Informem Novembre 2010

17
Butlletí municipal de Sant Quirze del Vallès Núm.155 I Novembre 2010 VI Època P. 4-5| Signatura de protocol per al soterrament de les línies Així serà l’av. d’Ègara sense línies

description

Revista municipal de Sant Quirze del Vallès. Edició Novembre 2010

Transcript of Informem Novembre 2010

Page 1: Informem Novembre 2010

Butlletí municipal deSant Quirze del Vallès

Núm.155 I Novembre 2010VI Època

P. 4-5| Signatura de protocol per al soterrament de les línies

Així serà l’av. d’Ègara sense línies

Page 2: Informem Novembre 2010

INFORMEM www.santquirzevalles.cat3

Montserrat Mundi i MasAlcaldessa

[email protected]

Motxilla ecològica: Aquest butlletí està imprès amb paper de tipus ecològic fet que garanteix que s’ha produït sota els estàndards mediambientals més exigents amb el fi de limitar l’impacte mediambiental. Aquest paper s’ha elaborat sense utilitzar clor elemental en el procés de decoloració de la pasta i complint amb la normativa ISO 14001 i EMAS (Projecte de Gestió i Auditoria Ecològica). Per altre banda, la tinta utilitzada no porta olis minerals i està composada per materials reciclables i no contaminants complint amb les normatives ISO 9001 i ISO 14001.

OAC, Oficina d’Atenció Ciutadana:Les instal·lacions de l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) es troben a la planta baixa de l’AjuntamentPlaça de la Vila, 1 Telèfon de contacte: 93 721 68 00

Telemàticament: L’Ajuntament posa al servei de la ciutadania el web www.santquirzevalles.cat

Altres telèfons d’interès:Policia Local 93 721 68 68Emergències 112 CAP Sant Quirze 93 721 41 80(demanar hora: 93 728 44 44) Avaries enllumenat (SECE) 900 131 326

14

4-5

Les cartes destinades a la Secció d’Opinió no poden tenir més de 1.300 caràcters (amb espais inclosos). Han de ser signades pels seus autors tot fent constar el seu DNI i número de telèfon. L’Informem es reserva el dret a publicar-les o a resumir-les, i no facilitarà informació postal o telefònica sobre les mateixes. Ens podeu fer arribar les vostres cartes a [email protected]

Si formes part d’una entitat local que organitza algun acte o ets un veí amb una proposta de tema per al butlletí, digues-nos-ho!. Envia un correu electrònic a [email protected] i explica’ns en quatre ratlles la teva proposta i indica’ns un telèfon de contacte. El Consell de Redacció valorarà la teva proposta segons criteris periodístics (actualitat, interès local...), i si és acceptada, la redacció de L’Informem serà l’encarregada d’elaborar la notícia sobre el tema proposat a partir de les dades facilitades.

Disseny i maquetació a càrrec d’Estudi de Comunicació Intus S.L. C/Passatge Arimón 6-12, Local Comercial Nº 2 (Parc dels Voluntaris). L’Ametlla del Vallès (08480). www.intus.cat Edició de continguts i redacció: Estudi de comunicació Intus S.L. Gabinet de Comunicació de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès. Impressió a càrrec de Creacions Gràfiques Canigó S.L. C/ Perú, Nº 160. Barcelona (08020).D’aquest butlletí s’han imprès 8.000 exemplars. Butlletí gratuït. Dipòsit legal: B-26026-2009.

Si esteu interessats en inserir publicitat al butlletí podeu contactar amb nosaltres vía mail a [email protected] o bé al telèfon 93 845 76 45.

Fotografia de portada: Jordi Serra

8

10

12

6

19

16

20

13

El soterrament de les línies d’alta tensió és més aprop. Aquesta nova edició del butlletí explica al detall el conveni que hem signat amb l’Icaen i Endesa i que inicia un desig prioritari per a aquest equip de govern i per a tota la ciutadania des de fa molts anys. Aquesta actuació, que acabarà materialitzant-se amb els anys, se suma a altres que ja són una realitat, com els arranjaments de vials que hem dut a terme o la creació de nous espais virtuals, en format web, i que donen la benvinguda a la interacció d’entitats i de quirzetencs i quirzetenques.

D'altra banda, comencem a valorar algunes propostes que ja funcionen plenament, com és el cas de la Torre Julià. El gran volum d’usuaris i usuàries i les seves opinions, que també trobareu en aquest butlletí, ens animen a continuar treballant per Sant Quirze.

Finalment, i per això menys important, recordar-vos que el proper 28 de novembre tenim tots i totes una cita amb les urnes. Hem de decidir el futur del nostre país i és per això que, com a alcaldessa, us demano que participeu en les eleccions al Parlament de Catalunya.

3

Avd. Pau Casals, 12 Telf. 937 211 537

Amb aquest escrit volem manifestar l’alegria i l’agraïment que sentim al poder celebrar el nostre vintè aniversari.

Des del 15 de novembre de 1990, quan la perruqueria obria amb molta il·lusió les seves portes, hem viscut la fidelitat i l’estima de part dels clients i clientes, molts dels quals actual-ment podem dir que són els nostres amics i amigues.

No sempre les coses han estat fàcils, i volem agrair el recolza-ment que sempre hem rebut en tot moment i principalment en la mort de càncer de la Maria Àngels ara fa cinc anys.

També agraïm a totes les noies que al llarg d’aquests 20 anys han treballat a la perruqueria l’esforç i la il·lusió que han posat sempre per fer-la, entre totes, cada dia millor.

I ja només ens queda donar les gràcies als nostres companys i companyes de l’àmbit professional, pel seu respecte i compan-yonatge i per la tasca que realitzen per fer créixer el món de la perruqueria a Sant Quirze.

Finalment volem expressar el nostre desig de poder continuar molt de temps més al vostre costat, tant a nivell professional com en l’àmbit humà.

Moltes gràcies.

Montse, Xènia, Mònica, Natàlia i Lourdes

L’horari d’atenció al públic és:

De dilluns a dijous: de 9h a 13h i de 15 a 19hDivendres: de 9h a 19h (no tanquem al migdia)Dissabte: de 8h a 15h

20e aniversari

Protocol per al soterrament línies alta tensió

S'aproven les ordenances fiscals

Vials en obres

Bona nota per Torre Julià

La Mostra, en imatges

Eleccions al Parlament de Catalunya

Nous comercos

Ajuts a les escoles

Transport adaptat

Nou web Canya Jove

Page 3: Informem Novembre 2010

INFORMEM www.santquirzevalles.cat4 INFORMEM www.santquirzevalles.cat5

En la mateixa línia, l’alcaldessa, Montserrat Mundi ha remarcat la importància de “donar resposta a una prioritat del municipi. Si volem un Sant Quirze sostenible, on primi el respecte per l’entorn, hem de prioritzar absolutament el soterrament de les línies d'alta tensió, que malmeten el nostre paisatge i la nostra qualitat de vida. Hem treballat molt per materialitzar, en paper, un acord i ara cal executar-lo amb futurs convenis que desenvolupin aquesta iniciativa. Hem trobat la fórmula per fer realitat el soterrament i poc a poc, estem donant els passos necessaris per fer-lo efectiu.”

L’Ajuntament finançarà la seva part del cost del soterrament a partir de l’aprofita-ment mig del terreny actualment ocupat per Cobega, del qual li correspon el 17%, com a sòl industrial urbà consolidat. Es calcula que en aquest projecte de transfor-mació de l’actual espai, les plusvàlues per al municipi estan valorades en més de 6 milions d’euros. Un import que el consistori destinarà íntegrament al soterrament de les línies d’alta tensió que travessen Sant Quirze del Vallès.

Recordem que aquesta operació és possible gràcies a l’acord entre l’empresa Co-bega i l’Ajuntament, que transformarà íntegrament l’entrada al municipi per l’avin-guda d’Egara en un espai amb 200 habitatges, el 40% del qual serà de protecció oficial, activitat industrial, terciari i hoteleria, així com zones verdes, entre d’altres.

L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès ha signat un protocol d’intencions amb l’Institut Català d'Energia per al soterrament dels trams de línia de 110 kv al mu-nicipi. Aquest acord recull la proposta de l’Ajuntament per soterrar aquestes línies que tenen un impacte significatiu sobre l’entorn urbà residencial.

En aquest sentit, s’han realitzat les reunions prèvies per determinar les traces dels soterraments i la modificació del tram aeri necessari. Aquesta informació ha permès Endesa la definició d’un primer pressupost esti-mat del conjunt de l’actuació, que se situa en els 20.297.000 euros, sense IVA.

Segons el protocol sobre el soterrament, les tres entitats, Ajuntament, ICAEN i Endesa mostren el seu interès en el desenvolupament del soterrament dels dos trams de línia d’alta tensió.

El soterrament s’establiria molt proper a la C-58, però no dins de la zona de servitud de l’autopista. Aquesta opció per-metria soterrar les dues línies a un cost molt similar al que en un primer moment suposava només el soterrament d’una línia i reduiria les molèsties ciutadanes de manera conside-rable, en no haver d’intervenir al centre del municipi.

Segons que ha materialitzat el primer tinent d’Alcaldia, Antoni Rebolleda, “Des de fa molts anys els diferents consistoris han reclamat i treballat pel trasllat i soterrament de les línies actualment existents. Així, aquest mandat els treballs han continuat amb converses i negociacions amb l'ICAEN i amb Endesa, que ara s’han materialitzat en la signatura d’aquest acord. Hem treballat molt per arribar fins aquí i podem afirmar que el soterrament és cada vegada més aprop”.

El soterrament s’establiria molt proper a la C-58, però no dins de la zona de servitud de l’autopista

Xavier Pujol, Sant Quirze Té Vida: És molt interessant. Ja és hora que es pugui portar a terme i més si s’està parlant de fer-ho gràcies als diners del nou pla dels terrenys de la Coca- Cola. És una millora en tota la zona del nord del poble, tant per l’impacte visual com per la salubritat de la gent és molt positiu.

Jordi Garcia, Mandukos: Si la proposta és que passi a prop de l’autopista, em sembla perfecte. Però crec que s’hauria d’haver fet fa molts anys.

David Grande, Diables de Sant Quirze: Totes les línies fora! Perquè això és un engorro per al poble, està molt malament.

Carmen Martínez , Dones per Sant Quirze: Ens sembla molt bé. Ja que sem-bla ser que les línies d’alta tensió poden perjudicar la salut a més també de per motius estètics.

Antonio Galindo, AV Vallsuau – Les Arcades: Tot i que al nostre barri hi ha pocs carrers on hi hagi una línea d’alta tensió, és un problema que afecta tothom. Per això estem a favor del seu soterrament.

Josefa Navarro, AV Los Pisos: I tant! Han d’anar per sota terra! És un perill. Tot i que no passen pel nostre barri, estem d’acord que les línies d’alta tensió se soterrin.

A la fotografia, d'esquerra a dreta: Encarna Baras, directora de l'ICAEN, Montserrat Mundi, alcaldessa de Sant Quirze del Vallès, Alejandro Fábregas Bosch, director de distribució d'Endesa Distribución Eléctrica, SLU Agustí Maure Muñoz, director general d'Energia i Mines, Antoni Rebolleda, primer tinent d´Alcaldia de Sant Quirze del Vallès

TALLERS RALLYEAGENT OFICIAL PEUGEOTTALLERS RALLYEAGENT OFICIAL PEUGEOT

Pi i Maragall, 24-26 08192 Sant Quirze del Vallès (Barcelona) Tel. i Fax 93 721 06 47

NUEVA DIRECCIÓN: C/. PI I MARGALL, 28 (JUNTO A LA PEUGEOT, A 50 METROS DEL AREA DE GUISSONA).

