ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA...

33
Pàgina 1 de 9 Provença, 204-208 08036 Barcelona Tel. 93 567 28 00 Fax 93 567 27 80 NIF Q 0801031 F www.gencat.net/aca ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA D’ABASTAMENT TER- LLOBREGAT President: Sr. Jordi Agustí i Vergés Vicepresident: Sr. Josep Maria Tost Borràs VOCALS: Representant del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda Sr. Josep-Lluís García Ramírez Representant del Departament de Salut Sr. Joan Puigdollers i Fargas Representant del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge Sra. Àngels Canals i Vila Representant del Departament d’Empresa i Coneixement Sr. Alfons Cabezas Peña Representant de la Federació de Municipis de Catalunya Sr. Xavier Paz Penche Representant de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques: Sr. Josep Triadó i Bergés Representant de l’Àrea Metropolitana de Barcelona: Sr. Joan Pinyol Ribas Gerent de l’Agència Catalana de l’Aigua Sr. Lluis Ridao Martin (assistent sense vot) Secretari: Sr. Pablo Herráez Vilas A la seu de l’Agència Catalana de l’Aigua al carrer Provença 204-208, es reuneix el Consell de la Xarxa d’Abastament Ter-Llobregat número 13, a les 11:14 hores del dia 06/04/2016 amb l’assistència dels membres que es relacionen.

Transcript of ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA...

Page 1: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

Pàgina 1 de 9

Provença, 204-208 08036 Barcelona Tel. 93 567 28 00 Fax 93 567 27 80 NIF Q 0801031 F www.gencat.net/aca

ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA D’ABASTAMENT TER-

LLOBREGAT

President: Sr. Jordi Agustí i Vergés Vicepresident: Sr. Josep Maria Tost Borràs VOCALS: Representant del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda Sr. Josep-Lluís García Ramírez Representant del Departament de Salut Sr. Joan Puigdollers i Fargas Representant del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge Sra. Àngels Canals i Vila Representant del Departament d’Empresa i Coneixement Sr. Alfons Cabezas Peña Representant de la Federació de Municipis de Catalunya Sr. Xavier Paz Penche Representant de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques: Sr. Josep Triadó i Bergés Representant de l’Àrea Metropolitana de Barcelona: Sr. Joan Pinyol Ribas Gerent de l’Agència Catalana de l’Aigua Sr. Lluis Ridao Martin (assistent sense vot) Secretari: Sr. Pablo Herráez Vilas A la seu de l’Agència Catalana de l’Aigua al carrer Provença 204-208, es reuneix el Consell de la Xarxa d’Abastament Ter-Llobregat número 13, a les 11:14 hores del dia 06/04/2016 amb l’assistència dels membres que es relacionen.

Page 2: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

Pàgina 2 de 9

Excusen la seva assistència la Sra. Montserrat Mundi Mas, representant del Departament de Governació i Administracions Públiques, que delega la seva representació en la Sra. Àngels Canals i Vila; el Sr. Francesc Sabio Oliveros, representant del Departament d’Empresa i Coneixement, que delega la seva representació en el Sr. Alfons Cabezas Peña i el Sr. Sergi Alegre Calero, representant de la Federació de Municipis de Catalunya. Es dóna la benvinguda al el Sr. Xavi Paz, representant de la Federació de Municipis de Catalunya, i al Sr. Josep Triadó, representant de l’Associació Catalana de Municipis. l Cessa com a gerent de l’Agència Catalana de l’Aigua el Sr. Diego Moxó Güell i se l’agraeix els serveis prestats. Així mateix, es presenta el Sr. Lluis Ridao Martin, com a nou gerent. Assisteix el Sr. Jordi Molist Gazapo, director de l’Àrea d’Abastament d’Aigua, per informar. ORDRE DEL DIA 1. Lectura i aprovació de l’acta de la sessió anterior.

2. Informe de la Presidència

3. Proposta al Consell de la xarxa d’abastament Ter-Llobregat perquè elevi al Consell

d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua la proposta d’incorporació del municipi de Veciana al proveïment des de la xarxa Ter-Llobregat.

4. Proposta al Consell de la xarxa d’abastament Ter-Llobregat perquè elevi al Consell

d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua la proposta d’incorporació per al proveïment des de la xarxa Ter-Llobregat del municipi de Montornès del Vallès d’un nou punt de lliurament ubicat al dipòsit de Can Bosquerons.

5. Proposta d’acord del Consell de la xarxa d’abastament Ter-Llobregat pel qual s’incoa el

procediment administratiu de fixació dels criteris d’explotació coordinada del sistema Dipòsit Fontsanta-Central Relleu.

6. Assumptes sobrevinguts i urgents.

7. Torn obert de paraules. Abans d’iniciar l’ordre del dia, el president presenta el nou gerent de l’Agència, Sr. Lluís Ridao i Martín, i agraeix els serveis prestats al Sr. Diego Moxó Güell, que torna al seu anterior lloc com a directiu de l’Agència. 1. Lectura i aprovació, si s’escau, de l’acta de la sessió anterior S’aprova l’acta de la sessió anterior per assentiment dels consellers assistents. 2. Informe de Presidència

2.1. Informe sobre ATLL

El president fa referència a l’informe de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) sobre determinades operacions realitzades per ATLL Concessionària amb empreses del grup ACCIONA que no han estat autoritzades prèviament, com exigeixen les clàusules del

Page 3: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

Pàgina 3 de 9

contracte, i que han donat al creuament de les corresponents factures, i sobre el fet que el representant de la Generalitat no hagi estat convocat al consell d’administració de l’empresa concessionària en diverses ocasions. L’OAC considera que les irregularitats descrites podrien ser causa d’extinció del contracte amb ATLL Concessionària. El president indica que s’està analitzant l’informe de l’OAC, i remarca que les presumptes irregularitats en la contractació i facturació varen ser detectades per l’Agència en l’auditoria econòmica sobre els comptes anuals d’ATLL Concessionària.

En el torn de paraula, el Sr. Pinyol comenta que el Plec del contracte preveu una autorització per a la contractació de la Societat Concessionària amb empreses vinculades, nova i poc habitual, per tal d’evitar una pràctica del mercat de reduir el benefici de la concessionària per la via de pagar factures a empreses del grup. Els mecanismes contractuals per evitar que això passés han funcionat.

2.2. Informe hidrològic, balanç 2015 i 1r trimestre 2016

El Sr. Molist presenta l’informe sobre l’estat hidrològic fent referència a l’evolució de les reserves i l’estat hidrològic durant l’any 2015 i sobre el primer trimestre de 2016. Manifesta que l’any 2015 ha estat molt sec, especialment el tercer trimestre, amb impacte en les reserves. El document lliurat als consellers presents s’incorpora com a annex 1 a la present acta.

2.3. Informe d’explotació i balanç 2015 El Sr. Molist presenta el resum de l’explotació duta a terme per ATLL Concessionària durant l’any 2015. Destaca que per primera vegada en 10 anys ha augmentat el consum. El document lliurat als consellers presents s’incorpora com a annex 2 a la present acta.

Exposa també que en el plec es preveuen 10 M € que s’han de destinar a obres de reposició i renovació de la xarxa cada any. Cada actuació que s’ha de fer ha de ser autoritzada per l’Agència. La concessionària ha sol·licitat autorització per 270 actuacions per un import de 37 M€, de les quals han estat denegades 16 per un import de 4,8 M€, han estat autoritzades 219 actuacions per un total de 19 M€ i estan en tràmit d’autorització 35 actuacions per un import de 13 M €. De cada obra es fa una fitxa de l’autorització atorgada.

El president comenta que a més a més del retorn que tenen els membres del Consell sobre les propostes que aquest òrgan col·legiat eleva al Consell d’Administració per la publicació de les actes de les seves sessions, es farà un retorn específic publicant els dits acords en l’espai virtual del Consell.

El Sr. Puigdollers manifesta el seu convenciment que no hi ha cap concessió dels serveis públics de Catalunya que estigui més controlada que la de la xarxa pública Ter-Llobregat, tot i que mediàticament es traslladi una altra cosa. El plec és modèlic i el seguiment del plec també és modèlic. Comenta també que tot apunta a què cap a 2016 o 2017 s’acosta una nova sequera de deu anys com la ja viscuda en etapes anteriors, tot i que ara es disposa d’un cert avantatge perquè està operativa la planta dessaladora del Prat de Llobregat que dóna una mica més de coll respecte a la sequera de 2008. Demana, per tant, la màxima prudència en la gestió dels embassaments del Ter i del Llobregat. El director afegeix que l’anterior sequera ens ha fet aprendre la lliçó de l’estalvi i que tant l’Agència com el Departament de Territori i Sostenibilitat la repeteixen sempre que hi ha ocasió. A més a més, s’han posat en servei en molts municipis les fonts tradicionals de subministrament, com ara pous, que havien quedat abandonades amb la connexió a la xarxa supramunicipal. El Sr.

Page 4: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

Pàgina 4 de 9

Pinyol recorda que la propera sequera es gestionarà amb els fons de sequera del concessionari per posar en marxa la dessaladora sense carregar-ho al cànon d’aigua de què no disposàvem al 2007.

3. Proposta al Consell de la xarxa d’abastament Ter-Llobregat perquè elevi al Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua la proposta d’incorporació del municipi de Veciana al proveïment des de la xarxa Ter-Llobregat El Sr. Molist presenta la següent proposta d’acord per elevar al Consell d’Administració:

PROPOSTA AL CONSELL DE LA XARXA D’ABASTAMENT TER-LLOBREGAT PERQUÈ ELEVI AL CONSELL D’ADMINISTRACIÓ DE L’AGÈNCIA CATALANA DE L’AIGUA LA PROPOSTA D’INCORPORACIÓ DEL MUNICIPI DE VECIANA AL PROVEÏMENT DES DE LA XARXA TER-LLOBREGAT L’article 18.1 e) dels Estatuts de l’Agència Catalana de l’Aigua, aprovats pel Decret 86/2009, de 2 de juny, atribueix al Consell de la xarxa d’abastament Ter-Llobregat la funció de proposar al Consell d’Administració la incorporació de nous abastaments o l’ampliació dels existents. L’Ajuntament de Veciana ha sol·licitat la connexió a l’artèria de la Llosa del Cavall que forma part de la xarxa d’abastament d’aigua en alta Ter-Llobregat La sol·licitud de connexió ha estat informada favorablement per l’Àrea d’Abastament d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques que consten en la proposta de contracte de subministrament. Per dur a terme la connexió cal redactar el corresponent projecte constructiu de connexió i, una vegada aprovat definitivament, executar les obres que en ell es defineixin. En conseqüència, com a president, proposo al Consell de la xarxa d’abastament Ter-Llobregat que elevi al Consell d’Administració la proposta d’adopció del següent ACORD: 1. Autoritzar la incorporació del municipi de Veciana al proveïment des de la xarxa pública Ter-Llobregat d’acord amb les característiques que consten a fitxa que s’inclou com a annex. 2. Autoritzar, prèvia la realització dels tràmits adients, la redacció del projecte de connexió del municipi de Veciana a l’artèria de la Llosa del Cavall per al seu proveïment des de la xarxa Ter-Llobregat i l’execució de les obres subsegüents. Contra aquest acord, que té la naturalesa d’acte de tràmit, no es pot interposar cap recurs administratiu ni jurisdiccional. No obstant això, les persones interessades poden al·legar la seva oposició per a la seva consideració en l’acord que posi fi al procediment.

La proposta és aprovada per assentiment dels consellers presents.

Page 5: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

Pàgina 5 de 9

4. Proposta al Consell de la xarxa d’abastament Ter-Llobregat perquè elevi al Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua la proposta d’incorporació per al proveïment des de la xarxa Ter-Llobregat del municipi de Montornès del Vallès d’un nou punt de lliurament ubicat al dipòsit de Can Bosquerons. El Sr. Molist presenta la següent proposta d’acord per elevar al Consell d’Administració:

PROPOSTA AL CONSELL DE LA XARXA D’ABASTAMENT TER-LLOBREGAT PERQUÈ ELEVI AL CONSELL D’ADMINISTRACIÓ DE L’AGÈNCIA CATALANA DE L’AIGUA LA PROPOSTA D’INCORPORACIÓ PER AL PROVEÏMENT DES DE LA XARXA TER-LLOBREGAT DEL MUNICIPI DE MONTORNÈS DEL VALLÈS D’UN NOU PUNT DE LLIURAMENT UBICAT AL DIPÒSIT DE CAN BOSQUERONS L’article 18.1 e) dels Estatuts de l’Agència Catalana de l’Aigua, aprovats pel Decret 86/2009, de 2 de juny, atribueix al Consell de la xarxa d’abastament Ter-Llobregat la funció de proposar al Consell d’Administració la incorporació de nous abastaments o l’ampliació dels existents. El municipi de Montornès del Vallès està connectat a la xarxa pública d’abastament Ter-Llobregat mitjançant dos punts de lliurament. Amb la construcció del nou dipòsit i del nou bombament de Can Bosquerons, realitzada per l’extint Ens d’Abastament d’Aigua, el municipi de Montornès del Vallès pot disposar d’un nou punt de lliurament d’aigua des de la xarxa pública d’abastament Ter-Llobregat. L’Àrea d’Abastament d’Aigua ha emès informe favorable a incorporació a la xarxa pública d’abastament Ter-Llobregat del nou punt de lliurament en data 26 de febrer de 2016. En conseqüència, com a president, proposo al Consell de la xarxa d’abastament Ter-Llobregat que elevi al Consell d’Administració la proposta d’adopció del següent ACORD: Autoritzar la incorporació d’un tercer punt de proveïment des de la xarxa pública Ter-Llobregat per al municipi de Montornès del Vallès (Can Bosquerons) d’acord amb les característiques que consten a fitxa que s’inclou com a annex. Contra aquest acord, que té la naturalesa d’acte de tràmit, no es pot interposar cap recurs administratiu ni jurisdiccional. No obstant això, les persones interessades poden al·legar la seva oposició per a la seva consideració en l’acord que posi fi al procediment.

La proposta és aprovada per assentiment dels consellers presents.

Page 6: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

Pàgina 6 de 9

5. Proposta d’acord del Consell de la xarxa d’abastament Ter-Llobregat pel qual s’incoa el procediment administratiu de fixació dels criteris d’explotació coordinada del sistema Dipòsit Fontsanta-Central Relleu. El director exposa que dins de la funció de regulador del servei Ter-Llobregat que ostenta l’Agència i tot donant un pas més en l’establiment de criteris d’explotació coordinada dels recursos adscrits a la xarxa es presenta la següent proposta d’acord per elevar al Consell d’Administració i que explica el Sr. Molist:

PROPOSTA D’ACORD DEL CONSELL DE LA XARXA D’ABASTAMENT TER-LLOBREGAT PEL QUAL S’INCOA EL PROCEDIMENT ADMINISTRATIU DE FIXACIÓ DELS CRITERIS D’EXPLOTACIÓ COORDINADA DEL SISTEMA DIPÒSIT FONTSANTA-CENTRAL RELLEU. L’article 18.1, g) dels Estatuts de l’Agència Catalana de l’Aigua, aprovats pel Decret 86/2009, de 2 de juny, atribueix al Consell de la xarxa d’abastament Ter-Llobregat la fixació dels criteris d’explotació coordinada de les diverses xarxes en relació amb les Administracions afectades i les entitats subministradores. La xarxa d’abastament Ter-Llobregat disposa, dins la conurbació de Barcelona, de diferents punts d’entrada d’aigua cap a la xarxa de distribució. Un dels principals és el dipòsit de la Fontsanta, que lliura l’aigua a la Central Relleu, des d’on s’impulsa cap a les artèries de transport que penetren en la trama urbana. En aquest dipòsit de la Fontsanta conflueixen les aportacions procedents de l’ETAP d’Abrera (riu Llobregat) i la ITAM del Llobregat. D’acord amb les Directrius generals d’explotació de la xarxa d’abastament Ter-Llobregat aprovades pel Consell de Xarxa en la sessió 000001 de data 26/03/2013, les aportacions de la ITAM del Llobregat són estratègiques en situació de sequera i han d’augmentar progressivament a mesura que es redueixen les reserves embassades, amb la correlativa reducció de les aportacions des del riu Ter. Una fracció d’aquests recursos es pot transportar des del Dipòsit de la Fontsanta fins l’Estació de Distribució de la Trinitat mitjançant el túnel Fontsanta-Trinitat. Una altra part, però, necessàriament ha d’introduir-se dins la xarxa bàsica de la conurbació de Barcelona a través de la Central Relleu. Això comporta la necessitat d’establir unes consignes d’entrada d’aigua en el sistema Fontsanta-Relleu, dependents dels nivells de reserves, que permetin garantir l’acompliment de les Directrius generals. D’altra banda, també cal garantir l’entrada d’aigua procedent de l’ETAP d’Abrera en aquelles circumstàncies on sigui necessari un increment del cabal tractat en aquesta planta, degut a incidències temporals en altres punts de la xarxa Ter-Llobregat. Singularment, en cas d’aturada de la captació superficial de l’ETAP de Sant Joan Despí, cal evitar el desaprofitament dels cabals circulants al riu Llobregat mitjançant un increment de la producció de l’ETAP d’Abrera, a la qual caldrà donar entrada per Fontsanta-Relleu. Així mateix, altres incidències que poden donar lloc a la necessitat d’incrementar la producció d’Abrera són:

- Limitacions temporals de producció en les altres fonts de subministrament de la xarxa bàsica

Page 7: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

Pàgina 7 de 9

- Limitacions temporals en la capacitat de transport de determinades artèries

principals, com ara: conduccions ETAP Ter - Estació Distribuïdora Trinitat, ETAP Llobregat-Dipòsit Sant Quirze (Cota 250) o Dipòsit Fontsanta- Estació Distribuïdora Trinitat.

- Limitacions temporals en el funcionament en l’estació distribuïdora de Trinitat. - Existència d’excedents temporals en els cabals circulants pel riu Llobregat,

susceptibles de ser aprofitats a l’ETAP d’Abrera En aquestes circumstàncies pot ser necessari donar entrada pel Dipòsit de la Fontsanta als increments de cabal produïts a l’ETAP d’Abrera i l’ITAM Llobregat, fins a 3 m3/s (260.000 m3/dia). Aquest cabal és equivalent al que es deixa de captar del riu en cas d’aturada de la captació superficial de Sant Joan Despí. Per tot el que s’ha exposat, cal establir criteris d’explotació coordinada del sistema Fontsanta-Relleu, que garanteixin una correcta integració dels cabals procedents de la xarxa bàsica Ter-Llobregat en la conurbació de Barcelona. Els criteris que es proposen es recullen a l’annex. Amb caràcter previ a la seva aprovació, s’ha de tramitar el corresponent expedient administratiu tot garantint l’audiència de les persones interessades. En conseqüència, com a president, proposo al Consell de la xarxa d’abastament Ter-Llobregat l’adopció del següent ACORD:

1. Incoar d’ofici el procediment administratiu de fixació dels criteris d’explotació coordinada del sistema Dipòsit Fontsanta-Central Relleu.

2. El termini màxim per resoldre el present procediment i notificar l’acord és de tres mesos des de la data d’incoació, sense perjudici de l’eventual concurrència de causes de suspensió legalment previstes. En el supòsit que no es notifiqui l’acord en el ter,mini indicat, les persones interessades podran entendre desestimades les seves pretensions per silenci administratiu, sense perjudici del deure de l’Administració de resoldre. Contra aquest acord, que té la naturalesa d’acte de tràmit, no es pot interposar cap recurs administratiu ni jurisdiccional. No obstant això, les persones interessades poden al·legar la seva oposició per a la seva consideració en l’acord que posi fi al procediment.

Annex Criteris d’explotació coordinada del sistema Dipòsit Fontsanta-Central Relleu de la xarxa d’abastament Ter-Llobregat 1. L’Agència fixa periòdicament els volums diaris mínims que s’han d’aportar des del Dipòsit de Fontsanta a la Central Relleu, havent de garantir aquesta en tot moment la seva entrada en la xarxa de distribució. Aquestes consignes estan limitades als valors indicats a la taula següent:

Page 8: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

Pàgina 8 de 9

Incidències que obliguin a incrementar temporalment l’aportació des de l’ETAP

d’Abrera o la ITAM Llobregat

Estat ompliment embassaments Ter-

Llobregat

Cabal d’entrada de Fontsanta a Central Relleu

(màxim exigible)

Sense incidències temporals

Entre el 50% i el 75% 45.000 m3/dia

Entre el 25% i el 50% 130.000 m3/dia

Menor o igual 25% 145.000 m3/dia

Amb incidències temporals Tots els estats 260.000 m3/dia

2. Les consignes d’entrada dictades per l’Agència s’han d’acomplir amb un marge del 10% respecte el cabal consignat. Els cabals horaris d’entrada no han de presentar variacions més acusades que les que presenti el patró de consums global de l’àmbit subministrat. 3. En casos excepcionals en els que es doni risc de desabastament, l'Agencia pot consignar valors superiors als indicats, amb la única limitació dels màxims tècnics que permeten les instal·lacions.

4. Qualsevol actuació planificada que pugui afectar a la capacitat de donar entrada als cabals consignats ha de ser comunicada a l’Agència catalana de l’Aigua ([email protected]) amb una antelació de 72 hores informant del període i les característiques de l’afectació. Així mateix, els incidents sobrevinguts que afectin el compliment de la consigna vigent s’han de comunicar en el moment del seu coneixement, indicant a més a més les característiques de les accions correctores. 5. Els presents Criteris d’explotació coordinada s’han de revisar quan es modifiquin les Directrius generals d’explotació de la xarxa Ter-Llobregat, o es produeixin modificacions tècniques en les instal·lacions que afectin a les capacitats de producció o transport de cabals dins la xarxa Ter-Llobregat. En particular, en el moment en què entri en servei la impulsió a la cota 130 de l’Estació Distribuidora de la Trinitat, el projecte de la qual va ser aprovat per l’Agència en data 30 de setembre de 2015.

En el torn de paraula subsegüent, el Sr. Pinyol pregunta pel procediment que se seguirà a partir de la incoació. El secretari respon que atès que l’acord podria afectar drets d’operadors de la xarxa s’ha de donar audiència a les entitats afectades i una vegada copsat el seu posicionament es formularà una proposta de resolució a aquest Consell, ja que és una matèria la decisió de la qual els Estatuts de l’Agència l’atribueixen al Consell de la xarxa d’abastament Ter-Llobregat. El termini per resoldre és de 3 mesos per aplicació de la normativa sobre procediment administratiu aplicable a les Administracions públiques de Catalunya amb silenci negatiu.

La proposta és aprovada per assentiment dels consellers presents.

Page 9: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

Pàgina 9 de 9

6. Assumptes sobrevinguts i urgents. No n’hi ha. 7. Torn obert de paraules.

El Sr. Pinyol fa referència a la recent sentència dictada per la Secció Cinquena de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en relació a l’empresa mixta metropolitana. La sentència anul·la tots els acords adoptats en el seu dia pel Consell Metropolità en relació a la creació del servei, creació de l’empresa mixta, conveni amb AGBAR pel qual aquesta companyia esdevenia el soci privat de la mixta, així com tots els acords posteriors de modificacions no substancials o correccions d’errades. La sentència és molt clara i molt clarificadora, i ens posa deures evidentment a l’AMB però també a l’Administració Hidràulica de Catalunya. Entre altres coses, la sentència deixa molt clara la competència de la Generalitat sobre l’abastament d’aigua en alta a l’àrea metropolitana, i la de l’AMB sobre el subministrament en baixa, i ens diu que l’actual gestor no tenia cap títol concessional per a prestar el servei públic, en relació a la baixa, però també a l’alta. És per tant una qüestió en la que ambdues administracions tenim per davant molta feina i que serà convenient que la fem de la forma el més coordinada possible

Sense més assumptes que tractar, el president informa que les possibles dates de la propera sessió del Consell són l’11 de maig i el 12 de juliol, en tots dos casos a les 11 hores, i aixeca la sessió a les 12:35 hores. Pablo Herráez Vilas Secretari del Consell Barcelona, 6 d’abril de 2016

Vist i plau Jordi Agustí i Vergés President del Consell

Page 10: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

2

Índex

1. Informe hidrològic.

2. Seguiment de l’explotació d’ATLL CGC.

3. Seguiment de les Reposicions i Renovacions

Consell de Xarxa Ter-Llobregat

d’ATLL CGC.

Page 11: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

3

Informe hidrològic

1.1. Precipitacions trimestrals.

1.2. Embassaments del sistema Ter-Llobregat.

Títol complementari

del capítol o

apartat. Subtítol

Evolució de les reserves i estat hidrològic.

1.3. Evolució de l’equilibri entre els sistemes Ter i

Llobregat.

1.4. Previsions d’evolucions de reserves

embassades. Sistema Ter-Llobregat.

1.5. Estat dels aqüífers àmbit Ter-Llobregat.

Consell de Xarxa Ter-Llobregat

Evolució de l’estat piezomètric.

Page 12: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

4

1.1. Precipitacions trimestrals 2015 - 2016.

Consell de Xarxa Ter-Llobregat

Page 13: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

5

Evolució de les reserves i estat hidrològic, 1 de gener de 2014 a 31 de març de 2016

1.2. Embassaments del sistema Ter-Llobregat.

Consell de Xarxa Ter-Llobregat

Page 14: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

6

Evolució, 1 de gener de 2014 fins 31 de març de 2016

1.3. Evolució de l’equilibri entre els sistemes Ter i Llobregat.

Consell de Xarxa Ter-Llobregat

Page 15: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

7

1.4. Previsions d’evolucions de reserves embassades.

1.4.1. Sistema Ter-Llobregat, previsions a 1 d’abril i evolució real fins al 31 de març de 2016

Consell de Xarxa Ter-Llobregat

Page 16: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

8

1.4.2. Sistema Ter-Llobregat, previsions de reserves embassades a

1 de novembre de 2015 i comparació amb l’evolució real.

1.4. Previsions d’evolucions de reserves embassades.

Consell de Xarxa Ter-Llobregat

Page 17: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

9

Evolució de l’estat piezomètric, fins març de 2016

1.5. Estat dels aqüífers àmbit Ter-Llobregat.

Consell de Xarxa Ter-Llobregat

Page 18: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

10

Seguiment de l’explotació d’ATLL CGC

Títol complementari

del capítol o

apartat. Subtítol

2.1. Seguiment de volums gestionats.

2.2. Seguiment d’indicadors d’eficiència.

Consell de Xarxa Ter-Llobregat

Page 19: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

11

Seguiment de l’explotació d’ATLL CGC

Seguiment de

volums gestionats

2.1.1. Volums distribuïts. Xarxa Ter-Llobregat.

2.1.2. Volums distribuïts. Contrast amb el Plec.

2.1.3. Volum facturat per ATLL CGC.

Consell de Xarxa Ter-Llobregat

Page 20: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

12

Volums any 2015

2.1.1. Volums distribuïts. Xarxa Ter-Llobregat.

Consell de Xarxa Ter-Llobregat

Page 21: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

13

2.1.2. Volums distribuïts. Contrast amb el Plec de la Concessió. Any 2015.

Consell de Xarxa Ter-Llobregat

Page 22: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

14

2.1.3. Volum facturat per ATLL CGC.

Consell de Xarxa Ter-Llobregat

Page 23: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

15

Seguiment de l’explotació d’ATLL CGC

Seguiment

d’indicadors

d’eficiència

2.2.1. Indicadors d’eficiència amb repercussió

econòmica.

2.2.2. Indicadors d’eficiència de la gestió, sense

repercussió econòmica.

Consell de Xarxa Ter-Llobregat

Page 24: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

16

2.2.1. Indicadors d’eficiència amb repercussió econòmica.

Consell de Xarxa Ter-Llobregat

Page 25: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

17

2.2.2. Indicadors d’eficiència de la gestió, sense repercussió econòmica.

Consell de Xarxa Ter-Llobregat

Page 26: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

18

Seguiment de les Reposicions i Renovacions d’ATLL CGC

Títol complementari

del capítol o

apartat. Subtítol

3.1. Actuacions de Reposició i Renovació en el

període 2013-2015.

3.2. Mecanismes de control.

3.3. Traçabilitat documental.

Consell de Xarxa Ter-Llobregat

3.3. Traçabilitat documental.

Page 27: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

19

3.1. Actuacions de Reposició i Renovació en el període 2013-2015.

SOL·LICITUDS

PRESENTADES PER

ATLL CGC. SA

� 270 actuacions� 270 actuacions

� 37.470.179 €

AUTORITZADES

� 219 actuacions (81%)

� 19.477.089 € (52%)

EN ESTUDI

� 35 actuacions (13%)

� 13.186.541 € (35%)

DENEGADES

� 16 actuacions (6%)

� 4.806.629 € (13%)

Consell de Xarxa Ter-Llobregat

EN EXECUCIÓ I EXECUTADES

� 157 actuacions (58%)

� 12.526.663 € (33%)

Baixa mitjana del 35%

Page 28: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

20

3.2. Mecanismes de control.

� Comprovació de què l’actuació és susceptible de ser imputada en el Fons de

Reposició (i que no és una despesa d’explotació o de manteniment).

� Valoració tècnica i econòmica de l’actuació (inclosa la comprovació que els preus

unitaris no superen els estàndards del BEDEC).unitaris no superen els estàndards del BEDEC).

� Comprovació del procés d’adjudicació, d’acord amb els criteris fixats al Plec de laConcessió i a la Instrucció nº2 (dictada pel director de l’Agència en data 2 de març

de 2015).

� En cas que l’actuació s’adjudiqui a una empresa vinculada, cal realitzar informetècnic i autorització de l’actuació mitjançant Resolució del Conseller.

� 8 autoritzades (10.280.309M€).

� 4 denegades (6.024.630M€) ordenant repetició de la licitació.� Execució de l’actuació prèvia comunicació a l’Agència de l’inici de les obres.�

Consell de Xarxa Ter-Llobregat

� Comprovació, mitjançant factures, del cost d’execució.

� Resolució d’imputació.� Comprovació posterior en l’auditoria tècnica.

Page 29: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

21

Seguiment de les Reposicions i Renovacions d’ATLL CGC

Traçabilitat

documental

3.3.1. Exemple fitxa autorització.

3.3.2. Exemple Resolució autorització.

3.3.3. Exemple fitxa imputació.

Consell de Xarxa Ter-Llobregat

3.3.4. Exemple Resolució imputació.

Page 30: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

22

3.3.1. Exemple fitxa autorització.

Consell de Xarxa Ter-Llobregat

Page 31: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

23

3.3.2. Exemple Resolució autorització.

Consell de Xarxa Ter-Llobregat

Page 32: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

24

3.3.3. Exemple fitxa imputació.

Consell de Xarxa Ter-Llobregat

Page 33: ACTA DE LA SESSIÓ 13 DEL CONSELL DE LA XARXA …acanet.gencat.cat/traspasfiles/conselladmin/13_QWN... · d’Aigua en data 8 de juny de 2015, d’acord amb les característiques

25

3.3. Exemple Resolució imputació.

Consell de Xarxa Ter-Llobregat