6/811 =L' - Ajuntament de La Pobla de Segur · 2018-11-06 · Balaguer, El segar i el batre a la...

8
=L' -------------~--------------------- -c o- lli er: O « lli CI) Z lli CI) CI) O CI) lli er: o, ~ .:.\:::.. _ 6/811 INFORMACiÓ MUNICIPAL DE LA POBLA DE SEGUR Núm. 1 Juny 1992 NOVA OFICINA DE TURISME RAIVERD I 92 COL.LABORACIÓ ESPECIAL: PEP COLL

Transcript of 6/811 =L' - Ajuntament de La Pobla de Segur · 2018-11-06 · Balaguer, El segar i el batre a la...

Page 1: 6/811 =L' - Ajuntament de La Pobla de Segur · 2018-11-06 · Balaguer, El segar i el batre a la Fuliola, per esmentar només uns quants exemples pro-pers. Aquest fenomen pot semblar

=L'-------------~---------------------

-co-llier:O«lliCI)ZlliCI)CI)OCI)llier:o,~

.:.\:::.. _ 6/811

INFORMACiÓ MUNICIPAL DE LA POBLA DE SEGURNúm. 1 Juny 1992

NOVA OFICINA DE TURISMERAIVERDI92COL.LABORACIÓ ESPECIAL: PEP COLL

Page 2: 6/811 =L' - Ajuntament de La Pobla de Segur · 2018-11-06 · Balaguer, El segar i el batre a la Fuliola, per esmentar només uns quants exemples pro-pers. Aquest fenomen pot semblar

"

PLENARI,

En els plens abaix esmentats van aprovar-se entrealtres els següents punts:Ple ordinari del 30-4-92

* Modificació de l'índex de situació de l'impost sobre Acti-vitats Econòmiques (IAE), baixant-lo de l'índex 2 actualal 0,9, establint categoria única per a tots els carrers.

* Modificació del projecte d'obres d'urbanització de laPça. de l'Ajuntament, segona fase.

* Sol.licitud bestreta per obres escala d'emergència.Residència Nostra Senyora de Ribera.

Ple ordinari del 28-5-92

* Aprovació, modificació, estudi de detall i projecte delpoliesportiu.,.

* Oferta pública d'ocupació vigilants policia local.* Sol.licitud de conveni amb l'INEM per a la contractació

de personal en atur per a prestacions en temporadaestiuenca.

Ple extraordinari de 1'1-6-92* Inici de l'expedient de reparcel.lació del Subsector A del

Sedor1. •

* Aprovació Pressupost 1992

Resum per capítols del pressupost de l'Ajuntament.

INGRESSOS:

1- Impostos directes .11- Impostos indirectes .111- Taxes, Preus públics i

altres ingressos .IV- Transferències corrents .V- Ingressos patrimonials .VI- Alineació d'inversions reals .VII- Transferències i subvencions .IX- Variació de passius financers .

TOTAL INGRESSOS .

DESPESES

1- Remuneració de personal .11- Compra de bens corrents i serveis .111- Interessos .IV- Transferències .VI- Inversions .

VIII- Variació de passius financers .TOTAL DESPESES .

o

45.010.5016.780.000

29.536.95036.960.1255.870.106

2.000153.244.78651.200.000

328.604.468

52.380.00032.730.000

3.700.00014.250.000

221.745.9483.098.520

328.604.468

~DITORIAL

Ara fa un any La Pobla va elegir, lliurement i res-ponsable, un nou consistori.

Consistori format per homes i dones, que amb unnou estil i «amb una altra manera de fer les coses"varen endegar una acció de govern que ens ha de por-tar a un desenvolupament el més ràpid posi ble de LaPobla.

La impaciència que a tots ens neguiteja, no ha defer-nos oblidar fets i actuacions que ja des d'ara, vanencarrilant aquest progrés que tant necessitem.

No és en aquestes ratlles el lloc d'enumerar-los,però si el de dir-vos, que aquest neguit no ens faràcaure en espectaculars manifestacions, que nomésserveixen per aixecar falses espectatives.

Això no ho farem mai.

Ans el contrari, treballarem amb rigor i seriositatpel manteniment del poble, per les seves millores, perresoldre els seus problemes econòmics, millorar lesseves festes, el seu progrès i els seus equipaments,vetllar pels seus joves, adults i padrins. En definitiva,treballarem per aixecar el seu futur.

I tot això no s'improvisa; si recordeu ja vaig dir-vosque una bona gestió comporta planificar, prioritzar,potenciar i possibilitar totes les actuacions, per aixípoder progressar.

Aquest butlletí, que ha estat una mica tardaner, volapropar-vos tota aquesta tasca que amb encerts idesencerts, però amb gran esforç i entusiasme estemduent a terme. El pressupost de més de 300 milions deptes., aprovat per enguany, n'és un bon exemple.

Els errors que de bon segur cometrem, voldria queels entenguéssiu com un valor humà inevitable de lespersones que han de prendre decisions innovadores.

I recordeu, el progrés de La Pobla no depèn sola-ment dels regidors que han assumit aquest compro-mís. Cal que tots entenguem que del comportament decadascú de nosaltres en depèn el futur del nostrepoble.

Si La Pobla vol, ... pot. Nosaltres no li fallarem.

Narcís Balagué, el vostre Alcalde.

•.•.... _-----EDITA: Ajuntament de La Pobla de SegurAv. Verdaguer, 35Tel. 973/68 00 38Fax 973 / 68 11 07

Page 3: 6/811 =L' - Ajuntament de La Pobla de Segur · 2018-11-06 · Balaguer, El segar i el batre a la Fuliola, per esmentar només uns quants exemples pro-pers. Aquest fenomen pot semblar

PEP COLL

LES NOVESFESTES

D'ací a cinquanta anys, quan algunantropòleg faci un estudi sobre la vida quoti-diana dels catalans a finals del seqle XX, des-cobrirà que durant la dècada dels 70 i dels80, hi ha un augment considerable de festespopulars. Festes com l'Aplec del caragol aLleida, la Trobada de Campaners a Os deBalaguer, El segar i el batre a la Fuliola, peresmentar només uns quants exemples pro-pers. Aquest fenomen pot semblar paradoxalen un moment històric en què la festa perdtres de les seues funcions tradicionals: la fun-ció religiosa (la societat cada cop és méslaica), la funció reparadora del treball quotidià(es descansa més cada dia i cada cap de set-mana) i la funció dietètica (solem anar tipscada dia).

La festa però té altres funcions, com lacatàrtica (desfogament dels instints), la d'inte-gració (reunió de tots els membres de la

comunitat), l'econòmica (comercialització deproductes, especialment a través de les fires),i d'altres de més recents de caire lúdic, espor-tiu i cultural.

La Pobla de Segur deu ser la població deCatalunya que més festes noves ha creatdarrerament. Ja va començar en la dècadadels 60, integrant el ceremonial de les FallesPirinenques -en un moment en què poca gentels coneixia- dins de la festa de la Mare deDéu de Ribera. Encabat han vingut, la Diadadels Raiers, la Festa Major del Juliol, laFesta dels Bombers, del Futbol, el Tradi-cionarius i alguna altra.

Un aspecte que comparteixen bona partd'aquestes festes noves, és l'arrelament a latradició i modernitat, que en pocs anys la cul-tura tradicional se n'ha anat en orris. Tan bonpunt com un ofici desapareix -els raiers- lacomunitat ho lamenta i mira de salvar-lo con-vertint-lo en una festa popular. I en part hoaconsegueix. Així i tot no ens enganyem: elsque baixen disfressats de raier per la Diadano tenen gran cosa a veure amb els raiersautèntics de principis de segle. (De la mateixamanera que els moros i cristians del PaísValencià, no són pas igual que els sarraïnsque foren expulsats d'aquelles terres al segleXIII).

Inventar-se una festa no costa gaire, con-servar-la viva any rere any és un repte.¿Existirà d'aquí a mig segle la Diada delsraiers i d'altres que tot just acabem d'estre-nar? Tot depèn de la capacitat que adquirei-xin per satisfer les funcions de la societatcatalana i pallaresa en cada moment històric.

Page 4: 6/811 =L' - Ajuntament de La Pobla de Segur · 2018-11-06 · Balaguer, El segar i el batre a la Fuliola, per esmentar només uns quants exemples pro-pers. Aquest fenomen pot semblar

'. ~

PlOTIEIRS

El tren de La Pobla no es tancarà, notícia con-firmada per la pròpia Presidenta de RENFE MercèSala, en l'entrevista que va mantenir el dia 5 de maig aMadrid, amb els alcaldes de La Pobla i Tremp i en laque es va garantir sens dubte el manteniment de lalínia. Aquesta visita d'ambdós alcaldes del Pallars foumotivada pel neguit que representava viure amb laincertesa provocada per l'aparició d'informacions sobreel tren en diferents mitjans de comunicació.

La Diada dels Raiers, que se celebrarà elsdies 4 i 5 de juliol, amb la típica i tradicional baixadade rais des de Llania, es veurà recolzada amb la IIITrobada de Música Popular «TRADICIONARIUS»que tindrà lloc els dies 3, 4 i 5 de juliol. El fet de con-vergir dues manifestacions culturals i tradicionals,farà la festa més gran. Una de les novetats del Tra-dicionàrius aquest any, és la convocatòria del PremiPallars de Música Tradicional amb el tema "El balldels Gegants de La Pobla». Així es completa el ter-cet musical que la festa ens ha portat; primer fou"El Romanço de La Pobla» i l'any passat "La Suitde La Pobla».

La nova Oficina Municipal de Turisme,serà inaugurada el proper dia 17 de juny, coincidintamb les festes de la Mare de Déu de Ribera, pelDirector General de Turisme en representació delConseller de Turisme i per l'alcalde de La Pobla.L'adequació de l'antic garatge de Casa Mauri perconvertir-lo en la nova oficina, s'ha fet cuidant al

màxim la conservació de la uniformitat arquitectòni-ca que representa la mateixa, com ho demostral'empedrat construït a l'entrada de la nova Oficina.Una de les novetats que aquesta oficina oferirà seràla de disposar d'un terminal informatitzat, IBERTEX,que permetrà l'accés instantani a qualsevol tipusd'informació del sector, tant a nivell nacional comeuropeu.

La fira Promopallars'92 inaugurada pel Con-seller d'Agricultura Joan Vallvé comptà aquest anyamb la presència d'uns 40 expositors del sectorcomercial i industrial de la comarca, així com diver-ses associacions locals, a més de la pluja existentque va fer disminuir l'índex de visitants. Un any méses va celebrar el concurs de xolís del Pallars, resul-tant guanyador del mateix "Casa Gallart» de LaPlana de Mont-ros, seguit de "Casa Masa» deMont-ros i de "Casa Guàrdia» de La Pobla. Tambéper tercer any consecutiu, Promopallars'92 tingué elrebost del Pallars (Mostra Agroalimentària), repre-sentativa dels productes típics de la comarca i con-solidant així les expectatives obertes anys enrera.Per acabar no va faltar la tradicional trobada de cot-xes d'època, amb la participació del club de Lour-des, donant un to pintoresc a unes jornades d'inten-sa activitat comercial i social.

L'lnstitut Català del Sòl, ha començat al'Avgda. de l'Estació la construcció de 24 habitatgesde protecció oficial en Règim Especial. Dita actuaciós'inclou dins el programa d'habitatges promogut perla Direcció General d'Arquitectura i Habitatge. Ambdata 29 d'abril de 1992, l'Ajuntament de La Pobla vasignar un conveni amb l'INCASOL, pel qual l'Ajunta-ment col.labora en la promoció dels esmentats habi-tatges, amb una subvenció de 3.463.007 ptes.

El dia 31 de maig, per acord de l'Ajuntamentes va fer un homenatge al mestre Josep Alsina iBellera, que durant 32 anys va ser mestre de LaPobla de Segur. Aquest acord també contempla eldonar el seu nom a un dels passeigs del Parc Muni-cipal.

