Clic 4 - maig de 2012

36
1

description

Quarta revista "el clic" de l'institut Josep Brugulat de Banyoles.

Transcript of Clic 4 - maig de 2012

Page 1: Clic 4 - maig de 2012

1

Page 2: Clic 4 - maig de 2012

2

SUMARI03. Editorial04. Per què llegir. Cites05. Què llegir. Llibre que m´ha marcat. Medea06. Mi palabra favorita10. Còmics? Novel.les gràfiques?12. Alumnes de 4t comparteixen lectures14. Recomanacions. Alguns dels llibres de les nostres vides16. En què. Nantes et Jules Verne18. Singing20. On. El lloc ideal per endur-me un llibre22. Qui. Ídolos literarios. Descripción24. Sabeu qui són?25. PILEC28. Com. Cal.ligrames. Poemes visuals i jeroglífics34. Sopa de lletres

Page 3: Clic 4 - maig de 2012

3

Editorial

Som molts els que ja hem descobert el plaer de la lectura, i ens apassiona llegir perquè a través de la lectura hem anat construint el nostre propi jo, i seguim construint-lo pàgina rere pàgina. Ho equiparem a viure, perquè quan llegim podem viure alhora moltes altres vides que no ens corresponen i podem viatjar a èpoques pretèrites, futures o bé a indrets que mai arribarem a trepitjar. El poder de les paraules i de les lletres és infinit!Les paraules serveixen per llegir, escoltar, jugar, construir... Les paraules ens fan feliços, ens posen tristos, ens turmenten, ens tranquil·litzen. Comprenem amb les paraules i les paraules ens ajuden a relacionar-nos.És cert que els mitjans audiovisuals (el cinema, la televisió, la pantalla de l’ordinador...) també ens posen al nostre abast gran quantitat d´històries per viure i de personatges per conèixer; però allò que fa que els llibres siguin tan especials és el fet que ens obliguen a desenvolupar la imaginació, a construir ambients i a crear personatges en la nostra ment, a reflexionar sobre qüestions o enigmes que acabem relacionant amb les nostres pròpies vivències... En aquest sentit, la lectura és una experiència única per a cada

personatges per conèixer; però allò que fa que

lector, íntima i personal. D´altra banda, la lectura va lligada a l´afectivitat. A les aules, hem de ser capaços de transmetre l´emoció que respira una història quan l´expliquem als altres. Llegir és molt més que dir allò que hi ha escrit en una pàgina. Llegir, més enllà de les lectures obligatòries, ha de ser un plaer. lectures obligatòries, ha de ser un plaer. Un plaer compartit i que volem compartir Un plaer compartit i que volem compartir amb tots vosaltres, perquè els plaers que es amb tots vosaltres, perquè els plaers que es comparteixen donen encara més satisfacció i comparteixen donen encara més satisfacció i prenen més significat.prenen més significat.Som conscients que a l´institut s´ha de Som conscients que a l´institut s´ha de transmetre per contagi la il·lusió i el plaer transmetre per contagi la il·lusió i el plaer per llegir, per viure. És per això que ja fa uns per llegir, per viure. És per això que ja fa uns quants cursos que hem iniciat el projecte de quants cursos que hem iniciat el projecte de la Biblioteca d´aula a l´ESO.la Biblioteca d´aula a l´ESO.En la cinquena edició d´ En la cinquena edició d´ El Clip volem El Clip volem El Clipdescobrir què llegim, a qui, per què, com, on, descobrir què llegim, a qui, per què, com, on, quan... i per això hem volgut donar la paraula quan... i per això hem volgut donar la paraula a veus ben diferents, totes interessants, a veus ben diferents, totes interessants, perquè el gust per la lectura és ben polièdric. perquè el gust per la lectura és ben polièdric. També escriurem en llengües diverses. Com També escriurem en llengües diverses. Com afirma Geoge Steiner, no hi ha llengües afirma Geoge Steiner, no hi ha llengües grans o petites, importants o secundàries, grans o petites, importants o secundàries, totes són una manera d´entendre el món o la totes són una manera d´entendre el món o la realitat, plenes de matisos únics i particulars, realitat, plenes de matisos únics i particulars, que cal preservar i que han de coexistir (que que cal preservar i que han de coexistir (que ho fan!) per evitar la uniformitat.ho fan!) per evitar la uniformitat.

Us desitgem una bona lectura!Us desitgem una bona lectura!

Judith Cuadras Judith Cuadras Abril 2012Abril 2012

Page 4: Clic 4 - maig de 2012

4

Per quèPer què llegir?

Algunes cites.

Viginia Woolf: “L’únic consell que una persona pot donar a una altra sobre llegir és que no es deixi aconsellar.”

Vicenç Pagès: “No es pot ensenyar a escriure qui no ha après a llegir”.

George Steiner:”Privar la criatura de l’encís de la narració, del semigalop del poema oral o escrit, és semblant a un enterrament en vida. Si la criatura queda buida de textos, en el sentit més cabal de la paraula, patirà una mort prematura del cor i de la imaginació. ¿No ens diu la tradició jueva que Déu va inventar l’home per sentir-lo explicar contes?”

Emili Teixidor: “Ara mateix, si desapareguessin tots els llibres de la Terra,seria com si el món hagués perdut la memòria.”

“Cada cop que llegim un llibre, les paraules reviuen, i el cap se’ns omple de vida i per això podem dir que els llibres són com conserves de vida que guardem a les biblioteques i a casa per alimentar el cervell: els pensaments, la fantasia, les emocions...Llegir és viure molt més i molt millor!Llegir no omple el meu temps, llegir omple i afegeix valor a la meva vida.”

Dr. Samuel Johnson:”No llegiu per contradir o refutar, ni per creure o donar per descomptat, ni per trobar tema de conversa o de discurs, sinó per sospesar i considerar.”

R.W. Emerson:”Els millors llibres ens impressionen amb la convicció que la naturalesa que els va escriure és la mateixa naturalesa que els llegeix.”

Harold Bloom:” Llegim amb profunditat per diferents raons, la majoria conegudes: perquè no podem conèixer prou gent prou a fons, perquè necessitem conèixer-nos millor, perquè requerim coneixements, no només del jo i dels altres, sinó també de la manera com són les coses.”

Page 5: Clic 4 - maig de 2012

5

QuèLlibre que m´ha marcatAina Palomer (3r B): Maneres de viure per sempre, de Sally Nicholls (ed. Cruïlla)Sam és un nen d’11 anys amb leucèmia. Tot i saber que es morirà, sap que encara li queden moltes coses per viure, per això idea un plan per aconseguir complir amb tot allò que li agradaria fer quan fos més gran. Amb l’ajuda d’uns amics que anirà fent en el seu camí i del seu inseparable diari, aconseguirà trobar resposta a gairebé tots els seus dubtes.

Aquest llibre el vaig llegir només quan tenia 10 anys i em va canviar la manera de veure i entendre la vida. És un llibre verídic i és justament aquest punt el que fa que t’adonis que no sempre la vida regala coses boniques, sinó també de molt punyeteres. Per tant, carpe diem, vivim la vida al màxim mentre es pugui.

Medea, d´ EurípidesMedea és una obra de teatre del grec clàssic Eurípides, que explica com Medea, una fetillera esposa de Jàson, decideix venjar-se del seu marit per haver-se casat amb una altra dona.

L’obra va ser pensada per ser representada en els teatres de l’Antiga Grècia. Llavors, no es premiava tant la innovació, sinó que s’optava per agafar una mateixa història donant-li punts de vista diferents. És a dir, que si actualment ja hi ha qui es queixa quan hi ha més de 3 Barça-Madrid en una temporada, hauria d’haver viscut en l’etapa hel·lènica, en la qual s’hagués cansat de veure la mateixa obra repetida durant tota la seva vida.

Això, tot i que sembli avorrit i negatiu, no ho és en absolut. Primer de tot, no feia falta informar-se de què anava l’obra de teatre - com ara passa amb el cinema, on hem d’anar informats – ja que segurament ja s’havia vist abans. Després, tampoc feia falta preocupar-se per si hi havia gent que parlava al teatre i/o no se sentien els diàlegs, perquè segurament un ja sabia el guió i et podies perdre una escena tranquil·lament sense patir-ne les conseqüències. I finalment, el més important, no hi havia ningú que pogués destrossar el final a l’espectador, ja que aquest se’l sabia de memòria.

Aquest tret grec, tot i que sembli increïble, s’ha mantingut fins l’actualitat en certs aspectes. Només fa falta recordar les vegades que hem vist repetits els mateixos episodis dels Simpson. I perquè siguin repetits vol dir que siguin més dolents? Doncs no, si un episodi és bo no importa a l’espectador tornar-lo a veure. Aquesta característica comuna amb el món clàssic mostra una vegada més que el bressol del pensament occidental és a Grècia.

Pel que fa a l’argument de l’obra, com he esmentat fins ara, gira al voltant de Medea, una bàrbara que traeix el seu poble per ajudar Jàson, que li havia promès casar-se amb ella i ser-li fidel. Tot i haver-s’hi casat i haver tingut dos fills amb ella, finalment Jàson l’abandona per casar-se amb una altra dona, en aquest cas la princesa Glauca. És a dir, ens trobem davant un Luis Figo de l’època antiga. Seguidament Medea decideix resoldre la promesa trencada amb una venjança, i en lloc de llançar-li un cap de porc, com farien els Boixos Nois, decideix matar el seus propis fills (i també de Jàson) i fer patir el seu marit.

Així doncs, Medea és una obra teatral molt recomanable, que a més de mostrar una història d’amors i odis traça profundament el caràcter psicològic dels personatges per establir una càrrega dramàtica excepcional, especialment en el cas de Medea, que al llarg de l’obra va descobrint el seus sentiments passionals, exaltats per la traïció del seu marit.

Adam He-Man, David Pastor

Page 6: Clic 4 - maig de 2012

6

MI PALABRA FAVORITA (selección textos 3º ESO)

Luchar: Además de contener las dos vocales de mi nombre, me gusta el sonido de la ch, porque significa silencio y tranquilidad, y la lucha no siempre tiene que ser ruidosa, sino que puede ser en lo más absoluta intimidad, en silencio. [Laura Bosch – 3ºA]

AGUA: Es una palabra que me cautiva porque es vital para nuestra existencia. La mayor parte de nuestro planeta está formado por agua, y es esencial para nuestra subsistencia. Además de que me encanta la sensación de frescura, naturalidad, limpieza y pureza que aporta. Me refresca solo el hecho de pensar en ella. [Eloi Varón – 3ºA]

Salamandra: He elegido esta palabra porque aparte de la combinación y explosión de colores característicos del animal al que designa, lleva implícito parte de mi ser: mi apellido, Sala, y una propiedad que me caracteriza, “mandra”. [Jordi Sala – 3ºA]

CUBO: Me gusta la palabra por sí sola, por la rapidez con la que se pronuncia y por el objeto en sí. Representa exactitud, y aunque las cosas excesivamente precisas me pongan nervioso, reconozco que también me aportan calma y serenidad interior. El cubo me proporciona seguridad. [Aniol Roure – 3ºA]

L A G R I M A : Las lágrimas nos acompañan en los momentos más importantes de nuestras vidas: desde el nacimiento hasta la muerte. Y llevan consigo múltiples sentimientos: desde diversión a tristeza, pasando por el nerviosismo. Me encanta cuando se desliza por mi rostro y me acaricia dulcemente. [Mar Banega – 3ºA]

ESCENARIO: Para mí, la palabra escenario implica un reto personal. Mi sentimiento hacia ella es dicotómico: me gusta, pero a la vez me aterra, ya que sabes que miles de personas tienen sus miradas fijas en ti y si te caes, tropiezas o simplemente te equivocas, vas a hacer el ridículo más absoluto. Salir al escenario implica tener confianza en uno mismo, saber expresar, y sobre todo, disfrutar. [Cristina Serra – 3ºA]

mUsica: Para mí la música no es solo música, es un sentimiento, un estado de ánimo, o aun más, una religión. ¡Me apasiona, la amo! Canto cuando estoy triste, canto cuando estoy alegre, canto cuando estudio, canto en cualquier sitio y en cualquier momento. Si no pudiera cantar, si no tuviera ese privilegio, moriría. [Marta Castro – 3ºA]

OMBLIGO: Me parece graciosa y además, es la firma que toda madre deja en su hijo. [Sara Juan – 3ºA]

Què

´

´

Page 7: Clic 4 - maig de 2012

7

ESPERANZA: Es una palabra que me da alegría, felicidad y tranquilidad. Todo el mundo debería coger un trocito de esperanza y guardarla entre sus fantasías o recuerdos. Debemos seguir con nuestras vidas como si cada día fuera el primer día, en este injusto mundo en el que vivimos. “Mientras haya vida, habrá esperanza”. [Cédric Esteba – 3ºB]

SONRISA: He escogido esta palabra por todo aquello que lleva implícito y nos transmite de manera diferente a cada uno. Una simple sonrisa es capaz de conmover y hacerte sentir sensaciones que jamás pensaste que sentirías. Una sonrisa es posible que te enamore. Una sonrisa puede durar un instante pero su recuerdo perdura para siempre. [Cèlia Corvillo – 3ºB]

PERSONALIDAD: Me gusta recordarme a mí misma y a mis amigos que debemos tener nuestra propia personalidad, ya que si todos fuéramos iguales, el mundo no sería mundo. [Laia Serra – 3ºB]

CINE: El cine conlleva consigo un esfuerzo y una dedicación sin igual. Encarnar a un personaje para el disfrute de unos desconocidos, transmitir los sentimientos más fuertes del ser humano en unas pocas palabras, reunir la dignidad necesaria para ser director y recibir una ovación o una cruel crítica del público y/o de la audiencia siempre que no les guste… Para mí, el cine es magia. [Eduard Blanch – 3ºB]

GRACIAS: Doy gracias por vivir, por estar bien, por tener amigos… Es la única palabra que consigue emocionarme al pronunciarla. Con ella no me siento indiferente, y no me canso de repetirla. Cada vez que la pronuncio, me siento mejor; es como una fuente de gratitud. [Ferran Vila – 3ºB]

RECUERDO: Esta palabra siempre te despierta algún sentimiento: positivo o negativo. Pero recordar no siempre es malo, en cada recuerdo habrá una persona, un objeto, un paisaje, algo que te provocará un sentimiento de afecto. Detrás de cada recuerdo que te hace llorar hay una persona que te ha sacado de ese infierno; y detrás de cada recuerdo graciosa habrá quien te habrá provocado esa sonrisa. El recordar es la manera de no olvidar. [Brígida Ramos – 3ºB]

CONSCIENCIA: Consciencia se puede definir como la brújula que mueve nuestro corazón. Es como conducir un barco en medio del mar o un avión en el cielo, necesitamos de algo que nos oriente. La consciencia nos dirá cuál es el camino a seguir. Y todo el mundo debería actuar según lo que le dicte su propia consciencia. Seguro que el mundo sería mucho mejor y no habría tantas injusticias. [Guiping Deng – 3ºC]

DUDA: Siento que la duda es el sentimiento más torturante que existe. La duda no se domina hasta que te tropiezas con ella. Las dudas no tienen que ser un obstáculo si confías en ti mismo y no te das por vencido. [Marina Domènech– 3ºC]

PODEr: Este término puede ser representativo tanto de la fuerza, como de la autoridad. Pero para mí, significa no ahogarse, seguir siempre a flote sin rendirse.

Page 8: Clic 4 - maig de 2012

8

Page 9: Clic 4 - maig de 2012

9

Comparativamente hablando, según mi opinión tiene más poder aquel que no llega a fin de mes y continúa trabajando, sin rendirse, con el único fin de mantener a su familia, que el rey más poderoso y rico del mundo. [Nel Blasco – 3ºC]

NOSTALGIA: La he catalogado como mi palabra favorito por todo lo que significa para mí. Al pronunciarla me imagino que el viento susurra su nombre lentamente mientras el tiempo va pasando y, entonces, cae un mar de lágrimas al saber que ya nunca volverá a ser como antes. Es una palabra que emociona, te hace revivir, te hace llorar y te consuela. Si la nostalgia te puede, eres persona. Por lo tanto, debes felicitarte por ello. [David Torralbo – 3ºC]

V I D A: Supongo que he elegido esta palabra porque creo que la vida es el regalo más grande que puedes recibir. Al pronunciarla, me siento afortunada, independientemente de la zona, la cultura o los recursos de los que podamos disponer. La vida solo se vive una vez, y debemos disfrutarla al máximo. [Anna Figueras – 3ºC]

SUPERCALIFRAGILISTICOESPIALIDOSO: Me gusta por su sonoridad y por como fluye el aire al pronunciarla. La palabra en sí ya describe la forma milagrosa en la que uno puede salir triunfante de situaciones difíciles. En sí misma abarca: “súper” + “cali” (belleza) + “frágil” + “expirar” + “-oso” [Alba Sardà – 3ºC]

PENSAR: Me encanta pensar, en todos sitios: en la ducha, en el colegio, en el patio, en casa… Si hubiese un deporte olímpico de pensar, seguramente lo ganaría yo. [Pau Figueras – 3ºC]

SIEMPRE: Esta palabra implica la totalidad de la existencia: alguien que siempre estará a tu lado, que siempre te recordará; un amor que perdurará para siempre. [Ikram Ayrir – 3ºC]

BAILE: Cuando pienso en el baile me vienen a la mente una cantidad inmensa de imágenes en las que sale gente bailando y entregando cuerpo y alma en compaginar música y movimientos. Bailar es una sensación completamente inexplicable y simplemente inolvidable. [Carla Ferrer – 3ºC]

PSICÓPATA: Aunque alguno pueda tomarme por loca, he escogido esta palabra porque no es común. Induce miedo en un ser, nerviosismo, terror y pánico. Al introducirse en tu cuerpo te causa escalofríos. Toda ella es terrorífica. (Andrea Martín- 3ºC)

SILENCIO: Es una palabra que puede resultar incómoda, pero que, al mismo tiempo, lo puede significar todo. [Noèlia Blàzquez – 3ºC]

VALENTÍA: Con valentía, coraje, ganas y esfuerzo, uno puede conseguir

superar todos aquellos obstáculos que se interpongan en su camino. [Gemma Galí – 3ºC]

Page 10: Clic 4 - maig de 2012

10

CÒMICS? NOVEL·LES GRÀFIQUES?Llancem unes preguntes...

Per què el còmic és considerat un gènere menor? Només coneixes còmics de superherois o

humorístics? Què diferencia un còmic d’una novel·la gràfica? Saps quants visitants rep cada

any el Saló Internacional del Còmic de Barcelona? Coneixes els magnífics butlletins sobre

còmics de la Biblioteca Tecla Sala? Sabies que els còmics podrien tractar temes i arguments

tan diversos com els següents?

!"#$%&%'()*+!,)-)!

(./!)0*!!12%+(3%04*+-*!!

!"#$!%&'$!()*!

'+!,-.&)!%'!/0,'(!%'+!10,%!

!"#!$%#!&'($)*(#)+(%!

,-.!+/$0)1.-!2)!&3.)!

.-)2(1)1!

!"#!$%&#'!()$#*+,!$!

-$!./&))$!01213!&,4$#563$!

!"#!$%&#!#'!

()*%+!%,'-+%.!

&/!'01(#2!

!"#!$#%#%&'#!

()*%+,-'$-./!!#$0!

,1$2.!'!

3-43'0'0'%#&!

Què

Un agent francès ala Guerra Civilespanyola

La malaltiad´alzheimer, ambhumor isensibilitat

Page 11: Clic 4 - maig de 2012

11

CÒMICS? NOVEL·LES GRÀFIQUES?Llancem unes preguntes...

Per què el còmic és considerat un gènere menor? Només coneixes còmics de superherois o

humorístics? Què diferencia un còmic d’una novel·la gràfica? Saps quants visitants rep cada

any el Saló Internacional del Còmic de Barcelona? Coneixes els magnífics butlletins sobre

còmics de la Biblioteca Tecla Sala? Sabies que els còmics podrien tractar temes i arguments

tan diversos com els següents?

Saps que a les biblioteques d’aula de 3r i 4t es poden trobar les obres citades (i moltes altres)? I que també les pots trobar a la Biblioteca Municipal de Banyoles?

Algunes de les respostes les trobaràs a:Guia del còmic: • http://www.guiadelcomic.esButlletins sobre còmics de la Biblioteca Tecla Sala: • http://www.l-h.cat/biblioteques/comictecla.asp Saló Internacional del Còmic de Barcelona: • http://www.ficomic.com/ Entrecòmics: • http://www.entrecomics.com/

!"#$%&'()#*!#+#)&!

,%$!,-#.#!!

"#!$%&'(!)*!+%,'-,!-#!

.-,,(!)*!#-!('/-'+*$-!

!

!"!#$!%&'&%'$!(&#)!

*+,$-&,.)!(&!#&)!!/$.&-0.123&)!

!

!"#$!%&'$!!()*+,!

(-,(,!'./0-1,!

!"#!$%&'()*+,#,!-)!,.)/!$0(,0.)/!)1!01#!

&#,)+*#!$+0,#,!

!"#$%&'()*!$!&+$,-(!

.*!/$!,'('0!.*/!1$+*!

A la recerca delsfonaments de lesmatemàtiques

Page 12: Clic 4 - maig de 2012

12

LLGIR S :)

ALUMNES DE 4t D’ESO COMPARTEIXEN LES SEVES LECTURESEls centres de secundària de Banyoles, amb la coordinació del Centre de Recursos Pedagògics del Pla de l´Estany i la col·laboració de la Biblioteca Comarcal, participem en una experiència conjunta per fomentar la lectura: la gravació de tres programes televisius que giren al voltant de comentaris de llibres d’una mateixa temàtica. Amb la moderació de Xavier Carmaniu, col·laborador en diversos mitjans de comunicació, una selecció d´alumnes de 4t d’ESO exposaran els arguments i explicaran els motius que els han fet triar aquestes lectures. Els programes s´emetran per la televisió local i també es podran veure a través de la pàgina web de l´institut.Destaquem, per tant, els següents punts d’aquesta activitat:-la potenciació de la lectura i la seva difusió-la col·laboració amb altres centres educatius i l´intercanvi d´experiències que comporta-l´experiència per als alumnes que suposa preparar un comentari d´una lectura i difondre´l davant les càmeresEn el següent quadre s’indiquen els alumnes del Brugulat que han participat i la lectura triada:

TEMÀTICA ALUMNES RESERVA

FANTÀSTIC(emissió a

l´abril)

Cristina Ramos: Retrum de Francesc MirallesÒscar Assenza: Juegos del hambre de Suzanne Collins

Estel Serra: Retrum de Francesc Miralles

REALISME(emissió al

maig)

Albert López: La memòria de les formigues de Iolanda BatalléGabri Lucas: La vida a la porta de la nevera d’Alice Kuipers

Anna Capellera: La vida a la porta de la nevera d’Alice KuipersOlga Roura: Un estiu per morir de Lois Lowry

HISTÒRIC(emissió al juny)

Albert Ferrer: Retrat d´un assassí d´ocells d’Emili TeixidorXènia Moradell: Història d´amor a Sarajevo de Jaume Benavente

Laia Bayot: El diari d’Anna Frank

Aprofitem aquesta notícia per recordar que el nostre centre ja porta quatre cursos amb l´experiència de les biblioteques de l´aula (a més de les lectures obligatòries) amb la filosofia de facilitar un espai i un temps per a la lectura triada i no dirigida. Alguns dels aspectes bàsics són els següents:-tria lliure de lectures per part del alumnes segons els seus gustos i interessos (cada aula de grup està dotada de llibres de diversa temàtica i gènere)-lectura a l’aula mitja hora uns quatre dies a la setmana a les classes de Llengua catalana i Llengua castellana-control de les lectures en les fitxes de seguiment

Què

!"#$!%&'( ')*#+",( -","-.'((

/'+!$,!%&(01234435(6(7869:37;(

!"#$%&$'(!)(*+%,!!"#$%&'(-#('./%.!0$#(11/%!2%.(#!3%%/'4(,!)%"*+,(-".(

/0&1$"!"564(''/!"+11$'%"!!

!7%&/1!5/##(,!!"#$%&!!-#('./%.!0$#(11/%!

(-"')%,#"(

01234435(67(263<;(

!318/#&!9:;/4,!20(&"&3$40(-"(.",(

5+$&4*%",<!=+1('>(!?(&(11@!A(8#$!96.(%,!20(64-0(0(.0(7+$#0(-"(

.0(8"6"$0!"31$./!B6$;/#%!!

!3''(!"(;/11/#(,!20(64-0(0(.0(7+$#0(

-"(.0(8"6"$0!"31$./!B6$;/#%!C1D(!)+6#(,!98(",#4%(7"$(&+$4$<!9+$%!9+E#F!!!

(=%,!>-%&(

01234435(67(?@AB;(

318/#&!-/##/#,!!"#$0#(-:%8(0,,0,,;(

-:+<"..,<!7*$1$!G/$H$>+#!IJ'$(!0+#(>/11,!!=4,#3$40(-:0&+$(

0(>0$0?"6+<!K(6*/!?/'(L/'&/!!

!9($(!?(F+&,!@.(-40$4(-:A880(B$08C!!

!

Page 13: Clic 4 - maig de 2012

13

-comentari oral davant els companys (breu sinopsi i valoració).Aquestes, per tant, són algunes de les experiències que tenen com a objectiu fonamental fomentar el gust per la lectura i que permeten respectar els diferents interessos i preferències dels nostres alumnes com a lectors.

!"#$!%&'( ')*#+",( -","-.'((

/'+!$,!%&(01234435(6(7869:37;(

!"#$%&$'(!)(*+%,!!"#$%&'(-#('./%.!0$#(11/%!2%.(#!3%%/'4(,!)%"*+,(-".(

/0&1$"!"564(''/!"+11$'%"!!

!7%&/1!5/##(,!!"#$%&!!-#('./%.!0$#(11/%!

(-"')%,#"(

01234435(67(263<;(

!318/#&!9:;/4,!20(&"&3$40(-"(.",(

5+$&4*%",<!=+1('>(!?(&(11@!A(8#$!96.(%,!20(64-0(0(.0(7+$#0(-"(

.0(8"6"$0!"31$./!B6$;/#%!!

!3''(!"(;/11/#(,!20(64-0(0(.0(7+$#0(

-"(.0(8"6"$0!"31$./!B6$;/#%!C1D(!)+6#(,!98(",#4%(7"$(&+$4$<!9+$%!9+E#F!!!

(=%,!>-%&(

01234435(67(?@AB;(

318/#&!-/##/#,!!"#$0#(-:%8(0,,0,,;(

-:+<"..,<!7*$1$!G/$H$>+#!IJ'$(!0+#(>/11,!!=4,#3$40(-:0&+$(

0(>0$0?"6+<!K(6*/!?/'(L/'&/!!

!9($(!?(F+&,!@.(-40$4(-:A880(B$08C!!

!

Page 14: Clic 4 - maig de 2012

14

Recomanacions

Què

Nom i cognoms Autor/a Títol Per què us ha agradat? Relacionar amb olors,

sentiments, gustos, fenòmens metereològics, etapes viscudes

...

Brígida Ramos Eulàlia Canal Un petó de

mandarina

Taronja, dolçor

Laia Serra Albert Espinosa Si tu em dius vine ho

deixo tot, però diga’m vine.

Verd, esperança

Eduard Blanch Art Spiegelman Maus Negre, realitat diferent

Aina Palomer Sally Nicholls Maneres de viure per sempre

Blanc: tot s’acaba

Roger Doménech

Laura Gallego Alas de fuego Vermell, guerrer

Arnau Nadal

Thierry Jounquet Tarántula Negre, foscor, venjança

Marc Planagumà

David Trueba Saber perdre Sentiments, etapes viscudes

Pau Figueras J.K.Rowling Harry Potter i la

cambra secreta

Màgia i sentiments a flor de

pell

Laia Fores Alessandro D’Avenia Blanca com la neu,

vermella com la sang

Amor, malaltia, vermell

Sara Caldas Jordi Sierra i Fabra Núvols al cel L’imprevisible,curiositat,blanc,

calor

Andriy Okipnyy Maite Carranza Clan de la lloba Gris fosc, la complexitat del

nostre dia

Page 15: Clic 4 - maig de 2012

15

El quadern de Noah de Nicholas Sparks, Tirant lo Blanc de Joanot Martorell, El Quijote de Miguel de Cervantes, Cien años de soledad de Gabriel García Marquez, L´obra mestra desconeguda d´Honoré de Balzac, Càndid o l´optimisme de Voltaire, El baró rampant d´Italo Calvino, El guardián entre el centeno de J. D. Salinger, El señor de los anillos de J. R.R. Tolkien, El tercer ojo de Lobsang Rampa, El retorno de los brujos de Louis Pauwels i Jacques Bergier, Las enseñanzas de Don Juan de Carlos Castaneda, La mort a Venècia de Thomas Mann, L’última trobada de Sándor Márai, Jo confesso de Jaume Cabré, Madame Bovary de Gustave Flaubert, El petit príncep d´Antoine de Saint-Exupéry, Vint-i-quatre hores en la vida d´una dona d´Stefan Zweig, El quadern gris de Josep Pla, To the lighthause de Virginia Wolf, Seda d´Alessandro Baricco, El pes de la papallona d´Erri de Luca, Cròniques de la veritat oculta de Pere Calders, El laberint d´Ariadna de Salvador Espriu, El mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo, Bestiari de Pere Quart, Aigües encantades de J. Puig i Ferrater, Terra Baixa d´Àngel Guimerà, La casa de Bernarda Alba de F. G. Lorca, L´home invisible d´H.G. Wells, El senyor Pip de Lloyd Jones, Negra nit de Lolita Bosch, Ardiente secreto d´Stefan Zweig, Olor de colònia de Sílvia Alcántara, Els papers pòstums del club Pickwick de Charles Dickens, La Celestina de Fernando de Rojas, Mirall trencat de Mercè Rodoreda, El perfum de Patrick Süskind, El secret del meu turbant d´Agnès Rotger i Nadia Ghulam, El atentado de Yasmina Khadra, Un home de paraula d´Imma Monsó, Hem nedat a l´estany amb lluna plena de Raimon Esplugafreda, L´home que plantava arbres de Jean Giono, Una dona difícil de John Irving, L´Odissea d´Homer, La Divina Comedia de Dante Alighieri, The very hungry caterpillar by Eric Carle, Los hombres son de Marte , las mujeres de Venus de John Gray, Odes de Ricardo Reis de Fernando Pessoa, La Romana d´Alberto Moravia, El jardí oblidat de Kate Morton, El carter joliu d´Allan i Janet Ahlberg, Alamut de Vladimir Bartol, Memorias de una vaca de Bernardo Atxaga, Incerta glòria de Joan Sales, El cerebro femenino. El cerebro masculino de Lovann Brizendine, T´hauria de caure la cara de vergonya de Sèrgi Pàmies, Olivetti, Moulinex, Chaffoteaux et Maury de Quim Monzó, Una historia de amor como otra cualquiera de Lucía Etxebarría, La primavera al poblet de Josep Carner, Juego de tronos de George R.R. Martin, El temps entre costures de María Dueñas, Memòria d´uns ulls pintats de Lluís Llach, Poesia amorosa de Joan Margarit, Mientras tanto dame la mano de Kirmen Uribe, Lent de Narcís Comadira, L´home a la recerca de sentit de Viktor Frankl, Cartas del diablo a su sobrino de C.S. Lewis, Confessions de San Agustí, Diàlegs de Plató, Parla´ls de batalles, de reis i d´elefants de Mathias Enard

Page 16: Clic 4 - maig de 2012

16

Bonjour lecteurs et lectrices,

Je suis Floriane Marsaud, l’auxiliaire de conversation de français du lycée Josep Brugulat. J’ai étudié les langues étrangères, l’espagnol à l’Université de Nantes et l’anglais à l’Institut Catho-lique d’Études Supérieures de La Roche sur Yon. Je viens de Nantes tout comme un des plus grands écrivains français, le connaissez-vous?

« Je suis né à Nantes, où mon enfance, s’est tout entière écoulée. J’ai vécu dans le mouvement maritime d’une grande ville de commerce, point de départ et d’arrivée de nombreux voyages au long cours… » Extrait des Cahiers du musée Jules-Verne, n°10, Nantes, 1990

!

Jules Verne est né à Nantes (nord-ouest) en 1828 et mort à Amiens (nord) en 1905.C’est un écrivain français qui a écrit beaucoup de romans d’aventures et de science-fiction comme Le tour du monde en quatre-vingts jours; Vingt mille lieues sous les mers; Voyages au centre de la terre ou encore Voyages extraordinaires.Les œuvres de Jules Verne sont populaires dans le monde entier: c’est le 2eme auteur le plus traduit en langue étrangère après Agatha Christie.Il existe aujourd’hui le Trophée Jules-Verne, qui est une compétition de tour du monde à la voile.

Une envie de partir en week-end et de visiter Nantes? Entre autres superbes monuments, res-

taurants et boutiques, ne manquez pas suivre les traces de Jules Verne!

!

!!

Statue de Jules Lycée Clémenceau (où il étudia) Musée Jules Verne Verne enfant

A Nantes ou ailleurs…

!

Les habitants de Vigo vouent une reconnaissance toute particulière à Jules Verne qui a consacré un chapitre entier à sa célèbre baie (dans Vingt mille lieues sous les mers) et a ainsi fait connaître cette ville à de très nombreux lecteurs.

En què

Page 17: Clic 4 - maig de 2012

17

!

Més de 25 anys cuidant les persones.

A Serunion ens sentim responsables de l’alimentació dels infants,i per això posem tota la nostra experiència al servei de pares iescoles, per col·laborar al màxim en el seu creixement sa i equilibrat.

Page 18: Clic 4 - maig de 2012

18

“Would you know my name If I saw you in heaven?” ( Eric Clapton) Martí Tarradas “When I look into your eyes , I see rainbows in the sky” (DJ Antonie) Alba Sureda “I’m in the arms of destiny” (Bittersweet) Laura Albarran

“Someone like you” (Adele) Mercè Crespo “Super trouper beams are gonna blind me,But I won’t feel blue, like I always do” (Abba) Hawa Drammeh

“ It’s too cold outside for angels to fly” (Ed. Sheeran) Laura Cabello

“They say she is in the class A team,stuck in her day dream, been this way since

‘I remember me as a teenager, singing the whole Pink Floyd lyrics by heart. Two decades later, they have become so meaningful for me, that I’m able to use them in my everyday life’ Anna Triola

It was amazing the way the lyrics came out of my 4th ESO students’ minds. Have a look!“I’m sorry for the times I left home ,I was in the road and you were alone! I’m sorry for the times I had to go! “ (Akon) Martí Busquets

“Cause there’ll be no sunlight If I lose you, baby”(Bruno Mars) Anna Capallera “Here I am to worship .Here I am to bow down” (Hillsong) Denisa Ceclan “I just wanna lay in my bed” (Bruno Mars) Mariam Hadir “Never mind I find someone like you, I wish nothing” (Adele) Estel Serra “Fuck it all and no regrets I hit the lights on these dark sets I need a voice to let myself To let myself go free Fuck it all and fuckin’ no regrets I hit the lights on these dark sets Medallion noose, I hang myself Saint Anger ‘round my neck” (Metallica) Ferran de Palol

