Propostes Democràcia participativa i Poder popular A.MUN 2015

5
PROPOSTES DE PROGRAMA ELECTORAL ELECCIONS LOCALS 2015 DEMOCRÀCIA PARTICIPATIVA i PODER POPULAR

Transcript of Propostes Democràcia participativa i Poder popular A.MUN 2015

Page 1: Propostes Democràcia participativa i Poder popular A.MUN 2015

PROPOSTES DE PROGRAMA

ELECTORAL 

ELECCIONS LOCALS2015

DEMOCRÀCIAPARTICIPATIVA iPODER POPULAR

Page 2: Propostes Democràcia participativa i Poder popular A.MUN 2015

5. DEMOCRÀCIA PARTICIPATIVA i PODER POPULAR.

DEMOCRÀCIA DIRECTA i APROFUNDIMENT DEMOCRÀTICLa democràcia es basa en la participació, no en la delegació d'unvot puntual. Participar és decidir, és posar a debat els problemescomuns i és obrir les institucions de bat a bat perquè puguenentrar les propostes, les preocupacions i les idees dels i les veïnesde Montcada. La democràcia és molt més que votar cada 4 anys: éscontrol municipal dels principals serveis públics, és decidir a travésde consultes vinculants, és transparència en tota la cosa pública oés saber quant, a qui i perquè devem el que devem.

Actualment assistim a una demanda general que es fonamenta en lademocratització dels diversos aspectes de la societat, ja que lescoses, tal com les coneixem, no funcionen. I per això cal que espromoguen òrgans i nodes de col·laboració social amb poder dedecisió.

PROPOSTES

-Revisió, actualització i aplicació efectiva de la Carta de Participació Ciutadana.

-Dotar de contingut la regidoria de Participació: posada en marxa d'un Pla deParticipació Ciutadana a llarg termini (consultes, referèndums, pressupostosparticipats...)

-Formació interna en democràcia participativa i gestió comuna de tècnics i tècniquesde l'ajuntament, programes escolars, de persones interessades i dinamitzadores departicipació als barris de la nostra població.

-Pressupost participatiu: reserva de una part de la partida de inversions i creixent anydarrere any.

-Aula de Democràcia: recerca i impartició de qüestions de política participativa.

-Gestió activa de reclamacions i contestació de les demandes i preguntes de laciutadania per qualsevol tema: mal estat de carreteres, propostes, dubtes...

-Veu de la ciutadania al Ple: l'apartat de Precs i Preguntes sols per als ciutadans/esamb preguntes vinculants.

-Enquestes participatives dels serveis públics, de la gestió...Cartes de valoració de la

Page 3: Propostes Democràcia participativa i Poder popular A.MUN 2015

qualitat del servei municipal (poliesportiu, font pública, qualitat de la tasca de l'equipde govern i regidories...)

-Aplicació de la llei de transparència.

-Rendiment de comptes dels regidors i regidores: reunions periòdiques i obertes detots i totes les representants, obertes a la ciutadania per informar, respondrepreguntes, rebre propostes...

- Signatura d'un codi ètic dels nostres representants. Revocabilitat dels càrrecs.

-Reducció de les prestacions als i les representants públiques derivades de l'assistènciaa plenaris, comissions...

-Supressió de càrrecs de lliure designació i/o col·locats a dit.

-Establiment d'un salari màxim per als i les representants públiques.

-Destinar els diners derivats de subvencions públiques al nostre col·lectiu aassociacions amb projectes d'intervenció social, comunitària, mediambiental, degènere... de Montcada.

-Donar suport a la difusió i la intervenció d'organitzacions experimentades enproblemes socials específics.

-Promoure la democràcia participativa generant òrgans de col·laboració social ambpoder de decisió: Consell general Ciutadà, associacions de veïns i veïnes, col·lectiussectorials, assemblees de barris, persones a títol individual..

-Xerrades informatives i tallers pràctics. Cicles periòdics de xerrades sobre diferentsaspectes que afecten a la comunitat, així com tallers pràctics que puguen ésser útils ique motiven l’apoderament dels diferents sectors cap al canvi.

Page 4: Propostes Democràcia participativa i Poder popular A.MUN 2015

5. DEMOCRACIA PARTICIPATIVA y PODER POPULAR.

DEMOCRACIA DIRECTA y PROFUNDIZACIÓN DEMOCRÁTICO La democracia se basa en la participación, no en la delegación deun voto puntual. Participar es decidir, es poner en debate losproblemas comunes y es abrir las instituciones de par en par paraque puedan entrar las propuestas, las preocupaciones y las ideas delos y las vecinas de Montcada. La democracia es mucho más quevotar cada 4 años: es control municipal de los principales serviciospúblicos, es decidir a través de consultas vinculantes, estransparencia en toda la cosa pública o es saber cuánto, a quién yporque debemos el que debemos.

Actualmente asistimos a una demanda general que se fundamentaen la democratización de los diversos aspectos de la sociedad, yaque las cosas, tal como las conocemos, no funcionan. Y por eso esnecesario que se promuevan órganos y nodos de colaboración socialcon poder de decisión.

PROPUESTAS

-Revisión, actualización y aplicación efectiva de la Carta de Participación Ciudadana.

-Dotar de contenido la concejalía de Participación: puesta en marcha de un Plan deParticipación Ciudadana a largo plazo (consultas, referéndums, presupuestosparticipados ...)

-Formación interna en democracia participativa y gestión común de técnicos ytécnicas del ayuntamiento, programas escolares, de personas interesadas ydinamizadoras de participación en los barrios de nuestra población.

-Presupuestos participativos: reserva de una parte de la partida de inversiones ycreciendo año tras año.

-Aula de democracia: investigación e impartición de cuestiones de políticaparticipativa.

-Gestión activa de reclamaciones y contestación de las demandas y preguntas de laciudadanía para cualquier tema: mal estado de carreteras, propuestas, dudas ...

-Voz de la ciudadanía en el Pleno: el apartado de Ruegos y Preguntas sólo para losciudadanos/as con preguntas vinculantes.

Page 5: Propostes Democràcia participativa i Poder popular A.MUN 2015

-Encuestas participativas de los servicios públicos, de la gestión... Cartas devaloración de la calidad del servicio municipal (polideportivo, fuente pública, calidadde la labor del equipo de gobierno y concejalías ...)

-Aplicación de la ley de transparencia.

-Rendimiento de cuentas de los concejales: reuniones periódicas y abiertas de todos ytodas las representantes, abiertas a la ciudadanía para informar, responder preguntas,recibir propuestas ...

-Firma de un código ético de nuestros representantes. Revocabilidad de los cargos.

-Reducción de las prestaciones a los y las representantes públicas derivadas de laasistencia a plenos, comisiones...

-Supresión de cargos de libre designación y/o colocados a dedo.

-Establecimiento de un salario máximo para los y las representantes públicas.

-Destinar el dinero derivado de subvenciones públicas a nuestro colectivo aasociaciones con proyectos de intervención social, comunitaria, medioambiental, degénero ... de Montcada.

-Dar apoyo a la difusión y la intervención de organizaciones experimentadas enproblemas sociales específicos.

-Promover la democracia participativa generando órganos de colaboración social conpoder de decisión: Consejo general Ciudadano, asociaciones de vecinos y vecinas,colectivos sectoriales, asambleas de barrios, personas a título individual ..

-Charlas informativas y talleres prácticos. Ciclos periódicos de charlas sobre diferentesaspectos que afectan a la comunidad, así como talleres prácticos que puedan serútiles y que motivan el empoderamiento de los diferentes sectores hacia el cambio.