05 enllaç maig 2011

12
ENLLAÇ Sumari Núm. 05 / 2011 maig de 2011 w CORPORACIÓ. Eleccions col·legials [P. 2] w CONSEJO GENERAL DE LA ARQUITECTURA TÉCNICA DE ESPAÑA. Sentència per prevarica- ció. Recurs al títol. [P. 3] w GABINET TÈCNIC. Conveni amb el Departament de Territori i Sostenibilitat sobre la ITE [P. 4] w ASSESSORIA FISCAL. RENTA 2010. Novedades sobre el IRPF. Novedades fiscales. Fiscalidad de los planes de pensiones [P. 5] w FORMACIÓ: Cursos COAATT. Accés al Grau en Enginyeria d’Edificació. Màsters professionals i universitaris [P. 8] w ASSESSORIA DE TREBALL. Borsa de treball de pèrits judicials [P. 11] w SERVEI DE LLIBRERIA. Publicacions del CGATE [P. 11] Rbla. President Francesc Macià, 6 43005 Tarragona Tel. 977 212 799 • Fax. 977 224 152 www.apatgn.org ELECCIONS 2011 ELECCIONS COL·LEGIALS A JUNTA DE GOVERN Seguiment del calendari electoral SOPAR DE GERMANOR I HOMENATGE ALS COL·LEGIATS Divendres 27 de maig CURS D’ACCÉS AL GRAU EN ENGINYERIA D’EDIFICACIÓ: 2011-2012 Acord entre el COAATT i la Universitat Jaume I NOVA CONVOCATÒRIA – INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS PER MANTENIR-SE INFORMATS Pàg.9 CONSEJO GENERAL DE LA ARQUITECTURA TÉCNICA - Informe de l’Assessoria Jurídica del CGATE sobre sentència condemnatòria - Darreres notícies sobre la tramitació dels recursos entorn la denominació de grau ASSESSORIA FISCAL RENDA 2010 Novetats fiscals divendres 27 de maig Sopar de Germanor

description

El Butlletí informatiu ENLLAÇ s'ha consolidat en els darrers anys com a vehicle informatiu d'actualitat professional amb una aposta decidida pels continguts tècnics redactat per cadascun dels departaments col·legials. Paral·lelament, l'Enllaç és també el mitjà de comunicació i informació de la vida col·legial, tant en la seva vessant sociocultural com institucional.

Transcript of 05 enllaç maig 2011

Page 1: 05 enllaç maig 2011

EN

LL

Sumari

Núm. 05 / 2011 maig de 2011

w CORPORACIÓ. Eleccions col·legials [P. 2]

w CONSEJO GENERAL DE LA ARQUITECTURA TÉCNICA DE ESPAÑA. Sentència per prevarica-ció. Recurs al títol. [P. 3]

w GABINET TÈCNIC. Conveni amb el Departament de Territori i Sostenibilitat sobre la ITE [P. 4]

w ASSESSORIA FISCAL. RENTA 2010. Novedades sobre el IRPF. Novedades fiscales. Fiscalidad de los planes de pensiones [P. 5]

w FORMACIÓ: Cursos COAATT. Accés al Grau en Enginyeria d’Edificació. Màsters professionals i universitaris [P. 8]

w ASSESSORIA DE TREBALL. Borsa de treball de pèrits judicials [P. 11]

w SERVEI DE LLIBRERIA. Publicacions del CGATE [P. 11]

Rbla. President Francesc Macià, 643005 Tarragona

Tel. 977 212 799 • Fax. 977 224 152

www.apatgn.org

ELECCIONS 2011

ELECCIONS COL·LEGIALS A JUNTA DE GOVERN

Seguiment del calendari electoral

SOPAR DE GERMANOR I HOMENATGE ALS COL·LEGIATS

Divendres 27 de maig

CURS D’ACCÉS AL GRAU EN ENGINYERIA D’EDIFICACIÓ: 2011-2012

Acord entre el COAATT i la Universitat Jaume I

NOVA CONVOCATÒRIA – INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS PER MANTENIR-SE INFORMATS

Pàg.9

CONSEJO GENERAL DE LA ARQUITECTURA TÉCNICA

- Informe de l’Assessoria Jurídica del CGATE sobre sentència condemnatòria- Darreres notícies sobre la tramitació dels recursos entorn la denominació de grau

ASSESSORIA FISCAL

RENDA 2010

Novetats fiscals

divendres

27 de maig

Sopar de Germanor

Page 2: 05 enllaç maig 2011

[ 2 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

ENLLAÇ Maig 2011

w CORPORACIÓELECCIONS COL·LEGIALS

D’acord amb l’article 54 dels Estatuts del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona, aquest any 2011 se celebraran eleccions a la Junta de Govern del Col·legi. Els membres de la Junta elec-toral van ser designats per sorteig d’entre els col·legiats, i aquesta va quedar constituïda definitivament el passat 26 d’abril.

INSTRUCCIONS DE LA JUNTA ELECTORALDe conformitat amb I’article 59 deis Estatuts col’legials, la Junta Electoral actua amb total independencia i capacitat decisoria en l’àmbit de les seves funcions, confeccionar les paperetes de votació, ordenar i controlar el desenvolupament del procés electoral, intervenir en tota la seva tramitació a partir de la convocatoria acor-dada i publicada per la Junta de Govern fins a la presa de possessió dels càrrecs electes i ésser l’Organ cridat a resoldre sobre totes i cadascuna de les seves fases.

En aquest sentit, aquesta Junta Electoral, en reunió del dia 26 d’abril de 2011, acorda:1. Demanar que el procés electoral es desenvolupi d’acord amb els principis ètics i formals que es mereix la

nostra Institució.2. Les candidatures poden publicar al taulell d’anuncis existent de la sala del col·legiat del Col·legi la pro-

paganda electoral que considerin convenient, mantenint en tot moment una actitud de lIeialtat i respecte envers el Col·legi i els companys de professió. En el seu cas, la Junta Electoral es reserva la decisió de retirar alguna comunicació determinada.

3. Recordar el necessari respecte a I’obligada neutralitat que han de mantenir els treballadors i col·laboradors del COAAT Tarragona, els quals s’han d’abstenir de participar en les accions de propaganda electoral que facin els candidats, durant tot el procés electoral.

4. Recordar que en I’ambit deis actes institucionals o col·legials, els candidats no poden realitzar activitats electorals quan representin o actuin com a col·laboradors del COAAT Tarragona.

5. Les candidatures hauran de sol·licitar a la Junta Electoral per escrit signat a les oficines col·legials o a [email protected] el suport que considerin oportú.

6. S’haura de sotmetre a la Junta Electoral qualsevol iniciativa no descrita en la convocatòria d’eleccions previament a la seva posada en pràctica.

7. D’acord amb la Llei de Protecció de Dades, des del Col·legi no es facilitarà cap lIistat amb dades deis col-legials com tampoc del cens electoral. Si algun col·legiat sol·licités les dades de col·legiats, com a font d’accés pública hi ha la publicació del directori col·legial, i el cens electoral esta publicat a la pagina web col·legial i al cancell.

La Junta ElectoralTarragona, 26 d’abril de 2011

DATES CLAU DEL CALENDARI ELECTORAL:

9 de maig: finalitza el termini per a la presentació de candidatures9 de juny: Jornada electoral

Tota la informació sobre el procés electoral es pot seguir al web col·legialwww.apatgn.org » El Col·legi » COAATT » Eleccions Col·legials 2011

Anuncis a les publicacions del COAATT,l a m i l l o r mane r a d ’ a r r i b a r

a l s p r o f e s s i o na l s d e l s e c t o rC on s u l t e u c ond i c i o n s a l a S e c r e t a r i a d e l C o l · l e g i

Page 3: 05 enllaç maig 2011

ENLLAÇ Maig 2011 [ 3 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

w CONSEJO GENERAL DE LA ARQUITECTURA TÉCNICA DE ESPAÑA

w ACTIVITATS SOCIOCULTURALSDIVENDRES 27 DE MAIG. SOPAR DE GERMANOR I D’HOMENATGE AL COL·LEGIAT

El proper divendres dia 27 de maig de 2011, tindrà lloc el sopar anual de col·legiats, una trobada que reuneix a tot el col·lectiu i on es retrà homenatge a tots aquells qui celebren 25 i 50 anys de professió.

La trobada tindrà lloc en el recent inaugurat espai de la Fira de Reus, situat a la zona del Tecnoparc (Avinguda Bellisens, 40 de Reus), el lloc disposa d’aparcament propi i gratuït per a tots els assistents a l’acte. Coordenades GPS Latitud 41º 08’ 34” Longitud 1º 07’ 45”

Podran assistir els col·legiats residents amb un acompanyant. El preu per persona serà de 30 €

COL·LEGIATS QUE CELEBREN ANIVERSARI PROFESSIONAL50 Anys: F. Xavier Feliu Montaña25 Anys: Miguel Madruga Serrano, Romà Jordi Adam Andreu, Octavi Mayans Riera, Jesús Moreno Martos, Juan María Fernández Cabré, Jesús M. Álvarez Escolano, Rosa M. Claros Salse, Jeroni Ustrell Sort,i Núria Valverde Matillas

Inscripcions: a www.apatgn.orgMés informació: Secretaria del COAATT. Tel. 977.212.799 (ext.1)

SENTÈNCIA PER PREVARICACIÓ URBANÍSTICA

L’Audiència Provincial de Málaga, Secc. 2ª, del dia 16 de juliol de 2010, va confirmar la condemna per prevaricació urbanística a un alcalde imposada pel Jutjat del Penal núm. 5 de Málaga, desestimant el seu recurs d’apel·lació.

Segons els fets declarats provats, l’alcalde va concedir llicència d’obres per la construcció d’un habitatge unifami-liar en sòl no urbanitzable sabent de la seva il·legalitat i obviant l’informe tècnic emès per l’arquitecte tècnic municipal que informava sobre la inexistència de projecte tècnic visat.

EL CGATE PRESENTA RECURS A LES TITULACIONS DELS ENGINYERS TÈCNICS INDUSTRIALS

El CGATE recurre los títulos de los Ingenieros Técnicos Industriales aplicando sus mismos argumentosEl Consejo General de la Arquitectura Técnica de España (CGATE) se ha visto obligado a recurrir, hasta el momento, 31 títulos de Grado que, aparentemente, habilitan para el ejercicio de la profesión de Ingeniero Técnico Industrial, pero que tienen denominaciones completamente distintas.

En ninguno de los títulos localizados en el BOE (todos los que en los dos últimos meses afectaban a la aludida profesión), el nombre del título académico coincide con el de la profesión regulada a la que da acceso, lo cual, atendiendo al criterio sentado recientemente por el Tribunal Supremo a propósito del Grado en Ingeniería de Edificación, da lugar a error o confusión sobre sus efectos profesionales.

El CGATE ha presentado estos recursos para evitar los perjuicios que a los profesionales de la arquitectura técnica podría llegar a causar la confusión que, según parece, crean las denominaciones de dichos títulos, e impug-nará en el futuro todos los títulos académicos que habiliten para el ejercicio de la profesión regulada de “Ingeniero Técnico Industrial” que no respeten tal concreta denominación y, por ello, “creen confusión”.

Page 4: 05 enllaç maig 2011

[ 4 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

ENLLAÇ Maig 2011

ITEw GABINET TÈCNIC

CONVENI DE COL·LABORACIÓ PEL CONTROL TÈCNIC DELS INFORMES D’INSPECCIÓ TÈCNICA DELS EDIFICIS

Así, a los títulos ahora impugnados por el CGATE (entre otros, “Grado en Ingeniería Electrónica Industrial y Automática”, “Grado en Ingeniería Eléctrica”, “Grado en Ingeniería Mecánica” o “Grado en Ingeniería Electrónica Industrial”), fácilmente se les podría aplicar el criterio del Alto Tribunal, pues se podría decir que «vienen a modi-ficar la denominación de» Ingeniero Técnico Industrial y, consiguientemente, «pueden provocar confusionismo en la ciudadanía», pues tales calificativos son «tan genéricos que inducirían a pensar que estos» Ingenieros Técnicos Industriales «tienen en detrimento de otros profesionales una competencia exclusiva en» las genéricas materias a que se refiere la denominación de su título.