“But I Know there’s sunshine behind that rain” (Justin Bieber) Xènia Moradell “Dancing in the dark” (Bruce Springsteen) Enric Ramió

En què

Page 19: Clic 4 - maig de 2012

19

18, but lately her face seems, showly sinking, wasting crumbling like pastries, and they scream” (Ed, Sheeran) Albert Ferrer

“If I was a millionaire my baby” (Feat Theory & Luke Aster) Laia Esparch “ To be hurt, to feel lostto be left out in the darkto be kicked when you’re downto feel like...welcome to my life” (Simple Plan) Òscar Assenza “ I’m sexy and I know it” (LMFAO) Judit Parella

“Fly away, hello, good morning,peoble say me, people ask me” (Eminem) Alex Malov

“Stamp on the ground jump, jump, jump, jump,movie on the ground” (Italobrothers) Josep Masó

“She doesn’t mind” (Flo-rida) Lluís Magin

“Never be alone” (Deepside Deejays) Njundu Sillah

“Forgiven me first love” (Adele) Sònia Llorens

“The sultans... We are the sultans of swing! (Dire Straits) Albert López

“In too deep” (Sum 41) Aurimas Narbutas

“Am scris versuri cu sange , doar din greseala am sters cu lacrimi de inger si a ramas foaia goala, acum foaia plange este dor de cerneala, de silabe de accente, ce cad pe vocala, sau alta coala, curge sudoare din penita lacrimi, subsoare din temnita” (Deliric 1) Cristian Ceclan

Departament d’Idiomes

Page 20: Clic 4 - maig de 2012

20

EL LLOC IDEAL PER ENDUR-ME UN LLIBRE ÉS... (selecció textos 3r ESO)

Pau Juscafressa (3r B): Al mig d’un bosc, en plena naturalesa, ja que la natura m’ajuda a connectar-me amb la lectura. A part del llibre i l’entorn, hi ajuda també el fet d’estar estirat en una hamaca i gaudint de la companyia dels meus gossos. I si a més és primavera... l’experiència ja és brutal. Us la recomano!

Anna Figueras (3r C): A la platja, davant del mar. M’agrada sentir la sorra entre els meus peus nus i el remor que provoquen les onades mentre s´estavellen contra les roques. Però no m’agrada llegir en públic, és per això que prefereixo l’hivern, quan les platges són buides i jo em sento la reina del lloc. M’agrada la solitud del moment. Em relaxa i m’inspira, i realment gaudeixo molt més de la lectura, encara que acostumi a llegir habitualment al menjador de casa meva.

Damian Vasilateanu (3r B): A dalt d’una muntanya, just a sobre de la roca més alta, amb la brisa del vent acaronant-me la cara i amb el sol enlluernant-me. És la millor sensació per llegir. Encara que també disfruto de la lectura en el meu dia a dia a casa: a la meva butaca preferida, recolzant els peuets en la minibutaca mentre el llum de peu il·lumina les pàgines; o assegut al vàter mentre... bé, no cal explicar-ho. La qüestió és llegir. No importa el lloc ni el moment, sinó gaudir d’un bon llibre.

Cristina Serra (3r A): A sota un arbre a prop de la costa o en plena muntanya, però sola. Sentir de fons el soroll del mar o el piular dels ocells em reconforta i aconsegueix que em concentri més fàcilment i em transporti al món narrat en el llibre.

Cedric Esteba (3r B): En una casa de fusta perduda en la muntanya i amb un vidre immens a la paret que em connecta amb l’exterior. El fred de fora que contrasta amb l’escalfor que dóna la xemeneia que presideix la sala i estirat en el sofà més reconfortable del mercat. Però tot plegat és una utopia... m’hauré de conformar amb el sofà de casa.

Sílvia Cufí i Gemma Galí (3r C): En un vaixell, en la calma del mar i mentre navego sense rumb. En la solitud del mar aconsegueixo posar-me plenament en la pell dels personatges i viure l’aventura com si estigués succeint de veritat. És un autèntic plaer. Però encara que sigui puntual, no deixo de llegir a casa, al sofà, al llit... en qualsevol lloc. Pau Massanas (3r B): A l’estany de Banyoles, al mig de la natura, amb la tranquil·litat de l’espai i el cant dels

On

Page 21: Clic 4 - maig de 2012

21

ocells, amb l’aigua clara, transparent i relaxant... És una sensació perfecta! Ara bé, només a l’estiu!

Ferran Vila (3r B): A la tombona de la sala d’estar, just al costat de la finestra, per on entra la llum natural que em dóna una sensació de calidesa i relaxació. L’ambient temperat provoca que em senti a gust amb la lectura, encara que reconec que llegir no és el meu fort ni un hàbit que tinc adquirit.

Joana Planas (3r ) : Al teulat, on les vistes de la posta de sol són les més màgiques del món, on la brisa acompanyada del dolç cant dels ocells m’acaricia el rostre suaument, on m’evadeixo de tot, on desconnecto de la realitat només d’obrir el llibre i començar a llegir. Allà les paraules sonen més reals que mai i em transporten a un lloc desconegut, ple d’aventures, misteri, amor, batalles, amistat, fantasia... Allà sento que el sol deixa d’abraçar-me amb la seuva calor quan ja es fa fosc. Aleshores és el moment en què torno a la realitat, al teulat de casa meva.

Page 22: Clic 4 - maig de 2012

22

Ídolos literariosHace más o menos dos años, leí un libro titulado La Isla de Nim. Me gustó mucho el personaje protagonista porque se trata de una chica que vive sola con su padre en una isla desconocida y no se comunica con el resto del mundo. Nim es una persona muy especial, un ser libre: se vale por sí sola, da valor a cualquier cosa y no le importa no tener electrodomésticos ni tampoco otros objetos que a todos nos parecen imprescindibles. Lo que más me gusta de ella es que nunca tiene miedo y está muy segura de sí misma y de todo lo que hace. Esta historia me hizo reflexionar sobre nuestra verdadera felicidad. Y es que muchas veces son más felices los que menos tienen porque aprecian cada detalle y no necesitan buscar más allá. Ojalá todos aprendiésemos un poco de ella. Natàlia Menció Gratacós 1r ESO B

Mi ídolo literario es Harry Potter. Es mi ídolo porque es inteligente, listo, fuerte, valiente, no teme a sus enemigos, se enfrenta a sus miedos y además es buena persona y también muy amable. Me gustaría que existiese de verdad, creo que podríamos ser buenos amigos, aunque tampoco tenemos muchas cosas en común. Se le dan muy bien los deportes y en el estudio tampoco lo hace mal. Digamos que es casi perfecto, pero como todos, también tiene pequeños defectos: muchas veces no sigue las normas y dice lo que piensa. Ya sé que a veces decir lo que piensas es bueno, pero no siempre. Pero, no sólo me gusta su carácter y su forma de ser, también me gustan sus amigos. Creo que ha elegido bien: sus amigos le son fieles y ponen su amistad por delante de todo. Hacen muy buen equipo y pueden con todo, incluso con los magos más poderosos del mundo. En resumen, me pasaría el día leyendo sus libros porque me encantan. Además de tener muy buenos personajes, también están muy bien escritos. ¡Creo que J. K. Rowling ha hecho un muy buen trabajo! Gemma Ayats i Güell 1r ESO A Elizabeth Bennet, la protagonista de la novela Pride and Prejudice de Jane Austen, es una

chica soltera de 21 años, la segunda hija de la familia Bennet. Es perspicaz, sencilla y natural, y tiene un carácter vivo. La he escogido como mi personaje literario favorito porque creo que me parezco a ella, por su manera de hacer, su comportamiento y su carácter. Ella es prejuiciosa, y eso es en lo que me siento más identificada. Pero, no me gusta sólo por esto, sino porque lucha por lo que desea y se preocupa mucho por los demás, dejando para siempre una huella en sus vidas. Neus Fernández Salavedra 1r ESO D

