Programa d'activitats Febrer 2015

28
FEBR ER 2015

description

 

Transcript of Programa d'activitats Febrer 2015

FEBRER 20

15

Cicle “Barcelona”

Dimarts 10, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Barcelona: capitalitat, equitat, identitat (Persones, Oportunitats, Projectes)Barcelona aspira a consolidar el lideratge en el camp de les metròpolis globals, per la capacitat d’oferir un model de desenvolupament humà equitatiu, basat en la generació i redistribució de riquesa, aportant solucions efectives als problemes del medi ambient i a les desigualtats. Tot això potenciant el paper com a capital de Catalunya i del conjunt dels Països Catalans, i el seu caràcter de ciutat arrelada en un passat ric, empeltada d’un present en plena transformació sociocultural, i projectada a un futur carregat d’oportunitats.

A càrrec d’Antoni Vives, tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona.

Dimarts 24, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Competitivitat i dimensió metropolitanaHi intervindran: Jordi Martí Grau, gestor cultural i exdirector de l’ Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i Enric Llarch, economista i director de l’Institut Català de l’Economia Verda.

Modera: Mercè Ibarz, periodista.

NOUCICLE

>> Avançament10 de març. Espai públic i participació. A càrrec de Joan Subirats i Carme Fiol.24 de març. La ciutat en el món. Cultura, marca i model. A càrrec de Josep Ramoneda.

23

Cicle“El país

que farem” Amb l’objectiu de refl exionar sobre

on som i què necessitem per al futur com a país. Noves veus i

nous projectes a curt i mitjà termini d’especialistes en la matèria.

Dilluns 9, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Viabilitat econòmica i model de futur Hi intervindran: Marta Espasa, professora d’Hisenda Pública de la UB i membre del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i Creixement, i Miquel Puig, economista i autor de Com Àustria o Dinamarca.

Moderadora: Patrícia Gabancho, vicepresidenta primera de l’Ateneu Barcelonès.

Dimecres 25, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Temps d’EleccionsL’any 2015 s’ha convertit en l’any electoral per excel·lència: eleccions municipals, eleccions al Parlament de Catalunya i eleccions a les Corts Generals de l’Estat Espanyol. S’obre un període d’incertesa que pot provocar canvis transcendentals. Passarà factura la gestió de la crisi en l’àmbit municipalista? Què pot suposar el tsunami de Podemos a Espanya? Les eleccions plebiscitàries a Catalunya transformaran l’estructura de l’Estat Espanyol? Totes aquestes qüestions les analitzarem amb dos destacats representants de la societat civil. Hi intervindran: Joaquim Coll, historiador i vicepresident de Societat Civil Catalana, i Agustí Colomines, professor d’Història Contemporània de la UB.

Moderador: Albert Balanzà, periodista.

Cicle “Debat de guàrdia”Un cicle que analitza cada mes un tema d’actualitat i d’interès general.

45

Divendres 6 i dissabte 7, de 18.30 a 24 h, i diumenge 8, de 18.30 a 23 h, Jardí de l’Ateneu

Xarxa de llumAl febrer, quan es pon el sol, una nova Barcelona es desperta en la foscor per expressar la seva creativitat amb el llenguatge de la llum.

Al jardí de l’Ateneu Barcelonès, una xarxa luminescent neix de les aigües del brollador central i s’enfi la enlaire en un recorregut de diverses alçades que forma una coberta de llum sinuosa; una teranyina brillant i fl exible que s’estén en forma d’arc per sobre del públic fi ns a arrelar als parterres circumdants amb el propòsit de trencar, amb línies més fl uïdes, la quadrícula del jardí.

Autors: Istituto Europeo di Design (IED)

Organitza: Institut de Cultura, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Festes de Santa Eulàlia 4a edició Llum BCN

FILOSOFIA

Cicle “Liceu Maragall” Dissabte 14, 11 h, sala Sagarra

Ètica, política i risc en la societat postindustrial Vivim en una global societat del risc. La política ha d’encarar-ho, però tampoc no podem oblidar l’ètica. Poden anar unides?

Hi intervindran: Antoni Saragossa, investigador de GIRCHE, i Joan Morro, Universidade dos Açores.

Organitza: Liceu Joan Maragall, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Dimecres 18, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Les raons de la desconstrucció La desconstrucció és un concepte fi losòfi c que ha aconseguit una gran popularitat fora del seu àmbit natural, des del cinema fi ns a la gastronomia. El professor Miguel Morey escatirà el concepte centrant-se en tres preguntes: d’on sorgeix? Amb quina fi nalitat? Quins són els seus abastos polèmics?

A càrrec de Miguel Morey, catedràtic emèrit de la UB.

67

ESTUDIS POLÍTICS, JURÍDICS I SOCIALSCicle “Dijous europeus”

Dijous 26, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Debat sobre la Presidència Italiana de la Unió EuropeaEl partit del primer ministre d’Itàlia, Matteo Renzi, va ser l’únic guanyador socialista de les eleccions europees de 2014. Gràcies a això, Itàlia va obtenir el prestigiós càrrec d’Alt Representant de la UE. Per altra banda el país ha encetat un procés de reformes que ha provocat una vaga general. Debatrem amb el cònsol general sobre el difícil equilibri entre projecció exterior i política interior d’un Estat membre de la UE.A càrrec de Stefano Nicoletti, cònsol general d’Itàlia a Barcelona.Modera: Stefan Rating, ponent de la Secció d’Estudis Polítics, Jurídics i Socials.

Acte en anglès.

ESCACSCampionat d’Escacs de Catalunya Diumenge 1 i 22, 9 h, aula 306

El 25 de gener es va inauguar el Campionat d’Escacs de Catalunya que es jugarà durant el febrer i el març.

HISTÒRIA

Dijous 5, 19 h, sala Verdaguer

L’impacte de la Primera Guerra Mundial sobre la indústria tèxtil catalana A càrrec d’Esteve Deu, professor emèrit d’Economia i Història Econòmica de la UAB.

Organitza: Associació d’Amics UAB, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Dijous 12, 19 h, sala Verdaguer

La metamorfosi del carlisme català i l’alternativa federal del carlisme a Espanya De “Déu, pàtria i rei” a l’Assemblea de Catalunya. De Carlos Hugo a Juan Carlos IHi intervindran: Manuel Martorell i Pérez, historiador i periodista; Beatriz Pinilla Pérez, historiadora; Ramón Massó Tarruella, publicista, i Javier Lubelza Roca, president d’Amics de la Història del Carlisme de Catalunya.

89

ECONOMIA

Cicle “Alternatives a l’actual sistema econòmic”

Dimecres 18, 19 h, sala Verdaguer

Economia civil, una economia del bé comú. L’economia com si la persona tingués importànciaUna proposta d’organització econòmica que va més enllà del liberalisme individualista i del col·lectivisme de rusc, i de les seves mescles, sense menystenir la llibertat d’empresa i la competència, ni tampoc la solidaritat pública en l’assegurament de la cobertura de les necessitats bàsiques. Es tracta de recuperar el protagonisme del principi de reciprocitat en tots els àmbits del viure econòmic.

A càrrec de Pere Guinjoan, economista.

Tertúlia d’Economia: vegeu pàg. 18

CIÈNCIES I TECNOLOGIA

NOUCICLE

“Ciència i Societat”

Dilluns 16, 19 h, sala Verdaguer

Atles Toponímic de la Catalunya Nord A càrrec de Joan Becat. , geògraf i membre de l’Institut d’Estudis Catalans; i Joan Tort, professor de Geografi a de la Universitat de Barcelona.

LLENGUA I LITERATURA

1011

Dimarts 3, 19 h, sala Verdaguer

La ciència és divertida o ens ha de seduir? La imatge estereotipada d’un model de ciència no real ha fet que en els darrers temps hagin proliferat múltiples iniciatives del que s’anomena ciència divertida. Es diu que per acostar la ciència al ciutadà cal fer accions lúdiques en què la gent s’ho passi bé però, s’està aconseguint el que es pretén? No és millor que la ciència sigui apassionant i ens sedueixi per sempre?

A càrrec de Pere Viladot, cap d’Educació i Activitats del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Coordinador del cicle: Jordi Serrallonga, ponent de la Secció de Ciències i Tecnologia.

Dimarts 17, 19 h, sala Sagarra

Caracterització genètica de línies genealògiques La genealogia és, com indica la seva etimologia, l’estudi de la descendència (i/o ascendència) d’una persona o família. Tradicionalment, la genealogia s’ha basat en la recopilació d’evidències documentals. En els darrers dos anys, els avenços tecnològics en la realització de proves d’ADN han permès reduir-ne els costos. Això ha permès el desenvolupament d’una nova branca de la genealogia, l’anomenada genealogia genètica, que té com a principal objectiu l’estudi genètic de línies genealògiques i relacions de parentesc a gran escala basant-se en la informació genètica de cada individu.

Hi intervindran: Jordi Mestres, químic, i Armand de Fluvià, president de la Institució Catalana de Genealogia i Heràldica.

Organitza: Institució Catalana de Genealogia i Heràldica (ICGenHer), amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Dimecres 4, 19 h, sala Sagarra

Presentació de la programació de la Secció d’Arts PlàstiquesEl ponent, Lluís Utrilla, convoca els socis que pertanyen a aquesta secció per comentar les activitats del curs 2015-2016.

Dijous 19, 19 h, sala Verdaguer

Les Arts Plàstiques, entre l’ahir i el nostre demàA càrrec de Vicenç Altaió, poeta, assagista, crític d’art i “trafi cant d’idees”, i Lluís Utrilla, ponent de la Secció d’Arts Plàstiques.

ARTS PLÀSTIQUES

CINEMA

Dimarts 17, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Lacombe LucienDirector: Louis Malle

Guió: Louis Malle i Patrick Modiano (Premi Nobel de Literatura 2014)Actors: Pierre Blaise i Aurore ClémentMúsica: Django ReinhardtAny: 1974Durada: 138 minutsVO en castellà

Sinopsi: La història tracta d’un jove francès a la França de la Segona Guerra Mundial que esdevé confi dent dels nazis.

Presentació a càrrec de Antoni Cisteró, escriptor, i Carles Cortés, ponent de la Secció de Cinema.

1213

Resp

onsa

ble

s de la

pro

gra

mac

ió d

e le

s se

ccio

ns:

Art

s P

làst

ique

s:

Lluí

s U

trill

a / C

iènc

ies

i Tec

nolo

gia:

Jor

di S

erra

llong

a /

Cin

ema:

Car

les

Co

rtés

/ E

cono

mia

: Jo

sep

Mar

ia C

arre

ras

/ E

scac

s: R

amon

Cas

es

/ Es

tudi

s P

olíti

cs,

Juríd

ics

i S

ocia

ls:

Ste

fan

Rat

ing

/ Fi

loso

fi a:

Ann

a P

unso

da /

His

tòria

: Jo

an S

olé

/ Ll

engu

a i

Lite

ratu

ra:

Àle

x C

osia

ls

Concert de l’Associació Massià Carbonell

Diumenge 8, 18.30 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Recital de Ruben Ramírez, violí, Alena Tryhubkina, violoncel, i Ayako Fujiki, piano

Obres de Schubert, Rachmaninow i Fujiki

Preu entrada: 5 € (estudiants: 2,5 €)Socis de l’Ateneu: gratuït.

Organitza: Associació Massià Carbonell, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

MÚSICA

Els llibres dels nostres socis

Dimarts 10, 19 h, sala Sagarra

Presentació del llibre Reina Virgen. El liderazgo femenino al descubierto,

de Juan MalaretLa presentació serà a càrrec, a més de

l’autor, de Carmen García-Ribas, periodista i professora de la UPF, i Pilar Blasco,

advocada i vocal de la Junta Directiva.

Dijous 12, 19 h, sala Sagarra

Presentació del llibre Segona volta, tercer cel, de Coia CabréLa presentació serà a càrrec de Frederic Rau-rell, teòleg; Lluís Pagès, editor, i Eladi Crehuet, notari.

1415

Dimarts 17, 19 h, sala Verdaguer

Presentació del llibre Hi ha una nova política?,

de Gonçal Mayos, Joan Morro, Marta Doltra, Xavier Filella, David

Galcerà, Ricard Gómez, Albert Llorca, Luis Roca i Joan Subirats La presentació del llibre serà a càrrec dels

autors.

Dimecres 18, 19 h, sala Sagarra

Presentació del llibre Forat, de Laura López Granell La presentació del poemari serà a càrrec, a més de l’autora, de Matilde Martínez, editora de Godall Edicions; del poeta Martí Noy; i de Jordi Muñoz, director de l’Escola d’Escriptura.

Presentació organitzada per l’Escola d’Escriptura.

Gent gran, gran gentDilluns 2, de 19 a 21 h, sala de JuntesLa relació d’avis i néts Coordinador: Fèlix Pujol.Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Tertúlia Espai Ateneu(dinar-tertúlia)Dimarts 3, de 14 a 16 h, sala Pompeu Fabra L’antic hospital de la Santa Creu i Sant Pau: el batec d’una ciutat a principis del segle XX a través de “L’hospital dels pobres” A càrrec de Tània Juste, historiadora i escriptora.

Dimarts 10, de 14 a 16 h, Hotel Rívoli (La Rambla, 128) Tema LliureDimarts 17, de 14 a 16 h, Hotel Rívoli (La Rambla, 128) Societat civil i compromís: la Plataforma Volem - Sobiranistes d’EsquerresA càrrec d’Agustí Colomines, professor titular d’Història Contemporània de la UB.Dimarts 24, de 14 a 16 h, Hotel Rívoli (La Rambla, 128) Constitucions de Catalunya, estructura jurídica del país del segle XIII al segle XVIIIA càrrec de Roser Ràfols, advocada.Coordinadora: Mina Pedrós.Inscripció a: [email protected] Tel. 639 12 94 38.

TE

RT

ÚL

IES Les places són limitades.

Els socis de l’Ateneu Barcelonès tenen prioritat a l’hora de participar-hi.

No es permet l’entrada a les tertúlies que demanen confi rmació d’assistència si aquesta no s’ha realitzat.

Aforament limitat

1617

Tertúlia d’arquitecturaArquitectura, Modernisme, urbanisme català i universalDimarts 17, de 19 a 21 h, aula 511Gaudí, un arquitecte fracassat?La Sagrada Família “no cau” (6a part)Coordinador: José-Luis Niño. [email protected]. 93 417 85 98.

El debat nacionalDiàlegs sobre el passat, el present i el futur de CatalunyaDimarts 3, de 19 a 21 h, sala Pompeu FabraAtur, pensions i corrupció en una Catalunya independentA càrrec de Jordi Millà i Sànchez, secretari de programació del Centre Català de Negocis.Dimarts 17, de 19 a 21 h, sala Pompeu FabraTindrem llei electoral algun diaCoordinadors: Carme Adzerias i Jordi Papell.

Cruïlla de Debat(dinar-tertúlia)Tots els dimecres, de 14 a 16 h, a la sala Pompeu Fabra Tertúlia integrada per un grup que viu i fomenta la catalanitat sense límits. Coordinadors: Pilar Blasco i Enric Cirici.Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: [email protected] o [email protected]

Tertúlia BorrallerasSala Pompeu Fabra, de 16 a 18.30 hDijous 5: L’arquitectura templera a la Corona d’Aragó, a càrrec de Joan Fuguet Sans, historiador i professor de l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Catalunya.Dijous 12: Tema lliureDijous 19: En defensa de la defensa. La por i els perills com a causants, a càrrec de Francesc Xavier Altarriba, doctor en Neurociència i Sociologia.Dijous 26: Tema lliureCoordinadors: Bernat Castany i Eduard Moreno.