TODO EN ALIMENTACIÓN CANINA Y FELINA: ROYAL CANIN, EUKANUBA, ADVANCE, ORIJEN, ACANA, PROPLAN...VEN A VERNOS, COMPRUEBA NUESTRA OFERTA Y DESPUÉS DECIDE.

PRESENTANDO ESTE VALE TENDRÁS UN

DESCUENTO DE

BIENVENIDA DEL 8%

2011 Signatura conveni i creació comissió seguiment del projecte

2011-2012 Redacció projecte executiu de desviament i soterrament

2013 Tramitació administrativa projecte executiu, expropiacions i afectacions

2014 Licitació d’obres

CALENDARI PREVISTSubjecte a disponibilitat econòmica d'ICAEN (Generalitat) i ENDESA

Page 4: Informem Novembre 2010

INFORMEM www.santquirzevalles.cat6 INFORMEM www.santquirzevalles.cat7

Mitjançant aquestes ordenances, l’Ajuntament materialitza la seva voluntat de continuar recaptant el mateix pels mateixos conceptes.

Pel que fa a l’Impost de Béns Immobles, cal remarcar que dels 11.411 rebuts generats, 10.907 tindran un increment inferior a l’IPC i, d'aquests, 5.832 seran inferiors a l'any passat. Així doncs, malgrat la situació dels ajuntaments és deficitària pel que fa al finançament, cal remarcar l’important es-forç que l’Ajuntament fa en la congelació dels impostos doncs, segons fonts municipals, cal continuar invertint en modernitzar el seu funcionament i, per tant, millorar la gestió així com també dur a terme operacions que pro-voquin un augment en els ingressos atípics, com és el cas dels lloguers i aprofitaments de terrenys municipals i determinades modificacions urbanístiques.

Cal remarcar que l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès se situa entre les administracions locals amb la taxa de fiscalitat més baixa. Els barems legals obliguen pel que fa a l’IBI a situar-la entre el 0,40 i l’1,19, i Sant Quirze se situa en el 0,5053. Això suposa una rebaixa del 12% del tipus respecte de l’any passat.

Respecte la taxa d'escombraries, les ordenances aproven un increment del 3,5%, per assegurar que l’índex de cobertura del servei no pot baixar del 40%. El tancament de l'abocador de Coll Cardús i la posta en marxa del CTR (Centre de Tractament de Residus) de can Barba, fa que el preu del tracta-

ment per tona passi de 42 euros a una previsió entre 55 i 60 euros. Això suposa, per tant, un increment en el rebut mig del ciutadà, entorn els 4,2 euros en el rebut, el que diàriament es traspola en un augment d’un cèn-tim al dia per recollir els 4,5kg d´escombraries que genera de mitjana un habitatge.

Pel que fa a altres ordenances, l’impost de cir-culació i el de vehicles de tracció mecànica es mantenen igual que al 2010. També es manté l’Impost d’Activitats Econòmiques i les bonificaci-

ons per a les empreses que generin ocupació indefinida i per a les que s’instal·lin al municipi. Aquestes últimes poden arribar a gaudir d’una bonificació del 50% d’aquest impost si creen llocs de treball indefinit. Les Ordenances Fiscals per a l’exercici 2011 es van aprovar inicialment amb els vots favorables de CiU i PSC. Mentre que ERC, ICV-EUiA i PP van votar en contra.

El rebut base d'escombraries és de 30 cèntims diaris per habitatge, per recollir, transportar, tractar i destruir

4,5 kg d'escombraries per habitatge i dia!

L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès se situa entre les admi-

nistracions locals amb la taxa de fiscalitat

més baixa

El ple de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès ha aprovat les ordenances fiscals per al 2011, basades en la congelació dels impostos amb l’objectiu de continuar lluitant contra la crisi, donada la difícil situació econòmica que es pateix arreu.

Diari 1,20 €Cafè 1,10 € Cervesa 1,60 € Tabac 4 €

Diversos vials del municipi estan sent objecte d’obres aquests dies. En el moment de la redacció d'aquest article, es trobaven en plena remodelació diversos carrers del Poble Sec, Los Rosales, el casc antic, i la plaça de Can Tuset, entre d'altres. L’objectiu d’aquestes obres és millorar la mobilitat al municipi, alhora que facilitar els accessos i, en general, l’entorn del poble.

Actuacions per la mobilitat sostenible entre el Parc de Can Feliu i l'estació FGC

Al Poble Sec s’hi ha construït un vial de cinc metres d’amplada en-tre els habitatges i l’edifici d’ABB. És un arranjament que millora aquest accés molt utilitzat pel veïnat de la zona.

Ja s’ha posat en marxa la urbanització de les dues places de Can Tuset i els edificis d’habitatge públic.

El reasfaltat del carrer del pont ha millorat l’estat actual d’aquest vial.

Alcaldessa i primer tinent d'Alcaldia, en visita d'obres

Page 5: Informem Novembre 2010

INFORMEM www.santquirzevalles.cat8 INFORMEM www.santquirzevalles.cat9

L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès posa en marxa una campanya de civisime al municipi amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de tota la ciutadania.

Per fer-ho possible, es planteja una campanya de comunica-ció que se centra en la interacció i implicació de la ciutada-

nia, per tal de garantir-ne la conscienciació i la sensibilització. És per això, que la imatge de la campanya que en aquestes pàgines presentem convida a la participació i s’allu-nya d’un to sancionador, en pro d’un to con-ciliador i positiu.

Durant els propers mesos, l’Ajuntament durà a terme diverses accions de comunicació i participació específiques, per tal de millorar alguns aspectes que perjudiquen la conviven-cia. Entre els temes a tractar, destaquen la recollida d’excrements de gossos, els cotxes

mal estacionats, els taggers, les escombraries i el vandalisme.

La presentació pública de la campanya es va dur a terme el passat 4 de novembre a l’Alcaldia. Durant la roda de premsa, es va a donar a conèixer que tothom que vul-gui podrà participar-hi, doncs les accions s’adrecen a ciutadans molt diversos: esco-la, famílies, joves, conductors i vianants. A més, amb la col·laboració dels tècnics d’Educació i la Policia Local s’arribarà a les escoles i a l’IES, per conscienciar els menors de la importància i la repercussió del civisme al municipi. També es duran a terme accions més lúdiques amb la col-laboració dels joves del poble.

La campanya inclourà

accions amb diferents

col·lectius: infants, joves,

Policia Local o educadors

Entre els temes, destaquen la recollida d’excrements de gossos, els cotxes mal estacionats, els graffititi, les escombraries i el vandalisme

SAD

Qa n tS

u i r z e

ATENCIÓ DOMICILIÀRIA A LA DEPENDÈNCIA SANT QUIRZE

Avda.Antoni Gaudí, 43, 08192 Sant Quirze del Vallès | Tel./Fax. 93 721 28 85 | Mobil 620 274 966www.sad-santquirze.com | [email protected]

Assistència professional de qualitat també a la teva llar

Serveis auxiliars de geriatria | Servei mèdic i d’infermeriaAssitència social | Psicogeriatria | Fisioteràpia i teràpia ocupacionalAssessorament juridic | Assessorament i gestió de la Llei de la Dependència | Perruqueria i podologia | Tasques domèstiques i bugaderia | Servei de farmàcia | Acompanyaments extern

Us oferim:

Page 6: Informem Novembre 2010

INFORMEM www.santquirzevalles.cat11INFORMEM www.santquirzevalles.cat10

Davant la sentència del Tribunal Constitucional (TC) espanyol contra l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, aprovat en referèndum popular el 18 de juny de l’any 2006, el ple de l’Ajuntament va aprovar una moció que declara el municipi exclòs de l’àmbit de la Constitució espanyola, seguint l’estela de la decisió presa per diversos ajuntaments catalans arran de la iniciativa pionera de l’Ajuntament del Port de la Selva (Alt Empordà).

La moció planteja que la sentència retalla molt greument l’Estatut en qüestions clau per a l’autogovern català com ara la llengua, la jus-tícia i el finançament.

També manifesta que la reforma de la Constitu-

ció espanyola es certifica com una quimera del tot impossible.

Així doncs, la moció afirma que la sentència del Tribunal Constitucional tanca, doncs,

de forma definitiva el sostre d’autogovern de Catalunya dins l’Estat espanyol, molt per sota de les aspiracions del poble de Catalunya, que reclama avançar cap a noves fites de llibertat na-cional.

La moció convida els veïns de Sant Quirze del Vallès i els ciutadans i ciutadanes de tota la na-ció catalana a participar massivament als actes públics en contra d’aqueta sentència i en de-fensa de l’exercici del dret d’autodeterminació del poble català.

Rbla. Lluís Companys, 2-CTel. 93 721 04 04 | SQV

Obrador propi | pastissos especials | encàrrecs | tornejat de pastes pastisseria a diari | servei a domicili | regals | bombons i dolços

presentacions especials personalitzades | catering | servei d’apats

Horari: de dilluns a dissabte de 7.30 h a 21 h. Diumenge de 7.30 a 15.30 h

El Centre Cívic Torre Julià s’ha estrenat amb bona nota. Des que va obrir les seves portes el passat 23 de setembre el nou espai, format per l’edifici antic de la Torre Julià i l’edifici annex de nova construcció, ha estat centre de múltiples activitats i serveis.

En aquest sentit, han entrat en funcionament l’Oficina d'Atenció Ciutadana,

les classes de l’Escola Municipal d’Adults i del Servei de Català, així com també activitats

derivades dels serveis municipals com ara informàtica per a la gent gran, tallers d’igualtat i ciutadania o servei jurídic d’atenció a la dona.

L’espai també diposa de sala d’auto-consulta, sala de lectura, accés lliu-re a Internet i una aula de formació

a disposició de les entitats.

Des de l'estrena l’equimanet ha estat centre de múltiples activitats i serveis Catalunya, que re-

clama avançar cap a noves fites de lliber-

tat nacional

1 - Maria Lluïsa Rueda Fernández. Fa un curs d’informàtica per a la Gent Gran

“Un Centre Cívic com aquest és el que feia falta al poble. Crec que està molt bé però hi falta una biblioteca. En aquest mandat s’han fet moltes més coses per Les Fonts que en d’altres. Estic molt contenta, la veritat, i ara amb aquest curs que faig, encara més!”.

2 - Josefa Perea Jiménez. Fa un curs d’informàtica Gent Gran i Ioga. “Estem molt contents, abans no hi havia cap espai com aquest centre per poder fer activitats. Fins ara s’han estat fent a l’escola. Haig de dir que les instal·lacions són molt maques. Per fi, l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès ha fet alguna cosa a les Fonts”.

3 - Núria Estival Planesas. Fa un curs de manualitats “L’obertura d’aquest centre està molt bé, s’obren oportunitats per a la gent del poble de Les Fonts de cara a fer activitats diverses. Les instal·lacions són molt acolli-dores i ens sentim molt a gust realitzant els tallers, la veritat”.

4 - Meritxell Trilla Llorenç “Penso que feia molta falta un centre com el de la Torre Julià on la gent de poble pugui fer activitats”.

5 - Bolivar Venegas Espinoza. Actualment fa un curs de català “És fabulós… aquest centre ajuda molt a la gent del poble, ajuda molt a la comunitat. Felicitats a la gent que ha ajudat a què es pugui obrir la Torre Julià”.

1 2 3 4 5

Accés a la Torre Julià

THERMOMIXDEMOSTRACIONS GRATUÏTES I SENSE COMPROMÍS

ATENCIÓ PERSONAL-ITZADA

SERVEI POST-VENDA

CUINA PER A TOTS EL NIVELLS

mª antoniafalcón93.721.54.79617.39.66.83

[email protected]

Presentadora oficial i acreditada per Thermomix

CUINA SANA I NATURAL

RECEPTES TRADICIONALS I DE SEMPRE PELS

GURMETS, INFANTS, GENT GRAN, DIABÈTICS I

CELÍACSEL SECRET DE LA CUINA

Regala-ho per Nadal

L’exposició «Viatge a Tatinutropo» és una valuosa eina impulsada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental per promoure la reflexió i el diàleg so-bre el que significa el procés migratori en la vida de les persones que el viuen.

L’objectiu de l’Exposició és sensibilitzar la comu-nitat en general, posant l’èmfasi en la necessitat de qüestionar prejudicis i estereotips, desfer ru-mors que corren al voltant d’aquestes persones i col·lectius i fomentar la convivència i integració de les persones que viuen al municipi. L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès la porta al municipi per-què tots els ciutadans puguem conèixer i experi-mentar el que significa prendre la decisió d’iniciar un viatge que et canvia la vida.

Durant el mes de novembre i desembre l'Ajuntament treballarà per reformar els ressalts del municipi, com el que es mostra en la fotografia. D'aquesta manera, aquests elements s'adapten millor a la circulació. En total, es reformaran set ressalts, readaptant-los a la nova normativa. En el cas del camí del Mas amb Manso, el ressalt es farà nou, d'acord amb la normativa.

Els Mandukos, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Quirze i Cobega, orga-nitzen la 3a Calçotada pels amics que tindrà lloc el proper dissabte, 27 de novembre, a les 14 hores a l’exterior de la Masia de Can Feliu. Podeu reservar el vostre tiquet als establiments Laura i a la Rostisseria La Manduca. El menú de 15 euros constarà de calçots, botifarra amb mongetes, postres i beguda.

Per més informació podeu conectar-vos al web municipal www.santquirzevalles.cat

Page 7: Informem Novembre 2010

INFORMEM www.santquirzevalles.cat13INFORMEM www.santquirzevalles.cat12

El proper 28 de novembre se celebren les eleccions de diputats al Parlament de Catalunya. A Sant Quirze del Vallès hi ha un total de 13.173 electors, segons el cens electoral provisional, 29 meses, 8 locals electorals i 12 seccions censals. Tanmateix, com a novetat, s’han substituït dos locals electorals: l'escola Pilarín Bayés per la Torre Julià (secció censal núm. 3) i l’Institut per l’escola Lola Anglada (secció censal núm. 5 i 12). Els col·legis electorals obriran les portes a les 9 del matí fins a les 20 h. L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès ha preparat un dispostiu especial per a aquesta jornada. Més de 100 persones treballaran durant la jornada per garantir el bon funcionament de la mateixa i recollir els resultats de cada col·legi. Tant el web municipal com Ràdio Sant Quirze seguiran l’evolució de la jornada, així com les xarxes socials. Aquí podreu seguir l'escrutini a partir de les 20h.

Una quarentena d'expositors de comerços van mostrar el cap de setma-na del 16 i 17 d´octubre els seus productes i serveis, en el marc de la celebració de la VII Mostra de Comerç de Sant Quirze del Vallès al Parc de les Morisques i la rambla de Lluís Companys.

La tarda de dissabte i el matí de diumenge van ser els moments de màxima afluència. Tant dissabte com diumenge, d’11 a 20 h, els comerços i serveis participants van oferir un seguit de tallers i d’activitats com ara la ja tradici-onal desfilada de pentinats, un concurs de gossos o un taller de pa infantil. L’esdeveniment va comptar amb l’assistència de centenars de persones. Diumenge al matí, els representants del govern, acompanyats per la resta de regidors de l´Ajuntament, van saludar tots els comerciants, tot agra-int-los la seva participació a la iniciativa.

D’altra banda, la Mostra també va rebre la visita institucional de l’alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder.

Page 8: Informem Novembre 2010

INFORMEM www.santquirzevalles.cat14 INFORMEM www.santquirzevalles.cat15

Fa un mes que Cal Fruiter és obert i ja té la seva clientela. Aquest nou es-tabliment, ubicat al carrer de Pi i Maragall, 5, oferta fruita de tot tipus, verdures… molt del material de pagès dels en-torns del municipi.

El Miquel, antic dissenyador gràfic, aplica perfectament la seva experiència en cromatis-mes a l'hora de definir els espais a la botiga, la

col·locació de la fruita i, molt especialment, la decoració, que recorda una anti-ga botiga de poble. Tot està cui-dat fins al detall, una presentació que convida a tastar els produc-tes de qualitat que es presenten.

L'horari del comerç és de dilluns a divendres de 9 a 13.30h pel matí i de 17 a 20.30h a les tar-des. Els dissabtes l'horari és de

9 a 14h, tardes tancat.

Sant Quirze del Vallès compta amb una nova pastisseria-fleca-forn de pa. Es tracta de La Pas-tisseria. Des del passat 1 de setembre aquest nou espai, ubicat al carrer de Pompeu Fabra, oferta productes de pastisseria per encàrrec, pastes per esmorzar… Fins i tot ofertes interessants: pasta i cafè amb llet per dos euros, per exemple. A més, cada deu esmorzars, en regalen un!

L'espai interior és ideal per relaxar-se una estona, molt a prop del centre, i amb prou amplitud per celebrar algun aniversari, que també en fan.

Els trobareu oberts entre setmana i també els dissabtes i diumenges de 7.30h a 15h. Si el que voleu és fer una celebració, us obriran per a vo-saltres sense problemes.

Un bon lloc on menjar ibèrics, esmorzar, fer un cafè o uns crepes… fins i tot, per un sopar romàntic... també els diu-menges! La xarcuteria Grau, en funcionament des de fa molt poc al municipi i ubi-cada a l'avinguda del Camí del Mas, obre de dilluns a diumenge, durant tot el dia. Aquest ampli horari permet a la ciutadania gaudir de la seva àmplia oferta: assortit d'ibèrics, productes

de gamma alta, com menjars de l'Empordà per emportar o també menjar fresc del conegut

càtering Mercès, un dels millors de tot Catalunya.

Ara, segons el seu propietari, el sr. Grau, treballen la terrassa, que a l'hivern comptarà amb estufes i per tant, continuarà oberta al públic.

El tracte amb el client, proper i exqui-sit, és una de les claus d´aquest nou comerç.

Una presentació que convida a tastar els

productes que s'hi oferten

La xarcuteria Grau obre de dilluns a diumenge, durant

tot el dia

La Pastisseria

Els veïns i veines de les Fonts que busquin feina tornaran a disposar del Servei a l’Ocupació a l'equipament munici-pal Torre Julià. Un servei que reprèn la seva activitat tots els dijous de 9 a 14 hores.

Xarcuteria Grau

Més de quaranta persones, emprenedors i em-presaris, van endur-se una bona recepta per combatre la crisi i saber “fabricar” anticossos per aquesta “epidèmia econòmica”, escoltant els consells i les propostes que Joan Riera, profes-sor del departament de Política d’Empresa en el Entrepreneurship Institute de ESADE Business School, cofundador i primer director general del Parc d’Innovació ESADE CREAPOLIS, va oferir-los amb la conferència “Ara és el moment”, l’acte del mes d’octubre del programa SQ Viu l’Empresa.

Riera va aportar una visió fresca per reflexionar sobre el moment què vivim, on l’empenta i el coratge fan possible capitalitzar oportunitats tan en l’àmbit de les grans companyies com en el de l’emprenedor individual. En aquest sentit va fer especial èmfasi en l’organització del futur. En finalitzar l’acte, els assistents van coincidir a valorar-lo molt positivament. Riera va convèncer creant un clima d’entusiasme i il.lusió, estat i sen-timent, essencials, per innovar i emprendre.

ABB, la companyia líder en tecnologia electrotèc-nica i d’automatització iniciarà, a la planta de Sant Quirze del Vallès, la producció d’una nova gamma de motors especials de fundició de ferro.

Els nous motors han estat dissenyats i des-envolupats íntegra-ment per enginyers de la fàbrica de Sant Quir-ze. Amb el llançament d’aquests nous mo-tors, a ABB se li obren les portes de nous mercats, principalment europeus, degut a les seves aplicacions especí-fiques en sectors com el ferroviari, químic, pe-troquímic i miner.

Entre els beneficis que aporten els motors de la nova línia de producció destaquen el llarg cicle de vida, l’alta resistència a la corrossió derivada

de factors ambientals, la capacitat de producció ininterrumpuda, els baixos costos de manteni-ment i l’ alt nivell de rendiment constant.

Segons ha manifestat Marc Gómez, Responsa-ble de la Divisió Dicrete Automation and Mo-tion de ABB Espanya “aquesta nova línia de producció obre les portes a la fàbrica de Sant Quirze del Vallès a grans oportunitats de creixement i de futur”.

ABB és un líder en tecnologies elèctriques i d’automatització, que fa possible que les companyies de serveis bà-sics (electricitat, gas i aigua) i les indústries, augmentin la seva eficiència reduïnt l’impacte ambiental. El Grup ABB opera a 100 paissos mantenint al voltant de 117.000 llocs de treball.

Els nous motors han estat dissenyats i desenvolupats íntegrament per enginyers

de la fàbrica de Sant Quirze del Vallès

El proper acte del programa SQ Viu l’Empresa serà la conferència que porta per títol “estalvi en la factura elèctrica, a càrrec d’Alex Muñoz, Enginyer industrial, director general d’Altertecnia Ingeniería.

La xerrada tindrà lloc a la Masia Can Barra, el 24 de novembre de 9.30 a 10.30h. Muñoz exposarà als assistents com acon-seguir una disminució del cost elèctric sen-

se necessitat d’alterar les instal.lacions de l’empresa o comerç, és a dir, com pagar menys, en la propera factura, aplicant recomanacions expertes i gratuites.

L’acte va adreçat a comerços i empreses, amb consums elevats. L'aforament és limi-tat així que per assistir a la conferència cal confirmar assistència enviant un co-

rreu electrònic a [email protected].

S’intentarà respondre la pregunta; com pagar menys, en la propera factura sense alterar les instal.lacions de l’empresa o comerç?

Page 9: Informem Novembre 2010

INFORMEM www.santquirzevalles.cat16 INFORMEM www.santquirzevalles.cat17

Durant el passat mes d’octubre, més de dos mil alumnes i 105 professors han treballat l’obra de l’artista plàstic Tom Carr.

Més d’un centenar de mestres dels centres d’edu-cació primària i d’instituts, així com del Centre de Formació d’Adults, van participar als tallers pràc-tics que l’escultor ha realitzat partint de l’exposició de la seva obra instal·lada a la masia de Can Bar-ra. D’aquesta manera, el professorat dels centres educatius del municipi, que van voler aprofundir en l’obra d’aquest artista plàstic, desprès van po-der treballar els coneixements adquirits amb els seus alumnes a les aules.

Per altra banda, Tom Carr va dedicar un dia a cada un dels centres per treballar diferents conceptes, formes i materials amb els alumnes i el seu pro-fessorat. Més de 2.000 alumnes van participar en aquestes activitats a les seves escoles respectives. A més a més, com a complement de tot aquest treball, aproximadament 800 alumnes han passat per l’exposició “Reverberatio” per veure l’obra.

El regidor d’Educació de l’Ajuntament de Sant Quirze, Antoni Rebolleda, va mantenir una re-

unió amb els representants de les associacions de ma-res i pares de l’alumnat dels diferents centres educatius del municipi per parlar so-bre els diversos projectes i activitats que es duran a terme durant aquest curs 2010-2011. A més, aquesta reunió també va servir com a acte de benvinguda al nou curs escolar.

Es va parlar de les aporta-cions municipals en man-teniments, inversions, sub-vencions i activitats educa-tives, així com també de les subvencions a les AMPA i les aportacions al Pla Local

d’Infància, el projecte Minuts Menuts, els tre-balls de les escoles amb l’exposició de l’artista Tom Carr, la Setmana Blanca i les activitats que la Diputació de Barcelona facilitarà als centres durant aquest curs.

Les escoles i les entitats de pares i mares d’alumnes de Sant Quirze promouen iniciati-ves, projectes i activitats gràcies a iniciatives pròpies, als recursos provinents de les aporta-cions de les AMPAs, del Departament d’Edu-cació de la Generalitat i de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès.

Durant el curs 2009-2010 els centres van orientar les subvencions rebudes per a projectes i activitats educatives en la promoció d’innovació tecnològica, pedagogia de les arts, tallers, i per promoure els idiomes estrangers i l’educació en la lectura.

D’altra banda, durant el passat curs, la Regido-ria d’Educació va aportar: en manteniment, mi-

llores i activitats educatives dirigides als centres escolars 490.086,97 euros, dels quals el 22% és de competència obligatòria i el 78% de col-laboració no obligatòria. Dades que demostren el clar compromís de l’Ajuntament amb el món

educatiu local

Aquesta quantitat aportada per l’Ajuntament es repar-teix entre tres partides: mi-llores, convenis de subven-cions i manteniments. Les aportacions econòmiques més destacades són les destinades a millores en els equipaments de les instal-lacions educatives amb

193.699,31 euros. Es van destinar 135.453,87 euros en convenis de subvencions amb els cen-tres i les AMPAs per realitzar projectes i activi-tats, i 109.234,48 euros en manteniments de les instal·lacions.

Les aportacions econòmiques més destacades són les

destinades a millores en els equipaments de les instal·lacions educatives

Es va parlar de les aportacions municipals en manteniments,

inversions, subvencions

i activitats educatives, així com també de

les subvencions a les AMPA

Despesa competència obligatòriaDespesa competència no obligatòria

Despesa en competències obligatòries i no obligatòries als centres educatius

380852,49 €78%

109234,48 € 22%

Casals d'estius de les AMPA's

Campanya coneguem els nostres parcs

Activitats extraescolars de les AMPA's

Teatre a l'escola

Subvencions per projectes i activitats als centres

Despeses per convenis i projectes educatius

115.553 € 79%

8.886 € 6%16.000 €

11%4.000 €

3%

1.396 € 1%

Més de 490 mil euros de suport municipal per a la comunitat educativa de Sant Quirze durant el curs 2009-2010

El dimecres, 17 de novembre, els pares i mares dels alumnes de les escoles de Sant Quirze podran participar en un taller-teatre a l’escola Taula Rodona, a càrrec de Forn de teatre Pa’Tothom, que començarà a les 17.30 h. Aquesta activitat l’organitza el Servei d’Educació amb el suport de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona.

Com que les places són limitades es recomana la inscripció prèvia al 93 721 68 00. Hi haurà servei de canguratge.

El proper dijous, 11 de novembre, a les 17 hores, el psicòleg de la Fundació Pere Tarrés, Albert Martínez Sanromà, oferirà una xerrada amb el títol “Una alimentació saludable per als nos-tres fills i filles” a l’escola bressol municipal El Patufet. Aquesta activitat s’emmarca dins del programa Créixer amb tu que organitza l’esco-la bressol i la seva AMPA amb la col·laboració de la regidoria d’Educació i Secretaria de Po-lítiques Familiars i Drets de Ciutadania de la Generalitat de Catalunya.

Les places són limitades i s’habilitarà un servei de canguratge pels pares assistents.

El primer tinent d'Alcaldia, amb professionals responsables educatius

Page 10: Informem Novembre 2010

INFORMEM www.santquirzevalles.cat19INFORMEM www.santquirzevalles.cat18

Les persones o familiars de persones amb dis-capacitats poden demanar la subvenció per po-der gaudir de transport adaptat per desplaçar-se a centres de dia o bé ocupacionals.

Les persones beneficiàries han de tenir reconegut el grau de discapacitat i supe-rar el barem de mobilitat; i, en el cas de persones en situació de dependència, han de ser majors de 65 anys que disposin d’una plaça pública a un centre de dia concedida per la Generalitat.

En l’exercici anterior, deu veïns de Sant Quirze del Vallès van gaudir d’aquest ajut: tres persones discapacitades que assisteixen a centres ocupa-cionals i set persones en situació de dependència que assisteixen a centres de dia. En tots els casos la subvenció mínima ha estat del 75% de la despe-sa justificada. Però aquest tant per cent, està sub-jecte a la subvenció atorgada per la Generalitat.

Tot i ser una competència del Consell Co-marcal, que el gestiona i distribueix entre els diferents municipis de la comarca, va ser la

unitat de benestar social de l’Ajuntament de Sant Quirze qui va contractar a l’empresa que realitza-va el servei de transport adaptat als centres de dia a Sabadell.

Per llei, els ens locals supramunicipals tenen la competència de promoure i gestionar els serveis, les prestacions i els recursos propis de l’ atenció social especialitzada. I per decret, des del 2008, es contempla el servei de trans-port adaptat com un servei complementari als serveis socials d’atenció especialitzada a per-sones amb discapacitat o amb situació de de-pendència, per tal de possibilitar el seu accés als serveis socials d’atenció especialitzada o a aquells altres que permetin garantir la seva integració.

El passat 22 d’octubre, un grup de més de 100 persones van anar de Colònies de Tardor a Pamplona i els seus voltants. Durant 6 dies van poder fruir de visites als monestirs de Leyre i de Javier, i a una bodega per tastar diferents varietats de vi. També van visitar les localitats de Roncesvalles, Tafalla i Estella. Han estat uns dies per compartir, desconnectar del dia a dia i descobrir una zona de l’Estat espanyol de molta bellesa i valor històric, cultural, social i gastronòmic.

La propera edició de Colònies del Casal d’Avis es realitzarà durant el mes de maig.

En l’exercici anterior, deu veïns de Sant

Quirze del Vallès van gaudir d’aquest ajut

13/10/2010 | 18.20h. VOLCANISME. José Felipe Noguer. Professor de Geologia de la UAB27/10/2010 | 18.20h. VIDA EREMÍTICA A LA MUNTANYA DE MONTSERRAT. Albert Roig. Llicenciat en arquelogia

Totes les sessions es faran al Centre Civic Masia Can Feliu excepte la del dia 28 de setembre i la del 24 de novembre que es faran al Casal d’Avis.Preu total del curs: 40 euros. Fer l’ingrés al següent núm. de cte. del Banc de Sabadell: 0081 0073 11 0001309134. Per a més informació: 93.721.68.00 (Sílvia Font)/[email protected]

AULA D’EXTENSIÓ UNIVERSITàRIADE LA GENT GRAN DE SANT QUIRZE DEL VALLÈS

Com cada any, ja de tradició, amb la tardor cuidem Can Poncic. Gràcies a la participació i entusiasme de molta gent del poble, fa uns anys gaudim d’un espai tranquil i agrada-ble on passejar, observar, aprendre i respectar, resseguint el torrent de la Betzuca i pels voltants de la Masia de Can Poncic.

L’any passat vam reviure un dia de plantada popular, amb la participació dels més petits i també dels que ja no ho som tant. Vam millorar l’entorn del torrent per fer-lo més nos-tre. També va tenir lloc un esdeveniment especial: la instal·lació del cartell de la Font de la Riba, amb dibuixos de molts nens i nenes. Com al conte del flautista d’Hamelín, la música ens va guiar fins allà.

Aquest novembre les jornades de voluntariat tornaran a estar presents. Per a preservar l’espai farem el manteniment de les plantades realitzades, del torrent i de l’entorn; com-pletarem el tancament del voral de la Betzuca acabant i millorant la tanca existent; i per finalitzar el dia i celebrar un cop més la jornada, hi haurà paella per a tots els voluntaris!

Vine a cuidar el paisatge del nostre poble! T’esperem!

Sant Quirze del Vallès Natura

Sant Quirze del Vallès compta amb un nou web: www.sqvsostenible.cat. Es tracta d’un espai interactiu al servei de la ciu-tadania i les entitats. D’una banda, i com a conseqüèn-cia de la voluntat d’establir un model de poble equili-brat i responsable amb el medi ambient, l’Ajuntament ha creat aquest web soste-nible. Es tracta d’un espai especialitzat en el desenvo-lupament sostenible al mu-nicipi i que ja ha esdevingut un punt de trobada i d’interactivitat per a les en-titats i la ciutadania. El web obre una finestra al

món sostenible, amb seccions com el “Mur de la Sostenibilitat”, l’actualitat municipal entorn

polítiques sostenible o fins i tot l’actualitat internacio-nal en aquesta matèria.

A banda de l’activació d’aquest nou portal, du-rant els propers mesos l’Ajuntament redactarà un Pla de Sostenibilitat. Aquest nou espai permet reflexionar sobre les bo-nes pràctiques mediambi-

entals i conèixer també de prop personatges destacats en aquesta matèria.

El web obre una finestra amb l’actualitat

municipal entorn polítiques sostenibles i tot l’actualitat internacional

en aquesta matèria

Diumenge 14 de novembre, a les 10,30 h del matí al torrent de la Betzuca, a l’alçada de la Zona Humida de Can Poncic.

Per participar: Informació i reserves a [email protected], s’agraeix inscripció prèvia a l’activitat.

Què esperes a connectar-te?La informació de SQV al moment

www.radiosantquirze.cat | www.santquirzevalles.cat

Page 11: Informem Novembre 2010

INFORMEM www.santquirzevalles.cat20 INFORMEM www.santquirzevalles.cat21

La formació i la informació en matèria de consum és cabdal per minimitzar les con-sultes i reclamaci-ons de persones c o n s u m i d o r e s i usuàries. En aquest sentit, des de l’Àrea d’Indús-tria, Comerç i Pro-moció de la Ciutat, amb el suport de la Diputació de Barcelona, s’han organitzat dues sessions informatives a Ràdio Sant Quirze. El passat dimecres 20 d’octubre, a les 12:00 hores, es va celebrar

una xerrada centrada en el “Consum Eco-lògic” que la podeu escoltar a www.radio-

santqu i r ze .ca t . La xerrada va anar a càrrec de Maria Jesús Cayelas, tècni-ca de Consum i c o l · l a b o r a d o r a de l’Àrea de

Consum de la Diputació de Barcelona. In-formem que el proper 24 de novembre se’n celebrarà una altra titulada “Què fer davant d’un problema de consum?”.

La xerrada va anar a càrrec de Maria Jesús Cayelas, tècnica de Consum i col·laboradora de l’Àrea

de Consum de la Diputació

"Per a mi l’esport és un entreteniment, no una

forma de vida"

Marc Llinàs, director de “Tocant les pilotes”

Des d’aquesta temporada 2010-2011, Ràdio Sant Quirze compta a la seva programació amb

“Tocant les pilotes”, un espai setmanal dedicat a abordar l’actualitat esportiva nacional, estatal i

internacional. L’espai s’emet els dimarts en directe a les 20:00 hores.

Ràdio Sant Quirze ja disposa del seu espai a diver-ses xarxes socials. L’objectiu és mantenir actualitza-da a la ciutadania des de diverses fonts d’informa-ció. D’aquesta manera, les persones interessades ja es poden unir a la pàgina de l’emissora municipal de Sant Quirze del Vallès al Facebook, veure vídeos so-bre notícies actuals al canal Youtube i consultar les galeries fotogràfiques penjades al Flickr. La voluntat de Ràdio Sant Quirze és oferir un millor servei “on line” als ciutadans i ciutadanes, ja que el consum d’aquest mitjà per internet es troba en molt bona salut i segueix augmentant any rere any.

Podeu conectar-vos als nous canals de Ràdio Sant Quirze a www.radiosantquirze.cat.

Què es necessita per fer un programa d’esports?Estar boig, molt boig pels esports i que t’agradin gairebé tots. Jo, per exemple, si em trobo per la televisió un partit d’hoquei gel de la lliga NHL me’l miro i quedo atrapat fins que s’acaba.

No trobes que, actualment, es dedica molt de temps als mitjans de comunicació a parlar d’esports?Crec que sí. A mi m’agraden els esports i per això intento veure partits de tota mena. El que sí que em sobra són els espais de tertúlia que la única cosa que fan és que la gent només pensi en uns determinats esports. Per a mi l’esport és un entreteniment, no una forma de vida com intenten vendre aquests programes.

Quantes hores setmanals dediques a veure esports?Una barbaritat! Més del que em dedico a es-tudiar (riures). A casa meva vam cometre un

error que va ser instal·lar una plataforma de televisió digital on hi ha canals que no deixen de fer esports i em quedo enganxat moltes hores. Tot i això, durant el cap de setmana, no-més em centro a veure allò que vull comentar al programa.

Quin esdeveniment esportiu no et perds mai?Qualsevol partit del Barça.

Admires a algun professional de la comunicació esportiva?Sí. Encara que sembli estrany, admiro a José María García, conegut com el “Butanito”. M’agradava perquè no es tallava un pèl amb els convidats que tenia i deia el què pensava. Podi-es estar d’acord o no amb ell però era fidel a la seva manera de pensar. Costa trobar professio-nals que es mullin en antena com ell ho feia.

Com et va venir la idea de fer un programa d’es-ports a Ràdio Sant Quirze?Jo vaig entrar de col·laborador a un altre pro-grama de la casa, l’”Esto no es Serio”, del Raúl Martínez. Vaig provar el món de la ràdio i em va agradar. Va ser el mateix Raúl qui em va animar a presentar una proposta pròpia perquè veia que el que a mi em fascinava eren els esports. I aquí estic, presentant el “Tocant les pilotes”.

T’hi sents còmode en aquest mitjà?Molt. Porto molts anys escoltant programes d’aquest tipus i tenia ganes de fer quelcom semblant. Ara que ho he provat, puc dir que m’encanta.

Quins projectes tens al cap en aquests moments?Poder retransmetre un partit del Barça en directe per Ràdio Sant Quirze!

L’Espai Canya Jove va presentar el dijous 28 oficialment el seu espai a la xarxa. Es tracta d’una novedosa proposta alimentada en un elevat percentatge per les xarxes socials i la participació activa dels joves. Fòrums, consultoris sobre diferents temes, agrupacions de blogs d’interès i xats són algunes de les propostes que els més joves podran trobar en aquest nou espai dirigit principalment a informar, fer participar i asses-sorar els nois i noies majors de 12 anys.

Es tracta d’una novedosa proposta alimentada en un elevat percentatge per les xarxes socials i la participació activa dels joves

Page 12: Informem Novembre 2010

INFORMEM www.santquirzevalles.cat22 INFORMEM www.santquirzevalles.cat23

El proper 24 de novembre comença el curs de Treballador/a Familiar adreçat a persones en situació de desocupació i inscrites al Servei d’Ocupació de Catalunya.

L’empresa formadora és la Fundació Pere Tarrés

amb àmplia experiència formativa en el sec-tor d’atenció a les persones. A més, el curs inclourà un número important d’hores de pràctiques en els tres àmbits en què la inser-ció és més viable: centres d’atenció a les per-sones grans (residències, centres de dia,...), centres d’atenció a persones amb discapacitats, i atenció a domicilis particulars mit-jançant el Servei d’Atenció Domiciliària.

Aquesta formació s’em-marca dins del projecte d’Iniciatives Locals d’Ocu-pació per a la Qualitat i Di-namització (ILOQUID) del sector de serveis d’atenció a les persones, en el ter-

ritori de la Diputació de Bar-celona, a través de les seves àrees de Desenvolupament Econòmic i Benes-tar Social. L’objectiu és capacitar a les persones aturades per tal que puguin treballar en aquest

sector i ajudar als municipis a planificar les se-ves necessitats de serveis i de dinamització del treball en xarxa, amb els agents i les empreses del sector.

Precisament, durant el 2009, el Consorci per l’Ocupació i la Promoció Eco-nòmica del Vallès Occidental va desenvolupar aquest estudi so-bre el sector a la comarca per poder confeccionar un mapa de serveis a les persones.

El projecte compta amb el co-finançament del 50% per part del Fons Social Europeu, a tra-vés del Ministeri d’Administraci-ons Públiques, i la resta per part de la Diputació de Barcelona i el propi Ajuntament.

Les persones interessades a fer aquest curs poden adreçar-se al

Servei a l’Ocupació ubicat al Centre de Desenvo-lupament Econòmic Masia Can Barra (tel. 937 215 208).

El curs inclourà un número important

d’hores de pràctiques.L’objectiu és

capacitar a les persones per tal que puguin treballar en

aquest sector

Podeu consultar amb més detall cada una d’aquestes propostes

al web municipal: www.santquirzevalles.cat

L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès se suma a la denúncia contra els drets humans de les dones commemorant el Dia Internaci-onal contra la Violència Masclista, amb activi-tats de sensibilització i de prevenció. Enguany, la Regidoria d’Igualtat i Ciutadania, encarre-gada de liderar les polítiques d’igualtat entre dones i homes, ha volgut implicar tota la ciu-tadania.

Per aquest motiu, d’una banda, s’ha convidat a membres de les entitats del municipi a realitzar un curs amb l’objectiu de mi-llorar la comprensió de les causes i els processos que acompanyen la violència de gènere; i, d’altra ban-da, oferir eines bàsiques per poder detectar i donar suport a les dones que es troben en aquesta situació.

També s’ha programat un taller d’autodefensa per a dones, per facilitar-los eines concretes per ajudar a resoldre les situacions de violèn-cia física si no és possible evitar-les. Com que la prevenció de la violència comença per re-visar les nostres creences entorn l’amor i els estereotips que estem transmetent als infants,

s’ofereix la possibilitat a mares i pares d’assis-tir a la conferència-taller “Ni prínceps blaus ni princeses promeses”.

També s’ha considerat important reflexionar sobre l’important paper del sistema educatiu en aquesta qüestió, i s’ha programat la confe-rència: “Des-educar-se per a educar: eines per a la prevenció de les violències de gènere”.

Com cada any, s’orga-nitza el concurs “Carta al maltractador” adreçat als alumnes de l’Institut. També per als joves s’han preparat uns tallers de prevenció de la violència masclista. Així mateix, el personal de l’Ajuntament

també rebrà una formació sobre la prevenció i l’abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe. El dijous 25 de novembre, a les 12 del migdia, es farà la lectura del manifest a la plaça de la Vila.

Les entitats del poble també s’han sumat en l’organització d’actes o accions contra la vi-olència, com ara una matinal motera, un col-loqui sobre les ablacions i una xerrada sobre les noves masculinitats.

NIT JOVE: MOU-TE A LA NITRocòdrom i altres esportis alternatius d’altura... amb xocolata calenta i me-lindros

DIA: divendres 12 de novembre

HORA: a partir 20h

LLOC: pati IES Sant Quirze

EDAT: a partir de 15 anys

COL·LABORA: Diables de Sant Quirze

TARDA JOVE: SI T’EMBOLIQUES, NO T’EMBOLIQUIS

Taller sobre sexulalitat, metodoes anti-conceptius i de barrera i conversa sobre la “pressió social” de l’entorn i dels mit-jans de comunicació.

DIA: dimecres 1 de desembre

HORA: 18h LLOC: Espai Canya Jove

EDAT: a partir 15 anys

COL·LABORA: Mensalus

CINEFÒRUM:

“Juno”: la història d’una jove adoles-cent (personatge singular, segura de si mateixa, divertida, freda i adulta) que es queda embarassada i busca la parella ideal per a que adopti al seu futur fill.

DIA: 3 de desembre HORA: 17 h

LLOC: Espai Canya Jove

PER A LA NO VIOLÈNCIA I EL SEXE SEGURAquest mes de novembre s’inicien no-ves edicions de les campanyes “Talla amb els mals rotllos” i “SexeJove”, sobre la violència vers les dones i el sexe segur, respectivament. Diferents tallers, xerrades, concursos i activitats adreçades als joves de Sant Quirze.

Més informació al web municipal.

NOU QUE QUÈ?Estigueu atents i atentes perquè el nou Que què? està a punt de sortir del forn i promet: articles crítics, en-trevistes, agenda de joventut, .... et recordem que si vols pertànyer i/o col·laborar amb la revista només cal que enviïs un mail a [email protected] o a l’adreça de l’espai Ca-nya Jove ([email protected])

PER A MéS INFORMACIó I INSCRIPCIONSEspai Canya Jove

Ronda d’Arraona, 29-31 Tel. 93 722 74 44

www.canyajove.cat

[email protected]

Butlletí municipal de

Sant Quirze del Vallès

Núm.144 I Novembre 2009

VI Època

PublicitatSi esteu interessats en inserir publicitat al butlletí podeu contactar amb nosaltres via mail a [email protected] o bé, al telèfon 93 845 76 45

Page 13: Informem Novembre 2010

INFORMEM www.santquirzevalles.cat24 INFORMEM www.santquirzevalles.cat25

2.622 esportistes quirzetencs van participar durant el curs 2009/2010 en els diferents programes d’activitat física del Consell Es-portiu de Sabadell. Aquesta dada suposa un increment de gairebé el 67% de participants respecte del curs 2008/2009 i desmarca cla-rament el nostre municipi com al segon amb més participació, darrere de Sabadell.

Els nostres infants i joves han pres part als Jocs Esportius Escolars representant: l’AEE de l’IES Sant Quirze, la SEA del CEIP Onze

de Setembre, el CEIP Pilarín Bayés, el CEIP Taula Rodona, el CEIP El Turonet, el CEIP Pu-rificació Salas, el Club Patinatge Sant Quirze, el Sant Quirze Bàsquet Club, el Club Handbol Sant Quirze i la Regidoria d’Esports.

Aquestes xifres segueixen la línia de l’en-questa d’hàbits esportius, la dels abonats a les instal·lacions esportives i la de les entitats esportives locals, sempre en continu creixe-ment. L’esport per a tothom creix ben arrelat a Sant Quirze.

El Kokimuxu Hoqueisub de Sant Quirze del Va-llès va organitzar el 9è Campionat de Catalu-nya d’hoquei subaquàtic i el 1r Open Internacio-nal Infantil de la mateixa disciplina, a les instal-lacions del Club Natació Sabadell a Can Llong el passat 16 d’octubre. L’equip Brains 2 de Ma-drid es va proclamar campió del 1r Open In-ternacional Infantil d’ho-quei subaquàtic i el GSB 2 de Barcelona del IX Campionat de Catalunya d’hoquei subaquàtic en categoria absoluta

masculina i el GSB de Barcelona en categoria absoluta femenina. Un cop acabats els partits,

els equips es van adreçar als exteriors del Centre Cívic de Can Feliu per al lliurament de premis i la celebració d’un sopar de germanor.

El regidor d’Esports va fer el lliurament dels premis als equips participants, inclòs l’equip infantil del Kokimuxu Hoqueisub que va assolir una meritòria 6a posició en

l’Open Internacional tot i enfrontar-se a espor-tistes de més edat que els quirzetencs.

Dimecres 27 d’octubre, una quinzena de persones van participar al primer taller de panellets organitzat pel Servei de Català de Sant Quirze, a la Masia de Can Feliu.

Els alumnes dels cursos de català i els voluntaris i aprenents que partici-pen al programa Volun-tariat per la llengua van ser els responsables d’endolcir la tarda tot fent panellets per celebrar la Castanyada. Abans de posar-se a treballar, però, van conèi-xer l’origen d’aquesta tradició i van escoltar cançons populars dedicades a aquesta festa com “La castanyera” i “Picar fusta” .