Mi personaje preferido es Nikki, del libro El diari d’una penjada o El diario de Nikki. Me gusta porque en algunas cosas de su vida se parece a mí. Nikki me interesa porque es guapa, simpática, divertida, extrovertida. Además, se sabe defender y, cuando lo hace, lo hace con fuerza. No es popular, ni nada de eso, pero tiene unas amigas que cuando pasa malos momentos la tranquilizan y le dan ánimos para seguir adelante. En resumen, es muy buena eligiendo amigas. A propósito, es también muy buena dibujante: ¡sabe hacer unos tatuajes chulísimos! También tiene una vida amorosa, digamos que está en la edad del pavo. Se le cae la baba cuando ve al chico que le gusta, que se llama Brandon, y a Brandon también le gusta Nikki. JÚlia Collell Carreras 1r ESO B

Mi héroe literario es Silvia Prats Olivella, la protagonista de una fantástica novela titulada Trucant a les portes del cel. Me gusta porque es una chica con mucho coraje, fuerte y muy solidaria. Es una chica de diecinueve años que necesita algo importante en su vida y, sin pedir opinión a nadie, se va a la India a hacer de cooperante. Allí le pasan muchas cosas. Es muy curioso porque Silvia es el perfil de chica perfecta: muy guapa, muy inteligente, pero eso a ella le da igual, ¡sólo quiere ayudar! Es el primer libro especial de verdad que he leído. Todos los libros siempre me habían parecido igual, pero éste es diferente, sobre todo la protagonista. Anna Fernandez Massaneda 1r ESO B

Qui

Page 23: Clic 4 - maig de 2012

23

DescripciónEs una persona vieja, muy vieja. Parece imposible, pero tiene ciento veinte años. Es el señor Joan Closes, el abuelo de una mansión llamada Cortiuda. Es un personaje que me llama la atención por su edad y porque aunque no lo parezca puede vivir incluso milenios. Es un hombre muy flaco. Parece un esqueleto porque solo tiene hueso y piel. Tiene los ojos redondos con muchas venas rojizas. Sus labios son morados y tan delgados que no pueden esconder su dentadura. Parece calvo, pero le sale de encima de las orejas una melena gris con pocos cabellos. Lleva una camisa que en sus buenos tiempos era blanca y unos pantalones oscuros. Su cuerpo es muy frágil y apenas puede moverse. Le cuesta mucho hablar. Es tan viejo porque desde hace cincuenta años es víctima de una maldición que lo hace inmortal. Él no muere, pero su cuerpo envejece igualmente. Es una persona extraña y se siente muy sola. Su única obsesión es poder morir como los demás.Título del libro: Paisatge sobre tela

Autor: Santi Baró

Albert Figueras 1r ESO C

Page 24: Clic 4 - maig de 2012

24

Segur que no sabíeu que Adrià és un nom que prové del llatí, con-cretament de la ciutat italiana de Hadria, important pel seu port

en temps de l’Imperi Romà. Aquest nom significa “el que ve del mar” o “aquell que té proper el mar Adriàtic”, ja que va ser tal la seva rellevància que va donar el seu nom al mar Adriàtic. En època romana va existir un emperador amb el nom d’Adrià, un hispà molt estimat per la gent i molt culte.Adjectius que li podríem atribuir:- Gran pensador, amb molta voluntat i creativitat, afectuós i generós.- Simpàtic i sensible per atraure la con-fiança dels demés.- Just, honrat i expressiu.

!

Per conèixer l’origen d’aquest nom ens remuntem a l’antiga Grècia, tot i que posteriorment va ser llatinitzat com Ariadne que significa “santíssima, pura”. D’aquest nom en prové una llegenda sobre Ariadna, filla de Minos i Pasífae, reis de Creta. Un bon dia el rei Minos va ordenar construir un laberint per tancar-hi el Minotaure, un ésser mitològic amb cos d’home i cap de toro. Per alimentar el Minotaure, Atenes havia d’enviar els seus joves a canvi de la pau amb Creta. Teseu, el fill del rei d’Atenes, es va oferir per alliberar el seu poble d’aquest tribut. Ariadna es va enamorar de Teseu i li lliurà un cabdell de fil perquè pogués marcar el seu camí pel laberint i trobar la sortida després de donar mort al monstre.

Qui atorgui aquest nom a la seva filla li proporcionarà el significat de puresa, tranquil·litat i amabilitat.

Sabeu com es diu aquesta noia? És la Sílvia, i el seu nom prové del llatí, concretament del mot silva que significa natural del bosc o la selva, silvestre. Podem trobar el seu origen en la

mitologia clàssica: es diu que el fill d’Enees i Lavínia va ser anomenat “Silvius” perquè el volien protegir. La seva mare es va amagar en un bosc, i allà va ser on va néixer, així que en honor a la protecció dels boscos, va derivar el nom de Silvius. I un altre personatge mitològic que porta el nom de Sílvia és la mare de Ròmul i Rem, els germans fundadors de Roma.

La Laura té un nom llatí, que prové del mot laurus, que significa llorer o victòria. A l’antiga Roma es col·locava una corona feta de llorer als triomfadors, a aquells que guanyaven una cursa, un combat... a més a més era el símbol

de l’emperador. També existeix un referent mitològic; Dafne va poder escapar d’Apol·lo, que estava bojament enamorat de la nimfa, ja que el seu pare la va convertir en un llorer. Des de llavors aquest déu porta una corona de llorer en record de Dafne.

!

La Irene té un ori-gen grec i prové del nom Eirene. En la llengua gre-ga significa “pau, calma, tranquil·litat”, per tant les persones que porten aquest nom solen donar una sensació de pau i tranquil·litat. Deu ser veritat? En català també es pot utilitzar aquest nom per a nois, com Ireneu, però no és gaire freqüent; però en altres llengües, com el francès, és fàcil trobar algun Irénée. Com és de suposar, a Grècia és un nom molt utilitzat entre les dones,no tant entre els homes.Eirene és presentada en l’art com una jove i bella portant una cornucòpia(banya de l’abundància), un ceptre i una torxa.

Sabeu qui són?(Alumnes de llatí de 1er de bat B)

!

Page 25: Clic 4 - maig de 2012

25

!

!

"#$%#&'()*(+!,-.*%.!,(%!"/*0*%.'1!2/34'#4.!,(!

/(5(/674#.!

!

82%.9#:2*%+;<=%(4'*/.!!! !

Page 26: Clic 4 - maig de 2012

26

Page 27: Clic 4 - maig de 2012

27

C/ Progrés, 11 17820 Banyoles

Tel. 972 57 35 94 Fax 972 58 32 39 coelfo terra.es

Pl.Doctor Rovira 4, 1r pis 17820 Banyoles Apt.41 Telfs. 972 57 24 66 - 972 57 51 11 Fax: 972 57 50 00 e-mail: [email protected]

c lls

p2

Page 28: Clic 4 - maig de 2012

28

Com

!

Miquel OBIOLS

Jeroglífics

Quin diari llegeixes?

Qui ve avui a casa?

!

El geni de Badia

!

* Penseu en que el vocabulari català és molt extens i fora de Barcelona tenen més paraules ;)

Page 29: Clic 4 - maig de 2012

29

1

2

3

2

4

5

6

3

7

1

2

H

8

U

5

M

9

I 2

D

10

E

3

S

7,

7

11

1

12

1

1

1

3

7

1

3

3

7

1

2

11

1

3

7

P

14

A

15

T

6

A

15

T

6

E

3

S

7

1

6

17

3

1

8

2

10

3

7

17

1

1

7

7

3

7

1

4

3

17

16

1

1

17

1

5,

1

14

3

1

7

1

0

2

1

7

16

1

3

11

1

1

8

3

7

1

9

11

9

3

13

14

1

5

1

0

15

1

3

3

1

6,

7

15

6

2

7

1

6

15

1

3

13

14

1

5

13

1

5

10

1

5

17

9

3

7

3

4

2

1

8

3

1

6

5

1

1

4

11

6

9

3

1

20

1

5

17

-

7

3

- 1

3

3

7

7

1

1

13

3

7

,

14

3

1

7

11

15

1

9

11

9

1

4

15

1

2

1

3

1

9

1

1

13

6

12

3

3

13

7

14

1

3

15

6

7

10

3

19

1

5

17

1

9

3

7

1

0

2

22

3

1

7

7

11

7

23

5

1

5

1

3

1

7

19

1

1

1

22

3

1

2

3

2

4

5

6

3

7

1

2

8

5

9

2

1

0

3

7,

7

11

1

12

1

1

1

3

7

1

3

3

7

1

2

11

1

3

7

14

1

5

6

15

6

3

7

16

1

7

3

18

2

1

0

3

7.

M

9

I 2

Q

23

U

5

E

3

L

13

9

1

5

17

6

2

2

P

14

O

11

L

13

Resol el poema

Page 30: Clic 4 - maig de 2012

30

Com

Page 31: Clic 4 - maig de 2012

31

www.caixapenedes.com

SOM PERSONESAL SERVEIDE PERSONES.Som Caixa Penedès, un equip de milers de professionalsdistribuïts en una àmplia xarxa d’oficines i amb un sol objectiu:donar-te solucions que s’adaptin a les teves necessitats.Per a nosaltres, tu ets Caixa Penedès.

Page 32: Clic 4 - maig de 2012

32

Page 33: Clic 4 - maig de 2012

33

C/ Jaume II, 25 Bis17100 LA BISBAL D’EMPORDÀ

TELF.: (0034) 972 108738FAX: (0034) 972 640406

MAIL: [email protected]

Page 34: Clic 4 - maig de 2012

34

SOPA DE LLETRES. Noms de vint estris per parar la taula. Amb les lletres que hi sobren podreu llegir una frase relacionada amb el tema.

P P P A E R T O V A L L E S A P

A L R S R A R T T A L A L R A C

B A A E E G C T O A E L E P O O

S T A T R T O E L V V N S C O P

B P E R D R R L T S A E N L O A

R L D I E E R S L P T L E Q A D

U A P L E N P S A A A U L L T E

I C L L L C I O R L P T L O N C

T U A E Z A A E S R S I A C A A

C L T R N N P M E T U E I F S V

A L F E P O R O P Q R A R D A A

E E O S S U L P R L M E A A T S

C R N O M S M O E E S T S A R D

S A D U T I F L R G A N I V E T

I T O A U G I A D A P O C Z I N

Solució: tovalles, ganivet, copa d’aigua, plat pla, cullera, plat fondo, setrilleres, trencanous, llevataps, copa de cava, panera, enciamera, forquilla, sopera, cullerot, plat de postres, salsera, argolla, tovalló, safata. Frase: Per parar la taula bé, cal posar els coberts en l’ordre que s’utilitzaran, més a prop del plat com més tard s’utilitzin.

Com

Page 35: Clic 4 - maig de 2012

35

SOPA DE LLETRES. Noms de divuit hortalisses de més de quatre lletres. Amb les lletres que hi sobren podreu llegir una frase relacionada amb el tema.

L C P A T E S P A R R E C O E M

A Q A U E R A D A P L A N S N T

A H S R E R E B A T C I P A D A

N U T A B L L D E L A I A F I A

M C A R B A S S A I N T L I V A

D E N L E S S S O A L A A N I A

C I A E S O R S C T I G I N A A

R I G A B D A F O X R A C A M A

E A A R R I C M G A D E L T L S

U I D F O O A C O L I F L O R U

I V N T Q Q P R M O D U R R I D

A I A E U U O R B O P A A B D U

R R A E I N R T R L C A P E R I

M I T E L R R A E S M E I P T A

T X D E L S O X E N C I A M V I

Solució: Espàrrec, carbassa, carxofa, coliflor, enciam, pastanaga, xirivia, bròquil,

porro, cogombre, endívia, pebrot, carbassó, patata, bleda, espinac, tomàquet, escarola. Frase: La tomaquera, planta herbàcia anual de la família de les solanàcies, originària d’Amèrica del Sud, fou introduïda a Europa durant la primera meitat del S. XVI.

Fotografies

La majoria de les fotografies d´aquesta revista han estat fetes per alumnes de 1r de Batxillerat que fan matèries de l´Artístic ( via Arts plàstiques i disseny):

Aniol Barti, Judith Musquera, Aniol Viciana, Laura Pulido, Ruben Sánchez, Elsa Cano, Anna Grau, Aitor Climent, Juan Mallet, Ramon Donoso, Dimitrie Paraschiv, Clàudia López, Neus Costa , Àlex Vásquez i Arnau Pagès

Institut Josep BrugulatCtra Figueroles,19

17820 Banyoles972 57 14 31

Page 36: Clic 4 - maig de 2012

36

EDUCACIÓ SECUNDARIA OBLIGATÒRIA (ESO)

BATXILLERAT 1r i 2n de Batxillerat

- Arts: via d’Arts plàstiques, imatge i disseny via d’Arts escèniques, música i dansa

- Ciència i Tecnologia- Humanitats i Ciències Socials

CICLES FORMATIUS - Gestió administrativa (cicle formatiu de grau mitjà)

- Administració i finances (cicle formatiu de grau superior) - Fusteria i moble (cicle formatiu de grau mitjà)

- Instal.lació i moblament (cicle formatiu de grau mitjà)- Manteniment electromecànic (cicle formatiu de grau mitjà)

- Mecatrònica industrial (cicle formatiu de grau superior)

CURS PREPARACIÓ DE LES PROVES D’ACCÉS

INSTITUT JOSEP BRUGULAT Ctra. Figueroles, 19 17820 Banyoles Pla de l´Estany Telèfon 972 57 14 31 Fax 972 57 64 03 www.iesbrugulat.net