Page 5: 6/811 =L' - Ajuntament de La Pobla de Segur · 2018-11-06 · Balaguer, El segar i el batre a la Fuliola, per esmentar només uns quants exemples pro-pers. Aquest fenomen pot semblar

FARLEM-NE<

~

LA FUNCIO DELPRESSUPOST

En tots els sectors on es desenvolupa una activi-tat econòmica, es realitzen previsions sobre elsingressos, les despeses i les inversions, que homconsidera que es produiran durant un període deter-minat de temps (generalment l'any natural). La con-signació numèrica d'aquestes previsions en un docu-ment o en un pla financer s'anomena Pressupost.

En l'Administració Local, com en la resta d'admi-nistracions públiques (Autonòmica o Estatal), el pres-supost és l'eina fonamental no sols de gestió econò-mica, sinó també de definició de criteris, objectius iprioritats. AI mateix temps, esdevé un element impor-tant de control de l'acció de govern.

En l'estat d'ingressos, el pressupost és bàsica-ment i fonamentalment preventiu, es fa una estima-ció dels ingressos a recaptar per impostos directes iindirectes, taxes, contribucions especials, preuspúblics, transferències corrents i de capital, etc, d'a-cord amb les ordenances fiscals i les subvencionsque hom preveu rebre, prèvia sol.licitud als organis-mes adients, a fi de finançar despeses de funciona-ment o projectes específics d'inversió.

En l'estat de despeses corrents (de personal,compra de béns i serveis, interessos, etc.), com lesde capital (inversions, préstecs a tercers, amortització

de crèdits, etc.), en determinar quines quantitats hande ser consignades a cada capítol o partida, hom pro-grama i planifica les activitats i els objectius queseran duts a terme durant l'any.

Una vegada estructurat, el pressupost ha deresultar equilibrat; és a dir, han d'estar igualades lesquantitats destinades a ingressos i despeses.

És important resaltar el caràcter limitatiu delpressupost envers la despesa. L'Ajuntament i elsseus òrgans autònoms (Residència), només podenfer efectives aquelles despeses que han estat consig-nades en el seu pressupost.

Per garantir la legalitat i el control de la despesa,així com el control d'eficàcia de la gestió pressupostà-ria, hom elabora d'acord amb les disposicions legals,les Bases d'Execució del pressupost. Les bases,recullen les normes sobre l'estructura pressupostària,les modificacions de crèdit, procediment administra-tiu, qüestions relacionades amb la fiscalització, etc.

Els eixos i prioritats del pressupost per a l'any1992 que ha programat i planificat l'equip de governdel nostre Ajuntament es basen fonamentalment en eldesenvolupament de dos factors claus: millorar laqualitat de vida de tots els poblatans i fomentar iimpulsar el creixement econòmic del municipi.

En l'elaboració del pressupost, s'ha procurat serobjectiu a l'hora de preveure els ingressos, i eficienten la gestió de la despesa; és a dir, procurar realit-zar el màxim nombre de prestacions amb el mínimde recursos.

En el nostre programa d'inversions (a la vegadaque engrescador, amb projecció de futur), és onintentem fer realitat els nostres projectes i inquietuds.El nostre poble ha de créixer, tant socialment comeconòmicament, ha d'assolir i consolidar un paperdavanter en la creació de riquesa i llocs de treballdins la nostra comarca, per potar-ho a terme hem dedotar-lo de les infrastructures necessàries.

Amb voluntat i amb la col.laboració de tots elssectors sòcio-econòmics del nostre poble, podremaconseguir-ho.

Lluís BelleraRegidor de Finances

Page 6: 6/811 =L' - Ajuntament de La Pobla de Segur · 2018-11-06 · Balaguer, El segar i el batre a la Fuliola, per esmentar només uns quants exemples pro-pers. Aquest fenomen pot semblar

La nova temporada d'estiu de les pisci-nes municipals «Camil Cases», vindràmarcada per les reformes realitzades donat l'acaba-ment del termini de cinc anys per acondicionar-Ies ales normatives vigents establertes pel Departament deSanitat de la Generalitat de Catalunya. Les principalsreformes s'han efectuat en l'acondicionament de l'en-torn de la piscina gran, com la posta en marxa de mésdutxes i el recobriment dels rentapeus que les borde-gen, així mateix s'ha millorat el sistema de depuracióde l'aigua.