Després d’explicar els rituals que se celebren el dia de Tots Sants als països d’origen dels

alumnes i aprenents, va ser el moment d’embrutar-se les mans amb farina d’ametlla, sucre, ou, pinyons, xocolata, coco i codony. El Juanjo i el Walter van ser els encarre-gats d’elaborar la base dels panellets i, tot seguit, es va repartir la massa entre cinc grups. Cada grup va ser el responsable de fer panellets de sabors diferents. A conti-

nuació, van pintar els panellets amb rovell d’ou, els van col·locar a la safata per poder coure’ls al forn, gràcies a la col·laboració de la cafeteria La Masia, i al cap de 10 minuts van degustar-los acompanyats amb un got de moscatell.

El Kokimuxu Hoqueisub de Sant Quirze impulsor

del 9è Campionat de Catalunya d’hoquei

subaquàtic i del 1r Open Internacional Infantil

El primer taller de panellets organitzat pel Servei de Català de Sant Quirze va comptar amb la participació d’una quinzena de persones

El proper 6 de novembre es desenvoluparà al Parc de Can Feliu la primera prova de cros del Circuit Comarcal del Vallès Occidental. Les diferents categories convocades van dels nas-cuts el 2005 fins al 1994 i contemplen l’àmbit federat com a escolar. El tret de sortida de la primera cursa es donarà a les 10.30, i l’organit-zació serà conjunta per part del Consell Espor-tiu de Sabadell, l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès i la Secció Esportiva de l’AMPA del CEIP Onze de Setembre. Hi col·laboren: Joventut At-lètica Sabadell, Creu Roja i Cobega.

Aquest passat dissabte, dia 23 d’octubre, el camp municipal de futbol va acollir la presentació de la temporada 2010-2011 del Futbol Club Sant Quirze. A l’acte, que va ser presidit per l’alcaldessa de Sant Quirze, Montserrat Mundi, el primer tinent d’alcaldia, Antoni Rebolleda, el regidor d’Es-ports, José Luis Sagredo, i el president del Futbol Club Sant Quirze, Enric Girbau, van participar els equips de les diferents categories de l’entitat esportiva. Els i les esportistes van donar la benvinguda a aquesta nova temporada envoltats de familiars i afeccionats en un ambient càlid i festiu.

Page 14: Informem Novembre 2010

INFORMEM www.santquirzevalles.cat27INFORMEM www.santquirzevalles.cat26

Des de sempre, el Centre d’Atenció Primària (CAP) ha tingut interès per fomentar l’actitud preventiva entre els seus usuaris, però no ha estat fins aquest octubre que la seva oferta forma-tiva s’ha regularitzat i, fins i tot, ha augmentat.

Aquestes propostes for-matives aborden diferents aspectes i les imparteixen els mateixos professionals d’infermeria del CAP. En pediatria hi ha un curs de lactància materna, de massatge infantil, so-bre les patologies més freqüents i vacunes, i un d’hàbits alimentaris. Per adults, hi ha un taller per a familiars de persones diabètiques, un d’alimen-tació saludable en persones amb sobrepès i obesitat, de reflexoteràpia (massatge podal), de tècniques de relaxació – psicoeducatius i de deshabituació del tabac.

L’estiu passat es va realitzar una enquesta entre els usuaris del CAP sobre les seves preferències davant un llistat de propostes formatives, les opcions més escollides van ser les que formen part d’aquest programa formatiu. Tots aquests tallers i seminaris s’impartiran a les mateixes instal·lacions del centre assistencial i són gratuïts. Alguns ja han començat, altres ho faran el novembre o desembre, però durant el curs s’aniran obrint noves convocatòries segons la demanda. Per a més informació sobre dates concretes i ins-cripcions, dirigiu-vos al taulell d’admissions del Centre d'Atenció Primària.

Els cursos que s’inicien al CAP aquest mes de novembre són:

18 de novembre: Lactància materna16 de novembre: Hàbits alimentaris

Cada dimarts, Sortim a caminar! Cada dimarts a les deu del matí, un grup de persones surt a caminar pel poble durant una hora i mitja tot seguint un circuit diferent cada setmana. Aquesta activitat és oberta a tothom i està guiada per Salvador Nuñez del Club Excursionista de Sant Quirze.

Que no ens confonguin: el més important és el poble (2a part)El mes passat parlàvem en aquest mateix espai, de l’essència i dels valors que han marcat el treball d’Esquerra a Sant Quirze. I ho exemplificàvem amb fets diferencials concrets respecte altres formes de fer i entendre actualment la gestió municipal. Perquè entenem la política d’una manera ben diferent a la que malauradament sovint es practica, però que en canvi, si converséssim entre tots els qui fem el Sant Quirze actual, ens posaríem ràpidament d’acord amb com hauria de ser i és el treball municipal. Tan és així, que aquesta manera de pensar i actuar és majoritària perquè així vosaltres ho vàreu decidir: situant-nos com a primera opció a l’Ajuntament a les passades eleccions municipals,

per davant dels que ens han manat sempre i dels que des de fa molt de temps, d’una manera o altre han volgut remenar les cireres, i és per això que novament us vull personalment donar-vos les gràcies a tots els que ho vàreu fer possible. Perquè més enllà d’una victòria d’una opció política concreta, és un triomf al sentit comú, a aquell treball discret i persistent, a tots aquells valors ètics que per molt que passi el temps no canvien ni canviaran mai.Lluny però de l’autocomplaença, l’Esquerra que represento que mai li han tremolat les cames encara que hagi hagut d’agafar aquesta bandera en solitari, seguirà treballant en aquesta línia, innovant a la vegada amb noves maneres que facilitin no tan sols millorar la gestió, sinó també la d’arribar a tu, perquè nosaltres no pretenem ser més que els teus representants i la teva veu a casa teva, Sant Quirze. El passat mandat vaig tenir l’honor de representar-te des de l’alcaldia del municipi, i durant tots i cadascun dels dies, vaig intentar fer-ho d’una manera molt similar a la que tu probablement ho faries si et toqués ser alcaldessa. Em refereixo per exemple, a la de rebre directament a tothom que així ho vulgui i fer-ho d’una manera àgil i sense filtres; a la de posar els recursos, temps i dedicació per solucionar i millorar tot allò que sigui possible, i fer-ho a la vegada sense falses promeses ni excuses, sense voler encolomar el “mort” al d’abans, a altres administracions o en el millor dels casos al context global; a la de gestionar i coordinar veritablement d’una manera òptima els recursos que són de tots, canviant si cal la manera que s’havia dut a terme fins aleshores, i intentant d’aproximar sempre la gestió dels serveis des del propi Ajuntament. Tal i com ho fem tots diàriament a casa nostra. És per això que lluito i dedico els millors anys de la meva vida professional en defensar tots aquests compromisos. Tal i com ho faries tu si et toqués ser alcaldable al teu poble, que per nosaltres té només un nom i es diu Sant Quirze del Vallès. Elisabeth Oliveras i Jorba

A mida que el govern municipal avança en el seu mandat, l’empremta de la direcció exercida per CiU, es fa més palesa. Ja des de la confec-ció del programa electoral, el que nosaltres de forma premonitòria vàrem voler anomenar programa de govern, vàrem fer una clara aposta per un poble, lliure de línies d’alta tensió, amb societat informada i digitalitzada i tot això dins d’un entorn endreçat i sostenible.Ara doncs, encara lluny de l’apassionament electoral, però amb el temps suficient de gestió com per començar a fer balanç, cal veure com tres dels temes cabdals deixen de ser promesa per veure la llum de la realitat palpable.

En escriure aquest article, s’està signant el document d’intencions que dóna inici al procés de retirada de les línies d’alta tensió. S’està presentant les web de la sostenibilitat i de la joventut, eines de divulgació que tenen una clara voluntat de coordinar accions sectorial en un marc participatiu i que al mateix moment potencia l’ús de les noves tecnologies.Tornem a estar, després de l’episodi de l’any passat, en una altra fase de remodelació general de carrers, a l’espera que aquestes obres s’acabin començarem amb la millora de la senyalització, tot donant el caire d’ordre que el municipi mereix.I amb tot això, ni que sigui com a símbol del grau de compliment del programa de CiU, els primers ceps recuperats a Sant Quirze, ja estan donat els primers gotims de raïm, un excel·lent “Monestrell negre”. Pep Llamas i Gironès | Portaveu grup municipal CiU

L’ajuntament, en ruïnaL’AJUNTAMENT VA TANCAR EL 2009 AMB UN DÉFICIT DE ROMANENT DE TRESORERIA DE - 678.521,94 EUROSL’equip de Govern diu que l’ajuntament va liquidar el pressupost del 2009 amb un superàvit de 526.051,41 euros, però no explica als ciutadans que el romanent de tresoreria (la xifra amb la que realment es pot comptar, després de treure els saldos de dubtós cobrament) va ser de menys

678.521,94 euros.En el seu informe, l’interventor de l’ajuntament recorda al Govern que “s’han de portar a terme les accions legals necessàries” per cobrar al promotors de El Cas-tellet, que encara deuen quasi 1 milió d’euros (Per que no es fan?). L’interventor també assenyala respecte a les vendes de terrenys entre l’Ajuntament i l’empresa municipal COMU , que s’haurien de “prendre les mesures pertinents per fer efectius aquest ingressos” (Enginyeria financera?) Finalment, també assenyala que “la major part dels contractes s’han adjudicat mitjançant el procediment negociat i la forma urgent” i “la conveniència de reduir les contractacions externes” (O sigui, “a dit”). Junta local del PP

SÍ, A NOSALTRES TAMBÉ ENS AGRADARIA PODER OPINAR DELS TEMES DE POBLE, COM FAN A CADA INFORMEM L’ALCADESSA I EL SR.REBOLLEDA.I SINÓ, I COM A MÍNIM, UN ESPAI DIGNE DINS BUTLLETÍ MUNICIPAL PER ALS DIFERENTS GRUPS. O AVIAT HAUREM DE PREGAR A SANTA LLÚCIA QUE ENS CONSERVI LA VISTA PER A PODER LLEGIR ELS ARTICLES DE L’OPINIÓ DELS GRUPS.

Anna Tuà i Santos | Regidora d’ICV a l’Ajuntament de Sant Quirze

Eleccions autonòmiques 28 novembre, exerceix el teu dretEl Govern del President Montilla ha assolit la pràctica totalitat dels objectius del programa socialista. És un balanç contundent, que acredita la seriositat, el rigor i la tenacitat per fer avançar el país i superar dèficits històrics. MAI S’HAVIA FET TANT EN TAN POC TEMPS. El Govern ha construït en 4 anys més de 1.000 equipaments, 410 escoles, 288 escoles bressol,

123 centres de salut, 77 biblioteques, 23 comissaries, 18 palaus de justícia, 14 parc de bombers, 8 hospitals, 90 km d’autovia, 212 km de camins rurals... i podríem continuar.Tot això significa una societat més justa, amb millors serveis per a la ciutadania i una Catalunya millor preparada per afrontar els reptes del futur. AQUEST éS EL CANVI REAL! És per tot això que creiem que el President Montilla és garantía de polítiques d’esquerres, de catalanisme integrador en el marc d’un projecte federal, de reformes socials, diàleg i experiència. Sabem cap a on hem d’avançar sense aventures ni ambigüetats. Per això, el teu vot és decisiu per continuar progresant.T’esperem a les urnes el 28 de novembre!

http://www.socialistes.cat/psc/Territoris/Sant-Quirze-del-Valles

El testament vital o voluntats anticipades és un document que es pot formalitzar al Cen-tre d’Atenció Primària (CAP) de Sant Quirze. Aquest testament permet que una persona dei-xi instruccions al sistema sanitari sobre quin tipus d’atenció mèdica desitjaria o no rebre al final de la vida en el cas de trobar-se en una situació d’incapacitat per prendre decisions o comunicar-se. És una manera de garantir que es tingui en compte l’opinió de qualsevol perso-na en cas que no pugui expressar-se.

Qualsevol persona major d’edat i en plenes ca-pacitats que vulgui ajudar als seus familiar a prendre decisions en un futur, pot fer el testament vital. Con-sisteix en realitzar de ma-nera lliure i anticipadament una declaració per escrit davant d’uns testimonis en què es predefineixen els va-lors importants pel signant i els tractaments que voldria o no voldria rebre en possibles situacions sanitàries diferents. En aquests document també es pot anomenar un representant per tal que prengui decisions en nom de la persona signant, la funció del qual

és vetllar per fer complir aquestes voluntats an-ticipades i acordar amb el metge què es farà.

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya disposa d’un registre, accessible des de fa ben poc a tots els professionals de la xarxa pública gràcies a la història clínica com-partida, que ajudarà al compliment d’aquestes últimes voluntats perquè els metges en conei-xeran l’existència.

A diferència d’altres poblacions, al CAP de Sant Quirze informen i assessoren a aquells

veïns que vulguin con-cretar el seu testament vital. També en gestionen la redacció, la validació i la inscripció al registre. Actualment hi ha uns plafons informatius sobre aquest document vital al CAP mateix i també s’està fent una campanya

informativa a les farmàcies, a les residències i al casal d’avis.

De moment, al Registre de testaments vitals de tot Catalunya, n’hi ha 75 que són de persones de Sant Quirze.

és una manera de garantir que es tingui en compte l’opinió de

qualsevol persona en cas que no pugui expressar-se

Aquestes propostes formatives aborden diferents aspectes i les imparteixen els mateixos professionals d’infermeria del CAP

Page 15: Informem Novembre 2010

INFORMEM www.santquirzevalles.cat29INFORMEM www.santquirzevalles.cat28

RECOMANACIó

RECOMANACIó

RECOMANACIó

Juvenil Infantil

Si vols fer la teva recomanació, envia’ns un correu electrònic a: [email protected].

Títol: El temps entre costures

Autor: Maria Dueñas

Edicions Columna

ISBN : 9788466413091

És la història d’una jove modista a qui el destí empeny cap a un arriscat compromís: les teles i els patrons del seu ofici esdevindran la façana d’una cosa molt més tèrbola i transcendent.

Títol: Tremolor

Autora: Maggie Stiefvater

Ed. Cruïlla

ISBN: 9788466124201

Fa anys, la Grace va estar a punt de ser devorada per una bandada de llops. Inexplicablement, un dels animals, un llop d’ulls de color groc, la va salvar. Des de llavors, cada hivern, la Grace s’acosta al bosc que hi ha darrere de casa seva i, des de la distància, el llop i la noia s’observen. Quan arriba la calor, la bandada desapareix, i el llop d’ulls grocs se’n va. Però aquest any la Grace no vol que arribi l’hivern. No vol que arribi mai. Ha conegut un noi. És un noi normal, però té uns ulls fascinadors, de color groc.

Adreçat a nois i noies a partir de 13 anys.

Títol: Cinquè viatge al regne de la fantasia

Autora: Gerónimo Stilton

Editorial Estrella Polar

ISBN : 9788499322629

Seguiu-me i veniu amb mi al mític Regne de la Fantasia! Han raptat a Gaja, la Fada de la Terra i germana de Floridiana i el Volcà de Foc ha tornat a entrar en erupció. El bosc, les fades i el Regne està en perill. Comença una nova aventura a través de nous regnes i obscures criatures... Serà un viatge de bigotis, paraula de rosegador!

Adreçat a nens i nenes a partir de 8 anys.

Les festes de Nadal ja s’apro-pen i a la biblioteca us volem proposar tot d’activitats per preparar-les. Espavileu-vos, que moltes tenen les places limitades!

TALLER FAMILIAR NADALENC: “De la brossa fem festa grossa” a càrrec de Me-tromàtic TeatreDissabte 27 de novembre a les 11 h a la sala d’actes de la Biblioteca. Adreçat a famílies amb nens/es a partir de 2 anys.Places limitades. Informació i inscripcions: 93 721 95 47.

TALLER PER ADULTS: “Cuina de Nadal” a càrrec de Conxita JuliàDijous 2 de desembre a les 6 de la tarda a la Sala d’Actes de la Biblioteca.

TALLER INFANTIL: “Fem galetes de Nadal” a càrrec de Meritxell RieraDissabte 11 de desembre a les 11 h a l’Àrea In-fantil de la biblioteca.Adreçat a nens/es a partir de 6 anysPlaces limitades. Inscripcions a l’Àrea Infantil o al telèfon 93 721 95 47.

HORA DEL CONTE: “Tió, caga torró” a càrrec de Jordi ToniettiDivendres 17 de desembre a les 18 h a la Sala d’actes de la biblioteca.Espectacle per a nens/es a partir de 3 anys.

RECITAL POETICOMUSICAL DE NADAL: “Cançons d’advent i de Nadal” a càrrec de Toni Subirana, veu i guitarra, i Alfons Rojo, músicaLectura de poemes musicats de diversos au-tors. Dimecres 22 de desembre a les 19 h a la Sala d’actes de la biblioteca. Entrada lliure.

Dissabte 6Cros de Sant Quirze

Lloc: Parc de Can Feliu Hora: 10.30 h

Per més informació: www.santquirzevalles.cat i www.consellsabadell.cat

Organització: Consell Esportiu del Vallès Occi-dental Sabadell i la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Sant Quirze

Col·laboració: Joventut Atlètica Sabadell, la Sec-ció Esportiva de l’AMPA CEIP Onze de setem-bre, Creu Roja i Cobega S.A.

Teatre Infantil: Sapito, a càrrec de cia. Comedi-ants La Baldufa

Lloc: Biblioteca Municipal

Hora: 10.45 h i a les 12 h

Adreçat a nens/nes de 2 a 5 anys

Organització: Rialles de Sant Quirze

Col·laboració: Biblioteca Municipal

Diumenge 7Matinal: Visitar el Museu Agbar de les Aigües a Cor-nellà de Llobregat

Sortida: Poliesportiu

Hora: 8 h, Transport tren FGC

Excursió cultural amb un grau baix de dificul-tat. Per totes les edats. Visita guiada

Preu per persona: Socis 0 euros, no socis 5 eu-ros Inscripcions: Bages, local 11 E; 937 212 489 i 637 502 272; dimecres i divendres de 20 a 22 h Organització: Club Excursionista de Sant Quirze del Vallès

Espectacle infantil

Lloc: La Patronal Hora: 18 h

Venda d’entrades a partir de les 17.30 h a la Patronal

Organització: Agrupació Rialles de Sant Quirze del Vallès | Col·laboració: Àrea de Serveis Per-sonals, Regidoria de Cultura

Dilluns 8Taller d’aproximació a la música

Un ballo in Mashera de Giuseppe Verdi. Inter-pretat per Luciano Pavarotti, Leo Nucci, Apris Millo, Florence Quiver i Harolyn Blackwell. Di-rigit per James Levine

Les sessions són gratuïtes. No cal inscripció prèvia. Places limitades.

Lloc: Sala d’actes del Centre Cívic Can Feliu Hora:19 h | Organització: Associació Amics de la Música

Col·laboració: Ajuntament de Sant Quirze

Dimarts 9Berenars dels dimarts, a càrrec de Milena de Murga

Lloc: Sala altell del Centre Cívic Can Feliu Hora: 17.30 h Activitat gratuïta. Per formalitzar la inscripció cal trucar al Servei d’Igualtat i Ciu-tadania Tel. 937 216 800

Organització: Regidora d’Igualtat

Col·laboració: Oficina Tècnica del Pla d’igualtat Dona-Home de la Diputació

Projectes a Mali: Xerrada sobre l’actuació de l’ONG, CC ONG pel desenvolupament, portada a terme durant el passat mes d’agost, a càrrec de Rafael Jariod

Lloc: Sala d’actes del Centre Cívic Can Feliu Hora: 19.30 h | Organització: Ateneu del Món

Col·laboració: Ajuntament de Sant Quirze

Dimecres 10Taller de creixement personal per a dones

Lloc: Sala altell de la Masia Can Feliu Hora:17.30h Informació: Regidoria d’Igualtat i Ciutadania

Organitza: Regidoria d’Igualtat i Ciutadania

Aula d’extensió Universitària

“L’Univers dels Inques”, a càrrec de Encarna Yun, llicenciada en filosofia i lletres

Adreçada a persones prejubilades o jubilades Lloc: Sala d’actes del Centre Cívic Can Feliu Hora: 18 h | Organització: Aula d’extensió univer-sitària de la Gent Gran de Sant Quirze del Vallès amb el suport de la Regidoria de Gent Gran

Dijous 11Programa: Créixer amb tu. Xerrada: “Una alimentació saludable per als nostres fills i filles”, a càrrec d’Albert Martínez Sanromà, psicòleg de la Fundació Pere Tarrés

Lloc: Escola Bressol Municipal El Patufet

Horari: De 17 a 19 h amb servei de cangur

Inscripcions: Escola Bressol Municipal. Places limitades. | Organització: Escola Bressol Mu-nicipal | Col·laboració: Regidoria d’Educació i Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadanía de la Generalitat

Inauguració de l’exposició fotogràfica retrospectiva 2010

Exposició fotogràfica retrospectiva de material fotogràfic cedit per ciutadans de Sant Quirze i recopilat amb la màxima cura per l’entitat que po-dem contemplar fins al 10 de desembre a la Casa Vila-Puig. El dia de clausura de l’exposició es durà a terme la presentació del llibre Cartes d’amor i de dol per part d’un dels seus coautors, Salva-dor Domènech.

Lloc: Casa de Cultura Vila-Puig Hora: 19 h.

Visites concertades els matins de dilluns a divendres feiners, contactant amb l’àrea de cultura al 937 216 800

Organització: Grup d’Investigació i Història de Sant Quirze i Regidoria de Cultura

Club de lectura: Xerrada sobre els llibres El cor de les tenebres de Joseph Conrad i Set cases a França de Fernando Atxaga i presentació del següent llibre, La porta de Magda Szabó, a càrrec de Jaume Prat

Lloc: Sala d’actes de la biblioteca Hora: 19 h

Organització: Biblioteca Municipal

DivenDres 12Hora del Conte Històries principesques, a càrrec de Sandra Rossi

Espectacle per a nens/nes a partir de 3 anys | Lloc: Sala d’actes de la biblioteca Hora: 18 h.

Organització: Biblioteca Municipal

Nit Jove: Mou-te a la nit – Rocódrom i altes esports alternatius d’altura

Per a aquesta nova edició de la nit jove més esportiva, el “Mou-te a la nit, enganxa’t a l’es-port” et proposem tot d’esports d’aventura dins el pati de l’IES i a la nit.

Edat: a partir de 15 anys

Lloc: pati IES Sant Quirze Hora: 20 h

Col·laboració: Diables de Sant Quirze

Per a més informació i inscripcions: Espai Canya Jove, Ronda d’Arraona, 29-31 Tel. 93 722 74 44

Diumenge 14Sortida alta muntanya: El Monturull (2.761 m) Andorra

Sortida:Poliesportiu Hora: 8 h. Transport tren FGC

Preu per persona: Socis 0 euros, no socis 5 eu-ros Inscripcions: Imprescindible passar pel club (informació,lloguer material, etc) Dimecres i divendres de 20 a 22 h, C/ Bages, local 11 E; 937 212 489 i 637 502 272

Fem diumenge a Can Poncic

Jornada popular per a la Recuperació del torrent de Can Poncic. Cal dur roba còmoda i calçat esportiu.

Punt de trobada: Torrent de la Betzuca, a l’alçada de Can Poncic Hora: 10.30 h Informació i reserves: [email protected], s’agraeix inscripció prèvia a l’activitat

Dimarts 16 Taller d’escriptura autobiogràfica per a dones

Lloc: Centre de Formació d’Adults Municipal L’Olivera

NOVEMBRE 2010

Page 16: Informem Novembre 2010

INFORMEM www.santquirzevalles.cat31

CARTES | OPINIó

INFORMEM www.santquirzevalles.cat30

Acció Solidària Vallès vol agrair la participació a tothom que va col·laborar en l’èxit d’aquesta Festa Africana

el passat mes de setembre es va celebrar la primera edició de la Festa africana d’acció solidària a sant Quirze del vallès amb un gran èxit de participació, tot superant les expectatives de l’entitat organitzadora: acció solidària vallès.

s’hi van repartir 246 àpats, es va exhaurir el paper del taller de dibuix per als nens, l’amfiteatre del parc de Les Morisques es va omplir per al concert amb repertori africà i afroamericà de la bellaQuirzeband, i un gran volum de persones va poder seguir els ritmes del grup percussionista senegalès gorée i després degustar un menú senegalès.

la festa també va convocar representants de diferents entitats solidàries de la comarca així com també polítics i tècnics municipals locals.

acció solidària vallès vol agrair la participació a tothom que va col·laborar en l’èxit d’aquesta Festa Africana i, molt especialment: els veïns i veïnes de sant Quirze; la bellaQuirzeband; el grup senegalès Gorée; les dones que van preparar l’àpat; sant Quirze té Vida —que ens van cedir una haima—; l’ajuntament de sant Quirze; el regidor de cooperació, josé luis sagredo; tots els integrants d’acció solidària vallès i, en particular, el senegalès tapha sylla que, amb el seu coneixement dels compatriotes que habiten a la comarca i a bona part de catalunya, va fer possible —en bona mesura— aquesta festa, que ha estat la primera i de ben segur, segons l’organització, que no serà la darrera.

Acció Solidària Vallès

sathi sansar ens acosta als nens nepalesos Que pateixen paràlisi cerebral

NOVEMBRE 2010

Organització: Regidoria d’Igualtat i Ciutadania

Col·laboració: Centre de Formació d’Adults Munici-pal L’Olivera ,Associació Hildegarda i Oficina Tèc-nica del Pla d’igualtat Dona-Home de la Diputació de Barcelona

Club de Lectura Juvenil. Inici i presentació del Club. Lliurament del primer llibre: El libro fantástico (Cróni-cas de Spiderwick) de tony Diterlizzi, a càrrec de Me-ritxell Riera. Adreçat a nois i noies de 9 a 11 anys

Lloc: Sala d’actes de la biblioteca Hora: 17.30 h

Organització: Biblioteca Municipal

Dimecres 17Taller de creixement personal per a dones

Lloc: Sala altell de la Masia Can Feliu Hora: 17.30 h

Informació: Regidoria d’Igualtat i Ciutadania

Organització:Regidoria d’Igualtat i ciutadania

Taller- teatre La participació a les Ampa, a càrrec de Forn de Teatre Pa’Tothom.

Lloc: Escola Taula Rodona Hora: 17.30 h.

Hi haurà Servei de canguratge

Cal inscripció prèvia al telèfon 93 721 68 00 - Educació. Places limitades

Organització: Servei d’Educació amb el suport de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona

Dijous 18 Col·loqui “Prou ablacions”

Lloc: Centre Cívic Can Feliu-Sala Altell Hora: 19:30h

Organització: Dones per Sant Quirze

Col·laboració: Acció Solidària del Vallès

DivenDres 19Club de Lectura Juvenil. Xerrada sobre el llibre: Ghostgirl: el retorn de Tonya Hurley. Lliurament del lli-bre: Gotholàndia de Pep Blay, a càrrec de Meritxell Riera. Adreçat a nois i noies de 12 a 15 anys| Lloc: Sala d’actes de la biblioteca Hora: 16 h

Organització: Biblioteca Municipal

Ciberdenúncies des de la xarxa

Lloc: Espai Canya Jove Hora: 17 h. Gratuït

Organització: Espai Canya Jove

Dissabte 20Concert de Sabine Gospel Soul

Lloc: Cafeteria La Masia Hora: 23 h

Preu: 5 euros

Info: Silvia (937210168 – 653568217)

Organització: Cafeteria La Masia

Col·laboració: Ajuntament de Sant Quirze.

Diumenge 21Senders GR. 4 Puigcerdà – Montserrat- 5ª Etapa San-tuari de St. Maurici Quar- Sant Pau de Pinós 23,23 km

El sender comença al pont internacional de Puig-cerdà i s’enfila per la Molina cap el Coll de Pal per travessar el parc natural del Cadí - Moixeró

Sortida: 7 h del poliesportiu. Transport en autocar|Preu per persona: Socis 12 euros, no socis 20 euros Inscripcions: Imprescindible pas-sar pel club per reservar autocar (Bages, local 11 E; 937 212 489 i 637 502 272). Dimecres i divendres de 20 a 22 h. | Organització: Club Ex-cursionista de Sant Quirze del Vallès

1ª matinal motera solidària contra la violència de gènere

Concentració motera contra la violència de gènere. Hi haurà botifarrada, actuacions mu-sicals, activitats infantils, parades d’entitats, sortejos, ballada de gegants, etc.

Lloc: Rambla Lluís Companys Horari: de 9 a 14 h.

Organització: Motaris Club, Asociación Cultural “Els Mandukos”, Penya Deportiva Les Fonts, Creu Roja Sabadell, Cooperación y Ayuda, Do-nes per Sant Quirze, Colla de Gegants i Gra-llers de Sant Quirze, Grup Cultural de la Dona Caterina Albert.

Col·labora: Regidoria d’Igualtat i Ciutadania

Dilluns 22Ni prínceps blaus ni princeses promeses

Lloc: Escola Onze de Setembre Hora: 18 h

Inscripcions: Servei d’Igualtat i Ciutadania C/Sant Isidre, s/n Tel. 937216800

[email protected]

Organització: Regidoria d’Educació i Regidoria d’Igualtat i Ciutadania

Dimarts 23Berenars dels dimarts, a càrrec de Milena de Murga

Es treballen aspectes com les emocions, les rela-cions interpersonals o l’autoestima, a partir de di-ferents exercicis i dinàmiques que contribueixen al benestar integral de la persona. Totes les ac-tivitats estan conduïdes per una psicoterapeuta.

Lloc: Sala altell del Centre Cívic Can Feliu

Hora: 17.30 h. Activitat gratuïta.

Per formalitzar la inscripció cal trucar al Servei d’Igualtat i Ciutadania. Tel. 937 216 800

Organització: Regidora d’Igualtat

Col·laboració: Oficina Tècnica del Pla d’igualtat Dona-Home de la Diputació de Barcelona

Contes Infantils: Les rondalles d’ací i d’allà, a càrrec de Consell Comarcal del Vallès Occidental

Lloc: Sala d’actes de la biblioteca Hora: 18 h

Organització: Ajuntament de Sant Quirze del Vallès

Col·laboració: Biblioteca Sant Quirze

Xerrada “Noves masculinitats”

Lloc: Centre Cívic Can Feliu- Sala Altell Hora: 19 h

Organització: PSC

Col·laboració: Homes per la Igualtat

Dimecres 24Des-educar-se per a educar: Eines per a la Prevenció de les violències de gènere

Lloc: Centre de Formació d’Adults Municipal L’Olivera Hora: 12.30 h

Inscripcions: Servei d’Igualtat i Ciutadania C/Sant Isidre, s/n Tel. 937216800

[email protected]

Organització: Regidoria d’Educació i Regidoria d’Igualtat i Ciutadania

Dijous 25Dia Internacional contra la Violència de Gènere

Lectura del manifest institucional contra la violència de gènere

Lloc: Plaça de la Vila Hora: 12 h i 19 h

Organització: Regidoria d’Igualtat

DivenDres 26Video-Fòrum: Amores que matan

Emmarcat dins la campanya “Talla amb els mals rotllos 2010”. Amb aquest curt, que és l’origen de la pel·lícula Te doy mis ojos de la Íciar Bollaín, es tractarà el tema de la violència domèstica des de la perspectiva de les teràpi-es per a homes maltractadors.

Lloc: Espai Canya Jove Hora: 18h

Organització: Espai Canya Jove

Hora del Conte The sweetest song, a càrrec de Sophie Heydel

Espectacle per a nens/nes a partir de 6 anys

Lloc: Sala d’actes de la biblioteca

Hora: 18 h

Organització: Biblioteca Municipal

Dissabte 27Taller Familiar Nadalenc: “De la brossa fem festa grossa” a càrrec de Metromàtic TeatreAdreçat a famílies amb nens/es a partir de 2 anysPlaces limitadesLloc: Sala d’actes de la biblioteca Hora: 11 h Informació i inscripcions: 93 721 95 47Organització: Biblioteca Municipal

Vull aprofitar aquest mitjà de comunicació del nostre poble per agrair públicament a tot l’equip humà de la Policia Local de Sant Quir-ze, la gran professionalitat que han mantingut durant els darrers mesos en un episodi de violència de gènere, i molt especialment als agents locals 1037 i 1028, 1015 i 1033, 1042 i 1044, que en els moments més durs d’aquesta situació em van donar el seu suport professional i personal amb les seves excel·lents actuacions policials. També vull agrair als agents dels Mossos d’Esquadra Caporal 5590 i Agent 14475 per la seva professionalitat en tot aquest procés, tant en l’assessorament com en la prevenció continua.

Molt cordialment, M. R

INFORMEM www.santquirzevalles.cat31

Després d’inaugurar el 5 d’octubre l’exposició fotogràfica “Els Oblidats” a La Masia de Can Feliu, l’Ateneu del Món va convidar el passat dime-cres 20 l’entitat Sathi Sansar per parlar-nos dels nens nepalesos que pateixen paràlisi cerebral. En efecte,són els grans oblidats en un país amb grans carències econòmiques i molts prejudicis religiosos i soci-als. Un de cada dos cents nens pateixen danys cerebrals irreversibles i sovint són considerats un càstig, pel que són amagats i relegats a viure al marge de la família, en el pitjor dels casos, fins i tot amb els animals.

Sathi Sansar ha aconseguit traure a la llum aquesta problemàtica i crear un centre de dia dotat de personal especialitzat (mestres, fisiote-rapeutes, etc.) que tracten els nens i donen suport als pares. Han cre-at a més a més un servei d’assistència a domicili per aquells nens que viuen massa lluny del centre, i així aconsegueixen fer el seguiment del seu estat i, el que és més important, ensenyar als pares tècniques per estimular els infants. Precisament perquè mai no han tingut l’oportuni-tat de ser tractats específicament, són immensament agraïts a les te-ràpies i en poques setmanes els nens progressen espectacularment. Alguns fins i tot arriben a caminar i a parlar!

Des de l’Ateneu del Món veiem la necessitat de recolzar aquest pro-jecte ja que considerem que s’està fent una gran feina amb molt pocs recursos. Apart de la Festa Cubana, la recaptació de la qual va anar destinada al projecte, volem ampliar la nostra col·laboració amb Sathi Sansar en el futur.

Les fotos que il·lustren el poder de superació i les ganes de viure d’aquests nens estaran exposades a la planta baixa de La Masia fins a final de mes.

ATENEU DEL MóN| www.ateneudelmon.org

CARTES | OPINIó

agraïment a la policia local

Page 17: Informem Novembre 2010

Sant Quirze vol fora les línies d'alta tensióEstat actual de l'av. d'Ègara, amb les torres d'alta tensió