Programa d'activitats (Novembre 2014)

32
NOV EM BRE 2014

description

Programa d'activitats (Novembre 2014)

Transcript of Programa d'activitats (Novembre 2014)

Page 1: Programa d'activitats (Novembre 2014)

NOVEM

BRE 2014

Page 2: Programa d'activitats (Novembre 2014)

Cicle “El país que farem” Amb l’objectiu de reflexionar sobre on som i què necessitem per al futur com a país. Noves veus i nous projectes a curt i mitjà termini d’especialistes en la matèria.

Dilluns 10, 19.30 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Feina i benestar: necessitat i incertesa Hi intervindran: Jordi Pigem, doctor en Filosofia per la UB, i Guillem López Casasnovas, catedràtic d’Economia de la UPF.

Moderadora: Patrícia Gabancho, vicepresidenta primera de l’Ateneu Barcelonès.

Page 3: Programa d'activitats (Novembre 2014)

23

Un cicle que analitzarà cada mes un tema d’actualitat i d’interès general.

Dimecres 26, 19.30 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Model de turisme, model de ciutat Actualment, el turisme representa el 14% del PIB de Barcelona. La ciutat acull més de set milions i mig de turistes anualment. I el Gremi d’Hotelers s’ha fixat com a objectiu arribar als deu milions. A més, en els darrers tres anys s’han multiplicat per quatre el nombre de pisos turístics a la ciutat. Una situació que ha provocat que el teixit veïnal i associatiu denunciï els problemes que origina el turisme massificat.Davant d’aquest panorama volem debatre qüestions com ara: quin pes té sobre la ciutat? quin impacte té als diversos barris? cal definir les polítiques turístiques de la ciutat? és necessària una nova regulació o la incorporació de noves taxes?En definitiva, quin model de turisme i de ciutat volem?

Hi intervindran: Lluís Franco Rabell, president de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), i Jordi William Carnes, director general de Turisme de Barcelona.

Cicle “Debat de guàrdia”

Page 4: Programa d'activitats (Novembre 2014)

Dimarts 11, 19.30 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Les estructures culturals, lingüístiques i d’ensenyament de la Mancomunitat. L’eficàcia en la construcció nacional

A càrrec d’Enric Pujol, professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB.

NOUCICLE

“La Mancomunitat”

La Mancomunitat va ser un organisme polític públic concebut per un equip d’intel·lectuals i professionals liberals influïts pel Noucentisme, i encapçalats per Enric Prat de la Riba. El seu objectiu era bastir un projecte d’emergència per fabricar un país modern amb estructures d’estat. Un nou disseny institucional que, amb les 4 diputacions, va aconseguir la vertebració i modernització de Catalunya. Des d’una perspectiva històrica, fou un pas decisiu per a la reestructuració del país, ja que suposà l’obtenció de la primera institució política autòctona d’ençà del 1714.

Cicle organitzat amb el patrocini de la Diputació de Barcelona.

Page 5: Programa d'activitats (Novembre 2014)

45

Dimarts 18, 19.30 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Les finances de la Mancomunitat

A càrrec de Josep Maria Carreras, economista.

Dimarts 25, 19.30 h, sala d’actes Oriol Bohigas

La Mancomunitat i el cicle polític i social del catalanisme

A càrrec d’Albert Balcells, catedràtic d’Història Contemporània de la UAB.

>> Avançament2 de desembre, sala d’actes Oriol BohigasCloenda del cicle a càrrec de Salvador Esteve, president de la Diputació de Barcelona, i Jordi Casassas Ymbert, president de l’Ateneu Barcelonès.

Page 6: Programa d'activitats (Novembre 2014)

Dijous 6, 18 h, Palau Macaya (passeig de Sant Joan, 108)

Com aprendran els nens del futur? Les noves tecnologies modifiquen la manera que tenim d’aprendre. Com ha de ser l’educació en un món en el qual l’aprenentatge ja no és lineal i existeix una creixent necessitat de formació contínua?

Hi intervindran: José Antonio Marina, filòsof, pedagog i escriptor; Francesc Imbernon, catedràtic de Didàctica i Organització Educativa a la UB, i Héctor Ruiz, assessor en tecnologia educativa especialista en continguts educatius.

El cicle “Futur(s)”, organitzat per l’Ateneu Barcelonès i l’Obra Social de ‘la Caixa’, vol analitzar les megatendències del futur des de diferents punts de vista. La política, internet, el medi ambient i la salut, l’educació, la cultura i l’economia són els àmbits que protagonitzen aquest cicle, conduït per la periodista Milagros Pérez Oliva.

Cicle “FUTUR(S)”

Cicle de conferències amb motiu de l’exposició “Megatendències” que s’inaugurarà a CosmoCaixa el març de 2015.

Page 7: Programa d'activitats (Novembre 2014)

67

Dijous 20, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Tecnologia i cultura, seran un bon tàndem?Com determina la tecnologia el futur de la cultura, i quins són els nous mitjans d’expressió i les possibilitats que ofereixen per a la creativitat, per als creadors i sobretot per al públic consumidor?

Hi intervindran: Pablo Rodríguez, director Científic de Telefónica I+D, i Genís Roca, soci fundador i president de Rocasalvatella.

