núm. 186 març 2009 Caldes no vol el viaducte · Imprimeix: l’abecedari Dipòsit legal:...

16
núm. 186 març 2009 Caldes no vol el viaducte

Transcript of núm. 186 març 2009 Caldes no vol el viaducte · Imprimeix: l’abecedari Dipòsit legal:...

Page 1: núm. 186 març 2009 Caldes no vol el viaducte · Imprimeix: l’abecedari Dipòsit legal: B-31.469-2008 El nostre treball al consistori es basa en potenciar el benestar del nostres

n ú m . 1 8 6 m a r ç 2 0 0 9

Caldesno vol el viaducte

Page 2: núm. 186 març 2009 Caldes no vol el viaducte · Imprimeix: l’abecedari Dipòsit legal: B-31.469-2008 El nostre treball al consistori es basa en potenciar el benestar del nostres

de l’alcalde

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ MUNICIPAL

Redacció: Servei de Premsa de l’Ajuntament de Caldesd’Estrac (Cristina Costa i Mònica Farré)

Col·laboradors: Carles Càliz, Àlex López, Glòria Sánchez,David Serra i Tomàs García

Coordinació: Joan Navarro

Fotografies: Ajuntament de Caldes d’Estrac

Disseny i maquetació: Santi Artigas

Imprimeix: l’abecedari

Dipòsit legal: B-31.469-2008

El nostre treball al consistori es basa enpotenciar el benestar del nostres veïns i veïnes,ja sigui a través de la creació de serveis o enla millora de la seva qualitat de vida. Enaquesta edició de la revista municipal Portadaus avancem alguns d’aquest casos.

Els grups municipals que formem part del’Ajuntament ens hem proposat acabar ambuna de les barreres arquitectòniques existentsa Caldes des de temps de dictadures. Es tractadel viaducte de la carretera Nacional II, al seupas per la nostra població. Són molts elsgreuges a la població que causa l’existènciad’aquest pont i hem decidit fermamentrecórrer a altes instàncies per aconseguir-nel’eliminació. Creiem que és el moment idoniperquè justament ara, que es parla de lamobilitat al Maresme i de les mesures aprendre en aquest sentit, no se’ns pot ignorar.Caldes ha de fer-se escoltar i hem d’anar totsunits fent força en aquesta important fita, perla que necessitem de la vostra fermacol·laboració.

Un altre tema que us avancem en aquestespàgines és la propera entrada en funcionamentdel pagament de l’estacionament en zonablava a través del telèfon mòbil. Es tractad’una millora substancial pels usuaris i uncas pioner a tot l’Estat espanyol. Apostem perla implantació de les noves tecnologies perquèaquestes ja formen part de les nostres vides.Ens hem vist obligats a apuntar-nos-hi perquèés present a la nostra vida quotidiana i jaforma part del futur més immediat.

Una mostra del potencial actiu del nostrepoble és el teixit associatiu existent. Donemla benvinguda i us fem partícips de la creacióde dues noves entitats al nostre poble. L’una,El Somriure dels Nens, té un caràcter solidari,i l’altra, els Amics del teatre, de caire cultural,enriqueixen ja la vida de la nostra vila. Desd’aquestes línies encoratjo ambduesassociacions a treballar per aconseguir lesseves fites i els oferim la nostra col·laboració.

Completen aquesta edició de la revista, elbalanç del Servei Local d’Ocupació de l’any2008, la celebració de la 15a Pesolada i unrecull fotogràfic de la celebració del Carnaval2009, entre altres temes, i us emplaço aretrobar-nos en la propera edició.

Joaquim Arnó i PorrasAlcalde

Page 3: núm. 186 març 2009 Caldes no vol el viaducte · Imprimeix: l’abecedari Dipòsit legal: B-31.469-2008 El nostre treball al consistori es basa en potenciar el benestar del nostres

3

notícies

L’Ajuntament de Caldes d’Estrac esdevépioner a l’Estat espanyol en aquest sistemade parquímetre virtual amb pagament permòbil, que ja funciona amb èxit a diversesciutats europees com ara Viena, Berlín,Copenhage o Munich. El sistema fapossible que l’usuari pagui la taxad’estacionament regulat només enviantun sol missatge SMS –el seu cost és de0,15 euros+IVA– indicant el nom de lalocalitat, el temps d’estància, il’identificatiu de la matrícula. Així, elscontroladors del servei poden comprovaren temps real, mitjançant els seusdispositius electrònics, si el pagament haestat realitzat per l’usuari i si es troba dinsde l’hora límit abonada per aquest.

Els avantatges pel ciutadà són clars ja queli eviten la necessitat de disposar demoneda fraccionària en carregar-se-lil’import de l’estacionament directamental compte del mòbil i, a més, no requereixdesplaçaments ni al parquímetre ni alvehicle, cosa que li permet l’ampliació deltemps d’estacionament des de qualsevollloc, sempre i quan estigui dins delshoraris establerts per l’Ajuntament.

L’alcalde de Caldes d’Estrac, JoaquimArnó, destaca que l’aplicació d’aquest nousistema de pagament a través del mòbilde l’estacionament amb horari limitat“representa un servei a l’usuari ambnombrosos avantatges en la forma i el

Es posa en marxa un nou sistema de pagament de lazona blava d’aparcament via SMSA partir del 12 de març, els usuaris de la zona d’estacionament amb horari limitat, la zona blava, tindran lapossibilitat de fer efectiu el pagament a través del telèfon mòbil. Es tracta d’un nou sistema que s’implanta aCaldes per primera vegada a tot l’Estat espanyol.

temps de realitzar el pagament”. Caldesserà el municipi pioner a tot l’Estat enaquest sistema de pagament perquè “somconscients de la importància que tél’aplicació de les noves tecnologies en totsels àmbits de la vida quotidiana i mésquan es tracta de millorar el servei alciutadà”, diu l’alcalde.

Aquesta solució de pagament amb mòbilque entra en funcionament el 12 de març–amb un acte de presentació a la SalaCultural– estarà a disposició de tots elsclients de Movistar, Orange i Vodafonemitjançant el sistema mobipay.

Mobipay és el sistema de pagament a travésdel mòbil promogut de forma conjunta perles principals entitats financeres espanyoles

i els operadors de telefonia mòbil –Orange,Vodafone i Movistar–, que permet elpagament de forma segura a taxis, internet,parquímetres de l’O.R.A., estacionamentspúblics, recàrregues del mòbil, apostesLAE, màquines expenedores, donatius,transport urbà, rebuts no domiciliats, etc.Els projectes desenvolupats per MobipayEspaña, S.A. han estat objecte d’ajut delMinisteri d’Indústria, Comerç i Turisme,en el marc del Programa de Foment a laInvestigació Tècnica (PROFIT).

Aquesta iniciativa liderada per Caldes posaen marxa l’acord comercial subscrit entreMobipay i Presto Parking, capdavantereuropeu de tecnologia en el sectorsolucions de parquímetre virtual.

1. Enviar SMS al 8666 amb la paraula clau delmunicipi (espai) horari final d’estacionament quel’usuari desitja (espai) matrícula.

Exemple: CALDES 1300 67454DCL

2. Autorització del’operador mòbil

3. Confirmació a l’usuari ambun número de localitzador delvehicle (també el rep la policialocal de Caldes)

El preu del missatge és de 0,15 euros + IVA

EXEMPLE D’INSTRUCCIONS PER FER EL PAGAMENT PER SMS

Page 4: núm. 186 març 2009 Caldes no vol el viaducte · Imprimeix: l’abecedari Dipòsit legal: B-31.469-2008 El nostre treball al consistori es basa en potenciar el benestar del nostres

4

No és cap novetat. Segurament deu sermolt difícil trobar algun caldenc a qui liagradi el pont que sobrevola les teuladesdel poble des de fa molts anys. Sempres’ha dit que de la mateixa manera que undia el van construir per resoldre unproblema de trànsit no local, també haviade ser des d’aquest mateix àmbit des d’ones podria solucionar el problema plantejat.

