Programa d'activitats (Juny 2016)

4
Troba’ns a: Ateneu Barcelonès Carrer de la Canuda, 6. 08002 Barcelona Centraleta: 93 343 61 21 Biblioteca: 93 343 61 20 Escola d’Escriptura: 93 317 49 08 [email protected] www.ateneubcn.org INSTITUCIONS COL·LABORADORES Activitats obertes Aforament limitat En actes de molta afluència l’acomodació es farà per rigorós ordre d’arribada; no es permetrà la reserva de seients. Més informació: www.ateneubcn.org AMICS ATENEU BARCELONÈS Programa imprès amb el patrocini de: Dipòsit legal: B-40140-2011 Disseny: LAPAGEORIGINAL.COM Viatge cultural a la Regió de Valclusa Del dilluns 3 al divendres 7 d’octubre Tancament d’inscripcions: 15 de juny Més informació a www.ateneubcn.cat i Administració. Cicle “El malestar de les lletres?” Dilluns 13, 19 h, sala Verdaguer Els circuits internacionals de la literatura catalana Jaume Subirana, escriptor, i Àlex Susanna, escriptor. Modera: Patrícia Gabancho, vicepresidenta primera de l’Ateneu Barcelonès. Cicle “Ahir és avui: els clàssics ens interpel·len” Dimecres 15, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas El papa Francesc i el lideratge en valors. A l’entorn del Blanquerna, de Ramon Llull Joan Santanach, professor de Filologia Catalana (UB) i comissari de l’Any Llull 2016, i Àngel Castiñeira, professor de Ciències Socials (ESADE). Modera: Bernat Dedéu, filòsof. Organitza: Fundació Carulla i Ateneu Barcelonès. Divendres 3, de 16 a 21 h Dia de l’Associacionisme Cultural Jornada de portes obertes amb motiu del Dia de l’Associacionisme Cultural Sala Verdaguer, 19 h Performance Qu’homme / Wie ein Wie, de Beat Christen & Muma Beat Christen, poeta suís, escriu en dues llengües alhora textos que es qüestionen entre si. Muma Soler, artista català afincat a Lausana, hi introdueix un tercer llenguatge amb la projecció d’imatges plàstiques. És una experiència sensitiva protagonitzada per dos grans comunicadors que obren horitzons insospitats. JUNY 2016 Revetlla literària Dimecres 22, 20 h, sala d’actes Oriol Bohigas Proclamació de l’obra guanyadora del XLV Premi Crexells Presentació a càrrec de Toni Puntí, periodista de TV3. Lectura de fragments de les obres finalistes a càrrec de l’actor Oriol Genís. Actuació musical en directe i degustació de la coca Crexells. Places limitades. Més informació: Blog del Crexells: http://crexells.ateneubcn.org Blog Llegeix B@rcelona: http://www.llegeixbarcelona.net Participeu i voteu: del 15 de maig al 15 de juny podeu votar per escollir quina serà la novel·la guanyadora del Crexells. Amb la col·laboració de Biblioteques Públiques de Catalunya i Biblioteques de Barcelona.

description

 

Transcript of Programa d'activitats (Juny 2016)

Page 1: Programa d'activitats (Juny 2016)

Troba’ns a:

Ateneu BarcelonèsCarrer de la Canuda, 6. 08002 BarcelonaCentraleta: 93 343 61 21

Biblioteca: 93 343 61 20

Escola d’Escriptura: 93 317 49 08

[email protected]

INSTITUCIONS COL·LABORADORES

Activitats obertesAforament limitat

En actes de molta afl uència l’acomodació es farà per rigorós ordre d’arribada; no es permetrà la reserva de seients.

Més informació: www.ateneubcn.org

AMICS ATENEU BARCELONÈS

Programa imprès amb el patrocini de:

Dipòsit legal: B-40140-2011 Disseny: LAPAGEORIGINAL.COM

Viatge cultural a la Regió de ValclusaDel dilluns 3 al divendres 7 d’octubre

Tancament d’inscripcions: 15 de junyMés informació a www.ateneubcn.cat i Administració.

Cicle “El malestar de les lletres?”Dilluns 13, 19 h, sala Verdaguer

Els circuits internacionals de la literatura catalana Jaume Subirana, escriptor, i Àlex Susanna, escriptor.

Modera: Patrícia Gabancho, vicepresidenta primera de l’Ateneu Barcelonès.

Cicle “Ahir és avui: els clàssics ens interpel·len”Dimecres 15, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

El papa Francesc i el lideratge en valors. A l’entorn del Blanquerna, de Ramon LlullJoan Santanach, professor de Filologia Catalana (UB) i comissari de l’Any Llull 2016, i Àngel Castiñeira, professor de Ciències Socials (ESADE).

Modera: Bernat Dedéu, fi lòsof.

Organitza: Fundació Carulla i Ateneu Barcelonès.

Divendres 3, de 16 a 21 h

Dia de l’Associacionisme CulturalJornada de portes obertes amb motiu del Dia de l’Associacionisme Cultural

Sala Verdaguer, 19 h

Performance Qu’homme / Wie ein Wie, de Beat Christen & MumaBeat Christen, poeta suís, escriu en dues llengües alhora textos que es qüestionen entre si. Muma Soler, artista català afi ncat a Lausana, hi introdueix un tercer llenguatge amb la projecció d’imatges plàstiques. És una experiència sensitiva protagonitzada per dos grans comunicadors que obren horitzons insospitats.

JUN

Y2016

Revetlla literària Dimecres 22, 20 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Proclamació de l’obra guanyadora del XLV Premi CrexellsPresentació a càrrec de Toni Puntí, periodista de TV3.

Lectura de fragments de les obres fi nalistes a càrrec de l’actor Oriol Genís.

Actuació musical en directe i degustació de la coca Crexells.

Places limitades.

Més informació:Blog del Crexells: http://crexells.ateneubcn.orgBlog Llegeix B@rcelona: http://www.llegeixbarcelona.net

Participeu i voteu: del 15 de maig al 15 de juny podeu votar per escollir quina serà la novel·la guanyadora del Crexells.

Amb la col·laboració de Biblioteques Públiques de Catalunya i Biblioteques de Barcelona.

Page 2: Programa d'activitats (Juny 2016)

/FILOSOFIA Dimarts 14, 19 h, sala Sagarra

Alexandre Deulofeu. La matemàtica en les onades de la història Alexandre Deulofeu (1903-1978) elaborà una teoria matemàtica de la història, que darrerament s’està recuperant, en la tradició més heterodoxa del pensament català.

Max Pérez Muñoz, fi lòsof.

Presenta: Ramon Alcoberro, professor de Filosofi a (UdG).

Cicle “Liceu Maragall. Crisi i futur incert”

Dissabte 18, 11 h, sala Verdaguer

Crisi i futur incert segons la nova esquerra i Renda Bàsica Universal: repartir el treball o empoderar? Xavier Pedrol, professor de Filosofi a del Dret (UB), i Rafael Granero, member de GIRCHE.

/ECONOMIA

Cicle “Corrupció”

Dimecres 8, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Projecció The Big Short (La gran aposta)Director: Adam McKay

EUA, 2015

Duració: 123 min, VOSE

Repartiment: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt.

Adaptació del libre La gran aposta, de Michael Lewis, que refl exiona sobre la fallida del sector immobiliari nord-americà que originà la crisi econòmica.

Dimarts 21, 19 hores, Sala Verdaguer

L’Ofi cina Antifrau: hi ha algú a l’altre costat?Tenim al nostre país prou eines per fer front a la corrupció? És el codi penal l’única resposta? Com podem lluitar contra la impunitat? Quin paper hi juga l’Ofi cina Antifrau de Catalunya (OAC)? Amb aquestes i altres preguntes mirarem d’entomar un problema complex, analitzar quins esforços es fan per controlar la corrupció i com s’hi pot lluitar des d’un enfocament preventiu.

Lourdes Parramon i Bregolat, advocada i cap de Relacions Institucionals, Visibilitat i Participació de l’OAC.

Dilluns 20, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Crisi econòmica i salutLa profunda recessió provocada per les polítiques d’austeritat i d’ajust fi scal han provocat fortes retallades de despesa pública en sanitat. Per això ens hem de preguntar: quin ha estat l’impacte de la crisi en la salut? Com ha afectat en l’augment de les desigualtats? Com ha incidit en els determinants socials de la salut?

Beatriz González López-Valcárcel, presidenta de la Sociedad Española de Sanidad Pública y Administración Sanitaria (SESPAS) i catedràtica de Mètodes Quantitatius en Economia de la Universitat de las Palmas de Gran Canaria, i Joan Benach, professor de Salut Pública i Laboral al Departament de Ciències Polítiques i Socials (UPF).

Moderador: Josep Carles Rius, president de la Fundació Periodisme Plural.

Organitza: Associació d’Amics UAB, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Vegeu també la tertúlia d’Economia.

/ARTS VISUALS

Diumenge 5, de 11.30 a 13.30 h, jardí

Apunts al naturalSessió d’apunts al natural al jardí de l’Ateneu Barcelonès. Comptarem amb tres models que posaran al jardí per ser pintats i dibuixats al llarg de la sessió.

Acte organitzat amb el Cercle Artístic de Sant Lluc.

Festival LOOP BARCELONA

De l’1 al 5, de 18 a 21 h, entrada de carruatges

Projecció Reclamar el eco, de Marco Godoy5’25”, 2012

En aquest treball, les consignes que es canten a les manifestacions a Espanya s’han adaptat en una peça musical, utilitzant les partitures del compositor Henry Purcell.

Organitza: Festival LOOP BARCELONA, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Cicle “Art a Catalunya, segona meitat s. XX”

Dimarts 7, 18.30 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Més enllà de Dau al Set: marginals i canònics Aquesta taula planteja una aproximació crítica a l’art dels anys cinquanta i seixanta a Catalunya, explorant aquells autors i pràctiques insufi cientment atesos fi ns ara.

Pilar Bonet, crítica d’art i curadora d’exposicions; Ainize González, doctora en Història de l’Art i Musicologia (UAB); Joan Minguet, professor del Departament d’Art i Musicologia (UAB), i Martí Peran, professor de Teoria de l’Art (UB).

Organitza: Museu Nacional d’Art de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Dimarts 14, 19 h, sala Verdaguer

Piramidón, Centre d’Art Contemporani, 25 anys Una aventura artística d’Isidre Bohigas que ja té 25 anys: 16 estudis per artistes residents, exposicions individuals i col·lectives, catàlegs i publicacions. Va iniciar una manera de treballar per les arts visuals que ara anomenem “fàbriques de creació”.

Jordi Bohigas, director de Piramidón, i Mercè Vila, coordinadora de Piramidón.

Cicle “Amb ulls de dona (2)”

Dilluns 27, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Entrevista a Colita, fotògrafaRosa Gil, periodista i directora del programa Wonderland (Ràdio 4).

Presenta: M. Àngels Cabré, escriptora i directora de l’Observatori Cultural de Gènere.

Organitza: Observatori Cultural de Gènere (OCG), amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Patrocina: Ajuntament de Barcelona, Institut Català de les Dones i Institució de les Lletres Catalanes.

/HISTÒRIA

Dimecres 1, 19 h, sala Verdaguer

“A Terrible Beauty”: la revolta irlandesa de 1916Enguany s’escau el centenari de la Revolta de Pasqua, que va tenir lloc a Dublín el 1916. Un miler d’irlandesos van desafi ar l’Imperi Britànic. La República Irlandesa va resistir només sis dies, però sis anys després es va fundar un nou estat a Europa. W. B. Yeats va qualifi car la revolta d’“una bellesa terrible”.

Frank MacGabhann, advocat i periodista.

(Conferència en castellà).

Cicle “Grups i classes socials a Catalunya”

Dilluns 6, 19 h, sala Verdaguer

La burgesia empresarial catalana (segles XIX i XX)Àngels Solà Parera, historiadora.

/CIÈNCIES I TECNOLOGIADijous 2, 19 h, sala Verdaguer

Llibres i ciència a la Biblioteca de l’Ateneu BarcelonèsLa Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès és la guardiana d’un bon ventall de llibres de ciència; molts d’ells són volums històrics de gran valor. Parlarem d’ells però també del que s’està fent per conservar-los i restaurar-los.

Santiago Riera i Tuèbols, historiador de la ciència, i Lluís Vicente, director de la Biblioteca i de l’Arxiu Històric de l’Ateneu.

Presenta: Jordi Serrallonga, ponent de la Secció.

Vegeu també la tertúlia Ciència, Tecnologia i Coneixement.

/ESTUDIS POLÍTICS, JURÍDICS I SOCIALSDijous 2, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

El model de participació ciutadana en la Constitució republicanaEl grup Constituïm va entregar l´11 de maig al Parlament un projecte de Constitució republicana, resultant dels tres projectes inicials de constitució liderats pel jutge Santi Vidal. Tractarem els principals continguts de la Constitució, especialment els relacionats amb el model de participació ciutadana.

Eduard Vinyamata, confl ictòleg; Sebastià Sardiner, jurista; Joan Baptista Fonollosa, enginyer, i Santiago Vilanova, periodista.

Organitza: Grup Constituïm, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Cicle “Com es governa [a] Amèrica”(4)

Dimarts 14, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Tribuna general dempeus: els votantsHavent dedicat tres actes a diferents aspectes del més gran espectacle polític del món, parlem ara de com el viuen els seus destinataris: l’electorat, només la meitat del qual anirà a votar el proper president dels EUA.

Antoni Bassas, periodista del diari ARA; Liz Castro, autora i presidenta del comitè internacional de l’ANC, i Bernat Dedéu, fi lòsof.

Cicle “Dijous Europeus”

Dijous 30, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Hem seguit Aziz?Fa tres anys vam dedicar un Dijous Europeu a debatre la sentència que sotragaria la Llei Hipotecària (STJUE C 415/11). Ara debatrem sobre què se n’ha fet d’aquella runa legal.

