juliol 2009

32
Foto: Caramot REVISTA MENSUAL GRATUÏTA DEL BAIX PENEDÈS Núm. 38 - Juliol 2009 Festes Majors del Vendrell, Llorenç i Sant Jaume viu l’estiu !

description

espigol juliol 09

Transcript of juliol 2009

Page 1: juliol 2009

Foto

: Car

amot

REVISTA MENSUAL GRATUÏTA DEL BAIX PENEDÈS Núm. 38 - Juliol 2009

Festes Majors del Vendrell, Llorenç i Sant Jaume

viul’estiu!

Page 2: juliol 2009
Page 3: juliol 2009

L’ESPÍGOL · VIU L’ESTIU

EDITORIAL

Aquest mes de juliol, que per als equips esportius és de descans, és just quan els nostres polítics han engegat la segona part del partit de l’actual legisla-tura. Cal recordar que la primera part, amb molts projectes i promeses, va arrencar a mitjan juny del 2007 i ha aca-bat fa pocs dies. En termes esportius, ara els nostres alcaldes, alcaldesses i regidors i regidores dels governs ja es-tan jugant el segon període, mentre que els regidors de les oposicions no paren d’escalfar, preparant-se a fons per fer la pretemporada del pròxim partit, que començarà el juny del 2011. Per això, no cal ser massa viu per endevinar que la pretemporada s’iniciarà un cop passi l’estiu de l’any vinent.

I mentre, com tenim la comarca? Doncs més o menys com sempre. Amb l’amenaça del Logis Penedès, que sembla que ara sí va de debò, amb la incertesa de com quedarà la variant de la N-340 i amb els ajuntaments més es-curats que mai. Menys mal que ja tenim resolt el tema del fi nançament i alguns calerons cauran al Baix Penedès. Se-gur que tot quedarà més clar el pròxim 7 d’agost a Can Corbella amb el tradi-cional sopar dels socialistes del Baix Penedès en el que m’han assegurat que no hi mancaran ni el president Mon-tilla ni el conseller d’Economia, Antoni Castells. No cal dir que també hi serà el seu braç dret, Martí Carnicer, que és vendrellenc i no falla mai.

I com estan els municipis? A banda d’escurats com ja he dit, amb obres a

tort i a dret. Vagis al municipi que vagis, veus obres, unes més importants que d’altres. A la Bisbal, s’estan arranjant alguns carrers cèntrics que canviaran la fi sonomia del centre del municipi i engeguen les obres de la urbanització de la Miralba.

Al Vendrell hem tingut moltes obres. La majoria ja estan enllestides, com el pas subterrani, -la famosa “piscina”- i el carrer Santa Anna. A Sant Jaume, continuen amb l’enrenou del camp de futbol, i a l’Arboç una empresa cons-tructora ha fet fallida ocasionant l’en-darreriment de les obres de construcció de l’auditori.

A Calafell la piscina ja està llesta; al setembre es reprendran les obres del Passeig Marítim i començaran les que faran de la plaça Catalunya un espai només per a vianants. A Cunit, l’arran-jament del pont de l’avinguda Juli Cè-sar i la piscina municipal semblen ja les obres de la Sagrada Família. No serà per manca de diners. Els de l’oposició destapen aquests dies que el pròxim govern, el del 2011, haurà d’augmentar els impostos per nassos.

Total, que la comarca està viva i amb força moviment, fi ns i tot ja s’estan pre-parant llistes per al 2011. Renoi com corre la gent!

Apa, fi ns a mitjan agost, ja que el mes vinent sortirem abans per intentar fer uns quants dies de vacances, que també n’hem de fer. Bon estiu!

Ferran Rodríguez , Director

Edita: Produccions i Publicacions l’Espígol S.L.Editor-Director: Ferran RodríguezCap de redacció: Jasna LesnjakDisseny gràfi c: Xavi ToscanoCol·laboradors: ajuntaments de la comarca del Baix PenedèsFotografi es: l’Espígol, Joan Grífols, grup Caramot, J.M. Baselga i departaments de premsa dels ajuntaments.

Adreça: Empar Nadal, 17, local 4-5, 43881 CUNIT (Tarragona)

Tel. 977 67 50 76 Mòbil: 629 39 02 45

Dipòsit legal: B-10.817-2005Impressió: CRE-A Impresiones de Catalunya, S.L.

Amb el suport de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Tarragona i els ajuntaments del Baix Penedès.

La revista l’Espígol no comparteix neces-sàriament les opinions expressades en les cartes i els articles dels col·laboradors. L’opinió d’aquesta revista informativa, en general només s’expressa a través de l’editorial. Propera edició: 13 d’agost

l’equipCorreus electrònics: [email protected]@gmail.comEspígol digital:www.revistaespigol.com

3

SUMARIVIU L’ESTIU

ACTUALITAT:

Unes 500 persones participen a la manifestació organitzada per l’oposicióde la Bisbal, pàg. 21

La Junta de Govern de Calafell no autoritza la processó de la Verge del Carme de Segur, pàg. 24

L’oposició de Cunit desvetlla aquest divendres en un acte públic la situació econòmica del municipi, pàg. 28

Programes de lesFestes Majors del Vendrell, Llorenç i Sant Jaume dels Domenys, pàgs 4-13

Ja ‘juguen’ la segona part del partit

Page 4: juliol 2009

L’ESPÍGOL · VIU L’ESTIU

FESTA MAJOR DEL VENDRELL4

Dissabte, 25 de juliolA les 2 del migdia, TRONADA i REPIC DE CAMPANES

A les 5 de la tarda, al carrer de Josep Maria de Segarra,BERENAR MOTER AMB MÚSICA EN VIUOrganitza: Associació Motera El Lokal

A les 5 de la tarda, a La Lira Vendrellenca (c/ Sant Jordi, 7),10è TORNEIG INTERCLUBS VILA DE VENDRELL 2009 Organitza: Secció d’Escacs de La Lira Vendrellenca

De les 6 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre, a la rambla de Josep Cañas i Cañas, ESPAI INFANTIL

A 2/4 de 9 del vespre, a la rambla de Josep Cañas i Cañas,MASCLETADA, a càrrec de Pirotècnia Igual

A 2/4 de 10 del vespre, a la plaça Vella, PREGÓ DE FESTA MAJOR, a càrrec del Tothosap del Diari Baix PenedèsTot seguit, a la plaça Vella, ACTE INAUGURAL, a càrrec del Caramot del Vendrell

A les 11 de la nit, al Camp d’Esports, GRAN CASTELL DE FOCS, a càrrec de Pirotècnia Igual

A les 12 de la nit, a la Rambla, CONCERT i BALL amb l’ORQUESTRA MUSICALIA

A les 12 de la nit, a la zona del Botafoc (entre la riera de la Bisbal i el torrent Cullerer), CONCERT amb: Mr. Pez, Mojinos Escozíos, Autoput (grup de versions)

Enguany, els veïns i visitants del Vendrell poden esperar una Festa Major especialment lluïda, ja que tres grups importants del folklore popular celebren un important aniversari: el Ball de Diables i el Ball de Bastons compleixen 30 anys i del drac Caramot en celebra 25. No és d’estranyar, doncs, que persones molt vinculades a aquests grups hagin estat escollits com els Portants d’Ho-nor de Santa Anna. L’honor de treure la patrona del Vendrell des de l’església parroquial durant la Festa Major serà per a Anna Balcells, la primera dona in-tegrant del Ball de Diables; Ramon Buira, membre fundador del drac Caramot; Alfons Vigo, un gran impulsor del Ball de Bastons que el va recuperar fa 30 anys, i Jaume Esteve Casalta, un dels grallers històrics i membre de la colla els Macaris que enguany celebra el 50è aniversari.

Una de les novetats de la Festa Major d’enguany és la incorporació del Ball de Cercolets i de l’Agrupació Musical Santa Anna que tocarà quan els Portants d’Honor treguin la patrona de l’església i després al cercavila.

Una festa especial

Actes previs - Entre els actes previs de la Festa Major hi ha un concert de mú-sica tradicional a les 18.30h del divendres 24 (plaça Pep Jai); el nomenament dels Portants d’Honor a les 20.30h del divendres 24 (Ajuntament), i tot seguit, a la plaça Vella, un assaig general de tots els grups de cultura popular i dels Nens del Vendrell.

Page 5: juliol 2009

FESTA MAJOR DEL VENDRELL L’ESPÍGOL · VIU L’ESTIU 5

Diumenge, 26 de juliolA les 8 del matí, pels carrers de la vila, MATINADES, a càrrec de les Gralles del Baix Penedès i els grallers Tocats de Canya

A partir de les 9 del matí, a les instal·lacions del Club d’Esports Vendrell (c/ Colom, s/n), XVI CAMPIONAT DE TENNIS TAULA FESTA MAJOR DEL VENDRELL MEMORIAL JOSEP RAMON i COSTASOrganitza: Secció de Tennis Taula de La Lira

De les 9 del matí a les 2 del migdia, a la Rambla,7a TROBADA DE PLAQUES DE CAVA

A les 10 del matí, a la Rambla, 10è OPEN INTERNACIONAL D’ESCACS LLAMPEC VILA DEL VENDRELL 2009. Organitza: Secció d’Escacs de La Lira Vendrellenca.

A les 10 del matí, a l’Església parroquial, OFICI SOLEMNE

A les 11 del matí, a la plaça Vella, BALLADA D’HONOR A SANTA ANNA amb l’Agrupació Musical Santa Anna, Ball de Diables, Ball de Diablons, Gegants, Gegantons i Nans, Grallers dels Gegants, Ball de Bastons, Ball del 4 de Març, Ball de les Gitanes, Ball de la Patatuf, Ball de Pastorets, Ball de Cercolets, Ball de Panderos acompanyats de l’Home del Sac, Ball de Valencians acompanyats pels grallers Els Cofi ns, Gralles del Baix Penedès.

Seguidament, pels carrers de la vila, CERCAVILA (recorregut: pl. Vella, c. Peix, c. Prat de la Riba, c. Cafès, pl. Nova, c. Muralla, c. Carnisseria, pl. Vella)

A continuació, a la plaça Vella, ARRIBADA DELS GRUPS i VERSOS DELS DIABLES. Organitza: Comissió de Cercavila.

A 2/4 de 2 del migdia, a la plaça Vella, CASTELLS, a càrrec dels Nens del Vendrell

De les 6 de la tarda a les 8 del vespre, a la plaça de la Sardana, ESPAI INFANTIL

De les 6 de la tarda a les 9 del vespre, a la Rambla, CARICATURISTA DALÍ

A 2/4 de 7 de la tarda, a l’església parroquial, CONCERT de Festa Major, a càrrec del COR-ORFEÓ PARROQUIAL, dedicat a Àngel Guimerà

A 2/4 de 8 de la tarda, per l’illa de vianants, ACTUACIÓ ITINERANT amb l’espectacle ACTION!, a càrrec de la companyia CLOWNX TEATRE

A les 9 del vespre, a la plaça de la Sardana, ESPECTACLE INFANTIL AMBULANT a càrrec de la companyia PARELLA DE 2

A 1/4 de 10 del vespre, des del carrer Roquetes, sortida de laCERCAVILA DE FOC amb: Ball de Diablons del Vendrell, Víbria del Vendrell, Ball de Diables del Vendrell, Ball de Diables de Vilafranca, Ball de Diables de Santa Oliva, Ball de Diables de Roquetes, Puces del Caramot del Vendrell, Caramot del Vendrell, Drac de Bellver, Bou de Foc del Vendrell, Drac de Terrassa, Tallot del Vendrell, Drac de la Múnia, Mulassa Feixuga del Vendrell, Drac de Cornellà, Cabrot del Vendrell

A continuació, a la plaça Vella, FINAL DE LA CERCAVILA i CARRETILLADA, a càrrec del BALL DE DIABLES DEL VENDRELL

A les 12 de la nit, a la plaça Vella, ENCESA DEL CAMPANAR i ESPECTACLE PIROTÈCNIC, a càrrec de Pirotècnia Igual

A 2/4 d’1 de la nit, a la Rambla, BALL amb l’ORQUESTRA MARAVILLA

A 2/4 d’1 de la nit, a la zona del Botafoc (entre la riera de la Bisbal i el torrent Cullerer), CONCERT amb: IN*DIGNA, TAXI i LA MOVIDA (grup de versions)

Page 6: juliol 2009

L’ESPÍGOL · VIU L’ESTIU6

Dilluns, 27 de juliolA les 8 del matí, pels carrers de la vila,MATINADES, a càrrec de les Gralles del Baix Penedès i els grallers Tocats de Canya

De les 6 de la tarda a les 8 del vespre, a la plaça de la Sardana,ESPAI INFANTIL

De les 6 de la tarda a les 9 del vespre, per l’illa de vianants,actuació d’AGUS CLOWN

De les 6 de la tarda a les 9 del vespre, per l’illa de vianants,actuació de SALINAS MIMO

A les 6 de la tarda, a la plaça Nova,ACTUACIÓ DELS GRUPS DE CULTURA POPULAR del Vendrell: Ball de Diables, Ball de Diablons, Gegants, Gegantons i Nans, Grallers dels Gegants, Ball de Bastons, Ball del 4 de Març, Ball de les Gitanes, Ball de la Patatuf, Ball de Pastorets, Ball de Cercolets, Ball de Panderos acompanyats de l’Home del Sac, Ball de Valencians acompanyats pels Grallers de la Torre, Gralles del Baix Penedès, Nens del Vendrell. Organitza: Comissió de Cercavila

A continuació,CERCAVILA DELS GRUPS DE CULTURA POPULAR fins a la plaça Vella, on faran una BALLADA CONJUNTA (recorregut : pl. Nova, c. Cafès, ctra. Dr. Robert, c. Otó Ferrer, la Rambla, c. Prat de la Riba, c. Peix i pl. Vella)

A les 7 de la tarda, a la Rambla,SARDANES, amb la Cobla Reus Jove

A les 8 del vespre, a la plaça de la Sardana,ESPECTACLE DE MÀGIA amb Mag Miki

A 2/4 de 10 del vespre, a la plaça del Mercat,BOTIFARRADA (preu del tiquet: 4 euros)

A 2/4 d’11 del vespre, a la rambla de Josep Cañas i Cañas,CINEMA A LA FRESCA amb Kung Fu Panda

A 2/4 d’11 del vespre, a la plaça Pep Jai,Actuació de l’humorista Dani Pérez, amb l’espectacle Los ángeles no tienen hélices

A 2/4 de 12 de la nit, a la zona del Botafoc (entre la riera de la Bisbal i el tor-rent Cullerer), CONCERT amb: Pell de Serp, Lax’n’Busto, DJ Lkmtva, DJ Caxarru

Exposicions“Jaume Mercadé, joies i dibuixos”Del 10 de juliol al 30 de setembreLloc: Fundació Apel·les Fenosa (c/ Major, 25, del Vendrell)Horari: De dt. a ds. d’11 h a 14 h i de 18 h a 20 h, dg. i festius tancat(només visites concertades al telèfon 977 15 41 92)Organitza: Fundació Apel·les Fenosa

Exposició d’aquarel·les de Jordi Llucià MartíDe l’11 al 31 de juliolLloc: La Fusteria (c/ Major, 16, del Vendrell)Organitza: Comissió per a la Restauració de l’Orgue del Vendrell

Pintures de Sergi RocherDel 15 de juliol al 31 d’agostLloc: Restaurant pizzeria L’Argilaguet 9 (c/ Mar, 33, del Vendrell)Organitza: Associació d’Artesans i Artistes del Baix Penedès i La LiraVendrellenca

Exposició de puntes de coixíDel 25 al 28 de juliolLloc: Patronat de Santa Anna (c/ Doctor Oliver, 4, del Vendrell)Organitza: Puntes Santa Anna

“Paul Klee: el so del color”Exposició de dibuixos realitzats pels alumnes del CEIP MartaMata i el CEIP Àngels GarrigaInauguració: Divendres 24 de juliol a les 19 hDel 24 de juliol al 16 d’agostLloc: Museu DeuOrganitza: Museu Deu, CEIP Marta Mata i CEIP Àngels Garriga

“Contenidors”, ceràmica de Camil·la Pérez SalvàAmb una petita mostra dels processos d’impressió, a càrrec deJaume RamonInauguració: Dissabte 25 de juliol a les 19 hDel 25 de juliol al 23 d’agostLloc: Sala Portal del Pardo (c/ Major, 20, del Vendrell)Organitza: Patronat Municipal de Serveis Culturals

Exposició col·lectiva de pintura, escultura i joieriaDel 20 de juny a l’11 de setembreLloc: Sala d’Art Anna Barcons (av. Europa, 8, Coma-ruga)Horari: Cada dia de 18.30 h a 22 hOrganitza: Sala d’Art Anna Barcons

FESTA MAJOR DEL VENDRELL

Page 7: juliol 2009

Dimarts, 28 de juliolA les 8 del matí, pels carrers de la vila,MATINADES, a càrrec de les Gralles del Baix Penedès i els grallers Tocats de Canya

De les 6 de la tarda a les 9 del vespre, a la plaça de la Sardana,ESPAI INFANTIL

A les 7 de la tarda, a la Rambla,HAVANERES i rom cremat amb el grup Port Bo

A les 7 de la tarda, al carrer del Doctor Oliver,BALL DE MALCASATS, a càrrec de GTIV

A les 8 del vespre, al carrer Major,BALL DE MALCASATS, a càrrec de GTIV

A les 8 del vespre, a la plaça Pep Jai,TEATRE amb la companyia Grappa Teatre amb l’obra ClochardOrganitza: Patronat Municipal de Serveis Culturals

A les 9 del vespre, a la plaça de la Sardana,FESTA DE L’ESCUMA DE COLORS (es recomana a tots els nens i nenes que vinguin amb banyador)

A les 9 del vespre, a la plaça Vella,BALL DE MALCASATS, a càrrec de GTIV

A les 10 del vespre, des de la plaça Vella,ENCESA D’UN QUILÒMETRE DE TRACA (recorregut: pl. Vella, c. Peix, c. Prat de la Riba, c. Cafès, pl. Nova, c. Muralla, c. Carnisseria i pl. Vella)

A les 10 del vespre, a la Rambla,ACTUACIÓ de l’Esbart Vila del Vendrell

A 2/4 de 12 de la nit, a la plaça Nova,CONCERT amb: La Pegatina, DJ Miki Remember Sound

Espai infantil: Play Jai25 de juliol, a la rambla de Josep Cañas i Cañas,GRAN LUDOTECA DEL GUIXOTTaller de maquillatgeTaller de collarets i polseres

26 de juliol, a la plaça de la Sardana,ROCÒDROMFUTBOLÍ HUMÀTaller de portaencens de fangTaller de portabolígrafs de molla

27 de juliol, a la plaça de la Sardana,PARC DE QUATRE INFLABLESJOC PEDAGÒGIC: KAPLATaller d’imants de plastilinaTaller de confecció de pai-pai

28 de juliol, a la plaça de la Sardana,CIRCUIT DUES MOTOS ELÈCTRIQUESCIRCUIT DOS KARTSUN LLIT ELÀSTIC

L’ESPÍGOL · VIU L’ESTIU 7

, a càrrec de les Gralles del Baix Penedès i els grallers Tocats

De les 6 de la tarda a les 9 del vespre, a la plaça de la Sardana,

Clochard

(recorregut: pl. Vella, c. Peix, c. Prat de la Riba, c. Cafès, pl. Nova, c. Muralla, c. Carnisseria i pl. Vella)

25 de juliol, a la rambla de Josep Cañas i Cañas,

CIRCUIT DUES MOTOS ELÈCTRIQUES

FESTA MAJOR DEL VENDRELL

Page 8: juliol 2009

L’ESPÍGOL · VIU L’ESTIU8

Dissabte, 1 d’agostDe 10 a 1 del migdia i de 6 a 8 de la tarda, a diversos punts del poble,RECAPTA DE LA FESTA MAJOR, amb la participació de l’Associació Els Tres Tombs de Llorenç.

FESTA MAJOR DE LLORENÇ DEL PENEDÈS

Dissabte, 8 d’agostDe les 11 del matí a les 2 del migdia,CONCURS DE PINTURA INFANTIL, per a infants fi ns a 12 anys Inscripcions: Casa de Cultura, d’11 a 12h. S’aconsella als participants que portin el seu material a excepció del full, que els serà lliurat al moment de la inscripció.

A les de 5 de la tarda, al Camp de Tir Serra de Llobets:TIRADA AL PLAT LOCAL, Organitza: Societat de Caçadors de Banyeres i Llorenç

A les 7 de la tarda, sota el cafè de La Cumprativa,Inauguració de la TÓMBOLA DIABÒLICA, organitzada pel Ball de Diables i Drac de llorenç. La tómbola estarà oberta durant la Festa Major.

A 2/4 d’11 de la nit, a la Casa de cultura:INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ DE FESTA MAJOR Joves de tots els temps, de Jove Baix PenedèsHorari d’obertura: dies 9, 10 i 11 d’agost (13h-15h i 17h-19h), dies 15 i 16 d’agost (12h-14h)

Tot seguit, als jardins d’Oriol Martorell,PREGÓ, a càrrec dels Banyetes, grup infantil del Ball de Diables i Drac de Llorenç que, en acabar el pregó, faran un petit CORREFOC fi ns al carrer Francesc Macià.

A continuació, al carrer Francesc Macià,DIADA CASTELLERA LOCAL, a càrrec del Grup d’Afeccionats de Llorenç.

En acabar els castells,SINDRIADA POPULAR, amb el repartiment de síndria fresca per a tothom.

Per acabar la nit, a la rambla Marinada,NIT JOVE amb els grups Plou com Mai i Fonders

Exposició El mar, la marDurant la Festa Major es podrà visitar a l’Espai d’art Les Quintanes l’exposició El mar, la mar de M. Teresa Baltasar. Hores convingudes trucant al telèfon 977 67 71 08.

Divendres, 7 d’agost:A les 10 de la nit, a la terrassa de La Cumprativa:BINGO DIABÒLIC, organitzat pel Ball de Diables i Drac de Llorenç

amb la participació de l’Associació Els Tres Tombs de Llorenç.

Page 9: juliol 2009

L’ESPÍGOL · VIU L’ESTIU 9

Diumenge, 9 d’agostA les 9 del matí, al Camp de Tir Serra de Llobets,TIRADA AL PLAT LOCALOrganitza: Societat de Caçadors de Banyeres i Llorenç

A la 1 del migdia, a la Plaça de la Vila,EXHIBICIÓ CASTELLERA, amb la participació dels Nens del Vendrell, la colla Joves dels Xiquets de ValIs i la colla Jove Xiquets de Tarragona

A les 3 de la tarda, MORTERADA I REPICADA DE CAMPANES

A les 6 de la tarda, a l’Església Parroquial,COMPLETES, amb la VENERACIÓ DE LES RELÍQUIES DE SANT LLORENÇ i el CANT DELS GOIGS

Seguidament, a la plaça Immaculada,SORTIDA DE SANT LLORENÇ de l’Església amb el repic de campanes. Els grups participants a la cercavila faran l’OFRENA de la seva actuació al de la seva actuació al Sant Patró.

A continuació, a la Plaça Immaculada,Inici del CERCAVILA, amb la participació dels grups folklòrics de Llorenç: , amb la participació dels grups folklòrics de Llorenç: Falcons, Gegants, Grallers, Capgrossos, Ball de Bastons, Els BanyetesEls BanyetesDrac Benet i l’Espanta-Rucs. També hi participarà algun grup d’animació . També hi participarà algun grup d’animació convidat. Recorregut de la cercavila: sortida de la plaça Immaculada, c. Fran-convidat. Recorregut de la cercavila: sortida de la plaça Immaculada, c. Fran-cesc Macià, c. Àngel Guimerà, plaça d’Anselm Clavé, c. Torras i Bages, Camí cesc Macià, c. Àngel Guimerà, plaça d’Anselm Clavé, c. Torras i Bages, Camí de la Plana i plaça de la Vila.

A 2/4 de 12 de la nit,NIT de FOC, amb la participació dels grups locals Ball de Diables, Drac de Llorenç i l’Espanta-Rucs, juntament amb la Colla de Diables de Tarragona Recorregut del correfoc: s’iniciarà a la cruïlla de la rambla Marinada amb el Camí de la Plana, plaça de la Vila, c. Pompeu Fabra, plaça de la Immaculada, c. Francesc Macià, i acabarà al davant de La Cumprativa.

A continuació, al balcó de La Cumprativa,VERSOTS DE FESTA MAJOR, a càrrec del Ball de Diables de Llorenç

En acabar els versots, a la rambla Marinada,CASTELL DE FOCS D’ARTIFICI, a càrrec de la Pirotècnia Catalana

Seguidament, a la rambla Marinada:BALL amb l’orquestra Moonlight fi ns a la matinada

de la seva actuació al

, amb la participació dels grups folklòrics de Llorenç: Els Banyetes,

. També hi participarà algun grup d’animació convidat. Recorregut de la cercavila: sortida de la plaça Immaculada, c. Fran-cesc Macià, c. Àngel Guimerà, plaça d’Anselm Clavé, c. Torras i Bages, Camí

FESTA MAJOR DE LLORENÇ DEL PENEDÈS

Page 10: juliol 2009

L’ESPÍGOL · VIU L’ESTIU10

Dilluns, 10 d’agostA les 8 del matí, pels carrers del poble,TOC DE MATINADES, amb els Grallers de Llorenç

Seguidament, pels carrers del poble,BASTONADA I TRONADA, a càrrec del Ball de BastonsDiables de Llorenç

A les 12 del migdia, a l’Església Parroquial,MISSA SOLEMNE de Festa Major en honor de Sant Llorenç

De 12 a 2 del migdia, a la Piscina Municipal,FESTA AQUÀTICA, animació amb infl ables a la piscina

A l’1 del migdia, a la plaça Immaculada,SARDANES, a càrrec de la cobla La Principal de la Bisbal

De 4 a 7 de la tarda, a la Piscina Municipal,continuació de la FESTA AQUÀTICA

A les 5 de la tarda, a la terrassa de La Cumprativa,BINGO, organitzat pel Ball de Diables i Drac de Llorenç

De 6 a 8 del vespre, als Jardins d’Oriol Martorell,LOGICJOCS, de Jove Baix Penedès. Jocs de lògica i estratègia per jugar-hi de forma individual, per parelles o en grup.

A 2/4 de 8 de la tarda, a la rambla Marinada,CONCERT DE FESTA MAJOR, a càrrec de l’orquestra La Principal de la Bisbal

A 2/4 de 9 del vespre, a la zona esportiva:TORNEIG DE FUTBOL DE FESTA MAJORL’equip de Veterans de Llorenç organitza un quadrangular de futbol amb la participació dels següents equips: Llorenç AtlèticLlorenç; Juvenils de l’Associació Esportiva Ramon Sicartde l’Associació Esportiva Ramon Sicart

A les 10 de la nit, a la Cumprativa:El Grup de Teatre de la Cumprativa representarà l’obra Déu!, de Darío Fo, dirigida per Jaume Ulled. Venda d’entrades: al vestíbul de la Cumprativa, dies 2 i 9 d’agost, de 12h a 13.30h, i mitja hora abans de començar l’espectacle. Per a socis i públic en general.

A 2/4 d’1 de la nit, a la rambla Marinada:BALL DE FESTA MAJOR, amb l’orquestra La Principal de la Bisbal

FESTA MAJOR DE LLORENÇ DEL PENEDÈS

Grallers de Llorenç

Ball de Bastons i el Ball de

de Festa Major en honor de Sant Llorenç

, animació amb infl ables a la piscina

La Principal de la Bisbal

A les 5 de la tarda, a la terrassa de La Cumprativa,Drac de Llorenç

De 6 a 8 del vespre, als Jardins d’Oriol Martorell,Jocs de lògica i estratègia

per jugar-hi de forma individual, per parelles o en grup.

La Principal de la Bisbal

L’equip de Veterans de Llorenç organitza un quadrangular de futbol amb la Llorenç Atlètic; Antics jugadors del CF

Juvenils de l’Associació Esportiva Ramon Sicart; Entrenadors

representarà l’obra Aquí no paga ni , de Darío Fo, dirigida per Jaume Ulled. Venda d’entrades: al vestíbul

de la Cumprativa, dies 2 i 9 d’agost, de 12h a 13.30h, i mitja hora abans de començar l’espectacle. Per a socis i públic en general.

Page 11: juliol 2009

L’ESPÍGOL · VIU L’ESTIU 11

Dimarts, 11 d’agostA les 11 del matí, a El Centre,CURSA INFANTIL D’SLOT (5-12 anys), Circuit de Raid Inscripcions el mateix dia a 2/4 d’11. Per poder-hi participar no cal portar cotxe

A les 12 del migdia, a l’Església Parroquial,MISSA DE DIFUNTS

A l’1 del migdia, a la Plaça Immaculada,ACTUACIÓ DELS GRUPS FOKLÒRICS DE LLORENÇAmb vermut per a tothom

A les de 5 de la tarda, al Camp de Tir Serra de Llobets,TIRADA AL PLAT LOCALOrganitza: Societat de Caçadors de Banyeres i Llorenç

A les 7 de la tarda, a la Plaça Immaculada,ESPECTACLE INFANTIL, amb Jordi Tonietti

En acabar, a la plaça Immaculada,XOCOLATADA per a tots els nens i nenes

A les 10 de la nit, al Centre,TEATRE MUSICAL Ruddigore o la nissaga maleïda, per la Cia. Egos Teatre, dirigida per Joan Maria Segura. Una adaptació de l’obra Ruddigore or the Witch’s Curse, de William Gilbert i Arthur Sullivan. Venda d’entrades a El Centre, diumenge 2 d’agost, a les 12 del migdia per als socis i a partir de l’1 del migdia per al públic en general. També dimarts 4 i dijous 6, a les 10 del vespre. I una hora abans de l’espectacle. Reserves: 626 624 255

A 2/4 d’1 de la nit, a la rambla Marinada,les millors versions musicals amb La Banda del Coche Rojo

Dimecres, 12 d’agostA les 11 del matí, a El Centre,Campionat de TENNIS DE TAULA Inscripcions a les 10,30h.

A les 12 del migdia, a El Centre,MANUALITATS I TALLERS INFANTILS

A les 6 de la tarda, a El Centre,CURSA D’SLOT per a adults (majors de 13 anys), Cursa de Raid. Cotxes proporcionats per l’organització. Inscripcions a 2/4 de 6 de la tarda.

A les 7 de la tarda, a la plaça del Castell,FESTIVAL INFANTIL

A les 10 del vespre, a El Centre,CINEMA A LA FRESCA amb Up!, una pel·lícula plena d’imaginació i poesia.

FESTA MAJOR DE LLORENÇ DEL PENEDÈS FESTA MAJOR DE LLORENÇ DEL PENEDÈS

Page 12: juliol 2009

L’ESPÍGOL · VIU L’ESTIU12

Dijous, 23 de juliolA les 20h, a la Casa de Cultura,Exposició d’artistes del municipi i d’alumnes de l’Escola d’Art de Sant Jaume dels Domenys

Aquesta és la segona mostra d’art que s’organitza per la Festa Major de Sant Jaume amb la participació d’artistes que viuen al municipi o tenen una forta vinculació amb ell. Enguany hi participen: l’Angie Villa, l’Eugènia Torres, la Pilar Mínguez, la Raquel Matés i la Sílvia Bernal. Les obres ex-posades seran majoritàriament quadres de pintura i aquarel·les, així com algun treball fet amb vidres.

Divendres, 24 de juliolA les 19.45h, a l’Església,Repic de Campanes i Traca d’inici de Festa Major

A les 20h, a l’antiga biblioteca de la Rectoria, Inauguració de la TómbolaOrganitza: La Llinyola

Tot seguit, a la plaça de l’Església,XI Xuclada de FlamsOrganitza: Ball de Diables

A les 21h, a la plaça de l’Església,Cafè a la fresca i bingoOrganitza: Ball de Diables

A les 24h, a la Rambla,Nit de Rock amb els grups Rosa Luxemburg, Teràpia De Xoc i Plou Com Mai

Dissabte, 25 de juliol

A les 9h, pels carrers del poble,Matinades amb el Ball de Diables Infantil i els Trabucaires

A les 11.30h, des de les escoles fi ns a l’Església,Comitiva del Pa Beneït acompanyada pels Grallers Bonaires de Sitges

A les 12h, a l’Església Parroquial,Missa Solemne

A les 13.30h, a la Rambla,Concert Vermut amb l’orquestra Cadillac

A les 16.30h, pels carrers del municipi,37è Gran Premi Ciclista del Baix PenedèsOrganitza: Unió Ciclista Igualadina

A les 18h, a la Rambla,Espectacle InfantilJaume i els seus feitscompanyia Pa Sucat

A les 20h, a la Rambla,Ball de Tarda amb l’orquestra Cadillac

A les 22h, davant de les Escoles,Castell de Focs

A les 24h, a la Rambla,Ball de Nit amb l’orquestra Cadillac

FESTA MAJOR DE SANT JAUME DELS DOMENYS

Organitza: Unió Ciclista Igualadina

A les 18h, a la Rambla,Espectacle Infantil amb l’obra Jaume i els seus feits, a càrrec de lacompanyia Pa Sucat

A les 20h, a la Rambla, amb l’orquestra Cadillac

A les 22h, davant de les Escoles,

A les 24h, a la Rambla, amb l’orquestra Cadillac

Page 13: juliol 2009

L’ESPÍGOL · VIU L’ESTIU 13

Diumenge, 26 de juliol

D’11 a 14h, a la Piscina, Festa Aquàtica

A les 17h, pels carrers del poble,Cercavila dels Diables Infantils

A les 18h,XII Torneig de Futbol Ramon Galofré,entre CF banyeres i Joventut Esportiva Sant Jaume

De 18.30 a 20h, al porxo i al pati de l’EscolaTallers de coral i percussió de música africana per a nens i adultsProjecte Intercultural Baix Penedès - Burkina Faso

A les 20.30h, a la plaça de l’Església,Benedicció dels Trabucaires de Sant Jaume

Tot seguit,Correfoc i versots amb els Diables En acabar el Correfoc, a la Rambla, podreu passar una estona tranquil·la amb bona música tot sopant al nostre bar (entrepans freds i calents).

A les 23.30h, a la pista de les Escoles,Ball d’Exhibició amb Wander Dance de Reus

Dilluns, 27 de juliolA les 19.30h, a la RamblaConcert de Percussió Africana amb Músics i Ballarines Projecte intercultural Baix Penedès Burkina Faso

A les 21h, a la Rambla,Sopar de Festa Major: Musclada i Fideuà en directePreus: adults, 15 euros; infants, 7 euros

A les 23h, a la Rambla,Dansa Oriental amb Maya Torres, professora de L’Hostal, i el seu grup

Tot seguit, a la Rambla,Ball de Nit amb Cafè Trio

FESTA MAJOR DE SANT JAUME DELS DOMENYS

Entre el 31 de juliol i el 4 d’agost, el Papiolet tambe celebra la seva Festa Ma-jor. Els actes començaran el divendres a les 20h, al local de les escoles, amb una traca, la inauguració d’una exposició d’art i disseny, i un concert de rock a les 23.30h, amb els grups Plou com mai i Un nombre bonito.

El dissabte hi haurà la gimcana didàctica a les 11h, joc tradicionals a les 19h, balls de tarda i de nit amb Frenesí i, a les 23.30h el correfoc a càrrec dels Diables de Llorenç.

El diumenge començarà amb les matinades, a càrrec dels Diables lloren-çencs, i la 4a cursa popular Campi qui pugui. Al migdia se celebrarà la missa solemne i un concert-vermut amb el grup de gralles Els Macabeus (14h). A la tarda, es farà la cercavila amb diferents grups de cultura popular de Llorenç, juntament amb els Diables infantils i els Trabucaires de Sant Jaume (19h). I al vespre, dos balls amb Almas Ge-melas i un concert-espectacle.

El dilluns, 3 d’agost, es duran a terme uns campionats de ping-pong i dòmino (12h) i tallers per als nens (16.30h). La Festa clourà el dimarts, amb un campionat de futbolí per parelles, futbol i basquet entre ca-sats i solters, i casades i solteres, un sopar popular i teatre infantil amb l’obra Espases i espases (23h).

Festa Major del Papiolet

Page 14: juliol 2009

Nova exposició a la Sala d’art Anna BarconsL’ exposició, que s’inaugura el divendres,

24 de juliol, a les 19h, i es podrà veure fi ns al 14 d’agost, recull l’obra de: Rafael Ro-meu, Patrick Lafarge, Paul Andras, Elena Marti i Anna Masana. Les escultures són de Teresa de Castro, Juan Caritg i Jose M. Gomballest; les joies d’Elvira Rovira i Dolors Cerveto, i els esmalts d’Ana Andras. Més informació: www.salaannabarcons.com

A causa de les obres de remodelació del nucli històric de Santa Oliva, l’edició d’enguany de les Nits Musicals al Castell es trasllada al recentment renovat Monestir de Santa Maria. Els dies 9, 16 i 23 d’agost hi actuen: Duo Maria Escobar (veu); Anna Cardona (piano), Jazztira (bateria, piano, guitar-ra i baix) i Syrinx (soprano, violoncel, fl auta i piano). Els concerts, en aquest insuperable entorn del monestir, es faran a les 22h i l’entrada val 3 euros.

XIII Nits Musicals al Monestir El documental del mes: ‘El caçador de dictadors’

“Si mates una persona, vas a la presó. Si en mates quaranta, et porten a un manicomi. Però si en mates 40.000, t’exilien amb totes les comoditats i amb un número de compte en un altre país. Això és el que volem canviar aquí,” diu Reed Brody, advocat que es guanya la vida com a advocat, cercant dictadors per a Human Rights Watch.

El director d’aquest documental, Klaartje Quirijns, té un instint especial per explorar la política internacional a través dels ulls de personatges memora-bles. A la pel·lícula seguim Brody al llarg de dos anys de suspens, durant els quals viatja per Àfrica, Europa i Estats Units. Condueix la diplomàcia com un joc d’escacs en el que les peces són polítics, periodistes i jutges que Brody posiciona contra el seu oponent. El documental mostra què costa a un home trencar el cicle de la impunitat. El Centre, 1 d’agost, a les 22h.

El Centre de Llorenç del Penedès torna a portar al seu municipi per la seva Festa Major un exitós espectacle musical: la representació de Ruddigore o la nissaga maleïda, amb el que la companyia Egos Teatre, dirigida per Joan M. Segura, ha captivat tant al públic com als crítics. És tracta d’una molt divertida opereta de butxaca, amb estètica de malson gòtic ben negre o un musical terrorífi c, modern, dinàmic i molt divertit, que excel·leix per damunt d’algunes grans produccions d’aquest gènere teatral. L’obra és una versió lliure del mu-sical Ruddigore or the witch’s curse de W. S. Gilbert i Arthur Sullivan, autors d’operetes com ara El Mikado i Els Pirates.

‘Ruddigore o la nissaga maleïda’, un divertit espectacle musical

La nissaga dels Baronets de Ruddigore està maleïda: tots el que hereten el títol estan obligats a cometre un crim mortal cada dia si no volen morir en terrible agonia. Un granger que amaga un se-cret horrible, un mariner amb bon cor, una donzella en edat de merèixer, la presidenta de l’Associació de Familiars de les Futures Víctimes i una nú-via boja intentaran esquivar la mort un dia més. Qui serà la propera víctima del malvat baró de Ruddigore?

El Centre, 11 d’agost, a les 22h. Reserva d’entrades al tel. 626 62 42 55.

A causa de les obres de remodelació del nucli històric de Santa Oliva,

Nova exposició a la Sala d’art Anna Barcons

Page 15: juliol 2009

La VI edició del cicle Musiques del Món, que organitza l’Ajuntament de Cunit durant l’estiu, porta enguany música de Brasil (Darily Maia, 25 de juliol, 23h); d’Índia (Sadhana, 26 de juliol, 23h); de la República Cen-treafricana (Mamy Wata, 2 d’agost, 23h) i gospel, a càrrec de Icària Gospel Connection, amb l’artista principal Jean Paul Wabotai, origi-nari de Kinshasa, que canta en la seva llengua (2 d’agost).

Totes les actuacions són gra-tuïtes i es faran a la plaça de la Vila a les 23h.

VI edició de Músiques del Món

També durant els me-sos d’estiu continua el cicle de caminades Tot Natura que organitza l’Ajuntament de Cunit, amb sortides aptes per a tots els nivells. Després de la sortida d’alta mun-tanya a Andorra el 25 de juliol es durà a terme, el dia 6 d’agost, la tradici-onal caminada nocturna de Cunit a Clariana.

A més, a l’agost també hi haurà sortides cur-tes i fàcils pel municipi de Cunit que es faran entre setmana, per les tardes. Més informació: www.cunit.org.

Tot Natura ofereix caminades populars per a tots els nivells

Com ja és tradició al mes d’agost, Calafell es converteix en la capital de capital de capitall’havanera amb la cantada que organitza el Patronat Municipal de Turisme i que coordina i presenta Francesc Sánchez Carcassés. La de Calafell és l’única can-tada de dos dies que s’organitza a tot el país. Com en els cinc anys anteriors, la cantada tindrà lloc a la platja, just a l’alçada de la Confraria de Pescadors. Enguany serà els dies 7 i 8 d’agost, a partir de 2/4 d’11 de la nit. El primer dia ac-tuaran Els Cremats, Rems , Morralla i el grup de casa Veles i Vents, que obrirà la primera vetllada. La segona, que estarà dedicada al compositor Josep Bastons, començarà a la mateixa hora amb l’actuació de L’Empordanet, continuarà amb

VI Cantada d’Havaneres de Calafell Com ja és tradició al mes d’agost, Calafell es converteix en la capital de capital de capital

VI Cantada d’Havaneres de Calafell

La Ciutadella Ibèrica de Calafell, l’únic poblat ibèric reconstruït a tot l’Estat, també es pot visitar de nit aquest estiu. El dia 31 de juliol i tots els divendres del mes d’agost, aquest jaciment arqueològic, conegut també com Alorda Park o Poblat de les Toixoneres, ofereix una passejada nocturna guiada en la que el visitant podrà gaudir de la llum de la lluna i de les llànties, acompanyat de mú-sica antiga, és a dir, una visita en la que es podrà veure com era abans aquest recinte ibèric.

Cal recordar que la Ciutadella Ibèrica de Calafell és una excavació arqueolò-gica on el visitant pot veure com vivia una comunitat de l’Edat de Ferro, fa ara justament 2.500 anys. Ha estat el primer jaciment arqueològic de la Península Ibèrica objecte d’una reconstrucció a base d’arqueologia experimental. Fou ex-

La Ciutadella Ibèrica de Calafell, com mai l’has vist!

els grups Feix Fregit i Ber-gantí, i tancarà la cantada el grup local Veles i Vents, abans de la tradicional cantada conjunta de tots els grups participants. Com és tradició, al des-cans es podrà degustar el Rom cremat’ elaborat pels Pescadors de Calafell.

cavat, de forma sistemàtica, entre el 1983 i el 1992 sota la direcció de Joan Sanmartí i Joan Santacana.

Per visitar-lo, cal fer la reserva al telèfon 977 69 46 83 o a [email protected].

El preu de l’entrada és de 7,5 euros. Els nens i els jubilats paguen 4 euros.

Page 16: juliol 2009

L’ESPÍGOL ACTUALITAT CULTURA16

El Vendrell - El dia 18 de juliol es va presentar el llibre Un cop fort i sec. Història del Ball de Bastons del Vendrell (1733-2008), una obra que recull els orí-gens i la història actual d’aquesta asso-ciació, molt arrelada al Vendrell. Aquest acte s’engloba dins de la celebració del 30è aniversari de la recuperació del Ball de Bastons del Vendrell.

Els autors del llibre -Astrid Solé, Roser Rovira, Salvador Arroyo i Jordi Quintana- presenten els antecedents històrics de l’associació, des de la primera referència documentada l’any 1733, músiques del ball i entrevistes fetes a bastoners entre els anys 1930 al 2008, en què relaten detalls com els repertoris de coreogra-fies, el local d’assaig, el mestre que van tenir, la incorporació de les dones dins de l’associació, etc.

El llibre l’ha publicat l’editorial Cosse-tània, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Penedesencs i L’Embarcada.

A més, durant el juliol es va organitzar al Vendrell una exposició peculiar, junta-ment amb els Diables i el Caramot, que també fan anys, i amb la col·laboració del CIT i de l’Ajuntament. Per veure-la s’ha de passejar pel Vendrell i veure els aparadors de les 18 botigues qui hi participen i estan senyalitzades amb una

Es presenta un llibre sobre la història del Ball de Bastons del Vendrell

El Vendrell - El dia 10 de juliol es va inaugurar a la Fundació Apel.les Fenosa del Vendrell l´exposició Jaume Mercadé, Joies i Dibuixos. Durant l’acte, el nét de l´artista vallenc va fer públic el desig de la família Mercadé de donar a la Fundació Apel.les Fenosa una de les obres expo-sades.

Es tracta d´un dibuix de Jaume Merca-dé datat als anys vint, que representa un trofeu commemoratiu amb un treball de joieria. És un dibuix de gran valor ja que

Donació d’una obra de Jaume Mercadé a la Fundació Apel·les Fenosa

El divendres 24 de juliol, a les set de la tarda, tindrà lloc al Museu Deu del Ven-drell la inauguració de les pintures dels escolars del Vendrell sobre el polifacètic artista Paul Klee. La mostra, organitzada pel Museu Deu, ha estat fruit d’un treball que per primer cop s’ha dut a terme a les escoles Àngels Garriga i Marta Mata. En aquesta ocasió, i amb l’estreta col·laboració de l’artista vendrellenc Joan Descals, s’ha desenvolupat una expe-riència pedagògica que ha tingut com a

resultat el treball pictòric de 145 escolars de P-4 i de primer de primària.

Joan Descals va explicar als escolars qui era el pintor suís Paul Klee i la seva relació amb la música. Els alumnes, tot escoltant peces de Mozart, Bach i Offenbach, van poder dibuixar i pintar les seves pròpies creacions artístiques.

La mostra, titulada Paul Klee: el so del color, i formada per les obres dels 145 alumnes, estarà exposada fins al 16 d’agost.

El Museu Deu mostra els treballs dels escolars sobre Paul Klee

L’ARBOÇ - La Coral Ressò de l’Arboç va gravar a finals de juny tres cançons que formaran part d’un CD de música tradicional catalana conjuntament amb cinc corals més, que es presentarà el 29 de novembre al Palau de la Música Catalana.

La coral Ressò de l’Arboç participa en la gravació d’un CD de música tradicional catalana

Banyeres del Penedès - El dia 11 de juliol es va inaugurar al Museu Jo-sep Cañas de Banyeres del Penedès l’exposicó temporal Entre dones, que mostra 5 escultures originals de Cañas, fetes en guix i en fang, i 20 dibuixos fets en diferents tècniques: tinta, grafit, llapis conté, etc.

El tema de l’exposició fa referència a la gran influència que van tenir les dones, en la vida personal com en la trajectòria artística de Cañas. Les obres presenta-des estan fetes en etapes diferents de

la vida de l’artista, des de la joventut a la maduresa. Destaca, entre d’altres, el retrat de Maria Lluïsa (1997), modelat per Josep Cañas als 92 anys, la darrera de les seves escultures, així com algunes escultures fetes prenent com a model la Ramona, amb qui es va casar el 1951.

La mostra, que romandrà oberta fins al 31 de gener del 2010, es pot visitar els diumenges d’11 a 14h. El Museu també organitza visites concertades. Per con-cretar dia i hora podeu trucar al telèfon 977 67 08 02.

‘Entre dones’ al Museu Josep Cañas

Del 22 de juliol i fins al 13 de setembre es pot visitar a la Vil·la Casals de Sant Salvador l’exposició Les Cuines del Ven-drell, un viatge gastronòmic i enològic, a càrrec de la pintora barcelonina Mariona Millà que, amb unes cinquanta obres, presenta aquest col·lectiu del Vendrell.

La mostra, que està organitzada per l’Ajuntament del Vendrell i Les Cuines del Vendrell presenta d’una manera origi-nal, diferent i vistosa qui són i què fan Les Cuines del Vendrell.

Al mes d’agost es presentarà el llibre de receptes de Les Cuines del Vendrell, que incolurà aquestes il·lustracions.

La pintora Mariona Millà il·lustra les receptes de Les Cuines del Vendrell

d’obres de Fenosa fetes a Catalunya als anys vint, se´n conserven poques.

Concurs fotogràfic sobre el Port de Coma-ruga - El Club Nàutic de Coma-ruga convoca el II Concurs de Fotografia, amb el port esportiu com a tema únic. El concurs és obert a tothom i cada autor pot participar amb un màxim de tres foto-grafies, que han de ser en color. Les obres s’admetran fins al 8 d’agost a les 12h. Els premis de, 150, 100 i 75 euros es lliuraran el dia 23 d’agost, coincidint amb la Paellada popular. Més informació: 977 68 01 20 i [email protected].

10è Concurs Fotogràfic d’Albinyana - L’Ajuntament d’Albinyana ha con-vocat el 10è Concurs Fotogràfic amb la finalitat de confeccionar un calendari amb les fotografies seleccionades, i donar a conèixer la riquesa del seu municipi. El tema és el terme municipal d’Albinyana i el seu patrimoni, societat, paisatge, etc. Pot participar-hi tothom que ho desitgi, la inscripció és gratuïta. S’acceptaran fins a tres obres per participant. Les obres s’han de trametre a l’Ajuntament d’Albinyana fins al 21 d’agost a les 14h. Els autors de les obres premiades rebran: 150 euros el primer premi, 75 el segon premi, i 50 els tres accèssits. El veredicte del jurat es farà públic el 29 d’agost durant la Festa Major de les Peces, a les 8 de la tarda en l’acte d’inauguració de l’exposició de les obres presentades.

___________________________________________________________

___________________________________________________________

___________________________________________________________

___________________________________________________________

enganxina.D’aquesta manera, les tres colles han

volgut fer una similitud entre el recorregut que fan pels carrers durant les seves cer-caviles i aquest altre recorregut que cal fer per veure aquesta exposició. També s’han escollit tres carrers temàtics per completar l’exposició: el carrer Montse-rrat, el carrer Àngel Guimerà i el carrer Alt. En cadascun d’ells hi ha una deco-ració especial i un fil musical que emet, de tant en tant, sons que rememoren les actuacions de les tres colles.

El Govern central, en concret el Ministeri de Cultura, acaba d’atorgar subvenci-ons directes a 24 institucions d’Espanya per a projectes culturals. Entre les enti-tats receptores n’hi ha dos del Penedès, que a més rebran quantitats importants. Vinseum, Museu de les Cultures del Ví de Catalunya, de Vilafranca, rebrà un milió d’euros per a la reforma i ampliació del museu. A més, la Societat Cultural el Cen-tre de Llorenç del Penedès rebrà 250.000 euros per a la construcció d’un nou equi-pament cultural. Segons han comentat a l’Espígol des de l’entiat llorençenca, es tracta d’un projecte que s’està preparant fa anys ja. Es vol construir l’edifici d’una planta d’aproximadament 1.500 metres quadrats a prop de les escoles, per poder fer les seves activitats en unes condicions millors. El projecte té un pressupost de 1,5 milions d’euros i es finançarà, a part de les subvencions, amb la venda del pa-trimoni propi d’El Centre (uns terrenys) i amb la permuta del local actual que s’ha acordat amb l’Ajuntament. Es preveu que les obres podrien començar enguany.

El Centre de Llorenç del Penedès rebrà una subvenció estatal de 250.000 euros per al nou edifici

Page 17: juliol 2009

17

Pa per a avui, gana per a demà

El nou sistema de fi nançament acceptat per l’actual govern tripartit català ens sembla raquític en el con-tingut, il·legal en els seus terminis d’aplicació i una hi-poteca per al futur. Així de clar. Des de Convergència i Unió no ens podem empassar aquest gripau ni com-bregar amb rodes de molí per avalar unes xifres que no són les que Catalunya mereix i les que l’Estatut vigent empara.

No es respecta el principi de bilateralitat, s’aplica el cafè per a tothom, i a més a més la xifra que el tripartit veu “històrica”, no la dóna com a bona ni la pròpia vicepresidenta Elena Salgado.

Ens entristeix veure com una formació política inde-pendentista, que no va aprovar en el seu dia l’Estatut perquè era minso en matèria de fi nançament, ara l’avali renunciant als seus objectius. Podria ser que, en la seva decisió, hagi primat més la seva aliança a sang i foc amb el PSC que el seu ideari polític. D’altra banda, no hem vist com una novetat que el PSC hagi acceptat l’oferta del govern del PSOE perquè, en el fons, ningú no pot pactar amb si mateix.

L’Estatut es va votar en referèndum. Els qui vam fer campanya pel vot a favor ho vam fer amb la convicció que s’aplicaria el text al cent per cent. Per això ara no podem participar en la seva retallada. Per patriotisme, per coherència, per respecte a la Llei i per la nostra dilatada història a favor de Catalunya.

Quim Nin,president de CDC al Camp de Tarragona

La Asociación de Comerciantes y Empresarios de Cunit (ACEC) sí mira por el comercio de Cunit

Hola Dani Martínez, titular de Serinfo SL

Nos ha sorprendido mucho ver tu carta publicada en la revista núm. 37 de l’Espígol, la cual critica a la actual junta de la ACEC, sabiendo todas las acciones positivas que estamos realizan-do con el objetivo claro de reforzar el comercio de Cunit. A continuación, pasamos a responder las campañas y actividades que se han realizado a favor del tejido comercial y empresarial de Cunit:- Campaña banderolas 2007, diseño realizado por Serinfo Cunit, SL (miembro de la ACEC en ese momento). - Muppis digitales, regalos promocionales, carteles publicitarios y página Web de la ACEC reali-zados por Doc Studio, miembro de la ACEC.- Campaña de Navidad 2007: se sorteo un televisor y una Wii. Dichos premios fueron comprados en el comercio Electromer (socio de la ACEC).- Diseños de carteles de campañas (día del padre, de la madre, Sant Jordi,…) por Imagine, ac-tualmente no tiene esta empresa.- Gracias a la colaboración que nos ofrece el Ayuntamiento de Cunit, hemos conseguido un curso de manipulación de alimentos y otro de técnicas de ventas, totalmente gratuitos, con el objetivo de profesionalizar al comercio de Cunit. - Hemos colaborado con la Concejalía de Medio Ambiente para la campaña de las bolsas de reciclaje.- Colaboración en reuniones del futuro Mercado Municipal Les Oliveres. - Solicitar la subvención del Plan Avanza. Subprograma Avanza I+D, con el objetivo de adaptar a las nuevas tecnologías al comercio y a las empresas de Cunit. Es un plan que para la ACEC supone coste cero, puesto que es una subvención, no como el que gestionan otros (en el que te incluimos) el cual es un crédito sin intereses, pero sí a devolver.- Hemos incrementado los socios en un 70% con la actual junta.

Reprochas el sorteo de una estancia en un hotel que no era de Cunit. Queremos que sepas que dicha estancia fue un obsequio de dos socios de la ACEC, Doc Studio y Duarte Logística.

También decirte, que se te invitó, varias veces, para que formaras parte de la junta de la ACEC, negándote siempre, pero en cambio has intentado, por medio poco ortodoxos, hacerte con la presidencia. Por eso pensamos que tu carta ha sido escrita desde el resentimiento, ya que la falta de información o la transformación total de la realidad es lo que da a entender que has obrado de mala fe.

Esperamos y deseamos que esta carta sirva para responder a tus dudas y para poner fi n a la polémica que tu mismo has empezado.

La Junta Directiva de la ACEC

Page 18: juliol 2009

L’ESPÍGOL ACTUALITAT INTERIOR18

TARRAGONA - La Diputació de Tarragona ha concedit 800.000 euros a ajunta-ments i consells comarcals de la demarcació de Tarragona amb l’objectiu que des-envolupin accions de protecció i millora del medi ambient. Al Baix Penedès se li han concedit 24.500 euros, que es dividiran entre els municipis d’Albinyana, Banyeres, la Bisbal, Cunit, Llorenç i Santa Oliva. La instal·lació i adequació d’àrees de lleure, la recuperació de zones boscoses o la rehabilitació d’accessos i senders per prevenir els incendis forestals, són algunes de les actuacions previstes.

La Diputació promou la protecció del medi ambient

LA BISBAL DEL PENEDÈS - La pri-mera guia d’excurcions per la comarca del Baix Penedès, que es va presentar a la Bisbal el dia 7 de juny, presenta 33 itineraris pels 14 municipis de la comarca i és el resultat de col·laboració de moltes persones, entitats i institucions.

La guia ha estat editada per La Co-marcal Publishers, del Vendrell. Benjamí Sabiron i Carmen Sauer n’han fet el dis-seny i la realització gràfica i cartogràfica, mentre que els textos i fotografies sobre els itineraris són obra de varis autors, la majoria d’ells membres de les entitats ex-cursionistes de la nostra comarca, com

l’Associació Excursionista del Montmell Kampi qui pugui, el Grup Muntanyenc de la Lira Vendrellenca i l’Associació Excurcionista del Montmell. També hi ha participat el tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Cunit, Josep Miró, que porta el projecte de caminades Tot Natura.

La publicacó s’ha realitzat amb el suport del Consell Comarcal del Baix Penedès i la Diputació de Tarragona. El conseller de Turisme, Josep Maria Pui-gibet, ha avançat que des del CCBP ja s’està preparant una guia sobre el món de les cooperatives.

Es presenta la primera guia d’excurcions per la comarca del Baix Penedès

BARCELONA - Els diputats per CiU al Parlament de Catalunya han presentat una pregunta al Govern on demanen que des de la Conselleria d’ Interior s’expliquin els criteris sota els quals s’ ha decidit la distribució dels mossos d’ Esquadra per a l’any 2010 al territori català. Les comarques del Camp de Tarragona, o Costa Daurada, i les Terres de l’ Ebre, només rebran l’ any vinent un increment de 25 noves places, mentre que enguany, el nombre de mossos arribats ha estat zero.

CiU demana més Mossos a les comarques de Tarragona

EL VENDRELL - Per la Festa Major, el Vendrell lluirà alguns espais públics renovats, com la recentment remodelada font de Pau Casals a la plaça Nova. Ara fa poc també s’han acabat les obres del carrer Santa Anna i del pas soterrat de la N-340.

Dia de portes obertes als Jutjats del VendrellEL VENDRELL - El nou edifici judi-

cial del Vendrell, que funciona plena-ment des del febrer, va obrir les seves portes el dia 11 de juliol per tal que els ciutadans puguin conèixer-lo. Aquest equipament acull els vuit jutjats actuals i està preparat per a futures ampliaci-ons, la primera de les quals’elles serà el jutjat de violència sobre dona que començarà funcionar a desembre.

Abans de la visita a les instal·lacions, la consellera de Justícia, Montserrat

Tura, va signar amb l’alcalde del Vendrell, Benet Jané, un conveni per impulsar la mediació com a mètode de resolució de conflictes familiars.

