Notificacions electròniques nov 2013

69
Notificacions electròniques Secretaria d’Administració i Funció Pública Oficina de Processos i Administració Electrònica novembre 2013

Transcript of Notificacions electròniques nov 2013

Page 1: Notificacions electròniques nov 2013

Notificacions electròniques

Secretaria d’Administració i Funció PúblicaOficina de Processos i Administració Electrònica

novembre 2013

Page 2: Notificacions electròniques nov 2013

Índex

1. La notificació administrativa

a) Fonaments jurídics

2. La notificació electrònica

a) Fonaments jurídics

b) Estats d’una notificació

c) Característiques del servei

d) Accés amb paraula de pas d’un sol ús

e) Canvis en la gestió interna

f) Passes a seguir per utilitzar el servei

g) Consum del servei

h) Crear notificacions des del Portal Administració Electrònica

i) El que rep el ciutadà i com ho rep

j) Consultar notificacions des del Portal Administració Electrònica

Page 3: Notificacions electròniques nov 2013

1. La notificació administrativa. Fonaments jurídics

S'han de notificar als interessats les resolucions i els actes administratius que afectin els seus drets i interessos. (Art. 58.1 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú)

Obligació de notificar. Quan notificar

Requisits de tota notificació. La constància de la notificació

Les notificacions s'han de fer per qualsevol mitjà que permeti tenir constància de la recepció per l'interessat o el seu representant, així com de la data, la identitat i el contingutde l'acte notificat. L'acreditació de la notificació efectuada s'ha d'incorporar a l'expedient. (Art. 59.1 de la Llei 30/1992 + Art. 56.1 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya)

Page 4: Notificacions electròniques nov 2013

2. La notificació electrònica. Fonaments jurídics (I)

Requisits tècnics del sistema electrònic Art. 28.2 de la Llei 11/2007 + Art. 57 de la Llei 26/2010)

Requisits

Cal que la persona interessada hagi assenyalat com a preferent aquest mitjà o hagi consentit la seva utilització. (Art. 28.1 de la Llei 11/2007, de 22 de juny, d’accés electrònic dels ciutadans als serveis públics)

La persona interessada pot exercir en qualsevol moment del procediment el dret a utilitzar un mitjà no electrònic i a revocar el consentiment per a les comunicacions electròniques. (Art. 28.4 de la Llei 11/2007 + Art. 43.5 de la Llei 26/2010)

Les administracions poden establir per reglament l’obligatorietat de comunicar-s’hi per mitjans electrònics quan els interessats siguin persones jurídiques o col·lectius de persones físiques que, per capacitat econòmica, dedicació professional o altres motius, tinguin garantit l’accés a mitjans tecnològics. (Art. 43.2 de la Llei 26/2010 + Art. 27.6 de la Llei 11/2007)

Permetre acreditar la data i l’hora en què......l’Administració posa a disposició de la persona interessada la notificació...la persona interessada accedeix al seu contingut

Garantir que la persona interessada és informada que ha rebut la notificació Garantir la identificació de la persona que rep la notificació Acreditar la recepció, l’acceptació o el rebuig de la notificació Garantir la confidencialitat de les dades (mecanismes de xifratge) Garantir l’acceptació o el rebuig mitjançant la signatura electrònica

Page 5: Notificacions electròniques nov 2013

2. La notificació electrònica. Fonaments jurídics (II)Eficàcia

Distingir entre «posada a disposició» i «accés» al contingut de la notificació

La notificació s'entén practicada a tots els efectes legals en el moment en què es produeix l’accés al seu contingut. (Art. 28.2 de la Llei 11/2007)

(Art. 28.3 de la Llei 11/2007 + Art. 56.4 de la Llei 26/2010)

→Sempre i quan hi hagi constància de la seva posada a disposició→transcorreguts 10 dies naturals sense que la persona interessada accedeixi al seu contingut→s’entendrà que ha estat rebutjada →llevat que d’ofici o a instància de part es comprovi la impossibilitat tècnica o material d’accedir-hi.

