05 enllaç maig 2010

12
ENLLAÇ Sumari Núm. 05 / 2010 4 de maig de 2010 COL·LEGI. 11 de juny, Sopar de germanor i homenatge [P. 2] ASSESSORIES. Campanya de Renda 2009 [P. 3] VISAT. Implantació del Visat telemàtic [P. 5] GABINET TÈCNIC. Modificació del CTE: DB- SUA ‘condicions d’accessibilitat’. Dades de síntesi [P. 7] FORMACIÓ. Sessions sobre el visat telemàtic i Informes pericials [P. 9] AVANTATGES. Nous soft- ware per a la redacció del Pla de Control de Qualitat. ANTALIS: Material d’oficina. Servei de llibreria del COAATT [P. 11] Rbla. President Francesc Macià, 6 43005 Tarragona Tel. 977 212 799 Fax. 977 224 152 www.apatgn.org Trobada anual de col·legiats 11 de juny SOPAR DE GERMANOR I ACTE D’HOMENATGE AL COL·LEGIAT MAIG: Eines per al nou Visat Digital. Nou software per a la redacció del Pla de Control de Qualitat. Connectar-se i navegar. Comunicar-se per la xarxa. Informes pericials. Eines clau per al visat digital. NOU inscripcions en línia des del web col·legial NOU FORMACIÓ Divendres 11 de juny de 2010 Masia Clos Barenys, Espai gastronòmic L’Orangerie Serveis d’Assessorament fiscal i comptable per a col·legiats CAMPANYA DE RENDA 2009 FORMACIÓ CONTINUADA SERVEIS COAATT HORARI D’ESTIU DEL COAATT JORNADA INTENSIVA A LA SEU COL·LEGIAL DE TARRAGONA Del 15 de juny, al 15 de setembre Visats: de 08.00 a 14.00 h · Resta de serveis: de 08.00 a 15.00 h TANCAMENT DE LES OFICINES COL·LEGIALS PER VACANCES: Del 16 al 31 d’agost Darrer dia de visat a la oficina del C/ Narcís de Monturiol, 28 DE MAIG A partir del dimarts 15 de juny, l’oficina es trasllada a: Camí Reial 13-17 (L’Eina - Viver d’empreses), Planta 3ª. El Vendrell 43700 NOU HORARI: Dimarts, de 16.00 a 19.00 h • AGOST: Tancat per vacances OFICINA DE VISAT DEL VENDRELL www.apatgn.org Accés a col·legiats: Com obtenir un compte d’usuari per a la informació restringida i el Despatx AT DEGUT A LES OBRES DE MILLORA DE LA PLAÇA, ES RECOMANA L’ACCÉS A LES OFICINES COL·LEGIALS PELS PORXOS

description

El Butlletí informatiu ENLLAÇ s'ha consolidat en els darrers anys com a vehicle informatiu d'actualitat professional amb una aposta decidida pels continguts tècnics redactat per cadascun dels departaments col·legials. Paral·lelament, l'Enllaç és també el mitjà de comunicació i informació de la vida col·legial, tant en la seva vessant sociocultural com institucional.

Transcript of 05 enllaç maig 2010

Page 1: 05 enllaç maig 2010

EN

LL

Sumari

Núm. 05 / 2010 4 de maig de 2010

◗ COL·LEGI. 11 de juny, Sopar de germanor i homenatge [P. 2]

◗ ASSESSORIES. Campanya de Renda 2009 [P. 3]

◗ VISAT. Implantació del Visat telemàtic [P. 5]

◗ GABINET TÈCNIC. Modificació del CTE: DB-SUA ‘condicions d’accessibilitat’.

Dades de síntesi [P. 7]

◗ FORMACIÓ. Sessions sobre el visat telemàtic i Informes pericials [P. 9]

◗ AVANTATGES. Nous soft-ware per a la redacció del Pla de

Control de Qualitat. ANTALIS: Material d’oficina. Servei de llibreria del COAATT [P. 11]

Rbla. President Francesc Macià, 643005 Tarragona

Tel. 977 212 799 • Fax. 977 224 152

www.apatgn.org

Trobada

anual de

col·legiats

11 de ju

ny

◗ SOPAR DE GERMANOR I ACTE D’HOMENATGE AL COL·LEGIAT

MAIG: Eines per al nou Visat Digital. Nou software per a la redacció del Pla de Control de Qualitat. Connectar-se i navegar. Comunicar-se per la xarxa. Informes pericials. Eines clau per al visat digital.

NOU inscripcions en línia des del web col·legial NOU

◗ FORMACIÓ

Divendres 11 de juny de 2010Masia Clos Barenys, Espai gastronòmic L’Orangerie

Serveis d’Assessorament fiscal i comptable per a col·legiats

◗ CAMPANYA DE RENDA 2009

FORMACIÓCONTINUADA

SERVEISCOAATT

HORARI D’ESTIU DEL COAATT

JORNADA INTENSIVA A LA SEU COL·LEGIAL DE TARRAGONA

Del 15 de juny, al 15 de setembreVisats: de 08.00 a 14.00 h · Resta de serveis: de 08.00 a 15.00 h

TANCAMENT DE LES OFICINES COL·LEGIALS PER VACANCES: Del 16 al 31 d’agost

Darrer dia de visat a la oficina del C/ Narcís de Monturiol, 28 DE MAIGA partir del dimarts 15 de juny, l’oficina es trasllada a: Camí Reial 13-17 (L’Eina - Viver d’empreses), Planta 3ª. El Vendrell 43700 NOU HORARI: Dimarts, de 16.00 a 19.00 h • AGOST: Tancat per vacances

◗ OFICINA DE VISAT DEL VENDRELL

www.apatgn.orgAccés a col·legiats:

Com obtenir un compte d’usuari per a la informació

restringida i el Despatx AT

DEGUT A LES OBRES DE MILLORA DE LA PLAÇA, ES RECOMANA L’ACCÉS A LES OFICINES

COL·LEGIALS PELS PORXOS

Page 2: 05 enllaç maig 2010

[ 2 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

ENLLAÇ Maig 2010

◗ ACTIVITATS SOCIOCULTURALSDIVENDRES 11 DE JUNY. SOPAR DE GERMANOR I HOMENATGE

El proper divendres 11 de juny tindrà lloc el sopar anual de col·legiats/des, una trobada que vol reunir tot el col-lectiu, ser punt de trobada, i retrobada dels companys, a més d’un homenatge a tots aquells qui celebren aniversari professional.

