Programa d'activitats (Maig 2012)

36
MAIG

description

Programa d'activitats per al Maig del 2012

Transcript of Programa d'activitats (Maig 2012)

Page 1: Programa d'activitats (Maig 2012)

MAIG

Page 2: Programa d'activitats (Maig 2012)

Con

trov

èrsi

es:

l’ac

tual

itat

a d

ebat

Dilluns 14, 19.30 h, sala Verdaguer

Les llibreries,en perill d’extinció?

La implantació del llibre electrònic ha posat contra les cordes el model tradicional de comercialització de literatura? La ràpida irrupció dels ereaders està suposant un auge de la pirateria en aquest sector? Quin paper juguen les editorials en aquest context? Aquests canvis tecnològics, afectaran econòmicament el món del lli-bre, com ha succeït en la indústria musical i cinematogràfica? Com afrontaran les llibreries aquesta nova situació? Totes aquestes qüestions les debatrem en una nova edició del cicle “Controvèrsies: l’actualitat a debat”.

Pròximament us informarem dels ponents de l’acte, al portal web de l’Ateneu i a través de les xarxes socials.

Presenta i modera: Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC)

Page 3: Programa d'activitats (Maig 2012)

Dimarts 15, 13.45 h, hotel Rívoli Ramblas (La Rambla, 128)

Recuperar l’ànima de BarcelonaJordi Martí, president del Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Barcelona.

Presenta i modera: Miquel Roca i Junyent, advocat, i Pilar de Torres, vicepresidenta segona de l’Ateneu Barcelonès.

En un context de crisi i de canvi global, sembla que la ciutat renunciï a ser ella mateixa, a retrobar l’entusiasme per al futur. Avui s’ha de generar un nou dinamisme a la ciutat, un moviment urbà que torni a posar Barcelona a l’avantguarda social, econòmica i cultural de les ciutats del món.

23

Tribuna Ateneu

Preu del dinar: 35 € (socis de l’Ateneu: 25 €). Reserva i venda de tiquets a l’Ateneu Barcelonès fins al dimarts 15, al migdia.Canuda, 6. Tel. 93 343 61 21 [email protected] www.ateneubcn.org Aforament limitat.Reserva per rigorós ordre d’inscripció. El dinar començarà puntualment a les 14 h.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE:

Page 4: Programa d'activitats (Maig 2012)

XLI Premi Crexells de novel·laJo confesso, de Jaume Cabré, L’últim dia abans de demà, d’Eduard Márquez, i Primavera, estiu, etcètera, de Marta Rojals, finalistes del XLI Premi Crexells.

Cicle “Coneix l’autor i la seva obra”¿Voleu conèixer les millors obres catalanes publicades l’any 2011? ¿Us agradaria saber com ha escrit cada autor la seva obra? Quina ha estat la seva inspiració? ¿I saber totes les anècdotes del procés de creació? ¿Us interessaria conèixer-los en persona i poder comentar la seva obra amb ells? Aquest és l’objectiu del cicle “Coneix l’autor i la seva obra” del XLI Premi Crexells.

Dimarts 22, 19 h, Vilaweb.cat

Xat amb Marta Rojals, escriptora i autora de Primavera, estiu, etcèteraConversa en directe a través del portal del diari digital Vilaweb.

Page 5: Programa d'activitats (Maig 2012)

45

Club de lectura Crexells

Dimecres 2, 19.30 h, sala Pompeu Fabra

L’últim dia abans de demà, d’Eduard MárquezAmb l’assistència de l’autor.

Dimarts 15, 19.30 h, sala Pompeu Fabra

Primavera, estiu, etcètera, de Marta Rojals

>> Avançament de juny:Dimecres 6 de juny, 19.30 h, sala Pompeu Fabra

Jo confesso, de Jaume Cabré

Dimecres 30, 19.30 h, sala Oriol Bohigas

Jo confesso, de Jaume CabréPresentació a càrrec de Jaume Aulet, assagista i professor de Filologia Catalana a la UAB. L’acte comptarà amb la presència de Jaume Cabré.

Modera les sessions del club de lectura l’escriptor Àngel Burgas.

Ja podeu inscriure-us a: [email protected]

Places limitades.

Més informació: Bloc del Crexells: http://crexells.ateneubcn.org/ Bloc Llegeix B@rcelona:http://www.llegeixbarcelona.netBiblioteca: http://biblioteca.ateneubcn.cat/

Page 6: Programa d'activitats (Maig 2012)

Estrena del documental

L’Ateneu, la porta de les ideesDimecres 23, 20 h, sala Oriol Bohigas Un viatge documental als 150 anys d’història de l’Ateneu

Barcelonès.

Una institució que, amb l’estudi, el diàleg i el pensament crític com a úniques armes va ser una porta oberta a les idees de modernitat que arribaven d’Europa i del món.

Un espai de pensament lliure que entre finals del segle XIX i principis del XX, enmig de revoltes, guerres i dictadures va contribuir a la transformació d’una ciutat i d’un país.

Amb recreacions històriques i imatge documental, aquesta és la història d’un grup d’homes i dones que, moguts per la defensa de la cultura i la catalanitat, van gosar somiar el futur i construir la societat del seu temps.

Un recorregut per la Barcelona d’ahir i d’avui conduït per Josep Maria Pou i produït per Goroka TV, amb la col·laboració de Televisió de Catalunya.

Entrada gratuïta prèvia reserva a l’Administració de l’Ateneu (Tel. 93 343 61 21), de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h.

Page 7: Programa d'activitats (Maig 2012)

67

Barcelona Poesia 2012Quatre recitals poètics, tres dels quals a càrrec d’alumnes de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, en el marc de la Setmana de la Poesia 2012.

Divendres 4, 19.30 h, sala VerdaguerArrels, a càrrec del grup 7 de corsAmb Leonci Canals, Esperança Castell, Margarida Medina, Clara Mir, Marisa Olivera, Elisa Riera i Miquel Sànchez.Organitza: Escola d’Escriptura, en el marc de la Setmana Barcelona Poesia.

Dissabte 12, 19 h, sala VerdaguerVersos per quedar-s’hi a viure, a càrrec del grup Escac al VersAmb Gemma Arimany, Trini Casas, Joan Franch, Jordi Muntané, Marisa Olivera, Josep Santín, Rossend Sellarés i Pere Urpí.Organitza: Escola d’Escriptura, en el marc de la Setmana Barcelona Poesia.

Dimecres 16, 19 h, sala Oriol BohigasUna lectura de Pere Gimferrer i Antoni MaríOrganitza: Institut de Cultura de Barcelona, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Dijous 17, 19.30 h, sala SagarraRecital poètic d’alumnes del primer curs de poesia de l’Escola d’Escriptura. Coordinació: Laura López i Andreu Subirats, poetes i professors de l’Escola.Organitza: Escola d’Escriptura, en el marc de la Setmana Barcelona Poesia.

Page 8: Programa d'activitats (Maig 2012)

Dimecres 9 Tècniques de la poesia amorosa.A càrrec de Xènia Dyakonova.

Dijous 10 Despertando pala-bras. El lenguaje re-nacido en el poema. A càrrec de Teresa Martín Taffarel.

Divendres 11 La canalla dels ver-sos. Poesia i humor (una aproximació). A càrrec de Sebastià Alzamora.

Divendres 11 Lenguaje y estruc-tura espiritual. La traducción de poe-sía. Teoria i pràctica.A càrrec d’Orlando Guillén.

Dilluns 14 La imatge en el poema. A càrrec de Fran-cesc Parcerisas.

Dilluns 14 Pensar el senti-ment, sentir el pen-sament. De l’emoció a l’estratègia poètica. A càrrec de Laura López.

Dimarts 15 Vers a vers.El vers com a unitat nuclear i germinativa de la llengua poètica.A càrrec d’Andreu Subirats.

Dimarts 15 La paraula amb vida: la poesia a l’escenari.A càrrec de Josep Pedrals.

Dimecres 16 La vida, la muerte y la poesía: la elegía. A càrrec d’Esther Zarraluki.

Dijous 17 Videopoesia: poesia en moviment. A càr-rec de Lis Costa.

Inscripcions:del dimarts 10 d’abril al divendres 4 de maig.Inscripció gratuïta (dues sessions, com a màxim).Admissió segons estricte ordre d’inscripció.

Lloc de les inscripcions: Secretaria de l’Escola d’Escriptura (c/ de la Canuda, 6. 08002 Barcelona Tel. 93 317 49 08).

Més informació: [email protected]

Horari d’atenció al pú-blic: de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16.30 a 20 h; divendres de 10 a 14 h.

Taller de Poesia 2012 Del 9 al 17 de maig de 2012Tast de recursos i tècniques per gaudir d’una bona lectura o per aprendre a crear textos poètics propis.

Totes les sessions es duran a terme, de 19 a 21 hores, a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, excepte el taller “Videopoesia: poesia en moviment”, que tindrà lloc a La Seca – Espai Brossa (c/ dels Flassaders, 40).

Organitza: Escola d’Escriptura, amb la col·laboració del Grup de Recerca POCIÓ (Poesia i Educació), la Fundació Joan Brossa i La Seca.

Page 9: Programa d'activitats (Maig 2012)

89

MÚSICACicle “Les 10 cançons de la meva vida”

Dilluns 7, 19.30 h, sala Oriol Bohigas

Les 10 cançons de... Marina Rossell

Durant una hora i escaig de conversa, descobrirem les deu cançons que han marcat la vida de la nostra protagonista: la cantant, Marina Rossell.

Hi intervindran: Marina Rossell, cantant, i Bernat Dedéu, músic i gestor de la secció de Música de l’Ateneu Barcelonès.

Marina Rossell va començar a actuar professionalment l’any 74 com a telonera de Lluís Llach, Ovidi Montllor, M. del Mar Bonet… El 1976 va editar el seu primer disc “Si volíeu escoltar”. Aviat la crítica musical li atorgà el nom de “la veu exquisida”. Ha gravat més de 20 discos.

Cicle “Aprendre a gaudir els clàssics de la música”

L’afició i l’estudi de la música ens arriba a través de les grans obres mestres del repertori sonor occidental. En aquest cicle de conferències, aprendrem amb amenitat les claus històriques i interpretatives de les obres magnes de la música occidental, de la mà dels millors experts i musicòlegs del país.

Dimecres 2, 19.30 h, sala Sagarra

Concert per a piano i orquestra núm. 2 “Ibèric”, de Manuel BlancafortA càrrec de Melani Mestre, pianista i director d’orquestra.

Page 10: Programa d'activitats (Maig 2012)

Dijous 31, 20.30 h, sala Oriol Bohigas

Fukio Ensemble. Accèssit del I Concurs International de Música de Cambra La Porta Clàssica – Matas i RamisAmb Joaquín Sáez Belmonte, saxòfon soprà, Xavier Larsson Paez, saxòfon alt, José Manuel Bañuls Marcos, saxòfon tenor i Ángel Soria Diaz, saxòfon baríton.

Obres de: J. Haydn, G. Ligeti, A. Borodin, I. Gotkovsky i E. Granados.

Preu entrada: 10 €. Estudiants: 5 €.

Entrada gratuïta per als socis de l’Ateneu prèvia reserva a Administració (Tel. 93 343 61 21), de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h.

Organitza: La Porta Clàssica, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

> MÚSICA

Cicle “La Porta Clàssica a l’Ateneu” Concert de l’Associació Massià CarbonellDiumenge 13, 18.30 h,sala Oriol Bohigas

A càrrec d’Adrien Wong, viola. (Pianista per determinar)

Obres de: Bach, Beethoven, Hindemith i Rebecca Clarke.

Preu entrada: 5 €. Estudiants: 2,50 €. Socis de l’Ateneu: gratuït.

Organitza: Associació Massià Carbonell, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Concert de l’Orquestra de Cambra Amics dels ClàssicsDiumenge 20, 11.15 h, sala Oriol Bohigas

Organitza: Amics dels Clàssics, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Page 11: Programa d'activitats (Maig 2012)

1011

Divendres 11, 20 h, sala Oriol BohigasIntèrpret: Diego Fernández Magdaleno, piano.Obres de: Homs, Soler, García Álvarez, Legido, Fernández Vidal, Catalán, Casablancas, Serrano, Prieto i Cruz de Castro.

Dilluns 14, 20 h, sala Oriol BohigasIntèrprets: Eduardo Terol, clarinet, i Silvia Gómez Maestro, piano.Obres de: Seguí, del Valle, Berenguer, Gasser, Benguerel i Gan*.

Divendres 18, 20 h, sala Oriol BohigasIntèrprets: Carme Sánchez, soprano, i Miguel Ángel Dionis, piano. Obras de: Mestres Quadreny, Weill, Adiego*, Piazolla, Codina* i Guinjoan.

Dilluns 21, 20 h, sala Oriol BohigasIntèrprets: Grup Fundació Música Contemporània.Dir. Xavier PagèsObres de: Grèbol*, Sansa*, Guinjoan, Pagés i Zafer.

Divendres 25, 20 h, sala Oriol BohigasIntèrpret: Maria Lluïsa Espigolé, piano.Obres de: Padrós, Estapé, Llanas i Stockhausen.

*Estrena absoluta.

Organitza: Fundació Música Contemporània, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

NOVE-TAT 27 Cicle de Música del Segle XX-XXI

Un cicle de concerts, considerat ja com un clàssic, especialitzat en música contemporània a Catalunya.

Page 12: Programa d'activitats (Maig 2012)

CIÈNCIES I TECNOLOGIA“Una altra manera de mirar la salut”Menjar sa, fer esport, tenir bons hospitals i una bona predisposició genèti-ca: quan pensem en la salut, solem pensar en tots aquests elements. Però la salut és més que això. En aquest cicle de xerrades intentem copsar els grans factors que determinen la salut d’una ciutat, d’una societat o d’un país.

Dimecres 2, 19.30 h, sala Oriol Bohigas

La impregnació cor-poral per compostos tòxics: salut, cultura i societat A càrrec de Miquel Porta, investigador i catedràtic de Salut Pública de l’Institut de Recerca Hospital del Mar–IMIM i de la UAB.

La salut d’una persona no és un assumpte privat: hi influeixen molts factors que hi ha al seu entorn. Aquesta xerrada presenta els coneixements existents sobre la contaminació humana per compostos tòxics i com aquests contribueixen a causar algunes malalties que ens afecten.

Organitzat en col·laboració amb l’Associació Catalana de Comuni-cació Científica.

Cicle “Música Catalana Joan Manén”

Dijous 24, 20 h, sala Oriol Bohigas

Mompou i Blancafort: Epistolari íntim

Amb Jordi Masó, piano, i Sergi Mateu, actor.

Entrada: 12 €. Socis Fundació Mas i Mas: 9 €.

Entrada gratuïta per als socis de l’Ateneu prèvia reserva a Administració (Tel. 93 343 61 21), de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h.

Organitza: Associació Joan Manén, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

> MÚSICA

Page 13: Programa d'activitats (Maig 2012)

1213

NOUCICLE

“Teràpies de cinema”Primer cicle sobre salut i medicina

Dimarts 22, 19 h, sala Oriol Bohigas

Les complexes relacions entre cinema i medicina A càrrec de Carlos Tabernero Holgado, professor del Centre d’Història de la Ciència.

Projecció de la pel·lícula Frankenstein (1931)Dir. James Whale VOSE 71 min

Actors: Boris Karloff, Colin Clive, Mae Clarke, John Boles, Edward van Sloan, Dwight Frye, Frederick Kerr.

Sinopsi: El doctor Henry Von Frankenstein inicia un experiment tenebrós: construir, a partir de trossos de cadàvers, un nou ésser humà. Ajudat pel seu criat Fritz s’endinsa durant la nit en els cementiris de la localitat per arrencar als cadàvers les parts que utilitza en el seu experiment.

Dimarts 29, 19 h, sala Oriol Bohigas

Odissees de metgesA càrrec d’Alfons Zarzoso Orellana, professor del Centre d’Història de la Ciència.

Projecció de la pel·lícula Dr. Ehrlich’s magic bullet (1940)Dir. William DieterleVOSE 103 minActors: Edward G. Robinson, Ruth Gordon, Otto Kruger, Donald Crisp, Maria Ouspenskaya.

Sinopsi: Història del doctor Paul Ehrlich, Premi Nobel de Medicina que va descobrir el tractament contra la sífilis: el sèrum 606, anomenat així per ser aquest el nombre d’experiments realitzats fins al seu descobriment.

Cicle organitzat amb la col·laboració del Centre d’Història de la Ciència (CEHIC-UAB) i les seccions de Ciències i Tecnologia i Cinema de l’Ateneu Barcelonès.

Page 14: Programa d'activitats (Maig 2012)

FILOSOFIA

Dilluns 7, 19.30 h, sala Verdaguer

Filosofia de la càbalaA càrrec de Yigal Kutnovski, professor de càbala.

Dimecres 9, 19.30 h, sala Verdaguer

La batalla de la individualitat a la filosofia del s. XXA càrrec de Raúl Gabás, catedràtic emèrit de la UAB.

L’existencialisme, l’Escola de Frankfurt i Heidegger s’han fet la pregunta per la individualitat, que ha estat un dels fils conductors del pensament del darrer segle.

Cicle “Hi ha una nova filosofia política?”

Dissabte 12, 11 h, sala Verdaguer

Quina política, per a quina societatA càrrec de Joan Subirats, cate-dràtic de Ciències Polítiques.

Dissabte 26, 11 h, sala Verdaguer

Capitalisme emocionalA càrrec de Ramon Alcoberro, professor de la UdG.

Organitza: Liceu Joan Maragall, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Dimarts 29, 19.30 h, sala Verdaguer

Cicle “Bioètica i responsabilitat”

Per una mort apropiadaA càrrec de Marc Antoni Broggi Trias, cirurgià i especialista en Bioètica.

En la societat tecnològica actual, el final de la vida es converteix en una qüestió cada cop més complexa. Quin dret tenim sobre la pròpia mort?

Page 15: Programa d'activitats (Maig 2012)

1415

Dijous 31, 19.30 h, sala Sagarra

La modernitat, present, passat o futur?A càrrec de Pol Capdevila, profes-sor de la UPF, Gabi Lemkov, filòsof, i Francis Garcia, filòsof.

El diagnòstic de la modernitat, la globalització, l’individualisme i la crisi de la raó, a debat amb un grup de filòsofs emergents.

ECONOMIA

Tertúlia d’Economia: vegeu pàg. 28. Economia i Literatura: vegeu pàg. 28.

Dijous 10, 19 h, sala Oriol Bohigas

Cicle “Visions de la crisi econòmica”

Projecció de

The shock doctrine (2009)Dir. Michael Winterbottom, Mat Whitecross

VOSE 79 min

Sinopsi: Pel·lícula sobre l’origen de les teories radicals de Milton Friedman, professor de la Universitat de Chicago, i la seva posada en pràctica, durant els anys quaranta, en països tan diferents com el Xile de Pinochet, la Rússia de Ieltsin, la Gran Bretanya de Thatcher i, més recentment, a l’Afganistan i l’Iraq. Es posa de manifest el costat més fosc de la ideologia de Friedman, tan impopular que només va poder imposar-se mitjançant la tortura i la repressió.

Page 16: Programa d'activitats (Maig 2012)

Artsplàstiques

Dissabte 5, 19 h, sala Verdaguer

Presentació, projecció i col·loqui de la pel·lícula Arrugas (2011) Dir. Ignacio Ferreras

80 min

Sinopsi: Emilio i Ernesto, dos ancians reclosos en un geriàtric es fan amics. Emilio, malalt d’Alzheimer, comptarà amb l’ajuda de Miguel i d’altres companys per evitar anar a parar a la planta dels “desnonats”.

Llargmetratge d’animació, basat en el còmic homònim de Paco Roca (Premi Nacional de Còmic 2008).

A càrrec de Dani Martinez, productor executiu de la pel·lícula Arrugas i director del Departament d’Animació de Cromosoma; i Toni Rodríguez Yuste, ponent de la secció d’Arts Plàstiques.

Activitat inclosa al Saló Internacional del Còmic.

Dijous 17, 19.30 h, sala Verdaguer

“Teatre de la modernitat del segle XX”

Humor, avantguarda i spleen a Tres sombreros de copa, de Miguel MihuraA càrrec de Francisco Pedro, professor, i Guillem Vallejo, president de l’APE Juan Boscán.

LLENGUA i LiTERATURA

Page 17: Programa d'activitats (Maig 2012)

1617

Artsplàstiques

Cicle “Converses amb artistes interdisciplinaris”

Dijous 24, 17 h, Palau Robert (Passeig de Gràcia, 107)

Visita comentadaExposició: “Ferran Adrià i el Bulli. Risc, llibertat i creativitat” El Palau Robert presenta i descobreix l’univers creatiu de Ferran Adrià.

Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h).

Cicle organitzat amb l’Associació d’Art, Cultura i Ciència (AACC).

Dijous 24, divendres 25, dimarts 29 i dimecres 30, de 20.30 a 21.30 h, entrada de carruatges

Screen FestivalProjecció del programa ART: 21, SEASON 6 (6a temporada)La sisena temporada d’“Art al segle XXI” inclou tretze perfils d’artistes dels cinc continents reunits en quatre episodis temàtics: Canvi, Balanç, Història i Límits.

Organitza: Screen Festival, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Tertúlia d’Arts Plàstiques: vegeu pàg. 27

Per a més informació: http://art.ateneubcn.org

Page 18: Programa d'activitats (Maig 2012)

“La reforma del sistema electoral català”Dijous 3, 19.30 h, sala Oriol Bohigas

Una persona, un vot: necessitat o utopia?A càrrec de Joan Botella, catedràtic de Ciència Política de la UAB, Agustí López, diputat del Parlament de Ca-talunya, Lluís Reales, vicepresident primer de l’Ateneu Barcelonès, i Josep Lluís Rovira, vicepresident d’Acció per la Democràcia.

Primer acte d’un cicle de sis sessions sobre la refor-ma del sistema electoral català. Aquesta qüestió és el conflicte més evident quan parlem de sistema electoral. Demanarem als ponents d’explicar les desigualtats de l’actual sistema electoral, comparar models existents (“una persona, un vot” s’aplica totalment a Holanda i a Israel) i plantejar una proposta pròpia.

Dimecres 30, 19.30 h, sala Verdaguer

Cap partit no em representa! Vers un sistema electoral proporcional?A càrrec de Josep Maria Reniu, professor de Ciència Política de la UB, i Daniel Seco, Grup per a la Reforma del Sistema Electoral 15-M.

La proporcionalitat del sistema electoral és un dels grans punts de desacord entre les forces polítiques a l’hora d’aprovar una nova llei electoral. Debatrem aques-ta qüestió, amb la rellevant aportació del col·lectiu “Grup per a la Reforma del Sistema Electoral 15-M”.

ESTUDIS POLÍTICS, JURÍDICS I SOCIALSNOU

CICLE

Page 19: Programa d'activitats (Maig 2012)

1819Dijous 31, 19.30 h, sala Verdaguer

Cicle “Els Dijous Europeus”

La política de cohesió de la UE: qui paga, mana?A càrrec de Joan Luria, sotsdirector general de Programació Econòmica, de la Generalitat de Catalunya, i Jordi Torrebadella, programme manager, DG Regio, de la Comissió Europea.

Els milers de milions que la UE ha despès des de la creació del Fons de Cohesió demostren, si més no, que el mannà no cau només en el desert. Debatrem amb dos grans especialistes quins són els criteris d’atribució d’aquest fons i qui està guanyant la batalla per a la propera adjudicació.

Dijous 17, 19 h, sala Oriol Bohigas

Cicle ”El nostre Dret: el Codi civil de Catalunya”

Evolució del Dret Civil d’ençà de 1714 i Llibre 1r del Codi civil de CatalunyaHi intervindran: Joan Egea Fernández, catedràtic de Dret Civil de la UB, i Xavier Muñoz i Puiggròs, advocat.

ESTUDIS POLÍTICS, JURÍDICS I SOCIALS

Projecció de la pel·lícula Une liaison pornographique (Una relació privada) (1999) Dir. Frédéric FonteyneVOSE 80 min

Actors: Nathalie Baye, Sergi López, Paul Pavel.

Sinopsi: Una parella que es coneix a través d’anuncis de contactes

manté una relació estrictament sexual. Però el que ells consi-deraven una relació esporàdica, va convertint-se a poc a poc en alguna cosa més, trastocant els seus plans.

Cicle organitzat amb la col·laboració de la Societat Catalana d’Advocats de Família.

Page 20: Programa d'activitats (Maig 2012)

CINEMACicle “Una pel·lícula en la meva vida”

Dimarts 8, 19 h, sala Oriol Bohigas

North by Northwest (1959)Dir. Alfred Hitchcock

VOSE 136 min

Actors: Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Martin Landau, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson.

Sinopsi: A causa d’un malentès, a Roger O. Thornhill, un executiu del món de la publicitat, uns espies el confonen amb un agent del govern anomenat George Ka-plan. Segrestat per tres individus i portat a una mansió en la qual és interrogat, acon-segueix fugir abans que el matin. Quan l’endemà torna a la casa acompanyat de la policia, no hi ha rastre de les persones que havia descrit.

Presentació a càrrec d’Eva Goenaga, psicòloga i gestora cultural.

Dimarts 15, 19 h, sala Oriol Bohigas

Il y a longtemps que je t’aime (2008)Dir. Philippe Claudel

VOSE 115 min

Actors: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Serge Hazanavicius, Laurent Grevill, Frédéric Pierrot, Lise Ségur, Jean-Claude Arnaud.

Sinopsi: Juliette surt en llibertat després de passar quinze anys a la presó. Durant aquest temps no ha tingut cap contacte amb la seva família, que la va rebutjar. Léa, la seva germana petita, l’acull a casa seva, on viu amb el seu marit Luc i dues filles adoptives.

Presentació a càrrec d’Io Valls, llicencia-da en Humanitats i gestora del Club d’Oratòria de la UPF.

Page 21: Programa d'activitats (Maig 2012)

2021Dijous 3, 19.30 h, sala Verdaguer

Aula oberta d’història oral

Roser Latorre: la il·lusió per la llengua i la cultura catalanaA càrrec de Roser Latorre, filòloga, Bernat Castany, doctor en Filosofia, Enric Crusat, lli-cenciat en Història de l’Art, i Francesc Fontbo-té, professor d’Història de la UB.

Dimecres 9, 19.30 h, sala Sagarra

Revista Mirmanda “República sense République”, una pers-pectiva actual del republicanismeHi intervindran: Josep Monserrat, vicedegà de la Facultat de Filosofia de la UB, Gerard Rosich, del Dept. de Teoria Sociològica, Filosofia del Dret i Mètode de la UB, i Òscar Jané, director de la revista Mirmanda i investigador Ramón y Cajal de la UAB.

Pel·lícules difoses en altres seccions:CIÈNCIES I TECNOLOGIA:Frankenstein. (pàg. 13)Dr. Ehrlich’s magic bullet.(pàg. 13)ECONOMIA: The shock doctrine. (pàg. 15) ARTS PLÀSTIQUES: Arrugas. (pàg. 16)ESTUDIS POLÍTICS,JURÍDICS I SOCIALS:Une liaison pornographique. (pàg. 19)

Dijous 24, 19.30 h, sala Pompeu Fabra

Reunió de la secció de CinemaEl ponent de la secció de Cinema convoca els socis que pertanyen a aquesta secció, per comentar les activitats realitzades fins ara i el possible programa del 2012.

HISTÒRIA

Dijous 10, 19.30 h, sala Veradguer

Resurrecció i triomf de la Constitució de Cadis 1812Aquest any fa 200 anys que a la ciutat de Ca-dis, en plena Guerra del Francès, es promulgava la primera constitució de la història d’Espanya sota la protecció militar de naus britàniques que bloqueja-ven la costa.A càrrec d’Alberto Gil Novales, historiador.

Page 22: Programa d'activitats (Maig 2012)

Ha finalitzat el Campionat per equips de Catalunya 2012. L’equip representant de l’Ateneu Barcelonès ha aconseguit una meritòria permanència a la difícil categoria Preferent.

ESCACS

Responsables de la programació de les seccions:Arts Plàstiques: Toni Rodríguez YusteCiències i Tecnologia: Michele CatanzaroCinema: Francesc SolàEconomia: Josep Maria CarrerasEscacs: Joan Sánchez-CózarEstudis polítics, jurídics i socials: Stefan RatingFilosofia: Ramon AlcoberroHistòria: Bernat CastanyLlengua i literatura: Alfred SargatalMúsica: Bernat Dedéu

AltresDimecres 2, 19 h, sala Verdaguer

Cicle “ICGenHer”1487: l’any en què els cata-lans vàrem iniciar la pèrdua de la nostra sobiraniaA càrrec d’Armand de Fluvià i Escorsa, president de la ICGenHer, i Francesc Al-bardaner i Llorens, arquitecte i investiga-dor de la teoria de la possible catalanitat de Cristòfor Colom.

Malgrat que amb el decret de Nova Planta de l’any 1716 els catalans vam perdre tots els nostres furs, el primer acte realitzat per la reialesa en contra dels drets de Catalunya fou la imposició de la Inquisició Castellana a Barcelona l’any 1487: el primer instrument de repressió religiosa, política i recaptatòria per a dominar el poble català.

Organitza: Institució Catalana de Genealogia i Heràldica, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

NOUCICLE

Page 23: Programa d'activitats (Maig 2012)

2223

Cicle: FrancescPujols i Morgades Dijous 24, 19.30 h, sala Verdaguer

Francesc Pujols i la poesia A càrrec d’Enric Casasses, poeta.

Organitza: Fundació Francesc Pujols, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

>> Avançament27 de juny. Francesc Pujols i la filosofia, a càrrec de Ramon Alcoberro.

30 d’octubre. Francesc Pujols articulista, a càrrec de Francesc Canosa.

28 de novembre. Francesc Pujols i l’humorisme: el Papitu, a càrrec de Lluís Solà i Dachs.

Cicle inclòs al programa “Commemoracions 2012” de la Generalitat de Catalunya.

NOUCICLE

NOUCICLE

Dimarts 8, 19.30 h, sala Sagarra

Aula SOS Monuments

El patrimoni virtual a debatA càrrec de Maria Jesús Buxó, catedràtica d’Antropologia de la UB, Alejandro Marambio, responsable del Laboratori de Modelització Virtual de la Ciutat–UPC, Artur Duart Llinares, mu-seòleg i gestor cultural, i Maricarmen Tapia, arquitecta i urbanista.

Dilluns 21, 19 h, sala Sagarra

Cicle “El col·leccionisme”Col·leccionisme popularA càrrec de Marc Martí, de l’Associació de Col·leccionistes de Plaques.

Presenta: Ramon Pla Marco, president del Cercle Cartòfil de Catalunya.

Organitza: Cercle Cartòfil de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Page 24: Programa d'activitats (Maig 2012)

Els llibres dels nostres socis

Dilluns 7, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació del llibre Obra poètica, de Josep EspunyesHi intervindran: Alfred Sargatal, Marcel Fité, Laura Fité i Josep Espunyes.

Dimarts 8, 19.30 h, sala Verdaguer

Presentació del llibre LA FLÈCHE de PARÍS: crónicas y artículos sobre la guerra de España, 1936-1939, de Fernando Casal i María RoigPresentació a càrrec de Salvador Trallero, editor de Sariñena editorial.

Dijous 10, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació del llibre A l’altra banda de la veu i de la paraula, de Viky FríasHi intervindran: Viky Frías, Anna Comas, Claudia Truzzoli i Montserrat Gallart.

Page 25: Programa d'activitats (Maig 2012)

2425

Dimecres 16, 19.30 h, sala Verdaguer

Presentació del llibre Contra la Franja. Crònica de l’agressió a la llengua, al Bisbat i al Museu de Lleida, de Josep M. PrimHi intervindran: Josep M. Prim, autor, Antoni Strubell, diputat del Parlament de Catalunya i escriptor; Marta Alòs, diputada del Parlament i escriptora, i Patrícia Gabancho, periodista.

Dimarts 22, 19.30 h, sala Verdaguer

Presentació del llibre RDC, de José Luis Ruiz CastilloHi intervindran: Llum Ventura, Aigua Maria, César Larriba, Yolanda Goded, Szolt Hernadi, Josep Maria Farré, Nicolás Markuerkiaga i Bernat Castany.

Dimecres 16, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació del llibre Volver antes que ir, de Flavia CompanyLa presentació d’aquest poema narratiu serà a càrrec, a més de l’autora, de M. Dolors Millat, escriptora i professora de l’Escola d’Escriptura.

Dimarts 22, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació del llibre Tres estrelles Michelin, de Joan Adell14è Premi de Poesia Jaume Bru i Vidal - Ciutat de Sagunt - 2011

Presentacions organitzades per l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.

Page 26: Programa d'activitats (Maig 2012)

Visita cultural a Besalú i a l’Estany de BanyolesDissabte 19, sortida en autocar, a les 9 h de la plaça de Catalunya (davant del Banc d’Espanya), i a les 9.15 h de la plaça de Francesc Macià (davant del Sandor).

Visita a Besalú. Vila medieval declarada “Conjunt Històric-Artístic Nacional”. Recorregut en tren per la vila i els seus monuments. Dinar al restaurant Oliveras.L’Estany de Banyoles. Un espai únic de gran valor geològic, ecològic i paisatgístic, subseu olímpica de rem el ‘92. De tornada, visita al celler Mas Oller, a Torrent, amb vistes a les Illes Medes i les muralles de Pals. Aquest celler segueix la tradició vinícola de l’Empordà, amb una interpretació moderna del vi. Visita i degustació.

Coordinació: Mina Pedrós (Tertúlia Espai Ateneu).

Places limitades. Tel. 639 129 438. Inscripció a: [email protected]

Visita el Cercle d’Amics de l’AteneuAmb l’objectiu de donar a conèixer el Cercle d’Amics de l’Ateneu, format per institucions i empreses privades que col·laboren amb l’acció cultural de la nostra institució, us proposem un conjunt de visites comentades i exclusives per als socis a les seves seus, per conèixer de primera mà la història i la tasca que desenvolupen.

Museu EgipciDijous 24, 12 h, (c/ de València, 284)“Moda i bellesa a l’antic Egipte”Moda i bellesa a l’antic Egipte és un recorregut al llarg de 3.000 anys d’història de la moda al país del Nil. Un homenatge a l’estètica i al refinat gust dels antics egipcis per la cura del cos i, en especial, a la manera com s’abillaven mitjançant vestits, joies, tatuatges, perfums i olis.

Preu de la visita: 9 € (gratuït per als socis de l’Ateneu).

Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h). Places limitades. Reserva per estricte ordre d’inscripció.

Sortides culturals

Page 27: Programa d'activitats (Maig 2012)

2627

Cruïlla de Debat(dinar-tertúlia)Cada dimecres, excepte el 2 de maig, de 14 a 16 h, sala Pompeu FabraTertúlia integrada per un grup que viu i fomenta la catalanitat sense límits.Coordinadors: Pilar Blasco ([email protected]) i Enric Cirici ([email protected]).

Tertúlia BorrallerasCada dijous, a les 16 h, sala Pompeu FabraDijous 3: Tema lliure.Dijous 10: Les lluites entorn de la Constitució de Cadis 1812, a càrrec d’Alberto Gil Novales, catedràtic d’Història Moderna.Dijous 17: Tema lliure.Dijous 24: Literatura i vida, amb Josep-Miquel Servià.Dijous 31: Tema lliure.Coordinadors: Bernat Castany i Eduard Moreno.

Prosa catalana contemporània. Club de lecturaDissabte 5, 18 h, aula 503Nocturn de primavera, de Josep Pla.Coordinadors: Jordi Arraut i Laura Rodríguez de Rozas.

Cicle “Converses amb artistes interdisciplinaris” Dilluns 7, 19.30 h, sala Pompeu FabraTertúlia d’Arts PlàstiquesMaria i jo. Una història personal. A càrrec de Miguel A. Gallardo Paredes, il·lustrador i dibuxant.

Tertúlia Fènix Ateneu Dimarts 8, 20 h, lloc a determinar pel coordinadorEspai de reflexió, i proposició, sobre el model d’Ateneu Barcelonès.Tema del dia: redactant el segon Manifest Fènix Ateneu. Coordinador: Rafa Villaró.Participació oberta, prèvia inscripció a: [email protected]

Seminari de lectura d’assaig contemporaniDimecres 9, 10.30 h, aula 304Por el bien del imperio, de Josep Fontana.Dimecres 23, 10.30 h, aula 304Espanya capital París, de Germà Bel.Coordinador: Bernat Castany. Participació oberta, prèvia inscripció a: [email protected]

TE

RT

ÚL

IES

Page 28: Programa d'activitats (Maig 2012)

Tertúlia d’Economia Dilluns 14, 14 h, sala Pompeu FabraTres mesos des de la reforma laboral.Eliseu Oriol Pagès, inspector de Treball i director dels Serveis Territorials d’Empresa i Ocupació de Barcelona.Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h).

Tertúlia Economia i Literatura Divendres 18, 19.30 h, sala VerdaguerEl bitllet d’un milió d’euros, de Mark Twain.Iu Pijoan, filòleg.Coordinador: Joaquim Perramon.Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h).

AB Llibre Fòrum. Tot narrativa Diumenge 20, 18 h, aula 402Alexandr S. Pushkin – Evgenÿ Onegin, 1833.Coordinadora: Maria Àngels Cerdà.

Fòrum de Debat Social Dilluns 21, 18 h, sala Pompeu FabraL’ensenyament a Catalunya en el context europeu i global.Josep Mª Rotger i Cerdà, president de l’Associació Catalana de Sociologia, Institut d’Estudis Catalans.Coordinadora: Rosa Domènech.

Tertúlia Espai Ateneu (dinar-tertúlia)Dimarts 22, 14 h, Hotel Rívoli (La Rambla, 128)Peret, el creador de la rumba catalana. Coordinadora: Mina Pedrós.Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h).

Tertúlia del TR3SCClub Català de Cultura Dimecres 23, 19 h, sala Pompeu FabraTrobada amb l’escriptor Arcadi Oliveres.Organitza: Club TR3SC (Club Català de Cultura), amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h).

Les places són limitades. Els socis de l’Ateneu Barcelonès tenen prioritat a l’hora de participar-hi.> TERTÚLIA

Page 29: Programa d'activitats (Maig 2012)

2829

AG

EN

DA

Programa imprès amb el patrocini de:

Disseny: La Page Original. Estudi amb sistema de gestió ambiental certificat EMAS

Dipòsit legal: B-40140-2011

Diumenge 13 i dilluns 14, a les 12 h, entrada de carruatges

L’Ateneu Barcelonès, amb 150 anys d’història, organitza visites culturals a la seva seu, el Palau Savassona. Us proposem un recorregut per a descobrir tots els espais emblemàtics de l’entitat, sense oblidar els principals episodis històrics que s’han viscut en aquesta institució.

Preu de la visita: 4 € (gratuït per als socis de l’Ateneu).

Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h).

Redescobreix l’Ateneu

Jardí romàntic

Page 30: Programa d'activitats (Maig 2012)

dimecres 2Cruïlla de Debat(dinar-tertúlia)Sala Pompeu Fabra, 14 h pàg. 27

Cicle “ICGenHer”1487: L’any en què els catalans vàrem iniciar la pèrdua de la nostra sobiraniaArmand de Fluvià i Escor-sa i Francesc Albardaner i LlorensSala Verdaguer, 19 h pàg. 22

Cicle “Una altra manera de mirar la salut”La impregnació corporal per compostos tòxics: salut, cultura i societatMiquel PortaSala Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 12

Cicle “Aprendre a gaudir els clàssics de la música”Concert per a piano i or-questra núm. 2 “Ibèric”, de Manuel BlancafortMelani MestreSala Sagarra, 19.30 h pàg. 9

Club de lectura CrexellsL’últim dia abans de demà, d’Eduard MárquezEduard MárquezSala Pompeu Fabra, 19.30 h pàg. 5

dijous 3Tertúlia Borralleras Sala Pompeu Fabra, 16 h pàg. 27

Aula oberta d’història oralRoser Latorre: la il·lusió per la llengua i la cultura catalanaRoser Latorre, Bernat Castany, Enric Crusat i Francesc FontbotéSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 21

Cicle “La reforma del sistema electoral català”Una persona, un vot: necessitat o utopia?Joan Botella, Agustí Ló-pez, Lluís Reales i Josep Lluís RoviraSala Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 18

divendres 4Barcelona Poesia 2012Arrels Grup 7 de corsSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 7

dissabte 5Prosa catalana contem-porània. Club de lecturaNocturn de primavera, de Josep Pla Aula 503, 18 h pàg. 27

Presentació, projecció i col·loqui de la pel·lícula Arrugas (2011) Dani Martinez i Toni Rodríguez YusteSala Verdaguer, 19 h pàg. 16

dilluns 7Filosofia de la càbalaYigal KutnovskiSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 14

Cicle “Les 10 cançons de la meva vida”Les 10 cançons de... Marina RossellMarina Rossell i Bernat DedéuSala Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 9

Presentació del llibre Obra poètica, de Josep EspunyesAlfred Sargatal, Marcel Fité, Laura Fité i Josep EspunyesSala Sagarra, 19.30 h pàg. 24

CA

LE

ND

AR

I D

’AC

TIV

ITA

TS

MA

IG 2

01

2

Page 31: Programa d'activitats (Maig 2012)

Cicle “Converses amb artistes interdisciplinaris”Tertúlia d’Arts PlàstiquesMaria i jo. Una història personalMiguel A. Gallardo ParedesSala Pompeu Fabra, 19.30 h pàg. 27

dimarts 8Cicle “Una pel·lícula en la meva vida”North by Northwest (1959)Sala Oriol Bohigas, 19 h pàg. 20

Presentació del llibre LA FLÈCHE de PARÍS: crónicas y artículos sobre la guerra de España, 1936-1939, de Fernando Casal i María RoigSalvador TralleroSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 24

Aula SOS MonumentsEl patrimoni virtual a debatMaria Jesús Buxó, Alejandro Marambio, Artur Duart Llina-res i Maricarmen TapiaSala Sagarra, 19.30 h pàg. 23

Tertúlia Fènix Ateneu Espai de reflexió, i proposició, sobre el model d’Ateneu BarcelonèsTema del dia: redactant el segon Manifest Fènix Ateneu.Lloc a determinar, 20 h pàg. 27

dimecres 9Seminari de lectura d’assaig contemporaniPor el bien del imperio, de Josep FontanaAula 304, 10.30 h pàg. 27

Cruïlla de Debat(dinar-tertúlia)Sala Pompeu Fabra, 14 h pàg. 27

Taller de Poesia 2012 Tècniques de la poesia amorosaXènia DyakonovaEscola d’Escriptura, 19 h pàg. 8

La batalla de la individuali-tat a la filosofia del s. XXRaúl GabásSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 14

Revista Mirmanda “República sense République”, una perspectiva actual del republicanismeJosep Monserrat, Gerard Rosich i Òscar JanéSala Sagarra, 19.30 h pàg. 21

dijous 10Tertúlia Borralleras Sala Pompeu Fabra, 16 h pàg. 27

Cicle “Visions de la crisi econòmica”Projecció de The shock doctrine (2009)Sala Oriol Bohigas, 19 h pàg. 15

Taller de Poesia 2012 Despertando palabrasTeresa Martín TaffarelEscola d’Escriptura, 19 h pàg. 8

Resurrecció i triomf de la constitució de Cadis 1812Alberto Gil NovalesSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 21

Presentació del llibre A l’altra banda de la veu i de la paraula, de Viky Frías Viky Frías, Anna Comas, Claudia Truzzoli i Montserrat GallartSala Sagarra, 19.30 h pàg. 24

Page 32: Programa d'activitats (Maig 2012)

divendres 11Taller de Poesia 2012 La canalla dels versosSebastià Alzamora Escola d’Escriptura, 19 h pàg. 8

Taller de Poesia 2012 Lenguaje y estructura espiritual. La traducción de poesíaOrlando GuillénEscola d’Escriptura, 19 h pàg. 8

27 Cicle de Música del Segle XX-XXIDiego Fernández MagdalenoSala Oriol Bohigas, 20 h pàg. 11

dissabte 12Barcelona Poesia 2012Versos per quedar-s’hi a viureEscac al versSala Verdaguer, 19 h pàg. 7

Cicle “Hi ha una nova filosofia política?”Quina política, per a quina societatJoan SubiratsSala Verdaguer, 11 h pàg. 14

diumenge 13Redescobreix l’Ateneu Entrada de carruatges, 12 h pàg. 29

Concert de l’Associació Massià CarbonellAdrien WongSala Oriol Bohigas, 18.30 h pàg. 10

dilluns 14Redescobreix l’Ateneu Entrada de carruatges, 12 h pàg. 29

Tertúlia d’Economia Tres mesos des de la reforma laboralEliseu Oriol PagèsSala Pompeu Fabra, 14 h pàg. 28

Taller de Poesia 2012 La imatge en el poema Francesc ParcerisasEscola d’Escriptura, 19 h pàg. 8

Taller de Poesia 2012 Pensar el sentiment, sentir el pensament Laura LópezEscola d’Escriptura, 19 h pàg. 8

Cicle “Controvèrsies: l’actualitat a debat”Les llibreries, en perill d’extinció?Sala Verdaguer, 19.30 h pàg. 2

27 Cicle de Música del Segle XX-XXIEduardo Terol i Silvia Gómez MaestroSala Oriol Bohigas, 20 pàg. 11

dimarts 15Tribuna AteneuRecuperar l’ànima de BarcelonaJordi Martí Hotel Rívoli, 13.45 h pàg. 3

Taller de Poesia 2012 Vers a versAndreu SubiratsEscola d’Escriptura, 19 h pàg. 8

Taller de Poesia 2012 La paraula amb vida: la poesia a l’escenariJosep PedralsEscola d’Escriptura, 19 h pàg. 8

Club de lectura CrexellsPrimavera, estiu, etcètera, de Marta RojalsSala Pompeu Fabra, 19.30 h pàg. 5

Cicle “Una pel·lícula en la meva vida”Il y a longtemps que je t’aime (2008)Sala Oriol Bohigas, 19 h pàg. 20

Page 33: Programa d'activitats (Maig 2012)

dimecres 16Cruïlla de Debat(dinar-tertúlia)Sala Pompeu Fabra, 14 h pàg. 27

Barcelona Poesia 2012Una lectura de Pere Gimferrer i Antoni MaríSala Oriol Bohigas, 19 h pàg. 7

Taller de Poesia 2012 La vida, la muerte y la poesía: la elegía Esther ZarralukiEscola d’Escriptura, 19 h pàg. 8

Presentació del llibre Contra la Franja. Crònica de l’agressió a la llengua, al Bisbat i al Museu de Lleida, de Josep M. PrimJosep M. Prim, Antoni Strubell, Marta Alòs i Patrícia GabanchoSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 25

Presentació del llibre Volver antes que ir, de Flavia CompanyM. Dolors MillatSala Sagarra, 19.30 h pàg. 25

dijous 17Tertúlia Borralleras Sala Pompeu Fabra, 16 h pàg. 27

Taller de Poesia 2012Videopoesia: poesia en movimentLis CostaEscola d’Escriptura, 19 h pàg. 8

Cicle ”El nostre Dret: El Codi civil de Catalunya”Evolució del Dret Civil d’ençà de 1714 i Llibre 1r del Codi civil de CatalunyaProjecció de la pel·lícula Une liaison pornographi-que (1999)Joan Egea Fernández i Xavier Muñoz i PuiggròsSala Oriol Bohigas, 19 h pàg. 19

Barcelona Poesia 2012Recital poètic d’alumnes del primer curs de poesia de l’Escola d’Escriptura Sala Sagarra, 19.30 h pàg. 7

“Teatre de la modernitat del segle XX”Humor, avantguarda i spleen a Tres sombreros de copa, de Miguel MihuraFrancisco Pedro i Guillem VallejoSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 16

divendres 18Tertúlia Economia i LiteraturaEl bitllet d’un milió d’euros, de Mark TwainIu PijoanSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 28

27 Cicle de Música del Segle XX-XXICarme Sánchez i Miguel Ángel DionisSala Oriol Bohigas, 20 h pàg. 11

dissabte 19Espai AteneuVisita cultural a Besalú i a l’Estany de BanyolesPlaça Catalunya, 9 h pàg. 26

diumenge 20Concert de l’Orquestra de Cambra Amics dels ClàssicsSala Oriol Bohigas, 11.15 h pàg. 10

AB Llibre Fòrum. Tot narrativaAlexandr S. Pushkin – Evgenÿ Onegin, 1833Aula 402, 18 h pàg. 28

dilluns 21Fòrum de Debat SocialL’ensenyament a Catalunya en el context europeu i globalJosep Mª Rotger i CerdàSala Pompeu Fabra, 18 h pàg. 28

Page 34: Programa d'activitats (Maig 2012)

Cicle “El col·lecionisme”Col·leccionisme popularMarc Martí i Ramon Pla MarcoSala Sagarra, 19 h pàg. 23

27 Cicle de Música del Segle XX-XXIGrup Fundació Música ContemporàniaSala Oriol Bohigas, 20 h pàg. 11

dimarts 22Tertúlia Espai Ateneu Peret, el creador de la rumba catalanaHotel Rívoli, 14 h pàg. 28

“Coneix l’autor i la seva obra”Xat amb Marta Rojals Vilaweb.cat, 19 h pàg. 4

Cicle “Teràpies de cinema” Les complexes relacions entre cinema i medicina Projecció de la pel·lícula Frankenstein (1931)Carlos Tabernero HolgadoSala Oriol Bohigas, 19 h pàg. 13

Presentació del llibre RDC, de José Luis Ruiz CastilloLlum Ventura, Aigua Maria, César Larriba, Yolanda Goded, Szolt Hernadi, Josep Maria Farré, Nicolás Markuer-kiaga i Bernat CastanySala Verdaguer, 19.30 h pàg. 25

Presentació del llibre Tres estrelles Michelin, de Joan AdellSala Sagarra, 19.30 h pàg. 25

dimecres 23Seminari de lectura d’assaig contemporaniEspanya capital París, de Germà BelAula 304, 10.30 h pàg. 27

Cruïlla de Debat(dinar-tertúlia)Sala Pompeu Fabra, 14 h pàg. 27

Tertúlia del TR3SC Club Català de Cultura Trobada amb l’escriptor Arcadi OliveresSala Pompeu Fabra, 19 h pàg. 28

L’Ateneu, la porta de les ideesDocumental 150 anys de l’Ateneu BarcelonèsSala Oriol Bohigas, 20 h pàg. 6

dijous 24Visita el Cercle d’Amics de l’AteneuMuseu Egipci“Moda i bellesa a l’antic Egipte”C. València, 284, 12 h pàg. 26

Tertúlia Borralleras Sala Pompeu Fabra, 16 h pàg. 27

Cicle “Converses amb artistes interdisciplinaris”Visita comentadaExposició: “Ferran Adrià i el Bulli. Risc, llibertat i creativitat” Palau Robert, 17 h pàg. 17

Reunió de la secció de CinemaSala Pompeu Fabra, 19.30 h pàg. 21

Francesc Pujols i MorgadesFrancesc Pujols i la poesia Enric CasassesSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 23

Cicle “Música Catalana Joan Manén”Mompou i Blancafort: Epistolari íntimJordi Masó i Sergi MateuSala Oriol Bohigas, 20 h pàg. 12

Screen FestivalProjecció del programa ART: 21, SEASON 6 (6a temporada)Entrada de carruatges, 20.30 h pàg. 17

Page 35: Programa d'activitats (Maig 2012)

divendres 2527 Cicle de Música del Segle XX-XXIMaria Lluïsa EspigoléSala Oriol Bohigas, 20 h pàg. 11

Screen FestivalProjecció del programa ART: 21, SEASON 6 (6a temporada)Entrada de carruatges, 20.30 h pàg. 17

dissabte 26Capitalisme emocionalRamon AlcoberroSala Verdaguer, 11 h pàg. 14

dimarts 29Cicle “Teràpies de cinema” Odissees de metgesProjecció de la pel·lícula Dr. Ehrlich’s magic bullet (1940)Alfons Zarzoso OrellanaSala Oriol Bohigas, 19 h pàg. 13

Cicle “Bioètica i responsabilitat”Per una mort apropiadaMarc Antoni Broggi TriasSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 14

Screen FestivalProjecció del programa ART: 21, SEASON 6 (6a temporada)Entrada de carruatges, 20.30 h pàg. 17

dimecres 30Cruïlla de Debat(dinar-tertúlia)Sala Pompeu Fabra, 14 h pàg. 27

“Coneix l’autor i la seva obra “Jo confesso, de Jaume CabréJaume Aulet i Jaume CabréSala Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 5

Cicle “La reforma del sistema electoral català”Cap partit no em representa! Vers un sistema electoral proporcional?Josep Maria Reniu i Daniel SecoSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 18

Screen FestivalProjecció del programa ART: 21, SEASON 6 (6a temporada)Entrada de carruatges, 20.30 h pàg. 17

dijous 31Tertúlia Borralleras Sala Pompeu Fabra, 16 h pàg. 27

La modernitat, present, passat o futur?Pol Capdevila, Gabi Lemkov, i Francis GarciaSala Sagarra, 19.30 h pàg. 15

Cicle “Dijous europeus”La política de cohesió de la UE: qui paga, mana?Joan Luria i Jordi TorrebadellaSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 19

Cicle “La Porta Clàssica a l’Ateneu” Fukio Ensemble Accèssit del I Concurs Internacional de Música de Cambra La Porta Clàs-sica – Matas i RamisSala Oriol Bohigas, 20.30 h pàg. 10

Page 36: Programa d'activitats (Maig 2012)

Carrer Canuda, 608002 BarcelonaCentraleta: 93 343 61 21Fax: 93 317 15 25

Biblioteca: 93 343 61 20

Escola d’Escriptura: 93 317 49 08

[email protected]

AMICS ATENEU BARCELONÈS INSTITUCIONS COL·LABORADORES

Troba’ns a: