Programa Les Santes 2014

43
1

description

Programa de la Festa Major de Mataró de 2014, editat per la Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró.

Transcript of Programa Les Santes 2014

1

2 3

ÍNDEXSalutació de l’alcaldeEscrit de la Comissió de la Festa MajorEl cartell 201430è aniversari Exposicions de Les Santes

0405060810

5052545658596263676881

Plànol La botiga de Les SantesPrograma resumitEspai FamiliarSantes 24 hConcursa!Altres activitatsConsellsVenda d’entradesLes Santes EsportivesInformació d’interès

1315181819

2328

3742

47

PortalDissabte 19Diumenge 20Dimarts 22Dimecres 23Dijous 24

CridaDivendres 25Dissabte 26

DiadaDiumenge 27Dilluns 28

EpílegDimarts 29

En directe per m1tv i lessantes.cat

Espai reservat per guardar-hi cotxets

Espai reservat per a persones amb mobilitat reduïda

Servei de bar

Protegiu-vos de la pirotècnia

Estand Som.nit(campanya de reducció de riscos en el consum de l’alcohol)

4 5

LES SANTES QUE FAN QUE SURTI EL MILLOR DE NOSALTRES

L’Herald, solemne i majestuós, proclama als quatre vents que ni les tempestes del solstici d’estiu, ni una mala alineació dels astres, ni el destí més advers serien prou potents per trencar la voluntat dels mataronins i furtar-nos la nostra festa més preuada i que pren el nom de dues santes que en són patrones. I acompanyat de les Trampes i els Flabiolaires estén el seu missatge, dins i fora de les muralles, a prop i ben lluny, perquè arribi a tots els mataronins d’origen o adop-ció, siguin on siguin.

El nostre noble cavaller i la seva família estan punt per acompanyar tot un poble a gaudir de la festa i la xerinola ben guanyada durant tot l’any. Estem a punt per sortir al carrer i comptar fins a quinze, saltar i cantar. L’esperit de Les Santes, aquesta força que ens uneix cada cop més, és la que ens fa indestructibles i ens permet, com el cavaller bregat en mil batalles, vèncer els poderosos per defensar la nostra gent.

Llum, foc i aigua; música, dansa i cançó; esforç, alegria i il·lusió són els nostres trets, els de Les Santes, una festa que fa lluir el somriure de grans i petits, nois i noies, autòctons i forans. Les Santes fan que surti el millor de nosaltres: les ganes de participar, de col·laborar, de sentir, de viure, que queden reflectides en aquesta espurneta que pampallugueja als nostres ulls, un missatge per al qual no calen paraules.

Estimats ciutadans, us animo a viure intensament aquestes Santes, a lluir amb orgull aquest signe d’identitat que és la nostra Festa Major. I us animo també a continuar sent cívics i participatius.Glòria a les Santes!

Joan Mora i BoschAlcalde de Mataró

JUNTS DE NOUPER PRIMER COPCOMISSIÓ DE LA FESTA MAJOR

Ressò de trampes, toc de flabiol i xisclet de falciots al capvespre. El calendari i la xafogor demanen pas. És temps de Santes.

La Crida encén la traca de cinc dies intensos fins a l’Espetec final. Un temps que sabem finit i que se’ns escolarà entre les mans inevitablement. Un dolç parèntesi a la tossuda realitat, l’ocasió per abdicar dels valors imposats i per proclamar la república de la festa.

106 hores per fer Festa Major. Per viure-la, suar-la, compartir-la i estimar-la. Per reconquerir col·lectivament l’espai públic i exercir de capgrossos orgu-llosos. Temps per als retrobaments, les abraçades, els petons furtius i les converses fins a trenc d’alba. Per al brogit de les Dormides, els concerts, la banda, la pólvora i les campanes.

6.370 minuts per al formiguer de personatges i situacions diverses que el cartell de la Regina Puig ens il·lustra. Per al contrast entre el foc i l’aigua, la solemnitat i la bogeria, la quietud i l’enrenou. Moments per presumir de ciutat i per sentir-nos com a casa (si és que hi ha cases d’algú). Per fugir de les guspires o entregar-s’hi plenament. Per fer que el quinze sigui altre cop la mesura de totes les coses. Tan sols 382.200 segons per a la sinapsi col·lectiva i per als moments per-sonals i còmplices. Per picar l’ullet a en Santi i reconèixer-nos iguals des de la diferència. Per emocionar-nos recordant els que ens han deixat i brindar per les cares noves. Per resseguir plegats el trajecte festiu amb la confiança del camí conegut i la il·lusió del primer cop.

6 7

EL CARTELLREGINA PUIG

L’autora del cartell de Les Santes 2014 és la dissenyadora gràfica mataronina Regina Puig. L’obra mostra l’univers que tots compartim durant els dies de la Festa Major mataronina. La multitud d’il·lustracions que en formen part recreen amb tocs d’imaginació diverses escenes que es viuen durant Les Santes. L’autora hi ha inclòs personatges que en són protagonistes, com les figures i comparses, i també la gent anònima, la que viu la festa intensament al carrer.La intenció del cartell és transmetre l’alegria de la festa amb tocs d’humor. És un cartell per entretenir-s’hi tot descobrint personatges i missatges relacio-nats amb la festa i amb Mataró; un caos ordenat d’il·lustracions que tothom pot interpretar, amb una lectura gràfica per als nens i nenes i alhora amb una picada d’ullet per als adults.

REGINA PUIG SIGNARÀ CARTELLS EL DIMARTS 22 DE 18 A 21 HORES A LA BOTIGA DE LES SANTES (C. D’EN PALAU, 32)

8 9

L’any 1912 va sorgir la primera Banda Municipal de Mataró. Fins al 1969 va ser molt popular i actuava per Les Santes. Després de la seva desaparició, i amb la necessitat imperant de tenir una banda de música en el marc de la recuperació de la Festa Major de final dels anys setanta, es va contractar la Societat Musical Mestre Orts de Gaianes. La banda de música valenciana va ser ànima musical de Les Santes des del 1980 fins al 2003. A partir de l’any 1989 va compartir protagonisme musical amb l’Agrupació Musical del Maresme.

L’inici de l’Agrupació es troba en la recuperació del Carnestoltes mataroní durant els primers anys de la democràcia, quan va aparèixer com a Societat Musical d’Escuracassoles, formada per un grup de músics i afeccionats. L’any 1984 la major part d’aquests músics, amb la direcció de Fran-cesc Soler, van formar l’Agrupació Musical del Maresme, que amb els anys ha anat esdevenint protagonista en l’acompanyament musical de la Festa Major, formant part del seguici institucional i oferint cada 25 de juliol un concert en solitari a l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdale-na. Des del 2002 el director és Pere Bono, i els darrers anys el nombre de músics ha augmentat significativament. A part de participar a Les Santes, la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme ofereix diversos concerts a la ciutat i arreu de Catalunya amb el seu ampli i variat repertori.

...DE LA CREACIÓ DE

LA BANDA DE L’AGRUPACIÓ

MUSICAL DEL MARESME

ENGUANY FA 30 ANYS... ...DE LA RECUPERACIÓ DE

QUATRE NANS: EL PIERROT,

EL COMTE, EL FOLLET I

EN CARRAU

A Mataró tenim nans centenaris, documentats des de la segona meitat del segle XIX. Acompanyaven la Família Robafaves per Les Santes i per la festa del Corpus i en altres celebracions especials, tant a Mataró com a altres pobles i ciutats. A principi del segle XX hi havia tres parelles de nans, vestits de comtes. L’any 1912 n’hi va haver dos que van canviar d’aparença, i es diu que un d’ells s’assemblava a un ric mata-roní de l’època, amb el seu barret de copa: en Carrau, o altrament conegut com a Prohom. Després de la Guerra Civil el barret se li va transformar en un turbant blanc i la pell se li va enfosquir. L’any 1949 van aparèixer el Pierrot i el Follet. Eren anys de molts canvis i es van crear nans nous, mentre que altres van anar desapareixent. Finalment el 1964 hi va haver una reforma important, i de gairebé haver desaparegut, els nans van passar a ser onze.

Amb l’arribada de la democràcia la colla de geganters va impulsar la revisió de les figures i la restitució de quatre de noves. Per la Crida de l’any 1984 es van presentar els quatre nous nans recuperats: el Pierrot, el Comte, el Follet i en Carrau. El 28 de juliol d’aquell ma-teix any es va organitzar un acte, la Capgrossada, en el qual els quinze nans van estrenar el seu ball propi, amb la música de la Polca d’en Borina. També hi van ser convidats els nans de Manresa, Cardona, Vic i Argentona.

Foto: Toni Canal

Foto: Sant iago Carreras Ol iver. MASMM Col. Enr ich i Regàs Foto: Francesc Masachs. Arxiu Municipal de Mataró

Foto: J.M.Masachs

10 11

GENT X SANTES. QUIM PUIG

MOSTRA DE GEGANTS I FIGURES FESTIVES DE MATARÓ

SENY I RAUXA A LES SANTES

MOSTRA DE VESTUARI DE BALLS DE DIABLES CENTENARIS

EXPOSICIONS DE LES SANTES

La Comissió d’Imatge de la Festa Major va proposar el fotògraf Quim Puig per fer el seguiment de Les Santes 2013 i exposar aquest any. El seu projecte es basa en una selecció d’una seixan-tena de fotografies amb la gent que viu la festa com a protagonista absoluta de cadascuna de les imatges. La gent, les seves mirades, els seus gestos... Són dies únics que els mataronins i mataronines viuen intensament, i es creen moments especials que Quim Puig ha tingut l’habilitat de capturar. Les fotografies són totes en blanc i negre, sense distraccions de fons, i segueixen l’ordre cronològic de la festa. Organitza: Ajuntament de Mataró. Col·labora: Fundació Iluro

Mostra que reuneix gairebé cent figures entre gegants, cap-grossos, cavallets i bèsties de foc provinents de barris, esco-les i entitats mataronines. Hi haurà diverses activitats relacio-nades, com assajos amb instruments tradicionals, balls, etc.Les Esmandies Casal de Barri (Rda. de Leopoldo O’Donnell, 94)Del 14 al 28 de juliol. De dilluns a divendres de 18 a 21 h, i dissabtes de 10 a 14 h

Organitza: Associació de Veïns i Veïnes de Peramàs-Esmandies

La Destil·leria, nou espai cultural a la ciutat, s’estrena amb una exposició col·lectiva amb obres de Carla Aledo, Albert Alís, Anna Aluart, Laia Arnau, Salvador Alsina, Mireia Canicio, Pol Codina, Marc Llacuna, Eduard No-vellas, Teresa Pera, Perecoll, Sergio Ruiz, Joan Safont i Julian Waisbord.La Destil·leria (Camí Ral, 284)Del 18 de juliol al 7 d’octubre. Inauguració divendres 18 a les 20.30 hDe dimarts a divendres de 10 a 13.30 h i de 17 a 20 h, dissabtes de 10 a 14 h

Organitza: La Destil·leria

Exposició de vestuari, material i estris de diversos balls de diables centenaris de Catalunya: Ball de Diables de Sitges, Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona, Ball de Diables de Vilafranca del Penedès, Ball de Diables de l’Arboç, Ball de Diables del Ven-drell, Ball de Diables de Torredembarra, Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera, Ball de Diables de Tarragona, Ball de Sant Miquel i Diables d’Igualada i Ball de Diables de Mataró.Ateneu Fundació Iluro (La Riera, 92). Fins al 29 de juliol

Organitzen: Ball de Diables de Mataró i Fundació Iluro

Ateneu Fundació Iluro (La Riera, 92)Fins al 29 de juliol. De dimarts a dissabte de 17.30 a 20.30 h, i diumenges i festius d’11.30 a 13.30 h i de 18.30 a 20.30 h

Foto: Sergio Ruiz

12 13

PORTAL 19DISSABTE

La ciutat es prepara per a l’arribada de la Festa Major. Les campanes de Santa Maria ens ho anunciaran cada tarda, l’alcalde enviarà l’Herald a donar-ne coneixença pels carrers i places del centre històric de la ciutat. Gran diada castellera, comunió de diables d’arreu de Catalunya, primers concerts i gegants, molts gegants, de tota la ciutat. La Mataró mediterrània escoltarà havaneres i rumba vora el mar.

L’ESTRENA

18 h / Saló de Sessions de l’AjuntamentACTE INSTITUCIONALEls actes de la festa comencen institucionalment al Saló de Sessions de l’Ajuntament. Cada any es convida un expert en un tema relacionat amb el patrimoni festiu perquè imparteixi una conferència. Enguany el tema és “La Missa de les Santes”, la nostra joia musical, in-terpretada per mataronins al llarg de l’ofici cada 27 de juliol, i el ponent és el músic Jaume Ayats, actual director del Museu de la Música de Barcelona.

Tot seguit / Des de l’AjuntamentPROCLAMA DE LA FESTA MAJORL’alcalde de Mataró encomanarà a l’Herald que estengui la proclama de la Festa Major per la ciutat. Acompanyat de les Trampes i els Flabiolaires recorrerà carrers i places fent saber que els dies de Festa Major ja són ben a la vora.

19.15 h / Basílica de Santa MariaTOC DE NOVENAA gairebé trenta metres d’alçada, les campanes de la basílica repicaran a partir d’avui cada dia fins a l’arribada de la diada de les santes patrones de la ciutat. El tritlleig de les cam-panes Juliana i Semproniana anirà cedint el torn als repics de les altres tres campanes, la Montserrat, la Carme i la Miquela. La tradició sonora de la Festa Major és viva com sempre.

Recorregut

Foto: Pere Masramon

PROCLAMA DE LA FESTA MAJOR

14 15

23 h / TecnocampusUNISANTES 14La comunitat universitària del Maresme organitza tota una nit de gresca. S’hi podrà so-par. La colla castellera Passerells del Tecnocampus s’animarà a aixecar alguns castells nocturns. La part musical la trobarem amb les actuacions dels rumberos El Mosquito del Garito, el grup de pop-folk Oques Grasses, recent guanyador del Premi Enderrock al millor grup revelació, i les sessions de Dj Deckart i Dj’s Universitaris.5 euros (1 consumició inclosa)www.tecnocampus.cat/unisantes Organitzen: Universitat d’Estiu i Associació d’Alumnes del Tecnocampus

21 h / Basílica de Santa MariaConcert d’orgue: RAÚL PRIETOGran concert d’orgue amb pantalla i llums espectaculars. Raúl Prieto és qui millor coneix l’orgue més gran de Catalunya, i aconseguirà fer-lo brillar amb interpretacions de temes de Bach, Franck i Widor. A més a més s’atrevirà amb la peça més difícil de tot el seu repertori, una transcripció pròpia per a orgue d’un tema de Liszt que va ser compost originàriament per a orquestra. Dins el III Festival Internacional d’Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern.www.fiorgue.com

20DIUMENGE

DIADA CASTELLERA

12 h / Plaça de Santa Anna DIADA CASTELLERAMataró repeteix les colles convidades de l’any passat. Els colors blau, malva i verd tenyiran el centre de la plaça. Viurem els castells de les millors colles del país, colles de gamma extra per a una plaça de gamma extra: els Minyons de Terrassa, els Castellers de Vila-franca i la Colla Castellera Capgrossos de Mataró. No falteu a l’assaig general del di-vendres 18 a les 21 h al mateix espai. Després de l’assaig hi haurà els concerts d’Aviadors Anglesos i The Cabrians.www.minyons.catwww.castellersdevilafranca.catwww.capgrossos.catOrganitzen: Ajuntament de Mataró i Colla Castellera Capgrossos de Mataró

Foto: Pere Masramon

Oques Grasses Foto: Sergio Ruiz

16 17

ENCESA. MOSTRA DE BALLS DE DIABLES DE CATALUNYA

17 h / Parc Central REPRESENTACIONS DELS BALLS PARLATSEl Ball de Diables de Mataró celebra els seus 10 anys de vida amb l’organització d’un acte molt especial: la Mostra de balls de diables de Catalunya, que cada any se celebra en una ciutat diferent. És una oportunitat única de viure nou balls parlats tradicionals, set dels quals són centenaris i dels més antics de Catalunya. Seran els balls de diables de l’Arboç, Sant Quintí de Mediona, Vilanova i la Geltrú, Torredembarra, Sitges, Tarragona, El Vendrell, Igualada i Mataró.Al llarg de la tarda els membres del Ball de Diables de Mataró deixaran provar els seus vestits i maces als nens i nenes.

20 h / Des del Parc Central fins a l’AjuntamentCERCAVILA DE LLUÏMENT Després dels balls parlats totes les colles aniran en cercavila sense foc fins a la Riera, davant l’Ajuntament.

18.30 h / Plaça de Santa AnnaConcert: ITACA BAND +MIQUEL DEL ROIG + PD REGADIUEls amfitrions de la diada castellera han orga-nitzat una tarda de bons concerts. Els Itaca Band asseguren la festa i el ball sense pa-rar, amb música amb molta energia a base de reggae, ska, salsa, punk i swing. Miquel del Roig és un fenomen poc usual del panorama musical català actual. Sorgit en gran part per l’efecte boca-orella, aquest cantautor cap-tiva amb la seva manera senzilla de cantar, amb cançons populars, pròpies i adaptacions d’èxits contemporanis.www.itacaband.com www.miqueldelroig.cat

Organitza: Colla Castellera Capgrossos de Mataró.

Col·labora: Ajuntament de Mataró

21 h / Entre el carrer d’en Pujol i l’Ajuntament ENCESAAmb totes les colles situades a la Riera començarà una cercavila espectacular, amb més de 400 diables d’arreu de Catalunya i dues enceses. A la cruïlla entre el carrer d’Argentona i la Muralla del Tigre cada colla farà una encesa. Al final de la cercavila, a la Riera, hi haurà una encesa conjunta.www.diablesdemataro.cat Organitza: Ball de Diables de Mataró. Col·labora: Ajuntament de Mataró

19.30 h / Pati de les CaputxinesConcert: NOTES DE PEL.LÍCULESLa Coral La Nota ha fet una selecció de cançons i músiques que tots tenim molt inte-rioritzades i que identifiquem ràpidament; peces que formen part de bandes sonores de clàssics del cinema com Dr. Zhivago, Grease o Breakfast at Tiffany’s, i reculls de grups claus de la història de la música com The Beatles. Amb Josep Canals al piano i la direcció de Gabriel Miralles.

Foto: Sergio Ruiz Foto: Sergio Ruiz

18 19

22DIMARTS

23DIMECRES

24DIJOUS

18 h / Biblioteca Pompeu FabraL’hora del conte especial: EL BAVASTELL ANTICEspectacle de titelles a càrrec de la companyia Galiot Tea-tre. Un pobre pagès no pot pagar els seus deutes i el rei l’expulsa de les seves terres. El pagès construeix un petit teatret ambulant i comença a viatjar tot explicant les aven-tures del seu antic reialme.www.galiotteatre.com

19 h / Biblioteca Antoni ComasL’hora del conte especial: ARA T’HO EXPLICO!Jordi Tonietti arriba a Mataró carregat amb una maleta plena de contes i històries, de cançons i ritmes, de balls i rialles.www.jorditonietti.com

21.30 h / Biblioteca Pompeu FabraMARATÓ DE CONTES ERÒTICSTres expertes narradores ens explicaran històries plenes de sensualitat i subtilesa. Alicia Molina ens convidarà a des-connectar del món digital que ens envolta i tenir el plaer de perdre’s en un mateix, Martha Escudero ens farà adonar que els petits gestos quotidians poden activar la nostra sen-sualitat, i finalment Núria Urioz acabarà la sessió fomentant el plaer col·lectiu a través de la imaginació i les paraules. Gratuït amb invitació que podeu recollir fins al dia 19 a Cultura i a les biblioteques.

De 17.30 a 20.30 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralTARDA DE CIRCL’Espai Familiar s’estrena aquesta Festa Major amb una tarda dedicada principalment al circ. Hi haurà tallers de circ especialment pensats per als petits. Es divertiran mentre descobreixen les seves habilitats experimentant la pròpia agilitat, equilibri, elasticitat, con-fiança... A càrrec de Cronopis.A més a més hi haurà l’Espai de dibuix i pintura, l’Espai de contes de les Biblioteques de Mataró i l’Espai de joc Vilajocs.

18.30 h / Des de diversos indretsGEGANTADALa Festa Major és un bon motiu per realitzar una gran tro-bada. Els gegants, gegantes i capgrossos provinents de tot Mataró s’ajuntaran i faran festa des de tres punts de la ciutat, i marxaran en cercavila cap a la plaça de Santa Anna. La Família Robafaves els anirà rebent a la plaça, on hi haurà un petit acte de germanor.Organitzen: Coordinadora de Colles Geganteres de Matarói Ajuntament de Mataró

20 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralEspectacle: LAS POLISDues dones agents de la policia s’encarreguen de l’ordre a l’espai públic. El descobriment d’un objecte sospitós desencadenarà una sèrie de situacions que posaran al descobert les seves emocions, la seva personalitat real, els seus dubtes i pors... tot el contrari del que s’espera d’elles. Per fi trauran el pallasso que duen dins. A càrrec de la companyia Las Polis.www.laspolis.com

RecorregutRecorregutRecorregut

GEGANTADA

Foto: Sergio Ruiz

20 21

20 h / Pati del Cafè NouConcert: GOSPELSONSEl cor de gòspel de Mataró tornarà a actuar per Les Santes en un nou marc que de ben segur també agradarà. Dirigit per Georgina Blanch, el cor interpretarà nous temes que ja fa mesos que assagen per a aquesta cita tan especial. A més a més hi haurà alguna sorpresa durant el concert.www.gospelsons.com

21.30 h / Basílica de Santa MariaASSAIG DE LA MISSA DE LES SANTESDesprés de tres mesos d’assajos i preparatius, els cantaires de la Missa de les Santes es troben a la basílica per al gran assaig final. La Missa de Glòria té la particularitat i la màgia que és interpretada per un centenar de cantaires amateurs: membres de les corals Primavera per la Pau, Unió Excur-sionista de Catalunya de Mataró, Sala Cabanyes, Cor Madrigalista, Agrupació Lírica Sant Jordi, Delme de Sant Vicens i el cor juvenil Rodamón. També hi ha estudiants de les escoles de música, i finalment persones a títol particular.

21 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralNit de circ: CABARETSegueix la marató de circ a l’Espai Familiar. És el torn dels alumnes del monogràfic de circ de l’Aula de Teatre. Hauran de mostrar que han après a ser valents i desinhibits davant el públic! A continuació hi haurà l’espectacle Cabaret, a càrrec de Cronopis. Es tracta d’un muntatge especial i di-vertit per a tota la família. Amb l’acompanyament d’una gran banda musical, hi haurà les actuacions de diversos artistes que mostraran la diversitat de les disciplines del circ: mala-bars, equilibris, perxa xinesa, trapezi, bàscula, clown...www.cronopis.org

21 h / Aula de TeatreEspectacle: COPACABANAUs convidem a un sopar ben especial: tres cuiners hauran d’enginyar-se-les per atendre de sobte un grup de setanta comensals, vosaltres, que no sereu espectadors sinó clients del restaurant Copacabana. No us perdeu aquesta creació escènica de la companyia Ponten Pie on l’espectador esde-vé actor i la ficció realitat.Preu: 10 euros // www.ponten-pie.com

22 h / Passeig del CallaoHAVANERES I ROM CREMATNit d’havaneres vora la platja, primer lloc d’encontres i re-trobades que es repeteixen cada any a les portes de la Festa Major. El grup musical de cançó marinera Tres de Ronda recull l’herència de conjunts històrics. Els Cremats aporten una fusió del cant de taverna i les havaneres amb sons cu-bans, rumberos i fins i tot de la música pop. Una nit amb les havaneres de sempre i sons renovats.

Tot seguit / Passeig del CallaoNIT DE RUMBAMataró Rumba All Stars tancarà la nit amb l’alegria de les seves cançons rumberes. La formació recull una gran diversitat d’edats i procedències, i en els seus concerts fa un recorregut per la cultura catalana, flamenca i llatina. Re-viurem l’èxit “Reina del Maresme” de la mà dels seus autors. Per Les Santes, rumba i Mataró!

Foto: Pere Masramon

Foto: Sergio Ruiz

Foto: Sergio Ruiz

Foto: Sergio Ruiz

22 23

CRIDA 25DIVENDRES

Comencen oficialment els dies de Festa Major i es fa una crida ciutadana a viure-la intensament.

La nit boja i la tarda de parranda conju-guen a la perfecció la cultura popular i la partipació i devoció de grans i petits cap als gegants, el foc i la música. Lluïment de campanes, espectacles, música, solidaritat i un Espai Familiar amb més activitats que mai. Activitat a totes hores i per a tothom!

12 h / Capella de l’antic Hospital de Sant Jaume i Santa MagdalenaMISSACelebració eucarística de la diada del patró de l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena.

De 17.30 a 20.30 h / Espai Familiar del Nou Parc Central Taller infantil: MAKIPEININGTaller combinat de perruqueria i maquillatge perquè els petits de la casa es vegin caracteritzats com un animal, una fada o el que surti de la imaginació dels estilistes de La Puça Espectacles. www.lapusa.com

A més a més hi haurà l’Espai de dibuix i pintura, l’Espai de contes de les Biblioteques de Mataró i l’Espai de joc Vilajocs.

18 h / Pati de l’antic Hospital de Sant Jaume i Santa MagdalenaConcert: BANDA DE L’AGRUPACIÓ MUSI-CAL DEL MARESMEDesprés d’haver celebrat el trentè aniversari interpretant al llarg de dos mesos sis concerts per tota la ciutat, la Banda fa una selecció de temes i oferirà un concert es-pecial que repassarà, a grans trets, temes musicals de diversos estils que han deixat empremta en la història de la música dels darrers 300 anys. Amb la direcció de Pere Bono.www.labanda.cat

Foto: J.M.Masachs

24 25

19 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralEspectacle: CAVALLS DE MENORCAUna reinterpretació de la celebració menorquina que recrea l’animalitat primitiva del cavall. Es tracta d’escenificar l’essència de la festa tradicional, utilitzant elements contemporanis com la fusió de música electrònica i popular amb el so dels tambors. Un espectacle impac-tant i vibrant per a tots els públics. A càrrec de la companyia Tutatis.www.tutatis.es

23.30 h / Passeig del Callao TOUR 40 PRINCIPALESUna alternativa diferent a la primera nit intensa de la Festa Major. Als èxits de la música nacio-nal i internacional del dial radiofònic 40 Principales s’hi afegeixen projeccions espectaculars. Hi haurà un final de festa amb música en directe i moltes més sorpreses al llarg de tota la nit. Amb les sessions dels discjòqueis Ernest Codina, Adrià Ortega i Roger Carandell.www.eltour40.cat

19.45 h / Des de diversos indrets de la ciutatCAP A LA CRIDAEl centre històric de la ciutat s’omple tot esperant el senyal acústic que marcarà el moment exacte d’inici de les petites cercaviles de les comparses mataronines fins arribar davant l’Ajuntament. És l’hora del primer esclat de la Festa Major!

20 h / AjuntamentCRIDA DE FESTA MAJORUn dels moments àlgids de la festa, si no el que més. L’emoció continguda fins a l’inici oficial de Les Santes 2014, així ho proclama l’alcalde i així ho indica la primera gran traca sonora. La sensació única que encara tenim tota la Festa per endavant, esperant per ser viscuda... Que comencin els balls de les comparses!

20 i 22.30 h / Aula de TeatreEspectacle: COPACABANADos passis de sopar com als grans restaurants. Però potser els cuiners del Copacabana no ho tenien previst... Una posada a escena molt poc habitual, amb diversitat de disciplines teatrals per recrear el món d’un petit restaurant. Cuina i teatre de qualitat per als que vingueu a sopar! De la companyia Ponten Pie.Preu: 10 euros

Foto: Sergio Ruiz

Fotos: Sergio Ruiz

26 27

NIT BOJA

23.30 h / Des de l’AjuntamentDESVETLLAMENT BELLUGÓSMoment únic de la Festa. L’acte que ens defineix: devoció compartida als nostres Gegants, la nostra identitat comuna, el compte fins a 15 i el salt endavant corejant el Bequetero que interpreta sense descans la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme. El desvetllar de la Família Robafaves que ens uneix com cap altre moment de l’any. Això és Mataró i la seva Festa Major!

24 h / Plaça de Santa AnnaCONVIDADA DE LA FAMÍLIA ROBAFAVESBall amb La Canya Borda, una formació de música folk que barreja instruments i ritmes tradicionals i moderns. El seu objectiu és fer ballar tothom mentre la Família Robafaves convida a vi i galetes.

1.30 h / Des de l’Ajuntament ESCAPADA A NEGRA NITEl correfoc més gran de l’any. Deixeu-vos impressionar per la seva intensitat: un recorregut ple de pirotècnia, figures, diables, pluja de foc... amb la Momerota, el Drac, les Dia-blesses, i els seus convidats: els Escarrufaverros, dimonis de Campanet (Mallorca); el Basilisc de Mataró; els Diables de la Llàntia; els Diables Sa Forcanera de Blanes; els Diables de Canet de Mar; el Drac Cremavila de Vilassar de Mar i els Diabòlics de les Roquetes del Garraf.

Recorregut

Servei sanitari

Prohibit circular vehicles Foto: Sergio Ruiz

Tot seguit / Des de l’Ajuntament fins al Parc Central PUJADA TABALADAInterludi entre el foc i l’aigua. No perdem el ritme de la nit i al so dels tabals pujarem per la Riera i enllaçarem escenaris d’aquesta gran bogeria que encara continua. Amb l’energia inesgotable dels Tabalers del Drac, els Tabalers de la Momerota i els Tabalers do Maresme.

3.30 h / Espai Firal del Parc CentralLA RUIXADA Fi de festa de la nit més boja de l’any amb la intensitat de la combinació de bona música, aigua refrescant i llums espectaculars. Fins que surti el sol, sense parar. Podeu demanar que soni la vostra cançó a través de Twitter amb l’etiqueta #ruixada14.

Foto: Sergio Ruiz

Foto: Sergio Ruiz

28 29

26DISSABTE

12 h / Espai Firal del Parc CentralFLASHMOB DISSANTES + ESQUITXADA DE COLORSA partir de les 11 del matí podeu anar a l’Espai Firal del Parc Central. Hi trobareu ta-llers i jocs infantils organitzats per la Fundació El Maresme, que té per objectiu promoure la integració social i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual. Al llarg de tot el matí també podeu fer un vermut solidari. A les 12 del migdia farem la flashmob Dissantes d’aquest any. Aquesta vegada ha estat el grup La Pegatina el que ha versionat la cançó “Jo sóc com tu”. Pots aprendre’t la coreografia amb el vídeo que trobaràs al web www.ensanti.cat, o vine directament i assaja amb nosaltres, és molt senzilla i divertida!Després del ball col·lectiu, la guerra d’aigua i de colors. Jaume Barri i Gino Diamantini seran els comandants dels dos equips, el blau i el vermell. Finalment, ben molls i tintats, farem un fi de festa tornant a enregistrar la flashmob multitudinària que quedarà com a record de tot un matí ple d’accions solidàries a Mataró.Organitzen: Fundació El Maresme i Ajuntament de Mataró

Foto: Sergio Ruiz

12 h / Pati de Les EsmandiesConcert vermut: COSESAquesta formació va innovar amb la seva música als anys setanta. Ara, 35 anys després, Coses torna per emocionar-nos amb la seva barreja de folk, rock i poesia. Lletres i mú-sica d’ahir plenament vigents avui.

13 h / Saló de Sessions de l’AjuntamentRECEPCIÓ OFICIAL DE LES JULIANES I LES SEMPRONIANESL’alcalde de Mataró rep personalment les nenes i dones que duen el nom de les santes patrones de la ciutat i els ret un petit homenatge la vigília de la seva onomàstica.

14 h / Des del campanar de Santa MariaBARRAM I REPICADADurant mitja hora, i davant l’audiència concentrada a les ombres de la plaça, les campanes de Santa Maria anuncien a la ciutat la celebració del dia més important de la Festa Major. Primer hi haurà el toc de Barram: al tritlleig de les campanes que duen el nom de les santes patrones, Juliana i Semproniana, s’hi afegirà el cicle de batallades de les altres campanes del cloquer, la Carme, la Montserrat i la Miquela. A continuació començarà la repicada amb aquestes tres campanes voltejant i sumant-s’hi les campanes del cimbori, la Candelària i la Madrona, així com el tro de vint-i-cinc morterets disparats des de l’hort del Rector.

12 h / Pati de la Residència Sant Josep Concert de barram: BUFALODRETot esperant l’hora del gran repic de campanes a Santa Maria, els Bufalodre actuaran amb un concert en format de tres quartans ple de versatilitat musical i instrumental.

Foto: Sergio Ruiz

30 31

TARDA GUILLADA

18 h / Des de l’AjuntamentDE PARRANDA!Comença la tarda boja dels petits!!! Anirem amb la canalla a comptar fins a 15, a cantar el Bequetero i a saltar ben amunt tot acompanyant la Família Robafaves avall i amunt de la Riera. Ens acompanyarà la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme i alumnes de les escoles de música de la ciutat. Recordeu que és important que deixeu el cotxet a casa o al servei de guarda que hi haurà al pati de la Residència Sant Josep, que també serà punt de trobada per als nens i nenes perduts.

20 h / Des de l’Ajuntament CORREGUSPIRALa tarda segueix, és el moment del foc i les corredisses. Tots ben tapats: cap, braços, ca-mes i peus! Sigueu valents però prudents! Coneixerem els convidats de la Momeroteta i el Dragalió d’enguany: Diables Petits d’Altafulla, Drac Petit de Montornès, Drago-nets de Sabadell i Diables infantils de la Llàntia. Recordeu que és un acte multitudinari i amb foc; és important que deixeu el cotxet a casa o al servei de guarda que hi haurà al pati de la Residència Sant Josep.

18.30 h / Plaça de Santa AnnaCONVIDADA DE LA FAMÍLIA ROBAFAVESMentre els més espavilats busquen les galetes i suc de taronja que els ajudants de la Família Robafaves reparteixen per la plaça, el grup Encara Farem Salat farà moure l’esquelet als nens i nenes durant tota una hora amb el seu espectacle musical ple d’humor i cançons. Que no pari ningú de moure’s, que de seguida tornem cap a l’Ajuntament!www.efs.cat

Recorregut

Servei sanitari

Prohibit circular vehiclesFoto: Sergio Ruiz

Foto: Sergio Ruiz

Foto: Sergio Ruiz

Tot seguit / Des de l’Ajuntament fins al Parc CentralPUJADA TABALADETALa gresca encara continua, cal arribar a la zona del ball i l’aigua. Ho farem pujant la Riera seguint el ritme dels tabals de la colla del Dragalió i de la Momeroteta.

22 h / Espai Firal del Nou Parc CentralRUIXADETA Després de quatre hores de parranda, balls, foc i tabals, molts encara aguanten per al ball i el bany final. La Ruixada d’aigua, llum i música dels grans especialment adaptada als gustos i intensitat dels petits. Un final perfecte per a una tarda i vespre únics!

Foto: Sergio Ruiz

32 33

19 i 21 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralEspectacle: SENSE SOLTAL’escenari es convertirà en un món on res és el que sembla, on tots jugarem i tot és possi-ble. Tres comediants us deixaran bocabadats amb tot de sorpreses i bon humor. I tot sense solta ni volta, sense cap ni peus, perquè no tot ha de tenir una raó seriosa al darrere... A càrrec de la companyia Teatre Mòbil, sota la direcció de Marcel Gros.A més a més, a partir de les 18 h hi haurà l’Espai de dibuix i pintura, l’Espai de contes de les Biblioteques de Mataró i l’Espai de joc Vilajocs.www.teatremobil.com

19.30 h / Pati de les CaputxinesConcert coral: COR MADRIGALISTAEnguany el Cor Madrigalista oferirà un repertori de cançó catalana. Hi haurà himnes, sardanes i cançons tradicionals des del temps de la Renaixença fins al segle XX. Amb la direcció de Jordi Guri i la interpretació al piano de Clàudia Dubé.

20 i 22.30 h / Aula de TeatreEspectacle: COPACABANADes del moment en què entreu al restaurant Copacabana deixareu de ser espectadors i us convertireu en clients. El que passi durant el sopar també dependrà de vosaltres! Realitat i teatralitat es fusionaran i es convertiran en una experiència única. A càrrec de la com-panyia Ponten Pie. Preu: 10 euros

20 h / Teatre MonumentalEspectacle: L’ESQUELLA DE LA TORRATXAUna petita vila catalana està a punt de celebrar eleccions. A partir d’aquí s’esdevé una trama esbojarrada entre candidats i secrets que surten a la llum. EGOS Teatre ha fet una relectura del sainet musical de Serafí Pitarra que és considerat el text fundacional del teatre català modern, estrenat ara fa 150 anys. Una joia gràcies a un muntatge respectuós amb el text i la partitura originals, amb tocs festius i còmics, i un gran treball interpretatiu.Preu: 17 euros platea / 14 euros amfiteatre // www.egosteatre.com

22 h / Pati del Cafè Nou BALLADA DE SARDANES Ballada nocturna de sardanes amb la Cobla Contemporània, que interpretarà sardanes dedi-cades a la música tradicional catalana i de la Nova Cançó, amb petites sorpreses a dalt i a baix de l’escenari.www.contemporania.net

23 h / Plaça de Santa Anna Ball: LA VELLA DIXIELAND + FESTA QU4TTRO - AMBIENT Ball de vigília de Festa Major amb la gran orquestra La Vella Dixieland, que té al darrere més de 2.500 actuacions i ha participat als millors festivals de jazz del món. A continuació, sessió de David Oleart amb una selecció dels grans èxits de la música de ball dels anys 70 i 80.www.lavelladixieland.com

www.davidoleart.com

Foto: Sergio Ruiz

34 35

23.30 h / Plaça de l’AjuntamentConcerts: MORENA + LA TERRASSETA DE PREIXENS + LOS IGNORANTES + PD’S SUBSTITUTSMorena són tres músics experts en música tradicional que adapten èxits coneguts per tothom i arrangen i canvien les lletres amb molt d’humor; els set músics de La Terrasseta de Preixens no paren damunt l’escenari amb un directe potent i una gran diversitat de ritmes, i l’estil únic de Los Ignorantes, que abasta rumba, punk, reggae, pop, bossanova, heavy mètal, hip-hop…, converteix el concert en una festa d’on surt tothom content.www.laterrassetadepreixens.cat www.losignorantes.com

Organitza: Associació Cultural Marrinxa

Col·laboren: Taverna Atzucac, Casa de la Música i Ajuntament de Mataró

23 h / Parc CentralConcerts dissantes: LA BANDA BIRUJI + STROMBERS + TXARANGO Gran nit de concerts. La Banda Biruji versiona qualsevol estil musical que se li posa davant: rock, punk, ska, rumba... Es diverteixen i ho traspassen al públic! Strombers, un dels grups més reclamats a les festes de Catalunya, ja té més de 10 anys de carrera. I és que la seva barreja de ritmes llatins, ska, reggae, rock i country és un èxit assegurat allà on van. Finalment, Txarango és un dels grups de moda del moment, amb poc més de dos anys de vida. La seva fusió musical amb el reggae com a eix central i la vinculació de les seves lletres amb el món del circ i els somnis crea seguidors a l’instant. La nit acabarà amb la sessió de DJ ReDo.Aforament limitat. // Organitzen: Fundació El Maresme i Ajuntament de Matarówww.strombers.com // www.txarango.com // www.fundmaresme.com

Txarango

Los IgnorantesLa Terrasseta de Preixens

36 37

DIADALa celebració del ritual del dia de les santes patrones, eix vertebador de la festa. Sardanes, concerts i més espec-tacles. Nit de gran castell de focs a la platja i les comparses mataronines se-gueixen exercint de perfectes amfitrio-nes. Tindrem a Mataró un concert de Patum inexcusable, i una nit del 28 que no es voldrà acabar... perquè de Santes mai no n’hi ha prou.

27DIUMENGE

7 h / Des de diversos indretsMATINADESSet grups de grallers recorreran els carrers de la ciutat per fer saber als veïns, amb el toc de matinades de les gralles i el so compassat dels coets, que ha arribat la diada de les san-tes patrones. Alguns s’afegiran als recorreguts sense haver anat a dormir encara, d’altres s’hi sumaran ben descansats abans d’anar a ofici. Sigui com sigui comença la processó de gralles, coets i gent cap al centre de culte de les patrones, la basílica de Santa Maria. Amb els Grallers dels Capgrossos de Mataró, els Grallers de la Momerota, els Canyats de Mataró, els Laietans de Mataró, els Grallers de la Borsa de Músics de la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró, Els Moixernons i Els Vinardells.

9 h / Basílica de Santa MariaTOC D’OFICIA l’hora en punt les gralles emmudeixen i comença el toc de les campanes que crida la població a ofici. El llenguatge sonor de les campanes perviu a través dels segles, i si bé no el coneixem tant com el mitjà de comunicació que havia estat, manté el seu valor com a ritus i coherència amb el calendari litúrgic. És, per tant, la nostra tradició.

9.30 h / Des de l’AjuntamentANADA A OFICIEl seguici festiu s’amplia el dia de les santes patrones. La cer-cavila més formal i protocol·lària surt de l’Ajuntament i enfila la Riera. En girar pel carrer Nou i avançar cap a Santa Maria s’aprecia una escena única, una llum especial que ve del cel de Santa Maria i entra pel carrer mesclant-se entre les com-parses, el fum i la gent. Amb les Diablesses i els Tabalers do Maresme; la Momeroteta, la Momerota i els seus grallers; el Dragalió, el Drac i els seus tabalers; l’Herald i les Trampes; els Nans i la Família Robafaves amb els flabiolaires; l’Àliga i els Ministrils; els Macers, les autoritats i l’acompanyament musical de la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme.

Foto: Sergio Ruiz

38 39

10 h / Basílica de Santa MariaMISSA DE LES SANTESLa Missa té una menció especial en la catalogació de Les Santes com a Festa patrimonial d’interès nacional al Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya. Al ritual litúrgic se li suma el gran valor de la Missa de Glòria de Mossèn Blanch de l’any 1848, les partitures originals de la qual estan dipositades a l’arxiu de l’Scala de Milà, segons s’ha sabut recentment a través d’una nota trobada en un llibre antic del Museu Arxiu de Santa Maria. Caldrà esperar futures investigacions per localitzar-les, però és una molt bona notícia pel seu valor històric i musical. El director de l’orquestra i cor d’enguany serà el músic Lluís Carné i Miguélez, i els solistes seran Lídia Martínez (soprano), Laura Vila (contralt), Josep Fadó (tenor) i Josep Pieres (baix). Acabada la Missa les relíquies de les Santes sortiran de la basílica entre l’aclamació de la gent i el repic de les campanes. La Colla Castellera Capgrossos de Mataró aixecarà un pilar en honor seu, i l’Àliga farà el seu ball cerimoniós. Finalment hi haurà una aviada de coloms blancs a la plaça.

10.30 h / Pati del Cafè NouEL SOL DE LES SANTESEnguany canviem l’observació nocturna del cel de Santes per una proposta més inusual, una observació solar. Hi haurà telescopis i una vela per projectar-hi la imatge del Sol: una bona manera de conèixer l’astre rei, la seva aparença i les seves característiques.www.cosmosmataro.org // Organitza: Cosmos. Grup d’Astronomia de Mataró

12 h / Carrer d’en PujolBALLADA DE SARDANESLa Cobla Ciutat de Mataró i un petit grup de sardanistes reten honor a l’indret on diu la tradició que van néixer Santa Juliana i Santa Semproniana, i fan una ballada el migdia de la seva diada, ben a prop de l’altar que els veïns del carrer han preparat meticulosament i davant el qual comparses i autoritats honra-ran les Santes en el seu camí de retorn a l’Ajuntament.

13 h / Des de la plaça de Santa MariaDESFILADAAcabat l’ofici i havent entrat les relíquies de les Santes de nou a la Basílica, tot el seguici festiu torna cap a l’Ajuntament, on es fan les dormides a ple sol.

18 h / Des de l’AjuntamentLA PASSADALlarga cercavila festiva pels carrers del centre històric de la ciutat, amb lluïment de cas-tells, balls, foc i repertori musical. Amb les Diablesses i els Tabalers do Maresme; la Momeroteta, la Momerota i els seus grallers i tabalers; el Dragalió, el Drac i els seus tabalers; els Cavallets de Mataró; la Colla Castellera Capgrossos de Mataró; l’Herald i les Trampes; els Nans i la Família Robafaves amb els flabiolaires; l’Àliga i els Minis-trils; els Macers, les autoritats i l’acompanyament musical de la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme.

19 i 21 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralEspectacle: LA MÀGIA INDIE D’ANTONIO DÍAZTambé conegut com el ‘Mago Pop’, aquest mag deixa tothom bocabadat amb la seva ma-nera de fer màgia. Música, humor, improvisació i moltes sorpreses acompanyen les seves propostes originals, en les quals el públic intervé directament. A més a més, a partir de les 18 h hi haurà l’Espai de dibuix i pintura, l’Espai de contes de les Biblioteques de Mataró i l’Espai de joc Vilajocs.

20 h / Pati del Cafè NouConcert: BIG BAND JAZZ DEL MARESMEEnguany la big band té la col·laboració de Joe Magnarelli, trompetista solista resident al Village Vanguard de Nova York, un dels millors clubs de jazz del món. La big band ha preparat un repertori a mida per a aquest excel·lent músic.www.jazzmaresme.com // www.joemagnarelli.com

Foto: Conxi Duro

Foto: Sergio Ruiz

Foto: Sergio Ruiz

40 41

20 h / Aula de TeatreEspectacle: COPACABANAÚltima oportunitat per visitar el restaurant Copacabana. Un sopar ben d’hora per gaudir d’un espectacle original i únic, on l’espectador esdevé protagonista i interactua en el ma-teix escenari i la mateixa realitat que els cuiners protagonistes. Teatre, cuina i cabaret de la mà de la companyia Ponten Pie.Preu: 10 euros

NIT DE FOCS I SARAU

23 h / Passeig MarítimCASTELL DE FOCSPirotecnia Tomás sempre té èxit a Mataró. El seu secret és conèixer bé els gustos de la ciutat i la creació a mida d’un espectacle pirotècnic per a un gran escenari: la platja mataronina. La gent l’admira asseguda a la sorra, dreta als espigons i el passeig marítim, o bé des de qualsevol edifici o indret elevat de la ciutat que esdevé atalaia d’una funció espectacular.

A continuació: Al llarg del Passeig MarítimCAVALLS DE MENORCA Els enormes titelles de cavall voltaran pel passeig marítim recreant la festa popular menor-quina, amb una posada a escena molt original i vistosa.

Port de MataróConcert: MÄGO DE OZGran concert gratuït després dels focs. Acosteu-vos al Port i des-cobriu l’últim disc i el potent directe de la banda, Hechizos, pó-cimas y brujería. El grup, amb més de 25 anys de vida, segueix amb el seu estil de hard rock, mètal i so celta i amb la temàtica fantasiosa i mística de les seves lletres, però amb un so plena-ment actual. Amb l’energia de sempre, no hi faltaran temes con-vertits en clàssics com “Fiesta pagana” o “La costa del silencio”.www.magodeoz.com // Patrocina: Port de Mataró

Passeig del CallaoConcert: LEDS + EBRI KNIGHTEl grup mataroní de pop-rock català Leds presentarà el seu disc Agafa’t fort. A continuació li agafarà el relleu Ebri Knight, recentment guardonat amb el premi Enderrock al millor grup de folk. La seva mescla de sonoritats celtes i música tradicional i rockera està sent tot un èxit arreu de Catalunya.www.grupleds.com // www.ebris.cat

23.30 h / Plaça de Santa AnnaSARDANES I XINDRIADAApartats del bullici del passeig marítim, qui vulgui podrà escoltar i ballar les sardanes que interpretaran les cobles La Principal del Llobregat i Mediterrània, amb el tradicional acompanyament d’un bon tall de xíndria.www.lallobregat.cat // www.coblamediterrania.com

Foto: Sergio RuizFoto: Sergio Ruiz

Foto: Ebr i Knight

42 43

28DILLUNS

11 h / Des de l’Ajuntament ANADA A LA RESIDÈNCIA SANT JOSEPCercavila amb les comparses institucionals, autori-tats i la Banda de l’Agrupació Musical del Mares-me cap a la residència municipal, on faran la visita de cortesia i passaran tot el matí.

11.30 h / Pati de la Residència Sant JosepBALLADA DE SARDANESAmb totes les comparses situades al seu lloc, La Principal de la Bisbal començarà a interpretar una selecció de sardanes. La ballada acabarà amb la sardana que esperem que s’animi a ballar, un any més, la Família Robafaves. A continuació totes les comparses faran el seu ball propi, i juntament amb la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme sortiran en cercavila per tornar a l’Ajuntament.

18.30 h / Des del carrer de Sant Antoni amb el carrer del Cós POSTAL DE GEGANTSEnguany la convidada de la Postal de Gegants ve de lluny: d’Alemanya! Aprofitant la celebra-ció d’actes a l’entorn del Tricentenari dels fets de 1714, Mataró convida la geganta Elisabeth-Christine de Brunswick-Wolfenbüttel, feta a imatge de la princesa alemanya. Durant l’acte es recrearà el recorregut de la visita que la princesa va fer a la ciutat el 25 de juliol de 1708, quan va desembarcar a Mataró, pocs dies abans del seu matrimoni amb l’arxiduc Carles d’Àustria a Santa Maria del Mar de Barcelona, tot refermant el compromís català amb la casa d’Àustria en la Guerra de Successió espanyola. La Família Robafaves i els Nans rebran la geganta al carrer de Sant Antoni, per on està documentat que va passar la llavors princesa en arribar a Mataró. La ciutat es va guarnir

expressament i van ser dies d’afalacs i desig de crear una bona estada a la ciutat, de la mateixa manera que encara avui en dia els mataronins som bons amfitrions. Des del carrer de Sant Antoni pujaran per la Riera fins a l’Ajuntament, on hi haurà intercanvi de regals, fotografia protocol·lària i balls. A continuació la Família Robafaves acompanyarà la geganta i la seva escorta fins a Santa Maria, on s’acomiadaran.

19 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralEspectacle: UN CIRC DE LLIBRESL’Home Idea és un ésser inquiet. No entén com a la gent li agrada estar-se quieta, llegint un llibre. Emprendrà un viatge per esbrinar-ho, un camí amb acrobàcies i malabars, i molta música. I tots junts descobrirem els secrets de la lectura i de l’art. A càrrec de Cia de l’Home Idea. A més a més, a partir de les 18 h hi haurà l’Espai de dibuix i pintura, l’Espai de contes de les Biblioteques de Mataró, l’Espai de joc Vilajocs i el Bus Jovi d’activitats de plàstica. www.circhomeidea.com

19.15 h / Pati de la Residència Sant JosepCONCERT DE SARDANESSegon concert de La Principal de la Bisbal, que interpretarà una selecció de sardanes per ser escoltades, sense que hi falti alguna peça del repertori del compositor mataroní Honorat Vilamanyà.

20 h / Teatre MonumentalEspectacle: SHAKESPEARE ON THE BEATUna versió nova i contemporània del clàssic de William Shakespeare El somni d’una nit d’estiu, basat en l’art dels discjòqueis, els rapers, els grafiters i els b-boys. Un musical amb molt de ritme que toca els temes de l’amor, la boge-ria i el seny dins l’univers del hip-hop. Un espectacle per a tots els públics i especialment per als joves. Muntatge de Moisès Maicas i Anna Soler Horta i coproducció del Grec Festival de Barcelona i Factea Produccions.Preu: 11 euros // www.shakespeareonthebeat.com

Foto: Sergio Ruiz

Foto: Sergio Ruiz

Foto: Sergio Ruiz

44 45

21 h / Des de l’AjuntamentBALL DE DRACSEl Drac i el Dragalió de Mataró conviden el Drac de la Geltrú i Barrina, el drac petit de la Geltrú, a passejar-se per la ciutat en dos recorreguts diferents, el dels dracs grans i el del dracs petits. Es trobaran a Can Xammar i aniran junts fins a la plaça de la Muralla, on hi haurà els balls conjunts i el final de festa espectacular.www.dracdelageltru.cat

21 h / Pati del Cafè NouCONCERT DE PATUMCada any el Concert de Patum experimenta amb noves so-noritats, amb els músics de la Banda del Memorial Ricard Cuadra i amb col·laboracions especials. L’any 2011 aquesta col·laboració va ser amb el saxofonista Llibert Fortuny, i jun-tament amb els instruments de corda de l’Escola Municipal de Música de Berga va sorgir aquesta perla que arriba a Mataró. És una oportunitat única d’escoltar i viure les emocio-nants músiques de La Patum revestides del millor jazz.

21 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralEspectacle: CARBON CLUBUn espectacle cent per cent visual, més per a adults que per a infants. El nostre miner camina per les galeries fosques i fantasmagòriques de la mina, el seu lloc de treball, i veu com aquesta es converteix en un cabaret. Esdevé així una metàfora de la vida, amb els ingredients que en formen part: l’alegria i la mort, les pors, la ironia i la sensualitat, la llum i la foscor, l’amistat i la diversió. A càrrec de la companyia Markeliñe.www.markeline.com

23 h / Parc CentralREQUISITS DE FESTA MAJOREl Parc Central va agradar l’any passat com a pista de ball d’envelat. Aquest any repetim ubi-cació i decoració amb els balls de sempre, els de saló que es ballen en parella. No hi faltaran el ball de rams, el ball del fanalet i el divertit ball de l’escombra. A més a més aquesta nit és la de la beguda de Les Santes, la Juliana. Amb la música de La Principal de la Bisbal.www.laprincipaldelabisbal.com

23.30 h / Plaça de Santa AnnaBall: ANEM DE CANYES! + DISCJÒQUEIS SANTEROSConcerts amb les gralles com a protagonistes. Decobrirem el gran potencial de l’instrument i com, amb uns bons arranjaments, els Grallers de la Momerota, els Laietans i Els Vinar-dells ens faran ballar fins arribar a l’hora del No n’hi ha prou!Tot seguit hi haurà doble sessió de discjòqueis: Sergi Celma oferirà un repertori de música actual, i Dirty & Harry faran un recorregut pels èxits de la música independent.

2 h / Davant l’AjuntamentNO N’HI HA PROU!Amb la imminent arribada de l’últim dia de Festa Major, les comparses, com molts mata-ronins, no en tenen prou i surten de l’Ajuntament per fer gresca conjunta i ballar envoltats de gent i sense protocol. Amb les Diablesses, la Momerota, el Drac, l’Àliga i la Família Robafaves i l’acompanyament musical de La Principal de la Nit.

Recorregut del Drac de Mataró i el de la Geltrú

Recorregut del Dragalió i Barrina, el drac petit de la Geltrú

Foto: Sergio Ruiz

Foto: Sergio Ruiz

46 47

EPÍLEG29DIMARTS

18 h / Plaça de l’AjuntamentENFIGURA’TTarda de comiat de les figures de la festa que podem començar amb l’oportunitat, durant tota una hora, de provar de portar un nan o atrevir-nos amb un membre de la Família Ro-bafaves, el Drac i el Dragalió, l’Àliga o, entre dos, la Momerota i la Momeroteta. També hi haurà un espai per córrer sota el foc de la mà de les Diablesses.

19 i 21 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralEspectacle: MARABUNTAUn espectacle amb música en directe que esdevé una autèntica bogeria: un clown ximplet que juga amb l’absurd i diverteix a tort i a dret. Barcelona ja ha acollit aquest xou desfermat i energètic, que ara arriba a Mataró amb èxit assegurat. A càrrec de Guillem Albà & The All In Orchestra.A més a més, a partir de les 18 h hi haurà l’Espai de dibuix i pintura, l’Espai de contes de les Biblioteques de Mataró, l’Espai de joc Vilajocs i el Bus Jovi d’activitats de plàstica.www.guillemalba.com

19.15 h / Des de l’AjuntamentANEM A TANCARÚltima cercavila amb totes les comparses. Des de l’Ajuntament farem tot el recorregut fins a Can Marfà, on les figures, abans d’entrar i acomodar-se per descansar durant uns quants mesos, faran els balls finals. Ens acomiadarem fins l’any que ve de les Diablesses, la Mo-merota i la Momeroteta, el Drac i el Dragalió, l’Àliga, els Nans i la Família Robafaves amb una traca final.

Anem acabant la festa... Ens acomiadem de l’Espai Familiar i diem adéu a les nos-tres comparses. Últims balls i gran traca sonora i visual que dóna pas a l’última de les nits, la que no s’acaba fins que comencem a comptar quant falta per a Les Santes 2015.

Foto: Sergio Ruiz

48 49

19.30 h / Parc CentralCONCERT DE FESTA MAJORLa pista del Parc Central es converteix en un ampli pati de butaques per al concert de Festa Major. L’orquestra Selvatana oferirà un ampli ventall de peces musicals.

21 h / Pati del Cafè NouConcert: PEP GIMENO ‘BOTIFARRA’ AMB LA BANDA DE L’AGRUPACIÓ MUSICAL DEL MARESMEDe la visita de l’any passat del ‘cantaor’ tradicional valencià Pep Gimeno ‘Botifarra’ per Les Santes en van sorgir els primers contactes per a una col·laboració molt especial: una actuació conjunta amb la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme. Serà un concert únic per als músics i per a la ciutat.

COMENÇA EL COMPTE ENRERE PER A LES SANTES DOS MIL... I QUINZE!

24 h / Espai Firal del Nou Parc CentralTRONADA DE FI DE FESTAEspectacle pirotècnic dels especialistes de Pirotecnia Tomás en el qual són protagonistes els dos components amb què més saben lluir-se a Mataró: el domini del ritme i la intensitat de la pirotècnia. Una experiència que s’ha de viure amb els cinc sentits.

0.10 h / Parc CentralESPETEC FINALBall de final de Festa Major. Tota la nit i de manera ininterrompuda les orquestres Selvatana i Mitjanit s’aniran passant el relleu per fer ballar els èxits de sempre i els actuals.www.selvatana.com // www.mitjanit.org

Tot seguit / Des del Parc Central L’ALBADATant de bo la nit i la festa no s’acabessin mai... Surt el sol i les orquestres se’n van, però encara continuarem una mica al so de l’himne de la Festa Major, El Bequetero, i amb la xa-ranga Los Labradores baixarem per la Riera fins a la plaça de Santa Anna, on acomiadarem dolçament Les Santes 2014 amb un got de xocolata. www.loslabradores.com

Foto: Sergio Ruiz

50 51

52 53

BOTIGACan Palauet. C. d’en Palau, 32HORARISDe dijous 17 a dimarts 22: de 10.30 a 13.30 h i de 18 a 21 hDe dimecres 23 a dimarts 29: de 18 a 21 h

Anticipeu-vos i compreu a través de la pàgina web www.lessantes.cat. Podreu triar el producte i fer el pagament. Es ge-nerarà una factura amb la qual l’endemà podreu passar per la botiga a recollir la vostra compra.

Barret de l’Escapada 11 euros

Samarreta gran 10,50 euros

XL / XXL / XXXL S / M / L S / M / L / XL 10 / 12 10 / 12 4 / 6 / 8 4 / 6 / 8 6m / 9m / 1 / 2

Samarreta petita 8,50 euros

Mocador de l’Escapada 7 euros

Reproducció de goma de la Momerota25 euros

Bossa de roba8 euros

Hule 28,90 euros

Vestit de Súper Santero(capa i antifaç)10,50 euros

Cartell retallable de les comparses 3,20 euros

Clauer2,50 euros

El dimecres 23 a les 19 h hi haurà

un acte de presentació de la repro-

ducció, amb la col·laboració dels

Grallers de la Momerota.

BOTIGADE LESSANTES

Calcomanies(bossa 4 de petites o 2 grans)1,50 euros

Imant (9 unitats)3,95 euros

54 55

LES SANTES FESTA MAJOR DE MATARÓ

PROGRAMA RESUMITDissabte 19Estrena18 h / Saló de Sessions de l’AjuntamentConferènciaLa Missa de les SantesTot seguit / Des de l’AjuntamentProclama de la Festa Major

19.15 h / Des del campanar de Santa Maria Toc de novena

21 h / Basílica de Santa MariaConcert d’orgueRaúl Prieto

A partir de les 23 h / TecnocampusConcerts Unisantes 14El Mosquito del Garito + Oques Grasses + Dj Deckart

Diumenge 2010.45 h / Port de Mataró24a Travessa nedant al Port

12 h / Plaça de Santa AnnaDiada castelleraMostra de balls de diables de Catalunya17 h / Parc CentralRepresentacions de balls parlats20 h / Des del Parc Central fins a l’AjuntamentCercavila de lluïment21 h / Entre el carrer d’en Pujol i l’Ajuntament Encesa

18.30 h / Plaça de Santa AnnaConcertItaca Band + Miquel del Roig + PD Regadiu

19.30 h / Pati de les CaputxinesConcertCoral La Nota

Dimarts 2218 h / Biblioteca Pompeu FabraHora del conteEl bavastell antic

21.30 h / Biblioteca Pompeu FabraMarató de contes eròtics

Dimecres 2319 h / Biblioteca Antoni ComasHora del conte Ara t’ho explico!

Dijous 24De 17.30 a 20.30 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralTarda de circ

18.30 h / Des de diversos indretsGegantada

20 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralEspectacleLas polis

20 h / Pati del Cafè NouConcertGospelsons

21 h / Aula de TeatreEspectacleCopacabana

21 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralEspectacleCabaret

21.30 h / Basílica de Santa MariaAssaig de la Missa de les Santes

22 h / Passeig del CallaoHavaneres i rom cremat

Tot seguit / Passeig del CallaoNit de Rumba

Divendres 25De 17.30 a 20.30 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralTallers infantilsMakipeining

18 h / Pati de l’antic Hos-pital de Sant Jaume i Santa MagdalenaConcertBanda de l’Agrupació Musical del Maresme

19 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralEspectacleCavalls de Menorca

19.45 h / Des de diversos indrets de la ciutatCap a la Crida

20 h / AjuntamentCrida de Festa Major

20 i 22.30 h / Aula de TeatreEspectacleCopacabana

23.30 h / Passeig del Callao Tour 40 Principales

Nit boja23.30 h / Des de l’AjuntamentDesvetllament bellugós24 h / Plaça de Santa AnnaConvidada de la Família RobafavesLa Canya Borda1.30 h / Des de l’Ajuntament Escapada a negra nitTot seguit / Des de l’Ajuntament Pujada tabalada3.30 h / Espai Firal del Parc CentralLa Ruixada

Dissabte 2612 h / Espai Firal del Parc CentralFlashmob Dissantes + Esquitxada de Colors

12 h / Pati de Les EsmandiesConcert vermutCoses

12 h / Residència Sant Josep Concert de BarramBufalodre

13 h / Saló de Sessions de l’AjuntamentRecepció oficial de les Julianes i les Sempronianes

14 h / Des del campanar de Santa MariaBarram i repicada

Tarda guillada18 h / Des de l’AjuntamentDe parranda!18.30 h / Plaça de Santa AnnaConvidada de la Família Robafaves Encara Farem Salat 20 h / Des de l’Ajuntament CorreguspiraTot seguit / Des de l’AjuntamentPujada tabaladeta22 h / Espai Firal del Nou Parc CentralRuixadeta

19 i 21 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralEspectacleSense Solta

19.30 h / Pati de les CaputxinesConcert coralCor Madrigalista

20 i 22.30 h / Aula de TeatreEspectacleCopacabana

20 h / Teatre MonumentalEspectacleL’esquella de la torratxa

22 h / Pati del Cafè NouBallada de sardanes

23 h / Plaça de Santa AnnaBallLa Vella Dixieland + Festa QU4TTRO: David Oleart

23 h / Parc CentralConcerts DissantesLa Banda Biruji + Strombers + Txarango + DJ ReDo

23.30 h / Plaça de l’AjuntamentConcertsMorena + La Terrasseta de Preixens + Los Ignorantes + Pd’s Substituts

Diumenge 27 Diada de Les Santes7 h / Des de diversos indretsMatinades

9 h / Basílica de Santa MariaToc d’Ofici

9.30 h / Des de l’AjuntamentAnada a Ofici

10 h / Basílica de Santa MariaMissa de les Santes

10.30 h / Pati del Cafè NouObservació astronòmicaEl Sol de Les Santes

12 h / Carrer d’en PujolBallada de sardanes

13 h / Des de la plaça de Santa MariaDesfilada

18 h / Des de l’AjuntamentLa Passada

19 i 21 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralEspectacleLa màgia indie d’Antonio Díaz

20 h / Pati del Cafè NouConcertBig Band Jazz del Maresme

20 h / Aula de TeatreEspectacleCopacabana

Nit de focs i Sarau23 h / Passeig MarítimCastell de focs23.30 h / Port de MataróConcertMägo de Oz23.30 h / Passeig del CallaoConcertsLeds + Ebri Knight23.30 h / Al llarg del Passeig MarítimEspectacle it inerantCavalls de Menorca 23.30 h / Plaça de Santa AnnaSardanes i xindriada

Dilluns 289.30 h / Des del Parc Central36a Cursa Popular Les Santes

11 h / Des de l’AjuntamentAnada a la Residència Sant Josep

11.30 h / Residència Sant JosepBallada de sardanes

18.30 h / Des del c. de Sant Antoni amb el c. del CósPostal de Gegants

19 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralEspectacleUn circ de llibres

19.15 h / Residència Sant JosepConcert de sardanes

20 h / Teatre MonumentalTeatreShakespeare on the Beat

21 h / Des de l’AjuntamentBall de dracs

21 h / Pati del Cafè NouConcert de Patum

21 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralEspectacleCarbon Club

23 h / Parc CentralRequisits de Festa Major

23.30 h / Plaça de Santa AnnaBallAnem de canyes! + Discjòqueis Santeros

2 h / Davant l’AjuntamentNo n’hi ha prou!

Dimarts 2918 h / Plaça de l’AjuntamentEnfigura’t

19 i 21 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralEspectacleMarabunta

19.15 h / Des de l’AjuntamentAnem a tancar

19.30 h / Parc CentralConcert de Festa Major

21 h / Pati del Cafè NouConcertPep Gimeno ‘Botifarra’ amb la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme

24 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralTronada de fi de festa

0.10 h / Parc CentralEspetec finalTot seguit / Des del Parc CentralL’Albada

56 57

ESPECTACLES

Dijous 24 / 20 hLAS POLISA càrrec de Las Polis.

Dijous 24 / 21 hCABARETA càrrec de Cronopis. Amb l’actuació dels alumnes del monogràfic de circ de l’Aula de Teatre.

Divendres 25 / 19 hCAVALLS DE MENORCAA càrrec de Tutatis.

Dissabte 26 / 19 i 21 hSENSE SOLTAA càrrec de Teatre Mòbil.

Diumenge 27 / 19 i 21 hLA MÀGIA INDIE D’ANTONIO DÍAZ

Dilluns 28 / 19 h1 CIRC DE LLIBRESA càrrec de Cia. de l’Home Idea.

Dilluns 28 / 21 hCARBON CLUBA càrrec de Markeliñe.

Dimarts 29 / 19 i 21 hMARABUNTAA càrrec de Guillem Albà & The All In Orchestra.

JOCS / ESPECTACLES / TALLERS / CONTES

Amb servei de bar i de guardacotxets

TALLERS

RACÓ DE CONTES

ESPAI DE JOCS

Dijous 24 de 17.30 a 20.30 hCIRCA càrrec de Cronopis.

Divendres 25 de 17.30 a 20.30 hMAKIPEININGTaller de perruqueria i maquillatge a càrrec de La Puça.

Cada dia del 24 al 29 de 18 a 21 h DIBUIX I PINTURAA càrrec d’alumnes de l’Aula de Teatre.

Cada dia del 24 al 29 de 17.30 a 20.30 hA càrrec de Biblioteques de Mataró.

Cada dia del 24 al 29 de 18 a 21 hA càrrec de Vilajocs.

AUTOBÚS JOVI D’ACTIVITATS DE PLÀSTICA

LA PLANTADA DELS SÚPER-SANTEROS

Dilluns 28 i dimarts 29 de 17.30 a 20.30 h

Accions de teatre cíviquesDies 26, 27 i 28 de 17.30 a 19 h i de 20 a 21 h

DEL NOU PARC CENTRAL

DEL 24 AL 29 DE JULIOL

www.lessantes.cat/espaifamiliar

ESPAI FAMILIAR

Fotos: Sergio Ruiz

58 59

LESSANTES

24 h

Podeu seguir Les Santes en directe:A través de la càmera fixa instal·lada davant l’Ajuntament, les 24 hores del dia, durant tots els dies de la Festa Major, al web www.lessantes.cat. Els següents actes de la Festa Major seran emesos íntegrament i en directe a través d’m1tv i els webs www.lessantes.cat i www.m1tv.cat:Dissabte 19, a les 18 h: L’Estrena. Conferència “La Missa de les Santes” a càrrec de Jaume Ayats.Dissabte 19, a les 21 h: Concert d’orgue a càrrec de Raúl Prieto.Diumenge 20, a les 12 h: Diada Castellera.Divendres 25, a partir de les 18 h Programa “País km. 0” especial Les Santes. A les 20 h: Crida de Festa Major.Divendres 25, a les 23.30 h: inici del Desvetllament bellugós.Dissabte 26, a les 19 h: final del De Parranda! i inici del Correguspira.Diumenge 27, a partir de les 9 h: Anada a Ofici i Missa de les Santes.Dilluns 28, a les 19.30 h: Postal de Gegants.Dimarts 29, a les 18 h: Enfigura’t.També hi haurà connexions puntuals en directe a diversos actes de la festa que igualment es podran anar seguint per la televisió i per internet.

PROGRAMACIÓ ESPECIAL M1TVDel 25 al 29 de juliol hi haurà un programa especial cada dia després de la transmis-sió, tant al canal televisiu (Canal 24 de la TDT) com per internet a www.m1tv.cat.

GALERIA DE MINICLIPS DE LES SANTESA mesura que transcorri la festa aniran apareixent petits vídeos dels actes d’enguany en una galeria a www.lessantes.cat.

#SELFIESANTES A INSTAGRAM

#MICROSANTES A TWITTER

CON-CURSA!-Publica les teves autofotografies a Instagram incorporant algun

element clarament vinculat a Les Santes d’enguany i afegeix l’etiqueta #selfiesantes.

-Entre les fotografies publicades fins a les 12 del migdia del 30 de juliol en premiarem 3 amb un lot de

productes de Les Santes.

-La més valorada també tindrà dues entrades per a la propera temporada de teatre programada per

Cultura de l’Ajuntament.

-El jurat estarà format per persones relacionades amb el món de la cultura i membres de l’Associació de

Fotògrafs Professionals de Mataró (www.afpm.cat). El resultat s’anunciarà a través de les xarxes socials

de Cultura la primera setmana d’agost.

Us proposem un petit concurs literari: microrelats de Les Santes-Piuleu sobre Les Santes, Festa Major de Mataró: alguna petita història que heu viscut, un sentiment o

emoció que us provoca, una anècdota… sempre en positiu!

-Podeu piular el vostre microrelat al llarg de tots els dies de la Festa Major. Afegiu l’etiqueta o hashtag

#microsantes.

-Els microrelats es podran llegir a través del web www.lessantes.cat i via Twitter fent una cerca de

l’etiqueta #microsantes.

-Entre les piulades amb l’etiqueta #microsantes publicades fins al 30 de juliol es premiarà la més

original i santera.

-El premi consistirà en un lot de productes de la Festa Major i dues entrades per a la propera tempora-

da de teatre programada per Cultura de l’Ajuntament.

-El jurat estarà format per persones relacionades amb el món de la cultura i de l’àmbit literari, i el

veredicte s’anunciarà a través de les xarxes socials de Cultura la primera setmana d’agost.

60 61

Taller de fusteria

OBERT PER LES SANTESMuralla de Sant Llorenç, 18, 08302 Mataró

www.doscuiners.com / [email protected]. 93 002 90 93

BONA FESTA MAJOR

62 63

Actes multitudinarisContribuïu a tenir una Festa Major més cívica i responsable -Si beveu, feu-ho amb moderació.-Eviteu el vidre i les llaunes i llenceu els envasos al conteni-dor corresponent.-Porteu unes sabates que protegeixin bé el peu.-No vingueu amb nens petits ni amb cotxets.-Fixeu un punt de trobada amb els nens perquè pugui ser útil en cas de pèrdua. Si això passés, aviseu la Policia Local o la Creu Roja. A la Botiga de Les Santes trobareu polseres identificadores per als nens i nenes. Els correfocsEls que hi participeu: -Informeu-vos bé del recorregut del correfoc, les vies d’evacuació i els punts d’assistència sanitària. Seguiu les recomanacions dels organitzadors i el servei d’ordre.-Cal que us protegiu bé: vestiu amb roba de cotó amb mànigues i pantalons llargs, porteu barret de roba, un calçat adequat i protegiu-vos els ulls.-No demaneu aigua als veïns, si la pólvora es mulla pot explotar. No obstruïu mai ni diables, ni músics, ni portadors.

Els veïns:-Enretireu els vehicles i els obstacles (testos, bos-ses, taules i cadires, etc.) del recorregut, recolliu la roba estesa i plegueu els tendals. -Tanqueu totes les portes i balcons, i si cal protegiu els vidres de finestres i aparadors amb cartrons, no amb paper.-És molt important que no llanceu aigua als participants (l’aigua pot produir relliscades i que la pólvora, si es mulla, exploti).-No recolliu ni manipuleu les restes d’artificis que no s’hagin cremat. En el cas que en trobeu algun, aviseu la Policia Local o l’organització.

A les oficines de Cultura (c. de Sant Josep, 9) tro-bareu material per a la protecció de vidres i rètols.

Els focs artificials del dia 27 -Respecteu en tot moment el perímetre de segure-tat senyalitzat i feu sempre cas de les indicacions del servei d’ordre.-No recolliu ni manipuleu les restes d’artificis que no s’hagin cremat. En el cas que en trobeu algun, aviseu la Policia Local o l’organització.-Podeu estacionar els vehicles a la zona del polígon industrial del Pla d’en Boet o al pàrquing de Can Xammar. Hi haurà reforç d’autobusos des de les 22 h fins a les 2 de la matinada.

CONSELLS PER A UNA FESTA MAJOR MÉS SEGURA

ALTRES ACTIVITATS A LA CIUTAT

De dissabte 19 a dimecres 23, de 18 a 22 h / Plaça de l’AjuntamentFIRETA DE SANTES

Paradetes amb diversitat de productes relacionats amb la Festa Major de Mataró.

Dijous 17 a les 19 h / Pati de Can MarchalL’ANDREA I EN JORGE DESCOBREIXEN MATARÓ I LA SEVA GRAN FESTA MAJOR

Presentació del conte de Les Santes que cada any edita Capgròs, amb text de Manuel Cusachs i il·lustracions de Montserrat Pons.

Divendres 18 a les 21 h / Plaça de Santa AnnaASSAIG GENERAL DE LA COLLA CASTELLERA CAPGROSSOS DE MATARÓ

A continuació, concert amb Aviadors Anglesos + The Cabrians

Divendres 18, dissabte 19 i diumenge 20 a les 22 h / Can MarfàOVERLOCK

Espectacle multidisciplinari d’Amebeu Teatre amb la participació de quaranta actors, ballarins i músics a l’entorn del món de la indústria tèxtil. Amb la col·laboració del Cor Ciutat de Mataró.Preu: 12 euros

Diumenge 20 a les 19 h / Foment MataroníPARTIDARIS

Concert de versions de peces de cantautors que han marcat una època, com Joan Manuel Serrat, Lluís Llach, Raimon, Ovidi Montllor, Paco Ibáñez, Leonard Cohen, Joaquín Sabina... Les aportacions voluntàries es destinaran a Càritas Mataró.

Dimarts 29 a les 12.30 h / Plaça de Cuba amb el carrer de CubaDE LES CANÇONS DE MATARÓ AL CARRER

Cercavila de balls de bastons que Esteve Albert i el mestre Joan Tomàs van recollir per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, amb vermut en alguns cellers del centre històric de la ciutat.

Dimarts 29 a les 14 h / Plaça de Can XammarROTET DE SANTES

Dinar popular de Les Santes. Paella, xíndria i beguda.7,50 euros. Els tiquets s’han d’adquirir a El Públic fins al 27 de juliol.

63

64 65

EL PASTÍS MÉS FRESC DE LA NOSTRA FESTA MAJOR

La riera 84-86 MataróTel. 93 755 24 40

66 67

Cafè natural, torrefacte i descafeïnat(TORRAT AMB LLENYA)

i altres temptacions...

Santa Maria, 5 08302 MataróTel. 93 790 11 73

des de 1915

restaurant

Sant Josep, 31 08302 Mataró

Tel. 93 741 02 67www.sangioveserestaurant.com

BONES SANTES!Muralla de Sant Llorenç, 25, 08302 Mataró[email protected] Tel. 93 169 54 52 / M. 644 22 98 96

DILLUNS 21 I DIMECRES 23

JULIOL DE 2014

TEATRE

OVERLOCKDivendres 18, dissabte 19 i diumenge 20 a les 22 hCan Marfà (Passatge de Can Marfà, 1)12 euros

COPACABANADijous 24 a les 21 h, divendres 25 a les 20 h i a les 22.30 h, dissabte 26 a les 20 h i a les 22.30 h i dissabte 27 a les 20 hAula de Teatre (c. de Juan Meléndez Valdés, 2)10 euros

L’ESQUELLA DE LA TORRATXADissabte 26 a les 20 h Teatre Monumental (La Riera, 169)17 euros platea / 14 euros amfiteatre

SHAKESPEARE ON THE BEATDilluns 28 a les 20 h Teatre Monumental (La Riera, 169)11 euros

Venda d’entrades a www.entradesculturamataro.cat, a les oficines de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament i el mateix dia des d’una hora abans de l’espectacle a la taquilla.

VENDAD’ENTRADES

Tots els espectacles i activitats de Les Santes són gratuïts excepte aquells on s’indica el contrari.

Copacabana

68 69

Diumenge 13 a les 18.30 h / Centre Municipal d’Esports El SorrallSINCROSANTES 2014Organitza: Associació Esportiva Sincro Mataró

Dimarts 15 a partir de les 16 h / Poliesportiu Municipal Teresa Maria RocaVIII TORNEIG DE FUTSAL BASE LES SANTES

També cada dia fins al divendres 25.Inscripcions: [email protected] // Més informació: www.futsalmataro.catOrganitza: Club Esportiu Futsal Mataró

Dijous 17 a partir de les 8.30 h / Parc CentralTORNEIG DE PETANCA LES SANTES

També cada dia fins al divendres 25.Organitza: Associació del Casal de la Gent Gran del Parc de Mataró

Divendres 18 a partir de les 21 h / Pàdel Indoor Mataró24 HORES DE PÀDEL LES SANTES

També el dia 19.Inscripcions: Tel. 645 499 040 // Més informació: www.padelindoormataro.es Organitza: Pàdel Indoor Mataró

Dissabte 19 A partir de les 8 h / Platja del VaradorTORNEIG DE VOLEIBOL PLATJA 4X4 LES SANTESInscripcions: [email protected]. Preu inscripció: 15 euros per jugador/a.Més informació: www.voleimataro.cat // Organitza: Club Voleibol Mataró

A partir de les 9 h / Platja del VaradorVIII TORNEIG D’HANDBOL PLATJA CIUTAT DE MATARÓ

També el dia 20Inscripcions: www.handbolplatjamataro.cat // Organitza: Associació Handbol Platja Mataró

A partir de les 9 h / Can CanyameresXIV MEMORIAL ERNEST SIQUIER DE TIRInscripcions: [email protected] // Més informació: www.eltem.es // Organitza: Tir Esportiu Mataró

A partir de les 10 h / Camp Municipal d’HoqueiIV TORNEIG D’HOQUEY DE LES SANTES Inscripcions: www.ilurohc.com // Organitza: Iluro HC

11 h / Poliesportiu Municipal Eusebi MillanEXHIBICIÓ D’AIKIDOOrganitza: Club Aikido Mataró

A partir de les 12 h / Camp Municipal de Futbol del Pla d’en BoetIII TORNEIG DE 24 HORES DE FUTBOL A 7 LES SANTES

També el dia 20.Inscripcions: 637 857 026 / 687 851 539 / 640 248 486 / [email protected].

Preu: 100 euros per equip // Organitza: CE Pla d’en Boet

LES SANTESESPORTIVES2014

70 71

A partir de les 15 h / Platja del VaradorV TORNEIG DE RUGBY 7 PLATJAInscripcions: Fins al 12 de juliol a [email protected] // Preu: 120 euros per equipMés informació: www.rugbymataro.com // Organitza: Rugby Club Mataró

17 h / Passeig del CallaoTORNEIG DE PARTIDES LLAMPEC D’ESCACS PER EQUIPS

Organitzen: Club d’Escacs Mataró i Club d’Escacs Cerdanyola Mataró

19 h / Nou Parc CentralVIII MITJA MARATÓ PER RELLEUSInscripcions: [email protected] // Preu: 30 euros per equip. Més informació: www.maimakansu.cat

Organitzen: Colla Maimakansu i GA Lluïsos. Col·labora: Ajuntament de Mataró

21 h / Poliesportiu Municipal Jaume PareraFESTIVAL DE PATINATGE ARTÍSTIC

Organitza: Patinatge Artístic Mataró

22 h / Des de la platja de Sant Simó3A MARXETA NOCTURNA LES SANTESInscripcions: Fins al 17 de juliol a la secretaria de l’Agrupació de dl a dv de 19 a 21 h. Preu: 7 euros (Socis ACE: 3 euros / Menors de 10 anys acompanyats per pares: gratuït) Inscripcions el mateix dia a la sortida: 10 euros

És imprescindible portar frontal; és aconsellable portar elements reflectors i aigua.Més informació: www.agrupe.org Organitza: Agrupació Científico-Excursionista de Mataró

Diumenge 20A partir de les 8 h / Plaça de la Brisa, 11XLI 12 HORES CATALANES DE PETANCA

Organitza: Club de Petanca Penya L’Esplanada

A partir de les 8 h / Can CanyameresV OPEN DE TIR AMB ARC LES SANTESInscripcions: [email protected] // Més informació: www.eltem.es

Organitza: Club Tir Esportiu Mataró

A partir de les 9 h / Poliesportiu Municipal Eusebi MillanTORNEIG 3X3 BÀSQUET LES SANTES

També el dia 20.Més informació: www.tirlliure.comOrganitzen: Associació Bàsquet per a Tothom i programa Tir lliure de Mataró Ràdio

10 h / Nou Parc CentralEXHIBICIÓ DE KARATE ADULT I INFANTIL

Organitza: Dojo Cervantes Mataró

A partir de les 10 h / Platja del VaradorIV TORNEIG DE KORFBAL PLATJA MATARÓInscripcions: Fins al 17 de juliol al 634 822 098 // Preu: 10 euros per jugador Més informació: www.korfbalmataro.com

Organitza: AEiLL Cerdanyola - Secció de Korfbal

10.45 h / Port de MataróXXIV TRAVESSA NEDANT AL PORT

Curses de 500 m i 1.000 mInscripció a partir d’una hora abans de la prova. Inscripció prèvia imprescindible en el cas de menors d’edat: Fins al dijous 17 de juliol a la Piscina Municipal, al Centre Municipal d’Esports El Sorrall o al Centre Natació Mataró. Organitza: Ajuntament de Mataró. Col·laboren: Port de Mataró, Voluntaris per al Futur, SPAS, Diputació de Barcelona, Bonpreu i Ronda 43-Intersport Mataró

11 h / Passeig del CallaoSESSIÓ OBERTA DE TAI-TXIOrganitza: Gimnàs Paradise

12 h / Davant el Port de MataróREGATA TOT MARESME. TROFEU LES SANTES

Inscripció gratuïta al Club Vela Mataró del Port de Mataró (Local A C 6)Més informació a www.clubvelamataro.com // Organitza: Club Vela Mataró

16.30 h / Circuit Municipal de BMXLLIGA CATALANA DE BMX 2014 MATARÓ - ROUND 5Inscripcions: [email protected], o el mateix dia de la cursaPreu: 18 euros per participant sense llicènciaCal portar bicicleta tipus BMX, casc integral, guants i roba resistentOrganitza: BMX Vallès - Mataró Club

Foto: Sergio Ruiz

72 73

Dimarts 22 18 h / Centre Municipal d’Esports El SorrallAQUA-FIT

Places limitades a la capacitat de la piscina (40 persones)Organitza: Eurofitness El Sorrall

19 h / Plaça de Santa Anna EXHIBICIÓ GIMNÀSTICA

Organitza: Club Gimnàstic Mataró. Col·labora: Ajuntament de Mataró

Dimecres 239 h / Club de Golf LlavanerasII TROFEU CIUTAT DE MATARÓ DE GOLF

Concurs de golf, 18 forats modalitat Stableford individual. Categories: handicap superior i inferior. Inscripcions: 93 792 60 50. Preu: 38 euros no socis / 10 euros socis.Imprescindible disposar de la llicència de la Federació Catalana de Golf en vigor Més informació: www.golfllavaneras.com // Organitza: Club de Golf Llavaneras

18 h / Centre Municipal d’Esports El SorrallZUMBA

Places limitades a la capacitat de l’espai. Es recomana portar banyador. Organitza: Eurofitness El Sorrall

19 h / Plaça de Santa AnnaEXHIBICIÓ DE TWIRLING

Organitza: Club Twirling Mataró

Dissabte 26A partir de les 9 h / Club Billar Mataró TROFEU CIUTAT DE MATARÓ LES SANTES DE BILLAR A TRES BANDES

També el dia 27 Més informació: www.facebook.com/clubbillarmataro // Organitza: Club Billar Mataró

Dilluns 28 9.30 h / Sortida i arribada al Parc CentralXXXVI CURSA POPULAR LES SANTES

Inscripcions del 23 al 26 de juliol de 18 a 21 h a la Botiga de Les Santes (c. d’en Palau, 32), i el mateix dia de la cursa a partir d’una hora abans de la sortida al punt d’inici sempre que quedin places. Inscripció gratuïta limitada a 2.500 participants.Organitzen: Ajuntament de Mataró i Centre Atlètic Laietània. Patrocina: Mataró Parc.Col·laboren: Voluntaris per al Futur, GA Lluïsos, Diputació de Barcelona, Mataró Bus, Bonpreu, Ronda 43-Intersport Mataró i Ríos Running

Sant Josep, 3 Mataró [email protected] www.picon-prats.com

Tel./ Fax. 93 790 62 55

Bda. Escaletes, 10 Mataró 08301

Tel. 93 796 29 68

Baixada De Escaletes 208301 Mataró

Tel. 937 41 04 74

74 75

Riera, 4308302 MATARÓ

www.muymucho.esTel. 93790 59 55

PERRUQUERIA

76 77

LA ISSA US DESITJA QUE GAUDIU DE LES SANTES!

US DESITJEM BONES SANTES

78 79

80 81

www.lessantes.catLA FESTAORGANITZACIÓTotes les activitats del programa han estat organitzades per la Direcció de

Cultura de l’Ajuntament de Mataró i la Comissió de la Festa Major, excepte

aquelles en les quals s’indica una altra entitat organitzadora. Les Santes

Esportives han estat organitzades per les entitats indicades, amb la

col·laboració i el suport de la Direcció d’Esports. Els actes són responsabilitat

de cada entitat organitzadora.

El programa es pot sotmetre a alguna modificació d’última hora. En aquest

cas es faria saber a través dels mitjans de comunicació,

el web www.lessantes.cat, les xarxes socials de l’Ajuntament (Facebook

de l’Ajuntament de Mataró i de Cultura Mataró, i Twitter @matarocat i

@lessantesmataro) i el servei d’atenció ciutadana (La Riera, 48 o al tel. 010).

COL.LABORACIONSL’organització de la Festa Major 2014 agraeix totes les aportacions

econòmiques rebudes i també les col·laboracions d’empreses, particulars,

establiments comercials, clubs i entitats de la ciutat que en fan possible la

realització.

A més a més dóna especialment les gràcies a totes les persones que a

títol individual o a través d’un col·lectiu participen desinteressadament i

col·laboren de manera decisiva en la difusió i la celebració de la festa:

Membres de la Comissió de la Festa Major i membres de les comissions

de foc, del seguici, d’actes al carrer, de música i de comunicació i imatge

Membres de les comparses institucionals

Entitats esportives organitzadores de Les Santes Esportives

Voluntaris per al Futur (www.voluntarisperalfutur.cat)

Sala Cabanyes (www.salacabanyes.cat)

Equips de Suport (www.equipsdesuport.cat)

Grups d’esplai i agrupaments escoltes de Mataró

Mestres del Gai Saber

Arxiu Municipal de Mataró

Museu Arxiu de Santa Maria (www.masmm.org)

Mapasonor (www.mapasonor.com)

BONES SANTES93 799 62 61

www.netbrill.cat

AL MARESME LA NETEJA TÉ UN NOM

82 83

INFORMACIÓDirecció de Cultura de l’Ajuntament de MataróC. de Sant Josep, 9Tel. 93 758 23 [email protected] d’obertura i venda d’entrades: de dl a dv de 9 a 14 h i de 18 a 20 h. Els dies 26, 27, 28 i 29, de 18 a 20 h.

SEGUEIX-NOS A@ lessantesmataro @culturamataro i piula sobre la festa amb #lessantes

Cultura Mataró

També trobaràs informació sobre Les Santes al Whatsapp de l’Ajuntament 687 200 100 enviant les paraules clau “Santes” o bé “Santesara”

LA BOTIGA DE LES SANTESFeu la vostra compra on line des del web www.lessantes.cat i aneu-la a recollir a Can Palauet, carrer d’en Palau, 32. Del dijous 17 al dimarts 22: de 10.30 a 13.30 h i de 18 a 21 hDel dimecres 23 al dimarts 29: de 18 a 21 h

OFICINA D’ATENCIÓ CIUTADANALa Riera, 48De dilluns a divendres de 9 a 19 hTelèfon 010 (807 11 70 10 des de fora de Mataró): de 8 a 19 h, de dilluns a divendres. Caps de setmana i festius, tancat. El preu de les tru-cades dependrà en cada cas de les tarifes estipulades per cada operador.

OFICINA DE TURISMELa Riera, 48Tel. 93 758 26 [email protected]: de dilluns a diumenge, inclosos festius, de 10 a 13 h i de 17 a 19 h

Edita: Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, 2014

Impressió: SYL

Disseny i maquetació: Regina Puig

D.L.: B.17886-2013

© Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró

© de les fotografies i dels textos, els seus autors

Cap part dels programes de Les Santes podrà ser reproduïda sense el permís

exprés de l’Ajuntament de Mataró

SANTES SANTESARA

www.lessantes.catTOTA LA FESTA A

84