Recomanats Infantils 2012

26
www.cambrils.org/biblioteca

description

Els infantils que + ens van agradar el 2012

Transcript of Recomanats Infantils 2012

Page 1: Recomanats Infantils 2012

www.cambrils.org/biblioteca

Page 2: Recomanats Infantils 2012

LLEGIR SENSE SABER-NE Recomanable de 0 a 3 anys

ALIAGA, Roberto. La Granja dels set estables. Madrid: Macmillan Iberia, cop. 2011.

Àlbum il·lustrat, de gran format, amb solapes que aporten dinamisme i diverses propostes de descoberta. La història s’inicia amb la descripció d’aquesta granja que té set estables. Una nit el granger sent l’udol del llop i tot preocupat se’n va a mirar tots els estables per veure si hi són tots els animals. El podem acompanyar durant el seu recorregut i anar desplegant les solapes per comprovar si hi són tots els animals, també podem jugar a comptar-los i a descobrir què fan per les nits.

És una bona recomanació per a infants, que se sentiran atrets pel ritme del text, els colors i la vistositat de les il·lustracions, així com per la proposta lúdica que ens presenta i que ens permet llegir i jugar en família.

I LLIBRE JOC

KIMIKO. 365 petons. Barcelona: Corimbo, cop. 2011.

Àlbum de gran format, molt de color i planes dures, que presenta diferents propostes, d’una banda es pot considerar com un calendari: cada doble pàgina està dedicada a un mes de l’any i a un escenari diferent, per exemple Agost - Petons al mar, Setembre - Petons a la ciutat, a la banda esquerra tenim els dies del mes amb la correspondència del petó entre els personatges que apareixen en la il·lustració. També podem jugar a trobar els personatges que es petonegen, les particularitats de cada escenari, etc.

Recomanat per la tendresa, els valors i les múltiples possibilitats de joc que ens ofereix.

I LLIBRE JOC

NAVARRO, Àngels. Busca i rebusca: més de 100 jocs per desenvolupar l'observació. Barcelona: Estrella Polar, 2012.

Llibre joc, de gran format i amb fotografies com a il·lustració, que proposa als infants tot un seguit de jocs amb la finalitat que posin en pràctica o desenvolupin tot un seguit d’habilitats cognitives (observació i percepció) que seran fonamentals en l’aprenentatge i el desenvolupament de la intel·ligència.

Recomanat a pares i educadors per a treballar l’atenció, tant a les primeres edats com a les darreres.

I LLIBRE JOC

Page 3: Recomanats Infantils 2012

LARREULA, Enric. Els Monstres monstruosos. Barcelona: Baula, 2011.

Àlbum il·lustrat de la col·lecció “Contes esbojarrats” que ens presenta la història d’uns monstres malvats que es passen el temps terroritzant els habitants del país on viuen. Un dia decideixen tenir un fill monstre que sigui pitjor que ells, però no res no els sortirà tal i com s’havien imaginat.

Recomanat pels textos d’Enric Larreula, breus i enginyosos, plens d’ironia i molt adients per ser llegits en veu alta. Estan acompanyats per les il·lustracions de Carles Arbat vistoses i acolorides, que faciliten que els que encara no saben llegir puguin seguir igualment la història.

I1 CON LLETRA LLIGADA

APRENC A LLEGIR Recomanable a partir de 3 anys

MYRON, Vicki. Dewey: ¡un gato en la biblioteca!. Barcelona: Edebé, 2011.

Àlbum il·lustrat que adapta la història de “Dewey, el gatet de biblioteca que ha commogut el món” i que explica la història real d’un cadell de gat que una bibliotecària va trobar dintre de la bústia de devolucions d’una biblioteca d’Estats Units. Amb una il·lustració realista que busca la complicitat del lector descobrirem les aventures d’aquest gat bibliotecari que es converteix en el company perfecte dels usuaris i dels bibliotecaris.

Recomanat a tots aquells que estimen els gats, els llibres i les biblioteques.

I1 TRE LLETRA LLIGADA

MARÍAS, Javier. Ven a buscarme. Madrid: Alfaguara, 2011.

Àlbum il·lustrat de la col·lecció “Mi primer” que convida a autors consagrats, en la literatura per a adults, a escriure per a infants.

Héctor, un noi de vuit anys, que està estiuejant a casa de l’àvia, troba al bosc una caixa metàl·lica que conté una fotografia i una carta demanat ajuda. La seva àvia l’ajudarà a descobrir la identitat de la noia fotografiada i a posar-s’hi en contacte. Acompanyen el text unes il·lustracions de colors càlids i plenes de sensibilitat que arrodoneixen aquesta història d’intriga al voltant d’una troballa.

Recomanat per a tots aquells a qui agraden les històries amb valors com la generositat.

1 ALF

Page 4: Recomanats Infantils 2012

JEFFERS, Oliver. Amunt i avall. Algemesí: Andana, 2011.

Àlbum il·lustrat protagonitzat per un nen i un pingüí, la primera aventura dels quals porta per títol “Perdut i trobat”

Els dos amics viuen feliços jugant i fent activitats plegats, però arriba un dia que el pingüí vol fer una cosa important i la vol fer tot sol: vol volar!. Quan descobreix la manera d’aconseguir-ho marxa sense avisar. El retrobament de tots dos posarà el punt i final a l’aventura voladora del pingüí i els farà adonar-se de la importància de la seva amistat, de les limitacions de cadascun i del valor de compartir les pròpies experiències.

Recomanat per l’atractiu de les seves il·lustracions i per les reflexions al voltant d’un valor tant important com l’amistat.

I1 AND

JEFFERS, Oliver. Atrapat. Algemesí: Andana, 2011.

En aquest àlbum coneixem al Floyd que juga feliç amb el seu estel fins que se li queda atrapat en un arbre. Llavors començarà tota una odissea per intentar recuperar-lo mitjançant una única estratègia: anar llançant estris, animals, etc. a l’arbre per tal de fer caure allò que hi ha quedat atrapat.

Recomanat per la seva barreja d’imaginació desbordant i tocs d’humor gamberro, que faran les delícies de grans i petits

I1 AND

PFEIL, Stefanie. 10 monstres. Barcelona: Baula, 2011.

Àlbum il·lustrat, per a primers lectors, que pertany a la col·lecció “Capsa de contes”. A partir d’un títol força suggerent descobrim una proposta per a evitar les pors nocturnes, plena de repeticions, que agraden molt als infants ja que els permeten una certa anticipació sobre com continuarà, i que també permet reforçar el coneixement dels nombres i per tant l’habilitat de comptar. El final aporta certa sorpresa i segur que encantarà als petitons.

Recomanat per la qualitat del text i de les il·lustracions on predomina el color blau, reforçant la idea de la nit.

I1 CAP

Page 5: Recomanats Infantils 2012

MOLIST, Pep. Karaganda. Barcelona: Comanegra, 2011.

Àlbum il·lustrat que s’inicia amb l’arribada d’en Franc a la ciutat de Karaganda. Hi porta l’hivern i fa que tothom s’arrauleixi a casa seva mentre espera l’arribada d’Amanda i de la primavera.

Els textos, breus però farcits de metàfores, expliquen les sensacions que experimentem en les diverses estacions i per remarcar-les adopten diferents grafies. Les il·lustracions, de colors freds quan és hivern, es van transformant també amb l’arribada de la primavera en un esclat de colors càlids i alegres.

Recomanat per la perfecta harmonia entre text i imatge i la seva qualitat.

I1 COM

IWAMURA, Kazuo. La Poma. Barcelona: Corimbo, 2011.

Àlbum il·lustrat, per a primers lectors, protagonitzat per una nena, la Nàstia, a qui agrada molt pujar a un turó; s’hi emporta, per a menjar-se-la, un poma vermella i deliciosa, que se li escapa de les mans i rodola turó avall. La Nàstia comença a perseguir-la i va demanant ajuda als diversos animals que la poma troba en el seu recorregut. Finalment atraparan la poma i la compartiran, guardant-ne les llavors per a plantar-les.

Recomanat per la tendresa que amara tot el conte així com per les magnífiques il·lustracions, en carbonet, on destaca la poma vermella com una joia.

I1 COR

YATES, Louise. En Dog i els llibres. [Barcelona]: Flamboyant, 2012.

Àlbum il·lustrat, premiat amb el Roald Dahl Funny Prize 2010, protagonitzat per Dog, un gos que estima tant els llibres que decideix obrir la seva pròpia llibreria. Malgrat la il·lusió que hi posa el negoci no acaba de rutllar ja que no hi entren clients, però en Dog lluny de desanimar-se, llegeix. Quan arriba la primera clienta en Dog ha viscut tantes aventures que pot recomanar i compartir un munt de llibres.

Recomanat per a tots aquells que gaudeixen de la lectura i volen compartir amb tothom aquest plaer.

I1 FLA

Page 6: Recomanats Infantils 2012

DEMATONS, Charlotte. El Globus groc. Barcelona: Joventut, 2011.

Àlbum il·lustrat de gran bellesa plàstica i guanyador del Premi del Jurat Infantil d'Il·lustradors Biennal de Bratislava (BIB) de 2005. A partir d’unes il·lustracions a doble pàgina i sense text d’acompanyament viurem les aventures del globus groc que dóna nom al llibre. Cadascuna ens fa descobrir infinitat de detalls i d’històries, barrejant el present i el passat, la realitat i la ficció.

Recomanat perquè és un d’aquells àlbums sense paraules que s’arriben a convertir en clàssics per la seva atemporalitat.

I1 JOV

COMOTTO, Agustín. El Secret de les girafes. Barcelona: La Galera, 2011.

Àlbum del reconegut il·lustrador argentí Agustín Comotto, que ja té una important trajectòria dintre de la literatura infantil. Les seves il·lustracions, amb una paleta de colors càlids, recreen a la perfecció la sabana africana i els animals que la poblen, dotant-los d’una gran expressivitat.

L’argument gira al voltant dels sorolls que emeten els diversos animals, representats amb onomatopeies, i que els són característics. La petita girafa protagonista li explica al seu pare els sons que ha escoltat i li pregunta quin és el seu; la resposta és el secret al qual es refereix el títol del llibre i evidentment no us el podem desvetllar. Descobriu-lo tot fullejant el llibre!

BENTLY, Peter. El rei Jan i el Drac. Barcelona: Joventut, 2011.

Àlbum il·lustrat protagonitzat per tres infants d’edats ben diferents però amb un objectiu en comú: passar una bona estona jugant plegats. La història s’inicia amb la construcció d’un castell inexpugnable per part dels tres infants, que utilitzen els objectes quotidians que tenen a l’abast per construir-la.

Recomanat per la preciosa il·lustració d’Helen Oxenbury, plena d’expressivitat, tendresa i espontaneïtat; també per la història que és un cant a la imaginació infantil, al valor del joc i a la capacitat dels infants per crear històries amb objectes quotidians.

I1 JOV

I1 GAL

Page 7: Recomanats Infantils 2012

CLEMINSON, Katie. Otto: l'ós de llibre. Barcelona: Joventut, 2011.

Àlbum il·lustrat protagonitzat per un ós molt especial ja que és un personatge de llibre i com a tal hi viu en l’interior. És feliç quan els habitants de la casa l’agafen de la prestatgeria i llegeixen les seves aventures, però també surt a explorar tot allò que l’envolta. Un dia, a causa d’una mudança, es quedarà sol a la casa i decidirà sortir a la ciutat per a trobar nous amics i una nova casa, que serà ... doncs sí, ho heu endevinat, una biblioteca.

Les il·lustracions de traç senzill però plenes de detalls transmeten a la perfecció tot el simbolisme de la història així com diferents valors: l’amor pels llibres, l’optimisme davant l’adversitat i l’amistat.

I1 JOV

WORMELL, Chris. ¡Fieras feroces!. Barcelona: Juventud, 2010.

Àlbum il·lustrat protagonitzat per un nen que s’ha perdut al bosc; està trist i preocupat perquè no ha fet cas dels advertiments de la seva mare sobre els perills del bosc. De sobte apareix un ós i quan veu al nen preocupat s’acosta per ajudar-lo i aquest li transmet la seva preocupació per les feres ferotges que s’amaguen al bosc. Tot seguit, ben espantats els dos, marxen cap a la sortida del bosc i es van trobant amb d’altres animals amb els qui compartiran la seva preocupació. Vols descobrir si es troben amb les feres ferotges?

Recomanat a partir de 5 anys per les magnífiques il·lustracions i per ajudar a superar les pors

I1 JOV

LEÓN BARRETO, Martín. El Viatge de l'Olaj. Barcelona [etc.]: Hipòtesi, 2011.

Àlbum il·lustrat d’estructura repetitiva i circular, similar a la dels contes tradicionals, amb un protagonista que cansat d’estar sol emprèn un llarg viatge. Diversos animals, tots ben peculiars i amb valors simbòlics, li aniran sortint al pas i li faran companyia, formant de mica en mica, un grup ben heterogeni però unit. Les il·lustracions amb formes geomètriques i colors vistosos aporten un toc de modernitat al text, aconseguint un poderós atractiu que li ha fet guanyar el IV Premi internacional Compostela per a àlbums il·lustrats.

Recomanat pel seu joc de llenguatge, les rimes, reiteracions, etc. el fan recomanable per a ser llegit en veu alta i compartint amb els oients parts del text, implicant-los en aquesta història d’amistat i generositat.

I1 KAL

Page 8: Recomanats Infantils 2012

STOHNER, Anu. La oveja Carlota. Santa Marta de Tormes: Lóguez, DL 2010.

Àlbum il·lustrat, premiat pel The New York Times com el millor llibre il·lustrat de l’any 2010, protagonitzat per una ovella que fa tot de coses inversemblants: puja als arbres, neda al riu i s’enfila per les muntanyes; la resta del ramat li recrimini que sigui com és, però quan el pastor té un accident l’única capaç d’ajudar-lo serà l’ovella Carlota. Les il·lustracions d’Henrike Wilson ens expliquen la història amb tons càlids i gran sensibilitat, posant èmfasi en les expressions facials dels protagonistes.

Recomanat per a primers lectors, per la facilitat de la seva lectura, l’atractiu de les il·lustracions i l’autoestima de la protagonista.

I1 LOG

GUILLOPPÉ, Antoine. Lluna plena. Madrid: Macmillan Infantil i Juvenil, 2011.

Àlbum de format i característiques singulars: les seves pàgines alternen el color blanc i negre, a la manera de la nit i la lluna, i contenen unes il·lustracions encunyades de gran minuciositat i gust exquisit. La història és molt senzilla, però alhora plena de tendresa. Ens trobem al bosc en una nit de lluna plena i tots els animals s’han despertat a causa d’un soroll. Tots estan atents i a l’aguait per tal de descobrir l’origen del soroll, que se’ns desvetllarà a la darrera pàgina.

Recomanat per a totes les edats per la seva bellesa i poesia. Proveu a llegir-lo a la llum d’unes espelmes, segur que encara el trobareu més fascinant.

I1 MAC

SMITH, Lane. ¡Es un libro!. Barcelona [etc.]: Océano, 2010.

Àlbum il·lustrat protagonitzat per un mico que llegeix i un ase que tecleja al seu portàtil; l’ase , encuriosit, li va preguntant al mico si el llibre serveix com a bloc, envia missatges, té Wi-Fi, etc. I la resposta del mico sempre és: No, és un llibre!. Al final l’ase li demana el llibre al mico i queda totalment absort en la lectura (un fragment de L’illa del tresor) tot i que amb algun tic de noves tecnologies...

Recomanat per a totes les edats per l’amor cap als llibres, en paper, i la lectura que se’n desprèn així com pel toc d’humor i la diversió que genera.

I1 OCE

Page 9: Recomanats Infantils 2012

DARABUC. ¿Tres han de ser?. Pontevedra: OQO, 2011.

Àlbum il·lustrat on es reinterpreta un conte popular en el que una jove es vol quedar amb els seus tres pretendents. Aquesta decisió provoca un enfrontament amb la seva mare que envia als pretendents a fer un llarg viatge en el que hauran de trobar un objecte meravellós que faciliti l’elecció de marit. Res no sortirà tal i com pensava la mare perquè els pretendents viatjaran junts i ben avinguts i finalment la mare es mostrarà flexible i respectarà la decisió de la seva filla, ja que més enllà de les convencions el que més li importa és la seva felicitat.

El text està acompanyat per unes fantàstiques il·lustracions de Fàtima Afonso que acaben d’arrodonir la història. I finalment un consell: fixeu-vos en els noms dels pretendents!

I1 OQO

CARNAVAS, Peter. El Darrer arbre de la ciutat. [Sant Cugat del Vallès]: Símbol, 2011.

Àlbum il·lustrat protagonitzat per un nen de nom Marc, que viu en una ciutat trista i plena de ciment; l’únic indret que li aporta alegria és aquell on hi queda l’últim arbre, que es converteix en el seu refugi fins que un mal dia es troba amb que l’han tallat. Tot i la tristesa inicial Marc lluitarà per torbar una solució, que trobarà en forma de branca que podrà plantar i aquesta acció es contagiarà per tota la ciutat.

Recomanat pel seu cant d’amor a la natura i l’expressivitat de les il·lustracions.

I1 SIM

DE SMET, Marian. M'he quedat tancada. [Sant Cugat del Vallès] : Símbol, 2012.

Àlbum il·lustrat que narra la visita a la biblioteca per part d’una mare i una filla petita. A la mare li costa decidir-se i la petita decideix aprofitar el temps anant al lavabo, on es quedarà tancada tal i com ens diu el títol. Llavors s’iniciaran tot un seguit de peripècies fins que la mare aconseguirà obrir la porta, però la història no acaba aquí sinó que torna a començar donant-li aquell to circular que tant agrada als infants.

Recomanat per a fer una lectura compartida ja que text i imatge es complementen a la perfecció; els més petits, a més, podran seguir-la a través de la imatge mentre els grans llegeixen.

I1 SIM

Page 10: Recomanats Infantils 2012

MOON, Seung-yeoun. Pintores. Barcelona [etc.]: Libros del Zorro Rojo, DL 2011.

Àlbum il·lustrat protagonitzat per dos germans que estan jugant a la seva habitació quan la seva mare els crida perquè vagin a banyar-se. Els dos nens creuen que estan nets i que no els cal banyar-se, però tot jugant troben unes aquarel·les i comencen a inventar-se històries i a pintar-se, primer la cara i després el cos. Finalment la mare compartirà també la diversió i el bany.

Recomanat pels seu cant a la imaginació infantil, que permet als protagonistes transformar-se, per la seva vitalitat i el bon humor contagiós.

I1 ZOR

JA SÉ LLEGIR Recomanable a partir de 6 anys

COMPANY, Mercè. La Nana Bunilda menja malsons. Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat, 2011.

La Nana Bunilda que “és petita, rabassuda i grassona. La seva feina és menjar-se els malsons que de vegades s’escolen per les escletxes dels bells somnis.” I quan arriba a casa seva amb la bossa carregada, els transforma en una xocolata dolça i espessa que li servirà per fer deliciosos pastissos que compartirà amb els seus amics.

Es tracta d’un clàssic absolutament recomanable per la tendresa que es desprèn tant del text com de la il·lustració i que ens pot ajudar a l’hora de combatre els malsons dels més petits.

I2 MAR

Us recomanem dos àlbums il·lustrats de la col·lecció “Mars” que recupera àlbums il·lustrats editats fa més de 25 anys, però que mantenen la seva qualitat.

Page 11: Recomanats Infantils 2012

LEVERT, Claude. En Benet i el seu roure. Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat, 2011.

Els protagonistes són un infant, en Benet, i l’arbre que estima i s’ha convertit en el seu company de jocs, el roure. Tot és perfecte fins que arriba la tardor i al roure li comencen a caure les fulles, fet que preocupa al nen perquè pensa que l’arbre s’ha posat malalt. L’arribada de l’hivern, amb el fred i les gelades, encara agreujarà més la situació i en Benet intentarà ajudar l’arbre tapant-lo amb totes aquelles robes d’abric que troba a casa. Finalment arriba la primavera i ja sabeu ... tot reneix!

Recomanat per a tots aquells que en van gaudir quan eren infants i que ara el poden recuperar i compartir, però també pel seu cant d’amor a la natura i a l’amistat.

I2 MAR

PEIX CRUZ, Susana. Xamae. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2011.

Àlbum il·lustrat de gran format que a través de la protagonista ens fa una poètica descripció dels cicles de la vida. Xamae és una llavor, fins al final no sabrem de què, que és empesa pel vent i passa per un munt d’aventures i experiències fins que arrela en un indret de la serra de Garraf.

Ha estat guardonat amb el Premi Mercè Llimona, que convoquen l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú i l’Obra social de Catalunya Caixa, i amb la Llança de sant Jordi, que organitza Òmnium Cultural.

I2 ABA

LLUCH, Enric. El Vampir Ladislau. Barcelona: Animallibres, 2011.

El protagonista d’aquesta història és un vampir que pateix un problema molt greu: té els ullals desgastats i per tant no pot mossegar cap coll. Al llarg del llibre el descobrirem en el moment de despertar-se i l’acompanyarem en les seves vicissituds per aconseguir que li esmolin els ullals. Si ho aconseguirà o no, caldrà que ho descobriu vosaltres mateixos.

Recomanat pels textos enginyosos i plens d’humor i les fantàstiques il·lustracions de Fernando Falcone, plenes de realisme i moviment.

I2 ANI

Page 12: Recomanats Infantils 2012

KABOC, Suzanne. Blancaneu. Barcelona: Baula, 2011.

Àlbum il·lustrat per Benjamin Lacombe que recupera el text original dels Germans Grimm, força allunyat dels paràmetres Disney. En aquest la madrastra intentarà matar a Blancaneus de tres maneres diferents, amb una cinta, una pinta i finalment amb la poma enverinada, que és amb la que aconseguirà emmetzinar-la; al final la madrastra també s’emportarà els seu càstig en forma de sabates roents.

Recomanat per l’acurada edició de Baula, el paper de gran qualitat, les guardes amb una sanefa de corbs i pomes i de color vermell com la sang i la portada amb la imatge en primer pla de la poma mossegada. També per la il·lustració que mostra els personatges des de diferents perspectives i alternen els gouache i l’oli amb el treball en carbonet aconseguint en totes una gran bellesa.

I2 BAU

LACOMBE, Benjamin. L'Herbari de les fades. Barcelona: Baula, 2011.

Àlbum il·lustrat de gran format escrit a la manera d’un diari. El botànic rus Alexandr Bogdanovitch viatja fins el bosc de Brocelianda del que es conten moltes llegendes per ordre de Rasputín. Allí trobarà un món fantàstic, poblat per éssers extraordinaris, que el deixarà captivat. El text barreja la correspondència del científic amb les detallades fitxes de la seva investigació. Les il·lustracions combinen els dibuixos a ploma i tinta i les aquarel·les amb fulls de capes retallades que formen collages, i que tenen la bellesa i la màgia a que ens té avesats el seu autor.

Recomanat per a tota la família per la seva bellesa, interès i acurada edició.

I2 BAU

ZOLOTOW, Charlotte. Senyor conill, em vol ajudar?. Sant Joan Despí : Corimbo, 2011.

Àlbum il·lustrat per Maurice Sendak, un dels grans il·lustradors contemporanis, premiat el 1970 amb el “Hans Christian Andersen” pel conjunt de la seva obra, i del que s’ha portat al cinema la seva obra “Donde viven los mostruos”.

Els protagonistes són una nena i un conill; ella li demana ajuda perquè ha de fer un regal d’aniversari a la seva mare i no sap què triar. A través del diàleg que s’estableix la nena va definint què és el que li agrada a la seva mare fins a trobar el regal ideal.

Recomanat per les il·lustracions pictòriques de Sendak, que tenen un aire vintage (són de 1962) i en les que la natura és el tercer protagonista; també perquè és totalment dialogat, fet no gaire habitual.

I2 COR

Page 13: Recomanats Infantils 2012

McCLOSKEY, Robert. Arándanos para Sal. Barcelona : Corimbo ; 2010.

Àlbum il·lustrat publicat el 1948 i que ara recupera l’editorial Corimbo. El seu atractiu resideix en el seu aire vintage gràcies a unes il·lustracions fetes en plomilla que permeten que els més petits puguin seguir la història sense dificultats.

L’hivern és a punt de començar i dues parelles, mare i fill, van cap al bosc a recollir els nabius del títol. Les dues mares, una dona i una ossa, i els dos fills, un osset i un nen, tenen uns interessos bastant similars: recollir aliment per afrontar l’hivern les unes i ganes de jugar els altres. La història va jugant amb aquests paral·lelismes entre les dues parelles, amb alguna sorpresa per entremig.

I2 COR

PRESTIFILIPPO, Pablo. Catálogo de objetos traviesos: toda la verdad sobre las fieras que nos acechan en casa. Pontevedra: Factoría K de libros, 2011. Àlbum il·lustrat de la col·lecció “Textos infames” que ens presenta les investigacions del professor Aristítoles (Tito per als amics). Acompanyats per les seves explicacions iniciarem un recorregut fantàstic, ple d’humor i de fantasia, que ens portarà a descobrir tots aquells objectes aparentment quotidians, que omplen les nostres cases, i que amaguen la seva autèntica natura: guants ambulants, esponges impassibles, aixetes ressentides o mitjons salvatges. Les il·lustracions acompanyen al text mantenint el mateix toc d’humor surrealista.

Recomanat per a llegir en família.

I2 FAC

YOO, Taeeun. El Pez rojo. Pontevedra : Faktoría K de Libros, 2011.

Àlbum il·lustrat protagonitzat per Ramiro, un infant que acompanya al seu avi a la biblioteca on treballa i que s’emporta també a la seva mascota: el peix vermell que dóna títol al llibre. Una vegada dintre de la biblioteca l’infant queda fascinat davant de les sales plenes de llibres, que va explorant fins a quedar-se adormit de cansament. Quan es desperta, o no, es troba amb la peixera buida, però descobreix una cua vermella que s’amaga entre les prestatgeries i aquí comença tota una aventura entre fantàstica i onírica.

Recomanat per la qualitat de les seves il·lustracions, uns gravats acolorits a mà, que estan plenes de detalls suggerents i curiosos: fixeu-vos en el joc de diferències de les guardes!. També pel seu cant a la imaginació i l’amor cap als llibres i la lectura que se’n desprèn.

I2 FAK

Page 14: Recomanats Infantils 2012

MARTÍ O'TOOLE, Gemma. La Puça russa. Barcelona: La Galera, 2012.

Àlbum guanyador del premi de conte infantil Hospital Sant Joan de Déu 2011, que premia aquelles obres, adreçades al públic infantil i que tenen una gran qualitat tant en la història com en la il·lustració.

Aquest àlbum, en format d’acordió: pàgines plegades, tapes dures i una nansa per a passar-hi les mans i desplegar-lo, ens narra la història de Polina, la puça russa que toca l’acordió al circ Magnífic. L’amo d’aquest circ, de nom Penkov, és un tirà que maltracta tots els seus empleats i és clar arriba un dia que tot es capgira.

Recomanat per la seva qualitat estètica i la innovació del format, però també pels valors que destaca: la dignitat dels treballadors i la lluita contra el poder tirànic.

I2 GAL

MARTIN GARZO, Gustavo. El pacto del bosque. Madrid: el Jinete Azul, cop. 2010.

Àlbum il·lustrat que recupera alguns temes recurrents en la literatura infantil com el bosc, el llop i uns infants desobedients.

L’autor, però, ens proposa un joc entre ficció i realitat; coneixem els infants protagonistes quan esperen que la mare vagi a l’habitació per explicar-los el conte de cada nit, que sempre és el mateix i que es titula “El pacte del bosc”. A partir d’aquí, els infants, es transformen en els dos conills protagonistes del conte i els lectors coneixem quins són els termes d’aquest pacte, que inclou una gran dosi d’amor i confiança.

Les il·lustracions de Beatriz Martín Vidal són pictòriques, boniques i transmeten amb els seus colors càlids tota la tendresa de la història a part de combinar harmoniosament el món real i l’imaginari.

I2 JIN

MARTÍN GARZO, Gustavo. El Hada del agua. Madrid : Ediciones SM, cop. 2010.

Àlbum il·lustrat de gran format que ens parla de les fades de l’aigua, criatures meravelloses però molt tímides que s’amaguen en les profunditats del bosc, allà on hi ha fonts o riuets.

Una d’elles va a parar a un toll de la ciutat i una dona pensant que és una fulla la recull i la porta a casa. Allí la fada es troba amb un bebè, una de les criatures que més s’estima, i comparteix tres dies amb ell. Finalment ha de marxar però li deixa un regal que el bebè no descobrirà fins que serà adult.

El text està acompanyat per unes magnífiques il·lustracions d’Alfonso Ruano, que transmeten perfectament la tendresa i màgia de la història.

I2 SM

Page 15: Recomanats Infantils 2012

MIR, Paco. El Monument a l'estel. Barcelona: Thule, 2011.

Àlbum il·lustrat, escrit per Paco Mir, integrant del grup Tricicle, i amb unes potents il·lustracions de Raquel Díaz Reguera que explica la divertida història de la construcció d’un poble en un indret on no hi havia res. Tothom hi vivia feliç i despreocupat, tant que ni s’havien ocupat de posar-li un nom. Un any va passar una cosa terrible, va arribar l’estiu, però era tan calorós, tan tòrrid, tant sufocant que tots es van posar a pensar com solucionar-ho. Us animeu a descobrir-ne la continuació? L’editorial Thule col·labora amb Pallassos sense fronteres aportant 1€ per la venda de cada exemplar del llibre.

I2 THU

ALIAGA, Roberto. El Nòvio de la bruixa. Barcelona: Edebé, 2012. Àlbum il·lustrat de la col·lecció “Els meus contes preferits de Trenblau”. Ens narra les aventures de la bruixa Leotarda que es troba molt sola tot i que viu acompanyada per sargantanes, ratolins i una òliba. Un dia decideix buscar un nuvi per tal de viure acompanyada, però això no serà tan fàcil com ella s’imaginava. Recomanat per les magnífiques il·lustracions, que expressen els sentiments i estats d’ànim dels protagonistes i permeten als més petits seguir aquesta història d’amistat i amor.

I2 TRE

Page 16: Recomanats Infantils 2012

BOSCH, Lolita. Els amics de l’Art i els contes de totes les arts del món. Barcelona: Edebé, 2011.

Llibre de contes, de gran format, que proposa un recorregut per diversos indrets del món a través dels relats que van narrant els diferents protagonistes de les històries. El fil conductor que les va enllaçant és un gos, l’Art a que fa referència el títol i que surt retratat a la contraportada del llibre. Es tracta de contes que llegits en veu alta resulten molt atractius ja que l’autora juga constantment amb les onomatopeies, les repeticions i els diàlegs, que ens permeten fer veus diferents. Estan acompanyats per les il·lustracions de Noemí Villamuza que hi aporten un toc d’exotisme que combina perfectament amb el text tot enriquint-lo.

Recomanat per a tots aquells que estimen els contes i molt especialment als narradors i als petits oients que demanen un conte cada dia.

I CONTES

DEACON, Alexis. Coco i Piu. Barcelona: Ekaré, 2012.

Àlbum il·lustrat que presenta dos ous que reposen mig colgats en la sorra. Quan s’obren en surten un ocell i un cocodril, que es pensen que són germans. Tots dos s’ajuden en el seu dia a dia, busquen menjar, escalfor i companyia, però un dia descobreixen que pertanyen a espècies diferents i s’han de dir adéu, o potser no?

Recomanat per la qualitat de l’edició i de les il·lustracions així com pels valors que transmet: l’acceptació de la diferència i la importància d’estimar i ser estimat.

I1 EKA (receptes)

CASTERMAN, Geneviève. Esperant en Timoun. [Barcelona]: Flamboyant, 2011.

Àlbum il·lustrat que tracta el tema de l’adopció des del punt de vista de la futura mare que espera. És un llibre de petit format, que alterna il·lustracions a tota pàgina amb d’altres que són com vinyetes, i amb textos molt breus. Està protagonitzat per una cocodril que tot just quan encetem el llibre acaba de rebre la notícia que tindrà un nadó en adopció.

Les il·lustracions, amb tons pastel, reflecteixen perfectament el pas de les estacions i les emocions i sentiments dels protagonistes i aconsegueixen prendre-li el protagonisme al text escrit.

I1 FLA (Receptes)

LECTURES PER COMPARTIR

Page 17: Recomanats Infantils 2012

WALDRON, Kevin. El Sr. Rondó i el malentès al zoo. [Barcelona]: Flamboyant, 2012.

Àlbum il·lustrat que va guanyar el Premi Bologna Ragazzi a la millor opera prima el 2009. Està protagonitzat pel senyor Rondó, que com cada matí es posa la seva jaqueta preferida i va a fer la ronda pel zoo. Aquell matí però tot és diferent perquè la jaqueta li va petita i en comptes de donar-li seguretat el fa sentir malament. El senyor Rondó va passejant pel davant dels animals i va comentant que està gras, que fa pudor, que està arrugat i els animals es pensen que parla d’ells i tothom es va sentint malament. Al final trobarà al seu fill i s’adonarà que s’han intercanviat la jaqueta.

Recomanat per compartir-lo amb els més petits, per parlar de com ens afecten les emocions i amb unes fantàstiques il·lustracions que acaben d’arrodonir el text.

I1 FLA (Receptes)

MARTÍNEZ PAPADOPOULOS, Adrián. Àlix i la clau de les meravelles. Barcelona: Comanegra, 2011.

Àlbum il·lustrat que ens explica l’aventura d’Àlix un nen que un dia troba la clau d’un nou món, que en realitat està dintre seu i que és una barreja dels propis desitjos i pors. Hi trobarà també un amic que l’ajudarà a sentir-se segur i a trobar respostes a les seves preguntes. Té unes magnífiques il·lustracions que ens submergeixen de ple en aquest món oníric i estrany i que segons l’autor estan inspirats en la pel·lícula animada “Alícia en el país de las maravillas”

Recomanat per la seva qualitat i pel missatge positiu.

I2 COM (Receptes)

GROSSMAN, David. L'Abraçada. Barcelona: Cruïlla, 2012.

Àlbum il·lustrat que ens explica com van néixer les abraçades. En Ben, l’infant protagonista, passeja amb la seva mare i li pregunta si hi ha algú més com ell; la mare li respon que no perquè ell és únic i especial. Continuen passejant i en Ben continua preocupat perquè en tot el món no hi ha ningú com ell i aquesta solitud li pesa. Al final entén que no és el mateix ser únic que estar sol. Les il·lustracions de Michael Rovner, minimalistes, amb prou feines un traç de color, arrodoneixen aquesta sensació d’intimitat que transmet el text.

Recomanat per a parlar de la individualitat i de la necessitat d’afecte així com de la importància dels llaços afectius.

I2 CRU

Page 18: Recomanats Infantils 2012

CLÀSSICS PER COMPARTIR

CARROLL, Lewis. Alícia al país de les meravelles. Barcelona: Baula, 2011.

Edició en text complet de l’obra del matemàtic i escriptor Lewis Carroll, il·lustrat per Rébecca Dautremer que s’inspira en la fotografia d’Alice Liddell per a recrear la protagonista; així doncs hi trobarem una Alícia morena i possiblement més melangiosa que en d’altres versions. La resta de protagonistes, des del conill al sombrerer tampoc no s’assemblen gens als d’altres versions i ens recorden, en alguns moments, a obres de grans pintors europeus, com per exemple El Bosco, que també han recreat universos o situacions entre oníriques i surrealistes. Recomanat per l’acurada edició: àlbum de gran format, tapes dures, amb la vora de les pàgines tintades de vermell, guardes estampades i òbviament el seu contingut (una obra mestra del nonsense i una il·lustració impactant i que el complementa a la perfecció.

I3 BAU

POE, Edgar Allan. Contes macabres. Barcelona: Baula, 2011. Recopilació de vuit contes d’Edgar Allan Poe en format similar al de l’àlbum il·lustrat de qualitat: mida foli, tapes dures, paper gruixut, guardes dissenyades d’acord amb el contingut, vores tintades de negre, etc. La tria dels contes és molt encertada ja que hi trobem les obsessions que caracteritzen l’obra de Poe: la mort, l’assassinat, les malalties, les ànimes, els cementiris ... Acaben d’arrodonir-los la traducció feta per Pau Joan Hernández i les fascinants il·lustracions de Benjamin Lacombe que tenen el to entre fantàstic i gòtic que el caracteritzen. Al final hi trobem el text escrit per Charles Baudelaire, sobre la vida i l’obra de Poe, en el pròleg a l’edició francesa de “Narracions extraordinàries”, acompanyada per notes i ressenyes sobre els contes escollits en aquesta recopilació. També una notícia biobibliogràfica de Poe, Baudelaire i Lacombe. Una obra imprescindible i recomanable per a lectors d’entre 9 i 99 anys.

J 820(73)N POE

Page 19: Recomanats Infantils 2012

DUMAS, Philippe. Una Granja de otra época. Barcelona: Corimbo, 2010.

Àlbum il·lustrat de gran format que ens explica la vida en una granja; no se n’especifica en cap moment l’època, però pels usos, vestuari, etc. penso que seria del 1900. És una obra que ens permet diversos nivells de lectura compartida: amb els més petits podem gaudir d’unes il·lustracions realistes i plenes de detalls; amb els que s’inicien en la lectura podem compartir il·lustracions i textos breus, que podem acompanyar llegint-los en veu alta les explicacions en lletra petita sobre detalls dels animals, els estris, les construccions, etc.

L’obra va precedida d’un preàmbul de l’autor sobre la cria d’animals, la diferència entre la granja del llibre i les actuals i el respecte als animals.

I 63 DUM

PER SABER-NE MÉS

GERVAIS, Pittau. Les Estacions de l'any. Barcelona: Cruïlla, 2011.

Àlbum il·lustrat que ens proposa un recorregut per les estacions de l’any amb protagonistes dels regnes vegetal i animal. Les seves pàgines amb solapes i una il·lustració realista, gairebé fotogràfica, ens mostren animals, flors i fruites característics de les diverses estacions, aconseguint un producte de gran atractiu i impacte visual.

Recomanat per als amants de la natura i per a compartir-lo amb els més petits per les múltiples possibilitats de lectura/ visualització que ofereix.

I Natura

GENECHTEN, Guido van. Veig, veig qui veus?. Barcelona: Baula, 2011.

Proposta que recupera el joc infantil del Veig, veig, què veus? per a presentar-nos tot una sèrie d’endevinalles sobre animals. El llibre, estructurat en solapes, fa referència a una de les característiques més importants de cada animal en forma de pregunta; la solució es troba en obrir la solapa i en forma de la il·lustració de l’animal. El joc continua ja que si girem totes les solapes veurem com la part d’un animal és transforma en la d’un altre, per exemple el bec final del tucan està format per les parts del bec d’un ànec, un lloro i fins i tot el cos d’un calamar.

El recomanem per a totes les edats per la gràcia del joc proposat i l’originalitat de les il·lustracions i del seu encadellat.

I Jocs

Page 20: Recomanats Infantils 2012

DELEBECQUE, François. Brrum! Brrum!. Barcelona: Cruïlla, 2011.

Àlbum il·lustrat en format de llibre joc que, de ben segur, entusiasmarà als amants de tots tipus de transports. A l’interior trobem solapes amb l’ombra del mitjà de transport; quan l’aixequem ens trobem amb una foto del mateix mitjà. A més estan agrupats en passejadors, cotxes, vaixells, globus, en funció de si són terrestres, marítims o aeris. Recomanat per la seva originalitat de presentació, pel joc entre dibuix i fotografia així com per les múltiples aproximacions i possibilitats de joc que ens permet. Només ens cal afegir una mica de la nostra imaginació!

I Tecnologia

BARRY, Frances. Salvem els animals. Barcelona: Joventut, 2011.

Àlbum il·lustrat, amb solapes, que ens presenten diversos animals en perill d’extinció i les accions que podem fer per tal de salvar-los. En obrir el llibre ens trobem amb un mapamundi on hi ha distribuïts els diversos animals al seu hàbitat. A continuació, en doble pàgina hi trobem alguna característica destacable de l’animal i el perquè està en perill, a més d’una solapa que li dóna moviment i permet la interactuació amb el lector. Al final trobem una recapitulació amb els animals encunyats i diversos consells per ajudar i protegir els animals.

Recomanat per a petits lectors pel seu atractiu visual i a pares i educadors per a treballar la conservació del medi ambient.

I Animals

JANÉ, Albert. De qui és aquest nas?. Barcelona: Combel, cop. 2011.

Llibre joc d’endevinalles per als més petits de la casa. A cada pàgina hi trobarem un rodolí acompanyat per algunes parts de l’animal que s’amaga sota la solapa de l’altra pàgina. Si amb totes aquestes pistes encara no sabem de quin animal es tracta sempre podrem aixecar la solapa i descobrir-lo. La simplicitat de la il·lustració, de línies arrodonides i colors càlids i suaus, així com la musicalitat i la brevetat del text, el fan adient per a primers lectors. També la presentació en cartró.

Recomanat per als primers apropaments al llibre, així com per a compartir, amb algun adult, tot buscant els animals que s’hi amaguen o d’altres propostes de joc que hi podem incorporar.

I Jocs

Page 21: Recomanats Infantils 2012

D'AGNESE, Joseph. Fibonacci: el somiador de nombres. Barcelona: Joventut, 2011.

Àlbum de coneixements que ens aproxima a la biografia d’un il·lustre matemàtic, en Fibonacci, creador d’una seqüència que porta el seu nom, i que és el patró numèric que descriu com creixen els éssers vius, tant animals com vegetals, de manera ordenada i harmoniosa. Les il·lustracions recreen l’època amb força expressivitat, reprodueixen monuments i escenes de la vida quotidiana, així com les investigacions del protagonista, i fan assequibles els conceptes matemàtics.

Recomanat perquè ens proposa una nova manera d’encarar les matemàtiques.

I Matemàtiques

GILPIN, Daniel. Cómo se ocultan los animales. Madrid: MacMillan Infantil, 2010.

Àlbum de coneixements de la col·lecció “3-De cerca” que ens acosta al món sempre fascinant dels animals amb il·lustracions en relleu, desplegables i fotografies. El tema principal són les estratègies de diversos animals per evitar ser vistos i per tant ser caçats. N’hi ha que es camuflen canviant de color o semblant el que no són; d’altres, que són inofensius, miren d’assemblar-se a animals perillosos, etc. Està estructurat en capítols segons les estratègies usades; els textos son breus i van acompanyats de moltes il·lustracions que els amplien i complementen.

Recomanat per als amants dels animals i per compartir en família.

I Animals

RHEENEN, Barbara van. Les Balenes. [Sant Cugat del Vallès]: Símbol, 2012..

Àlbum de coneixements que ens aporta molta informació sobre aquests fascinants animals. En fa la introducció el Martí un amant de les balenes i després trobem explicacions senzilles sobre quin tipus d’animals són, les seves característiques físiques, què els agrada menjar, etc. I un munt de curiositats i propostes. Les il·lustracions són molt naturalistes i reflecteixen tota la riquesa de detalls dels diversos tipus de cetacis.

Recomanat per a petits naturalistes i amants dels animals marins.

I Animals

Page 22: Recomanats Infantils 2012

LEDU, Stéphanie. Atles de les desigualtats. Barcelona: Cruïlla, 2011.

Àlbum de coneixements, que ens proposa una visió diferent de la dels atles més convencionals que es limiten a una visió geogràfica o política. El seu punt de partida són les desigualtats del món i a través d’il·lustracions, fotos, mapes i gràfics ens les va presentant per tal que les coneguem. Hi trobarem l’ús que fem dels recursos naturals, l’accés als serveis bàsics, els drets humans, etc. Recomanat per a donar a conèixer les diferents realitats que trobem a la terra; la diferència entre les condicions de vida als cinc continents i les oportunitats per aconseguir un futur millor. També per l’equilibrada distribució de text i d’imatge.

I 30 LED

BASEIRIA VIRGILI, Oblit. Descobrir Barcelona. Barcelona: Hipòtesi, 2012.

Àlbum il·lustrat que ens proposa un recorregut per la ciutat de Barcelona. Començarem pel Tibidabo, amb el parc d’atraccions i la vista panoràmica de la ciutat, per després anar baixant fins arribar al mar, descobrint els barris, carrers i places així com els edificis més emblemàtics o llocs singulars.

Recomanat per a compartir els secrets de la capital amb els més petits i per l’acurada edició amb una il·lustració suggerent i plena de matisos.

I Geografia

SCOTT, Peter David. Animals sorprenents d'arreu del món. Barcelona: Joventut, 2011.

Àlbum de coneixements que ens presenta diversos animals en funció d’aquella característica que els fa més especials o curiosos, així del cavall de mar destaca que inverteix el paper dels pares ja que és el mascle qui porta el petits; del peresós que és la criatura més lenta del món, del guepard que és la més ràpida, etc. Les il·lustracions presenten els animals, amb una precisió gairebé fotogràfica, en el seu hàbitat i jugant amb els colors per tal de fer-les més vistoses i atractives. Al final trobem unes Notes de camp que ens aporten més detalls sobre cada animal a més dels esbossos, en carbonet, de l’autor.

Recomanat per a gaudir-ne en família per la qualitat de l’edició i la il·lustració.

I Animals

Page 23: Recomanats Infantils 2012

TAYLOR, Barbara. Dinosaures: un viatge fascinant pel món de la prehistòria. Madrid: Macmillan, cop. 2011.

Àlbum desplegable de la col·lecció “Sorprenents 3D” que ens proposa un viatge fascinant a l’era dels dinosaures. Està estructurat en capítols que ens expliquen en detall com eren els dinosaures, la seva evolució, característiques i peculiaritats, amb textos breus i profusió d’imatges. A més inclou cinc escenaris desplegables que mostren com vivien i proporcionen informació complementària.

Recomanat per als amants dels animals prehistòrics.

I 56 TAY

OMMER, Uwe. Gent de tot arreu. Barcelona: Cruïlla, 2011.

Àlbum de coneixements que ens permet fer un viatge pels cinc continents, gràcies a la càmera fotogràfica amb que l’autor va recórrer el món durant quatre anys. Va visitar més de cent trenta països i en detalla les diferents ètnies i famílies, el seu hàbitat, costums, etc. Els textos breus i en primera persona acaben d’aprofundir tot allò que ens mostren les imatges. Al final un apèndix ens amplia la informació amb les dades més importants de cada país: població, superfície, llengües, moneda i capital.

Recomanat per a totes les edats per la presentació acurada i molt atractiva així com per donar a conèixer una mica més el nostre planeta i la seva diversitat.

I 30 OMM

LUNA, Marta. Que comenci la festa!. Barcelona: La Galera, 2012.

Àlbum que combina fotografia, il·lustració i tipografia per oferir un calendari de festes i tradicions, endreçades de gener a desembre, a Catalunya. Hi trobarem l’explicació de les diverses festes (origen, característiques, curiositats, etc) alguna recepta com la de la coca de sant Joan i també festes que perden protagonisme a favor d’altres tradicions com per exemple el Halloween envers la castanyada amb els panellets, la visita als familiars difunts, etc.

Recomanat per a donar a conèixer o aprofundir en els nostre calendari festiu tradicional.

I 39 LUN

Page 24: Recomanats Infantils 2012

CASAS, Lola. Animalades de paper. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2011.

Àlbum per a totes les edats que fa una proposta alhora poètica i visual innovadora. L’obra parteix d’una idea original de Pere Cabaret, actor, músic i expert en comunicació corporal i compta amb textos de Lola Casas, mestra i poetessa, autora d’uns poemes dedicats a animals de totes les espècies, així com amb fotografies d’Esther López.

Recomanat per als amants dels animals, de la poesia i de la plàstica.

I Poesia

PLATT, Richard. Virus, bacterias, plagas y otras pestes. Barcelona : Blume, 2011.

Àlbum de coneixements que ens explica la història de les malalties que pateix la humanitat. Comença al laboratori de plagues explicant què són virus, bactèries i gèrmens i continua explicant com es propaguen les malalties i com es combaten. Les il·lustracions, que combinen el dibuix i la fotografia, acompanyen encertadament els textos aportant un cert toc desmitificador.

Recomanat per la seva bona combinació d’informació i d’il·lustració.

I 61 PLA

MUINELO, Óscar. 16 pintores muy, muy importantes: libro para los que quieren conocer a algunos de los pintores más importantes del mundo. Madrid: Bruño, cop. 2010.

Àlbum il·lustrat, de la col·lecció “Saber más” de l’editorial Bruño, que ha rebut, el 2011, el premi CCEI d’il·lustració. Ens acosta al món de l’art presentant-nos alguns secrets i curiositats de 16 grans pintors, de diverses èpoques: Velàzquez, Goya, Miró, Dalí, Picasso i d’altres fins arribar als setze noms del títol. Els textos breus i centrats en diversos aspectes de la vida i obra dels pintors, les il·lustracions de Violeta Monreal, plenes de sensibilitat i atractiu, amb predomini de la tècnica del collage, la proposta de joc ja que hi ha objectes amagats que cal trobar i finalment un enllaç a Internet per qui vulgui més informació en fan una obra absolutament recomanable per a pares i educadors interessats a introduir els infants en el món de l’art.

I 75 SAB

Page 25: Recomanats Infantils 2012

COMELLES, Salvador. Paraules amb cap i peus. Barcelona: Barcanova, 2011.

Àlbum il·lustrat de la col·lecció “Mots vius”, editada per Barcanova, que està pensada perquè juguem amb les paraules i el vocabulari i, a més, compta amb una il·lustració molt potent. En aquest cas ens parla de diferents parts del cos humà aplicades a objectes quotidians: la boca d’una cova, el peu d’un llum, el cul de la cadira, les pestanyes del navegador, etc. a través de rodolins i petits poemes que us posaran un somriure als llavis. Les il·lustracions mantenen aquest to d’humor que ja es respira en els textos.

Recomanat per a llegir en veu alta i treballar la llengua de manera divertida.

I Poesia

SOLER MARTÍ, Miquel-Albert. Els sis clauets màgics. Barcelona: Claret, 2011.

Àlbum de coneixements dividit en dues parts; la primera ens explica en clau de ficció l’aventura de Louis Braille, que va inventar un llenguatge de lecto-escriptura per a cecs que encara s’usa, la segona és una biografia convencional. Totes dues es diferencien pel tipus de lletra emprada en els textos i per les il·lustracions, que només s’ubiquen a la primera part.

Es tracta d’un llibre recomanable perquè ens acosta, sense dramatismes excessius, a l’experiència de la ceguesa i dóna a conèixer de manera planera i fins i tot divertida el llenguatge Braille, amb la col·laboració dels clauets del títol.

I 92 Braille

Page 26: Recomanats Infantils 2012

LLIBRES AMB UN VALOR AFEGIT

CERDÀ, Mar. Too late. Cànoves: Proteus, 2011.

Àlbum il·lustrat, sense paraules, protagonitzat per dos peixets d’una peixera; la necessitat de comunicació i de compartir d’un d’ells xocarà amb l’arrogància o l’egoisme de l’altre fins que ja serà “too late”. La història és perfectament comprensible gràcies a l’expressivitat del dibuix i a la seva presentació en vinyetes que ocupen tota la pàgina i que se’ns presenten en una mena de seqüència cinematogràfica.

Recomanat per a totes les edats i molt especialment a pares i educadors.

I Valors i sentiments

MAXEINER, Alexandra. En família!: sobre el fill de la nova xicota del germà de l'exdona del pare i altres parents. Barcelona: Takatuka, 2011.

Àlbum de coneixements que ha rebut el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil d’Alemanya del 2011, en la categoria de No ficció. Tal i com ja ens imaginem pel seu títol gira al voltant de la família, que és la primera institució social que coneixem. Amb força sentit de l’humor i profusió d’il·lustracions anirem coneixent les interioritats de cada tipus de família, els avantatges de tenir germans, els enfrontaments, maltractaments o d’altres temes controvertits. Les il·lustracions, de traç simple i atrevit, ressalten emocions o característiques d’un tipus de personalitat o d’un grup social, sense caure en estereotips i els textos, amb frases curtes i plenes d’informacions precises, no tenen regust de moralina.

I Valors i sentiments

DARABUC. La bruixa Lletjards. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2011.

Conte de la col·lecció “Ginjoler” que presenta el text acompanyat d’una adaptació al català signat (llengua de signes) i amb un DVD. La protagonista és una bruixa, anomenada Lletjards, que té molt mal caràcter i és molt lletja però també és molt presumida. Amarga la vida a tots els que es creuen al seu camí fins que troba algú molt eixerit i amb molts d’amics que mirarà de capgirar la situació. Va acompanyat d’unes divertides il·lustracions de JuanolO, de colors vistosos, que recreen amb molt d’humor les diverses situacions.

Recomanat per la reflexió que pot aportar sobre els canons estètics imperants, també pel joc de repeticions i la sorpresa final.

Materials Adaptats LS GIN