Resum de l’Ordre 2014

11
Resum de l’Ordre 2014 PLA DE DESENVOLUPAMENT L’objectiu principal de l’Eix 4 Leader del PDR de Catalunya 2007-2013 és la diversificació de les economies rurals, fomentant la realització de inversions i actuacions a les diferents zones Leader, contribuint en el seu desenvolupament. L’estratègia del Grup (Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central) és la Catalunya Central, com a territori de qualitat, tenint com a objectius: Valoritzar el territori, l’entorn, com a elements vertebradors d’una cohesió i responsabilitat territorial. Fomentar l’esperit empresarial. Apostar pel capital humà i la millora de l’ocupabilitat. CRITERIS A TENIR EN COMPTE Les actuacions i inversions subvencionables hauran de tenir en compte els següents criteris: Criteris de qualitat i competitivitat territorial: Contribució al desenvolupament integral de la zona Impacte ambiental i millora de l’entorn Creació d’ocupació directa Valor afegit del projecte Utilització de recursos endògens al llarg de tots els processos. Tipus d’emprenedor. Cooperació empresarial, sectorial i intersectorial. Viabilitat tecnicoeconòmica . Criteris de Responsabilitat social empresarial: (RSE) Estratègia econòmica: internacionalització, màrqueting, eines de planificació i control de gestió, innovació, qualitat i accions de millora de les TIC (tecnologies de la informació i de la comunicació), R+D (recerca + desenvolupament), PRL (Prevenció de riscos laborals), etc. Estratègia ambiental: implantació de sistemes de qualitat (aplicació de la ISO), sensibilització i informació mediambiental, mesures addicionals de minimització i reutilització de l'aigua, minimització de sorolls, de contaminació lumínica, gestió de residus, contaminants, foment de l'estalvi energètic, i de l'ús de les energies alternatives o menys contaminants, etc. Estratègia social: contribució a la fixació de població, suport al desenvolupament sociocultural i/o del teixit associatiu, mesures de conciliació laboral i creació d'ocupació directa o indirecta entre col·lectius desafavorits, etc.

Transcript of Resum de l’Ordre 2014

Page 1: Resum de l’Ordre 2014

Resum de l’Ordre 2014

PLA DE DESENVOLUPAMENT

L’objectiu principal de l’Eix 4 Leader del PDR de Catalunya 2007-2013 és la diversificació de les economies rurals, fomentant la realització de inversions i actuacions a les diferents zones Leader, contribuint en el seu desenvolupament.

L’estratègia del Grup (Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central) és la Catalunya Central, com a territori de qualitat, tenint com a objectius:

Valoritzar el territori, l’entorn, com a elements vertebradors d’una cohesió i responsabilitat territorial.

Fomentar l’esperit empresarial.

Apostar pel capital humà i la millora de l’ocupabilitat.

CRITERIS A TENIR EN COMPTE

Les actuacions i inversions subvencionables hauran de tenir en compte els següents criteris:

Criteris de qualitat i competitivitat territorial:

Contribució al desenvolupament integral de la zona

Impacte ambiental i millora de l’entorn

Creació d’ocupació directa

Valor afegit del projecte

Utilització de recursos endògens al llarg de tots els processos.

Tipus d’emprenedor.

Cooperació empresarial, sectorial i intersectorial.

Viabilitat tecnicoeconòmica .

Criteris de Responsabilitat social empresarial: (RSE)

Estratègia econòmica: internacionalització, màrqueting, eines de planificació i control de gestió, innovació, qualitat i accions de millora de les TIC (tecnologies de la informació i de la comunicació), R+D (recerca + desenvolupament), PRL (Prevenció de riscos laborals), etc.

Estratègia ambiental: implantació de sistemes de qualitat (aplicació de la ISO), sensibilització i informació mediambiental, mesures addicionals de minimització i reutilització de l'aigua, minimització de sorolls, de contaminació lumínica, gestió de residus, contaminants, foment de l'estalvi energètic, i de l'ús de les energies alternatives o menys contaminants, etc.

Estratègia social: contribució a la fixació de població, suport al desenvolupament sociocultural i/o del teixit associatiu, mesures de conciliació laboral i creació d'ocupació directa o indirecta entre col·lectius desafavorits, etc.

Page 2: Resum de l’Ordre 2014

Resum ordre de la convocatòria 2014

MESURES SUBVENCIONABLES

QUADRE RESUM

Línies d’ajut Qui s’hi pot acollir? Quines accions pot

desenvolupar?

Mesura 312. Creació i

desenvolupament de

microempreses

Microempreses, excepte les dedicades a activitats agroalimentàries el producte de les

quals estigui inclòs a l’annex1 del tractat CE i les de turisme i lleure.

<10 treballadors ,volum anual de negoci < 2 millions € i balanç anual < 2 millions €)

Creació, ampliació i/o millora*

Mesura 313. Foment d’activitats turístiques

Establiments turístics empreses d’activitats d’oci.

Creació, ampliació i/o millora*

Mesura 323. Conservació i millora del patrimoni rural

Ajuntaments i entitats municipals descentralitzades, Consells Comarcals i Entitats sense ànim de lucre participades per ens locals

Creació, ampliació i/o millora*

*Per la mesura 323, només s’acceptaran projectes d’inversió superior a 40.000€

Mesura 312: Creació i desenvolupament de microempreses.

Activitats subvencionables

Creació, millora i/o ampliació de microempreses, excepte les dedicades a activitats agroalimentàries el producte de les quals estigui inclòs a l’annex 1 del Tractat CE i les de turisme i lleure, per diversificar i potenciar el teixit econòmic en el territoris rurals.

Beneficiaris: Persones físiques o jurídiques que tinguin la consideració de microempreses, amb ànim de lucre que no pertanyin als sectors del turisme o de l’oci.

Mesura 313: Foment d’activitats turístiques.

Activitats subvencionables

Creació, millora i/o ampliació d’establiments turístics o d’empreses d’activitats d’oci.

Les inversions efectuades en el marc d’aquesta mesura hauran de complir el Decret 159/2012, de 20 de novembre, que regula els establiments d’allotjament turístic, així com la resta de disposicions en vigor dels sectors de turisme i de lleure.

Les modalitats d’allotjament subvencionables són: allotjaments rurals regulats pel Decret esmentat al paràgraf anterior i hotel, hostal, fonda, càmping, alberg de joventut, casa de colònies i granja escola o assimilables.

Beneficiaris:

1. Persones físiques o jurídiques amb ànim de lucre que tinguin la consideració de microempreses o pime del sector del turisme o de l’oci.

Page 3: Resum de l’Ordre 2014

Resum ordre de la convocatòria 2014

2. Cooperatives, associacions o fundacions sense ànim de lucre.

Queden excloses de ser persones beneficiàries dels ajuts de la mesura 313, les persones físiques i les persones jurídiques que reuneixin les condicions necessàries per acollir-se als ajuts de diversificació del PDR (mesura 311), mitjançant el Contracte Global d’Explotació.

Mesura 323: Conservació i millora del patrimoni rural.

Activitats subvencionables:

Projectes d’inversió elegible superior a 40.000€, que generin activitat econòmica i serveixin per a l’embelliment de nuclis antics, recuperació de l’arquitectura tradicional i actuacions no productives que constitueixin elements de dinamització, generin una atracció cap a la zona d’actuació i creïn sinergies amb els projectes productius de l’àmbit territorial Leader.

Beneficiaris: Ajuntaments, entitats municipals descentralitzades, Consells Comarcals i entitats sense ànim de lucre participades per ens locals.

Requisits a complir per a ser beneficiari

Que realitzin inversions elegibles d’un mínim de 12.000 euros en l’àmbit territorial Leader.

En el moment de presentar la sol·licitud no es podrà haver iniciat l’obra. L’obra es podrà iniciar quan s’hagi passat a fer la visita de no inici.

Que realitzin actuacions o projectes adreçats a alguna de les finalitats establertes en l’Eix 4 Leader del PDR 2007-2013.

Que estiguin al corrent de les seves obligacions tributàries, amb la Seguretat Social i amb la Generalitat de Catalunya.

Que es comprometin a mantenir i gestionar directament l’activitat subvencionada durant un període mínim de 5 anys des de la data de la resolució de concessió de l’ajut.

Que es comprometin a fer publicitat dels organismes finançadors mitjançant una placa que serà facilitada pel GAL, per aquelles inversions, el cost total de les quals superi els 50.000 €, o per les infraestructures, el cost de les quals superin els 500.000,00 €. Aquesta placa, l’hauran de mantenir, de manera visible, durant un període mínim de 5 anys des de la data de la resolució e concessió de l’ajut.

Que es comprometin a portar la comptabilitat.

Les persones jurídiques amb ànim de lucre i entitats sense ànim de lucre participades per ens locals, en l’objecte social dels seus estatuts, haurà de figurar l’activitat pel qual es demana l’ajut.

Les persones jurídiques hauran de complir el principi d’independència i no podran formar part d’un multigrup, un grup d’empreses i/o empresa associada, d’acord amb la Recomanació 2003/361/Ce de 6 de maig de 2003 sobre definició de microempreses i pimes.

Page 4: Resum de l’Ordre 2014

Resum ordre de la convocatòria 2014

En els ajuts en què l’actuació subvencionada consisteixi en construcció, rehabilitació o millora de béns inventariables susceptibles de ser inscrits al Registre de la propietat, la persona beneficiària ha de fer constar a l’escriptura que el bé de què es tracti queda afectat a la subvenció per un període de cinc anys, comptats a partir de la data de concessió de l’ajut, així com l’import de la subvenció.

Queden excloses:

1. Les entitats financeres.

2- Persones beneficiàries dels ajuts les persones físiques i les jurídiques, que reuneixin les condicions necessàries per optar als ajuts inclosos en el Contracte Global d’Explotació.

Intensitat de l’ajut .

L’import de l’ajut no podrà ser superior al 35% de la inversió elegible en el cas de la mesura 312 i 313.

L’import de l’ajut no pot ser superior al 80% de la inversió elegible en el cas de la mesura 323.

L’import de l’ajut no pot superar 100.000,00 euros per projecte i per anualitat, ni pot superar els 200.000,00 euros d’ajut en un període de 3 anys per a les mesures 312 i 313, sotmeses al règim d’ajuts de minims, ni de 250.000,00 euros en el cas de la mesura 323.

Hi ha la possibilitat d’obtenir un 5% més d’ajut en el cas d’aplicar el codi de RSE, podent arribar fins al 40% de la inversió subvencionable i un màxim de 200.000€ d’ajut total per beneficiari en un període de 3 anys.

Els ajuts estan condicionats a dotació pressupostària.

El percentatge d’ajut per projecte vindrà determinat per la puntuació obtinguda de la memòria Leader i de l’enquesta de RSE, segons criteris de priorització de l’Associació.

Concurrència amb altres ajuts

Són incompatibles amb qualsevol altre ajut que, concedit amb la mateixa finalitat, sigui finançat per fons comunitaris (fons estructurals, fons de cohesió o qualsevol altre instrument financer comunitari).

Són compatibles amb altres ajuts que per a la mateixa finalitat puguin concedir altres administracions públiques o ens públics o privats, sempre que la quantia total d’ajuts no superi el 40% del cost de la inversió subvencionable, a excepció de la mesura 323, en què la quantia total d’ajuts no podrà superar el 100% de la inversió subvencionada.

Aplicació de mínims a les mesures 312 i 313. El total d’ajuts per mínims atorgat a un beneficiari no podrà excedir de 200.000€ bruts, durant l’exercici fiscal en curs i els dos exercicis fiscals anteriors.

Page 5: Resum de l’Ordre 2014

Resum ordre de la convocatòria 2014

Despeses no subvencionables

Projectes iniciats amb anterioritat a la data de l’acta de no inici d’obres o a la sol·licitud d’ajut.

Projectes fragmentats en fases que no puguin funcionar de manera independent.

Projectes que no permetin el ple funcionament de l’activitat econòmica i no tinguin identitat de coherència global.

L’IVA, i qualsevol impost, gravamen, taxa, interessos, recàrrecs, sancions, etc.

La compra de terrenys, immobles, manteniments i reparacions d’equips i bens immobles de segona mà o de simple reposició.

La imputació de mà obra pròpia o dels socis/sòcies.

Les despeses de lloguers, constitució de les empreses (notari, registre, etc.)

Les despeses de llicències, patents, permisos, publicitat de marques i empreses concretes, estudis, memòries (visades o no) o projectes d’activitat, de legalització d’activitat i de seguretat i salut.

L’organització, assistència a fires i congressos.

Qualsevol inversió relacionada amb investigació, recerca, promoció de productes.

L’adquisició de béns mobles amb vida útil inferior a cinc anys i els materials fungibles.

Qualsevol inversió relacionada amb l’activitat financera, el lísing i el rènting com a formes de finançament.

Les relacionades amb apartaments turístics, habitatges d’ús turístic, terrenys d’acampada que no tinguin la consideració de càmping o similars.

L’adquisició o l’adequació de vehicles (amb l’excepció dels casos en què l’adequació d’un vehicle tingui relació directa amb l’activitat subvencionada i sigui com a molt un 30% de la inversió total a realitzar).

Les despeses corrents de les empreses.

Les inversions en empreses franquiciades, delegacions o sucursals, cadenes i grups empresarials, empreses col·laboradores de concessions oficials .

Les inversions en farmàcies, estancs, benzineres, entitats financeres i administracions de loteria.

Les inversions relacionades amb la instal·lació d’energies renovables, a excepció d’aquelles que suposin l’autoconsum.

Les relacionada amb el trasllat d’activitats que no suposi una millora substancial o estigui motivat per l’aplicació de normativa compliment obligatori.

Inversions o actuacions efectuades sobre béns d’ús privatiu de la persona sol·licitant. Les inversions s’han d’efectuar sobre béns adreçats al públic en general, amb accés independent d’altres dependències, amb caràcter permanent no itinerant i amb un horari comercial definit i suficient.

Page 6: Resum de l’Ordre 2014

Resum ordre de la convocatòria 2014

Les despeses referents al parament de la llar.

No són subvencionables les inversions relacionades amb la producció de productes inclosos en l’annex I del Tractat Constitutiu de la CE.

Les despeses referents a l’adquisició de maquinària agrícola.

Els honoraris tècnics, inclosa la direcció d’obra i relatius a projectes d’execució seran elegibles amb un màxim del 12% de la inversió realment executada, sempre que corresponguin a activitats aprovades.

Els honoraris tècnics dels projectes visats podran haver estat pagats fins a 1 any abans de la data de l’acta de no inici d’obres.

Els camins, les portades d’aigua, d’energia elèctrica, o d’altres serveis, en tot cas seran complementaris d’una altra inversió, i seran subvencionables amb un màxim del 30% de la inversió elegible realment executada, sempre que corresponguin a activitats aprovades.

Els programes informàtics (software), en tot cas seran complementaris d’una altra inversió i seran subvencionables amb un màxim del 30% de la inversió elegible realment executada, sempre que corresponguin a activitats aprovades.

La regulació dels pagaments en efectiu és la continguda a l’article 7 de la Llei 7/2012, de 29 d’octubre, per la qual cosa no es poden pagar en efectiu operacions en les quals una de les parts contractants sigui empresari o professional amb un import igual o superior a 2.500,00 euros o el seu equivalent en moneda estrangera.

El disseny i la programació de webs seran subvencionables amb un màxim de 15.000,00 euros d’inversió per projecte. Aquestes webs hauran de ser adequades per a la venda en línia.( Sols serà subvencionable una pàgina web per beneficiari en tota la convocatòria)

DOCUMENTACIÓ NECESSÀRIA PER A LA PRESENTACIÓ DE SOL·LICITUDS

A part de la llista de documentació cal tenir en compte les següents consideracions:

Sol·licituds i documentació

S’haurà de presentar la sol·licitud degudament complimentada, l’adjunt de la sol·licitud i la documentació requerida.

L’imprès de sol·licitud d’ajut inclou les declaracions responsables sobre varis aspectes i en funció de la mesura.

El fet de presentar la sol·licitud no suposa l’atorgament de l’ajut.

Abans de presentar la sol·licitud és necessari donar-se d’alta al registre de l’Oficina Comarcal del DAAM, mitjançant les pròpies oficines o directament a les seus de l’Associació.

En cas que la despesa subvencionable superi la quantitat de 50.000€ de cost per execució d’obra, o de 18.000€ en el supòsit de subministrament de béns d’equip o prestació de serveis per empreses de consultoria o assistència tècnica caldrà incorporar: 3 ofertes de diferents proveïdors, a excepció que en el mercat no hi hagi un

Page 7: Resum de l’Ordre 2014

Resum ordre de la convocatòria 2014

nombre suficient d’entitats que ho subministrin o en el cas que no es triï l’oferta més econòmica cal presentar una memòria explicativa que ho justifiqui.

El % d’ajut que es concedeixi s’aplicarà sobre la inversió elegible, és a dir sobre el pressupost aprovat, tenint en compte que ha de ser sense IVA. L’IVA no serà subvencionable.

També cal tenir en compte que si la persona beneficiària no justifica la totalitat de les inversions o de les despeses aprovades a la resolució de concessió, en el document de certificació, s’aplicarà el percentatge de subvenció sobre la despesa realment justificada.

En el moment de presentar la sol·licitud no es podrà haver iniciat l’obra. L’obra es podrà iniciar quan s’hagi passat a fer la visita de no inici.

Cal presentar les sol·licituds o en el seu cas resolucions de concessió dels ajuts per mínims rebuts en l’exercici fiscal actual i en els dos exercicis fiscals anteriors, fent constar que l’ajut global de mínims que hagi rebut la persona sol·licitant no supera els límits establerts per la normativa reguladora d’aquests ajuts (200.000 €).

El termini de presentació de sol·licituds dels ajuts comença l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre al DOGC fins 45 dies desprès.

El compte on s’ha d’ingressar l’import de l’ajut inclòs en l’imprès de sol·licitud pertany a la persona beneficiària de l’ajut.

És un ajut a fons perdut que es cobra una vegada certificat el projecte.

Amb les sol·licituds s’ha d’adjuntar la documentació especificada per a cada mesura i tipus de sol·licitant:

1. Verificació de la identitat de la persona sol·licitant en el cas de persones físiques o bé còpia del document acreditatiu de la personalitat jurídica en el cas d’empreses. (Registre mercantil, escriptures, etc.)

2. En cas d’empreses en funcionament, alta de l’IAE, en cas de no haver autoritzat al DAAM per a obtenir aquesta informació.

3. Documentació descriptiva de les inversions a realitzar ( estudi de viabilitat tecnicoeconòmic, factures proforma o pressupostos, projecte visat o memòria).

4. Documentació relacionada amb la llicència ambiental, permís d’obertura en les activitats en funcionament.

5. Certificat d’inscripció en el Registre d’Establiments Industrials de Catalunya (REIC).

6. Enquesta RSE de nova creació o bé en funcionament.

RESOLUCIÓ

En la resolució de concessió, que serà notificada per escrit a la persona beneficiària final es farà constar:

El pressupost aprovat de la inversió

1. La despesa de l’actuació,

Page 8: Resum de l’Ordre 2014

Resum ordre de la convocatòria 2014

2. L’import màxim de l’ajut, desglossat per organismes finançadors,

3. La seva finalitat,

4. El percentatge d’ajut concedit,

5. Les condicions que haurà de complir la persona beneficiària,

6. El termini d’execució i justificació de les inversions subvencionades, així com les condicions a les quals resta sotmesa la concessió de l’ajut.

MODIFICACIONS DE PROJECTE

La resolució de concessió es pot modificar en cas d’alteració de les condicions que van determinar l’atorgament, prèvia sol·licitud d’autorització al DAAM, abans de realitzar els canvis com a màxim tres mesos abans de la data de certificació de l’ajut.

En cas de canvis substancials es requerirà autorització per part de l’òrgan concedent. Per a modificacions que no superin el 20% de la previsió inicial no caldrà aquesta autorització.

Es considera canvis substancials de la despesa aprovada els següents casos:

a) El canvi de beneficiari/ària. b) El canvi de localització de les inversions. c) L’increment de més del 20% del pressupost aprovat. d) Qualsevol modificació que afecti els objectius i criteris de prioritat del projecte

d’inversió Les modificacions no autoritzades per part de l’òrgan concedent quedaran excloses de la part d’inversió subvencionada.

PRÒRROGA DEL TERMINI

Es pot sol·licitar pròrroga del termini d’execució de les obres, prèvia sol·licitud, com a màxim dos mesos abans de la data de certificació de l’ajut.

JUSTIFICACIÓ I CERTIFICACIÓ

Les persones beneficiàries han de disposar de tota la documentació acreditativa del compliment dels requisits i realitzar i justificar les inversions i/o les despeses objecte d’ajut i el seu pagament, dins el període que determini la resolució

Les persones beneficiàries han de disposar de tota la documentació acreditativa del compliment dels requisits i realitzar i justificar el pagament de les inversions i les inversions i/o de les despeses objecte d’ajut dins dels 10 dies naturals següents a la finalització de les actuacions i sense necessitat d’esgotar el termini de certificació especificat a la resolució.

Es realitzarà una visita de final d’obra

Per justificar les inversions realitzades caldrà presentar, mitjançant documents originals, la documentació requerida per a cada mesura i també les factures i els

Page 9: Resum de l’Ordre 2014

Resum ordre de la convocatòria 2014

comprovants de pagament originals, indicant a quin concepte del pressupost fan referència i hauran de ser de data anterior al comunicat de final d’obra.

Els pagaments de les factures hauran de ser mitjançant el banc (taló nominatiu, transferència bancària o càrrec del rebut). S’haurà de poder demostrar que el pagament ha quedat descomptat del compte corrent del beneficiari.

S’admetrà un màxim de 3.000,00 euros, per projecte, de pagaments en metàl·lic del total que es justificaran mitjançant les factures corresponents i el justificant de pagament corresponent que inclourà l’expressió: rebut o pagament en metàl·lic. En cas de taló nominal és necessari una còpia.

Les factures i els justificants acreditatius del pagament, així com tota la documentació de l’expedient, han d’anar a nom de la persona beneficiària de l’ajut.

El beneficiari haurà de tenir anotades les factures i els pagaments a la seva comptabilitat segons la normativa vigent que els sigui aplicable.

Els beneficiaris resten subjectes a controls i inspeccions comunitàries, del DAAM i de la resta d’administracions participants en el finançament de les actuacions.

INCOMPLIMENTS PARCIALS

En el supòsits en què la diferència entre l’import de la subvenció que es correspon amb la inversió justificada presentada per la persona beneficiària i l’import de la subvenció que es correspon amb la inversió justificada després dels controls d’admissibilitat superi el 3%, s’aplicarà una reducció a la subvenció que es correspon amb la inversió justificada desprès dels controls d’admissibilitat igual a la diferència entre els dos imports de subvenció esmentats.

Les persones beneficiàries finals dels ajuts, resten subjectes a les disposicions comunitàries, així com els possibles controls i inspeccions del DAAM i la resta d’administracions participants en el finançament de les actuacions.

CRITERIS DE RESPONSABILITAT SOCIAL DE L’EMPRESA

Projecte de Gestió Sostenible Rural per la incorporació de la RSE nivell 2. (Responsabilitat social empresarial).

Integració voluntària, per part dels beneficiaris de les mesures 312 i 313, on es comprometen a adoptar polítiques de gestió econòmica, social i ambiental

Consta de dues parts:

Una primera part obligatòria:

Que consisteix en respondre una enquesta, la qual valora diferents àmbits de l’empresa: econòmic, ambiental i social.

Una segona part voluntària:

Els beneficiaris que s’aculin al Pla de Millora i que surtin seleccionats per aquesta incorporació, podran optà a un 5% més d’ajut, sempre i quan compleixin amb aquest Pla de Millora. Se li assignarà un tècnic de l’Associació durant tot el procés.

Page 10: Resum de l’Ordre 2014

Resum ordre de la convocatòria 2014

Els beneficiaris de la mesura 323 quedarien exclosos en aquesta convocatòria, de la part optativa de RSE.

Page 11: Resum de l’Ordre 2014

Resum ordre de la convocatòria 2014

TERMINIS

Publicació de la convocatòria: 8 d’agost de 201

Termini de presentació de sol·licituds 45 dies: 2 d’octubre de 2014

Visita de no inici d’obres Aproximadament durant els 15 dies següents a la presentació de la sol·licitud

Resolució Aprox. 6 mesos post-sol·licitud

Desenvolupament de la inversió i pla de millora RSE

Es pot iniciar després de la visita de no inici d’obres

El termini d’execució s’especifica en la resolució favorable (màxim 12 mesos)

Certificació Termini determinat en la resolució favorable

Compliment dels compromisos Durant cinc anys següents a la resolució

CRITERIS PER DEFINIR GRANDÀRIA DE L'EMPRESA

Tipus d’empresa Nº Treballadors Volum anual de

negoci Balanç general

anual

Microempresa de 0 a 9 < 2 milions € < 2 milions €

Petita empresa de 10 a 49 < 10 milions € < 10 milions €

Mitjana empresa de 50 a 249 < 50 milions € < 43 milions €