El fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals el 2011/2012

18
Secretariat del Fòrum UBUNTU 1 El Fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals 2011/12 Hernán Cortés & Mar Juvinyà, Secretariat del Fòrum UBUNTU UBUNTU NEWSLETTER Segona època Número 3 Febrer 2012 Continguts I. Introducció. Manuel Manonelles. Director, Secretariat del Fòrum UBUNTU II. Finançament al Desenvolupament a. Presentació del document “La taxa a les transaccions financeres: la caiguda dels mites” b. 10a Reunió Plenària del Grup Pilot de Finançament innovador per al Desenvolupament i. Fòrum de la Societat Civil c. 5è Diàleg d’Alt Nivell sobre Finançament per al Desenvolupament de les Nacions Unides i. Fòrum de la Societat Civil ii. Acte Paral·lel: Nodrint el Desenvolupament: el Rol del Finançament Innovador per al Desenvolupament i les seves implicacions en la Governança Econòmica d. Reunió del G20 sobre Desenvolupament: Proposta per un tractat Multilateral sobre la Taxa a les Transaccions Financeres e. Inauguració de la 66a sessió de l’Assemblea General de les Nacions Unides i. Acte Paral·lel: Innovar en justícia, innovar en finances: és l’hora d’un impost a les transaccions financeres i de divises f. Acte UNESCO: “Gravar les transaccions financeres per un món més just: aquí i ara” III. Sobirania Alimentària a. Sobirania alimentària i democràcia global IV. De camí cap a Rio +20 a. Fòrum Social Temàtic de Porto Alegre: Justícia social i ambiental i. Sobirania alimentària i democràcia global ii. Governança mundial, governança ambiental: propostes i reptes

description

El fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals el 2011/2012

Transcript of El fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals el 2011/2012

Page 1: El fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals el 2011/2012

Secretariat del Fòrum UBUNTU Febrer de 2012 Processos Internacionals

1

El Fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals 2011/12

Hernán Cortés & Mar Juvinyà, Secretariat del Fòrum UBUNTU

UBUNTU NEWSLETTER

Segona època

Número 3

Febrer 2012

Continguts

I. Introducció. Manuel Manonelles. Director, Secretariat del Fòrum UBUNTU

II. Finançament al Desenvolupament

a. Presentació del document “La taxa a les transaccions financeres: la caiguda dels mites”

b. 10a Reunió Plenària del Grup Pilot de Finançament innovador per al Desenvolupament

i. Fòrum de la Societat Civil

c. 5è Diàleg d’Alt Nivell sobre Finançament per al Desenvolupament de les Nacions Unides

i. Fòrum de la Societat Civil

ii. Acte Paral·lel: Nodrint el Desenvolupament: el Rol del Finançament Innovador per al Desenvolupament i les seves implicacions en la Governança Econòmica

d. Reunió del G20 sobre Desenvolupament: Proposta per un tractat Multilateral sobre la Taxa a les Transaccions Financeres

e. Inauguració de la 66a sessió de l’Assemblea General de les Nacions Unides

i. Acte Paral·lel: Innovar en justícia, innovar en finances: és l’hora d’un impost a les transaccions financeres i de divises

f. Acte UNESCO: “Gravar les transaccions financeres per un món més just: aquí i ara”

III. Sobirania Alimentària

a. Sobirania alimentària i democràcia global

IV. De camí cap a Rio +20

a. Fòrum Social Temàtic de Porto Alegre: Justícia social i ambiental

i. Sobirania alimentària i democràcia global

ii. Governança mundial, governança ambiental: propostes i reptes

Page 2: El fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals el 2011/2012

Secretariat del Fòrum UBUNTU Febrer de 2012 Processos Internacionals

2

I. Introducció:

Des del Fòrum UBUNTU hem participat en els darrers mesos en tot un seguit de reunions i processos treballant, tot i la duresa i complexitat del moment, perquè la consciència que un altre món es possible i necessari es mantingui, i s'augmentin els esforços i la implicació per part de tot tipus d'actors d'arreu.

Preocupacions com les relacionades amb la sobirania alimentària, el finançament pel desenvolupament, l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) i, d'una manera més transversal, el canvi en el model de governança mundial (escenificat en el rol que juguen les Institucions Internacionals) i el procés de Rio+20, han sigut les aportacions que UBUNTU ha fet, i continua fent, al debat i a la construcció d'alternatives per un món més just i estable.

Durant els darrers mesos el Fòrum UBUNTU ha estat present i ha organitzat activitats en diferents reunions internacionals, tal i com va ser la Reunió d'Alt Nivell de l'Assemblea General de les Nacions Unides sobre Finançament al Desenvolupament (el desembre passat a Nova York), les reunions del Consell Internacional del Fòrum Social Mundial, la reunió plenària del Grup Pilot sobre Mecanismes Innovadors pel Finançament al Desenvolupament celebrada a Madrid o la presentación a Barcelona del document “La Taxa a les Transaccions Financeres: la caiguda dels mites”. Igualment ha continuat la tasca de presència i interacció amb el territori, amb activitats i exposicions a Vallirana, Molins de Rei, Vilanova i la Geltrú, etc.

En aquest butlletí incloem informes sobre la nostre presència i activitats en aquests procesos i, en definitiva, la nostre contribució juntament amb altres organitzacions de societat civil a la construcció d'un altre món que reclama, tal i com molts portem exigint des de fa temps canvis urgents i profunds.

Manuel Manonelles, Director, Secretariat del Fòrum UBUNTU

Page 3: El fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals el 2011/2012

Secretariat del Fòrum UBUNTU Febrer de 2012 Processos Internacionals

3

II. Finançament al Desenvolupament

a) Presentació del document “La taxa a les transaccions financeres: la caiguda dels mites” – Barcelona, abril 2012

El 26 d’abril de 2012 el document 'La taxa a les transaccions financeres: la caiguda dels mites' va ser presentat en un acte al Col·legi de Periodistes que va comptar amb la participació de Xavier Vida-Folch periodista d'El País i Hernán Cortés del Secretariat del Fòrum UBUNTU. La moderació va córrer a càrrec de Manuel Manonelles, director del Fòrum UBUNTU. En l'acte es va presentar el document, així com l'evolució del debat al voltant de la Taxa a les Transaccions Financeres en el context actual.

El Fòrum UBUNTU està treballant, des de fa anys, per impulsar l'aplicació d'una Taxa a les Transaccions Financeres Internacionals, un mecanisme que permetria recaptar nous fons necessaris per satisfer les necessitats de desenvolupament, alhora que ajudaria a la reducció de l'especulació dins del sistema financer.

Aquest és un tema cada vegada més; present a l'agenda internacional, ja que molts països i organitzacions internacionals es plantegen, ara sí, la viabilitat d'aplicar la que tradicionalment s'ha conegut com a Taxa Tobin. Encara perduren, però, moltes opinions en contra de la proposta, la majoria de les quals estan basades en assumpcions errònies respecte a la seva complexitat o als seus efectes en el sistema econòmic. Per aquest motiu, un grup d'organitzacions de la societat civil europea, entre elles UBUNTU, han elaborat un document per tal de 'desmitificar' la majoria d'aquests arguments contraris a la Taxa, amb la voluntat d'aportar elements per al debat subtantiu i fonamentat al voltant de la proposta.

Page 4: El fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals el 2011/2012

Secretariat del Fòrum UBUNTU Febrer de 2012 Processos Internacionals

4

b) Desena reunió plenària del Grup Pilot de Finançament

Innovador per al Desenvolupament - Madrid, febrer 2012

El passat 27 de febrer es va celebrar a Madrid la desena sessió plenària del Grup Pilot de Finançament Innovador per al Desenvolupament sota la presidència espanyola. L’objectiu era reunir estats, organitzacions internacionals i les organitzacions de la societat civil més actives en el suport de nous recursos més estables i predictibles per finançar el desenvolupament.

El Grup Pilot és un fòrum per intercanviar les millors pràctiques, combinant-ho amb activitats de defensa de les propostes exposades i expertesa tècnica per tal de convèncer nous membres a implementar aquests nous mecanismes per finançar el desenvolupament. El Grup Pilot està compost per més de 63 estats membres així com també organitzacions internacionals, ONG i fundacions involucrades en el camp de treball d’aquest grup. El Fòrum UBUNTU com a membre d’aquest grup va participar del seguit d’activitats que es van organitzar en motiu de la esmentada reunió contribuint així a fer avançar el debat i facilitar la participació i presència de la societat civil. L’acte va ser introduït per Gonzalo Robles, secretari general de Desenvolupament i Cooperació Internacional del govern espanyol, seguit per una presentació sobre els Acords de Busan i l’eficàcia de l’ajuda de Jaime Atienza en representació d’Intermón Oxfam. Es va procedir després a una sessió de debat multilateral moderada per Philippe Douste-Blazy, assessor especial del secretari general de Nacions Unides per a temes de finançament innovador per al desenvolupament, amb les intervencions d’Alex Trepelkov, director de l’Oficina de Finançament Innovador de Nacions Unides, Koutoubou M. Sanoh ministre de Cooperació Internacional de Guinea i Francesca Boldrini, de la Fundació Gates.

Page 5: El fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals el 2011/2012

Secretariat del Fòrum UBUNTU Febrer de 2012 Processos Internacionals

5

A la tarda es van presentar les sessions de treball paral·leles fruit dels resultats de cada grup de treball dins del Grup Pilot que es divideixen en les següents temàtiques: a) finançament innovador i sobirania alimentària; b) finançament innovador i educació; c) finançament innovador i salut; d) finançament innovador i els fluxos financers il·lícits; e) taxa a les transaccions financeres; f) remeses; g) canvi climàtic. Les conclusions que van sortir de la sessió plenària es poden consultar a la Declaració de Madrid amb data de 27 de febrer de 2012.

FÒRUM DE LA SOCIETAT CIVIL

En el marc de la desena reunió plenària del Grup Pilot de Finançament Innovador per al Desenvolupament el Fòrum UBUNTU va organitzar a Madrid el 28 de febrer de 2012 conjuntament amb Intermón Oxfam un Fòrum de la Societat Civil sobre: “Nous mecanismes de finançament i el paper del Impost a les Transaccions Financeres”.

L’acte es va dividir en dues taules rodones. La primera,titulada “Els mecanismes innovadors i el rol del Grup Pilot de Finançament Innovador de Desenvolupament”, va ser moderada per Susana Ruiz, Intermón Oxfam, seguida per les intervencions de Julien Meimon, Secretariat Permanent del Grup Pilot, María Villanueva, Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació, Maurizio Malogioglio, Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), i Carlos Cruzado, Sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda. La segona taula, “Gravant les transaccions financeres per un món més just”, va ser moderada per Manuel Manonelles, Fòrum UBUNTU, i inclogué les intervencions de Hakon Gulbrandsen, Ministeri d’Afers Exteriors de Noruega, Lieven Denys, membre del comitè d’experts del grup de treball sobre les transaccions financeres internacionals, Gail Hurley, Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), i Pablo Martínez, Plataforma 2015 y más. Finalment la sessió va ser clausurada pel President de la Fundació UBUNTU i de la Fundació Cultura de Pau, Federico Mayor Zaragoza.

Page 6: El fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals el 2011/2012

Secretariat del Fòrum UBUNTU Febrer de 2012 Processos Internacionals

6

c) Cinquè Diàleg d’Alt nivell sobre Finançament al Desenvolupament de les Nacions Unides - Nova York, desembre 2011

Els passats 7 i 8 de desembre es va celebrar el Cinquè Diàleg d’Alt Nivell sobre Finançament al Desenvolupament de les Nacions Unides. El Fòrum UBUNTU que ha estat involucrat amb el procés de Monterrey des del seu inici l’any 2002 va organitzar una sèrie d’activitats amb l’objectiu, per una banda de facilitar el diàleg i la presència de les OSC dins dels processos formals de Nacions Unides; i per altre banda, de remarcar la importància de les propostes actuals sobre els mecanismes innovadors per al Finançament al Desenvolupament, més concretament amb la proposta de les taxes sobre les transaccions financeres i de divises.

FÒRUM DE LA SOCIETAT CIVIL

Dins el marc del Cinquè Diàleg d’Alt Nivell sobre Finançament al Desenvolupament de les Nacions Unides, la fundació Friedrich Ebert Stiftung, el NGO Committee on Financing for Development, i el Fòrum UBUNTU van organitzar el passat 6 de desembre de 2011 el primer Fòrum de la Societat Civil (FSC) previ al Diàleg d’Alt Nivell de les Nacions Unides sobre Finançament per al Desenvolupament (FpD). El fòrum es va dividir en dues sessions plenàries. El FSC va reunir una àmplia gama de veus provinents de les organitzacions de la societat civil, representants de les Nacions Unides i acadèmics. La primera sessió va examinar el progrés fet des del Consens de Monterrey en termes de desenvolupament socioeconòmic i augment de les desigualtats. La segona sessió va explorar com millorar la sincronització entre les agendes locals i globals per tal de recaptar fons per finançar el desenvolupament.

Page 7: El fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals el 2011/2012

Secretariat del Fòrum UBUNTU Febrer de 2012 Processos Internacionals

7

Les sessions van ser precedides per una reunió preparatòria on en Hazem Fahmy de l’Oficina de Finançament al Desenvolupament de les Nacions Unides, la Barbara Adams de Social Watch i els representants de National Nurses United, van fer una introducció als conceptes principals per ser debatuts durant el Fòrum de la Societat Civil. Les seves interessants aportacions van introduir el debat dins el marc més ampli que és el Finançament al Desenvolupament. També es va subratllar la importància de seguir processos com el Comité de Desenvolupament Social, el Fòrum de Cooperació i Desenvolupament de l’ECOSOC 2012 i la conferència del 2013 sobre finançament per al desenvolupament que continuarà pressionant perquè aquest tema aparegui dins l’agenda.

La primera sessió del Fòrum va comptar amb la participació de l’ambaixador Anwarul Chowdhury qui va donar la benvinguda als assistents de part del president de l’Assemblea General de les Nacions Unides, Shari Spiegel (Departament d’Afers Econòmics i Socials de Nacions Unides), Amin Husain (membre del moviment Occupy Wall Street), Mayra Moro-Coco (Associació pels Drets de la Dona en Desenvolupament) i Roberto Bissio (Social Watch). John Langmore del Consell Acadèmic del Sistema de Nacions Unides va moderar el debat. Amb les seves contribucions els ponents van debatre com el creixement de les desigualtats té un impacte major en el desenvolupament. Deu anys després que el Consens de Monterrey fos adoptat el 22 de març de 2002, aquesta sessió va revisar la qüestió sobre com els recursos per finançar el desenvolupament poden ser mobilitzats en un clima de gran inestabilitat econòmica.

La segona sessió va ser moderada per Kevin Dance (NGO Committee on Financing for Development) amb els següents ponents: Peter Bakvis (CSI), David Kalik (Fiscal Policy Institute), Kelly Wolcott (Occupy Wall Street Movement), Ken Zinn (National Nurses United), Manuel Manonelles (Fòrum UBUNTU) amb la intervenció final de Charlotte Montel (Missió Permanent Francesa a les Nacions Unides i en representació del Grup Pilot de Finançament Innovador pel Desenvolupament). La sessió es va focalitzar en els mecanismes innovadors de finançament per al desenvolupament (principalment pel que fa al paper de la taxa sobre les transaccions financeres) i com aquests mecanismes poden adreçar la desigualtat i vincular així les agendes locals i globals.

Page 8: El fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals el 2011/2012

Secretariat del Fòrum UBUNTU Febrer de 2012 Processos Internacionals

8

ACTE PARAL·LEL: NODRINT EL DESENVOLUPAMENT: EL ROL DEL FINANÇAMENT INNOVADOR PER AL DESENVOLUPAMENT I LES SEVES IMPLICACIONS EN LA GOVERNANÇA ECONÒMICA

El 7 de desembre de 2011 el Fòrum UBUNTU va organitzar, amb la col·laboració de CSI, el Global Policy Forum i el Center of Concern, un acte paral·lel titulat “Nodrint el desenvolupament: el rol del finançament innovador per al desenvolupament i les seves implicacions en la governança econòmica” a la seu de les Nacions Unides a Nova York. Aquest acte va ser possible gràcies al suport de la Missió Permanent de Xile i al United Nations Non-Governmental Liaison Service (UN-NGLS).

L’acte tenia com a objectiu avançar en el debat sobre la importància del rol de les taxes sobre les transaccions financeres i de divises, ja que poden jugar un paper clau en l’increment de recursos per tal de finançar el desenvolupament i per tant per avançar en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni. Entre els ponents de l’acte hi participaren l’ambaixador Eduardo Gálvez, representant permanent de la Missió Xilena a Nacions Unides, Peter Bakvis, director de l’oficina de CSI a Washington D.C., Julien Meimon, membre del secretariat del Grup Pilot sobre Finançament Innovador per al Desenvolupament, Gail Hurley, experta del PNUD, i Manuel Manonelles, director d’UBUNTU com a moderador de la taula rodona.

Page 9: El fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals el 2011/2012

Secretariat del Fòrum UBUNTU Febrer de 2012 Processos Internacionals

9

d) Reunió del G20 sobre Desenvolupament - París, octubre 2011.

PROPOSTA PER A UN TRACTAT MULTILATERAL SOBRE LA TAXA SOBRE LES TRANSACCIONS FINANCERES

El 21 d'octubre es va celebrar a París, en el marc de la presidència francesa del G20, una Conferència d'Alt Nivell per al Desenvolupament sota el títol "G20 Desenvolupament: Solucions per un nou món". Una de les seves sessions es va dedicar a la qüestió del finançament innovador al desenvolupament, raó per la qual el Fòrum UBUNTU va participar en aquest encontre.

Un dels elements més destacats d'aquesta sessió fou la presentació dels principals elements de l'esborrany de proposta d'un tractat multilateral per a una taxa a les transaccions financeres, que fou presentada pel Prof. Lieven Denys, un dels acadèmics que ha rebut l'encàrrec del Ministeri d'Afers Exteriors de França de preparar aquesta proposta i que ja havia format part del Grup Internacional d'Experts que en el seu moment presentà l'Informe sobre Transaccions Financeres Internacionals i Desenvolupament.

e) Inauguració de la 66a sessió de l’Assemblea General de les Nacions Unides - Nova York, setembre 2011.

ACTE PARAL·LEL “INNOVAR EN JUSTÍCIA, INNOVAR EN FINANCES: TEMPS PER UN IMPOST SOBRE LES TRANSACCIONS FINANCERES I DIVISES”

El Fòrum UBUNTU va organitzar a Nova York, en el context del 66è Segment d’Alt Nivell de l’Assemblea General de Nacions Unides, i previ a l’esdeveniment organitzat per la Missió Permanent d’Espanya sobre “Finançament Innovador per al Desenvolupament: Sumant tots els esforços cap al desenvolupament”, un esdeveniment paral·lel sobre “Innovar en Justícia, innovar en Finances: temps per a un impost sobre les transaccions financeres i de divises”. L’objectiu principal de la reunió va ser de proporcionar una plataforma per a la discussió de manera informal i interactiva. Aquest acte va ser organitzat amb la col·laboració del Global

Page 10: El fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals el 2011/2012

Secretariat del Fòrum UBUNTU Febrer de 2012 Processos Internacionals

10

Policy Forum (GPF), Servei d’Enllaç amb les Organitzacions no Governamentals (SENG), el Center of Concern i Stamp out Poverty.

L’acte va ser moderat per Manuel Manonelles, director del Fòrum UBUNTU, i va comptar amb les intervencions de José María Fernández López de Turiso, director general de Planificació i Avaluació de les Polítiques de Desenvolupament del Ministeri d’Afers Exteriors del govern espanyol; Julien Meimon, membre del Secretariat del Grup Pilot sobre Finançament Innovador pel Desenvolupament; James Paul, director executiu del Global Policy Forum; William Pace, director executiu del World Federalist Movement; Kevin Dance, president del NGO Committee on Financing for Development; finalment, Poul Nyrup Rasmussen, president del Global Progressive Forum i ex primer ministre de Dinamarca va enviar el seu discurs per escrit.

Les conclusions, fruit del diàleg informal i interactiu entre representants del govern i la societat civil, van ser molt profitoses dins d’un context més ampli sobre les propostes de finançament innovador per al desenvolupament i amb una especial atenció en la necessitat de promoure les taxes sobre les transaccions financeres i de divises com a mesura d’assignació dels fons necessaris per tal d’avançar en el compliment dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni el 2015.

Page 11: El fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals el 2011/2012

Secretariat del Fòrum UBUNTU Febrer de 2012 Processos Internacionals

11

f) Acte UNESCO: “Gravar les transaccions financeres per un món més just: aquí i ara” – París, setembre 2011.

El passat 14 de setembre es va celebrar a la seu central de la UNESCO a París l’acte “Gravant les transaccions financeres per a un món més just: aquí i ara”, co-organitzat per la pròpia UNESCO, UNITAID1

Oxfam França, i les següents Organitzacions de

la Societat Civil (OSC): , AIDES, Stamp Out Poverty, Life, Coordination Sud, Care, Plus Coalition i el Fòrum UBUNTU. L’acte va coincidir amb la presentació del document elaborat per UNITAID2

L’esdeveniment es va organitzar en dues taules rodones i va comptar amb l’assistència d’un nombrós públic (societat civil, diplomàtics, representants polítics, empresaris, representants del sector financer, acadèmics, periodistes, etc.). En la primera taula rodona es va tractar la viabilitat de l’ITF i en la segona l’ús més adequat dels fons recaptats amb l’ITF. Tot i que es tractava l’aplicació d’aquest impost en el context francès, és evident que la idea d’un ITF té un abast més ampli tant a nivell europeu com internacional, idea en la que treballen la majoria dels actors involucrats en el tema.

sobre l’aplicació d’un Impost a les Transaccions Financeres (ITF) a França.

L’obertura va córrer a càrrec d’Irina Bukova, directora general de la UNESCO, seguida per les intervencions de Philippe Douste-Blazy, relator especial de les Nacions Unides sobre Finançament Innovador per al Desenvolupament, i Nathalie Kosciusko-Morizet, Ministra francesa d’Ecologia, Desenvolupament Sostenible i Habitatge. La sessió va continuar amb dues taules rodones on es va

1 UNITAID és una iniciativa internacional que té com a missió contribuir a l’accés de tractament per al SIDA, la malària i la tuberculosi, de forma prioritària als països pobres.

2 http://www.unitaid.eu/fr/component/content/article/360

Page 12: El fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals el 2011/2012

Secretariat del Fòrum UBUNTU Febrer de 2012 Processos Internacionals

12

debatre la viabilitat de la taxa i la millor manera d’utilitzar aquests recursos provinents de la taxa sobre les transaccions financeres. Entre els ponents de la primera taula s’hi compten: Olivier Dyier, 99 Partners Advisory, Arielle de Rothschild, presidenta de CARE França i directora executiva de Rothschild & Cie., Jean-Pierre Jouyet, president de l’Autoritat dels Mercats Financers de França, Jean-Manuel Rozan, president de l’organització The Life. La segona taula rodona va comptar amb la participació de Carol Nawina Nyirenda, Advocacy and Literacy Campaign a Zàmbia, Pierre-Alain Muet, membre del Parlament francès, Carsten Sieling, membre del Bundestag alemany i Ingrid Fiskaa, secretària d’Estat de Desenvolupament Internacional de Noruega. Finalment les conclusions van ser a càrrec d’Henri de Raincourt, ministre de Cooperació Internacional del govern francès.

REUNIÓ DE TREBALL DE LA SOCIETAT CIVIL

A la tarda es va celebrar a la mateixa seu de la UNESCO una sessió de treball de la societat civil que va comptar amb la participació de representants de les diferents organitzacions de societat civil mencionades anteriorment, i també amb la presència de representants d’Estats i parlamentaris. Concretament la primera part d’aquesta reunió va incloure les intervencions de Carsten Sieling (parlamentari del Bundestag alemany, SPD), Ingrid Fiskaa (Secretària d’Estat noruega pel Desenvolupament Internacional) i Peter Whal (acadèmic).

La sessió es va organitzar com una discussió dels esdeveniments passats i futurs al voltant de la temàtica de l’ITF, principalment dins de la Unió Europea i el G20, i com una preparació dels següents esdeveniments (reunió del G20 a Cannes; COP 17 a Durban, reunions de la UE; Diàleg de Nacions Unides sobre Finançament Innovador, etc.) on la societat civil va jugar un rol central per poder augmentar el suport i la pressió per implementar un Impost a les Transaccions Financeres (ITF) per finançar el desenvolupament i el canvi climàtic.

Page 13: El fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals el 2011/2012

Secretariat del Fòrum UBUNTU Febrer de 2012 Processos Internacionals

13

III. Sobirania alimentària

a) Sobirania alimentària i democràcia global: nous camins per eradicar la fam - Barcelona, octubre 2011.

L’objectiu principal de la reunió de treball, celebrada el matí del 24 d’octubre a la seu de la Fundació UBUNTU a Barcelona, va ser aprofundir en la relació entre la problemàtica de la sobirania alimentària i el concepte de governança mundial dins d’un context de crisi multidimensional, que està agreujant de forma considerable la seguretat alimentària per a una gran part de la població mundial.

En aquesta sessió es van treballar en profunditat les següents temàtiques: crisi alimentària, la idea sobre sobirania alimentària, el no compliment de compromisos en desenvolupament, principalment respecte els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, la governança i democràcia global i el rol de les institucions internacionals.

Les conclusions de la reunió de treball es van presentar a la societat civil catalana en forma de conferència celebrada al Pati Manning. La sessió va ser moderada per Manuel Manonelles (Fòrum UBUNTU) i va comptar amb la participació dels següents ponents: Éric Hazard (Oxfam International), José Antonio Osaba (Fòrum Rural Mundial) i Jessica Duncan (UOC – Universitat Oberta de Catalunya).

Page 14: El fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals el 2011/2012

Secretariat del Fòrum UBUNTU Febrer de 2012 Processos Internacionals

14

Aquestes dues sessions han pogut assentar les bases d’una de les noves àrees d’actuació del Fòrum UBUNTU en referència a la Campanya per a la Reforma de les Institucions Internacionals. Concretament la problemàtica de la seguretat alimentària en el món constitueix una de les majors preocupacions des de fa molts anys. Avui en dia la incongruència que suposa el fet de no poder alimentar milions de persones amb la capacitat productiva existent planteja un repte que des d’UBUNTU es considera necessari abordar des d’una perspectiva de nou model de governança global.

Page 15: El fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals el 2011/2012

Secretariat del Fòrum UBUNTU Febrer de 2012 Processos Internacionals

15

IV. De camí cap a Rio+20

a) Fòrum Social Temàtic – Porto Alegre, gener 2012.

L’agenda internacional de l’any 2012 està marcada per la celebració dels 20 anys de la Cimera de Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible que tindrà lloc del 20 al 22 de juny a Rio de Janeiro (Brasil). El camí que condueix a Rio està ple d’activitats que intenten preparar els temes més importants i mobilitzar la societat civil internacional de cara al pròxim juny. Una de les primeres etapes d’aquest camí va ser la celebració a Porto Alegre, bressol del Fòrum Social Mundial, del Fòrum Social Temàtic

sobre “Crisi capitalista, Justícia social i justícia ambiental” duta a terme del 24 al 28 de gener.

El Fòrum temàtic es va composar de diverses activitats entre les quals una marxa inaugural, un diàleg amb la presidenta de Brasil Dilma Rousseff, diverses accions autogestionades, tallers, presentacions, assemblees i tot un conjunt d’iniciatives que van servir per preparar la Cimera del Pobles paral·lela a la cimera oficial, i marcar les idees bàsiques que la societat civil vol portar al juny a Rio+20. En aquest context el Fòrum UBUNTU va organitzar dues activitats al voltant de dues de les temàtiques importants en les negociacions de Rio+20: governança mundial i sobirania alimentària.

SOBIRANIA ALIMENTÀRIA I DEMOCRÀCIA GLOBAL El 25 de gener es va celebrar a la Universitat Federal de Rio Grande do Sul l’activitat co-organitzada amb el Global Policy Forum Europa, “Sobirania alimentària i democràcia global” amb l’objectiu d’abordar la problemàtica alimentària en la seva relació i impacte en la democràcia i les possibles solucions, com podria ser la idea de sobirania alimentària.

Page 16: El fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals el 2011/2012

Secretariat del Fòrum UBUNTU Febrer de 2012 Processos Internacionals

16

Per això es va comptar amb la participació d’Irio Conti, president de FIAN Internacional, Benjamin Ludig, CIDSE, Germán Niño de LATINDADD, Barbara Adams de Global Policy Forum Europe i Social Watch, i Manuel Manonelles director del Fòrum UBUNTU com a moderador.

GOVERNANÇA MUNDIAL, GOVERNANÇA AMBIENTAL: PROPOSTES I REPTES

Un dels aspectes més importants que es debatran a Rio el pròxim juny i que més preocupa a la societat civil en el context actual de crisi, és la governança sobre els temes ambientals i el finançament de les necessitats relacionades amb el canvi climàtic, la desertificació i la preservació de la biodiversitat. El Fòrum UBUNTU

treballa al voltant d’aquests temes i els va voler abordar en aquest acte co-organitzat amb ITUC-CSI, celebrat el dia 28 de gener en la Sala Plenària de l’Assemblea Legislativa de Rio Grande do Sul, i que va comptar amb la participació de Gustavo Marín, Fòrum per la Governança Mundial, Denise Auclair, CIDSE, Marcelo Furtado, Greenpeace Brasil i Nair Goulart, vicepresidenta d’ITUC-CSI.

Page 17: El fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals el 2011/2012

Secretariat del Fòrum UBUNTU Febrer de 2012 Processos Internacionals

17

El Fòrum Social Temàtic ha iniciat el camí que ha de culminar a la Cimera de Rio del pròxim mes de juny. En el marc de la mateixa, no només tindrà lloc la reunió oficial i els diàlegs globals, sinó que se celebrarà la trobada paral·lela en la qual la societat civil internacional, activistes i actors de diferents àmbits es reuniran, debatran i construiran alternatives per intentar aconseguir una veritable justícia climàtica i social dins d’un món que respon davant els interessos de les persones que als del capital. Ens trobarem tots a la Cimera dels Pobles.

Page 18: El fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals el 2011/2012

Campanya Mundial

per la Reforma de les

Institucions Internacionals

Fòrum Mundial de Xarxes

de la Societat Civil - UBUNTU

www.ubuntu.upc.edu

Campanya Mundial per la Reforma

de les Institucions Internacionals

www.reformcampaign.net

Secretariat

Promogut per:

Amb el suport de:

[email protected]

[email protected]

Edi"ci Nexus II (UPC)

C/ Jordi Girona, 29

08034 Barcelona

Tel. 93 413 77 73

Fax 93 413 77 77