Ecoveritas Gener 2015

23
Evidentment, aquest paper és 100% ecològic i reciclat. Número 62 • Gener 2015 • www.veritas.es El sabó de tota la vida nº62

description

 

Transcript of Ecoveritas Gener 2015

Page 1: Ecoveritas Gener 2015

Evid

entm

ent,

aque

st p

aper

és

100%

eco

lògi

c i r

ecic

lat.

me

ro 6

2 •

Ge

ne

r 2

01

5 •

ww

w.v

eri

tas.

es

El sabó de tota la vidanº62

Page 2: Ecoveritas Gener 2015

2 3

consulteseditorial

Una de les conseqüències de deixar enrere les festes de Nadal és que cal començar a pensar com acomplir els bons desitjos, propòsits i objectius que ens hem fixat amb la millor de les voluntats. En una publicació que vaig fullejar algú deia –amb evident clau d’humor– que si volem acabar aquest any que ara comença amb la satisfacció d’haver fet allò que ens vam prometre, l’única cosa que hem de proposar-nos és deixar d’anar al gimnàs! D’aquí, només una lliçó apresa: cal fixar-se objectius assolibles.

A Veritas hem revisat amb humilitat els possibles errors comesos, intentat identificar les noves oportunitats que se’n deriven i avaluat les alternatives per cobrir-los. Hem establert nous reptes i fixat nous objectius. Assolibles, sí. Fàcils, no.

Esperem que aquest any 2015 sigui el que ens porti la pos-sibilitat d’ampliar l’àmbit d’actuació i puguem arribar a molts de vosaltres que –per motius ben diversos– no esteu residint a Catalunya i ens demaneu que us acompanyem allà on ara

teniu fixada la vostra llar. Suposarà conèixer nous mercats, noves places, nous hàbits de compra i estils de vida. I gai-rebé començar de nou donant a conèixer la nostra marca i missió. Estarem ben atents a les noves tendències, tant sigui d’alimentació, nutricionals o tecnològiques, per seguir apro-pant els millors productes a tothom, de la manera més adient al vostre dia a dia, a les vostres necessitats. I crearem espais, més enllà de les botigues, on puguem trobar-nos per compar-tir, per aprendre els uns dels altres, per trobar aquell moment d’oci, per conèixer moltes altres persones amb les quals coin-cidim en la voluntat d’estar millor, de fer que les persones més properes estiguin millor, de treballar i fer que el nostre entorn sigui millor, amb un fer cada vegada més conscient i respon-sable.

I a vosaltres us demanem que seguiu acompanyant-nos, que seguiu empenyent.

Bon any 2015 a tothom!

eva villamayordirectora de màrqueting

Sabies que, les cols de producció ecològica presenten un 6,87% més de minerals totals, entre els quals destaca una acumulació d’un 26,3% més de ferro que en les cols de producció convencional?

www.veritas.es. REVISTA VERITAS nº 62 Gener 2015. Consell editorial: Eva Villamayor i Emilio Vilà. Realització i edició: elbulevarcreativo. Direcció del contingut: Mai Vives. Col·laboradora: Dolores Raigón. Disseny i Pre-press: elbulevarcreativo. Fotografia: Ardila Correcció lingüística: Esperança Sierra i Serra. Impressió: Serper

Hola! Avui em trobareu a les pàgines 30 -31

Nens 4

Reportatge 22

Bellesa 40

Diversitat 10

Estil de vida 28

Amb molt de gust 42

La fruita, millor cuita

El sabó de tota la vida

Paté de pebrot

Operació reset.

Algues: el millor per depurar l’organisme

Cotó cent per cent

Costelles de vedella amb salsa de castanyes, rissotto amb azukis

Cols, tresor de hivern

Us noteu envellits?

Llet Veritas, gel de dutxa Viridis, nova gama de tes...

En bona companyia

Avui cuinem amb cúrcuma

Avui ens ocupem de la dieta sense gluten i reforzar la flora intestinal

Divulgació 14

Els consells d’en Xevi 32

Novetats 36

Forn 20

Tècniques de cuina 34

sumari

LaCuinaLa Cuina Veritas 35 Colectius 38

Page 3: Ecoveritas Gener 2015

4 5

nens

La fruita, millor cuita

Quan arriba el fred i les temperatures comencen a baixar també disminueixen les ganes de menjar fruita fresca, sobretot entre els més petits i la gent gran. En aquest cas, les compotes elaborades amb la fruita de temporada es converteixen en una opció encertada i saludable, ja que instintivament vénen de gust aliments temperats o calents.

Sabies que, la fruita cuita és fàcil de mastegar i de digerir i resulta la millor opció quan es pateixen determinades malalties o trastorns intestinals.

Page 4: Ecoveritas Gener 2015

76

Si la fruita es cou a foc lent, i amb la quantitat justa d’aigua, part dels seus sucres es caramel·litzen durant la cocció. Es tracta d’un recurs culinari que accentua el sabor dolç de les fruites, sense necessitat d’afegir-hi sucre. Per tant, si la compota no porta sucre, en poden consumir les persones diabètiques.

Des del punt de vista nutricional, la fruita en compota té les mateixes calories i hidrats de carboni que la natu-ral. Respecte a les vitamines, les que són termosensibles es perden o baixen el seu percentatge, però en conjunt la fruita cuita segueix essent beneficiosa en molts aspectes:

• Prevé malalties. Malgrat la cocció, conté nutrients i vitamines i, igual que la fruita fresca, ajuda a enfortir les defenses de l’organisme.

• Aporta energia. Si la compota s’elabora amb diverses fruites, com si fos una macedònia, el resultat és un plat molt nutritiu i energètic.

• És suau i digestiva. És fàcil de mastegar i de digerir, un fet força important en el cas dels petits. Gràcies al fet que s’assimila millor, resulta una bona opció quan es patei-xen determinades malalties o trastorns. També és saciant i molt agradable de menjar.

• Calma les irritacions intestinals. Resulta ideal si l’aparell digestiu està irritat (amb independència que l’òrgan afectat sigui l’esòfag o l’intestí) i calma la inflama-ció i el dolor. Podeu fer la compota en el líquid d’una in-fusió digestiva (camamilla, melissa, anís o regalèssia), que a més de proporcionar sabor aportarà el valor afegit de les seves propietats.

• Alleuja el restrenyiment. S’han de coure les peces amb pell i afegir a la compota fruita dessecada, com pru-na seca (aporta 16 g de fibra per cada 100 g de porció comestible), orellanes d’albercoc (13,7 g), orellanes de préssec (13 g) o figa seca (11 g). Aquesta barreja estimula

Quinua Real

®

de

els moviments intestinals, accelera el trànsit i corregeix el restrenyiment. També és eficaç elaborar la compota no-més amb fruites dessecades, però s’haurà de prendre en petites dosis, més aviat com a acompanyament i no pas com a plat principal.

• Contraresta la diarrea. Heu de fer la compota no-més amb fruites pelades i madures, especialment peres o pomes, que es poden barrejar amb codony. Són fruites imprescindibles per la seva capacitat astringent i la seva riquesa en tanins i fibra soluble (pectines i mucílags).

A partir dels sis mesosEn el cas dels bebès que comencen a diversificar la seva

alimentació, les compotes suposen una bona manera de tastar la fruita per primera vegada. El seu sabor dolç per-met no afegir sucres, i així el bebè té contacte amb el sabor natural dels aliments des del primer moment.

S’ha de començar amb un únic ingredient (poma o pera), i es continuarà amb mescles senzilles. Un cop cuita es conserva al frigorífic durant un parell dies.

1. Compota de poma. Danival2. Potet de pera. Babybio3. Potet de platan, poma i taronja. Bia4. Compota de poma. Natursoy

1 2 3 4

El bebè té contacte amb el sabor natural dels aliments des del primer moment

Recepta de compota bàsica

Tot i que les fruites més utilitzades són la pera i la poma, podeu fer compotes amb tot tipus de fruites, exceptuant els cítrics. Un cop fetes es poden barrejar amb iogurt natural, castan-yes rostides, galetes maria, fruita seca picada, llavors torrades o musli cruixent.

Ingredients:• 4 pomes• Un canonet de canyella o canyella en pols• Pell de llimona ecològica• Aigua• Sal

Elaboració:1. Peleu les pomes i talleu-les a trossos grans o petits. 2. Poseu dos dits d’aigua en un cassó i afegiu-hi les pomes, la canyella, la pell de llimona neta i un polsim de sal. Tapeu-ho i deixeu-ho bullir a foc baix uns 20 minuts. 3. Retireu-ho del foc, traieu la branca de can-yella i deixeu-ho refredar. Si voleu una textura més fina podeu batre la compota amb la bate-dora o utilitzar el passapuré.

Page 5: Ecoveritas Gener 2015

98

petit xef

®Bio ourmetG

PR

RIC ENPROTEÏNES

FR

RIC ENFIBRAS VEGÀ

V PF FONT DE

PROTEÏNES

FR

RIC ENFIBRAS VEGÀ

V FF FONT DE

FIBRES

PF FONT DE

PROTEÏNES VEGÀV FF

FONT DEFIBRES

PF FONT DE

PROTEÏNES VEGÀV

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

anunci-veritas-octubre-2014 copia.pdf 1 23/09/14 14:17

Magdalenes de plàtan amb compota de poma

Elaboració:1. Poseu la farina, el sucre morè, la beguda de civada

i l’oli en un bol. El nen pot remenar bé fins que els ingredients estiguin lligats.

2. Afegiu-hi el plàtan tallat a trossos petits, juntament amb el llevat, i torneu-ho a barrejar fins que la mescla quedi més brillant.

3. Aboqueu la barreja en motlles per a magdalenes i om-pliu-es gairebé fins a la vora. Col·loqueu al centre de cada magdalena una cullerada petita de compota de poma.

4. Mentre el nen omple els motlles, lamineu mitja poma sense treure’n la pell i reserveu-la.

5. Poseu les magdalenes al forn (preescalfat a 180 ºC) entre 15 i 20 minuts. Recordeu que aquest pas l’haurà de fer l’adult.

6. Decoreu les magdalenes amb les làmines de poma abans de servir-les.

El plàtan i la poma son dues fruites que no poden faltar a la dieta dels més menuts. El primer és ric en potassi i els proporciona energia, mentre que la segona resulta molt digestiva. A més, el seu sabor dolç sempre ve de gust.

Ingredients:• 1 plàtan madur• 1 poma fuji• Compota de poma• 3 gots de farina integral• 2 gots de sucre morè• 1 got de beguda de civada• 1/2 sobre de llevat

Beguda d’avena. Monsoy

Recepta proposada per l’equip de la botiga Veritas de Via Laietana

Page 6: Ecoveritas Gener 2015

10 11

diversitat Algues: el millor per depurar

l’organismeMenjar habitualment una petita quantitat d’algues marines és una bona manera de millorar la salut i guanyar vitalitat. A més, les algues són especialment recomanables per desintoxicar l’organisme després de les festes.

De la mà de la macrobiòtica, les algues han entrat amb força a la nostra dieta per diferents raons: desintoxiquen el metabolisme, enriqueixen els plats, tenen un sabor delicat i el seu efecte sobre l’organisme és molt positiu. De fet, hi ha estudis que constaten que el consum d’algues (junta-ment amb una dieta pobre en sal i proteïna animal i rica en cereals integrals, verdures i fruites) permet allargar la vida amb unes bones condicions de salut.

Un cop es tasten ja queden instal·lades en els menús habituals, i actualment s’han convertit en un producte ac-cessible que trobareu en tota la seva varietat a les botigues Veritas. Us recomanem prendre’n després de festes per re-cuperar la línia i tornar a sentir-vos lleugers gràcies als seus reconeguts efectes:

• Desintoxiquen el metabolisme. La seva riquesa en vitamines i sals minerals ajuda a depurar l’organisme i a eli-minar toxines i metalls pesants. També alcalinitza la sang, ja que fa desaparèixer els efectes acidificants de la dieta.

• Activen el sistema digestiu. Les algues aporten mu-cílags, un tipus de fibra que regula el trànsit intestinal, aju-da al bon funcionament del budell gruixut i permet una bona eliminació diària dels residus.

• Aporten poques calories. La seva aportació de calories és mínima (aproximadament entre 2 i 50 per cada 100 g). Al-hora, enriqueixen la dieta amb hidrats de carboni complexos (que subministren energia a llarg termini), proteïnes vegetals d’alta qualitat (amb tots els aminoàcids essencials i lliures de greixos saturats) i una bona quantitat de vitamines.

1. Alga nori. Clearspring 2. Ensalada d’algues. Clearspring3. Ensiam de mar. Porto Muiños4. Alga dulse. Porto Muiños5. Alga wakame. Porto Muiños

1 23

Sabies que, gràcies als seus mucílags (un tipus de fibra que regula el trànsit intestinal), les algues permeten una bona eliminació diària dels residus.

4 5

Page 7: Ecoveritas Gener 2015

13

Alga Wakame

12

• Ajuden a perdre pes. A més de ser poc calòriques, sacien molt (gràcies al seu alt contingut en fibra), aporten nutrients i activen el metabolisme.

Les millors delícies marinesUs proposem una selecció de les algues més utilitzades

a la cuina, varietats que només necessiten posar-se en re-mull i, per tant, són molt fàcils d’introduir a la dieta. El seu sabor és suau i gràcies a les seves diferents textures fan els plats més atractius i nutritius.

• Agar-agar. Es tracta d’una barreja de diverses algues que han estat assecades i tractades fins a obtenir el seu ca-racterístic aspecte de tires dures i transparents. És un in-gredient habitual de l’amanida xinesa, i encara que és una mica insulsa, afegeix textura i absorbeix perfectament el sa-bor dels amaniments i condiments. Cal deixar-la una mica abans en remull, escórrer-la i afegir-la al plat. També en tro-

beu en pols o flocs per preparar gelatines i per substituir els espessidors habituals, com la farina o els greixos animals.

- Propietats. És adequada per equilibrar el pes perquè re-gula el trànsit intestinal, ajuda a eliminar residus de l’intestí i de l’estómac i és efectiva en la dissolució del colesterol. Molt baixa en calories, és l’alga que sacia més.

• Nori. És una alga molt coneguda perquè és la que s’utilitza per elaborar sushi, makis i tot tipus de plats orientals. En podeu trobar en flocs i en làmines (triturada i premsada), torrades o no. Les làmines que no ho són s’han de torrar un parell de minuts sobre la flama i ja es poden menjar o afegir a la recepta. Els flocs potser són més pràc-tics, perquè els podeu afegir directament a plats de pasta, amanides, sopes, etc.

- Propietats. Contribueix a disminuir el colesterol dolent, incrementar el bo i equilibrar la pell greixosa gràcies al seu alt contingut en ferro i vitamines A (antioxidant) i B3.

• Dulse. És una alga molt popular a l’Atlàntic Nord i els pobles del nord-oest d’Europa l’han consumit durant mil·lennis. De sabor suau i agradable, la trobareu sencera i en flocs. En el primer cas s’ha de remullar durant un parell de minuts abans d’afegir-la a l’amanida. Per la seva banda, els flocs s’afegeixen còmodament a qualsevol plat i el seu color rosat aporta un punt exòtic.

- Propietats. Gràcies a la seva aportació de vitamina C i potassi equilibra els efectes del sodi i afavoreix l’eliminació de líquids. També és rica en ferro, un fet que la fa molt recomanable per a la majoria de les dones.

• Wakame. Verdosa i allargada, el seu aspecte és el típic de les algues. Només necessita uns minuts en remull per alegrar qualsevol tipus de recepta. És un dels ingre-dients de la tradicional sopa de miso, una joia per recupe-rar la vitalitat, la salut, el benestar i la silueta.

- Propietats. Té un gran poder desintoxicant i regenera-dor de la sang.

• Amanida oriental d’algues. Una barreja d’algues que ja està preparada per remullar i menjar. Habitualment és una mescla de les varietats ja esmentades.

Alga Dulse Alga Nori

Molt important!En general, totes les algues són riques en iode, un mineral que estimula el funcionament del metabolisme, augmenta la producció d’energia i fa que el cos cremi greix més fàcilment. Per aquest motiu, les persones amb hipertiroïdisme han de tenir una cura especial a l’hora de con-sumir algues i és recomanable que consultin al metge abans d’incloure-les a la seva dieta.

A més de ser poc calòriques, sacien molt, aporten una gran quantitat de vitamines i minerals i activen el metabolisme

Page 8: Ecoveritas Gener 2015

14 15

divulgació

Coles, rico tesoro de invierno

Las coles ya eran consumidas por los griegos y los romanos debido a sus propiedades medicinales. Actualmente, diversos estudios defienden sus propiedades anticancerígenas y recomiendan su consumo entre dos y tres veces por semana. Además, son una fuente incuestionable de minerales y vitaminas.

M. D. RaigónDpto. Química Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio NaturalUniversidad Politécnica de Valencia

Sabies que, gracias a sus compuestos sulfurados ayudan a bloquear los agentes potencialmente cancerígenos y son grandes desintoxicantes del organismo.

Page 9: Ecoveritas Gener 2015

1716

Las coles o repollos son unas hortalizas de la familia de las crucíferas (Brassica oleracea), a la que pertenece el gru-po de verduras con las propiedades más potentes contra el cáncer y otras enfermedades (Murillo y Mehta, 2001). Por ejemplo, las coles verdes, entre las que se encuentra la col china, la col lombarda, las coles de Bruselas, el repollo, la coliflor, el brécol, el bróculi y la col romanesco. Las coles se clasifican en dos grupos: las coles repollos de hoja lisa (Brassica oleracea capitana) y las coles repollos de hoja ri-zada o coles de Milán (Brassica oleracea bullata). La familia se completa con unas plantas de las que se consume la raíz (como el colinabo) y otras de las que se consume el tallo (como el colirrábano).

Desde la época de los griegosSu origen es muy diverso y se han encontrado ecoti-

pos silvestres en la zona mediterránea y en la zona de los Balcanes. Como en otros cultivos, las primeras referencias datan de la época egipcia, pero las primeras civilizaciones que realizaron su cultivo fueron los griegos.