US RECORDEM QUE: Des del COAATT es fa el seguiment dels temes que afecten els col·legiats i la professió i n’informa a través dels mitjans disponibles.L’històric de documents sobre aquest tema es troba accessible des del març de 2010 a:www.apatgn.org » El Col·legi » COAATT » Actualitat Col·legialArxiu de comunicats oficials del CGATE, Disponibles des de 2010 per als col·legiats, a:El Col·legi » COAATT » Organització Supracol·legial » Consejo

El passat 11 d’abril, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i els Col·legis d’aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers d’edificació de Catalunya, van signat un conveni de col-laboració per la supervisió dels informes d’inspecció tècnica d’edificis, ITE. L’objecte d’aquest conveni és establir la delegació de funcions relatives al control, la supervisió i la comprovació documental i tècnica dels informes d’inspecció tècnica, realitzats per aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers d’edificació.

Concretament i com en el cas de l’antic informe TEDI, abans de remetre’l a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, el col·legi revisarà que documentalment i tècnicament el contingut és correcte.

En virtut d’aquest acord:El COAATT comprovarà documentalment i tècnica-

ment els informes relatius a la ITE abans de remetre’ls a l’Administració, i emetrà, en cas favorable, el certificat d’idoneïtat.El certificat d’idoneïtat conté els punts següents:• Identificacióde l’autor/adel treballprofessional i la

seva habilitació professional.• Acreditacióqueladocumentaciópresentadaéscom-

pletais’adequaformalmentalDecret187/2010• Acreditaciósobrelacorrecciódeltreballprofessional

i de la integritat formal de contingut de l’informe.Paràmetres de revisió respecte de la documentació:Que per la redacció de l’informe, els annexes o

comunicacions oportunes, s’han utilitzat els models emesos per l’Administració.

Que l’informe incorpora les dades relatives a l’em-plaçament de l’edifici, l’any de construcció, la referència cadastral, les dades del sol·licitant del certificat d’apti-tud, i lesdadesdel tècnic/aqueredacta l’informeambdata de la inspecció.• Incorporafotografiadel’edifici.• Es descriu l’edifici amb un croquis o esquema on

s’indiquen façanes, mitgeres i patis.• Descripciódelsistemaenvolupantisubsistemes.

• Descripciódelsistemaestructural.• Descripciódelsistemad’instal·lacions.• Descripció,localitzacióiqualificaciódelesdeficiènci-

es detectades.• Qualificaciódel’estatgeneraldel’edifici.• Signaturadeltècnic/aqueemetl’informe.Paràmetres de revisió tècnics:• Escomprovaràquel’informedel’edificis’haelaborat

per personal professional i habilitat:• Escomprovarà la integritatdelcontingutde l’infor-

me en relació a l’article 8 del DecretEl COAATT ofereix la possibilitat de remetre a

l’Agència de l’Habitatge de Catalunya l’informe tècnic, el certificat d’idoneïtat i la sol·licitud del certificat d’aptitud, per a l’emissió si s’escau, del certificat d’aptitud

En el cas que es detectin deficiències no esmenables o no esmenades, s’emetrà un certificat d’idoneïtat des-favorable.

El COAATT, en qualsevol cas, informarà i realitzarà els aclariments necessaris per tal que es puguin esme-nar les deficiències detectades o millorar-ne la qualitat de l’informe

Si voleu que el col·legi faci l’entrega de la docu-mentació per vosaltres, haureu de presentar el full de sol·licitud del Certificat d’Aptitud signat. Si amb la docu-mentació no s’entrega la sol·licitud signada, el COAATT, entendrà que NO voleu que fem el tràmit de presentació per vosaltres.

Recordeu que els diferents models d’informe, anne-xes o comunicacions, es poden descarregar del lloc web del COAATT, www.apatgn.com, dins l’espai Serveis al Col·legiat » Àrea Tècnica » Recursos Documentals » Inspecció Tècnica d’Edificis

També al lloc web de la Generalitat de Catalunya www.gencat.cat, dins l’espai Inici > Àmbits d’actuació > Inspecció tècnica dels edificis (ITE)

Més informació: Gabinet Tècnic del COAATT: Tel. 977 212 799 (ext.3) · [email protected]

Page 5: 05 enllaç maig 2011

ENLLAÇ Maig 2011 [ 5 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

w ASSESSORIA FISCALNOVEDADES SOBRE EL IRPF

Rendimientos del trabajo: Se eleva el límite de extensión de las presta-ciones por desempleo cobradas en la modalidad de pago único. Pasa de 12.020 € a 15.500 €.

Reducción por obtención de rendimientos del trabajo y de actividades económicas: Se mantienen los mismos importes que en el 2009.

Reducción del rendimiento neto de actividades económicas: Este rendimiento tendrá una reducción del 20% para los contribuyentes que ejerzan actividades económicas y su importe cifra neta de negocios sea inferior a 5 millones de euros y una plantilla inferior a 25 empleados y hayan mantenido o creado empleo. (Aplicable en Renta 2009). En el IS para las PYMES, se reduce temporalmente el tipo de gravamen en 5 pun-tos (tipo del 25% al 20%).

Tipos de Gravamen para la Base liquidable del ahorro: Pasan a ser del 19% hasta los 6.000 € y del 21 % en adelante.

Deducción por obtención de rendimientos del trabajo o actividades económicas: Es decir los famosos 400 €, para el 2010 se aplican para las rentas con una base imponible inferior a 8.000 euros y tiene carácter pro-

gresivo para las comprendidas entre esa cantidad y 12.000 euros, con el objetivo de garantizar la equidad fiscal.Obligación de declarar: Se rebaja el límite de 11.200 a 10.200 €, este límite es el que afecta mayoritariamente a

aquellos que hayan trabajado en más de una empresa o recibido rentas de más de un pagador.Pagos a cuenta: Suben las retenciones pasando del 18% al 19%, en los siguientes casos: Rendimientos

capital mobiliario, en este apartado están los intereses bancarios por cuentas ahorro, depósitos, las Ganancias Patrimoniales sometidas a retención, Premios por participación en juegos, concursos o rifas, Alquiler de inmuebles urbanos, por ejemplo los locales.

La disposición adicional vigésimo novena de la Ley del IRPF introducida, con efectos desde el 14 de abril de 2010,porelRealDecreto-ley6/2010,de9deabril,demedidasparaelimpulsodelarecuperacióneconómicayelempleo, incorpora una nueva deducción, de carácter temporal, por la realización de obras de mejora en la vivienda habitual con arreglo a los siguientes requisitos y condiciones:

La deducción únicamente resultará aplicable por obras satisfechas y ejecutadas, desde el 14 de abril de 2010 hasta el 31 de diciembre de 2012, en la vivienda habitual o en el edificio en la que ésta se encuentre.

Las obras realizadas que permiten beneficiarse de la deducción deben tener por objeto:La mejora de la eficiencia energética, la higiene, salud y protección del medio ambiente, la utilización de ener-

gías renovables, la seguridad y estanqueidad de los edificios, en particular, tienen tal consideración la sustitución de instalaciones de electricidad, agua, gas u otros suministros, así como las que favorezcan la accesibilidad al edificio oalasviviendas,enlostérminosprevistosenelRealDecreto2066/2008,de12dediciembre,porelqueseregulael Plan Estatal de Vivienda y Rehabilitación 2009-2012.

Dan derecho a la deducción, entre otras, la instalación de paneles solares, de mecanismos que favorezcan el ahorro del agua, la instalación de ascensores o su adaptación a las necesidades de personas con discapacidad, así como la instalación o mejora de las rampas de acceso a los edificios y las obras de adaptación de las viviendas a las necesidades de personas con discapacidad o mayores de 65 años.

Las obras de instalación de infraestructuras de telecomunicación que permitan el acceso a Internet y a servicios de televisión digital en la vivienda habitual del contribuyente.

Importante: no darán derecho a practicar esta deducción las obras que se realicen en plazas de garaje, jardines, parques, piscinas e instalaciones deportivas y otros elementos análogos.Únicamente podrán aplicar la presente deducción los contribuyentes cuya base imponible sea inferior a 53.007,20 euros anuales.La base de esta deducción estará constituida por las cantidades satisfechas desde el 14 de abril de 2010 hasta el 31 de diciembre de 2010, mediante tarjeta de crédito o débito, transferencia bancaria, cheque nominativo o ingreso en cuentas en entidades de crédito, a las personas o entidades que realicen tales obras.En ningún caso, darán derecho a practicar esta deducción las cantidades satisfechas mediante entregas de dinero de curso legal.La base máxima anual por declaración de esta deducción será de:a) Cuando la base imponible del contribuyente sea igual o inferior a 33.007,20 euros anuales: 4.000 euros anualesb) Cuando la base imponible esté comprendida entre 33.007,20 y 53.007,20 euros anuales: 4.000 euros menos el

resultado de multiplicar por 0,2 la diferencia entre la base imponible y 33.007,20 euros anuales.La base acumulada de la deducción correspondiente a los períodos impositivos en que ésta sea de aplicación (a par-

tir del 14 de abril de 2010 hasta el 31 de diciembre de 2012) no podrá exceder de 12.000 euros por vivienda habitual.Cuando concurran varios propietarios con derecho a practicar la deducción respecto de una misma vivienda,

el citado límite de 12.000 euros se distribuirá entre los copropietarios en función de su respectivo porcentaje de propiedad en el inmueble.

Page 6: 05 enllaç maig 2011

[ 6 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

ENLLAÇ Maig 2011

NOVEDADES FISCALES

En relación con las novedades fiscales en el IRPF para este 2011, cabe destacar la supresión de la deducción por vivienda habitual para aquellas personas que cuentan con ingresos por más de 24.000 € anuales así como una subida del tipo máximo de IRPF en las rentas altas. Serán muchos los que deban de hacer su máximo esfuerzo para ahorrar y poder afrontar los pagos.

Novedades en el IRPF. Se establece en cuanto a los tramos, la modificación de la escala de gravamen del impuesto, además de incluirse dos nuevos tramos, a la vez que se eleva el tipo marginal general al 45%, que se aplica a rentas de más de 175.000,20 €.

Nacimiento: Desde el 1 de enero de 2011 y con una vigencia no determinada se elimina la deducción en cuota diferencial de los 2.500 euros anuales respecto a la deducción por nacimiento o adopción, es decir el “Cheque Bebé”.

Rendimientos. El importe de los rendimientos íntegros del trabajo por percepción notoriamente irregular o de generación superior a dos años que se pueden reducir en un 40%, quedará limitado a 300.000 € anuales.

Deducción en vivienda, una de las novedades más difundidas en los medios, es que quedará eliminada la deduc-ción por inversión en vivienda habitual para contribuyentes de base imponible anual, sea ésta similar o por sobre los 24.107,20 €. con un máximo anual de 9.040 euros para aquellos con una base imponible de 17.707,20 euros o inferior, quedando así limitada la base de la deducción según la base imponible de cada contribuyente.

Además se fijó un régimen transitorio para viviendas que hayan sido adquiridas previamente al 31 de diciembre de 2010, que mantiene el régimen de deducciones anterior.

Siguiendo con el tema de la vivienda, respecto del Arrendamiento, se revisará el tratamiento fiscal del arrenda-miento de bienes inmuebles dirigidos a vivienda, para los que la reducción aplicable al rendimiento neto del capital inmobiliario que sea obtenido pasará del 50% al 60%. Para poder aplicar la reducción del 100% del rendimiento neto del capital inmobiliario se reduce la edad del arrendatario bajando de los 35 a 30 años. Además de un régi-men transitorio contemplando la ampliación de la edad del arrendatario hasta cumplir los 35 años, para contratos previos al 1 de enero de 2011.

Impuesto Sobre Sociedades: Ya en 2010 se habían reducido los diferentes porcentajes que se aplican a las deducciones por formación profesional, por actividades de exportación, inversiones medioambientales y demás, ahora en 2011 directamente desaparecen.

Amortización:elRealDecreto-ley13/2010,permitelamodificacióndelaD.A.undécimadelTRLIS,loqueposi-bilita la libertad de amortización no debiendo cumplir con el mantenimiento de empleo, en ciertas inversiones realizadas desde el 1 de enero de 2011 y teniendo como límite 2015.

En lo referido al sector de las Pymes, desde el ejercicio 2011, se estipula que la cifra de negocios del ejercicio anterior por el que se puede aplicar el régimen fiscal especial de pymes pasará de 8 a 10 millones de euros.

Además de que en ciertos supuestos, aquellas sociedades que dejaran de ser pymes, podrán continuar con la aplicación de dicho régimen por los siguientes tres periodos impositivos.

Por otro lado se eleva de 120.202,41 € a 300.000 € el importe del primer tramo para que tributen al tipo reducido. Por el lado de las microempresas —estas son sociedades cuyas cifra de negocios está por debajo de los 5 millones de euros, y que cuente con una plantilla de menos de 25 empleados y mantengan el empleo- tributarán el 20% para la base comprendida entre 0 y 300.000, y del 25% para el resto.

Impuesto Sobre el Valor Añadido (IVA): También se ajusta el Reglamento del IVA ante los cambios del Real Decreto-Ley6/2010,respectoalamodificacióndelabase imponible del IVA en créditos total o que sean parcial-mente incobrables.

Asimismo, se pospone hasta el año 2012 la entrada en vigor de la obligación de presentar electrónicamente la información de los libros de registro (Modelo 340), para todos los sujetos pasivos que no estén inscritos en el Registro de Devolución Mensual del I.V.A. o del I.G.I.C. Otras novedades a destacar:

Operaciones vinculadas: respecto a éstas se reducen los supuestos en los que se tiene la obligación de docu-mentar las operaciones vinculadas, habiendo a partir de ahora una serie de novedades en excepciones.

En lo referido a las Notificaciones, queda establecido a partir de 1 de enero de 2011, el carácter de obligación que las empresas reciban a través de medios electrónicos las notificaciones y comunicaciones de la Agencia Estatal de la Administración Tributaria.

Innovación tecnológica. A través del proyecto de Ley de Economía Sostenible se elevará hasta el 12% las deducciones por actividades de innovación tecnológica. Bajo ciertas circunstancias volverá a regir la deducción por inversiones medioambientales, en una deducción del 8%.

ITPAJD, Se añade una exención en el impuesto para operaciones societarias, tales como la capitalización, crea-ción y mantenimiento de sociedades.

Se elimina la obligatoriedad de las cuotas de la Cámara de Comercio. Se suprime la obligación de tener que realizar la publicidad de actos societarios en la prensa escrita. De esta

manera desaparece la obligación de utilizar este medio para publicitar las constituciones, reducciones de capital, convocatorias de juntas de accionistas, disoluciones de empresas, etc

Se crea un mecanismo de creación rápida de empresas que debería permitir tener una sociedad operativa en un máximo de cinco días con un coste variable entre los 100 y los 250 euros.

Page 7: 05 enllaç maig 2011

ENLLAÇ Maig 2011 [ 7 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

FISCALIDAD DE LOS PLANES DE PENSIONES

Los Planes de Pensiones son una de las fórmulas más habituales para pagar menos impuestos declaración de la renta. La fiscalidad de los planes de pensiones es una de sus ventajas que encaja dentro de la política del Gobierno de incentivar el ahorro a largo plazo como complemento a la pensión que ofrece la Seguridad Social o Mútuas.

Además de una ayuda para cuando llegue el momento de la jubilación, la fiscalidad de los planes de pensiones los convierte en un elemento a tener en cuenta a la hora de hacer nuestra planificación fiscal. Su principal ventaja es que las aportaciones están sujetas a desgravaciones. Es decir, es posible deducir las aportaciones de la base imponibledeladeclaracióndelarenta,siempredentrodeloslímitesmarcadosporlaLey35/2006.

Aportaciones a Planes de PensionesEstos límites se establecen en función de la edad del contribuyente y se incrementan conforme se acerca la fecha de la jubilación.• Laspersonasmenoresde50añospodrándeducirselamenordelassiguientescantidades:10.000euros(aporta-

ción máxima que pueden realizar) o el 30% de sus ingresos, entendido estos la suma de sus rendimientos netos del trabajo y de actividades económicas.

• Laspersonasmayoresde50años,queenteoríadebenaumentarsusaportacionesconformeseacercalaedadde jubilación, podrán deducirse la menor de las siguientes cantidades: 12.500 euros o el 50% de sus ingresos.

• Laspersonascondiscapacidadpuedenelevarlasdeduccioneshastaunmáximode24.500eurosyseguirdis-frutando de ventajas fiscales.

También son deducibles las aportaciones realizadas al plan de pensiones del cónyuge, siempre que este no obtenga rentas o que sus ingresos no superen los 8.000 euros anuales. En este caso el límite para reducir de la base imponible está cifrado en 2.000 euros.

Así mismo, las aportaciones a planes de pensiones de personas discapacitados, entendidas estas como minusvalías superiores al 65%, están sujetas a deducciones, aunque la ley establece una serie de límites. De esta forma, las aportaciones anuales realizadas por familiares no podrán superar los 10.000 euros y en ningún caso serán mayores en su conjunto que los citados 24.250 euros.

Reembolso de Planes de PensionesLa fiscalidad de los planes de pensiones se divide en dos partes. La primera, referida a las mencionadas aporta-ciones, y la segunda, que trata el reembolso, el momento de recibir la prestación. Y es que esta herramienta está pensada para diferir el pago hasta el momento de la jubilación y esto tiene ciertas implicaciones fiscales.

Las prestaciones de los planes de pensiones se consideran rendimientos del trabajo a efectos de IRPF, incluso en caso de defunción, los beneficiarios no tributan en el Impuesto sobre Sucesiones y Donaciones, sino que el importe que reciben está sujeto al IRPF en concepto de rendimientos del trabajo y se pueden recuperar en tres formas distintas:• Enformadecapital,esdecir,enunúnicopagoqueincluyelasaportacionesmáslosrendimientos.• Enformaderenta,queeslamáscomúnysuponerecibirlascantidadesaportadasenvariospagosregulares.• Enformamixta,conunaparteencapitalylaotraenformaderenta.

