castellers 2012-2013

24
4tA CURS 2012- 2013

description

el nom de les aules

Transcript of castellers 2012-2013

Page 1: castellers 2012-2013

4tACURS 2012-

2013

Page 2: castellers 2012-2013

Qui son els castellers?

Els castellers són persones capaces de construir torres humanes i formen part d'una colla castellera,on intervenen desenes o centenars de persones, entre el 1850 i 1855 ja es feien castells de 9 amb folre i manilles.Quin es l'origen dels castellers?Hom suposa l'origen dels castells,tal com s'entenen avui en dia coneguts com “balls de valencians”Consisteix en quatre o cinc passos ,l'ultim dels quals es la “torre”,a on els balladors s'agrupen i construeixen una mena de campana humana.Les “moixigangues”

Són altres de les manifestacions folklòriques relacionades amb els castells que al segle XVII la seva popularitat s'estengué fins al sud de Catalunya.

Page 3: castellers 2012-2013

irene.c irene.s

Page 4: castellers 2012-2013

ON I QUANT ES FAN ELS CASTELLS ?Els castells es fan a lesplaces i ciutats. Es fan les localitats. Fan els castells més alts per guanyar punts. E ixo es pot fer a molts de llocs per exemple :a Tarragona, carrer de la Mercè a Rosselló, a la Diada de Sant Flics, a Catalunya , I ces Balances etc.

Page 5: castellers 2012-2013

Anna i Jordi

Page 6: castellers 2012-2013

Quin es el lema dels castellers ?El lema es “força , equilibri , valor i seny”. FORÇA : Els castells antics acostumaven a ser de persones més forçudes sobre tot la pinya , perquè abans estaven acostumats a fer molt esforç dia a dia. En cara que ara es valora més la tècnica que la força es molt necessària.

EQUILIBRI : El fet d'estar un sobre els altres els fa estar molt equilibrats perquè no es caigui el castell.

VALOR : Una característica dels castellers , especialment dels que pugen als castells (els nens i les nenes) i els del peu que aguanten els castells.

SENY : Tan a l' hora d'assajar – lo o de fer -lo a la plaça o a on sigui , es necessita que tothom tingui seny.

HELENA I NEREA.

Page 7: castellers 2012-2013

COM VESTEIXEN ELS CASTELLERSQuin es el vestit dels castellers ?La vestimenta actual dels castellers és una camisa de color amb escut de la colla, pantaló blanc , faixa i mocador . El primer cop que es va fer castells amb camises del mateix color blanc i pantalons blancs fou en una actuació de la Colla Vella dels xiquets de ballàs l'exposició internacional de Barcelona .

Camisa : De màniga llarga i de color característic que distingeix .

Pantaló: El pantaló que vesteixen els castellers és de color blanc .

Faixa : Porten la faixa negre i molt apletada .

Calçat : Als castellers que estan al tron i al forra van descalços i els que con-posen la pinya van calçats .Mocadors: Es vermell amb forma triangular i molt llarg.Casc: La canalla dels pisos superiors duen casc per seguretat ,tant en assaig com en la plaça.MARTINA DILAN ROGER

Page 8: castellers 2012-2013
Page 9: castellers 2012-2013

LES POTRECCION QUE TENEN EL CASTELLERS

El pantaló prou resistent per aguantar l'estrebada d'una persona pujant sense trencar-se on s'agafa al pantaló quant puja la cintura alta i prima,ven aprestada perquè no gisqui quant hi ha alguna Les proteccions que tenen els castellers son:

caiguda.

Es du casc per seguretat. També quan practiquen. Si no es porta casc les lesions poden ser molt mes grau. L'enxaneta es la que porta el casc.

La faixa s'enrotlla al voltant dels ronyons. La faixa protegeix la zona lumbar dels esforços que rep la carrega,evita que llisqui a la pujada i baixada d'un casteller.

A la pinya,el mocador es pot portar al cap perquè protegeix els cabells per si algú els trepitja,o també de la gent que puja o baixa per evitar que els cabells no esposin a la cara. També es pot du lligat als canells,serveix per donar un punt de recolzament.

Paula i Patricia

Page 10: castellers 2012-2013
Page 11: castellers 2012-2013

camises dels castellers

Cada colla porta un color diferent de camisa.Per exemple els castellers de Vilafranca la porten de color verd,els de Sant la porten de color gris i els de Barcelona de color vermell. Peró tots portar l'escut de la seva colla cosit. Tots tenen un color diferent vermell,verd,gris,blau,blau cel, lila,negre,blanc,rosa intens i marron dels colors característics,cada colla te el nom de la colla escrit a l'escena. Cada color de la camisa distingeix cada colla castellera.

Lucia i Raquel

Page 12: castellers 2012-2013
Page 13: castellers 2012-2013

QUINES SON LES PARTS DEL D' UN CASTELL

Un castell esta format per diferents parts, que tenen diferent funcions i maneres de construir-se :

Pinya del castell:És la base del castell. És on es troba el guix de persones que donen el sopor al castell. Els castells que formen la pinya u puden fer de: baix, contrafort, primera mà, segona ma, cii successives, lateral, vent, agulla, crossa, o formar parts dels diferents cordons concèntrics de reforç i protecció, que tenen la doble funció d' es titula el tronc i de fer el coixí una part esmorteir els impactes en cas de caiguda. El darrer de cordó de la pinya fa pressió amb els braços estirats i vigilar el desenvolupament del castell.

Tronc:

Es la part visible del castell, formada dels pisos compresos des dels baixos fins al pis immediatament anterior al de dosos, determina el grau de dificultat del castell,per nombre de persones implicades, segons la quantitat i l' alçada de les rengles ( cada de una de les columnes del castell) del tronc. El tronc esta format pel baixos, els segons ( El primer pis visible en els castells sense folre,)els terços, a sobre dels segons i successius.

Pom de dalt:

Son els tres darrers pisos del castell i sempre tenen la mateixa composició, independentment del castell: de baix a dalt, els dosos, format per dues persones ,( normalment el més petit del castell, que està amb un peu a cada dos, i acotxat agafat els dos braços dels dosos,) i per últim l' enxaneta, ( que trepitja els dosos i passa per, sobre l' acot-xador , quan aquest fa l' aleta, és quan el castell està carregat. Folre:

Se situa a sobre de la pinya, que en aquest cas es diu soca , i te gairebé la mateixa forma que una pinya de castell sense folre . S' utilitza per a subjectar els terços i ajudar als segons en el castell de mes dificultat.Manilles:Són els castellers situats sobre el folre, el nivell dels terços, i que ajuden a subjectar els quarts.Puntals.Són els castellers situats sobre les manilles al nivell dels quarts.

Daniel i Andres

Page 14: castellers 2012-2013
Page 15: castellers 2012-2013

QUINS TIPUS DE CASTELLS HI HA ? El 3 de 9 amb folre : és un castell de 9 pisos d'alçada i un 3 persones per pis en el seu tronc, reforçat en el pis segon del folre .El pom de dalt el forma ,com la majoria de castells una parella de dosos ,un aixecador i un enxaneta . El 4 de 9 amb folre és un castell de 9 pisos d'alçada i 4 persones per pis en el seu tronc , refusar en el pis de segons al folre .El 5 de 8: Es que hi ha 5 persones per pis 8 és que hi ha 8 pisos. Pisos superiors que són formats com en la majoria de castells, per una parella de dosos. Es un castell de 8 pisos d'alçada i 4 castellers per pis en el seu tronc, exepte els 3 pisos superiors que són formats, com en la majoria de castells, per una parella de dosos ,un aixecador i una enxaneta. Hi ha molts tipus de castells: Pilar: Es diu de la construcció d'un home sobre l'alta;quan el pilar . S'aixeca a l'interior d'un castell pren el nom d'agulla . Quan són 2 homes a cada pis s'anomena torre . A partir de 3 homes per pis es fa un castell i s'indica per 2 ordinals : el primer indica els homes de cada pis i el segon els pisos aixecats( 5 de 9 = 5 homes per pis i 9 pisos ).L'aixecador es posa sobre els dosos i ,damunt l'aixecador ,l'enxaneta, que corona el castell i que a de fer la l'aleta per donar el castell per carregat. Dosos , aixecador i enxaneta formen el conjunt dit el pom de dalt.

MARTA I JAVIER

Page 16: castellers 2012-2013
Page 17: castellers 2012-2013

La música dels castellers

de carregar-lo com el descarregar-lo. El grup porten de gralles i timbals .Així dese la pinya es pot saber la Els instruments que fan servir són gralles i timbals. La gralla de boix construïda Calc Sans. La música de les gralles indica l´evolució del castell en el moment de carregar-lo com el descarregar-lo. El grup porten de gralles i timbals .Així dese la pinya es pot saber la Els instruments que fan servir són gralles i timbals. La gralla de boix construïda Calc Sans.fase del castell. Els castellers utilitzen música semblant a la d'òpefase del castell. Els castellers utilitzen música semblant a la d'òpera però no o canta una personas

Rubén i Yaiza

Page 18: castellers 2012-2013

.

Rubén i Yaiza

Page 19: castellers 2012-2013

Rubén i Yaiza

Page 20: castellers 2012-2013

Valoraci dels castellsó Quan més altsmes difícil fer el castells.Castells es valoren segons L alçada .i el castell cau abans de carregar-se es diu que ha estat un intent ( o que el castell ha fet lleia)Si l enxaneta baixa abans de fer el castell una vegada ha començat la música. De las gralles i es pot desfer el castell es diu intent desmuntat. Si el castell desfres de carregar-se es diu que ha estat carrega.Si ´l enxaneta baixa un cop l ha carregat, i també ho fa la resta de castellers el castell s anomenadescarregat. Alex i Xènia

Page 21: castellers 2012-2013

Les colles castelleres

Quines collas castellares hi ha?A catalunya hi ha unes 70 colles castelleres i 4 de les colles no estan actives.

De les 70 colles castellers 6 son de Barcelona una es es els

castellers de Barcelona.

Hi han mes grups per exemple:

Capgrossos de Matartó

Bordegassos de Vilanova

Castellers de Terrasa

Castellers de VilafrancaColla jova de l'Hospitalet

Colle jove xicets de Tarragona

Colle jove xicets de Valls

Colle vella dels xicets de Vall

Page 22: castellers 2012-2013
Page 23: castellers 2012-2013
Page 24: castellers 2012-2013

Els castellers patrimoni de la humanitat

El 16 de novembre de 2010 els castellers van ser declarats patrimoni de la humanitat segons la UNESCO. Patrimoni de la humanitat vol dir que a una cosa se li dóna una gran importància. Després, la UNESCO es l'organització de les Nacions Unides per educació ciències i cultura, i és l' encarregada de triar una tradició o algun element d'una cultura com a patrimoni de la humanitat , en aquest cas els castellers. Això converteix els castellers en una tradició molt important arreu del món.

Marina i juliana