Notícia a Osona.com 18-09-2009

2
Cultura | Marc Riera / ACN | Actualitzat el 18/09/2009 a les 11:31 L'oferta pedagògica dels museus d'Osona s'unifica L'objectiu, atreure escoles de fora de la comarca. La Xarxa de Museus d'Osona (XMO) ha unificat la seva oferta pedagògica amb l'objectiu d'atreure a centres escolars de fora la comarca. El director del Museu Industrial del Ter (MIT) de Manlleu, Carles Garcia, diu que, per raons proximitat, fins ara els vuit museus que integren la xarxa reben majoritàriament la visita d'escoles del propi territori. Amb aquesta oferta conjunta, segons Garcia, es mostra la voluntat «d'obrir-se a fora de la comarca», especialment a escoles de l'àrea metropolitana, el Vallès Oriental i Occidental així com també a la Garrotxa i l'àrea de Girona. Per a Garcia, l'oferta pedagògica que s'ha elaborat per aquest curs és «diversa i de prou qualitat». Nacho López, del Centre Cultural Europeu de la Natura de Viladrau, destaca que malgrat que l'objectiu sigui obrir els museus de la comarca a escoles de fora també es vol mantenir els vincles amb els centres de la comarca perquè és important mantenir el coneixement «del territori per part del propi territori». L'oferta pedagògica és la primera iniciativa que plasma la nova xarxa que neix d'una «voluntat de col·laboració». Per a Carles Garcia l'oferta educativa que s'ha elaborat per difondre entre totes les escoles no s'ha limitat a «abocar» les diferents propostes educatives de la que ja disposava cada Pàgina 1 de 2 http://www.naciodigital.cat/osona/noticia/15902/oferta/pedagogica/dels/museus/osona/unifica

description

Notícia publicada al Osona.com el dia 18 de setembre de 2009

Transcript of Notícia a Osona.com 18-09-2009

Page 1: Notícia a Osona.com 18-09-2009

Cultura | Marc Riera / ACN | Actualitzat el 18/09/2009 a les 11:31

L'oferta pedagògica dels museusd'Osona s'unificaL'objectiu, atreure escoles de fora de la comarca.

La Xarxa de Museus d'Osona (XMO) ha unificat la seva oferta pedagògica amb l'objectiu d'atreurea centres escolars de fora la comarca. El director del Museu Industrial del Ter (MIT) de Manlleu,Carles Garcia, diu que, per raons proximitat, fins ara els vuit museus que integren la xarxa rebenmajoritàriament la visita d'escoles del propi territori.

Amb aquesta oferta conjunta, segons Garcia, es mostra la voluntat «d'obrir-se a fora de lacomarca», especialment a escoles de l'àrea metropolitana, el Vallès Oriental i Occidental així comtambé a la Garrotxa i l'àrea de Girona. Per a Garcia, l'oferta pedagògica que s'ha elaborat peraquest curs és «diversa i de prou qualitat».

Nacho López, del Centre Cultural Europeu de la Natura de Viladrau, destaca que malgrat quel'objectiu sigui obrir els museus de la comarca a escoles de fora també es vol mantenir elsvincles amb els centres de la comarca perquè és important mantenir el coneixement «del territoriper part del propi territori».

L'oferta pedagògica és la primera iniciativa que plasma la nova xarxa que neix d'una «voluntat decol·laboració». Per a Carles Garcia l'oferta educativa que s'ha elaborat per difondre entre totes lesescoles no s'ha limitat a «abocar» les diferents propostes educatives de la que ja disposava cada

Pàgina 1 de 2

http://www.naciodigital.cat/osona/noticia/15902/oferta/pedagogica/dels/museus/osona/unifica

Page 2: Notícia a Osona.com 18-09-2009

un dels museus per separat sinó que s'ha seleccionat i elaborat noves aportacions perquè lespropostes siguin «coherents i diverses temàticament».

Entre les propostes que fan els museus escolars adreçades a les escoles hi ha l'observació depeixos i altres habitants d'un riu, conèixer la historia del bandoler Serrallonga a través d'un joc,rutes literàries al entorn de Jacint Verdaguer o Miquel Martí i Pol o un taller per fer baldufes.L'oferta educativa formada per una quarantena d'activitats està agrupada per blocs temàtics.

L'opció de crear una oferta conjunta es va gestar a partir de la nova línia de subvencions que enaquesta matèria va impulsar el Departament de Cultura. Quan es va aprovar aquesta línia d'ajutsnomés el MIT i el Museu Episcopal de Vic (MEV) estaven oficialment reconeguts per laGeneralitat pel que es va iniciar «el treballar amb xarxa» per aprofitar la potencialitat de total'oferta.

La XMO és una «excusa», segons els promotors, per consolidar i donar una marca a la tascaque fan els museus de la comarca. L'any 1992 els museus osonencs van iniciar els primerscontactes a través de l'associació Amics dels Museus d'Osona. Des de l'any 2002, els diferentsmuseus han organitzat activitats conjuntes en motiu del Dia internacional dels Museus.Actualment el Consell Comarcal d'Osona té en funcionament el programa «Entra'm als Museusd'Osona», on es subvenciona el transport per poder fer la visita. L'ens comarcal també ha creatun consell assessor de museus format pels directors d'aquests.

Actualment formen la XMO, a més dels MIT, el MEV i el Centre Cultural Europeu de la Natura, laCasa-Museu Verdaguer de Folgueroles, el Museu Arqueològic de l'Esquerda de Roda de Ter, elCentre d'Interpretació Arqueològica del Camp de les Lloses de Tona, el Museu de la Torneria deTorelló i el Museu de l'Art de la Pell de Vic. A partir de l'any vinent s'hi integrarà el Museu del Courede les Masies de Voltregà (Osona).

A les foto, a sobre, els directors dels museus que integren la Xarxa de Museus d´Osona. A sota,la presentació, aquest dimecres al Museu Industrial del Ter de Manlleu.

 

Pàgina 2 de 2

http://www.naciodigital.cat/osona/noticia/15902/oferta/pedagogica/dels/museus/osona/unifica