Se trata de una planta bianual. Durante el primer año tiene lugar una abundante formación de hojas y cogollos o pellas de hojas muy apretadas que sirven para acumular las reservas nutritivas que alimentarían la planta durante el segundo año, siempre que no se haya recolectado durante el primero (figura 1). En el segundo año tiene lugar la for-mación de los primordios florales, seguida del crecimiento y alargamiento de los talamos, que desembocarán en la for-mación de flores y semillas. Las flores son pequeñas, ama-rillas y agrupadas en racimos (figura 2). La recolección se suele efectuar cuando el cogollo está bien apretado, aunque a veces se recolectan las hojas una a una, dejando los cogo-llos en desarrollo.

Verdes, moradas, rizadas, lisas…En cuanto a su aspecto, se caracterizan por tener una

raíz pivotante, es decir, una raíz principal muy desarrollada que incluso en algunas especies es comestible. Por su parte, las hojas tienen un aspecto muy variado en cuanto a color, forma y textura.

• Color. Puede ser verde claro, verde oscuro o incluso morado.

• Forma. Las hay ovaladas y redondeadas, generalmen-te con los bordes ligeramente dentados.

• Textura. Tanto se pueden encontrar de tacto áspero como rizado o liso.

Propiedades anticancerígenasLas coles son uno de los vegetales con mayores propie-

dades y efectos sobre la salud, debido a que contienen altas dosis de unos compuestos azufrados denominados glucosi-nolatos, que son los responsables de su característico sabor amargo y de su olor picante. De hecho, su nombre cien-tífico incluye el término oloroso, debido a su fuerte aroma causado por dichos compuestos azufrados.

• Compuestos contra el cáncer. Al cocinar o masticar las coles las sustancias precursoras del sabor se mezclan con ciertos enzimas presentes entre las fibras de la planta y se convierten en compuestos con propiedades anticanceríge-nas (como el indol-3-carbinol, el diindolilmetano y el sulfu-rafano). Sin embargo, hay que tener en cuenta que la coc-

1

Figura 1. Cogollo de col de hoja rizada (izquierda) y de hoja lisa (derecha).

Figura 2. Cultivo de coles en fase de formación de pellas (arriba) y en fase de floración (abajo).

2

Las coles se pueden comer fermentadas (en forma de chucrut), lo que incrementa sus propiedades probióticas

Page 10: Ecoveritas Gener 2015

1918

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

02-Veritas-abril-2013-yogi-te.pdf 1 22/03/13 14:05

ción desactiva una parte de las moléculas beneficiosas. Así, se estima que tras cinco minutos de ebullición se ha perdido un 20%; a los 10 minutos, un 40%, y a la media hora, un 75%. Podemos evitar esa desaparición cocinándolas al wok, salteándolas o haciéndolas al vapor.

• Nutrientes esenciales. Contienen altas concentracio-nes de vitamina C, vitaminas del grupo B, vitamina A en forma de betacaroteno, ácido fólico, selenio, hierro, calcio, magnesio, potasio y distintos flavonoides en dosis signifi-cativas.

• Fibra muy beneficiosa. También presentan impor-tantes contenidos en fibra, que favorece la buena digestión, combate el estreñimiento y sirve de alimento a la flora intes-tinal beneficiosa. Como consecuencia, mejora el estado de la mucosa, evitando que se haga permeable a las bacterias perjudiciales y a las sustancias tóxicas que pueden circular por el sistema digestivo. Además, las coles se pueden comer fermentadas (en forma de chucrut), lo que incrementa sus propiedades probióticas.

• Alto poder germicida. Combaten los casos de nefritis y son eficaces para eliminar lombrices intestinales, gracias a su poder germicida. Para conseguir mayor eficacia es acon-sejable tomarlas en forma de licuados.

• Capacidad desintoxicante. Al ser ricas en clorofi-la ayudan a la formación de hemoglobina y a combatir la anemia. Y gracias a sus compuestos sulfurados son grandes desintoxicantes del organismo.

Las ecológicas aportan más mineralesLas coles deben su carácter reconstituyente a la gran

cantidad de minerales que contienen. Una cantidad que es superior cuando son ecológicas (Raigón et al., 2003). Al ser el cogollo una acumulación de hojas, la distribución de minerales depende de la movilidad de los mismos, ya que algunos minerales se acumulan más en las externas y otros en las internas.

La figura 3 muestra los contenidos de minerales totales (g/100 g de col fresca) que presentan los cogollos de co-les ecológicas y convencionales. De promedio, las prime-ras contienen un 1,31 g de minerales, frente a los 1,22 que se concentran en las de producción convencional. Ello se debe a que la riqueza mineral del suelo ecológico es mayor, por tanto las plantas de col absorben más minerales y los cogollos ecológicos presentan un 6,87% más de minerales totales.

• Nivel de hierro. En este caso, los cogollos de produc-ción ecológica presentan 2,55 mg de hierro por cada 100 g de col fresca, frente a los 1,88 mg que se presentan por cada 100 g de col convencional. Ello significa que en las coles ecológicas se acumula un 26,3% más de hierro que en las de producción convencional (figura 4).

• Concentración de calcio. Las coles tienen una con-centración muy alta de calcio que incluso puede llegar a su-perar los contenidos de la leche por cada 100 g de alimento,

siempre y cuando se tengan en cuenta las hojas externas de las coles, que es donde más se acumula dicho mineral. Así, la concentración de calcio en el cogollo ecológico es un 3,38% superior a la del convencional.

Los datos indican que en las coles de producción ecoló-gica el calcio se distribuye en un 21,46% en el interior del cogollo y en un 78.54% en las hojas externas, mientras que las convencionales tienen una concentración de un 15,58% en las hojas internas y de un 84,42% en las externas (tabla 1). En ambos casos se concentra más calcio en las hojas ex-ternas, que son las que precisamente se suelen desechar al cocinar por estar más dañadas.

Bibliografía• Murillo, G.; Mehta, R.G. 2001. Cruciferous vege-tables and cancer prevention. Nutrition and cancer, 41(1-2): 17-28.• Raigón, M.D.; Domínguez Gento, A.; Carot Sierra, J.M.; Vidal, E. 2003. Comparación de Parámetros de Calidad en Hortalizas de Hoja Ancha bajo Sistemas de Producción Ecológica y Convencional. Agrícola Vergel, 241: 26-32.

1,32 -1,3 -

1,28 -1,26 -1,24 -1,22 -1,2 -

1,18 -1,16 -

3 -

2,5 -

2 -

1,5 -

1 -

0,5 -

0 -Ecológica

Procedencia ProcedenciaEcológicaConvencional ConvencionalC

onte

nido

min

eral

tota

l (g/

100

g m

.f.)

Con

teni

do e

n hi

erro

(g/1

00 g

m.f.

)1,312,55

1,22

1,88

3 4

Figura 3. Contenido en minerales totales (g/100 g de col) en las pellas de coles frescas ecológicas y convencionales.

Figura 4. Contenido en hierro (mg/100 g de col) en las pellas de coles frescas ecológicas y convencionales.

Page 11: Ecoveritas Gener 2015

20 21

forn

En bona companyiaSi us agrada el pa, segur que sempre el trobeu bo, però si us fixeu en la personalitat de cada varietat veureu que, igual que el vi o el formatge, el pa també té les seves regles de maridatge. Us donem algunes pistes per gaudir del seu sabor al costat dels aliments que més us agraden.

De la mateixa manera que un vi concret combina millor amb un aliment o un altre, el món del pa també té algunes recomanacions en aquest sentit. Evidentment, són només això, recomanacions, ja que, al capdavall, en el tema dels maridatges, l’important sempre és el gust personal.

Pa blanc: combina bé amb totEl pa de pagès blanc es caracteritza per tenir la crosta

gruixuda, torrada i molt cruixent, així com una molla esponjosa amb alvèols grossos i irregulars. Destaca també per una particu-lar aroma de llevat, farina i àcids procedents de la fermentació.

• Maridatges. El pa blanc, en totes les seves varietats, és el que combina millor amb la majoria d’aliments. Tant pot acompanyar unes verdures al vapor, un arròs o uns bolets com pernil, embotit, formatge i tot tipus de fre-gits, saltats i guisats casolans. I és un dels més apreciats per menjar torrat i acompanyar les creacions de la cuina moderna.

Pa rústic + guisatsEl pa rústic es distingeix per tenir un aspecte més arte-

sanal i un marcat gust de pa mediterrani.

• Maridatges. És la millor parella dels guisats contun-dents, els estofats de carn, els embotits i els formatges cu-rats. A més, és perfecte per menjar amb tomàquet natural i oli d’oliva verge extra.

Pa integral + amanides i verduresJa sigui de blat, d’espelta, de sègol o de kamut, el pa

integral es caracteritza pel sabor dolç dels cereals sencers i la fibra

• Maridatges. Harmonitza molt bé amb tot tipus d’amanides, aus, formatges, minestres de verdures, plats de verdures amargues, gaspatxos i sopes fredes vegetals. Igualment combina a la perfecció amb peixos, fumats i mariscs.

Pa amb llavors i cereals + melmeladesEls pans elaborats amb llavors i cereals (com el d’espelta i

llavors de gira-sol) tenen un aspecte molt atractiu i són molt gustosos, gràcies a les seves notes de cereal, palla i camp.

