Viladecans | Pam 2016-2019

8
15 E P C S E I A L VILADECANS Abril 2016 - Aquí somos de participar en las acciones de Viladecans, ¿& tú? Seguro que tienes las típicas conversaciones de vecinos en la portería, que hablas con el monitor de aquagym e, incluso, que das tu opinión en el grupo de WhatsApp de padres y madres del colegio. ¿Verdad? La cosa es que nos gusta hablar. Y ahora, pues, te toca opinar sobre las acciones que realizaremos en nuestra ciudad. Valora el Plan de Actuación Municipal (PAM) y hablemos sobre qué necesita Viladecans para ser la ciudad que tú necesitas. #ViladecansiTu SOMOS DE BARRIO. SOMOS DE CIUDAD. (Miguel y Alfonsa)

description

Pla d'Actuació Municipal 2016-2019 de Viladecans

Transcript of Viladecans | Pam 2016-2019

15

E P CS E I A L VILADECANSAbril 2016

- Aquí somos de participar en las acciones de Viladecans, ¿& tú?Seguro que tienes las típicas conversaciones de vecinos en la portería, que hablas con el monitor de aquagym e, incluso, que das tu opinión en el grupo de WhatsApp de padres y madres del colegio. ¿Verdad? La cosa es que nos gusta hablar. Y ahora, pues, te toca opinar sobre las acciones que realizaremos en nuestra ciudad. Valora el Plan de Actuación Municipal (PAM) y hablemos sobre qué necesita Viladecans para ser la ciudad que tú necesitas.

#ViladecansiTu

SOMOS DE BARRIO. SOMOS DE CIUDAD.

(Miguel y Alfonsa)

16

E P CS E I A L

Viladecans&TUVILADECANSAbril 2016

Líneas estratégicas del PAM:

-¿Conformarnos? ¡Nunca! ¿Mejorar? Sí, con el Plan de Actuación Municipal -decimos todos los y las viladecanenses.

-¿De qué va el PAM?

-pregunta Carlos,

padre de 34 años. Como Carlos, seguramente tú también lo habrás pensado. Quédate con esto: el Plan de Actuación Municipal no es más que el con-junto de acciones y objetivos que marcarán los tres próximos años de gobierno.

Es un paso para ir hacia una ciudad más abierta, sostenible y transparente. ¡Es el momento de seguir innovando y hacer de Viladecans una ciudad pionera!

-¿Me interesa?

-se pregunta Víctor,

emprendedor. ¡Claro, Víctor! Nos interesa a todos los ciudadanos, porque todos somos los protagonistas de nuestra casa, de la comunidad, de las asociaciones, del barrio y de la ciudad. Y, como protagonistas del futuro de Vilade-cans, nuestro papel es muy importante. Tanto que el PAM se estructura en cuatro líneas estratégicas basadas en nuestros intereses.

-¿Cómo puedo participar? -dice Berta, viladecanense de toda la vida.

Muy fácil Berta. ¡Vamos! El PAM parte de una propuesta inicial elaborada por el equipo de gobierno actual,y ahora esta se abre a la participación colectiva con diferentes vías para poder opinar. Este boletín con el cuestionario es una de ellas.

1# Políticas sociales y de

igualdad de oportunidades: Defensa de los derechos sociales, lucha por la igualdad de oportunidades, contra la exclusión social y la pobreza, compromiso con el bienestar de las personas, generación de oportunidades mediante la educación, la cultura, la salud, el deporte y los servicios sociales.

3# Mejora de nuestros barrios, la cohesión, la autoestima local y el cuidado de nuestro territorio: Ciudad verde y sostenible, cuidado del medio ambiente y los valores naturales, transporte público rápido y accesible, infraestructuras y equipamientos de calidad, espacio público accesible y sin barreras, espacios de relación que promuevan los sentimientos de comunidad, estima, confianza y seguridad.

4# Calidad democrática, transparencia y buen gobierno:

Renovación democrática, participación de la ciudadanía, confianza en la política, transparencia, administración abierta, austera y bien organizada, impulso de la cogestión y la corresponsabilidad de la ciudadanía en la toma de decisiones.

2# Políticas activas

de empleo y promoción: Empleo para todos, comercio vivo, dinamización eco-nómica, tejido empresarial e industrial firme, sectores emergentes y de alto valor añadido, transformación del modelo productivo para generar más y mejor empleo.

Casal Barri de Sales

17

VILADECANSAbril 2016

E P CS E I A L

Viladecans&TU

Estos son los equipamientos dónde podrás llevar el cuestionario sobre el Plan de Actuación Municipal, hasta el 22 de mayo

Viladecans Informació Plaza de Europa, [email protected] 351 900Horario: de lunes a viernes de 9 h a 14 h, martes y jueves de 16.30 h a 18.30 h (excepto julio y agosto).

Ateneu d’Entitats Pablo Picasso Pasaje de Sant Ramon, 2 [email protected] 591 456 Horario: de lunes a viernes de 9 h a 13 h y de 16 h a 22 h y sábados de 16 h a 20 h.

Ateneu de Cultura Popular Can Batllori Calle de Ernest Lluch, 12 [email protected] 376 168Horario: de lunes a viernes de 16 a 23 h, sábados y domingos de 10 h a 0 h.

Podium Viladecans Joan Masgrau Calle de Pompeu Fabra, [email protected] 594 160Horario: de lunes a viernes de 7 h a 22.30 h, sábados de 8 h a 20 h y domingos de 8.30 h a 14 h.

Atrium Viladecans Avenida de Josep Tarradellas, [email protected] 594 160Horario: de lunes a viernes de 7 h a 22.30 h, sábados de 8 h a 20 h y domingos de 8.30 h a 14 h.

Casal dels Barris de Ponent Avenida del Doctor Fleming, 5Para contactar con las entidades presentes en el casal:AV Can Palmer: [email protected] / 673 917 720AV Luís Moré: [email protected] / 673 917 723AV Viviendas del Congreso: [email protected] / 673 917 699Associació Cultural Gitana: [email protected] / 673 917 722Horario: de 10 h a 13 h y de 17 h a 21 h (orientativo).

Casal de Barri de l’Alba-Rosa Calle de la Tulipa, [email protected] 375 390Horario: lunes de 11 h a 13 h y de 16 h a 20 h y de martes a viernes de 9 h a 13 h y de 16 h a 20 h.

Casal de Barri Montserratina Plaza de la Constitució, [email protected] 470 362Horario: de lunes a viernes de 9 h a 14 h y de 16 h a 22 h, sábados de 9 h a 13 h y de 16 h a 22 h, y domingos de 9 h a 13 h.

Centre de Promoció Econòmica i Serveis a les Empreses Can Calderon Calle de Andorra, [email protected] 351 804Horario: de lunes a viernes de 8 h a 19 h.

Centre de Recursos per a Joves Can XicParc de Can Xic, [email protected] 470 024Horario: martes y sábado de 10 h a 14 h, de lunes a viernes de 16.30 h a 21 h y sábados de 16 h a 20 h.

de lunes a viernes de 10 a 13 i de 16 a 21 h.

Calle de Rafael Casanova, 50 [email protected] 93 637 94 04 Horario:

Casal Barri de Sales

18

E P CS E I A L

-¿Qué otras vías de participación hay? -dice Raquel, joven de 21 años.

Raquel, elige la vía que te resulte más fácil. Además de este boletín, también puedes participar en:

• viladecans.cat/participa: una plataforma online para realizar tu votación, en la que también encontrarás información sobre todas

las propuestas y descubrir qué opina el resto de la ciudadanía.

• Y el 14 y 15 de mayo nos encontrarás en un estand de la Fira de Sant Isidre.

Participa en el Plan de Actuación Municipal & elige cómo es la ciudad en la que quieres vivir.

VILADECANSAbril 2016

SOMOS DE BARRIO. SOMOS DE CIUDAD.

(Raq

uel C

arm

ona)

Marca la casella corresponent Home Dona

Quins dels següents perfils encaixen amb la teva situació? (Pots seleccionar més d’una opció)

Jove de menors de 25 anys Família amb fills -es de menors de 10 anys Família amb fills -es de 10 anys o més Major de 65 anys

Empresari -ària i/o emprenedor -a (tinc una pime, sóc autònom...) Comerciant (tinc una botiga, un bar...)

Si us plau, escriu a continuació el teu nom, cognoms i data de naixement

Ets resident a Viladecans? SÍ NO

Pertanys a alguna associació o entitat de Viladecans? SÍ A quina? NO Quina és la teva adreça electrònica?

Si us plau, llegeix i accepta les següents condicions per poder continuar: D’acord amb la Llei Orgànica 15/1999 de 13 de desembre, de Protecció de Dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals seran incorporades al fitxer Procés de Participació Ciutadana del Pla d’Actuació Municipal de l’Ajuntament de Viladecans, amb la finalitat de participar en el procés d’elaboració del Pla d’Actuació Municipal 2016 -2019. Les vostres dades no seran cedides a tercers. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició, adreçant-vos per escrit al Registre General de l’Ajuntament.

Accepto les condicions.

Per valorar les actuacions, segueix-me:

Qüestionari del Pla d’Actuació Municipal 2016-2019

• Abans de començar, moltes gràcies per participar al Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2016-2019. És molt important que siguis molt sincer -a a l’hora de valorar. • Llegeix amb atenció totes les indicacions que t’anirem donant i respon totes les preguntes: en cas de no arribar al final, el qüestionari no es considerarà vàlid. Un cop fet, separa el qüestionari de la revista i porta’l a un dels equipaments municipals indicats a l’Especial de la revista. Tens temps fins al 22 de maig.

Si tens qualsevol dubte o comentari, envia’ns un correu a l’adreça participació@viladecans.cat o truca a Viladecans Informació, 936 351 800 / 936 351 900 (horari d’atenció: de dilluns a dijous, de 9 h a 21 h, i els divendres, de 9 h a 19 h).

Per començar, digues, si us plau, què et semblen cadascuna d’aquestes propostes pel que fa a les Polítiques socials i la igualtat d’oportunitats: (ESCALA DE VALORACIÓ: “D’acord (D) – M’és indiferent (M) – En desacord (E)”)

Cultura. Desenvolupar un Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Viladecans i un Catàleg de patrimoni i crear rutes patrimonials senyalitzades.

Diversitat funcional. Crear una Taula Local destinada a treballar les necessitats de les persones amb Diversitat Funcional (problemes de mobilitat) i Trastorns Mentals.

Cultura. Garantir que tota la ciutadania pugui expressar-se artísticament a través de nous programes impulsats per l’Atrium Viladecans i l’Ateneu de les Arts per facilitar la creació, la formació i l’exhibició artística.

Dona. Crear un protocol local contra la Violència Masclista i ampliar l’atenció que donem als centres educatius i al Servei d’Informació i Atenció a les Dones en la prevenció i atenció dels casos.

Educació. Definir, amb l’ajuda de la ciutadania, com ha de ser la nova Biblioteca de Can Ginestar dedicada a la innovació educativa i a la divulgació científica.

Cultura. Posar en marxa la segona fase del Museu de Viladecans - Ca n’Amat.

EMD

#ViladecansiTu

/ /Nom Cognoms Data de naixement

(Si no en tens o no vols deixar el teu correu, pots deixar aquesta casella en blanc)

Se t’acudeix alguna altra proposta que vulguis fer en l’àmbit de les Polítiques socials i la igualtat d’oportunitats? Recorda, ens referim a: “defensa dels drets socials, lluita per la igualtat d’oportunitats, contra l’exclusió social i la pobresa, compromís amb el benestar de les persones, generar oportunitats mitjançant l’educació, la cultura, la salut, l’esport i els serveis socials”.

Si us plau, escriu-la a continuació:

Diversitat funcional. Crear una Taula Local destinada a treballar les necessitats de les persones amb Diversitat Funcional (problemes de mobilitat) i Trastorns Mentals.

Dona. Crearem un protocol local contra la Violència Masclista i ampliarem l’atenció que donem als centres educatius i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones en la prevenció i atenció dels casos.

Educació. Definir, amb l’ajuda de la ciutadania, com ha de ser la nova Biblioteca de Can Ginestar dedicada a la innovació educativa i a la divulgació científica.

Educació. Donar més recursos a la Xarxa d’Innovació Educativa per generar nous projectes i estimular la innovació pedagògica.

Educació. Crear beques menjador per a l’alumnat de secundària.

Educació. Llançar un programa d’ajuts econòmics perquè els joves que no poden pagar-se els estudis un cop acabada l’educació obligatòria (ESO) puguin seguir estudiant.

Educació. Lluitar juntament amb els centres educatius contra el fracàs escolar a través del Pla de Millora de l’Èxit Educatiu.

Esport. Desenvolupar el Pla de Millora dels Equipaments Esportius perquè Viladecans sigui la Ciutat del Beisbol i el Softbol i per millorar els camps de futbol municipal i de la Torre-roja.

Habitatge. Ampliar el Programa de detecció d’habitatges buits per incorporar-los al lloguer social i sancionar les entitats bancàries que tenen molts habitatges buits.

