EP, 26, gener febrer 2010

4
Butlletí dels Matossers de Molins de Rei Edita: Colla Castellera Matossers de Molins de Rei / Passeig Pi i Margall 52 baixos 08750 Molins de Rei Telèfon de contacte: 669840867 / [email protected] / www.matossers.cat Número 26 Gener / Febrer 2010 En Conveni amb: Comença el 2010, un nou any i una nova temporada per a MATOSSERS, la Colla Castellera amb seu a Molins de Rei, un any que comença però que ha de ser un any de continuïtat respecte al que va ser el 2009. Els Castells, les sortides, els sopars gastronòmics, les rialles, els èxits i les abraçades… el bon rotllo que ha primat tot el 2009 ha de mantenir-se i, si pot ser, incrementar-se, aquest 2010. I per descomptat, hem de seguir creixent, ja que feia molt de temps que a la Colla no experimentàvem un fenomen com el del passat 2009 amb un degoteig constant d’incorporacions a la Colla, començant per la família Armenteros, que es va engrescar a la passada Fira de la Candelera i acabant per la família Ladevesa o l’Enric Muraday, que tot just van poder venir a la darrera de les actuacions, la de Manresa. Una actuació aquesta, la de Manresa, que va marcar el punt en el qual es troba el llistó casteller del nivell actual de la Colla, però que tots i totes sabem que és un llistó que enguany, si volem, podem elevar. Però per això necessitem que tota la MATOSSERADA renovi el seu compromís i necessitem de més gent, sigui o no de Molins, que es vulgui unir a aquest projecte. Per això des d’aquí us volem fer una crida perquè us uniu a aquest grup de persones que gaudeix dels castells, però que gaudeix, sobretot, de les altres persones i de les experiències castelleres o no que la Colla ens fa viure plegats. Gaudiu de la Fira, passegeu, compreu, mengeu, tafanegeu, doneu sang…. Però rumieu… imagineu-vos fent pinya en el sentit tan literal com figurat del terme amb tota la família MATOSSERA… i després feu-ho realitat!! Una altra Fira, un altre any HAN FET POSSIBLE AQUEST PAPEROT: David Fernández Ochoa / Josep Miquel Moneny / Oriol Pagès / Miquel Pellicer / Albert Rovira / Jaume Solé / Joan Vilaseca / Google JA ESTEM EN MARXA!!! ASSAIGS DE CANALLA: cada divendres a partir de les 20 h A partir del 19 de març: ASSAIGS GENERALS al gimnàs de l’escola Pont de la Cadena

description

Butlletí (més o menys) mensual de la Colla Castellera MATOSSERS de Molins de Rei

Transcript of EP, 26, gener febrer 2010

Page 1: EP, 26, gener febrer 2010

Butll

etí d

els

Mat

oss

ers

de M

olin

s de

Rei

Edita: Colla Castellera Matossers de Molins de Rei / Passeig Pi i Margall 52 baixos 08750 Molins de Rei Telèfon de contacte: 669840867 / [email protected] / www.matossers.cat

Número 26

Gener / Febrer 2010

En C

onv

eni

amb:

Comença el 2010, un nou any i una nova temporada per a MATOSSERS, la Colla Castellera amb seu a Molins de Rei, un any que comença però que ha de ser un any de continuïtat respecte al que va ser el 2009.

Els Castells, les sortides, els sopars gastronòmics, les rialles, els èxits i les abraçades… el bon rotllo que ha primat tot el 2009 ha de mantenir-se i, si pot ser, incrementar-se, aquest 2010.

I per descomptat, hem de seguir creixent, ja que feia molt de temps que a la Colla no experimentàvem un fenomen com el del passat 2009 amb un degoteig constant d’incorporacions a la Colla, començant per la família Armenteros, que es va engrescar a la passada Fira de la Candelera i acabant per la família Ladevesa o l’Enric Muraday, que tot just van poder venir a la darrera de les actuacions, la de Manresa.

Una actuació aquesta, la de Manresa, que va marcar el punt en el qual es troba el llistó casteller del nivell actual de la Colla, però que

tots i totes sabem que és un llistó que enguany, si volem, podem elevar. Però per això necessitem que tota la MATOSSERADA renovi el seu compromís i necessitem de més gent, sigui o no de Molins, que es vulgui unir a aquest projecte.

Per això des d’aquí us volem fer una crida perquè us uniu a aquest grup de persones que gaudeix dels castells,

però que gaudeix, sobretot, de les altres persones i de les experiències castelleres o no que la Colla ens fa viure plegats.

Gaudiu de la Fira, passegeu, compreu, mengeu, tafanegeu, doneu sang…. Però rumieu… imagineu-vos fent pinya en el sentit tan literal com figurat del terme amb tota la família MATOSSERA… i després feu-ho realitat!!

Una altra Fira, un altre any

HA

N F

ET P

OSS

IBLE

AQ

UES

T P

APE

RO

T: D

avid

Fer

nánd

ez O

cho

a /

Jo

sep

Miq

uel M

one

ny /

Ori

ol P

agès

/ M

ique

l Pel

licer

/ A

lber

t R

ovi

ra /

Jau

me

Solé

/ J

oan

Vila

seca

/ G

oo

gle

JA ESTEM EN MARXA!!!

