Programa d'activitats (maig 2016)

4
Troba’ns a: Ateneu Barcelonès Carrer de la Canuda, 6. 08002 Barcelona Centraleta: 93 343 61 21 Biblioteca: 93 343 61 20 Escola d’Escriptura: 93 317 49 08 [email protected] www.ateneubcn.org INSTITUCIONS COL·LABORADORES Activitats obertes Aforament limitat En actes de molta afluència l’acomodació es farà per rigorós ordre d’arribada; no es permetrà la reserva de seients. Més informació: www.ateneubcn.org AMICS ATENEU BARCELONÈS Programa imprès amb el patrocini de: Dipòsit legal: B-40140-2011 Disseny: LAPAGEORIGINAL.COM Viatge cultural a la Regió de Valclusa Del dilluns 3 al divendres 7 d’octubre Departament de la regió administrativa francesa de Provença-Alps-Costa Blava. Visitarem Avignon, Les Baux en Provences, Séguret, Orange, Isle Sur La Sorgue, Gordes, entre d’altres. Dimecres 11 de maig, 18.30 h, sala Verdaguer Sessió informativa del viatge a càrrec de Jaume Saladrigas. Tancament d’inscripcions: 15 de juny. Més informació a www.ateneubcn.cat i Administració. XLV Premi Crexells Claus per a la lectura de les obres finalistes Gegants de gel, de Joan Benesiu; Formentera lady, de Jordi Cussà, i Hollister 5320, de Daniel Palomeras Dimarts 31, 19 h, sala Pompeu Fabra Has de llegir encara les novel·les finalistes del Premi Crexells? Ja les has llegides i et ve de gust comentar-les? Ens trobarem en una conversa informal, i donarem pistes per a la lectura, la interpretació i el gaudi de les obres que enguany han passat a la final. A càrrec d’Àngel Burgas, escriptor. L’ ou com balla Dijous 26, d’11 a 20 h, jardí L’ou com balla, una de les tradicions més singulars de Barcelona de la diada de Corpus. Aquest joc d’aigua, d’origen discutit, té diverses explicacions: tant s’ha interpretat com la representació de l’exaltació de l’Eucaristia, com també s’ha volgut veure la representació de la plenitud de la primavera. Us convidem a visitar-lo, durant la jornada de portes obertes, amb motiu d’aquesta celebració. Cicle “El malestar de les lletres?” Dilluns 9, 19 h, sala Verdaguer Mercat i professionalització: tornada als anys setanta Gemma Sendra, vicepresidenta primera del CoNCA, i Bel Olid, presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Modera: Patrícia Gabancho, vicepresidenta primera de l’Ateneu Barcelonès. Cicle “Ahir és avui: els clàssics ens interpel·len” Dimecres 11, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas Política i corrupció, un binomi inevitable? A l’entorn d’ El somni , de Bernat Metge Francesc J. Gómez, professor de Filologia Catalana (UAB), i Enric Juliana, periodista. Modera: Bernat Dedéu, filòsof. Organitza: Fundació Carulla i Ateneu Barcelonès. Divendres 20, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas Homenatge al bisbe Josep Torras i Bages (1846-1916) Josep Maria Soler, abat de Montserrat; Manuel Fuentes, director de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, i Jaume Aymar, degà de la Facultat de Filosofia de Catalunya. MAIG 2016

description

 

Transcript of Programa d'activitats (maig 2016)

Page 1: Programa d'activitats (maig 2016)

Troba’ns a:

Ateneu BarcelonèsCarrer de la Canuda, 6. 08002 BarcelonaCentraleta: 93 343 61 21

Biblioteca: 93 343 61 20

Escola d’Escriptura: 93 317 49 08

[email protected]

INSTITUCIONS COL·LABORADORES

Activitats obertesAforament limitat

En actes de molta afl uència l’acomodació es farà per rigorós ordre d’arribada; no es permetrà la reserva de seients.

Més informació: www.ateneubcn.org

AMICS ATENEU BARCELONÈS

Programa imprès amb el patrocini de:

Dipòsit legal: B-40140-2011 Disseny: LAPAGEORIGINAL.COM

Viatge cultural a la Regió de ValclusaDel dilluns 3 al divendres 7 d’octubreDepartament de la regió administrativa francesa de Provença-Alps-Costa Blava. Visitarem Avignon, Les Baux en Provences, Séguret, Orange, Isle Sur La Sorgue, Gordes, entre d’altres.

Dimecres 11 de maig, 18.30 h, sala VerdaguerSessió informativa del viatge a càrrec de Jaume Saladrigas.

Tancament d’inscripcions: 15 de juny.Més informació a www.ateneubcn.cat i Administració.

XLV Premi Crexells Claus per a la lectura de les obres fi nalistesGegants de gel, de Joan Benesiu; Formentera lady, de Jordi Cussà, i Hollister 5320, de Daniel Palomeras

Dimarts 31, 19 h, sala Pompeu FabraHas de llegir encara les novel·les fi nalistes del Premi Crexells? Ja les has llegides i et ve de gust comentar-les? Ens trobarem en una conversa informal, i donarem pistes per a la lectura, la interpretació i el gaudi de les obres que enguany han passat a la fi nal.

A càrrec d’Àngel Burgas, escriptor.

L’ou com ballaDijous 26, d’11 a 20 h, jardíL’ou com balla, una de les tradicions més singulars de Barcelona de la diada de Corpus. Aquest joc d’aigua, d’origen discutit, té diverses explicacions: tant s’ha interpretat com la representació de l’exaltació de l’Eucaristia, com també s’ha volgut veure la representació de la plenitud de la primavera.

Us convidem a visitar-lo, durant la jornada de portes obertes, amb motiu d’aquesta celebració.

Cicle “El malestar de les lletres?”Dilluns 9, 19 h, sala Verdaguer

Mercat i professionalització: tornada als anys setanta Gemma Sendra, vicepresidenta primera del CoNCA, i Bel Olid, presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

Modera: Patrícia Gabancho, vicepresidenta primera de l’Ateneu Barcelonès.

Cicle “Ahir és avui: els clàssics ens interpel·len”Dimecres 11, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Política i corrupció, un binomi inevitable? A l’entorn d’El somni, de Bernat MetgeFrancesc J. Gómez, professor de Filologia Catalana (UAB), i Enric Juliana, periodista.

Modera: Bernat Dedéu, fi lòsof.

Organitza: Fundació Carulla i Ateneu Barcelonès.

Divendres 20, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Homenatge al bisbe Josep Torras i Bages (1846-1916) Josep Maria Soler, abat de Montserrat; Manuel Fuentes, director de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, i Jaume Aymar, degà de la Facultat de Filosofi a de Catalunya.

MA

IG2016

Page 2: Programa d'activitats (maig 2016)

/FILOSOFIA Cicle “Liceu Maragall. Crisi i futur incert”

Dissabte 21, 11 h, sala Verdaguer

Straight Politics: les expectatives ciutadanes Xavier Cabús, fi lòsof i escriptor, i Yanko Moyano, fi lòsof (GIRCHE).

/ARTS VISUALS

Dilluns 2, 19 h, sala Sagarra

Superheroïnes del còmic. Elles tenen el poderRubén González, artista.

Un repàs als arquetips de la dona amb súper poders des dels seus inicis fi ns a l’actualitat.

Organitza: l’Associació d’Art, Cultura i Ciència, el Saló Internacional del Còmic, i l’Ateneu Barcelonès.

Dimarts 3, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona, avui Ferran Barenblit, director del Macba.

Nou cicle “Art a Catalunya, segona meitat s. XX” Dimarts 24, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Historiografi a de l’art català de postguerra: nusos i sortides Indagarem cap a on poden anar els relats historiogràfi cs futurs, quines noves metodologies poden aportar i quins llocs queden per explorar.

Àlex Mitrani, professor a EINA Centre de Disseny i Art (UAB); Manel Guerrero, crític i gestor cultural; Jordi Ibáñez, professor d’Estètica i Teoria de l’Art de la Facultat d’Humanitats (UPF), i Albert Mercadé, historiador de l’art i comissari.

Presenta: Pepe Serra, director del MNAC.

Organitza: MNAC, amb la col·laboració de l’Ataneu Barcelonès.

/HISTÒRIA

Dimecres 4, 19 h, sala Sagarra

Reunió de la Secció

Dijous 12, 19 h, sala Sagarra

700 anys després de la dissolució de l’Orde dels TemplersOrígens, expansió i desfeta dels templers, un dels ordes medievals més importants que va néixer a principis del segle XII per protegir els cristians de Terra Santa.

Josep Maria Sans i Travé, historiador, i Armand de Fluvià i Escorsa, president de la Institució Catalana de Genealogia i Heràldica.

Organitza: Institució Catalana de Genealogia i Heràldica, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Cicle “Grups i classes socials a Catalunya”

Dilluns 23, 19 h, sala Verdaguer

Dels menestrals a la petita burgesia. Una aproximació des de la manufacturaJosep Maria Benaul, historiador.

Vegeu també la tertúlia Amics de la història.

/CIÈNCIES I TECNOLOGIADijous 5, 19 h, sala Verdaguer

Animals invisibles. Del mite sobre el ieti a l’extinció del moaSabem d’animals que es van extingir. D’altres que senzillament formen part del mite, i uns pocs que existeixen, o no, però que la ciència encara no ha trobat. Tots són els animals invisibles que Gabi Martínez cerca en els seus viatges.

Gabi Martínez, periodista, escriptor i viatger.

Presenta: Jordi Serrallonga, ponent de la Secció.

Dijous 12, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Creació versus Evolució146 anys després del Gran Debat d’ÒxfordMesos després de la publicació de L’origen de les espècies de Charles R. Darwin, es va celebrar un famós debat a Òxford entre creacionistes i evolucionistes. Avui, 146 anys més tard, reprenem aquesta discussió a l’Ateneu Barcelonès. Quines són les visions de la ciència i la religió actuals sobre els nostres orígens?

Krzysztof Charamsa, teòleg, i Jordi Serrallonga, professor col·laborador d’Evolució Humana i Antropologia (UOC).

Vegeu també la tertúlia Ciència, Tecnologia i Coneixement.

/ESTUDIS POLÍTICS, JURÍDICS I SOCIALSCicle “Com es governa [a] Amèrica”

Dijous 19, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Obamacare i la dimensió socialAra fa sis anys, el president Obama va aconseguir fer aprovar el que Hillary Clinton, aleshores ministra de Sanitat, no va poder: la Patient Protection and Affordable Care Act (PPACA), coneguda com a “Obamacare”. Quin paper té la “dimensió social” a la política americana? En parlarem amb l’assessor del president Obama, doctor Bengoa.

Rafael Bengoa Rentería, exconseller de Sanitat i Consum del País Basc i director de Deusto Business School.

Presentador: Stefan Rating, ponent de la Secció.

Vegeu també la tertúlia Rabiosa actualitat política.

Responsables de la programació de les seccions: Arts Visuals: Lluís Utrilla / Ciències i Tecnologia: Jordi Serrallonga / Cinema: Carles Cortés / Ecologia i Recursos Naturals: Santiago Vilanova / Economia: Josep Maria Carreras / Escacs: Ramon Cases / Estudis Polítics, Jurídics i Socials: Stefan Rating / Filosofi a: Anna Punsoda / Història: Joan Solé / Llengua i Literatura: Àlex Cosials / Música: Martí Marimon

/LLENGUA I LITERATURADimarts 3, 19 h, sala Verdaguer

Édouard Glissant, el multilingüisme com a mode de l’imaginariUna aproximació a l’art del llenguatge, des de la diversitat lingüística, a la fi gura d’Édouard Glissant i a la seva obra més difosa: Introduction à une poétique du divers.

Alícia Fuentes-Calle, lingüista.

Divendres 6, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

20è aniversari de la CAL

La llengua sí que importa Vicenç Villatoro, director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Lliurament dels premis del Concurs de microrelatsActuació del grup Magnus Luna.Presentador: Màrius Serra, escriptor.

Organitza: Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL), amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès i de l’Escola d’Escriptura.

Dimarts 10, 19 h, sala Sagarra

Paisatges. Recital de poesiaEn el marc de la Setmana de la Poesia de Barcelona 2016.

Grup 7 de Cors: Elisa Riera, Esperança Castell, Margarida Medina, Clara Mir, Miquel Sánchez, Leonci Canals i Marisa Olivera.

Organitza: Escola d’Escriptura.

Dimarts 17, 19 h, sala Verdaguer

De la memòria al relatConversa amb motiu de la publicació de Primer paisatge, d’Isidre GrauAbraham Mohino, professor de l’Escola d’Escriptura, i Isidre Grau, escriptor.

Modera: Jordi Albertí, director de l’Editorial Gregal.

/ECOLOGIA I RECURSOS NATURALS Dimecres 4, 19 h, sala Verdaguer

Models alternatius de caràcter ecològic i econòmic Jaume Botey, president de l’Associació Cristianisme al segle XXI, i Ramon Garriga, especialista en tècniques energètiques.

Presenta: Santiago Vilanova, ponent de la Secció.

Dilluns 9, 19 h, aula 503

Reunió de la Secció

Dimecres 18, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Creixement econòmic i canvi climàtic Són compatibles les exigències de sostenibilitat mediambiental i un creixement econòmic que superi les desigualtats, la precarietat i generi ocupació estable?

Cristina Narbona, ministra de Medi Ambient del Govern Espanyol (2004-2008), i Josep Enric Llevot, catedràtic de Física (UAB).

Modera: Josep Maria Ureta, periodista d’El Periódico.

Organitza: Associació d’Amics UAB, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

/ECONOMIA Cicle “Corrupció”

Dijous 12, 19 h, sala Verdaguer

L’auditoria del sector públic en el context de la lluita contra el frau i la corrupcióUna de les formes d’actuació per a la prevenció i el control del frau i la corrupció: l’auditoria del sector públic. Analitzarem les seves possibilitats i les seves limitacions i com es refl ecteixen en les actuacions dels diversos òrgans de control extern.

Antoni Martí, censor Jurat de Comptes, auditor de Comptes (ROAC) i auditor jubilat de la Sindicatura de Comptes.

Vegeu també la tertúlia d’Economia.

/MÚSICA Cicle “Associació Massià Carbonell”

Diumenge 8, 18.30 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Concert de cambra a càrrec de l’IEA Oriol Martorell Entrada: 5 € (estudiants: 2,5 €)Socis de l’Ateneu: gratuït.

Organitza: Associació Massià Carbonell, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Cicle “Liceu-Ateneu”

Dimarts 10, 19 h, sala Verdaguer

I Capuleti e i Montecchi, de Vincenzo Bellini L’eterna història d’amor de Romeu i Julieta, amb la millor música belcantista de Vincenzo Bellini. Un títol poc representat que mereix un lloc al repertori dels millors teatres.

Pol Avinyó, divulgador musical.

Dimarts 24, 19 h, jardí

Descobreix la nova temporada del Gran Teatre del Liceu Agustí Filomeno, director de Màrqueting del Gran Teatre del Liceu.

Organitza: Gran Teatre del Liceu, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Cicle “Lírica Jove”

Diumenge 15, 18 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Mezzolània La mezzosoprano mai es queda a l’ombra de la prima donna i la seva veu poderosa i rica en harmònics brilla amb llum pròpia en els seus personatges de caràcter. Us convidem a fer un passeig pel variat i eclèctic repertori d’aquesta veu femenina.

Tànit Bono, mezzosoprano

Josep Buforn, piano

Entrada gratuïta.

Cicle “Música improvisada”

Dissabte 28, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Música improvisada IIINúria Andorrà, percussióAgustí Fernàndez, pianoAnne-Lii Poll, veu

Entrada: 10 €. Socis de l’Ateneu: gratuït.

Page 3: Programa d'activitats (maig 2016)

Cicle “Amb ulls de dona (2)”

Dilluns 30, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Entrevista a Laia Marull, actriuPresenta: M. Àngels Cabré, escriptora i directora de l’Observatori Cultural de Gènere.

Organitza: Observatori Cultural de Gènere (OCG), amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Amb el patrocini de: Ajuntament de Barcelona, Institut Català de les Dones i Institució de les Lletres Catalanes.

Amics de la ciutat Dilluns 30, de 19 a 21 h, sala Pompeu Fabra Catalanisme i políticaRamon Corts, doctor en Història Moderna.Coordinador: Joaquim Arenas.Inscripció a: Administració

Amics de la història Dilluns 9, de 17 a 19 h, sala Pompeu Fabra Ildefons Cerdà va dissenyar l’Eixample seguint elements de la càbala jueva?Francesc Xavier Hernàndez Cardona, historiador.Coordinador: Joan Solé (secció d’Història).Inscripció a: Administració

Arquitectura Dimarts 17, de 19 a 21 h, aula 503Chicago-Barcelona: urbanisme i la seva importància social, econòmica i política (4)Coordinador: José-Luis Niño.Inscripció a: [email protected]

August Puncernau Dimarts 17, de 18.30 a 20.30 h, aula 306Per què ens hem d’oposar al TTIP? Antoni Montserrat, economista.Coordinador: Jaume Josa.Inscripció a: [email protected]

BorrallerasDe 16 a 18.30 h, Sala Pompeu Fabra Dijous 5: Tema lliureDijous 12: Art, educació, teràpia o llibertat?Feliciano Castillo, catedràtic de Pedagogia (UAB).Dijous 19: Tema lliureSala Sagarra: dijous 26: Prevenció i guariment de l’AlzheimerPere Suau, professor de la Facultat de Biociències (UAB).Coordinadors: Bernat Castany i Eduard Moreno.

Búsula De 20 a 21.45 h, sala Pompeu FabraDijous 5: L’ogre Iglesias Gemma Ubasart, politòloga, antiga responsable de la secretaria de plurinacionalitat de Podem.Dijous 19: El bilingüisme manifest Albert Branchadell, coordinador de la Unitat de Traducció i Interpretació de la Facultat de Filologia Catalana (UAB).Coordinador: Fèlix Pujol.Inscripció a: Administració

Ciència, Tecnologia i ConeixementDijous 26, de 19 a 20.30 h, sala SagarraLa cultura digital, la nova cultura?Marisol López, directora de l’Àrea de Cultura Digital de l’Institut Català d’Empreses Culturals.Coordinador: Ricard Faura (secció de Ciències i Tecnologia).Inscripció a: Administració

Club de diàlegDimarts 10, de 16 a 18 h, sala Pompeu FabraPropietat privada: quin sentit té? Quins límits?Coordinador: Gonçal Mayos.Inscripció a: [email protected]

Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia)Dimecres, de 13.30 a 15.30 h, sala Pompeu Fabra Un grup que viu i fomenta la catalanitat.Coordinadors: Pilar Blasco i Enric Cirici.Inscripció a: [email protected] o [email protected]

Economia (dinar-tertúlia)Dilluns 9, de 14 a 16 h, Hotel Rívoli (La Rambla, 128)Competència, clientelisme i regulació Arseni Gibert, expresident de l’Autoritat Catalana de la Competència. Coordinador: Josep Maria Carreras (secció d’Economia).Inscripció a: Administració

Economia i literaturaDivendres 27, de 19 a 21 h, sala Pompeu FabraBorsa i literatura Coordinador: Joaquim Perramon.

El debat nacionalDe 19 a 21 h, sala Pompeu FabraDimarts 3: El paper dels independentistes al Parlament espanyol Joan Tardà i Coma, diputat d’ERC al Congrès.Dimarts 17: Procés Constituent, drets i deuresAmb Reinicia Catalunya.Coordinadors: Carme Adzerias i Jordi Papell.

El Pregó Dimecres, de 16.30 a 18 h, aula 302Grup cristià de debat.Coordinador: Joan Maluquer.Inscripció a: Administració

Els putrefactes de l’Ateneu Dijous 26, de 14 a 16 h, sala de JuntesLa Barcelona dels anys 30 i el boxejador-escriptor surrealistaJulià Guillamon, escriptor i crític literari.Coordinador: Max Arias.Inscripció a: [email protected] o a Administració

Espai Ateneu (dinar-tertúlia)Dimarts, de 14 a 16 h, Hotel Rívoli (La Rambla, 128)Dimarts 3: Dermatologia avuiAntoni Castells, dermatòleg.Dimarts 10: AfricanaMariona Millà, pintora.Dimarts 17: Tema lliureDimarts 24: Trobada amb el professor Joaquim BarraquerDimarts 31: Tema lliureCoordinador: Magí Lardiés.Inscripció a: [email protected]

Esports i Ateneu (dinar-tertúlia)Dilluns 30, de 14 a 16 h, sala Pompeu FabraLes exigències de l’alta competicióAnna Tarrés, entrenadora de natació sincronitzada.Coordinadors: Miquel Àngel Barrabia i Xavier Bachs.Inscripció a: Administració.

Ètica i poesiaDivendres 20, de 19 a 21 h, sala Pompeu FabraJoan Brossa i els límits del llenguatge en la poesia Coordinador: Guillem Vallejo.

Impuls (dinar-tertúlia)Dilluns 2, de 14 a 16 h, sala de JuntesDebat sobre temes socials, culturals i polítics Coordinadors: Rosa Domènech i Joaquim Ferrer. Inscripció: [email protected]

Rabiosa actualitat política TRAP#22Dimarts 10, de 19.30 a 21 h, aula 511Debat sobre els temes polítics més candentsCoordinador: Stefan Rating(secció d’Estudis Polítics, Jurídics i Socials).Inscripció a: [email protected] Administració.

Sota el palmerarDissabte 28, de 18 a 20 h, aula 307L’amistatCoordinador: Jordi Arraut.Inscripcions a: [email protected]

/TERTÚLIES Aforament limitat. Els socis de l’Ateneu Barcelonès tenen prioritat a l’hora de participar-hi. No es permet l’entrada a les tertúlies que demanen confi rmació d’assistència si no s’ha confi rmat prèviament. Administració: tel. 93 343 61 21

Balaguer monumental Dissabte 21, sortida amb autocar, a les 8 h de la plaça de Catalunya, i a les 8.15 h de la plaça de Francesc Macià (davant del Sandor).Coordinació: Magí Lardiés. Tertúlia Espai Ateneu.Inscripció a: [email protected] / Places limitades.

/Sortides culturals

/Els llibres dels nostres socis

Dilluns 2, 19 h, sala Verdaguer

Trastos, arte y diseño, de Camilla HammToni Miserachs, dissenyadora.

Divendres 13, 19 h, sala Sagarra

La primera estrella del vespre, de Javier Diéguez i Nadia GhulamBerta Bruna, de l’agència literària Sandra Bruna, i Carles Fernández, director de la companyia teatral La Conquesta del Pol Sud.

Dijous 19, 19 h, sala Sagarra

Abans que el teu record torni cendra, de Maria EscalasMuriel Villanueva, escriptora i professora de l’Escola d’Escriptura, i Mireia Lite, editora d’Amsterdam.

Presentacions organitzades per l’Escola d’Escriptura.

Cicle “Debat de Guàrdia”Dimecres 25, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

El català, única llengua ofi cial?Debat arran del manifest “Per un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya independent’.

Lluís de Yzaguirre i Maura, professor del Departament de Traducció i Filologia (UPF), i Francesc Xavier Vila Moreno, professor del Departament de Filologia Catalana (UB).

Modera: Albert Balanzà, periodista.

Cicle organitzat per la Comissió de Cultura de l’Ateneu Barcelonès.

/ESCACS Dijous 5 i 12, 18.30 h, aula 306

Campionat de Primavera de Semiràpides

Diumenge 22, d’11 a 13 h, jardí

Gran festa dels escacs a l’AteneuSimultània d’escacs amb el mestre de la FIDE Alfredo Rosich Vallés.

Participació gratuïta, prèvia reserva a Administració.

/CINEMA BCN Sports Film 2016

Dijous 5, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Brazuca Una selecció de curtmetratges en els quals la passió per l’esport a Brasil actua com a fi l conductor i ens apropa a la cultura i a la vida del país.

Presenta: Juli Pernas, director de la Fundació Barcelona Olímpica.

Chapa - The Grill Man Director: Fabio Montanari

Brasil, 2015. 14’ 10’’. VOS català

Després de 20 anys de feina, dos treballadors d’un frankfurt són acomiadats pel nou propietari. Decidiran venjar-se durant el primer partit de la Copa del Món.

As incríveis história de um navio fantasma Director: André Bomfi m

Brasil, 2014. 26’. VOS castellà

Jocs Olímpics de Los Angeles 1932. Lluny dels focus, la delegació brasilera viatja en un vaixell carregat de cafè amb escassos recursos i poca preparació tècnica i emocional.

Ciclo 7x1 Direcció: Gil Baroni

Brasil, 2015. 25’. VOS castellà

Entre el juny i el juliol del 2014, els sis fi lls de la Luana fan torns per acompanyar la seva mare a la feina de reciclatge d’escombraries pels carrers de Curitiba, una de les ciutats que acull la Copa del Món.

Organitza: Fundació Barcelona Olímpica, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Page 4: Programa d'activitats (maig 2016)

MAIG 2016 / CALENDARI D’ACTIVITATSDilluns 2Impuls

Sala de Juntes, 14 h

Trastos, arte y diseño, de Camilla Hamm

Sala Verdaguer, 19 h

Superheroïnes del còmic. Elles tenen el poder

Sala Sagarra, 19 h

Dimarts 3Espai Ateneu Dermatologia avui

Hotel Rívoli, 14 h

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona, avui

Sala d’actes Oriol Bohigas, 19 h

Édouard Glissant, el multilingüisme com a mode de l’imaginari

Sala Verdaguer, 19 h

El debat nacionalEl paper dels independentistes al Parlament espanyol

Sala Pompeu Fabra, 19 h

Dimecres 4Cruïlla de Debat

Sala Pompeu Fabra, 13.30 h

El pregó Aula 302, 16.30 h

Models alternatius de caràcter ecològic i econòmic

Sala Verdaguer, 19 h

Reunió de la secció d’Història

Sala Sagarra, 19 h

Dijous 5Borralleras

Sala Pompeu Fabra, 16 h

Campionat de Primavera de Semiràpides

Aula 306, 18.30 h

BCN Sports Film 2016 Brazuca

Sala d’actes Oriol Bohigas, 19 h

Animals invisibles. Del mite sobre el ieti a l’extinció del moa

Sala Verdaguer, 19 h

BúsulaL’ogre Iglesias

Sala Pompeu Fabra, 20 h

Divendres 6Seminari Nietzsche

Sala Pompeu Fabra, 17 h

20è aniversari de la CALLa llengua sí que importa

Sala d’actes Oriol Bohigas, 19 h

Dissabte 7Prosa Catalana ContemporàniaClub de lecturaPedra de tartera (1985), de Maria Barbal

Aula 307, 18 h

Diumenge 8Redescobreix l’Ateneu

Entrada de carruatges, 12 h

Cicle “Associació Massià Carbonell”Concert de cambra a càrrec de l’IEA Oriol Martorell

Sala d’actes Oriol Bohigas, 18.30 h

Dilluns 9EconomiaCompetència, clientelisme i regulació

Hotel Rívoli, 14 h

Amics de la històriaIldefons Cerdà va dissenyar l’Eixample seguint elements de la càbala jueva?

Sala Pompeu Fabra, 17 h

Cicle “El malestar de les lletres?”Mercat i professionalització: tornada als anys setantaSala Verdaguer, 19 h

Reunió de la secció d’Ecologia i Recursos Naturals

Aula 503, 19 h

Dimarts 10Espai Ateneu Africana

Hotel Rívoli, 14 h

Club de diàlegPropietat privada: quin sentit té? Quins límits?

Sala Pompeu Fabra, 16 h

Cicle “Liceu-Ateneu”I Capuleti e i Montecchi, de Vincenzo Bellini

Sala Verdaguer, 19 h

Paisatges. Recital de poesia Sala Sagarra, 19 h

Rabiosa actualitat política TRAP#22

Aula 511, 19.30 h

Dimecres 11Cruïlla de Debat

Sala Pompeu Fabra, 13.30 h

El pregó Aula 302, 16.30 h

Cicle “Ahir és avui: els clàssics ens interpel·len”Política i corrupció, un binomi inevitable? A l’entorn d’El somni, de Bernat MetgeSala d’actes Oriol Bohigas, 19 h

Dijous 12BorrallerasArt, educació, teràpia o llibertat?

Sala Pompeu Fabra, 16 h

Campionat de Primavera de Semiràpides

Aula 306, 18.30 h

Creació versus Evolució146 anys després del Gran Debat d’Òxford

Sala d’actes Oriol Bohigas, 19 h

Cicle “Corrupció”L’auditoria del sector públic en el context de la lluita contra el frau i la corrupció

Sala Verdaguer, 19 h

700 anys després de la dissolució de l’Orde dels Templers

Sala Sagarra, 19 h

Divendres 13La primera estrella del vespre, de Javier Diéguez i Nadia Ghulam

Sala Sagarra, 19 h

Diumenge 15Cicle “Lírica Jove”Mezzolània

Sala d’actes Oriol Bohigas, 18 h

Dimarts 17Espai Ateneu

Hotel Rívoli, 14 h

August Puncernau Per què ens hem d’oposar al TTIP?

Aula 306, 18.30 h

De la memòria al relat Sala Verdaguer, 19 h

El debat nacionalProcés Constituent, drets i deures

Sala Pompeu Fabra, 19 h

ArquitecturaChicago-Barcelona: urbanisme i la seva importància social, econòmica i política (4)

Aula 503, 19 h

Dimecres 18Cruïlla de Debat

Sala Pompeu Fabra, 13.30 h

El pregó Aula 302, 16.30 h

Creixement econòmic i canvi climàtic

Sala d’actes Oriol Bohigas, 19 h

Dijous 19Borralleras

Sala Pompeu Fabra, 16 h

Cicle “Com es governa [a] Amèrica”Obamacare i la dimensió social

Sala d’actes Oriol Bohigas, 19 h

Abans que el teu record torni cendra, de Maria Escalas

Sala Sagarra, 19 h

BúsulaEl bilingüisme manifest

Sala Pompeu Fabra, 20 h

Divendres 20Grup d’Estudis SpinoziansEstudi de l’obra Ethica ordine geometrico demonstrata (1677)

Aula 306, 18 h

Homenatge al bisbe Josep Torras i Bages (1846-1916) Sala d’actes Oriol Bohigas, 19 h

Ètica i poesiaJoan Brossa i els límits del llenguatge en la poesia

Sala Pompeu Fabra, 19 h

Dissabte 21Balaguer monumental

Plaça de Catalunya, 8 h

Cicle “Liceu Maragall. Crisi i futur incert”Straight Politics: les expectatives ciutadanes

Sala Verdaguer, 11 h

Redescobreix l’Ateneu Entrada de carruatges, 12 h

Diumenge 22Gran festa dels escacs a l’Ateneu

Jardí, 11 h

AB Llibre Fòrum. NarrativaLa maleta (Chemodan), 1986, de Sergei Dovlatov

Aula 402, 18 h

Dilluns 23Cicle “Grups i classes socials a Catalunya” Dels menestrals a la petita burgesia. Una aproximació des de la manufactura

Sala Verdaguer, 19 h

Dimarts 24Espai Ateneu Trobada amb el professor Joaquim Barraquer

Hotel Rívoli, 14 h

Nou cicle “Art a Catalunya, segona meitat s. XX”Historiografia de l’art català de postguerra: nusos i sortides

Sala d’actes Oriol Bohigas, 19 h

Cicle “Liceu-Ateneu”Descobreix la nova temporada del Gran Teatre del Liceu

Jardí, 19 h

Dimecres 25Seminari de lectura d’assaig contemporaniIntroducció a la Teoria de l’acció comunicativa, de Jürgen Habermas

Aula 511, 10.30 h

Cruïlla de Debat Sala Pompeu Fabra, 13.30 h

El pregó Aula 302, 16.30 h

Cicle “Debat de Guàrdia”El català, única llengua oficial?Sala d’actes Oriol Bohigas, 19 h

Dijous 26L’ou com ballaJardí, d’11 a 20 h

Els putrefactes de l’AteneuLa Barcelona dels anys 30 i el boxejador-escriptor surrealista

Sala de juntes, 14 h

BorrallerasPrevenció i guariment de l’Alzheimer

Sala Sagarra, 16 h

Ciència, Tecnologia i ConeixementLa cultura digital, la nova cultura?

Sala Sagarra, 19 h

Divendres 27Economia i literaturaBorsa i literatura

Sala Pompeu Fabra, 19 h

Dissabte 28Sota el palmerarL’amistat

Aula 307, 18 h

Música improvisada III Sala d’actes Oriol Bohigas, 19 h

Dilluns 30Esports i AteneuLes exigències de l’alta competició

Sala Pompeu Fabra, 14 h

Cicle “Amb ulls de dona (2)”Entrevista a Laia Marull, actriu

Sala d’actes Oriol Bohigas, 19 h

Amics de la ciutatCatalanisme i política

Sala Pompeu Fabra, 19 h

Dimarts 31Espai Ateneu

Hotel Rívoli, 14 h

XLV Premi Crexells Claus per a la lectura de les obres finalistesGegants de gel, de Joan Benesiu; Formentera lady, de Jordi Cussà, i Hollister 5320, de Daniel PalomerasSala Pompeu Fabra, 19 h

Arts Visuals

Ciències i Tecnologia

Cinema

Clubs de lectura i seminaris

Ecologia i Recursos Naturals

Economia

Els llibres dels nostres socis

Estudis Polítics, Jurídics i Socials

Filosofia

Història

Llengua i Literatura

Música

Redescobreix l’Ateneu

Sortides culturals

Teatre

Tertúlies

AB Llibre Fòrum. Narrativa

Diumenge 22, de 18 a 20 h, aula 402La maleta (Chemodan), 1986, de Sergei Dovlatov Coordinadora: Mariàngela Cerdà.

Grup d’Estudis Spinozians

Divendres 20, de 18 a 20 h, aula 306Estudi de l’obra Ethica ordine geometrico demonstrata (1677)Coordinadora: Sílvia Fortuny.Inscripció a: [email protected]

Prosa Catalana ContemporàniaClub de lectura

Dissabte 7, de 18 a 20 h, aula 307Pedra de tartera (1985), de Maria Barbal Coordinadora: Laura Rodríguez de Rozas.

Seminari de lectura d’assaig contemporani

Dimecres 25, de 10.30 a 12.30 h, aula 511Introducció a la Teoria de l’acció comunicativa, de Jürgen Habermas Raúl Gabás Pallás, catedràtic de Filosofia (UAB).Coordinador: Bernat Castany. Inscripció a: [email protected]

Seminari Nietzsche

Divendres 6, de 17 a 19 h, sala Pompeu Fabra Estudi de l’obra El naixement de la tragèdia a partir de l’esperit de la música (1871)Coordinador: José Manuel Moro. Inscripció a: [email protected]

/Clubs de lectura i seminaris

El dilluns 16 de maig l’Ateneu estarà tancat.Bona Pasqua Granada!

/Redescobreix l’AteneuDiumenge 8 i dissabte 21, a les 12 h, entrada de carruatgesVisita cultural al Palau Savassona, un recorregut per descobrir tots els espais emblemàtics que recorden els principals episodis històrics que ha viscut aquesta institució.

Preu de la visita: 4 € (gratuït per als socis de l’Ateneu).

Inscripcions a: Administració (Tel. 93 343 61 21).