Necessitats bàsiques. Crear l’Oficina de l’Energia, dins l’Oficina d’Habitatge, per gestionar els casos de pobresa energètica.

Necessitats bàsiques. Garantir i augmentar els ajuts econòmics per cobrir les necessitats bàsiques de les famílies.

Persones dependents. Ampliar el Servei d’Atenció Domiciliària per a persones dependents.

Esport. Instal·lar nous equipaments per practicar esport de lleure al parc de la Marina i al parc de la Torre-roja.

Gent Gran. Lluitar contra els maltractaments a la Gent Gran a través d’un Protocol Local.

Ara ens agradaria que valoressis les següents propostes en relació amb a les Polítiques actives d’ocupació i de promoció: (ESCALA DE VALORACIÓ: “D’acord (D) – M’és indiferent (M) – En desacord (E)”)

Activitat agrícola. Consolidar i impulsar l’activitat agrícola amb la col·laboració dels pagesos i del Parc Agrari del Baix Llobregat.

Comerç i restauració. Consolidar el paper dels Mercats Municipals de Viladecans com a comerç dinàmic i de proximitat.

Activitat econòmica. Atraure noves activitats empresarials al parc de Ca n’Alemany.

Comerç i restauració. Dinamitzar el Comerç de proximitat i la Restauració potenciant el paper de la Mesa de Comerç de Proximitat de Viladecans i la col·laboració entre associacions.

Economia social. Promoure noves formes innovadores d’economia social, basades en el tercer sector i en l’economia verda i solidària.

Millora urbana. Realitzar actuacions al Polígon Centre, amb la col·laboració de les empreses i del veïnat, com ara: suport a les activi-tats empresarials, nous espais per a vianants i nova Rambla per millorar l’atractiu comercial i el paper central del Barri Antic.

Activitat econòmica. Definir quins projectes es poden desenvolupar al parc del delta del Llobregat per tal de generar noves activitats econòmiques respectuoses amb el medi ambient.

ED M

Tens alguna altra proposta per a l’àmbit de Polítiques actives d’ocupació i de promoció? Recorda, ens referim a: “ocupació per a tothom, comerç viu i dinàmic, dinamització econòmica, teixit empresarial i industrial fort, sectors emergents i d’alt valor afegit, transformació del model productiu per generar més i millor ocupació”.

Si us plau, escriu-la a continuació:

Comerç i restauració. Dinamitzar el Comerç de proximitat i la Restauració potenciant el paper de la Mesa de Comerç de Proximitat de Viladecans i la col·laboració entre associacions.

Economia social. Promoure noves formes innovadores d’economia social, basades en el tercer sector i en l’economia verda i solidària.

Millora urbana. Realitzar actuacions al Polígon Centre, amb la col·laboració de les empreses i del veïnat, com ara: suport a les activitats empresarials, nous espais per a vianants i nova Rambla per millorar l’atractiu comercial i el paper central del Barri Antic.

Ocupació. Augmentar el nombre de programes de Formació Professional Dual (programes que combinen estudis i pràctiques laborals a les empreses del municipi).

Ocupació. Col·laborar amb les empreses per definir com han de ser els processos de contractació del personal i per saber quin tipus de formació necessiten per als seus empleats.

Ocupació. Reforçar els serveis de reinserció en el mercat laboral de les persones més vulnerables (joves, dones, persones en situació d’atur de llarga durada i majors de 45 anys), mitjançant un pla de xoc que permeti als aturats de llarga durada l’adquisició de competències professionals.

Promoció Turística. Desenvolupar un Pla Integral de Promoció Turística i Comercial de Viladecans.

Promoció turística. Popularitzar productes amb la “marca Viladecans”, per destacar quins són els punts forts de la ciutat i fer del turisme un nou sector econòmic.

Pimes. Organitzar jornades empresarials i impulsar xarxes col·laboratives per tal de potenciar les pimes de la ciutat.

Pel que fa a la Millora dels nostres barris, la cohesió, l’autoestima local i la cura del nostre territori, digues, si us plau, què et semblen les següents propostes: (ESCALA DE VALORACIÓ: “D’acord (D) – M’és indiferent (M) – En desacord (E)”)

EM

Convivència. Crear un equip que s’encarregui de fer de mediador davant els conflictes que tenen lloc a l’espai públic.

Energia. Fer que Viladecans avanci cap a la transició energètica a través del desenvolupament del Pla d’Autosuficiència Energètica.

Convivència. Redactar la nova ordenança de convivència i civisme amb la participació i el consens de la ciutadania.

Entitats. Ampliar la Xarxa de Casals de Proximitat: transformar l’actual local de l’Associació de Veïns La Unión en el Casal de barri de La Unión i millorar el casal d’entitats de Ponent.

Medi ambient. Impulsar el centre de recepció i l’aula ambiental del Remolar amb activitats i propostes atractives per a tots els públics i millorar-ne els accessos.

Medi ambient. Seguir els acords del Ple Municipal i aconseguir que no es pugui edificar als boscos de Can Guardiola.

Millora urbana. Millorar l’accessibilitat dels carrers de l’Alba-Rosa.

Millora urbana. Iniciar la segona fase de renovació urbana del Barri de Sales.

Millora urbana. Millorar els carrers del Barri Centre.

Millora urbana. Reivindicar a la Generalitat els diners necessaris per desenvolupar les Lleis de barri, que garanteixinla millora i rehabilitació dels barris de Ponent i la Montserratina.

Millora urbana. Renovar el clavegueram de Poblat Roca i Hispanitat.

Millora urbana. Transformar en zona de vianants el carrer de les Sitges i integrar-hi el museu de Ca n’Amat.

D

Has pensat en alguna altra proposta en relació amb la Millora dels nostres barris, la cohesió, l’autoestima local i la cura del nostre territori? Recorda, ens referim a: “ciutat verda i sostenible, tenir cura del medi ambient i dels valors naturals, transport públic ràpid i accessible, infraestructures i equipaments de qualitat, espai públic accessible i sense barreres, espais de relació que promoguin els sentiments de comunitat, estima, confiança i seguretat”.

Si us plau, escriu-la a continuació:

Millora urbana. Millorar l’accessibilitat dels carrers de l’Alba-Rosa.

Millora urbana. Reivindicar a la Generalitat els diners necessaris per desenvolupar les Lleis de barri, que garanteixin la millora i rehabilitació dels barris de Ponent i la Montserratina.

Millora urbana. Renovar el clavegueram de Poblat Roca i Hispanitat.

Participació. Implicar directament en la gestió de les millores dels barris, a través del contracte de barri, les associacions de veïns, els mateixos veïns i veïnes, les entitats territorials i els comerços.

Platja de Viladecans. Fer que Viladecans visqui més la seva platja: dotar-la dels serveis necessaris i mantenir el seu valor natural.

Millora urbana. Transformar en zona de vianants el carrer de les Sitges i integrar-hi el museu de Ca n’Amat.

Millora urbana. Seguir afavorint l’ús de la bicicleta, d’acord amb el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (connexió a Sant Boi, Gavà i Sant Climent).

Per últim, volem que valoris les següents propostes sobre Qualitat democràtica, transparència i bon govern: (ESCALA DE VALORACIÓ: “D’acord (D) – M’és indiferent (M) – En desacord (E)”)

Bon govern. Fer que els processos de contractació pública siguin sostenibles, ètics, responsables i innovadors, aplicar les clàusules socials aprovades pel Consistori.

Ciutat intel·ligent. Fomentar el model de Ciutat Intel·ligent: l’ús de la tecnologia per gestionar els recursos de manera eficient i donar serveis d’alta qualitat (millorar les infraestructures, l’atenció a la ciutadania i el govern de la ciutat).

Participació. Impulsar la participació de la ciutadania en la remodelació del Barri Antic (la Rambla i els jardins de Magdalena Modolell) i en el projecte del nou equipament cultural i educatiu a la masia de Can Guardiola.

Transparència. Impulsar la transparència a l’Ajuntament: que ofereixi tota la informació disponible per iniciativa pròpia, de forma clara, estructurada i consultable.

Participació. Impulsar processos de participació per influir o decidir els pressupostos municipals.

Se t’acudeix alguna altra proposta en l’àmbit de la Qualitat democràtica, transparència i bon govern? Recorda, ens referim a: “renovació democràtica, participació de la ciutadania, confiança en la política, transparència, administració oberta, austera i ben organitzada, foment de la cogestió i la coresponsabilitat de la ciutadania en la presa de decisions”.

Si us plau, escriu-la a continuació:

EM

Bon govern. Aprovar un codi ètic i de bona conducta que hagin de seguir tant els regidors com els directius i empleats de l’Ajuntament i d’organismes i empreses municipals.

D

Gràcies per participar-hi!