Casa de la Vila num.57 Juny 2012

28
CASA vila ENLLESTIDA LA SEGONA FASE DEL CENTRE D’INTERPRETACIÓ DEL CAVA URBANISME mILLORES A LA tIMBA I cAN CATASSÚS N. 057 JUNY 2012 MEDI AMBIENT NOU CALENDARI DEL PORTA A PORTA ESPORTS El futbol, de promoció

description

Revista municipal de l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia. www.santsadurni.cat

Transcript of Casa de la Vila num.57 Juny 2012

Page 1: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

CASA vila

de la

ENLLESTIDA LA SEGONA FASE DEL CENTRE D’INTERPRETACIÓ DEL CAVA

URBANISMEmILLORES A LA tIMBA I cAN CATASSÚS

N. 057JUNY2012

MEDI AMBIENTNOU CALENDARI DEL PORTA A PORTA

ESPORTSEl futbol, de promoció

Page 2: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

NEWSL

ETTE

RVols rebre al teu e-mail l’agenda setmanal d’activitats i el butlletí de notícies?

Envia’ns un correu a [email protected] o omple el formulari que trobaràs al web municipal www.santsadurni.cat

7

10

14

16

20

24

ÍNDEXMillores a places i espais públics de la vila .........................................

La Timba: la nova façana verda de la vila ............................................

Pla d’estalvi i sanejament a la Casa dels Avis .................................

CIC Fassina al 100% ........................................................................................................

Diables, 25 anys fent-la petar .............................................................................

Opinió Grups Municipals .............................................................................................

Telèfons I DADES d’interèsBIBLIOTECA MUNICIPAL RAMON BOSCH DE NOYA Sant Pere, 36 / 93 891 20 33 [email protected]

CAP Sant Sadurní d’Anoia C. de Gelida, s/n / 93 818 30 52 CASA DELS AVIS Torras i Bages, 16-18 / 93 891 14 [email protected]

CENTRE CÍVIC VILARNAU Plaça dels Germans Segura Viudas s/n93 891 43 [email protected]

DEPARTAMENT d’Acció Social Hospital, 11 / 93 891 30 [email protected]

MOSSOS D’ESQUADRA Maria Montserrat, 2 / 93 657 00 50

OFICINA DE TURISMEHospital, 21 / 93 891 31 88 [email protected] www.turismesantsadurni.com

OFICINA MUNICIPAL D’INFORMACIÓ AL CONSUMIDOR – OMIC Hospital, 11 / 93 891 30 [email protected]

POLICIA LOCALPlaça de l’Ajuntament, 1 / 93 818 30 22 [email protected]

RÀDIO SANT SADURNÍPompeu Fabra, 34-36 / 93 891 29 [email protected] / www.radiosantsadurni.cat

CASAL D’ENTITATS Marc Mir, 15 / 93 818 42 [email protected]

ZONA ESPORTIVA MUNICIPAL Passeig de Can Ferrer, s/n / 93 891 00 [email protected]

ÍNDEX SERVEI DE JOVENTUT Pompeu Fabra, 34 / 93 891 33 [email protected]

SERVEIS COMUNITARIS (Via pública, parcs i jardins)Ctra. de Masquefa, s/n / 93 891 30 [email protected]

OFICINA MEDIAMBIENTALCtra. de Masquefa, s/n / 93 891 30 [email protected]

CASA DE LA VILAPublicació de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia. Editat pel Departament de Comunicació de l’Ajuntament amb el suport de disseny i maquetació de Linkmedia. Fotos portada i article CIC Fassina: Blai Carda.D’aquest butlletí s’han imprès 5.000 exemplars a Gràfiques Llopart.Podeu contactar amb el Departament de Comunicació a través del correu electrònic:[email protected].

JUNY 2012

Segueix-nos i interactua a través d’aquests nous canals de comunicació

L’Ajuntament de Sant Sadurní a les xarxes socials

facebook.com/AjuntamentdeSantSadurni

@santsadurni_cat

flickr.com/santsadurni

*Consulta a www.santsadurni.cat els perfils i pàgines a les xarxes d’altres serveis municipals

Page 3: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

““

cal agrair l’esforç que fem tots, començant per vosaltres, sadurninencs i sadurninenques. Sense la vostra comprensió, sense la vostra contribució, sense la vostra voluntat d’adaptació a temps difícils, les coses se’ns complicarien molt més a tots plegats.

Josep Maria Ribas FerrerAlcalde

Moltes han estat les accions que hem dut a terme aquest primer any. De tot tipus. Personalment, de tot el que he viscut com a alcalde, la realitat que ens envaeix, la crisi social i econòmica de caràcter extraordinari, han estat els aspectes que més m’han marcat. I el més difícil de resoldre. Seguirem fent el que podem fer: estar al costat de la gent, i planificar mesures d’ocupació en què puguem incidir.

L’esforç per mantenir aquells serveis que venim oferint des de fa temps augmen-ta a causa de la disminució d’ingres-sos provinents de les administracions superiors i que ha fet que l’Ajuntament hagués de compartir en alguns casos l’augment de la despesa amb els ciuta-dans. Per això cal agrair l’esforç que fem tots, començant per vosaltres, sadurni-nencs i sadurninenques. Sense la vostra comprensió, sense la vostra contribució, sense la vostra voluntat d’adaptació a temps difícils, les coses se’ns complica-rien molt més a tots plegats.

Un any en positiu

Ha estat també un any per donar valor a allò què tenim i fem. Des de la millora a la Casa dels Avis, o la Mancomunitat de l’Alt Penedès, amb greus problemes de gestió, fins a la nova redefinició de diver-sos serveis municipals com Via Pública, Turisme o Ocupació.

La millora de l’estat dels carrers i places, de l’arbrat, dels espais col·lectius són gairebé tan fonamentals com la promoció econòmica, que hem basat en l’activació del CIC Fassina i totes les possibilitats comercials i turístiques, així com del nou viver d’empreses que es posarà en marxa en el darrer terç d’aquest any.

Destaco també dues obres importants. L’obertura del parc de la Timba, que permet accedir al meandre del Lavernó des del centre de la vila i la urbanitza-ció del nucli rural i el torrent de Can Catassús. Ambdues obres han de donar valor paisatgístic al municipi, seguretat i benestar als veïns.

Malgrat tot, el resum d’aquest any difícil de crisi, rescats, atur, patiment i dificul-tats per a tots ens deixa també alguns aspectes positius. La nostra societat no es rendeix. I l’Ajuntament treballa per sortir-nos-en i intenta estar al costat de la gent. Jo em quedo amb tot això!

Page 4: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

““

aquests canvis en el calendari de recollida i en els horaris dels diferents serveis han de servir per donar més amplitud i adaptar-se a les dinàmiques de la ciutadaniaalbert prat, regidor de medi ambient

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Sadurní, amb la vo-luntat de millorar l’eficiència del sistema i fomentar un major reciclatge, ha introduït aquestes lleugeres modifi-cacions en el calendari de la recollida de la brossa Porta a Porta (PaP).

A principis d‘any l’Ajunta-ment va impulsar una con-sulta ciutadana a través de les xarxes socials i l’Oficina d’Atenció al Ciutadà plan-tejant precisament aquests canvis i copsar l’opinió dels veïns i veïnes de la vila.

Prop d’un centenar de persones van participar a l’enquesta, mostrant-se ma-joritàriament molt favorables a introduir aquesta modifi-cació en el calendari de la recollida.

En relació a la deixalleria, i aprofitant la nova

Des del passat 1 de juny, els dissabtes s’ha eliminat la recollida porta a porta als domicilis del paper i el cartró i els diumenges s’ha ampliat la recollida de la fracció orgànica amb els envasos.

nous horarismésservei

4

MED

I AM

BIE

NT

CASA DE LA VILA Juny 2012 CASA DE LA VILA Juny 2012

contractació de l’empresa que la gestionarà, s’han introduït també canvis a nivell intern i extern.

D’una banda s’amplia l’horari de la deixalleria, que obrirà a dos quarts de deu del matí, i, de l’altra, s’han fet canvis de gestió interna per tal de millorar-ne l’eficiència.

Targeta magnètica

A partir de l’1 de juliol començarà a funcionar una targeta magnètica per acce-dir a la deixalleria. Es podrà recollir a l’Oficina d’Atenció Ciutadana, a l’Ajuntament, i servirà per fer un major

control i facilitar la tasca dels gestors dels residus, a banda d’agilitzar l’aplicació de la bonificació fiscal del 15% als domicilis que utilitzin la deixalleria més de 18 vegades a l’any. PORTAMÒBIL

El portamòbil, un model de deixalleria mòbil que està aconseguint grans resul-tats i que fins i tot s’està exportant a d’altres municipis, també compta

amb un nou calendari amb 16 punts, establerts a la vila i els agregats rurals de Can Catassús, Can Benet, Espiella i Can Romeu. S’han definit uns dies fixes cada mes i s’instal·larà a cada punt durant dos dies consecutius.

El servei s’ofereix de dilluns a diumenge, exceptuant els festius i el mes d’agost.

El portamòbil és un servei de recollida d’alguns residus especials o con-taminants que es generen a les llars i que no tenen un contenidor específic al car-rer: fluorescents, bombetes de baix consum, piles, oli de cuina i aerosols.

CASA DE LA VILA Juny 2012 CASA DE LA VILA Juny 2012

Page 5: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

MED

I AM

BIEN

T

ANTECEDENTS

Sant Sadurní va implementar el sistema de recollida selectiva de la brossa orgànica l’any 2001.

Al 2005 es recull selectivament als comerços la fracció orgànica, el rebuig i el paper, mitjançant el sistema porta a porta (PaP), mentre que als domicilis es recull l’orgànica i el rebuig.

Al 2009 s’amplia la recollida porta a porta als domicilis amb els envasos i el paper i cartró que, fins aleshores, es recollien selectiva-ment en contenidors.

Sabies que...

· Produir una tona de paper reciclat suposa salvar fins a 17 arbres i estalviar més de 90 litres d’aigua. Per cada 100 quilos de residu orgànic es produeixen 30 quilos de compost apte per al conreu.

· Recuperar dues tones de plàstic equival a estalviar una tona de petroli.

· Els envasos de plàstic triguen 150 anys a biodegradar-se.

· Cada any es distribueixen als establiments comercials d’Espanya 10.500 milions de bosses de plàstic.

· Des del municipalisme i la Generalitat es planteja que a l’any 2020 sigui obligatori recollir selectivament el 70% de la brossa i reduïr a 1,20 els quilos generats de brossa per habitant al dia.

Reconeixement als resultats de la recollida selectiva

El mes passat el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament, Albert Prat, va rebre de mans de Josep Maria Tost, Director de l’Agència de Residus de Catalunya, un diploma de reconeixement per l’òptima gestió dels residus municipals i per haver assolit uns bons resultats en la recollida selectiva.

Sant Sadurní es troba molt per sobre de la mitjana comarcal i del global de Catalunya pel que fa a la recollida selectiva. És una població compromesa amb la lluita vers la problemàtica dels residus i la preservació del medi ambient, fruit del compromís de la població i del consens polític.

84,53%PERCENTATGE DE RECOLLIDA SELECTIVA DE SANT SADURNÍ

És el municipi de l’Alt Penedès amb l’índex més alt de recollida selectiva i el setè de Catalunya.

La mitjana de recollida selectiva de Catalunya és del 40,57% i a l’Alt Penedès del 38,6% (Any 2010).

l’any2004SANT SADURNÍ NOMÉS RECOLLIA SELECTIVAMENT EL 26% DE LA BROSSA

La recollida selectiva no suposa només fomentar el reciclatge, també afavoreix la reducció progressiva de residus.

Sant Sadurní genera 1,39 quilos de brossa per habitant al dia. L’Alt Penedès, 1,51(dades Agència de Residus de Catalunya, any 2010).

5.850TONES DE BROSSA QUE VA PRODUIR SANT SADURNÍ AL 2011

L’equivalent a cobrir 22 camps de futbol. Un 20% d’aquesta brossa correspon encara a fracció rebuig, residus que no es poden reciclar ni recuperar i que han d’anar en gran part a l’abocador.

5

Page 6: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

90_

80_

70_

60_

50_

40_

30_

20_

10_

0_

Sant Sadurní Alt Penedès Catalunya Municipis PaP*

Municipis sense PaP

PERCENTATGE DE LA RECOLLIDA DE LA BROSSA QUE ES REALITZA DE MANERA SELECTIVA [ANY 2010]

>

0

10

20

30

40

50

60

70

80

90 84,53%

38,60% 40,54%

63,41%

41,41%

*PaP: Porta a Porta

orgànica40,77%

paper i cartró18,04%

envasos15,22%

vidre 9,53%

rebuig17,64%

PERCENTATGE DE RECOLLIDA selectiva per fraccions A SANT SADURNÍ [ANY 2011]

>

Els últims informes han advertit de la perillositat de consumir l’aigua de la Font de Cal Fideué per l’elevat nivell de bacteris patògens que podrien comportar risc de malalties infeccioses, per la qual cosa es demana que els vilatans i vilatanes s’abstinguin de consumir-ne.

Atenció ambl’aiguade la fontde cal FIDEUÉ

Arran dels resultats analítics i els controls sanitaris realitzats a diverses fonts naturals del municipi, algunes com la de Cal Mota, Can Codorniu, Fideué i Monistrol d’Anoia compten amb un cartell en què hi apareix clarament el missatge “Aigua sense garantia sanitària”.

Pel que fa a la resta de fonts naturals els nivells de bacteris patògens són força baixos i no alarmants. Però la presència a l’analítica d’una sola colònia de bacteris o els nivells de nitrats per sobre del límit fa que igualment sigui considerada aigua no apta per al consum humà.

Les analítiques poden variar en el segon semestre ja que depenen de la meteorologia i altres factors ambientals. Aquests informes es poden consultar a l’apartat de salut del web www.santsadurni.cat

6

MED

I AM

BIE

NT

CASA DE LA VILA Juny 2012 CASA DE LA VILA Juny 2012

Page 7: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

““

Vam començar pels espais dels Habitatges Vilarnau perquè allà feia molts anys que no s’hi feia cap mena d’actuació i, per tant, crèiem que era de justícia començar per aquells que estaVEN una mica descuidats per part de l’administració.Susanna Mèrida, regidora d’Hisenda

MILLORES A PLACES I ESPAIS PúBLICS DE LA VILAL’Ajuntament de Sant Sadurní du a terme un programa d’arranjament i recuperació de les places infantils de la vila amb actuacions integrals que permetran tornar a donar vida a molts espais que s’havien degradat amb el pas del temps, i que tenen ja una clara visibilitat a les places del barri Vilarnau.

La Plaça Montseny, la de l’Era d’En Guineu, a més del parc Lluís Companys també estan a la llista de prioritats on es preveu realitzar diverses actuacions d’arranjament durant aquest 2012.

Al Parc de la Rambla fa algunes set-manes es va realitzar una important feina de poda dels arbres per tal que la zona quedi més oberta i afavoreixi el passeig. A més, també està prevista una actuació integral que contempli revitalitzar aquest espai tant cèntric de Sant Sadurní però que malauradament registra poca activitat i afluència de veïns i infants.

VIA

PÚBLIC

A

7

Page 8: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

““

can catassús era l’últim nucli rural pendent d’urbanitzar . S’HA POTENCIAT LA ZONA DEL TORRENT I S’HA GUANYAT EN VALOR AMBIENTAL. ALBERT PRAT, regidora d’URBANISME

El resultat final de la intervenció és una calçada única, amb asfalt a la part central i llamborda de color als costats, a més de la recollida d’aigües pel mig del carrer.

El pressupost total de la inversió ha estat de 464.528 €, dels quals els veïns han aportat un 12% a través de contribu-cions especials, 120.000 € corresponen a l’aportació del PUOSC, programa de cooperació de la Generalitat de Catalun-ya, i la resta ha anat a càrrec de l’Ajun-tament.

S’ha acomplert també el compromís de l’Ajuntament amb els veïns de reinver-tir l’oferta a la baixa que va presentar l’empresa sobre el pressupost previst per escometre la neteja i desbrossament del Torrent, del col·lector de la llera, i la urbanització del vial del Torrent de Can Catassús. Aquesta zona s’ha adequat per convertir-la en un espai més agradable, plantant nou arbrat i instal·lant-hi una barana de fusta.

A més, permetrà la connectivitat i circula-ció perimetral de tot el nucli.

Tot plegat, un paquet d’intervencions per transformar la part posterior del nucli en una façana més atractiva i uniforme.

obres d’urbanització a can catassúsDurant aquest mes de juny s’han estat enllestint les obres d’urbanització de l’agregat rural de Can Catassús, que han consistit en una intervenció integral d’eixamplament i creació de nous vials, així com la reordenació dels serveis bàsics, pavimentació, sanejament, xarxa d’aigua, telefonia, baixa tensió, enllumenat públic i jardineria.

8

URB

AN

ISM

E

CASA DE LA VILA Juny 2012 CASA DE LA VILA Juny 2012

Page 9: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

9

URBA

NISM

E

Des de fa poques setmanes el camp de futbol 7 annex al camp de futbol de La Triola compta també amb gespa artificial, una actuació que ha resolt els proble-mes del terra i les mancances de drenatge, alhora que s’ha dotat d’una superfície molt més confor-table per a la pràctica de l’esport de la pilota.

La instal.lació de la gespa s’ha fet acompanyada d’un sistema de reg que connecta amb el reg del camp de futbol principal i també de la col·locació d’una marquesina al tram central de la graderia i que protegeix els espectadors de les inclemències meteorològiques.

L’actuació ha comptat amb un pressupost de 100.626 €.

Gespa artificial al camp de futbol 7

Page 10: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

El desenvolupament d’un meandre al riu Lavernó, que havia assolit una curvatura molt acusada, va ser una de les causes més importants de la regressió de La Timba. Amb la idea d’aturar aquest soscavament es va arranjar inicialment la canal del riu Lavernó, reduint-hi la curvatura i encaixant-la en dics de formigó. A més, la llera del meandre que va quedar fora d’ús es va terraplenar.

Després d’una primera fase d’estabilització dels talussos de La Timba realitzada al 2011 i que era el resultat d’un llarg procés de negociacions de l’Ajuntament de Sant Sadurní amb els propietaris de la zona, l’Ajuntament va aprofitar la baixa d’un 28% en l’oferta de l’empresa adjudicatària de l’obra per afrontar una segona fase d’integra-ció paisatgística de La Timba.

Les actuacions realitzades donen continuïtat a les endegades al riu als anys 70, el Parc del Lavernó i al passeig, als anys 90, la interven-ció al carrer i al mirador del carrer Ripollès a l’any 2007, i fixa l’horitzó de transformar la totalitat de la

10

URB

AN

ISM

E

Per a la realització d’aquesta fase d’estabilització dels talussos i integració paisatgística de La Timba s’han emprat:

30.000 m3 de terres

470 m2 de mur verd

5.000 unitats d’espècies vegetals plantades

2.100 metres de tub de reg

S’han retirat 300 m3 de runa

la timba: la nova façana verda de la vila

façana sud de la vila integrant-la a la zona de Can Mas de la Riera. Aquesta majúscula transformació situa La Timba com un espai natural de gran potencial paisatgístic i turístic.

Inversió La Timba

Estabilització talussos: 625.650 €Integració paisatgística 116.097 € Total 741.747 €

Amb uns desnivells totals de 40 metres, la zona de La Timba ha patit amb els anys un procés de degradació continuat, a causa de l’alteració dels materials i s’havia convertit en una amenaça per a les construccions més immediates del nucli urbà pel risc d’esllavissades.

Què s’ha fet en aquesta segona fase?

· Plantació d’arbres i arbustos per fomentar la integració paisatgística

· Implantació d’una xarxa de reg manual i automàtic

· Millora de l’acabat dels camins i col·locació d’una tanca de fusta

· Configuració d’un mur de pedra de seguretat al peu del talús superior

FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) 371.800 €

PUOSC 2011 (Programa de cooperació Generalitat de Catalunya) 150.000 €

Ajuntament Sant Sadurní 219.900 €

Finançament

CASA DE LA VILA Juny 2012 CASA DE LA VILA Juny 2012

Page 11: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

11

CU

LTURA

I FESTES

La Fil.loxera infantil fa 20 anysL’edició 2012 de la Festa de la Fil.loxera arribarà acompanyada de dues grans efemèrides, el 20è aniversari de la fil.loxera infantil i la commemoració dels 125 anys de l’arribada de l’insecte a Sant Sadurní i el Penedès.

Els dies 7 i 8, l’escampada de fil.loxeretes i la gran festa de la fil.loxe-ra, amb final a la Plaça de l’Església, esdevindran un cop més els actes troncals de la celebració.

El dissabte 1 de setembre ha estat la data escollida per celebrar el 20è aniversari de la Festa de la Fil·loxera infantil.

Els actes començaran a les 11 del matí, on els més petits podran gaudir d’inflables i diversos tallers a la Plaça de l’Ajuntament.

Al migdia, a la Fassina, està prevista la inauguració de l’expo-sició ‘Phylloxera Cartronex’, amb l’artista Gerard Fernàndez Fort, qui plasmarà tots els elements de la Festa en figures de paper maixé. Per la tarda hi haurà un concert del grup Macedònia, a la plaça de l’Ajuntament i al vespre se celebrarà una trobada de Bestiari Infantil amb la participació d’una quinzena de colles.

Enguany també es farà una foto de família, en aquest cas per com-memorar el 20è aniversari de la fil·loxera infantil i que tindrà lloc el 2 de setembre a la Plaça de l’Ajunta-ment, just després de la celebració de la Fil·loxera dels avis.

D’altra banda, l’Associació Festa de la Fil·loxera ha decidit aprofitar el Sopar de la Gàrgola per commemo-rar el 125è aniversari de l’arribada

de la fil•loxera al terme municipal de Sant Sadurní d’Anoia i a l’Alt Penedès. El sopar es celebrarà el 15 de setembre a les 9 del vespre i es farà a un espai emblemàtic del sector del cava. Tots els beneficis es destinaran a Càritas.

Incripcions tallers

La nova normativa que regula les festes i activitats culturals i lúdiques amb foc avançarà el termini d’inscripció per participar a la Festa de la Fil.loxera infantil i el correfoc.

Des de l’organització es subratlla que els pares i mares hauran de formalitzar a principis de juliol la inscripció als diversos tallers que s’organitzen, molt abans del que era habitual fins ara.

El disseny de la portada de la 31a Festa de la Fil·loxera ha estat obra de Mariona Pintado Jou i l’Anna Esmel Jou (JOUART)

L’AJUNTAMENT ES PINTA UN BIGOTI VERMELL

L’Ajuntament va oferir una recepció al grup Anna Roig i l’ombre de ton chien, que compta, entre els seus integrants, amb els sadur-ninencs Anna Roig (veu i composició) i Magí Batalla (guitarra elèctrica i acústica).

La formació va ser guardonada amb els premis Enderrock 2012, com a millor disc de l’any en la categoria de cançó d’autor pel seu últim treball “Bigoti vermell” i millor directe.

Page 12: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

Els Catarres tancaran l’edició 2012 de l’Estiu de l’Índex12

JOV

ENTU

T

Dijous 5 de juliol Pulpopop ens presenta Cuit! el seu àlbum de debut. Una proposta de pop enèrgic i molt ballable. Els podríem definir com a frescos, agosarats, surrealistes i pecadors. Premi Joventut del Sona 9 2010.www.pulpopop.com

DIMECRES 11 de juliol SOMRIURES NÒMADES La companyia ens presenta l’espectacle de titelles El Tresor del Pirata. Una proposta innovadora i per a tots els públics, organitzada per l’Associació de Joves de Sant Sadurní.

DIJOUS 12 de juliol els catarres són un trio força peculiar, amb un guitarrista que canta, una contrabaixista i un acordionista que toca amb els peus el bombo i la pandereta. Amb la cançó Jennifer van aconseguir un gran ressó als mitjans i públic. Ofereixen un dels directes més atractius i festius de l’actual escena catalana. A la gira d’estiu presenten alguns temes nous del disc que sortirà a la llum el proper mes d’octubre. www.elscatarres.com.

En aquest concert hi haurà un servei d’informació del Punt Mòbil de Salut.

La Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Sant Sadurní presenta aquest mes de juliol una nova edició de l’Estiu de L’Índex, cicle d’espectacles a l’aire lliure adreçat especialment a la gent jove de la vila i que celebra ja la seva edició número 24 sota el lema Vine, Viu-lo!Dos concerts i un espectacle de titelles composen la proposta de l’Estiu de l’Índex 2012 per les nits del 5,11 i 12 de juliol. Totes les activitats són gratuïtes i es celebraran al Pati de l’Índex a 2/4 d’11 de la nit.

L’Índex, el Servei de Joventut de l’Ajuntament de Sant Sadurní, es troba al c/Pompeu Fabra, 34. Telèfon 93 891 33 20. www.indexjove.cat.

Els Catarres CASA DE LA VILA Juny 2012 CASA DE LA VILA Juny 2012

Page 13: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

““

creiem en el casal d’estiu com a element educatiu i formatiu dels nostres infantsmontse medall, regidora de joventut

13

JOV

ENTU

T

S’amplia l’edat per accedir al Casal d’Estiu, des d’alumnes de P3 fins als 14 anys, i s’allarga fins a quatre setmanes complertes, del 25 de juny al 20 de juliol. Com s’ha ofert tradicionalment, el Casal d’Estiu comptarà amb servei d’acollida i menjador.

Comença el Casal d’Estiu

A finals de juny s’ha posat en marxa una nova edició del Casal d’Estiu, impulsat per l’Ajunta-ment de Sant Sadurní, i que enguany recupera el seu format tradicional. Un total de 263 nens i nenes s’han inscrit per participar a aquest casal lúdic, cultural i recreatiu que es durà a terme a les instal.lacions de l’Escola La Pau i a l’Institut Jacint Verdaguer.

La gestió del casal va a càrrec de la Fundació Pere Tarrés, una organitza-ció sense afany de lucre amb més de 50 anys d’experiència, creada per tal d’impulsar i desenvo-lupar l’educació en el lleure, la vida associativa, l’animació sociocultural i l’educació social.

Servei de màxima qualitat i educatiu

L’equip de govern ha volgut recu-perar el tradicional Casal d’Estiu Infantil municipal com una eina imprescindible per facilitar la con-ciliació de la vida laboral i familiar però que, a més a més, aporti un valor afegit: l’educació integral en el lleure del col·lectiu més jove de la vila. Aquest era un compromís adquirit a l’inici de la legislatura pels socis de govern del PSC i ERC, i que ambdós partits contemplaven en el seu programa electoral. També es va tenir en compte el fet de no ocupar l’espai d’oferta de serveis privats esportius que ofereixen altres empreses de la vila.

L’Ajuntament assumeix més del 50% del cost del casal i, com cada any, el Departament d’Acció Social ha ofert ajuts per a què els fills i filles de famílies amb dificultats eco-nòmiques poguessin accedir-hi.

Amb l’arribada de l’estiu i les vacances, les viles queden buides i creixen els robato-ris als domicilis. No ens hem d’alarmar, però sí que convé tenir en compte alguns consells de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra per minimitzar els riscos o les conseqüències.

CONSELLS DE SEGURETAT A LES LLARS AMB L’ARRIBADA DE L’ESTIU

Si sou a casa

· Si teniu alarma, connecteu-la sempre que sou fora de casa i, si podeu, quan aneu a dormir.

· Quan aneu a dormir, no deixeu les claus en un lloc visible, ni posades al pany interior.

· Deixeu roba estesa. No baixeu totes les persianes.

Si marxeu de vacances

· Programeu que alguns llums s’ac-tivin de forma automàtica, si pot ser la ràdio també.

· Quedeu amb alguna persona que us reculli el correu.

· Apunteu-vos al Fitxer de l’Absent a la Policia Local.

D’altres consells

Feu un inventari dels objectes de valor, amb números de sèrie, mar-ques i models. Us recomanem fer fotografies.

Si veieu un comportament sospitós, memoritzeu-ne els detalls (vestuari, vehicle, matricula, etc.)

Si arribeu a casa i trobeu la porta forçada o oberta, no hi entreu. Aviseu de seguida a la policia

Si veieu la casa d’un veí forçada no hi entreu, sortiu al carrer, tanqueu amb clau la porta del carrer i tru-queu a la Policia 93 818 30 22, Mossos d’Esquadra 93 657 00 50 o Emergències 112.

Consells habituals

· Blindeu la porta com a mínim amb dos punts d’ancoratge. Poseu dos panys.

· Si acabeu de comprar un pis, si perdeu les claus o si heu fet reformes, canvieu el pany.

· Doneu un joc de claus a una persona de la vostra confiança.

Page 14: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

duplicat en els comptes de la Casa dels Avis, una errada de-tectada fa algunes setmanes i que segons ha pogut compro-var l’actual equip de govern ja s’arrossegava al pressupost des de feia diversos anys.

Després de les gestions realitzades per l’Ajuntament, el Conseller de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, Josep Lluís Cleries, confirmava a finals de maig que 10 places privades de la Casa dels Avis passaran a ser públiques, tal i com li havien

ros, restant els 41.247 euros provinents d’una aportació extraordinària que ja va apro-var el consistori per eixugar el romanent negatiu registrat l’any anterior, el 2010, i que no estaven contemplats en el pressupost inicial del 2011.

Un altre dels factors que han incidit decididament a engreixar aquest romanent negatiu ha estat un dret pendent de cobrament per valor de 70.000 euros i que apareixia erròniament per

l’actual equip de govern, té origen en un greu error de càlcul en la confecció del pressupost per part de l’an-terior govern (CiU-AMI) de l’Ajuntament.

Els actuals socis de govern, PSC i ERC, assenyalen que hi ha hagut una desviació nega-tiva sobre la previsió d’ingres-sos de la Casa dels Avis que ascendeixen a 117.504 eu-

A més, l’Ajuntament, durant l’exercici 2011, ha hagut d’avançar una bestreta al Patronat de la Casa dels Avis per valor de 75.000 € i que encara no s’ha retornat al consistori local.

El Patronat de la Casa dels Avis de Sant Sadurní ha tancat l’exercici 2011 amb un romanent negatiu de 168.349 euros que, segons

14

ACC

IÓ S

OCI

AL

““

Susanna Mèrida, regidora d’Hisenda: Al centre de dia, per exemple, només hem ingressat un 23% del que s’havia pressupostat. Hi va haver una molt mala previsió de com podia anar l’any,

Pla d’estalvi i sanejament a la Casa dels AvisLa Casa del Avis arrossega des de fa anys un desequilibri en els seus comptes que s’ha agreujat a l’exercici 2011 i ha obligat el govern a impulsar un urgent pla d’estalvi i sanejament econòmic. Entre les mesures de xoc que s’estan duent a terme hi ha una important reorganització, la revisió del preu d’alguns serveis que actualment s’externalitzen i un exhaustiu control del pressupost.

CASA DE LA VILA Juny 2012 CASA DE LA VILA Juny 2012 CASA DE LA VILA Juny 2012 CASA DE LA VILA Juny 2012

Page 15: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

““

Cal revisar els contractes amb alguns proveï-dors i serveis externs perquè cal ajustar-los als costos que la Casa dels Avis pot assumir. Susanna Mèrida, regidora d’Hisenda

La Casa dels Avis va tancar el 2011 amb 76.257 € d’ingressos menys dels previstos al pressupost.

A principis d’any, la por-tantveu de CiU Maria Rosell, consellera de sanitat del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, també va realitzar gestions des d’aquest orga-nisme i va anunciar un primer compromís de la Generalitat d’acceptar la conversió a concertades de quatre places privades del centre.

sol.licitat l’Alcalde, Josep Ma-ria Ribas, i el regidor d’Acció Social, Francesc Sáez, per tal de corregir la situació eco-nòmica d’aquest equipament.

Les places s’aniran convertint en concertades a mesura que vagin quedant buides.

Aquest ràpid compromís adquirit per la Generalitat ha estat gràcies a les gestions del consistori per tal de reunir-se amb el Conseller i traslladar-li la complicada situació de la Casa dels Avis de Sant Sadurní.

Cleries va rebre Josep Maria Ribas i Francesc Sáez en una trobada on també hi van prendre part la diputada d’ERC Anna Simó i el diputat socialista Roberto Labandera.

Casa dels avisTorras i Bages, 16-18

15

ACCIÓ

SOCIA

L

La Generalitat dóna llum verda a la conversió de 10 places privades en públiques

Page 16: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

La imatge apareixerà a tres de les parets del celler i al terra.

A continuació, “Un món de colors” atraurà al visitant a l’altra de les pa-rets del celler. L’espai de la cava ens esperarà més tard per introduir-nos en un recorregut per la història, des de principis del segle XX, a través del consum del cava.

Organització d’actes i esdeveniments

El CIC Fassina no està concebut sim-plement com a un museu. Els seus espais, en especial el pati exterior i el Celler Gran, esdevindran escenaris ideals per a organitzar tot tipus d’activitats i celebrar esdeve-niments de caire social, cultural o recreatiu.

Durant la passada edició del Cavatast, el Centre d’Interpretació del Cava va acollir les activitats de tast, maridatges i d’altres que complemen-taven la fira de degustació.

Reviure la Festa de Fil·loxera, un do-cumental en 3D sobre el cava i Sant Sadurní o la realitat augmentada són alguns dels principals atractius de la primera part de la visita al Centre d’Interpretació del Cava que durant aquests mesos centenars de visitants i turistes han pogut gaudir.

Ara, amb una segona fase, l’experi-ència a la Fassina de Can Guineu es completa amb un apassionant viatge audiovisual pels quatre elements, els colors i el consum de la begu-da estrella, el cava, en uns espais suggerents i evocadors com la cava i el celler.

La visita a la segona fase

Després de recórrer la primera fase del centre, el visitant sortirà al pati i baixarà per les escales exteriors, indret on s’ha instal·lat un gran panell amb informació enoturística.

Des d’aquí s’accedirà al gran celler, un espai il·luminat, amb so ambient i amb uns bancs situats estratègica-ment com a únic mobiliari. S’apagaran els llums i s’iniciarà la projecció de gran format “Els quatre elements”.

El Centre d’Interpretació del Cava al100%El Centre d’Interpretació del Cava ja està acabat. La segona fase d’obres i museística és una realitat i a partir del juliol aquest

flamant equipament turístic i de promoció de la vila i el cava podrà ensenyar en la seva totalitat les instal·lacions de la Fassina

de Can Guineu. Els nous espais habilitats del Celler Gran i la Cava completaran la proposta cultural i lúdica i oferiran al visitant

una gran experiència audiovisual.

Darrerament, s’ha celebrat el Mercat Gastronòmic, presentacions culturals i a finals de juliol tindrà lloc el concert del cantant gironí Miquel Abras.En paral.lel a l’interès enoturístic i del sector privat per visitar i fer ús de les instal.lacions del CIC Fassina, el Patronat de Turisme està treballant per oferir als centres educa-tius una proposta exclusiva, amb monitors especialitzats que adaptaran la visita i les activitats de la Fassina a l’edat dels joves escolars.

Aquesta iniciativa es posarà en marxa a partir del curs vinent 2012/13 i s’adreçarà a tots els centres educatius de Catalunya.

Page 17: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

““

““

El cic fassina ha estat un gran projecte que entre tots hem aconseguit acabar i que ara obrim en la seva totalitat amb el gran repte de dinamitzar-lo.jep bargalló, regidor de comerç i turisme

Hem de crear sinèrgies i una xarxa amb el comerç i el sector empresarial de la vila per tal de convertir el centre d’interpretació del cava en un gran complement turístic de sant sadurní.jep bargalló, regidor de comerç i turisme

A finals de setembre de 2011, una setmana abans del Cavatast, prop d’un miler de veïns i veïnes van poder visitar en primícia la primera fase del CIC Fassina, i que ha estat oberta al públic general durant tots aquests mesos.

L’antiga Fassina de can Guineu, ubicada al cor de Sant Sadurní i exquisidament rehabilitada en el Centre d’Interpretació del Cava, s’ha de transformar en l’instrument que ha de rellançar turísticament la vila. Aquest modern edifici de serveis ubicat al cor de la vila acull, a més del Centre d’interpretació del Cava, les oficines del Patronat de Turisme de Sant Sadurní.

L’Ajuntament va comprar la Fassina el 2004 als seus antics propietaris, descendents de Marc Mir, un dels anomenats Set Savis de Grècia, el grup de viticultors i propietaris sadurninencs que el 1887 va trobar el remei per lluitar contra la temible fil•loxera. L’edifici de la Fassina de can Guineu data de 1814 i es va construir amb la finalitat d’elaborar aiguardents que majoritàriament eren exportats a Amèrica.

Page 18: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

L’obra civil ha consistit principalment en completar els acabats de paviment al Celler i la Cava, així com l’accés i sortides del carrer Sant Pere.

També s’han ultimat les instal·lacions d’enllumenat, ventilació, baixa tensió i comunicacions.

A les darreres setmanes una de les intervencions d’obra més evidents ha estat la realitzada a l’exterior del carrer Sant Pere.

S’ha reurbanitzat el tram de vorera situat davant de l’edifici, eixamplant les zones de sortida i instal.lant-hi també punts d’il.luminació exterior.

18

TURI

SME

L’horari del Centre d’Interpretació del Cava és de dimarts a diumenge de 10 del matí a 2 del migdia. El preu de l’entrada general serà de 6 euros.

El pressupost de la segona fase del CIC-Fassina ha estat de 450.000 euros, distribuïts en 250 mil per a la fase d’obres i 200 mil per a la dotació d’equipaments i museografia.

Page 19: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

Preus Cavatast 2012

Tiquet de cavaamb copa:

6 €Tiquet de cava sense copa:

5 € Tiquet gastronòmic:

6 €

La 16a edició del Cavatast, la fira de degustació de cava i gastronomia de Sant Sadurní, se celebrarà els propers 5, 6 i 7 d’octubre. Repetirà la ubicació del 2011, a la part alta de la Rambla Generalitat, però amb una nova situació dels estands que assegurarà la màxima comoditat d’expo-sitors i visitants durant tot el cap de setmana.

Una altra de les solucions que s’introduiran per evitar aglomeracions i saturació en els punts de venda serà articular un servei anticipat de tiquets a través de l’Oficina de Turisme o mitjançant sistemes online.

Gran part dels canvis incorporats en el disseny i concepció de l’edició de l’any passat es mantindran i en aquest 2012 s’afegi-ran algunes novetats més. Entre les aportacions més destacades, s’inclou un

19

TURISM

E

EL CAVATAST 2012 PREN FORMA

tiquet de degustacions de cava sense copa, i s’aplicarà als tiquets de gastronomia el mateix sistema que es va estrenar l’any passat amb els de cava, assignant valors diferents segons les ofertes dels expositors i qualitat dels productes. El Patronat de Turisme confia que la participació d’expositors serà més alta que a l’edició anterior, ja que s’està valorant molt po-sitivament el fet de poder participar activament en el disseny del Cavatast i la

introducció de millores que ajudin a continuar consoli-dant la fira com un esdeve-niment de referència en el calendari enoturístic.

De nou, el programa d’activitats, així com la possibilitat de visitar en la seva totalitat el Centre d’Interpretació del Cava, s’han de convertir en altres pols de gran interès per als milers de visitants que desembarcaran a la vila a principis d’octubre amb motiu del Cavatast.

5|6|7 OCTUBRE 2012

L’Ajuntament de Sant Sadurní, a través del tre-ball transversal de les àrees de Turisme, Medi Ambient, Esports i Salut ha presentat un tríptic que recull un seguit de rutes saludables que inclouen recorreguts de senderisme, BTT i itineraris urbans amb informació sobre els punts d’interès mediambientals i turístics de la vila.

Entre els objectius d’aquest projecte estan els de fomentar un estil de vida saludable, poten-ciar l’activitat física regular i donar a conèixer la vila i el seu entorn.

El tríptic recull diversos recorreguts i rutes per zones com Can Mas de la Riera, Espiells, Monistrol d’Anoia o Can Ferrer del Mas, de característiques, longituds i nivells adaptats a tots els públics.

Rutes i Camins de la Capital del Cava

Page 20: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

25 anys de correfocs i botifarres, aquest és el lema escollit per a aquest any de celebració.

Amb motiu del Xè aniver-sari, l’any 1997, la colla va organitzar la 9ª trobada de diables de l’Alt Penedès.

A partir del 2000 el grup es va establir com a associació per poder potenciar la participació dels seus mem-bres i de l’entitat en el teixit associatiu.

Ara fa cinc anys, pel vintè aniversari, van aconseguir congregar un total de 20 colles de diables a la capital del cava.

A nivell local els Diables Se M’n Refum protagonitzen el correfoc del 9 de setembre,

Després d’una efímera pri-mera experiència dels diables sadurninencs a principis dels 80, el grup es va dissoldre l’any 1985.

L’empenta, però, d’alguns dels seus membres, en espe-cial del sector femení de la colla, van permetre refundar el grup i constituir-lo el 1987 com a Diables Se M’n Refum.Actualment l’entitat compta amb uns 230 socis.

Els membres que participen activament als correfocs i activitats ronden la trentena i la colla infantil, constituïda al 2005, agrupa més de 50 nens i nenes entre diables i timbalers.

Diables Se M’n Refum, 25 anys fent-la petar

20

ENTI

TATS

per Fires i Festes, així com actuacions per Festa Major o Barris.

També col·laboren amb la Festa Major d’Espiells, la Gent Gran o la botifarrada de les sessions de Cinema a la Fresca.

Des de fa tres anys partici-pen en l’organització de la festa de la revetlla de Sant Joan.

La lectura dels versots, acti-vitat que va iniciar-se a princi-pis dels 90, ha estat una de les manifestacions que més ressò mediàtic i públic els ha reportat.

La Colla de Diables Se M’n Refum celebra en aquest 2012 el seu 25è aniversari i han confeccionat per a l’ocasió diverses activitats especials al llarg de tota l’any.

Aquesta efemèride els ha valgut també per ser escollits per pronunciar el pregó d’enguany a les Fires i Festes de Sant Sadurní, donant continuïtat a la línia seguida als darrers anys, en els quals l’Ajuntament ha volgut premiar i reconèixer la tasca d’entitats, associacions i personalitats destacades de la vila.

Durant tots aquests anys la colla recorda amb alegria la presència a algunes cites molt destacades del calendari de foc català, com la Troba-da Nacional de Diables dels Països Catalans a Vilaseca i Lleida, la seva participació en les protestes i manifestacions contra la nova normativa del Foc a Berga i Barcelona o el correfoc nudista reivindicatiu a Llorenç del Penedès.

CASA DE LA VILA Juny 2012

Page 21: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

“En general els polítics s’han molestat poques vegades amb els versots. S’han queixat més de les nostres critiques alguns veïns o ciutadans, la policía o la guàrdia civil. Antoni Cruces PRESIDENT DIABLES SE M’N REFUM “

Properes activitatsEl 21 de juliol la Colla de Diables organitza la festa Foc a la Barraca, que oferirà tres correfocs en grup amb la participació de fins a deu colles convidades.

El darrer cap de setmana d’agost, els Diables Se M’n Refum organitzen una sortida per assistir a l’Akelarre de Cervera. Posen a disposició de tots aquells que ho desitgin un autocar i una samarreta commemorativa al preu de 20 euros.

Una altra de les cites destacades d’aquest 25è aniversari serà l’organització de dues proves esportives, una cursa de muntanya i una cursa vertical, que es duran a terme el 25 de novembre.

Concurs multimèdiaEls Diables han posat en marxa un concurs multimèdia que compta amb dues categories, fotografia i audiovi-sual.

Fins al 31 d’octubre es poden presentar els treballs, que es poden adreçar a la seu de la colla al Casal d’Entitats (c/ Marc Mir, 15) o bé per correu electrònic a [email protected].

El veredicte del jurat i el lliurament de premis es rea-litzarà el 29 de novembre a la Plaça de l’Ajuntament abans de la lectura dels versots.

Per a més informació podeu visitar el web diablesemnrefum.santsadurni.cat.

21

ENTITATS

Page 22: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

22

ESPO

RTS

El Sant Sadurní Atlètic, a Tercera Catalana

Menys sort va tenir la Unió Esportiva. Líder fins a la penúl-tima jornada, va perdre el tren de l’ascens directe en benefici del Sant Cugat Sesgarrigues.

L’equip barceloní del Don Bosco el va guanyar a l’anada per a 0 a 2 i , malgrat els esforços, només va poder empatar a tres gols en el deci-siu partit de tornada.

Ràdio Sant Sadurní va realitzar un gran desplegament d’a-questa fase de promoció i va oferir un directe tots els partits dels dos equips de la capital del cava.

Els aficionats al futbol local han viscut un final de tem-porada apassionant, amb els dos equips de la vila, el Sant Sadurní Atlètic i la Unió Esportiva Sant Sadurní, classificant-se per disputar la promoció d’ascens a tercera catalana, després de finalitzar en segon posició la seves respectives lligues als grups 10 i 11 de quarta territorial.

Finalment, només el Sant Sadurní Atlètic ha assaborit la glòria de pujar de categoria.

Després d’un empat sense gols al camp del Carme en el partit d’anada, els sadur-ninencs van aconseguir una golejada d’escàndol i, malgrat la pluja, es van imposar per un contundent 7 a 0 a un camp de La Triola ple de gom a gom.

La Unió Esportiva Sant Sadurní compta amb un total de 14 categories entre el primer equip i l’escola de futbol, amb gairebé 200 jugadors i jugadores.

CASA DE LA VILA Juny 2012 CASA DE LA VILA Juny 2012

Page 23: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

23

L’aleví del Sant Josep, sots-campió de Catalunya i d’Espanya d’hoquei patins

L’Ajuntament de Sant Sadurní va oferir a l’equip aleví del Col.legi Sant Josep una recepció al Saló de Plens per la consecució del sots-campionat de Catalunya i d’Espanya d’hoquei patins, a les fases finals celebrades a Vila-seca i Ordes (La Corunya) respectivament.

En totes dues ocasions, el CP Voltregà va ser el malaurat botxí dels sadurninencs, que es van quedar a les portes del títol. Encapçalats per Jordi Aragonès, president de la secció, i Jordi Torruella, entrenador de l’equip, la delegació va obsequiar el consistori amb una foto de família dels equips de patinatge de l’escola.

També en l’apartat d’hoquei patins sadurninenc, cal destacar la gran temporada del Noia B, que ha assolit l’ascens de catego-ria i el proper curs competirà a la categoria de Primera Catalana. Pel que fa al primer equip, el Noia Freixenet, ha signat una excel·lent campanya, amb el tercer lloc a l’OK Lliga i el sots-campionat de la Copa del Rei.

ESPORTS

Fruit de la fusió de diverses associacions esportives de la vila, l’estiu de l’any passat va néixer el Sant Sa-durní Atlètic, entitat que compta amb nou equips de futbol de diverses categories, des de benjamins a veterans i equip de futbol femení, així com un equip sènior d’handbol femení.

Page 24: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

24

OPI

NIÓ

OPINIÓ GRUPS MUNICIPALS

COMPLINT AMB SANT SADURNÍ

Ja ha passat un any de la constitució de l’Ajuntament. Els dos regidors aconseguits ens permeten continuar fent una opo-sició rigorosa i constructiva, representant el millor possible la realitat de tots els veïns i veïnes de Sant Sadurní.

El PP compleix amb Sant Sadurní, i per això hem aconseguit que s’elimini un dels punts negres de la Vila, situat a l’entra-da del cinturó, portant a terme les negociacions amb la Di-putació de Barcelona per tal de buscar la més eficaç solució.

Ens varem comprometre a donar empenta a qualsevol ne-gociació amb altres Administracions o ens als que tinguem accés. Així, complint amb el que diem, també hem desen-callat la negociació de l’antiga Caserna de la Guàrdia Civil, doncs creiem que és un espai que ha de ser de Sant Sadurní.

No s’escapa a ningú que són temps difícils, però no és excu-sa per no treballar per Sant Sadurní. Ara més que mai hem de fer de les necessitats virtuts, amb enginy i perseverança; i és per això que una de les primeres propostes del no-stre Grup va ser la de crear una Ordenança de terrasses de bars i restaurants, encaminada a proporcionar una regulació homogènia i clara, facilitant la instal·lació de noves terrasses a la via pública.

Volem que Sant Sadurní sigui reconeguda com el que és, la Capital mundial del Cava, i així dotar la Vila d’una activitat econòmica i social pròspera i viva. Fem una crida a l’esforç de tots perquè hem d’aconseguir carres i places nets i transitables, una millor senyalització perquè el visi-tant es trobi com a casa; hem de mantenir la seguretat i la policia municipal; hem de creure en els joves i els empre-nedors per tal que trobin a la Vila el seu lloc i a la vegada afavoreixin la creació de llocs de treball. Us necessitem per construir el Sant Sadurní que tots volem!

@carlesjimenezm / @dolorsmm

Un any de nou govern amb pas ferm

Aquest primer any de legislatura ha estat un any ple de canvis. Alguns estructurals, altres imposats per altres admi-nistracions, altres formals i molts invisibles però eficaços. En seguiran havent, perquè, tant a nivell municipal com global, cal canviar allò que no funciona.

Però cal també ser optimistes. Tot just s’han acabat 3 obres importants per la vila. La Urbanització de Can Catassús i l’estabilització dels talussos de la Timba, incorporant millores importants respecte el projecte inicial, i que han de perme-tre en ambdós casos millores importants en la seguretat, la mobilitat i la valorització ambiental d’aquests dos espais.

La connectivitat de La Timba amb Can Mas de la Riera és un actiu que seguirem treballant els propers mesos. La segona fase de les obres museístiques de La Fassina de Can Guineu ha finalitzat amb un doble objectiu: completar el CIC Fassina i dotar el celler per tot tipus d’activitats culturals i lúdiques, que doni valor afegit i polivalència a l’espai.

El Casal d’Estiu torna a ser un espai amb caràcter educatiu, sense provisionalitat i amb tots aquells valors que vàrem defensar, juntament amb moltes famílies, durant l’intens debat que es va produir l’any passat. Enguany però, també s’ha adaptat el preu que assumiran les famílies i la part subven-cionable, que volta el 50%.

I també ha estat el moment per fer un pla de sanejament econòmic per tal de reduir els 168.000 € de dèficit a la Casa dels Avis. La primera acció, el traspàs de 10 places privades a públiques han estat acceptades en menys de 24 hores pel conseller Cleries, signe doncs, que el plantejament què fèiem fa un any per la viabilitat d’aquest servei era la correcte.

locals.esquerra.cat/santsadurni

facebook.com/infoerc.santsadurnidanoia

@albertprat

[email protected]@gmail.com

CASA DE LA VILA Juny 2012 CASA DE LA VILA Juny 2012

Page 25: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

OPINIÓ GRUPS MUNICIPALS

[email protected]

25

OPIN

Seguim sumant per Sant Sadurní!

Just ha fet un any que el grup municipal socialista (GMS) va entrar al govern amb un pacte sòlid i estable i amb un projecte d’esquerres i progressista. Tot i que l’actual situació econòmica provoca la imposició de noves normatives que limiten les competències locals, com la imposició per part del PP-CIU des de Madrid de l’augment de l’IBI en un 10%, aquest pacte ha permès aprovar uns pressupostos que desenvolupen els eixos principals del nostre programa electoral: la dinamització de l’economia i el foment de l’ocupació; les polítiques de servei a les persones; el manteniment del nostre entorn i espais públics.

Però cal que la ciutadania també conegui algunes situacions heretades que incrementen les dificultats actuals.

El romanent negatiu de 168.349,03 € de la Casa dels Avis ha deixat en evidència la mala gestió econòmica de CIU-AMI. Estem confeccionant un pla de sanejament que resolgui la situació i asseguri la continuïtat de la residència. Ja hem aconseguit l’augment de 10 places públiques.

La deixadesa política d’aquests darrers anys en la gestió dels recursos humans de l’Ajuntament fa urgent la necessitat d’in-tervenció per obtenir una administració sostenible i eficient i que, de retruc, millori els serveis que rep la ciutadania.

Davant la baixada d’ingressos que dificultava el retorn del deute heretat (9M€), vam trencar la dinàmica de CIU-AMI de demanar en préstec tot el que s’amortitzava anualment. A finals del 2011 havíem reduït la ràtio d’endeutament d’un 66,07% a un 59,48%, havíem millorat l’estalvi net i havíem disminuït en més d’1M€ el deute d’aquest Ajuntament.

Resten tres anys de feina. El GMS treballarem amb el mateix esforç i il·lusió que fins ara, i amb la convicció que el nostre equip i projecte mereix la confiança de molts sadurninencs/es que, més que mai, defensen la igualtat d’oportunitats.

www.susannamerida.cat

facebook.com/susanna.merida

@susannamerida

El nul compromís social del govern Ribas-Mérida

L’Ajuntament de Sant Sadurní té una bona salut econòmica. Malgrat els crits d’alarma que el govern municipal va fer a l’inici de la legislatura, els fets han demostrat que la seva lectura va ser precipitada i gens ajustada a la realitat. Sant Sadurní d’Anoia no s’ha acollit al Pla de Sanejament del Govern de Madrid; no hi ha factures pendents de pagar més enllà dels 60 dies i l’auditoria econòmica financera realitzada pel nou govern reconeix la bona gestió econòmica duta a terme per CiU.

L’exercici 2011, pressupostat per l’anterior govern (CiU-AMI) s’ha tancat amb un superàvit de 280.000 € que, sumats a l’increment del 10% de l’IBI que pagarem tots i a un retorn estatal procedent del 2010, permet disposar pel 2012 d’un total de 750.000 € addicionals al pressupost inicial.

Des del grup municipal de CiU celebrem el bon estat de les finances municipals i creiem que part d’aquests diners extres s’han de dedicar a les famílies de Sant Sadurní que més malament ho estan passant.

