Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ...

46
Pla de Sostenibilitat 2015 C.I. TARRAGONA Informe de Tancament

Transcript of Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ...

Page 1: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

Pla deSostenibilitat2015C.I. TARRAGONA

Informe de Tancament

Page 2: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.
Page 3: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

Contingut

Avís legal

Informe de tancament sobre les accions del Pla de Sostenibilitat a 31 de desembre de 2015

Programa 1: Governança

Programa 2: Drets humans

Programa 3: Pràctiques laborals

Programa 4: Seguretat

Programa 5: Medi ambient

Programa 6: Pràctiques Justes d’Operació: Cadena de valor

Programa 7: Participació activa i desenvolupament de la comunitat

Índex d’accions

1

2

2

4

8

14

16

27

31

30

Avís Legal

El present Pla de Sostenibilitat recull un conjunt d’accions que, en tot o en part, van més enllà del que exi-geix la llei i estan dirigides a contribuir al desenvolupament sostenible. Les empreses participants del Grup Repsol tenen el ferm propòsit d’emprendre i complir totes elles. No obstant això, es reserven la facultat de modificar, posposar o cancel·lar el seu compliment sense que això impliqui responsabilitat legal, tot i que es comprometen a justificar públicament aquests possibles casos.

© REPSOL, SA 2015: Tots els drets reservats. Aquest document és propietat exclusiva de Repsol, SA i es permet la seva reproducció total o parcial, únicament per a la seva difusió sense fins comercials.

Page 4: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

TARRAGONA Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015

Informe de Tancament sobre les accions del Pla de Sostenibilitat 2015 del Complex Industrial de Tarragona

Programa 1

Gobernança

ACCIÓ Aplicar el sistema de coordinació de la Responsabilitat Corporativa.

DESCRIPCIÓ Continuarem amb la coordinació de la Responsabilitat Corporativa al Complex Industrial de Tarragona. L’aplicació del sistema implicarà el fet de conèixer les preocupacions i expectatives de les parts inte-ressades de l’entorn més proper, per tal d’incorporar-les en la presa de decisions del negoci, la qual cosa suposarà proposar un conjunt d’accions que responguin a les seves inquietuds. Aquestes accions són les que es materialitzen en aquest pla de sostenibilitat.

INDICADOR Aprovació i tancament del Pla de Sostenibilitat del Complex Indus-trial de Tarragona, per part del Comitè de Direcció.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT L’any 2015 hem aprovat el Pla de Sostenibilitat del Complex Indus-trial de Tarragona, tot realitzant un seguiment periòdic de les ac-cions del pla.

2

Page 5: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA

ACCIÓ Comunicar l’avançament de les accions sobre aspectes ètics, socials i ambientals al personal del complex.

DESCRIPCIÓ Durant el primer semestre, realitzarem unes presentacions dirigides als nostres empleats sobre els assumptes més rellevants relacio-nats amb l’ètica, allò social i el medi ambient en els actes de co-municació anomenats “Presentació de resultats i reptes del negoci Químic” i “Presentació de resultats i reptes del negoci refinació”. Addicionalment, realitzarem una sessió anual de comunicació inter-na per a comunicació d’objectius.

INDICADOR Número de presentacions realitzades. Objectiu: 2 anuals

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Al març, hem emès una comunicació interna per comunicar els resultats dels objectius. El 2 de juny, hem realitzat la Jornada de presentació dels Projectes Clau del Complex Industrial de Tarrago-na 2015. Així mateix, el 9 de desembre, presentem els resultats de Química i el 18 de desembre, celebrem la Copa de Nadal.

3

Page 6: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

TARRAGONA Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015

Programa 2

Drets humans

ACCIÓ Millorar l’accessibilitat per a persones amb capacitats diferents.

DESCRIPCIÓ Durem a terme les accions recollides en el Pla local de millora de l’accessibilitat a través del Projecte d’Accessibilitat Capacitats Dife-rents. Aquest any farem la Fase 2 del Pla que contempla disposar de banys adaptats a cada àrea.

INDICADOR Instal·lació de banys accessibles als edificis principals de RP

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem completat els accessos per a persones amb capacitats di-ferents en tots els edificis on han estat requerits. Hem completat la instal·lació de serveis adaptats a l’edifici principal del Complex Industrial, tant en l’àrea de química com en la de refinació.

4

Deguda diligència

Page 7: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA

ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

DESCRIPCIÓ Enfortirem la formació i farem seguiment de la posada en pràctica dels coneixements en matèria de drets humans del personal de seguretat privada.

INDICADOR Percentatge de membres del personal de seguretat amb formació específica.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem completat l’acció formativa en matèria de Drets Humans que es va dissenyar per al personal de seguretat privada.

5

Forces de seguretat

Page 8: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

TARRAGONA Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015

Programa 3

Pràctiques laborals

ACCIÓ Incrementar el nombre d’empleats amb retribució variablelligada a objectius.

DESCRIPCIÓ Estendrem el sistema d’avaluació d’acompliment a tot el personal del Complex Industrial que està adherit al conveni col·lectiu. Això vol dir que, en la seva remuneració, s’hi inclourà una partida variable lligada a la consecució dels objectius que es defineixin.

INDICADOR Percentatge d’extensió del programa d’Avaluació de l’Acompliment a personal de conveni.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem vinculat la remuneració variable del personal de conveni als Objectius Compartits de Conveni, així com als objectius de gestió per compromisos (GxC) el personal fora de conveni. Actualment, el 100% de la plantilla disposa de retribució variable.

6

Cultura, desenvolupament i gestió

Page 9: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA

ACCIÓ Millorar el model de compensació i reconeixement dels empleats.

DESCRIPCIÓ Consolidarem el model DyD (desempeño y desarrollo) al Complex Industrial, com a pilar fonamental de gestió del personal de conveni.

INDICADOR Percentatge de membres del personal de seguretat amb formació específica.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem finalitzat la fita de definició dels objectius individuals i col·lectius dels empleats de conveni. Al gener de 2016 es durà a terme la fita d’avaluació (Excel·lent, Bé destacat, Bé, Millorable).

7

Page 10: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

TARRAGONA Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015

ACCIÓ Retenir el talent.

DESCRIPCIÓ Posarem en marxa:- Pla de Formació Anual 2015: planificació de les necessitats de formació dels empleats per incentivar el seu desenvolupament.- Sessions d’anàlisi d’acompliment (People Review):revisió integral i compartida de les perspectives de carrera i el po-tencial futur dels empleats amb perfil tècnic.

INDICADOR Índex de dedicació > 3% Índex d’extensió> 95%Percentatge acompliment de les accions programades - People Review

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem posat en marxa el següent Pla de Formació:- El 80% dels nostres empleats a Repsol Química i el 98,47% a Repsol Petroli han realitzat accions de formació.- El percentatge d’hores laborals dedicades a formació a Repsol Química ha estat d’1,38% i a Repsol Petroli d’1,60%.S’ha realitzat al 100%, la revisió integral i compartida de les pers-pectives de carrera i el potencial futur dels empleats amb perfil tècnic.

8

Page 11: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA

ACCIÓ Mantenir un diàleg continu amb les organitzacions sindicals.

DESCRIPCIÓ Mantindrem reunions periòdiques amb les diferents organitzacions sindicals que representen els empleats en les que tractarem no només temes laborals sinó també altres assumptes relacionats amb la salut i la seguretat en les instal·lacions del Complex Industrial.

INDICADOR Percentatge compliment accions programades

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem mantingut reunions periòdiques amb les organitzacions sindi-cals. Hem realitzat la signatura del Conveni en el segon trimestre, per als negocis de Refinació i Química, així com la signatura del calendari i quadrants de 2016, al quart trimestre. Hem complert la totalitat de les accions programades

9

Diàleg empresa-empleats

Page 12: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

TARRAGONA Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015

ACCIÓ Reforçar el sistema de comunicació intern.

DESCRIPCIÓ Enfortirem els sistemes de comunicació que hi ha al Complex industrial (CI) per donar informació als nostres empleats, de manera puntual, sobre diferents temes d’interès:- Canal online de comunicació interna del CI Tarragona.- Tauler d’anuncis digital.- Web del CI.- Així mateix, es contempla el llançament d’una revista del CI.

INDICADOR Nombre notícies publicades al Canal CI Tarragona.Nombre notícies publicades als anuncis digitals. Grau d’assoliment publicació revista local.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Durant l’any 2015 hem publicat 53 notícies a través del Canal intern del Complex Industrial i hem emès 177 notícies en anuncis digitals. A més, hem editat i divulgat la primera edició de la revista local.

10

Page 13: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA

ACCIÓ Fomentar la conciliació de la vida professional i personal.

DESCRIPCIÓ Difondrem els diferents programes per a la conciliació de la vida professional i personal que hi ha a la Companyia, com la flexibilitat horària o el teletreball. D’aquesta manera, un major nombre de per-sones s’hi podran acollir, si ho desitgen.

INDICADOR Nombre de persones amb teletreball.Nombre de persones amb flexibilitat horària.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem desenvolupat mesures per fomentar la conciliació de la vida professional i personal, que es concreten en vuit empleats amb teletreball i sis persones amb flexibilitat horària.

11

Promoció de la diversitat i la conciliació

Page 14: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

TARRAGONA Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015

ACCIÓ Fomentar la contractació i la integració de persones amb capacitats diferents.

DESCRIPCIÓ Posarem en marxa el programa d’incorporació de persones amb capacitats diferents per cobrir part de les vacants que es generin. Mantindrem com a referència el compliment dels requeriments legals recorrent a l’opció de contractació directa de persones amb discapacitat.

INDICADOR Grau compliment LISMI. Objectiu > 2% personal propi amb discapa-citat reconeguda.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem superat els requeriments legals de compliment de la Llei Gene-ral de la Discapacitat (Contractació Directa > 2%): a Repsol Refina-ció amb un 2,30% i a Repsol Química amb un 2,63 %.

12

Page 15: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA

ACCIÓ Prevenir riscos i mitigar impactes en matèria de Salut i Seguretat.

DESCRIPCIÓ Assegurarem el compliment dels programes anuals de vigilància de la salut, activitat preventiva i seguretat del Complex Industrial, mitjançant la realització de revisions mèdiques periòdiques del personal, el desenvolupament d’estudis de risc psicosocials i de programes preventius. Així mateix, impartirem formació al personal per garantir una ràpida resposta davant de situacions de risc

INDICADOR Percentatge d’acompliment plans vigilància de la salut.Percentatge d’acompliment del Programa d’activitats preventives. Percentatge d’acompliment d’hores de formació en lluita contra incendis.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem complert amb la totalitat dels plans de vigilància de la salut i el Programa d’activitats preventives a través de diverses accions com la Formació Diabetis 2015, la campanya de formació Repsol Cardiosaludable, un estudi sobre hàbits associats a riscos cardio-vasculars entre la població d’on es troba el Complex Industrial i una campanya preventiva sobre el càncer de còlon i pròstata.

13

Salut empleats

Page 16: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

TARRAGONA Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015

Programa 4

Seguretat

ACCIÓ Desplegar la cultura corporativa.

DESCRIPCIÓ Aprofitarem els formats i canals de comunicació interna disponibles per conscienciar en assumptes relacionats amb la Seguretat i el Medi Ambient.

INDICADOR Nombre de notes internes SMA. Nombre d’Info-CITS específics SMA.Nombre de Lliçons Apreses Internes / Externes.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem realitzat un total de 43 notes internes de Seguretat i Medi Ambient, totes les previstes, i s’ha posat l’accent en la Norma de Conducta.

14

Cultura i gestió

Page 17: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA

ACCIÓ Prevenir riscos i mitigar impactes en matèria de seguretat.

DESCRIPCIÓ Desenvoluparem el pla anual d’accions en matèria de Seguretat en l’àmbit de tot el Complex Industrial, el qual enfortirà una cultura orientada a la cura de les instal·lacions i al lideratge individual amb preponderància en la prevenció laboral.

INDICADOR Percentatge del compliment del Pla d’Acció de Seguretat.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem complert amb el 90% de les activitats del Pla d’Acció de Seguretat, obtenint-ne un valor del 92,2% a Química i del 94,8% a Refinació.

15

Gestió del risc

Page 18: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

TARRAGONA Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015

Programa 5

Medi ambient

ACCIÓ Alliberar cabal ecològic al riu Gaià.

DESCRIPCIÓ Col·laborarem amb l’Agència Catalana de l’Aigua en la recuperació del cabal ambiental del riu (l’aigua necessària per preservar els valors ecològics a la llera del riu, com la seva biodiversitat). Rep-sol té la concessió d’ús de l’embassament d’aquest riu típicament mediterrani.

INDICADOR Percentatge d’accions realitzades per a recuperació del cabal del riu Gaià.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem realitzat totes les accions compromeses: acord amb l’ACA, reunions de seguiment i amb les entitats (ACA, ajuntaments, entitats ecologistes i regants). S’ha alliberat 1,5 hm3 de cabal ecològic en any hidrològic 2014-15 i s’ha realitzat un cabal generador al doble de volum que l’any 2013: 206.000 m3. A més, hem aconseguit una alta repercussió en els mitjans de comunicació locals i regionals. Cost calculat com a cost variable CAT de 0.2 + 0.25 hm3.

16

Biodiversitat

Page 19: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA

ACCIÓ Protegir la biodiversitat de l’entorn.

DESCRIPCIÓ Desenvoluparem accions destinades a la protecció de la biodiver-sitat i de l’entorn natural, així com per a la cura de receptors vul-nerables pròxims al Complex Industrial. Dins d’aquestes accions s’emmarca la plantació de massa arbòria a la llera del riu Francolí, la recuperació d’entorns de la presa del Gaià, la instal·lació de biòtops a la zona costanera pròxima, etc.

INDICADOR Percentatge d’entorns en els quals l’actuació segueix activa.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem actuat a la totalitat dels entorns definits al Pla d’Acció de Bio-diversitat de Tarragona per protegir la biodiversitat i l’entorn natural, així com per a la cura de receptors vulnerables pròxims al Complex Industrial. A més, hem dut a terme una plantació arbòria a l’entorn del Complex amb l’objectiu d’avaluar la capacitat de fitoremediació.

17

Page 20: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

TARRAGONA Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015

ACCIÓ Reduir les emissions de CO2.

DESCRIPCIÓ Seguirem completant i gestionant les accions del Pla de Reducció d’E.missions de CO2 assignades al Complex Industrial. La nos-tra àrea d’actuació consisteix en la identificació, estudi i passi per a execució i posada en servei de noves inversions relacionades amb l’eficiència energètica i millores operatives. Les accions més significatives del Pla estan relacionades amb la neteja en marxa d’intercanviadors de calor de la Unitat de Tractament de Cru i la instal·lació de noves Unitats de Preescalfament d’Aire de Combustió amb fums calents i millora de les existents.

INDICADOR Percentatge d’avanç del pla de CO2

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem superat l’objectiu fixat en el pla de reducció d’emissions de CO2 i hem definit el nou pla 2016-2020, molt exigent després de les fites assolides fins al moment.

18

Canvi climàtic

Page 21: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA

ACCIÓ Controlar i disminuir el consum d’aigua.

DESCRIPCIÓ Vigilarem el consum responsable dels recursos hídrics i per això controlarem periòdicament l’aportació d’aigua respecte a la conces-sió d’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i la disponi-bilitat d’altres fonts, com ara aigua procedent del pantà del Gaià o d’aigua regenerada procedent de plantes de tractament d’aigües residuals urbanes.

INDICADOR Consum (m3) aportació aigua EBRE. Consum (m3) aportació aigua CAT.Consum (m3) aportació aigua EDAR. Percentatge consum enfront de quota CAT.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem consolidat i fins i tot augmentat l’ús d’aigua regenerada de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR), la qual cosa ha permès estalviar un 7% en l’ús d’aigua de l’Ebre/CAT, aigua que també se subministra a les poblacions

19

Eficiència operativa

Page 22: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

TARRAGONA Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015

ACCIÓ Desenvolupar el pla de gestió de residus.

DESCRIPCIÓ Desenvoluparem les accions del pla de gestió de residus per a totes les activitats dels negocis de Refinació i Química amb especial atenció a la reutilització i reciclatge, tot prioritzant les accions que condueixen a la minimització i en el possible, a la generació dels residus.

INDICADOR Percentatge d’acompliment de les fites del pla.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem executat i completat el Pla de Residus Corporatiu segons el programa corporatiu dissenyat per Tarragona.

20

Page 23: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA

ACCIÓ Millorar l’eficiència energètica.

DESCRIPCIÓ Seguirem amb la consolidació del Sistema de Gestió de l’Eficiència Energètica segons la norma ISO 50.001 per a la millora contínua de l’acompliment d’energia; que inclou eficiència energètica, seguretat energètica, utilització d’energia i consum.Les fites a realitzar l’any 2015 en els sistemes de Gestió del Com-plex Industrial són:- Repsol Petroli: Auditoria de Manteniment de 2n any - Repsol Química: Certificació del sistema (realitzada a feb/15).

INDICADOR Auditoria de manteniment de 2n any superada (RP).Auditoria de manteniment de 1r any superada (RQ).

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem completat i superat l’auditoria de manteniment ISO 50001 a Repsol Petroli, al febrer de 2015. Hem obtingut la certificació a Repsol Química després de superar la primera auditoria ISO 50001 al primer trimestre de 2015.

21

Page 24: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

TARRAGONA Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015

ACCIÓ Desplegar les accions del Mapa de Gestió de l’Aigua.

DESCRIPCIÓ Desenvoluparem accions tendents a disminuir el consum d’aigua en tot el procés industrial així com per reduir la quantitat i millorar la qualitat de l’aigua efluent de les instal·lacions.

INDICADOR Percentatge d’acompliment de les fites del pla.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem definit i consensuat totes les actuacions del Complex Indus-trial amb l’àrea de Negoci i la Direcció de Seguretat i Medi Ambient. Totes han estat realitzades segons el seu programa.

22

Gestió dels riscos i impactes ambientals

Page 25: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA

ACCIÓ Prevenir impactes en els terminals marítims.

DESCRIPCIÓ Desenvoluparem el pla de vigilància i control als terminals marítims que contempla accions tan diverses com:- Revisió del Pla Interior d’Emergència Marí.- Continuació del Pla de Manteniment dels elements estructurals del pantalà.- Posada en servei de les millores tecnològiques al pantalà.- Posada en servei i consolidació del sistema de detecció precoç de fuites al pantalà.

INDICADOR Percentatge d’acompliment de les fites del pla.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem complert amb la totalitat de les fites del pla. Així, hem posat en servei els sistemes HEADS, PRCM i els nivells d’arquetes, i estem realitzant els treballs d’automatització de les vàlvules d’arrencada del pantalà.

23

Page 26: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

TARRAGONA Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015

ACCIÓ Prevenir els riscos potencials de la nostra activitat al Terminal marítim.

DESCRIPCIÓ Desenvoluparem els programes de simulacres d’emergència per as-segurar l’òptima utilització i operativitat de les mesures de seguretat instal·lades al Terminal Marítim.

INDICADOR Percentatge de simulacres.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem realitzat el Simulacre General del port-pantalà i les proves conjuntes amb el personal del Pla de Resposta de Contaminació Marina, consistents en cursos de formació sobre la lluita contra la contaminació, complint amb tot allò compromès.

24

Page 27: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA

ACCIÓ Prevenir i controlar impactes potencials sobre sòl i les aigüessubterrànies.

DESCRIPCIÓ Assegurarem l’estanquitat dels sistemes de drenatges i de les xarxes enterrades de productes, a fi de preservar el medi. Aplicarem bones pràctiques operatives i desenvoluparem els programes de control de la xarxa piezomètrica que està dissenyada estratègica-ment, per a la detecció de pèrdues d’estanqueïtat. Aquesta xarxa està composta per piezòmetres que són sondejos de petit diàmetre expressament perforats, per mesurar el nivell de l’aigua a l’aqüífer (conegut com nivell piezomètric) així com per a la presa de mostra d’aigua per a la seva anàlisi.

INDICADOR Percentatge d’acompliment del pla de control piezomètric.Nombre d’impactes sobre sòls/aigües subterrànies (GAMMA). Nombre d’impactes en aigües subterrànies/superficials (GAMA).

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem desenvolupat totes les activitats de control i seguiment del subsòl i aigües subterrànies: el pla de control piezomètric ha estat executat en la seva totalitat. Durant l’exercici, no hem tingut cap in-cident amb impacte en els sòls, les aigües subterrànies o les aigües superficials.

25

Page 28: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

TARRAGONA Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015

ACCIÓ Protegir la qualitat de l’aire.

DESCRIPCIÓ Protegirem la qualitat de l’aire mitjançant les següents accions:a) Programa de reducció d’emissions difuses, especialment, les fugitives.b) Anàlisi històrica de la qualitat de l’aire en comparació amb altres entorns.c) Determinació de la línia base de compostos orgànics volàtils dins el CIT en condicions normals d’operació.d) Determinació de la línia base de compostos orgànics volàtils dins el CIT en condicions singulars.e) Actuacions preventives en cas d’alertes d’ozó.f) Recerca i resposta, si escau, davant d’episodis d’olors.g) Actuacions de reducció en els focus potencials d’olor.

INDICADOR Percentatge acompliment programa d’emissions fugitives.Data realització de l’informe.Línia base contingut COV ‘s al CIT en condicions normals d’operació.Línia base contingut COV ‘s al CIT en condicions singulars. Percentatge d’activacions del protocol d’ozó respecte a alertes. Percentatge d’activacions del protocol d’olors que fa a alertes. Percentatge avançament del pla definit.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT En curs

TEXT DE TANCAMENT Hem completat, o bé iniciat, totes les actuacions del Pla dirigit a vet-llar per la protecció de la qualitat de l’aire de l’entorn. Les actuacions han estat de naturalesa preventiva, investigadora (determinar punts d’actuació i millora futurs) i de resposta davant de situacions anòma-les identificades internament o manifestades per tercers (ciutadania, Administració, etc).

26

Page 29: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA

27

Programa 6

Pràctiques Justes d’Operació: Cadena de valor

ACCIÓ Col·laborar amb els proveïdors i contractistes locals.

DESCRIPCIÓ Facilitarem i col·laborarem amb les empreses locals en el procés de qualificació i avaluació com a proveïdors de béns i serveis externs per comptar amb la seva participació sostinguda en els concursos de serveis i béns, d’acord a la seva qualificació, i assegurar la seva possibilitat de competir amb les empreses que compleixen amb els requisits exigits per la companyia.

INDICADOR Percentatge de valoracions realitzades sobre nombre de contractes adjudicats.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Dels contractes adjudicats, el 82,9% ha estat a proveïdors locals.

Proveïdors i Contractistes

Page 30: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

TARRAGONA Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015

28

ACCIÓ Avaluar els estàndards socials i ambientals de proveïdors i contractistes.

DESCRIPCIÓ Avaluarem els proveïdors i contractistes en funció del seu acompli-ment en matèria ètica, social i ambiental a través de qüestionaris d’avaluació específics.

INDICADOR Percentatge d’acompliment pla avaluació.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem complert el 93,5% del Pla d’Avaluació amb Repsol Química, i el 93% amb Repsol Refinació.

Page 31: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA

29

ACCIÓ Reconèixer la responsabilitat en la cadena de subministrament.

DESCRIPCIÓ Reconeixerem els proveïdors amb bones pràctiques responsables en seguretat i en comportament ètic, social i ambiental. Farem aquest reconeixement mitjançant:- Un premi de seguretat a les empreses contractistes.- La inclusió de temes de seguretat i responsabilitat social en la ponderació dels contractistes.- Sancions a aquelles empreses que no compleixin els requeriments.

INDICADOR Atorgar premi de seguretat.Nombre de ponderacions realitzades. Nombre de sancions realitzades.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem atorgat els Premis de Seguretat 2015 a algunes de les nostres empreses contractistes. Hem realitzat ponderacions en els princi-pals contractes adjudicats al 2015, considerant el comportament en seguretat com un dels factors clau. Així mateix, hem efectuat 26 comunicacions a empreses contractistes (sancions, no conformitats i agraïments).

Page 32: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

TARRAGONA Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015

30

ACCIÓ Sensibilitzar els nostres proveïdors i contractistes.

DESCRIPCIÓ Convocarem una sessió de comunicació anual al Complex, amb els gerents de les Empreses Col·laboradores més rellevants per inter-canviar impressions sobre gestió ambiental, gestió de seguretat, eficiència energètica, component ètica i social.

INDICADOR Nombre de sessions realitzades.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem realitzat dues reunions i tres tallers amb gerents de les empre-ses de servei.

Page 33: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA

31

Programa 7

Participació activa i desenvolupament de la comunitat

ACCIÓ Oferir pràctiques per a estudiants.

DESCRIPCIÓ Ens comprometem al manteniment dels acords amb les institucions públiques acadèmiques per donar formació i contractació de joves professionals de l’entorn proper al Complex Industrial mitjançant:- La gestió d’una borsa de treball d’operadors de producció.- Un programa de beques de formació d’FP dual del Cicle de Forma-ció de Grau Superior Química Industrial.- Un programa de beques d’estiu per a estudiants universitaris.- Pràctiques curriculars per a alumnes d’FP en col·laboració amb els instituts de formació professional de Tarragona.

INDICADOR Grau d’acompliment del programa de beques.Nombre d’estudiants que han participat en l’edició del Curs. Formació Grau Superior DUAL.Nombre d’estudiants que han participat en l’edició del Curs Ocupa-cional Plantes Químiques.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem complert en la seva totalitat, els objectius compromesos: hem organitzat una nova edició del Curs de Formació Grau Superior QI DUAL per al 2015-2017, que inclou l’organització en el segon semestre, d’un curs opcional d’un any; hem gestionat la borsa d’operadors de producció (65 Repsol Petroli i 55 Repsol Química), la concessió de 15 beques d’estiu i de 25 beques curriculars asso-ciades a pràctiques i projectes de final de Grau.

Contingut local

Page 34: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

TARRAGONA Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015

32

ACCIÓ Col·laborar en iniciatives socials, culturals, educatives i esportives.

DESCRIPCIÓ Mantindrem diversos programes de col·laboració amb les institu-cions i col·lectius de l’entorn:- Col·laboració amb els ajuntaments més propers en l’auspici de la programació cultural.- Col·laboració amb associacions culturals, socials, esportives i edu-catives de l’entorn del Camp de Tarragona.- Col·laboració amb centres educatius i col·lectius de la comarca amb la donació dels equips informàtics excedents de processos de renovació.

INDICADOR Inversió en convenis de col·laboració amb els ajuntaments de la zona.Nombre de col·laboracions i inversió realitzada amb associacions culturals, socials, esportives i educatives.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem col·laborat amb els ajuntaments de la zona, amb una inversió total de 285.000 €. També hem col·laborat amb 76 associacions culturals, socials, esportives i educatives amb una inversió total de 615.500 €

Inversió social

Page 35: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA

33

ACCIÓ Col·laborar amb la Universitat i centres d’investigació de l’entorn.

DESCRIPCIÓ Mantindrem i establirem diverses línies de col·laboració dirigides a:- Renovar l’acord per dotar econòmicament la Càtedra d’Excel·lència en Comunicació.- Difusió entre la comunitat universitària, de les Beques a les que es pot accedir, tant de Repsol com de Fundación Repsol.- Desenvolupar un programa de col·laboració amb la Universitat Ro-vira i Virgili que permeti generar sinergies entre l’activitat industrial de Repsol i l’activitat acadèmica i de recerca de la Universitat.

INDICADOR Nombre d’activitats realitzades per la càtedra de comunicació.Nombre d’estudiants becats.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem renovat l’acord per dotar econòmicament la Càtedra d’Excel·lència en Comunicació i realitzat difusió entre la comunitat universitària de les Beques a les que s’hi pot accedir, tant de Repsol com de la Fundación. Hem desenvolupat les bases d’un programa de col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili que permetrà generar sinèrgies entre l’activitat industrial de Repsol i l’activitat de la Universitat. La càtedra ha realitzat 14 activitats i s’ha becat a 12 persones.

Participació i diàleg

Page 36: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

TARRAGONA Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015

34

ACCIÓ Comunicar a les parts interessades aquest Pla de Sostenibilitat.

DESCRIPCIÓ Durem a terme un pla de comunicació interna i externa, bidireccio-nal, dirigit a les parts interessades de la Companyia, de les accions compromeses en el Pla de Sostenibilitat 2015 del Complex Indus-trial.

INDICADOR Nombre d’actuacions/any. Nombre d’informacions/any.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem realitzat diverses accions de comunicació per donar a conèixer el Pla de Sostenibilitat del CI de Repsol a Tarragona, al seu en-torn. De forma resumida, les accions realitzades han comprès: una presentació interna davant de 400 empleats, i externa, davant de representants municipals i autoritats, Panel Públic Assessor i públic general, amb l’assistència de 123 persones. Hem difós el Pla amb una nota de premsa, una roda de premsa davant periodistes i un espai al web del Complex

Page 37: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA

35

ACCIÓ Donar resposta a les demandes informatives i preocupacions de la societat.

DESCRIPCIÓ Aplicarem el Pla de Comunicació Externa que contempla diversos mecanismes per mantenir una comunicació transparent i proactiva amb la societat, informant sobre assumptes d’interès de la ciutada-nia, mitjançant:- Notes de premsa.- Actualitzacions del contingut del web del Complex Industrial.- Pla de visites al Complex Industrial.

INDICADOR INDICADOR Nombre de Notes de premsa enviades (35).Nombre d’actualitzacions web complex industrial (70). Nombre de visites (1.500 persones).

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem executat el Pla de Comunicació Externa que contempla diversos mecanismes per mantenir una comunicació transparent i proactiva amb la societat, informant sobre assumptes d’interès per a la ciutadania. S’han difós 41 Notes de premsa, s’han realitzat 53 ac-tualitzacions del contingut del web del complex industrial i han visitat el complex industrial un total de 32 grups (1.101 persones).

Page 38: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

TARRAGONA Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015

36

ACCIÓ Impulsar la figura del Panel Públic Assessor, un fòrum de parti-cipació ciutadana.

DESCRIPCIÓ Impulsarem el treball del Panel Públic Assessor, que es va constituir al 2012 a iniciativa del Complex Industrial de Tarragona, com un ca-nal de diàleg permanent entre la societat i Repsol, que contribueixi als objectius de transparència informativa del Complex Industrial i que ajudi a una millor informació sobre la realitat industrial per part de la població. A través del Panel es planteja la promoció d’activitats divulgatives per a un millor coneixement de l’activitat industrial, en diversos àmbits de la societat.

INDICADOR Nombre de reunions del Panel Públic Assessor.Nombre d’activitats divulgatives realitzades pel Panel Públic Assessor.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem impulsat el treball del Panel Públic Assessor com un canal de diàleg permanent entre la societat i Repsol. A través del Panell s’han realitzat activitats divulgatives per a un millor coneixement de l’activitat industrial que es realitza a Tarragona. Durant el 2015, s’han realitzat quatre sessions del Panel, una visita al Centre de Tecnologia Repsol i a Campus, la seu corporativa de Repsol.

Page 39: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA

37

ACCIÓ Informar les empreses de serveis sobre assumptes relacionats amb la sostenibilitat.

DESCRIPCIÓ Desenvoluparem el pla periòdic de reunions, dirigides a empreses de serveis, en què compartirem informació d’interès comú sobre temes relacionats amb la seguretat i el medi ambient, així com infor-marem sobre altres temes relacionats amb la sostenibilitat.

INDICADOR Nombre de reunions/tallers per a Gerències d’EESS.Nombre de reunions sectorials amb EESS.

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem mantingut dues reunions generals per a Gerències d’Empreses de Servei i 14 reunions sectorials amb les Empreses de Servei. A més, hem desenvolupat per primera vegada tres tallers de debat sobre l’estratègia i les millores en Seguretat i Medi Ambient de les Empreses de Serveis, els quals han tingut una bona acceptació per part de les gerències.

Page 40: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

TARRAGONA Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015

38

ACCIÓ Participar en esforços col·lectius per a la protecció del medi ambient.

DESCRIPCIÓ Col·laborarem voluntàriament amb l’Associació Empresarial Quími-ca de Tarragona (AEQT), el Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES), el Panel Públic Assessor de REPSOL (PPA), i altres agents del territori per millorar l’acompliment ambiental i alinear-lo amb les preocupacions i expectatives dels mateixos. Aquesta col·laboració abasta aspectes com ara:- Aplicació de normativa en matèria de prevenció i control ambiental de les activitats.- Aplicació de programes i polítiques per a la millora de la qualitat de l’aire, de les aigües dels sòls de conformitat a l’aplicació de les MTD (millors tècniques disponibles).- Accions de sensibilització cap a agents del territori.

INDICADOR Nombre de reunions àmbit AEQT (Comissió MA i subcomissions).Nombre d’accions (a demanda per DTES). Nombre d’accions (a demanda PPA REPSOL).Nombre d’accions (a demanda altres agents).

ANY D’EXECUCIÓ 2015

TANCAMENT DE L’ACCIÓ A 31/12/2015

ESTAT Realitzada

TEXT DE TANCAMENT Hem complert amb tots els compromisos en els diferents àmbits dels grups d’interès: assistit a 18 reunions (totes les convocades) en l’àmbit de l’Associació Empresarial Química de Tarragona; atès totes les accions acordades en les reunions de les comissions a de-manda del Departament de Territori i Sostenibilitat i en les reunions del Panel Públic Assessor; i atès totes les accions acordades amb altres agents com Ajuntaments, Departament d’Empresa i Ocupació, etc.

Page 41: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA

39

Índex d’accionsAvís legal 1

Informe de Tancament sobre les accions del Pla a 31 de desembre de 2015 2

Programa 1: Governança 2

Aplicar el sistema de coordinació de la Responsabilitat Corporativa.

Comunicar l’avançament de les accions sobre aspectes ètics, socials i ambientals 3al personal del complex.

Programa 2: Drets humans 4

Deguda diligència

Millorar l’accessibilitat per a persones amb capacitats diferents.

Forces de seguretat 5

Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

Programa 3: Pràctiques laborals 6

Cultura, desenvolupament i gestió

Incrementar el nombre d’empleats amb retribució variable lligada a objectius.

Millorar el model de compensació i reconeixement dels empleats. 7

Page 42: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

TARRAGONA Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015

40

Retenir el talent. 8

Diàleg empresa-empleats 9

Mantenir un diàleg continu amb les organitzacions sindicals.

Reforçar el sistema de comunicació intern. 11

Promoció de la diversitat i conciliació 11

Fomentar la conciliació de la vida professional i personal.

Fomentar la contractació i la integració de persones amb capacitats diferents. 12

Salut empleats 13

Prevenir riscos i mitigar impactes en matèria de salut i seguretat.

Programa 4: Seguretat 14

Cultura i gestió

Desplegar la cultura corporativa.

Gestió del risc 15

Prevenir riscos i mitigar impactes en matèria de seguretat.

Programa 5: Medi ambient 16

Biodiversitat

Alliberar cabal ecològic al riu Gaià.

Protegir la biodiversitat de l’entorn. 17

Canvi Climàtic 18

Reduir les Emissions de CO2.

Page 43: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA

41

Eficiència Operativa 19

Controlar i disminuir el consum d’aigua.

Desenvolupar el pla de gestió de residus. 20

Millorar l’eficiència energètica. 21

Gestió dels riscos i impactes ambientals 22

Desplegar les accions del Mapa de Gestió de l’Aigua.

Prevenir impactes en els terminals marítims. 23

Prevenir els riscos potencials de la nostra activitat al Terminal marítim. 24

Prevenir i controlar impactes potencials sobre sòl i les aigües subterrànies. 25

Protegir la qualitat de l’aire. 26

Programa 6: Pràctiques Justes d’Operació: Cadena de valor 27

Proveïdors i Contractistes

Col·laborar amb els proveïdors i contractistes locals.

Avaluar els estàndards socials i ambientals de proveïdors i contractistes. 28

Reconèixer la responsabilitat en la cadena de subministrament. 29

Sensibilitzar als nostres proveïdors i contractistes. 30

Programa 7: Participació activa i desenvolupament de la comunitat 31

Contingut local

Oferir pràctiques per a estudiants.

Inversió social 32

Col·laborar en iniciatives socials, culturals, educatives i esportives.

Page 44: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.

TARRAGONA Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015

42

Participació i diàleg 33

Col·laborar amb la Universitat i centres d’investigació de l’entorn.

Comunicar a les parts interessades aquest Pla de Sostenibilitat. 34

Donar resposta a les demandes informatives i preocupacions de la societat. 35

Impulsar la figura del Panel Públic Assessor, un fòrum de participació ciutadana. 36

Informar les empreses de serveis sobre assumptes relacionats amb la 37sostenibilitat.

Participar en esforços col·lectius per a la protecció del medi ambient. 38

Índex d’accions 39

Page 45: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.
Page 46: Pla de Sostenibilitat - Repsol...Informe de Tancament Pla de Sostenibilitat 2015 TARRAGONA ACCIÓ Assegurar que el personal de vigilància de la propietat està format en drets humans.