Guix Gener 2015

4
75 Guix 411 | Gener 2015 | p. 75-78 RECULL L ’abella RÍO GALVE, C. del Barcelona. Edisama, 2013 Sóc... Una petita abella ens convida a conèixer tot el que fa refe- rència al seu món, des del moment que la reina pon els ous fins que neixen les peti- tes. També s’hi mostra la vida al rusc, com es fa la mel i s’hi explica la tasca dels apicul- tors. En destaquen especial- ment les fotografies, de bona qualitat, que permeten adqui- rir una visió molt realista del complex món d’aquests in- sectes. Els textos, curts i escrits amb lletra de pal, introdueixen tot el vocabulari científic referent a les abelles i el rusc. El re- sultat és un llibre atractiu i motivador en què les imatges parlen per si soles. excel·lents, aconsegueix que el lector se submergeixi en el fascinant món de l’antic Egipte. En són molt destaca- bles les fotografies antigues i actuals, les recreacions dels temples, les simulacions per ordinador i fins i tot una eco- grafia computeritzada de la mòmia de Tutankamon. El fons de pàgina imita el papir i tot plegat presenta un to enve- llit dominat pels colors del sol, la sorra, les pedres i les joies dels faraons. Un regal per al públic en ge- neral i, en especial, per a tots els nois i noies interessats en les cultures antigues. Teresa Farré i Bori [email protected] Bestiolari de Joana Raspall: Per terra, mar i aire... ALOY, J. M. (a cura de) Anna Clariana (il·l.) Lleida. Pagès, 2014 Nandibú 148 pàgines L’any 2014 continua fent-se ressò de l’obra de Joana Raspall. Com a mostra, te- nim aquest recull de 111 poe- mes sobre animals i bestioles apareguts en publi- cacions anteriors. Es tracta d’una poesia de qualitat que traspua el gust per la paraula i que es troba a l’abast d’in- fants i joves. Cal destacar-ne les il·lustracions que acom- panyen cada poesia i que l’a- caronen. Josep M. Aloy fa una interes- sant introducció sobre la vida i l’obra de la poetessa, com també sobre els trets carac- terístics del seu poemari. Aquest estudi es completa amb una anàlisi de les com- plicitats i les similituds dels poemes de Joana Raspall amb altres autors i autores. Els secrets de l’Antic Egipte CALDWELL, S. MILLMORE, M. (il·l.) Barcelona. Larousse, 2013 80 pàgines Stella Caldwell va trobar, a les golfes de casa seva, el diari d’un rebesavi que, a la dè- cada de 1870, va fer un viatge d’exploració a Egipte. Aquesta descoberta la va empènyer a escriure el llibre. Es tracta d’un volum meravellós que, amb textos curts i acurats, acom- panyats d’il·lustracions RECOMANACIONS DE BIBLIOMÈDIA Cicle inicial R e c o m a n a t Cicle mitjà R e c o m a n a t Cicle superior R e c o m a n a t

description

Recomanacions Teresa Farré

Transcript of Guix Gener 2015

  • 75

    Guix 411 | Gener 2015 | p. 75-78

    RECULL

    Labella RO GALVE, C. del Barcelona. Edisama, 2013Sc...

    Una petita abella ens convidaa conixer tot el que fa refe-rncia al seu mn, des delmoment que la reina pon elsous fins que neixen les peti-tes. Tamb shi mostra la vidaal rusc, com es fa la mel i shiexplica la tasca dels apicul-tors. En destaquen especial-ment les fotografies, de bonaqualitat, que permeten adqui-rir una visi molt realista delcomplex mn daquests in-sectes.

    Els textos, curts i escrits amblletra de pal, introdueixen totel vocabulari cientfic referenta les abelles i el rusc. El re-sultat s un llibre atractiu imotivador en qu les imatgesparlen per si soles.

    excellents, aconsegueix queel lector se submergeixi en elfascinant mn de lanticEgipte. En sn molt destaca-bles les fotografies antigues iactuals, les recreacions delstemples, les simulacions perordinador i fins i tot una eco-grafia computeritzada de lammia de Tutankamon. Elfons de pgina imita el papir itot plegat presenta un to enve-llit dominat pels colors del sol,la sorra, les pedres i les joiesdels faraons.