De nou, la trobada tindrà lloc al restaurant L’Orangerie, ubicat dins el complex Clos Barenys.Al peu de la antiga Via Romana i no lluny del Priorat, hi ha el paratge de Barenys. Mas Bach, Finca familiar,

vinya i celler, és el marc de producció d’un dels millors vins de la DO Tarragona. L’Orangerie, el seu espai enogas-tronòmic, és ideal per a banquets i grans celebracions. Els seus espais són singulars i estan envoltats de jardins i vinyes vora el mar

Divendres 11 de juny, dos quarts de nou del vespreRestaurant l’Orangerie: Camí vell de Cambrils, 180 • Vila-secaPreu per persona: 35 €Per adquirir els tiquets: [email protected] · Tel. 977.212.799 (ext.1)

50 Anys

Pedro Santos RupérezJosé Luis Garcia Martinez

25 Anys

Ramon Valls BausaJordi Torres GavinEmilio Sorribas MartinAgustin Sevil Ferrer

Josep Maria Balanya FortJosep Anguera CubellsGuifré Colet CreusGabriel Tell VallverdúVictor Mateo CerdàAdriana Pabla Cortasa VidalÀngel Garcia LópezSalvador Puig Bosch

COL·LEGIATS QUE CELEBREN ANIVERSARI PROFESSIONAL

BANCA PERSONAL DE CAIXA TERRASSA EMPRESA COL·LABORADORA D’AQUEST ACTE

Page 3: 05 enllaç maig 2010

ENLLAÇ Maig 2010 [ 3 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

DIADA DE SANT JORDI

El COAATT presenta la primera publicació de Josep Mª Sanet

Josep Mª Sanet, qui va ser treballador del COAATT durant dues dècades, i un dels impul-sors de la continuïtat de la Revista TAG —que el 2008, va complir el seu 15è aniversari—, ha publicat per aquest Sant Jordi una investigació sobre documents del segle XVIII a l’Arxiu del Port i altres centres.

Una història inèdita i original. Un munt de noms propis, molts familiars, els seus descen-dents viuen a Catalunya. L’autor ha elegit l’estament dels patrons per la seva responsabilitat manant un vaixell. Sovint Tarragona ha viscut d’espatlles al mar, a la seva gent i al seu comerç.

Durant el matí de Sant Jordi, l’autor va estar al Col·legi signant exemplars per als col-legiats.

Més informació: Servei de Publicacions del COAATT

Tel. 977.212.799 (ext.5) · [email protected]

◗ www.apatgn.orgCOL·LEGIATS: COM OBTENIR UN COMPTE D’USUARI

Recordeu que per accedir a les informacions privades del web, i a les àrees de gestió econòmica i treballs professionals del Despatx AT, cal sol·licitar un compte d’usuari.

El formulari de sol·licitud es troba disponible a: www.apatgn.org é Serveis al col·legiat é Informàtica

Més informació: Informàtica del COAATT

Tel. 977.212.799 (ext.2) · [email protected]

◗ CAMPANYA DE RENDA 2009En este ejercicio, la Agencia Tributaria ya ha hecho público el plazo para solicitar el bor-rador de la Declaración de la Renta correspondiente a 2009. Se puede pedir a partir del 5 de abril. De manera oficial, la campaña arrancará el 3 de mayo para quienes estén obligados a presentar la Declaración o des-een hacerlo para beneficiarse de determinadas deducciones y reducciones (vivienda, alquiler, dividendos, etc.) no previstas en

el borrador que envía la AEAT.La Ley 2/2008, de 23 diciembre, de Presupuestos

Generales del Estado para el año 2009, ha introducido toda una serie de modificaciones en el Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas, gran parte de ellas habi-tuales año tras año, si bien llama la atención el hecho de que no se haya deflactado la tarifa del impuesto, lo que supone un aumento de la carga impositiva.

Entre las novedades de este año, destacan interesan-tes cambios en cuestión de alquiler de vivienda, deduc-ciones del 10,05% sobre un máximo de 9.015 euros, o rescate de plan de pensiones, pero también los contri-buyentes desempleados contarán con ventajas fiscales derivadas de su situación.

Este año no sólo cambia el calendario para presentar la declaración de la renta, sino que además conviene

tener en cuenta que algunos de los cambios de la cam-paña actual afectan a diversos grupos y suponen impor-tantes variaciones con respecto al año anterior.

• Alquiler de vivienda: En 2009, con el ánimo de impulsar los alquileres (ante el frenazo en la venta de viviendas), el Gobierno decidió convertir en estatal una ayuda de la que ya disponían numerosas comu-nidades autónomas. Las deducciones por arrenda-miento se ampliaron a todo el país: en la declaración de la renta de 2009, las personas alquiladas podrán deducir el 10,05% sobre un máximo de 9.015 euros calculado sobre la renta anual. Como condición, no obstante, los contribuyentes beneficiados deberán declarar ingresos anuales netos inferiores a 24.020 euros. Si superan esta cantidad, no podrán benefici-arse de la anterior deducción.

• Rescate de planes de pensiones: con el ánimo de ayudar a los parados, la Dirección General de Seguros y Fondos de Pensiones (DGSFP), dependien-te del Ministerio de Economía, acordó el año pasado que los desempleados podrían recuperar su plan de pensiones cuando dejaran de percibir la prestación contributiva por desempleo, sin necesidad de perma-necer un determinado periodo de tiempo sin trabajo. Hasta entonces, el rescate del ahorro acumulado en un plan de pensiones no podía realizarse si, al menos, no se pasaban 12 meses en el paro. Desde el año pasado, basta con dejar de cobrar la prestación para reembolsar el dinero acumulado en un plan de

Page 4: 05 enllaç maig 2010

[ 4 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

ENLLAÇ Maig 2010

pensiones privado, si así lo desea su titular. Para que un desempleado pueda hacer efectivo el rescate del dinero depositado en un plan de pensiones, en el ejercicio anterior debían reunir las siguientes con-diciones: estar en situación legal de desempleo, no tener derecho a las prestaciones por esta causa en su nivel contributivo o haberlas agotado, estar inscrito en el momento de la solicitud como demandante de empleo en el servicio público de empleo correspon-diente. En el caso de los trabajadores autónomos o por cuenta propia, si antes han estado integrados en un régimen de la Seguridad Social como tales y en la actualidad han cesado en su actividad, también podrán rescatar su plan de pensiones.

• Contribuyentes objeto de un ERE: con motivo de la crisis, el Gobierno puso en marcha una serie de medidas que impactarán en la Declaración de la Renta de algunos contribuyentes. Una de las modificaciones más significativas que afectaron a numerosos trabajadores fue la relacionada con las indemnizaciones por despido. Según la Ley 27/2009, de 30 de diciembre, de Medidas Urgentes para el Mantenimiento y el Fomento del Empleo y la Protección de las Personas Desempleadas, se elevó la cuantía máxima exenta de tributar en caso de indemnizaciones por despido aplicadas en Expedientes de Regulación de Empleo. Esta canti-dad subió de 20 días por año trabajado a 45 días por ejercicio en activo, cantidad que hubiera correspon-dido en el caso de tratarse de un despido declarado improcedente.

La medida se aplica tan sólo a los despidos for-malizados a partir del 8 de marzo del año pasado. Hasta ese día, se mantiene la exención de 20 días por año trabajado.

• Los contribuyentes que recibieran el año pasado ayudas del Plan 2000E para cambiar de coche deben prepararse para pagar algo más en el impuesto sobre la renta. Ese dinero público (500 euros del Estado y otros 500 de algunas comunidades) se integra en el IRPF como un ingreso que tributa en la tarifa general en concepto de ganancia patrimonial. No ocurre lo mismo con el descuento del concesionario.

Las ayudas se verán sometidas al tipo marginal (el más alto que grava a cada contribuyente, en una escala del 24% al 43%).

Lo mismo ocurre con las subvenciones a la vivienda o con la renta de emancipación de 210 euros mensu-ales para el fomento del alquiler de viviendas.

• Dos pagadores: ante los elevados despidos realiza-dos en 2009 (la tasa de desempleo concluyó el ejer-cicio en el 18,4%, con cerca de cuatro millones de parados), numerosos contribuyentes deberán obser-var si durante el ejercicio pasado tuvieron uno o dos pagadores. El Servicio Público de Empleo, quien paga la prestación por desempleo, es un pagador más, con lo que hay que tenerlo en cuenta al hacer la declaración. Si durante 2009 se tuvieron ingresos superiores a 10.000 euros, el contribuyente estará obligado a declarar.

• Bonificaciones para empresas: según el proyecto de Ley de Presupuestos para 2010, si se realizaron en 2009 actividades económicas cuya cifra de negocios no alcanzó los 5 millones de euros, el cuadro medio

de trabajadores no llegaba a 25 empleados y esa plantilla, formada como mínimo por un empleado, igualaba o superaba la de 2008, podrá reducirse un

20% el rendimiento neto positivo obtenido en esas actividades, con el límite máximo del 50% de las retribuciones que satisfaga a sus trabajadores.

Aspectos que no varían

Como otros años, no varían las deducciones que pue-den conseguir los contribuyentes por amortizar capital e intereses en hipotecas constituidas para financiar la primera vivienda o por aportaciones a cuentas ahorro vivienda y planes de pensiones.

En cuestión de vivienda, el límite máximo de deduc-ción por tener un préstamo hipotecario alcanza 9.015 euros en el territorio general. La deducción máxima es del 15%. Si el inmueble se compró antes del 20 de enero de 2006, la deducción será del 20% de los primeros 4.507 euros y el 15% por el resto, hasta 9.015 euros.

El límite máximo de deducción por tener un prés-tamo hipotecario alcanza 9.015 euros en el territorio general.

En cuentas ahorro vivienda también se mantuvo la deducción del 15% de las cantidades ahorradas, con una base máxima de deducción de 9.015 euros. Sin embargo, no se podrán tocar esos saldos hasta que se inviertan en la vivienda, algo que debe suceder en un plazo máximo de cuatro años. En caso contrario, se debería devolver lo deducido de modo indebido, con los correspondientes intereses de demora. Si el citado plazo se cumplía en 2008, 2009 ó 2010, no hay que devolver lo deducido (aunque no se pueden aplicar deducciones una vez transcurridos los cuatro años), ya que se ha ampliado hasta el 31 de diciembre de 2010.

En el caso de los planes de pensiones, las aporta-ciones anuales máximas deducibles oscilan desde los 8.000 euros actuales hasta los 10.000 euros para los par-ticulares menores de 50 años. A partir de esa edad, el tope máximo será de 12.500 euros anuales. En cualquier caso, las aportaciones máximas fijadas (10.000 y 12.500 euros) no podrán superar el 30% de las rentas activas del contribuyente, es decir, las derivadas del trabajo o actividades empresariales. Ese porcentaje se eleva hasta el 50% para los mayores de 50 años.

Las ganancias generadas por la venta de inmuebles, cuentas corrientes, depósitos, fondos de inversión o acciones tributarán al 18%.

Se modifica el artículo de las normas aplicables en tributación conjunta con el fin de que el importe a computar como mínimo del contribuyente sea igual en tributación individual y conjunta (la cuantía de dicho mínimo asciende a 5.151 euros).

Se eleva el límite excluyente de la obligación de declarar aplicable a los rendimientos íntegros del traba-jo cuando, entre otros supuestos, se perciban de varios pagadores. El límite se eleva de 10.000 a 11.200 euros. Este cambio es consecuencia de la incorporación de la nueva deducción de 400 euros por obtención de rendi-mientos del trabajo o actividades económicas.

Las modificaciones introducidas en el Reglamento del Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas, por el REAL DECRETO 1975/2008, de 28 de noviembre, establece entre otras novedades, que en aquellos casos en los que

Page 5: 05 enllaç maig 2010

ENLLAÇ Maig 2010 [ 5 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

se adquiriera una nueva vivienda previamente a la trans-misión de su vivienda habitual y dicha adquisición hubi-era tenido lugar durante los ejercicios 2006, 2007 ó 2008, el plazo de dos años para la transmisión (y posible aplica-ción de exención por reinversión) de la vivienda habitual se ampliará hasta el día 31 de diciembre de 2010.

Cuando los contribuyentes destinen cantidades para la adquisición o rehabilitación de su vivienda habitual utilizando financiación ajena, por las que vayan a tener derecho a la deducción por inversión en vivienda habi-tual cuyos rendimientos íntegros previsibles del período impositivo sean inferiores a 33.007,20 euros, se podrá

reducir el porcentaje de retención y pagos fraccionados en distintas las distintas modalidades de determinación del rendimiento y tipos de rendimiento en IRPF. A modo de ejemplo, las retenciones sobre rendimientos del tra-bajo se reducirán 2 puntos porcentuales.

Como consejo de cara a la próxima presentación de la Renta, conviene revisar las declaraciones aportadas

en los cuatro años anteriores por si hay alguna cantidad que se pueda compensar en 2009 o rentas pendientes de imputar.

Otras novedades a destacar en relación con el IVA, supone que el empresario o profesional que haya emiti-do una factura y transcurra un año sin haberse producido el cobro total o parcial, podrá reducir la base imponible del impuesto, en las condiciones previstas legalmente. Hasta ahora se exigía una demora de dos años.

La Proposición de Ley para modificar la norma que regula el IVA, a fin de que las Pymes y autónomos no tengan que tributar por las facturas no cobradas, de manera que no se tendría que abonar el IVA de las fac-turas hasta que se cobren. Esta medida tendría un efecto inmediato sobre la liquidez de las pymes y autónomos, evitando el cierre de muchos negocios. Ahora se deben encontrar soluciones para hacer jurídicamente y técnica-mente viable esta propuesta lo antes posible ya que se necesita con urgencia.

Desde el COAATT, ponemos a su disposición un servicio de asesoramiento fiscal externo con tarifas especiales

para los colegiados para la confección y presentación de la declaración del IRPF de 2009.

• Declaración de renta ordinaria 45 €. Complementos: • Si se ha adquirido o vendido la vivienda habitual durante el 2009 – 100 € (incremento de 50 € si se dan ambas

cosas en el ejercicio)• Si hay rendimientos del capital inmobiliario (alquiler pisos, locales) - Mínimo 75 € con 1 piso/local arrendado

Més informació i cita prèvia a: Assessoria del COAATT

Tel. 977.212.799 (ext.1) · [email protected]

CANVIS IMPORTANTS QUE AFECTEN EL VISAT

A partir del dia 1 de setembre de 2010 i per tal de donar compliment a les modificacions que sobre el visat implica l’entrada en vigor de la Llei sobre el lliure accés a les activitats de serveis, i la Llei sobre Col·legis Professional, El COAATT modifica el procediment de revisió de la documentació presentada al visat, i s’im-plantarà el VISAT TELEMÀTIC.

Actualment el visat telemàtic es troba en l’última fase de proves, i permetrà als aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers d’edificació, realitzar el visat del seus treballs professionals mitjançant la via telemàtica.

Això significa un estalvi en desplaçaments, un punt de servei obert 24 hores al dia 365 dies l’any, reducció de costos d’impressió i enquadernació, i temps en la preparació de treballs.

Paral·lelament, la plataforma de visat telemàtic o digital, que es trobarà a l’apartat “Oficina Virtual” del web del COAATT, oferirà als col·legiats l’oportunitat de mantenir una base de dades dels treballs visats, clients, factures, etc, i consultar les despeses derivades del visat.

L’Ajuntament de Tarragona i el COAATT, treballen ara conjuntament en la posada en marxa d’un sistema de revisió de documentació que agilitzi el tràmit de sol-licitud de llicències d’obres i activitats en l’àmbit profes-sional de l’arquitecte tècnic.

En aquest cas i de manera voluntària però amb la voluntat d’estendre’l a la totalitat de les tramitacions, el

client haurà d’aportar la documentació tècnica als serveis de l’Ajuntament en format digital i el certificat d’idoneïtat

emés pel COAATT, un cop revisada i validada la docu-

mentació. L’objectiu és que un cop concedit el certificat d’idoneïtat per part del COAATT, el client pugui encetar les obres, i els serveis tècnics municipal comprovaran que es realitzen d’acord a la documentació aprovada

És molt important que aquells col·legiats que no esti-guin familiaritzats amb les eines informàtiques bàsiques o conceptes con la signatura electrònica, el treball en línia o la impressió en pdf, assisteixin a les jornades que

el COAATT organitzarà al voltant d’aquest temes.També i abans de la seva posada en marxa s’orga-

nitzaran diferents jornades sobre el funcionament del visat digital.

D’aquesta manera es tanca la segona fase d’implan-tació d’un sistema de gestió informàtic segur, fiable i àgil. Un canvi que circumstàncies com el visat digital, la racionalització del intercanvi d’informació entre profes-sionals i l’Administració, o la millora de la gestió de la informació, feien necessària e ineludible.

Page 6: 05 enllaç maig 2010

[ 6 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

ENLLAÇ Maig 2010

Anuncis a les publicacions del COAATT,l a m i l l o r mane r a d ’ a r r i b a r a l s p r o f e s s i o na l s d e l s e c t o r

C on s u l t e u c ond i c i o n s a l a S e c r e t a r i a d e l C o l · l e g i

La segona fase d’implantació del sistema de gestió suposarà una millora substancial en la interactivitat Professionals – Col·legi. El visat digital, el despatx digi-tal, la consulta en línia de dades comptables, un espai web interactiu. És aquí on els avantatges d’un sistema integrat repercutiran d’una manera directa en el servei que el Col·legi podrà oferir i on sí es trobarà un reper-cussió substancial en la feina del tècnic.

NOU PROCEDIMENT DE REVISIÓ

En especial la documentació tècnica, la qual haurà de satisfer:1. Que la documentació tècnica presentada al visat

reuneix els requisits formals que li són propis, que defineix prou el seu objecte i compleix les condici-ons precises per dotar-lo de suficient aparença de viabilitat legal.

2. Que és de la competència tècnica dels Arquitectes Tècnics excepte opinió en contra de l’Administració competent.

3. Que dels documents sotmesos a visat quedarà constància a l’arxiu del Col·legi, la còpia del qual es presumeix autèntica.

4. Que compleix la normativa col·legial d’aplicació.5. Que s’ha justificat el compliment de la normativa

específica aplicable amb la finalitat del treball.

Les intervencions professionals la documentació de la qual requerirà de revisió prèvia del cap de visats serà la següent:

1. Estudis de seguretat i salut2. Projectes d’obres3. Projectes de legalització d’obres4. Expedients d’activitat5. Projectes de parcel·lació6. Projectes de reparcel·lació7. Memòries valorades8. Projectes de grues9. Projectes de bastida

El criteris de revisió seran els següents:Pel que fa a la documentació tècnica:

1. Es comprovarà que la documentació tècnica apor-tada reuneix els requisits formals que li són propis, que defineix prou el seu objecte i compleix les condi-cions precises per dotar-lo de suficient aparença de viabilitat legal.

2. Que és competència professional de l’aparellador, l’arquitecte tècnic i enginyer d’edificació.

3. Que s’ha justificat el compliment de la normativa específica aplicable

4. La documentació tècnica s’ajustarà com a mínim a l’indicat a l’annex 1 d’aquest document.

5. Que la signatura de l’autor figura als documents per-tinents.

Pel que fa a la documentació administrativa:

1. Que la nota d’encàrrec està correctament compli-mentada i codificada

Quan el visat es realitzi de manera presencial:Pel que fa a la documentació tècnica i administrativa

—projectes, informes, memòries, etc— i la documenta-ció administrativa —nota d’encàrrec, full d’assumeix, designació de coordinador, etc— aportada per al visat, s’hauran d’entregar al col·legi en arxiu informàtics, dins un CD, i en format paper com fins ara. La informació emmagatzemada al CD, serà en format PDF i amb la nomenclatura que s’indica a l’annex 1 del procediment de visat (memòria.pdf, plec de condicions.pdf, pressu-post i amidaments.pdf, etc)

Per procedir al visat de les intervencions el col•legiat haurà d’entregar una còpia de la documentació tècnica i administrativa en format digital o en format paper, -anirem informant dels terminis que acceptarem aquest format i la possibilitat de realitzar aquesta digitalització amb els serveis del Col·legi-, al cap de visats per a la seva revisió. Aquesta còpia s’utilitzarà com a còpia d’ar-xiu del Col•legi. Aquesta còpia es presumeix autèntica.

Es procedirà al visat de les intervencions professio-nals quan l’informe del cap de visats sigui favorable, un cop revisada la documentació tècnica.

Per procedir al visat de les intervencions no indi-cades a dalt, el col·legiat pot iniciar directament l’inici de l’expedient. En aquest cas serà necessari igualment aportar una còpia de la documentació tècnica i adminis-trativa en format telemàtic i paper, perquè quedi cons-tància a l’arxiu del Col·legi. Aquesta còpia es presumeix autèntica.

Quan el visat es realitzi de manera telemàtica:Utilitzant l’espai del web, els col·legiat enviarà la

documentació administrativa correctament complimen-tada i signada amb signatura digital vàlida, i la docu-mentació tècnica necessària, també signarà mitjançant signatura electrònica vàlida.

Un cop revisada la documentació segons les matei-xes especificacions indicades per al visat presencial, aquesta serà visada i retornada al col·legiat si tot és correcte, o en cas contrari, se l’indicaran les correccions necessàries per a dur a terme el visat.

Més informació: Gabinet Tècnic del COAATT

Tel. 977.212.799 (ext.3) · [email protected]

Page 7: 05 enllaç maig 2010

ENLLAÇ Maig 2010 [ 7 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

◗ GABINET TÈCNICCONDICIONS D’ACCESSIBILITAT ALS EDIFICIS. DARRERA MODIFICACIÓ DEL CTE

Real Decreto 173/2010, de 19 de febrero, por el que se modifica el Código

Técnico de la Edificación, aprobado por el Real Decreto 314/2006, de 17 de

marzo, en materia de accesibilidad y no discriminación de las personas con

discapacidad. BOE Núm.61, de 11/03/10

El passat 11 de març es va publicar la darrera modificació del Codi Tècnic de l’Edificació en matèria d’accessibilitat i no discriminació de les persones amb discapacitat, que serà d’obligatori compliment a partir del 12 de setem-bre.

Les modificacions afecten al document de seguretat d’utilització en el qual s’ha creat un nova secció, el DB SUA Accessibilitat, i al DB SI, fonamen-talment a la secció 3, sobre evacuació d’ocupants.

El DB SU, seguretat d’utilització passa ara a anomenar-se DB SUA, i inclou l’accessibilitat com a exigència bàsica.

La nova secció recull un conjunt de condicions bàsiques sobre accessi-bilitat als edificis al conjunt del país, i normalitzant les diferents normatives autonòmiques que actualment existeixen.

L’Exigència Bàsica SUA 9: Accessibilitat, regula les condicions d’accessibilitat als edificis per a les persones amb mobilitat reduïda i discapacitats auditives o cognitives.

A nivell català, la secció no suposa un canvi especialment important, les condicions d’habitabilitat que considera el Decret 55/2009, de 7 d’abril, d’habitabilitat, són molt més exigents.

L’aspecte més important o més significatiu del DB SUA és que parla únicament d’itineraris, habitatges, etc. accessibles, i elimina la doble distinció de practicable i accessible que el Decret 135/1995, de promoció de l’acces-sibilitat incorporava.

Ja no existirà la possibilitat de l’itinerari practicable, que permetia un graó de 12 o 14 cm a l’entrada de l’edifici i qualsevol desnivell s’haurà de superar mitjançant rampes, ascensor o plataformes elevadores.

Pel que fa a les discapacitats auditives o cognitives, el DB SUA estableix condicions dels habitatges específics per a persones amb discapacitat auditiva, places reservades en locals o en espectacles, o sistemes de bucle d’in-ducció magnètica en taquilles o taulells d’informació, punts de trucada i atenció accessibles en edificis públics, contrastos visuals per tal que les persones amb alguna discapacitat visual els puguin percebre, paviments tàctils en la senyalització d’elements potencialment perillosos (arrencades / engegades d’escales, desnivells...), en itineraris de les vies públiques o en els punts d’atenció accessibles en edificis públics i senyalització d’alerta a les sortides de vehicles d’aparcaments públics.

També inclou un annex sobre definicions on s’indiquen les condicions d’accessibilitat.

www.apatgn.org: Resum complet a: ‘Actualitat’. El text complet del document DB SUA es troba disponible en català i castellà a la Biblioteca, a l’apartat ‘Legislació i Normativa. Novetats’ web col·legial.

DADES DE SÍNTESI. 1ER. TRIMESTRE DE 2010

L’HABITATGE DE NOVA PLANTA

Habitatge residencial visat

Els resultats sobre el visat de projectes d’obra nova residencial en l’àmbit d’actuació del Col·legi d’apare-lladors, arquitectes tècnics i enginyers d’edificació de Tarragona, ofereix per primer cop des de gener de 2007, dos mesos de pujada continuada.

Desprès de 3 anys de baixades continuades en la promoció d’habitatge residencial de nova planta, i en especial la construcció d’edificis plurifamiliars, sembla que s’ha tocat fons i el mercat, si més no, es reactiva tímidament amb la recuperació de projectes que havien quedat inacabats i ara es recuperen.

Habitatge residencial acabat

L’habitatge residencial finalitzat presenta un desfasa-

ment d’uns 18 mesos aproximadament amb l’inici de nous projectes i és ara quan presenta uns major índex de caiguda. A aquestes dades s’han de sumar també molts projectes iniciats i paralitzats temporal o definiti-vament, i les renúncies.

Molt probablement fins finals de 2010, comença-ment de 2011, habitatge finalitzat i acabat no aconse-gueixin assolir un equilibri trencat al 2006, reduint de manera considerable l’oferta d’habitatge de nova planta que entra al mercat.

El nombre d’habitatges acabats és més que mai ara una dada d’interès que obvia la correcció del mercat sobre l’obra visada, devaluat per la incidència conside-rable de les renúncies i la paralització d’obres.

LA REHABILITACIÓ D’HABITATGES

Es necessari considerar que al 2009 i per primer cop en

Page 8: 05 enllaç maig 2010

[ 8 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

ENLLAÇ Maig 2010

XV EDICIÓN DE LOS PREMIOS DE LA ARQUITECTURA TÉCNICA

El Consejo General de la Arquitectura Técnica de España, CGATE, convoca la XV edición de los Premios de la Arquitectura Técnica a la Seguridad en la Construcción, destinados a distinguir las aportaciones, debidas a la iniciativa pública o privada, que supongan un avance en la prevención de riesgos laborales en las obras de edificación.

Fins el 30 de juny

Més informació: www.arquitectura-tecnica.org

l’àmbit professional de l’arquitecte tècnic podem veure com les obres de reformen superen les intervencions en obra nova, les causants de la davallada del sector.

La rehabilitació és essencialment un mercat estable i que gairebé sense alteracions ha suportat la davallada del sector. Però circumstàncies com la implantació de la inspecció tècnica d’edificis i les polítiques de rehabi-litació han d’impulsar decididament aquest sector entre 2011 i 2015.

L’efecte al reajustament del mercat i la desaparició de la demanda d’obra nova ha produït una profunda reordenació professional. Diversificació i especialització semblen les claus del nou àmbit professional de l’arqui-tecte tècnic.

El transvasament de tècnics cap a altres sectors, principalment l’obra civil o la construcció d’edificis industrials i comercials, i el impuls cada vegada més important del sector de la reforma i la rehabilitació d’ha-bitatges, amorteixen la caiguda tot i així molt important de feina.

Obres de reforma, urbanització, enderrocs, els expe-dients d’activitat; direccions i redacció de projectes son un nínxol molt estable professionalment i els tècnics que habitualment s’han dedicat a el, conserven el seu mercat amb expectatives de creixement entre el 2% o 3% anual.

La redacció d’informes, l’assessorament tècnic, els certificats o els estudis econòmics son altres de les intervencions professionals que cada vegada més atre-uen un major nombre de professionals.

Més informació: Gabinet Tècnic del COAATT

Tel. 977.212.799 (ext.3) · [email protected]

www.apatgn.org: Resum complet i dades estadístiques, a: ‘Actualitat’

◗ Nova eina per a la verificació del compliment del CTE HE-1

INSTITUTO DE LACONSTRUCCIÓNDE CASTILLA Y LEÓN

El INSTITUTO DE LA CONSTRUCCION DE CASTILLA Y LEON - ICCL, junto con

el INSTITUTO DE CIENCIAS DE LA CONSTRUCCION “EDUARDO TORROJA” -

IETCC, han desarrollado la herramienta

CTE Web

El ICCL en su afán de ofrecer soluciones a los técnicos de la construcción, ha elaborado junto con el IETCC una herramienta indispensable para verificar el cumplimiento del CTE HE-1 mediante la opción simplificada.

Está dirigida principalmente a todos aquellos profesionales implicados en el desarrollo de proyectos o concienciados en la necesidad del Ahorro Energético en el mundo de la construcción.

Su acceso es GRATUITO a través de www.iccl.es/cst y es tan sencillo como darse de alta como usuario. Facilitando nombre y contraseña el usuario queda registrado generando su propia base de datos de edificios, a la que podrá recurrir siempre que acceda a la aplicación.

www.iccl.es/cst

CTEWEB

Page 9: 05 enllaç maig 2010

ENLLAÇ Maig 2010 [ 9 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

PROGRAMA DE FORMACIÓ. 3ER. QUADRIMESTRE DEL CURS 2009/2010

NOU SOFTWARE PER A LA REDACCIÓ DEL PLA DE CONTROL DE QUALITAT

Sala d’actes COAATT20/05/2010: de 17:00 hores a 19:00 horesPONENT: Enric Heredia Campmany-Gaudet

Sessió gratuïta

Objectius: El programa CDO Qualitat creat per l’empresa Altra software i que el COAATT distribuïa de manera gratuïta per als col·legiats, desapareix i serà substituït per una nova aplicació més completa i millorada que utilitza també un nou entorn de treball que canvia substancialment respecte de CDEO Qualitat.L’objectiu de la jornada es el de presentar i introduir als usuaris en aquest nou entorn de treball i les possibi-litats de l’aplicació Altra Quality per la redacció i seguiment del control de qualitat en edificació.Contingut: Pla de control de qualitat: 1. Banc de punts de control de recepció, execució i obra acabada. 2. Criteris d’exigències, criteris d’acceptació i rebuig. 3. Criteris de formació de lots de control i nombre de deter-minacions. 4. Personalització total dels bancs de control. 5. Programa de control de qualitat. Programació de lots i determinacions de control: 1. Assignació d’agents involucrats. 2. Elaboració del pressupost desglossat per tipus de controls. 3. Elaboració de planificació de controls. 4. Seguiment del control de qualitat. Seguiment dels estats dels punts de control (PPI) 1. Gestió d’agents 2. Gestió de visites d’inspecció 3. Gestió de docu-ments, plans|plànols, fotografies del control 4. Seguiment per unitat d’obra, agents, estats, lots, inspeccions, etc 5. Historial complet del seguiment

