Infantils recomanats 2014

21
INFANTILS RECOMANATS BIBLIOTECA de CAMBRILS 2014 www.cambrils.cat/biblioteca

description

Guia de lectura

Transcript of Infantils recomanats 2014

INFANTILSRECOMANATS

BIBLIOTECA de CAMBRILS

2014

www.cambrils.cat/biblioteca

llegir sense saber-nerecomanable de 0 a 3 anys

ADAMS, Tom Un món de molècules: química divertida per a gent curiosaBarcelona: Cruïlla, 2013 I LLIBRE JOC

Proposta lúdica i educativa que explica als més joves –a partir de 7 anys- els fonaments de la química -la ciència que estudia els àtoms, els elements i les molècules, i també com reaccionen- amb exemplesextrets de la vida quotidiana. Hi podem aprendre tot girant les rodetes, apujant les solapes isorprenent-nos amb els desplegables; també provant de fer els experiments que ens proposa.És un llibre que pot respondre a moltes de les preguntes que de vegades fan els més petits, perexemple: Com esclaten els focs d’artifici? Per què fa tanta angúnia mossegar una llimona?

Llibre pop-up, amb solapes, que ens introdueix alhora en el càlcul i el coneixement de diversos animals.A cada pàgina trobem un o més animals i un enunciat que ens diu el nombre i el nom de l’animal així comuna de les seves característiques. En una pestanya lateral trobem el número i en obrir-la descobrim elpop-up, una xifra aràbiga que té la característica de l’animal, per exemple el 2 és ratllat com la zebra, el 3clapejat com el guepard, etc.Us el recomano perquè és una bona manera d’aprendre jugant. També m’han agradat molt lesil•lustracions que respecten la morfologia de cada animal sense perdre un cert aire infantil que la fa moltatractiva.

HORÁCEK, PetrCompta animalsBarcelona: Joventut, 2012I LLIBRE JOC

Els Cap de drap són una colla d’animalons, de drap, protagonistes d’una sèrie de dibuixos animats.Mantenen les característiques dels diversos animals dulcificades i tenen sentiments i comportamentshumanitzats. A La cremallera de la Rita ens els trobem disposats a sortir a jugar al parc, però és un dia molt fred i totses preparen posant-se roba d’abric. La Rita està molt enfeinada botonant-se l’abric, perquè ja sabemque les girafes tenen un coll molt llarg i el seu abric té un munt de botons. Els seus amics li regalaran unabric nou que porta una cremallera, que li estalviarà un munt de temps perquè és molt senzill pujar-la ibaixar-la. Ho podem comprovar amb la cremallera de la coberta!A El botó de la Mumu ens trobem els nostres amics junts al parc, quan de sobte es troben amb un botó.No és de cap d’ells tal i com van comprovant i de sobte s’adonen que falta la Mumu. Tots plegats vancap a casa seva i ella en veure’ls es posa tota contenta perquè aquell botó li feia falta per poder tancar laseva jaqueta i sortir ben abrigada. Podem jugar a botonar i desbotonar amb la jaqueta de la coberta.

JAMMES, LaurenceLa cremallera de la RitaBarcelona: Lupita, 2012 BEBETECA I1 CAP

JAMMES, LaurenceEl botó de la MumuBarcelona: Lupita, 2012BEBETECA I1 CAP

NAVARRO, Àngels 15 són quinze Barcelona: Barcanova, 2013BEBETECA I1 BAR

El títol d’aquesta imaginativa proposta fa referència als objectes, personatges o animals que trobaremrepartits en deu escenaris diferents, presentats amb la tècnica del collage. En cadascun d’ells trobaremobjectes de tota mena –robots, insectes, peixos, pastissos, etc.- que s’amaguen i camuflen. Al finaltrobem encara més propostes de recerca vinculades a tots els escenaris i un parell de fulls amb lessolucions per si hi ha algun detall que se’ns ha escapat i no sabem com trobar.És una bona proposta per a totes les edats ja que estimula capacitats com l’observació i la concentracióque són útils i necessàries en tots els moments de la nostra vida.

NAVARRO, ÀngelsBestiariBarcelona: Combel, 2013I LLIBRE JOC

Aquest bestiari és un llibre difícil de classificar: està ple d’animals representats per dibuixos quemantenen les seves característiques simplificant-les; cadascun està presentat per un rodolí i a cadadoble pàgina ens trobem amb una proposta de joc que posa a prova el nostre enginy. A més els animalscanvien de color, es comporten de manera estrafolària o fins i tot juguen a fet i amagar. A la contraportadai dintre d’un sobre una nova proposta de joc, ens anima a compartir el nostre temps lliure amb aquestsnous amics.Agafeu-lo, segur que us proporcionarà moments de diversió i aprenentatge!

O'LEARY, JohnEl detectiu Grapes i el cas del gat d'or: un misteri interactiuper investigarBarcelona: Combel, 2009I LLIBRE JOC

Llibre joc protagonitzat pel gos detectiu Dick Grapes, expert en disfresses, desxiframent de codis,localització de pistes, raonament deductiu i karate. Des de la primera pàgina, d’aquesta aventura,l’acompanyarem en la seva investigació i anirem descobrint les pistes que ens portaran cap a la resoluciódel cas. Ho farem de manera amena i divertida gràcies als encunyats que acompanyen els diferentsescenaris on transcorren els fets i a l’ajut inestimable del bloc de notes del detectiu.Recomanat per treballar l’observació i les habilitats deductives. També pot ser un divertit recurs perinvestigar i jugar en família.

Àlbum il•lustrat de gran format ple de propostes suggerents que ens presenten als diversos animalsmarins. Els trobem representats per la seva silueta en negre i quan aixequem la solapa tal com és enrealitat, amb tots els seus colors; els mol•luscos ens permeten que els obrim per veure’n l’interior; elscrustacis només ens mostren un detall i en aixecar la solapa ens sorprenen encunyats i finalment elspeixos tallats a trossos ens proposen que els completem i n’aprenguem el nom. Us el recomano per la seva qualitat i bellesa així com per les possibilitats de joc i d’aprenentatge que ensproposa.

PITTAU, FranciscoA l'aiguaBarcelona: Cruïlla, 2013I LLIBRE JOC

aprenc a llegirrecomanable a partir de 3 anys

MODÉRÉ, ArmelleEls meus primers contes curtsBarcelona: Bruíxola, 2013I1 BRU LLETRA DE PAL

Aquest recull de catorze contes protagonitzats per la Nené i el seu inseparable nino Cuquet ens parlende les rutines quotidianes de qualsevol nen o nena del nostre món: vestir-se al matí, l’hora del bany, demenjar, d’anar a dormir, etc. Tot explicat des del punt de vista de l’infant, amb frases curtes i escrites enlletra de pal. Està acompanyat d’unes il•lustracions molt expressives que permeten seguir la història ambfacilitat.El llibre forma part del Projecte 0 a 3 anys, una col•lecció que vol aportar materials per aldesenvolupament emocional, lingüístic i sensorial dels infants.

Àlbum il•lustrat, de petit format, protagonitzat per les diverses famílies de marmotes que viuen a lamuntanya. Quan la tardor s’acosta i els dies són més curts i freds, totes les marmotes adultes s’afanyen apreparar el cau per a hivernar, però els petitons no estan disposats a anar tan aviat a dormir.Us el recomano per les divertides i tendres il•lustracions de Coralie Saudo, pels múltiples recursos dejoc que ens proposa, i també per ser un bon recurs a l’hora d’anar a dormir, un moment sempre difícil perals menuts de la casa.

SNITSELAAR, NicoleLes marmotes fan vagaBarcelona: Comanegra, 2013I1 COM LLETRA PAL

recomanable a partir de 3 anys

MOLIST, PepEls nens voladorsBarcelona: Baula, 2012I1 CON LLETRA LLIGADA

Àlbum il•lustrat de la col•lecció Contes esbojarrats formada per textos en lletra lligada, i amb històriesplantejades amb humor, ironia i un punt de surrealisme. Aquest està protagonitzat per la Roser que estroba una velleta que li demana menjar, ella li regala el seu esmorzar i la velleta a canvi li concedeix un do.Només puc afegir que la història fa honor al títol de la col•lecció i que us farà passar una estonaesbojarrada i divertida, però també us farà pensar perquè més enllà de l’anècdota que s’hi explica ensparla de perseguir la felicitat, de defensar les teves eleccions sense por i escollint allò que et dicta elcor. El text original de Pere Calders ha estat adaptat per Pep Molist i il•lustrat per Lluís Farré que li haacabat d’aportar el to desenfadat i colorista que tant li escau.

MOLIST, PepSorra a les sabatesBarcelona: Bambú, 2013I1 PAS Lletra lligada

En Roc, el bibliotecari, va somriure quan va veure la Maria a l’espai de la biblioteca per als més petits.Estava envoltada de llibres... Així comença aquest llibre, de lletra lligada, que m’ha encantat per l’amor capa la lectura que tot ell traspua. El text està acompanyat per les il•lustracions de Maria Espluga, de colorsintensos, traç molt personal –ulls petits, nassos tirant a grans, cossos rodonets- i perspectiva audaç, quefaciliten que els no lectors es puguin endinsar igualment en la història sense dificultats.El llibre pertany a la col•lecció Pas de lletra. El text en lletra lligada i traç gruixut està sempre a la planaesquerra, i a la plana dreta hi trobem la il•lustració corresponent. A la part posterior del llibre hi ha unresum de l’argument i dels temes que tracta, fet que pot ser d’ajuda per a pares o educadors que volentreballar un tema concret.

L’Olivia és una porqueta eixerida i amb molta personalitat que en aquesta nova aventura té problemes: estàdeprimida! Els seus pares es preocupen, li pregunten què li passa i ella els explica que té una crisid’identitat, que no sap què vol ser en fer-se gran; la mare queda astorada i el pare li respon que sempreserà la seva princeseta però l’Olivia no acaba de veure-ho clar. Ella vol ser diferent, troba que això de serprincesa està sobrevalorat. Què la farà especial si tothom vol ser el mateix?Us el recomano per la frescor de la història, per posar-nos un somriure als llavis quan el llegim ja quequants de pares no ens hem trobat amb situacions com les que dibuixa Ian Falconer. També per lesil•lustracions, de traç aparentment senzill, on predominen negres, grisos, el vermell Olivia i evidentment elrosa de les princeses.

FALCONER, IanL’Olivia i les princesesValència: Andana, DL 2013I1 AND

Aquesta nova aventura, escrita i dibuixada per l’Oliver Jeffers amb el seu estil habitual i un puntd’innovació (els fons alpins), està protagonitzada pel Wilfred, un noiet que un dia es troba amb un ant idecideix convertir-lo en la seva mascota. Li posa un nom i li dóna tot un seguit de normes i regles, que elpobre ant de vegades compleix i d’altres no.Us el recomano perquè passareu una molt bona estona amb en Wilfred i l’ant, que ell anomena Marcel. Ésa més un fantàstic punt de partida per a reflexionar sobre l’amor i la llibertat, l’egoisme i l’afany depossessió.

JEFFERS, OliverL'ant és meuAlgemesí: Andana, 2012I1 AND

STEFFENSMEIER, AlexanderLa Florentina vol veure mónBarcelona: Barcanova, 2013I1 BAR

Àlbum il•lustrat protagonitzat per la Florentina, una vaca entremaliada i peculiar. Aquesta nova aventuras’inicia quan a la granja on viu reben una postal del carter, que ha marxat de vacances, enviant-lossalutacions i explicant-los que s’ho passa la mar de bé.Recomanat pels seus dibuixos plens de detalls, d’optimisme i de sensibilitat i per la història que ensensenya que no cal anar molt lluny per descobrir allò que ens fa realment feliços.

McKEE, DavidL’ElmerBarcelona: Beascoa, 2012I1 BEA

Aquest àlbum il•lustrat, que ja és tot un clàssic, està protagonitzat per un elefant de colors; la seva pell tétots els colors: groc, taronja, rosa, blau, verd, etc. En un primer moment ell no li dóna importància a aquestadiferència però com que sempre hi ha rialles allà on es troba, comença a pensar si això es deu a que elsaltres elefants se n’hi burlen. Així que un bon dia marxa lluny del ramat disposat a convertir-se en unelefant com cal: un elefant de color gris.Us el recomano perquè és un àlbum visualment molt bonic; cridarà l’atenció dels més petits, per la qualitatde la il•lustració i el seus colors vistosos. A més és molt adient per a compartir en família i comentar elsvalors que ens transmet la seva història: amistat, comprensió i respecte a la diferència.

El protagonista és un infant que veu art a tot arreu, però la seva mare va d’ensurt en ensurt a causad’aquestes aficions artístiques. Per al petit tot resulta una font d’inspiració: les textures, els penja-robes,la nevera i especialment les parets de la seva casa. Res no s’escapa al seu talent creatiu, ni tan sols el gatque prou que ho intenta.Us agradaria conèixer al petit artista? O potser ja en teniu un a casa vostra?

ALTÉS, MartaSóc un artistaBarcelona: Blackie Little Books, 2014I1 BLA

Aquest àlbum, que ja és tot un clàssic, conté la versió que d’una cançó tradicional anglesa en fa el poetaMichael Rosen i il•lustra Helen Oxenbury. Un pare de família proposa als seus quatre fills, que són unsaventurers intrèpids, anar a caçar l’ós. Primer es trobaran amb un camp ple d’herba, després detravessar-lo es trobaran amb un riu, amb un bosc, amb el vent fins arribar a una cova negra. Què passaràllavors?Us convido a que descobriu aquest fantàstic àlbum que alterna les imatges en blanc i negre –per alsmoments de descans– amb el color –per als moments d’acció–. Estic segura que passareu una molt bonaestona amb els vostres intrèpids aventurers!

ROSEN, MichaelAnem a caçar un ósBarcelona: Ekaré, 2013I1 EKA

GUTIÉRREZ GÓMEZ, IreneLa formigueta que va perdre la seua fileraValència: Ajuntament de Castelló de la Plana, 2013I1 GUT

Aquest àlbum guardonat amb el 13è premi de literatura infantil il•lustrada Tombatossals, explica la històriad’una formigueta que surt del formiguer amb les seves companyes i com que es queda badant, es perd.Tot seguit comença a demanar ajuda als diversos animals amb els que es va trobant per mirar de trobar laseva filera.Us el recomano especialment pels valors que incorpora com el coratge de l’animosa formiguetaprotagonista. Al final de llibre trobareu també la traducció al castellà i a l’anglès amb una miniatura de lail•lustració inicial.

ROBERT, JuditUn cabdell de fil màgic = A magic ball of yarnBenicarló: Onada, 2013I1 IMA

Quin regal més estrany! Vaig pensar tot mirant el cabdell... No sé què en faré amb tot aquest fil! Així que,sense més ni més, el vaig deixar oblidat al prestatge del magatzem, al costat de les pintures, les eines i elspinzells. Tanmateix, amb el pas de les estacions, aquell cabdell de fil s’anirà convertint en un elementinsubstituïble que ajudarà la nostra protagonista: a lligar un gerani trencat, a tancar una maleta massaplena, a fer braçalets, a teixir una bufanda, a enfilar-hi somnis i desitjos...Us recomano que l’incorporeu a la vostra biblioteca, perquè és un llibre que no us deixarà indiferents, queredescobrireu en cada nova lectura i que té unes il•lustracions d’Evelyn Roca Schöpe plenes depersonalitat i de petits detalls que esperen que els descobriu. Acaba d’arrodonir la proposta un apèndixamb la traducció a l’anglès, obra de James Dill, una proposta de manualitats i una guia de lectura per apares i educadors.

CORDELL, MatthewHola! Hola!Barcelona: Joventut, 2014I1 JOV

Una nena és a la seva habitació, sola: el seu mòbil no té senyal, l’ordinador s’està carregant, ha acabat lapartida a què estava jugant i a la televisió només repeteixen dibuixos que ja ha vist. Quan surt de l’habitacióes troba amb la seva família ocupada, cadascú amb el seu estri electrònic. Ella els va dient hola, però totsestan tan enfeinats que ni se n’adonen. La nena sospira resignada i trista perquè té ganes de jugar i voldriacompanyia, així que quan per la porta oberta s’escapa una fulla decideix seguir-la. A l’exterior continuasaludant les fulles, les flors, les marietes i fins i tot un cavall que s’està abeurant en un riu i que per asorpresa seva li retorna la salutació.Us el recomano especialment per les expressives il•lustracions i pel tema que aborda: cada cop més elsaparells electrònics reclamen la nostra atenció constant en detriment de la comunicació verbal i larealització d’activitats a l’aire lliure. Estem disposats a donar-los tant de protagonisme? On deixem laconversa i el joc personals?

FARDELL, JohnEl dia que es van menjar en LluísBenicarló: Joventut, 2013I1 JOV

Àlbum il•lustrat protagonitzat per dos germans, en Lluís i la Sara, que surten de passeig pel bosc. Quanmés contents i engrescats estan al Lluís se’l menja un Glupiglop i la seva germana inicia l’aventura derescatar-lo.Us el recomano perquè és una d’aquelles històries d’alè clàssic on el protagonista ha de viure un muntd’aventures per aconseguir el seu objectiu, per la qualitat de les il•lustracions, plenes de detalls i amb uncert aire de còmic, i per l’expectació creixent que és capaç de crear.

HILLS, TadEl Roc escriu una històriaBenicarló: Joventut, 2013I1 JOV

El gosset Roc que ja va aprendre a llegir en un altre àlbum, ara ens proposa una nova aventura perquè volaprendre a escriure. Ell ja coneix moltes paraules i pensa que serà capaç d’agrupar-les per escriure unahistòria. Quan comenci a fer-ho s’adonarà que necessita inspiració, una mica d’imaginació i evidentmentl’ajuda d’algú molt important: el petit canari, que ja l’ajudava a aprendre a llegir.Les il•lustracions, en colors pastel i formes arrodonides, destaquen tota la gama de sentiments i emocionsque experimenta el protagonista i tenen forma de vinyeta o són a pàgina completa per acompanyar millor eltext i facilitar-ne el seguiment.Us el recomano perquè ens pot ajudar a incentivar als petits que s’inicien en el procés d’aprendre a llegir iescriure. Segur que se sentiran identificats amb les dificultats i els èxits de Roc.

LAMINACK, LesterTres gallines i un paóBarcelona: Joventut, 2013I1 JOV

Àlbum il•lustrat protagonitzat per les gallines i el paó, del títol, que viuen a la granja dels Tucker. Allí totsels animals tenen la seva pròpia ocupació i mai no hi passa res fora de l’habitual fins que hi arriba el paó itot comença a canviar.Us en recomano la lectura perquè es tracta d’una història circular, divertida, narrada amb una gran riquesalèxica i amb unes il•lustracions fantàstiques, que ajuden a seguir la història sense avançar-ne cap detall.Tingueu-lo molt en compte quan busqueu un llibre per parlar als infants de l’enveja, d’aprendre a valorar lafeina i l’esforç dels altres, hi trobareu un aliat que ho farà entenedor i alhora divertit.

recomanable a partir de 6 anysja sé llegir

ROVIRA ROVIRA, DolorsEl viatge de la ShalakaVilafranca del Penedés: Edicions i Propostes Culturals Andana, 2012I2 AND

Aquest àlbum ens parla de la tradició castellera, mostrant els paral•lelismes entre una festa tradicionalde l'Índia i la nostra, aquí a Catalunya. L’autora del text, Dolors Rovira, va fer un viatge a l'Índia amb elseu fill Fèlix, que és casteller; allí va conèixer la festa del Janmashtami i va sentir l’impuls d’escriureaquesta història com un homenatge als bastidors de torres humanes. El viatge està il•lustrat per AnnaMongay que amb els seus expressius dibuixos de colors vius facilita que els més petits, que encara nosaben llegir bé, puguin seguir la història.

HIBERNIA, EvaRatlles blavesBarcelona: La Galera 50, 2013I2 GAL

Àlbum il•lustrat que ha guanyat el 15è premi Hospital Sant Joan de Déu. Ens explica com un nen va acomprar roba amb la seva mare, que és una cosa que no li agrada gens. Quin sentit té anar-se emprovantpeces de roba, embotit en un emprovador minúscul?Us el recomano perquè segur que molts petits, i potser alguns pares, s’hi sentiran identificats. Posahumor i un punt de surrealisme a situacions que basculen entre la quotidianitat i la fantasia, i té unesmagnífiques il•lustracions de la dissenyadora gràfica tailandesa Nilobon Kijkrailas, que segur que usenamoraran.

NIVOLA, Claire APlantant els arbres de Kenya: la història de Wangari MaathaiBarcelona: Joventut, 2012I2 JOV

Wangari Maathai, premi Nobel de la pau 2004, va néixer a Kenya i ens conta que quan era petita el seupaís era ben verd. Després va marxar a viure i estudiar als Estats Units i quan va tornar va trobar que elpaisatge havia canviat radicalment i ja era més marró que verd. Molts arbres havien desaparegut ja quel’extensió dedicada a l’agricultura comercial havia augmentat però aquest canvi no afavoria a la gent queestava més desnodrida i passava fam; la llenya i l’aigua que necessitaven calia anar a buscar-les cadadia més lluny, així com les pastures per als ramats. La Wangari va decidir posar-hi remei i va ensenyarles dones a recuperar els arbres i conreus tradicionals. Aquest va ser l’inici del moviment Cinturó verdamb el que es va aconseguir plantar més de trenta milions d’arbres i que Kenya recuperés el color verdde les seves terres.Especialment recomanat per aprendre a valorar i estimar la natura, i molt especialment per als petitsecologistes.

FRISCH, AaronLa caputxeta vermellaSant Cugat del Vallès: Símbol, 2013I2 SIM

Àlbum il•lustrat, guardonat amb el Premi Llibreter 2013, que parteix d’un argument de RobertoInnocenti, que també n’és l’il•lustrador, i amb textos d’Aaron Frisch. La història és una lliure interpretaciódel conte clàssic de la Caputxeta, amb variacions prou importants com que succeeix en una ciutat i que lanena té nom (Mireia en la versió catalana i Sofía en la castellana). El conte manté l’esperit original en elsentit d’avisar els infants sobre els perills que es poden trobar a l’exterior, en el camí cap a la seva vidaadulta. En el clàssic es representava amb el bosc i el llop i en aquesta nova versió en una ciutat plena decontradiccions.Us recomano que el llegiu en família, segur que cada vegada que el mirareu/llegireu hi descobrireualguna cosa nova!

SIERRA i FABRA, JordiManual d’instruccionsBarcelona: Edebé, 2013I2 TRE

Aquesta aventura adreçada als petits lectors ens proposa que anem de viatge per l’espai en recerca denous mons. Així doncs pugem a la nau Lliure i acompanyem l’oficial M i l’exploradora Q, juntament ambalguns robots amb nom de mascota i diferents característiques. Tot va bé fins que reben l’avís de latroballa d’un planeta-promesa, de característiques similars a la Terra i es decideixen a iniciarl’exploració...Us el recomano especialment perquè hi descobrireu els poders insospitats dels llibres i les il•lustracionstendres i coloristes de Francesc Rovira.

lectures per compartirrecomanable de 5 a 9 anys

MARLETLa increïble història del nen menjaparaulesBarcelona: Babulinka Books, 2013RECEPTES PARES I1 BAB

Un bon dia el protagonista d’aquest llibre es menja una paraula i com que és Alegria, es posa la mar decontent i es passa el dia rient; un altre dia es menja la paraula Por i es passa el dia tot angoixat i així vamenjant paraules que el fan sentir millor o pitjor segons l’emoció o el sentiment que representen.Tanmateix arriba un moment que el nostre protagonista decideix que no menjarà cap més paraula, peròcom això el fa sentir buit per dins, canvia d’opinió i torna a menjar-se’n i a sentir-se tan feliç com sis’hagués menjat un pastís de xocolata. I penseu que aquí s’acaba la història, doncs no, encara no...És un bon àlbum per compartir amb els petits i ensenyar-los a concretar sentiments i emocions i aixíentendre què passa al seu interior.

MIYAKOSHI, AkikoConcert de pianoBarcelona: Ekaré, 2013RECEPTES PARES I1 EKA

La Momo ha d’interpretar el seu primer concert de piano i està il•lusionada alhora que nerviosa. Quanarriba al teatre el cor li batega molt de pressa i ella no pot parar de repetir que tot sortirà bé i d’estrènyerla partitura amb força, fins que apareix una ratolineta que està tan nerviosa i va tan mudada com ella, illavors...És un àlbum que ens parla d’emocions i de sentiments, a través de dues històries paral•leles -la de Momoi la de la ratolineta- on es barregen la fantasia i la realitat i que estan il•lustrades de manera deliciosa.

LLENAS, AnnaEl monstre de colorsBarcelona: Flamboyant, 2013RECEPTES PARES I1 FLA

El protagonista d’aquest àlbum, el monstre de colors, s’ha despertat molt desorientat perquè s’ha fet unbon embolic d’emocions. Sort que té una amiga que l’ajuda i li explica que les emocions totes juntes ibarrejades no funcionen bé. Ha d’aprendre a separar-les i endreçar-les perquè cadascuna faci la sevafunció.Us el recomano perquè a part de ser un àlbum de gran atractiu visual és una eina perfecta peridentificar les nostres emocions més bàsiques, per exemple: l’alegria, la ràbia, la por, la tristor, etc. Perajudar-nos en aquesta tasca els assigna un color a cadascuna: alegria: groc; ràbia: vermell; por: negre;tristor: blau i ens fa pensar en com ens sentim quan les experimentem. Segur que ara ja ho entenem o hopodem explicar molt millor, no?

LAVOIE, MathieuPerò papa! Barcelona: Joventut, 2013RECEPTES I1 JOV

Una altra història protagonitzada per un pare que intenta que els seus fills se’n vagin a dormir. Ells no hiestan gaire disposats i cada vegada que el pare els dóna la bona nit troben una excusa per tornar-lo acridar.Us el recomano perquè és una història amb la què us podeu identificar fàcilment, sobretot si teniu fillspetits, i amb unes il•lustracions de Marianne Dubuc que ens presenten els protagonistes amb moltaexpressivitat i tendresa.

STEIN, David EzraLa gallineta xerrapetaBarcelona: Joventut, 2012RECEPTES I1 JOV

Àlbum il•lustrat, premiat amb el Caldecott honor en l’edició 2011, que ens explica amb tendresa i humorintel•ligent les desventures d’un pare a l’hora de fer que la seva filla s’adormi, i per aconseguir-ho quèmillor que explicar-li un conte.Us el recomano per la vistositat de les seves il•lustracions, executades en diverses tècniques. M’haagradat especialment com varia la il•lustració en funció de la història principal -entre el pare i la filla- oamb la narració de contes que inicia el pare i finalment amb el conte que inicia la gallineta.

GRUSS, KarinLa zapatilla rojaSanta Marta de Tormes: Lóguez, 2014RECEPTES PARES I2 LOG

Àlbum il•lustrat premiat per la Fundació Buchkunst que és una crònica sobre la guerra. No es cita el nomdel conflicte, ni on passa, tan sols sabem que el nom de l’infant protagonista és Kenan i que l’autor vaescriure, el text, sota la impressió rebuda pels enfrontaments a la franja de Gaza. Les magnífiquesil•lustracions, de tipus còmic i majoritàriament en blanc i negre, són obra de Tobias Krejtschi.La història comença quan un periodista rep una trucada al mòbil que l’informa que han disparat contra unautobús escolar. Marxa cap a l’hospital a fer un reportatge. En un determinat moment la mirada delfotògraf canvia perquè ja no és capaç de fotografiar amb una mirada distant, s’hi sent implicatemocionalment: ja no hi veu al Kenan sinó a tots els nens innocents castigats per una guerra inhumana iespecialment al seu nebot.Us el recomano per la força i l’impacte del seu missatge: la injustícia i l’horror de la guerra i la pèrdua devides innocents, especialment les dels nens. Crec que pot ser molt valuós tant per a pares comeducadors.

RODRIGUEZ, Béatrice Ladrón de gallinasBarcelona: Libros del Zorro Rojo, 2010RECEPTES PARES I1 ZOR

Àlbum il•lustrat sense paraules, tan sols amb imatges que ens expliquen la història d’aquest lladre degallines del títol. Tot comença quan un matí uns amics –un ós, un conill, un gall i unes gallines amb pollets-es preparen per esmorzar, però amagada entre les bardisses hi ha una guineu que es mira enllaminida unade les gallines. En un descuit la guineu s’emporta la gallina que escataina desesperada. A partir d’aquestmoment els amics iniciaran l’aventura de rescatar la gallina, però arribaran a temps?, es trobaran amb unasorpresa?Us recomano aquest àlbum per la seva proposta original i divertida: en podeu fer una lectura compartida ianar afegint les descripcions i diàlegs que acompanyarien l’àlbum en una versió més tradicional. Tambéper les fantàstiques i expressives il•lustracions i pels valors que ens proposa: si treballeu l’amor ol’amistat és un recurs a tenir molt en compte!

per saber-ne mésrecomanable a partir de 3 anys

SIERRA, EsperançaQuin cacau de Nadal! Barcelona: Mediterrània, 2013I NADAL

Els Cacaus són una colla de personatges fets a ganxet (amigurumis) que protagonitzen un muntd’aventures divertides i esbojarrades. Avui us els presentem en la seva primera aventura nadalenca: enJep, el camell, ha escoltat un comentari poca-solta de la Melissa i s’ha disgustat tant que s’ha posat abeure’s tot el vi ranci que en Sam i el seus amics havien deixat preparat per als Reis Mags i hadesaparegut. Els seus amics, en no trobar-lo a casa, es tornaran bojos buscant-lo per Barcelona. Eltrobaran? La Melissa es disculparà? Si vols descobrir-ho obre les pàgines del llibre, segur que t’hopassaràs genial!

LILLEY, Kate Manualidades ecológicas para niñosBarcelona: Juventud, 2012I Manualitats

Aquest recull conté 35 idees per a posar en pràctica amb infants i pensades per aprofitar aquells materials quetenim a casa donant-los una nova oportunitat d’ús. Està estructurat en diversos apartats on cadascú hi trobaràaquelles manualitats que més li puguin agradar o que més’adeqüin als seus interessos i habilitats. Tant la realitzacióde les manualitats com la preparació de diversos materials estan explicats amb detall i acompanyats defotografies.Us el recomano perquè a més de fer propostes divertides i interessants anima tothom a reciclar, aprofitant aquellsmaterials que tenim a l’abast per fer les nostres creacions.

GASOL, AnnaLa carta als Reis Barcelona: Baula, 2012I NADAL

Àlbum de la col•lecció Contes d’ara, adreçada als primers lectors, escrita en lletra lligada i amb il•lustracionscoloristes i a tota pàgina. Està protagonitzat per la Paula i el Marc, dos bessons que estan molt enfeinats escrivintla carta als Reis i entregant-la al Patge reial; tanmateix la Paula està preocupada perquè té la sensació d’oblidaralguna cosa. L’endemà al matí es desperta tota esverada perquè ara ja sap què es va oblidar: la carta no duiaremitent i potser els Reis no sabran on portar els regals...Us animo a descobrir-ho llegint aquest conte en el què a més aprendrem moltes coses sobre la tradició dels Reis,el tortell, etc.

per saber-ne mésrecomanable a partir de 5 anys

DURAN, Teresa Les tres reines d’OrientBarcelona: La Galera, 2012I Tradicions

A l’Orient hi havia tres regnes petits i veïns, que estaven governats per reis diferents. Els tres reis eren mags i savisi compartien una gran amistat, com també feien les seves esposes. Cada nit pujaven al terrat per mirar els estels idistreure’s de la pena de no tenir cap nadó a palau, fins que una nit van baixar corrents i de pressa i es van posaren marxa sense ni acomiadar-se.Us el recomano perquè explica la història dels Reis des d’una altra perspectiva, posant una mica d’humor id’originalitat i amb unes il•lustracions expressives que moltes vegades us posaran un somriure als llavis.

BALDÓ, Estel La sardana i altres danses Barcelona: Barcanova, 2013I Tradicions

Àlbum de la col•lecció El bosc de colors que presenta en doble pàgina una il•lustració i el text en lletra de pal illetra lligada. La Laia i el Roc van a ballar sardanes i ens expliquen que és una dansa que es balla en rotllana, on hicap tothom i que la música és interpretada per una cobla, de la qual ens presenten els instruments.Us el recomano per a treballar de manera amena la lectura amb els més petits.

Àlbum il•lustrat, de la col•lecció Tradicions en rodolins, que explica què és una mona. Ho fa mitjançant lesexplicacions de l’Helena a la seva amiga Xiu, que ve de la Xina i no en sap res, d’aquesta tradició. Totes duesaniran a casa de l’àvia perquè les ajudi en l’elaboració d’una mona.Us el recomano pels textos en forma de rodolins, que el fan ideal per a una lectura compartida i en veu alta.També per les il•lustracions de la Viuleta, plenes de color i expressivitat, que faciliten als més petits el seguimentde la història i que n’identifiquin els detalls.

DALMASES, AntoniLa monaBarcelona: Cruïlla, 2013I Tradicions

ROIG, RogerFem una mona de Pasqua? Valls: Cossetània, 2013I Tradicions

Àlbum il•lustrat, de la col•lecció El Patufet i les tradicions catalanes, on aquest personatge protagonista d’un delscontes clàssics més coneguts ens explica les tradicions festives del nostre país.Els textos breus i en forma de rodolins, acompanyats per les il•lustracions d’Hugo Prades, ens expliquen comdesprés de la Quaresma arriba la Pasqua i amb ella la benedicció de palmes i palmons, les celebracionsde Setmana Santa, i el regal que tots els padrins i padrines fan als seus fillols: la mona. Les celebracions acabenamb la sortida al camp del Dilluns de Pasqua, quan aprofitant que ja fa bon temps les famílies surten a fer unamenjada que té com a postres: la mona!

MASANA i SOLER, Heribert 100 gegants: petita guia dels gegants de CatalunyaVilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2013 I Tradicions

Els gegants i les gegantes són uns elements emblemàtics de totes les festes majors d’arreu del país. N’hi ha a totsels municipis i de vegades més d’una parella. En aquesta recopilació trobarem les parelles de gegants mésoriginals i amb més història, endreçades per províncies, amb un calendari de les sortides i ballades que facadascuna i una fitxa que els presenta visualment, amb dibuixos de JuanolO, indica l’any de la seva construcció,el taller que els va realitzar i alguna curiositat.Recomanat especialment per a compartir en família. Estic segura que els més petits senten molta curiositat peraquests elements del seguici festiu que encapçalen les nostres festes i pot ser una bona idea descobrir plegatsals gegants més petits del món, als gegants negres, moros, xinesos, egipcis, indis, etc.

MOLIST, PepGuirigall al mercat: la llegenda del mercat de CalafEl Papiol: Efadós, 2012I Tradicions

Àlbum il•lustrat protagonitzat pel Pere, un noiet, a qui els pares encarreguen que vagi al mercat a vendre bestiar.En sortir de casa troba que fa moltíssim fred, però s’abriga i continua cap al mercat on es troba que amb el fredles paraules es glacen a la boca de la gent i s’enfilen com si fossin globus fins a formar un núvol ben espès quecobreix la Plaça Gran.Us el recomano perquè a més de saber d’on ve aquella expressió "sembla el mercat de Calaf" hi descobrireuunes il•lustracions plenes de sensibilitat i de detalls, de la Mercè Galí, que enriqueixen i acompanyen el text.

LIGNEREUX, Yves Els dinosauresBarcelona: Cruïlla, 2013I Dinosaures

Els dinosaures fascinen els homes per les seves dimensions imponents i el seu aspecte aterridor. Han estatcomparats amb els dragons dels contes i les llegendes. Avui dia són els herois de novel•les, dibuixos animats,jocs...Llibre de coneixements, il•lustrat amb fotos i dibuixos, que ens explica tot allò que volem saber sobre aquestsanimals que van poblar el nostre continent durant el Mesozoic. Aprendrem com vivien, de què s’alimentaven, quantmesuraven o perquè van desaparèixer.

DAUVOIS, SophieDe cap a peus: el meu primer llibre del cosBarcelona: Blume, 2012I Cos humà

Llibre de coneixements per aprendre com funciona el nostre cos. Ho fem ajudats per la Koko i tres exploradorsque hi viatgen i ens van explicant curiositats, proposant preguntes i respostes i fent-nos propostes de joc. En obrirel llibre ja hi trobem una silueta del cos humà amb diferents òrgans dibuixats, algunes preguntes i la pàgina ontrobarem les respostes. Al costat un índex per als que volen anar directament a un punt en concret.Recomanat per a petits curiosos i també per a pares i educadors que trobaran maneres divertides d’explicar elcos humà.

El llibre està estructurat seguint el pas de les estacions, de la tardor fins a l’estiu. Fa una breu presentació de lesactivitats que s’hi realitzen, per exemple la verema a la tardor, la calçotada a l’hivern o les festes a l’estiu, delsproductes que són propis de cada estació i de les preparacions habituals en la cuina catalana. Al final trobem elsaspectes més distintius d’aquesta cuina com el pa amb tomàquet, l’escalivada, el romesco o la picada. Elsdiferents textos estan acompanyats per les il•lustracions, a tota pàgina de Subi, que hi aporten molta vistositat ireprodueixen escenes que a tots ens resultaran molt familiars.Us el recomano perquè és un bon punt de partida per explicar les tradicions des d’un punt de vista gastronòmic ifestiu –a tots ens agrada reunir-nos davant d’una taula ben parada- i per transmetre bons hàbits nutricionals -laimportància de respectar la temporalitat dels aliments, el cicle de la natura-.

FERRO, ElenaMenjars tradicionals de tot l'any: el calendari festiu­culinari per a totes les edatsBarcelona: Baula, 2012I Cuina

MERLE, JérômeEls meus plats preferitsBarcelona: Joventut, 2014I Cuina

Si els vostres fills són fans de l’anomenat menjar-ràpid no us podeu perdre aquesta proposta elaborada per uncuiner que volia que les seves filles aprenguessin a menjar de manera saludable i equilibrada, sense greixos nisucres excessius, posant les bases per una cuina senzilla i deliciosa.Us pot ajudar a cuinar en família, preparant receptes equilibrades i pensades especialment per a passar grans imenuts una agradable estona a la cuina, compartint el pas a pas de cada recepta i gaudint amb el resultat. Lapresentació, en gran format, amb fulls plastificats i per tant de fàcil neteja, així com la possibilitat de mantenir-lodempeus –tenint tots els ingredients i el procés d’elaboració a la vista- faciliten enormement la feina.

GINESTA, MontserratVine amb mi, petit Dalí! Barcelona: Abadia de Montserrat, 2013I Art

Salvador Dalí va ser un dels grans artistes del segle XX. El seu estil personal el va convertir en un dels principalsrepresentants del surrealisme. Aquest llibre que avui us recomano està pensat perquè compartim, amb els petits ide manera lúdica, un univers poblat de rinoceronts, elefants camallargs, rellotges que es desfan, etc.Ens el presenta com un infant que s’estima el dibuix i la pintura però que també té moltes ganes de jugar. Un diaquan mira per la finestra es troba amb el seu amic Rinoceront que li demana que vagi a jugar amb ell. El petit Dalíse n’hi va i comença una divertida aventura que el portarà a arribar ben cansat a la nit; entremig els lectorsdescobrim que també podem participar en l’aventura gràcies al munt de jocs i entreteniments que la MontserratGinesta ens ha preparat, que ens submergeixen en l’univers dalinià i afavoreixen la nostra creativitat iaprenentatge.

ORTEGA, Maria JesúsUn regal molt especialBarcelona: Barcanova, 2012I Manualitats

Les festes de Nadal ja han arribat. Els carrers estan ben guarnits, hi ha llums brillants i de colors pertot arreu i esrespira pau i bon humor, perquè per fi han arribat les vacances de l’escola. El Pare Noel i els Reis mags treballenperquè aquestes festes siguin màgiques i especials. Ja fa dies que arriben les cartes que envien els nens i lesnenes d’arreu per demanar els regals... però la carta de la Maria s’ha perdut i tot i que el Pare Noel i els Reis hanactivat el Pla d’emergència la carta continua sense aparèixer.Arribaran a temps?, es quedarà la Maria sense regal? Descobriu-ho llegint aquest àlbum que ens proposa d’unabanda aquest conte que us he començat a explicar i de l’altra tot de manualitats fàcils, amb patrons i indicacionsdetallades, per guarnir la casa i fer regals a amics i parents. Voleu fer un imant del tió o preferiu una baldufa ambcàpsules buides del Nespresso?

RIVAS, NoèCançons d'hivern: per cantar en famíliaBarcelona: Baula, 2012I Música

Aquest llibre ens convida a viure la màgia d’aquesta estació, descobrint les seves tradicions i cantant plegats lescançons tradicionals que fan referència al Caga Tió, l’Home dels Nassos, l’arribada dels Reis o el Carnestoltes.Totes les lletres de les cançons estan acompanyades de les il•lustracions de Montse Tobella plenes de color isensibilitat, que acaben d’arrodonir aquesta proposta.I si no us atreviu a cantar-les, sempre podeu fer ús del CD que incorpora el llibre, escoltar les cançons i potsertaral•lejar-les suaument.

GUIU, Elisenda Parla... internet Parla... el correu electrònic Parla... el llapis de memòria Barcelona: Salvatella, 2013I Informàtica

La col•lecció Les eines parlen vol apropar als més petits al món de les noves tecnologies, cada vegada méspresent en el nostre entorn quotidià. Els seus títols, escrits en lletra de pal i en primera persona, ens presenten lescaracterístiques principals de l’element escollit. Ho fan de manera entenedora, amb textos en forma de rodolins,que van acompanyats de divertides il•lustracions, de traç arrodonit i de colors vius.Al final de la presentació trobem una proposta didàctica que serveix a pares i educadors per treballar lacomprensió i la lectura. Hi trobem un qüestionari amb preguntes, lletres perdudes o desendreçades, unaproposta de rimes i fins i tot una proposta d’acolorir el personatge protagonista.

Em fa il•lusió recomanar-vos un llibre de cuina, adreçat als infants, de Glòria Baliu, que és tot un referent enreceptaris de cuina i que m’ha acompanyat en moltes aventures culinàries.El llibret conté 10 receptes fàcils per a fer en família. Són receptes senzilles, adients per a totes les edats i ambingredients molt habituals. Hi trobem també les il•lustracions de Bernat Cormand amb detalls dels ingredients, delresultat o dels néts de l’autora.

BALIU DE KIRCHNER, GlòriaGelats i postres ràpides: 10 receptes per a petits i gransBarcelona: Sd•edicions, 2012I Cuina

RASPALL, JoanaDivuit poemes de Nadal i un de Cap d’AnyBarcelona: Mediterrània, 2013I Poesia

El 2013 vam celebrar l’Any Raspall en homenatge a Joana Raspall, poetessa i bibliotecària que ens ha deixat unspoemes plens de tendresa i sensibilitat que ens ajuden a assaborir molts moments de les nostres vides. En aquestvolum que us recomano es recullen poemes de temàtica nadalenca, majoritàriament inèdits, i pensats especialmentper ser recitats en les reunions familiars. Estan acompanyats per les il•lustracions d’Ignasi Blanch que amb el seutraç característic hi aporta un toc de color i acompanya el nostre recorregut pels versos.Fullegeu-lo, hi trobareu poemes per a tots els gustos i sensibilitats, n’hi ha de més alegres i més tristos, desolidaris, per fer pensar o per alegrar el moment. Hi busqueu el vostre?

per saber-ne mésrecomanable a partir de 7 anys

GREENWOOD, MarieDinosaures gegants prehistòrics: entra al món fascinantdels dinosauresBarcelona: Cruïlla, 2012I 56 GRE

Llibre de coneixements amb pàgines de cartró que es despleguen i il•lustrat amb fotografies de paisatges reals iil•lustracions que dóna a conèixer als lectors set dels dinosaures més grans que van poblar la terra. Cadascun estàdescrit amb una fitxa amb els seus trets distintius, la cronologia, la seva alimentació, algunes curiositats com la midadel seu cervell en relació al seu cos i un pòster amb la seva imatge.

TAYLOR, BarbaraL'Àfrica salvatge: un safari pel continent més fascinantMadrid: MacMillan Infantil i Juvenil, 2012I 59 TAY

Amb aquest àlbum desplegable de la col•lecció Sorprenents 3D! anirem de safari per un continent que sempreens sorprèn: Àfrica. Està estructurat en capítols temàtics, dedicats als diversos hàbitats: la sabana, elsaiguamolls, el desert, etc. plens de fotografies que li aporten atractiu visual. A més inclou cinc escenarisdesplegables que mostren la vida als diferents ecosistemes. Al final un índex alfabètic n’afavoreix la consultaràpida.Recomanat als amants de la fauna i la flora i especialment als petits naturalistes.

RIBÓN, MartaCrea les teves joguinesBarcelona: Animallibres, 2013I 745 RIB

A totes les cases acumulem materials que reciclats adequadament es poden convertir en una joguina. Això és elque ens ajudarà a fer aquest llibre ple d’idees i de propostes que ens portaran a convertir uns gots de cartró enanimals o un parell d’oueres en un cap de drac. Bé, i si no sou manetes no teniu cap excusa perquè tots els passosvenen explicats en detall i amb fotografies entenedores.Recomanat per a compartir en família ja que afavoreix la creativitat i la motricitat fina.

HARPER, PiersJaque mate en la ciudad del ajedrezBarcelona: Acanto, cop. 2001I 79 HAR

La ciutat dels Escacs ha estat envaïda, els Reis Negres han estat empresonats i tancats al castell i tota la ciutatestà en mans de l’Exèrcit Blanc. Pots ajudar a les diferents peces de l’Exèrcit negre a tornar a entrar a la ciutat ialliberar als seus Reis i ho has de fer en diferents escenaris o taulers: els peons han de creuar un desert, elscavalls han de sortir de la maresma, els alfils han de creuar un riu, les torres han d’escalar la muralla, i quan jahan arribat a la ciutat cal que entrin al castell, etc.Si ets un amant dels escacs i vols que els petits s’hi engresquin també, aquesta és una excel•lent proposta quepermetrà aprendre els moviments bàsics de cada peça de manera divertida i entenedora.

Ferran Adrià: de gran vull ser... cuiner! El Papiol: Efadós, 2012I 92 Adrià

La col•lecció De gran vull ser... d’editorial Efadós ens presenta a diferents persones de la vida pública catalana,que han aconseguit notorietat pel seu ofici, per exemple Ferran Adrià com a cuiner o Lluís Llach com a cantautor.La col•lecció a més té finalitats solidàries ja que els beneficis obtinguts amb la seva venda van destinats a ajudarels infants dels barris més vulnerables de Barcelona o a projectes al Senegal.Cadascun dels títols té personalitat pròpia, amb textos i il•lustracions de diferents autors, però tots ens presentenal personatge protagonista des de la infantesa; ens parlen dels seus somnis i aficions i ens expliquen quin ha estatel seu tret diferencial, allò que els ha distingit d’altres cuiners o cantants.

Lluís Llach: de gran vull ser... cantautor! El Papiol: Efadós, 2012I 92Llach