Hasta la reforma fiscal de 2007 existían importantes diferencias en función de cómo se recuperase el plan y como fuese el reembolso. Sin embargo, ahora mismo todas tienen el mismo tratamiento, aunque se mantiene las ventajas para las cantidades aportadas con anterioridad a la reforma. En este sentido, las prestaciones en forma de capital están sujetas a una reducción del 40% a la parte de prestaciones ligadas a las aportaciones hechas antes de 2007 si han transcurrido más de dos años desde la misma. En este caso la prestación se considera un rendimiento del trabajo.

En este caso, y a efectos de determinar la base de retención, las entidades que gestionen los planes de pensio-nes deben separar contablemente las aportaciones realizadas así como la rentabilidad correspondiente que pueda acogerse a este régimen transitorio, del resto de aportaciones y su rentabilidad

La normativa fiscal no impone ninguna restricción respecto al ejercicio en que deba aplicarse la reducción del 40%, por lo que ésta no tiene que aplicarse necesariamente a la primera prestación recibida (DGT 11-5-00). El sujeto podrá elegir el ejercicio en el que aplique la reducción a la prestación percibida en forma de capital (DGT 12-12-03; CV 10-5-05).

Porras & Garcia assessors Assessors del Col·legi, als que podeu realitzar consultes per correu [email protected] o

demanar cita prèvia, així com realitzar-vos les vostres gestions o declaracions amb el preu més competitius i millor servei per ser coneixedors de la fiscalitat del sector.

Més informació: Assessoria del COAATT Tel. 977.212.799 (ext.1) · [email protected]

Page 8: 05 enllaç maig 2011

[ 8 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

ENLLAÇ Maig 2011

FORM

ACI

Ó IN

STRU

MEN

TAL

EINES CLAU PEL NOU VISAT DIGITAL · VISAT DIGITAL DEL COAATT

Dates: 17 de maig de 2011Horari: de 16:00h a 19:00hLloc: Sala Informàtica COAATT

Preu col·legiat: 30 €Preu no col·legiat: 50 €

EINES CLAU PEL NOU VISAT DIGITAL: En aquest curs es presentaran les eines imprescindibles per poder realitzar el visat digital. La generació i tractament de documents PDF: ¿perquè cal enviar els documents en PDF? ¿Com es generen? ¿Quant ocupen i com es poden comprimir? La signatura digital: Quines garanties de privacitat té, com aconseguir-la i com introduir-la en el nostres docu-ments. IDE-CAT i DNI electrònic. Primera presentació del visat digital. Ponent: Jaume Cabré

VISAT DIGITAL DEL COAATT: Presentar l’oficina virtual: el despatx AT i el visat digital. Un espai dedicat a la gestió de docu-mentació econòmica i dels treballs professionals, i que a la vegada permet el visat digital dels treballs professionals.

PROGRAMA: El despatx AT 1. ¿Què és el despatx AT? 2. Qui hi pot accedir? 3. Quines opcions m’ofereix? 4. Presentació i explicació de les eines. El visat digital 1- Qui pot visar digitalment? 2- Definició de les eines imprescindibles per al visat digital. 3- Com fer-ho. Introducció de documentació i impresos. 4- Revisió i validació del visat. 5. Precs i preguntes

w FORMACIÓ

FORM

ACI

Ó C

ON

TIN

UA

DA

ESTINTOLAMENTS EN OBRES DE REHABILITACIÓ (APEOS)

Dates: 18 i 25 de maig de 2011 Horari: de 16:00h a 19:00h Lloc: Sala Actes COAATT

Preu col·legiat: 69,30 € (30% subvenció incl.)Preu no col·legiat: 99 €

Davant de la situació actual, on la majoria d’actuacions que es realitzen són obres de rehabilitació, posem al vostre abast un recurs útil, del qual en pugueu fer ús en els projectes que redacteu. Els estintolaments, i les mesures de seguretat que cal aplicar, són elements imprescindibles per aquest tipus d’intervenions.Ponent: Sr. Enric Heredia Campmany-Gaudet – Arquitecte Tècnic, Gerent d’Altra Software i Consultor d’EstructuresPrograma: JORNADA I: Apropament a l’edifici: Inspecció tècnica, aixecament de plànols, reconeixement de sistemes constructius i materials, etc. Descens de càrregues: Sistemes isostàtics, hiperestàtics, reduccions de sobrecàrregues, etc. Tipològica d’estin-tolaments: Sota coberta, sostres intermedis, plantes baixes, diferents sistemes, recolzaments, etc. JORNADA 2: Càlcul: Jàsseres, passadors, recolzaments, parets, fitacions, etc. Criteris d’execució: Exposició de casos reals, recomanacions, repàs pràctic dels Blocs anteriors,etc.

ITE - CRITERIS DE DIAGNOSI I REDACCIÓ D’INFORMES

Dates: 1 i 8 de juny de 2011 Horari: de 16:00h a 19:00hLloc: Sala Actes COAATT

Preu col·legiat: 69,30 € (30% subvenció inclosa)Preu no col·legiat: 99 €

Conèixer els aspectes relacionats amb la ITE en general, i amb la ITE de Catalunya en particular. Adquirir els coneixements i criteris de raonament per intervenir en la prediagnosi, diagnosi i el tractament terapèutic d’edificis existents, en les fases d’inspecció, elaboració de dictàmens i direcció de tractaments.Ponents: Gemma Muñoz Soria - Arquitecta i Arquitecta Tècnica - Professora d’estructures de la upc Programa: 1. Introducció 2. Inspeccions ITE. Concepte i característiques generals 3. Criteris generals de diagnosi i terapèutica d’edificis existents 4. Criteris generals per dur a terme la inspecció5. L’envoltant: façanes, cobertes, mitgeres i patis. Diagnosi i terapèutica.

Alteracions constructives inadequades, danys generats per agents externs o interns, deteriorament temporal dels materials. Actuacions preventives

6. Estructures: acer, formigó, fàbrica, pedra, fusta i mixtes. Diagnosi i terapèutica.Alteracions constructives i estructurals inadequades, danys generats per agents externs o interns, deteriorament tem-

poral dels materials. Actuacions preventives7. Desenvolupament pràctic de casos reals: Redacció d’informe.

