Guix Infantil Maig-Juny 2015

download Guix Infantil Maig-Juny 2015

of 2

Transcript of Guix Infantil Maig-Juny 2015

  • que pensava quefaltava alguna cosaen els corrents pe-daggics influentsavui dia a les esco-les, molts del qualsels havia radiogra-

    fiat a la revista Cuadernos de Peda-goga. Quan mexplicava el queestava fent, mimaginava una se-gona part daquella obra publicadaper lesmentada revista, de la qualen Jaume va ser director durantmolt anys i a la qual ha estat vincu-lat des de jove. Doncs no. s un textdiferent de tots els que shan escritsobre els moviments innovadors dela pedagogia. No es tracta dun textde personatges, sin de moviments.

    s un gran llibre dhistria i de pre-sent. s veritat que t un ttol ambi-cis, ja que la totalitat de lespedagogies que shi descriuen snnascudes al segle XX, per tambs cert que el seu impacte s ac-tual. I crec que estan seleccionadesper aquesta influncia davui. T lagran virtut de recollir-les i sistematit-zar-les breument, aix el lector ad-quireix una panormica global de lapedagogia corresponent i, si vol,li permet aprofundir en altres llocs.

    No es tracta dun llibre dhistria dela pedagogia sin dun llibre on sex-pliquen, de manera agrupada, elsdiscursos i les prctiques docentsque avui sapliquen en les darreresinnovacions educatives i que, peraix, existeixen no nicament textos,teories i antecedents, sin tamb ex-

    perincies escolars que situen lapedagogia en el seu context.

    Shi narren vuit pedagogies: les noinstitucionals, les crtiques, les no di-rectives, la de la inclusi i la coope-raci, la lenta, la sistmica, la deconeixement integrat i la de les di-verses intelligncies. Una selecciinteressant. Segurament, no s com-pleta, per s que hi trobem les dar -reres ms significatives. I en totes hiveiem sempre el mateix esquema:antecedents i referents, senyes co-munes didentitat, experincies, con-clusions i referncies bibliogrfiques.

    Si hi havia alg per escriure aquest lli-bre, era en Jaume Carbonell. Difcil-ment ho podria fer cap ms persona.El seu tarann de pedagog i de perio-dista li dna aquesta manera denfo-car els temes, entre el rigor i lacrnica, entre la cincia i la divulgaci.Una barreja perfecta per entrar enaquests corrents que estan marcantles didctiques actuals i les de futur.

    Una obra molt recomanable per a to-thom qui estigui interessat en leduca-ci. No podem perdre les arrels donvenim, per tampoc podem obviar lesnoves teories i experincies, perquaix ens permet avanar. En unapoca dInternet, de Google, de pgi-nes web, aquest llibre esdev impres-cindible en la nostra biblioteca. Laseva lectura ens obre un cam on lamirada pedaggica seixampla, i len-teniment ho agraeix.

    Francesc [email protected]

    El gorilla eixerit ROBERT, N.; LE BEC, G. (ill.)Barcelona. Juventud, 2014

    Aquesta s la hist-ria dun avi gorillaque s conscientque es fa gran. Undia, decideix confiaren el seu nt i li en-comana que vagi a

    buscar el menjar. El petit, que s eixerit,va content a cercar tres ous de grua. Elconte adopta lestructura que agradaals petits daquestes edats: la repeticiamb grcia, humor i suspens de les di-verses situacions que viu al llarg delcam, mentre els malentesos es vanacumulant. Finalment, tot saclareix iapareix lavi ben orgulls del petit.

    s un relat tendre, amb illustracionsen moviment i de colors vius. Mostradues generacions que es passen eltestimoni amb la confiana i lestimade fons. I toca un tema de valors: el fetde jutjar sense comprovar com hanpassat els fets que es consideren.

    Ceclia [email protected]

    Pedagogas del siglo XXI:Alternativas para la innovacineducativa CARBONELL, J.

    Barcelona. Octaedro, 2015

    Leditorial Octaedro mha enviat eldarrer llibre den Jaume Carbonell.Ell ja feia temps que men parlava.Lestava treballant amb illusi, ja

    MISCELLNIA

    Guix dInfantil | nm. 80 | p. 46-47 | maig 2015 | 46

    LLIBRES

  • l'educaci, lanlisi d'aprenentatge i elsquadres de comandament.

    www.adivinancero.com/

    Tot sobre les endevinallesQu sn, quin ns lorigen, els tipus,els temes, lanlisi i fins i tot la poesia.Tot aix i ms s el que diuen i recu-llen sobre les endevinalles els delGretel (Grup de Recerca de LiteraturaInfantil i Juvenil) de la UAB en aquestblog. I, per descomptat, hi ha una ex-tensa base de dades dendevinalles,per el blog s molt ms que aix: suna immersi al mn de lendevinalla.T algun defecte tcnic, com enllaostrencats o el fet que les endevinallesen si sn en pdf. Per vaja, per a lsa classe, nhi ha de sobres.

    https://endevinalles.wordpress.com

    Ms informaci

    Ms informaci

    Guix dInfantil | nm. 80 | maig 2015 | 47

    MISCELLNIA

    II Congrs AMEI-WAECEMadrid, 30 i 31 de maig de 2015

    L'Associaci Mundial d'Educadors In-fantils (AMEI-WAECE) convoca la se-gona edici d'aquest congrs amb ellema Per l'excellncia en l'educacide 0 a 3 anys, en qu es proposarani analitzaran programes atractius itils perqu els centres on es desen-volupen assoleixin el nivell d'ex -cellncia que es mereixen.

    http://bit.ly/1AE6jsR

    VI Trobada APFRATOGranada, del 5 al 7 de juny de 2015

    L'Associaci Pedaggica FrancescoTonucci organitza aquest esdeveni-ment centrat en el dret dels nens aljoc, l'autonomia i la participaci. Diri-git a docents, famlies, institucions,

    Ms informaci

    organismes oficials... aix com totesaquelles personesinteressades tant

    personal com professionalment enl'educaci i en el treball compartit al'hora d'educar.

    http://bit.ly/1OOoOBv

    XXII Congrs InternacionaldEducaci i AprenentatgeMadrid, del 9 a l11 de juliol de 2015

    Aquest congrs abordar una mpliagamma de temes d'inters en les di-verses disciplines que ocupen actual-ment l'educaci i l'aprenentatge. Enaquesta edici, el tema principal serl'aprenentatge digital, tenint en compteles rees segents: l'avaluaci forma-tiva, l'avaluaci contnua, el criteri d'a-valuaci amb referncia, els tutorsintelligents, la mineria de dades per a

    Ms informaci

    WEBS

    TROBADES

    PARLEMDE...

    Bones prtiquesdangls al 3-6 ,!7HB5H7-fg2000 000081

    Juliol - Agost 2015 | 6,50

    81dInfantil |

    I EN EL PROPER NMERO...

    PARLEM DE... Bones prctiques dangls al 3-6

    REFLEXI Entrevista a Noem Beneito (Xarxa Pikler, Argentina)

    EL DIA A DIA Estrs emocional: quan la tristesa apareix en forma de rbia