◗ FORMACIÓ

GRATUÏT

INTERNET I EL SEU ENTORN - EINES PEL NOU VISAT DIGITAL

Sala informàtica COAATT11/05/2010: de 17:00 hores a 19:00 hores18/05/2010: de 17:00 hores a 19:00 hores25/05/2010: de 17:00 hores a 19:00 hores

Import col·legiats: 80 €

Objectius: Properament entrarà en funcionament el visat digital, una eina informàtica que facilitarà a tots la tasca del visat, ja que des de casa nostra, i des de la oficina o despatx, podrem realitzar aquest tràmit imprescindible sense haver de desplaçar-nos, elaborar documentació física...Per poder dur a terme aqueta tasca, cal conèixer i dominar l’entorn d’internet, les comunicacions per la xarxa, la creació i edició de documents en PDF i altres eines d’ajut que ens facilitarà portar-ho a terme.El COAATT posa a l’abast del col·legiat un curs per a conèixer l’entorn d’internet, i les eines necessàries per a poder portar a terme el visat digital, que es complementarà amb un curs específic de visat digital donant a conèixer el nostre entorn des d’internet. Aquest curs el podrem realitzar de forma completa o modular. Programa: Introducció. Connectar-se a Internet. Els navegadors. Els buscadors. El correu electrònic. Comunicar-se online. Foros i grups de discussió. Compres a internet. Seguretat a internet. La signatura digital. Generació i edició de PDFs

INTERNET I EL SEU ENTORN - Connectar-se i navegar

Sala informàtica COAATT11/05/2010: de 17:00 hores a 19:00 hores

Import col·legiats: 30 €

Objectius: Aquest mòdul ens introduirà en el món d’internet, preparant el nostre ordinador per a la connexió, esenyant-nos els dife-rents navegadors més comuns de la xarxa, com accedir a les pàgines que ens interessen, configurant les nostres preferències... Aprendrem a fer descàrregues d’arxius, i instal·lar-los al nostre sistema.

INTERNET I EL SEU ENTORN - Comunicar-se per la xarxa

Sala informàtica COAATT18/05/2010: de 17:00 hores a 19:00 hores

Import col·legiats: 30 €

Objectius: Aquest segon mòdul ens introduirà en el món de les comunicacions a traves de la xarxa. Aprendrem a configurar la nostra compte de correu, i a enviar i rebre documents, adjuntant documents annexos, enllaços...i a configurar el nostre correu per a clas-sificar els documents, rebutjar spam... Coneixerem les xarxes de comunicació més utilitzades: messenger, facebook... així com la possibilitat de fer compres a través de la xarxa.

Page 10: 05 enllaç maig 2010

[ 10 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

ENLLAÇ Maig 2010

INFORMES PERICIALS

Sala d’actes COAATT26/05/2010: de 17:00 hores a 20:00 hores02/06/2010: de 17:00 hores a 20:00 hores09/06/2010: de 17:00 hores a 20:00 horesPONENTS: Ángel Albert Esteve, Ángel Pitarch Roig, Beatriz, Sáez Riquelme.

Import col·legiats: 135 € (Subvenció 30%)Import no col·legiats: 135 €

Objectius: S’ofereix un curs per a donar coneixements i habilitats per redactar informes de valoració de danys en edificis existents, a fi de facilitar eines en una de les activitats que té més sortida dintre del nostre camp laboral. El curs està impartit per arquitectes i arquitectes tècnics, professors universitaris.Programa: 1.- Introducció. Tipus d’informes i dictàmens. Aspectes jurídics. 2.- Presa de dades i inspecció de l’edifici. Documentació prèvia. Visita pericial. Realització de cates i comprovacions “insitu”. Anàlisis posteri-ors. 3.- Redacció d’informes. Introducció. Objecte del dictàmen. Anàlisi. Conclusions . Proposta d’intervenció i valoració. Resum. Annexes. 4.- Exemples de casos pràctics

INTERNET I EL SEU ENTORN - Eines clau pel visat digital

Sala informàtica COAATT25/05/2010: de 17:00 hores a 19:00 hores

Import col·legiats: 30 €

Presentació: En aquest tercer mòdul es presentaran les eines imprescindibles per poder realitzar el visat digital.La generació i tractament de documents PDF: ¿perquè cal enviar els documents en PDF? ¿Com es generen? ¿Quant ocupen i com es poden comprimir? La signatura digital: Quines garanties de privacitat té, com aconseguir-la i com introduir-la en el nostres documents.IDE-CAT i DNI electrònic. Primera presentació del visat digital.

GESTIÓ DEL PATRIMONI PERSONAL – Com protegir el nostre patrimoni? Com conservar-lo?

Sala d’actes COAATT13/05/2010: de 18:00 hores a 20:00 horesPONENT: Cèsar Aguirre, Mirei Esteban Martinez

Exclusiva per a col·legiatsImprescindible confirmació d’assistència

Presentació: Darrerament s’han dictat una sèrie de sentències desfavorables on els col·legiats veuen afectat el seu patrimoni per garantir les responsabilitats civils no cobertes. Per altra banda, el COAATT, sovint rep consultes respecte les opcions de tipus de societat i les seves avantatges. Per aquet motiu s’ha pensat en fer una jornada informativa sobre la gestió del patrimoni, a fi de cercar fórmules per poder valorar millor les següents qüestions: - com està de protegit el nostre patrimoni davant sentències desfavorables? - com protegir el nostre patrimoni? - com protegir als nos-tres hereus? - quin tipus de societat és més convenient? - quines són les avantatges fiscals i la de responsabilitat de cadascuna?A càrrec de:PONENTS: Cesar Aguirre, Advocat col·legiat especialitzat en dret mercantil i administratiu. Assessor d’empreses; Mireia Esteban Martinez, Directora d’Anàlisi i Inversió. Caixa Terrassa BP Responsable Patrimoni Banca Persona Caixa personal de Caixaterrassa, que aportaran un altre element a considerar com són les eines financeres, les novetats actuals pel nostre patrimoni, i ens faran cinc cèntim de quines són quines són les que donen millor rendibilitat, garanties de rescats, ...

GRATUÏT

Més informació i inscripcions en línia:

www.apatgn.org ‡ Serveis al col·legiat ‡ Àrea de Formació

INSCRIVIU-VOS AL WEB

Page 11: 05 enllaç maig 2010

ENLLAÇ Maig 2010 [ 11 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

FORMACIÓ EXTERNA

Com a conseqüència del conveni subscrit entre el Consejo General de la Arquitectura Técnica de España amb el Màster de la Universidad Politécnica de Madrid, cada col·legi disposa d’una mitja beca per a la realitza-ció d’aquests estudis el curs 2010/2011.

Sol·licituds fins el 30 de juny

Informació i sol·licituds: www.mas-

termdi.es

◗ ASSESSORIA DE TREBALL DEL COAATT

OPORTUNITATS LABORALS AL WEB COL·LEGIAL

www.apatgn.org é Despatx AT é Serveis é Assessoria de Treball

Tota la informació sobre: Demandes de particulars i empreses - Borsa de Pèrits Judicials - Test de l’Edifici - Oferta Pública i Oposicions - Licitacions de l’Administració – Subvencions - Altres sortides professionals

Més informació: Assessoria de Treball del COAATT · Tel. 977.212.799 (ext. 3) · [email protected]

◗ CONTROL DE QUALITAT EN EDIFICACIÓMETODOLOGIA PER A LA RECEPCIÓ DE MATERIALS, EQUIPS I SISTEMES

El director d’execució de l’obra és el responsable de verificar la documentació de recepció en obra de pro-ductes, equips i sistemes, d’acord amb el Pla de Control de Qualitat i el director d’obra.

Documentació del producte, equip o sistema.

Consideracions administratives a la documentació de

recepció.

Dades de validesa de la documentació. Verificació del marcatge CE. Declaració CE de conformitat

Certificat CE de conformitat

Productes que no hagin de disposar del marcatge

CE.

Productes nacionals i extracomunitaris. Productes

comunitaris.

Conclusions

Més informació: Gabinet Tècnic del COAATT

Tel. 977.212.799 (ext.3) · [email protected]

www.apatgn.org:

Text complet a l’Àrea Tècnica ‘Actualitat’

◗ AVANTATGES COL·LEGIALSNOU! SOFTWARE PER LA REDACCIÓ DEL PLA DE CONTROL DE QUALITAT

Els dos programes que habitualment s’utilitzen per la redacció de pla de control de qualitat CTE, AparTot i CDEO Qualitat, han tret al mercat noves versions millorades que incorporen les prescripcions de la ins-trucció del formigó estructural, EHE 08, i el codi tècnic de l’edificació.

AparTot va presentar el dia 3 de febrer l’última ver-sió del programa. Aquest conserva l’espai de treball habitual i incorpora nous punts de control de materials i sistemes, i s’adapta a les exigències actuals.

Els col·legiats interessats a adquirir llicències, poden reservar-les al departament d’informàtica. Tel. 977.212.799 (ext.2) c.e. [email protected] PVCol. 198 €+ iva

Altra Software, per la seva banda, canvia el CDO Qualitat per una versió totalment renovada, Altra Quality, una plataforma que incorpora un nou contingut i un nou espai de treball amb més possibilitats i presta-cions. Permet la redacció del pla de control de qualitat, la seva planificació i el seguiment de la qualitat.Altra software presentarà aquest producte al COAATT, el proper 20 de maig.

El COAATT distribuirà aquests dos productes als col·legiats. AparTot s’ofereix a un preu de 198 € + IVA i Altra Quality a un preu encara per determinar però que s’aproximarà als 350 €

Els col·legiats interessats a conèixer aquests

productes, poden provar-los a l’espai informàtic

(planta baixa)

BEQUES PER AL MÀSTER EN DIRECCIÓ D’EMPRESES CONSTRUCTORES I IMMOBILIÀRIES (MDI)

Page 12: 05 enllaç maig 2010

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

ANTALIS: MATERIAL D’OFICINA AMB DESCOMPTE -30%

El proveïdor del Col·legi ANTALIS ofereix als col·legiats un descompte del 30% en material d’oficina de primeres marques per comandes superiors a 30 €.

Més informació i comandes: www.apatgn.org ‡ Serveis al col·legiat ‡ Avantatges

LÍNEA ICO PLAN AVANZA TIC

Para Autónomos y PYMES.Productos electrónicos, informáticos y de telecomunicacionesFinanciación máxima 200.000 €Tipo fijo: 0% - Plazo: 36 meses - Comisión de apertura: 0%Amortización total o parcial sin penalización

LÍNEA ICO- PLAN AVANZA PARA PARTICULARES

Adquisición de ordenadores con capacidad de conexión a InternetHasta el 100% de la inversión incluido el I.V.A., con un máximo de 3.000 € por beneficiario final y año natural.Tipo fijo: 0% - Plazo único a 36 o 60 mesesExento de comisiones

PERSONA DE CONTACTO: JACINTO RODRIGUEZ MAESOTfno. 977-250060 – email: [email protected]

Rambla Nova, 5643004 – TARRAGONA

◗ Servei de llibreria · [email protected]

Guía para la aplicación de la

Norma UNE-EN ISO 9001:2008

en empresas constructoras

Madrid : AENOR, 2010ISBN 978-84-8143-672-3

P.V.P.: 33,6 €P.V. Col.: 28.6 € (+4% IVA)

ISO 9001:2008 comentada

C.A. Cianfrani, J.J. Tsiakals y J.E. West

Madrid: AENOR, 2009

P.V.P.: 30 €P.V. Col.: 25.5 € (+4% IVA)

GESTIÓN DE LA CALIDAD EN LA

ARQUITECTURA TÉCNICA.

La nueva forma de ejercer la profesión

Antonio Garrido Hernández (coord.)

Madrid: Consejo general de la Arquitectura Técnica, 2008ISBN; 978-84-612-4927-5

P.V.P.: 26 €P.V. Col.: 17.5 € (+4% IVA)

Cómo Implantar un Sistema de

Gestión Ambiental Según la

Norma ISO 14001:2004

Javier Granero Castro; Miguel Ferrando Sánchez

Madrid: Fundación Confemetal, 2007. 2ª ed.

P.V.P.: 19 €P.V. Col.: 16.7 € (+4% IVA)