• Maridatges. En ocasions tenen un sabor lleugera-ment amarg pel torrat de les llavors, i això fa que casin molt bé amb melmelades àcides. També poden acompan-yar amanides, guisats, fumats i carns vermelles.

Pa amb olives + embotitsÉs un pa molt aromàtic, amb un suau sabor d’oliva verda.

GlutenFree

En la filosofía oriental la salud y la protección del organismo se basan en el equilibrio. La dieta macrobiótica consigue esa armonía a través de la alimentación. Cuídate.

con Alga Wakame ES-ECO-021-EXAgricultura UE/no UE

deliciosas recetas en_.com

Recetas.Amandín Descubre nuestras

Cuídate y protege tu organismo

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Miso_KeyAd_H.pdf 1 15/10/14 16:54

• Maridatges. És el millor company dels embotits ibè-rics, especialment del pernil. Marida perfectament amb pastes d’untar (com els patés vegetals o el foie) i les con-serves en llauna, especialment de peix (anxoves, tonyina i sardines en oli).

Pa amb fruita seca + formatgesEl pa gourmet amb avellanes i nous i el gourmet amb

panses són deliciosos per menjar sols o acompanyats. Maridatges. La combinació de sabor i textura de la frui-

ta seca realça el sabor de les carns vermelles acompanya-des de salses lleugeres i guarnicions exòtiques. Igualment, el seu sabor va molt bé amb el foie i amb els formatges de cabra, els blaus i els forts, especialment d’untar.

Si us ve de gust un sandvitx..

No hi ha cap dubte que el suport ideal per fer un sandvitx és el pa de motlle, flonjo i esponjós, que podeu trobar amb i sense crosta. És una bona opció per prendre a l’hora d’esmorzar o berenar, i la seva elaboració no té cap dificultat. De tonyina, tomàquet i enciam, de pernil i for-matge, de truita a la francesa, de paté vegetal... El sandvitx fet amb pa de motlle admet infinites combinacions, tant en fred com en calent.

Sabies que, el pa rústic és la millor parella dels guisats contundents, els estofats de carn, els embotits i els formatges curats.

Page 12: Ecoveritas Gener 2015

22 23

reportatge

El sabó de tota la vida

BioBel. Beltrán HermanosCastelló

Tan important com cuidar la nostra pell ho és tenir cura de la roba que tantes hores hi està en contacte. Els detergents ecològics estan elaborats amb ingredients naturals d’origen vegetal i la seva eficàcia va més enllà del rentat, ja que se n’aprecien els resultats en l’estat de la pell, la salut i el medi ambient.

Sabies que, els detergents ecològics estan elaborats amb autèntic sabó natural, fabricat a base d’olis vegetals, i no contenen cap ingredient d’origen petroquímic.

Page 13: Ecoveritas Gener 2015

2524

Són molts els motius que fan aconsellable l’ús de sa-bons i detergents ecològics: ajuden a prevenir i evitar l’aparició d’al·lèrgies i dermatitis (i en cas de tenir-ne es poden controlar i reduir), allarguen la vida dels teixits i contribueixen a la protecció del medi ambient, ja que en la seva composició només hi ha matèries primeres naturals.

A les nostres botigues podeu trobar els sabons i deter-gents ecològics bioBel, elaborats per Beltrán Hermanos, una empresa familiar que fabrica sabons des del 1922. Des d’aquella primera fàbrica situada a Xert fins a l’actual, a Almassora (totes dues a Castelló), han passat molts anys i s’han acumulat les experiències, però la forma de fer se-gueix sent la mateixa. “Avui dia continuem fabricant di-ferents tipus de sabó tradicional per a la roba adaptats al seu ús en rentadora, però que segueixen conservant les propietats del sabó de tota la vida. I respectem els antics processos d’elaboració artesanal, tal com acredita el Segell d’Artesania de la Comunitat Valenciana”, ens explica Mara Beltrán, la quarta generació de la família Beltrán i actual responsable de les relacions comercials. De fet, es tracta d’una de les poquíssimes empreses que continua fabricant

sabó natural en diferents formats (pastilla, pols, líquid, tou...), tal com es feia fa gairebé un segle.

Els seus objectius són oferir una alternativa de qualitat i donar solucions als actuals problemes mediambientals. “Som la primera empresa espanyola a fabricar una com-pleta línia de productes ecològics certificats per al rentat de la roba i la neteja de la llar que, a més, tenen cura de la salut de la pell i el medi ambient”. Una línia que transmet els valors i la filosofia que l’empresa ha mantingut des de sempre: fabricar productes respectuosos amb l’entorn, efi-caços i d’alta qualitat.

Precisament el fet de compartir amb Veritas valors i fi-losofia de treball va possibilitar que totes dues companyies s’entenguessin a la perfecció des del minut zero. “Vam co-mençar amb la línia ecològica l’any 2011 i de seguida ens vam adonar que els nostres productes encaixaven a la per-fecció a les botigues Veritas. Ràpidament vam arribar a un acord i la nostra relació és cada vegada més estreta. A més, gràcies a ells hem guanyat quota de mercat a Catalunya i hem aconseguit que els nostres sabons i detergents arribin a un nombre més gran de persones”, continua Mara Beltrán.

Detergents que cuiden el medi ambientActualment la majoria de sabons i detergents del mer-

cat convencional estan elaborats a base de components químics. La utilització d’aquests additius (que suposada-ment ajuden a millorar l’eficàcia del producte) té uns efec-tes molt negatius per a la natura, ja que és inevitable que arribin a rius i mars a través dels nostres desguassos i im-pactin en el medi ambient, contaminin aigües, amenacin la fauna aquàtica i causin males olors.

“Som conscients de la importància de conservar el medi ambient, i per això oferim la línia bioBel: una alter-nativa ecològica als actuals productes químics de neteja”. Des dels seus inicis l’empresa va apostar per utilitzar ingre-dients vegetals d’origen natural, i amb l’aparició dels pri-mers detergents sintètics per a rentadora durant els anys 50 va continuar fabricant el sabó tradicional i el va adaptar per al seu ús en màquina.

• Biodegradables. En ser biodegradables, els produc-tes bioBel generen menor impacte en l’entorn aquàtic i ajuden a prevenir possibles malalties ambientals desenca-denades per l’excessiva exposició a agents químics i tòxics.

• Envasos mínims i reutilitzables. S’intenta emprar sempre el mínim possible d’embalatge i els envasos són totalment reciclables. I tots tenen el punt verd, és a dir, formen part del sistema europeu Ecoembes per a la reco-llida i reciclatge d’envasos.

Consells verds de rentat• No poseu la rentadora amb poca roba. Gastareu la mateixa quantitat d’electricitat i aigua sigui quina sigui la càrrega.• Dosifiqueu en funció de la brutícia i duresa de l’aigua. La roba no quedarà més neta perquè utilitzeu més pro-

ducte del necessari.• Renteu amb la temperatura més baixa recomanada. D’aquesta manera no es malgasten els recursos energètics.• No seleccioneu programes llargs si no és necessari. Així estalviareu energia.• Vigileu amb els envasos. No us deixeu seduir pels envasos atractius i penseu en la quantitat d’escombraries que generaran.• Recicleu l’envàs una vegada buit. Dipositeu-lo al contenidor corresponent perquè els especialistes s’encarreguin

del seu reciclatge.

Page 14: Ecoveritas Gener 2015

2726

• Eficaços a baixa temperatura. D’aquesta manera con-tribueixen a l’estalvi de recursos energètics. De fet, l’envàs del producte inclou consells de dosificació i rentat, amb vista a l’estalvi d’energia i producte.

Ingredients naturals que netegen i cuiden la roba

“El tret que diferencia els nostres productes ecològics de la majoria de netejadors del mercat és que estan fets amb autèn-tic sabó natural, fabricat a base d’olis vegetals, i no contenen

Línia bioBel: ecològica i certificada

Tots els productes bioBel s’elaboren exclusivament amb ingredients seleccionats d’origen vegetal. A més, estan certificats individualment per Ecocert (un dels sistemes de control més estrictes) i han passat totes les revisions que en garanteixen la qua-litat i origen ecològic.

• Detergent, 1.5 l. Enriquit amb sabó. Potent detergent líquid per a rentadora amb oli essencial de lavanda que deixa una agradable aroma a tota la bugada. Apte per a tot tipus de teixits, està enriquit amb sabó natural, de manera que cuida i allarga la vida de la roba alhora que la suavitza.

• Roba delicada, 1,5 l. Fet amb oli de coco. Pro-ducte per rentar a mà o a màquina teixits delicats com llanes, sedes, fibres naturals... L’oli de coco ne-teja la roba sense espatllar-la. Conté oli essencial de lavanda.

• Sabó de coco, 240 g. Cent per cent oli de coco pur. Una pastilla de sabó per rentar roba a mà i que també pot usar-se per a la higiene personal (mans, cara i cos). Fa una abundant escuma molt cremosa.

• Blanquejant, 1 kg. Llevataques amb percarbonat de sodi. Conegut com a oxigen actiu, el percarbo-nat de sodi és un potent llevataques blanquejant, desinfectant i desodoritzant. Elimina les taques di-fícils i aconsegueix una blancor lluminosa de forma natural sense lleixiu, ni clor, ni blanquejants òptics. Es pot utilitzar com a pretractament o directament al tambor de la rentadora per reforçar l’acció del de-tergent. No conté perfum.

• Llevataques, 750 ml. A base de sabó potàssic. Un eficaç llevataques elaborat amb olis vegetals que elimina taques difícils de tot tipus de roba i co-lors, sense agredir els teixits.

• Sabó líquid per a nadons i pells sensibles, 1,5 l. En-riquit amb àloe vera. Elaborat a base d’oli de coco, és molt recomanat per pediatres i dermatòlegs per netejar la roba que està en contacte amb la pell dels nadons i dels adults amb problemes dèrmics. Està enriquit amb extracte d’àloe vera i glicerina. Es pot utilitzar a mà o a màquina i és adequat per rentar els bolquers de roba perquè neteja en profunditat i elimina les olors.

cap ingredient d’origen petroquímic, al contrari del que passa amb els detergents convencionals”, afirma Mara Beltrán. Grà-cies a això netegen, aporten una suavitat especial i tenen cura de la pell i la salut.

• Origen vegetal. Estan elaborats exclusivament amb ma-tèries primeres d’origen vegetal i eviten l’ús de derivats del pe-troli i de químics en la seva composició, com fosfats, enzims, blanquejants òptics, colorants artificials, etc. Evidentment no contenen traces d’origen animal i cap de les seves fórmules ha estat assajada o experimentada amb animals.

• Perfum natural. Mai es fan servir perfums sintètics, sinó que s’utilitza oli essencial de lavanda, que deixa una suau i du-radora aroma a la bugada.

• Netedat profunda. Arriben fins a l’interior de les fibres i te-nen una gran capacitat desinfectant. Són adequats per a diferents tipus de teixits i brutícies i sempre s’obtenen resultats excel·lents.

• Roba perfecta. No són agressius ni fan malbé la roba. Per tant, ajuden a allargar la vida de les peces.

• Per a totes les pells. A més de netejar la roba tenen cura de la salut de la pell, perquè eviten irritacions o coïssors en les pells sensibles, atòpiques o amb problemes cutanis.

• No és necessari afegir-hi suavitzant. Gràcies als ingredients basats en la saboneria tradicional, la roba queda suau i esponjosa de manera natural i no és necessari utilitzar suavitzant. Els suavit-zants solen incorporar ingredients i perfums sintètics que acaben carregant la roba de substàncies químiques i/o al·lergògenes.

Page 15: Ecoveritas Gener 2015

28 29

estil de vida Un plus de benestar

La nova línia de complements Veritas està orientada a cobrir les necessitats que té el nostre organisme a l’hora d’afrontar el dia a dia a nivell físic, intel·lectual, energètic, immunològic, digestiu... Estan formulats només amb ingredients ecològics i els endolcim amb atzavara.

1. Eco Vital. Veritas 2. Eco Senior. Veritas 3. Eco Protect. Veritas

1 2 3

Els complements alimentaris, sempre ben seleccio-nats, ens aporten la qualitat de vida i el benestar que molts necessitem per afrontar l’activitat diària. La nova línia de complements dietètics Veritas consta de quatre referències: tres estan formulades a base de gelea reial (combinada amb diferents plantes, segons el seu objec-tiu), mentre que la quarta té com a ingredient principal l’àloe vera.

Gelea reial, un reconegut reconstituentHem optat per la gelea reial perquè es tracta d’un su-

peraliment amb importants beneficis quan es requereix un suport energètic i reconstituent. La gelea és molt rica en vitamines del grup B (que tonifiquen del sistema nerviós) i resulta perfecta en casos d’estrès i a l’hora d’afrontar sobre-esforços físics o psíquics.

A més de ser energètica i estimulant, millora l’humor i l’optimisme. També és adequada durant les convalescèn-cies i la creixença, ja que aporta energia extra als nens i adolescents en exàmens i competicions esportives. Indica-da per recuperar i millorar la gana en els nens inapetents, es recomana a la gent gran com a suport per millorar les funcions cerebrals i de regeneració cel·lular. I també és reconeguda per potenciar les defenses i millorar el sistema immunitari.

Tots aquests beneficis, sumats a la seva alta tolerabi-litat, la converteixen en un tònic natural únic al món in-dicat per a totes les edats: des de nens fins a gent gran, passant per esportistes i persones que necessiten un extra d’energia.

• L’aliment de l’abella reina. De color blanc groguenc i textura semifluida, té un sabor lleugerament àcid i és l’aliment de les larves de les abelles obreres fins al tercer dia, de les lar-ves reines fins al cinquè dia i de la reina adulta durant pràcti-cament tota la seva vida. Conté els vuit aminoàcids essencials que formen les proteïnes i és rica en minerals i vitamines (es-pecialment del grup B). Es compon d’aigua (60-70%), sucres (10-16%), greixos (3-6%), proteïnes (12-16%) i minerals, com ara calci, fòsfor, magnesi, ferro, coure i clor (0,8-1,3%).

Ecoprotect: activa les defenses i reforça el sistema immunològic

Una de les principals virtuts de la gelea reial és la ca-pacitat d’activar les defenses gràcies a les seves propietats antivíriques i antibacterianes.

Moltes persones en prenen durant els canvis d’estació o abans de l’hivern amb l’objectiu de prevenir grips i infec-cions. També es recomana als nens o persones inapetents (que tenen poca energia), ja que a més d’augmentar la seva resistència davant les infeccions els ajuda a recuperar la gana i millorar el sistema immunològic.

Per augmentar l’aspecte protector d’aquest produc-te s’ha combinat amb esquinància, una planta medicinal que en pocs anys s’ha convertit en el medicament fitote-rapèutic més prescrit als EUA i a Europa per tractar una gran varietat de malalties infeccioses. És eficaç per evitar, sobretot a l’hivern, la recurrència de grips i refredats i s’utilitza com a alternativa natural i efectiva als antibiòtics per tractar malalties de l’aparell respiratori i infeccions del tracte urinari, les amígdales, la pell i les genives.

Sabies que, la gelea reial és un tònic natural únic al món i està indicada per a nens, gent gran, esportistes i qualsevol persona que necessiti un extra d’energia.

Page 16: Ecoveritas Gener 2015

3130

La Laia

Glòria Vives Xiol

Ecovital: estimula a nivell físic i intel·lectual i proporciona energia

Tal com demostren els estudis, la gelea reial té un efecte tonificant i equilibrador del sistema nerviós, millora la con-centració mental, potencia els nivells d’energia, activa l’estat general del cos, incrementa la resistència a la fatiga (especial-ment si és deguda a la falta de son), genera sensació d’eufòria i autoconfiança, influeix de manera positiva en l’estat d’ànim i augmenta la capacitat de treball psíquic i intel·lectual.

Aquest complement incorpora guaranà, un excel·lent tonificant del sistema nerviós, indicat per a persones amb depressió, fatiga, impotència o hipotensió.

Ecosenior: proporciona vitalitat i millora la salut arterial.

Com que la gelea reial és principalment un estimulant biològic i energètic de les diferents funcions orgàniques, resulta molt adequada per prendre en l’edat madura. En aquesta època de la vida ajuda a recuperar la memòria, és un excel·lent tònic durant la menopausa i exerceix una acció fa-vorable en casos d’arteriosclerosi, angina de pit, ulceres, anè-mia, estats depressius i fatiga. A més, gràcies a la seva com-posició cobreix les insuficiències alimentaries d’aminoàcids, vitamines, proteïnes i sals minerals. Sense oblidar que ajuda a reduir els nivells de colesterol i millora la salut arterial.

Entre els ingredients destaca la fulla d’olivera, un tre-sor vegetal que incrementa els nivells d’energia, equilibra la pressió sanguínia i protegeix els sistemes cardiovascular i immunològic.

Àloe vera, el millor per al tracte intestinalGràcies a les seves propietats antiinflamatòries i depu-

radores l’àloe vera té la capacitat de curar el tracte digestiu, en millora la cicatrització, repara úlceres de l’estómac i els intestins, redueix la irritació de l’intestí irritable i tracta la colitis i altres trastorns.

També augmenta la producció de bacteris en l’intestí que ajuden a la digestió i eviten la diarrea i el restrenyiment. També ajuda a alcalinitzar l’organisme després d’un menjar massa àcid o un consum excessiu de cafè.

Ecodigest: regula el sistema digestiu i facilita les digestions

A més de ser un antiinflamatori natural (que promou la curació del tracte gastrointestinal, combat el restrenyiment i neteja l’intestí), l’àloe vera millora l’absorció dels nutrients dels aliments.

En seva formulació trobem anís verd i gingebre, dos excel·lents carminatius que afavoreixen la mobilitat de l’estómac.

1

Sens dubteEls complements Veritas són únics al mercat i estan pro-duïts a Catalunya per un laboratori amb més de 40 anys d’experiència. Només contenen ingredients naturals amb certificació ecològica, es presenten en format de monodosis bevibles de fàcil obertura (tan sols cal fer una petita pressió amb el polze) i se n’ha de prendre un vial al dia. El tracta-ment de 2 setmanes inclou 14 vials i costa 14€. Per tant, podeu gaudir de salut i vitalitat a raig fet per només 1€ al dia!

• Quan es prenen? No hi ha cap limitació i els comple-ments es poden prendre a qualsevol hora. Us els podeu prendre abans o després dels menjars, ja que aquest fet no influeix en la seva eficiència. El que sí que recomanem és fer-ho al matí, ja que tenen un efecte estimulant. I si no us agrada el sabor, els podeu diluir en un suc.

• En poden prendre els nens? ECOPROTECT i ECODI-GEST són adequats per a nens a partir dels 5 anys. El que sí que s’ha de fer és administrar les dosis recomanades. Per exemple: 5 anys 1/3 del vial, 10 anys 1/2 vial. La part del vial que sobra es pot guardar a la nevera durant 3-4 dies. Pel que fa a ECOSE-NIOR i ECOVITAL, no en poden prendre els nens.

• Tenen contraindicacions? No hi ha contraindicacions, excepte en el cas d’ECOVITAL, que en ser un estimulant, no estaria indicat en casos d’hipertensió, embaràs o in-fància. Finalment, us recordem que tots els complements estan endolcits amb atzavara en lloc de sucre, un fet que

els fa aptes per a diabètics.1. Eco Digest. Veritas

Page 17: Ecoveritas Gener 2015

32 33

els consells d’en Xevi

Us noteu envellits? Moltes vegades l’edat biològica no coincideix amb la cronològica, i sovint les persones aparenten més anys dels que tenen. Si és el vostre cas, us recomano que reviseu la dieta i mengeu aliments que ajudaran el vostre organisme a fabricar antioxidants.

Els éssers vius estem exposats a infeccions de paràsits, fongs, bacteris i virus, als tòxics ambientals, als additius ali-mentaris, a les radiacions que oxiden i als radicals lliures. Els tòxics provinents del medi ambient són una important font de radicals lliures, que exigeixen la col·laboració dels nostres en-zims antioxidants per recuperar l’equilibri o l’homeòstasi. De la mateixa manera, molts tòxics que provenen dels plàstics, aerosols, maquillatges o pesticides tenen la capacitat d’alterar el funcionament hormonal i lesionar el nostre ADN.

A més, les cèl·lules produeixen energia (ATP) en unes es-tructures internes anomenades mitocòndries. Durant aquest procés de fabricació d’energia s’alliberen milers de radicals lliures cada dia i a cada instant. I l’oxigen que respirem i ens dóna la vida també produeix radicals lliures: unes substàn-cies oxidants (ROS, o espècies reactives d’oxigen), que estan implicades en el dany genètic de les cèl·lules i en el procés d’envelliment.

En acumular un munt de danys al genoma, s’escurcen els telòmers (la part més distal del nostre ADN) i la cèl·lula en-velleix més ràpidament. Per tant, com més danys per excés de substàncies oxidants tinguem, més arrugues, més cabells blancs i més baixa visió de prop tindrem.

Conseqüències de l’exposició als tòxicsSi ens trobem en aquesta situació no és necessari prendre

suplements d’antioxidants. N’hi ha prou d’estimular els gens productors de milers d’antioxidants propis per protegir-nos del dany dels radicals lliures.

• El paper de l’Nrf2. Davant l’exposició als tòxics propis (endògens) o de l’entorn (exògens) hi ha una proteïna ano-menada Nrf2 que activa els gens que fabriquen enzims i anti-

oxidants propis per recuperar l’equilibri de la cèl·lula. Aquesta proteïna és un factor de protecció cel·lular importantíssim que hem de mantenir sempre actiu per envellir saludablement.

La capacitat de tolerància a l’estrès oxidatiu generat pels tòxics dependrà de la capacitat d’activació d’aquest factor de transcripció Nrf2, que ens protegeix davant el càncer i altres patologies inflamatòries. Avui dia l’activitat del factor Nrf2 en la prevenció de la toxicitat per carcinògens o xenobiòtics està molt documentada.

• La incidència del càncer. ¿És casualitat que durant els úl-tims anys hagin augmentat els càncers (mama, pròstata…) i el nombre de persones amb problemes de miopia, tiroide i sobre-pès? Igualment, hi ha pintors exposats repetidament a l’alumini de la pintura i pagesos que ho estan als pesticides dels camps. Però mentre uns es troben molt bé de salut, altres tenen tumors cerebrals, al·lèrgies, artritis o, simplement, una vida més curta.

Igualment, s’han trobat tòxics ambientals a l’orina del cent per cent de la població (nens, adolescents, adults i avis) i tam-bé al líquid amniòtic de la placenta de les mares embarassades.

No cal prendre suplementsAlguns professionals aconsellen prendre regularment

antioxidants per compensar l’excés d’oxidació, però el meu consell va una mica més enllà. Estem d’acord que hem de se-guir una dieta rica en antioxidants provinents de les fruites i verdures fresques i fer exercici físic, però no recomano ingerir suplements d’antioxidants.

En aquesta línia us convido a reflexionar... Si tenim 1013 cèl·lules i, cada dia, en el procés de producció d’energia les mi-tocòndries del seu interior alliberen milers de radicals lliures... I com que s’ha establert que tenim aproximadament 10.000

Xavi VerdaguerPerquè... ets responsable de la teva salut.psiconeuroimmunòleg # www.xeviverdaguer.com

bilions de mitocòndries... ¿Creieu que prendre suplements de vitamina C, vitamina E o carotenoides neutralitzarà la suma total dels milers i milers de bilions de radicals lliures que pro-duïm diàriament? Un parell de tones d’antioxidants al dia, potser. I tot això, sense sumar els radicals lliures resultants de l’exposició a tòxics.

A més, prendre antioxidants no implica que el cos fabriqui més antioxidants per protegir-se. Per tant, donada la necessi-tat que tenim de protegir-nos durant el dia a dia, us recomano seguir dos grans consells:

• Menjar aliments ecològics. Aquest punt és fonamental, ja que els aliments convencionals acumulen gran quantitat de contaminants orgànics diferents. També cal reduir els sucres i la carn i eliminar el gluten i els fregits.

• Estimular els gens adequats. Hem d’activar els gens que s’encarreguen de la producció pròpia d’antioxidants, és a dir, de la síntesi endògena d’antioxidants. Sí, ho heu llegit bé. El nostre cos fabrica antioxidants. Però, què hem de fer per activar la pro-teïna Nrf2 i millorar la nostra capacitat genètica de fabricar més antioxidants? Doncs menjar els aliments adequats.

Aliments imprescindiblesAquesta és la llista d’aliments que activen l’Nrf2 i que ens

ajudaran a envellir saludablement. Per esmorzar, berenar, di-nar o sopar, qualsevol moment és bo per menjar-ne. I d’aquí a pocs mesos la nostra cara haurà rejovenit 5 anys. També recomano que us oblideu d’esmorzar o sopar de tant en tant, o que feu algun dia de dejú.

• Aliments rics en omega-3 (EPA/DHA). Algues, peix blau, bacallà, nous, lli.

• Curcumina. És el principi actiu de la cúrcuma i el trobem al curri o en forma de pols de curcumina per condimentar.

• EGCG del te verd. S’han de prendre una o dues tasses de te verd cada dia, però pot no estar recomanat per a algunes persones.

• Cafè. Estimula GST, UGT 1A (glucoronització) i Nrf2. Recomanem entre un o dos cafès al dia, sempre que no estigui contraindicat.

• Sulforafà. Es troba al bròquil cuinat tres minuts al vapor o germinat.

• Pterostilbè-resveratrol. S’ha de prendre raïm o beure una copa de vi blanc xarel·lo o vi negre ecològic al dia.

• Èster fenetil de l’àcid cafeic (CAPE). Component del pròpolis de la mel de les abelles.

• 6-metilsulfinilhexil. Rave japonès o wasabi.

1. Wasabi.Clearspring 2. Bonítol. Lorea3. Llavors de lli, gira-sol i carbassa. Lindwoods4. Alga kombu. Porto Muiños

1 2 3 4

Page 18: Ecoveritas Gener 2015

34 35

tècniquesde cuina

Avui cuinem amb cúrcumaLa cúrcuma és una espècia molt saludable que té una gran versatilitat a la cuina. Pot acompanyar cereals (bullits o tipus paella), sopes i proteïnes (tant vegetals com animals), i també es pot utilitzar com a colorant, per fer arrebossats o elaborar vinagretes.

És, potser, l’espècia més utilitzada a la cuina i una de les més usades per la medicina ayurvèdica. Al món hi ha aproximada-ment 85 espècies, i l’Índia n’és el màxim productor. La curcu-mina és el principal principi actiu de la cúrcuma, i tant la cúrcu-ma en forma de planta com la curcumina en forma de principi actiu tenen un munt de propietats saludables, malgrat la limita-da solubilitat en aigua (no es dissol bé) de la curcumina.

S’ha de barrejar amb oliA l’hora fer servir la cúrcuma s’aconsella barrejar-la amb

oli per aprofitar-ne millor les propietats i absorbir-la més bé. D’aquesta manera també protegeix el greix, ja que quan els ali-ments es cuinen en oli a elevades temperatures es produeixen amines heterocícliques (tòxics). En general, els antioxidants de les espècies, les fruites, la xocolata i el te poden inhibir-ne la

formació, però la cúrcuma i el romaní són els millors preven-tius de la formació de les amines heterocícliques. Al mateix temps, la cúrcuma ajuda a evitar l’enranciment i el deteriora-ment dels greixos que s’utilitzen a la cuina. A més, si es combi-na amb pebre la seva absorció encara és més efectiva.

• Picant i amarga a la vegada. La cúrcuma és una mica pi-cant i lleugerament amarga. Si voleu que l’amargor no tingui tanta presència, poseu-li un xic de sal, ja que el sabor salat contraresta l’amarg. I si no podeu prendre sal s’hi pot afegir una mica de pebre o farigola. A nivell organolèptic, combina molt bé amb el comí

• Fresca o en pols. En podeu trobar en dues versions: fresca i en pols. La primera resulta una mica més suau, mentre que la segona té un sabor més concentrat.

• En suc. Si voleu prendre la cúrcuma en suc heu d’afegir-hi una cullerada de lecitina de soja per millorar-ne la solubilitat.

Mireia AngladaCuinera professional # mireiaanglada.com

LaCuina Els productes de

Paté de pebrot

Agafem els pebrots i els alls més tocats i petits de les botigues.

Aproximadament, cada mes portem entre 200 i 300 quilos de pebrots a les nostres botigues.

Necessitem uns 20 kilos de pebrots per fer 70 unitats de producte

Els fiquem al forn. Una vegada freds els pelem,

afegim oli d’oliva, sal i els triturem.Envasem, esterititzem i llestos.

Page 19: Ecoveritas Gener 2015

36 37

novetats

Nuestra filosofía llegó al plato en 1957. La alimentación vegetariana debe ser equilibrada, saber bien y ayudar a mantener la salud. Y nuestra fórmula del éxito ha permanecido invariable hasta ahora. La encontrará en más de 200 productos. Lima es natural. Ni más, ni menos.

Lima es natural. Ni más, ni menos.

www.limafood.com

NUESTROS PRODUCTOS YA ERAN ECOlógiCOS CUANDO ESTA PAlABRA AÚN NO SE HABÍA ACUNADO.

Puede encontrar nuestros productos en tiendas de alimentación ecológica.

NUESTROS PRODUCTOS YA ERAN ECOlógiCOS CUANDO ESTA PAlABRA AÚN NO SE HABÍA ACUNADO.

LIM1300048 - Annonce ESP Général.indd 1 25/06/13 13:57

Ja tenim llet Veritas!Després de mesos de feina, introduïm en el nos-

tre assortiment la llet de vaca marca Veritas a un preu espectacular: 1,19 €/ L!

Per descomptat, aquesta llet procedeix de va-ques criades en condicions de producció ecològica que pasturen en llibertat i mengen pinso ecològic. Com a resultat, les vaques viuen el doble d’anys que les no ecològiques i produeixen una llet molt rica en àcids grassos i omega-3. Gaudeix de la varietat que s’adeqüi millor a la teva dieta: sencera, semidesnata-da o desnatada.

Nova gamma de tes

Amb forma de piràmide, ideal per man-tenir les fulles senceres i donar més sabor, et presentem la nova gamma de tes de la marca Cuida’t.

Te verd amb menta (amb propietats antioxidants), el clàssic te negre Earl Grey i la infusió de fruites del bosc, recomanada per després de sopar.

Begudes vegetals infantils

De la mà de Finestra sul Cielo arriben a les nostres botigues les begudes vegetals infantils d’arròs i civada amb xocolata.

La beguda d’arròs destaca per les seves propietats digestives, i la de civada, per la seva aportació d’energia!

Gel de dutxa familiar Viridis

La marca Viridis amplia el seu assortiment d’higiene corporal amb els gels de dutxa en for-mat familiar i a un preu molt econòmic. De fet, un 30% més barat que altres gels de la mateixa categoria.

De lavandí i bergamota, tots dos destaquen per les seves propietats hidratants i refrescants i inclouen un pràctic dispensador. Et recomanem aquests productes fabricats a Catalunya, amb ingredients ecològics i certificats per Ecocert.

Page 20: Ecoveritas Gener 2015

38 39

a propòsit de...

És recomanable la dieta sense gluten?

Preneu antibiòtics? Reforceu la flora intestinal!

Recentment ha aparegut una nova polèmica al voltant de la conveniència o no de suprimir el gluten, total o parcialment, de l’alimentació. Cal plantejar-se una reducció del gluten si no es pateix celiaquia? És saludable fer-ho?

La flora de l’intestí està molt relacionada amb la salut digestiva i el sistema immunitari. Essent com és un ecosistema fràgil, els canvis en l’alimentació i certs medicaments, com els antibiòtics, poden trencar-ne l’equilibri. Us expliquem com reforçar-la.

El gluten és un complex de proteïnes que trobem en cereals com el blat, la civada, l’ordi, el sègol i altres cereals derivats del blat (espelta, kamut). Es tracta de cereals que, si són de qualitat i ecològics, ens aporten una bona dosi d’energia saludable. Cal, aleshores, evitar-ne el consum?

Una dieta sense gluten pot ser una dieta ben equili-brada sempre que escollim bones fonts de carbohidrats, com ara arròs, mill, blat de moro, quinoa, fajol, amarant, llegums i també fruites i verdures; però això no vol dir que una dieta lliure de gluten sigui més saludable. De fet, tret de les persones amb malaltia celíaca, sensibilitat al gluten o altres patologies autoimmunes cròniques (com la psoria-si, l’artritis reumatoide o alguns casos de diabetis tipus I), no hi ha dades científiques que sostinguin que seguir una dieta sense gluten aporti cap benefici. Tanmateix, seria una equivocació suprimir els aliments naturals i de qualitat que contenen gluten, ja que diferents estudis ens indiquen que el gluten aporta múltiples beneficis. Per exemple:

• Controla la pressió arterial.• Crea una composició saludable dels bacteris del còlon.• Redueix les hiperlipèmies (alt nivell de colesterol i

triglicèrids a la sang).• Millora el sistema immunitari (gràcies al contingut

de l’aminoàcid glutamina).

Si bé cada vegada hi ha més persones diagnosticades que no poden prendre gluten, també és cert que són moltes les que decideixen eliminar-lo de la seva alimentació sense fona-ment, simplement perquè els han dit que la seva salut o el seu rendiment millorarà. Eliminar els cereals amb gluten no és recomanable si no hi ha una patologia i, a més, pot desequili-brar la dieta i derivar en deficiències nutricionals.

El tub digestiu és un medi poblat per cent bilions de microorganismes, que són deu vegades el nombre de cèl·lules que conté el nostre cos. Per aquest motiu, pre-venir l’intestí de les agressions dels antibiòtics és bàsic per a la salut general de l’organisme. Els antibiòtics orals destrueixen els microorganismes patògens, però també la flora intestinal, i per tant hem de procurar no prendre’n de forma sistemàtica perquè el seu abús afavoreix el desenvo-lupament de soques resistents.

Consells que ajudenSi pensem que la flora intestinal és una part viva i acti-

va del nostre organisme (es renova aproximadament cada 48 hores) entendrem que podem aconseguir beneficis rà-pids amb la introducció de nous aliments que la regeneren ràpidament. Seguidament us detallem els grups d’aliments que heu de menjar i una sèrie de consells d’alimentació. Només cal fer-ho durant i després de la presa d’antibiòtics per mantenir la flora intestinal ben sana.

Mireia Marín AntónDietista i experta en Nutrició

avui ens ocupem de la dieta sense gluten i reforzar la flora intestinal

Compte amb el gluten com a additiu alimentari!

La proteïna del gluten, aïllada, es converteix en un additiu alimentari de molt baix cost que la industria convencional fa servir per afegir a salses, gelats, em-botits, derivats lactis i carnis, xocolates, congelats, llaminadures, etc. Evitar o reduir el consum d’aquests aliments processats és una bona manera de no exce-dir-nos en el consum de gluten de baixa qualitat.

Més informacióh t t p : / / w w w . a n d j r n l . o r g / a r t i c l e / S 2 2 1 2 -2672(12)00743-5/fulltexthttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22939437http://www.celiacscatalunya.org/

Més informacióhttp://www.efesalud.com/noticias/flora-intestinal-aprender-a-cuidarla/http://lasmaravillasdelaflora.com

11

2 34

2 3

4

1. Mill. Eco Basics2. Quinoa. Quinua Real3. Beguda d’arròs. Finestra sul cielo4. Cigrons. Casa Amella

1. Iogur Bio. Pur Natur2. Miso d’arròs. Finestra sul Cielo3. Chucrut. Natursoy4. Kefir. Andechser

• Bactèries vives. Lactobacillus bulgaricus, Strepto-coccus thermophilus, Bifidobacterium longum (bífidus ac-tiu) i lactobacils. Les trobem en forma de iogurts i batuts lactis, en càpsules o en pols.

• Aliments crus i fermentats. Recomanem prendre xu-crut, miso, pa integral ecològic amb llevat natural, fruites entre hores i amanides com a entrant.

• Vegetals rics en inulina. Es tracta d’una fibra inso-luble que es troba a la ceba, la carxofa, la dent de lleó, la xicoira o l’espàrrec.