Mobles Güell i Agrícola del Vendrell reben el Premi d’establiment comercial centenariCOMARCA - L’empressa Mobles Güell de Masllorenç i la Cooperativa Agrícola del Vendrell van rebre a principis de juliol el Premi als establiments comercials centenaris que atorga la Generalitat. En aquesta desena edició dels premis, el Departament D’Innovació, Universitats i Empresa també va premiar la tasca de persones, empre-ses i entitats que han contribuït a donar prestigi a l’activitat comercial a Catalunya. Entre els guardonats hi va haver el Centre d’Iniciatives i Turisme del Vendrell.

___________________________________________________________

___________________________________________________________

___________________________________________________________

___________________________________________________________

Page 19: juliol 2009

L’ESPÍGOL ACTUALITAT INTERIOR 19

L’ARBOÇ - El Museu de Puntes al Coixí de l’Arboç celebrarà el dia 11 d’agost el 15è aniversari de la seva inauguració. Per commemorar aquesta efemèride, la Fundació Privada Museu de Puntes al Coixí, entitat que gestiona les instal·lacions museístiques, ha pre-vist la celebració d’una jornada de portes obertes en la que tots els visitants podran gaudir gratuïtament de la col·lecció que alberga el museu i també veure en viu com les alumnes de l’Escola de Puntai-res de l’Arboç confeccionen les famoses puntes.

El Museu de Puntes al Coixí compleix 15 anys

ALBINYANA – Un grup de joves va participar al Pa Beneït d’Albinyana durant la Festa Ma-jor Petita en honor a la Mare de Déu del Carme. Les activitats organitzades per la Societat d’Albinyana han donat inici a les festes d’estiu, que ompliran d’activitats tots els caps de set-mana del mes d’agost. Segons informa l’Ajuntament, en el pres-supost de festes s’ha fet una reducció important de despeses en la contractació de grups i or-questres, l’edició del programa i la pròpia programació de molts actes.

L’ARBOÇ - La colla castellera els Min-yons de l’Arboç ha creat la figura del soci per ajudar al sosteniment econòmic de l’entitat. Qualsevol persona (castellera o no), entitat o empresa es pot associar als Minyons fent aportacions econòmiques. A més, la colla castellera ha arribat a un acord amb l’Ajuntament de l’Arboç per poder vendre una línia de records i productes de marxandatge de la colla a l’oficina de turisme.

HomenatgeEls Minyons, representats pel cap de colla, Lluís Jané, i el president, Jaume Ventura, van lliurar ara fa poc un record

Els Minyons volen fer pinya contra la crisi

MASLLORENÇ - El diumenge, dia 26 del juliol, tindrà lloc a Mas-llorenç la II Fira de l’Associació Empresarial d’aquest municipi.

L’esdeveniment es durà a terme al carrer de l’Església i la novetat d’enguany és que durarà tot el dia (de 10h a 20h).L’acte d’inauguració es farà a les 11.30h, i a continuació els visi-tants podran gaudir de la mostra dels comercos i empreses del municipi, d’una degustació dels productes agroalimentaris i d’una fira artesana. A més, hi haurà una trobada d’intercanvi de plaques de cava i una trobada del Harley Davidson Club de Catalunya. A la tarda també s’hi farà una trobada de puntaires.

Masllorenç prepara la II Fira Empresarial ALBINYANA - El dissabte 18 de juliol,

a quarts de nou del matí, es va fer foc a la zona forestal de la Casera, molt a prop de la muntanya de la Papiola. La ràpida actuació dels bombers, amb mitja dotze-na de camions i dos helicòpters; de l’ ADF Clot de Bou, i dels efectius de la brigada municipal d’Albinyana van evitar que les flames s’acostessin a la urbanització.

“El foc, per la forma com es va originar, al mig mateix del bosc, és possible que fos conseqüència d’alguna burilla mal apagada o bé provocat expressament”, ha afirmat l’alcalde albinyanenc, Quim

Es fa foc al bosc dels voltants de la Papiola

ALBINYANA - Albinyana ha recuperat l’antic safareig ubicat a la zona nord del nucli albinyanenc i estrenarà una pista de futbol sala a Bonaterra II per la Festa Ma-jor, projectes que l’Ajuntament va poder realitzar gràcies als fons enviats pel Go-vern central. Amb aquests diners també s’han millorat l’enllumenat a la zona del Colomé de les Peces i les voreres de la Papiola. Aquestes obres han donat feina a més d’una dotzena de persones provi-nents de l’atur.

Albinyana recupera els seus vells safarejos

Nin. A l’incendi van acudir-hi els Mossos d’Esquadra, la Creu Roja, la Guardia Civil i pagesos propietaris de finques properes.

L’ARBOÇ - La construcció d’un impor-tant equipament cultural a l’Arboç (el te-atre-auditori amb una escola de música) s’ha aturat degut a la fallida de l’empresa que estava duent a terme l’obra. La pri-mera fase de la construcció, que hauria

d’estar acabada l’any que ve, estava pressupostada en 4,8 milions d’euros. El consistori, que fins ara ha abonat uns 3,6 milions d’euros, ara haurà de licitar la fi-nalització dels treballs d’aquesta primera fase per uns 400.000 euros.

La crisi atura la construcció de l’auditori de l’Arboç

de la colla a l’esposa de l’exminyó Antò-nio Feliu Fontanillas, per reconèixer la gran tasca que va desenvolupar en la primera etapa de la colla (1958-1985). Antònio Feliu va morir el dia 6 de juny als 83 anys.

___________________________________________________________

___________________________________________________________

___________________________________________________________

ALBINYANA -Albinyana ja té la seva primera bestia del foc, el ‘Nyctalus Albinyanensis’, que es va estrenar a finals de juny amb molta es-pectació.___________________________________________________________

___________________________________________________________

Page 20: juliol 2009

Ajuntament de la Bisbal del Penedès

En només cinc mesos, aquest equip de govern ha estat capaç d’aprovar el polígon industrial de les Planes Baixes, un espai de seixanta hectàrees on ben aviat l’empresa El Corte Inglés i d’altres s’hi ubicaran i crearan d’entre 500 a 600 llocs de treball.

En un temps rècord, aquest equip de govern (ERC-ADMC), ha aconseguit l’aprovació inicial i provisional de la modifi cació de les normes subsidiàries del municipi que afecten aquesta zona. Cal recordar que un tràmit de tal mag-nitud acostuma a ser aprovat després de tres o quatre anys de gestions.

L’acord de l’aprovació provisional -pas previ i últim tràmit que pot fer l’Ajun-tament- es va prendre en el decurs de la sessió extraordinària del dia 1 de juny, ple en el que el grup municipal de CiU no va assistir-hi i l’altre grup, el socialista, lluny de voler col.laborar-hi, només va saber posar-hi entrebancs.

L’actitud de CiU ha estat:-dir NO a aconseguir llocs de treball per als veïns de la Bisbal,-dir NO a disposar d’un conveni de 750.000 euros per poder fer la nova llar

d’infants,-dir NO a tenir ingressos per valor de més de 6 milions d’euros per a l’Ajun-

tament. Abstenir-se en una votació d’aquestes característiques, és equivalent a

votar no, i per tant, si tothom s’abstingués, no s’hauria aprovat.Ara només cal el vist-i-plau de la Comissió d’Urbanisme de Tarragona

(CUT) perquè les empreses puguin començar a construir les seves naus. Està previst que si la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat aprova de manera defi nitiva la modifi cació de les normes subsidiàries i el Pla Parcial aquest mes de juliol i la reparcel·lació és voluntària, cap a la tardor es dona-ria autorització per començar a construir el polígon i les naus industrials de manera simultània per poder guanyar temps.

L’Ajuntament de la Bisbal ja ha fet tots els tràmits administratius. Ara no-més resta que la Generalitat també compleixi ràpidament, donada l’actual situació econòmica, i que la reparcel·lació sigui voluntària. Aquest és un tràmit que només depèn dels particulars. Si la reparcel·lació és voluntària vol dir que l’últim tràmit estarà salvat, i el calendari seria el previst de començar

En només cinc mesos hem aprovat el polígon industrial per a l’empresa El Corte Inglés, sense el suport de CiU i amb els entrebancs del PSC

Abans de la Festa Major ja estarà enllestida la segona fase del projecte d’arrenjament d’infrastructures dels carrers Major i Llibertat i de les places Sant Jordi i Catalunya que, com ja va succeir l’any passat amb els carrers Anselm Clavé, Sant Pere, Tarragona, Sant Isidre, Mestre Trujols i Dr.Robert, tindran una plataforma única amb més arbres i nou mobiliari urbà. A més, i

El mes vinent estarà fi nalitzada la primera part de la segona fase de l’arranjament dels carrers del nucli històric

Promeses que ja són realitats!

a la tardor. Si, per contra, la reparcel·lació és obligatòria, el començament es podría retardar uns mesos.

La previsió és que l’any 2010, l’empresa El Corte Inglés i d’altres, ja operin al nostre municipi. En aquest sentit, l’alcalde Josep Maria Puigibet, que ha liderat personalment totes les accions necessàries per agilitar el tema, ha dit que “mai cap ajuntament ha estat capaç d’impulsar a la Bisbal un projecte de vital importància per al nostre municipi i, a més, fer-ho en un temps rècord. Això ha estat fruït d’una gestió ben feta amb una dedicació total de 24 hores al dia”.

també dins d’ aquesta nova fase, s’estan soterrant els cables de llum i telè-fon, i posant noves canonades d’aigua i nou enllumenat públic. En defi nitiva, estem modernitzant els carrers més cèntrics del nucli.

Perquè els veïns tingueu una idea de com quedarà, veieu aquest mun-tatge virtual de la plaça Catalunya:

_____________________________________________________________________________________________________________

Page 21: juliol 2009

L’ESPÍGOL ACTUALITAT INTERIOR 21

LA BISBAL DEL PENEDÈS - El dia 18 de juliol es va dur a terme a la Bisbal una manifestació contra el govern municipal (ERC-ADMC) en la qual van participar-hi unes 500 persones. L’acte, organitzat pels dos grups municipals a l’oposició, CiU i PSC, i l’Agrupació per la Dignitat de la Bisbal, es va dur a terme sota el lema Prou ja d’abusos. Segons els organitza-dors, a la manifestació també van assis-tir-hi vàries associacions de veïns.

Els assistents van llegir un manifest en el qual van criticar, entre d’altres temes, la pujada dels impostos municipals, les dietes i la contractació “a dit” per part de l’equip de govern municipal, els ho-raris dels plens municipals, la política municipal de les subvencions per a les entitats locals, “la imposició de festes sense consultar els veïns”, etc. També van acusar un regidor del govern, sense

dir-ne el nom, de no estar al corrent amb el pagament d’impostos municipals.

Els organitzadors de la manifestació també van avançar que el dimecres, 22 de juliol -amb aquesta edició ja tancada- presentaran a l’Ajuntament un escrit amb diverses peticions, demanant, per exem-ple, que baixin els impostos i s’adeqüin a la pujada de l’IPC dels darrers dos dos anys; que es calculi de nou la fac-tura de l’aigua; que els plens municipals es celebrin a les 19 hores; que tots els regidors justifiquin els seus pagaments d’impostos; que el govern respongui a les preguntes de l’oposició i les entitats veïnals que encara no ha contestat; que s’estableixi un criteri “equitatiu i demo-cràtic” per a la distribució de subvencions a les entitats del poble i que aquestes puguin fer servir el Centre Municipal de Cultura per a les seves activitats.

Unes 500 persones participen a la manifestació organitzada per l’oposició de la Bisbal

BELLVEI - La Junta de Govern local de Bellvei ha aprovat ara fa poc la signatura d’un conveni entre el Ministeri de Foment i l’Ajuntament, segons el qual el Ministeri cedeix al municipi la titularitat del tram de la carretera N-340 comprès entre els carrers Jaume Armajach i Antoni Suau, ja que considera que “amb el pas del temps i el desenvolupament econòmic ha que-

Foment cedeix a Bellvei un tram de la N-340 i una subvenció de 141.000 euros

dat absorbida dins del nucli urbà de la ciutat i el seu entorn metropolità”.

En aquest tram urbà és necessari fer-hi obres i millores per donar-li una major ca-pacitat i fluïdesa en la circulació. Per això el Ministeri es compromet a finançar amb 141.384 euros el projecte de millora que ha de redactar l’Ajuntament. Les obres es portaran a terme durant el 2010.

BELLVEI - Un any més l’Ajuntament de Bellvei es va sumar a la campanya Mulla’t per l’esclerosi múltiple i va or-ganitzar un matí d’activitats a la piscina municipal. Unes 300 persones que es van voler solidaritzar amb la causa van recaptar uns 500 euros per a la Fundació Esclerosi Múltiple.

Bellvei recull 500 euros per l’esclerosi múltiple

BANYERES – L’equip de govern de l’Ajuntament de Banyeres (CiU-ICV) ha presentat ara fa poc al·legacions al Pla d’Ordenació Urbanistica (POUM) de Llorenç degut a una circumval·lació vià-ria prevista en aquest document aprovat de manera inicial per l’Ajuntament de Llorenç (CiU) el mes de maig.

Recordem que a finals del mes de juny, el portaveu del PSC de Banyeres, Avelino Menéndez, ja va criticar aquesta circumval·lació perquè treu la travessia urbana de la carretera del Vendrell a Sant Jaume dels Domenys del mig de Llorenç, i travessa el polígon industrial J

de la Plana de Morgades. Ara l’equip de govern banyerenc ha

mostrat també la seva oposició a aquesta carretera ja que entén que seria “una bar-rera que fragmenta el territori”, afectaria la zona de la Plana de Morgades, progra-mada per a les activitats económiques, i també el pas de les canonades de l’etile-noducte i el gasoducte projectats.

A més, el govern banyerenc s’oposa al desenvolupament urbanístic del sector de l’Estrella, tocant al Priorat de Banye-res, si no s’hi construeix la infrastructura necessària per evitar les inundacions en aquesta zona.

L’Ajuntament de Banyeres presenta al·legacions al POUM de Llorenç del Penedès

__________________________________________________________

__________________________________________________________

El barri santolivenc de les Pedreres celebra la seva Festa Major els dies 31 de juliol i 1, 2 i 3 d’agost. Els actes començaran el divendres, a les 22.30h, amb el pregó de l’alcaldessa, Cristina Carreras, un espectacle pirotècnic i un ball. El dissabte es farà una passejada popular en bicicleta, un torneig de futbol, la xocolatada i l’espectacle infantil de pallassos Globos (18h), la festa de l’escuma (19h), i al vespre (23h), correfoc a càrrec dels Diables de Santa Oliva, Diables del Vendrell i Mulassa del Vendrell.

El diumenge, el programa inclou les matinades, les atraccions infantils de franc (quads, inflables, karts), l’actuació del drac Pàmpol, el concurs de Free Breack, la gran paellada popular, el torneig de futbolí, el campionat de bitlles, la cucanya popular, l’actu-ació dels grups de ball lineal, l’aula 3 i feeldance, havaneres a càrrec del grup Mar i Vent (21h) amb degustació de rom cremat i el ball de final de la festa.

Festa Major de les Pedreres

El camp de futbol de Sant Jaume segueix paratSANT JAUME DELS DOMENYS - La

plataforma ciutadana Natura i Futur de Sant Jaume dels Domenys va organit-zar el dia 16 de juliol un acte informatiu sobre la situació actual de la denúncia que aquesta entitat ha presentat ara fa poc davant del tribunal del Contenciós Administratiu número 2 de Tarragona, per tal d’aturar el projecte del nou camp de futbol que l’equip de govern de Sant Jaume (ERC-PSC) vol construir a prop del cementiri municipal.

L’advocat Xavier Salas, especialista en urbanisme, va explicar a uns quaranta veïns que “el jutge ha apreciat que hi havia motius per fer una parada cautelar de les obres i establir una caució, que ja ha estat documentada al mateix jutjat”. També es va informar als veïns que “l’ex-periència apunta a què cap jutge pren aquesta mena de mesures sense haver pres molt en consideració la situació” i que ara el procés determinarà quina serà la sentència.

Els representants de la plataforma consideren que aquest equipament no es pot fer en una zona qualificada com verda i que els 378 mil euros del Fons Estatals d’Inversió Local s’haurien de destinar “a obres menys contestades pel veïnat, més respectuoses amb l’entorn i més necessàries per a la població”.

Mentrestant, el govern municipal de

Sant Jaume no tira la tovallola i reitera que al lloc destinat al trasllat del Camp de Futbol “hi és permès de realitzar tot tipus d’instal·lacions esportives, segons les normes urbanístiques vigents”.

L’equip de govern republicà-socialista acusa als representants de Convergència i Unió de “mentir i enganyar als veïns”, i d’actuar amb “mala fe” i amb finalitats només polítiques, i de tenir com a únic objectiu que l’Ajuntament perdi aquesta subvenció estatal.

A més, l’Ajuntament afirma que de les 800 signatures contra el projecte, “moltes es van aconseguir amb enganys i pressi-ons” i que també hi va haver “signants menors d’edat i força veïns d’altres muni-cipis”. Per altra banda, l’equip de govern afirma que no vol recollir signatures a favor del nou camp de futbol per evitar “la divisió i l’enfrontament entre els veïns”.

__________________________________________________________

Page 22: juliol 2009
Page 23: juliol 2009

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 23

CALAFELL - L’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, va avançar durant l’acte del pregó de la Festa Major del poble que la remodelació de la plaça Catalunya i dels vials pròxims, com el carrer de l’Església, la plaça de la Constitució i un tram del carrer Major, començarà cap a finals de setembre o primers d’octubre. D’aquesta manera l’alcalde va dir als ve-ïns assistents al pregó de Manuel Gómez que “l’any que ve, aquesta plaça que acull els principals actes de la Festa Major, tin-drà una altra fisonomia. La remodelació del nucli històric ha de servir per millorar la qualitat de vida dels que hi resideixen, però també per posar en valor el Castell de la Santa Creu, el principal monument del municipi, i tot el seu entorn”. L’alcalde ha explicat a l’Espígol que aquesta remo-delació està inclosa dins de la millora in-terior dels entorns del Castell de Calafell i que l’Ajuntament ha demanat al Govern central que assumeixi el gruix del pressu-post de la remodelació del nucli històric del municipi, a càrrec de l’1% cultural. En concret, l’equip de govern ja va sol·licitar a principis d’any una subvenció del 70% del cost de les obres, pressupostades inicialment en 2,4 milions d’euros.

Atès que per cenyir-se a les directrius del Govern central cal fer uns retocs al projecte, s’ha cregut més adient avan-çar la fase de remodelació de la plaça Catalunya i els vials pròxims, que en un principi es contemplava dur a terme més endavant.

D’aquesta manera es preveu fer una àrea de vianants a les places de Catalunya i de la Constitució i obrir un passeig de ronda al voltant de la fortale-sa, als carrers de l’Aire i de les Penyes i a la plaça del Trinquet. També es donarà solució a l’accés al Castell. “La zona tindrà una museïtzació a l’aire lliure, que explicarà els descobriments arqueològics efectuats al sector”, segons la regidora de Patrimoni Històric, Teresa Cumplido.

Cal recordar que Joan Ruiz, diputat del PSC al Congrés per la circumscripció de Tarragona, ha visitat Calafell a principis d’any per conèixer de primera mà aquest projecte, amb vistes a iniciar accions par-lamentàries en suport de la demanda de subvenció. Ruiz va rebre sobre el terreny explicacions de les obres previstes en els espais urbans del nucli històric i en el propi Castell.

La remodelació de la plaça Catalunya començarà a la tardor

CALAFELL - La llista d’espera dels Serveis Socials de Calafell s’ha reduït de tres mesos a menys de tres setmanes. És el resultat dels sis primers mesos de gestió directa de l’Ajuntament, que l’1 de gener va reassumir l’atenció social bàsi-ca, desprès d’uns anys en què va estar delegada al Consell Comarcal del Baix Penedès. Aquesta reducció s’ha aconse-guit perquè s’han duplicat el servei, els professionals i les hores d’atenció.

Ara hi ha 300 hores de visita mensuals dels treballadors socials. “A més, hem implantat un nou servei de primera acolli-da per atendre els nous usuaris, que està sent molt eficaç”, ha explicat la regidora

La llista d’espera dels Serveis Socials es redueix de tres mesos a tres setmanes

de Benestar Social, Maria Josepa Sans.

El sistema de primera acollida per-met, per exemple, destriar demandes que no requereixen visita continuada amb el treballador social o establir la prioritat del cas. “És un sistema semblant al triatge que cada cop més trobem a les

urgències sanitàries”, afegeix Sans.El retorn dels Serveis Socials ha estat

per a l’Ajuntament l’oportunitat de fer una tasca preventiva i per estar molt a sobre dels problemes. La idea d’uns Serveis Socials majors d’edat s’ha traduït, a més, en uns nous locals, al carrer Lluís Com-panys 57, a Segur. Les visites als treba-lladors socials es mantenen descentra-litzades al poble i a la platja (la primera acollida es fa a Segur), però cal concertar la cita trucant al 977 69 46 18.

L’any 2008, l’últim sota la gestió del Consell Comarcal, el servei va atendre 1.705 usuaris, un 7% de la població em-padronada al municipi.

Page 24: juliol 2009

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA24

CALAFELL - La seva aventura, que va començar el 4 d’octubre del 2000 al port de Coma-ruga, va cloure el dilluns dia 20 de juliol a mig matí al port de Segur. Han estat gairebé 9 anys de navegació, en concret, 3.208 dies, llevat d’una aturada obligada de nou mesos que va fer a finals del 2006 per tornar a Calafell, veure els seus familiars i amics i, especialment, una amistat que es trobava malalta.

L’Holandès errante sempre ha nave-gat amb el petit veler de 8,3 metres que va adquirir a Holanda l’any 2000 i que ell mateix va millorar per poder nave-

gar. Gràcies al Patronat de Turisme de Calafell, a la proa va pintar el nom del municipi on va arribar.

El passat mes d’abril va enviar a la redacció de l’Espígol un correu electrònic des de Egipte en el que explicava que tenia ganes de tornar a Calafell, “per enyorança, la meva mare ja és gran i m’agradaria veure-la, ara que encara és possible”. De ben segur que l’Humbert ara té moltes coses a explicar; diu que vol fer un llibre i no descarta retornar d’aquí a un temps a la mar amb un catamarà.

L’aventurer Humbert Van der Broek ja és a casa després de 3.208 dies de navegació

CALAFELL - Els organitzadors de la processó de la Verge del Carme de Se-gur van quedar bocabadats el dia 15 de juliol quan van rebre un comunicat des de l’Ajuntament en el que no els autoritza-ven portar a terme la tradicional processó que havia de portar la imatge de la Verge des de la Lliga Naval fins a la plaça del Port, on un sacerdot oficiava una missa. Després, molts vaixells encetaven una processó marinera que arribava fins a l’alçada de Calafell. Tot i tenir l’autoritza-ció del Departament de Via Pública amb data del 7 de juliol, en el comunicat mu-nicipal, es convidava als organitzadors a sumar-se a la processó marinera que a l’endemà, dia 16, es faria a la Platja de Calafell, adduint que era millor no repetir

activitats i fer una sola processó per terra i per mar en homenatge a la Verge.

En senyal de repulsa, veïns i amarris-tes del port de Segur, es van manifestar el mateix dissabte dia 18, -en el dia i l’hora programats per a la processó-, sortint des de la Lliga Naval i arribant a la plaça del port, deixant la imatge de la Mare de Déu del Carme exposada a la Lliga Naval.

Francisco Fernández, president dels amarristes del port de Segur, ha dit que “nosaltres, com amarristes, ja participem a la processó de Calafell; el que no es pot fer és suprimir la de Segur, ja que això ha ferit moltes persones que tenen el seu sentiment. Espero que l’alcalde sàpiga el què està fent”.

La Junta de Govern de l’Ajuntament no va autoritzar la processó de la Mare de Déu del Carme a Segur

Page 25: juliol 2009

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 25

CALAFELL - En plena temporada esti-uenca, els pocs pescadors que queden a Calafell s’han trobat amb dues sorpreses desagradables.

La primera és que a principis de mes diversos pescadors van veure com sura-ven per la costa milers d’orades mortes, algunes fins i tot de gran tamany. Una part d’aquests peixos fins i tot va arribar a les platges.

Joan Solér Nani, Patró Major de la Confraria de Pescadors de Calafell ha lamentat aquest fet: “No sabem què ha pogut passar, ja que les orades no pre-sentaven símptomes d’intoxicació ni de mort per causes naturals”. Segons diver-ses fonts, en pocs dies s’han recollit prop de 4.000 quilos d’orades mortes.

Algun pescador consultat per aquesta revista creu que algun vaixell de pesca els hauria pogut haver llançat a la mar per causes que no s’entenen ja que les orades eren de bon tamany i és un peix que es consumeix molt ara a l’estiu. D’al-tra banda, en aquesta època els pesca-dors no estan autoritzats a capturars ora-des; per tant, no es descarta que algun vaixell amb moltes orades fos descobert

per algun vaixell de la Guàrdia Civil, que té competències a la costa.

L’altra sorpresa que s’han portat aquests dies els deu pescadors de Calafell que encara surten a la sípia és que uns desconeguts els han inutilitzat les gàbies per capturar-les.

Aquestes gàbies es col·loquen a uns quatre o cinc metres de profunditat i a uns 200 metres de la costa. Dins de les gàbies hi ha un espai amb herbes que són l’am per atraure l’atenció de les sípies. El més lamentable de tot és que a més de robar les captures, destrossen les gàbies. Segons ha explicat un pes-cador, reparar una gàbia pot comportar una feina de més de tres hores, ja que el que costa més de reparar és el que seria la porta d’accés a la gàbia, feta amb filferros. Es tracta d’una feina molt minuciosa.

Segons testimonis, aquests darrers dies s’ha pogut veure dos individus que anaven en una embarcació zodiac, prop de la zona on hi ha submergits aquests instruments de treball dels pescadors. Els pescadors de sípia asseguren que més d’un cop s’han topat de cara amb els

presumptes autors de la destrossa de les gàbies i del robatori de les sípies, però al·leguen que en veure’ls, llencen al mar el que tenien i neguen qualsevol robatori. Els pescadors afectats han denunciat el fet a la Capitania Marítima i als Mossos d’Esquadra. Els pescadors de Calafell temen que s’estiguin venen les sípies de forma il·legal.

Segons ha explicat el mateix Patró Major de la Confraria de Pescadors de Calafell, Joan Soler, “ara hem passat de capturar uns 30 quilos de sípia al dia a no capturar-ne cap”.

Els pescadors veuen com els destrossen els estris per capturar sípies i apareixen milers d’orades mortes

Ara, en plena temporada estiuenca, és quan hi ha més demanda de sípies, bà-sicament per al sector de la restauració. Per això, és ara quan es paguen més cares i quan hi ha un augment de la pi-rateria. Actualment, a les llotges, un quilo de sípia es paga a 12 euros.

Joan Solé ha avançat a l’Espígol que la Confraria treballa en el projecte de poder instal·lar una piscifactoria a la mar, just a l’alçada de la Confraria. “És un projecte molt ambiciós que passa perquè abans les barques que són a Vilanova puguin retornar al port de Segur de Calafell.”.

CALAFELL - A mitjan juliol, un petit incendi que va començar en uns rostolls al marge de la carretera que uneix Calafell amb Segur, va provocar el pànic dels veïns de la urbanització Alorda Park. Eren les quatre de la tarda del divendres quan els ve-ïns d’aquesta urbanització, d’habitatges individuals amb molts jardins, van veure que s’havia calat foc al marge de la carretera i que, degut al fort vent, les flames avança-ven just cap a l’entrada de la urbanització. Primer, el foc va arribar a un dels vehicles que era estacionat en aquella zona i després a altres tres, mentre que els veïns veien que les flames s’apropaven als seus habitatges. Amb els seus extintors van intentar controlar el foc, que poc després va ser sufocat per les tres dotacions de bombers de la Generalitat. No es descarta que el foc fos causat per una guspira provinent d’unes obres que es feien a pocs metres de l’entrada de la urbanització. La sequera dels matolls i la força del vent van estendre el foc a gran velocitat.

Incendi a la urbanització Alorda Park ________________________________________________________________________________________________________________________

CALAFELL - El cap de setmana de l’11 i 12 de juliol, agents de la Policia Local van detenir dos menors que repartien sense autorització uns papers amb atacs a l’alcalde Jordi Sánchez. El texte criticava l’ordenança municipal que no autoritza els establi-ments comercials a treure al carrer els expositors, llevat dels de l’avinguda Sant Joan de Déu, que tenen una moratòria fins mitjan setembre. Des de l’Ajuntament de Calafell s’ha aclarit que la detenció dels dos joves va ser per repartir octavetes sense la cor-

Detenen dos menors quan repartien fulletons contra una ordenança de l’equip de govern

responent autorització a que obliga l’ordenança de convivència. Des del sector comercial s’entén que els joves repartien publicitat de l’Associació de Comerciants i que el repartiment sense ànim de lucre no requereix cap autorització. La sanció als joves detinguts pot arribar als 3.000 euros.

Page 26: juliol 2009

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA

CALAFELL - Calafell va aconseguir el diumenge, dia 19 de juliol la majoria d’edat castellera gràcies al primer castell de nou que es va aixecar en la història del municipi. Els Castellers de Vilafranca, els verds, van carregar un 3 de 9 folrat durant la diada de la Festa Major de la Santa Creu, que també va comptar amb la participació de la Colla Joves de Sitges i Nens del Vendrell, convidats habituals a les diades calafellenques.

La tradicional jornada castellera, que tingué lloc a la plaça de Catalunya, va

servir enguany, a més, per celebrar el 25è aniversari de Calafell Ràdio, que oficialment s’escaurà el pròxim 11 de setembre.

La colla vilafranquina, convidada es-pecial de la diada, va obrir plaça amb un altre castell indèdit a Calafell, un 4 de 8 amb l’agulla, que va descarregar sense cap dificultat. A la segona ronda, i emmig d’una gran expectació, els verds van tirar endavant el 3 de 9, que van culminar tot i que no el van poder descarregar, caient moments desprès de ser coronat. Els vilafranquins van completar la seva actuació amb un 2 de 8 amb folre i un pilar de 6.

Per la seva banda, els del Vendrell van descarregar un 3 de 7, un 4 de 7 i una torre de sis (2 de 6), i els de Sitges van descarregar un 4 de 7, un 3 de 7 i un 4 de 7 amb l’agulla.

El programa d’actualitat castellera Quarts de nou, que emet el Canal 33, va enregistrar un ampli reportatge de la jornada, que va emetre el mateix dia al capvespre.

L’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, va manifestar que la fita s’immortalitzarà amb una placa commemorativa: “Per al nostre municipi aquesta és una data his-tòrica, perquè Calafell és una plaça cas-tellera antiga, tot i no tenir colla pròpia, i fins avui no havíem gaudit de cap castell de nou pisos. Per als aficionats locals i per als molts calafellencs que fan castells a altres poblacions ha estat un moment emocionant”.

Calafell ja és plaça castellera de nou pisos

CALAFELL - El dia 9, i a l’edat de 73 anys, va morir a Calafell Miquel Montoliu i Gibert, que actualment era el president d‘Amics del Patrimoni de Calafell, una entitat formada arran de l’ obligada des-aparició de la Fundació-Patronat Castell de Calafell que, com Amics, vetllava per la conservació del patrimoni i la cultura local.

Montoliu, que va ser el primer col-laborador de l’Espígol amb una secció fixa a les pàgines d’opinió, era de Barcelona, va arribar de jovenet a Calafell i uns anys més tard ja va fixar aquí la seva segona residència. Va conèixer l’escriptor i editor Carlos Barral, Jorge Edwards, Goytisolo i d’altres reconeguts escriptors i es reunia

Mor Miquel Montoliu, un gran defensor del patrimoni històric i la cultura de Calafell

amb ells amb freqüència en unes tertúlies literàries a prop de mar, a l’Espine-ta, que de ben segur eren l’enveja de tothom.

Potser per això, l’any 1998, junt al professor Joan Santacana, va fundar l’editorial calafellenca Lli-bres de Matrícula, amb la que fins ara han editat uns vint-i-cinc llibres. Montoliu va participar directament en el primer “Memò-ria de Guerra (Calafell 1936-1939) i estava molt engrescat en expandir la modesta editorial per tot el Penedès.

Com ja s’ha dit, formava part de l’as-sociació cultural Amics del Patrimoni de Calafell’, que a l’hora forma part de l’Or-ganisme Autònòm Municipal Fundació Castell de Calafell.

Montoliu, que portava més d’un any amb problemes de salut -patia una fibrosi pulmonar-, dos dies abans de la seva inesperada mort, va reunir al seu pis del carrer Carlos Barral, a tota la junta direc-tiva de l’entitat i com si ja fos una pre-monició va dimitir del seu càrrec adduint que no es trobava del tot bé. Dos dies després, fins i tot va ser vist pel Vendrell fent tasques per a l’editorial. Per la tarda va anar a fer la migdiada com de costum i ja no va despertar.

26

Page 27: juliol 2009

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 27

CUNIT - La temporada de platja a Cunit va començar amb l’arribada de l’estiu i ho va fer amb importants novetats, per tal que a més de continuar sent un atractiu turístic, no comporti més desgràcies, com la mort d’un nen, just el mateix dia de la Festa Major de l’any passat.

Atès que s’ha constatat que al voltant dels espigons hi ha llocs on és perillós banyar-s’hi, l’Ajuntament ha creat noves mesures de prevenció amb el balis-sament especial a les puntes dels set espigons que hi ha al llarg dels 2,7 quilò-metres de platja.

L’alcaldessa, Judith Alberich, ha dit que “malgrat això no em cansaré de dema-nar prudència i que els banyistes facin cas a la Creu Roja i a la Policia Local en moments de mala mar per no crear situacions d’inseguretat”. A banda del balissament especial, amb més de 1.500 metres de cordó de seguretat amb boies de delimitació, les principals novetats a la platja de Cunit són la instal·lació d’una torre de vigilància a l’espigó número 2; l’ampliació de la plantilla del servei de vi-gilància i socorrisme amb tres persones més; l’increment a quatre del nombre de canals abalissats per a l’entrada i sortida d’embarcacions (espigons 1,2,4 i 6); la substitució del pal de la bandera blava i de gran part de les papereres del Pas-seig Marítim i la neteja dels col·lectors

de les aigües pluvials per tal de garantir el seu bon funcionament durant tota la temporada de bany, que clourà el 30 de setembre.

També s’està portant a terme la implan-tació de criteris ambientals en la gestió de les platges per precedir a la certifica-ció de la ISO 14001 de qualitat mediam-biental a les platges de Cunit.

En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient, Josep Gràcia, ha dit que “Cunit té el privilegi de comptar amb un litoral que té un encant especial. Tant les plat-ges com el Passeig Marítim són un esce-nari adient perquè les famílies gaudeixin dels seus períodes de vacances i de des-cans; per això des l’Ajuntament de Cunit prioritzem la seguretat de les famílies i també apostem per millorar els serveis any rera any”. Gràcia ha acabat dient que “per a nosaltres és molt important que els visitants de la platja comptin amb serveis de qualitat, per això estem treballant per aconseguir la certificació ISO 14001”

Dutxes i rentapeusAquest estiu, a la platja de Cunit hi ha

57 dutxes, 35 rentapeus i 13 fonts, repar-tides en les 21 zones de serveis. També hi ha 5 zones adaptades amb una major superfície per a persones amb mobilitat reduïda, amb dutxes, rentapeus, fonts, passarel.les de formigó i serveis especí-

fics. Els visitants de les platges trobaran a més sis guinguetes; 3 zones de jocs infantils a la sorra, una zona de tendals a l’espigó 1; 30 gandules als espigons 3 i 6, i a més hi ha autorització per realitzar activitats lúdiques, culturals i esportives, repartides per tota la platja. Igual que l’estiu passat, l’Ajuntament de Cunit ha tornat a prendre mesures específiques per estalviar aigua. Per això, totes les instal.lacions tenen una aixeta de pas per tal de tancar-les de forma individual. A més, disposen d’un sistema de tempo-ralització d’aigua per tal d’estalviar-ne.

Entre les 11 de la nit i les 8 del matí totes les dutxes, rentapeus i fonts no funcio-nen, ja que disposen de mecanismes de programació automàtics.

En quant al servei de vigilància i socor-risme, aquest continua confiat a la Creu Roja, que disposa de dos mòduls de 20 metres quadrats als espigons 1 i 4. Tam-bé tenen a la seva disposició 5 torres de vigilància als espigons 1,2,3, 6 i 7 i dues més al costat dels esmentats mòduls. El servei funcionarà fins al 13 de setembre de 10 del matí fins a les 7 de la tarda.

L’Ajuntament balissa millor les puntes dels set espigons per evitar ensurts i accidents

CUNIT - La festa major de Cunit va viu-re el dia 10 de juliol l’estrena de dos nous elements folklòrics: el gegantó del Foc i la gegantona de l’Aigua. Tots dos han es-tat dissenyats i construïts per l’escultora vilafranquina Dolors Sans.

El pregó de la Festa Major va ser l’es-pai escollit per fer la presentació dels gegantons, emmarcat en una història teatralitzada en la que hi havia un vaixell i una bèstia de mar que s’aferrisaven en una gran lluita enmig de la qual van apa-rèixer els dos nous gegantons de Cunit, que van ser molt ben rebuts per tothom, tant pels menuts com pels més grans.

L’endemà, dissabte, van fer la seva primera cercavila juntament amb els al-tres balls populars. La presentació dels dos gegantons també va servir per crear una nova entitat a Cunit, el grup Corre-cuita, que serà la responsable de les dues peces. Els portadors del Foc ana-ven de vermell i repartien i encenien ben-gales al públic de la cercavila mentre que els portadors de l’Aigua, de blau, feien bombolles de sabó. El projecte dels ge-gantons de Cunit és fer-ne els quatre que representen els elements que formen la natura segons la tradició filosòfica grega: l’aigua, el foc, la terra i l’aire.

Els nous gegantons cunitencs Aigua i Foc, de l’escultora Dolors Sans, debuten amb gran èxit de públic al pregó de la Festa Major

________________________________________________________________________________________________________________________

Page 28: juliol 2009

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA28

CUNIT - Els tres grups que formen l’oposició (CiU, ICV i ERC), han orga-nitzat un acte informatiu per a aquest divendres 24 de juliol a partir de les 8 del vespre al Casal Municipal. Montserrat Carreras (CiU), Antoni Martínez (ICV) i Ivan Faccia (ERC) han dit a l’Espígol que “l’actual situació econòmica de l’Ajunta-ment de Cunit ja és preocupant, però ens preocupa encara més el futur, ja que hem descobert que en el Pla de Saneja-ment aprovat recentment, l’actual govern (PSC-PP), ja contempla incrementar de nou els impostos a l’exercici del 2012, és a dir, deixa el mort al pròxim consistori”.

Per als tres portaveus dels grups opo-sitors està clar que l’actual govern té més despeses que ingressos. “Els comptes ja han esclatat”, puntualitza el republicà Faccia, que ha recordat que el romanent

de tresoreria de tancament de l’exercici del 2008 era de poc més de 10 milions d’euros, un “rècord a la nostra comarca’, i que amb data del 20 d’abril d’enguany l’Ajuntament debia 10,4 milions d’euros als proveïdors.

Els tres polítics han recordat que arran d’un decret del Govern central, l’Ajunta-ment de Cunit té sis anys per eixugar el dèficit amb un préstec bancari a sis anys i amb dos anys de carència, “però aquest Pla de Sanejament ja preveu incremen-tar els impostos l’any 2012”, segons CiU, ICV i ERC, que han afegit que “per no haver d’apujar impostos només hi ha una solució, que és la de rebaixar la despesa corrent i l’actual govern que encapçala la senyora Judith Alberich, ara per ara, això no ho contempla”.

L’oposició, preocupada per la situació econòmica, fa un acte informatiu al Casal Municipal

CUNIT - ICV de Cunit ha denunciat que l’actual equip de govern no està complint un acord aprovat l’any 2005 en el que es deia que cada 28 de juny, Dia de l’Orgull Gai, s’hissaria la bandera de l’arc iris. Toni Martínez, portaveu d’ICV, ha dit que “no hi ha cap excusa que justifiqui que el PSC de Cunit no hagi complert l’acord del ple del consistori; ja és hora que l’Ajuntament manifesti públicament el seu comprimís i recolzi el col·lectiu de

gais, lesbianes, transexuals i bisexuals (LGTB) amb fets i no amb paraules”. Per això, ICV sol·licita al govern municipal que des del consistori es programin actes i activitats el juny del 2010 per comme-morar el dia de l’orgull gai. Des d’ICV es suggereix que es programi un cicle de ci-nema LGTB, concerts de música, tallers, xerrades i taules informatives, mostrant així el rebuig a l’homofòbia i el respecte a la llibertat i la diversitat.

ICV diu que el govern no ha complert amb el compromís de celebrar el Dia de l’Orgull Gai

CUNIT - El jutge de guàrdia del Vendrell ha decretat l’ingrés a presó de tres joves detinguts per comprar telèfons mòbils i donar d’alta contractes de telefonia amb nú-meros acreditatius falsos.

Els tres joves, estrangers de 21 a 27 anys, es dedicaven a falsificar números d’iden-tificació d’estrangers (NIE) per comprar telèfons mòbils de darrera generació. Els Mossos d’Esquadra que van detenir els joves han explicat que els van fer un escorcoll trobant-los més de 20 NIE falsos i mitja dotzena de telèfons mòbils.

Detinguts tres joves a Cunit per comprar mòbils i donar-los d’alta amb NIE falsos

___________________________________________________________

CUNIT - La Plataforma per una Fis-calitat Justa organitza per al pròxim 22 d’agost una nova manifestació que començarà a la zona pròxima a l’Inter-marché per acabar a la plaça de l’Ajunta-ment. El motiu de la convocatòria és que el Pla de Sanejament aprovat pel govern contempla un augment dels impostos de més del 30% a l’any 2012.

Tot i això, aquest mes de juliol, repre-sentants de la plataforma han mantingut negociacions amb l’equip de govern i li van plantejar cinc punts: retirar el Pla de Sanejament i elaborar-ne un sense afec-tar els impostos a la nova legislatura i no

vendre patrimoni; rebaixar el coeficient d’aplicació de l’Impost de Béns i Immo-bles (IBI) al 0,7% enlloc del 0,8% com es preveu; rebaixar els impostos municipals relacionats amb el valor cadastral i ad-metre en una moció que la valoració apli-cada en la revisió cadastral és desmesu-rada. Segons ha sabut aquesta revista, l’equip de govern de Cunit acceptava els dos darrers punts, però la plataforma veïnal havia adquirit el compromís veïnal que només s’anul·laria la manifestació si el govern municipal acceptava els cinc punts anteriorment esmentats.

La Plataforma per una Fiscalitat Justa prepara una manifestació per al 22 d’agost

CUNIT - El viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assistit recentment a l’assemblea de l’agrupació socialista de Cunit en la que es va presentar una expo-sició fotogràfica que repassa la història de la agrupació des de la seva fundació fins a l’actualitat. Durant l’assemblea, l’alcaldessa de Cunit, Judith Alberich, va informar sobre els projectes que s’estan impulsant des de l’Ajuntament per transformar el municipi i augmentar la qualitat de vida dels seus habitants i Miquel Iceta va posar l’accent en defensar els valors que són la marca d’identitat del socialisme (solidaritat, igualtat, justícia social i respecte a la diversitat), més en aquests moments de crisi econòmica. Cal remarcar que l’agrupació socialista de Cunit gaudeix d’una gran vitalitat. En aquests moments, suma un total de 850 afiliats, dels quals 132 són militants al corrent de pagament i 718 simpatitzants registrats. Aquestes dades consoliden l’agrupació socialista de Cunit com la tercera agrupació del PSC del Camp de Tarragona en nombre d’afiliats, només per darrera de Tarragona i Reus.

___________________________________________________________

___________________________________________________________

Iceta, amb els socialistes cunitencs

Page 29: juliol 2009

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 29

CUNIT - La Regidoria de Promoció Econòmica i Comerç de l’Ajuntament de Cunit i l’Associació de Comerciants i Empresaris de Cunit (ACEC), treballen de manera conjunta per impulsar el comerç local. D’una banda, l’associació de comerciants, amb la col.laboració de l’Ajuntament, acaba de posar en marxa la campanya d’estiu Compra, rasca i guanya, amb la que el sector comercial dóna la benvinguda a l’estiu i es pretén fer més dinàmic el comerç del municipi, just en l’època de més afluència de visi-tants i residents. Aquesta campanya té per objectiu augmentar la fidelitat dels clients incentivant-los a comprar als es-tabliments cunitencs.

D’aquesta manera, les persones que comprin en els establiments adherits a l’ACEC, podran participar en el sorteig de nombrosos premis rascant les butlletes que se’ls donaran en funció de l’import de la compra que realitzin. Els obsequis són clauers, bolígrafs, moneders, ratolins d’ordinador, llibretes, rellotges desperta-

L’Ajuntament edita una guia i l’ACEC enceta una campanya d’estiu amb un ‘rasca, rasca’

dor, etc. L’ACEC disposa de la

web www.cunitvilacomercial.com en la que es publi-quen els establiments ad-herits, les novetats i tam-bé totes les campanyes d’animació comercial del municipi.

300 comerçosA més, l’Ajuntament

de Cunit acaba d’editar

la primera guia comercial i d’empreses del municipi amb l’objectiu de fomentar i promocionar el teixit econòmic local. Es tracta d’una iniciativa emmarcada dins de les polítiques de la Regidoria de Promo-ció Econòmica i Comerç destinades a fer més dinàmica l’economia local. La guia pretén donar a conèixer tots els comer-ços i empreses de Cunit.

La guia comercial inclou 271 dels 300 comerços de Cunit i es pot consultar a internet i a través del telèfon mòbil a www.laguiacunit.com. A més, estarà disponible a tots els equipaments munici-pals de Cunit i arribarà a tots els domicilis dels empadronats.

El regidor de Promoció Econòmica i Comerç, Xavier Lorenzo, ha dit que “la Guia Comercial de Cunit pretén donar a conèixer els 300 comerços que tenim perquè els ciutadans sàpiguen que el nostre teixit comercial és molt actiu i creix dia a dia”. L’edició d’aquesta guia no ha suposat cap cost per als establiments comercials.

CUNIT - L’acte, inclòs a la Festa Major de Cunit, es va fer el dia 11 coincidint amb la celebració del desè aniversari del grup teatral, que a més va presentar una excel·lent exposició retrospectiva dels deu anys d’intensa activitat teatral.

Pel que fa als premis Cunit’os, cal dir que l’acte, que no es feia des de l’any

2005, va despertar gran expectació i gai-rebé va omplir l’aforament de la sala del Casal Municipal.

Vicente Valencia, director del grup, arropat per Rosy Juàrez, presidenta de l’entitat, va explicar els motius pels quals els premis es van deixar de lliurar després de l’edició del 2005, en què es va homenatjar el traspassat Joan Arteu. Amb un gran muntatge, el director del grup va explicar els mèrits fets tant per Josep Lluis Reyes com per José Gil Cànovas. Els dos van agrair el guardó, i Cánovas, amb el seu bon humor i amb més de 80 anys, va desitjar que el grup complís deu anys més: “Jo vull ser-hi”.

L’acte el van tancar el regidor de Cul-tura, Xavier Lorenzo i l’alcaldessa Judith Alberich, que van felicitar al grup pels seus deu anys de funcionament i “perquè a més heu inculcat a la gent gran aquest món del teatre”.

Els Cunit’os reaparèixen i premien la poesia de Josep-Lluis Reyes i José Gil Cánovas

Palmarès Premis Cunit’os

Primera edició, any 2000 Grup de Sevillanes Almas Rocieras José Cavé Maria Román

Segona edició, 2001 Aracel.li MartínAntoni De VillasanteMariana Trinidad (ONG Flores per Maig)

Tercera edició, 2002 Joan Solà, a títol pòstumRicard Angalada

Quarta edició, 2003 Vicenç PerisVoluntaris del Sopar de la FamPaquita Monje (presidenta de Càrites de Cunit)

Cinquena edició, 2005 Joan Arteu, a títol pòstum

Sisena edició, 2009:José Gil CánovasJosep-Lluís Reyes

Page 30: juliol 2009

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA30

CUNIT - El cantant asturià Melendi va actuar el dissabte, dia 18 de juliol, a Cunit davant d’unes 4.000 persones. L’artista va incloure Cunit en la gira del seu darrer treball Aún más curiosa la cara de tu pa-dre, i va actuar durant una hora i mitja al recinte del CEIP Pompeu Fabra.

Des de primera hora del matí, ja hi ha-via nombrosos grups de fans que feien cua per accedir al recinte i situar-se prop de l’escenari. Poc després de les 11 de

la nit, el cantant nascut a Oviedo va pujar a l’escenari i va oferir el seu espectacle. Els assistents van gaudir de valent.

El concert de Melendi ha estat, fins ara, un dels espectacles estrella de l’estiu a Cunit. Ha estat un punt i seguit en tota l’oferta lúdica que ofereix l’Ajuntament en aquesta època estival i que continuarà amb força amb el 22è Festival de Música-VI edició Músiques del Món (veieu secció Temptacions a les pàgines 14 i 15).

Melendi reuneix 4.000 persones al concert de cloenda de la Festa Major

CUNIT - L’Ajuntament de Cunit va re-bre ara fa poc el reconeixement del Con-sell Esportiu del Baix Penedès (CEBP) pel seu suport a l’esport escolar. Des del CEBP argumenten que en aquest munici-pi fa anys que s’està realitzant una inten-sa programació esportiva en edat escolar. També la col·laboració i suport al Consell Esportiu del Baix Penedès ha estat es-

Reconeixement del Consell Esportiu del Baix Penedès per a l’Ajuntament de Cunit

CUNIT - L’Ajuntament de Cunit ha ini-ciat aquest mes les obres per ampliar el pont de l’avinguda Juli Cèsar i eliminar-ne les barreres arquitectòniques. Aques-ta és una de les cinc actuacions del Fons Estatals d’Inversió Local (FEIL).

En el seu moment, i a proposta de l’equip de govern cunitenc, es va decidir, amb el consens dels grups de l’oposició, que les obres del pont fossin una de les prioritats, ja que és un dels principals ei-xos de mobilitat del municipi i connecta la muntanya amb la platja. El fet que les obres hagin començat aquest mes, i només es pugui circular en una direcció, està comportant grans retencions de ve-

hicles els caps de setmana. Està previst que el pas elevat del pont de l’avinguda Juli Cèsar estigui enllestit dintre de 3 me-sos. Amb la construcció d’una vorera al carril que va en sentit mar-muntanya, les persones podran passar d’una banda a l’alta molt millor.

Judith Alberich, alcaldessa de Cunit, ha declarat que “la rehabilitació del pont de l’avinguda Juli Cèsar és una reivindicació històrica de la ciutadania de Cunit. Ara, amb el Fons d’Inversió Local del govern de l’Estat (FEIL) podem solucionar les mancances que té, millorar els seus accessos i adaptar-lo a persones amb mobilitat reduïda”.

Les obres de millora del pont de l’avinguda Juli Cèsar provoquen grans retencions els caps de setmana

pecial en aquestes darreres temporades. L’acte de lliurament de guardons es va fer en la VIII Festa de la Unió de Consells Esportius de Catalunya, celebrada a la Seu d’Urgell el dia 20 de juny. El regi-dor d’Esports de l’Ajuntament de Cunit, Josep Gràcia, va rebre el record de mans del president de la UCEC, Jaume Domingo.

CUNIT - El passat dia 11 de juliol i, dins dels actes de la Festa Major, l’Ateneu Cultural Alba de Cunit, va dur a terme la catorzena edició del concurs de truites i el quart concurs de rebosteria casolana.

En quant al concurs de truites, els pre-mis al millor gust van ser per ordre per Toni Gómez, Jordi Ibáñez i Montse Ávila. Els premis de la millor presentació de les truites va ser per Toni Gómez, Araceli Martin i Xavier Corratja.

Finalment dir que el premi del concurs de rebosteria va ser per Araceli Martín.

Els regidors de l’Ajuntament de Cunit, Xavier Lorenzo i Josep Gracia van lliurar els prems als guanyadors i després del lliurament dels premis, tots els cunitencs que van acostar-se al carrer Sant Joan van poder degustar les truites, rebosteria i got de sangria fins exhaurir totes les existències.

L’Ateneu Cultural ‘Alba’ manté la tradició del concurs de truites i rebosteria

___________________________________________________________

___________________________________________________________

Page 31: juliol 2009

L’ESPÍGOL ACTUALITAT ESPORTS 31

El 45è Ral·li Catalunya-Costa Daurada, que organitza el RACC, es correrà de l’1 al 4 d’octubre i passarà pel Baix Pene-dès. Igual que en les darreres edicions, hi haurà un tram a la zona muntanyosa del Montmell.

La presentació d’aquest esdeveniment esportiu es va fer el dijous, dia 9 de juliol, al Palau de la Diputació de Tarragona. El ral·li tindrà la seva base a Salou i Port-Aventura.

El RallyRACC serà l’onzena i penúlti-ma prova del Campionat del Món FIA de Ral·lis, a més de la vuitena i última del campionat Júnior-WRC. El recorregut del 45è Ral·li Catalunya-Costa Daurada,

Ral.li d’Espanya, el formaran 18 espe-cials que es disputaran en tres jornades, amb un total de 1.299 quilòmetres, dels quals 353 són de velocitat. Com en l’edició anterior, el shakedown, o tram de proves, tindrà lloc el dijous, 1 d’octubre. La sortida i arribada diàries es realitzaran des del parc d’assistència de PortAventu-ra. La jornada de divendres, dia 2, es co-briran els trams de la Mussara, Querol i el Montmell. Dissabte, dia 3, serà el torn del Priorat, la Ribera d’Ebre, les Garrigues i la Llena. El tram final es farà diumenge, dia 4, a Riudecanyes, Santa Marina i Serra d’Almos, abans d’arribar al pòdium final al passeig Jaume I de Salou.

El 45è Ral·li Catalunya-Costa Daurada tornarà a passar enguany pel Montmell

Quaranta persones, entre elles l’alcalde del municipi, Jordi Sánchez, i el regidor d’Esports, José Manuel Núñes, van assistir a l’assemblea de socis del CF Calafell celebrada el 3 de juliol. A la reunió, el president de la darrera tempo-rada, Alfredo Ortiz, va dir que s’havia arri-bat a un acord perquè el seu lloc l’ocupés Luis Del Fresno, jugador de l’equip. Ortiz es quedarà a la Junta. D’aquesta manera el CF Calafell entra en una nova etapa que, segons Del Fresno, afronta amb molta il·lusió.

La nova Junta està formada per Luis Del Fresno (president), Alfredo Ortiz (sotspresident), Susana Mena (tresore-ra), Dolores Perales (secretària), i els vocals Marta Gallego, Irene Garcia, Juan Garcia, Rafael Soltero, Toni Castillo, Jo-sep Cirera, Hugo Serentil, Daniel Romeu i Raul Jiménez.

Pel que fa al primer equip masculí, seguirà dirigit per Josep Piguillem, en-cetarà els entrenaments el 18 d’agost, ja que la lliga començarà per a ells el 12 de setembre amb la visita del l’Escola Valls Futbol.

Luis Del Fresno Guillem, jugador del CF Calafell, ja és el nou president del club

La Regidoria d’Esports va organitzar dissabte, 18 de juliol, la tercera edició de la Pujada al Castell de Calafell. En-guany va ser una prova dura, ja que els organitzadors van doblar la distància del recorregut. Això va fer que augmentés la participació d’esportistes ben preparats. Tanmateix, alguns afeccionats locals van fer un bon paper.

Va ser en arribar al sector de la Platja quan es va formar un primer grup d’esca-pats que va treure un bon avantatge a un segon grup perseguidor. Just en enfilar la part més dura del recorregut, Fernando Chaporro Serrano, de l’equip California Sports, que anava bé de forces, va apre-tar l’accelerador i va arribar en solitari al

Castell, fent els deu quilòmetres en 35 minuts i 29 segons, poc menys de mig minut que el segon classificat, Xavier Sa-huquillo Faco del C.A. Borges (36’ 03”). La primera fèmina en arribar al Castell va ser Esther Solera Serrano, que va em-prar 45’ 23”. La segona fèmina, i primera de la categoria veterans, va ser Gloria Al-sina Rius, que va fer el recorregut en 50’ 30”. La tercera classificada de la general va ser Inma Jiménez Cuadrado (56’14”).

Paral.lelament, es va organitzar una cursa de categoria infantil en la que els joves atletes van sortir del mercat muni-cipal i, pel passeig de la Unió, van enfilar cap al Castell de Calafell.

La III Pujada atlètica al Castell de Calafell reuneix més de cent participants

El CP Vallès Calafell no vol desentonar en el seu retorn a la Primera Divisió Es-panyola i, tal com ja s’havia avançat fa unes setmanes, ha confirmat el fitxatge de tres jugadors, dos dels quals proce-deixen del Patí Vilafranca. Es tracta de Jordi Raventós i Jaume Altarriba. També compta amb Albert Dalmau, un gran por-ter procedent del Sant Vicenç de Raspeig d’Alacant, que la temporada passada va ser el porter menys golejat.

Dalmau i Raventós van ser presentats recentment als seus nous companys en el decurs d’una reunió amb sopar inclòs per perfilar la pretemporada que comen-

çarà el 31 d’agost. A la trobada no va poder assistir-hi Jaume Altarriba, que era de vacances.

D’aquesta manera, Josep Maria Gui-novart, president del club, ha confirmat aquestes tres incorporacions, a més de les del porter Xavier Andreu Montoya i el seu company Ferran Ortoll, que provenen del segon equip sènior. Han causat baixa definitiva al club els porters Roger Cor-ral i Francesc Rodríguez (Reus Ploms), a més de Ramon Bassols (Congrés) i Dani Libiano (Cambrils). Continuen Sergi Romeu, Sito Expósito, Sergi Ferrer, Marc Vergés i Dani López.

El Patí Calafell confirma els fitxatges de Raventós, Altarriba i el porter Dalmau

El tradicional torneig de futbol-platja Eduard Manchón, que cada estiu organitza la Penya Barcelonista Coma-ruga 95, que presideix l’actual senador Josep Mal-donado, es jugarà el 8 d’agost a la platja de Coma-ruga. Maldonado ha explicat que enguany no hi mancaran els rostres populars i que hi jugaran l’equip de TV3, l’equip de les estrelles, i l’equip amfitrió. Eduard Manchón, que l’any passat es va retirar de la pràctica activa, farà la sacada d’honor. Els partits començaran a 2/4 de 5 de la tarda i es preveu que acabin cap a les 8 del vespre.

El Trofeu de Futbol Platja Eduard Manchón es jugarà el 8 d’agost a la platja de Coma-ruga

El president amb Jordi Raventós (dreta) i el porter Albert Dalmau.

Imatge de l’acte de presentació de dijous passat

__________________________________________________________

__________________________________________________________

Page 32: juliol 2009