No obstant aquest convenciment, el certés que des dels diferents ajuntamentsdemocràtics que hi ha hagut a Caldes,sempre s’ha treballat en aquesta línia. Jasigui demanant o comentant la possibilitatde l’enderroc, ja sigui demanant iaconseguint –en alguns casos- milloresconcretes que apaivaguessin el seuimpacte, ja sigui visualment, ja sigui desdel punt de vista acústic o ambiental. Sóndiverses les accions empreses pels anteriorsalcaldes Joan Rangel, Albert Batlle i JosepM. Freixas: diversos sistemes d’enllumenat,de protecció, d’impermeabilització i tambéde pantalles acústiques contra el soroll. Entots els casos, sempre hi ha hagutunanimitat en la lluita i en el procés dereivindicació que va fer possible que fossinateses les peticions del consistori caldenc.

Al mes de juny passat però, els grupspolítics municipals van fer un pas més isota l’impuls de l’actual alcalde, JoaquimArnó, es van posar d’acord per demanarque d’una vegada per totes ja es considerila possibilitat de l’enderroc en el marc delsestudis de la mobilitat a la comarca queestà elaborant el Departament de PolíticaTerritorial de la Generalitat, el Ministeri deFoment i també el Consell Comarcal del

Maresme i els ajuntaments. Segons es vadir en l’acord subscrit i aprovat tant perCiU com pel PSC es tractava que “en elprojecte de construcció de la variant del’actual N-II al seu pas pel Maresme,s’inclogui de manera preferent i prioritàrial’enderroc de l’actual viaducte que sobrevolael municipi de Caldes d’Estrac, així coml’adequació de l’entrada i sortida percarretera del municipi que se’n derivin”.

Els representants del ciutadans de Caldesfins i tot apuntaven una de les possiblessolucions tècniques: dibuixar “la variantde Caldes” aprofitant els traçats de lesactuals carreteres que uneixen la N-II il’actual autopista tant per la banda de SantVicenç de Montalt com per la d’Arenys deMar, entenent però que havien de ser elstècnics els qui valoressin i plantegessin lamillor solució possible.

En qualsevol cas el que es pretenia ambl’acord era deixar ben clara la voluntat del’Ajuntament de Caldes tot indicant a lesadministracions responsables quin era el

camí a seguir en uns moments en quès’acabava de signar l’acord de traspàs dela titularitat de l’actual carretera N-II del’Estat a la Generalitat i de la dotació de400 milions d’euros per concretar estudisi treballs per resoldre el problema de lamobilitat a tota la comarca del Maresme.

Efectivament, tots els partits políticscatalans es van donar per assabentats dela petició de l’Ajuntament, així com tambého va registrar el Govern de la Generalitat,en concret, la Conselleria de PolíticaTerritorial presidida pel conseller JoaquimNadal, si bé en cap cas es van manifestarmés enllà del simple acús de rebut. Nomésdes de CiU, IC-EV i Ciutadans es varespondre dient que no tan sols es prenianota del tema sinó que es considerava quel’Ajuntament tenia raó i per tant es fariatot el que calgués per assegurar l’enderrocdel pont i l’adequació d’una solucióalternativa.

És en la línia d’aquests compromisos quecal entendre que la petició de l’Ajuntament

en portada

Caldes no vol el viaducte

Page 5: núm. 186 març 2009 Caldes no vol el viaducte · Imprimeix: l’abecedari Dipòsit legal: B-31.469-2008 El nostre treball al consistori es basa en potenciar el benestar del nostres

5

s’hagi presentat per part del grupparlamentari de CiU a totes les instàncieson es controla l’acció dels diferents governsi on resideix l’autèntica sobirania populardemocràtica: Consell Comarcal delMaresme, Parlament de Catalunya, Congrésdels Diputats i Senat Espanyol.

En el cas del Consell Comarcal no hi hahagut cap problema. Unànimement, totse ls grups comarca ls , òbv iamentconeixedors del problema, es van afanyaren donar suport a l’Ajuntament de Caldes.PSC, ERC, IC-EV, CiU i PP hi van estard’acord, no pas en determinar cap solució–que això ja es farà en el moment de decidirels traçats i les vies– sinó en deixar clarala seva voluntat política.

Al Congrés de Diputats i al Senat elsterminis i tràmits parlamentaris són llargsi encara està en procés de presentació idiscussió, mentre que en el cas delParlament de Catalunya la sorpresa hasaltat quan a principis d’aquest mes defebrer de 2009, els grups polítics (PSC-ERC-IC.EV) que donen suport al Govern de laGeneralitat van votar en contra de laproposta que va presentar el grup de CiU,idèntica a la que s’havia presentat als altresllocs i per tant, també igual a la que s’haviaaprovat al Consell Comarcal del Maresme.

Les raons del vot negatiu, sembla queanaven més en contra del procediment queno pas del fons de la qüestió, però va sobtarque aquest criteri fos el que dominés persobre del de donar resposta a la peticióde l’Ajuntament caldenc que, com ja s’hadit en anteriors ocasions, no demanavapas una resposta tècnica ni tan sols una

resposta definitiva sinó que només voliaque quedés clara la voluntat política de totsplegats de treballar en la línia de l’enderroc.

Però aquesta voluntat política dels quitenen la responsabilitat de resoldre elproblema del viaducte no està del tot clara.Ni el Departament ni la Comissió que hoestudia s’hi han pronunciat. Sí que ho hanfet els caldencs i caldenques que esperenque es solucioni ben aviat.

L’alcalde de Caldes, Joaquim Arnó, esmostra optimista. “Sé que recullo elsentiment dels caldencs quan demaneml’enderroc i sé que també recullo eltestimoni dels qui m’han precedit en elcàrrec i de tots els regidors de l’Ajuntament.A ells i a mi ens agradarà veure com essoluciona el problema més enllà de lespicabaralles polítiques alienes que des de

Caldes ens semblen incomprensibles iinaudites”.

“Hem d’aprofitar l’ocasió i de la mateixamanera que Mataró va resoldre el seuproblema fent una variant gratuïta de la N-II al seu voltant, Caldes i altres poblestambé ho poden aconseguir. Entre tots hemde ser capaços de donar resposta alproblema de la mobilitat entre els poblesdel Maresme, dotant-lo de vies alternativesràpides, suficients i gratuïtes que permetinel desplaçament sense problemes entrepobles veïns i també amb la metròpolibarcelonina, per així alliberar de trànsit elscarrers dels pobles i en el cas de Caldes, el“nostre viaducte” – ha dit l’alcalde que esmostra disposat a seguir lluitant peraconseguir que la seva veu –la delmunicipi–, sigui escoltada.

Caldes no vol el viaducteen portada

Page 6: núm. 186 març 2009 Caldes no vol el viaducte · Imprimeix: l’abecedari Dipòsit legal: B-31.469-2008 El nostre treball al consistori es basa en potenciar el benestar del nostres

6

notícies

Tècnics de la Diputació de Barcelona i delDepartament d’Indústria de la Generalitat–sol·licitats per l’Ajuntament i sota la sevasupervisió– han analitzat i repassatexhaustivament la situació creada a partir dela disminució evident del cabal d’aigua termalque va obligar al tancament del safareigmunicipal durant unes setmanes i han elaboratun pla de rescat que ja s’ha començat aexecutar per a recuperar la normalitat en lamesura del possible.

Diverses són però les causes del retrocés deldoll d’aigua, la principal deguda a filtracionsnaturals i artificials en el perímetre d’afectaciódel sistema que han fet disminuir el cabal.També resultava necessària una neteja a fonsde les instal·lacions principals que en millorésla circulació, acció aquesta que ja s’ha portata terme per part d’un minaire professional.

Les inspeccions realitzades han posat aldescobert però una greu irregularitat en ladisposició del subministrament d’aigua termala les diverses instal·lacions del municipi queen gaudeixen. Així, s’ha comprovat que hi hadues bombes d’extracció que envien aigua albalneari de l’Hotel Colón situades més al fonsdel dipòsit que no pas les vies d’extracciód’aigua que van a parar al balneari municipalde sempre i al safareig.

D’aquesta manera, i en cas d’insuficient cabald’aigua, qui primer en rep les conseqüènciesés el safareig, després el balneari municipal ifinalment el del balneari Colón, amb l’agreujantque a més, no hi ha mecanisme de controlindependent que garanteixi l’amidament del’aigua que s’extrau de cara al seu posteriorabonament per part de l’usuari privat.

S’aclareixen les causes del malsubministrament de l’aigua termalEs descobreixen dues bombes que subministren aigua al balneari de la platjaabans que arribi a la canonada dels banys termals municipals

Aquesta disposició de les bombes contradiuclarament el que en el seu moment va aprovarel Ple de l’Ajuntament en el sentit que elsubministrament es feia sempre després delque es venia efectuant tota la vida a la font ial balneari que hi ha a la plaça de l’Ajuntamenti posteriorment al safareig municipal.

El govern municipal ha iniciat una novainvestigació per intentar aclarir els fets i lesactuacions que han permès aquesta greu

irregularitat que s’afegeix a la que ja es vaposar de manifest quan es van conèixer lesliquidacions econòmiques pel consum d’aiguatermal que venia realitzant el titular del balnearide la platja, molt inferiors a les que es contenenen el contracte signat en el seu moment.

Desapareixen els documents

La Diputació de Barcelona i la Generalitat deCatalunya han hagut d’aportar de nou elsestudis i documents relatius als Banys Termalsque, segons van comunicar, ja havien fet fauns anys i havien posat a disposició del’Ajuntament perquè fes els treballs pertinentsque s’hi descriuen. Precisament van ser elsmateixos tècnics d’aquests organismes els quivan advertir d’aquesta situació quan vanrespondre a la petició que se’ls va fer des del’Ajuntament de Caldes i van comprovar queno s’havia fet gairebé res del que ells haviendictaminat.

Per la seva banda, el govern municipaldemanarà explicacions sobre tot aquest aferals anteriors responsables municipals per saberquè ha passat amb aquesta documentació.

Durant el mes de gener s’ha realitzat un procésde reforma dels Banys Termals que ha consistit,entre altres actuacions, en la reparació de lesbòvedes de l’interior, pintura interior i exterior,la instal·lació d’una porta exterior que va adonar a la clau de l’aigua, s’ha reparat el sòli la instal·lació de finestres d’alumini a cadahabitació per a garantir la ventilació.

Page 7: núm. 186 març 2009 Caldes no vol el viaducte · Imprimeix: l’abecedari Dipòsit legal: B-31.469-2008 El nostre treball al consistori es basa en potenciar el benestar del nostres

notícies

7

L’Ajuntament de Caldes s’ha adherit per acordplenari al “Pacte d'alcaldes o alcaldesses contrael canvi climàtic” d’abast europeu. Fins almoment, ja són 9 els municipis del Maresmeque s'hi han adherit, mentre que sobrepassenels 70 els que s’hi han apuntat a la demarcacióde Barcelona sota els auspicis de la Diputacióde Barcelona, que actua com a impulsora icoordinadora de totes les actuacions.

El projecte, impulsat per la Comissió Europeaen matèria d'estalvi energètic i foment de lesenergies renovables, compromet als municipis

Caldes s’adhereix al “Pacte d’alcaldescontra el canvi climàtic”S’inclouran totes les obres previstes d’estalvi energètic i de producció d’energiafotovoltaica

Les obres de condicionament del nou Casal Jove –al costat del pavellópoliesportiu municipal– es troben a la segona fase. En aquests momentss'està procedint al tancament d'una part de la terrassa per a convertiraquest nou espai –vidriat segons normativa, amb lluminositat i decoratamb bigues de fusta– en una nova sala. Les obres tenen per objectiuposar al servei dels joves de Caldes un equipament de primer nivelladaptat a la normativa, garantint l'accessibilitat, amb vidres de seguretat,un despatx pel director del Casal, dos espais connectats, WC's adaptats...

Inicialment, l'existència d'una escala de cargol ha dificultat en certamesura les obres de condicionament perquè és un element arquitectònicdifícil de superar. El tancament parcial però de la terrassa ha ampliatla superfície del futur Casal, el qual disposarà dels metres quadratssuficients per a instal·lar-hi futbolí, ordinadors, una pantalla per a jocs...

Un cop acabades les obres, el Casal Jove disposarà d'entre 150 i 170 m2entre els espais interiors i la terrassa, amb dos espais diàfans i un nouespai integrat a la terrassa exterior.

Unes filtracions d’humitat obliguen a tancar per uns dies el gimnàs delpavelló

Les taques d’humitat detectades al sostre del gimnàs del pavelló vanfer que a principis del mes de febrer s’aturés l’activitat en aquesta salapolivalent en la que es desenvolupen diverses disciplines esportives.Es tracta d’uns problemes d’acumulació d’humitat en el sostre de lasala, accentuats per les reiterades pluges caigudes en els darrers mesos.

adherits a reduir en un 20% les emissions degasos d'efecte hivernacle, com a resultatd'augmentar un altre 20% l'eficiència energèticai una quota del 20% més de fonts d'energiarenovable. A més, aquest triple objectiu s'had'assolir abans de l'any 2020. En aquest sentit,els municipis implicats han de realitzar un Plad'Acció d'Energia Sostenible per determinar elnivell d'emissions i quines actuacions s'han deportar a terme per assolir els objectius.

Per la seva banda, la Diputació de Barcelonas'encarregarà de redactar els respectius plans

dels municipis adherits, finançant el 90% delseu cost i ajudant també a aconseguir possiblessubvencions per part del Banc d’Europa.

En el cas de Caldes, el Pla inclou les diferentsaccions ja programades i altres que s’inclouenen els pressupostos municipals de 2009 id’anys propers, les principals de les quals fanreferència a la modernització del sistemad’enllumenat públic (obsolet i ruïnós enalguns casos per falta de manteniment id’inversió) i a la de col·locació de pèrgolesamb plaques fotovoltaiques a sobre, que s’haprevist a la zona d’aparcaments que hi ha al’entrada de la població i que resta pendentd’execució f ins al moment en ques’aconsegueixi el finançament adequat.

Un f inançament que només buscal’avançament dels diners per iniciar l’obrad’immediat, ja que l’import de la inversió esrecupera multiplicat per tres, per la venda del’energia que produiran les plaques durant elspropers 25 anys. És a dir, que no es tracta d’unaactuació que computi com a despesa municipalsinó que es pot considerar una inversió rendible,tant des del punt de vista estrictament econòmic(fins i tot guanyant diners que es destinaran aaltres actuacions), com des del punt de vistaecològic i de societat sostenible.

Adjudicades les obres per a lespèrgoles de l’aparcament

Seguint el procediment habitual de concurrènciapública, aquest projecte va sortir a licitació a finalsdel mes d’octubre de l’any passat amb notableparticipació d’empreses interessades. Més de 15van demanar documentació i finalment foren setles qui van presentar la seva oferta. La Mesa deContractació, formada per personal especialitzat,tècnic i administratiu, va escollir la millor de lesque es van presentar que va ser la de l’empresaEURENER Maresme (Match Energías SL), ambseu a Caldes d’Estrac. L’adjudicació es va concretarmitjançant contracte a finals de gener de 2009 iel procés d’execució s’iniciarà en el moment enque es formalitzi la qüestió del finançament queha de resoldre l’Ajuntament per una altra banda.

Els serveis tècnics municipals van procedir a foradar la zona per onemergien aquestes humitats per a comprovar-ne l’estat i decidir lesactuacions per a resoldre el problema, que s’arrossega d’ençà lainauguració de les instal·lacions esportives municipals i que s’ha vistagreujat amb el pas del temps, tenint en compte que mai s’ha actuatper a solucionar-ne els problemes que podria comportar.

A mitjans de març, nou Casal Jove

Page 8: núm. 186 març 2009 Caldes no vol el viaducte · Imprimeix: l’abecedari Dipòsit legal: B-31.469-2008 El nostre treball al consistori es basa en potenciar el benestar del nostres

agenda

març dia a dia

8

MARÇ 2009

MOSTRA LITERÀRIA – FASE LOCALConsulteu les bases a les cartelleresmunicipals i al web: www.caldetes.catOrganitza: Ajuntament de Caldesd’Estrac

Del 7 de març al 26 d’abril15a PESOLADAConsulteu menús als programesespecífics i al web: www.caldetes.cat

Del 14 al 22 de marçEXPOSICIÓ “Dones esportistes”Inauguració: dissabte 14 de març a les19 hHorari: de dilluns a divendres de 9 a14h i dimecres de 17:30 a 20hDissabtes i diumenges d’11 a 13hLloc: Equipament de PromocióEconòmica i CulturalOrganitza: Associació Arts i Lletres

Del 8 de febrer al 29 de marçFUNDACIÓ PALAU“Xavier Gosé (1876-1915). De laBarcelona dels Quatre Gats al Paríselegant”Organitzada per la Diputació deBarcelona i l’Institut Municipal d’AccióCultural de Lleida, a través del Museud’Art Jaume Morera.Inauguració: diumenge 8 de febrer a les12:30hHorari: de dimarts a dissabte de 10:30a 14 h i de 16 a 19 h. Diumenges i festiusde 10:30 a 14hOrganitza: Fundació Palau

D’octubre a junyXVII TALLER DE BONSAISHorari: dimecres de 20 a 22hPer a més informació: Tel. 93 791 36 96(Aurèlia) i 616 239 018 (Joan Puig)Organitza: Amics del Bonsai

PETANCAMelés els dissabtes a les 16:30h, a lespistes municipals de petanca del BassiotPremi als dos primers classificats decada grupOrganitza: Club Petanca Caldes d’Estrac

Lliga BurriachDel 15 de febrer al 24 de maigA partir de les 9h a les pistes de la platjadel BassiotOrganitza: Club Petanca Caldes d’Estrac

Diumenge 1 de març

EXCURSIÓ A ALCOVERMés informació: Tel. 93 791 17 50Organitza: Agrupació de Pensionistes i TerceraEdat de Caldes d’Estrac

A les 12h a la Fundació PalauELS DIUMENGES DE LA FUNDACIÓ“Entre Palau i Picasso” activitat per a petits igrans que d’una manera amena podran conèixerla relació entre els dos personatges i realitzarun taller creatiuOrganitza: Fundació Palau

A les 13h a la Fundació PalauJOSEP PALAU I FABRE RECITA ELS SEUSPOETES PREFERITSProjecció del vídeo del recital del 4 de juliol de2003 a Caldes d’EstracOrganitza: Fundació Palau

A les 18h a la Fundació PalauVIDES DE PICASSO DE JOSEP PALAU I FABREEspectacle de Quim Lecina basat en l’obra deJosep Palau i Fabre, amb música de MarcelCasellas interpretada per la banda Estramp-jaç.Creació i direcció: Quim LecinaOrganitza: Fundació Palau

Dimecres 4 de marçA les 17h a la Fabriqueta (Equipament dePromoció Econòmica i Cultural)Sessió grupal CUIDEM ALS CUIDADORS:“Comunicació i motivació”A càrrec de Pilar de Vilar, psicòlogaPreinscripcions a Serveis SocialsTel. 93 791 00 05Organitza: Àrea de Serveis Socials

A les 19h, a la Sala CulturalPresentació de la 15a Pesolada de Caldesd’EstracLa Pesolada es celebra entre el 7 de març i el27 d’abril i compta amb la participació d’11restaurants de Caldes d’Estrac i Arenys de MarOrganitza: Ajuntament de Caldes d’Estrac il’Associació de Restauradors i Hostalers deCaldes d’Estrac

Dissabte 7 de marçA les 10h, al Pavelló Poliesportiu MunicipalPARTIT DE BÀSQUET ALEVÍ MIXTCB Caldetes vs. CEIP A. BRANSUELA

A les 11, al Pavelló Poliesportiu MunicipalPARTIT DE FUTBOL SALA PREBENJAMÍ MIXTFS CALDES vs. CEIP Pla de l’Avellà FC

A les 19h a la Sala CulturalBALL POPULAROrganitza: Agrupació de Pensionistes i TerceraEdat de Caldes d’Estrac

Diumenge 8 de març20a CURSA POPULAR CALDES D’ESTRACA les 10hInscripcions fins el dijous 6 de març per internet:www.atletisme.cat. Màxim de 500 participants.Preu de les inscripcions: 10 euros anticipada, 12euros si es fan el mateix dia de la cursa. El veïnsi veïnes de Caldes tenen un preu bonificat de 8euros (les inscripcions s’han de ferpresencialment).Organitza: Ajuntament de Caldes d’Estrac iCentre Atlètic LaietàniaCol·laboren: Diputació de Barcelona, Hotel Colon,Caixa Laietana, Club Nàutic El Balis, IntersportMataró i La Caixa

PETANCAJornada 3, Lliga BurriacCP CALDETES vs CP PREMIÀ

Divendres 13 de marçA la Fabriqueta (Equipament de PromocióEconòmica i Cultural)1r CONCURS DE LA CUINA DEL PÈSOLEn motiu de la 15a edició de la Pesolada deCaldes d’Estrac i amb la participació d’Escolesd’Hostaleria i restauració de CatalunyaInici del concurs: 12 hLliurament de premis: 18.30 hOrganitza: Regidora de Promoció Econòmica

A les 18:30h a la Biblioteca Can MilansHORA DEL CONTE“Roba estesa, contes penjats d’un fil”A càrrec de LídiaOrganitza: Biblioteca Can Milans

A la Sala Cultural“Grup de teatre musical”A càrrec de l’Associació de Jubilats i Pensionistesd’Esparraguera(Consulteu cartells específics)

Dissabte 14 de marçA les 18:30h, al Pavelló Poliesportiu MunicipalPARTIT DE FUTBOL SALA SÈNIOR,PREFERENT CATALANA FCFSFS Caldes vs. Montserrat CFS

A les 19h a la Fabriqueta (Equipament dePromoció Econòmica i Cultural)INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “Donesesportistes”Organitza: Associació Arts i Lletres

De 9 a13h i de 16:30 a 19:30h, al PavellóPoliesportiu MunicipalCURS D’AIKIDO

Page 9: núm. 186 març 2009 Caldes no vol el viaducte · Imprimeix: l’abecedari Dipòsit legal: B-31.469-2008 El nostre treball al consistori es basa en potenciar el benestar del nostres

notícies

març dia a dia

9

Aquesta programació d'activitats es pot veurealterada per canvis de darrera hora

Diumenge 15 de marçDe 9 a 13h, al Pavelló Poliesportiu MunicipalCURS D’AIKIDO

A les 12h al Parc Can MuntanyàFESTA DE LA PRIMAVERAPlantada d’herbes aromàtiques i jocs de naturaLloc de trobada: Pèrgola Parc Can MuntanyàPer a més informació consulteu cartelleresmunicipals i www.caldetes.catOrganitza: Arrels Cultura

Dimecres 18 de març A les 17h a la Fabriqueta (Equipament dePromoció Econòmica i Cultural)Sessió grupal CUIDEM ALS CUIDADORS:“Pèrdues i dol”A càrrec de Pilar de Vilar, psicòlogaPreinscripcions a Serveis Socials Tel. 93 791 00 05Organitza: Àrea de Serveis Socials

Divendres 20 de marçA les 19h a la Biblioteca Can MilansHORA DEL CONTE ADULTS“Històries italianes” a càrrec de Carles AlcoyOrganitza: Biblioteca Can Milans

Dissabte 21 de marçDurant tot el matíAl CEIP Sagrada FamíliaJORNADA DE PORTES OBERTESTallers, activitats, informació sobre lespreinscripcions, etc.Organitza: AMPA de l’Escola Sagrada Família

A les 19h a la Sala CulturalBALL POPULAROrganitza: Agrupació de Pensionistes i TerceraEdat de Caldes d’Estrac

Dimecres 25 de març“SORTIM A PASSEJAR”Passejades en grup pel municipi dirigides a lagent gran de Caldes.Cal inscripció prèvia a Serveis Socials del’Ajuntament. Tel. 93 791 00 05Organitza: Regidoria Serveis SocialsAjuntament de Caldes d’Estrac

Dijous 26 de marçA les 17h a la Fabriqueta (Equipament dePromoció Econòmica i Cultural)ASSESSORAMENT I ORIENTACIÓSOCIOLABORAL PER A JOVESInscripció prèvia a ocupació@caldetes.cat,[email protected] o al Tel. 93 791 08 15Organitza: Regidoria d’Ocupació i JoventutCol·labora: CCOO-Unió Intercomarcal VallèsOriental i Maresme

Divendres 27 de marçA les 18:30h a la Biblioteca Can MilansHORA DEL CONTE“Penjat d’un fil”A càrrec d’UlldistretOrganitza: Biblioteca Can Milans

Dissabte 28 de marçDe 9 a13h i de 16:30 a 19:30h, al PavellóPoliesportiu MunicipalCOPA CATALUNYA D’AIKIDO

A les 11, al Pavelló Poliesportiu MunicipalPARTIT DE FUTBOL SALA PREBENJAMÍ MIXTFS Caldes vs. CF Palauenc

Matí i tarda, a la Sala Cultural i a la Plaça de laVilaFESTIVAL CATALUNYA AMB L’ÍNDIAEn motiu de la construcció de l’escola “Elsomriure dels Nens” que es construirà a Barmer,al Rajasthan (Índia) es faran un seguitd’activitats.Matí: taller de targetes, mandala exterior ambflors, tallers per vestir-se amb sari, taller detatoo-henna, castellers, balls de bastons...Tarda: taller targetes amb nom hindi, tallermandales amb cartolina, lliurament premisconcurs dibuixos, exhibició de bhangra, dansadel ventre, concert...Per a més informació:[email protected]: Associació “El Somriure dels Nens”

Diumenge 29 de marçEXCURSIÓ A ESCORNALBOU (Tarragona)Per a més informació i inscripcions: Agrupacióde Pensionistes. Tel. 93 791 1 7 50Organitza: Agrupació de Pensionistes i TerceraEdat de Caldes d’Estrac

De 9 a 13h, al Pavelló Poliesportiu MunicipalCOPA CATALUNYA D’AIKIDO

A les 18:30h, al Pavelló Poliesportiu MunicipalPARTIT DE FUTBOL SALA SÈNIOR,PREFERENT CATALANA FCFSFS Caldes vs. CE Brasil-Grèvol

Comença la 15aPesolada amb laparticipació d’11restaurantsLa 15a edició de la Pesolada, tot unesdeveniment gastronòmic, cultural ieconòmic a Caldes, dóna el tret desortida el 4 de març, amb la presentacióque com cada any té lloc a la SalaCultural. En el moment de tancar lapresent edició del butlletí municipalPortada s’ha de celebrar aquest acte queofereix el tast de les receptes amb pèsolselaborades pels 11 restauradors queenguany participen de la mostra.

L’Ajuntament i l’Associació deRestauradors i Hostalers de Caldesd’Estrac (ARHC) organitzen la 15aPesolada de Caldes entre el 7 de marçi el 26 d’abril que enguany incorporauna novetat respecte a les anteriorsedicions. Aquest any s’organitza el 1rConcurs de la Cuina del Pèsol, i un juratescollirà tant el millor plat com el millormuntatge de taula. El concurs tambéinclou una vessant cultural com és elfet que els finalistes gaudiran d’unapassejada per Caldes d’Estrac per adescobrir diferents elements que sovintpassen desapercebuts.

A la Pesolada de l’any 2009 participen11 establiments restauradors de Caldesd’Estrac i Arenys de Mar: Bare Nostrum,Best Western Hotel Jet, Can Majó, CanSuñé, El Taller, El Vellard, Fonda Manau,Hotel Colón, Marola, Petit Suñé iVoramar, els quals fins al 26 d’abrilofereixen menús als seus restaurantsamb el pèsol de la floreta –la varietatau tòc tona d ’aques ta de l í c i agastronòmica de la comarca- com aingredient principal de les sevescreacions culinàries.

Fa quinze anys que Caldes organitza laPesolada i de fet és el municipi pioneren acollir unes jornades gastronòmiquesamb La Perla Verda del Maresme –elpèsol de la floreta– com a protagonista.Es tracta d’una varietat de la comarcaque es serveix com a plat principal o bécom acompanyament i que gaudeixd’una qualitat i dolçor incomparables.

Page 10: núm. 186 març 2009 Caldes no vol el viaducte · Imprimeix: l’abecedari Dipòsit legal: B-31.469-2008 El nostre treball al consistori es basa en potenciar el benestar del nostres

10

La festa del Carnestoltes 2009 a Caldes ha vestit els carrers del poble del color, alegria idisbauxa propis d’aquesta època de l’any. La rua d’enguany ha estat una de les més participativesdels darrers temps i cal destacar la participació dels nens i nenes caldencs en els actesprogramats per Carnestoltes. A més de la rua infantil, els infants que participen en el tallerde percussió van encapçalar la comitiva fúnebre que acomiadava Sa Majestat el Rei Carnestoltesdesprés del seu regnat.

La nota agredolça la va posar el comportament incívic d’uns quants que no van tenir límiten la celebració i van destrossar algunes instal·lacions municipals. Una llàstima.

Carnaval en imatgesCarnaval en imatges

Page 11: núm. 186 març 2009 Caldes no vol el viaducte · Imprimeix: l’abecedari Dipòsit legal: B-31.469-2008 El nostre treball al consistori es basa en potenciar el benestar del nostres

11

informe

CONTRACTACIONS

Per a contractacions de l’obra pública a realitzar a Caldes a través del FonsEstatal d’Inversió Local (FEIL), l’Ajuntament de Caldes prioritzarà lespersones en situació d’atur inscrites en el Servei Local d’Ocupació, aixícom les empreses locals que s’hi interessin.

Durant l’any 2008 un total de 72 persones s'han adreçat alServei per primera vegada, per donar-se d'alta dins la borsa detreball. Comptem doncs amb un total de 149 ciutadans/nesinscrits a la borsa de treball de Caldes. Cal destacar que des delmes de desembre de 2008, Caldes d’Estrac ja disposa del seupropi aplicatiu Xaloc (Xarxa Local d’Ocupació de la Diputació deBarcelona) fet que implica disposar d’una base de dades pròpiad’usuaris i empreses del municipi.

A banda, en un any s’han realitzat 48 assessoraments individualsen els quals s’ha marcat un itinerari personalitzat per a la recercade feina. Les entrevistes d’orientació, assessorament i seguimentsón un clar indicador del grau d’interès dels usuaris pel Serveicom a recurs en la recerca de feina. El tipus d’usuaris que s’adrecenal Servei es diferencien en aquelles persones sense feina quevolen fer ús de tots els recursos possibles al seu abast –bàsicamentés aquest tipus d’usuari el més nombrós del Servei- i, com asegon grup, les persones que per motius de millora laboral volentrobar feina a prop del lloc on viuen.

Quant a les empreses, durant el 2008 s'han adreçat al Servei untotal de 9 noves empreses del municipi que han derivat un totalde 39 ofertes laborals i s’ha arribat a cobrir un 60% dels llocs detreball. De les 39 ofertes laborals rebudes, 18 es van rebre durantel tercer trimestre de l'any, és a dir, durant el període de vacancesd'estiu quan Caldes creix en població gairebé el doble i lesempreses dins del sector d'hostaleria i serveis requereixen mésmà d'obra.

Accions del Pacte Territorial per l’Ocupació del Maresme

El Consell Comarcal del Maresme coordina, als municipisintegrants dins del Pacte per l’Ocupació, una sèrie d’accionsrelacionades amb la inserció laboral, dirigides als usuaris de laborsa de treball, que estan subvencionades per la Generalitat deCatalunya i la Diputació de Barcelona. Durant l’any 2008, Caldesha desenvolupat dues d’aquestes accions, presentades a lapoblació en general i específicament per a treballar en la poblaciójove pel que fa a la transició de l’escola al món laboral. Es tractadel Club de Feina i l’Atenció al col·lectiu en risc d’exclusió social.

El Club de Feina ofereix un servei de recerca activa de feina alsusuaris del Servei Local d’Ocupació a través d’un espai físic dotatde recursos –internet, telèfon i fax gratuïts- per a obtenir feina il’assessorament de la tècnica d’Ocupació. A més, es dónaformació en TIC als usuaris perquè aconsegueixin l’autosuficiènciaen el seu objectiu de recerca de feina. Un total de 9 usuaris hanassistit durant l’any 2008 al Club de feina de forma continuadaentre els mesos de març i juny.

L’Atenció al col·lectiu en risc d’exclusió social és una activitatde suport a la tasca d’assessorament i orientació d’usuaris iconsisteix en detectar, d’entre els usuaris registrats al Servei,els casos i/o grups que necessiten una atenció especialitzadaperquè presenten alguna problemàtica social. Aquesta accióes coordina amb l’Àrea de Serveis Socials. En total s’han atès12 casos d’aquestes característiques en un any, dels quals 5han trobat feina a través del Servei.

El Servei Local d’Ocupació atén 149usuaris durant un anyEl mes de març ha fet un any que es va posar en marxa el Servei Local d’Ocupació a Caldes. Durant aquest temps, els 149 usuarisdel Servei han rebut orientació i assessorament en la difícil tasca de recerca de feina. El suport que ofereix el Servei a tots els seususuaris també contempla accions de formació i atenció personalitzada a totes aquelles persones que ho necessiten.

Els Plans d’Ocupació

Durant l’any 2008 es van demanar els primers Plansd’Ocupació de Caldes que atorga el Servei d’Ocupació deCatalunya (SOC) des de fa cinc anys. Dels tres projectes quees varen demanar ens en varen concedir 1, amb el 100% delfinançament, per un import de 11.000 euros, per a tenir unapsicòloga social durant 25 hores a la setmana, amb unadurada de 6 mesos. Des dels Serveis Socials municipalss’havia detectat la necessitat de donar més suport a lesfamílies, ajudar en tasques de contenció emocional icoordinar i assessorar l’equip en aquesta matèria revertinten un servei de millora i qualitat per a la població caldenca.

Accions de formació

El Servei Local d’Ocupació ha realitzat diverses accions deformació durant l’any 2008, en concret, un curs de català per anouvinguts, un taller d’alfabetització digital i una sessió informativad’assessorament jurídic i laboral per a estrangers.

La regidora d’Ocupació, Helena Gallardo, assegura que “l’any2008 ha estat una posada en escena d’aquelles possibilitatsd’acció que pot desenvolupar el Servei”, i afegeix, “ha suposattambé una any d’adaptació entre el propi Servei i l’usuari”. Iés que les xifres aconseguides per aquest servei durant unany demostren que els 149 usuaris registrats i el 60% d’ofertescobertes permeten fixar nous objectius per a l’any 2009. Entreaquestes fites, la regidora explica que “caldrà donar respostaa les necessitats detectades durant l’any 2008 pel Servei, comla prospecció d’empreses col·laboradores, donar resposta ales demandes que realitzen els usuaris de forma continuada,com és el cas de la necessitat de conciliar la vida familiar i lalaboral, i informar i formar-los de l’existència del teletreballcom a via de consolidació d’aquesta demanda”.

Page 12: núm. 186 març 2009 Caldes no vol el viaducte · Imprimeix: l’abecedari Dipòsit legal: B-31.469-2008 El nostre treball al consistori es basa en potenciar el benestar del nostres

12

associacions

Amics del teatre proposa sortides a les representacionsteatrals més destacades

Neix a Caldes una nova associació solidària amb l'Índia

El passat 12 de febrer, la nova associació Amics del Teatre de Caldes vaanar a Barcelona a veure l’obra Garrik, del Tricicle. Hi van acudir unacinquantena de persones en la que va ser la primera sortida com a associaciósense ànim de lucre, recentment constituïda.

Ja fa més de 10 anys que la M. Àngels Ruzafa, presidenta de la nova entitat,organitzava sortides periòdiques per a acudir als teatres barcelonins apresenciar les obres en cartellera més destacades. Després de quatre anysd’inactivitat, la M. Àngels va decidir crear legalment l’Associació Amics delTeatre i ja ha programat 6 sortides anuals -4 per adults i 2 per a infants- pera presenciar obres de teatre a Barcelona. La propera d’elles –encara sensedata- serà el musical “La Bella y la Bestia”.

El Somriure dels Nens és el nom d'aquesta novaentitat que té per objectiu la construcció d'unaescola al nord de l'Índia, un indret oblidat per lesONG que actuen en aquest país. A finals de març,El Somriure dels Nens organitza un festival per adonar-se a conèixer als veïns de Caldes i aconseguirrecaptar fons per assolir el seu objectiu.

L'Eugènia Blàzquez és una veïna de Caldes queel passat estiu va tornar del seu viatge a l'Índiaamb un únic objectiu: construir una escola a lazona nord del país “un indret on mai ningú s'hiha dedicat”, explica. L'Eugènia es refereix a lazona nord de l'Índia, el Rajasthan –llindant ambPakistà–, concretament a Barmer (a 150 km deJaisalmer), on va quedar fortamentimpressionada per la qualitat de vida dels seushabitants, “si fossin pobres serien alguna cosa,perquè ni això són...”, manifesta.

L'Eugènia assegura que el seu viatge va ser“horriblement meravellós” i en el seu retorn aCatalunya va decidir prendre la iniciativa peraixecar una escola en aquella zona de l'Índia.El guia de 34 anys que durant la seva estada alpaís l'havia transportat per tota la zona i ambqui havia fet una gran amistat, en Krishan Dan,li assegurava que els bons propòsits dels turistesquan comproven la pobresa de la zona cauenen l'oblit quan retornen als seus respectiuspaïsos. Ella, però, va començar a moure's i elprimer que va fer va ser demanar assessoramenta organitzacions solidàries com Vicente Ferreri Teresa de Calcuta. El desencant però va sertan gran que va donar-se de baixa de VicenteFerrer, amb qui tenia un nen apadrinat. “L'únicacosa que volien era que transmetés els dinersque recaptés a través d'ells”, explica.

Per Nadal, l'Eugènia va organitzar el sorteigd'una panera. La resposta va ser positiva, “pelfet que la gent sap que ho faig jo directament,sense intermediaris”. Poc a poc va anaraconseguint més diners i, durant la celebracióde les IX Jornades del Bolet a Caldes, va vendregènere de tot tipus “la gent em va donar pecesnoves i els estic molt agraïda”. L'Eugènia vadecidir posar anuncis als comerços i anar trucantportes i, fruit d'això, una botiga de Vilassar de

Mar li va donar 80 bicicletes. “La veritat és queara estic desbordada”, assegura, “la gent m'hasorprès gratament i he aconseguit estris iobjectes de tot tipus per a la futura escola aBarmer”. A més, “ja tenim el terreny per a laconstrucció del centre”, explica.

En arribar a aquest punt, aquesta intrèpida veïnade Caldes va decidir crear associació legal, registrar-la i formar una junta. “Pels volts del Nadal, quanencara no teníem els formularis per a fer socis, ja

en comptàvem amb 11”, que a raó de 100 eurosl'any col·laboren amb El Somriure dels Nens, nomamb què està registrada l'entitat. Fruït de lacol·laboració amb l'Ajuntament de Caldes, la novaassociació organitza el proper 28 de març unfestival a la vila per donar-se a conèixer-se i alhoraaconseguir més fons. Segons l'artífex d’El Somriuredels Nens, “el festival serà un intercanvi de culturesentre l'Índia i Catalunya, i servirà per donar labenvinguda a en Krishan, que viatjarà des deBarmer a Caldes per a conèixer el projecte”.

Aquest festival començarà a les 11 del matí ifinalitzarà a la matinada, a la Sala Cultural i laplaça de la Vila. Durant aquestes hores hi haurà,entre altres activitats, un concurs de dibuixinfantil, diversos tallers per elaborar targetesamb nom indi, de mandales, de tatuatges ambhenna, de vestir-se amb sari, exhibicions debhangra, dansa del ventre, un sopar, l'acteinstitucional i un ball amb orquestra inclosa.També hi haurà una exhibició de ball de bastonstant català com de l'Índia, on “també en tenenun molt semblant al nostre”. Des del'associació “convidem tots els veïns i veïnesde Caldes a participar de les activitats i aconèixer de prop el nostre projecte solidari”.

Page 13: núm. 186 març 2009 Caldes no vol el viaducte · Imprimeix: l’abecedari Dipòsit legal: B-31.469-2008 El nostre treball al consistori es basa en potenciar el benestar del nostres

medi ambient

sala de sessions

Acords del ple ordinari del 26 de gener de 2009

1. Aprovació actes sessions anteriors.Aprovat per unanimitat.

2. Despatx d’Alcaldia (punt sense votació).

3. Donar compte i/o ratificació dels decrets de l’Alcaldia i/o acordsde Junta de Govern Local (punt sense votació).

4. Urbanisme – Adscripció terrenys N-II a la E.P.E.L. “CaldesXXI”.Aprovat amb vot de qualitat a favor de CiU i els vots en contradel PSC.

5. Aprovació del dictamen de modificació del Reglament de ZonaBlava.Aprovat amb el vot de qualitat a favor de CiU i els vots en contradel PSC.

6. Aprovació del dictamen de canvi de titularitat d’un lloc devenda del Mercat d’Abastament Municipal.Aprovat per unanimitat.

7. S. Personals – Aprovació de la Moció conjunta de declaraciósobre la situació al Pròxim Orient.Aprovat per unanimitat.

8. Aprovació de la moció conjunta sobre la Llei d'Educació.Es retira aquest punt de l’ordre del dia perquè CiU vol introduiresmenes.

9. Punts introduïts per urgència. Aprovada la urgència d’ambdóspunts amb el vot de qualitat a favor de CiU i en contra del PSC.

a. Aprovació del dictamen de l’aprovació de l’acord d’ocupacióentre els 29 municipis del Maresme, l’IMPEM i el ConsellComarcal del Maresme. Aprovat per unanimitat.

b. Aprovació, si s’escau, moció de l’alcaldia suspensió llicènciad’obres. Aprovat amb els vots a favor de CiU i l’abstenció delPSC.

10. Donar compte de la renúncia del regidor del Grup Municipaldel PSC-PM, Josep Maria Freixas Molist (sense votació).

11. Proposicions i preguntes (sense votació).

13

En el moment de triar un aparell electrodomèstic,és de gran utilitat l’etiqueta energètica que es va crearen el marc de la Unió Europea a través de diferentsdirectives i que ha estat adaptada a la normativa decada país.

L’àmbit d’aplicació de l’etiqueta energètica és europeui constitueix una eina informativa al servei delscompradors d’aparells consumidors d’electricitat.

L’etiqueta és obligatòria en cada electrodomèsticposat a la venda.

Els tipus d’electrodomèstics que tenen establertl’etiquetatge energètic son:

n Frigorífics i congeladorsn Rentadoresn Rentaplatsn Assecadoresn Rentadores-assecadoresn Fonts de llum domèstiquesn Forn elèctricn Aire condicionat

L’etiqueta energètica permet al consumidor conèixerde forma ràpida l’eficiència energètica d’unelectrodomèstic.

Les etiquetes tenen una part comuna, que fa referènciaa la marca, denominació de l’aparell i classed’eficiència energètica, i una altra part, que varia d’unselectrodomèstics als altres, que fa referència a altrescaracterístiques, segons la seva funcionalitat. Perexemple la capacitat de congelació per als frigoríficso el consum d’aigua per a les rentadores.

Existeixen 7 classes d’eficiència, identificades per un

Eficiència energètica a la llar. L’etiqueta energèticacodi de colors i lletres que van des del color verd i lalletra A++ per als equips més eficients, fins al colorvermell i la lletra G per als equips menys eficients.

És molt important saber que el consum d’energiadels electrodomèstics de classe G pot arribar a sergairebé tres vegades major que el consum delselectrodomèstics de classe A.

Si a això afegim el fet que la major part dels equipsté una vida mitjana que supera els deu anys, enstrobem que l’estalvi a la factura elèctrica dels equipsmés eficients (classe A), respecte als menys eficients(classe G), pot superar, depenent de la mida del’aparell, els 800 euros al llarg de la seva vida útil.

Mirem l’exemple dels frigorífics.

Pràcticament la totalitat dels habitatges disposend’un frigorífic, l’electrodomèstic que, amb diferència,més electricitat consumeix a la llar. Gairebé un 19%de tota l’electricitat consumida a les llars és degudaa la refrigeració i congelació d’aliments.

La nevera, en tenir un ús continu (només esdesconecta per eliminar el gebre i per fer neteja o per absències prolongades de la llar), té un consum moltapreciable, encara que la seva potència no sigui gairegran, uns 200 W. Un assecador de cabells pot arribara assolir potències de 2.000 W. No obstant, l’ús quefem de l’assecador és molt menor i per tant, el seuconsum al llarg de l’any també.

Per als frigorífics i congeladors s’han aprovat duesclasses d’eficiència encara més exigents que la classeA: la classe A+ que engloba a tots aquells aparellsamb un consum inferior al 42% del consum mig d’unaparell equivalent i la classe A++ per als aparells queconsumeixen per sota del 30%.

Properament us donarem uns consells pràctics sobrel’ús dels electrodomèstics. Una bona informació usajudarà a millorar l’estalvi energètic i econòmic de lavostra llar.

Gràcies per utilitzar l’energia de forma eficient.

Tomàs García

Page 14: núm. 186 març 2009 Caldes no vol el viaducte · Imprimeix: l’abecedari Dipòsit legal: B-31.469-2008 El nostre treball al consistori es basa en potenciar el benestar del nostres

tribuna

14

La dita popular diu que “per Carnestoltes tot s’hi val” i certament és així, quanhom escolta el discurs que Sa Majestat “Pallofa” deixa anar any rere any. Noobstant, aquesta dita a vegades també serveix perquè persones amb claresconnotacions i tendències aprofitin l’ocasió que els brinda la carnestoltada perdir, des de l’anonimat i la impunitat, allò que en altres moments i ocasions noserien ni són capaços de dir. Especialment quan es tracta de les típiques crítiquesals governs, als seus components i a les seves actuacions.

Això sempre ha estat així i probablement no hi ha res més a dir que la possiblerèplica dels afectats als continguts del discurs o senzillament l’acceptació de lacrítica sense més. Ara bé, el que ja no és tan habitual és que el discurs punyentes reparteixi i es pengi pel poble per a donar-li una difusió i transcendència quesupera en molt el marc de la festa carnal en sí mateixa.

La preguntes són immediates. Per què? Per què aquest any sí i els anteriors no?Quin interès hi ha en aquest afany repentí de divulgació del discurs? Seguramentels caldencs i caldenques sabem sobradament les respostes perquè, per sort oper desgràcia, a Caldes ens coneixem tots, oi?

Així, no costa massa d’entendre que una explicació pot ser que els que aras’aixopluguen en la llibertat d’expressió abans no la podien exercir perquè les“represàlies” del govern es feien sentir (només cal recordar alguns episodis“nadalencs” a la riera de Caldes, per exemple). O perquè els que ara fan galad’aquesta llibertat no podien –ni volien– criticar ni mofar-se dels seus parentsque governaven, sota el risc de perdre alguns dels seus privilegis. Algú s’imaginaen els governs passats del PSC que els que fessin el discurs de Carnestoltes,l’anessin penjant i repartint pel poble, per intentar fer una crítica política d’unacte festiu? Uff! Ningú s’ho podria creure.

Doncs bé, aquest any sí que ha estat possible, per què? Doncs perquè Caldesha recuperat la llibertat abans escapçada i ara podem veure amb tota tranquil·litatredactant i repartint al Sr. Maculet, inventor de les enganxines de “No a la ZonaBlava” i del vídeo electoral pel PSC que va pagar l’Ajuntament –tots– abans deles darreres eleccions i el Sr. Puig, no el que cobrava quasi bé 2.000 euros per15 hores de feina al parc Muntanyà sinó el seu fill, parent també de l’ex-alcalde.

Com diu la dita popular: “qui té el cul llogat no seu on vol” i de la mateixamanera que quan es juga a futbol es donen puntades dins el camp però a foratan amics, si aquestes persones –i els seus col·laboradors– han volgut treureel seu discurs fora del terreny de joc de la festa i portar-lo al terreny públic dela baralla política, també han d’entendre que estan subjectes a que se’ls analitzii desemmascari d’acord amb aquesta situació per ells creada i no només desde la perspectiva estricta del “Carnestoltes”. Es pot criticar, i tant! però tambées pot ser criticat, no?

Quedi clar però que el discurs s’ha llegit i s’ha repartit i que no ha passat res,contràriament al que abans era pràctica habitual de retirar els anuncis imanifestacions que “gosaven” criticar el govern del PSC, com ara el “No alTúnel” que a més anava degudament signat i identificat, i no precisament perpart de “Sa Majestat Carnestoltes”.

Sens dubte amb exemples com aquest, per part del Govern s’avança en el terrenyde la llibertat col·lectiva i democràtica i es demostra que, malgrat el que deieni diuen, “un altre Caldes ja és possible”!

Nous símptomes derecuperació de la llibertatd’ expressió a Caldes

Page 15: núm. 186 març 2009 Caldes no vol el viaducte · Imprimeix: l’abecedari Dipòsit legal: B-31.469-2008 El nostre treball al consistori es basa en potenciar el benestar del nostres

15

cultura

les recomanacions del mes de Can MilansM

ÚSI

CA

NO

VEL

·LA

INFA

NTI

LVicky Cristina Barcelona (B.S.O.)Aquest és el disc amb els temes que es podenescoltar al film de Woddy Allen Vicky CristinaBarcelona, protagonitzada per Javier Bardem,Penélope Cruz i Scarlett Johanson. Els autors deltema central de la pel·lícula són el grup barceloníGiulia y los Tellarini, els qual varen deixar a larecepció de l’Hotel Arts (on s’allotjava Woddy Allendurant el rodatge) un CD amb els seus temes. Aldirector americà li van agradar tant que va decidirconvertir-ne un en el tema central de la bandasonora. També s’hi inclouen altres temes d’artistescom Paco de Lucía i Juan Quesada entre d’altres.

La Fundació Palau i Galàxia Gutenberg/ Círculo de Lectores han convocat laprimera edició d’aquest premi que duu elnom de Josep Palau i Fabre, i que segonsels organitzadors, és una ambiciosainiciativa que busca reconèixer treballsprocedents de qualsevol lloc del món,escrits en qualsevol llengua, de temàticapreferentement humanista i amb un enfoccreatiu i no acadèmic, oberts a qualsevoldisciplina del pensament (filosòfic,sociològic, literari, polític i estètic).

Al concurs s’hi poden presentar treballsd’assaig de tema lliure, oberts a qualsevoldisciplina de pensament, amb unaextensió mínima de 150 folis. Atès elcaràcter internacional del premi, s’hi podràparticipar en qualsevol llengua, adjuntantun resum de 20 pàgines. El premi, dotatamb 10.000 euros, l’editarà GalàxiaGutenberg, en català i en castellà.

Palau en la memòria.Un any sense Palau i Fabre

Aquest és el nom del programa d’activitats

ACTIVITATS MES DE MARÇ:

Divendres, 6 a les 19.00. Conferència: Nefertiti, la bellesa sublim,a càrrec de Jaume Alavedra, amb la col·laboració de Ramon Mateu

Divendres, 13 a les 18.30. L’hora del conte: Roba estesa, contespenjats d’un fil, a càrrec de Lídia.

Divendres, 20 a les 19.00. Contes per a adults: Històries italianes,a càrrec de Carles Alcoy.

Todo eso que tanto nos gustaPedro ZarralukiNo sempre és fàcil ser pare. Tampoc és fàcil serfill. En realitat, res és fàcil en aquesta vida... i aquíestà la clau de la comèdia. La dificultat acabaconvertint-se en el cor mateix del plaer de viure.Un ancià escapa en busca d’un palau inabastable,i el seu fill rere seu. En la seva fugida es trobaranamb una noia que està segura d’estimar, però node comprometre’s a estimar per sempre; amb unadona perturbadora que viu sola amb el seumajordom i la seva cuinera napolitans; amb unacega que mai va voler treballar i va acabar cultivantles roses més belles... Pare i fill comprendran queviure pot ser apassionant si se sap mirar als altres,fer-se’n còmplice. Si se sap no tenir por al ridícul,a la por mateixa. I que és, al cap i a la fi, l’únicaoportunitat que tenim de donar un petit passeigpel paradís.

Todo eso que nos gusta tanto és una novel·laradiant, escrita en estat de gràcia. Una novel·laque aborda els grans temes de l’existència ambsabia naturalitat, amb una senzil lesaelegantíssima, i que suggereix que potser l’únicsecret per a viure consisteixi en aconseguir arribara ser qui ja som... i en ballar fins a l’alba.

Kika superbruja : Kika en la selva lluviosay Kika y LeonardoBasada en l’exitosa sèrie de novel·les infantils KikaSuperbruja, Kika i el seu petit drac, Hèctor, viatgena llocs fantàstics a través del temps i l’espai. EnKika en la selva lluviosa després d’arribar al’Amazones, Kika i Hèctor coneixen a Alana, unanadiua que mira d’impedir desesperadament queel seu poblat sigui derribat pels bulldozers. I a Kikay Leonardo, Kika considera que necessita ajudaextra en les seves classes de dibuix, i qui millor perajudar-la que l’únic i irrepetible Leonardo da Vinci?

El final del verano / Stian HoleEra l’últim dia de les vacances d’estiu de Garmann,un nen noruec. Les seves ties àvies venien devisita i ja feia olor de tardor. Garmanns’impacientava en veure que no se li movia capdent. Encara no n’hi havia caigut cap. Quedaventretze hores per al començament de la seva vidaescolar. Per això tenia por.

Es crea el Ir Premi Internacional d’assaig Josep Palau i Fabre

que entre el 17 de febrer i l’1 de març s’hacelebrat en record del poeta Josep Palau iFabre, mort el 23 de febrer de 2008. Els actess’han realitzat tant a Barcelona com a Caldes.

La Biblioteca Can Milans de Caldes vaacollir el 27 de febrer un recital poètic,“Poesia i música a Palau i Fabre”, acàrrec d'Emili Bou, amb l'acompa-nyament musical de Josep-AntonSoldevila i Xavier Valdivieso. La restad’activitats programades van tenir lloca la mateixa Fundació Palau, com unavisita dels clubs de lectura de la Xarxade Biblioteques de la Diputació deBarcelona, que participen a la ruta“Caldes d’Estrac, perla de poetes”. Untaller familiar amb el títol “Entre Palaui Picasso”, que proposava conèixer larelació entre Josep Palau i Fabre i PabloPicasso a través de dedicatòries, olis,llibres i dibuixos que s’exposen a la salaPicasso, la projecció del vídeo del recitalque el 4 de juliol de 2003 –segon actepúblic després de la inauguració delcentre d’art– va oferir Josep Palau i Fabredels seus poetes preferits i l’espectacle“Vides de Picasso”, de Quim Lecina,van cloure aquesta programaciódedicada a la memòria del poeta.

Page 16: núm. 186 març 2009 Caldes no vol el viaducte · Imprimeix: l’abecedari Dipòsit legal: B-31.469-2008 El nostre treball al consistori es basa en potenciar el benestar del nostres