Abans i després de Setmana Santa s'handut a terme les obres de renovació dels asfalts delscarrers Indústria, Dr. Casanovas, Avgda. Pirineus i eltram final de l'Avgda. Catalunya; d'aquesta forma escontinua avançant en la millora de la qualitat i de laseguretat vial dels carrers de La Pobla; a més a méss'han afermat les bases d'aquells carrers on feia falta.Des d'aquestes pàgines l'Ajuntament agraeix pública-ment el comportament dels veïns afectats per lesobres i es disculpa per les molèsties que aquestes hanprovocat.

El projecte d'abastament d'aigua a SantJoan de Vinyafrescals tira endavant. Recent-ment s'ha adquirit una bomba nova, i l'esmentat pro-jecte de portar l'aigua des de Puigmanyons a la xarxageneral de La Pobla, ja ha estat presentat al Departa-ment d'Aigües de la Generalitat.

Durant els darrers mesos s'ha renovat lail.luminació d'alguns carrers de La Pobla, així és el casdels carrers La Riba, Pallars, i Del Sac, de l'Avgda.Pirineus i deia Pça. de l'Argenteria. L'enllumenat s'ha

fet amb una doble intenció: dotar-los d'una bona quali-tat de llum i al mateix temps que la seva estructuraencaixi de forma harmoniosa amb el seu entorn arqui-tectònic. Cal destacar la nova il.luminació del carrerDel Sac que ha donat un aire i l'estil propi d'un raconetsignificatiu de La Pobla. L'adequació dels projectesrespectant l'entorn és un objectiu ferm de l'Ajuntament.

En molts dels edificis construïts entre els anys55 i 65 va utilitzar-se ciment aluminós. Aquest ciment,en determinades condicions, reacciona de tal formaque accelera el deteriorament dels elements estructu-rals dels quals forma part. L'Ajuntament de La Poblaha establert un servei per tal d'efectuar, de forma gra-tuïta pels interessats, un primer anàlisis de les estruc-tures. Així mateix, el Departament de Política Territo-rial i Obres Públiques de la Generalitat ha tret una líniad'ajuts per a la rehabilitació d'habitatges de més de 20anys afectats per les patologies estructurals. Per amés informació, qualsevol persona interessada potadreçar-se a les dependències dels Serveis TècnicsMunicipals.

La renovació i adquisició de nou material pelpersonal de l'Ajuntament permetrà als mateixos desen-volupar millor la seva feina, d'una manera més eficaç iprofessional. Com a conseqüència es podrà oferir unamillor qualitat en els serveis als poblatans. Amb aques-ta intenció s'han informatitzat les oficines municipals,s'ha comprat una motocicleta per a l'aguatzil i s'hadotat a la brigada municipal de material divers, com ungrup electrogen, una moto-serra, màquines per tallargespa, desbarbadores, carros de recollida de deixa-lles, etc. Anar eliminant la mancança de mitjans quehan patit els treballadors de l'Ajuntament, és un altredels objectius, donat que sense aquests, pocs serveises poden oferir.

EL MOPT destina a obres i equipaments, unpercentatge que s'ha d'utilitzar en projectes de tipuscultural. Gràcies a aquesta quantitat, l'Ajuntamentpodrà efectuar l'obra de rehabilitació de l'antic Molí del'Oli, que en una primera fase, començarà aquest any.

Jocs Escolars de Catalunya. FutbolSala. La darrera setmana de maig va celebrar-se atremp la fase final dels Jocs Escolars de Catalunya deFutbol Sala, van participar-hi els alumnes del Col.legiSagrada Família en la categoria infantil i cadets,actuals campions de la província de Lleida, quedantsegons els infantils i quarts els cadets arreu de Cata-lunya tancant així una temporada brillant; també per atots ells Felicitats!

Page 7: 6/811 =L' - Ajuntament de La Pobla de Segur · 2018-11-06 · Balaguer, El segar i el batre a la Fuliola, per esmentar només uns quants exemples pro-pers. Aquest fenomen pot semblar

A6END.A

Del 14 al 28 de junyConcurs fotogràfic i vídeo filmació.Tema: "Pallars Expo Foto 92».CollegatsLloc: Comú de Particulars.

