Revista Aguafa 2014

28
21 DE SETEMBRE DIA MUNDIAL DE L’ ALZHEIMER

description

 

Transcript of Revista Aguafa 2014

Page 1: Revista Aguafa 2014

21 DE SETEMBRE DIA MUNDIAL DE L’ ALZHEIMER

Page 2: Revista Aguafa 2014

01

02

03

04

06

08

111519

21

23

26

ÍNDEX

ELS JOVES AMB L’ ALZHEIMER

EDITORIAL

CARTA DEL PRESIDENT DE FEVAFA

ALZHEIMER, NUESTRO ENEMI-GO COMÚN

CUIDAR CON CARICIAS

PROJECTE CUIDADORS

AGUAFA T’INFORMA AGENDA ACTIVITATS ACTES 2013-2014 GUANYADORS RIFES

L’ALZHÈIMER I L’ART

AGUAFA ET RECOMANA

GALERIA DE FOTOS

Declarada d´Utilitat pública pel Mi-nisteri de l’ Interior

C/ L’ermita, 70.46610 GUADASSUAR. Tel.:962570796 Mòbil: [email protected]: Editorial La RosellaISBN: 978-84-942697-5-2

COL.LABORA.Amb el teu donatiu contribuïxes a millorar la qualitat de vida de les persones afectades per la malaltia d’Alzhèimer i altres demències.

CAJAMAR 3188-0031-11-2065498210LA CAIXA2100-4726-08-0100088898

ELS JOVES AMB L’ALZHEIMERLa festa “Els joves amb l’Al-zheimer”, un dels actes que va organitzar AGUAFA l’any pas-sat per a commemorar El Dia Mundial de l’Alzheimer, va ser ben acollida per gent de totes les edats, que es va aplegar a la plaça de l’antic col.legi Bal-mes per gaudir d’un bon en-trepà, un refresc i música feta per joves del poble.

AGUAFA va apostar per vincu-lar la joventut a la campanya de sensibilització que té lloc durant estes dates i, donats els resultats de la festa que es va celebrar la nit de dissabte 21 de setembre, es pot dir, sense dubte, que va ser una aposta guanyadora.

Els festers de sant Roc i les festeres de l’Assumpció van aportar la seua faena i la seua energia fresca i desimbolta per fer possible el concert de grups musicals de joves de Guadassuar.

La xaranga Singer Mornings va animar la cercavila des del centre d’AGUAFA fins a la pla-

ça, on van actuar el grup de heavy MAFEP, els rumbers GERMANS PORTA i el grup de pop El pez volador. La festa va continuar fins passades les 2 de la matinada amb música de discomòbil. Tots els músics actuaren de manera desinte-ressada i manifestaren el seu suport a AGUAFA.

Enguany repetim l’experiència i volem compartir-la amb tots vosaltres. Vos esperem el dia 20 de setembre, a les 9 de la nit, a la plaça de l’antic col.legi Balmes!!

Page 3: Revista Aguafa 2014

EDITORIAL

Envellir és un procés natural i progressiu. Des que naixem el cos i la ment no deixen de canviar. Al llarg de la vida passem per diferents etapes, i en cadascuna d’elles vivim noves experiències tant personals com de l’entorn.La vellesa és l’última etapa de la vida, una etapa per a viure també intensament, amb ànim i optimisme, però malau-radament no estem educats per a afrontar l’envelliment de manera positiva i saludable.

Tot i que a la majoria ens agradaria arribar a vells, i en bones condicions físiques i mentals, dediquem poc de temps a plantejar-nos què hem de fer per a aconseguir-ho i com volem viure l’última fase de la nostra vida, ja que ens sembla que eixos anys encara queden lluny.

Des de menuts ens eduquen per a viure en societat, per a complir les normes, per a ser productius... I què passa quan deixem de ser productius per a la societat, quan les capacitats físiques ens impedixen relacionar-nos còmo-dament amb l’entorn i, en el pitjor dels casos, les capaci-tats mentals ens allunyen de tot allò que ha estat la nostra vida? Davant d’estes qüestions només se m’acut pensar que la vellesa és el tema pendent d’esta societat, i més quan les dades ens indiquen que l’esperança de vida és cada volta major i l’índex de natalitat menor.

Educar-nos per a viure una vellesa activa i satisfactòria ens ajudaria molt a comprendre els nostres vells, tant els que estan bé de salut com els que no, ens ajudaria a tractar-los amb més empatia, i a certs problemes de la vellesa bus-caríem solucions d’inclusió i no d’exclusió, i sobretot els tractaríem amb més afecte. L’educació per a una vellesa activa i satisfactòria també ajudaria a retardar en la ma-joria dels casos els símptomes de l’Alzhèimer i a conviure millor amb la malaltia.

Des d’AGUAFA sempre hem volgut implicar tots els sec-tors de la població en el nostre projecte, precisament per això, per a fer de la vellesa una etapa d’inclusió, i per a conviure amb normalitat amb una malaltia que cada ve-gada és més freqüent.

2

Page 4: Revista Aguafa 2014

Hola, sóc Emili, cuidador junt amb tota la meua família de ma mare “Salomé”, malalta d´Alzheimer durant 23 anys.

La vostra Presidenta, Maria Olmos, m’ha de-manat que us diguera unes paraules sobre la malaltia a la qual dediquem bona part del nos-tre temps com a voluntaris.

Vaig a parlar-vos de com es pot millorar el pro-blema de l’Alzheimer. La millor manera seria, evi-dentment, que el gran esforç que estan fent la indústria farmacèutica i un bon grapat de cien-tífics (entre ells un bon amic meu, l’aragonès Manolo Sarasa) tingueren èxit i s’aconseguira la “pastilleta” o el tractament que curara el cervell de les persones amb Alzheimer, com això sem-bla que pot anar per a llarg, de moment hi ha un camí en què estem treballant de valent: el diagnòstic pre-simptomàtic,

El diagnòstic pre-simptomàtic més enllà del diagnòstic preçoç, és a dir diagnosticar abans que l’Alzheimer siga ja present al nostre cap. Diagnòstic amb els primers símptomes, allò que tantes famílies ens conten de què “ja fa anys que vam notar que alguna cosa li passava al iaio, però…”, això es pot fer amb un scrining a totes les persones al moment de jubilar-se, mitjançant una prova que consistix en una analítica i un estudi neurològic. Si es troben

alguns indicis –que no siguen per altres causes: colesterol, pressió arterial, su-cre,…–, pot iniciar-se el corresponent tractament farma-cològic. I, ací està la novetat, començar amb l’estimulació cognitiva, amb tèc-

niques molt senzilles d’aplicar per a estimular la part del cervell que encara no està afectada: ta-llers de reminiscència, musicoteràpia, ergoterà-pia, teràpia amb animals, wiiterapia,... Tot açò, al costat de l’ajuda del neuròleg, per descomp-tat, ens permetrà millorar la qualitat de vida i allunyar un bon grapat d’anys la fase més dura de la malaltia (enllitament, nafres, impossibili-tat de menjar, control d’esfínters,…).

Açò que us he explicat, ja ho fan al vostre poble, i gràcies a l’associació de familiars de malalts d´Alzheimer de Guadassuar (AGUAFA).

Teniu la sort d’estar a un poble dels millors do-tats perquè els anys en què pugueu tindre cura del vostre familiar, com vaig fer jo, siguen més fàcils.

JUNTS PODEM!!!!!!

CARTA DEL PRESIDENT DE FEVAFA

Page 5: Revista Aguafa 2014

Hoy en día, hablar del Alzheimer es abordar un problema socio-sanitario de primera mag-nitud, que requiere una respuesta acorde con su dimensión social; más teniendo en cuenta que las perspectivas de futuro son poco espe-ranzadoras, cuando hablamos de que se verá duplicada su incidencia a lo largo de los próxi-mos 20 ó 25 años, que añadido a la situación socio-económica actual nos plantea un futuro sumamente preocupante.

Una realidad que está presente en cada una de las Asociaciones de Familiares, labradas a lo lar-go de los años con la entrega silenciosa pero eficaz de muchas personas que hemos padeci-do las consecuencias de la EA. Personas anóni-mas que hemos ayudado a salvar las pequeñas o grandes dificultades de los demás, con un espíritu altruista; y apoyados por profesiona-les entregados a la causa. Asociaciones que en esta difícil coyuntura actual siguen en su difícil y cada vez más necesaria tarea.

El Alzheimer no distingue entre las personas y lo tenemos cerca todos, bien en la familia o bien en nuestro entorno social, por lo que estamos obligados a enfrentarnos a ese enemigo común.

Para esa lucha, necesitamos una organización fuerte, cohesionada y consolidada, capaz de de-fender todas las demandas de las familias afec-tadas y CEAFA es ese lugar de encuentro donde las Asociaciones de Familiares nos debemos sentir representados en su Proyecto Comparti-do. Un proyecto que prima los intereses colecti-vos ante los individuales y donde la solidaridad es la verdadera esencia de la sensibilidad de sus miembros; haciendo posible una transmisión de nuestros conocimientos en beneficio de TO-DAS las familias que sufren las consecuencias de la EA y otras Demencias y fortaleciendo un Movimiento Social capaz de analizar la situa-ción en cada momento e impulsar sinergias positivas que comprometan a los verdaderos responsables del ámbito socio-sanitario, posi-bilitando una verdadera transformación social de ese gran mundo del Alzheimer.

Lejos de transmitir a la sociedad sensaciones de pena o compasión, tenemos que ser capa-ces de promover la complicidad y compromiso para que las familias afectadas podamos hacer frente al duro proceso y al mismo tiempo, se siga investigando hasta conseguir la solución definitiva.

Pero esta lucha no podemos afrontarla desde la soledad, estamos obligados a sumar fuerzas y potenciar sinergias que propicien una inte-racción efectiva entre distintos colectivos que actuamos en el mundo del Alzheimer; donde el NOSOTROS esté por encima del YO y la humil-dad sea su aspecto diferenciador, desterrando protagonismos personales que dificultan el lo-gro de los objetivos propuestos.

ALZHEIMER, NUESTRO ENEMIGO COMÚN

4

Page 6: Revista Aguafa 2014

Una interacción que camine hacia una Po-lítica de Estado del Alzheimer, que CEAFA lleva reivindicando desde hace varios años, y aborde de manera integral las consecuen-cias del Alzheimer y propicie una atención y satisfacción de las personas afectadas desde las siguientes perspectivas:

- Disponiendo de servicios socio-sanitarios de calidad.- Mejorando la formación y capacitación de to-dos los actores implicados.- Avanzando hacia una investigación de cali-dad.- Observando todos los requisitos ético-lega-les vinculados

Un objetivo de esta magnitud, solamente ¡JUN-TOS PODREMOS!

Koldo Aulestia Urrutia President de CEAFA

T’agradaria ser voluntari?Si vols dedicar part del teu temps a ajudar a les persones afectades per l’Alzheimer i als seus fa-miliars pots fer-ho mitjançant les diferents acti-vitats de voluntariat disponibles a AGUAFA.

Què pots fer?Segons les teues expectatives i les nostres ne-cessitats pots participar en activitats com;- Suport en activitats lúdiques amb els malalts.- Recolzament en activitats diàries del centre.- Col•laboració en actes benèfics, Dia Mundial de l’Alzheimer, taules informatives, ...- Realitzant una activitat puntual emmarcada dins del teu àmbit de formació com poden ser audicions musicals, tallers específics,... perquè també ens agrada sentir les vostres propostes.

Com?Passa’t pel centre d’aguafa sense cap compro-mís i junts valorem la teua disponibilitat i els teus interessos.

Participa al curs de voluntariat que anem a realitzar al mes de novembre amb un total de 50 hores. Si voleu rebre informació sobre aquest curs, totalment gratuït, podeu contactar amb nosaltres mitjançant correu electrònic al [email protected] o cri-dant al 962570796.

FES-TE VOLUNTARIAMB TU PODEM MÉS

Durant el mes de setembre can-via la teua imatge del perfil !!!

5

Page 7: Revista Aguafa 2014

Hace no muy pocos días leí una noticia que motivó que dedique hoy este artículo, en el Día Mundial del Alzheimer, a las caricias como ins-trumento humano para cuidar a los enfermos aquejados de esta enfermedad. La noticia era la siguiente: crean un robot terapéutico contra el Alzheimer y el autismo. Un robot con la apa-riencia de una foca bebé con el que se pretende ayudar a los enfermos de autismo y de Alzhei-mer. El prototipo responde a las caricias de los humanos con sonidos, gestos y movimientos gracias a los sensores que lleva en los bigotes. Esta foca bebé responde cuando es acariciada de forma adecuada. Según los inventores de “Paro”, que es como se llama el robot, tiene sus beneficios al interactuar con los enfermos de Alzheimer. Esto me hizo reflexionar y pregun-tarme: ¿es que no somos capaces de acariciar a nuestros enfermos y tenemos que inventar un robot para ello?

Las manos son uno de los instrumentos co-municadores por excelencia; esto lo constatan cada día más los especialistas en relaciones humanas, que han comprobado que quienes durante su infancia no recibieron caricias de sus padres son más proclives a mostrar dificul-tades para dar o recibir afecto, a mantener una postura corporal rígida y a las limitaciones para expresar emotividad. Asimismo, manifiestan una tendencia a evitar el contacto físico con los demás, a verlo como algo inapropiado o “su-

cio”. Son vistas como personas distantes, “frías”. Al parecer, personas que evidencian también una dificultad mayor de la habitual para sen-tirse queridas y aceptadas por los demás. Aca-riciemos a nuestros hijos para que ellos sepan cuidarnos, cuando lo necesitemos, con sus ca-ricias.

La demencia es un proceso degenerativo pro-gresivo e irreversible que va minando de forma progresiva las capacidades intelectuales del en-fermo; es una enfermedad que golpea el cere-bro del enfermo y el corazón de la familia. Pero no olvidemos que aún recuerda el amor. Cuidar al enfermo de Alzheimer es cuidar a alguien que recibe sin darse cuenta; él nos recompensa nuestro trabajo con una mirada o una sonrisa; supone hacer que nuestro tiempo se compon-ga de paciencia, amor y buena voluntad. No nos pide más que una mano que estreche la suya, un corazón que le cuide y una mente que piense por él cuando ya no puede hacerlo.

CUIDAR CON CARICIASPor Jacinto BátizUnidad de Cuidados Paliativos, Hospital San Juan de Dios, San-turce, Vizcaya, España

Las caricias como instrumento humano para cuidar a los enfermos aquejados de esta enfermedad.

6

Page 8: Revista Aguafa 2014

El cerebro de este enfermo está estropeado, pero su corazón, al menos, el afectivo, no.

Su corazón biológico necesita que sus corona-rias le aporten sangre suficiente; cuando éstas no cumplen bien su función podremos aportar soluciones con los medicamentos o con la ciru-gía. Sin embargo, su corazón afectivo sólo pre-cisa de afecto y para alimentarse de este afecto tan sólo necesita que le transmitamos el nues-tro a través de nuestra sonrisa, con palabras agradables y con nuestras caricias.

La comunicación es distinta si nos situamos a un metro de la cama o si nos ponemos a su lado tocándole con nuestra mano. Cuando el profe-sional sanitario coge la mano del enfermo pa-rece que parte de su sufrimiento pasa a quien

le toca. Cuando alguien es capaz de acercarse al enfermo y darle la mano, o un beso o una ca-ricia, aparte de ser un acto de amor infinito, se consigue que el enfermo se sienta como una persona viva y emotivamente unido a quien le muestra ese afecto. Un apretón de manos, una caricia, un fuerte abrazo, no los lleva el viento, suelen pesar más que las palabras.

Con nuestro contacto físico le transmitimos el importante mensaje de que no será abandona-do y que siempre tendrá a su lado un ser que le aprecia. En ocasiones, el tacto suele ser la única forma de comunicación y de expresión de cui-dado que se le puede dar. Si tiene que cuidar a alguien que presenta esta terrible enfermedad, hágale compañía, siéntese junto a su cama y cójale de las manos. ¡No le ignore! Aunque pa-rece que no entiende nada, piense que siempre le queda la afectividad. Es muy importante que el enfermo de Alzheimer y su cuidador manten-gan alguna forma de comunicación, sobre todo en los estadios avanzados en los que el enfermo ya casi no se comunica verbalmente. Si quien le cuida o acompaña sigue hablándole, sonrién-dole o acariciándole, esta comunicación afec-tiva con el enfermo permanecerá intacta aun cuando la comunicación verbal se pierda.

Es importante recordar que el lenguaje del cari-ño con nuestras caricias nos mantiene cercanos a quien cuidamos.

La demencia es un proceso degenera-tivo progresivo e ir-reversible que va minando de forma progresiva las capa-cidades intelectua-les del enfermo.

7

Page 9: Revista Aguafa 2014

AGUAFA és una de les 10 entitats de tot l’estat espanyol que participa en la investigació impul-sada per l’Obra Social La Caixa i la Fundació Pasqual Maragall per a determinar els beneficis dels grups terapèutics per a cuidadors de per-sones amb Alzhèimer. La investigació avaluarà l’impacte d’esta teràpia sobre els nivells de so-brecàrrega, l’estat emo-cional i la qualitat de vida dels cuidadors amb l’objectiu de demostrar científicament la seua eficàcia com un recurs necessari d’atenció i suport al col•lectiu.

Més de 600.000 persones a Espanya patei-xen Alzhèimer o altres tipus de demència. El 80 % viuen al seu domicili amb un familiar que és el cuidador principal i que dedica 15 hores diàries a atendre les seues necessitats. El cui-dador veu com es van reduint tots els aspec-tes de la seua vida personal, laboral i social, en un context de desorientació, falta de recursos i d’informació, i ha de renunciar freqüentment a la cura de si mateix.

La dedicació quasi exclusiva al malalt acaba convertint el cuidador en un “malalt ocult”. Si no es té el suport necessari, fer front a esta situació pot desencadenar problemes físics i psicològics associats a l’estrés, l’ansietat, la de-pressió i la frustració. El 84% dels cuidadors pre-senten problemes físics de salut, i el 94% tenen problemes psicològics. A tot açò s’ha d’afegir la manca d’informació adequada, que deriva en una pèrdua de control sobre la situació.

La investigació es centra en la realització de teràpia grupal durant quatre mesos, una sessió a la setmana d’hora i mitja, i després amb una sessió mensual de seguiment durant un any al grup amb seguiment. Estes sessions estan dirigides per la psicòloga d’AGUAFA, Carolina Gutiérrez, que s’ha encarregat de portar enda-vant les sessions oferint als cuidadors un espai on compartir les seus experiències i abordar temes com la reacció al diagnòstic, el desgast emocional, la comunicació amb el malalt, cura d’u maeix o l’acceptació de la nova realitat. Carolina ens comenta “Principalment em sor-prèn com s’han enfrontat a una malaltia que desconeixen totalment i davant la qual no sa-ben com actuar per això a les sessions treballe aspectes cognitius i conductuals mitjançant l’entrenament d’habilitats socials, el pensa-ment positiu i l’aprenentatge de tècniques de relaxació i autocontrol, tot combinat amb una informació objectiva de la malaltia”.

PROJECTE CUIDADORS

La dedicació quasi exclusiva al malalt acaba convertint el cuidador en un “ma-lalt ocult”.

8

Page 10: Revista Aguafa 2014

L’assistència grupal presenta múltiples avantat-ges davant l’individual, ja que arriba a un major nombre de persones i permet incidir en aspec-tes que no poden ser treballats individualment, com trencar amb l’aïllament, la sociabilització, compartir experiències o aprendre d’altres per-sones que viuen la mateixa situació.

Dels 226 cuidadors participants de tot Espanya, distribuïts en 24 grups terapèutics, AGUAFA ha dirigit dos grups de 9 persones cadascun, un a la localitat de Benifaió, amb la col•laboració d’AFABALS i l’altre a Guadassuar. En l’actualitat ens trobem amb les primeres sessions de se-guiment al grup de Guadassuar i ja hem fina-litzat totes les sessions al grup de Benifaió. La psicòloga, Carolina Gutiérrez ens informa que en un primer anàlisi la valoració per part dels cuidadors és molt positiva i que el feedback per part d’ells està sent l’esperat.

Els cuidadors han comparat la seua situació abans de la teràpia i l’actual aportant els se-güents testimonis:

“Vindre a la teràpia ha significat molt per a mi, si no vinc me falta alguna cosa”.

"Quan et trobes en situacions com anar al met-ge penses “que bé que he fet de participar en la

teràpia, doncs ara li porte al metge els seus dèfi-cits anotats sense la necessitat que siga ella qui l'informe ja que no és real el que diu i nosaltres tampoc volem ferir-la dient davant d'ella que això no pot fer-ho ".

“No és fàcil veure el deteriorament cognitiu d’una persona a la que vols”. “És molt recomanable preparar-se ja que si no es tenen coneixements es donen molts pals de cec que poden ser perjudicials per a la salut del malalt”.

L’assistència gru-pal permet trencar amb l’aïllament, la sociabilització, com-partir experiències o aprendre d’altres persones que viuen la mateixa situació.

9

Page 11: Revista Aguafa 2014

“Me sent més tranquil•la”.

“L’ajuda que ens portem, i que tots els que te-nen algun malalt a casa haurien de fer aquestes teràpies i a partir de les impressions de cadascun t’ajuda a saber actuar millor”.

“Me servix de relax, me sent molt bé i espere que arribe la sessió durant tota la setmana” “No pots conversar amb molta gent sobre la malaltia i ací me puc desfogar”.

"Jo sentia molta ràbia, ara sent que he de gaudir de la meua mare tot el temps que me quede amb ella". "Faig explicacions a altres familiars de com trac-tar ma mare".

"Quan vaig arribar no sabia rés. Sabia que tenia un problema amb ma mare i no l’entenia ".

"He après a acceptar la malaltia i me quede amb la pau i l'assossec que necessitava".

La cohesió grupal ha sigut un factor clau en la teràpia, els participants s’han identificat des de les primeres sessions i han format vincles que segurament perduraran en el temps.Els resultats d’aquesta investigació voran la llum a finals del 2015 i es donarà visibilitat a les necessitats a què s’enfronten cada dia els cuidadors i es podran plantejar diferents vies d’actuació dirigides a millorar la qualitat de vida dels afectats, malalts i cuidadors.

Text: Carol Gutierrez Ferris Fotos: enunespai

Ací finalitzen les meues pràctiques. Tres mesos, on m'han donat moltíssim per a aprendre. He disfrutat i he viscut l'experiència al màxim, he fet coses que mai pensava que podria arribar a fer, i és que ajudar a persones amb una fase d'Alzheimer és realment gratificant. Gràcies al centre d'AGUAFA per haver-me tractat tan bé i per haver-me donat l'oportunitat de conéixer este món. I com no, per la despedida que m'heu fet! Trobaré a faltar, però molt, arribar de matí i que tantes persones et diguen “bon dia, boni-ca” amb beset inclòs, i que encara que estigues trista no importa, ells et trauen un somriure. 24 personetes que no ha sigut fàcil acomiadar-me d’elles, però els moments magnífics que hem passat juntes sempre quedaran en la nostra

memòria. Per a vosaltres que heu vist el meu recorregut i per les que s’han quedat pel camí, una forta abraçada.

Nerea Gimeno Lluch

PRÀCTIQUES A AGUAFA

10

Page 12: Revista Aguafa 2014

16 DE SETEMBRE

I JORNADA LA RIBERA CONTRA L’ALZHEIMER “EL CUIDADOR I ELS SEUS RECURSOS”.11:00 HORESL’HOSPITAL DE LA RIBERA (SALÓ D’ACTES)

PRESENTACIÓ DE FEVAFA DEL LLIBRE “EL MEU IAIO” D’ENRIC LLUCH I IL•LUSTRAT PER CARMEN PÉREZ.LLOC I HORA PER DETERMINAR

17 DE SETEMBRE

PORTES OBERTES AL CENTRE.11:00 HORESCENTRE D’AGUAFA

AGUAFA T’ INFORMAAgenda d’ activitats

11

Page 13: Revista Aguafa 2014

18 DE SETEMBRE

TAULES INFORMATIVES.AL MERCAT DEL POBLE

19 DE SETEMBRE

LECTURA DEL MANIFEST I ENLAIRADA SIMBÒLI-CA DE GLOBUSPRESENTACIÓ VÍDEO AGUAFA i BERENAR19:15 HORESCENTRE CULTURAL GUADASSUAR

21 DE SETEMBRE

DIA MUNDIAL SOLIDARIS AMB L’ ALZHEIMER

20 DE SETEMBRE

ELS JOVES AMB L’ALZHEIMER FESTA MUSICAL AMB VENDA D’ENTREPANS20:30 HORESLLOC PLAÇA DE L’ANTIC COL•LEGI BALMES

Agenda d’ activitats

12

Page 14: Revista Aguafa 2014

20 DE SETEMBREII CONCERT “ELS JOVES

AMB l’ ALZHEIMER”

PLAÇA ANTIC COL.LEGI BÀLMES20:30 hores

“SOLIDARITZA´T AMB L’ ALZHEIMER”

ENTRADA LLIUREVENTA D’ ENTREPANS I BEGUDA

ACTUEN LOS PORTA - EL PEZ VOLADOR - MAFEP - XAVETA METRALLETA ENTRE ALTRES

ORGANITZA

Page 15: Revista Aguafa 2014

Agenda d’ activitats

t’esperem !!!

14

21 DE SETEMBREPASE DE LA PEL•LÍCULA ARRUGAS20:00 HORESL’AUDITORI MUNICIPALDONATIU 2 €

SINOPSI : La família d’Emilio, un director retirat d’una oficina bancària, n’està farta. Es veuen im-possibilitats per cuidar més temps al iaio, que comença a patir Alzheimer i confon sa casa amb la sucursal on va treballar, i els seus familiars amb els clients amb què tractava. Finalment decidixen portar-lo a una residència geriàtrica, on el cuidaran com cuiden la resta d’ancians del lloc. Allà coneix a diversos residents, entre ells Miguel, un home despreocupat que no ha tingut mai fills i a qui no li preocupa que vinga ningú a visitar-lo per no caure en la decepció de la resta d’iaios de la residència, i Antonia, ob-sessionada amb recopilar menjar i que manté que es poden fer moltes coses dins de la ins-titució. A través de la rutina de la residència, anem coneixent més personatges com Modes-to, en un estat bastant avançat d’Alzheimer. La residència té un segon pis que és on van a parar

els que ja no es valen per si sols, i és dibuixat com un lloc espantós, al qual s’accedix per una escala aparentment normal però un poc fosca. Emilio es va adaptant a la rutina de la residèn-cia a mesura que la seua malaltia avança, i es fa el ferm propòsit de no acabar com un rebuig humà en la part superior de la mateixa, amb l’ajuda de Miguel. El temps passa inexorable i alguns companys van desapareixent en ser traslladats al pis de dalt. La desesperació que senten Emilio, Miguel i Antonia en veure’s irre-meiablement abocats al trasllat els porta a fer una bogeria, possiblement l’última de les seues vides.

18 D’ OCTUBREIII FESTIVAL BENÈFIC - GUADASSUAR SOLIDARISESSIONS 18:00 i 20:00 HORESL’AUDITORI MUNICIPALPREU ENTRADA 6 €

JA HI HAN ENTRADES A LA VENTAEL 100% DE LA RECAPTACIÓ DE LES ENTRA-DES VENUDES EN AGUAFA SERVIRÀ PER A FI-NANÇAR L’ ASSOCIACIÓ.

ACTUEN:

SENTIR AULA SUZUKI - GRUP VIOLÍ SABELA - CANT LÍRIC LOS POKERS S.A. GRUP GIMNASIA RÍTMICA GUADASSUAR JOAQUIN SALOM - EL TIGRE DE GALES XARANGA SINGERS MORNINGS PURI - MELODIA IVAN I PARELLA - BALLS DE SALÓ LUCIA - CANT MELÒDIC

Page 16: Revista Aguafa 2014

AGUAFA T’INFORMAActes i activitats 2013-2014

CELEBRACIÓ 21 SETEMBRE, DIA MUNDIAL D’ ALZHEIMER 2013

I CONCERT D’AGUAFA AMB ELS JOVES.

ENLAIRAMENT DE GLOBUSAl centre d’AGUAFA celebràrem el dia mundial de l’Alzhèimer enlairant els globus verds, el verd de l’esperança.

TAULES INFORMATIVES I PETITÒRIESCom cada any, la setmana del Dia Mundial de l’Alzhèimer, voluntariat, membres de la junta i treballadores ixen al carrer i munten les taules informatives i petitòries.

VISITA DELS REIS D’ORIENT

Els Reis d’Orient no s’obliden mai de passar pel centre d’AGUAFA i deixar obsequis per a tots. Els acompanyaren en la visita l’alcalde de Gua-dassuar, José Ribera i altres regidors de la cor-poració municipal.

PARTICIPACIÓ EN LA FIRA AGRÍCOLA 2014

A més d’un punt d’informació per a tots els veïns de Guadassuar i de la comarca sobre AGUAFA, qui som i què fem, enguany ha sigut també un punt de venda de productes solidaris: des de la ja coneguda confitura de taronja a pintures emmarcades fetes pels usuaris d’AGUAFA. Estos productes també els podeu trobar al centre, al C/ Ermita, 70.

15

Page 17: Revista Aguafa 2014

CONCERT DE CLARINET I PIANO A BENEFICI D’AGUAFA

8 de març 2014 a l’Auditori Muncipal de Gua-dassuar

Un any més la pianista Maria Rosell, acompan-yada esta vegada per la clarinetista Miriam Cár-cel, ens va regalar la seua música. El concert “De records, viatges i amors” va con-vocar a l’auditori municipal de Guadassuar un gran nombre de persones solidàries i amants de la música. En el repertori hi havia peces de Saint-Saens, Schumann, Grieg, Debussy i Joan

Batista Meseguer entre d’altres; una selecció exquisida de peces curtes al voltant de l’amor, dels viatges, la natura i dels bons records en general. Les dues artistes, Miriam i Maria, van transmetre al públic amb la seua interpretació la delicadesa i la força evocadora de les peces.

A l’acte va assistir La Directora General d’Acció social i majors de la Conselleria de Benestar Social, Pilar Albert. La seua presència va donar relleu a l’acte. També hi van assistir l’Alcalde de Guadassuar, José Ribera Añó, i la Regidora de Benestar Social, Amparo Clemente.

Actes i activitats 2013-2014

Page 18: Revista Aguafa 2014

LES FALLES A AGUAFA

Un mes abans de sant Josep comencem a con-feccionar els elements de la falla. Totes les per-sones del centre estan ocupades pintant , reta-llant... cadascuna segons les seues capacitats.

“El vaixell dels records”, la falla que cre-màrem enguany. Coral, peixos, peixets, algues marines... la sirena... i el nostre co-fre del tresor: l’amor i l’afecte amb què hem de cuidar els nostres majors.

Les nostres falleres i fallers amb el presi-dent, la fallera major i altres falleres de la falla de Guadassuar La Barraca, que com cada any ens acompanyen en el moment de la “cremà” de la nostra falla.

Veïns i familiars s’aplegaren al centre d’AGUAFA per compartir la festa i vore cremar la falla. Una festa endolcida pel xocolate calentet i els bunyols acabats de fer.

Actes i activitats 2013-2014

17

Page 19: Revista Aguafa 2014

II ACTE DE RECONEIXEMENTS I LLIURAMENT DE PREMIS DE LA 9ª EDICIÓ DEL CONCURS ARTÍSTIC-LITERARI.

El passat divendres 23 de maig va tindre lloc a l’auditori municipal el II Acte de Reconeixe-ments d’AGUAFA i el lliurament de premis del 9ª edició del Concurs Artístic i Literari. Enguany es va fer un reconeixement als nostres majors, representats per l’Associació de Jubilats i Pensionistes de Guadassuar. Va recollir el re-coneixement Olegario Esteve Casanova, presi-dent de l’Associació. L’altre reconeixement va ser per a l’ONG AIE (Ajuda Intervenció i Emer-gències), que s’ocupa de la teràpia amb animals al centre d’AGUAFA. Moisés Benlloch, president d’IAE, va recollir el reconeixement acompanyat dels autèntics protagonistes de la teràpia: el tres gossos Cora, Cleo i Bitxo.En la segona part de l’acte es van lliurar els premis de la 9a edició del Concurs Artístic-li-tariari escolar. Les xiquetes i els xiquets guan-yadors van rebre un lot de llibres donat per l’Ajuntament de Guadassuar i l’any que ve po-dran vore plasmat el seu treball en el llibret que anualment confeccionem. Els xiquets van emo-cionar les persones assistents a l’acte (majori-tàriament familiars dels premiats) quan es pro-jectaren els seues dibuixos en l’escenari i quan pujaren a a recollir el premi i llegiren el seus escrits, uns escrits que transmetien l’afecte que senten pels seus iaios i com són d’importants en la seua vida.

8ª EDICIÓ CONCURS LITERARI I ARTÍSTIC “ELS MEUS IAIOS”

Un any més la col•laboració de les escoles de Guadassuar amb AGUAFA ha donat el seu fruit: el llibret que recull els escrits, poemes, dibuixos i còmics que els xiquets i les xiquetes han escrit i dibuixat sobre els seus iaios.Un dels objectius d’este projecte és que els més joves aprenguen a relacionar-se amb els nostres majors i a valorar-los, fer-los propera la realitat de la vellesa de manera positiva i enri-quidora, en este llibret trabareu una xicoteta mostra dels sentiments que tenen els xiquets pels seus iaios.

Actes i activitats 2013-2014

18

Page 20: Revista Aguafa 2014

Guanyadores i guanyadors Rifes

Guanyadra rifa loteria niño 2014

Guanyadora rifa loteria març 2014

Guanyadora rifa loteria juliol 2013

AGUAFA T’INFORMA

Guanyadora rifa loteria juliol 2014

Guanyadra rifa setmbre 2013

Guanyadora rifa setembere “Quadre Martí” Guanyador rifa fira agrícola “Xec 100 €”

Guanyadora rifa concert joves “Viatges Ecuador” Guanyador rifa Nadal “Cistella de Nadal”

19

Page 21: Revista Aguafa 2014

19 DE SETEMBREENLAIRAMENT

DE GLOBUSPRESENTACIÓ VIDEO D’AGUAFA I BERENAR

19:15 hores CENTRE CULTURAL GUADASSUAR

Page 22: Revista Aguafa 2014

Tres versións del quadre “La ballarina” de Joan Miró realitzades per usuàries del centre.

AGUAFA I L’ARTS’han realitzat estudis que demostren que contemplar obres d’art té efectes positius i beneficiosos per als malalts d’Alzhèimer.

Page 23: Revista Aguafa 2014

ELS BENEFICIS DE L’ART EN LES PERSONES AFECTADES PER LA MALALTIA D’ALZHÈIMER

S’han realitzat estudis que demostren que con-templar obres d’art té efectes positius i benefi-ciosos per als malalts d’Alzhèimer amb un nivell moderat de la malaltia. S’ha observat que quan contemplen la bellesa de les obres d’art es re-duïx un 20% els símptomes d’apatia, ansietat, agressivitat i irritabilitat que solen presentar les persones que patixen esta malaltia.

Ja són molts museus arreu del món que obrin les seues portes a grups de malalts d’Alzhèimer i que tenen una programació específica en la seua agenda per a fer accessible l’art a este col•lectiu format pels malalts i els seus cui-dadors. El Museu d’Art Modern de Nova York (MoMA), per exemple, té un programa de visi-tes guiades per a incentivar l’art en els pacients amb Alzhèimer.

A l’estat espanyol tenim el cas de La Coruña, on La Asociación de Familiares de enfermos de Al-zhéimer de A Coruña desenvolupa des del mes de gener de 2014 un programa per a estimu-lar la memòria mitjançant l’art en col.laboració amb el Museu de Belles Arts d’esta ciutat. Pintar i reconstruir una obra de l’artista Luis Seoane és una activitat que forma part de Retazos de la memoria, un programa orientat a disminuir l’aïllament i la passivitat dels afectats per esta malaltia i augmentar el seu grau de sociabilit-zació a través de l’art. L’octubre de 2010 el Cen-tre de Cultura Contemporània de Barcelona va posar en marxa el Programa CCCB Alzhèimer, un programa cultural per a malalts d’Alzhèimer, els seus familiars i cuidadors. Amb esta propos-ta es pretén que la persona participant tinga

l’oportunitat de:• Experimentar un estímul intel•lectual• Establir connexions entre vivències perso-

nals i el món en el seu conjunt • Evocar memòries llunyanes• Participar en una activitat significativa que

promou el desenvolupament personal• Estimular la memòria emocional• Compartir idees e interessos amb els al-

tres participants

Ací, al centre d’AGUAFA, també tenim el nostre taller artístic. Partint d’artistes famosos treba-llem amb els usuaris la seua obra, l’època en què van viure, la biografia del pintor, tot això mitjançant projeccions, música, lectures... I fi-nalment els usuaris realitzen la seua interpreta-ció pictòrica d’un quadre de l’autor o bé acolo-rixen una làmina, etc... Al final els resultats són fantàstics, únics i ells se senten ben pagats de vore el fruit del seu treball.

L´ALZHEIMER I L’ART

22

Page 24: Revista Aguafa 2014

Avd. de les Danses 65 - Guadassuar Tel 664 341 872

AGUAFA ET RECOMANA

AL OTRO LADO DEL ESPEJO. el mal del Alzheimer, de Libre Producciones. Un dels millors vídeos i més complets que s’han vist mai sobre l’Alzhèimer.

LA DISTANCIA MÁS LARGA. Òpera prima de la productora “7mo Arte”, curtmetratge sobre la malaltia d’Alzhèimer

Sinopsi: Don Francisco és un periodista jubilat, que quan s’assabenta que patix la malaltia d’Alzhèimer, cau en un dilema existencial i pren-drà una decisió que canviarà la seua vida i la de la seua família.Mentrestant, Lorena y Luciano, fills de Don Francisco, hauran de de-cidir sobre el futur de son pare, deixar-lo en un asil o cuidar-lo ells mateixos; situació que generarà un conflicte entre els germans i que finalment influirà en la determinació de Don Francisco.Guió i direcció: Jack Wu

Alzheimer Universal és una iniciativa virtual no lucrativa, iniciada per un cuidador l’any 2008. L’objectiu principal d’esta página és con-tribuir a la formació continuada dels cuidadors i crear cons-ciència sobre el problema i el desconeixement que hi ha enca-ra d’esta malaltia. Tracta de com cuidar i com cuidar-se, de com afrontar els problemes que sorgixen cada dia, problemes per als qual no està ningú preparat i per als quals no sol donar nin-gú resposta. Posa a disposició de cuidadors i estudiosos i pro-fessionals tota la informació que hi ha relacionada amb esta malaltia, així com altres eines i llocs webs interessants. Facilita el contacte de la gent amb les AFAS, grups i fundacions de cada país.

AUDIOVISUAL

CINE

PÀGINA WEB

OSCARJOIER – RELLOTGER

GUADASSUAR

Page 25: Revista Aguafa 2014

Avd. de les Danses 65 - Guadassuar Tel 664 341 872

c/Méndez Núñez, 1. ALZIRA (Valencia)Tel. 96 245 51 24

C. VALENCIANA - ARAGON - MADRID - CASTILLA LA MANCHA

Paraules Retrobades. Segons la seua autora, Asha Miró, Paraules retrobades vol ser una recopilació de les paraules que, dia a dia, son pare anota en una llibreta que sempre porta damunt per a fixar records i vivències. El llibre és un testimoni a dues veus sobre com afrontar l’Alzheimer des del coratge i la volun-tat de mantindre la pròpia identitat. “Des de fa dies pense en com retindre les paraules que s’esborren per a com-pensar els vuits de la meua memòria. I al final he trobat una arma valuosa. Per a combatre l’oblit, he inventat la meua llibreta de “paraules recobrades”. Josep Miró.

Autor: Asha Miró

Diario de un cuidador. En este llibre l’autor ens conta l’experiència viscuda du-rant cinc anys, el temps en què va aparcar la seua vida personal per dedicar-se a temps complet a cuidar sa mare malalta d’Alzhèimer , des que li diagnosticaren la malaltia fins al final.Com diu Pablo A. Barredo, el llibre és també un manual d’ajuda molt complet per a tots aquells cuidadors/es no professionals que es troben immersos en estes cir-cumstàncies tan terribles de l’Alzhèimer.

Autor: Pablo A. BarredoBlog: diariodeuncuidador.com Facebook: facebook.com/diariodeuncuidador

SANT VICENT DE LA RODA - C/NOU 16, Tel 96 257 01 87 46610 GUADASSUAR (Valencia)

LLIBRES

Asociación de Jubilados y Pensionistas de Guadassuar

Page 26: Revista Aguafa 2014

GALERIA D’IMATGES

25

Page 27: Revista Aguafa 2014

26

Page 28: Revista Aguafa 2014

DANSES 2014

Ajuntament deGuadassuar