Reproducció en eucariotes pluricel·lulars

Post on 23-Jul-2015

1.024 views 0 download

Transcript of Reproducció en eucariotes pluricel·lulars

REPRODUCCIÓ EN EUCARIOTES

PLURICEL·LULARS

Reproducció asexualParlem de reproducció asexual quan els descendents tenen la mateixa informació genètica que el progenitor. No intervenen gàmetes sexuals.Pròpia de procariotes, freqüent en vegetals i esporàdica en animals

En plantesLa reproducció vegetativa o asexual és el procés pel qual apareixen o s’obtenen nous individus d’una planta sense la producció de llavors o espores. És possible gràcies a:

1. la presència de teixits meristemàtics en algunes zones de les plantes. En contacte amb la terra i l’aigua s’originen noves arrels per a fixar-s'hi. Posteriorment desenvolupen la resta de les estructures típiques d’una planta. Les zones capaces d’originar nous individus varien d’unes plantes a unes altres. Des de les fulles (violeta), la tija (gerani), etc.. Els fragments de planta que donen lloc a nous individus s’anomenen propàguls.

Els propàguls són una modalitat de reproducció asexual en vegetals, per la qual s’obtenen noves plantes i òrgans individualitzats. Els teixits de la porció separada han de recuperar la condició de meristemes per produir tot el conjunt d’òrgans de la planta adulta. Entre els més importants tenim:

•Tubercles: tiges subterrànies engruixides la funció del qual és emmagatzemar midó. •Bulbs: tiges subterrànies formades per fulles carnoses concèntriques que amb el temps es divideixen en diversos bulbilles, dels que sortiran noves plantes. •Estolons o tiges reptants: tiges aèries horitzontals que quan són molt llargs i toquen el terra, generen arrels i tiges verticals. •Esqueixos: tiges subterrànies horitzontals que cada certa distància emeten tiges verticals. Aquestes estructures presenten gemmes a partir de les quals es formen brots que originen els nous fills, que poden independitzar-se.

La reproducció vegetativa o asexual és el procés pel qual apareixen o s’obtenen nous individus d’una planta sense la producció de llavors o espores. És possible gràcies a:

2. La producció d’espores per mitosi o mitòspores. Cada mitòspora conté una sola cèl·lula protegida del medi extern per una forta coberta. Quan les condicions siguin les adequades, la coberta es trencarà i la mitòspora donarà lloc a un nou individu.

En microorganismesEucariotes:

Divisió binaria: Por estrangulació en el pla medi, dant lloc a dos nous organismes (el llevat)

Esporulació o esporogènesis: Una cèl·lula reproductora asexual, generalment haploide i unicel·lular. La reproducció por espores permet al mateix temps la dispersió i la supervivència per llarg temps en condiciones adverses

Procariotes:

Fissió binaria: La cèl·lula mare es divideix en dos cèl·lules filles d’igual tamany.

En animalsNomés pot presentar-se en aquelles cèl·lules que encara conservin la totipotència embrionaria, es a dir, la capacitat de dividir-se i diferenciar-se. Es propi d’esponges, celenteris, anèlids, nematodes i equinoderms, tots organismes animals senzills i poc diferenciats, així com els estadis larvaris i embrionaris de tots els animals. Les principals modalitats de reproducció asexual són:

Gemmació: formació de gemmes pluricel·lulars

a partir del progenitor, separant-se o

romanent-hi unida.

Escissió / fragmentació: Divisió longitudinal d’un organisme en 2 o mes fragments (estrobilació - cnidaris)

Bipartició

Esporulació o esporogènesi: A partir d’una cèl·lula produïda per mitosi (mitòspora)

Poliembrionia: En les primeres divisions del zigot les cèl·lules se separen i donen lloc a diversos individus (bessons univitel·lins; insectes)

Feina

• Ex. 3 i 4 pàg 247

Reproducció sexualParlem de reproducció sexual quan els descendents tenen diferent informació genètica que el progenitor. Intervenen gàmetes sexuals.

Pròpia de plantes i animals.

1. Esdevé quan es produeix la unió de dues gàmetes (n) per donar lloc a un zigot (2n).

En els organismes de cicle diploide (animals) es formen per meiosi a partir de cèl·lules 2n dels progenitors.

En els organismes de cicle haplodiploide (plantes) les gàmetes es produeixen en unes estructures especials n anomenades gametòfits.

la reproducció sexual es produeix gràcies a la producció d’espores

2. Desenvolupament de cèl·lules haploides.

Meiòspores: formació en els esporòfits diploides d’espores n per meiosi que al germinar daran lloc a un gametòfit n encarregat de produir cèl·lules sexuals.

Partenogènesi: Es basa en el desenvolupament de cèl·lules sexuals femenines no fecundades, com en la formació dels abellots haploides. Pot interpretar-se com a reproducció asexual o sexual monogamètica doncs intervé una gàmeta i la informació del descendent no és idèntica a la del progenitor. Esdevé la segmentació de l’òvul sense fecundar per causes ambientals, químiques, etc... Pot necessitar del contacte amb un gàmeta masculí però sense fusió de nuclis (peixos)

Gàmetes:

Es produeixen en les gònades (animals, ovaris i testicles ) i gametangis (vegetals, arquegonis i anteridis )

Isogàmia: les gàmetes són morfològicament iguals però sexualment diferents (algues i fongs).

Heterogàmia o anisogàmia: gàmetes d’igual forma, totes dues mòbils, però diferent tamany, les grans s’anomenen macrogàmetes (contenen reserves) i les petites microgàmetes (algues)

Oogàmia: gàmetes de diferent tamany, la macrogàmeta no es mòbil (resta organismes). En animals parlem de òvul-macrogàmeta i espermatozou-microgàmeta. En vegetals oosfera i anterozoide respectivament.

La unió de les gàmetes s’anomena fecundació.

Les espècies que presenten individus mascles (gàmetes masculines) i individus femella (gàmetes femenines) són les espècies dioiques, mentre que les espècies amb individus capaços de produir els dos tipus de gàmetes reben el nom d’espècies hermafrodites o monoiques.

Si mascles i femelles es diferencien morfològicament parlem de dimorfisme sexual.

Unions d’informació genètica:

Pàg 249 llibre

Exercicis 5 pàg 248. 6, 7, 8 i 9 pàg 250

Reproducció vs sexualitatParlem de reproducció sexual quan els descendents tenen diferent informació genètica que el progenitor. Intervenen gàmetes sexuals.

Pròpia de plantes i animals.

1. Esdevé quan es produeix la unió de dues gàmetes (n) per donar lloc a un zigot (2n).

En els organismes de cicle diploide (animals) es formen per meiosi a partir de cèl·lules 2n dels progenitors.

En els organismes de cicle haplodiploide (plantes) les gàmetes es produeixen en unes estructures especials n anomenades gametòfits.

la reproducció sexual es produeix gràcies a la producció d’espores

2. Desenvolupament de cèl·lules haploides.

Meiòspores: formació en els esporòfits diploides d’espores n per meiosi que al germinar daran lloc a un gametòfit n encarregat de produir cèl·lules sexuals.

Sexualitat implica l’intercanvi de material genètic sense la formació d’un nou individu.

Reproducció parasexual (pàg 245)

Etapes de la reproducció sexual

• Gametogènesi

• Fecundació

• Desenvolupament embrionari• Desenvolupament postembrionari