Diari Més 10 de Desembre 2015

24
segueix-nos a [email protected] // www.mes.ad // 809 810 www.facebook.com/mesandorra www.twitter.com/mes_andorra NÚM. 2544 DIJOUS 10 DE DESEMBRE DEL 2015 divendres 11 de desembre a les 21.30 h a la sala d’actes del Comú dijous 10 de desembre a les 21.30 h a la sala d’actes de La Valireta A l’interior ESPECIAL Localitzen el cos sense vida de Lurdes López prop del Pont Pla Agents del cos de policia i bombers a la zona on es va trobar el cos sense vida de la dona, ahir // J. G. El material intervingut a prop de la Seu d’Urgell per la Guàrdia Civil està valorat en més de140.000 euros i representa el decomís més rellevant d’aquest any. Dues detencions per contraban de tabac // Pàg. 8 DECOMISOS El Govern anuncia que les obres de construcció d’un centre residencial medicoesportiu a Sud Radio comen- çaran el primer semestre del 2016. El CRAMEA, declarat d’interès general // Pàg. 6 CONSELL DE MINISTRES La consellera general de Socialde- mocràcia i Progrés, Sílvia Bonet, diu que proposaran la progressió salarial i clàusules per respectar un salari digne. Creixen els salaris inferiors a 1.200 € // Pàg. 7 MERCAT LABORAL Aquest diumenge se celebraran esde- veniments amb recaptacions destina- des a la bona causa d’enguany, la lluita contra la diabetis i l’obesitat. La Marató de TV3 torna a Sant Julià SOLIDARITAT // Pàg. 8 // Pàg. 3

Transcript of Diari Més 10 de Desembre 2015

Page 1: Diari Més 10 de Desembre 2015

segu

eix-

nos

am

es@

mes

.ad

// w

ww

.mes

.ad

// 8

09 8

10w

ww

.face

book

.com

/mes

ando

rra

ww

w.tw

itter

.com

/mes

_and

orra

ww

w.fa

cebo

ok.c

om/m

esan

dorr

aw

ww

.twitt

er.c

om/m

es_a

ndor

raw

ww

.face

book

.com

/mes

ando

rra

ww

w.tw

itter

.com

/mes

_and

orra

ww

w.fa

cebo

ok.c

om/m

esan

dorr

aw

ww

.twitt

er.c

om/m

es_a

ndor

raw

ww

.face

book

.com

/mes

ando

rra

ww

w.tw

itter

.com

/mes

_and

orra

ww

w.fa

cebo

ok.c

om/m

esan

dorr

aw

ww

.twitt

er.c

om/m

es_a

ndor

raw

ww

.face

book

.com

/mes

ando

rra

ww

w.tw

itter

.com

/mes

_and

orra

ww

w.fa

cebo

ok.c

om/m

esan

dorr

aw

ww

.twitt

er.c

om/m

es_a

ndor

raw

ww

.face

book

.com

/mes

ando

rra

ww

w.tw

itter

.com

/mes

_and

orra

NÚm. 2544

dijous

10dE dEsEmbrE

dEL 2015

divendres 11 de desembrea les 21.30 ha la sala d’actes del Comú

dijous 10 de desembrea les 21.30 h

a la sala d’actes de La Valireta

A l’interiorEspEciAlLocalitzen el cos sense vida de

Lurdes López prop del Pont Pla

Agents del cos de policia i bombers a la zona on es va trobar el cos sense vida de la dona, ahir // J. G.

El material intervingut a prop de la Seu d’Urgell per la Guàrdia Civil està valorat en més de140.000 euros i representa el decomís més rellevant d’aquest any.

Dues detencions per contraban de tabac

// Pàg. 8

Decomisos

El Govern anuncia que les obres de construcció d’un centre residencial medicoesportiu a Sud Radio comen-çaran el primer semestre del 2016.

el cRAmeA, declarat d’interès general

// Pàg. 6

coNseLL De miNisTRes

La consellera general de Socialde-mocràcia i Progrés, Sílvia Bonet, diu que proposaran la progressió salarial i clàusules per respectar un salari digne.

creixen els salaris inferiors a 1.200 €

// Pàg. 7

meRcAT LABoRAL

Aquest diumenge se celebraran esde-veniments amb recaptacions destina-des a la bona causa d’enguany, la lluita contra la diabetis i l’obesitat.

La marató de TV3 torna a sant Julià

soLiDARiTAT

// Pàg. 8

// Pàg. 3

Page 2: Diari Més 10 de Desembre 2015

2 Dijous, 10 de desembre del 2015

La Veu deL PobLe, Sa PReSIdeNT Ferran Naudi d’Areny-Plandolit GeReNT Ricard VallèsdIReCToR de MÀRQueTING Oliver Puiggalí

MéS dIReCToR Enric Guinart MauriRedaCCIÓ Pepa GallegoCoRReCCIÓ M. Àngels SaladIReCCIÓ CoMeRCIaL Carme GarciaadMINISTRaCIÓ Virginia Yáñez.dISTRIbuCIÓ Premsa DistribucióTRaNSPoRT Imprintsa

Carrer Baixada del Molí, 5. AD500 Andorra la Vella. Telèfon: 809 810 Fax: 829 810 [email protected] www.mes.adEdita: La Veu del Poble SADL: AND590-2005

sortejos

farmàcies de guàrdia

Pas de la casafarmàcia de les Pistes Av. d’Encamp, 9Tel.: 856 580 - 645 555

i nfo

farmàcia galeno 2Av. Meritxell 91Tel.: 828 717

andorra la Vella

Preu amb impostos inclosos Sota comanda

Fins a esgotar existències

73 77 [email protected]

Serveis per a particulars i empreses

Dell OptiPlex3020 SF

Intel Core i3-41604Gb de memòria RAM

500Gb de Disc DurGravadora de DVD

Windows 7 Professionalx64/Windows 8 Professional x64

3 anys de garantia NBDMides: 29,0 x 9,3 x 31,2 cm

449 €

el temps

Sant Julià de Lòria

Andorra la Vella

Escaldes-Engordany

La Massana Encamp

Canillo

Pas de la Casa

Ordino

Sant Julià de Lòria

Andorra la Vella

Escaldes-Engordany

La Massana Encamp

Canillo

Pas de la Casa

Ordino

màx. 12ºmín. 0º

màx. 12ºmín. 2º

màx. 11ºmín. 2º

AVUI

NÚVOls Alts I temps estABle

DIVeNDRes DIssABte

Sorteig de dissabte 5 de desembreLoteria NacioNaL

0

1

1 3

5

1

7Rei.

0

Sorteig de dimarts 8 de desembre

Sorteig de dissabte 5 de desembre

Sorteig de diumenge 6 de desembre

Sorteig de dimecres 9 de desembre

euromiLioNs

La PrimitiVa

boNoLoto

LA GROSSA de la primitiva

9 11

12 17 29 38 48

7 33 34 48

Núm. clau 6

Com. Rei.21 5

2 11 13 2814 46

Com. 9 Rei.

7 8 32 4542 46

31

Sèrie 37

Sorteig de dimecres 9 de desembreoNce

2 6 4 16

SOPARSD’EMPRESAa partir de

begudes incloses

web www.sgothard.com

2

Sant Julià de Lòria

La Massana Encamp

Page 3: Diari Més 10 de Desembre 2015

3Dijous, 10 de desembre del 2015

notíciessuccessos

Troben el cos sense vida de Lurdes López prop del Pont Pla// Avui es f arà l ’autòpsia del c adàver, q ue es v a t robar en una z ona de di fícil ac cès

Tot just es complia una setma-na. Dimecres 2 de desembre, al migdia, Lurdes López sortia de casa seva per fer el passeig ha-bitual pel camí del rec del Solà. Una setmana després, dimecres 9 de desembre, i també al mig-dia, concretament a les 12, els bombers trobaven el cos sense vida d’aquesta escaldenca de 58 anys.

El cas es troba judicialitzat, i avui es té previst que s’efectuï l’autòpsia per determinar les causes exactes de la mort. Tot i això, des de la Policia van in-formar que “tots els indicis fan creure que es tracta d’una mort sense aparentment indicis de criminalitat. No obstant, el bat-lle de guàrdia ha aixecat el cos”.

Ahir la Policia confirmava que el cos trobat a les immediacions superiors de la boca nord del tú-nel del pont Pla era el de la dona desapareguda el dimecres passat. El lloc on es va trobar era una zona boscosa entre 50 i 80 me-tres per sobre del camí del rec del Solà on ella passejava. El rescat del cos va ser “extremadament complicat a causa de la dificultat del terreny”, va informar la Poli-cia. Tot i això, els efectius dels Bombers van poder evacuar el cos a mà i sense necessitat de cap helicòpter. La zona és complica-da perquè té molt pendent i és molt boscosa.

UNA SETMANA SENSE RASTREVan ser els bombers els que van trobar ahir el cos sense vida de Lurdes López, i només es trobava entre 50 i 80 metres per sobre del camí que ja havien inspeccionat els dies anteriors perquè era per on la família havia informat que Lurdes acostumava a passejar.

De fet, els tres primers dies es va inspeccionar d’una manera més genèrica el camí i els camins adjacents on per lògica havia po-gut anar Lurdes. Però després els efectius de Bombers van efectuar el que ells anomenen recerca minuciosa: anar pam per pam buscant totes les proximitats del camí. Ahir era quan tocava in-speccionar aquesta zona a dalt de la boca nord del túnel del pont Pla i va ser quan, una setmana de-sprés, van trobar el cadàver de la dona desapareguda.

Al lloc dels fets es van despla-çar més efectius de bombers per poder evacuar el cos i la policia criminal que portava la investi-gació, així com el forense que va examinar la zona i l’escenari i que avui realitzarà l’autòpsia.

Cal recordar també que la fa-mília havia fet una comunicació pública per demanar la coŀlabora-ció ciutadana en aquesta recerca que lamentablement ha tingut un desenllaç fatídic.

P.G.// Andorra la Vella@mes_andorra

Agents del cos de policia i bombers, en la zona on es va trobar el cos. // J.G.

Page 4: Diari Més 10 de Desembre 2015

4 Dijous, 10 de desembre del 2015O

Opinió

editorial

¿Tens opinió?

¿Vols enViar una carTa al direcTor?

envia les teves cartes al director o les teves opinions

a l’adreça electrònica [email protected] o [email protected] que ens has de facilitar les teves dades, així

com la parròquia de residència. l’opinió o la carta ha de tenir una llargada màxima de 275 paraules.

La campanya electoral està avançant d’una forma força

tranquil·la i, més enllà de discre-pàncies menors, el to de respecte a l’adversari polític s’està man-tenint a uns nivells acceptables. No podem dir el mateix de l’or-ganització d’actes encoberts de campanya d’institucions que teòricament haurien de moure’s dins del terreny almenys d’una aparent neutralitat. Ens referim a les conegudes inauguracions que tant es van repetir entre els diferents comuns durant al pe-

ríode de precampanya i, ara, el Govern sembla que ha pujat al carro sense cap mena d’escrúpol. I és que per avui està prevista la presentació de la finalització de l’obra de la rotonda de la sortida del túnel d’Envalira al Pas de la Casa amb la presència del minis-tre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres. Ja que per llei no es pot fer, ens correspon als mitjans denun-ciar-ho. Són actes legal-ment admissibles però èticament i políticament reprovables.

MoraBancandorra@morabancandorra

La venda online va a bon nivell. No et quedis sense entrada per un dels partits de l’any!

Avís: Els comentaris es reprodueixen literalment, tal com es mostren a les xarxes socials en el moment de capturar-los, i en cap cas representen l’opinió del diari Més sinó la dels seus autors, per la qual cosa el diari no es fa responsable del seu contingut.

