Mètodes anticonceptius II

Post on 24-Jul-2015

456 views 0 download

Transcript of Mètodes anticonceptius II

MÈTODES ANTICONCEPTIUSMÈTODES ANTICONCEPTIUS

Paula Vinyals, Gemma Valls, Carla Pont

ÍNDEX

1. Que són?2. Mètodes barrera3. Mètodes mecanics4. Mètodes hormonals5. Mètodes quirurgics6. Mètodes naturals7. Esquema

Que són?

• Són diferents formes de no quedar-se embarassada, que no sempre funcionen i no tots són igual d’eficaços.

MÈTODES BARRERA• Preservatiu masculí: Funda molt fina de làtex que es col·loca sobre el

penis en erecció abans de la penetració. Protegeix de l'embaràs i també de les ITS i de la SIDA amb una eficàcia d'entre el 86% i el 97% si s'utilitza correctament

• Preservatiu femení: Petita bossa de plàstic fi, però molt resistent, prelubrificada, tancada per un costat i amb una anella flexible que recobreix les parets de la vagina i la vulva. Protegeix de l'embaràs i també de les ITS i de la SIDA amb una eficàcia d'entre el 79 i el 95% si s'utilitza correctament.

Aquests dos mètodes es poden comprar en qualsevol farmàcia.

MÈTODES BARRERA• Diafragma: Caputxa de làtex o silicona que es col·loca al fons de la vagina i

cobreix l'entrada de l'úter. Sempre s'ha de fer servir amb espermaticida. És un mètode amb una eficàcia d'entre el 82% y el 96% en la prevenció de l'embaràs. No protegeix de les ITS ni de la SIDA.

Cal consultar en un centre sanitari per a la seva prescripció.

• Espermaticides: Substàncies químiques en forma d'òvuls, gels, espumes o cremes que s'introdueixen a la vagina abans del coit i que lesionen els espermatozous i fan una barrera impedint que aquests passin a l'úter. Si s'utilitzen sols són poc es tenen que acompanyar sempre d'un altre mètode de barrera, com ara el preservatiu o el diafragma. No protegeixen de les ITS ni de la SIDA.

Es pot comprar a qualsevol farmàcia sense recepta.

PRESERVATIU FEMENÍ

PRESERVATIU MASCULÍ

DIAFRAGMA

ESPERMATICIDES

MÈTODES MECANICS

DIU: Petit objecte, freqüentment de polietilè amb filament de coure, que es col·loca a l'interior de l'úter. És imprescindible una visita mèdica o ginecològica per valorar si és indicat, ja que normalment no és recomanable per a dones que no han tingut cap embaràs i també cal comprovar que no es té cap infecció.

MÈTODES HORMONALSSón aquells que alliberen hormones similars a les hormones sexuals femenines. Aquestes van a parar a la sang impedint que els ovaris madurin l'òvul. En no existir ovulació, tampoc és possible la fecundació i, per tant, no pot haver-hi embaràs.

•Pastilles o píndoles: Fàrmac que habitualment conté dues substàncies, estrògens i progesterona.•L'anell vaginal: Anell de plàstic flexible que es col·loca a la vagina durant 3 setmanes i allibera estrògens i gestàgens per tal d'evitar l'embaràs•Pegat setmanal: Fina làmina quadrada que s'enganxa sobre la pell i allibera estrògens i gestàgens que passen a la sang a través de la pell.

Píldores Anell vaginal

Pegat semanal

MÈTODES QUIRURGICSSón aquells mètodes anticonceptius que es porten a terme mitjançant una intervenció quirúrgica.

•Lligadura de trompes: Consisteix en seccionar o obstruir les trompes de Fal·lopi de la dona, la qual cosa impedeix que l'òvul que es desprèn de l'ovari es trobi amb els espermatozous.

•Vasectomia: Consisteix en seccionar els conductes deferents en l'home, de manera que s'interromp la trajectòria dels espermatozous

Vasectomia

Lligadura de trompes

MÈTODES NATURALSSon mètodes que resulten insegurs i poc eficaços i que es basen en un gran coneixement del propi cos.

•Coitus interruptus o "Marxa enrere“: Consisteix a retirar el penis de la vagina abans de que es produeixi l'ejaculació•Ogino-Kans o Mètode del calendari: Consisteix a abstenir-se de mantenir relacions sexuals amb penetració durant un període que comprèn, aproximadament, els cinc dies anteriors i els cinc dies posteriors a l'ovulació. •Temperatura Bassal: Consisteix a prendre's la temperatura cada dia abans de llevar-se al matí i confeccionar un gràfic.•Moc cervical o Billings: Consisteix a observar diàriament els canvis que es produeixen en el moc cervical ja que d'aquesta manera, teòricament, es pot determinar els dies fèrtils i així evitar tenir relacions sexuals durant aquests dies.

PASTILLES DEL DIA DESPRES •És un mètode hormonal d’evitar l'embaràs una vegada s’ha produït l’acció amb un mal us de preservatiu ,o altre mètode o perquè no s’ha fet us de protecció.•S’ha de prendre abans que passin 72 hores.

ESQUEMAmètodes anticonceptius

Formes de no quedarse embarassada M. Barrera M. Mecánics M. Hormonals M. Quirurgics M. Naturals Preservatiu m/f Diu pastilles lligadura de trompes coitus interruptus Diafragma anell vaginal vasectomia ogino-kans Espermaticides pegat semanal temperatura bassal billings