Medes [Guia d'ús]

Post on 11-Feb-2017

107 views 0 download

Transcript of Medes [Guia d'ús]

Duració: 10’20/10/2015

Guia d’ús

MEDES (MEDicina en ESpañol)https://medes.com

•És una base de dades oberta i gratuïta amb referències bibliogràfiques d’articles publicats des de 2001 en una selecció de 89 revistes en castellà que apleguen 50 matèries de Medicina, Farmàcia i Infermeria.

•Conté en l’actualitat >70.000 registres.

•És una iniciativa de la Fundación Lilly i la selecció de revistes segueix criteris de qualitat d’un comitè tècnic d’experts.

MEDES té accéso lliure.

No és necessari registrar-se, però només si ens registrem podrem guardar les cerques i crear alertes per rebre actualitzacions sobre un tema.

Els usuaris registrats compten amb una carpeta de "Mis artículos favoritos" on es conserven les referències que interessa.

La cerca es fa en castellà. Un terme de més de dues paraules s’indica entre cometes, d’una altra manera MEDES entén que es combinen amb l’operador AND.

El cercador de MEDES aplica un algorisme que permet recuperar sinònims dels termes usats en la consulta. Tot i que hem escrit cistocele es recuperen també els articles en què el terme és hernia vesical.

Al final de cada registre s’indica “Texto completo gratuito” o “Texto completo” i les frases enllacen amb el text complet en el seu context o font original. Per a les revistes no gratuïtes recomanem usar la biblioteca digital del nostre Hospital.

Quan cliquem sobre el títol obtenim totes les dades del registre. També és possible navegar pel camp d’autors.

Les opcions per guardar (Word y RIS) apareixen en el registre detallat. RIS és un format acceptat pels gestors bibliogràfics habituals com Zotero, Reference Manager, Mendeley, etc.

Si acumulem els registres que anem seleccionant en “Mi selección” des de aquesta col·lecció de registres crearíem un arxiu word o RIS. O directament podem enviar tots els registres del resultat al correu-e.

Una funcionalitat de MEDES interessant és que ens permet consultar els registres d’una determinada revista.

I revisar per exemple la revista Medicina Clínica (Barcelona) en la forma en que s’editaren els seus números en el temps.

També hi ha un cercador per referències concretes de les quals coneixem alguna dada.

El botó ([ ]) és per fer una cerca establint límits al terme ,com un interval d’anys de publicació o l’àrea terapèutica, o condicionar-la als resultats que ens permetin un accéso gratuït.

El quart botó dóna accés a les cerques avançades, on podem usar les cerques prèvies i combinar resultats o bé interrogar un camp determinat com el d’afiliació, per exemple, amb ajuda del menú desplegable.

Elaborada per: Marta-R. Domínguez (mrdoming@vhebron.net)