• Modereu el consum de proteïna animal. Afavoreix les fermentacions per putrefacció.

• Preneu menys refinats, greixos i excitants. El cafè o les begudes de cola irriten l’intestí.

• Beveu aigua entre hores. Per hidratar bé el còlon, sempre a temperatura ambient.

• Els glúcids, val més que siguin integrals. Així apro-fitareu els beneficis de la fibra.

Page 21: Ecoveritas Gener 2015

40 41

bellesa

Operación ResetEl comienzo del año es una buena época para regenerar la piel del rostro, que notamos falta de vida como consecuencia del ritmo apresurado y las comidas poco saludables. Es el momento de actuar y sustituir esa piel grisácea por una más sana, revitalizada, oxigenada y luminosa.

Las fiestas navideñas pasan factura a nuestro cutis. El frío, las calefacciones, los cambios de temperatura, los ma-quillajes, las comidas inacabables, las noches de fiesta… Son muchos los factores que apagan su tono y lumino-sidad. Por ese motivo recomendamos un plan de choque para empezar bien el año. Con solo tres pasos lograrás una piel totalmente renovada por dentro y por fuera.

1. PurificarEs fundamental exfoliar el cutis en profundidad, para

afinar el poro y eliminar las células oxidadas. Además de dar brillo y suavidad a nuestra dermis, los exfoliantes atenúan las cicatrices y las manchas. Sin embargo, no es aconsejable hacerlo más de una vez a la semana, ya que podrían aparecer irritaciones.

Nuria FontovaPeriodista especializada en belleza y salud

• Peeling natural. Si no tienes ningún exfoliante en casa puedes hacer tú misma uno casero y eficaz con ingre-dientes básicos que están en todas las cocinas.

- Azúcar y aceite de oliva. Mezcla tres cucharadas de azú-car moreno y dos cucharadas de aceite de oliva virgen extra. El azúcar exfoliará la piel, mientras que el aceite la reparará y nutrirá. Aplica la mezcla sobre el rostro mojado con masajes circulares muy suaves y aclara con abundante agua tibia.

- Almendras, miel y limón. Necesitas una cucharada de miel, dos almendras molidas y media cucharada de zumo de limón. Tras emulsionar todos los ingredientes, extiende sobre el cutis humedecido, masajea y deja actuar durante diez minutos. Retira con agua tibia.

Es fundamental exfoliar el cutis en profundidad, para afinar el poro y eliminar las células oxidadas.

2. RevitalizarUna vez la piel está desintoxicada y limpia, ya está

preparada para ser revitalizada. Las cremas elaboradas a base de ingredientes vegetales son ideales para nutrirla, ya que consiguen que recupere su turgencia y luminosidad de manera natural.

• Aceite de coco. Hidrata la piel y mantiene la hu-medad en su interior para que no se reseque. Además, es muy rico en vitamina E, previniendo el envejecimiento prematuro. Hay que poner una pequeña cantidad donde aparecen las primeras arrugas de expresión.

• Aloe vera. Es capaz de estimular y fortalecer las fibras de colágeno y elastina, atenuando las arrugas y evitando su reaparición. Y también favorece una correcta distribu-ción de la melanina, lo que ayuda a aclarar las manchas provocadas por el sol. Se aplica por la noche sobre la piel limpia antes de la crema habitual.

3. Atacar desde dentroPara que la “limpieza” de la piel sea completa el plan debe

incluir una dieta correcta y un estilo de vida saludable.

• Alimentación sana. Toma diariamente frutas, verdu-ras y cereales de origen ecológico, a la vez que reduces las proteínas animales y las grasas. Y es necesario beber muchos líquidos: agua, zumos de frutas y caldos vegetales.

• Ejercicio y descanso. Es preciso realizar alguna acti-vidad física de manera regular. Así, la circulación sanguí-nea y linfática pueden realizar su doble función de drenaje de residuos y aporte de oxígeno y nutrientes a las células. Finalmente, el hecho de acostarse y levantarse temprano ayudará a la correcta regeneración nocturna.

Sabías que, los ingredientes naturales son ideales para hidratar y nutrir la piel, ya que consiguen que recupere su turgencia y luminosidad.

Page 22: Ecoveritas Gener 2015

42 43

amb moltde gust Costelles de vedella

amb salsa de castanyesRissotto amb azukis

Flam de miso

La carn de vedella és rica en ferro i proteïnes. En aquest cas l’acompanyem de pastanaga, pebrot i castanyes, els encarregats d’aportar vitamines i minerals.

Els azukis són unes mongetes vermelles típiques del Japó que resulten molt depuratives i digestives. I no provoquen flatulències ni gasos intestinals!

L’alga agar-agar és un espessidor natural que aporta sensació de sacietat i ajuda a netejar l’intestí i l’estómac.

Elaboració:1. Salpebreu i regueu amb el vi les costelles, la pastanaga,

els pebrots i el llorer. Poseu-les al forn durant 15 minuts a 180 ºC.

2. Retireu les costelles i tritureu la resta dels ingredients per fer el suc.

3. Per a la salsa, les castanyes s’han de coure uns 15-20 minuts i afegir-hi el sucre, la canyella i la nata. Quan estiguin ben toves, tritureu-les fins a obtenir una salsa homogènia.

4. Quan serviu el plat, poseu la salsa de castanyes en un costat i a l’altre, les costelles amb el seu suc.

Elaboració:1. Poseu en remull els azukis durant una nit.2. Renteu i deixeu en remull l’alga kombu, renteu l’arròs i

piqueu l’all al morter.3. Col·loqueu l’alga kombu al fons d’una cassola, després els

azukis, l’all i l’arròs. Aboqueu l’aigua per sobre i poseu-ho a coure amb la cassola tapada.

4. Just abans de servir, condimenteu-ho amb sal de sèsam.

Elaboració:1. Barregeu l’aigua amb l’agar-agar i poseu-la al foc. Quan bulli,

incorporeu-hi el miso i la soja, apagueu el foc immediata-ment (el miso no s’ha de coure mai) i remeneu-ho molt bé.

2. Repartiu la barreja en motlles individuals i deixeu que es re-fredi.

3. Un cop freds, poseu els flams a la nevera fins a l’hora de men-jar.

4. Desmunteu els flams i poseu-los sobre un llit de llenties pardines.

Ingredients:• 600 g de costelles de vedella• 200 g de pastanaga• 100 g de pebrot verd• 100 g de pebrot vermell• Vi blanc• Llorer • Pebre en gra• Sal

Ingredients:• 1 tassa d’arròs• 1/2 tassa d’azukis• 6 cm d’alga kombu• 4 tasses d’aigua• 1 gra d’all• Sal de sèsam (gomashio)

Ingredients:• 1/4 l d’aigua• 2 l d’alga agar-agar• 1 cullerada sopera de salsa de soja• 1 cullerada petita de miso vermell• llenties pardines cuites

Per a la salsa:• 200 g de castanyes• 1/2 got de nata per cuinar• Canyella• Sucre

Nata. Tante

Arròs. Eco Basics

Miso. Lima

Recepta proposada per l’equip de la botiga Veritas de Trav. les Corts

Recepta proposada per l’equip de la botiga Veritas de Balmes

Recepta proposada per l’equip de la botiga Veritas de Gran Via Carles III

Page 23: Ecoveritas Gener 2015

www.ecoveritas.es/shop veritasecologico @ecoveritas / @ecoveritas_cat

ANDORRA: Bonaventura Armengol, 11 BARCELONA: Balmes, 309 • C. C. Arenas de Barcelona. Gran Via Corts Catalanes, 373-385 • C.C. Glòries. Av. Diagonal, 208 • Còrsega, 302 • Doctor Dou, 17 • Gran de Sant Andreu, 122 • Gran Via Corts Catalanes, 539 • Gran Via Carles III, 55 • Mandri, 15 • Marià Aguiló, 104-106 • Marià Cubí, 7-9 • Mestre Nicolau, 19 • Pg. de Sant Joan, 144 • Ptge. Senillosa, 3 • Secretari Coloma, 37 • Torrent de l’Olla, 200 • Trav. de les Corts, 271 • Via Laietana, 28 BLANES: Ses Falques, 10 CASTELLDEFELS: C. C. L’Ànec Blau GRANOLLERS: Joan Prim, 70 MANRESA: Pg. Pere III, 84 MAÓ: Binipreu Via Ronda. Borja Moll, 39 • Binipreu Sa Plaça. Mercat del Claustre, 46 • Binipreu Menorca. C/ d'Artux. Polígon de Maó MATARÓ: Nou, 27 SABADELL: Vilarrubias, 1 SANT CUGAT: Av. Lluís Companys, 31-33 SITGES: Pg. Vilafranca, 18 SOLSONA: Supermercat Llobet. Vall Fred – Ptge.Guitart TERRASSA: Rambla d’Egara, 215

A Veritas tenim més de 4.500productes amb certificacióecològica. Promovem l’agriculturade proximitat. Seleccionem i cultivem ambel productor varietats autòctones. Volem apropar una alimentaciósana i amb sabors autèntics. Apostem per un consum conscienti responsable. Tot això ens permet tenir curade la nostra salut i del planeta.

Bon any 2015!