Andorra Telecom duplica la velocitat de la xarxa 3G

Descobreix els secrets de la pintura sobre seda, les diferents tècniques d’aplicació i trucs

Govern d’andorra

Comú de Sant Julià de lòria

En xarxa

Descobreix els secrets de la pintura sobre seda. 12 i 19 desembre de 10h a 13h amb’Anna Mangot. Escola d’Art

laurediajove@laurediajove

12/12 “Passa volant... reciclant!”, de la cia. Tot Circ, clou la temporada d’espectacles infantils de @CulturaALV

agendaad@AgendaAD

andorraWorld@andorraworld_ad

Estàs pensant a venir a Andorra amb els amics? Fes clic i planifica la teva estada! http://bit.ly/1NhK3v8

A punt per iniciar una nova edició del @Vallnord Influencers! Press, ready, goooo!! @MartiRafel

Tres andorrans entre els 13 millors del gegant FIS de Hemsedal

Federació esquí Fae@FAEAndorra

Ja has vist la mostra fotogràfica ‘Mirades sobre el Pas de la Casa, entre fotografia i sociologia’? #AgendaEncamp

Si ets Client de Som Televisió amb Mo-vistar+, et convidem a l’estrena de Star Wars 7

Divendres 11 de desembre a les 11 del matí s’inaugurarà la tradicional Fira de Santa Llúcia a la plaça Guillemó

Comú d’encamp

andorra telecom

Cultura andorra la Vella

Més de 59.000 vehicles entren a Andorra aquest pont de la Puríssima

Fòrum adFarré denuncia la voluntat centralitzado-ra de DA i demana l’acabament del vial amb urgència

El Pont de la Puríssima compleix les expectatives

radio Ser andorra@SER_Andorra

Riera, l’estrella de l’FC Andorra

Bondia esports@BondiaEsports

El pont tanca amb un balanç positiu i bones expectatives per al Nadal

Bondia@bondia

rtVa@rtvandorra

Entrevista: JOAN SANS: «És molt còmode esperar les transferències; cal moviment» #comunals15 #Encamp #ec2015

Minguillón vol vigilància privada per al ‘botellón’

diari d’andorra

Més de 59.000 vehicles han entrat al país aquest pont de la Puríssima

rtVa andorra

rtVa andorra

Andorra Telecom duplica la velocitat de la xarxa 3G

diari Bondia

El Pirineu arriba al 80% d’ocupació du-rant el pont

el Periòdic d’andorra

mitjans

Derrota de l’ENFAF contra La Planada al partit ajornat (2-4)

Federació andorrana de Futbol

Treballem en el programa especial #EC2015 que presentaran @GemmaRial i @Xavier_Palma diumenge (18.40)

Fòrum andorra@forum_ad

Periòdic d’andorra@PeriodicAND

Els Quelcom Andorra estan preparant les campanades per ATV i et conviden a par-ticipar en la gravació el10 de desembre

Vallnord@Vallnord

Page 5: Diari Més 10 de Desembre 2015

5Dijous, 10 de desembre del 2015

+376 73 75 73 · [email protected] · www.anyospark.com anyospark @anyospark+376 73 75 73 · [email protected] · www.anyospark.com anyospark @anyosparkanyospark @anyospark

- ANYÓSPARK -

LA MILLOR GASTRONOMIAI EL MILLOR AMBIENT EN UN ENTORN ÚNIC!

SOPAR DELUXE & FESTA AL CLUB!

LA MILLOR NIT DE CAP D’ANY

31 DE DESEMBRE

Reserva ara!

Page 6: Diari Més 10 de Desembre 2015

6 Dijous, 10 de desembre del 2015N

CLÚSTER D’EDUCACIÓ CONFERÈNCIA DE PARÍS SOBRE EL CANVI CLIMÀTIC

Noves formacions

El clúster d’Educació de la Inicia-tiva Actua va celebrar ahir la seva tretzena sessió, en la qual el líder del clúster, Ferran Costa, va pre-sentar els ponents de la sessió i els projectes que encapçalen davant d’una vintena de participants. Entre d’altres, hi va participar l’impulsor del projecte de l’Escola d’Hostaleria i Turisme Vatel, Da-vid Fraissinet.

Dia d’anàlisi a la COP21

La delegació andorrana que parti-cipa a la Conferència de les Parts de París (COP21) del Conveni marc de les Nacions Unides so-bre el canvi climàtic, encapçalada per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, avalua el text presentat pel president de la COP21 i ministre francès d’Afers Exteriors, Laurent Fabius.

// ACTUA // SFGA

INTERNACIONALITzACIÓ

Andbank entra al mercat d’Israel gràcies a l’aliança amb SigmaAndbank ha formalitzat una ali-ança estratègica amb la bouti-que d’inversió israeliana Sigma Investment House a través de l’adquisició del 60% del negoci de la companyia. Aquesta opera-ció confirma l’aposta d’Andbank pel mercat israelià i per l’equip executiu de Sigma. L’objectiu de

l’operació és posicionar Sigma com a entitat capdavantera grà-cies a una gamma de productes i serveis innovadors, així com per les seves capacitats de rese-arch i anàlisi. L’entrada al mercat d’Israel a través de Sigma s’em-marca dins de la consolidació de l’estratègia basada en la diversi-

ficació geogràfica. Sigma Invest-ment House és presidida per Dan Galai, reconegut professor d’economia universitari, un dels creadors de l’índex de volatilitat VIX, i guanyador del prestigiós premi Pomerantz.Redacció // Andorra la Vella@mes_andorra

Una oficina d’Andbank // ARxIU

CONSELL DE MINISTRES

El centre medicoesportiu de Sud Radio, d’interès nacional// S’aprova la declaració i la construcció començarà al primer semestre del 2016

Les obres de construcció del centre residencial medicoes-portiu en alçada a l’edifici de Sud Radio començaran durant el primer semestre del 2016. Així ho va donar a conèixer ahir el ministre portaveu, Jordi Cin-ca, després que el Consell de Ministres hagi aprovat declarar el projecte d’interès nacional. Aquesta declaració, va explicar Cinca, és el pas previ per tal de poder licitar i adjudicar les obres, uns tràmits que està pre-vist que es facin durant la pri-mera meitat de l’any que ve.

D’altra banda, durant la sessió del Consell de Ministres també es va aprovar l’adjudicació dels treballs d’arranjament del riu dels Cortals de Llumeneres, a Sant Julià de Lòria. Aquesta va ser una zona afectada pels aiguats d’aquest passat mes de juliol, i el Govern té previst destinar-hi 76.006 euros. Els treballs, que es realitzaran durant vuit setma-

nes, preveuen l’arranjament de murs de contenció de la plata-forma de la carretera, així com la restitució de tota la superfí-cie del talús i part de la llera del riu, ja que van quedar totalment erosionades i malmeses a cau-

sa del corrent d’arrossegalls de l’estiu passat. Els treballs, de fet, també preveuen la neteja de les restes del material acumulat

Encara a Sant Julià de Lòria, ahir també es va aprovar l’adju-dicació del dragatge del riu d’Os

de Civís per 168.589 euros. Tal com va destacar Cinca, aquesta és una zona sensible en cas de riuades, i els treballs han de per-metre restituir la capacitat de protecció davant l’acumulació de materials arrossegats en cas de possibles crescudes del riu. A més, també s’inclou l’arranja-ment de les preses de retenció i dels assuts de regularització del pendent del riu situats entre les preses.

Altres AdjudicAcionsEl Govern també va adjudicar la primera fase dels treballs de protecció de caiguda de blocs rocosos a la CG2, a la zona de la Trava, a Canillo. Hi destina-rà 209.929 euros i hi coŀlocarà 130 metres de barreres dinàmi-ques de sis metres d’alçada. El termini d’execució és de dotze setmanes.Redacció // Andorra la Vella@mes_andorra

L’edifici de Sud Radio // J. G.

La xifra d’inscrits al Servei d’Ocu-pació en recerca de feina ha baixat fins als 506 al novembre (un 27,8% menys que el novembre del 2014 i un 9,2% menys que el mes passat).

Baixa un 9% el nombre d’aturats

El Govern ha adjudicat, finalment en segona convocatòria, la gestió dels serveis públics de l’Escorxador Nacional d’Andorra a l’empresa Pol-trand.

S’adjudica la gestió de l’Escorxador

El Consell de Ministres ha atorgat els ajuts per a estudiants d’ense-nyament superior del curs 2015-2016 per un import provisional d’1,4 milions d’euros.

1,4 milions per als ajuts a l’estudi

Page 7: Diari Més 10 de Desembre 2015

7Dijous, 10 de desembre del 2015N

reforma codi de relacions laborals

Més de 1.000 persones veuen abaixat el sou a menys de 1.200 euros en un any

Cada cop hi ha més gent que co-bra menys de 1.200 euros i menys gent que cobra més de 1.200 eu-ros. Aquesta és la conclusió que s’extreu de la resposta a la pre-gunta formulada per la conse-llera de SDP, Sílvia Bonet, sobre les franges salarials. En concret, entre setembre del 2014 i setem-bre del 2015 1.659 persones van passar a incrementar la xifra dels treballadors que cobren menys de 1.200 euros. Durant aquest període s’han incrementat 459 cotitzants en total.

Per contra, més de 1.000 per-sones s’han restat a les franges salarials que van per sobre dels 1.200 euros i fins a més de 3.000 euros. En percentatges el 71% de la població assalariada cobra menys de 2.000 euros i només el 28’8% en cobra més. Una si-tuació, la de l’empobriment del treballador, que ha crescut en el darrer any. De fet, en números totals, al setembre del 2014 hi

havia 23.551 persones que co-braven menys de 2.000 euros i 10.572 que en cobraven més de 2.000. Al setembre d’aquest any, les que cobren menys de 2.000 euros han crescut a 24.633 per-sones i les que cobren més han baixat a 10.044.

GARANTIR UN SALARI DIGNELa consellera de SDP, Sílvia Bo-net, va criticar que la reforma del Codi de Relacions Laborals que vol potenciar el Govern amb noves modalitats contractuals “potenciarà encara més els salaris baixos i perjudicarà el sector eco-

nòmic del país”. Per aquest motiu des de SDP preveuen presentar esmenes per garantir que aquesta diversitat de contractes no suposi una precarització dels sous.

A més, Bonet també va apun-tar la possibilitat d’integrar en aquesta modificació del Codi de Relacions Laborals la “progres-sió salarial per l’experiència i la responsabilitat o altres factors on els empresaris amb un increment de sou poden premiar els treballa-dors”, va explicar Bonet.

EfEcTES AL coNSUm INTERNSegons la consellera general de SDP, la baixada dels salaris més remunerats va en detriment de l’economia del país ja que el con-sum intern se’n veu afectat. A més va criticar que des del Govern de DA s’ha potenciat més el contrac-te temporal en detriment de l’in-definit.P. G. // Andorra la Vella@mes_andorra

// sdP proposarà la progressió salarial i clàusules per respectar un salari digne

La consellera de SDP, Sílvia Bonet // J.G.

andorra telecom

Es duplica la velocitat de 3G

Andorra Telecom ha duplicat en el darrer mes la velocitat de la xarxa 3G, de manera que si fins ara la velocitat estàndard de baixada de dades era de 21 Mbps (megabits per segon) amb els canvis introduïts s’ha passat a 42 Mbps. Els usuaris no hauran d’efectuar cap canvi en la configuració dels seus dis-positius mòbils. Només han de tenir present que hi ha aparells que no suporten aquesta veloci-tat de descàrrega ja que tan sols arriben als 14 o els 21 Mbps.

En els treballs s’han priorit-zat les zones amb més concur-rència d’usuaris com són el cen-tre urbà de totes les parròquies. Han tingut una durada total de sis mesos i han comportat una inversió de 177.000 euros.

Els recursos de telefonia mò-bil són compartits pels usuaris, això comporta que en zones amb un volum molt elevat de terminals simultanis la velocitat es redueixi, mentre que en àrees menys concorregudes s’incre-menti.Redacció // Andorra la Vella@mes_andorra

Page 8: Diari Més 10 de Desembre 2015

8 Dijous, 10 de desembre del 2015N

museu del tabac dIa INteRNacIONal de les muNtaNYes

Ajuda als nens del Kailash Home

El Museu del Tabac ha lliurat 1.110 euros a la Fundació Muntanyencs per l’Himàlaia per ajudar els nens i nenes del Kailash Home que van perdre les seves cases i famílies en el terratrèmol el mes d’abril. El mu-seu va organitzar, fa tres mesos, una venda benèfica de fotografies de Na-tional Geographic, amb l’objectiu de recaptar fons per a la Fundació Mun-tanyencs per l’Himàlaia.

Promoció del producte local

Ordino celebra aquest divendres 11 de desembre el Dia internacional de les muntanyes, i en aquesta ocasió ho fa amb la coŀlaboració del depar-tament d’Agricultura del Govern, la Unió Hotelera i la UNESCO. Du-rant tot el cap de setmana hi haurà la participació de sis establiments que oferiran menús especials elaborats amb productes locals.

// museu del tabac //aGÈNcIes

daNsa

‘El Trencanous’ torna aquest vespre al Centre de CongressosAquest vespre a les 20.30 hores, El Trencanous tornarà a omplir de màgia l’escenari del Centre de Congressos d’Andorra la vella.

El Ballet de Moscou torna a Andorra per tercera vegada aquest any per presentar un gran clàssic de la dansa: El Trenca-nous. Es tracta d’una gran opor-

tunitat per presenciar de nou un dels ballets més estimats pel pú-blic, el ballet més representat per aquestes dates a teatres d’arreu del món. Amb música insupera-ble del gran Piotr Txaikovski, el compositor més admirat pel que fa a la música per ballets, i amb coreografia original de Marius

Petipa i Lev Ivànov, és una obra de fantasia on els protagonistes, Clara i el Trencanous, ens en-dinsaran dins un conte fantàstic ple d’aventures i de personatges fabulosos que ens delectaran amb les seves sublims danses.Redacció // Andorra la Vella@mes_andorra

cONtRabaN

Detinguts dos homes per dur tabac valorat en 140.000 euros La guàrdia civil va detenir un home de 66 anys de nacionalitat espanyola i veí de la Seu d’Urgell, i un altre de 60 anys de nacionalitat francesa i resident a Andorra per contraban de tabac valorat en més 140.000 euros. Per la quantitat i valor del tabac es tracta del deco-mís més rellevant d’aquest any.

El homes viatjaven en dos ve-hicles, un Citroën Jumpy i un Hyunday Santa Fe quan els agents els van controlar dilluns passat sobre dos quarts d’onze del matí a prop de la Seu d’Urgell i van comprovar que transportaven uns 31.500 paquets de tabac de con-traban.

Segons va informar la Guàrdia Civil, es tracta del decomís més important del 2015.

Els detinguts, per als quals el jutjat ha dictat presó, són APG, de 66 anys, veí de la Seu d’Urgell i JPMLP, de 60 anys, francès i veí d’Andorra. Les detencions es van produir quan els agents que rea-litzaven servei de vigilància fiscal pels voltants de la localitat de la ciutat van observar dos vehicles dels quals van sospitar que podi-en portar gènere de contraban.

El tabac localitzat és de diver-

ses marques, blanc i negre, i estava amagat sota unes mantes.

Altres decomisos importants d’aquest any van ser el del maig amb la detenció de 23 integrants d’una organització dedicada al contraban de tabac procedent d’Andorra en l’anomenada ope-ració “Bisbal”. Aquesta operació va tenir diverses actuacions on es van intervenir 7 vehicles utilitzats per al contraban de tabac, més de 55.000 paquets de tabac valorats en 240.567 euros i més de 51.000 euros en metàŀlic. El tabac era in-troduït ocult en vehicles tot ter-

reny per les pistes forestals entre Andorra i la Seu d’Urgell per des-prés comercialitzar-lo a Espanya.

I al juny de l’any passat es va produir un dels decomisos més importants dels darrers anys amb 80.000 paquets de tabac ros de contraban procedent d’Andorra i valorats en 338.125 euros. El ta-bac estava amagat en dobles fons practicats a les parets del remolc d’un camió amb matrícula espa-nyola, i s’extreia mitjançant un procediment sofisticat.Redacció // Andorra la Vella@mes_andorra

Els cotxes dels dos detinguts carregats de tabac // GuàRdIa cIvIl

sOlIdaRItat

Sant Julià vol superar la recaptació per la MaratóPer quart any consecutiu Sant Julià de Lòria es torna a solida-ritzar amb la Marató de TV3 i ja celebra esdeveniments amb re-captacions destinades a la bona causa d’enguany, la lluita contra la diabetis i l’obesitat. El dia cen-tral serà, però, aquest diumenge, quan l’envelat de la plaça de la Germandat aplegarà diferents ac-tivitats infantils organitzades per Naturlàndia, un circuit de motos elèctriques, amb la presència del campió del món de Trial, Toni Bou, la final del Concurs de Cui-na Infantil o una classe magistral de zumba, per exemple. La còn-sol major de Sant Julià, Mont-serrat Gil, va recordar ahir que

el dia de celebració el determina TV3 i que, tot i coincidir amb les eleccions comunals, serà una bona ocasió perquè els infants de la parròquia s’acostin a l’envelat mentre els seus familiars voten a l’antiga Casa Comuna. L’objec-tiu enguany és superar els 5.000 euros d’aportació a la causa. Ja se n’han recaptat 1.200 amb els pri-mers esdeveniments. La ministra de Salut, Rosa Ferrer, va recordar que Andorra es beneficia indi-rectament d’aquestes accions en la recerca i directament de tenir hospitals catalans com a centres de referència.Redacció // Andorra la Vella@mes_andorra

Montserrat Gil i Rosa Ferrer // aGÈNcIes

saNItat

El SAAS allarga la selecció del director assistencialEl consell directiu del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha acordat perllon-gar el procés de selecció del director/a assistencial fins a trobar el candidat idoni per a la institució sanitària.

Segons va informar ahir el SAAS, durant aquest període de temps, la coordinadora exe-

cutiva del ministeri de Salut, Afers socials i Ocupació, la Dra. Lola Ruiz, assumirà de forma transitòria les funcions de la direcció assistencial a la vegada que continuarà amb les funci-ons d’assessorament en el marc de la reforma sanitària. Redacció // Andorra la Vella@mes_andorra

Page 9: Diari Més 10 de Desembre 2015

segu

eix-

nos

am

es@

mes

.ad

// w

ww

.mes

.ad

// 8

09 8

10w

ww

.face

book

.com

/mes

ando

rra

ww

w.tw

itter

.com

/mes

_and

orra

ww

w.fa

cebo

ok.c

om/m

esan

dorr

aw

ww

.twitt

er.c

om/m

es_a

ndor

raw

ww

.face

book

.com

/mes

ando

rra

ww

w.tw

itter

.com

/mes

_and

orra

ww

w.fa

cebo

ok.c

om/m

esan

dorr

aw

ww

.twitt

er.c

om/m

es_a

ndor

raw

ww

.face

book

.com

/mes

ando

rra

ww

w.tw

itter

.com

/mes

_and

orra

ww

w.fa

cebo

ok.c

om/m

esan

dorr

aw

ww

.twitt

er.c

om/m

es_a

ndor

raw

ww

.face

book

.com

/mes

ando

rra

ww

w.tw

itter

.com

/mes

_and

orra

ww

w.fa

cebo

ok.c

om/m

esan

dorr

aw

ww

.twitt

er.c

om/m

es_a

ndor

raw

ww

.face

book

.com

/mes

ando

rra

ww

w.tw

itter

.com

/mes

_and

orra

dijous

10dE dEsEMbrE

dEL 2015

FALTEN

4DIES

Els reis de la campanya

Els berenars amb els padrins són imprescindibles en les agendes dels candidats

Page 10: Diari Més 10 de Desembre 2015

2 Dijous, 10 de desembre del 2015

E lEccions comunals andorra la vElla

cd’I+LIBERALS d’ANdORRA

Compromís per mantenir la més alta qualitat de l’aigua potableEls candidats de Cd’I i Liberals d’Andorra van brindar ahir amb aigua d’Andorra la Vella a la captació de la Birena per celebrar la bona qualitat de l’aigua de la capital del país i po-sar en valor la nova plan-ta de tractament d’aigua potable que en reduirà la presencia d’arsènic. Víc-tor Pintos, Jordi Cabanes, Gerard Estrella i Clàudia Cornella van compartir amb la premsa una visita a la nova planta de tractament d’arsènic, que

ha d’entrar en funcionament en breu. Jor-di Cabanes va explicar que aquesta planta representa un gran èxit de gestió, ja que

d’un projecte inicial amb un cost de 4 milions d’eu-ros, s’ha pogut construir amb una inversió de no-més 500.000€. També va assegurarà que se seguirà vetllant per la màxima

qualitat de l’aigua.D’altra banda, la formació va fer ahir el

seu míting al Centre de Congressos.

El conseller general Jordi Gallardo, durant la intervenció al míting d’ahir // J. G.

dEmòcRAtES pER ANdORRA

DA vol connectar la central d’autobusos amb tota la parròquiaDA a Andorra la Vella impulsarà la Cen-tral d’autobusos amb una xarxa de línies interurbanes de connexió amb tota la parròquia. Així ho va explicar la cap de llista Demòcrata, Conxita Marsol, que va posar en relleu la voluntat de con-nectar la Central amb tots els espais d’Andorra la Vella i, si cal, arribar a acords per con-nectar-la amb altres parròquies.

Marsol va destacar que la nova ubi-

cació en redueix el cost i n’agilitza la real-ització ja que podria ser una realitat en 8 o 9 mesos. A més, va indicar que aquesta

infraestructura se situarà al centre de la parròquia i comptarà amb un edifici de serveis que s’integrarà en l’entorn.

D’altra banda la candi-datura d’Andorra la Vella

de Demòcrates per Andorra, va celebrar anit una reunió de poble a la casa Quim Dolsa de Santa Coloma.

Els candidats de DA mostren el projecte que està previst construir // J. G.

pARtIt SOcIALdEmòcRAtA+INdEpENdENtS

Promoció del romànic de SantaColoma per activar l’economiaLa candidatura PS+Independents a An-dorra la Vella considera que la promoció de l’església de Santa Coloma, una de les joies del romànic del Principat, és una via clau per potenciar el poble. Així ho va explicar ahir Dolors Carmona durant la visita que va fer al mo-nument just abans de ce-lebrar un berenar amb els padrins a la casa Quim Dolsa. La cap de llista va remarcar-que també es vol impulsar, amb consens

amb els veïns, un pla integral específic per a la millora del nucli. “Santa Coloma es mereix una atenció especial”, va afirmar la

candidata a cònsol major per PS+Independents. I dins d’aquesta atenció, va indicar, “cal fomentar el patrimoni cultural”. Car-mona també va posar en relleu que, un cop con-

dicionats els entorns, toca fer una tasca important de promoció per aconseguir incrementar el nombre de visitants

La candidatura encapçalada per Dolors Carmona, ahir a l’entorn de l’església // J. G.

SENtIt cOmÚ

Sentit Comú proposa traslladar la sala de vetlles a un lloc més adientLa candidatura Sentit Comú que es pre-senta a les properes eleccions comunals va desplaçar-se ahir a la sala de vetlla d’Andorra la Vella, a on va posar de manifest la intenció, en cas d’obtenir la confiança dels electors, de traslladar aquest servei a un lloc més adequat.

Delfí Roca, cap de llista d’aquesta formació va dir que se-ria ubicada en un emplaçament a on les famílies dels difunts poguessin tenir més

intimitat. Cal recordar que aquest equipa-ment es va instal·lar fa poc més d’un any a les antigues dependències del servei de

circulació d’Andorra la Vella, un lloc molt cèn-tric i transitat. Roca va aprofitar per fer una crida als abstencionistes, proc-lamant que el de Sentit Comú és el vot més útil,

pel seu tarannà plural i alhora, integrador.Redacció// Andorra la Vella@mes_andorra

Els candidats de Sentit Comú, ahir, davant la sala de vetlles de la capital // J. G.

Posen com exemple la planta

de tractament d’arsènic

La candidatura vol plantejar als veïns un pla integral de millora del nucli

L’equipament disposaria d’una

xarxa de connexió interurbana

Roca defineix el partit com a plural

i integrador per reclamar el vot

Page 11: Diari Més 10 de Desembre 2015

3Dijous, 10 de desembre del 2015

E lEccions comunals EncamP

LIBERALS D’ANDORRA + INDEPENDENTS

Propostes perquè Encamp sigui la primera porta de GrandvaliraEl cap de llista per Liberals d’Andorra + Independents, Jordi Troguet, va parlar ahir al matí de la falta de senyalització del Funi-camp i va valorar que “la primera porta de Grand-Valira ha d’estar deguda-ment indicada i que als usuaris els manca infor-mació”. Troguet va es-tar acompanyat de la segona de la llista, Maribel Lafoz, el tercer a la llista, Dani Casabella i Francesc Xavier Fernández,

amb qui va voler manifestar que “aquesta manca d’informació dificulta la bona ges-tió de la gran quantitat d’esquiadors que

es desplacen a les pistes i suposa menys volum d’usuaris que utilitzen el Funicamp”. Troguet tam-bé va assegurar que “des de la candidatura apos-taran per una entesa amb

SAETDE i que sigui ella mateixa qui en faci la gestió per tal de respectar l’entesa amb l’empresa que en té la concessió”.

Els candidats liberals, ahir al Funicamp // LD’A

UP + DEMÒCRATES PER ANDORRA

UP+DA crearà una targeta únicade pagament d’aparcamentsEl candidat d’UP+DA, Jordi Rich, va anunciar ahir la voluntat de refer les avin-gudes Joan Martí i François Mitterrand prioritzant el tram com-près entre l’Hotel Rosale-da i l’aparcament de Sant Miquel. Aquesta remode-lació ha de coincidir amb la instal·lació del Minis-teri de Cultura a l’emble-màtic edifici encampadà i la intenció és millorar tant l’accés com l’accessibilitat, la il·luminació i l’embelliment de tots dos

carrers. Rich va dir que aquesta actuació es podrà dur a terme gràcies a l’acció fi-nancera feta els últims 4 anys i que per-

metrà invertir uns 2 mi-lions d’euros anualment. Els candidats d’UP+DA també es comprometen a unificar el pagament dels pàrquings de la parròquia amb una targeta que doni

servei a tots els aparcaments.Redacció// Encamp@mes_andorra

Jordi Rich i altres candidats, passejant ahir per Encamp // UP+DA

PS + INDEPENDENTS

Sans es compromet a donar suport als comerciants del Pas des del ComúEl cap de llista de PS+Independents a En-camp, Joan Sans, va avançar ahir la inten-ció d’intensificar la implicació actual del Comú, que va qualificar de baixa, en els esdeve-niments que s’organitzen des de la Iniciativa Publi-citària del Pas de la Casa i l’Associació de comer-ciants i veïns. L’objectiu, va apuntar, és “anar de la mà” i aconseguir que aquestes actuacions esdevinguin un referent a l’hora d’atreure visitants.

“Volem, sobretot, establir un contacte perquè els projectes no es quedin en una senzilla subvenció”, va explicar Sans du-

rant una visita que va re-alitzar a la població, on es va poder reunir tant amb comerciants i empresaris com amb representants de les dues entitats. La implicació del Comú es

vehicularia a través d’una “comissió trans-versal” que també podria donar assessora-ment comptable i financer.

El candidat a cònsol va dirigir-se ahir als comerciants del Pas de la Casa // PS

RESPOSTA AL SECRETARI gENERAL DEL gOvERN

La Junta Electoral no deixa votar a qui ha perdut la nacionalitatTotes les persones que hagin perdut la na-cionalitat després de la publicació de les llistes electorals definitives no tenen dret de sufragi en les eleccions comunals que se celebraran el proper diumenge, 13 de desembre.

Així ho ha decidit la Junta Electoral en resposta a la pregunta efectuada pel secre-tari general del Govern, Jordi Casadevall, que es plantejava la possibilitat de si po-dien o no votar aquells a qui se’ls havia resolt la pèrdua de la nacionalitat després de la publicació de les llistes electorals definitives. Una qüestió que el mateix secretari del Govern va formular formalment a la Junta Electoral el 2 de desembre passat.

Tal com va publicar ahir el BOPA, la Junta ha pres aquesta decisió de conside-rar que aquest grup de persones han per-dut el dret de sufragi per a les eleccions del proper 13 de desembre, basant-se so-bretot en l’article 25, de la Llei qualifica-da de la nacionalitat que estableix que “el Govern ha de comunicar aquesta infor-mació (la de la pèrdua de la nacionalitat)

als comuns que han de suprimir les per-sones interessades de les llistes electorals a partir de la data de comunicació i pren-dre’n nota a tots els efectes”.

A més, la Junta Electoral també ha ana-litzat l’article 24 de la Constitució que diu que tots els andorrans tenen dret al sufra-gi i també els articles 1 i 2 de la llei quali-ficada del règim electoral del referèndum que preveu el dret de sufragi a tots els an-

dorrans i dels que figurin a les llistes electorals.

De l’examen de tot la Junta ha conclòs que mal-grat que apareixen a les llistes definitives, alguns dels que han perdut la

nacionalitat, “aquelles persones a les quals s’ha comunicat la resolució de la pèrdua de la nacionalitat després de la publica-ció de les llistes electorals definitives, han perdut el dret de sufragi a les properes eleccions comunals que se celebraran el proper diumenge, 13 de desembre” diu la resposta de la Junta Electoral, publicada ahir al BOPA. Redacció// Andorra la Vella@mes_andorra

Troguet: ”Volem millorar la

senyalització del Funicamp”

El candidat a cònsol diu que la implicació actual

del Comú és baixa

També refaran les avingudes

principals de la parròquia

Malgrat aparèixer a les llistes

electorals no podran votar

llEi dEl règim ElEctoral

Page 12: Diari Més 10 de Desembre 2015

4 Dijous, 10 de desembre del 2015

E lEccions comunals EscalDEs-EnGoRDanY

LIBERALS D’ANDORRA + INDEPENDENTS

Liberals vol assegurar el bon estat de les zones perifèriques de VivandLa candidatura de Liberals d’Andorra + Independents a la parròquia d’Escaldes-Engordany aposta per desenvolupar els voltants de Vivand. Marc Magallón va manifestar ahir: “Farem que les zones perifèriques de Vivand no quedin abandonades”.

El candidat a Cònsol major va dir, el dia des-prés d’un cap de setmana llarg, que Vi-vand és un èxit per a la parròquia, ja que aquests dies festius ha demostrat que és

el centre comercial per exceŀlència. Però aquests dies intensos també han provat que encara hi ha problemes comercials i

de mobilitat. El candidat, que avui ha estat acompa-nyat per la majoria dels membres de la llista, as-segura que “a la part alta de l’avinguda Carlemany encara hi ha comerços

tancats perquè els lloguers són molt alts” i ha afegit que s’ha de treballar “per donar facilitats i obrir nous comerços”.

Els candidats van recórrer ahir l’avinguda Carlemany // LD’A

DEmòcRATES PER ANDORRA

Un dispositiu permet conèixer les places lliures de tota la parròquiaDemòcrates per Andorra a Escaldes-En-gordany impulsarà la instal·lació de pa-nells informatius sobre les places lliures d’aparcament. Així ho va explicar ahir Josep Tudel: “Si som una ciutat moder-na i capdavantera, també hem d’ésser una ciutat intel·ligent”.

El número 3 de la llis-ta taronja va presentar ahir a la tarda el projecte Smart City per a Escaldes-En-gordany. Va explicar que el Comú dispo-

sa d’una màquina que permet saber en temps real quines places d’aparcament hi ha lliures a tota la parròquia. També va dir

que aprofitant aquest re-curs es vol adequar la se-nyalització per tal que es doni informació al detall d’on es pot aparcar. Con-sideren que no només serà una eina útil per als

veïns, sinó també per als turistes que de manera ràpida sabran on poden aparcar. Això ajudarà a descongestionar el trànsit.

Els candidats demòcrates, ahir al Prat del Roure // DA

PARTIT SOcIALDEmòcRATA + INDEPENDENTS

El PS demana una ampliació dels horaris a l’escola bressol del Comú

La candidatura PS+Independents con-sidera necessari adaptar els horaris de l’escola bressol comunal d’Escaldes-En-gordany a la realitat d’una Andorra on molts pares acaben la jornada laboral més tard del tancament actual de l’equipament.

Així, la proposta pas-saria per reorganitzar els torns i permetre ampliar el temps d’ober-tura de la instal·lació. La número 8 de la llista, Meritxell Ros, va recordar que com

a partit “sempre hem defensat la concilia-ció de la vida familiar i laboral”.

La idea, va explicar Ros, passa per “la creació d’un protocol vespre” on els responsa-bles de la llar d’infants “puguin donar de sopar als nens, posar-los a la ba-nyera i deixar-los en pija-ma”. Per a la candidatura,

la fórmula per aconseguir solucionar la situació passar per negociar “una reorga-nització de torns”.

Els candidats, ahir, al parc infantil del Prat del Roure, davant de l’escola bressol. // PS

SENTIT cOmÚ

Sentit Comú reclama un pla global de millora a la zona comercialEls membres de la candidatura de Sentit Comú d’Escaldes-Engordany van fer ahir una visita a la plaça Coprínceps i la part alta de Vivand. Un cop allà van manifestar que no comparteixen la forma de fer de l’equip comunal sortint, basada en realit-zacions puntuals, sense coordinació entre elles.

També consideren que no tenen el su-port ni l’acceptació mínima requerida del conjunt de ciutadans.

Sentit Comú defensa que cal una acció global conjunta per a la millora i l’extensió de la zona Vivand, que contempli alhora

la plaça Coprínceps, els carrers adjacents i la part alta de l’avinguda Carle-many. Asseguren que si surten elegits consultaran els ciutadans i no única-ment uns quants comer-

ciants abans d’emprendre qualsevol acció.Redacció// Escaldes-Engordany@mes_andorra

Els candidats de Sentit Comú, ahir, a la plaça Coprínceps // j. g.

“A la part alta de l’avinguda encara

hi ha comerços tancats”

La candidatura creu que no

s’adapten a la realitat social

El projecte Smart City s’ampliarà

per informar també els usuaris

Considera que es fan actuacions no coordinades i poc

consensuades

Page 13: Diari Més 10 de Desembre 2015

5Dijous, 10 de desembre del 2015

E lEccions comunals la massana

CIUTADANS COMPROMESOS

CC vol que siguin els joves els que decideixin la seva oferta d’ociEl candidat a cònsol per Ciutadans Com-promesos, acompanyat de dos membres de la llista, Jael Pozo i Josep Maria Agell, van visitar ahir les noves instaŀlacions del Punt Jove massanenc, ubicat a l’edifici polifuncional dels Arcs. Durant aquesta visita Baró va explicar que, en base els bons resultats d’aquest mandat, repeti-ran l’enquesta al coŀlectiu de joves de la parròquia, per tal de determinar quines són les se-ves necessitats i demandes d’oferta d’oci. D’aquesta manera es vol potenciar que siguin els joves “els qui decideixin el que volen fer”, perquè el Comú, a posteriori,

organitzi l’agenda d’activitats, i no a “l’in-revés”, va destacar Baró. El cap de llista de CC també va assegurar que treballaran per consolidar l’associació de joves de la Massana, creada recentment, “perquè se

la facin seva” i “tinguin autonomia per tirar en-davant les seves pròpies iniciatives”.

També reforçaran la figura de l’educador de carrer, que treballa per

detectar problemàtiques de joves en risc de situació de marginació. Tanmateix, des de CC mantenen el compromís de seguir treballant amb el Comú d’Ordino per po-tenciar activitats interparroquials.

Josep Maria Agell, Jael Pozo i David Baró a les instaŀlacions del nou Punt Jove // CC

DEMÒCRATES PER ANDORRA

Una central de reserves per alsturistes a través del mòbilDemòcrates per Andorra a la Massana vol crear una xarxa wi-fi mixta i una apli-cació per a mòbil que tingui funcions de central de reserves. El candidat número 4, Marc Jové, ho va explicar ahir: “Hem de millorar les comunicaci-ons tecnològiques perquè el turista pugui saber de manera immediata tota la nostra oferta a través del mòbil”.

Marc Jové va defensar que el Comú· ha de ser més actiu per mi-llorar la política de comunicació exterior i evitar quedar-se de braços plegats. El de-mòcrata va anunciar que s’aprofitaran les sinergies entre el sector públic i privat per

impulsar una xarxa wi-fi. Jové va indicar que aquesta infraestructura ha de donar un servei de qualitat i impulsar una co-municació constant de l’oferta de la par-ròquia tant als ciutadans com als turistes.

S’impulsarà una cen-tral de reserves a través del mòbil iniciant una acció decidida de millora de les pàgines web. Jové va dir que l’actitud del Comú ha de deixar de ser

passiva, deixant passar les oportunitats i que cal actuar amb proactivitat per gene-rar noves oportunitats.

Els candidats de DA, ahir, consultant els seus aparells // J. G.

Consolidaran l’associació

de joves de la parròquia

“L’actitud del Comú ha de deixar de ser passiva, cal

actuar”

E lEccions comunals

Els reis millor servits d’aquestes eleccions són la gent gran que acu-deix cada dia a la casa pairal de la seva parròquia. Un denominador comú que es repeteix a les agendes de tots els partits polítics són les vi-sites dels candidats a cònsols a les cases pairals per mostrar la sensi-bilitat dels programes electorals al grup de la gent gran.

I perquè la foto quedi més maca amb un grup important de gent ofereixen berenars i balls gratu-ïts a la gent gran. Per tant, durant aquests dies les cases pairals són un festival de berenars o esmor-zars gratuïts on les persones grans

acudeixen, independentment del color del candidat que els convidi per passar la tarda i mentrestant poder escoltar les promeses de cada partit. Promeses que moltes

d’elles van encaminades a oferir-los unes millores d’espai a les cases pairals. Per exemple, Ciutadans Compromesos ha proposat que ampliarà amb una terrassa la Casa

Pairal. Sentit Comú a la capital va anunciar que traslladarà la Casa Pairal a la plaça del Poble. I el PS, també d’Andorra la Vella que oferi-rà un nou espai per a la gent gran. Altres com els Liberals d’Encamp han parlat d’ampliar activitats al Prat Gran per fer confluir infants, joves i gent gran. I Demòcrates per Andorra a la Massana ha promès la creació d’un consell de la gent gran a la Massana, donant així resposta a la demanda que la gent gran va fer el dia de la Democràcia, de partici-par en un consell especial. P.G.// Andorra la Vella @mes_andorra

Moltes de les promeses van

dirigides a millorar l’espai

COSES DE lA CAMPANyA ElECTORAl

Les eleccions són per a les cases pairals les festes dels berenars

Imatge de l’acte que va fer ahir el PS al Casal del Poble d’Encamp // PS

Redacció// La Massana@mes_andorra

Page 14: Diari Més 10 de Desembre 2015

6 Dijous, 10 de desembre del 2015

PERFIL DEL CANDIDAT: Llicenciada en biologia ceŀlular per la Uni-

versitat PaulSabatier de Tolosa. Visc a Ordino, casada i

amb un fill de 8 anys, Pol.

¿Quin és el seu cònsol de referència?No podria triar un sol cònsol ja que qualse-

vol persona que hagi encapçalat unallista es mereix el meu respecte. Em quedo

amb les coses bones de tots elsrepresentants.

¿Rajoy o Merkel?Cap dels dos.

¿Rivera o Mas?Mas.

¿Cristiano o Messi?Messi, però no sóc una gran aficionada al

futbol.

Destaqui quatre coses (en quatre línies) que vol canviar de la seva parròquia.La proximitat del comú al ciutadà. Que Arcalís generi riquesa, el sentiment de

pertinença de la gent que viu a Ordino i continuar potenciant el turisme de

cultura, natura i esport.

¿Ha fet algun cafè amb el representant dels veïns?

Cada dia faig algun cafè amb algun veí.

¿Quin és el seu lloc preferit d’Andorra?La plaça d’Ordino.

¿En un futur li agradaria passar a la políti-ca nacional?

No.

¿Rosa Ferrer ha d’anar-se’n del govern?Aquesta és una decisió personal seva.

¿Vol un heliport a la seva parròquia? ¿On hauria d’anar?

No el volem, es podria negociar amb l’heli-port privat que hi ha a la Massana.

¿Més o menys competències per als comuns?

A grans trets haurien de ser les mateixes.¿Reduirà alguna taxa comunal?

No les augmentarem.¿Escola bressol més barata?

Si més no, escola bressol optimitzada i amb ajudes a qui ho necessiti.¿Apujarà algun impost?

No.¿El primer que farà si guanya?

El primer que farem és escoltar les necessi-tats del ciutadans.

¿Està a favor del vot dels residents a les comunals?

A partir d’uns certs anys sí, s’hauria d’estudi-ar la proposta.

¿Reunió de cònsols, sí o no?Sí, és clar.

sandra tudó

qüestionari als candidats

e leccions comunals ordino

PERFIL DEL CANDIDAT: Empresari. Direcció d’empresa de serveis,

gestió de la petita i mitjana empresa per Esade

Visc a OrdinoCasat amb quatre fills, tres noies i un noi.

¿Quin és el seu cònsol de referència?Ventura Espot i Consol Naudí.

¿Rajoy o Merkel?Cap dels dos.

¿Rivera o Mas?Cap dels dos.

¿Cristiano o Messi?Messi.

Destaqui quatre coses (en quatre línies) que vol canviar de la seva parròquia.

Canviar no és la paraula, sinó que el que volem és fer evolucionar determinats

temes clau per a la parròquia, com l’apli-cació d’un pla de viabilitat per a Arcalís, la modificació del pla d’urbanisme, l’execu-ció del projecte del nou edifici sociocultu-ral a les escoles velles i continuar reduint el dèficit per garantir serveis i qualitat de

vida.

¿Ha fet algun cafè amb el representant dels veïns?

A Ordino tots els veïns ens coneixem i cada dia ens veiem i intercanviem parers.

¿Quin és el seu lloc preferit d’Andorra?Pic de Casamanya.

¿En un futur li agradaria passar a la política nacional?

La meva dedicació política ha estat a la inversa: de la política nacional he passat a

la comunal.¿Rosa Ferrer ha d’anar-se’n del govern?

Això és una competència del cap de Govern.

¿Vol un heliport a la seva parròquia? ¿On hauria d’anar?

Ara com ara l’únic heliport del país està ubicat a les Valls del Nord.

¿Més o menys competències per als comuns?

Les necessàries, adaptades i assumibles per la corporació, però sempre consensua-

des amb la resta d’institucions.¿Reduirà alguna taxa comunal?

Continuarem adaptant les taxes a la reali-tat socioeconòmica de la parròquia.

¿Escola bressol més barata?El Comú ja sufraga una part del cost de

l’escola bressol i, en cas de necessitat, dóna ajudes socials

¿Apujarà algun impost?Abans d’apujar qualsevol impost s’ha de

valorar-ne la necessitat¿El primer que farà si guanya?

Reunir-nos amb tot el personal del comú per tenir el primer contacte i compartir

inquietuds. ¿Està a favor del vot dels residents a les

comunals?En l’actual context, no.

¿Reunió de cònsols, sí o no?Sí.

josep àngel mortés

LIBERALS D’ANDORRA+INDEPENDENTS

Aposta perquè el Centre de Tecnificació doni fruits al ComúEls candidats de Liberals d’Andorra + In-dependents es van desplaçar ahir fins al Centre de Tecnificació d’Ordino (CTO) on s’ubicarà també la futura Casa de l’Esport. Sandra Tudó, que encap-çala la candidatura, va manifestar que “tenim les millors propostes per di-namitzar el CTO i des del comú instarem el Govern perquè permeti el seu aprofitament parroquial amb inici-atives que emanin des del nostre comú”.

En aquest sentit va remarcar que “posa-rem sobre la taula propostes per dinamit-zar la parròquia, a nivell esportiu, i és per

això que hem de poder gestionar les instaŀlacions des de l’administració co-munal”.Tudó, acompanyada dels candidats Josep Maria Font Pubill i Jordi Carc-

hat, proposa, un cop s’hagi inaugurat l’emplaçament, oferir el complex esportiu a clubs professionals estrangers.

Els candidats liberals al Centre de Tecnificació d’Ordino, ahir // J. G.

ACO+DEMÒCRATES PER ANDORRA

ACO+DA vol que la línia regular d’autobús arribi fins al SerratLa candidatura encapçalada per Àngel Mortés revisarà l’estat de les parades i en farà un estudi per tal de condicionar-les millor. També es revisa-ran els horaris del trans-port públic que opera a la parròquia. Maria del Mar Coma, número 8 de la llista d’ACO + DA, va anunciar ahir que “dema-narem al Govern que la línia regular de transport públic arribi fins al Serrat, ja que actualment el servei limita l’itinerari fins

al poble d’Ordino”. Coma va explicar que s’adaptaran els horaris del bus comunal al bus regular per reduir el temps d’espe-

ra dels viatgers: “Volem complementar el servei d’autobús de línia regu-lar i ampliar les zones de parada del bus comunal, com per exemple, fent una nova parada a la urba-

nització dels Buners”, va indicar.Redacció// Ordino@mes_andorra

Els candidats d’ACO+DA van fer ahir la reunió de poble.// J. G.

Tudó: “Volem dinamitzar la

parròquia a nivell esportiu”

Revisaran les parades i faran

un estudi per condicionar-les

Page 15: Diari Més 10 de Desembre 2015

7Dijous, 10 de desembre del 2015

E lEccions comunals sanT JuliÀ DE lÒRia

LIBERALS+UNIÓ LAUREDIANA

Farré vol ampliar els espais i els horaris de la biblioteca universitària

Joan Albert Farré va anunciar ahir que ampliarà els espais i els horaris de la Biblio-teca Comunal Universitària.

El dos aspirants a cònsol major i menor de la llista de Liberals+Unió Lauredi-ana van mantenir ahir una trobada interactiva amb la comunitat universitària i Farré va afirmar que té la ferma voluntat de potenciar els vincles amb la Universitat i augmentar els serveis i equi-paments del centre.

El creixement i el pes de la Universitat a

la parròquia demana la planificació de nous equipaments complementaris per convertir Sant Julià de Lòria en una veritable ciutat

universitària. “Entenem que perquè aquesta uni-versitat creixi, adquireixi més importància i es pugui promocionar caldrà buscar equipaments complemen-taris”, va explicar Farré.

El candidat també va dir que si guanya les eleccions, el Comú farà el possible perquè la parròquia disposi d’un espai perquè els estu-diants estrangers es puguin allotjar.

Els candidats liberals en la trobada amb la comunitat universitària //LIBERALS + UL

LAURèDIA EN comú

Actualitzar el cadastre per a una bona gestió urbanística a Sant JuliàLa candidatura Laurèdia en Comú alerta que sense l’actualització del cadastre és inviable fer una bona gestió urbanística. El candidat Julià Call, ar-quitecte de professió, ho va explicar ahir: “es tracta d’una eina imprescindi-ble per poder planificar i desenvolupar una política d’urbanisme adequada i amb seny”. Per aquest motiu, va dir, se n’impulsarà l’actualització.

Call va lamentar que a data d’avui la parròquia sigui a la cua del país pel que

fa a l’actualització del cadastre. “Tot i que és una obligació legal, el cert és que Sant Julià encara no ha fet els deures en aquest

àmbit”, va explicar Call, i va afegir que “és una qües-tió d’ordre públic que no es pot endarrerir més”. En la mateixa línia, va manifestar que en cas de governar “es facilitarà o

s’agilitarà la gestió dels tràmits per desen-volupar unitats d’actuació”. Redacció// Sant Julià de Lória@mes_andorra

Els candidats de Laurèdia en Comú, ahir, al centre de Sant Julià de Lòria //Lc

Farré promet un espai on els estudiants es

puguin allotjar

Call: “tot i que és una obligació

legal, no s’han fet els deures”

E lEccions comunals canillo

Demòcrates per Andorra vol di-versificar l’oferta d’activitats del Palau de Gel de Canillo i fer que en quatre anys es pugui autofi-nançar al 100%

En una visita a les instaŀlacions el candidat a cònsol menor, Da-vid Palmitjavila, ha explicat que a data d’avui l’equipament s’autofi-nança en un 70% i que l’objectiu és arribar a la totalitat durant el pròxim mandat.

En opinió de Palmitjavila “no és una tasca fàcil perquè és una

infraestructura pública que ne-cessita una aportació de les finan-ces comunals, però haurem de

treballar amb aquesta filosofia”. Cal recordar que el lloguer del terreny on hi ha el Palau de Gel venç al 2020. “És necessari fer-ne

una ampliació de com a mínim deu anys més, ja que d’aquesta manera tothom anirà més tran-quil i per part del comú es podri-en fer les inversions necessàries”, ha puntualitzat Palmitjavila.

Una de les accions previstes fa referència a l’estalvi energètic i permetrà una reducció de les despeses. També es vol continuar apropant la instal·lació a la gent de la parròquia i per aquest mo-tiu es preveu ampliar l’oferta amb noves activitats culturals.

Es potenciaran les activitats per

recuperar la funció social i cultural

DEmÒcRATES PER ANDoRRA

El Palau de Gel es podriaautofinançar en quatre anys

Els candidats de DA, ahir, a la pista de gel // DA

VOTAPER FER COSTATAL COMERÇ

Page 16: Diari Més 10 de Desembre 2015

Dijous, 10 de desembre del 2015

AGENDA D’ACTES

FOTÒGRAF DE CAMPANYA

@RicardRibaQuan proposava el que proposen se’m deia “Sr.Wifi, tu i les xarxes, ja estem bé aixi... #ec2015 #canillo

@pifandorraHi han propostes molt interesants, però vista la experiència, hi podem confiar? #Encamp #EC2015

@andorratodayEls videos de la campanya electorals de les #EC2015 d’#Andorra sortiran al següent programa de l’@APMTV3

@Bernat_E#EC2015 bé, feina feta, enguany a la Batllia per no ser-hi el dia 13, em sembla que m’hi veuran més sovint mentre no canviin algu-nes coses

Andorra la Vella12.30 h.: Cd’I+Liberals d’Andorra. Propostes per pro-

moure espais de participació

12.30 h.: DA-Declaracions de Conxita Marsol

16.30 h.: PS+Independents-Política esportiva

18.30 h.: Sentit Comú-Visita comerciants Avinguda

Santa Coloma i Príncep Benlloch

21.30 h.: Debat ATV

Encamp11.00 h.: Liberals d’Andorra + Independents. Projecte

d’embelliment i millora del Pas de la Casa

11.30 h.: DA-Visita al Pas de la Casa

18.00 h.: PS+Independents-Mesures per millorar

espais de lleure i parcs

Escaldes-Engordany11.30 h.: PS+Independents-Inversions a la parròquia

20.00 h.: DA-Reunió de barri a l’avinguda del

Pessebre

20.30 h.: Sentit Comú-Reunió amb l’Associació dels

Amics del Pont dels Escalls

21.30 h.: Liberals d’Andorra + Independents. Reunió

de poble i míting final de campanya

La Massana11.30 h.: DA-Cultura i urbanisme

22.00 h.: Ciutadans Compromesos. Reunió de Poble

al Teatre de les Fontetes

Sant Julià de Lòria11.30 h.: Liberals d’Andorra+UL-Declaracions davant

de l’oficina de Turisme de la plaça Laurèdia

22.00 h.: Laurèdia en Comú. Reunió de Poble

Ordino16.00 h.: ACO+DA-Promoció dels nous centres

d’interès a la parròquia

21.30 h.: Liberals d’Andorra + Independents. Reunió

de poble i míting final de campanya

Canillo12.00 h.: DA-Turisme

LES ELECCIONS A LES XARXES

@NinguesperfecteDiuen que ens escolten, pero els hi demanes una cosa i et responen una altra #tuaturollo #ec2015

@ferran_goyaLi diuen orgull a que la Rosa se’ls hi pugi a la gepa de tot-1 consell de ministres #EC2015

@agnandin#EC2015 “Les acusacions contra mi són basura” diu @JordiJrm x les insinuacions de favoritismes en les adjudicacions

@Antonia_EscodaTothom preocupat amb la coherencia de @andorraverds partit sense representació institucional, ni responsabilitats executives (< 3,5% vots)

Ja tens decidit el vot a les eleccions?

A Sí: 77%

B No: 23%

#MÉSENQUESTA

Page 17: Diari Més 10 de Desembre 2015

9Dijous, 10 de desembre del 2015

ESCOLA DE NATACIÓ NENSDilluns 17:45 a 18:30 (cavallet groc, taronja, verd i iniciació)Dimarts 17:45 a 18:30 (cavallet taronja, verd i vermell)Dimecres 17:00 a 17:45 (cavallet taronja i blanc) Dimecres17:45 a 18:30 (cavallet blanc, taronja, verd i vermell)Dijous 17:45 a 18:30 (cavallet blanc, groc i blau)Dijous 18:30 a 19:15 (cavallet negre)

Preus mensuals 1 hora a la setmana: Soci: 42 € · No Soci: 60 €

ESCOLA DE TENNISDilluns, dimarts i dijous 17:30, 18:30 i 19:30hDimecres 15:30, 17:30, 18:30 i 19:30

Preus mensuals 1 hora a la setmana: Soci: 44 € · No Soci: 59 €Preus mensuals 2 hores a la setmana: Soci: 66 € · No Soci: 79 €

ESCOLA DE PADEL Preus mensuals 1 hora a la setmana: Soci: 44 €No Soci: 59 €

GYM & DANCE KIDS Combinació de gimnàsia rítmica i iniciació al ball.

Dimecres 18:00 A partir de 7 anys

NATACIÓ SINCRONITZADADimarts 18:30 (nens de 7 a 9 anys)Mínim cavallet taronja o evalucaió prèviaDijous 18:30 (nens de 10 a 12 anys)

20152016

T. +376 73 75 73 | [email protected] Crta. d’Anyós - la Massana

AnyosParkClub

NOVETAT! · 1er trimestre gratis

Page 18: Diari Més 10 de Desembre 2015

10 Dijous, 10 de desembre del 2015

E sportsfutbol

Investigació oberta// Els mexicans del Carroi i l’Encarnada i també el representant Gaba declaren

Investigació oberta arran de la denúncia de l’exjugador del CE Carroi Jimmy Flores al re-presentant i jugador del Penya Encarnada, Víctor Hugo Pé-rez, més conegut com a Gaba. Segons ha pogut saber el diari BonDia, els jugadors mexicans del CE Carroi i del Penya En-carnada van prestar declaració a la policia i després també ho va fer el representant i també jugador del Penya Encarnada, Víctor Hugo Pérez. “És cert que van prestar declaració, però no sé res més perquè no ens fiquem en les qüestions personals de ningú”, va assegurar el presi-dent del Penya Encarnada, José Manuel da Costa, que no va vo-ler donar més detalls sobre les declaracions dels seus jugadors a la policia. “Ells acabaran la temporada amb nosaltres”, va sentenciar. La policia està fent les diligències necessàries per intentar aclarir si hi ha hagut irregularitats administratives en l’arribada dels jugadors me-xicans a aquests dos clubs des-prés de la denúncia de Jimmy Flores. De fet, el migcampista que havia començat la tempo-rada amb el CE Carroi va re-bre dimarts el bitllet d’avió de tornada que li va entregar el re-presentant Víctor Hugo Pérez, i Jimmy Flores torna al seu país avui mateix.

El jugador, a qui li caducava el permís de residència el 25 de novembre, es va estar entrenant durant un temps amb l’Adelita UE Engordany de la Lliga Grup

Becier, que estava interessat a arreglar-li la situació personal i incorporar-lo en el mercat d’hi-vern.

Diumenge el Penya Encarna-da, de la Lliga Grup Becier, i el CE Carroi –equip vinculat als primers fins al 30 de juny– de la Lliga Biosphere, van jugar els seus partits i van comptar amb tots els seus jugadors, a excep-ció d’alguna baixa per lesió en el Penya Encarnada, sense cap mena de problemes. L’equip di-rigit per Filipe Busto continua cuer de la competició en caure

derrotat per l’Adelita UE En-gordany per 1 a 0 amb un gol d’Oriol Vila de falta directa. El Penya Encarnada, en la seva primera temporada a Prime-ra Divisió, porta només cinc punts i té a dos l’FC Ordino i a tres l’FC Encamp.

Per la seva banda, el CE Car-roi va golejar l’FC Ordino B per 0 a 7 i ocupa la segona posició a només tres punts del líder, el CE Jenlai, però amb un partit menys per als de Xavi Canal. L’objectiu del CE Carroi és as-cendir a Primera Divisió.

EL TIC TAPA GOLEJA

En el partit corresponent a l’úl-tima jornada i que es va ajornar perquè l’FC Encamp no tenia jugadors disponibles, el Tic Tapa Sant Julià va golejar per 0 a 6 l’FC Encamp. Els de Carlos Sánchez, El Maño, no van tenir cap problema per superar un dels clubs de la zona baixa de la Grup Becier.

Els lauredians van avan-çar-se en el marcador al minut 22 amb un gol del veterà Òs-car Sonejee, que recentment

s’ha retirat de la selecció. Amb aquest marcador es va arribar al descans en l’estrena del camp d’Encamp. A la represa, els lau-redians, que amb El Maño han sumat dues victòries consecu-tives, van prémer l’accelerador amb gols de Sonejee, que ahir estava golejador, i dos també de Rafa Santos. El cinquè va ser de Valentín Spano i l’últim gol va ser de Bruninho. El Tic Tapa és quart amb 17 punts, a un de l’FC Lusitans.Redacció // Andorra la Vella@mes_andorra

El Penya Encarnada, en un partit de la Lliga Grup Becier contra l’Adelita UE Engordany // v. d.

bàsquEt

Ferran Teixidó, el protagonista de Cistella al sostre del mónUna autèntica animalada. El corredor de curses de munta-nya Ferran Teixidó serà el gran protagonista de la nova bogeria del Bàsquet Club MoraBanc Andorra preparada per al partit del 20 de desembre contra el Reial Madrid. Ferran Teixidó va ser l’elegit i haurà de pujar i baixar les escales del poliespor-

tiu d’Andorra durant 24 hores. S’ha comptabilitzat que serà 681 cops, i aquesta idea ha estat batejada com a Cistella al sostre del món, ja que acabarà fent el desnivell de l’Everest. “L’objec-tiu no és demostrar res sinó que es tracta d’un repte solidari”, va assegurar Teixidó en la presen-tació a l’entitat bancària Mora-

Banc. Els aficionats i també ciu-tadans podran fer la seva aposta solidària a favor de Ferran Teixi-dó, que començarà el dia anteri-or al partit contra el Reial Ma-drid i finalitzarà una hora abans del matx. També hi haurà relleus solidaris per 100 euros.Redacció // Andorra la Vella@mes_andorra

La presentació del repte solidari es va fer a MoraBanc // j. G.

Page 19: Diari Més 10 de Desembre 2015

11Dijous, 10 de desembre del 2015E

FES LA TEVA APOSTA SOLIDÀRIA PER ELL A QUALSEVOL DE LES OFICINES DE MORABANC LA RECAPTACIÓ ANIRÀ ÍNTEGRAMENT A CÀRITAS El repte acabarà a la prèvia del partit MoraBanc Andorra-Reial Madrid

Amb el suport de:

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

anuncio_EVEREST_bondia_255x167.pdf 1 23/11/15 11:02

Esquí dE muntanya

La Copa d’Andorra vol ser un referent

Catorze edicions i amb l’objectiu de ser un referent de proves d’es-quí de muntanya. La Piolets Park & Spa Copa d’Andorra d’esquí de muntanya s’enceta dissabte al vespre amb la Cronoescalada Pas de la Casa, organitzada pel Club Pirinenc Andorrà (CPA).

La Copa d’Andorra tindrà un total de set proves amb el punt fort a la Font Blanca, Copa del Món, individual –també Campi-onat d’Andorra– i vertical el 16 i 17 de gener. La resta del calendari està compost per la Tomba de la Coma el 10 de gener –estava pre-vista per al 21 de novembre, però la manca de neu ha obligat a canvi-ar la data–, també les 3 Fronteres MoraBanc el 31 de gener i la Tra-vessa la Serrera del 14 de febrer, i es tancarà amb la Cronoescalada Grandvalira el 20 de febrer. “Te-nim programes ambiciosos amb l’equip nacional d’esquí de mun-tanya i també d’organització de la Font Blanca. Volem que el nostre circuit de la Copa d’Andorra sigui la referència tant als circuits cata-lans com també de fora de Catalu-

nya”, va assegurar el president de la Federació Andorrana de Mun-tanyisme (FAM), Jaume Esteve.

Per al mes de desembre està prevista una formació per captar àrbitres per a les competicions de Copa d’Andorra “per garantir la qualitat de les nostres proves”, tal com va dir el director tècnic de la FAM, Carlo Ferrari. Ell serà l’àrbitre de la prova d’aquest cap de setmana ja que té la titulació. “Hi haurà dues sessions teòri-

ques, però els candidats hauran de tenir una formació prèvia. A cada prova esperem destinar un àrbitre per intentar que els com-petidors respectin el reglament.” Per a la Copa d’Andorra es tin-dran en compte els resultats de les cinc proves i s’eliminaran els pitjor. “Les nostres proves no te-nen res a envejar a les que es fan a la resta del Pirineu. Tenen molt bon nivell, amb bons itineraris, bones muntanyes, i només ens

falta donar més importància a la comunicació”, va reconèixer Car-lo Ferrari.

El president de la FAM també va anunciar canvis en el cronome-tratge. “Tot el sistema l’unifica-rem per donar més credibilitat als resultats i per tenir-los més imme-diats. Volem donar més qualitat”, va indicar Jaume Esteve.

La CronoesCaLada, en 100El Club Pirinenc Andorrà (CPA) aposta perquè la Cronoescala-da nocturna el Pas de la Casa de dissabte arribi a 100 participants. La prova tindrà una única pujada des de la base del telecadira de 4 fins al coll. Un total de 420 metres com la temporada passada.

L’hora de la sortida de la pro-va està prevista per a les sis de la tarda en categoria sènior i el lliu-rament de premis es realitzarà a les nou de la nit. La data límit per inscriure-s’hi serà divendres i la inscripció estarà limitada a 130 esquiadors de muntanya.Redacció // Andorra la Vella@mes_andorra

// La competició, amb un total de set proves, comença dissabte a la Cronoescalada

La presentació es va realitzar a l’Hotel Piolets Park & Spa // Fam

bàsquEt

Quino Colom, un triple doble

Està en un estat de forma es-pectacular. El base andorrà Quino Colom, que milita a l’Unics Kazan, va assolir un tri-ple doble quan faltaven set mi-nuts per acabar el partit contra el Buducnost. El director d’or-questra, en aquell moment, va capturar el rebot que li faltava per situar-se amb 13 punts, 10 rebots i 12 assistències. Va tenir temps per anotar dos punts més, capturar un rebot i repartir una altra assistència en la victòria del seu equip per 91 a 77 contra el Buducnost. Va acabar amb una valoració de 38 amb 15 punts, 11 rebots, 13 assistències, sis recuperaci-ons, cinc de set en tirs de dos, u de quatre en triples, dos de dos en tirs lliures, quatre faltes rebudes i 40 minuts en pista. L’últim precedent de l’Euro-cup amb un triple doble va ser del base d’Alabama Courtney Fortson amb la samarreta del Banvit, contra el PAOK Salò-nica, amb 13 punts, 11 rebots i 13 assistències. Redacció // Andorra la Vella@mes_andorra

Page 20: Diari Més 10 de Desembre 2015

12 Dijous, 10 de desembre del 2015

ClassifiCats

Busquem xalets en venda i/o lloguer a

totes les parròquiesTenim clients esperant la

vostra propietat!

FEINA

Consulta de TAROT

tel.: 334 255ImmoblEs

PISOS DE LLOGUER A CANILLO

(Ctra. del Forn, km 3)NOUS, D’1, 2 i 3 HABITACIONS

AMB GARATGE I TRASTERNO LLOGUER DE

tEmPORADATEL. 322 227

Selecciona home/dona: pERSONAL DE vIGILàNCIA

Requisits: - Permís de treball o nacionalitat andorrana- Permís de conduir- Català i castellà- Bona presència

Oferim incorporació immediataInteressats/ades, envieu Cv

a [email protected]

TEL.: 32 12 48

ESCALDES PIS D’1 HABITACIÓ SENSE MOBLES AMB BALCÓ. ZONA PISCINA

MUNTANYA. pREU: 375 €

ORDINO PIS D’1 HABITACIÓ, MOBLAT, MOLT SOLEJAT. SITUAT A PROP DEL CAMP DE FUTBOL D’ORDINO. pREU:

375 €

ENCAMp PIS D’1 HABITACIÓ AL MIRADOR D’ENCAMP. CUINA

SEPARADA, AMB BALCONS. pREU: 300 €

ImmoblEs

Classificats, breus per paraules

A partir de 4 €/dia

Màxim 25 paraules

Publicació mínima d’una

setmanaPublica el teu anunci en aquest esPai

Informa-te’n al telèfon: 809 810

VENDA

LLOGUER

www.cisa.ad tel. 73 73 73Av. Sant Antoni, 32 · AD400 La Massana · [email protected]

/cisaandorra /CISA.Andorra CISA Andorra 00376 362666 / 00376 349444/cisaandorra /CISA.Andorra CISA Andorra 00376 362666 / 00376 349444/cisaandorra /CISA.Andorra CISA Andorra 00376 362666 / 00376 349444

Ref. 1765 AndoRRA lA VellAÀtic de luxe de 251 m2. A la primera

planta té una àmplia cuina, bugaderia, un petit bany, una terrassa exterior gran i

un despatx. A la zona de nit, trobem dos dormitoris dobles amb armaris encastats

i parquet. Disposa de bany complet i una habitació doble amb bany integrat.

A la segona planta trobem una habitació o sala polivalent de jocs amb dormitori.

Disposa d’una suite amb bany. En aquesta planta trobem una sauna. El menjador,

les habitacions i les sales tenen terres de parquet. Té 3 places d'aparcament. Àtic

amb vistes a les muntanyes i sol tot el dia. Sens dubte, una bona oportunitat.

Preu: 1.267.000 €

REF. 1687 LA MASSAnA. Pis modern a la Massana. Disposa de 2 dormitoris amplis amb armaris

encastats, 1 bany complet i un saló menjador ampli, que juntament amb la cuina integrada fa la sensació d’amplitud. Té una plaça d’aparcament i un traster. Pis en un estat excel·lent. Idoni per a un lloguer

permanent. Preu: 600 €

REF. 1755. EL TARTER. Modern pis completament moblat i equipat davant de les pistes del Tarter.

Dues habitacions dobles amb armaris de paret. Un bany complet. Cuina oberta i totalment equipada. Assolellat saló menjador amb terrassa. Una plaça de pàrquing i traster. Es pot llogar per tot l’any

o per la temporada d’hivern. Preu: 650 €

TAMBÉ PISOS DE LLOGUER PER LA TEMPORADA A PARTIR DE 350 EUROS!

LL0291. LA MASSAnA. Pis assolellat i reformat situat a dos minuts del centre de la Massana. Tres

habitacions dobles exteriors amb armaris de paret. Una suite. Saló menjador amb una terrassa i una xemeneia. Vistes impressionants. Cuina tancada equipada amb nevera, vitro i forn. Tres terrasses.

PQ i traster. Preu: 650 €, despeses a part

REF. 1763. LA MASSAnA. Àtic dúplex reformat en perfecte estat al centre de la Massana. La planta baixa consta de tres dormitoris. Dormitori

principal amb bany privat, equipat amb jacuzzi i cabina de dutxa. Té una biblioteca que pot convertir-se en habitació amb bany. Cuina amb sor-tida a la terrassa. Gran terrassa de 75 m2. Pis recentment remodelat i amb jardí de 20 m2. Garatge per a

2 cotxes tipus box. Preu: 650.000 €

OPORTUnITAT 1758. ERTS Apartament molt assolellat amb

terrassa i vistes a la parròquia de la Massana. Acollidor menjador amb llar de foc i sortida a la terrassa. Cuina oberta totalment equipada. Una ha-bitació doble amb armaris encastats. Bany amb banyera. Golfes amb accés a la part superior amb dos llits indivi-

duals. L’apartament es ven moblat. El preu inclou un traster en garatge.

Preu: 65.000 €

REF. R1117. ARInSAL Acollidor apartament en edifici modern a prop d’Arinsal. L’apar-

tament té dues habitacions dobles i un bany. Cuina independent

totalment equipada. Sala d’estar i habitacions amb parquet i armaris encastats a les habitacions. Bany

amb banyera. Terrassa assolellada i vistes excel·lents. Aparcament gran,

traster inclòs.Preu: 150.000 €

OPORTUnITAT. REF. 1762 ERTS. Pis de 51 m2 molt assolellat i acollidor a la parròquia de la Massana. Disposa d’un dormitori doble amb armaris encastats. Té un saló menjador amb

llar de foc i sortida a una amplia terrassa exterior. Cuina àmplia i

totalment equipada, així com un bany amb banyera. Perfecte per a esquí de vacances o inversió. Disposa d’una plaça de pàrquing un ampli traster.

Una oportunitat molt bona. Preu: 70.000 €

REF. 1759. ORDInO. Magnífic dúplex de 128 m2 a Ordino. Té 3 dormitoris dobles totalment exteriors i armaris encastats. Una de les habitacions és una suite amb banyera d’hidromassatge. Totes les habi-

tacions són exteriors. Un bany complet a l’última planta. A la planta baixa hi trobem un bany, un ampli saló menjador amb accés a un jardí de 100 m2. Menjador amb llar de foc i sostres amb bigues de fusta. La cuina és molt còmoda i espaiosa. Té un sistema d’aspiració centralitzada. Té dues places

d’aparcament i dos trasters. Preu: 443.155 €

REF. 1761. LA MASSAnA. Aparta-ment excel·lent al centre de la Mas-sana, molt a prop de tots els serveis.

El pis té 4 habitacions espaioses, una sala d’estar, cuina independent. Dormitoris i sala d’estar amb terra

de parquet. Armaris encastats a totes les habitacions. L’apartament també

té una altra gran sala amb cuina completa i un pati tancat. Calefacció

central de gasoil. Disposa de pàrquing i traster. Preu: 230.000 €

REF. 1751. ESCALDES-EnGORDAnyApartament de 110 m2 al centre

d’Escaldes-Engordany. Molt a prop dels centres. 3 dormitoris dobles amb armaris encastats. Dos banys

totalment equipats, un amb banyera i l’altre amb dutxa. El menjador

és gran, té una bonica llar de foc i dóna accés a una terrassa. Acabats

de luxe. La cuina és gran. Té un garatge. Gran oportunitat!

Preu: 350.000 €

REF. 1766. EL TARTER. Bonic apar-tament de 62 m2 davant les pistes

d’esquí de Grandvalira. L’apartament disposa de dos amplis dormitoris

dobles amb armaris encastats. Té un menjador confortable amb una cuina integrada totalment equipada. El saló

ofereix unes vistes espectaculars a les pistes d’esquí de Grandvalira. Bany completament equipat. Es ven tot moblat. Ideal per a segona resi-

dència. Inclou una plaça d'aparcament i un traster. Preu: 149.000 €

Page 21: Diari Més 10 de Desembre 2015

13Dijous, 10 de desembre del 2015

EntrEtEnimEntTroba les diferències

Troba les 7 diferències que hi ha entre les fotos. La foto original és la de l’esquerra.

Solució del joc anterior

sudoku

7

Desc

obre

ix la

par

aula

am

agad

a pr

emen

t les

tecl

es. R

ecor

da q

ue p

ots p

rém

er

mes

d’u

n co

p ca

da te

cla

per o

bten

ir d

ifere

nts l

letr

es.

VENDA i LLOGUER

d’apartaments, xalets, estudis,

edificis...

www.cisa.ad73 73 73

Troba la paraula amagada

El concepte de bellesa més selecte a Andorra CaritaAndorra

Tel: +376 73 76 73

Crta. d’Anyós - Anyós Park - la Massana

XIX CRONOESCALADA NOCTURNA D’ESQUÍ DE MUNTANYA

PAS DE LA CASA, 12 de desembre de 2015

Més informació i inscripcions: www.cpa.ad

SORTEIG D’UN FANTÀSTIC VIATGE A EUROPA PER A 2 PERSONES ENTRE TOTS ELS PARTICIPANTS*Un cap de setmana per a 2 persones - Destí a escollir entre Roma o Berlín Hotel 4**** mitja pensió - Desplaçament - Visites turístiques.

• Puntuable per a la Copa d’Andorra de curses d’esquí de muntanya de la FAM.

• Puntuable per a la IX Copa Catalana de curses verticals de la FEEC 2016.

XIX CRONOESCALADA NOCTURNA Organitza:Organitza:

CLUB PIRINENC ANDORRÀ

la paraula amagada anterior és: raonable

I _ _ _ _ _4 6 7 6 7 8

2 73 2 5

3 88 2 3

4 8 76 1 9

1 7 54 6 9

2 9 5

5 1 89 6

3 7 48 4

6 9 85 9 1

4 37 9 8

9 8 1261385479389724516475169238518692743942873651736541892197258364853416927624937185

965314287427859136318267459182436975634795821579128643841973562253641798796582314

Page 22: Diari Més 10 de Desembre 2015

14 Dijous, 10 de desembre del 2015O

OciEl vídEo amagat

Per descobrir el vídeo amagat només has de tenir instal·lada una aplicació de lectura de codi QR al teu smartpho-ne. Utilitza-la per poder visualitzar així un vídeo diferent cada dia.

Llegint codi QR...

Lector codi QR

cartellera

Europ-Auto SA · Tel.825 671 - [email protected] Promoció vàlida de vehicles en estoc TECNOLOGIA PER A GAUDIR

PROGRAMASEAT IBIZA

-2000 €

Marta PonsEspecialista en dietètica

Centre d'Assessorament Dietètic

+376 737 173

i nutricióSupervisa i equilibra

tots els menús d’Anyós Park!

KRamPUS (maldIta NavIdad)

Sinistra versió del mite de Santa Claus. Segons una llegenda, un vell dimoni pagà castiga per Nadal els nens que no s’han portat bé.

18.30, 22.45

SINSaJo (PaRtE 2)

En aquest últim desafiament, Katniss s’enfronta al president Snow. Arriscarà la vida per sortir del Districte 13 i elimi-nar-lo.

20.15, 22.45

EN El CoRaZÓN dEl maR

El 1820 Essex va ser agredit per una balena de mida i voluntat descomunal, amb un sentit de la venjança gairebé humà. Aquest fet real va ser la inspiració per Moby-Dick.

18.15, 20.30

El PUENtE dE loS ESPíaS

Un advocat de Brooklyn es veu sobta-dament immers en les entranyes de la Guerra Freda.

19.15, 22.00

El vIaJE dE aRlo

¿Què hauria passat si l’asteroide que va canviar per sempre la vida a la Terra no hagués impactat al planeta?

17.45, 18.10, 20.20, 22.30

oCHo aPEllIdoS CatalaNES

Koldo es dirigeix a Sevilla per convèncer Rafa que han de viatjar a Catalunya per rescatar Amaia.

18.10, 20.20, 22.30

LES MILLORS ÒPERES I BALLETS

EN DIRECTE ALS

CINEMES ILLA CARLEMANY

DILLUNS 7 A LES 18 H.Òpera. Joana d’Arc

DIJOUS 10 A LES 20.15 H.Òpera. Cavalleria Rusticana / Pagliacci

DIMECRES 16 A LES 20.15 H.Ballet. El Trencanous

Organitza:

Patrocina:

Page 23: Diari Més 10 de Desembre 2015

15Dijous, 10 de desembre del 2015O

horÒscop

MESTRE TOUREMASoluciona tots els teus

problemesResultats en 2 dies

Tel. 0034 610 324 179

GRATIS!

Sortegem

VINE A RIVER I PARTICIPA EN EL NOSTRE SORTEIG DE NADAL DE L’1 AL 19!

340 compres

L’1 !

la recepta

musclos al pestoIngredIents (4 pers.):· 1 kg de musclos per al pesto:

· 60 g de pinyons· 100 g de fulles d’alfàbrega

· 100 g de formatge parmesà· 1 gra d’all· 1oli d’oliva verge extra

centre d’assessorament dietètic marta pons Jansana C/ Verge del Pilar, 5, 2n pis, despatx núm. 9, Andorra la Vella. Tel.: 866 612. [email protected]

preparació:Per al pesto escaldeu les fulles d’alfàbrega en aigua bullent, 10 s, i refredeu-les amb aigua i gel. Ajun-teu tots els ingredients i tritureu-ho. Poseu els musclos a bullir en una olla, tapats amb mig dit d’ai-gua. Quan es comencin a obrir, afegiu-hi el pesto i deixeu-ho bullir 30 s més. Sacsegeu-ho. Serviu-ho en un plat fondo.

La salsa pesto resulta molt interessant nutritivament ja que aporta molts antioxidants per la clorofiŀla de l’alfàbrega, pel tipus de greix dels pinyons i l’oli d’oliva, a més del calci que ens aporta el parmesà!

tv

avuI us recomanem...

22.30 Cine: PosesiónUn home descobreix l’esborrany d’una carta sobre una suposada aventura extra-

matrimonial escrita per un poeta mort fa 100 anys.

22.30 ComandanciasEls agents de la Guàrdia Civil descobrei-xen un lloc en el qual se celebren baralles de galls.

20.55 Film: Ocean’s Thirteen Danny Ocean i la seva banda preparen un ambiciós i arriscat pla per robar un casino.

22.40 Mentes criminales: AwakeL’equip viatja a Arizona per caçar un assassí en sèrie que tortura a les seves víctimes mitjançant la privació de la son.

21.55 Historia de nuestro cine: Patrimonio nacional En acabar el règim franquista i després de 30 anys

d’exili, un marquès torna a Madrid amb el propòsit d’apropar-se al rei.

20.55 Film: Family ManDesprés d’un incident el dia de Nadal, un egocèntric broker de Wall Street es desperta

vivint la vida d’un humil venedor de pneumàtics.

22.40 Velvet (episodi 42)Ana està disposada a confessar el seu amor a Alberto però aquest ja està a l’ae-roport.

22.15 Águila RojaMargarita prepara el seu casa-ment esperant el retorn de Gon-zalo.

13.35 Film: Scoop en talons aiguilles En el transcurs d’un còctel caritatiu, una periodista topa amb la primícia

més gran de la seva carrera.

àrIes21 març - 20 abril

taure21 abril - 21 maig

bessons22 maig - 21 juny

cranc22 juny - 23 juliol

lleó24 juliol - 23 agost

verge24 agost - 23 setembre

balança24 setembre - 23 octubre

escorpí24 octubre - 22 novembre

sagItarI23 novembre - 21 desembre

caprIcorn22 desembre - 20 gener

aquarI21 gener - 19 febrer

peIxos20 febrer - 20 març

La fortuna en la profes-sió es consolida per la teva ma-nera de procedir en el passat.

Mercuri contribueix a la comunicació en el pla laboral i enforteix la teva situació.

Les teves paraules con-vencen, així que utilitza-les per al teu profit i en el terreny apropiat.

Canvis productius en la vida laboral, una proposta que pot significar una promoció.

Possibilitat d’acords monetaris profitosos ja que dis-poses de recursos diversos a mà.

Fes accions per assegu-rar la teva tranquil·litat financera. Considera també fer inversions.

Potser reps una invita-ció per a un espectacle cultural. Vés a distreure’t una mica.

Els planetes auguren benestar material, vius una nota-ble millora per a l’any vinent.

Trobaràs els camins de la realització econòmica per ele-var el nivell de vida de la família.

La construcció del teu imperi serà lenta però ferma, bones condicions financeres.

Projecta en positiu ope-racions de compravenda. Benefi-cia’t d’aquesta venda d’èxit.

Fas passos significa-tius econòmicament cancel·lant deutes i recuperes tranquil·litat.

Page 24: Diari Més 10 de Desembre 2015

Rosa Ferrer

Jordi Nadal

La xifra d’assalariats que tenen un salari inferior a 1.200 euros ha augmentat en més de 1.650 persones en només un any. Creix la precarietat laboral.

Andorra Telecom ha duplicat en el dar-rer mes la velocitat de la xarxa 3G. Els usuaris no hauran de canviar la confi-guració dels seus dispositius mòbils.

envia Un sms al 747amb la paraUla claU “canvio”Aquesta és una secció d’intercanvi i donació d’objectes via SMS. Els missatges es publicaran com a mínim durant un dia. En cap cas s’acceptaran missatges de compravenda ni els que demanin contraprestacions econòmiques. Cost del missatge: 1,50 € + cànon

Baixada del Molí, 5Andorra la Vella

T. 809 810 | F. 829 [email protected] | www.mes.ad

de desembredel 2015

El diari s’imprimeix en paper reciclat

Dijo

us10¿E

ts a

l llo

c ad

equa

t en

el m

omen

t ade

quat

? ¿Vo

ls d

enun

ciar

al

guna

cos

a? T

reu

el m

òbil

o la

càm

era

foto

gràfi

ca i

fes

la

foto

, en

via-

la a

fot

orep

orte

r@m

es.a

d i

la p

ublic

arem

. Si

la

foto

és

prou

inte

ress

ant

i la

publ

ique

m a

les

pàgi

nes

de

cont

ingu

t int

erio

rs, e

t rec

ompe

nsar

em!

ROSTIDOR · SIDRERIA · CUINA BASCA · TAPES

Carretera d’Arinsal · Edifici Amadeus B · Local 3 · AD400 ARINSAL · Reserves : 838 566 / 353 780

CUINA BASCAMENÚ ESPECIAL CAP DE SETMANA amb postres ibeguda inclosos 18 € + IGI

HORARI D’ESTIU

Dijous i divendres des de

les 19 h. Dissabtes i

diumenges de 12 a 16 h i

de 19 a 3 de la matinada.

En festes populars i dies d’activitats

especials estarem oberts (consulteu

horaris).

MENÚ SIDRERIAMENÚS PER A GRUPS

Gaudeix els caps de setmana amb els nostres plats d’“alubias” de Tolosa

BARRA DE TAPES, RACIONS, ENTREPANS

‘CHULETONES’ I PEIX A LA BRASA TERRASSA

//R. L.

[email protected]

Carrers en un estat lamentable

el fotoreporter

327291 Canvio plaça de parquing Ubn.Camp de perot, fase 2325601 CANVI Dvd samsung color gris x canvi d menjador325601 CANVI 5 sessions d’electroestimulacio a egv x no tenir temps.351061 BUSCO Yamaha R6 en buen estado.643775 CANVI Tabla snowboar + fijaciones marca Burton, 150 cmts.un solo uso practicamente nueva.327291Canvio plaça de parquing Ubn.Camp de perot, fase 2331431Busco moto 125cc...almenys que aguanti uns 8mesos.343198 Canvio pis per llogar a Organya, 3 dor-mitoris, 2 banys, asolellat, ascensor, 1 plaa de parquing602714 CANVIO BMW 320TD Compact 207.000km Totes les revisions a la BMW380340 Canvio cadenes de cotxe noves per es-trenar!!

372543 Canvio 4 rodes de neu mida 195 65 r15 noves practicament652255CANVIO: audi a4 2.5 tdi 180cv 4x4 200000km impecable full equip.329776Canvio: 4 rodes de jeep Hyundai Santa Fe, de carretera amb janta or639586Canvio Mercedes slk 230 kompressor, 118.000 kms , seients de cuir negres, calefactats,tot al dia.612428Canvio S’ ofereix Noi jove amb quad propi per treure la neu gracies322068CANVIO Porsche cayenne S 340 cv. del 2003. Por algo que me interese347398Canvio para piezas moto Honda PC125 gris , y llantas 15 de Ibiza329776 Canvio: 4 rodes de jeep Hyundai Santa Fe, de carretera amb janta or383252CANVI plaça de parking zona Valira Nova. cap un coche g383252 CANVI guitarra espanyola per a princi-piants.

363131 Canvio boli bic de coleccio per goma milan nova691045 Busco 350z339969 Busco autocaravana con obras. 361880 Canvio Audi A4 quattro 85.000kms amb distribucio feta el 11/11/15631013 Canvio moto Gas Ec2500657811 Busco cotxe gasolina ou diesel330518 Busco pis Andorra la vella o Escaldes per un cap de setmana per 4 persones molt responsables337218 Canvio Busco cachorro Border Coly374980Canvio cama de 90 cm somier colchón cabezal mesita326545 CANVIO SKODA OCTABIA FAMILIAR TDI 4X4. POR COTXE MES PETIT613843Canvio mercedes 270 gasoil 4x4 con 152mil km

Europ-Auto SA · Tel.825 671 - [email protected] Promoció vàlida de vehicles en estoc TECNOLOGIA PER A GAUDIR

PROGRAMASEAT LEON

-3000 €

Av. Del Fener, 15-17Edifici Picó, 1r C AD500 Andorra la VellaTel.: 827 888 Móbils: 322 553 · 356 320Fax. 846 [email protected]

AUTOLLAR SALUTVIDA

EXÈQUIESEMPRESA