Quan l'interessat o el seu representant rebutgi la notificació d'una actuació administrativa, s'ha de fer constar en l'expedient, i s'hi han d'especificar les circumstàncies de l'intent de notificació; el tràmit es considera efectuat i se segueix el procediment. (Art. 59.4 de la Llei 30/1992)

Page 6: Notificacions electròniques nov 2013

Estats d’una notificació

2. La notificació electrònica. Estats d’una notificació (I)

Page 7: Notificacions electròniques nov 2013

Títol

Quan s’introdueix la notificació electrònica en el sistema (tant via servei web com via pantalla). Efectes: Assentament de sortida en el registre telemàtic de l’ens emissor. Alerta al ciutadà pel canal triat. Comença a comptar el termini de 10 dies.

2. La notificació electrònica. Estats d’una notificació (II)

Page 8: Notificacions electròniques nov 2013

Títol

Han transcorregut 10 dies des del dipòsit de la notificació i l’interessat no ha accedit al seu espai virtual. Efectes:S’ha de fer constar a l’expedient administratiu les circumstàncies de l’intent de notificació i el seu rebuig. S’entén efectuat el tràmit de notificació i es pot continuar la tramitació.

2. La notificació electrònica. Estats d’una notificació (III)

Page 9: Notificacions electròniques nov 2013

Títol

L’interessat ha entrat al seu espai virtual personalitzat però no ha realitzat cap acció sobre les notificacions. Efectes: Es genera un segell de temps del canvi d’estat.

2. La notificació electrònica. Estats d’una notificació (IV)

Page 10: Notificacions electròniques nov 2013

Títol

L’interessat indica que vol rebutjar explícitament la notificació i no accedir al seu contingut. Efectes: Es genera un document signat electrònicament per l’interessat com a prova de la seva voluntat. Es genera un segell de temps del canvi d’estat. S’ha de fer constar a l’expedient administratiu les circumstàncies de l’intent de notificació i el seu rebuig S’entén efectuat el tràmit de notificació i es pot continuar la tramitació de l’expedient

2. La notificació electrònica. Estats d’una notificació (V)

Page 11: Notificacions electròniques nov 2013

Títol

L’interessat ha accedit al contingut de la notificació. Efectes:Es genera un document signat electrònicament per l’interessat com a prova de la seva voluntat.Es genera un segell de temps del canvi d’estat. S’ha efectuat la notificació i es continua la tramitació.

2. La notificació electrònica. Estats d’una notificació (VI)

Page 12: Notificacions electròniques nov 2013

Títol

Tot i que l’interessat té constància de tenir notificacions pendents de lectura no ha realitzat cap acció i han transcorregut 10 dies des del dipòsit. Efectes: Es genera un segell de temps del canvi d’estat. S’ha de fer constar a l’expedient les circumstàncies de l’intent de notificació i el seu rebuig. S’entén efectuat el tràmit de notificació i es pot continuar la tramitació

2. La notificació electrònica. Estats d’una notificació (VII)

Page 13: Notificacions electròniques nov 2013

Utilitza el sistema de notificacions electròniques eNotum del Consorci AOC.

Les notificacions es conserven al sistema eNotum durant un període de 2 anys.

Les comunicacions associades a una notificació es poden fer per correu electrònic o per SMS. El cost dels SMS l’assumeix el Consorci AOC.

Si s’és un organisme de la Generalitat, s’hi accedeix a través de la Plataforma d'Integració i Col·laboració Administrativa (PICA), que dóna accés a les funcionalitats d’eNotum i en simplifica la utilització i la integració.

La capa frontal de la ciutadania és l’Oficina Virtual de Tràmits (OVT) i el Canal Empresa.

La capa frontal de l’empleat públic s’ha de crear en el sistema d’informació departamental integrat a PICA o utilitzar el Portal Administració Electrònica.

2. La notificació electrònica. Característiques del servei (I)

Page 14: Notificacions electròniques nov 2013

L’enviament de la notificació i els canvis d’estat incorporen signatura electrònica a través d’un segell d’òrgan i el segell de temps + signatura del destinatari + el segell de temps per garantir la integritat de les comunicacions, la confidencialitat de les dades i deixar constància fidedigna dels moments en què s’actua sobre la notificació (dipòsit, accés, rebuig...).

El sistema admet fins a 5 documents adjunts (un dels quals amb la categoria de Resolució) i no es recomana sobrepassar el màxim total de 2Mb.

Es poden enviar notificacions de tres tipus:

Notificació individual: una notificació enviada a un únic destinatari.

Notificació compartida: la mateixa notificació a n destinataris. L’acció de qualsevol destinatari s’aplica a la notificació compartida per tots ells.

Notificació genèrica: una notificació enviada de manera individual a n destinataris. Cada destinatari té autonomia per actuar sobre la seva notificació.

Per poder accedir al seu contingut, el ciutadà ha d’acceptar prèviament la notificació.

Tant l’empleat públic, des de la PICA, com el ciutadà/l’empresa, a l’OVT/Canal Empresa, es pot descarregar les evidències del procés de la notificació, és a dir, la garantia electrònica de la posada a disposició de la notificació, del seu contingut, i de la seva acceptació o rebuig.

El ciutadà pot accedir a la notificació electrònica amb certificat digital o amb paraula de pas d’un sol ús en funció del que decideixi l’òrgan gestor.

2. La notificació electrònica. Característiques del servei (II)

Page 15: Notificacions electròniques nov 2013

Fins ara, el servei de notificacions electròniques obligava al destinatari a disposar d’un certificar digitalper accedir a la notificació i signar la seva acceptació o rebuig. Aquest fet limitava la implantació de la notificació, ja que l’ús del certificat digital és una barrera per a molts col·lectius.

S’introdueix un sistema de signatura ordinària que permet l’accés a la notificació a partir de la generació d'una paraula de pas d’un sol ús.

És l’òrgan gestor qui decideix si l’accés a unes determinades notificacions serà possible només amb certificat digital o també amb paraula de pas d’un sol ús.

El destinatari, en el moment d’accedir a l’espai virtual on hi ha dipositada la notificació, decideix si accedeix a la notificació amb certificat o amb paraula de pas. Si l’opció és paraula de pas, perquè aquesta es generi, el destinatari ha d’introduir el seu NIF/NIE o CIF i escollir on vol rebre la paraula de pas:

per correu electrònic, indicant l'adreça electrònica per SMS, indicant el número del seu telèfon mòbil

.

2. La notificació electrònica. Accés amb paraula de pas d’un sol ús (I)

Page 16: Notificacions electròniques nov 2013

El sistema comprova que es tracti de l’identificador personal (NIF/NIE o CIF) del destinatari de la notificació i que el correu electrònic o el telèfon mòbil on s’enviarà la paraula de pas estigui associat efectivament a aquella notificació.

Aquesta paraula de pas només és vàlida durant un màxim de 30 minuts.

El destinatari accedeix amb aquesta paraula de pas a la visualització d’aquelles notificacions que permetin l’accés per aquest sistema de signatura ordinària. Per acceptar o rebutjar, se li genera una segona paraula de pas d’un sol ús.

Quant al justificant d’evidències de l’acció del ciutadà sobre la notificació, evidentment no queda constància de la seva signatura, sinó que és el CAOC, amb el certificat de l’ens, qui signa les credencials de la paraula de pas d’un sol ús utilitzada pel ciutadà.

2. La notificació electrònica. Accés amb paraula de pas d’un sol ús (II)

Page 17: Notificacions electròniques nov 2013

2. La notificació electrònica. Destinataris de la notificació (I)

Page 18: Notificacions electròniques nov 2013

2. La notificació electrònica. Destinataris de la notificació (II)

Page 19: Notificacions electròniques nov 2013

2. La notificació electrònica. Destinataris de la notificació (III)

Page 20: Notificacions electròniques nov 2013

2. La notificació electrònica. Destinataris de la notificació (IV)

Page 21: Notificacions electròniques nov 2013

Els organismes hauran de fer canvis en la seva gestió interna per donar cabuda a les notificacions electròniques en els seus procediments administratius:

Gestionar el consentiment de ciutadans i empreses per ser notificats electrònicament, tant sota el model de subscripció general com a nivell de tràmits concrets.

Gestionar la convivència de la notificació tradicional amb la notificació electrònica per a un mateix procediment i, fins i tot, per a un mateix interessat.

Habilitar mecanismes perquè l’interessat pugui renunciar a l’ús del canal telemàtic en qualsevol moment de la tramitació.

Arxivar les notificacions i evidències electròniques durant tot el temps de vida l’expedient associat.

2. La notificació electrònica. Canvis en la gestió interna

Page 22: Notificacions electròniques nov 2013

Tota la informació sobre el servei la teniu a la intranet de la PICA: http://cttiprojectes.gencat.cat/web/otpica/NT

Adherir-se al servei de Notificacions Electròniques: s’ha d’omplir el formulari d’alta on indicareu les dades de configuració del servei i enviar-lo a l’OT PICA. [Accedeix-hi.]

Disposar de certificats de signatura-e per als signataris de les resolucions a enviar a través de la notificació (tècnicament no és imprescindible, però resultaria coherent).

Sol·licitar a CatCert la creació d’un segell electrònic d’organisme. La sol·licitud d’emissió es pot realitzar des de l’EACAT. Les renovacions també es fan des de la mateixa pantalla. La persona gestora dels certificats digitals en l’organisme o el Departament, cal que accedeixi com a usuària a l’EACAT a "Tràmits", apartat "Certificats digitals“.

2. La notificació electrònica. Passes a seguir per utilitzar el servei (I)

Page 23: Notificacions electròniques nov 2013

Aquest segell electrònic haurà de ser dipositat a un magatzem de certificats del Consorci AOC perquè e-Notum pugui signar electrònicament la notificació de manera totalment autònoma.

Aquest lliurament haurà d’anar acompanyat dels permisos que s'atorguen al CAOC per fer ús del certificat per a la finalitat de signar les notificacions electròniques. Caldrà emplenar i enviar al CAOC el document de protocol de lliurament de claus privades que es troba publicat a la intranet de PICA. [Accedeix al document.]

2. La notificació electrònica. Passes a seguir per utilitzar el servei (II)

Page 24: Notificacions electròniques nov 2013

Sol·licitar a S@rcat autorització per tal que eNotum pugui registrar notificacions electròniques en nom seu. Es tracta d’enviar un correu a l’Oficina Tècnica de S@rcat indicant l’oficina de registre i el centre. Les dades es troben especificades en el document d’alta.

Optativament, l’organisme pot dissenyar la seva pròpia plantilla per personalitzar el format i les dades que apareixen en el missatge d’avís. La [guia] per elaborar

la plantilla es troba publicada a la intranet de PICA i caldrà que la petició de publicació es faci mitjançant una petició a l’OT de PICA.

2. La notificació electrònica. Passes a seguir per utilitzar el servei (III)

Page 25: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE: Consum del servei per integració de sistemesPer a fer ús del servei de notificacions electròniques des dels sistemes informàtics de gestió dels organismes caldrà:

Adaptar els Backoffices perquè disposin de les eines per poder enviar i fer seguiment de les notificacions electròniques.

Integrar els Backoffices amb la PICA per fer ús dels serveis que aquesta exposa per sol·licitar l’enviament d’una notificació i fer seguiment de l’estat en el qual es troba. El Backoffice pot integrar-se amb PICA a través de qualsevol de les tecnologies que aquesta accepta (webservice o sftp).

Els Backoffices hauran d’oferir també la possibilitat de rebre el report d’estats i d’errors per part de la PICA. Els Backoffices podran rebre aquesta informació a través de qualsevol de les tecnologies acceptades per PICA: webservice i sftp. El format del missatge XML a rebre sí que haurà de seguir l’estàndard definit per PICA.

Demanar autorització a PICA perquè l’aplicació requeridora pugui consumir les modalitats del producte de notificacions electròniques que està invocant.

Tota la informació referent a la integració està publicada a la intranet de l’OT de la PICA: http://cttiprojectes.gencat.cat/web/otpica/NT

Page 26: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. Consum del servei des del Portal AE

Si l’organisme no integra els seus sistemes de gestió, té la possibilitat de fer ús del Portal Administració Electrònica, o sigui, del frontal web de la PICA, el qual ofereix pantalles per poder enviar sol·licituds.

A més de les gestions prèviament explicades per part de l’ens públic, els usuaris que vulguin fer ús del frontal de la PICA hauran de demanar autorització per al consum de notificacions electròniques per l’ens i gestionar els seus grups d’usuaris als quals autoritzaran a gestionar les notificacions.

Des del frontal web de la PICA es podrà:

Enviar notificacions electròniques

Consultar l’estat de les notificacions

Descarregar el document d’evidències

Page 27: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. Consum del servei des del Portal AE (autoritzacions)

L'administrador requeridor (AR) de l’organisme, ha de sol·licitar autorització per al servei de notificacions electròniques, finalitat “Comú”, i per a les 4 modalitats següents:

1.Crear notificació: opció per a la qual cal autoritzar la modalitat: NT_ENVIAR_NOTIFICACIONS

2.Consultar notificació: la modalitat corresponent és: NT_CONSULTAR_NOTIFICACIONS_DESTINATARI_EP

Quan s’accedeix al llistat de les notificacions consultades, a la dreta de cada una es mostren dos vincles: “Detall” i “Justificant.pdf”.  

Per tal d’accedir a aquestes opcions, cal autoritzar les modalitats corresponents:

3. Detall de la notificació: NT_CONSULTAR_DETALL_NOTIFICACIO_EP4. Justificant electrònic de validesa: NT_REFERENCIA_NOTIFICACIO_PDF_EP

Recordeu que la sol·licitud d’autorització s’ha de fer després de totel procés de provisió del servei descrit a les diapositives anteriors.

Page 28: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. Consum del servei des d’un sistema d’informació (autoritzacions)

Per a l’enviament de notificacions, s’utilitza la modalitat: NT_ENVIAR_NOTIFICACIONS.

Existeixen dues modalitats per tal de descarregar els justificants de les notificacions [per obtenir-los, és necessari que la notificació es trobi en un estat finalista, és a dir, acceptada o rebutjada (sense accés o per acció del ciutadà)]:

En format XML: NT_CONSULTAR_EVIDENCIES_NOTIFICACIO: s’obté un XML amb tota la informació relativa a la notificació i les seves evidències (recomanable per tractar o arxivar informàticament).

En format PDF: NT_REFERENCIA_NOTIFICACIO_PDF_EP: retorna una URL que ha de tractar el backoffice per descarregar el document PDF amb tota la informació relativa a la notificació i les seves evidències (recomanable per manipular a nivell administratiu i arxivar en paper si escau).

Page 29: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. Consum del servei des d’un sistema d’informació (autoritzacions)

eNotum ofereix dos formes de consultar l’estat de les notificacions que genera:

De manera online: el requeridor exposa els serveis (canal WS) o un directori FTP per a la recepció d’avisos d’activitat amb l’objectiu de rebre de manera automàtica les crides a les modalitats següents:

NT_ENTREGAR_CANVI_ESTAT_NOTIFICACIONT_ERROR_ENVIAMENT_NOTIFICACIO

NOTA: en cas d’implementar aquesta opció, cal realitzar el tractament dels dos tipus d’avís (canvis d’estat / report d’errors), ja que ambdós serveis es complementen per donar tota la informació possible generada des d’eNotum.

IMPORTANT: en el tractament dels estats, cal tenir en compte la data d’estat. Aquest camp és fonamental, ja que els avisos poden arribar de manera desordenada (això és perquè, tant eNotum com la PICA, disposen de mecanismes de reinjecció que s’activen en cas de fallida de connectivitat amb l’emissor. Això pot causar l’enviament aleatori dels XML que es troben en aquesta cua).

De manera proactiva: l’aplicació requeridora implementa la modalitat de consulta per tal d’obtenir de manera proactiva l’estat de les notificacions. Alguns requeridors tenen habilitada aquesta consulta des del frontal web per consultar casos puntuals, tot i disposar de reports d’activitat online. La modalitat corresponent és:

NT_CONSULTAR_NOTIFICACIONS_DESTINATARI_EP

Page 30: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. Consum des del Portal AE

A través del menú superior (Mòduls comuns/Notificacions) o dels Accessos ràpids, i en la mesura que som usuaris autoritzats, entrem a consumir el servei.

Page 31: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. Crear notificacions des del Portal AE

Accedim a “Crear notificació”.

Page 32: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. Crear notificacions des del Portal AEEl servei de creació d’una notificació, donat que sempre cal adjuntar al menys un document (normalment, la Resolució), només es pot consumir per formulari i no per fitxer csv.

Page 33: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. Crear notificacions des del Portal AE: com emplenar el formulari

La que decideixi l’òrgan gestor. V. gr. subvencions_2013_001

Identificació notificació. V. gr. Subvencions mitjans comunicació 2013

Contingut notificació. V. gr. Us notifiquem que, amb data 30 de juliol de 2013, el director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya ha resolt la convocatòria de subvencions a mitjans de comunicació en llengua catalana i/o aranesa.

Peu de recurs. V. gr. Contra aquesta Resolució, que no exhaureix la via administrativa, podeu interposar recurs d’alçada davant l’òrgan que l’ha dictada o davant el conseller d’Interior en el termini d’un mes des de l’endemà de la recepció d’aquesta notificació de conformitat amb el que estableixen els articles 114 i 115 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

Decidiu si és possible accedir a la notificació també amb paraula de pas.

Camp intern: NO emplenar.

En principi, 10 dies naturals (Llei 11/2007), i per defecte en són, però alguns procediments tenen un termini més curt (contractació, recursos).

Page 34: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. Crear notificacions des del Portal AE: com emplenar el formulari

El que veurà qui rep l’eCorreu. V. gr. Avís de notificació electrònica

El cos del missatge. V. gr. Us comuniquem que teniu a la vostra disposició una notificació electrònica de la Direcció General de Mitjans de Comunicació del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya. Teniu fins a [data] per accedir al seu contingut. Transcorregut aquest termini sense haver accedit a la notificació, aquesta s'entendrà com a rebutjada.

SMS. V. gr. US COMUNIQUEM QUE TENIU A LA VOSTRA DISPOSICIO UNA NOTIFICACIO DEL DEPARTAMENT DE LA PRESIDENCIA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYAEn majúscules i sense accents ni apòstrofs. 160 caràcters, espais inclosos.

Existeix la possibilitat de definir una plantilla diferent a la que, per defecte, genera eNotum per al correu electrònic que rebrà la persona interessada. Per exemple, al 3è i al

7è dia que rebi un avís.

Dades registre: en principi no cal escriure res perquè ja està preconfigurat per defecte S@rcat. Caldria fer-ho constar només en el cas que un òrgan vol registrar contra una oficina de registre diferent a la que té preconfigurada per defecte.

Remitent: [email protected]

Page 35: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. Crear notificacions des del Portal AE: com emplenar el formulari

Correu electrònic (els textos són exemples)

Bústia [email protected]

Assumpte Avís de notificació electrònica

Text

Us comuniquem que teniu a la vostra disposició una notificació electrònica de la Direcció General de Mitjans de Comunicació del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya. Teniu fins a [data] per accedir al seu contingut. Transcorregut aquest termini sense haver accedit a la notificació, aquesta s'entendrà com a rebutjada.

SMS (Màxim 160 caràcters) (el text és d’exemple)

Text (*)

US COMUNIQUEM QUE TENIU A LA VOSTRA DISPOSICIO UNA NOTIFICACIO DEL DEPARTAMENT DE LA PRESIDENCIA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYAEn majúscules i sense accents ni apòstrofs. 160 caràcters, espais inclosos.

Dades comunicació: el servei disposa d’un sistema d’avisos per correu electrònic i/o SMS que adverteix la persona que ha de ser notificada que té disponible a l’OVT una notificació.

En principi no cal escriure res perquè ja està preconfigurat a la sol·licitud del servei.Si es vol alterar aquest missatge preconfigurat, només cal emplenar el formulari amb aquestes dades.

Page 36: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. Crear notificacions des del Portal AE: com emplenar el formulari

Destinataris: els camps s’han d’emplenar obligatòriament. Són les dades dels destinataris de la notificació.Hi ha l’opció de notificar a una persona jurídica (CIF) o a una persona física (NIF). Si trieu persona jurídica, s’obre una part del formulari que dónala possibilitat de vincular-hi una persona física (Ex: representant de l’entitat)

Notificacions individuals: Una notificació enviada a un únic destinatari. Aquest destinatari ha d’estar dins d’un grup, prèviament creat.

Notificacions compartides: La mateixa notificació és enviada a n destinataris, que estan dins del grup. Qualsevol destinatari del grup pot gestionar la notificació i s'entén que és el grup qui la gestiona. La utilitat d’aquesta opció és per assegurar-nos que algun integrant de l’entitat rebi la notificació. L’acció de qualsevol destinatari s’aplica a la notificació compartida entre ells.

Notificació genèrica: Una notificació enviada de manera individual a n destinataris. Cada destinatari té autonomia per actuar sobre la seva notificació.

Sempre cal crear un grup d’usuaris o tants grups d’usuaris com notificacions individuals es vulguin enviar, i associar-hi els destinataris.

Page 37: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. Crear notificacions des del Portal AE: com emplenar el formulari

Documents adjunts. El límit de pes entre la NT i el total d’adjunts=2MB

1.Des d’aquí s’adjunten els documents que ha de contenir la notificació.

2.S’ha d’ajuntar obligatòriament un document del tipus Resolució (document legal) + opcionalment, de 0 a 4 documents tipus Annex.

3.El format el determinareu a la sol·licitud d’alta del servei.

4.Clicar “Incloure document”.

Page 38: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. Crear notificacions des del Portal AE: com emplenar el formulari

Page 39: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. Crear notificacions des del Portal AE: com emplenar el formulari

Page 40: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. Crear notificacions des del Portal AE: com emplenar el formulari

Page 41: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. Crear notificacions des del Portal AE: com emplenar el formulari

Page 42: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. Crear notificacions des del Portal AE

Page 43: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. El que rep el ciutadà i com ho rep. Les comunicacions

El ciutadà rep l’avís, per correu electrònic i/o SMS, que ha rebut una notificació.

US COMUNIQUEM QUE TENIU A LA VOSTRA DISPOSICIO UNA NOTIFICACIO DEL DEPARTAMENT DE LA PRESIDENCIA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

10:52, 27 Nov.

Page 44: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. El que rep el ciutadà i com ho rep. Signatura ordinària

A l’accedir a l’apartat de Notificacions electròniques a través de l’OVT, el ciutadà es troba l’opció d’entrar amb certificat digital (veuria totes les notificacions) o amb paraula de pas d’un sol ús (veurà només aquelles notificacions accessibles també amb paraula de pas).

Page 45: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. El que rep el ciutadà i com ho rep. Signatura ordinàriaSi l’opció escollida ha estat “paraula de pas”, perquè aquesta es generi, el destinatari ha d’introduir el seu NIF i escollir on vol rebre la paraula de pas:

per correu electrònic indicant l'adreça electrònica per SMS indicant el número del seu telèfon mòbil

El sistema comprova que es tracti de l’identificador personal (NIF o CIF) del destinatari de la notificació i que el correu electrònic o el telèfon mòbil on s’enviarà la paraula de pas estigui associat efectivament a aquella notificació.

Page 46: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. El que rep el ciutadà i com ho rep. Signatura ordinàriaEn el seu correu electrònic o mitjançant un SMS (tots dos han d’estar associats a la notificació), el ciutadà rep la contrasenya que haurà d’introduir i que té una validesa de 30 minuts.

Page 47: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. El que rep el ciutadà i com ho rep. Signatura ordinària

El ciutadà accedeix a les notificacions a què pot accedir amb paraula de pas d’un sol ús i clicant sobre la que l’interessa, accedeix al detall de la notificació en qüestió.

Estat: encara no ha estat acceptada ni rebutjada i s’indica el termini màxim per fer-ho

Page 48: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. El que rep el ciutadà i com ho rep. Signatura ordinària

Es troba una pantalla en què té l’opció d’acceptar la notificació (única opció que li permetrà accedir al contingut de la notificació) o rebutjar-la. L’acceptació o el rebuig exprés tenen com a conseqüència que es consideri practicada la notificació.

Page 49: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. El que rep el ciutadà i com ho rep. Signatura ordinària

Ha triat “acceptar-la” i se li ha generat una nova paraula de pas d’un sol ús que rep en el mòbil o en el correu electrònic.

Page 50: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. El que rep el ciutadà i com ho rep. Contingut de la notificació

Ha acceptat la notificació i accedeix al seu contingut (el que hem recollit en el formulari), que inclou el text de la resolució i el justificant electrònic de validesa.

Page 51: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. El que rep el ciutadà i com ho rep. Les evidències

Tant el document de resolució (i la resta d’adjunts que pogués contenir la notificació), com el document d’evidències se’ls pot descarregar i guardar-se’ls.

Page 52: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. El que rep el ciutadà i com ho rep. Les evidències

Les evidències del procés de la notificació conformen la garantia electrònica de la posada a disposició de la notificació, del seu contingut, i de la seva acceptació o rebuig.

Page 53: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. El que rep el ciutadà i com ho rep. Les evidències

Entre els fitxers adjunts, trobem el text de la resolució i els xml que certifiquen la posada a disposició i l’acceptació per part del ciutadà.

Page 54: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. El que rep el ciutadà i com ho rep. Les evidències

Page 55: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. El que rep el ciutadà i com ho rep. Rebutjada

Si, per contra, el ciutadà hagués rebutjat la notificació, no hagués pogut accedir al seu contingut.

Estat: rebutjada

Page 56: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. El que rep el ciutadà i com ho rep. Amb certificat digital

L’òrgan gestor també pot decidir que la notificació només sigui accessible amb certificat digital. En aquest cas, el ciutadà caldrà que n’empri un per accedir a la notificació i, a posteriori, per rebutjar-la o acceptar-la.

Page 57: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. El que rep el ciutadà i com ho rep. Amb certificat digital

Page 58: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. El que rep el ciutadà i com ho rep. Amb certificat digital

Page 59: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. El que rep el ciutadà i com ho rep. Els estats

Donat que el ciutadà a accedit a la seva notificació i l’ha acceptada, s’ha produït un canvi en l’estat de la notificació, que ha passat a trobar-se ACCEPTADA. A la PICA, el treballador públic, també té constància d’aquests canvis d’estat.

Page 60: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. Consultar notificacions des del Portal AEUna altra modalitat de consum del servei és la consulta de les notificacions.

Page 61: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. Consultar notificacions des del Portal AEEl treballador públic es troba un nou formulari que ens permet cercar la notificació que busquem. Els criteris de cerca són diversos. En aquest cas, la cerca s’ha fet pel NIF del ciutadà destinatari de la notificació.

Page 62: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. Consultar notificacions des del Portal AEUn cop el treballador públic accedeix a la notificació en concret, podem veure el detall de la notificació o descarregar-nos directament les evidències electròniques de la notificació.

Page 63: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. Consultar notificacions des del Portal AE. Detall d’una notificacióSi el treballador públic accedeix al DETALL de la notificació, es troba els documents adjunts i les evidències.

Page 64: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. Consultar notificacions des del Portal AE. Evidències de la notificacióEl treballador públic també es pot descarregar el document d’evidències electròniques de la notificació.

Page 65: Notificacions electròniques nov 2013

2. La NE. Consultar notificacions des del Portal AE. Evidències de la notificació

Page 66: Notificacions electròniques nov 2013

2. La notificació electrònica

Com a qualsevol servei de PICA, en tot moment hi ha accés a la documentació funcional del servei per resoldre dubtes en el moment d’utilitzar el servei. Aquesta documentació resideix a la Intranet de Processos i Administració Electrònica i a la de l’Oficina Tècnica de la PICA.

Page 67: Notificacions electròniques nov 2013

2. La notificació electrònica

Page 68: Notificacions electròniques nov 2013

2. La Notificació electrònica

Page 69: Notificacions electròniques nov 2013

Moltes gràcies.

[email protected]