No tenen en compte les persones

Lluny d’això, el que fa el govern municipal de PSOE-ERC és no pensar en les persones, apuja les taxes de l’escola de música, de les escoles bressol i del casal d’estiu. En canvi, quan reparteix els 750.000 € de superàvit els gasta d’una manera frívola. Per exemple, 70.000 € en un viver d’em-preses, 15.000 € en cortines a l’escola de música, 20.000 € per estudis de recursos humans o 50.000 € a corregir previsions errònies en el consum de gas i electricitat.

Des de CiU continuem demanant una bossa d’ajudes per a les famílies amb dificultats econòmiques. Tenim clar que el benestar de les persones de Sant Sadurní és la nostra priori-tat. Continuem fent propostes en aquest sentit, encara que el govern no ens vulgui escoltar.

www.ciu.cat-santsadurni.blog.cat

@ciusantsadurni

[email protected]

Page 26: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

““

el govern municipal i la regidoria de promoció econòmica tenim la determinació de fomentar l’esperit empresarial i donar suport a potencials emprenedors locals.jaume amigó, regidor de promoció econòmica

Nova eina per als emprenedors, el Centre de serveis a empresesEl govern municipal, a través de la regidoria de Promo-ció Econòmica, posarà en marxa en els propers mesos el Centre de Serveis a les empreses, conegut també com a viver d’empreses, amb l’objectiu d’afavorir i impulsar la creació d’iniciatives empre-nedores al municipi.

Aquest nou espai disposarà d’unes instal·lacions que es podran utilitzar com a oficines per aquelles perso-nes emprenedores que volen portar a terme la seva pròpia idea de negoci.

Aquest espai estarà ubicat al nou local del Servei de Pro-moció Econòmica i Ocupació de l’Ajuntament, i que estarà situat al carrer Doctor Barra-quer núm.3-5.

Co-working

Una de les característiques innovadores del projecte de Centre de Serveis en relació a d’altres és el fet que l’al-lotjament empresarial ofertat majoritari és el de coworking.

Aquest es caracteritza pel lloguer d’espais compartits d’oficina en un mateix recinte, factor que potencia la creació de sinergies i xarxes relacio-nals amb d’altres emprene-dors.

Algunes de les necessitats que cobrirà aquest Centre de Serveis a les empreses seran: allotjament, sala polivalent, aules de formació, sales per a reunions o servei de domici-liació.

Amb aquesta innovadora iniciativa, el govern municipal de Sant Sadurní d’Anoia dóna un pas molt important en la tasca de donar el màxim suport als emprenedors i emprenedores del poble.

Oferta educativa de l’Aula de Formació d’Adults per al proper cursL’Aula de Formació d’Adults (AFA) de Sant Sadurní d’Anoia és un centre educatiu públic, que depèn del Departament d’Ensenya-ment de Generalitat de Cata-lunya, i en la que hi col·labora l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, a través de la Regi-doria d’Educació.

S’imparteixen diferents cursos dirigits a les persones adultes del nostre municipi i ofereix una formació que es fa extensiva també als ciuta-dans dels nostres municipis veïns.

L’AFA està oberta a tots els ciutadans i ciutadanes que volen continuar aprenent. L’edat no ha de ser un impe-diment per a que tothom que hi estigui interessat pugui co-mençar o seguir formant-se.

L’AFA és un centre que tam-bé permet la cohesió social dels ciutadans nouvinguts, i dels que van haver de deixar d’estudiar, forçats per les circumstàncies econòmiques, i van haver de començar a treballar de ben joves.

També hi ha la voluntat que el centre sigui un punt de referència per les persones que, encara que tinguin feina, volen millorar els seus conei-xements per a poder accedir a un millor lloc de treball.

L’AFA està ubicada a l’avinguda Francesc Macià, a l’edifici de l’institut escola Jacint Verdaguer). Telèfon 93 818 40 32 i correu electrònic [email protected].· Llengua catalana, en el nivell llindar.

· Llengua castellana, en els

26

AC

TUA

LITA

T

L’oferta educativa de l’AFA pel curs vinent 2012-13 és la següent:

· Accés a cicles formatius de grau mitjà.

· Anglès, en diferents nivells.

· Informàtica, en els nivells inicial i bàsic.

· Llengua catalana, en el nivell llindar.

· Llengua castellana, en els nivells inicial i bàsic.

· Formació instrumental 1 i lectoescriptura.

CASA DE LA VILA Juny 2012 CASA DE LA VILA Juny 2012

Page 27: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

Escalfant motors per les Fires i Festes 2012

L’empalmada del dia 7 de setem-bre estarà amenitzada, entre d’al-tres, per The Big Jamboree, una banda de nou components amb so i interpretació al més pur estil dels anys 40 i 50.

The Tractor Transit Sound System desfilarà tota la nit pels carrers de la vila. Un remolc amb música i llum esdevindrà una autèntica discoteca mòbil.

La nit d’empalmada acabarà amb les tradicionals matinades, on es convida a tothom qui estigui a casa a ruixar amb aigua a tot el personal, excepte a la txaranga!

Els dies 8 i 9 torna Diversons, un projecte de música per a la

integració recolzat per l’Obra Social “La Caixa” i que portarà a la vila els concert de Nakany Kanté i Gafiei-ra Miúda.

No faltaran espectacles i acti-vitats infantils, com el show de Clowstronautes o el concert de Roleguita&Boqueron.

La Festa del Mestissatge o la Festa Jove, amb un cartell de DJ’s en-capçalats per Abel Almena, així com l’actuació de l’Esbart Rocasagna de Gelida l’11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya, seran d’altres actes destacats del programa de Fires i Festes 2012.

La Comissió de Festes i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament han escollit aquesta imatge com a portada del programa Fires i Festes d’enguany. Ja hi ha alguns actes i concerts confirmats pel que fa a la programació de l’edició 2012, a banda d’un pregó que anirà a càrrec dels Diables Se M’n Refum amb motiu del seu 25è aniversari.

Marta Cuscó és l’autora del programa de Fires i Festes 2012

“La guerra va ser un desastre”, 3er DVD de la història de la vila

Aquest mes de juny, coincidint amb la festivitat de Barris, es va presentar al Celler Gran de la Fassina de Can Guineu el documental “La guerra va ser un desastre”, tercera i última part d’un projecte ende-gat per la Regidoria de Cultura l’any 2010 i que va néixer amb l’objectiu de recuperar la memòria de la vila en tres parts temàtiques, primer amb ‘Sant Sadurní d’Anoia, l’evolució d’una vila’ i el segon ‘Sant Sadurní d’Anoia, festes, tradicions i societat’.

En aquest tercer DVD es parla dels fets de la Guerra Civil a Sant Sadurní. Els testimonis que hi apareixen, com en les dues edicions anteriors, fan un repàs històric a través de les seves vivències personals. ‘La Guerra va ser un desastre’ és el títol que pot resumir els relats de les persones que han col·laborat en l’elaboració d’aquest documental, així com l’estat d’ànim de tot un poble.

Tots aquells que ho desitgin poden recollir gratuïtament un exemplar del DVD d’aquest documental, fins a exhaurir les 1.000 còpies, que s’han editat, al Casal d’Entitats.

27

AC

TUA

LITAT

Page 28: Casa de la Vila num.57 Juny 2012

units al ritme de la música

festa dels barris 2012

Aquest 2012, amb motiu de l’Any Europeu de l’Envelliment Actiu i la Solidaritat entre Generacions, els Departaments d’Acció Social, Cultura i Comunicació de l’Ajunta-ment, amb la col.laboració del gim-nàs Equip 4 i Ràdio Sant Sadurní van organitzar una flaixmob multitu-dinària.

L’activitat es va dur a terme el passat 8 de juny, just després de la celebració del Rengle, i la Plaça de l’Ajuntament es va omplir de grans i petits que van ballar al ritme del “Vola” del grup Txarango.

Abans del Rengle, joves i gent gran van celebrar també un Lipdub des de la Plaça de l’Església fins a la Plaça de l’Ajuntament.