ASSAIGS DE CANALLA: cada divendres a partir de les 20 h

A partir del 19 de març: ASSAIGS GENERALS

al gimnàs de l’escola Pont de la Cadena

Page 2: EP, 26, gener febrer 2010
Page 3: EP, 26, gener febrer 2010
Page 4: EP, 26, gener febrer 2010

Edita: Colla Castellera Matossers de Molins de Rei / Passeig Pi i Margall 52 baixos 08750 Molins de Rei Telèfon de contacte: 669840867 / [email protected] / www.matossers.cat

Avui dia les colles de castellers no són un fet aïllat en cada poble o ciutat castellera, ni tampoc no s’emparen en una agrupació o societat exclusivament dedicada a fer, només, castells. Les persones que en formen part també formen part del teixit associatiu, cultural i lúdic del mateix poble o ciutat. Perquè aixecar construccions humanes -amb esforç, “amunt”- continua sent el nexe i l’aspiració de cada colla, però a Molins de Rei, és evident que allò que nasqué d’una manera molt senzilla per un grup de persones ha esdevingut en aquests moments una entitat –una més del teixit cultural de la nostra vila- que canalitza la participació ciutadana i que genera a la vegada activitats lúdiques i culturals diverses. I és indubtable, els MATOSSERS n’és un exemple prou significatiu, enriquint el fet casteller, fenomen important al Baix Llobregat, al Barcelonès i als dos Vallès, hereus del Baix Penedès, Alt Penedès i Tarragonès, sobretot. Amb el temps el fet casteller féu el salt a la Catalunya Central i les terres de Ponent i, especialment, cap amunt, cap a les comarques gironines i la Catalunya Nord, sense oblidar el salt mar enllà, l’illa de Mallorca.

En els motius d’aquesta expansió hi ha la mateixa expansió del model festiu de la Catalunya Nova, en la qual el seguici popular tradicional –bestiari, balls, diables i castells –té un significat clau.

Hi ha, també, el fet que els castells són un espectacle de masses, amb tots els elements necessaris per ser atractius als ulls dels aficionats i, més encara, si aquest fet ens el fem nostre i passem de ser aficionats a ser MATOSSERS. Els castells són visuals i plàstics, a diferència d’altres elements de la cultura popular, perquè és fàcil de centrar l’atenció en el tot, i fins i tot el més neòfit se n’adona quan els castellers han aconseguit el que volien aixecar. Els crits d’alegria ho demostren. L’esforç i el sacrifici s’han vist recompensats, sempre ajudats per les circumstàncies favorables del moment. Els castells són competitius, perquè és fàcil de saber qui arriba més amunt, qui fa estructures més complexes, i tenen un clar factor de risc, d’ànsia col·lectiva, la por de caure i la por de no assolir el que ha costat hores i hores d’assaig. Potser la part més important des del punt de vista humà és la consciència de la voluntarietat i la solidaritat, la manca de professionalisme, la qual cosa subratlla l’adhesió dels seguidors dels castells a l’espectacle, fins al punt que molts passen de la simple visualització a la col·laboració -tan important i tan agraïda- i, per tant, en aquest nou pas, passar de

veure-ho a viure-ho.

El que fou a les nostres contrades un fet llunyà i folklòric propi d’altres llocs, ara el tenim entre nosaltres. Reconeixem que el camí és llarg però si mirem enrere veurem que el que s’ha aconseguit és molt i si s o m o p t i m i s t e s i c o l · l a b o r a d o r s MATOSSERS farem que Molins de Rei continuï en aquesta tasca tan lloable de ser un element important dintre de totes les activitats culturals, socials i lúdiques que es fan a la nostra vila.

I tot això s’aconseguirà si es manté l’essència integradora i l’esperit lúdic pel qual fou creada la colla MATOSSERS, sense perdre, això sí, les necessàries dosis de lluita i esforç que tenen una recompensa que mai no és individual, sinó pública i col·lectiva. Aquest sí que és, potser, el gran mèrit dels MATOSSERS: sobreviure i superar-se, i procurar amb el seu exemple de pinya que aquesta societat tan individualista perdi aquest punt i pensi més en el conjunt.

Ara que aviat començarà un nou any casteller, siguem generosos i fem-nos matossers, no només de cor, sinó fent que la nostra presència sigui real i que puguem fer el crit final del castell completat, amb aquell esforç i amb aquella mirada cap al cel, amb aquella veu interior que ens diu “amunt”.

Que sigui un bon any aquest 2010 i que la Fira de la Candelera sigui aquest aparador de captació de nous MATOSSERS. Que els desitjos es facin realitat. Bona Fira a tothom!

Joan Vilaseca i Figueras

Els castells: una nova realitat social

AM

B LA

C

OL·

LABO

RA

CIÓ

ES

PEC

IAL

DE: