinc anys,prorrogable dos anys més. Posteriorment,el preu del lloguer serà de quatre euros perm² i s’hi hauran de sumar les despeses decomunitat, serveis i IBI corresponents.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Sant Cugat Iniciativa: Publico/Privada Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte pilot Lloc: Sant Cugat Iniciativa: Publico/Privada Tema: Límits i cicles

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

MA

SOVE

RIA

CO

OPE

RATI

VA A

SA

NT

CUG

ATCiutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 33: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

1. EL Pomaret

Pomaret és un projecte de masoveriaurbana situat al barri de Sarrià deBarcelona. Es tracta d'una casa antiga idesocupada que necessitava serrehabilitada. Gràcies a un acord entre elpropietari i Sostre Cívic, 6 famílies s'hi vaninstal·lar al 2013. Amb una quota mensualmolt tova i unes condicions prèviamentpactades amb el propietari de rehabilitació,les 6 famílies conviuen en un projectecomunitari. La casa, aïllada, compta amb500 metres quadrats útils i 400 metresquadrats de jardí. Té una classificacióenergètica B.

Tipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Privada Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Privada Tema: Límits i cicles

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

SOST

RE C

ÍVIC

- CO

OPE

RATI

VA D

’HA

BITA

TGES

2. Princesa 49

El número 49 del carrer Princesa deBarcelona era un immoble buit i en desús.Gràcies a un acord amb l'Ajuntament deBarcelona, del qui és propietat, SostreCívic té la gestió de tot l'edifici. Lacooperativa va obrir un període on totesles persones sòcies que estaveninteressades en anar a viure podienpresentar la seva sol·licitud. Actualment, jas'han seleccionat les 5 famílies que anirana viure al conjunt d'habitatges de l'edifici.Aquest s'ha de rehabilitar i referpràcticament des de zero. Lesfamílies participen activament en el procésde disseny i en la construcció d'espaiscomuns, si aquesta és la voluntat de totesles famílies. 

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 34: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Dissenyat per Nutcreatives, Relaja és unsistema modular de mobiliari urbà quevaloritza els residus petris de l'entorn en elqual s'ubica. Produït per Saó-Prat, unaassociació que dóna feina i formació apersones en risc d'exclusió laboral, s’haimplementat en El Prat de Llobregat.

Relaja és en primera instància un banc perseure. Però al darrera hi ha un concepteque va més enllà de l'estricta funcionalitat:es tracta d'un sistema modular de mobiliariurbà que valoritza els residus petris del'entorn proper i contribueix a la integraciósocial.

Aquest banc és el fruit d'un disseny flexibleque permet l'adaptació a les necessitatsespecífiques d'un indret, mitjançant lacombinació de diferents peces, fet queajuda a crear espais diferents en cadaocasió.  L'estructura ve definida per unasèrie de mòduls tancats en unes gàbiesd'acer que s'omplen amb residus dematerial petri, tal com vénen del centre deproducció. Amb això s'obté un elementresistent, durador, amb una estèticainnovadora i a un cost assequible.

Tipus: Producte Lloc: El Prat de Llobregat Iniciativa: Privada Tema: Límits i ciclesTipus: Producte Lloc: El Prat de Llobregat Iniciativa: Privada Tema: Límits i cicles

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

RELA

JA -

MO

BILI

ARI

URB

À S

OST

ENIB

LECiutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 35: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

La companyia nord-americanaespecialitzada en vehicles elèctrics d’altagamma, Tesla, ha elegit Barcelona persituar-hi la seu social de la seva filial aPortugal i Espanya, anomenada Tesla Spain.

Aquesta està ubicada al carrer Muntaner dela capital catalana i té com a soci únicTesla International. La companyiacaliforniana es dedicarà a la importació,distribució i venta de vehicles elèctrics isistemes d’emmagatzematge d’energia, aixícom peces, accessoris i productesrelacionats amb el sector en Espanya. Lafilial s’ha constituït amb un capital de 3.000euros i té com a president Marc JesúsCerdà. De moment es desconeix quancomençarà a operar.

Tesla ven actualment dos cotxes elèctricsde gamma alta, que són el Model S, ambcinc places, i el Model X, per a un màxim deset persones; el preu del primer oscil·laentre els 64.000 i els 127.000 euros, mentreque el segon costa entre 83.000 i 128.000euros.

Si bé els models poden carregar-se enpunts convencionals, l’empresa també hacomençat a instal·lar els seus propis super-carregadors, i actualment en disposa decinc, ubicats a València, Tarragona, Girona,Lleida i en un punt de la N-340, prop delDelta de l’Ebre.

Tipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Privada Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Privada Tema: Límits i cicles

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

TESL

A -

NO

VA S

EU A

BA

RCEL

ON

A

http://www.20minutos.es/noticia/2728033/0/gigafactoria/tesla/estados-unidos/

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 36: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Els espais per a l’emprenedoria social,l’economia solidària i l’ocupació busquenesdevenir el referent per al qui vulguitreballar projectes en el marc de l’economiasolidària.

Des de l’Ajuntament de Santa Margarida iels Monjos s’ha impulsat un nou model decreixement basat en l’economia social isolidària. Amb aquest nou model essatisfan necessitats a través delsintercanvis, la col·laboració i la cooperació,enfortint, reparant i recuperant lesrelacions socials, veïnals i familiars.

Es treballa per impulsar i acompanyarprojectes d’iniciativa social vinculats ambl’economia solidària: banc del temps, hortsocial, mercats d’intercanvi, emprenedoriasocial i treball cooperatiu (impuls deprojectes agroecològics i banc de roba;espai per a l’emprenedoria social,l’economia solidària i l’ocupació).

Tipus: Servei Lloc: Santa Margarida i els Monjos Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Servei Lloc: Santa Margarida i els Monjos Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

ECO

NO

MIA

SO

CIA

L I S

OLI

RIA

– E

MPR

ENED

ORI

A, C

OO

PERA

TIVI

SME

I AU

TOO

CUPA

CIÓ

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 37: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

CERC

LE D

E L’A

UTO

OCU

PACI

Ó -

FES

COO

PERA

TIVA El projecte s’orienta a crear cooperatives al

municipi a partir de fomentarl’autoocupació entre persones a l’atur.

La primera fase la conformen sessionsinformatives i de sensibilització i, acontinuació, les persones participantsreben la formació i qualificació (180 hores)que les dota dels coneixements i aptitudssuficients per crear les cooperatives. Latercera fase és la de validació i execució, enquè s’acompanya els i les participants perelaborar el pla d’empresa i fer la constituciósocietària. Aquesta fase incorpora ellliurament de premis econòmics als millorsplans d’empresa. La darrera fase ésanomenada «Empenta inicial»: un copcreada la cooperativa, l’Ajuntament és elprimer client de les cooperatives, en lamesura del possible.

Es tracta d’una contractació menor quepermet començar a engegar l’operativa del’empresa, però que l’obliga a buscar mésclients per subsistir.

L’objectiu general del projecte és impulsarla creació de cooperatives i el creixementde l’economia social al municipi.

Tipus: Projecte Lloc: Vallirana Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte Lloc: Vallirana Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 38: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

SERV

EIS

FIN

AN

CERS

ÈTI

CS I

SOLI

DA

RIS Coop57 és una cooperativa de serveis

financers ètics i solidaris que recull estalvipopular per finançar projectes d’economiasocial i solidària. L’impuls de l’emprenedoriacooperativa i el servei a les entitats quetreballen contra l’exclusió social i lacooperació internacional és l’objectiuprincipal del projecte.

El conveni de col·laboració ambl’Ajuntament d’Arbúcies combina lapromoció econòmica local amb l’acció sociali es dirigeix a potenciar un teixit productiuamb responsabilitat social, ambiental icomunitària.

Tipus: Serveis Lloc: Arbúcies Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Serveis Lloc: Arbúcies Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 39: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

DIG

IPAY

4GRO

WTH

(D4G

) – E

CON

OM

IA S

OCI

AL

I SO

LID

ÀRI

A D4G és un projecte innovador dedinamització del comerç i l’economia local iuna política d’estímul de la demandainterna, en el marc de l’economia social isolidària a Santa Coloma de Gramanet. Estracta d’un projecte implementat enpartenariat amb el municipi de Granollers ila comarca del Berguedà. Implicamecanismes redistributius de la rendaespecialment favorables per entornsperifèrics (àrea metropolitana) i contexts decrisi. La missió del projecte és millorar larendibilitat de comerços i empreses i reduirla taxa d’atur.

Els objectius principals són:• 1ª fase: estimular que el consum de lespersones, entitats i empreses de SantaColoma es quedi a la ciutat i que el diner hicirculi durant més temps. La via peraconseguir-ho és canalitzar despesa pública(subvencions, salaris, etc.) a través d’unCircuit de Comerç Social d’àmbit local (CCS).• 2ª fase: afavorir que el préstec arribi alscomerços i empreses de Santa Coloma ique ho faci en millors condicions. Lamanera d’aconseguir-ho és coavalar unsistema de préstec mutu dirigit alsmembres del CCS.

Santa Coloma de Gramenet serà el primermunicipi de l’Estat en canalitzar despesapública amb l’objectiu d’augmentar l’efectemultiplicador dels fluxos de caixa del’Administració pública, per tal d’assolir unamajor circulació interna del diner.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Santa Coloma Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte pilot Lloc: Santa Coloma Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 40: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

EN B

ICI S

ENSE

ED

AT

Tipus: Prova pilot Lloc: Barcelona Iniciativa: Publico/Privada Tema: Límits i ciclesTipus: Prova pilot Lloc: Barcelona Iniciativa: Publico/Privada Tema: Límits i cicles

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

En Bici Sense Edat és una iniciativainnovadora, originada a Copenhague perOleKassow: CyclingWithoutAge. La idea queorigina el projecte és simplement la deretornar la capacitat d’anar amb bicicleta a lagent gran, tenint en compte les dificultats demobilitat d’aquest col·lectiu. La clau per fer-hopossible és l’ús dels rickshaws, un tipus detricicle elèctric amb el qual es pot oferir a lagent gran l’experiència de tornar a anar enbicicleta, alhora que es construeixen novesrelacions intergeneracionals entre el ciclistesvoluntaris i els passatgeres.

A l’any 2016, fruit de l’esforç conjunt de duesentitats (Vanapedal i Biciclot) i amb el suportde l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitatde Catalunya, es va realitzar a Barcelona laprimera prova pilot del programa En BiciSense Edat. Durant 10 setmanes es vampoder oferir de manera totalment gratuïtasortides en bicicleta a 9 centres i/o entitatsdedicats a la gent gran a la ciutat deBarcelona. Amb la col·laboració d’unatrentena de voluntaris/as es van poderrealitzar un total de 73 sortides que vangaudir 142 passatgers/as de 6 barris diferentsde la ciutat.

Al llarg de la realització de la prova pilot, lainiciativa va ser valorada molt positivament,tant per part dels beneficiaris directes delservei com per part de la gent del carrer queho veia passar. Actualment, s’està treballantper donar-li continuïtat a Barcelona i percol·laborar amb altres municipis que tambého vulguin implantar a la seva ciutat.

Page 41: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

PRO

JECT

E TO

MA

LIER

S - F

ORM

ACIÓ

I RE

CERC

A E

N A

GRO

BIO

DIV

ERSI

TAT En el projecte Tomaliers, dotze joves estudien

100 varietats tradicionals de tomàquet als sòlsde Sant Vicenç dels Horts, seleccionant lesmillors varietats pel que fa a les qualitatsd'olfacte, gust i tacte. Es tracta d’un projecte derecerca que inclou la participació deconsumidors i d'agricultors del municipi, i en elque es formen joves en l'àmbit de l'agronomia,en la recerca i en la comunicació de producte.Els resultats del projecte permetran, d'unabanda, donar a conèixer a la societat els valorsde l'agrobiodiversitat; de l'altra, promoure lesproduccions locals de tomàquet.

Objectius:a) donar formació en agronomia, horticulturaecològica i agrobiodiversitat.b) treballar la comunicació social amb elmunicipi, fent protagonistes als joves de tot elprocés i dels missatges generats. c) assolir l'objectiu de recerca consistent enseleccionar les varietats tradicionals més idòniesper oferir-les als agricultors.

Finalment, per facilitar la divulgació delsobjectius i dels resultats del projecte a lasocietat, i per millorar les habilitatscomunicatives dels participants en el projecte,s’ha iniciat un procés de formació específica entemes de comunicació. La voluntat és facilitareines als alumnes que els siguin útils perdivulgar els objectius i els resultats del projecte ifer-los protagonistes. Com a part d’aquestaestratègia, els Tomaliers han posat en marxa laseva web, concebuda com una plataforma queha de servir per explicar de manera activa elsprogressos que es vagin assolint en matèria deformació, recerca i comunicació.les produccions locals de tomàquet.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Sant Vicenç dels Horts Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte pilot Lloc: Sant Vicenç dels Horts Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 42: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

COBO

I – E

SPA

I DE

COTR

EBA

LL CoBoi, laboratori cívic d’emprenedoria ieconomia social d’arrel comunitària iparticipativa, és concebut com un espai detreball col·lectiu, on es generen i impulseniniciatives de transformació social amb unacontribució expressa a un modeld’economia social i col·laborativa. La iniciativa pretén contribuir a fomentarun model d’economia col·laborativa, totimpulsant l’economia i l’emprenedoriasocial, dinamitzant la comunitat i afavorintla innovació social, el desenvolupament deles persones i l’impacte socioeconòmic alterritori.

El projecte impulsa l’economiacol·laborativa a través d’accions de suport aemprenedors socials; la gestió d’unallançadora de projectes d’impacte social(Llançadora d’Emprenedoria);l’acompanyament i suport formatiu vinculata les iniciatives emprenedores; la gestiód’un espai de cotreball; la creació d’unecosistema col·laboratiu i l’aposta per lacapacitació i l’apoderament de lespersones. També treballa per aconseguir-ho a través de l’establiment de sinergiesamb iniciatives i entitats afins; la difusió delmodel d’economia col·laborativa i d’impactesocial; el suport a la Llançadora d’Ocupació,basada en tallers grupals i col·laboratius; lamillora de l’ocupabilitat de les personesjoves i la potenciació de les actitudsemprenedores i la prospecció d’iniciativesque donin resposta a reptes socials.

Tipus: Serveis Lloc: Sant Boi de Llobregat Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Serveis Lloc: Sant Boi de Llobregat Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 43: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

PLA

DE

BUIT

S - p

ropo

stes

tem

pora

ls p

er a

profi

tar

espa

is e

n de

sús L’Ajuntament de Barcelona ha posat en

pràctica el pla BUITS (Buits Urbans ambImplicació Territorial i Social) amb l’objectiud’impulsar la implicació ciutadana en laconcepció i la gestió d'espais que nos'utilitzen, a fi de dinamitzar-los, fer-ne unús comunitari i evitar-ne la degradació.

Mitjançant un concurs, una comissiód’avaluació —formada per representantsd’entitats i de grups polítics municipals—n'ha cedit l'ús temporal a entitats iassociacions de la ciutat perquè hidesenvolupin activitats temporals, enl’àmbit educatiu, esportiu, lúdic, recreatiu,cultural, artístic, ambiental, paisatgístic i/osocial.  Es tracta de solars de titularitat municipalde entre 100 i 5.000 m2 sense previsió deconstrucció a curt termini. El pla s'adreça aentitats públiques o privades sense ànim delucre, a les quals se cedeix la gestiód’aquests espais per una durada màximade tres anys.

Tipus: Projecte consolidat Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte consolidat Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 44: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

XARX

A D

’ESC

OLE

S PE

R A

LA

SO

STEN

IBIL

ITAT

DE

CATA

LUN

YALa XESC està formada per la xarxa d’escolesverdes que promou la Generalitat deCatalunya i per les xarxes locals quepromouen programes d’educació per a lasostenibilitat adreçats als centres educatiusde Catalunya. Aquesta iniciativa estableixmecanismes d’intercanvi que afavoreixen laparticipació i la comunicació de lacomunitat educativa i enriqueixen l’activitatpròpia de cada xarxa i de cada centreescolar, incentivant a la vegada la posadaen marxa de propostes que, a la llarga,calaran en la sensibilitat ambiental delsciutadans i les ciutadanes del futur.

Objectius•Establir mecanismes de coordinació id’intercanvi que facilitin la col·laboracióentre xarxes.•Fomentar el debat intern per avançar en laconceptualització de l’Educació per a laSostenibilitat en l’àmbit dels centreseducatius.•Organitzar espais d’intercanvid’experiències entre els centres educatius.•Col·laborar en la formació del professorat ifacilitar recursos educatius.•Promoure la recerca i l’avaluació sobre elprocés de l’educació per a la sostenibilitat iels seus resultats.•Potenciar la formació de xarxes locals, allàon no n’hi hagi, així com ajudar a consolidaraquelles que ja estan formades.•Establir lligams amb altres xarxes d’altrescomunitats autònomes, europees ointernacionals.

Tipus: Projecte Lloc: Catalunya Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte Lloc: Catalunya Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 45: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

LA C

ARB

ON

ERA

CEL

RÀ Des de l'Associació de Voluntaris per a la

Millora i Protecció de l'Entorn Natural,entitat sense ànim de lucre, ha realitzat unesdeveniment de caire educatiu, lúdic isocial anomenat 'La Carbonera Celrà' ambl'afany de recuperar una activitat tradicionalcom és l'elaboració del carbó, fent partícipsa diferents grups socials (gent gran, joves,famílies, nens, esplais, escoles, entitats) enels vessants educatiu, cultural, de lleure isocial.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Manresa Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte pilot Lloc: Manresa Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 46: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

ESPI

GO

LAD

ORS

– E

MPR

ESA

SO

CIA

L: in

nova

ció

i eco

nòm

ica

circ

ular Espigoladors és una organització sense

ànim de lucre que lluita contra elmalbaratament alimentari alhoraempodera a persones en risc d’exclusiósocial d’una manera transformadora,participativa, inclusiva i sostenible.

L’organització s’encarrega de recuperar lafruita i verdura que es descarta, ja sigui perun descens de vendes, per raonsestètiques, per excedents de producció oper que la fruita està madura i elconsumidor ja no la compra. En cap cas esrecull fruita o verdura que no sigui apta pelseu consum. El 95% dels aliments que esrecullen es canalitzen cap a entitats socialspròximes a la zona de recollida. La restad’aliments es transforma en conservesnaturals i es comercialitzen sota la marca“Es Im-perfect”: melmelades, cremes, salsesi conserves de gran qualitat elaborades apartir de fruites i verdures “lletges” que, perla seva estètica, no es poden comercialitzar,o que provenen d’excedents d’empreses,productors i comerços.

Els productes que componen la gamma d’Esim-perfect són 100% naturals, 100%Artesanals i en la seva elaboració participencol·lectius en risc d’exclusió social.

Tipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Privada Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Privada Tema: Límits i cicles

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 47: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

En els últims anys, el Monestir de Poblettreballa per fer el seu funcionament eficienti convertir-se en un espai del tot sostenible.

El procés de reconversió ecològica vacomençar l'any 2007. En aquests anys, s'hareduït el consum energètic amb laincorporació d'energies verdes com la solari la eòlica, i es projecta també una novacaldera de biomassa de piròlisis per acabaramb el consum de gasoil. Amb aquestsnous sistemes energètics el monestirprodueix actualment 20 KW de potència.També han incorporat un innovadorsistema japonès per a la conversió delsresidus orgànics en fertilitzants i poderevitar així l'ús de productes químics en elscultius. 

Aquesta mateixa filosofia s'aplica al dia adia dels monjos que elaboren el seu propisabó amb restes d'aliments, es fan la pastaper rentar-se les dents, o fins i tot hanincorporat les dutxes sense sabó, que esbasen en la ionització de l'aigua, simulant elque passa de manera natural en unacascada d'aigua. 

Tots els ajustos, canvis i millores que elsmonjos han dur a terme al centre religiósels han ajudat a reduir el consum energètic,sobretot d'aigua, en un 95%, i també degasoil, a la meitat.   

Tipus: Projecte Lloc: Poblet Iniciativa: Privada Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte Lloc: Poblet Iniciativa: Privada Tema: Límits i cicles

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

POBL

ET, U

N M

ON

ESTI

R M

ÉS S

OST

ENIB

LE

Page 48: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Cornellà de Llobregat Iniciativa: Privada Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte pilot Lloc: Cornellà de Llobregat Iniciativa: Privada Tema: Límits i cicles

TAPP

ER, U

NA

APP

PER

RED

UIR

EL

MA

LBA

RATA

MEN

T A

LIM

ENTA

RI Tres joves residents a la província deBarcelona han impulsat un projecte socialper reduir el malbaratament alimentari através d’una app. L’app Tapper permet alsestabliments alimentaris i d'hostaleriapoder oferir el seu excedent diari horesabans del seu tancament.

L'activitat, que es canalitza a través del'associació “Comida · Ahorro · Conciencia”està començant a dur-se a terme almunicipi de Cornellà de Llobregat,comptant amb el suport de l'Ajuntament ialtres associacions compromeses en lalluita contra el malbaratament alimentari.

Els establiments que vulguin adherir-se deforma gratuïta ho poden fer a través de lapàgina web www.tapper.es Els fundadorsconviden a tots els propietaris de botiguesd'alimentació i hostaleria a donar-se d'alta,ja que així formaran part d'un xarxad'establiments contra el malbaratamentalimentari i seran identificats mitjançant unadhesiu.

L'aplicació per a smartphone també ésgratuïta i de moment està disponible per adispositius Android.

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Page 49: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Granollers Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte pilot Lloc: Granollers Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

ECO

CON

GO

ST –

SIM

BIO

SIS

IND

UST

RIA

L El projecte Ecocongost, a Granollers,proposa reduir el consum d’energia i decombustibles fòssils en base a modelsd’ecologia industrial en els polígonsCongost i Jordi Camp. L’objectiu ésl’intercanvi de calor entre les empresesd’aquest polígons.  La principal actuació proposada d'aquestprojecte és el disseny, l’obra,subministrament i model/servei de gestió inegoci, d’un sistema de producció idistribució d’energia tèrmica en els polígonsCongost i Jordi Camp. Aquest sistema ha depermetre la connexió de múltiples fontsenergètiques locals (calor residual de lesindústries, calor a partir de la combustió debiogàs, calor produït en planta decogeneració...), proveint de calor a baixatemperatura i/o en forma de vapor elsdiferents usuaris industrials ubicats en elspolígons.

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 50: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Privada Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Privada Tema: Límits i cicles

REN

É +

QU

E EL

ECTR

OD

OM

ÈSTI

CS, C

OM

ERÇ

FAM

ILIA

R I R

ESPO

NSA

BLE “René + que d’electrodomèstics”, una botiga

familiar i de barri, des de l’any 2009, haconvertit el seu local en un espai de comprai divulgació de l’eco-eficiència, unint lescaracterístiques de la botiga de proximitat iel tracte directe amb el comerçresponsable, l’eficiència energètica i la salut.

Assessoren els clients per trobar elproducte que més s'hi adapti a lesnecessitats tot tenint en compte l'eficiènciaenergètica, però no només pel que fa alconsum directe d'electricitat, sinó també ala durabilitat, el procés de fabricació, lapossibilitat de reciclatge final i la políticaambiental i social de l'empresa que l'ha fet.A més, aconsellen com aconseguir un bonús i manteniment i fomenten la reparació iel reaprofitament. A la botiga disposen d'unespai per a la recollida d'electrodomèsticsen desús que tenen una segona oportunitata través de l'associació Solidança, unaentitat d'integració sociolaboral depersones amb dificultats, que fa lesreparacions i els ven a les seves botigues desegona mà.

Les obres de rehabilitació del local ons’ubica s'han fet seguint criteris debioconstrucció. S'ha recuperat l'estructuraoriginal del local i la façana de pedra, i s'hanaprofitat els grans finestrals que fand'aparador i permeten l'entrada de llumnatural, que es complementa amb diferentsdistribucions de bombetes led segonsl'hora del dia per minimitzar el consumelèctric.

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per: Botiga René

Page 51: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte Lloc: Catalunya Iniciativa: Pública Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte Lloc: Catalunya Iniciativa: Pública Tema: Límits i cicles

MA

RVIV

A -

UPC

YCLI

NG

TH

E O

CEA

NS MARVIVA és un projecte de recollida i

caracterització d’escombraries marines queestà duent-se a terme en 14 ports pesquersd’arrossegament de Catalunya. Els objectiusd’aquest projecte són la recollida de lesescombraries marines, la valoritzaciód’aquells residus que es poden reciclar, comels envasos de PET, i la conscienciació de lapoblació en general, i dels pescadors enparticular.

Els pescadors porten a terravoluntàriament les escombraries marinesque recullen en les seves xarxes de pescadurant al jornada de feina a la mar.Aquestes escombraries es dipositen en elscontenidors grocs amb els logos delprojecte i cada 15 dies aproximadament elgestor de residus passa a buidar elcontingut del contenidor.

Aquesta iniciativa sorgeix de la col·laboracióentre el projecte impulsat per l’Agència deResidus de Catalunya, de recollida icaracterització d’escombraries marinesMARVIVA, que es porta a terme gràcies alspescadors del port de Barcelona des delmes d‘octubre de l’any 2015 i el projecteUPCYCLING THE OCEANS, que laFUNDACIÓN ECOALF i el Sistema Integrat deGestió d’Envasos ECOEMBES estan portanta terme amb els pescadors de Castelló iAlacant per tal de recollir i valoritzar lesampolles de plàstic PET per fer fil i teixirnoves peces de roba.

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 52: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte Lloc: Riudarenes Iniciativa: Privada Tema: Límits i ciclesTipus: Projecte Lloc: Riudarenes Iniciativa: Privada Tema: Límits i cicles

GRI

NTI

NT

– TI

NTS

NAT

URA

LS I

SOST

ENIB

LES Grintint tenyeix amb productes naturals i

processos completament sostenibles irespectuosos amb el medi ambient,obtenint colors resistents al desgast i alrentat, de la màxima qualitat i en unaàmplia gamma de valors i tons cromàtics. El procés de Grintint permet no nomésescollir el color, sinó també usar producteslocals, adaptant la paleta a lescircumstàncies de cadascú i obtenint tonsúnics, personalitzant els teixits a lesvarietats vegetals i minerals del territori.Aquest procés és completament natural,innocu i ecològic; és l’únic tint natural aescala industrial amb aquesta certificacióque acredita el nostre total compromís ambl’entorn i amb la salut de les persones. Entractar-se d’un tint natural sensecomponents tòxics ni nocius, el producteacabat mai esdevé un residu, ja que esbiodegrada completament, , aconseguintuna total bioassimilació en l’entorn.

Grintint compta amb la participació de laFundació Astres, que aporta la gestió i lacreació de llocs de treball per a personesamb diversitat funcional, i la FundacióEmys, una entitat dedicada a la conservacióde la natura i d’on l’empresa treu lesmatèries primeres.

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 53: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Producte Lloc: Pallars Sobirà Iniciativa: Privada Tema: Límits i ciclesTipus: Producte Lloc: Pallars Sobirà Iniciativa: Privada Tema: Límits i cicles

OBR

AD

ROR

XISQ

UET

A Obrador Xisqueta és una associació senseànim de lucre del Pallars Sobirà (AltPirineu), que neix amb l’objectiu de pagarun preu just per la llana d’ovelles de raçaXisqueta als pastors i pastores que encaraconserven aquesta raça.

Per aconseguir-ho es fa a través d’un cicletancat i això vol dir: comprar, transformar ifer una venda directa de productes fetsamb 100% pura llana verge. Treballen ambles ovelles de 25 pastors i pastores delPirineu, obtenint més de 55 tones de llana,que s’utilitzen per a fer artesania i tambéper a bioconstrucció (aïllament tèrmic). Elresultat, tot plegat, és la formaciód'artesans i artesanes; el desenvolupamentd'una artesania de qualitat i innovadora100% local i la revalorització de l'ofici depastor.

La marca comercial de l'associacióés: Xisqueta.

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 54: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Producte Lloc: Arbeca Iniciativa: Privada Tema: Límits i ciclesTipus: Producte Lloc: Arbeca Iniciativa: Privada Tema: Límits i cicles

COO

PERA

TIVA

TRE

S CA

DIR

ES –

PRI

MER

A P

ROD

UCC

IÓ D

E VI

DE

NO

US Tres Cadires SCCL és un projecte

col·lectiu amb voluntat de generardesenvolupament econòmic i socialal territori de les Garrigues i l’Urgellmitjançant la recuperació i producció d’unproducte tradicional: Vi de Nous.

Tres Cadires segueix tres principis:

• La tradició. El Vi de Nous és un licortradicional de la terra. Per això es potencienla producció i el consum de begudespròpies.• El territori. El Vi de Nous és part d’unprojecte més ampli de desenvolupamentlocal del territori. Per això, les matèriesprimeres són de lamàxima proximitat possible. El vi és de laCooperativa de Maldà i les nous deBellpuig. El sucre no pot ser de quilòmetrezero, però sí de comerç just i es compra a lacooperativa Alternativa3.• El cooperativisme. Per això s’han constituitcom a Cooperativa de Treball Associat.

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 55: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Producte Lloc: Nou de Berguedà Iniciativa: Privada Tema: Límits i ciclesTipus: Producte Lloc: Nou de Berguedà Iniciativa: Privada Tema: Límits i cicles

CAL

ROIO

– R

AM

AD

ERIA

ECO

LÒG

ICA

AL

BERG

UED

À A Cal Roio es dediquen a la ramaderiaecològica de pollastres i vedellesecològiques. Especegen la carn quen'obtenen i la venen directament, duent-la adomicili o punt de recollida. La seva filosofiaes arribar a viure de la terra, de maneraequilibrada i sostenible, oferint productessans i de qualitat.

Al mateix temps, reivindiquen l'activitatramadera  com un element estructuradordel territori, essencial per a retornar-li lavitalitat.

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 56: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Prova pilot Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública-privada Tema: Límits i ciclesTipus: Prova pilot Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública-privada Tema: Límits i cicles

REW

INE

- REU

TILI

TZAC

IÓ D

’AM

POLL

ES D

E VI

El principal objectiu del projecte reWINE ésdissenyar i implementar un projecte pilotper demostrar la viabilitat d’un sistemasostenible de recollida, neteja i reutilitzaciód'ampolles de vidre en el sector vitivinícolade Catalunya.

El projecte involucra consumidors, cellers,bars, restaurants, empreses distribuïdores,botigues i deixalleries per fer una provapilot de la reutilització d’ampolles de vi, desdel seu rentat, etiquetatge, embotellament idistribució al mercat fins a la sevarecol·lecció.

El projecte preveu recuperar unes 100.000ampolles, que es portaran a la planta derentat i començaran de nou el cicle.D’aquesta manera, s’evitaranaproximadament 45 tones de residusd'envasos de vidre. S’espera finalitzar laprova pilot el juny del 2019.

reWINE compta amb un pressupost total de991.309€, del qual el 60% l’aporta la UnióEuropea, i es desenvolupa des del setembredel 2016 fins el desembre de 2019.

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 57: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte Lloc: Vilafranca del Penedès Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Projecte Lloc: Vilafranca del Penedès Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència

En el marc de l'estratègia de projeccióexterior definida per l'ajuntament i ambl'objectiu de posicionar-se a nivellinternacional com a capital del vi i territoriecosostenible, Vilafranca del Penedès haestat designada líder del projecte europeuVineyards4heat, aprovat en el marc de laconvocatòria del programa LIFE+ i dedicat ala generació d'energia verda a partir deresidus de la poda de la vinya.

El projecte Vineyards4heat (‘Vinyes percalor'), presentat i liderat per l'Ajuntamentde Vilafranca del Penedès en col·laboracióamb la cooperativa Covides, Nou Verd i delclúster Innovi, té com a objectiu garantir laviabilitat de l'estratègia municipal integradade mitigació del canvi climàtic basada en unseguit d'actuacions per generar energiaverda a partir de residus de biomassa de lapoda de la vinya.

El desenvolupament d'aquest projecteposarà en valor l'estratègia de governançalocal per a la mitigació del canvi climàtic i lageneració d'energies renovables a nivelllocal que impulsa el consistori sobre la basede criteris de viabilitat ambiental isocioeconòmica, mitjançant l'ús de recursoslocals i la participació de tots els actors dela cadena de valor de la biomassa.

VIN

EYA

RDS4

HEA

T - E

CON

OM

IA V

ERD

ACiutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 58: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Port de la Selva Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Projecte pilot Lloc: Port de la Selva Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència

CON

VERT

IR U

N A

ÍFER

EN

UN

A G

UA

RDIO

LA D

’AIG

UA

REG

ENER

AD

A L’Ajuntament del Port de la Selva i elConsorci de la Costa Braba, amb el vistiplaude l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA)impulsen un projecte pioner amb l’objectiude produir aigua a Km 0 per minimitzar elsefectes de les sequeres.

Aquesta iniciativa consisteix a recarregarl’aqüífer de la riera de Rubiés amb aiguaregenerada. Per aconseguir-ho, estransporta l’aigua depurada, queprèviament ha estat regenerada, a unespiscines des d’on es filtra a l’aqüífer perpoder reutilitzar-la. La regeneracióconsisteix a sotmetre l’aigua depurada a untractament que en restaura la qualitat fins afer-la apta per ser utilitzada de nou.

Aquesta aigua es pot destinar a usos nopotables, com per exemple regar elsjardins, i també permet recarregar l’aqüíferlocal en períodes secs, sempre que siguinecessari: bàsicament durant part de latardor, l’hivern i part de la primavera.

Aquest projecte pilot permetrà convertirl’aqüífer de la riera Rubiés en una guardiolad’aigua que es pot omplir amb aigua de ladepuradora que prèviament ha estatsotmesa a un procés de regeneració, encomptes de llençar-la al mar. Per fer-hopossible, s’ha construït una canonada pertransportar l’aigua tractada i s’han creatunes basses d’infiltració amb aiguaregenerada a la zona de Malajambota, ambun cost de 146.453,81€.

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 59: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Bages Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Projecte pilot Lloc: Bages Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència

REG

IÓ V

ERD

A -

ECO

NO

MIA

VER

DA

A L

A C

ATA

LUN

YA C

ENTR

AL Regió Verda és una marca i programa

d’activitats per promocionar el sectorempresarial del medi ambient i potenciarl’economia verda al Bages i a la CatalunyaCentral. L’objectiu és consolidar el Bagescom a regió verda, potenciant el sectorempresarial lligat a la sostenibilitat i ladenominada economia verda, i promoure elcreixement econòmic sostenible com afactor diferenciador i de competitivitat deles empreses de la comarca.

El programa promou i difon les iniciativesempresarials més destacables iinnovadores, fomenta sinèrgies icol·laboracions entre empreses, acompanyai dinamitza les empreses de nova creació,les ja consolidades, i les que estan enprocés de creixement empresarialvinculades directa o indirectament al’economia verda.

El programas sensibilitza el teixit industrial iles entitats locals del Bages perquèincorporin la sostenibilitat com a eina peraugmentar la seva competitivitat, i reforçala formació en energies renovables ieficiència energètica a la comarca delBages.

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 60: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

L’empresa Think CO2 SL ha creat unavivenda sostenible modular de fabricaciócatalana, tota ella feta amb fusta extreta delPirineu català, i pensada per instal·lar-se aCatalunya. Es tracta d’una vivenda modular,per tant, es construeix a través d’un procésindustrialitzat, el que minimitza costos ipermet aprofitar millor els materials.

La casa està dissenyada per a l’estalvienergètic; aprofita el calor del sol en hiverngràcies a les seves grans finestres; es trobaaïllada tèrmicament, amb fusta i llananatural, que eviten que escapi el calor alhivern; i en estiu el seu sistema deventilació, ombres i cobertes ventilades,permet una temperatura interior d’uns24ºC. Altre dels seus sistemes passius atenir en compte és el reciclatge d’aigüespluvials o el WC sec connectat a un sistemade compostatge.

Disposa també d’altres sistemes actius quela converteixen en una casa encara méssostenible: plaques solars en el sostre perescalfar l’aigua i fotovoltaiques persubministrar energia elèctrica a la vivenda,fent-la pràcticament autosuficientenergèticament.

Per últim, tots els materials utilitzats sónnaturals i de fàcil reciclatge. A mésl’obtenció d’aquestos està molt prop del llocde fabricació de les cases, i en principi,l’objectiu és que el mercat de venda sigui aCatalunya.

CASA

PA

SSIV

A, M

OD

ULA

R I S

OST

ENIB

LE

Tipus: Idea Lloc: Sant Cugat Iniciativa: Privada Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Idea Lloc: Sant Cugat Iniciativa: Privada Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per: Think CO2 SL

Page 61: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

L’edifici ICTA-ICP del Campus de la UAB s’haprojectat i construït per a la sostenibilitat: lacalor que s’hi genera s’aprofita a l’hivern i esdissipa a l’estiu gràcies a uns patis interiorsque també permeten l’entrada de llumnatural; l’estructura de l’edifici, de graninèrcia tèrmica, també col·labora amb elconfort passiu tèrmic. Es reutilitzen lesaigües pluvials, grises, grogues i negres peroptimitzar la demanda i el consum d’aigua.

S’han utilitzat materials de llarga vida útil ibaix impacte ambiental, prioritzat elsd’origen orgànic o reciclat, i aplicat sistemesconstructius ensec reversibles ireutilitzables.

Està certificat amb el LEED Gold i el Distintiude garantia de qualitat ambiental.

EDIF

ICI S

OST

ENIB

LE A

L CA

MPU

S D

E LA

UA

B

Tipus: Projecte Lloc: Cerdanyola del Vallès Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Projecte Lloc: Cerdanyola del Vallès Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 62: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

CENTRE ESPLAI és un equipamentinnovador, sostenible, eloqüent i integraten el seu entorn situat al barri de SantCosme (El Prat de Llobregat). Aquestincorpora un seguit de mesures d'estalvienergètic i d'aigua que s'estima que podenarribar a reduir les emissions de CO2 en un50% al llarg d'un any.

CENTRE ESPLAI s'ha concebut des dels seusorígens com un edifici sostenible. La sevaorientació permet aprofitar al màxima lallum natural i la seva doble façana a la caranord serveix per aïllar les sevesinstal·lacions i estalviar energia: és a dir,evita el sobreescalfament a l'estiu i la fugidade calor al hivern. Aquest equipamentdisposa de plaques solars, que escalfenl'aigua sanitària de l'edifici fins els 45 graus,i fotovoltaiques, que generen electricitatque després es ven a la xarxa. Tambéincorpora un sistema de re aprofitamentd'aigües, que consta de dos dipòsits degran capacitat soterrats. Un dels dipòsitsrecull l'aigua caiguda de la pluja i serveixper fer el manteniment del jardí, mentreque l'altre recull les aigües procedents deles piques de les mans i les dutxes que,després d'un acurat tractament sanitari, esdirigeix a les cisternes dels WC.

CEN

TRE

ESPL

AI -

CEN

TRE

INN

OVA

DO

R SO

STEN

IBLE

I IN

TEG

RAT

Tipus: Projecte Lloc: El Prat de Llobregat Iniciativa: Privada Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Projecte Lloc: El Prat de Llobregat Iniciativa: Privada Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per: Centre Esplai

Page 63: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

MIT

GER

ES V

ERD

ES I

MÉS

SO

STEN

IBLE

S A

BA

RCEL

ON

A Barcelona ha posat en marxa un pla perinstal·lar jardins verticals en mitgeres de laciutat, amb l'objectiu de millorar el paisatgeurbà i utilitzar l'energia natural de maneraeficient. Una de les intervencions s'ha fet aljardinet del Pedró, al cor del Raval, on s'hanplantat fins a vuit espècies diferents triadesentre les que abunden als balcons del barri.

Les plantes s'han instal·lat en cel·lesceràmiques sense sorra, i amb una capa dellana de roca i molsa que absorbeix l'aigua ipermet que s'hi agafin les arrels. Al terrat,unes plaques solars acumulen energia perfer funcionar el sistema de regautosuficient, que acumula l'aigua de lapluja. Aquestes aigües s'emmagatzemen enun dipòsit a la part de baix de la mitgera, asota del verd, i a través d'unes bombes esfa arribar l'aigua fins a dalt de l'edifici. Desd'allà va caient per darrere, entre laplantació i la paret, en un reg gota a gotaque manté humida la llana de roca.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Projecte pilot Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 64: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

BURR

ICLE

TA -

UN

A B

ICIC

LETA

RU

RAL

ELÈC

TRIC

A Burricleta es presenta com una opciód'ecoturisme de qualitat, basat en lasostenibilitat, la preservació i l'apreciació del medinatural i cultural de l'entorn.

Burricleta posa a l'abast de tothom gaudir de lanatura aprofitant les prestacions de bicicleteselèctriques, equipades amb un GPS interactiu queinclou continguts culturals i naturals, tanttangibles- arquitectura, geologia, botànica, fauna -com intangibles - història, llegendes, paisatges,valors.

Compta amb una Xarxa de Punts i Centres on espoden llogar i/o comprar aquestes bicicletespensades per democratitzar la descoberta de lanatura de manera sostenible, divertida i sana.

Tipus: Idea Lloc: Griona Iniciativa: Privada Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Idea Lloc: Griona Iniciativa: Privada Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 65: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

WEE

GO

ELE

CTRI

C - P

LATA

FORM

A D

E M

OBI

LITA

T EL

ÈCTR

ICA Weego Electric és un projecte emprenedor,

pioner en el sector de la mobilitat elèctrica,ideat i desenvolupat a la ciutat de Barcelona. Es tracta d’una plataforma deserveis de vehicles elèctrics online quereuneix l’oferta dels fabricants, proveïdors idistribuïdors d’arreu de Catalunya.

D’aquesta manera, l’usuari final disposa detotes les possibilitats que té al seu abast enun mateix portal.

La plataforma es basa en una pàgina web ien una App per a tablets i smartphones i técom a objectiu impulsar l’ús de la mobilitatelèctrica. Un dels seus punts forts ésl'organització d’escapades sosteniblesacompanyades, sempre, d’un vehicleelèctric. Weego Electric també compta ambun servei exclusiu de lloguer i venta devehicles elèctrics on s’hi poden trobar desde cotxes, motos i scooters elèctriques, finsa bicicletes o patinets elèctrics.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Barcelona Iniciativa: Privada Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Projecte pilot Lloc: Barcelona Iniciativa: Privada Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 66: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Volta BCN és una motocicleta urbanaelèctrica que, combinant tecnologia,disseny i esportivitat, proporciona a l’usuaritotes les sensacions i avantatges de circularamb motocicleta però amb l’afegit de serrespectuosa amb el medi ambient (0emissions) i l’entorn (0 soroll).

Volta BCN proporciona una conducciópràctica i sostenible. Es tracta del primermodel d’una marca que fabrica icomercialitza motocicletes elèctriques,recanvis i accessoris.

VOLT

A B

CN -

MO

TOCI

CLET

A U

RBA

NA

ELÈ

CTRI

CA

Tipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Privada Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Privada Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per: Volata Motorbikes

Page 67: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

VAN

APE

DA

L - D

ISTR

IBU

CIÓ

DE

MER

CAD

ERIE

S SO

STEN

IBLE

La distribució urbana de mercaderies a lesàrees de cascs antics suposa un reptelogístic pels distribuïdors que es trobenamb carrers estrets i per a peatons, ambrestriccions horàries per l'entrada i sortidade vehicles. Aquestes característiques,pròpies d'aquests àmbits urbans, limitenl'ús de vehicles de càrrega. Per fer efectivaaquesta proposta de repartiment,l’Ajuntament, dins del marc del projecteSmile, ha habilitat una micro-plataforma dedistribució de mercaderies situada alPasseig Lluís Companys, que funciona coma mini-moll de càrrega i descàrrega, al qualarriben els camions i furgonetes idescarreguen els paquets amb destí aCiutat Vella, i a partir d’aquest punt,mitjançant tricicles elèctrics s'efectua elrepartiment de les mercaderies, en elrecorregut que es coneix com "l'últimamilla".

Tipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Publico/Privada Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Publico/Privada Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Vanapedal és l’empresa d´Eco-logísticaencarregada. Transporta i distribueixmercaderies amb vehicles ecològicamentsostenibles, prestant un servei dedistribució eficaç i eficient en l´última fasede la cadena.

Els tricicles elèctrics, capaços de transportarfins a 180 quilograms de càrrega, son elvehicles que permeten garantir la seguretati l'accessibilitat en el transport demercaderies d’última milla, a més d'oferirvalors d'eficiència, estalvi de temps isostenibilitat i de mobilitat activa.

Page 68: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

E-CO

MPA

NY

- AM

B LA

CO

MPR

A A

CA

SA, S

ENSE

CA

RREG

AR

PES Més de 500 establiments de Sants i les

Corts ofereixen als seus clients que elsacompanyin de tornada a casa ambun vehicle elèctric. Les botigues que hiparticipen estan adherides a 4 eixoscomercials de la zona i el servei està pensatper promoure el comerç de proximitat,especialment a la gent gran i a les personesamb mobilitat reduïda.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Barcelona Iniciativa: Privada Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Projecte pilot Lloc: Barcelona Iniciativa: Privada Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per: Establiments comercials Sans i les Corts

Page 69: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

GEO

TÈRM

IA E

N L

A C

LIM

ATIT

ZACI

Ó D

’EFI

CIS

PÚBL

ICS

I CA

SES

PART

ICU

LARS El projecte ha estat posat a la pràctica a la

plaça Mercat. En aquest lloc hi ha 24 pousde captació de geotèrmia de 100 metres, 3bombes de calor i 2 acumuladors de 2.000litres d'aigua. També hi ha dues calderes,amb capacitat per consumir 620 tones debiomassa a l'any; 120 panells de captaciód'energia fotovoltàica i 4 calderes de gasnatural. El pojecte, conegut també coma illa energètica, és gestionat per Wattia,SL i finançat per Gas Natural.

En acció a la plaça Mercat i un cop estiguiconstruïda la sala de les energies que espreveu a l'edifici de l'antic hospital, elsistema s'estendrà als edificis de laresidència Montsacopa i l'Hospici, on hi hala residència de la Caritat. En una segonaampliació ha d'abastir el casal de jubilats il'edifici de la Fundació d'Estudis Superiors.Un cop els edificis públics estiguin abastits,els particulars del centre que es vulguinabastir d'energia municipal ho podran fer.

La intenció del Consorci de Medi Ambient iSalut Pública és disposar de capacitat perdotar d'energia tota la ciutat. Així doncs,tenen en previsió un segon pas. Es tracta deconnectar l'Institut Garrotxa (des del 2012,s'abasteix en un 50% a través d'energiesrenovables), amb l'Hospital d'Olot icomarcal de la Garrotxa. A partir d'aquí elshabitatges familiars del Pla de Dalt podranentrar a la xarxa.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Olot Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Projecte pilot Lloc: Olot Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 70: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

XARX

A D

E CA

LOR

I FRE

D A

L D

ISTR

ICTE

22@

DE

BARC

ELO

NA Les xarxes de district cooling and

heating proveeixen edificis o centres deconsum de tota l’energia tèrmica quenecessitin, en forma d’aigua calenta o fredanecessària per a la climatització. Elsavantatges del sistema són, segons els seuspromotors:

•La reducció de la dependència energèticade la ciutat.•L’eliminació de la contaminació perlegionel·losi, atès que no hi ha torres derefrigeració als edificis.•La disminució dels sorolls i les vibracions, il’eliminació del impacte visual dels sistemesde climatització convencionals.•Estalvis econòmics del 10%, per l’absènciad’equips de refrigeració i de calefacció alsedificis.

La xarxa del 22@ fou construïda,gestionada i explotada per l’empresaDistriclima, del grup GDF Suez, mitjançantconcessió administrativa a vint-i-set anys.

L’Ajuntament de Barcelona, per dotar declimatització el nou districte 22@, vapromoure, l'any 2002, la implantació de laprimera central de generació a la zona delFòrum.

Tipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 71: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

CERT

IFIC

ACIÓ

VER

DEG

BCE

PER

A L

A C

IM E

L CA

MP

DE

TARR

AGO

NA La Central Integrada de Mercaderies (CIM)

el Camp ha estat el primer parc logístic detot l'Estat que rep la certificació VERDE DU-Parcs Logístics, atorgada per l'associacióGreen Building Council España. Es tractad'un reconeixement que valora tots elsdetalls del projecte relacionats amb elsaspectes socials i econòmics, tenint encompte els factors que impulsen lesintervencions útils per a la societat, leseconomies locals i que milloren la qualitatambiental de l'entorn reduint els impactes. Criteris d’avaluació VERDEGBCe

L'actual tendència a incloure i establircriteris de sostenibilitat en la qual es veuimmers el sector de l'edificació i laconstrucció està portant a desenvoluparestudis i metodologies per avaluar tambéels parcs logístics des d’aquest punt devista.

En el cas del distintiu VERDEGBCe DU-ParcsLogístics, l'eina emprada ha avaluat, com jas’ha avançat anteriorment,  els aspectesambientals, energètics, socials, econòmics ide transport, així com els conceptes dequalitat i innovació del centre logístic.En aquesta primera fase, la CIM el Camp haobtingut la qualificació de 3 fulles verdessobre una escala màxima de 5, encara queel procés de certificació continua obert, atèsque noves accions que es duguin a termepodran millorar la qualificació obtingudainicialment.

Tipus: Certificació Lloc: Camp de Tarragona Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Certificació Lloc: Camp de Tarragona Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Page 72: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

L‘IL

LA D

E CE

RDÀ

AD

APT

AD

A A

L SE

GLE

XXI

Amb la intenció de generar un model urbàbasat en l’eficiència energètica, l’Ajuntamentde Barcelona, a través de la Tinènciad’Hàbitat Urbà, impulsà el 2012 el Programad’illes autosuficients, per afavorir en laconstrucció i rehabilitació d’edificis o illes laproducció autònoma de recursosenergètics, el verd urbà, els sistemes decalefacció sostenibles i conjunts, elreciclatge d’aigua, l’ús de vehicles elèctrics ialtres mesures encaminades a aconseguirl’eficiència esmentada.

Es materialitzaren les actuacions següents:-Energèticament, tendir al balanç zeromitjançant la generació in situ d’energia defonts renovables.-Aprofitament òptim dels recursos naturals:sistemes passius de control tèrmic, aïllants,proteccions solars, materials produïts demanera no contaminant i que siguinreciclables, sistemes de gestió intel·ligentdels equips, funcionament en xarxa ambaltres edificis, control del cicle complet del’aigua (tant pluvial com freàtica com delsrecursos locals, i aprofitament de les aigüesgrises), models millorats de gestió de larecollida selectiva i el reciclatge de residus. -Presència de verdmitjançant microhorts urbans i cobertesvegetals.-Construccions preparades per alsubministrament d’energia a vehicleselèctrics.

Tipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 73: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

ENLL

UM

ENTA

T SO

STEN

IBLE

- cè

l·lul

es fo

tovo

ltai

ques

per

il·lu

min

ar u

na r

oton

da En la rotonda d’unió de l’antiga C-242 ambla nova variant C-242, a l’altura de lesBorges del Camp, s’han instal·lats unsbàculs que tenen el funcionament següent:durant el dia una placa solar genera càrregaa 24 V que va a un regulador de càrregaque la transmet a les bateries. Un cop s’hacarregat totalment, el generador atura lageneració d’electricitat de la placa.

Hi ha uns radars col·locats estratègicamenten les columnes properes al accés de larotonda des de cada una de les vies, enaquest cas tres, que tenen la doblefuncionalitat d’aforadors (comptadorsoptomètrics de vehicles) i quan es va fentfosc és emissor de senyal cap al relé de leslluminàries de tal forma que aquestess’encenen durant 15 segons i incrementenla luminància de la rotonda. Aquestaemissió es fa tancant el circuit de lalluminària. Quan comença el dia es torna aobrir el circuit i, per consegüent, deixen defuncionar il·luminant de manera addicional.En fer-se fosc el rellotge astronòmic permetuna sortida de tensió del controladoroptomètric, quan un des radars detecta lapresència d’un vehicle, 50 m de distància,aleshores emet un senyal a cada relé de leslluminàries i funciona tal com s’ha descritabans.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Borges del Camp Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Projecte pilot Lloc: Borges del Camp Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Page 74: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

BAN

C D

’EN

ERG

IA D

E PR

EMIÀ

DE

DA

LT El banc d’energia és una associaciólegalment constituïda que promou l’estalvi il’eficiència energètica a benefici dels queestan en situació de vulnerabilitatenergètica. Això ho fa a través de lapedagogia i de la solidaritattransformadora. La finalitat del banc no ésacumular (ni energia ni recursos) sinócontribuir a l’estalvi amb finalitatsredistributives.

Tipus: Projecte Lloc: Premià de Dalt Iniciativa: Privada Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Projecte Lloc: Premià de Dalt Iniciativa: Privada Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 75: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

L’empresa Wattia Innova SL ha creat l'EspaiZero, un centre d'oficines capaç deminimitzar el seu consum energètic i d’autogenerar tota l’energia que necessita.

Així, aquest espai ha integrat diversossistemes d'eficiència energètica, totsaprofitant les fonts naturals i, per tant, nocontaminants, ni s’esgotaran. Així, té un poucanadenc, pous de geotèrmia, plaquessolars fotovoltaiques, un sistema detancaments ajustable per aprofitar la llumsolar, un sistema propi patentat de plaquesper escalfar i refrigerar, etc. Tot plegatgovernat per un sistema de sensors i unprograma informàtic, que és el queaconsegueix convertir l'Espai Zero en unlocal que no genera o que gairebé nogenera consum elèctric.

EspaiZero, pretenem que sigui un laboratoriviu i en constant evolució que ens ajudi amillorar en aquest camp.

ESPA

I ZER

O -

EDIF

ICI A

UTO

SUFI

CIEN

T EN

ERG

ÈTIC

AM

ENT

Tipus: Projecte Lloc: Olot Iniciativa: Privada Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Projecte Lloc: Olot Iniciativa: Privada Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 76: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

ARG

ENTO

NA

– “

RESI

DU

ZER

O”

cas

d’èx

it a

Eur

opa El poble d'Argentona, encapçala la xarxa de

municipis catalans Residu Zero. Quan elsistema de recollida selectiva porta a portaes va introduir l'any 2004, Argentona vamés que duplicar els seus nivells dereciclatge i va esdevenir una referència aCatalunya en recollida selectiva i pagamentper generació.

L’estudi realitzat per l’associació Zero WasteEurope mostra que la prevenció, lareutilització i el reciclatge creen llocs detreball, estalvien costos i protegeixen elmedi ambient i la salut pública, tal que coms’exemplifica a la localitat d’Argentona. D’altra banda, aquests esforços en ladirecció de residu zero van associades a laproducció neta, la responsabilitat delproductor, i programes de minimització deresidus per materials perillosos i difícils dereciclar. En conjunt, aquestes estratègiespràctiques i de baix a dalt proporcionenalgunes de les millors solucions urbanesdescentralitzades per reduir l'emissió degasos amb efecte d'hivernacle i estalviarenergia i recursos naturals.

Tipus: Campanya Lloc: Argentona Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Campanya Lloc: Argentona Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 77: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

ELEN

A/E

RDIB

A -

PRO

GRA

MA

D’E

FICI

ÈNCI

A E

NER

GÈT

ICA

I EN

ERG

IES

REN

OVA

BLES El Programa és una línia de suport als

municipis per facilitar l’execució deprojectes d’eficiència energètica irenovables mitjançant la col·laboraciópublico privada. S’han desenvolupat modelsjurídics, tècnics i financers. Per millorarl’eficiència energètica en la climatitzaciód’edificis municipals s’ha proposat substituirles calderes de combustible fòssil percalderes amb biomassa i per millorarl’eficiència energètica dels enllumenatspúblics municipals s’ha impulsat un modelde contracte mixt de subministrament iservei integral. Per altra banda, per tald’impulsar la generació fotovoltaica alsmunicipis de la província de Barcelona, s’haofert als ajuntaments un model bàsicperquè puguin llogar les seves cobertes aempreses productores d’energiafotovoltaica.

Hi ha un total de 123 projectes.

Tipus: Programa Lloc: Província Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Programa Lloc: Província Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 78: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

PLA

NTA

SO

LAR

FOTO

VOLT

AIC

A A

L'E

SCO

LAEs tracta d'una petita plantad'autoconsum connectada en xarxa interiori sense abocament d'excedents a la xarxa. Amés de rebaixar el consum elèctric i produirenergia renovable, serà utilitzada com arecurs pedagògic per la comunitateducativa.

L'Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament deCanet de Mar ha fet instal·lar una plantasolar fotovoltaica d'autoconsum a l'EscolaMisericòrdia. Ha tingut un cost de 10.500euros. La planta solar fotovoltaica del'Escola Misericòrdia consisteix en 16mòduls policristal·lins de 245W, amb unainclinació de 30º i una orientació de 0ºrespecte al sud. La instal·lació té unapotència en corrent contínua de 3,920 kWpi de 3,7 kW nominals en corrent alterna.

S'ha col·locat un monitor visible pelprofessorat i l'alumnat de l'escola quepermet consultar les dades instantànies deconsum total i de producció de plaquessolars. Des de l'escola i en el marcdel projecte 50/50 que té com a objectiureduir el consum energètic a l’Escola, aixícom en el marc del funcionament normalde l’escola, s’ha introduït la consultad’aquestes dades en el dia a dia delsalumnes i professors.

Tipus: Projecte Lloc: Canet de Mar Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Projecte Lloc: Canet de Mar Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 79: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

CON

SUM

D’E

NER

GIA

ELÈ

CTRI

C 10

0% R

ENO

VABL

E A

AVI

À El subministrament elèctric dels edificismunicipals d’Avià i l’enllumenat públic delpoble són amb energia 100% renovable. Avià també disposa de plaques solars alsostre de l’Ajuntament i a l’escola, i hacanviat les llums de les dependènciesmunicipals per LED.

l’Ajuntament d’Avià va treure a concurs unesbases en què els requisits demanaven unaempresa compromesa amb el mediambient i sobretot, comercialitzar total’energia 100% renovable. La guanyadoradel concurs va ser Som Energia, que és lacooperativa que ja dóna elsubministrament elèctric als edificismunicipals (ajuntament, escola,consultori…) i a l’enllumenat públic.  Lacooperativa energètica garanteix que total’electricitat és d’origen renovable, produeixi comercialitza energia 100% verda.

Es calcula que entre aquesta i altresactuacions que s’han fet dins del Pla d’Accióper l’Energia Sostenible l’estalvi serà d’uns200.000€ cada legislatura. El municipi també disposa del primer puntde càrrega de vehicles elèctrics de lacomarca.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Avià Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Projecte pilot Lloc: Avià Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 80: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

DES

GEL El DESGEL, Programa

de Diagnòstic Energètic i Simuladorde Gasos d'Efecte hivernacle Locals, en laseva versió 3.0, és una eina per mitigar elcanvi climàtic i de suport al seguiment delscompromisos del Pacte d’alcaldes,elaborada pel Grup de treball d'Energia iCanvi Climàtic de la Xarxa de Ciutats iPobles cap a la Sostenibilitat.  DESGEL 3.0. permet, entre d'altres, avaluarels consums energètics i d'emissions degasos d'efecte hivernacle del municipii avaluar el compliment dels objectius fixatsen el marc del Pacte d'alcaldes i alcaldessesper l'energia sostenible local a lesaplicacions següents:

•Eina de suport per elaborar l‘ inventaribase d'emissions del Pla d’acció per al’energia sostenible (PAES).•Eina de suport per elaborar l‘ inventari deseguiment d'emissions, que s'ha de lliurarde manera periòdica.•Eina de diagnòstic energètic i de generaciód'escenaris de futur per ajudar a adaptarles estructures de govern local perimplementar les mesures necessàries.•Eina per recollir inventaris de diversosmunicipis, comparar-ne les dades icompartir experiències.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Projecte pilot Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 81: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

SMA

RTFL

OW

ER –

EQ

UIP

SO

LAR El centre municipal mediambiental Espai

Mas d’en Pinc de Begur s’abasteix ambenergia provinent d’un equip solar. L’equip,que es diu Smartflower, per la seva formade flor, és el primer que funciona en unequipament públic de l’Estat espanyol. L’equip solar fa 2,65 metres d’alçada i pesauns 750 quilos. A més, el de Begur tébateries per emmagatzemar energia. Els 12panells, en forma de pètals, ocupen unasuperfície de 18 metres quadrats i destacaperquè segueix el moviment del sol per sermés eficient, aconseguint sempre el 100%de la seva capacitat en tot moment. A més,els panells, que es pleguen automàticamentamb la posta de sol, també,automàticament, es netegen per treure elmàxim rendiment. També es pleguen si esdetecta que el vent supera els 54 Km/h.L’equip pot arribar a generar fins a 6.200KWh/any.

Tipus: Projecte Lloc: Begur Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Projecte Lloc: Begur Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 82: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

CARR

EGA

DO

R SO

LAR

PER

A T

ELÈF

ON

BIL Sant Fruitós de Bages compta amb un

carregador per a mòbils que treballa apartir d’energia solar. Aquest nou aparell estroba ubicat a l’entorn de l’edifici Nexe-Espaide Cultura ja que és un punt concorregutdel municipi i on es realitza un gran gruixd’activitats.

El carregador és un model completamentautònom que no necessita estar connectata la xarxa elèctrica de subministrament jaque funciona únicament amb energia solar.Aquest aparell permet carregar de manerafàcil, còmoda i senzilla un smartphone ouna tablet a la via pública sense necessitatd’estar connectat a la xarxa elèctrica.El disseny del carregador solar està inspiraten un arbre. La seva estructura començaamb un cilindre de metall i una taula querodeja el màstil. La part superior estàformada per una estructura en forma deparaigües on s’hi troba el panell fotovoltaic.La base del dispositiu està fabricada ambacer inoxidable i compta amb 4 ports USBque permeten la carrega de 4 dispositius ala vegada.

L’ajuntament de Sant Fruitós de Bages hainstal·lat aquest servei gratuït per tald’oferir un servei més a la ciutadania ialhora fomentar la sostenibilitat.

Tipus: Projecte Lloc: Sant Fruitós de Bages Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Projecte Lloc: Sant Fruitós de Bages Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 83: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

CON

STRU

CCIÓ

CO

NN

ECTA

DA El projecte ‘Construcció connectada’ és una

iniciativa de l‘Ajuntament de Girona perimpulsar el sector de la construcció a travésde la innovació i la sostenibilitat.

L’objectiu de la iniciativa és fomentar eldesenvolupament de la indústria dela construcció sostenible i intel·ligent perpropiciar un desenvolupament econòmicque respecti el medi ambient i que situï laciutat de Girona i el seu entorn com a lídersen aquest àmbit. ‘Construcció connectada’s’ha estructurat a partir de cinc projectesper donar suport al teixit productiu imillorar el suport a l’ocupació. La propostaha estat subvencionada pel Serveid’Ocupació de Catalunya (SOC) en el marcdel Programa de projectes innovadors iexperimentals 2016.

El projecte vincula a tots els agents delterritori relacionats amb la construcció i lacadena de valor d’aquest àmbit, per crearsinergies i impulsar accions estratègiquesconjuntes.

Tipus: Projecte Lloc: Girona Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència Tipus: Projecte Lloc: Girona Iniciativa: Pública Tema: Xarxes i autosuficiència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 84: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte Lloc: Cerdanya Iniciativa: Privada Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Projecte Lloc: Cerdanya Iniciativa: Privada Tema: Vulnerabilitat i resiliència

CLÚ

STER

“SO

L D

ELS

PIRI

NEU

S” El projecte Clúster dels Pirineus és unprojecte transversal i multi-disciplinarengegat per associacions d’empresaris del’Alta i de la Baixa Cerdanya quedesenvolupen la seva activitat dins l’àmbitdel turisme.

L’objectiu del clúster és crear novestransversalitats tenint en compte tots elsaspectes de l’activitat econòmica per tal decrear sinèrgies entre les empreses. Es tractade col·laborar per preservar la qualitatdonant valor a les riqueses existents itrobar els objectius comuns per ajudar amantenir i a desenvolupar activitat iocupació en el territori. Per això el clústerengloba aspectes de turisme, clima, salut ibenestar, agricultura, gestió de l’aigua i delsboscos.

Entre les empreses interessades hi hahotels, càmpings, universitats, estacionsd’esquí i centres sanitaris de les duesbandes de la frontera. El clúster compta, amés, amb el suport de les administracions.

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 85: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

SELV

AN

S - p

rogr

ama

de c

onse

rvac

ió d

e bo

scos

mad

urs

i pri

mig

enis

“Selvans” neix l'any 2007 de la mà de laDiputació de Girona, on genera una xarxapreliminar de 52 reserves de boscosmadurs a través de la compra de drets detala. La finalitat del projecte “Selvans” ésestablir un sistema per conservar elsboscos madurs forestals a través d'unaestratègia de conservació i captació derecursos, de forma coordinada iconsensuada amb els diferents agents delterritori, i reproduïble en altres àmbits.Aquesta xarxa vol combinar la preservacióde la biodiversitat, la recerca i millora delconeixement, i l'ús públic. El projecteexplica des del seu inici amb una àmpliacoalició d'organitzacions públiques iprivades implicades.

Els objectius són:•Definir i articular una xarxa de rodals deboscos madurs i santuaris forestals aCatalunya.•Prioritzar i quantificar els costos deconservació dels boscos identificats comamb major prioritat i urgència deconservació.• Establir el marc i l'estratègia peraconseguir una captació de fons i/oincentius suficients per assegurar lasalvaguarda dels rodals prioritaris, i buscarfinançament activament.•Donar a conèixer la iniciativa i establiraliances i sinergies per a la sevaconsolidació i possible replicació en altresCC.AA i/o a escala estatal.

Tipus: Campanya Lloc: Girona Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Campanya Lloc: Girona Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 86: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

L’Entitat del Medi Ambient va aprovar l’any2001 el projecte de restauració d’una partdel dipòsit del Garraf i la concessió per a lacaptació i l’aprofitament energètic delbiogàs a tot el dipòsit .

El projecte de restauració afectà unasuperfície de 20 ha, que corresponen a lapart del dipòsit clausurada des decomençaments de 2000. La recuperació deldipòsit va consistir en la construcció d'onzeterrasses, reproduint les feixes agrícoles, enles que s’hi planten espècies vegetalsautòctones, amb poca demanda d’aigua(esbarzer, heura, rosa, alfals, llentiscle,marfull, ullastre, garric, arboç, alzina i piblanc) i adaptades a la zona per afavorir laintegració en el paisatge i l’avanç de lasuccessió natural. També es condicionarenels accessos. L’administració es fa càrrec delmanteniment de tota la instal·lació, eltractament dels lixiviats, l’anàlisi de lesaigües subterrànies, i l’aprofitamentenergètic del biogàs que s’hi genera a partirde la descomposició de la matèria orgànicadel dipòsit.

El projecte ha estat reconegut amb el PremiEuropeu de l’Espai Públic Urbà.

ENER

GIA

I PA

ISAT

GE

AL

DIP

ÒSI

T D

EL G

ARR

AF

Tipus: Projecte Lloc: Garraf Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Projecte Lloc: Garraf Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Page 87: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

BORS

A D

E TE

RRES

- Pe

r ge

stio

nar

el s

òl p

eriu

rbà L’Ajuntament de Vilafranca, a finals de 2011,

va inventariar les més de 130 parcel·les delmunicipi que estaven ermes (86 Ha). Es vaadreçar una carta als propietarisrecomanant-los el conreu d'aquests espais ioferint-los col·laboració a través delprojecte anomenat Borsa de Terres, queconsisteix, bàsicament, en posar encontacte els propietaris de terrenys ermsamb agricultors interessats en conrearaquestes terres.

A partir d'aquí, molts dels propietaris esposaren en contacte amb agricultors de lacomarca -alguns a través de la Borsa deTerres i molts fent el contacte directament -i un any més tard, aproximadament un 70%d'aquests terrenys es trobaven cultivades.

Amb aquesta actuació, s'ha aconseguit,sense pràcticament cap cost, millorar elpaisatge dels voltants de la ciutat i reduirproblemes associats a usos periurbansproblemàtics. Això s'ha fet, a més, evitant elrequeriment administratiu i que des del'administració es posin més complicacionsal mateix temps que s'ha donat un petitimpuls a l'agricultura local i s'ha tretrendiment a un recurs valuós existent almunicipi, el sòl agrari.

Tipus: Projecte Lloc: Vilafranca del Penedès Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Projecte Lloc: Vilafranca del Penedès Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 88: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

BAN

C D

E TE

RRES

AL

GA

RRA

F El banc de terres del Garraf (BTG) és unabase de dades de terrenys aptes per alconreu que es troben en desús o ambnecessitat de relleu generacional. Al crear,gestionar i dinamitzar el BTG, l’Agència deDesenvolupament Node Garraf es proposafrenar la pèrdua de superfície agrària útil,tot valorant el terreny de cultius perduts oinsuficientment aprofitats i informant,facilitant i mitjançant el contacte entrepersones propietàries de parcel·les aptesper a l’explotació agrícola ubicades al Garrafi persones interessades a engegar-hi unprojecte professional de produccióagroecològica i de proximitat.

El BTG es configura com un registreadministratiu públic, format per parcel·lesaptes per a l’explotació agrícola, tantcultivades com cultivables, en el qual podenparticipar les persones amb terrenys quevoluntàriament sol·licitin la inscripció,segons el model normalitzat aprovat.

Es tracta d’una acció innovadora impulsadaa la comarca per reactivar l’agricultura deproximitat, activitat que, en els darrersanys, és residual al territori. El sector tépotencial de creixement, és emergent, irepresenta una aposta dedesenvolupament sostenible. Alhora,permet donar valor afegit als productesagraris locals, ajudar a equilibrar el territorii diversificar l’activitat productiva.

Tipus: Projecte Lloc: Garraf Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Projecte Lloc: Garraf Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 89: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

BAN

C D

E LL

AVO

RS A

L VA

LLÈS

ORI

ENTA

L Els objectius del banc de llavors són, d’unabanda, catalogar, recuperar i difondrel’agrobiodiversitat del Vallès Oriental i, del’altra, incrementar la presència de varietatstradicionals al mercat agroalimentari.

El banc de llavors té quatre grans àmbits detreball: la posada en marxa i mantenimentdel banc de llavors, la recerca icaracterització de les varietats locals, elregistre al catàleg de varietats localsd’interès agrari de Catalunya i lamultiplicació i divulgació, actuant com acòpia de seguretat de totes les llavors quees cultiven i que, per qualsevol problema odescuit, podrien desaparèixer. També, té lafunció de catalogar, recuperar i difondrel’agrobiodiversitat de la comarca id’incrementar la presència de varietatslocals al mercat agroalimentari.

El banc, físicament, es troba al Museu deCiències Naturals de Granollers. Disposad’estudis de varietats locals ambpossibilitats de ser reintroduïdes als circuitscomercials i fa accions de transferència idifusió per donar a conèixer les varietats iles seves característiques i qualitats alsproductors i productores locals.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Vallès Oriental Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Projecte pilot Lloc: Vallès Oriental Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 90: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

HIG

H L

INE

SAN

TS –

BA

RCEL

ON

A Els “Jardins de la Rambla de Sants” és elnom que rep el nou espai verd que sorgeixdel cobriment de les vies de Sants. Aquestsjardins estan ubicats al carrer Antoni deCapmany, entre la plaça de Sants i el carrerRiera Blanca.

Amb aquests jardins els barris adjacents ales vies ferroviàries guanyaran un nou espaiverd de 760 metres lineals, essent l’oberturad’aquesta zona verda una millora peraquests barris densament poblats, ajudanta eliminar la fractura urbana quehistòricament han comportat les vies deltren.

La jardineria d’aquest àmbit es composad’una banda discontinua de parterres,arbrat, plantes enfiladisses i jardineres ambvegetació penjant sobre els murs, així comd’un gran talús plantat amb vegetacióentapissant.

Entre les novetats que presenta la rambladestaca la instal·lació de 539 panells decèl·lules fotovoltaiques en 738 m2 desuperfície, que permetrà cobrir lesnecessitats energètiques que té l’àmbit, aixícom la construcció d’un umbracle, queestarà semi cobert i serà d’ús polivalent.

Tipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 91: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

DIS

TRIC

T O

F TH

E FU

TURE

A S

ABA

DEL

L District of the Future és un projecte finançatpel 7è programa marc de recerca idesenvolupament tecnològic de la UE, ambl’objectiu d’augmentar l’eficiència energèticaen un districte de la ciutat amb la innovacióque ofereixen les tecnologies de lainformació i les comunicacions.

Els districtes 4 i 5 han estat els triats aSabadell per desenvolupar el projecte, ambtres edificis de referència: la central derecollida pneumàtica de Can Llong, l’edificiadministratiu de Can Marcet i l’edificid’habitatges Can Llong IV de VIMUSA,mitjançant la monitorització del seuconsum i producció energètica,meteorologia, elements passius delsedificis, grau d’ocupació i comportamentenergètic dels seus usuaris.

Així, s’han proposat mesures d’eficiènciaenergètica en aquests edificis municipals,que permetrien aconseguir una reduccióentre un 30 a un 40% del consum d’energiai les emissions de CO2, així com a millorar laconsciència i implicació de la ciutadania.

Aquest projecte contribueix a què elsgoverns de les ciutats adoptin eines TIC perassolir els objectius marcats per la UE pel2020, en què el 20% de l’energia procedeixide fonts renovables, un 20% d’augment del’eficiència energètica i la reducció del 20%de gasos d’efecte hivernacle.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Sabadell Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Projecte pilot Lloc: Sabadell Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 92: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

FERT

ILEC

ITY

- sos

teni

bilit

at a

grou

rban

a m

itja

nçan

t hi

vern

acle

en

cobe

rta El projecte coordinat per la UAB-UPC avalua

un concepte ecoinnovador per la millora dela sostenibilitat dels edificis en zonesurbanes i produir aliments d’alta qualitat,mitjançant la integració d’hivernacles deproducció intensiva a les cobertes deledificis. L’objectiu general del projecte ésanalitzar des d’un punt de vista tecnològic ide sostenibilitat aquest nou sistema deproducció hortícola per sistemes urbansmediterranis. El desenvolupament del’estudi compta amb la integració d’einesd’anàlisis ambiental i econòmic de cicle devida (ACV i ACC); anàlisis energètic(simulació CAE) i de sostenibilitat (MIVES)així com mètodes d’avaluació agronòmica ide viabilitat d’implementació.

Els resultats esperat són: una validaciófuncional del sistema d’integració edifici-hivernacle els quals intercanviïn fluxosd’energia, aigua i CO2per produir alimentsper mitja augment de l’eficiència en l’ús del’aigua de pluja en cultius com a recursurbà; una mitigació directa de les emissionsde gasos efecte hivernacle CO2 residualtant de l’edifici com de la producciód’aliments; una reducció d’emissions CO2indirecta associada a un estalvi energètictant en l’hivernacle com l’edifici; laidentificació de les etapes crítiques a nivellambiental i econòmic de tot els procés i laavaluació integració del sistema com amodel de negoci; integració de laagricultura urbana en hivernacles encoberta al planejament urbà sostenible.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Projecte pilot Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 93: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

SAN

T CU

GAT

SM

ART

CIT

Y La ciutat de Sant Cugat del Vallès ha fet unaaposta clara per esdevenir una smartcommunity. En aquest sentit, l’Ajuntament,en col·laboració amb l’empresariat i lasocietat civil, impulsa des de 2011 un plaestratègic per aconseguir una societatbasada en el coneixement, el talent i lainnovació, alineant-se amb l’estratègia decreixement sostenible que promou la UnióEuropea.

En el marc d’aquest pla, la ciutat ha posaten marxa una prova pilot per experimentaralguns sistemes de gestió urbanainnovadors. L’Ajuntament ha delimitat unazona d’innovació tecnològica (smart street)en què, en col·laboració amb deu empresescatalanes líders en TIC, s’han implementatun aparcament guiat per vehicles, un puntde recollida d’escombraries intel·ligent, unsistema d’enllumenat per detecció depresència, un sistema de reg que detecta lahumitat i un pas de vianants amb sensorslluminosos, entre d’altres. Després d’un anyde proves, el pla d’enllumenat amb criterissmart s’ha implementat a tota la ciutat,permetent un estalvi del 30% en la facturaeconòmica i ambiental.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Sant Cugat Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Projecte pilot Lloc: Sant Cugat Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 94: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

SUPE

RILL

ES -

un n

ou m

odel

d’e

spai

púb

lic"Superilles" és un projecte de ciutat —ideatper l’Ajuntament de Barcelona, encol·laboració amb l’Agència d’EcologiaUrbana—, que pretén impulsar la mobilitatsostenible, l’ús intensiu de l’espai públic, labiodiversitat, una cohesió social queafavoreixi la participació ciutadana, reduirla petjada ecològica i, en definitiva, destacarla dimensió humana de la ciutat. L’actuacióté lloc en una unitat territorial més petitaque un barri però més gran que una illa decases.

L’objectiu és millorar la qualitat i lescondicions de vida de les persones que hiviuen, amb una gestió racional delsrecursos naturals i de l’espai públic permitjà d’una participació activa de tots elsagents i combatent la desigualtat i l’exclusiósocial.

Què s’està fent a les superilles?

1. Una mobilitat més sostenible.2. Revitalitzar l’espai públic.3. Fomentar la biodiversitat i el verd urbà.4. Fomentar el teixit social i la cohesió. 5. Impulsar l’autosuficiència en l’ús delsrecursos.6. Integrar els processos de governança.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Projecte pilot Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 95: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

PRO

GRA

MA

AJU

NTA

MEN

T +

SOST

ENIB

LE Un àmbit prioritari d’actuació del’Ajuntament de Barcelona és el respecte delmedi ambient de la seva pròpiaorganització. Les iniciatives de millora estanemmarcades en el Programa anomenatAjuntament + Sostenible (A+S), que s’inscriuen l’Agenda 21 de Barcelona.

El Programa A+S és liderat per l’àread’Hàbitat Urbà i es treballa de maneratransversal amb la resta de sectors,districtes i instituts municipals, i orientagran part dels seus esforços a sensibilitzar,formar i informar els treballadors i lestreballadores municipals. Els seus àmbitsde treball inclouen des de la compra deproductes més sostenibles (mobiliari,material d’oficina, parc mòbil), fins a lacontractació de serveis (neteja i recollidaselectiva de residus), el mantenimentd’edificis, la realització d’obres i els requisitsde medi ambient pel que fa alsesdeveniments.

Els resultats del programa són que el 100%dels contractes municipals incorporencriteris ambientals de caràcter obligatori; lareducció del consum de paper i ús de paperreciclat, compra responsable de fusta ,reducció del consum d’aigua potable id’energia.

Tipus: Programa Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Programa Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 96: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

ECAT

202

0 - E

STRA

TÈG

IA D

E CR

EIXE

MEN

T IN

TEL·

LIG

ENT,

SO

STEN

IBLE

I IN

TEG

RAD

OR L’economia verda ofereix grans oportunitats

econòmiques a la indústria, el sectorenergètic, l’agricultura i el turisme. En elmarc de l’ECAT 2020, s’impulsal’aprofitament d’aquestes oportunitatsmitjançant el foment de l’ús sostenible delsrecursos naturals, de la generaciód’energies renovables, de la protecció delsecosistemes i la biodiversitat i de laintegració de les activitats humanes localsamb el manteniment i la millora delpatrimoni natural. D’aquesta manera, s’obtéun valor que genera riquesa i,especialment, una ocupació que fixa lapoblació al territori, i es promou una novaindústria basada en les noves tecnologiesenergètiques.

Objectius:•Potenciar nous jaciments d’ocupació enl’àmbit de l’economia verda.•Promoure l’orientació cap a la sostenibilitatdel teixit productiu.•Promoure un ús eficient de l’energia i altresrecursos.•Promoure les fonts d’energia renovable.•Promoure la minimització i la valoració deresidus.

Tipus: Estratègia pilot Lloc: Catalunya Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Estratègia pilot Lloc: Catalunya Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 97: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

ESTR

ATÈG

IA C

ATA

LAN

A D

'ECO

DIS

SEN

Y El Govern aprovà, el 2014, l’Estratègiacatalana d’ecodisseny per a una economiacircular i ecoinnovadora (Ecodiscat), unaeina d’ecoinnovació que té com a objectiupromoure l’economia circular, a través delreciclatge, i una major sostenibilitat a l’horade produir i consumir productes. Es tractad’un tipus de disseny que incorpora criterisambientals per assolir productes méssostenibles, més segurs i menys tòxics, ambun consum menor de recursos i dematèries primeres i que redueix costos enmatèries primeres i consum de recursos.

Liderada pel Departament de Territori iSostenibilitat, un total de 6 departamentsparticipen en l’Ecodiscat, que crea un marcestable per establir sinergies entre tots elsagents implicats en els sistemes deproducció i consum, incloses lesuniversitats i els centres de recerca..

La finalitat principal de l’Ecodiscat éscontribuir a l’eficiència en l’ús dels recursos ia reduir l’impacte ambiental al llarg de tot elcicle de vida de productes, serveis iactivitats. També busca ajudar a millorar lacompetitivitat d’empreses i organitzacionsamb l’ús eficient dels recursos i eldesenvolupament de nous productes iserveis eficients i sostenibles, que són laclau d’aquesta competitivitat. Tambéestableix actuacions per incrementarl’oferta de productes i serveis méssostenibles i actuacions per fomentar-ne lademanda.

Tipus: Estratègia Lloc: Catalunya Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Estratègia Lloc: Catalunya Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 98: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

ESTR

ATÈG

IA S

MA

RTCA

T El Govern català ha presentat l’EstratègiaSmart de Catalunya (smartCAT), la líniaestratègica aprovada per estendre elconcepte d’smart city a escala del que laComissió Europea anomena smart region idesplegar un programa que integri icoordini les iniciatives locals i supralocals,doni suport a les empreses i impulsiiniciatives smart en clau de país. Aquesta hade convertir Catalunya en una smartregion o territori intel·ligent de referència iabast internacionals, que tregui profit del’ús de la tecnologia i la informació digitalper tal d’innovar en els serveis públics,impulsar el creixement econòmic ipromoure una societat més intel·ligent,sostenible i integradora.

Tipus: Estratègia Lloc: Catalunya Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Estratègia Lloc: Catalunya Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 99: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

FUST

ES S

EBA

STIÀ

– C

ASE

S EF

ICIE

NTS La fusteria pallaresa, ubicada a Rialp, es

dedica en la construcció de cases de fustad’alta eficiència energètica.

Amb un quart de segle d’existència FustesSebastià s’ha anat adaptant a lesnecessitats del mercat. Sense abandonarles estructures de fusta, han reorientatl’activitat cap a la construcció de caseseficients: bioconstruccions prefabricades amida caracteritzades per un baix consumenergètic. Gràcies al seu aïllament, ambfinestres i marcs energèticament eficients,les cases de fusta estalvien un 80% ladespesa de calefacció, electricitat i aiguacalenta.

A més de les cases ja construïdes, l’empresaha rebut premis internacionals a l'eficiènciaenergètica en la construcció (EIT Awards2012 i el Concurs Iberoamericà Passivhaus).

El preu de la construcció és similar al d'unacasa normal, segons els detalls i els acabatsque demani el client, però el temps deconstrucció és molt més curt: en dues otres setmanes està construïda

Tipus: Producte Lloc: Rialp Iniciativa: Privada Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Producte Lloc: Rialp Iniciativa: Privada Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 100: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

TAXE

S PE

R LA

REC

OLL

IDA

DE

BOLE

TS A

PO

BLET La taxa per la recollida de bolets al bosc de

Poblet, llençada com a prova pilot per laGeneralitat de Catalunya al 2012, preténregular aquesta activitat. L’objectiu principalés que el boletaire aficionat que practiquil’activitat gaudeixi de la recol·lecció d'acordamb les recomanacions i les bonespràctiques, i reconegui les diverses varietatsde bolets existents al bosc de Poblet.   El preu  públic establert per obtenirl’autorització de recol·lecció de bolets, és de10 €/ temporada per persones majors de18 anys, 5 € / temporada per menors d’edatamb edats compreses entre els 14 i 17 anysi jubilats que no tinguin la condició deveïnatge. Les persones que tinguin lacondició de veïnatge tenen una bonificaciódel 90% i per tant el cost és de 1 € /temporada. Es poden recol·lectar com amàxim 6 quilograms per persona i dia. Elssol·licitats rebran un document acreditatiunominal que permet a la persona física queel posseeixi anar a recollidor bolets duranttota la temporada.

El primer any d’implementació 2012-2013,es van  expedir 2.158 autoritzacions per a larecol·lecció de bolets al Paratge Natural dePoblet i la seva zona d’influència, i l’importde recaptació fou de 4.290 €. Les zones autoritzades estan degudamentsenyalitzades i les infraccions es sancionensegons estableixen les lleis forestals.

Tipus: Prova pilot Lloc: Poblet Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Prova pilot Lloc: Poblet Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 101: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

LLEI

DA

+BIO

DIV

ERSI

TAT

– A

PAD

RIN

AM

ENT

DE

CAIX

ES N

IU El projecte “Apadrina una caixa niu” convidaals ciutadans, a títol individual o en família,a fer-se càrrec d’una caixa niu. Elcompromís de participació en el projecte,implica des de la construcció i col·locació dela caixa en un espai verd de la ciutat, fins alseguiment de la nidificació i posteriorneteja i manteniment d’aquesta. Alhora, elsparticipants reben assessorament, suport iinformació per ajudar-los a identificar iconèixer els ocells urbans més comuns a laciutat. 

En el taller de construcció i col·locació decaixes niu, s’han preparat 15 caixes, ques’han col·locat principalment al parc de laMitjana. Han assistit al taller un total de 35persones que han adquirit el compromís defer un seguiment durant la primavera il’estiu.

Tipus: Project pilot Lloc: Lleida Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Project pilot Lloc: Lleida Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 102: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

VIU

LA

RIE

RA! –

PA

RTIC

IPAC

IÓ E

N M

ILLO

RA D

E RI

US

I RIE

RES El projecte Viu la riera! neix amb el propòsit

de fomentar la participació ciutadana en lamillora dels espais fluvials, ja que els rius irieres amaguen un gran potencial perafavorir el benestar i la qualitat de vida deles persones.

El projecte compta també amb una einaweb per afavorir la participació ciutadanaque permet recollir opinions, interessos ivisions dels ciutadans sobre els espaisfluvials, i incorporar-los en les accions ques’hagin d’implementar per millorar laqualitat d’aquests espais fluvials.

L’àmbit d’actuació comprèn el corredor de lariera de Caldes, al seu pas pels municipis deCaldes de Montbui, Palau-solità iPlegamans, Santa Perpètua de Mogada i LaLlagosta.

El projecte compta amb el suportd’associacions i entitats d’àmbit local, i de laciutadania, la col·laboració delsajuntaments de Caldes de Montbui, Palau-solità i Plegamans, Santa Perpètua deMogoda i La Llagosta, i diverses universitatsi centres de recerca, així com el suport del’Obra Social de La Caixa.

Tipus: Projecte Lloc: Riera de Caldes Iniciativa: Público-privada Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Projecte Lloc: Riera de Caldes Iniciativa: Público-privada Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Page 103: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

PLA

DE

PAIS

ATG

E D

E CE

RVER

A El Pla de paisatge de Cervera (2015) és un plapioner pel que fa a l’ordenació i la gestió delpaisatge a l’escala local a Catalunya. Eldocument ha estat promogut per la paeria deCervera i ha comptat amb la participació iimplicació d’11 entitats locals.

La part més rellevant del document és la quedefineix els Objectius de Qualitat Paisatgística(OQP), i les Accions que cal emprendre perassolir-los. El pla, per tant, estableix tresobjectius per l’assoliment de la qualitatpaisatgística: la rehabilitació i valorització delnucli històric, la dotació d'accessos “endreçats”als nuclis urbans i rurals, i l'actuació sobre elpaisatge i el patrimoni agrícola tradicional.Aquests objectius, reflecteixen les aspiracionsdels diversos agents de paisatge sobre comvoldrien que fos el paisatge municipal en unfutur. A partir d’aquests objectius, els agentslocals també van determinar les 23 accionsque han de permetre assolir-los.

Els agents del paisatge, a banda de participaraportant informació per la diagnosi delpaisatge i la determinació dels OQP i accions,també es van comprometre en laimplementació de les diverses accionsacordades al pla. Aquest fet ha estat una deles singularitats del document, plasmant laimplicació concreta dels agents i del’administració local en el desenvolupamentde les accions per la qualitat paisatgística delmunicipi presentades. Concretament es vaestablir per cadascuna de les accions aimplantar, una entitat encarregadaconjuntament amb l’Ajuntament.

Tipus: Pla Lloc: Cervera Iniciativa: Público-privada Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Pla Lloc: Cervera Iniciativa: Público-privada Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 104: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

CON

TRA

LA

CO

NTA

MIN

ACIÓ

LA

CO

NCA

DE

CALD

ERS

– A

CO

NTR

ACO

RREN

T La coordinadora ecologista A Contracorrentpretén unir esforços entre entitatsecologistes i forces polítiques delsmunicipis de la conca del riu Calders, situata les comarques del Moianès i el Bages,amb l'objectiu de defensar una soluciódefinitiva pels problemes de contaminacióque arrossega des de fa anys aquestaconca.

A través de la campanya H2O / NHA+v, nomamb el qual han batejat el conjunt d'accionsque tenen previst realitzar, generen debat ipressió social per resoldre unaproblemàtica que fa dècades ques’arrossega.

Demanen promoure un Pla Director enfocata la conca del riu per tal de regular igestionar tots aquells temes que l'afecten,una moratòria en els abocamentsindustrials fins que el problema estiguiresolt, una diagnosi i mapeig sistematitzatde tots els punts d'abocamentsincontrolats, així com aplicar sancions a lesempreses o persones que incompleixin lalegislació.

Tipus: Iniciativa Lloc: Moianès i Bages Iniciativa: Privada Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Iniciativa Lloc: Moianès i Bages Iniciativa: Privada Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per: A Contracorrent

Page 105: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

PRO

JECT

E BO

SCO

S D

E M

UN

TAN

YAProjecte Boscos de Muntanya /Bergwaldprojekt Catalunya té com objectiupromoure el manteniment, cura i protecciódel bosc i del paisatge en l’àmbit demuntanya mitjançant actuacions desilvicultura i gestió forestal als Pirineuscatalans. Bergwaldprojekt Catalunya forma part de laFundació Bergwaldprojekt, nascuda aSuïssa el 1987,  que avui dia és present a 4països: Suïssa, Àustria, Alemanya iCatalunya. El 2007 BergwaldprojektCatalunya va arribar als Pirineus catalansper a donar resposta als reptes que espresenten als boscos de muntanya,adaptant a la realitat catalana el model deBergwaldprojekt Suïssa. Des de llavors, s’hatreballat de forma ininterrompudaapropant les persones al bosc i difonent elsvalors i els beneficis que proporcionen elsboscos i paisatges de muntanya.

Tipus: Projecte Lloc: Llavorsí Iniciativa: Privada Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Projecte Lloc: Llavorsí Iniciativa: Privada Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 106: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

IDEN

TITA

T EX

TRA

VIR

GIN

OLI

VE O

IL Identitat Extra Virgin Olive Oil és un projectefamiliar que es vertebra sobre tres pilarsbàsics: la producció, l’elaboració i lacomercialització de l’oli d’oliva verge extraobtingut a les pròpies finques, la difusiódels beneficis que aquest aporta a la salut ila preservació i respecte per l’entorn on esprodueix.

Tipus: Projecte Lloc: Horta de Sant Joan Iniciativa: Privada Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Projecte Lloc: Horta de Sant Joan Iniciativa: Privada Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 107: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte Lloc: Ripoll Iniciativa: Privada Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Projecte Lloc: Ripoll Iniciativa: Privada Tema: Vulnerabilitat i resiliència

MA

S IS

OLE

S –

SOST

ENIB

ILIT

AT M

EDIA

MBI

ENTA

L A Mas Isoles es va decidir fer us mètodestradicionals de l’arquitectura autòctona delPirineu català en la seva construcció: es varespectar l’orientació al sol, per augmentarel número d’hores de llum natural; i es vanconstruir murs de pedra i sostres en voltacatalana, aïllants tèrmics naturals, per lamillora de l’eficiència energètica de llum icalefacció. Es va construir i posar enfuncionament un sistema de reciclatged’aigües pluvials. Per al desenvolupamentd’aquest sistema, Mas Isoles va rebre unasubvenció europea del FEDER (FondoEuropeo de Desarrollo Regional) per la sevaaportació al desenvolupament de leseconomies regionals en polítiques d’IDT(investigació i desenvolupament tecnològic)i medi ambient. Per a producció d’aiguacalenta es fan servir plaques solars iacumuladors.

També és fa ús de la massa forestal; tot elque es talla per a la neteja del bosc s’utilitzaper calefacció. Els residus orgànics iexcrements dels animals s'utilitzen perabonar naturals per al camp. 

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 108: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

PLA

NTA

DA

PO

PULA

R –

TIA

NA

, UN

N D

’OLO

RS La plantada popular és un acte pensatperquè les famílies, nens, joves i gransparticipin de manera festiva en lareplantació d’espècies autòctonesmediterrànies de la zona en el termemunicipal de Tiana, i col·laborin en un actede conservació i millora ambiental. No estracta només de replantar sinó desensibilitzar la població a través de tallers idiferents activitats.

El repte és convertir en un espai on lesplantes aromàtiques i autòctones de lazona mediterrània siguin les protagonistes.La voluntat del Consistori de Tiana és poderrecuperar ambients naturals i facilitar alsveïns i veïnes del el fet de redescobrir elsespais rics en vegetació i història delmunicipi.

Tipus: Campanya Lloc: Tiana Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Campanya Lloc: Tiana Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 109: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

CERC

AR

HA

BITA

TGE

SOST

ENIB

LE Sustainable Property Expert (SPE) és unaeina que mesura i compara el nivell desostenibilitat dels immobles, disponiblesper a dispositius Android i Apple iOS. L'einaes va posar en marxa primer a través delweb.

Creada per la consultora de sostenibilitatgironina Green Building Managment (GBM),l'aplicació determina el nivell desostenibilitat dels habitatges mitjançant unqüestionari sobre les característiques de lesllars. La metodologia que usa l'aplicació esbasa a analitzar nou categories per valorarla sostenibilitat dels habitatges. En concretes demanen valors sobre la salut i elbenestar, l'accessibilitat, l'energia, aspecteseconòmics, la mobilitat, l'aigua, elmanteniment, el medi ambient i el riscfinancer. L'aplicació puntua el nivelld'eficiència en cadascun dels nivells i elconjunt.

L'aplicació, de fàcil ús i que evidencia elsavantatges dels immobles sostenibles, estàa l'abast de tothom: des del qui busca casao oficina i vol triar l'immoble més sosteniblefins al professional que es dedica a lacompra i venda d'habitatges. 

Tipus: Projecte Lloc: Girona Iniciativa: Privada Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Projecte Lloc: Girona Iniciativa: Privada Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 110: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

EL C

INQ

LLAC

- SE

ND

ERIS

ME

RESP

ON

SABL

E I S

OST

ENIB

LE El Cinquè Llac es presenta com una propostade turisme responsable impulsada perl'Associació Marques de Pastor. Consisteixen un itinerari de mitja muntanya, assequibleper a tot tipus d'aficionats, a través d'unitinerari senyalitzat dividit en 5 etapes quetranscorren pels Pallars i l’Alta Ribagorça. Estravessen paisatges de gran valor ecològic ipaisatgístic com el Pla de Corts, la Vall Fosca,la Vall de Manyanet, per arribar, finalment,l'anomenat cinquè llac, el Llac de Montcortés.

Un dels principals valors de la ruta és que lamajor part del recorregut es realitzaper camins de ferradura i senders demuntanya (62%).

Aquesta ruta és una proposta acurada ja queestà pensada en criteris de sostenibilitat tantambientals, com socials com culturals. Posaen valor les riqueses del patrimoni natural icultural del territori i fomenta un “turismed’autenticitat”: la conservació de camins,pobles, tradicions, etc. Ha estat creatmitjançant la col·laboració de particulars,entitats, empreses, ajuntaments locals,incrementant així la cohesió local. Alhora estàpensat per afavorir l’economia de la zona, através dels allotjaments i productes locals,tant agroalimentaris com artesanals.

El Cinquè Llac ha estat reconegut amb elPremi Medi Ambient 2015 de la Generalitat,en la categoria d'"Iniciatives singulars" com aactuació que promou un turisme respectuósamb el medi ambient.

Tipus: Projecte Lloc: Pirineu Lleida Iniciativa: Público-privada Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Projecte Lloc: Pirineu Lleida Iniciativa: Público-privada Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 111: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

ESCO

LES

VERD

ES El programa Escoles Verdes sorgeix com un

compromís per donar suport a tots elscentres educatius de Catalunya que voleninnovar, incloure, avançar, sistematitzar iorganitzar accions educatives que tinguin lafinalitat d’afrontar, des de l’educació, els nousreptes i valors de la sostenibilitat.

Els objectius que es plantegen són:

• Ajudar les escoles a incorporar els valors del’educació per a la sostenibilitat en tots elsàmbits de la seva vida diària (currículum,gestió, relacions amb l’entorn, etc.).

• Promoure la participació i la implicació activade la comunitat educativa en la millora del seuentorn.

• Afavorir l’intercanvi entre els centres quecomparteixen uns mateixos objectius. 

Tipus: Projecte Lloc: Catalunya Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Projecte Lloc: Catalunya Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 112: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

BIO

LORD

– P

OM

A D

E M

UN

TAN

YAPoma de Muntanya Biolord neix com aresposta a la regressió que en les darreresèpoques les economies de muntanya hanpatit per causes macroeconòmiques. Des deBiolord col·laboren per revertir aquestatendència, construint des dels fonaments iutilitzant com a recurs fonamental la terra.Sostenibilitat, producte de qualitat iagricultura ecològica de proximitat són elstres pilars fonamentals de la filosofia Biolord.

Tots el productors de Biolord estan registratsamb el segell del CCPAE (Consell Català de laProducció Agrària Ecològica) per tal d’oferir unproducte de qualitat seguint unes directriusecològiques que no només es basen en lasubstitució d’agroquímics per productesnaturals, sinó que representen una actituddavant la vida, una actitud de respecte per lesplantes, l’entorn, les persones quetreballen, mouen i finalment mengen la fruitaBiolord. 

L’any 2012 es varen agrupar diversosproductors de la zona de la Vall de Lord,creant així l’Associació Agrària Ecològica deMuntanya. Han anat creixent i avui contenamb 12 socis, afegint la Cerdanya i El PallarsSubirà com a territoris Biolord.

Tots els territoris treballen sota les mateixesdirectrius, planten les mateixes varietats depomes, les cultiven d’igual manera i tenen unaúnica estructura comercial.

Tipus: Producte Lloc: Vall de Lord Iniciativa: Privada Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Producte Lloc: Vall de Lord Iniciativa: Privada Tema: Vulnerabilitat i resiliència

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 113: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Projecte Lloc: Barcelona Iniciativa: Pública Tema: Vulnerabilitat i resiliència

AU

LA A

MBI

ENTA

L BO

SC T

URU

LL L’Aula Ambiental Bosc Turull és unequipament del Districte de Gràcia referent enla millora de la biodiversitat urbana i lapromoció de pràctiques comunitàriesrelacionades amb la sostenibilitat. L’Aula vol ser un equipament exemplificadord'aprenentatge a la natura que pugui tenirprojecció més enllà de la pròpia finca: al barri,a la ciutat.

És una finca pública de 3.678 m2 de bosc iparcel·les d'horts que es troba a la zonaboscosa del Park Güell ubicada al PasseigTurull al límit dels barris de Vallcarca i El Coll.

És un punt d’informació sobre biodiversitaturbana i sostenibilitat a la ciutat i ofereix unprograma d’activitats trimestral format pertastets o càpsules formatives que conviden ala ciutadania a passar a l’acció als barris,pobles i ciutats per aconseguir una vida méssostenible i feliç i que ajuden a transformar laciutat en un espai resilient i ecològicamentviu. A més, es fan activitats destinades aescoles, entitats de lleure i grups:l’equipament es proposa com un espaieducatiu d’aprenentatge a la natura, donantsuport a les iniciatives que permetin reforçarels vincles entre l’escola i la ciutat.

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Page 114: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte Lloc: Bages Iniciativa: Privada Tema: Vulnerabilitat i resiliènciaTipus: Projecte Lloc: Bages Iniciativa: Privada Tema: Vulnerabilitat i resiliència

TORN

A T

ERRA

– R

ECU

PERA

R ES

PAIS

I SA

BORS

Torna Terra és un projecte amb triple objectiu:recuperar terrenys cultivables, recuperarllavors de varietat local i promourecomercialització de circuit curt. La voluntat delprojecte Torna Terra és poder oferir productesagroalimentaris amb un alt valor social.

Recuperar espais abandonats a través delconreu de varietats locals que també esrecuperin i disposar el producte per alconsum a través de circuits curts decomercialització i venda directa és el tripleobjectiu de la inèdita proposta. El projecteTorna Terra està  impulsat permengemBages de la cooperativa Frescoop i elpagès Arnau Vilaseca Puigpelat, de Cal Palà dePrades, la cooperativa l’Arada Sccl i amb lacol·laboració del projecte Esporus del’associació L’Era.

El projecte va més  enllà de ser unmultiplicador de varietats locals  i modeladordel paisatge. La idea de Torna Terra és que amés tots els productes tinguin un alt valorsocial, per això els principals proveïdors delprojecte són empreses formades pertreballadors amb risc d'exclusió social,cooperatives o empreses socialmentresponsables.

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:  Xarxa Coop l’Arada, Frescoop i el pagès soci de Gedi, Arnau Villaseca

Page 115: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

PRIO

RAT

- PA

ISAT

GE

CULT

URA

L El projecte del Priorat, com a paisatge culturalagrícola viu i dinàmic naix, fa 10 anys de lasocietat civil, que coordina tot el procés i alqual des del 2014 se sumen administracionslocals, comarcals i supracomarcals. Es tractad’un projecte de país, que inscriu en l’àmbitinternacional un paisatge cultural agrarimediterrani en la llista del Patrimoni Mundial.Això suposa per Catalunya, una extraordinàriavisibilitat i promoció i, alhora, significa,mostrar al món tres aspectes en els qualsCatalunya vol ser capdavantera i referent:

1-L’actuació en l’estudi, la catalogació i la gestiódel paisatge en relació a processos deplanificació i desenvolupament  territorial.

2-La vitalitat i viabilitat d’un modelsocioeconòmic sostenible i d’una produccióagrària d’excel·lència dels ingredientsprimordials a la base de la dieta mediterrània ide la cuina del país (oli, vi, fruita seca…).

3-El protagonisme en les noves estratègiesgeopolítiques mediambientals i agroalimentàriesmediterrànies.

Suposa, també, una voluntat inequívoca designificar-se en el compromís amb la terra,amb l’agricultura, amb la biodiversitat ila sostenibilitat, amb les comunitats i elspaisatges agrícoles, amb l’equilibri territorial iamb una de les components essencials del’univers i de la cultura del Mediterrani a laqual pertanyem i contribuïm: el seu paisatgecultural agrari i alimentari.

Tipus: Campanya Lloc: Priorat Iniciativa: Privada Tema: Nova territorialitatTipus: Campanya Lloc: Priorat Iniciativa: Privada Tema: Nova territorialitat

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 116: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte consolidat Lloc: Pallars Sobirà Iniciativa: Privada Tema: Nova TerritorialitatTipus: Projecte consolidat Lloc: Pallars Sobirà Iniciativa: Privada Tema: Nova Territorialitat

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

El projecte Grípia, nascut al Pallars Sobirà,treballa per la dinamització del sector primari ala comarca, a través d’accions que pretenendonar suport a les cases de pagès existents iaposta per una nova generació de personespageses que basen en l’agroecologia la sevamanera d’entendre aquest ofici.

A través de l’escola de pastors es vol establir unnou model de pagesia, amb una aposta per unaproducció a petita escala de base familiar i/ocooperativa; sostenible amb l’entorn i amb elsector, i la incorporació de noves generacions. Esbusca potenciar els productes naturals i la sevaforma original respectant les llavors locals i lesraces autòctones, oferint així productes dequalitat a través de la venda directa entreproductor i consumidor dins d’un mercat local ide proximitat.

Alhora, el Projecte Grípia vol ser una plataformad’intercanvi de coneixements, idees, contactes iprojectes que treballen en la mateixa direcció.

PRO

JECT

E G

RÍPI

A

Impulsatper:

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Escola de Pastors de Catalunya - Associació Rurbans

Page 117: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte Lloc: Girona Iniciativa: Privada Tema: Nova TerritorialitatTipus: Projecte Lloc: Girona Iniciativa: Privada Tema: Nova Territorialitat

KanAwen és un projecte d’ecovila a la Vallde Biert, a 15 km de Girona, amb 280hectàrees d’assentament, que permetengaudir de l’entorn rural i dur a terme unprojecte ecològic i autosostenible.  La gentque forma part d’aquesta iniciativa es varenunir amb l’objectiu de promoure una formade vida social amb contacte amb lanaturalesa, vivint amb comunitat de formaecològica i econòmicament sostenible, desd’un propòsit de creixement espiritual, tantpersonal com col·lectiu.

L’Ecovila, La Base, un altre projecte d’ecoviladesenvolupada a Catalunya. Es tracta d’unapetita comunitat d’11 membres que viuen al’Alt Empordà. Porten 12 anysdesenvolupant el seu projecte, queconsisteix en transformar un petitaeròdrom particular en un centre ondivulgar temes de sostenibilitat, creativitat icomunitats. No els arriba cap serveimunicipal, així que s’ho gestionen tot ells:tenen llum solar i un generador eòlic, hortsde permacultura, construccions de bales depalla i sacs de terra, cuina solar...

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

ECO

VILE

SCiutats fèrtils i camps creatius!

Page 118: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte Lloc: Lluçà Iniciativa: Privada Tema: Nova TerritorialitatTipus: Projecte Lloc: Lluçà Iniciativa: Privada Tema: Nova Territorialitat

LA F

ON

T SO

STEN

IBLE La Font Sostenible és una finca de tradició

pagesa ubicada al terme de Lluçà, unterritori amb personalitat pròpia, on la sevagent, han modelat el paisatge, el camps, elsboscos, els pobles…

Es tracta d’un espai multi disciplinar queaglutina reserva natural, turisme rural, aulaambiental, producció de biomassa i laproducció de carn de vedella i xais nascuts icriats a casa de manera totalment naturalrespectant els ritmes naturals en l’engreixdel bestiar.

L’entorn de La Font és una peça essencialperquè tota l’activitat que s’hi porta a termesigui possible i és per això que tot lesactivitats que es fan segueixen processossostenibles i de responsabilitat social, sentel respecte al medi ambient, el nostreprincipal pilar. Es fomenta, també, la pedagogia i lasensibilització cap l’entorn i les feines depagès.

En definitiva, La Font es la suma dediferents projectes: turisme rural, reservanatural, producció de biomassa, ventadirecta de carn dels nostres xais i de lesnostres vedelles i diverses activitats d’ocirelacionades amb el coneixement del medi ide les feines de pagès i de La Font, i tambéla degustació de productes amb diferentsformats de degustació.

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 119: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte Lloc: Espai rural Gallecs Iniciativa: Pública Tema: Nova TerritorialitatTipus: Projecte Lloc: Espai rural Gallecs Iniciativa: Pública Tema: Nova Territorialitat

DIN

AM

ITZA

CIÓ

AG

ROEC

OLÒ

GIC

A D

E G

ALL

ECS Gallecs és un espai rural de 733,52

hectàrees que conserva els seus valorsnaturals i paisatgístics en un entornaltament antropitzat i en què la principalactivitat és l’agrícola. En aquest espai espotencia l’agricultura ecològica com a einade desenvolupament productiu compatibleamb el medi natural del territori i esfomenta la incorporació de joves pagesos ipageses a l’activitat. També, s’està treballantper recuperar varietats antigues de llavorslocals i tradicionals.

L’objectiu del projecte de dinamitzacióagroecològica és promoure la sostenibilitatecològica, econòmica i social de l’activitatagrària que es desenvolupa a Gallecs pergarantir-ne la continuïtat i la compatibilitatamb la conservació del patrimoni natural iels usos socials, educatius i de lleure.

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 120: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte Lloc: Catalunya Iniciativa: Pública Tema: Nova TerritorialitatTipus: Projecte Lloc: Catalunya Iniciativa: Pública Tema: Nova Territorialitat

XARX

A D

E CU

STÒ

DIA

DEL

TER

RITO

RILa XCT impulsa el desenvolupament i l’ús dela custòdia del territori –land stewardship–,un conjunt d’estratègies innovadores quepretenen implicar directament la ciutadaniaen la conservació i el bon ús dels valors idels recursos naturals, culturals ipaisatgístics del territori.

De fàcil aplicació, de costos mínims, i degran rellevància per al foment de sinergies itreball en xarxa entre els sectors ambiental,agrícola i cultural, la custòdia del territori ésuna eina d’alt valor afegit a l’horad’incentivar el desenvolupament del modelde l’economia verda en finques i indretsrurals de valor natural arreu del món.Pactant acords de custòdia del territori, elspropietaris de finques rurals -conjuntamentamb altres agents públics o privats-contribueixen a aturar la pèrdua debiodiversitat i a generar serveis de naturaper a la societat, fomentant alhora eldesenvolupament sostenible, inclusiu irespectuós amb el medi ambient i els seusrecursos.

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 121: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Tipus: Projecte consolidat Lloc: Catalunya Iniciativa: Pública Tema: Nova territorialitatTipus: Projecte consolidat Lloc: Catalunya Iniciativa: Pública Tema: Nova territorialitat

Masies + sostenibles és un projecte decooperació interterritorial de nou Grupsd’Acció Local de diferents regions rurals deCatalunya que té per objectiu tendir a larehabilitació, sostenibilitat i autosuficiènciadels habitatges i assentaments ruralsaïllats, com les masies; mitjançantalternatives sostenibles i renovables, per tald’afavorir la seva pervivència i millorar lescondicions de vida dels seus habitants,d’acord amb les seves necessitats icomoditats actuals. En el marc d’aquesta iniciativa, els pilarsprincipals són l’autosuficiència, l’eficiènciaenergètica, la restauració, la bioconstrucció,la salut de l’habitatge i la gestió correcta del’aigua i dels seus residus.

En definitiva, una aposta de futurinnovadora i col·lectiva, estratègica pelpatrimoni arquitectònic característic de laidiosincràsia de Catalunya, on la mateixapoblació local, que més coneix els seusrecursos, pugui decidir el seu futur d’unamanera autosuficient i sostenible.

Impulsatper:

https://manresa.cat/web/article/5977-projecte-simbiosi-industrial

MA

SIES

+ S

OST

ENIB

LES

- CO

OPE

RACI

Ó IN

TERT

ERRI

TORI

AL

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Page 122: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

PRO

MO

CIÓ

I PR

OTE

CCIÓ

DEL

PA

ISAT

GE El Consorci dels Aspres d’Empordà és un

ens públic de caràcter local creat l’any 2012amb l’objectiu de promocionar, millorar iprotegir el paisatge de l’Alt Empordà iassolir un desenvolupament social ieconòmic sostenible del seu territori.

El Consorci es dedica a la promoció del seupaisatge a través del seu web, de les xarxessocials -Facebook, twitter i instagram-, del’edició de materials de difusió, de larepresentació dels ajuntaments en altresens comarcals i nacionals de turisme i mediambient, etc.

El consorci està integrat pels Ajuntamentsde Cantallops, Capmany, Espolla i SantCliment Sescebes, quatre municipis d’entre324 i 612 habitants de l’Alt Empordà, sobreuna superfície total de 114 km2.

Tipus: Promoció Lloc: Alt Empordà Iniciativa: Pública Tema: Nova territorialitatTipus: Promoció Lloc: Alt Empordà Iniciativa: Pública Tema: Nova territorialitat

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 123: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

APA

DRI

NA

MEN

T D

EL R

IU L

LOBR

EGAT

L’apadrinament del riu sorgeix d’una inquietudque manifesta el grup de treball d’educacióambiental de l’antic Consell Municipal de laSostenibilitat, davant de la preocupació peldesconeixement que té la ciutadania del’existència del riu i del patrimoni natural querepresenta per a l’Hospitalet de Llobregat. 

La carta Apadrinament del riu Llobregat recullla realització de diferents activitats, visites otallers per tal de difondre la rellevància del riudins la història de l’Hospitalet de Llobregat. Enla signatura de la carta han participat elsrepresentants d’una vuitantena d’entitats icol·lectius de l’Hospitalet (escoles, instituts,casals de gent gran, esplais, associacions deveïns, ecologistes, entitats culturals i personesa títol individual) 

Els padrins del riu, doncs, • Donen a conèixer la rellevància que hatingut el riu Llobregat en el decurs de lahistòria de la ciutat, i la seva incidència en lacomarca, no solament pel que fa a l’àmbit demedi natural, sinó també amb una visió mésàmplia que inclogui aspectes culturals,econòmics, socials, empresarials i ecològics.

• Afavoreixen que el col·lectiu treballi durantl’any la importància dels recursos hídrics engeneral, i del riu Llobregat en particular.

• Fomenten sortides i excursions a la llera delriu, a peu o en bicicleta, per tal de fer visitesde camp que permetin conèixer l’ecosistemadel riu.

 

Tipus: Projecte Lloc: Hospitalet de Llobregat Iniciativa: Pública Tema: Nova territorialitatTipus: Projecte Lloc: Hospitalet de Llobregat Iniciativa: Pública Tema: Nova territorialitat

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Page 124: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

PRO

JECT

ES T

ERRI

TORI

ALS

DEL

BAG

ES Projectes Territorials del Bages és unainiciativa público-privada que neix amb lavoluntat explícita de desenvoluparprojectes estratègics que ajudin adinamitzar el territori i el desenvolupamentde l’activitat econòmica del Pla de Bages. 

L’objectiu principal de Projectes Territorialsdel Bages és invertir en projectes quepotenciïn el desenvolupament econòmic isocial del Pla de Bages; que permetin undesenvolupament harmònic i respectuósamb el territori; que facin de la comarcauna localització atractiva per les empresesinnovadores i tecnològicament avançades;que requereixin un cert volum d’inversió; ique siguin viables des d’un punt de vistaeconòmic.

Els impulsors són administracionspúbliques (Ajuntaments de Manresa, deSant Fruitós de Bages, de Sallent, deSantpedor, de Sant Joan de Vilatorrada iGeneralitat de Catalunya); CatalunyaCaixa,Aigües de Manresa, institucions sense ànimde lucre, i uns 40 inversors privats iempresaris locals d’àmbits molt diversos.

Tipus: Projecte Lloc: Bages Iniciativa: Público-privada Tema: Nova territorialitatTipus: Projecte Lloc: Bages Iniciativa: Público-privada Tema: Nova territorialitat

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Page 125: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

RIER

A B

AD

IAS

- SID

RA N

ATU

RAL

I CAT

ALA

NA Riera Badies és una sidra elaborada amb

pomes de les finques de la Plana de Lleida.El seu microclima permet obtenir una fruitaúnica de gran caràcter i qualitat. Unavegada collides les pomes, premsades ifermentat el most, s’aconsegueix destil·lar iembotellar l’aroma de la fruita. Aquestprocés dóna com a resultat un beuratgeamb un sabor únic català.

La feina feta possibilita el desenvolupamentdel territori.

Tipus: Producte Lloc: Plana de Lleida Iniciativa: Privada Tema: Nova territorialitatTipus: Producte Lloc: Plana de Lleida Iniciativa: Privada Tema: Nova territorialitat

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 126: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

VIN

YA D

’EN

SA

BATE

R - N

OU

PU

NT

D’IN

TERÈ

S TU

RÍST

IC I

AM

BIEN

TAL El projecte experimental de recuperació del

patrimoni vitivinícola de la ciutat anomenat«Vinya d’en Sabater» a Santa Coloma deGramenet té com a principal objectiu laconservació i manteniment de set parcel·lesal Recinte Torribera on s’han anat plantat1.600 ceps de quatre varietats de raïm,la recuperació de l’entorn natural i altresactuacions d’accessibilitat i vigilància.Aquestes tasques han donat feina a 50persones.

La vinya d’en Sabater, que s’ha obert alpúblic, principalment estudiants, rep visitesguiades focalitzades en el sector del’enoturisme i la sommelieria.

En l’organització d’aquestes visites hiparticipa també el Centre d’EducacióAmbiental Ecometròpoli, dedicat acompartir coneixements i fomentar elsvalors de protecció de la natura i de lasostenibilitat urbana.

Tipus: Projecte pilot Lloc: Santa Coloma Iniciativa: Pública Tema: Nova territorialitatTipus: Projecte pilot Lloc: Santa Coloma Iniciativa: Pública Tema: Nova territorialitat

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per:

Page 127: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

POTE

NCI

AL

ELS

ESPA

IS N

ATU

RALS

DE

PON

ENT L‘Associació Leader de Ponent presenta

Espais Naturals de Ponent, un projecte perdonar a conèixer, i potenciar el valor afegit ievolucionar els espais naturals protegits deles comarques de Les Garrigues, L'Urgell, elPla d'Urgell i el Segrià Sud.

El projecte inclou 10 espais naturals de lescomarques de Ponent que malgrat la sevariquesa natural – gran varietat de flora,diversitat d'espècies animals i d'ocells iexcepcionalitat dels seus paisatges- nocompten amb una percepció públicaadequada a aquest valor: AiguabarreigSegre- Cinca, Secans de Mas de Melons-Alfés, Secans del Segrià i Utxesa, Serra deBellmunt – Almenara, Secans de Belianes –Preixana, Estany Ivars i Vila-Sana, Els Plansde Sió, Els Bessons, Vall de Vinaixa,Muntanyes de Prades – Serra de la Llena.

El projecte neix per revertir aquestamancança amb la creació de la marcacomuna Espais Naturals de Ponent, queagrupa els espais, en recopila la informaciói la presenta al públic de forma organitzada.

És una iniciativa en la qual hi participenagents vinculats al territori i als espaisnaturals: ajuntaments de la zona integradaen el projecte, el Consorci de l’Estany d’Ivarsi Vila-sana, l’Associació Aladrell i elDepartament de Territori i Sostenibilitat.

Tipus: Projecte Lloc: Lleida Iniciativa: Pública Tema: Nova territorialitatTipus: Projecte Lloc: Lleida Iniciativa: Pública Tema: Nova territorialitat

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Page 128: 5977-projecte-simbiosi-industrial · objectiu maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

L’ALT

RE D

ELTA

– R

EIVI

ND

ICA

R EL

VA

LOR

DEL

DEL

TA Sos Delta fa una crida a qui desitgi implicar-se en un projecte participatiu i cooperatiude ciència ciutadana, per ajudar areivindicar la riquesa biològica i el valorecològic de "l’Altre Delta", situat fora de lesreserves naturals, més desconegut i oblidat.

Convida a apropar-se a "l'altre Delta",i compartir les observacions de fauna, deflora o de paisatge, amb una foto, unsentiment o un pensament que ajudi adonar valor a aquests espais.

Cal indicar l'espècie, el lloc i el moment del'avistament - dia i hora-, i, sobretot,identificar-les amb l'etiqueta #lAltreDelta,tant en Facebook com a Twitter oInstagram.

Tipus: Campanya Lloc: Delta de l’Ebre Iniciativa: Privada Tema: Nova territorialitatTipus: Campanya Lloc: Delta de l’Ebre Iniciativa: Privada Tema: Nova territorialitat

Ciutats fèrtils i camps creatius!

Impulsat per: SOS DELTA