Dimecres, 17 de junyInauguració Oficina de TurismeLloc: Casa Mauri

Del 17 al18 de junyFestes en honor de la Verge de Ribera

Dijous, 18 de junyCampionat de PetancaOrganitza: Casal d'AvisLloc: Camp de Petanca

Del 20 de juny a 111 de juliolViatge turístic a SalouOrganitza: Casal d'Avis

Del 20 al 21 de junyProgramació Cinema Avenida«Anàlisis final» i «Sevilla Conection»

Diumenge, 21 de junyMarxa cicloturísticaOrganitza: Spring Ciclo Club

Diumenge, 28 de junyConcurs social de pesca de truita.Organitza: Societat de Caçadors i Pescadors de

La Pobla de Segur.Lloc: Zona de pesca controlada de Collegats.

De 111 al 31 de juliolExposició de PinturaAutor: Paul HirchsLloc: Comú de Particulars

Del 3 al 5 de juliolIII Trobada de Música Tradicional« TRADICIONARI US»

Del 4 al 5 de juliolFesta dels Raiers

Dissabte, 11 de juliolFesta del C.F. PoblaLloc: Polisportiu

Diumenge, 12 de juliolCopa Catalana de Cadets de ciclismeOrganitza: Spring Ciclo Club

Del 13 al 23 de juliolCursos Pallaresos d'Estiu

Dissabte, 18 de juliolFesta dels Bombers

Exposició de material i ball de nit al Polisportiu

Del 24 al 26 de juliolFesta Major

FARMÀCIES DE GUÀRDIAJUNY

13,14,18,27 i 28 Farmàcia Solduga6, 7, 20, 21 i 24 Farmàcia GabàsJULIOL11, 12, 25 i 26 Farmàcia Solduga4, 5, 18 i 19 Farmàcia Gabàs

URGÈNCIES MÈDIQUES C.A.P.Feiners i dissabtesDe les 8 h. a les 20 h. Tel. 681323De les 20 h. a les 8 hores de l'endemà. Tel. 68 13 13Diumenges i festiusDurant tot el dia. Tel. 68 13 13

TELÈFONS PÚBLICSAjuntamentJutjat de PauBombersAmbulànciaGuàrdia CivilCasa ParroquialOficina TurismePiscinesAlsina GraellsRENFE

680038680079680080 - 786680080 - 786680030680281680257680644680336680480

Page 8: 6/811 =L' - Ajuntament de La Pobla de Segur · 2018-11-06 · Balaguer, El segar i el batre a la Fuliola, per esmentar només uns quants exemples pro-pers. Aquest fenomen pot semblar

Del 25 al 30 de junyva realitzar-se la 2a edi-ció del RAIVERD'92,autèntica marató d'es-ports d'aventura, a diver-sos indrets del Pallars ien la que de nou l'Ajun-tament com a coorganit-zador ha contribuït a quèaquesta tingués el seu«centre neuràlgic» a LaPobla. Aquest fet hasuposat un excel.lenttrampolí divulgatiu de lespossibilitats turlstiquesque pot oferir el nostrepoble com a centre de lacomarca, aprofitant elgran desplegament informatiu que acompanyava el Raiverd'92 i el seu ressò en els mitjans decomunicació, en especial el de la televisió. No hem de menysprear aquesta mena d'esdeveni-ments i hem de tenir molt present que gràcies als esports d'aventura del Pallars està rebent unimportant impuls econòmic en la seva explotació. Raiverd'92 en el camp purament esportiu, hacomptat per primer cop amb un equip de La Pobla, que han patrocinat diverses empreses de lavila i que estava recolzat per l'Ajuntament i l'Associació de Comerciants; la seva actuació haestat senzillament sensacional donat que es classificaren en primer lloc en la lluita amb nouequips. Finalment cal dir que el lliurament de premis fou presidit pel Ministre del MOPT, JosepBorrell, en qualitat de President d'Honor. Des d'aquestes pàgines i a tots els components de l'e-quip de La Pobla ...

¡FELICITATS, CAMPIONS!

AJUNTAMENT DE LA POBLA DE SEGURPALLARS JUSSÀ LLEIDA

TORRES - LA POBLA Olp. Legal L-818 - 1992