Tertúlia d’EconomiaDilluns 9, de 14 a 16 h, Hotel Rívoli (La Rambla, 128)Turisme i desenvolupament econòmic: pros i contresA càrrec de Josep Ros Santasusana, professor d’Economia d’Empresa a la UAB i director de la consultora ROS Development & Planning S.L.Coordinador: Josep Maria Carreras.Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Tertúlia Club de diàlegDimarts 10, de 16 a 18 h, aula 511Necessitem més seguretat o més llibertat?Coordinador: Gonçal Mayos.Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: [email protected]

Tertúlia de rabiosa actualitat política TRAP#9Dimarts 10, de 19.30 a 21.30 h, aula 511Mobilitat verda http://www.ngvaeurope.eu/downloads/Events_brochures/NGV_2015_inzerceEN_web.pdf Coordinador: Stefan Rating.Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: [email protected] trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Tertúlia Amics de la ciutatDijous 12, de 19.30 a 21 h, sala Pompeu FabraFrancesc Manunta (1928- 1995): referent de catalanitat a l’AlguerA càrrec d’Àlex Susanna, director de l’Institut Ramon Llull; Andreu Bosch, professor de la UB i fi lòleg, i Joan Gala, periodista.Coordinador: Joaquim Arenas.Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

> Tertúlies

1819

Ètica i poesiaDivendres 13, de 19 a 21 h, sala Pompeu FabraPoesia meditativaAmb Cristina Berroy Coordinador: Guillem Vallejo.

Fènix Ateneu – III EtapaDimarts 17, de 19.30 a 21.30 h, aula 302Tertúlia per construir i decidir entre tots com volem que sigui l’Ateneu. Què ens falta, què sobre, què desitjaríem, què cal canviar, com ens agradaria que fos...Coordinador: Joan A. Romaguera i Jordani.Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: [email protected]

Tertúlia Esports i Ateneu(dinar-tertúlia)Dilluns 23, de 14 a 16 h, sala Pompeu FabraL’atletisme com a vocacióA càrrec de María Vasco, atleta especialista en proves de marxa, medalla de bronze als Jocs Olímpics de Sydney (2000) i primera atleta espanyola en aconseguir una medalla olímpica.Coordinador: Miquel Àngel Barrabia i Xavier Bachs.Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Nova Societat del ConeixementDijous 26, de 18.30 a 20.30 h, sala de JuntesLes noves formes de treballar a la Societat del ConeixementA càrrec de Maite Moreno Bosch, directora de Monday happy monday, especialista en el futur del treball.Coordinador: Ricard Faura i Homedes.Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: [email protected]

Prosa catalana contemporània. Club de lectura

Dissabte 7, de 18 a 20 h, aula 503

Estremida memòria (1997), de Jesús Moncada

Coordinadors: Jordi Arraut i Laura Rodríguez de Rozas.

Tertúlia del TR3SC Club Català de Cultura

Dimecres 11, de 19 a 21 h, sala Pompeu Fabra

Tot sobre Mercè Rodoreda, a càrrec de Maria Bohigas, de l’editorial Club editor

Organitza: Club TR3SC (Club Català de Cultura), amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Clubs de lectura i seminarisTertúlia Economia i literaturaDivendres 27, de 19.30 a 21.30 h, sala VerdaguerAforismes, proverbis i refranys econòmics a la literaturaA càrrec de Manuel Baratech, editor i autor del llibre Mi selección de Anécdotas, aforismos, citas y frases célebres, i Joaquim Perramon, economista.Coordinador: Joaquim Perramon.Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

202021

AB Llibre FòrumDe nou, narrativa

Diumenge 15, de 18 a 20 h, aula 402

El salconduit (1931), de Boris Pasternak

Coordinadora: Mariàngela Cerdà.

Seminari de lectura d’assaig contemporani

Dimecres 11, de 10.30 a 12.30 h, aula 511

El capital al segle XXI, de Thomas Piketty

Coordinador: Bernat Castany. Participació oberta, prèvia inscripció a: [email protected]

Grup d’Estudis Spinozians

Divendres 20, de 18 a 20 h, aula 305

Seminari dedicat a l’estudi del pensament fi losòfi c, teològic i polític de Spinoza amb especial atenció a la lectura, interpretació i comentari de la seva principal obra Ethica ordine geometrico demonstrata (1677).

Coordinador: José Manuel Moro.

Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: [email protected]

Clubs de lectura i seminaris

So

rtid

es c

ult

ura

ls Visita a la pedrera romana del Mèdol i calçotada

Coordinació: Mina Pedrós. Tertúlia Espai Ateneu.Inscripció a: [email protected] Tel. 639 12 94 38. Places limitades.

El Mèdol és la principal pedrera romana de Catalunya, declarada Patrimoni de la Humanitat, recentment rehabilitada per Abertis, que ens acollirà i serà el nostre amfi trió. Després de la projecció al centre d’interpretació, on es mostra el procés d’extracció de la pedra fi ns al seu ús en monuments com les muralles, l’amfi teatre i el circ (dels segles I i II dC), s’iniciarà el recorregut del clot i l’antiga zona d’extracció de pedra.

Calçotada al tradicional restaurant Casa Fèlix, a Valls.

A la tarda visitarem les caves Jané Ventura, al Mas Vilella de La Bisbal del Penedès, una masia del segle XV en un entorn mediterrani privilegiat d’11 ha de vinyes, on predomina la preservació dels valors paisatgístics vinculats a la pedra seca, l’antiquíssima tècnica de construcció de barraques, arneres i marges.

Dissabte 21, sortida amb autocar, a les 9 h de la plaça de Catalunya (davant del Banc d’Espanya), i a les 9.15 h de la plaça de Francesc Macià (davant de l’antic Sandor)

2223

AG

EN

DA

Redescobreix l’AteneuDissabte 14 i diumenge 22, a les 12 h, entrada de carruatges

L’Ateneu Barcelonès, amb 150 anys d’història, organitza visites culturals a la seva seu, el Palau Savassona. Us proposem un recorregut per descobrir tots els espais emblemàtics de l’entitat, sense oblidar els principals episodis històrics que s’han viscut en aquesta institució.

Preu de la visita: 4 € (gratuït per als socis de l’Ateneu).

Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Programa imprès amb el patrocini de: Dipòsit legal: B-40140-2011Disseny: La Page Original Estudi amb sistema de gestió ambiental certificat EMAS

Portada del mes: detall del sostre de la Biblioteca de l’Ateneu.

CA

LE

ND

AR

I D

’AC

TIV

ITA

TS

FE

BR

ER

20

15 Diumenge 1

Campionat d’Escacs de CatalunyaAula 306, 9 h pàg. 7

Dilluns 2Gent gran, gran gentLa relació d’avis i nétsSala de Juntes, 19 h pàg. 16

Dimarts 3Tertúlia Espai AteneuL’antic hospital de la Santa Creu i Sant Pau: el batec d’una ciutat a principis del segle XX a través de “L’hospital dels pobres”Tània JusteSala Pompeu Fabra , 14 h pàg. 16

Cicle “Ciència i Societat”La ciència és divertida o ens ha de seduir? Pere ViladotSala Verdaguer, 19 h pàg. 11

El debat nacionalAtur, pensions i corrupció en una Catalunya independent Jordi Millà i SànchezSala Pompeu Fabra, 19 h pàg. 17

Dimecres 4Cruïlla de DebatSala Pompeu Fabra, 14 h pàg. 17

Presentació de la programació de la Secció d’Arts PlàstiquesSala Sagarra, 19 h pàg. 12

Dijous 5

Tertúlia BorrallerasL’arquitectura templera a la Corona d’AragóJoan Fuguet SansSala Pompeu Fabra, 16 h pàg. 18

L’impacte de la Primera Guerra Mundial sobre la indústria tèxtil catalanaEsteve DeuSala Verdaguer, 19 h pàg. 8

Divendres 6Festes de Santa Eulàlia 4a edició Llum BCNXarxa de llumJardí de l’Ateneu, 18.30 h pàg. 5

Dissabte 7Prosa catalana contemporània. Club de lecturaEstremida memòria (1997), de Jesús Moncada Aula 503, 18 h pàg. 20

Festes de Santa Eulàlia 4a edició Llum BCNXarxa de llumJardí de l’Ateneu, 18.30 h pàg. 5

Diumenge 8Concert de l’Associació Massià CarbonellRuben Ramírez, Alena Tryhubkina, Ayako FujikiSala d’actes Oriol Bohigas, 18.30 h pàg. 13

Festes de Santa Eulàlia 4a edició Llum BCNXarxa de llumJardí de l’Ateneu, 18.30 h pàg. 5

Dilluns 9Tertúlia d’EconomiaTurisme i desenvolupament econòmic: pros i contresJosep Ros SantasusanaHotel Rívoli, 14 h pàg. 18

Cicle “El país que farem”Viabilitat econòmica i model de futurMarta Espasa, Miquel Puig, Patrícia GabanchoSala d’actes Oriol Bohigas, 19 h pàg. 3

Dimarts 10Tertúlia Espai AteneuTema LliureHotel Rívoli, de 14 a 16 h pàg. 16

Tertúlia Club de diàlegNecessitem més seguretat o més llibertat?Aula 511, 16 h pàg. 18

Tertúlia de rabiosa actualitat política TRAP#9Mobilitat verda Aula 511, 19.30 h pàg. 18

Cicle “Barcelona”Barcelona: capitalitat, equitat, identitat (Persones, Oportunitats, Projectes)Antoni VivesSala d’actes Oriol Bohigas, 19 h pàg. 2

Presentació del llibre Reina Virgen. El liderazgo femenino al descubierto, de Juan MalaretCarmen García-Ribas, Juan Malaret, Pilar BlascoSala Sagarra, 19 h pàg. 14

Dimecres 11Seminari de lectura d’assaig contemporaniEl capital al segle XXI, de Thomas PikettyAula 511, 10.30 h pàg. 21

Cruïlla de DebatSala Pompeu Fabra, de 14 h pàg. 17

Tertúlia del TR3SCClub Català de CulturaTot sobre Mercè Rodoreda, a càrrec de Maria Bohigas, de l’editorial Club editorSala Pompeu Fabra, 19 h pàg. 20

Dijous 12Tertúlia BorrallerasTema lliure Sala Pompeu Fabra, 16 h pàg. 18

La metamorfosi del carlisme català i l’alternativa federal delcarlisme a EspanyaManuel Martorell, Beatriz Pinilla Pérez, Ramón Massó Tarruella, Javier Lubelza RocaSala Verdaguer, 19 h pàg. 8

Presentació del llibre Segona volta, tercer cel, de Coia CabréFrederic Raurell, Lluís Pagès, Eladi CrehuetSala Sagarra, 19 h pàg. 14

Tertúlia Amics de la ciutatFrancesc Manunta (1928- 1995): referent de catalanitat a l’Alguer Àlex Susanna, Andreu Bosch, Joan GalaSala Pompeu Fabra, 19.30 h pàg. 18

Divendres 13Ètica i poesiaPoesia meditativaCristina BerroySala Pompeu Fabra, 19 h pàg. 19

Dissabte 14Cicle “Liceu Maragall”Ètica, política i risc en la societat postindustrialAntoni Saragossa, Joan Morro Sala Sagarra, 11 h pàg. 6

Redescobreix l’AteneuEntrada de carruatges, 12 h pàg. 23

Diumenge 15B Llibre FòrumDe nou, narrativaEl salconduit (1931), de Boris PasternakAula 402, 18 h pàg. 21

Dilluns 16Atles Toponímic de la Catalunya NordJoan Becat, Joan TortSala Verdaguer, 19 h pàg. 10

Dimarts 17Tertúlia Espai AteneuSocietat civil i compromís: la Plataforma Volem - Sobiranistes d’EsquerresAgustí ColominesHotel Rívoli, 14 h pàg. 16

Lacombe LucienAntoni Cisteró, Carles CortésSala d’actes Oriol Bohigas, 19 h pàg. 13

Caracterització genètica de línies genealògiquesJordi Mestres, Armand de FluviàSala Sagarra, 19 h pàg. 11

Presentació del llibre Hi ha una nova política?, de Gonçal Mayos, Joan Morro, Marta Doltra, Xavier Filella, David Galcerà, Ricard Gómez, Albert Llorca, Luis Roca i Joan Subirats Sala Verdaguer, 19 h pàg. 15

El debat nacionalTindrem llei electoral algun dia? Sala Pompeu Fabra, 19 h pàg. 17

Tertúlia d’arquitecturaGaudí, un arquitecte fracassat? La Sagrada Família “no cau” (6a part)Aula 511, 19 h pàg. 17

Fènix Ateneu – III EtapaAula 302, 19.30 h pàg. 19

Dimecres 18Cruïlla de DebatSala Pompeu Fabra, de 14 h pàg. 17

Les raons de la desconstrucció Miguel MoreySala d’actes Oriol Bohigas, 19 h pàg. 6

Cicle “Alternatives a l’actual sistema econòmic”Economia civil, una economia del bé comú.L’economia com si la persona tingués importànciaPere GuinjoanSala Verdaguer, 19 h pàg. 9

Presentació del llibre Forat, de Laura López Granell Matilde Martínez, Martí Noy, Jordi MuñozSala Sagarra, 19 h pàg. 15

Dijous 19Tertúlia BorrallerasEn defensa de la defensa. La por i els perills com a causants Francesc Xavier AltarribaSala Pompeu Fabra, 16 h pàg. 18

Les Arts Plàstiques, entre l’ahir i el nostre demàVicenç Altaió, Lluís UtrillaSala Verdaguer, 19 h pàg. 12

Divendres 20Grup d’Estudis SpinoziansAula 305, 18 h pàg. 21

Dissabte 21A Campionat d’Escacs de CatalunyaAula 306, 9 h pàg. 7

Visita a la pedrera romana del Mèdol i calçotadaPlaça de Catalunya, 9 h pàg. 22

Diumenge 22Redescobreix l’AteneuEntrada de carruatges, 12 h pàg. 23

Dilluns 23Tertúlia Esports i AteneuL’atletisme com a vocacióMaría Vasco Sala Pompeu Fabra, 14 h pàg. 19

Dimarts 24Tertúlia Espai AteneuConstitucions de Catalunya, estructura jurídica del país del segle XIII al segle XVIIIRoser RàfolsHotel Rívoli, 14 h pàg. 16

NOU: Cicle “Barcelona”Competitivitat i dimensió metropolitanaJordi Martí Grau, Enric Llarch, Mercè IbarzSala d’actes Oriol Bohigas, 19 h pàg. 2

Dimecres 25Cruïlla de DebatSala Pompeu Fabra, de 14 h pàg. 17

Cicle “Debat de guàrdia”Temps d’EleccionsJoaquim Coll, Agustí Colomines, Albert BalanzàSala d’actes Oriol Bohigas, 19 h pàg. 5

Dijous 26Tertúlia BorrallerasTema lliureSala Pompeu Fabra, 16 h pàg. 18

Nova Societat del ConeixementLes noves formes de treballar a la Societat del ConeixementMaite Moreno BoschSala de Juntes, 18.30 h pàg. 19

Cicle “Dijous europeus”Debat sobre la Presidència Italiana de la Unió EuropeaStefano Nicoletti, Stefan RatingSala d’actes Oriol Bohigas, 19 h pàg. 7

Divendres 27Tertúlia Economia i literaturaAforismes, proverbis i refranys econòmics a la literaturaManuel Baratech, Joaquim PerramonSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 20

Troba’ns a:

Ateneu BarcelonèsCarrer de la Canuda, 6. 08002 BarcelonaCentraleta: 93 343 61 21Fax: 93 317 15 25

Biblioteca: 93 343 61 20

Escola d’Escriptura: 93 317 49 08

[email protected]

AMICS ATENEU BARCELONÈS INSTITUCIONS COL·LABORADORES Activitats obertesAforament limitat

En actes de molta afl uència l’acomodació es farà per rigorós ordre d’arribada; no es permetrà la reserva de seients.