Dijous 27, 19 h, Palau Macaya (passeig de Sant Joan, 108)

Cap a una economia més ètica?És possible un consum sostenible i ètic? Com serà i com hauria de ser l’economia del futur? Quin serà el nou ‘home econòmic’ dins una economia global?

Hi intervindran: Antón Costas, catedràtic d’Economia de la UB i president del Cercle d’Economia, i Lourdes Beneria, catedràtica emèrita de la Universitat de Cornell (Nova York).

>> Avançament11 de desembre, Palau MacayaMegatendències: els grans reptes de 2050, David Stanners

Page 8: Programa d'activitats (Novembre 2014)

III Jornada de biblioteques patrimonials

Re-informació: patrimoni d’anada i tornadaLa Jornada se centrarà en les noves maneres de difondre i captar patrimoni, les quals han de permetre oferir un millor servei i que els usuaris hi participin de manera activa. Comptarem amb la participació d’experts en diferents àmbits, de Catalunya, d’Espanya i de la resta d’Europa.

Informació detallada de la jornada al web www.ateneubcn.org

Inscripció a través de [email protected] fins al 18 de novembre. Preu per als socis de l’Ateneu: 20 €; no socis: 25 €.

Segueix la Jornada amb l’etiqueta #patrimoniateneu

Dijous 20, de 9 a 14 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Bib

liot

eca

de

l’A

ten

eu B

arce

lon

ès

Page 9: Programa d'activitats (Novembre 2014)

89Divendres 7, 19.30 h, sala Verdaguer

Abaixar les armes. El pensament pacifista i les llibertats En el centenari de la mort de Bertha von Suttner (1843-1914)La baronessa Bertha von Suttner (Praga, 1843– Viena, 1914) va ser Premi Nobel de la Pau (1905) i és considerada una pensadora clau en la relació entre pacifisme i feminisme. Va morir dos mesos abans de l’esclat de la Gran Guerra i enguany a tot Europa es commemora la seva aportació a la cultura de la pau.

Hi intervindran: Joan Ferrarons, traductor, i Bea Porqueres, filòsofa i màster en Estudis de Dones.

Presenta: Anna Punsoda, filòsofa.

Amb la col·laboració de l’Institut Català per la Pau.

Cicle “Liceu Maragall”

Dissabte 8, 11 h, sala Verdaguer

Biopolítica i tanatopolítica A càrrec de Sergi Mas i Leonardo Franceschini, investigadors del Grup Internacional de Recerca “Cultura, Història, Estat” (GIRCHE).

Organitza: Liceu Joan Maragall, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Dimecres 19, 19.30 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Dia Internacional de la Filosofia UNESCO

Macrofilosofia del presentHi intervindran: Martha Palacio, professora de Filosofia de la UB; Ginés Navarro, professor de la UNED, i Gonçal Mayos, professor de Filosofia de la UB.

Organitza: Liceu Joan Maragall, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

FILOSOFIA

Page 10: Programa d'activitats (Novembre 2014)

ECONOMIA

Dilluns 3, 19.30 h, sala Verdaguer

Desigualtats, crisi i creixement econòmic a les regions europeesLa crisi ha tingut, entre d’altres efectes, un augment important de les desigualtats en molts entorns. Un cert nivell de desigualtat no té perquè ser negatiu. Hem arribat però a un punt on és perjudicial per al creixement econòmic? A càrrec de Vicente Royuela, professor d’Economia de la UB.Presentadors: Raúl Ramos, professor d’Economia Aplicada de la UB i secretari de l’Associació Catalana de Ciència Regional, i Josep Maria Carreras, economista i ponent de la Secció d’Economia.Acte organitzat amb l’Associació Catalana de Ciència Regional.

Campionat Social de tardor-hivern de la secció d’EscacsEl dijous 4 de desembre, a les 18 h, a l’aula 306, començarà el Campionat Social de Tardor de la secció d’Escacs.Sistema suís a 6 rondes, els dijous 4, 11 i 18 de desembre, i 8, 15 i 22 de gener.Inscripcions del 12 al 21 de novembre a Administració (2ª planta). El campionat és obert a fills i néts de socis (de 14 a 18 anys).

Les bases es publicaran al tauler d’anuncis de la planta principal i a l’aula 306.

Dimecres 26, 19 h, sala de Juntes

Reunió de la secció d’EscacsEl gestor de la secció d’Escacs convoca els socis de la mateixa, per comentar les activitats realitzades durant l’any i el possible programa del curs 2015.

ESCACSNOU

CICLE“Felicitat, benestar i desigualtat a Catalunya”

Tertúlia d’Economia: vegeu pàg. 21

Page 11: Programa d'activitats (Novembre 2014)

1011

ESTUDIS pOLíTICS, jURíDICS I SOCIALS

Cicle “Dijous europeus”

Dijous 27, 19.30 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Però què hi fan, a Brussel·les? (1): política econòmicaDediquem els “Dijous europeus” a debatre les principals políti-ques de la Unió Europea. Començarem amb la que potser més ens afecta com a individus i com a país: la política econòmica, prevista per al comissari francès Pierre Moscovici. Ho debatrem amb un especialista acadèmic i amb el responsable d’explicar la política de l’anterior comissari titular d’aquesta cartera, el finès Olli Rehn.

Hi intervindran: Fernando Guirao, professor d’Economia a la UPF, i Amadeu Altafaj, portaveu del comissari Rehn.

Modera: Stefan Rating, advocat.

Dijous 27, 17 h, sala Verdaguer

Reunió de la secció d’Estudis Polítics, Jurídics i SocialsEl ponent de la secció convoca els socis que pertanyen a aquesta secció per comentar les activitats realitzades fins ara i el possible programa del curs 2015-2016.

Page 12: Programa d'activitats (Novembre 2014)

HISTòRIA

Dijous 6, 19.30 h, sala Verdaguer

Quatre dècades d’història cultural: L’Avenç i Els Marges Hi intervindran: Josep Murgades, cofundador i codirector d’Els Marges; Josep M. Muñoz, director de L’Avenç, i Jordi Casassas Ymbert, president de l’Ateneu Barcelonès.

Acte organitzat per Els Marges i L’Avenç, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Dimecres 5, 19 h, sala Verdaguer

Miquel dels Sants Oliver i l’Ateneu Barcelonès(Campanet, Mallorca, 1864 - Barcelona, 1920)

Ideòleg, periodista, historiador, narrador i poeta.

Amb motiu del 150è aniversari del naixement de Miquel dels Sants Oliver, es recordarà la seva relació professional i intel·lectual amb l’Ateneu Barcelonès, del qual en va ser Oficial Major de Secretaria i Biblioteca i també president. A més, en dues ocasions hi va pronunciar conferències molt rellevants.

A càrrec de Damià Pons i Pons, catedràtic de Literatura Catalana a la UIB.

Acte organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Page 13: Programa d'activitats (Novembre 2014)

1213

Dilluns 24, 19.30 h, sala Verdaguer

La repressió franquista al País ValenciàUna taula rodona per analitzar la cruel i dura repressió al País Valencià durant els darrers mesos de la Guerra Civil i anys de la postguerra, des de la desfeta al port d’Alacant als camps de concentració dels Ametllers, Albatera, etc.

Hi intervindran: Pelai Pagès, professor d’Història a la UB, i Ricard C. Torres Fabra, professor d’Història de la UV.

Dijous 13, 19.30 h, sala Verdaguer

Aula Oberta d’Història Oral

Tomás Marín, un lluitador per la justícia i la veritat Hi intervindran: Tomás Marín, taxista, i Bernat Castany, doctor en Filosofia.

Dilluns 17, 19.30 h, sala Verdaguer

Quan la història inclou el futur: Alexandre Deulofeu i la Matemàtica de la HistòriaJuli Gutiérrez Deulofeu dialoga amb Patrícia Gabancho.

Page 14: Programa d'activitats (Novembre 2014)

Dimecres 5, 20 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Parlem de Joan VinyoliHomenatge en el centenari del seu naixementEspectacle poètic i musical basat en poemes de Joan Vinyoli. Dos rapsodes i dos músics en directe combinen la paraula i la música per endinsar-nos en el món del poeta.

Dramatúrgia i direcció: Teresa Canas

Direcció musical: Ramon Sauló

Actors: Teresa Canas, Ramon Sauló, Marta Oliva i Josep Maria Ribelles

Organitza In-Fusió Teatre, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Aforament limitat. Entrada: 8 €. Gratuït per als socis de l’Ateneu prèvia reserva al telèfon 93 343 61 21.

Dimecres 19, 19.30 h, sala Verdaguer

Jaume Sisterna i Montcada(Barcelona, 1930 — Barcelona, 2013)“Hi ha personatges que passen per la lletra petita d’una cultura, quasi sense fer-se notar. Estàs acostumat a veure’ls i a somriure quan passen pel teu voltant o quan et repten, però no te’ls agafaries mai gaire seriosament. Aquesta mena de gent se’ls suposa; estan allí, no hi pares esment, però si no hi són te n’estranyes” (Ramon Alcoberro).

Hi intervindran: Adolfo Castaños, poeta; David Castillo, escriptor i periodista; Enric Casasses, poeta; Paco Fanés, poeta i editor; Josep Pedrals, poeta; Joan Vinuesa, poeta, i Anna Martínez Biayna, filòloga.

LLENGUA I LITERATURA

Page 15: Programa d'activitats (Novembre 2014)

1415

CINEMA

Dijous 6, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Al fossat Director: Ricardo Iscar

Catalunya, 2012

110 minuts

VO en català

Al Fossat és una pel·lícula sobre els músics que

toquen a l’orquestra de l’òpera del Gran Teatre del Liceu, sobre les seves vides, la feina, les pors i les passions.

A càrrec de Julian Elizande, director de fotografia d’Al Fossat, i Matthias Weinmann, violoncel·lista de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu.

Dijous 13, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

The Celluloid Closet Directors: Rob Epstein i Jeffrey Friedman

Estats Units, 1995

102 minuts

VOS en castellà

Documental sobre la homosexualitat al cinema.

A càrrec de Quim Roqueta, president de Gais Positius, i Leopold Estapé, estudiós de la homosexualitat.

Cicle “Una mirada documental”

Moderador de les dues sessions: Francesc Solà, ponent de la secció de Cinema.

Page 16: Programa d'activitats (Novembre 2014)

Dimecres 12, 19.30 h, sala Verdaguer

Intuïció i comprensió en ciència i en artLa història del coneixement humà té set grans edats: Utilitat, Estètica, Espiritualitat, Abstracció, Revelació, Ciència i Art.

Aquestes dues últimes formes de coneixement són en realitat molt recents i la seva íntima coexistèn-cia és potser l’arrel més profunda de la creativitat humana.

A càrrec de Jorge Wagensberg Lubinski, físic i divulgador científic.

Amb la col·laboració de l’Associació d’Art, Cultura i Ciència -AACC-. Acte i tertúlia dins del cicle “Art, ciència i vida”.

ARTS pLàSTIqUESP

er a

més

info

rmac

ió: h

ttp:

//ar

t.ate

neub

cn.o

rg

Tertúlia d’Arts plàstiques: vegeu pàg. 24

NOUCICLE

“Art, ciència i vida”

MÚSICA

Concert de l’Associació ºMassià Carbonell

Diumenge 16, 18.30 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Recital de guitarres a càrrec de Maria Ribera i Jordi SàbatEl duo integrat pels joves guitarristes Jordi Sàbat i Maria Ribera ha realitzat concerts en destacats festivals.Obres de Sor, Gasull i Homs.

Preu entrada: 5 € (estudiants: 2,5 €)Socis de l’Ateneu: gratuït.

Organitza: Associació Massià Carbonell, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Page 17: Programa d'activitats (Novembre 2014)

1617

Resp

onsa

ble

s de l

a pro

gra

mac

ió d

e l

es

secc

ions:

Art

s pl

àstiq

ues:

Ton

i Rod

rígue

z Yu

ste

/ C

iènc

ies

i Tec

nolo

gia:

Mic

hele

Cat

anza

ro /

Cin

ema:

Fra

nces

c S

olà

/ E

cono

mia

: Jo

sep

Mar

ia

Car

rera

s /

Esca

cs: J

oan

Llav

eria

s / E

stud

is P

olíti

cs, J

uríd

ics

i Soc

ials

: Ste

fan

Rat

ing

/ Filo

sofia

: Ram

on

Alc

ober

ro /

His

tòria

: Ber

nat C

asta

ny /

Llen

gua

i Lite

ratu

ra: A

lfred

Sar

gata

l / M

úsic

a: B

erna

t Ded

éu Cicles transversalsCicle “Grans catalanes”

Dilluns 24, 19.30 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Teresa Pàmies Escriptora i activista política. Fou dirigent de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya (1937). Arran de la Guerra Civil, s’exilià a França, després s’exilià a la República Dominicana, passant per Cuba, i, finalment s’establí a Mèxic. El 1971 tornà a Catalunya, a Barcelona, any en el qual guanyà el premi Josep Pla i el premi Crítica Serra d’Or de prosa narrativa (1972) amb l’obra Testament a Praga.Col·labora en mitjans de comunicació i en revistes científiques i culturals. Entre les seves obres destaquen Quan érem capitans, Va ploure tot el dia, Memòria dels morts, Cartes al fill recluta, Jardí enfonsat, o Cròniques de comiat. Rebé la Creu de Sant Jordi (1987), la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Barcelona (2000), el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2001) i el premi Trajectòria de la Setmana del Llibre en Català (2003).

A càrrec de Patrícia Gabancho, periodista.

Cicle coordinat per M. Àngels Cabré, escriptora i directora de l’OCG.

Organitza: Observatori Cultural de Gènere (OCG), amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Amb el patrocini de: Ajuntament de Barcelona, Institut Català de les Dones i Institució de les Lletres Catalanes.

Page 18: Programa d'activitats (Novembre 2014)

Els llibres dels nostres socis

Dimecres 12, 19.30 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Presentació del llibre Arte, Educación, Terapia o Libertad,

de Feliciano Castillo La presentació serà a càrrec, a més de l’autor,

d’exmembres de BCN (Doble) cia:Albert Castro, Montse Barquero, Dorita Ferrera,

Beatriu Rodríguez, Vicki Sánchez i Francesc Xavier Escudero.

Amb la col·laboració de Nil Mujal,Maria Eugènia Arús i Marta Fiol.

Dilluns 17, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació del llibre Tijeras oxidadas, d’Inma Arrabal La presentació serà a càrrec, a més de l’autora, de Francesc Cornadó, arquitecte i escriptor, i Luis Vea, escriptor.

Page 19: Programa d'activitats (Novembre 2014)

1819

Dijous 13, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació del llibre Cómo armar y desarmar un relato,

de Fernando Clemot

La presentació del llibre serà a càrrec, a més de l’autor, de Ginés Cutillas, escriptor, i de David Aliaga, editor

de l’editorial Base.

Dilluns 17, 19.30 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Presentació del llibre Iceberg Recull de 18 contes d’alumnes de l’Itinerari de Conte de l’Escola d’Escriptura – Curs 2012/13

La presentació del recull de contes serà a càrrec de Pedro Zarraluki i Pere Guixà, escriptors, professors de l’Escola d’Escriptura i autors dels pròlegs del llibre; de Franco Chiaravalloti, escriptor, professor de l’Escola i coordinador de l’edició; i de Joan Sanfeliu, editor de l’editorial leqtor universal. En el transcurs de l’acte, també hi intervindrà una representació dels autors i autores del llibre.

Presentacions organitzades per l’Escola d’Escriptura.

Page 20: Programa d'activitats (Novembre 2014)

Gent gran, gran gentDilluns 3, de 19 a 21 h, sala de JuntesConsultemA càrrec de David González, periodista.Coordinador: Fèlix Pujol.Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Tertúlia Club de diàlegDimarts 4, de 16 a 18 h, aula 511Dignitat, respecte i reconeixementCoordinador: Gonçal Mayos.Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: [email protected]

Tertúlia d’arquitecturaArquitectura, Modernisme, urbanisme català i universalDimarts 4, de 19 a 21 h, aula 511Gaudí, un arquitecte fracassat. La Sagrada Família “cau”? (2a part)Dimarts 18, de 19 a 21 h, aula 511El Call de BarcelonaGaudí, un arquitecte fracassat. La Sagrada Família “cau”? (3a part)Coordinador: José-Luis Niño. [email protected]. 93 417 85 98.

El debat nacionalDiàlegs sobre el passat, el present i el futur de CatalunyaDimarts 4, de 19 a 21 h, sala SagarraEl poder dels ciutadans. Independence one, el vaixell estelatA càrrec d’Albert Papell Sànchez, impulsor de la iniciativa.Dimarts 18, de 19 a 21 h, sala Pompeu FabraApel·lació catalana a les Nacions Unides. San Francisco (CA) 1945.A càrrec de Jordi Miravent Sanç, president Memorial 1714.Coordinadors: Carme Adzerias i Jordi Papell.

TE

RT

ÚL

IES Les places són limitades.

Els socis de l’Ateneu Barcelonès tenen prioritat a l’hora de participar-hi.

Page 21: Programa d'activitats (Novembre 2014)

2021

Cruïlla de Debat(dinar-tertúlia)Tots els dimecres, de 14 a 16 h: dimecres 5, a l’hotel Rívoli (La Rambla, 128), la resta de dimecres a la sala Pompeu Fabra. Tertúlia integrada per un grup que viu i fomenta la catalanitat sense límits. Coordinadors: Pilar Blasco i Enric Cirici.Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: [email protected] o [email protected]

Tertúlia BorrallerasDe 16 a 18.30 h Dijous 6, sala Sagarra: Fonaments tradicionals de la voluntat d’autodeterminació de Catalunya. A càrrec de Ferran Iniesta, professor d’Història de la UB. Dijous 13, sala Pompeu Fabra: Tema lliureDijous 20, sala Sagarra: Preparant l’any Moragas, el veritable heroi de 1714. A càrrec d’Antoni Pladevall, historiador.Dijous 27, sala Pompeu Fabra: Tema lliureCoordinadors: Bernat Castany i Eduard Moreno.

Ètica i poesiaDivendres 7, de 19 a 21 h, sala SagarraSalinas-Cernuda. L’enorme llegat dels poetes-professorsCoordinador: Guillem Vallejo.

Tertúlia d’EconomiaDilluns 10, de 14 a 16 h, Hotel Rívoli (La Rambla, 128)Cooperativisme a CatalunyaJavier López, director general d’Economia Social i Cooperativisme de la Generalitat.Coordinador: Josep Maria Carreras.Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Page 22: Programa d'activitats (Novembre 2014)

Tertúlia Espai Ateneu(dinar-tertúlia)Dimarts 11, de 14 a 16 h, hotel Rívoli (La Rambla, 128)Un record a Manuel Vázquez Montalbán A càrrec d’Anna Sallés, historiadora.Dimarts 25, de 14 a 16 h, hotel Rívoli (La Rambla, 128)El futur de les ciutats i Barcelona com exempleA càrrec d’Enric Vila i Delclòs, escriptor, historiador i periodista.Coordinadora: Mina Pedrós.Inscripció a: [email protected] Tel. 639 12 94 38.

Tertúlia de rabiosa actualitat política TRAP#6Dimarts 11, de 19.30 a 21.30 h, aula 511França i la grandeurCoordinador: Stefan Rating.Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: [email protected] trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Fènix Ateneu – III EtapaDimarts 18, de 19.30 a 21.30 h, aula 302Tertúlia per construir i decidir entre tots com volem que sigui l’Ateneu. Què ens falta, què sobre, què desitjaríem, què cal canviar, com ens agradaria que fos...Coordinador: Joan A. Romaguera i Jordani.Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: [email protected]

Tertúlia d’Economia i LiteraturaDivendres 21, de 19.30 a 21 h, sala Pompeu FabraL’economia en el QuixotA càrrec de Jordi Pascual Escutia, professor d’Història del Pensament Econòmic.Coordinador: Joaquim Perramon.Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: [email protected]

> Tertúlies

Page 23: Programa d'activitats (Novembre 2014)

2223

Tertúlia Esports i Ateneu(dinar-tertúlia)Dilluns 24, de 14 a 16 h, sala Pompeu Fabra El Barça dels anys 50 A càrrec de Frederic Porta i Vila, periodista. Coordinadors: Miquel Àngel Barrabia i Xavier Bachs.Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Estudis colombinsDilluns 24, de 19.30 a 21.30 h, aula 302La catalanitat de Colom. Luís Ulloa a l’Ateneu Barcelonès.A càrrec de Jordi Marí, advocat.Coordinador: Joaquim Arenas.Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Els putrefactes de l’AteneuDijous 27, de 14 a 16 h, sala de JuntesContinua la Putrefacció a l’Ateneu! Els enigmes de DalíA càrrec de Josep Playà Maset, periodista cultural de La Vanguardia.Coordinador: Max Arias.Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Nova Societat del ConeixementDijous 27, de 18.30 a 20.30 h, sala de JuntesCatalunya Lab, quin país volem?A càrrec d’Artur Serra Hurtado, antropòleg, adjunt a direcció i responsable de Relacions Internacionals de la Fundació i2CAT.Coordinador: Ricard Faura i Homedes.Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: [email protected]

Page 24: Programa d'activitats (Novembre 2014)

Prosa catalana contemporània. Club de lectura

Dissabte 8, de 18 a 20 h, aula 503

L’Avi. Confessions íntimes de Francesc Macià (2001), d’Alfred Bosch

5è aniversari del club de prosa catalana contemporània.Coordinadors: Jordi Arraut i Laura Rodríguez de Rozas.

Clubs de lectura i seminarisTertúlia del TR3SC.Club Català de Cultura

Dimecres 12, de 19 a 21 h, sala Sagarra

Trobada amb l’escriptora Maria Barbal Organitza: Club TR3SC (Club Català de Cultura), amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Tertúlia d’Arts PlàstiquesDijous 27, de 19.30 a 21.30 h, sala Pompeu FabraPoesia com a espectacleA càrrec de Pep Bou, creador, director i actor de teatre.Coordinadora: Toni Rodríguez Yuste.

> Tertúlies

Page 25: Programa d'activitats (Novembre 2014)

2425

AB Llibre Fòrum. De nou, narrativa

Diumenge 16, de 18 a 20 h, aula 402

An einem Tag wie diesem (Tal dia com avui, 2006), de Peter Stamm Coordinadora: Mariàngela Cerdà.

Seminari de lectura d’assaig contemporani

Dimecres 26, de 10.30 a 12.30 h, aula 511

Cicle “Pensant Foucault”

Lectura de Foucault, de Miquel Morey

Coordinador: Bernat Castany. Participació oberta, prèvia inscripció a: [email protected]

Grup d’Estudis Spinozians

Divendres 21, de 18 a 20 h, aula 302

Seminari dedicat a l’estudi del pensament filosòfic, teològic i polític de Spinoza amb especial atenció a la lectura, interpretació i comentari de la seva principal obra Ethica ordine geometrico demonstrata (1677).

Coordinador: José Manuel Moro.

Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: [email protected]

Clubs de lectura i seminaris

Page 26: Programa d'activitats (Novembre 2014)

So

rtid

es c

ult

ura

ls Passeig per la història de Girona

Coordinació: Mina Pedrós. Tertúlia Espai Ateneu.Inscripció a: [email protected] Tel. 639 12 94 38. Places limitades.

Recorregut històric amb el tren turístic de Girona, amb un itinerari dissenyat exclusivament i especialment per a la nostra sortida cultural.

Amb l’excepcional col·laboració de Jaume de Puig i Oliver, de l’Institut d’Estudis Catalans, amb qui visitarem: la Torre Gironella, situada al punt culminant de la Força Vella; la Girona romana i carolíngia, la Catedral i el bisbat de Girona, el Call amb el Centre Bonastruc ça Porta a l’antic Centre Isaac el Cec.

Dinar al restaurant La Font, al costat de la Devesa.

A la tarda visita a l’església de Sant Feliu, catedral primitiva i dipòsit d’un tresor arqueològic excepcional: els vuit sarcòfags romans del presbiteri.

Dissabte 15, sortida amb autocar, a les 8.45 h de la plaça de Catalunya (davant del Banc d’Espanya), i a les 9 h de la plaça de Francesc Macià (davant de l’antic Sandor)

Page 27: Programa d'activitats (Novembre 2014)

2627

AG

EN

DA

Redescobreix l’AteneuDissabte 15 i diumenge 23, a les 12 h, entrada de carruatges

L’Ateneu Barcelonès, amb 150 anys d’història, organitza visites culturals a la seva seu, el Palau Savassona. Us proposem un recorregut per descobrir tots els espais emblemàtics de l’entitat, sense oblidar els principals episodis històrics que s’han viscut en aquesta institució.

Preu de la visita: 4 € (gratuït per als socis de l’Ateneu).

Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Programa imprès amb el patrocini de: Dipòsit legal: B-40140-2011Disseny: La Page Original Estudi amb sistema de gestió ambiental certificat EMAS

Portada del mes: barana de pedra del terrat de l’Ateneu que dóna a la plaça de la Vila de Madrid.

Page 28: Programa d'activitats (Novembre 2014)

Dilluns 3Gent gran, gran gentConsultemDavid GonzálezSala de Juntes, 19 h pàg. 20

Desigualtats, crisi i creixement econòmic a les regions europeesVicente Royuela, Raúl Ramos, Josep Maria CarrerasSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 10

Dimarts 4Tertúlia Club de diàlegDignitat, respecte i reconeixementAula 511, 16 h pàg. 20

Tertúlia d’arquitecturaGaudí, un arquitecte fracassat. La Sagrada Família “cau”? (2a part)Aula 511, 19 h pàg. 20

El debat nacionalEl poder dels ciutadans. Independence one, el vaixell estelatAlbert Papell SànchezSala Sagarra, 19 h pàg. 20

Dimecres 5

Cruïlla de DebatHotel Rívoli, 14 h pàg. 21

Miquel dels Sants Oliver i l’Ateneu BarcelonèsDamià Pons i PonsSala Verdaguer, 19 h pàg. 12

Parlem de Joan VinyoliHomenatge en el centenari del seu naixementTeresa Canas, Ramon Sauló, Marta Oliva, Josep Maria RibellesSala d’actes Oriol Bohigas, 20 h pàg. 14

Dijous 6Tertúlia BorrallerasFonaments tradicionals de la voluntat d’autodeterminació de CatalunyaFerran IniestaSala Sagarra, 16 h pàg. 21

Cicle “FUTUR(S)” Com aprendran els nens del futur? José Antonio Marina, Francesc Imbernon, Héctor RuizPalau Macaya, 18 h pàg. 6

Cicle “Una mirada documental”Al fossat Sala d’actes Oriol Bohigas, 19 h pàg. 15

Quatre dècades d’història cultural: L’Avenç i Els Marges Josep Murgades, Josep M. Muñoz, Jordi Casassas YmbertSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 12

Divendres 7Ètica i poesiaSalinas-Cernuda. L’enorme llegat dels poetes-professorsSala Sagarra, 19 h pàg. 21

Abaixar les armes. El pensament pacifista i les llibertats En el centenari de la mort de Bertha von Suttner (1843-1914) Joan Ferrarons, Bea Porqueres, Anna PunsodaSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 9

CA

LE

ND

AR

I D

’AC

TIV

ITA

TS

NO

VE

MB

RE

20

14

Page 29: Programa d'activitats (Novembre 2014)

Dissabte 8Cicle “Liceu Maragall”Biopolítica i tanatopolíticaSergi Mas, Leonardo FranceschiniSala Verdaguer, 11 h pàg. 9

Prosa catalana contemporània. Club de lecturaL’Avi. Confessions íntimes de Francesc Macià (2001), d’Alfred BoschAula 503, 18 h pàg. 24

Dilluns 10Tertúlia d’EconomiaCooperativisme a CatalunyaJavier LópezHotel Rívoli, 14 h pàg. 21

Cicle “El país que farem” Feina i benestar: necessitat i incertesaJordi Pigem, Guillem López Casasnovas, Patrícia Gabancho Sala d’actes Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 2

Dimarts 11Tertúlia Espai AteneuUn record a Manuel Vázquez MontalbánAnna SallésHotel Rívoli, 14 h pàg. 22

Tertúlia de rabiosa actualitat política TRAP#6 França i la grandeurAula 511, 19.30 h pàg. 22

Cicle “La Mancomunitat”Les estructures culturals, lingüístiques i d’ensenyament de la Mancomunitat. L’eficàcia en la construcció nacional Enric PujolSala d’actes Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 4

Dimecres 12Cruïlla de DebatSala Pompeu Fabra, 14 h pàg. 21

Tertúlia del TR3SC.Club Català de CulturaTrobada amb l’escriptora Maria Barbal Sala Sagarra, 19 h pàg. 24

Cicle “Art, ciència i vida”Intuïcio i comprensió en ciència i en artJorge Wagensberg LubinskiSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 16

Presentació del llibre Arte, Educación, Terapia o Libertad, de Feliciano CastilloNil Mujal, Maria Eugènia Arús, Albert Castro, Montse Barquero, Dorita Ferrera, Beatriu Rodríguez, Vicki Sánchez, Francesc Xavier Escudero, Marta FiolSala d’actes Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 18

Dijous 13Tertúlia BorrallerasTema lliureSala Pompeu Fabra, 16 h pàg. 21

Cicle “Una mirada documental”The Celluloid Closet Sala d’actes Oriol Bohigas, 19 h pàg. 15

Aula Oberta d’Història OralTomás Marín, un lluitador per la justícia i la veritatTomás Marín, Bernat CastanySala Verdaguer, 19.30 h pàg. 13

Presentació del llibre Cómo armar y desarmar un relatoGinés Cutillas, David AliagaSala Sagarra, 19.30 h pàg. 19

Dissabte 15Sortida cultural Passeig per la història de GironaPlaça de Catalunya, 8.45 h pàg. 26

Redescobreix l’AteneuEntrada de carruatges, 12 h pàg. 27

Page 30: Programa d'activitats (Novembre 2014)

Diumenge 16AB Llibre FòrumDe nou, narrativaAn einem Tag wie diesem (Tal dia com avui, 2006), de Peter StammAula 402, 18 h pàg. 25

Concert de l’Associació Massià CarbonellRecital de guitarres a càrrec de Maria Ribera i Jordi SàbatSala d’actes Oriol Bohigas, 18.30 h pàg. 16

Dilluns 17Quan la història inclou el futur: Alexandre Deulofeu i la Matemàtica de la HistòriaJuli Gutiérrez Deulofeu, Patrícia Gabancho Sala Verdaguer, 19.30 h pàg. 13

Presentació del llibre Iceberg Pedro Zarraluki, Pere Guixà, Franco Chiaravalloti, Joan SanfeliuSala d’actes Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 19

Presentació del llibre Tijeras oxidadas, d’Inma ArrabalFrancesc Cornadó, Luis VeaSala Sagarra, 19.30 h pàg. 18

Dimarts 18Tertúlia d’arquitecturaEl Call de BarcelonaGaudí, un arquitecte fracassat. La Sagrada Família “cau”? (3a part)Aula 511, 19 h pàg. 20

El debat nacionalApel·lació catalana a les Nacions Unides. San Francisco (CA) 1945.Jordi Miravent SançSala Pompeu Fabra, 19 h pàg. 20

Cicle “La Mancomunitat”Les finances de la Mancomunitat Josep Maria CarrerasSala d’actes Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 5

Fènix Ateneu – III EtapaAula 302, 19.30 h pàg. 22

Dimecres 19Cruïlla de DebatSala Pompeu Fabra, 14 h pàg. 21

Jaume Sisterna i Montcada(Barcelona, 1930 —Barcelona, 2013)Adolfo Castaños, David Castillo, Enric Casasses, Paco Fanés, Josep Pedrals, Joan Vinuesa, Anna Martínez BiaynaSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 14

Dia Internacional de la Filosofia UNESCOMacrofilosofia del presentMartha Palacio, Ginés Navarro, Gonçal MayosSala d’actes Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 9

Dijous 20III Jornada de biblioteques patrimonials Re-informació: patrimoni d’anada i tornadaSala d’actes Oriol Bohigas, 9 h pàg. 8

Tertúlia Borralleras Preparant l’any Moragas, el veritable heroi de 1714Antoni PladevallSala Sagarra, 16 h pàg. 21

Cicle “FUTUR(S)” Tecnologia i cultura, seran un bon tàndem?Pablo Rodríguez, Genís RocaSala d’actes Oriol Bohigas, 19 h pàg. 7

Divendres 21

Grup d’Estudis SpinoziansAula 302, 18 h pàg. 25

Page 31: Programa d'activitats (Novembre 2014)

Tertúlia d’Economia i LiteraturaL’economia en el QuixotJordi Pascual EscutiaSala Pompeu Fabra, 19.30 h pàg. 22

Diumenge 23Redescobreix l’AteneuEntrada de carruatges, 12 h pàg. 27

Dilluns 24Tertúlia Esports i AteneuEl Barça dels anys 50 Frederic Porta i VilaSala Pompeu Fabra, 14 h pàg. 23

Estudis colombinsLa catalanitat de Colom. Luís Ulloa a l’Ateneu BarcelonèsJordi MaríAula 302, 19.30 h pàg. 23

Cicle “Grans catalanes”Teresa PàmiesPatrícia Gabancho, M. Àngels CabréSala d’actes Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 17

La repressió franquista al País ValenciàPelai Pagès, Ricard C. Torres FabraSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 13

Dimarts 25Tertúlia Espai AteneuEl futur de les ciutats i Barcelona com exempleEnric Vila i DelclòsHotel Rívoli, 14 h pàg. 22

Cicle “La Mancomunitat”La Mancomunitat i el cicle polític i social del catalanisme Albert BalcellsSala d’actes Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 5

Dimecres 26Seminari de lectura d’assaig contemporaniCicle “Pensant Foucault” Lectura de Foucault, de Miquel MoreyAula 511, 10.30 h pàg. 25

Cruïlla de DebatSala Pompeu Fabra, 14 h pàg. 21

Reunió de la secció d’EscacsSala de Juntes, 19 h pàg. 10

Cicle “Debat de guàrdia” Model de turisme, model de ciutatLluís Franco Rabell, Jordi William CarnesSala d’actes Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 3

Dijous 27Els putrefactes de l’AteneuContinua la Putrefacció a l’Ateneu! Els enigmes de DalíJosep Playà MasetSala de Juntes, 14 h pàg. 23

Tertúlia BorrallerasTema lliureSala Pompeu Fabra, 16 h pàg. 21

Reunió de la secció d’Estudis Polítics, Jurídics i SocialsSala Verdaguer, 17 h pàg. 11

Nova Societat del ConeixementCatalunya Lab, quin país volem?Artur Serra Hurtado Sala de Juntes, 18.30 h pàg. 23

Tertúlia d’Arts PlàstiquesPoesia com a espectaclePep BouSala Pompeu Fabra, 19.30 h pàg. 24

Cicle “FUTUR(S)” Cap a una economia més ètica?Antón Costas, Lourdes BeneriaPalau Macaya, 19 h pàg. 7

Cicle “Dijous europeus”Però què hi fan, a Brussel·les? (1): política econòmicaFernando Guirao, Amadeu Altafaj, Stefan RatingSala d’actes Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 11

Page 32: Programa d'activitats (Novembre 2014)

Troba’ns a:

Ateneu BarcelonèsCarrer de la Canuda, 6. 08002 BarcelonaCentraleta: 93 343 61 21Fax: 93 317 15 25

Biblioteca: 93 343 61 20

Escola d’Escriptura: 93 317 49 08

[email protected]

AMICS ATENEU BARCELONÈS INSTITUCIONS COL·LABORADORES

Activitats obertesAforament limitat

En actes de molta afluència l’acomodació es farà per rigorós ordre d’arribada; no es permetrà la reserva de seients.