Nota d'actualitat economica març 2010

4
1 Gabinet d’Estudis Econòmics Març 2010 www.cambrabcn.org MARÇ 2010 Ha passat més de dos anys i mig des de què aparegueren les primeres tensions als mercats financers nord-americans que precipitaren l’esclat de la crisi financera mundial, i les empreses espanyoles continuen tenint problemes per accedir al crèdit. La manca de liquiditat i de finançament ha estat una dels principals causes que explica el tancament de moltes empreses durant el 2008 i 2009. Ara bé, l’Administració té al seu abast solucions (sense cost pressupostari) per augmentar la liquiditat de les empreses. La primera d’elles, i més important, és pagar a temps. Segons una enquesta del Consell Superior de Cambres, el termini mitjà de pagament de les administracions públiques se situa a l’entorn dels sis mesos. El Govern ha aprovat una llei que pretén rebaixar el termini legal de pagament de 60 a 30 dies, però tenim dubtes sobre la seva aplicació real. Segons càlculs del propi Ministeri d’Economia, retallar un mes el retard de pagament de les administracions suposaria un estalvi per a les empreses de 750 milions d’euros. Per tant, reduir el termini de pagament de 180 a 30 dies, injectaria 3.750 milions a les empreses espanyoles. Una altre mesura important a prendre és la rebaixa del tipus d’interès de demora, que és el que s’aplica en els ajornaments del deute tributari. Des del gener del 2008, el tipus oficial s’ha reduït en 3,25 punts, mentre que el tipus d’interès de demora, fixat pel Govern, només ho ha fet en dos punts. Això ha provocat que el diferencial entre els tipus d’interès de demora en relació amb l’oficial estigui en màxims des de l’inici de la zona euro, el que genera una càrrega financera extra per a les empreses i famílies que han d’ajornar el pagament d’impostos. Finalment, cal que s’agilitzi i se simplifiqui la devolució mensual de l’IVA, una mesura que està en vigor des de fa més d’un any però que s’ha demostrat ineficaç. La devolució pot superar en molts casos el termini màxim de sis mesos que fixa la legislació, una situació que està afectant de manera especial a les empreses exportadores, que abans d’aquest nou sistema eren les úniques que podien liquidar l’IVA mensualment. Miquel Valls i Maseda

Transcript of Nota d'actualitat economica març 2010

Page 1: Nota d'actualitat economica març 2010

1

Gabinet d’Estudis Econòmics Març 2010 www.cambrabcn.org

MARÇ 2010

Ha passat més de dos anys i mig des de què aparegueren les primeres tensions als

mercats financers nord-americans que precipitaren l’esclat de la crisi financera mundial, i

les empreses espanyoles continuen tenint problemes per accedir al crèdit. La manca de

liquiditat i de finançament ha estat una dels principals causes que explica el tancament

de moltes empreses durant el 2008 i 2009.

Ara bé, l’Administració té al seu abast solucions (sense cost pressupostari) per

augmentar la liquiditat de les empreses. La primera d’elles, i més important, és pagar a

temps. Segons una enquesta del Consell Superior de Cambres, el termini mitjà de

pagament de les administracions públiques se situa a l’entorn dels sis mesos. El Govern

ha aprovat una llei que pretén rebaixar el termini legal de pagament de 60 a 30 dies,

però tenim dubtes sobre la seva aplicació real. Segons càlculs del propi Ministeri

d’Economia, retallar un mes el retard de pagament de les administracions suposaria un

estalvi per a les empreses de 750 milions d’euros. Per tant, reduir el termini de

pagament de 180 a 30 dies, injectaria 3.750 milions a les empreses espanyoles.

Una altre mesura important a prendre és la rebaixa del tipus d’interès de demora,

que és el que s’aplica en els ajornaments del deute tributari. Des del gener del

2008, el tipus oficial s’ha reduït en 3,25 punts, mentre que el tipus d’interès de demora,

fixat pel Govern, només ho ha fet en dos punts. Això ha provocat que el diferencial entre

els tipus d’interès de demora en relació amb l’oficial estigui en màxims des de l’inici de la

zona euro, el que genera una càrrega financera extra per a les empreses i famílies que

han d’ajornar el pagament d’impostos.

Finalment, cal que s’agilitzi i se simplifiqui la devolució mensual de l’IVA, una

mesura que està en vigor des de fa més d’un any però que s’ha demostrat ineficaç. La

devolució pot superar en molts casos el termini màxim de sis mesos que fixa la legislació,

una situació que està afectant de manera especial a les empreses exportadores, que

abans d’aquest nou sistema eren les úniques que podien liquidar l’IVA mensualment.

Miquel Valls i Maseda

Page 2: Nota d'actualitat economica març 2010

2

Gabinet d’Estudis Econòmics Març 2010 www.cambrabcn.org

ENTORN ECONÒMIC L’indicador de sentiment econòmic a la zona euro torna a repuntar al març Després de l’estancament registrat al febrer, l’indicador de sentiment econòmic ha tornat a créixer al març a la zona euro, continuant la senda alcista iniciada ara fa un any, però la recuperació és desigual per països. A Alemanya o Portugal la confiança es recupera amb força, mentre que a França i a Espanya, l’augment és menys intens, i a Grècia, Itàlia i Finlàndia l’indicador es deteriora. La producció industrial a la zona euro es recupera molt lentament L’IPI a la zona euro va créixer el 0,8 % interanual al gener. Aquesta feble recuperació es deu al fort creixement de la fabricació de vehicles de motor, de productes de plàstic i de productes químics, ja que la producció de la majoria de branques industrials continua disminuint o estancada (gràfic). En canvi, a Espanya la producció industrial encara està en retrocés. Les comandes industrials a la UEM també van créixer al gener, per segon mes consecutiu. El Banc d’Espanya preveu que la taxa d’atur encara augmentarà el 2011 L’informe de projeccions del Banc d’Espanya preveu una lenta recuperació de l’economia espanyola. El PIB caurà el 0,4% el 2010, la inversió en habitatge continuarà disminuint amb força, però les exportacions es recuperaran (+5%). La taxa d’atur assolirà el 19,4% enguany, i el 19,7% el 2011.

Producció industrial (Variació interanual en percentatge)

Font: Eurostat i INE Es revisen a l’alça les previsions de consum de petroli per al 2010 La demanda global de petroli creixerà a l’entorn de l’1,8 % el 2010, fins a 86,6 milions de barrils diaris, segons l’Agència Internacional de l’Energia. La revisió a l’alça es deu a que s’espera més demanda de la Xina i dels països de l’antiga Unió Soviètica, que compensaran la reducció de les necessitats a Europa. L’euro es continua afeblint respecte del dòlar al març, encarint les importacions de petroli L’euro ha tancat el mes de març a 1,36 dòlars, un 1 % menys que al febrer, i ja és la quarta caiguda mensual consecutiva del tipus de canvi dòlar/euro. La depreciació de l’euro, sumada a l’increment del preu de petroli (fa un any el barril de Brent costava 47 dòlars i el març d’enguany costa 79), està encarint les importacions energètiques espanyoles i deteriorant el dèficit comercial. L’IBEX-35 frega els 11.000 punts al març, i les principals borses mundials també creixen La reducció del risc sobirà d’Espanya ha influït positivament en l’evolució de la renda variable. Així, el selectiu espanyol ha trencat dos mesos consecutius de caigudes, tot i que encara acumula una caiguda del 9 % en el que va d’any. L’Eurostoxx i el Nikkei han seguit la mateixa tendència que l’IBEX-35, però han recuperat al març totes les pèrdues acumulades des del gener. El Dow Jones es revaloritza per segon mes consecutiu.

-50

-40

-30

-20

-10

0

10

20

30

gen-09 feb-09 mar-09 abr-09 maig-09 jun-09 jul-09 ag-09 set-09 oct-09 nov-09 des-09 gen-10

Producció de vehicles UEM Producció industrial UEM Producció industrial Espanya

Page 3: Nota d'actualitat economica març 2010

3

Gabinet d’Estudis Econòmics Març 2010 www.cambrabcn.org

ECONOMIA CATALANA La matriculació de turismes creix en termes interanuals al febrer per sisè mes consecutiu El Pla 2000E i la propera pujada de l’IVA al juliol han continuat impulsant el creixement de la matriculació de turismes a Catalunya fins al 41,9 % al febrer. Cal dir, però, que les xifres en nivell continuen allunyades de valors històrics. Les exportacions catalanes a fora de la UE creixen per segon mes consecutiu al gener Les exportacions catalanes de béns i serveis a fora de la Unió Europea han accelerat el creixement fins al 21,8 % interanual al gener. Destaca l’augment sostingut de les vendes a Xina, Brasil i Índia (gràfic). Les vendes al Mercosur també han estat molt dinàmiques al gener (+93% interanual), però només representen l’1,5 % de les exportacions catalanes. La licitació cau el 54 % fins al febrer, segons la Cambra de Contractistes de Catalunya La licitació oficial d’obres va ascendir a poc més de 494 milions d’euros fins al febrer, el 54,4 % menys que en el mateix període del 2009. La caiguda es concentra a les administracions central i local (-81,4 % i -67,2 %, respectivament), ja que la licitació de la Generalitat ha crescut el 33,1% en el mateix període, segons la CCOC. Per tipus d’obra, el descens va ser superior en l’obra civil que en l’edificació (-66,4 % vs -34,1 %).

Exportacions catalanes de béns i serveis

(En milions d’euros i variació en %)

Font: Direcció General de Duanes

El nombre i l’import dels efectes comercials impagats continuen millorant al gener El nombre d’efectes comercials impagats va caure el 23,2 % interanual al gener i el seu import va ascendir a 184 milions d’euros, el 51 % menys que un any enrere. En canvi, el percentatge d’efectes comercials vençuts que han resultat impagats continua sent elevat a Catalunya: el 5,2% al gener, enfront del 4 % de mitjana dels anys 2002-2009, i un dels percentatges més alts d’Espanya, juntament amb Balears i Madrid. Les pernoctacions hoteleres creixen al febrer, però la facturació per habitació baixa Al febrer es van registrar 1,78 milions de pernoctacions hoteleres a Catalunya, el 18 % més que un any abans i el 3,3 % més que el febrer de dos anys enrere. El grau d’ocupació per habitacions també va créixer lleugerament, en cobrir-se el 47 % de les places ofertades, un 1 % més que al febrer del 2009. No obstant això, la facturació mitjana per habitació ocupada va ser de 87,3 euros al febrer d’enguany, el que suposa una disminució de l’1,9 % interanual. La inflació repunta fins a l’1,4 % al març, la més elevada des de desembre de 2008 L’indicador avançat situa la inflació espanyola en l’1,4 % el març, enfront del 0,9 % registrat al febrer. L’INE ha avançat que aquest repunt es deu a l’estabilitat del preu dels aliments, que fa un any disminuïen, i a la pujada del preu dels carburants.

0

50

100

150

200

250

300

350

Brasil Xina Índia

Acumulat ag-08 gen-09 Acumulat ag-09 gen-10

11,5%

57,1%

47%

Page 4: Nota d'actualitat economica març 2010

4

Gabinet d’Estudis Econòmics Març 2010 www.cambrabcn.org

NOVETATS DE POLÍTICA ECONÒMICA

Proposta del Govern per un ampli Acord polític per a la recuperació del creixement econòmic i la creació d’ocupació:

L’1 de març el Govern espanyol va presentar als diferents grups polítics un document de propostes per a un “Acord polític per a la recuperació del creixement econòmic”. Aquest document estava estructurat en dos grans blocs: el primer bloc contenia les propostes que el Govern considera prioritàries (per afavorir la creació d’ocupació i la reactivació del crèdit) i el segon bloc contenia mesures per reforçar la competitivitat de l’economia espanyola.

A continuació es detallen les propostes del primer apartat, que possiblement seran les que abans s’acordin i entrin en vigor:

Potenciar la rehabilitació d’habitatges i impulsar l’eficiència energètica:

1. Reducció de l’IVA per a tot tipus d’obra de rehabilitació d’habitatge: durant 2 anys, totes les obres de rehabilitació en els habitatge tindran un tipus d’IVA reduït (8% a partir de l’1 de juliol).

2. Deducció extraordinària de l’IRPF per obres de millora de l’habitatge habitual: els

contribuents de renda inferior a 33.007 euros podran deduir en l’IRPF el 10% dels costos de les obres de rehabilitació d’habitatges realitzades fins al 31 de desembre de 2012 que tinguin per objecte: la rehabilitació energètica, les instal�lacions de subministraments o l’accessibilitat, amb el límit de 12.000 euros per habitatge.

3. Estendre el concepte de rehabilitació estructural a efectes d’aplicació del tipus d’IVA

reduït. 4. PLAN 2000 ESE d’obres de rehabilitació i eficiència energètica en les Administracions

Públiques: acord del conjunt de les Administracions publiques per identificar 2.000 edificis públics (1.000 de l’AGE i 1.000 de CCAA i Entitats locals) en els que contractar una empresa de serveis energètics (ESE) amb l’objectiu d’estalviar, com a mínim, un 20% del seu consum energètic en l’horitzó 2010-2012.

Reactivació del crèdit i de la liquiditat per a pimes i autònoms:

5. Préstecs directes de l’ICO: préstecs per un import màxim de 200.000 euros concedits directament per l’ICO amb cobertura de risc del 100% i comercialitzat a través d’una entitat financera d’àmbit nacional seleccionada per concurs.

6. Reducció de la morositat: establir de forma progressiva, per a les factures que s’emetin a

partir d’ara, un termini de pagament màxim de 30 dies per als pagaments de les administracions públiques i de 60 dies per al pagament a les pimes i autònoms per part de les grans empreses (el Congrés va aprovar la Llei de Morositat el passat 23 de març).