Lídia Arnau, professora de Dret Civil (UB); Pau Llonch, PAH, i Guillem Soler, jutge.

Presentador: Stefan Rating, ponent de la Secció.

Vegeu també la tertúlia Rabiosa actualitat política.

Responsables de la programació de les seccions: Arts Visuals: Lluís Utrilla / Ciències i Tecnologia: Jordi Serrallonga / Cinema: Carles Cortés / Ecologia i Recursos Naturals: Santiago Vilanova / Economia: Josep Maria Carreras / Escacs: Ramon Cases / Estudis Polítics, Jurídics i Socials: Stefan Rating / Filosofi a: Anna Punsoda / Història: Joan Solé / Llengua i Literatura: Àlex Cosials / Música: Martí Marimon

/LLENGUA I LITERATURADilluns 6, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Verdaguer, el geni convuls i desconegutUna biografi a de divulgació escrita a quatre mans, amb documentació inèdita, que projecta llum sobre una fi gura tan estimada com mal compresa: el millor poeta català del XIX.

Núria Candela recitarà textos de Verdaguer.

Narcís Garolera, professor emèrit de Filologia Catalana (UPF), i Marta Pessarrodona, escriptora.

Cicle “Heroïnes de fi cció”

Dijous 16, 19 h, sala Verdaguer

Sara, Rut i Ester. Les dones de la BíbliaSara, Rut i Ester no són ben bé heroïnes de fi cció, però sí personatges literaris extraordinaris, protagonistes d’algunes de les històries més sig-nifi catives i exemplars de la Bíblia. Com els grans personatges de la literatura, han esdevingut també mites.

Vicenç Villatoro, escriptor.

Dimarts 21, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

BloomsdayCelebrem per primer cop el Bloomsday, i us convidem a reviure els esdeveniments de la novel·la Ulisses, de James Joyce.

Espectacle Songs of Joyce, de Sinead Murphy i Darina Gallagher.

Organitzen: Culturelreland i l’ambaixada d’Irlanda, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

/ECOLOGIA I RECURSOS NATURALS Dimecres 8, 19 h, sala Verdaguer

Grans passius ambientals d’empreses: Ercros a Flix i les mines de potassa del Bages Santiago Gorostiza, ambientòleg (Universitat de Coïmbra); Marta Pujadas, ambientòloga de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (UAB), i Joan Martínez Alier, catedràtic d’Eco-nomia i Història Econòmica (UAB).

Presenta: Santiago Vilanova, ponent de la Secció.

Dimarts 28, 19 h, sala Verdaguer

L’Antropocè, una nova era geològicaMai abans l’ésser humà no s’havia convertit en la principal força geofísica per a modifi car la biosfera.

Robert Sala, arqueòleg.

Presenta: Santiago Vilanova, ponent de la Secció.

Page 3: Programa d'activitats (Juny 2016)

Aforament limitat. Els socis de l’Ateneu Barcelonès tenen prioritat a l’hora de participar-hi. No es permet l’entrada a les tertúlies que demanen confi rmació d’assistència si no s’ha confi rmat prèviament.

Administració: tel. 93 343 61 21

Arquitectura Dimarts 21, de 19 a 21 h, aula 503Chicago-Barcelona: urbanisme i la seva importància social, econòmica i política (5)Coordinador: José-Luis Niño.Inscripció a: [email protected]

August Puncernau Dimarts 21, de 18.30 a 20.30 h, aula 306De París a Nevada Coordinador: Jaume Josa.Inscripció a: [email protected]

BorrallerasDe 16 a 18.30 h, Sala Pompeu Fabra Dijous 2: Tema lliureDijous 9: Alternatives al fracàs del sistema educatiu: estudiants, professors, pares i partits políticsSilvestre Hernández, professor i escriptor.Dijous 16: Refl exions sobre el Tribunal Constitucional espanyol a l’Estat de dretEugeni Gay Montalvo, exdegà de l’ICAB i exvicepresident del Tribunal Constitucional.Dijous 23: Quico Sabater i la guerrilla anarquista urbanaRicard de Vargas, historiador.Dijous 30: Tema lliureCoordinadors: Bernat Castany i Eduard Moreno.

Búsula De 20 a 21.45 h, sala Pompeu FabraDijous 2: Brexit Carles Casajuana, exambaixador d’Espanya a Londres.Dijous 16: Tema lliure Coordinador: Fèlix Pujol.Inscripció a: Administració

Ciència, Tecnologia i ConeixementDijous 30, de 19 a 20.30 h, sala Pompeu FabraLa Tecnòpolis Catalana 1940-1980, formació de la Majoria SelectaJosep Maria Cortès, doctor en Sociologia, economista i professor a la UB.Coordinador: Ricard Faura (secció de Ciències i Tecnologia).Inscripció a: Administració

Club de diàlegDimarts 14, de 16 a 18 h, sala Pompeu FabraUn món sense déu ni religió és millor? Ens fa més bons, més feliços, més racionals?Coordinador: Gonçal Mayos.Inscripció a: [email protected]

Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia)Dimecres 1, 8 i 15, de 13.30 a 15.30 h, sala Pompeu Fabra Un grup que viu i fomenta la catalanitat.Coordinadors: Pilar Blasco i Enric Cirici.Inscripció a: [email protected] o [email protected]

Economia (dinar-tertúlia)Dilluns 13, de 14 a 16 h, Hotel Rívoli (La Rambla, 128)Pere Duran Farell: el compromís amb la indústria, la política i la cultura Pere A. Fàbregas, historiador, durant anys directiu de Catalana de Gas i autor de la biografi a Pere Duran Farell. Coordinador: Josep Maria Carreras (secció d’Economia).Inscripció a: Administració

El debat nacionalDe 19 a 21 h, sala Pompeu FabraDimarts 7: Últims 100 metres Quim Torra, advocat, editor i escriptor.Dimarts 21: La llengua a debatÀngels Folch, membre del grup Koiné.Coordinadors: Carme Adzerias i Jordi Papell.

El Pregó Dimecres, de 16.30 a 18 h, aula 302Grup cristià de debat.Coordinador: Joan Maluquer.Inscripció a: Administració

Els putrefactes de l’Ateneu Dijous 30, de 14 a 16 h, sala de JuntesLa correspondència creuada entre Dalí i Coromines arran de la conferència del pintor a l’Ateneu Barcelonès al 1929Vicent Santamaria de Mingo, curador del llibre Set cartes de Dalí a Pere Coromines.Coordinador: Max Arias.Inscripció a: [email protected] o a Administració

Espai Ateneu (dinar-tertúlia)Dimarts, de 14 a 16 h, Hotel Rívoli (La Rambla, 128)Dimarts 7: Per què som com somRosa Escarp, fundadora i directora de l’escola L’Espiga.Dimarts 14: Tema lliureDimarts 21: Espigolant el pensament d’Oriol BohigasPere Costa, membre de la Reial Acadèmia de Medicina.Dimarts 28: La intel·ligència emocionalTino Prat, fundador de l’Institut Wang.Coordinador: Magí Lardiés.Inscripció a: [email protected]

Estudis Colombins Dilluns 27, de 19 a 21 h, sala Pompeu FabraEls plets colombins, reivindicacions familiarsCarlos Macià Aldrich, enginyer químic i historiador.Coordinador: Joaquim ArenasInscripció a: Administració.

Ètica i poesiaDivendres 17, de 19 a 21 h, sala Pompeu FabraLa disgregació del jo i els límits de la identitat Alejandro Duque, poeta.Coordinador: Guillem Vallejo.

Fòrum de debat socialDilluns 20, de 18 a 20 h, sala Pompeu FabraCoordinadora: Rosa Domènech.

Impuls (dinar-tertúlia)Dilluns 6, de 14 a 16 h, sala de JuntesDebat sobre temes socials, culturals i polítics Coordinadors: Rosa Domènech. Inscripció: [email protected]

Rabiosa actualitat política TRAP#23Dimarts 21, de 19.30 a 21 h, aula 511Debat sobre els temes polítics més candentsCoordinador: Stefan Rating(secció d’Estudis Polítics, Jurídics i Socials).Inscripció a: [email protected] Administració.

Sota el palmerarDissabte 18, de 18 a 20 h, aula 307RússiaCoordinador: Jordi Arraut.Inscripcions a: [email protected]

Visita cultural a Llívia i el Forn solar d’OdellóDissabte 25, sortida amb autocar, a les 8 h de la plaça de Catalunya, i a les 8.15 h de la plaça de Francesc Macià (davant del Sandor).Coordinació: Magí Lardiés. Tertúlia Espai Ateneu.Inscripció a: [email protected] / Places limitades.

/Sortidesculturals

Presentacions organitzades per l’Escola d’Escriptura.

/MÚSICA Dilluns 6, 18.30 h, aula 503

Reunió de la secció de MúsicaEl gestor convoca els socis que pertanyen a aquesta secció per comentar les possibles activitats.

Cicle “5è Cicle de música catalana Joan Manén”

Divendres 3, 19.30 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Sonata di concerto Guillermo Pastrana, violoncelDaniel Blanch, piano

Dijous 16, 19.30 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Enric Granados en el centenari de la seva mort José Menor, piano

Entrada: 15 €. Socis de l’Ateneu: gratuït.

Organitza: Associació Joan Manén, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès

Cicle “Associació Massià Carbonell”

Diumenge 12, 18.30 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Concert de guitarra a càrrec d’Inmaculada Balsells i Raúl Sandín Entrada: 5 € (estudiants: 2,5 €)Socis de l’Ateneu: gratuït.

Organitza: Associació Massià Carbonell, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Cicle “Barcelona Clarinet Players”

Diumenge 19, 12 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Concert American Music Swing, latin, blues o funky són alguns dels estils que els BCP interpreten en aquest espectacle. Estàndards de tota la vida (Gershwin, Goodman, Ellington) al costat d’homenatges de nova creació (Gumí, Iturralde) doten el concert d’una frescor que agradarà a tots els públics.

Intèrprets: Manuel Martínez, Xavier Vilaplana, Martí Guasteví, Alejandro Castillo i Gustau García.

Entrada: 10 €. Socis de l’Ateneu: gratuït.

Dimarts 28, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Concert de piano a càrrec d’Arnau Brichs Ponce Concert d’una jove promesa becada per la Purcell School of Young Musicians de Londres, on iniciarà el batxillerat artístic.

Programa: J. S. Bach, J. S. Preludi i fuga vol.1 núm. 24, BWV 869, en si menor; J. Brahms, J. Quatre balades op. 10; F. Chopin, F. Balada op. 52 núm. 4, en fa menor.

Dijous 2, 19 h, sala Sagarra

Sota la mimosa, de Glòria Ribera Ramon Erra, escriptor i professor de l’Escola d’Escriptura, i Israel Clarà, director de l’editorial Òmicron.

Dimecres 8, 19 h, sala Sagarra

Leer mejor para escribir mejor, de María Antonia de MiquelLuis Magrinyà, escriptor i editor d’Alba Editorial.

/TERTÚLIES

/Els llibres

dels nostres

socis Divendres 10, 19 h, sala Verdaguer

Dol i sol, de Lluïsa Etxeberria Laura López, poeta i professora de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu; Maragda Cuscuela, artista plàstica, i Laia Claver, d’Edicions Tremendes.

Recital de poemes a càrrec de l’autora, amb la col·laboració del txistulari Garikoitz Mendizabal.

Dimecres 1, 19 h, sala Sagarra

Futuro imperfecto, de David FernándezFrancisco Marín, professor i escriptor, i Juan José Rastrollo, professor i escriptor.

Dijous 9, 19 h, sala Sagarra

Berenguer de Saltells. Matar per la dignitat (1350), de Miquel SánchezJosep Fernández Trabal i Robert Àlvarez Masalias.

Recital del Grup “7 de Cors”, i música de Joan Isern Cos.

Page 4: Programa d'activitats (Juny 2016)

JUNY 2016 / CALENDARI D’ACTIVITATSDimecres 1Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia)

Sala Pompeu Fabra, 13.30 h

El pregó Aula 302, 16.30 h

Festival LOOPReclamar el eco

Entrada de carruatges de 18 a 21 h

“A terrible beauty”: la revolta irlandesa de 1916

Sala Verdaguer, 19 h

Futuro imperfecto, David Fernández

Sala Sagarra, 19 h

Dijous 2

Borralleras Sala Pompeu Fabra, 16 h

Festival LOOPReclamar el eco

Entrada de carruatges de 18 a 21 h

El model de participació ciutadana en la Constitució republicana

Sala d’actes Oriol Bohigas, 19 h

Llibres i ciència a la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès

Sala Verdaguer, 19 h

Sota la mimosa, de Glòria Ribera

Sala Sagarra, 19 h

BúsulaBrexit

Sala Pompeu Fabra, 20 h

Divendres 3Dia de l’Associacionisme CulturalJornada de portes obertes Jardí, de 16 a 21 h

Seminari NietzscheEl naixement de la tragèdia a partir de l’esperit de la música (1871)

Sala Pompeu Fabra, 17 h

Festival LOOPReclamar el eco

Entrada de carruatges de 18 a 21 h

Dia de l’Associacionisme CulturalPerformance Qu’homme / Wie ein Wie, de Beat Christen & MumaSala Verdaguer, 19 h

Cicle “5è Cicle de música catalana Joan Manén”Sonata di concerto

Sala d’actes Oriol Bohigas, 19.30 h

Dissabte 4

Prosa Catalana ContemporàniaClub de lecturaTerra d’oblit. El vell camí dels càtars, d’Antoni Dalmau

Aula 307, 18 h

Festival LOOPReclamar el eco

Entrada de carruatges de 18 a 21 h

Diumenge 5Apunts al natural

Jardí, d’11.30 a 13.30 h

Redescobreix l’Ateneu Entrada de carruatges, 12 h

Festival LOOPReclamar el eco

Entrada de carruatges de 18 a 21 h

Dilluns 6Impuls (dinar-tertúlia)

Sala de Juntes, 14 h

Reunió de la secció de Música Aula 503, 18.30 h

Verdaguer, el geni convuls i desconegut

Sala d’actes Oriol Bohigas, 19 h

Cicle “Grups i classes socials a Catalunya” La burgesia empresarial catalana (segles XIX i XX)

Sala Verdaguer, 19 h

Dimarts 7Espai Ateneu (dinar-tertúlia)Per què som com som

Hotel Rívoli, 14 h

Cicle “Art a Catalunya, segona meitat s. XX”Més enllà de Dau al Set: marginals i canònics

Sala d’actes Oriol Bohigas, 18.30 h

El debat nacionalÚltims 100 metres

Sala Pompeu Fabra, 19 h

Dimecres 8Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia)

Sala Pompeu Fabra, 13.30 h

El pregó Aula 302, 16.30 h

Cicle “Corrupció”Projecció The Big Short (La gran aposta)

Sala d’actes Oriol Bohigas, 19 h

Grans passius ambientals d’empreses: Ercros a Flix i les mines de potassa del Bages

Sala Verdaguer, 19 h

Leer mejor para escribir mejor, de María Antonia de Miquel

Sala Sagarra, 19 h

Dijous 9

BorrallerasAlternatives al fracàs del sistema educatiu: estudiants, professors, pares i partits polítics

Sala Pompeu Fabra, 16 h

Berenguer de Saltells. Matar per la dignitat (1350), de Miquel Sánchez

Sala Sagarra, 19 h

Divendres 10Presentació del llibre Dol i sol, de Lluïsa Etxeberria

Sala Verdaguer, 19 h

Diumenge 12Cicle “Associació Massià Carbonell”Concert de guitarra a càrrec d’Inmaculada Balsells i Raúl Sandín

Sala d’actes Oriol Bohigas, 18.30 h

Dilluns 13

Economia (dinar-tertúlia)Pere Duran Farell: el compromís amb la indústria, la política i la cultura

Hotel Rívoli, 14 h

Cicle “El malestar de les lletres?”Els circuits internacionals de la literatura catalana Sala Verdaguer, 19 h

Dimarts 14Espai Ateneu (dinar-tertúlia)

Hotel Rívoli, 14 h

Club de diàlegUn món sense déu ni religió és millor? Ens fa més bons, més feliços, més racionals?

Sala Pompeu Fabra, 16 h

Cicle “Com es governa [a] Amèrica” (4)Tribuna general dempeus: els votants

Sala d’actes Oriol Bohigas, 19 h

Piramidón, Centre d’Art Contemporani, 25 anys

Sala Verdaguer, 19 h

Alexandre Deulofeu. La matemàtica en les onades de la història

Sala Sagarra, 19 h

Dimecres 15Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia)

Sala Pompeu Fabra, 13.30 h

El pregó Aula 302, 16.30 h

Cicle “Ahir és avui: els clàssics ens interpel·len”El papa Francesc i el lideratge en valors. A l’entorn del Blanquerna, de Ramon LlullSala d’actes Oriol Bohigas, 19 h

Dijous 16

BorrallerasReflexions sobre el Tribunal Constitucional espanyol a l’Estat de dret

Sala Pompeu Fabra, 16 h

Cicle “Heroïnes de ficció”Sara, Rut i Ester. Les dones de la Bíblia

Sala Verdaguer, 19 h

Cicle “5è Cicle de música catalana Joan Manén”Enric Granados en el centenari de la seva mort

Sala d’actes Oriol Bohigas, 19.30 h

Búsula Sala Pompeu Fabra, 20 h

Divendres 17

Grup d’Estudis SpinoziansEthica ordine geometrico demonstrata (1677)

Aula 306, 18 h

Ètica i poesiaLa disgregació del jo i els límits de la identitat

Sala Pompeu Fabra, 19 h

Dissabte 18

Cicle “Liceu Maragall. Crisi i futur incert”Crisi i futur incert segons la nova esquerra i Renda Bàsica Universal: repartir el treball o empoderar?

Sala Verdaguer, 11 h

Redescobreix l’Ateneu Entrada de carruatges, 12 h

Sota el palmerarRússia

Aula 307, 18 h

Diumenge 19Cicle “Barcelona Clarinet Players”American Music

Sala d’actes Oriol Bohigas, 12 h

AB Llibre Fòrum. NarrativaLlibre d’Amic e Amat, de Ramon Llull

Aula 402, 18 h

Dilluns 20Fòrum de debat social

Sala Pompeu Fabra, 18 h

Crisi econòmica i salut Sala d’actes Oriol Bohigas, 19 h

Dimarts 21Espai Ateneu (dinar-tertúlia)El pensament d’Oriol Bohigas

Hotel Rívoli, 14 h

August Puncernau De París a Nevada

Aula 306, 18.30 h

Cicle “Corrupció”L’Oficina Antifrau: hi ha algú a l’altre costat?

Sala Verdaguer, 19 h

ArquitecturaChicago-Barcelona: urbanisme i la seva importància social, econòmica i política (5)

Aula 503, 19 h

El debat nacionalLa llengua a debat

Sala Pompeu Fabra, 19 h

Bloomsday Sala d’actes Oriol Bohigas, 19 h

Rabiosa actualitat política TRAP#23

Aula 511, 19.30 h

Dimecres 22El pregó

Aula 302, 16.30 h

Revetlla literàriaProclamació de l’obra guanyadora del XLV Premi CrexellsSala d’actes Oriol Bohigas, 20 h

Dijous 23

BorrallerasQuico Sabater i la guerrilla anarquista urbana

Sala Pompeu Fabra, 16 h

Dissabte 25

Sortides culturalsVisita cultural a Llívia i el Forn solar d’Odelló

Plaça de Catalunya, 8 h

Dilluns 27Cicle “Amb ulls de dona (2)”Entrevista a Colita

Sala d’actes Oriol Bohigas, 19 h

Estudis ColombinsEls plets colombins, reivindicacions familiars

Sala Pompeu Fabra, 19 h

Dimarts 28Espai Ateneu (dinar-tertúlia)La intel·ligència emocional

Hotel Rívoli, 14 h

Concert de piano Arnau Brichs Ponce

Sala d’actes Oriol Bohigas, 19 h

L’Antropocè, una nova era geològica

Sala Verdaguer, 19 h

Dimecres 29Seminari de lectura d’assaig contemporaniTeoria de l’acció comunicativa, de Jürgen Habermas

Aula 511, 10.30 h

El pregó Aula 302, 16.30 h

Dijous 30

Els putrefactes de l’AteneuLa correspondència creuada entre Dalí i Coromines arran de la conferència del pintor a l’Ateneu Barcelonès al 1929

Sala de juntes, 14 h

Borralleras Sala Pompeu Fabra, 16 h

Cicle “Dijous Europeus”Hem seguit Aziz?

Sala d’actes Oriol Bohigas, 19 h

Ciència, Tecnologia i Coneixement La Tecnòpolis Catalana 1940-1980, formació de la Majoria Selecta

Sala Pompeu Fabra, 19 h

AB Llibre Fòrum. Narrativa

Diumenge 19, de 18 a 20 h, aula 402Llibre d’Amic e Amat, de Ramon Llull Coordinadora: Mariàngela Cerdà.

Grup d’Estudis Spinozians

Divendres 17, de 18 a 20 h, aula 306Estudi de l’obra Ethica ordine geometrico demonstrata (1677)Coordinadora: Sílvia Fortuny.Inscripció a: [email protected]

Prosa Catalana ContemporàniaClub de lectura

Dissabte 4, de 18 a 20 h, aula 307Terra d’oblit. El vell camí dels càtars, d’Antoni Dalmau (I Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica) Coordinadora: Laura Rodríguez de Rozas.

Seminari de lectura d’assaig contemporani

Dimecres 29, de 10.30 a 12.30 h, aula 511Teoria de l’acció comunicativa, de Jürgen Habermas Coordinador: Bernat Castany. Inscripció a: [email protected]

Seminari Nietzsche

Divendres 3, de 17 a 19 h, sala Pompeu Fabra Estudi de l’obra El naixement de la tragèdia a partir de l’esperit de la música (1871)Coordinador: José Manuel Moro. Inscripció a: [email protected]

/Clubs de lectura i seminaris

El divendres 24 de juny l’Ateneu estarà tancat.Bona revetlla de Sant Joan!Recordeu que la vigília de Sant Joan, 23 de juny, la Biblioteca tanca a les 20 h i l’Ateneu a les 20.30 h

Horari d’estiu: del 16 de juny al 31 d’agost l’Ateneu obrirà fins a les 23 h

/Redescobreix l’AteneuDiumenge 5 i dissabte 18, a les 12 h, entrada de carruatgesVisita cultural al Palau Savassona, un recorregut per descobrir tots els espais emblemàtics que recorden els principals episodis històrics que ha viscut aquesta institució.

Preu de la visita: 4 € (gratuït per als socis de l’Ateneu).

Inscripcions a: Administració (Tel. 93 343 61 21).

24