    Un regal per al pblic en ge-neral i, en especial, per a totsels nois i noies interessats enles cultures antigues.

    Teresa Farr i [email protected]

    Bestiolari de JoanaRaspall: Per terra, mar i aire...ALOY, J. M. (a cura de)Anna Clariana (ill.)Lleida. Pags, 2014Nandib148 pgines

    Lany 2014 continua fent-seress de l obra de JoanaRaspall. Com a mostra, te-nim aquest recull de 111 poe-mes sobre animals ibestioles apareguts en publi-cacions anteriors. Es tractaduna poesia de qualitat quetraspua el gust per la paraulai que es troba a labast din-fants i joves. Cal destacar-neles illustracions que acom-panyen cada poesia i que la-caronen.

    Josep M. Aloy fa una interes-sant introducci sobre la vidai lobra de la poetessa, comtamb sobre els trets carac-

    terstics del seu poemari.Aquest estudi es completaamb una anlisi de les com-plicitats i les similituds delspoemes de Joana Raspallamb altres autors i autores.

    Els secrets de lAntic Egipte CALDWELL, S.MILLMORE, M. (ill.)Barcelona. Larousse, 201380 pgines

    Stella Caldwell va trobar, a lesgolfes de casa seva, el diaridun rebesavi que, a la d-cada de 1870, va fer un viatgedexploraci a Egipte. Aquestadescoberta la va empnyer aescriure el llibre. Es tracta dunvolum meravells que, ambtextos curts i acurats, acom-panyats dillustracions

    RECOMANACIONS DE BIBLIOMDIA

    Cicleinicial

    Rec

    omanat

    Ciclemitj

    Rec

    omanat

    Ciclesuperior

    Rec

    omanat

  • Guix 411 | Gener 2015

    76

    RECULL HEM LLEGIT

    Organizacin de centroseducativos en la sociedaddel conocimiento

    CANTON, I.; PINO, M. (coord.)Madrid. Alianza Editorial, 2014

    La complexitat organitzativadels centres docents a la so-cietat del coneixement repre-senta un repte constant perals professionals de lense -nya ment.

    Lorganitzaci s una de lesactivitats principals que potdeterminar la innovaci o, finsi tot, el canvi en una institucieducativa amb la finalitatdassolir els objectius prete-sos, els quals depenen, alseu torn, de la capacitat delsseus professionals de donarresposta a aquests canvis so-cials i, en la mesura del quesigui possible, davanar-shi.

    El llibre fa una revisi i una ac-tualitzaci sobre lorganitzacide centres docents des detres dimensions:

    Lepistemologiconormativa. La interna prpia de la insti-tuci escolar.La innovadora.

    Es tracta duna revisi pro-funda, actual i ben estructu-rada sobre el concepte, lanaturalesa i els continguts delorganitzaci acadmica, ique, alhora, permet que ellector sendinsi en el macro-sistema sociopoltic, lAdminis-traci educativa i el marc legalen la dimensi normativa.

    Pel que fa a la dimensi in-terna prpia del centre, shirepresenten les seves estruc-tures de carcter formal i lor-ganitzaci informal decadascun amb un estudi delsrgans unipersonals i colle-giats, aix com de lorganitza-ci dels temps, els espais,lalumnat i el professorat.

    En la dimensi innovadora,shi situa la importncia quet lentorn per al centre esco-lar, endinsant-se en la com-plexitat de la planificaci

    institucional i les implicacionsorganitzatives que comportala participaci de les famliesen el centre. El text sacabaamb una proposta de millorade la qualitat i de lavaluaciinstitucional, posant laccenten lescola com a comunitatprofessional prctica.

    Al final de cada captol, shiexposa una bibliografia ac-tualitzada i shi proposen acti-vitats suggeridores perreflexionar sobre la temticatractada, aspecte molt til pera professionals de leducaci,mestres i estudiants de car -reres vinculades a lmbiteducatiu.

    Roser [email protected]

    8 ideas clave. La tutora en los centros educativos TORREGO, J.C. (coord.)Barcelona. Gra, 2014224 pgines

    La unitat base i clau de len-senyament s el grup classe alqual durant cada curs pertanylalumnat i on desenvolupa laseva feina el professorat. Per-qu funcioni correctament, ne-cessita estar articulat adiferents nivells (alumnat, fa-mlies, docents), la qual cosasaconsegueix mitjanant unatutoria ben portada.

    Aix no obstant, al nostrepas, cada professor o pro-fessora, pel fet de ser-ne, potser tamb tutor o tutora, quans ben evident que una cosas desenvolupar la tasca do-cent en una disciplina i unaaltra de ben diferent, realitzar

  • Guix 411 | Gener 2015

    RECULL

    77

    les labors de tutoria. Daquve que sigui necessari rebreuna formaci adient per dur aterme aquesta comesa.

    El llibre que presentem, coor-dinat pel professor Juan Car-los Torrego, de la UniversitatdAlcal dHenares, amb unequip (M.J. Gmez Puig, C.Martnez Vrseda i A. Negro)ja consolidat mercs a la rea-litzaci conjunta de treballsanteriors, ofereix una pro-posta rellevant que recull lesllions i les prctiques apre-ses, amb un bon grapat depropostes prctiques com aplataforma per al professorat.

    Tal com se sol presentar les-tructura de la collecci IdeasClave, de Gra, publicadaamb intenci dorientar per re-alitzar la prctica docent, cadaidea clau configura un captolque inclou un apartat En laprctica, amb propostes defitxes, casos, realitzacions,maneres de dur a terme cadaacci, etc., com tamb orien-tacions Para saber ms.

    Les idees clau que desenvo-lupen els autors en captolssuccessius sn les segents:

    donar rellevncia a la tutoriaen una educaci de qualitat;la necessitat de conixer totsi cadascun dels alumnes i lesalumnes, a fi que el tutor o latutora pugui realitzar b laseva tasca; fer que la classesigui un grup cohesionat; fa-cilitar que laula sigui un es-pai privilegiat per educar enla convivncia; ajudar i capa-citar lalumnat perqu prenguiles seves prpies decisionsacadmiques o professionals;promoure les relacions decollaboraci amb les fam-lies; concebre la tutoria coma tasca compartida, i planifi-car lacci tutorial de maneraintegral en coherncia ambels projectes del centre.

    En definitiva, es tracta dunaobra que pot contribuir a do-nar suport a les tasques delstutors i les tutores tot oferint-los recursos i propostes, mol-tes de les quals sn extretesde les bones prctiques; perexemple: com podem poten-ciar les relacions de collabo-raci amb les famlies, millorarla convivncia, fer que laclasse sigui un grup, etc.

    Antonio [email protected]

    ITWorldEdu 2015Barcelona, 25 i 26 de febrer de2015

    Esdeveniment de refernciaen el sector de les TIC i queactua com a punt de trobadaentre els professionals de le-ducaci i les empreses delsector.

    El tema central daquestcongrs ser la mobilitat i totel que gira al voltant delsdispositius mbils i apps,centrant-se en totes aquellesmetodologies innovadores,prctiques i tecnologies emer-gents que progressivamentsestan introduint en el sectoreducatiu.

    www.itworldedu.cat

    Ms informaci

    XII JornadesInternacionals de Recercaen Didctica de lesCincies Socials Facultat de Cincies de lEducaci de la UAB(Cerda nyola del Valls), del26 al 28 de febrer de 2015

    Esdeveniment organitzat pelGrup de Recerca de Didc-tica de les Cincies Socials(GREDICS) i la Unitat de Di-dctica de les Cincies So-cials de la UniversitatAutnoma de Barcelona.

    Amb el ttol Com ens pen-sem? Protagonistes de lense -nyament de les cinciessocials i la formaci del pen-sament histric, geogrfic isocial, aquestes jornades pre-tenen abordar lensenyamentde les cincies socials, la geo -grafia i la historia des dos ei-xos clau: la formaci delpensament histric, geogrfici social i el paper que tenen iel que haurien de tenir totsi totes les protagonistes delpassat i del present, siguingrups o siguin persones.

    www.gredics.org

    Ms informaci

    TROBADES

  • Guix 411 | Gener 2015

    78

    Els recursos didctics de lAgncia Espacial

    LAgncia Espacial Europea(ESA) t un apartat complet ala seva web dedicat a leduca-ci. Hi trobem nombrosos re-cursos per a mestres sobretemes com ara el sistema so-lar o la Terra, aix com sobrelexploraci espacial.

    Lapartat per a nois i noies(ESA Kids) s un espai din-mic de participaci, on es di-namitzen els projectes enmarxa, sofereix informaci so-bre diversos temes i enllaosmolt a labast i es proposenactivitats, com ara construirmodels de naus.

    Com a apartat estrella de laweb, trobem una secci espe-cfica per aprofitar el viatge dela sonda Rosetta, una missique finalitzar lany vinent,desprs de ms de 10 anys.

    http://www.esa.int/Education

    Ms informaci

    XII Edici dels Premis El CAC a l'escola Convocatria oberta fins al9 de mar de 2015

    Els Premis del Consell delAudiovisual de Catalunya(CAC), en collaboraci ambel Departament d'Ensenya-ment de la Generalitat, snuna iniciativa amb lobjectiude potenciar la competnciaen comunicaci audiovisualals centres escolars.

    Els treballs que es presentinhan destar relacionats ambla incorporaci de leducacien comunicaci audiovisual enel currculum, tractant els te-mes de la percepci, lanlisii la producci en lmbit au-diovisual. Per a cadascunade les sis categories es con-cedir un premi, dotat amb1.000 euros; i un segonpremi, dotat amb 500 euros.

    http://bit.ly/1iNOeUs

    Ms informaci

    CONVOCATRIESRECULL Cursos dels diferentsMoviments de RenovaciPedaggica de CatalunyaDiferents dates durant tot el2015

    La FMRPC po -sa a disposicide tothom elcalendari decursos que or-

    ganitzen els diferents movi-ments durant el proper any,entre els quals trobem Ju-guem a expressar-nos: Llum,color, msica i cos i Din-mica de la Rialla del Movi-ment Educatiu del Maresme(MEM Matar) o Comunica-ci audiovisual i llenguatge designes i New Resources forenglish teachers del Movi-ment dInnovaci Educativade Lleida (MIE Lleida).

    Podeu consultar-los a la sevapgina web estrenada recent-ment.

    www.fmrp.cat/agenda

    Ms informaci

    Caf pedaggic Com explica lautora daquestblog, al principi Caf Pedag-gic no era un blog personal,sin que es va crear amb laintenci de donar suport a unprojecte concret (lescola Con-grs-Indians, de Barcelona) atravs de lintercanvi de lectu-res i recursos. Poc a poc, laIsabel, mestra daquesta es-cola, ha anat donant a moltsdels textos un caire ms sub-jectiu, fruit duna reflexi teori-coprctica molt interessant. Hitrobem nombroses refle-xions prpies i alienes so-bre temes clau, des dun puntde vista molt coherent i res-pectus amb les necessitatsdels nens i nenes: els lmits, lapresncia, el poder.

    A ms, hi trobem temes desta-cats, tant en la vessant peda-ggica (intelligncies mltiples,nou paradigma educatiu) comdaltres que relacionen educa-ci i cultura (cinema, literatura,etc.). El blog es completa ambuna bibliografia recomanada.

    http://cafepedagogic.com

    Ms informaci

    WEBS