Pal2 Informació Setembre 2007

31
Resum informatiu Setembre 2007

Transcript of Pal2 Informació Setembre 2007

Page 1: Pal2 Informació Setembre 2007

Resum informatiuSetembre 2007

Page 2: Pal2 Informació Setembre 2007

Una de les Obres públiques que, actualment, ha projectat la Generalitat es la prolongació de la Línia 2 (L2) del metro, des de Sant Antoni a la Zona Franca, passant per sota d’edificis del barri de Poble Sec.

Ja arribem als 500 socisAmb aquest document us volem informar de la

situació d’aquest projecte i de la feina que estem duent a terme

Per aquest motiu i pel gran impacte que té aquesta obra, diferents presidents d’escala i altres veïns hem creat la Plataforma PAL2, amb el suport de les Associacions de Veïns i Entitats de Barri i amb l’objectiu de vetllar per la seguretat de persones i patrimonis.

Page 3: Pal2 Informació Setembre 2007

Què ha passat?Què volem?Què hem fet?El més important: El seguiment del projecteUna nova Llei: La Llei de l’obra públicaA partir d’ara, què cal fer?

Page 4: Pal2 Informació Setembre 2007

Què ha passat?

Page 5: Pal2 Informació Setembre 2007

Durant el mes de març de 2007 es van presentar al carrer Vallhonrat del barri del Poble Sec, uns tècnics d’una empresa subcontractada per GISA (Gestió d’Infraestructures S.A). GISA és l'empresa pública de la Generalitat encarregada de gestionar la prolongació de la Línea 2 (L2) i altres obres similars.Els tècnics van indicar que venien a fer unes primeres avaluacions sobre l’estat d’algunes edificacions.Havien de determinar si es podia tirar endavant el traçat de la L2 fixat en el projecte informatiu i avaluar-ne el seu impacte ambiental.

Què ha passat?

Page 6: Pal2 Informació Setembre 2007

Era la primera notícia que teníem de l’aprovació de l’actual traçat.Ni la Generalitat, ni l’Ajuntament ni el Districte van informar d’aquest fet als Afectats i interessats, a les Associacions de veïns, ni a les Entitats del barri.Això va fer que no poguéssim presentar al·legacions al projecte.

Què ha passat?

La publicació en els Diaris oficials (DOGC, BOP, etc) no pot ser una excusa ni utilitzar-se com eina suficient pels organismes públics,

per creure’s que així compleixen amb les obligacions d’informar-nos.

Page 7: Pal2 Informació Setembre 2007

Cal destacar que, en aquesta visita, els tècnics ens van indicar:

"que no tenien coneixement de l'existència d'edificis catalogats, ni de la ubicació dels refugis antiaeris de la Guerra Civil“."que sempre hi han aparells de medició més fiables i amb més grau de certesa en els resultats, si bé són tecnologies d’un cost econòmic més elevat".  "els edificis 5, 7 i 9 del carrer Vallhonrat estaven fets sobre columnes no connectades entre elles, però que si se’n queia una no passava res, i que el que havíem de fer era exigir les proves tècniques més segures.”

Què ha passat?

Page 8: Pal2 Informació Setembre 2007

En aquestes circumstàncies diferents veïns, presidents d’escala i representants de les Associacions i Entitats del barri vam fer diverses reunions i vam considerar necessari constituir la Plataforma d’Afectats de la Línia 2 (PAL2). La plataforma es va constituir el 20 de març de 2007, a través de l’Acta fundacional, on es van aprovar els seus estatuts i es va escollir la Junta Directiva provisional.Finalment el 25 d’abril de 2007 es va celebrar l’Assemblea Constituent, on es va ratificar la Junta i es van determinar les primeres passes a realitzar.

Què ha passat?

Page 9: Pal2 Informació Setembre 2007

Què volem?

Page 10: Pal2 Informació Setembre 2007

Què volem?

Volem una ciutat plenament comunicada que resolgui les mancances actuals i permeti el seu creixement. La prolongació de la Línia 2 ha de respondre a aquesta necessitat.Però també volem un transport públic amb les garanties de seguretat tècnica i sostenibilitat medi-ambiental que permeti als veïns de les zones afectades pel traçat, viure amb tota tranquil·litat, ara i en el futur.Malauradament, com a ciutadans hem tingut proves inqüestionables del fracàs de determinades obres públiques de gran impacte i de les seves inadmissibles conseqüències en la vida de moltes famílies.

Page 11: Pal2 Informació Setembre 2007

Què volem?

Volem participar i conèixer tot el procés d’avaluació del traçat que ens afecta.Volem conèixer la seva viabilitat i que l’opció escollida és l’adequada a les característiques de l’indret.Volem obtenir la certesa de que les nostres famílies i bens estan degudament protegits.Volen estar segurs que els mètodes constructius que es volen utilitzar són els idonis.Volem fer un seguiment exhaustiu de la construcció de l’obra i de la qualitat dels materials a utilitzar.Volem transparència, concurrència i publicitat de tot el procés.

Page 12: Pal2 Informació Setembre 2007

Què volem?

LA CELERITAT EN LA TRAMITACIÓ, L’EFICÀCIA I L’EFICIÈNCIA EN LA

CONSTRUCCIÓ DE LA Línia 2 NO POT PERJUDICAR LES GARANTIES JURIDIQUES DEL CIUTADANS I L’EXERCICI DE LLURS DRETS.

Page 13: Pal2 Informació Setembre 2007

Què hem fet?

Page 14: Pal2 Informació Setembre 2007

Què hem fet?

Des del primer moment PAL2 ha emprès totes les accions necessàries per donar a conèixer les nostres inquietuds.Hem pres la iniciativa en els contactes amb la Generalitat per conèixer la situació del projecte i participar en el seu desenvolupament.Hem dut a terme i continuem fent totes les accions divulgatives necessàries, entre veïns i interessats, per donar a conèixer l’abast del projecte i el seu estat. Hem participat en la Mostra d’Entitats del Barri 2007, amb un estant propi i en Festes Majors.I, també organitzem periòdicament, a peu de carrer, taules itinerants informatives.

Page 15: Pal2 Informació Setembre 2007

També cal afegir que diferents mitjans de comunicació s’han fet ressò de l’impacte d’aquest projecte:

El Periódico (13 de maig)La Vanguardia (12 de setembre)

I també hem estat entrevistats per: La Vanguardia digital (12 de juny)Canal 25 d’Hospitalet (3 de juliol)Punto Radio (26 de setembre)Urbe TV (25 de setembre)

Què hem fet?

Page 16: Pal2 Informació Setembre 2007

El més important: El seguiment del

projecte

Page 17: Pal2 Informació Setembre 2007

El seguiment del projecte

L’acció més immediata que vam emprendre va ser iniciar els tràmits corresponents amb la Generalitat per conèixer el projecte i fer el seu seguiment.Fruït d’això estem mantenim els contactes necessaris amb el Departament de Política Territorial i Obres Públiques.La primera reunió amb la Generalitat va ser el

7 de maig.Van assistir, a més dels representants de PAL2 i de les Associacions de veïns de Poble Sec i de Sant Antoni, el sots-director general de Transport Terrestre, acompanyat d’un tècnic.

Page 18: Pal2 Informació Setembre 2007

PAL2 va exposar els fets ocorreguts i va expressar la seva preocupació per:- l’estat de les fonamentacions d’edificis molt antics - l’existència d’edificis sense fonamentacions o d’altres

amb aluminosi, i- els diferents impactes ambientals i en els edificis,

conseqüència de l’alteració de l’aqüífer existent a la zona afectada.

Finalment vam demanar la constitució, des d’aquell mateix moment, d’una Comissió de seguiment i que la Generalitat financés un tècnic, escollit per la Plataforma, per assessorar-la.La Generalitat ens va demanar 15 dies per donar resposta.

El seguiment del projecte

Page 19: Pal2 Informació Setembre 2007

La segona reunió va ser el 16 de juliol.Aquest cop, a més dels representants de la Plataforma, van assistir, per part de la Generalitat, el director general i el sots-director de Transport Terrestre, acompanyats d’un tècnic, i representants de l’Ajuntament de Barcelona i del Districte.

El seguiment del projecte

Se’ns va informar:- Que l’actual traçat de la Línia 2 ja estava aprovat i que

ara s’estaven fent els estudis per determinar la seva viabilitat tècnica.

- Que estava previst que l’avaluació tècnica finalitzés el 2007, incloent una auditoria externa.

- Que si els resultats eren favorables (com així semblava), s’iniciaria la fase de adjudicació del projecte.

Page 20: Pal2 Informació Setembre 2007

Creació d’una única Comissió de seguiment de tot el traçat, on hi participarien les associacions i les entitats públiques representatives de les zones afectades per la prolongació de la Línia 2 del metro (des de Sant Antoni fins a Zona Franca).

Creació d’una partida pressupostària destinada al finançament de l’assessorament tècnic de la Comissió.

Gestió d’aquesta partida pressupostària per part de la Regidoria del Districte.

Designació dels tècnics, en el si de la Comissió, en funció de la tipologia i característiques de cada tram de l’obra.

El seguiment del projecte

Finalment, els organismes assistents ens van manifestar les següents intencions, a dur a terme a partir de setembre:

Page 21: Pal2 Informació Setembre 2007

La situació actual d’aquesta declaració d’intencions,es la següent:

No s’ha adoptat ni se’ns ha informat, per part de la Generalitat, de cap resolució administrativa que reculli i doni cobertura legal a l’esmentada declaració.Després d’insistir repetidament, encara estem pendents que els responsables del Districte gestionin, de forma efectiva i operativa, la creació de la Comissió de seguimentTot i així, entre el 24 i el 25 de juliol Tècnics de GISA van tornar a realitzar noves inspeccions sobre finques del traçat.

El seguiment del projecte

Page 22: Pal2 Informació Setembre 2007

D’aquesta inspecció podem dir que:Els aparells utilitzats continuaven sent el mateixos que en la primera visita (insuficients).A més, determinats edificis no es van poder avaluar perquè, segons declaracions del tècnics, els aparells eren inapropiats. I, en altres finques, es va detectar que tenien una fonamentació insuficient.

Tanmateix, hem sol·licitat, en diverses ocasions, que se’ns facilités còpia del resultat d’aquesta avaluació tècnica i encara restem a l’espera.

El seguiment del projecte

Page 23: Pal2 Informació Setembre 2007

Una nova Llei: La Llei de l’obra pública

Page 24: Pal2 Informació Setembre 2007

Cal saber un fet molt important. Justament durant el mes de juliol s’ha aprovat

i publicat la Llei de l’obra pública.Una llei que estableix que tota obra pública ha de complir el següent:

La Llei de l’obra pública

- idoneïtat de l’obra a les necessitats socials, econòmiques, tècniques, de desenvolupament econòmic i d’equilibri territorial, ...

- adequació de les opcions escollides a les característiques de l’indret on se situa l’obra i la idoneïtat dels mètodes constructius que es que es proposi emprar

- La qualitat dels projectes, dels materials i de l’obra executada.

Page 25: Pal2 Informació Setembre 2007

La Llei de l’obra pública

- La seguretat de les persones, especialment de les que executen l’obra, dels veïns i dels futurs usuaris, i la protecció de llurs béns.

- L’eficiència dels recursos i dels mitjans invertits en relació amb els resultats assolits.

- La participació de les entitats i les administracions interessades i, si escau, de la societat civil organitzada en la planificació, programació i la projecció de l’obra i de les persones que en resultin afectades, ...

- La informació a les persones afectades i a les entitats i les administracions interessades sobre l’execució i el desenvolupament de les obres.

Page 26: Pal2 Informació Setembre 2007

Especialment la Llei ens diu que en Obres de túnels en zones urbanes:

La Llei de l’obra pública

L’ estudi informatiu o avantprojecte i el projecte han d’incloure els estudis geològics, geotècnics, d’inundabilitat i d’altres riscos naturals per acreditar suficientment la idoneïtat dels terrenys

El projecte de túnels sota sòl edificat, ha d’establir coeficients de seguretat superiors als que es deriven del càlcul i ha d’especificar els elements constructius que són obligatoris per complir aquesta finalitat.

És obligatòria una auditoria tècnica específica del projecte amb una anàlisi separada dels estudis geològics i geotècnics i de la relació d’aquests amb les diverses solucions constructives proposades.

Page 27: Pal2 Informació Setembre 2007

I a més, es determina la creació Consell Assessor de Túnels i d’Altres Obres Singulars, destinat a fixar les instruccions tècniques que s’han d’observar per a projectar i dur a terme les diverses obres de túnels (criteris metodològics, estudis geològics i geotècnics, i la resta de requisits a observar)

La Llei de l’obra pública

Però aquesta Llei, no es aplicable fins el 2008.

Per què, això?Per què, quan a Barcelona s’estan projectant obres

de túnels tant importants com el metro o l’AVE, aquesta Llei no es efectiva fins el 2008?

Page 28: Pal2 Informació Setembre 2007

A partir d’ara, què cal

fer?

Page 29: Pal2 Informació Setembre 2007

Davant aquesta situació, PAL2 creu que s’ha de:- Sotmetre el projecte a una avaluació per experts

tècnics independents.- Obtenir assessorament jurídic en el compliment de les

lleis i especialment de la nova Llei de l’obra pública i de les garanties que estableix.

- Contactar amb altres barris afectats per tal de vetllar conjuntament per l’idoneïtat del projecte i el seu correcte compliment.

- Exigir a les Administracions públiques el compliment dels seus compromisos, sense que la precipitació i els costos econòmics influeixin per prendre les decisions correctes.

A partir d’ara, què cal fer?

Page 30: Pal2 Informació Setembre 2007

Per això:- Hem iniciat diferents contactes amb experts tècnics en

obres de les característiques descrites, a fi i efecte d’obtenir una avaluació preliminar del traçat.

- També hem iniciat contactes amb experts jurídics per vetllar pel compliment de les lleis d’urbanisme i del procediment legal en la tramitació d’aquest projecte.

- Ens hem dirigit a altres Associacions de barri (Zona Franca) per treballar conjuntament.

- Continuem demanant a l’administració pública el compliment de les intencions declarades i la constitució de la Comissió de Seguiment.

A partir d’ara, què cal fer?

Page 31: Pal2 Informació Setembre 2007

Finalment volem informar-vos que, el proper 22 d’octubre 2007, a les 20:30 h, se celebrarà una nova Assemblea de socis del PAL2, on també podrà assistir qualsevol persona que vulgui obtenir més informació i col·laborar amb nosaltres.L’Assemblea se celebrarà a la seu de l’Associació de veïns de la França Xica, al carrer de la Mare de Déu del Remei, 21. (Barri del Poble Sec)

FORMES DE CONTACTAR AMB PAL2 Web: www.pal2.orgBLOG: www.PAL-2. blogspot.comMAIL: [email protected]

A partir d’ara, què cal fer?