Page 9: 05 enllaç maig 2011

ENLLAÇ Maig 2011 [ 9 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

FORM

ACI

Ó IN

STRU

MEN

TAL

COM NAVERGAR PER LA Meta Base?

Dates: 31 de maig de 2011Horari: de 17:00h a 19:00hLloc: Sala Actes COAATT

Col·legiats:

Preu no col·legiat: 20 €

Aquesta jornada pretén facilitar la navegació a la metaBase, un dels recursos més complerts i utilitzats per a l’elaboració de pressupostos, tant en l’àmbit privat com públic. Un conjunt de bases de dades amb informació de productes de la construcció que ofereix informació de preus, plecs de condicions, característiques tècniques, empreses, certificacions, imatges de productes i dades mediambientals.Ponents: Xavier Casademont, Arquitecte i Cap de l’Unitat del Banc Bedec. Programa: Descobriu totes les prestacions que us ofereix:

- Pressupostos: preus per província i per comunitats, amb productes genèrics i comercials- Plecs de condicions tècniques amb la normativa vigent- Dades mediambientals de residus i cost energètic: - Característiques tècniques de productes, equips i sistemes- Productes afectats pel marcatge CE

FORM

ACI

Ó E

MPR

ESA

REPARACIÓ I REFORÇ D’ESTRUCTURES DE FORMIGÓ

Dates: 9 de juny de 2011Horari: de 17:00h a 19:00hLloc: Sala Actes COAATT

Preu col·legiat:

L’empresa SIKA col·laboradora del COAATT ofereix aquesta formació.Ponents: JAVIER DÍEZ DE GÜEMES - Enginyer Tècnic d’Obres Públicas. - Divisió d’Obres i Departament Tècnic de SIKA – Formador.Programa: REPARACIÓ D’EDIFICIS: - Causes de degradació d’edificis. - Introducció a la normativa actual UNE EN 1504 i marcatge CE. ·Reparació estructural ·Reparació del formigó ·Reforç de l’estructura ·Reparació No estructural Revestiments de protecció REFORÇ D’EDIFICIS: - Causes per les quals és necessari reforçar.- Normativa vigent. - Sistemes de reforç estructural · Enganxat de xapes · Recreixements · Reforç amb materials compostos.

Més informació i inscripcions en línia:www.apatgn.org -> Serveis al col·legiat -> Àrea de Formació

w FORMACIÓ REGLADAADAPTACIÓ AL GRAU D’ENGINYERIA D’EDIFICACIÓ. Universitat Jaume I

Novament es presenta la informació per a cursar el CURS D’ADAPTACIÓ AL GRAU D’ENGINYERIA D’EDIFICACIÓ, per la Universitat Jaume I de Castelló en acord amb el COAATT.

Aquesta tercera edició del curs és possible que sigui la darrera que es faci en aquestes con-dicions.

Podeu descarregar-vos el fitxer amb la informació proporcionada per la UJI des de l’àrea de formació del web col·legial.Les condicions de la inscripció i docència, seran les que determini la Universitat. Les dates del curs són orientatives. A fi de dimensionar el grups, deixem oberta la inscripció, que podeu fer a través del web col·legial o telefònicament, trucant al 977 21 27 99 ext.6. Inscriure’s en aquesta web, només suposa apuntar-se a un llistat d’interesats per a rebre la informació necessària per realitzar la preinscripció o altres informacions addicionals. En cap cas garanteix la reserva de plaça per a la realització del curs.

Més informació:www.apatgn.org -> Serveis al col·legiat -> Àrea de Formació

Tel. 977.212.799 (ext.6) · a/e [email protected]

Page 10: 05 enllaç maig 2011

[ 10 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

ENLLAÇ Maig 2011

MÀSTERS UNIVERSITARIS I MÀSTERS PROFESSIONALS: En els darrers temps hem estat rebent moltes ofertes de màsters realitzats per diverses universitats, o entitats privades.Els estudis de màster tenen com a objectiu la formació avançada, especialitzada o multidisciplinar, dirigida a una especialització acadèmica o professional o be la iniciació a activitats d’investigació.Aquesta formació, de vegades vinculada a una universitat, pot tenir caràcter oficial o no.

A l’hora de triar un curs d’aquestes característiques, hem de tenir ben clar quin és el nostre objectiu: D’una banda, el màster universitari és una formació de caràcter oficial, regulada pel Departament d’Ensenyament i que ens permet, continuar amb la formació oficial, corresponent a un doctorat.Són cursos entre 60 i 120 crèdits ECTS, que equivalen a 1 o 2 anys de formació a dedicació complerta, i els seu cost ve regulat també pels que determina Ensenyament en els cas de realitzar-lo en una universitat pública o el que determini la pròpia universitat en el cas de tractar-se d’una privadXa.

* Im

atg

e o

bti

ng

ud

a d

e la

web

de

la G

ener

alit

at

La Generalitat de Catalunya a la seva web del Departament d’Ensenyament té publicats tots els màsters oficials que ofereixen les diferents universitats públiques catalanes.

http://www.gencat.cat/diue/ambits/ur/universitats/estudis_uni/masters/D’altra banda, trobem una àmplia oferta de màsters professionals. Es tracta de formació no reglada, però

sovint amb un alt grau de prestigi professional i avalat per moltes empreses i entitats. Aquesta formació la pot impartir tant una universitat com una fundació o escola privada. Els seu contingut didàctic depèn de l’entitat que la imparteix. Sovint alguns d’aquests màster són avalats per grans empreses entitats de molt prestigi, i l’obtenció d’aquest títol pot determinar les ofertes laborals a les que es pot optar.

Solen tenir una durada entre un i tres anys acadèmics, i els preus, depenen del tipus de formació, la durada i l’empresa que les imparteix. Si més no, cal tenir en compte a l’hora de realitzar-los que al no tractar-se de formació reglada, no ens permetrà obtenir titulacions oficials ni convalidar la formació en cap universitat.

NOU NÚMERO DE LA REVISTA TAG · 2n trimestre de 2011 - Any XVI - Núm.61

JORNADA ITE: Entrevista amb Carles Sala, secretari d’Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat de Catalunya. Resum de la jornadaGABINET TÈCNIC: Dades de síntesi, 1er trimestre 2011ELS NOSTRES COL·LEGIATS: Jaume Plana i Elias, més de quaranta anys de professió. Llibre de Josep M. SanetURBANISME: El Parc de la Torre d’en Dolça, a Vila-seca (1). Josep Mª RofesACTIVITAT COL·LEGIAL: Temple expiatori de la Sagrada Família: Informe d’obres (Gener de 2011). Jordi Bonet i Armengol. Visita al Temple de la Sagrada Família. Visita al Centre 112, a Reus.ESPAI AL TEMPS: Arrogante Mayagüezana (goleta negrera, 1834). Josep Mª Sanet

ASSESSORIA JURÍDICA: Necessitat d’adaptació a les noves circumstàncies. F. Xavier Escudé NollaPUBLICACIONS: Llibres sobre la construcció clàssica i del gòtic. Antoni BladéPATRIMONI: Arquitectura modernista (12). Josep M. Buqueras

ARXIU DIGITAL DE LA REVISTA TAGInaugurat el 2008 en motiu del quinzè aniversari de la revista, conté la col·lecció completa dels exemplars

publicats des del número 1, aparegut el 1993

http://www.apatgn.org >> El Col·legi >> Publicacions

Page 11: 05 enllaç maig 2011

ENLLAÇ Maig 2011 [ 11 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

NOVETATS: BORSA DE TREBALL DE PÈRITS JUDICIALS: Per tal de millorar la informació que el COAATT ofereix sobre pèrits judicials a empreses, particulars i altres agents del sector, s’amplia l’espai d’assessoria de treball del web.

Dins l’apartat dedicat als PÈRITS I TAXADORS s’han incorporat dues noves opcions: pèrits de part i pèrits en valoracions immobiliàries. La inscripció es pot realitzar mitjançant el full d’inscripció disponible i el període no es tancarà per tal d’actualitzar les dades de manera continuada.

L’apartat de PÈRITS JUDICIALS I D’OFICI amb el qual es confeccionen les llistes que el COAATT entre-ga anualment al Departament de Justícia de Catalunya en aplicació de la Llei d’Enjudiciament Civil, art. 341, restarà obert, com fins ara, solsamènt durant el perío-de d’inscripció.

L’objectiu d’incorporar aquestes dues noves opcions és disposar de la informació necessària per millorar la difusió que el col·legi realitza entre particulars, empre-ses i altres agents, sobre els aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers d’edificació que realitzen aquest tipus d’intervenció professional. La informació reco-

llida estarà a disposició d’empreses, particulars i els Col·legis d’Advocats i de Procuradors que el sol·licitin i també és distribuirà mitjançant díptics informatius.

També s’han incorporat dos nous espais dins l’assessoria de treball de web www.apatgn.org , en aquest cas exclusivament informatius, TREBALLAR A L’ESTRANGER i ALTRES SORTIDES: DOCÈNCIA

Tots dos apartats recullen llocs web on trobar informació, assessorament o eines per a la recerca de feina. Altres opcions es refereix a la docència i EURES, TED i EPSO, aglutinen informació sobre l’oferta priva-da, l’oferta pública d’ocupació i la licitació pública.

Finalment, a l’espai d’Assessoria de Treball desa-pareix la borsa de treball dedicada a la ITE. En aquest cas i per poder assistir qualsevol demanda de l’Admi-nistració, particulars o empreses, en aquest sentit, el COAATT farà servir les llistes generals de la borsa de treball de tècnics.

Recordeu que dins l’espai d’assessoria de treball hi ha tota la informació i documentació completa i actualitzada pel Centre de documentació sobre les CONVOCATÒRIES DE LICITACIONS, OPOSICIONS I SUBVENCIONS.

w PUBLICACIONS DEL CONSEJO GENERAL DE LA ARQUITECTURA TÉCNICA DE ESPAÑA

PUESTA EN OBRA DEL HORMIGÓNEduardo Montero Fernández de Bobadilla. 2006750 p. ; 30 cm

P.V.P.: 60 €P.V. Col.: 40,6 € (+4% IVA

GESTIÓN DE LA CALIDAD EN LAARQUITECTURA TÉCNICA. La nueva forma de ejercer la profesiónAntonio Garrido Hernández

P.V.P.: 26 € + 4% IVAP.V. Col.: 17,5 € + 4% IVA

COLECCIÓN CTE-DAV : Aplicación del CTE a edificios de uso residencial viviendaColección realizada por el Consejo Superior de los Colegios de Arquitectos, con la colaboración del Consejo General de los Colegios de Aparejadores y Arquitectos Técnicos, que trata de facilitarla aplicación del CTE a edificios de vivienda.

P.V. Col. (Colección completa): 32,5 € (+4% IVA)

TÍTULOS DISPONIBLESCTE-HE: ahorro de energía. Aplicación a edificios de uso residencial vivienda-DAVCTE-HS: salubridad : aplicación a edificios de uso residencial vivienda-DAVCTE-SE-C: seguridad estructural : cimientosCTE-SE-F: Seguridad estructural. Fábricas : aplicación a edificios de uso residencial vivienda-DAVCTE-SE-M: Seguridad estructural. Madera : aplicación a edificios de uso residencial vivienda-DAVCTE-SE: seguridad estructural, acciones en la edificaciónCTE-SE-A: seguridad estructural, acero : aplicación a edificios de uso residencial vivienda-DAVCTE-SI: seguridad en caso de incendioCTE-SU: seguridad de utilización

OPORTUNITATS LABORALS AL WEB COL·LEGIAL - www.apatgn.org g Assessoria de Treball

Tota la informació sobre: Demandes de particulars i empreses - Borsa de Pèrits Judicials – Inspecció Tècnica d’Edificis - Oferta Pública i Oposicions - Licitacions de l’Administració –

Subvencions - Altres sortides professionals

Més informació: Assessoria de Treball del COAATT · Tel. 977.212.799 (ext. 3) · [email protected]

w ASSESSORIA DE TREBALL DEL COAATT

Page 12: 05 enllaç maig 2011

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA