25 d'octubre de 2013

32
Divendres, 25 d’octubre de 2013 núm. 2.406 www.diarimes.com Les aules clamen contra la LOMCE i les retallades TARRAGONA Els sindicats xifren en un 94 per cent el seguiment de la vaga a les aules. P2 A Tarragona, la manifestació de la tarda va congregar prop de 4.000 persones en una movilització que va finalitzar a la plaça de la Font. CRISTINA AGUILAR Ryanair haurà de retirar vuit clàusules abusives per als viatgers JUDICIAL El jutjat Mercantil número 6 de Madrid declara nul·les algunes de les condicions del contracte, com ara el cobrament de 40 euros per imprimir la targeta d’embarcament. P8 A les tres de la matinada de diumenge, s’ha de retrasar una hora el rellotge.

description

Diari gratuït del Camp de Tarragona

Transcript of 25 d'octubre de 2013

Page 1: 25 d'octubre de 2013

Divendres, 25 d’octubre de 2013núm. 2.406

www.diarimes.com

Les aules clamen contra la LOMCE i les retalladesTARRAGONA Els sindicats xifren en un 94 per cent el seguiment de la vaga a les aules. P2

A Tarragona, la manifestació de la tarda va congregar prop de 4.000 persones en una movilització que va finalitzar a la plaça de la Font.

CRISTINA AGUILAR

Ryanair haurà de retirar vuit clàusules abusives per als viatgersJUDICIAL El jutjat Mercantil número 6 de Madrid declara nul·les algunes de les condicions del contracte, com ara el cobrament de 40 euros per imprimir la targeta d’embarcament. P8

A les tres de la matinada de diumenge,

s’ha de retrasar una hora el rellotge.

Page 2: 25 d'octubre de 2013

2 diarimés 25/10/2013 TARRAGONA

Esther Valcárcel Unes 4.000 persones, entre pro-fessors i altres professionals edu-catius, pares, mares i alumnes de totes les edats van participar ahir a la tarda en la manifestació con-vocada per nombrosos sindicats vinculats amb la comunitat edu-cativa per mostrar el seu rebuig a la LOMCE, la nova llei d’educació que el ministre José Ignació Wert pretén posar en marxa i a la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) que la Generalitat també té in-tenció d’aplicar.

La manifestació es va iniciar quan passaven pocs minuts de les sis de la tarda a la plaça Impe-rial Tarraco. Els participants van rodejar la gran plaça aturant-se, com ja es preveia, davant l’edifi-ci de la Subdelegació del Govern Espanyol a Tarragona. Encapça-lats per una gran pancarta amb el lema «Ni LOMCE, ni LEC, ni retallades», els manifestants van pujar després per la Rambla Nova, iniciant un recorregut on els xiulets i els crits contra els governs català i espanyol es van convertir en la banda sonora.

I van haver consignes de tots colors. Unes directament adre-çades a l’executiu de l’Estat, com ara «Wert dimissió, per feixista i per cabró», «Wert, cabró, retalla’t els collons» i «LOMCE no, LOM-CE no»; altres que atacaven di-rectament al govern català, com ara «Rigau, divina, treballa d’in-

terina» i «Mas, cabró, retalla’t els collons»; i d’altres de més gene-ralitzades com les ja conegudes «Sí que hi ha diners, els tenen els banquers», «Li diuen crisis i no ho és», «CiU i PP, retallen el ma-teix» i «vaga, vaga, vaga general».

Entre càntics i xiulets, els par-ticipants en aquesta mobilització unitària van arribar a l’alçada de la seu del grup municipal del PP

de Tarragona on van fer una pe-tita aturada amb l’objectiu que els crits arribessin a les oficines populars. Des d’allí, van enfilar cap al carrer Sant Francesc on s’ubiquen els Serveis Territorials d’Educació.

Faltaven deu minuts per les set quan els manifestants arribaven a la Rambla Vella per fer cap a la plaça de la Font. Va ser allí quan

els portaveus dels diferents sin-dicats van fer els parlaments. «Avui, la comunitat educativa ha demostrat a tothom que està en contra de la privatització de l’educació. Les retallades, tant de la Generalitat com de l’Estat, es-tan provocant situacions insos-tenibles entre les famílies amb la pujada del preu de les matrícules universitàries, de la Formació

Professional (FP) i la denegació de beques», va manifestar el por-taveu del sindicat USTEC-STEs, Josep Maria Cartanyà, que també va denunciar la «precarietat» en la qual estan «treballant» molts docents.

Per la seva banda, el portaveu del Sindicat d’Estudiants de Ca-talunya (SEC), Berto Matanza, va fer una crida a «continuar la llui-

ta» i va manifestar que aquesta «s’ha d’estrendre a tot l’Estat per aconseguir fer dimitir a aquest govern de corruptes i banquers que no ens serveix a la classe obrera».

«Hi ha moltes famílies que desconeixen el que està passant. Hem d’informar a tots els pares i pares què és el que implicarà la LOMCE», va assenyalar per la seva banda la portaveu de la Fe-deració d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC), Teresa Franch.

Tercer dia de vagaLa manifestació va arribar du-rant el tecer dia de vaga de la comunitat educativa contra la LOMCE i les retallades del Go-vern. Segons els sindicats, ahir, van ser prop d’un 80% els cen-tres del Camp de Tarragona els que es van veure efectats per la vaga i un 50% professors els que la van secundar. Pel que fa als alumnes, els sindicats informa-ven que un prop d’un 94% dels alumnes d’ESO, Batxillerat i PF no van assitir a classe ahir, un se-guiment que la universitat va ser d’un 85%.

Pel que fa al conjunt de Ca-talunya i segons informava el Govern, la vaga als centres d’en-senyament va tenir ahir un se-guiment del 21,95% als centres públics. Pel que fa a l’ensenya-ment concertat, la protesta va ser secundada pel 14,52% dels treballadors. Les dades suposen un increment respecte la darrera convocatòria del maig.

Quan a Tarragona, el departa-ment d’Ensenyament també va comunicat que, cap a les cinc de la tarda, el seguiment del perso-nal de centres públics va ser del 16,50%, mentre que en les esco-les privades aquest disminuïa al 10,13%.

PROTESTA

Unes 4.000 persones criden a lluitar contra la LOMCE i la LEC a TarragonaEls sindicats xifraven el seguiment de la vaga d’ahir en un 94% entre els alumnes d’ESO, Batxillerat i Formació Professional

CRISTINA AGUILAR

Professors i altres professionals de l’educació, pares, mares i alumnes de totes les edats van protestar ahir pel centre de la ciutat.

Page 3: 25 d'octubre de 2013

325/10/2013 diarimés TARRAGONA

Carretera Inici Final Longitud IMD AMiFG/km

N-340 Tarragona Torredembarra 5,4 km 23.162 0,49

N-340 Torredembarra Enllaç C-32 9,3 km 26.708 0,43

N-340 Enllaç C-32 Vilafranca 14,4 km 18.161 0,39

N-340 Límit País Valencià/Catalunya Amposta 21,7 km 16.406 0,32

C-31B Salou Tarragona 10,3 16.698 0,29

AMiFG/km: Accidents mortals o amb ferits greus, per km.

Trams amb més accidents mortals i greus per Km 2009-2011Esther Valcárcel El tram de la carretera N-340 entre la ciutat de Tarragona i el municipi de Torredembarra és el que acumula més accidents amb víctimes mortals i ferits greus per quilòmetre a la totalitat de la xarxa viària de la demarcació tarragonina. Aquest tram té un total de 5,4 quilòmetres, la seva intensitat mitjana de trànsit diari (IMD) és de 23.162 vehicles i, en els últims set anys, ha registrat 0,49 accidents mortals o amb fe-rits greus per quilòmetre.

Aquestes són les principals dades que revela l’estudi de l’Eu-roRap, el consorci europeu que relaciona l’accidentalitat que es dóna en un tram concret de carretera amb la seva intensitat mitjana de trànsit diari (IMD). Els representants del RACC, que participen en aquest estudi des de fa deu anys, van ser ahir els encarregats de presentar les con-clusions de l’exhaustiu informe que analitza el risc d’accidentali-tat de la xarxa viària de Tarrago-

na entre els anys 2004 i 2011. Segons l’estudi, són més els

trams de la N-340 els que se si-tuen en les primeres posicions pel que fa al nombre d’accidents que registrat en relació als seus quilòmetres. De fet, el segon tram amb més sinistres mortals i greus és el que, a la N-340, uneix Torredembarra amb l’enllaç a la C-32. En la tercera posició es tro-ba el tram següent, el que se situa entre aquest enllaç i Vilafranca i, en quart lloc, es troba el tram de 21,7 quilòmetres entre el límit del

País Valencià i Amposta. D’altra banda, deixant enrere la N-340, l’altra carretera que, entre el 2004 i el 2011 ha registrat un ma-jor nombre d’accidents mortals i greus per quilòmetre és la C-31B entre els municipis de Salou i Tarragona.

Davant d’aquestes dades, el mànager de programes de la Fundació RACC, Xavier Ruestes, va manifestar que, entre altres qüestions, la retirada de vehicles pesants, seguint l’exemple de la N-II a Girona, podria reduir l’ac-

cidentalitat de la N-340. Amb el mateix objectiu, també s’apel·la a la continuació de l’autovia A-27 i a augmentar les actuacions de seguretat i millora.

Baixa el risc de patir un accident D’altra banda, l’estudi també constata que el risc de patir un accident a la xarxa viària de la demarcació de Tarragona s’ha re-duït en un 55% en els últims set anys respecte al període 2004-2006, equiparant-se, d’aquesta manera, a la mitjana catalana.

«Aquesta baixada del risc en un 55% va en paral·lel a la reduc-ció de l’accidentalitat», assenya-lava Ruestes, que apuntava que el risc es refereix a les possibili-tats que té un conductor de patir un accident greu o mortal en un determinat tram». Ruestes su-bratllava que l’evolució d’aquest risc ha estat diferent segons la tipologia de via. «A les carreteres convencionals ha caigut un 54% i a les vies ràpides el descens ha estat del 62%», manifestava.

Les carreteres més perillosesL’estudi indica que, actualment, la carretera amb un risc més ele-vat és la TV-3408 entre Amposta i Sant Carles de la Ràpita. La via que la segueix és la C-43 entre Benifallet i Gandesa.

D’altra banda, dels 1.200 qui-lòmetres de via analitzats, l’estu-di conclou que vuit de cada deu són segurs. «Això indica que el nombre de trams amb risc molt alt o alt ha disminuït un 10%», afegia Ruestes.

TRÀNSIT

La N-340 entre Tarragona i La Torre, el tram amb més sinistres per quilòmetreUn estudi del RACC conclou que aquesta carretera és la que ha registrat més accidents greus i mortals en els últims set anys

Detinguts dos joves per robar a l’interior d’un vehicle estacionat al carrer Balmes

Els Mossos d’Esquadra han detingut dos joves de 18 i 20 anys per un delicte de robatori amb força a interior de vehicle. Les detencions van tenir lloc el passat dimarts, però els fets es remunten el 19 de setembre. Va ser aquest dia quan un veí va denunciar que, a les nou del matí, havia aparcat el cotxe al pàrquing públic del carrer Bal-mes de la ciutat de Tarragona –a la zona de l’Hospital Joan XXIII– i que, quan va tornar, a dos quarts de tres del mig-dia, es va trobar amb un vidre del vehicle trencat. També va observar que li havien sostret diversos objectes com ara un mòbil, targetes de crèdit i di-ners en efectiu. Dies més tard, l’11 d’octubre, una patrulla dels Mossos va ser requerida al Compleix Educactiu –l’an-tiga Laboral– per una baralla entre joves. Els agents van identificar dos dels partici-pants en l’aldarull i, quan els van escorcollar, van observar que duien diverses targetes de crèdit. Aquestes van resultar ser les mateixes targetes que, dies abans, el propietari del vehicle havia denunciat com a sostretes. Esther Valcárcel

Page 4: 25 d'octubre de 2013

4 diarimés 25/10/2013 TARRAGONACEDIDA

La reunió va aplegar els representants dels municipis afectats.

El Consell Comarcal recull les demandes sobre el tercer filEl Consell Comarcal del Tarra-gonès està elaborant una res-posta conjunta dels municipis envers al projecte del tercer fil ferroviari, després que el Minis-teri de Foment hagi rebutjat els recursos presentats pels ajun-taments de Tarragona i Torre-dembarra en el que es demana-ven tot un seguit de mesures i millores als seus municipis per pal·liar l’impacte de l’increment del trànsit ferroviari de merca-deries que comportarà la infra-estructura. Amb la informació que va recollir el Consell Co-marcal del Tarragonès amb en la darrera reunió que va mante-nir amb els municipis afectats s’està elaborant un dossier amb

una proposta conjunta que en curt termini es farà arribar al subdelegat del Govern Central a Tarragona, Jordi Sierra per tal que li doni curs, atenent les al·legacions en defensa dels interessos del territori. Van as-sistir a la reunió organitzada pel Consell Comarcal del Tar-ragonès: el delegat territorial del Govern de la Generalitat, Joaquim Nin, el director Gene-ral de Transports i Mobilitat, Ricard Font, juntament amb el president de l’ens comarcal, Frederic Adan i els alcaldes i representants dels municipis afectats de Tarragona, Vila-seca, Torredembarra, Altafulla, Creixell i Roda de Berà.

Vicente M. IzquierdoEls treballadors de l’Ajuntament que estaven realitzant les excava-cions per construir dos dipòsits d’aigua pluvial a Campclar van trobar-se ahir amb una sorpresa tan agradable com inesperada.

Mentre estaven realitzant els treballs al barri tarragoní van tro-bar sitges d’època romana, con-cretament entre l’avinguda Pre-sident Tarradelles i el Complex Esportiu Municipal. Es tractaria d’una col·lecció de sitges –dipò-sits destinats a emmagatzemar i conservar productes, princi-palment aliments, en aquest cas segurament gra– d’entre finals de l’època Ibèrica i principis de la Romana (segle I a.C.).

De moment, se n’han trobat tres exemplars oberts i cal des-tacar que en el territori proper a l’antiga Tarraco no s’havien trobat anteriorment peces com aquestes. Tot i això, segons ha pogut saber aquest diari, les obres no s’aturaran i seguiran el seu curs normal.

A primers d’octubre van inici-ar-se les remodelacions a la zona i els treballs d’excavació ja han finalitzat. Durant les properes setmanes es procedirà a netejar la zona, i no es descarta que es pugui trobar alguna sitja més, tot i que no és segur que així sigui. Després de finalitzar la neteja, arrencaran els treballs de deli-mitació, documentació i estudi de la zona.

Cal recordar que els proble-

mes històrics que hi havia hagut a la zona amb les inundacions van provocar que l’Ajuntament es posés mans a l’obra per in-tentar solucionar-los. Aquests dipòsits ajudaran a què s’hi acu-muli l’aigua i no es desbordin els carrers, com passa any rere any al barri tarragoní.

Les obres continuaran i ara se centraran en la neteja; no es descarten noves troballes a la zona

HISTÒRIA

Troben tres sitges del segle I d.C. a Campclar durant unes excavacionsEs tractaria d’una col·lecció de finals de l’època Ibèrica o de principis de la Romana

CEDIDA

Aquí s’hi introduien els aliments que es volien conservar, perquè no es fessin malbé.

La zona on s’estan realitzant els treballs de construcció.

CEDIDA

Page 5: 25 d'octubre de 2013

525/10/2013 diarimés TARRAGONAPropera sortida del programa «Tarragona, véns a la Muntanya», el pròxim diumenge

La propera sortida programa·da del cicle «Tarragona, véns a la Muntanya» serà el prò·xim diumenge, 27 d’octubre i portarà als participants als voltants de l’Albiol. La sortida està prevista a les 7:45 h. des de la plaça Imperial Tarraco i està previst que l’hora de tornada sigui a les tres de la tarda, al mateix indret. Les inscripcions es poden realitzar des de qual·sevol recepció de les instal·lacions d’esport municipals i també on line a través de la pàgina web del Patronat Muni·cipal d’Esports: www.tarrago-naesports.cat. El poble, bastit als peus d’un turó presidit per l’antic castell, compta amb un relleu molt marcat i vertebrat per les depressions de les valls de Samuntà, de Bonretorn i de la Selva.

La víctima de l’accident de dimecres era de Vespella de Gaià

La motorista que dimecres a la tarda va perdre la vida en una sortida de via a l’A·7, a l’alçada de Tarragona, tenia 49 anys, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. Es tracta de María Jesús C.M., de naciona·litat espanyola i veïna de Ves·pella de Gaià (Tarragonès). El sinistre es va produir al quilò·metre 1.162 en sentit València al voltant de tres quarts de sis de la tarda i va obligar a tallar l’autovia en sentit sud.

A la venda les entrades del cicle de tastos ‘La Màgia del Vi’

LLEURE

La DO Tarragona i el Festival Internacional Teatre Màgic or·ganitzen la segona edició del cicle de tastos «La Màgia del Vi», després de la bona acollida que aquesta iniciativa va tenir fa tres anys. En aquesta ocasió, els organitzadors han progra·mat tres espectacles que tin·dran lloc els dimecres 6, 20 i 27 de novembre al Palau de Con·gressos de Tarragona a partir de dos quarts de vuit del vespre. Aquestes tres actuacions s’inte·

gren al mateix temps en la pro·gramació molt més extensa del Festival Internacional Teatre Màgic de Tarragona, que tindrà lloc durant el mes de novembre en diferents espais de la ciu·tat, i pel qual desfilaran alguns dels millors mags de l’Estat. Les entrades per aquestes tres ac·tuacions ja es poden reservar al telèfon 977·217931 i al mail [email protected] perquè les places son limitades. El preu de les entrades és de cinc euros.

RedaccióUn 30% de la població que surt de festa per la ciutat de Tarrago·na ha entrat en contacte amb els membres del Komando NitsQ. Un 17% ha estat implicat direc·tament en una intervenció i un 13% ha vist com intervenen sen·

se entrar en contacte directa·ment. Aquestes són algunes de les conclusions que s’han estret després de dos anys de funcio·nament del grup format per un grapat d’agents juvenils de salut que durant les nits d’oci repar·teixen el Kits dels plaers, amb

informació sobre substàncies, alcohol, conducció, sexe segur i transport públic. Després de l’èxit assolit, el Komando NitsQ prepara algunes novetats, com ara la posada en marxa d’un concurs entre els que surten de festa. Inspirats en els programes de Tv, Callejeros i Lo Sabe, No lo sabe han impulsat Komanderos. Es tracta que els membres del Komando NitsQ gravin a per·sones que estan de festa expli·cant que és el kit dels plaers, el video es penjarà al facebook, els més votats tindran premis dels locals de la Plataforma com ara entrades gratuïtes a concerts i altres esdeveniments.

Komando NitsQ assoleix una gran presència a la nit tarragonina

JOVENTUT

El grup consciencia sobre els hàbits saludables

Esther Valcárcel El magistrat del Jutjtat de Menors de Tarragona ha imposat un any d’internament terapèutic en rè·gim tancat amb un altre any de llibertat vigilada amb tractament terapèutic ambulatori per al me·nor acusat d’un delicte de roba·tori amb violència i intimidació i d’un delicte d’homici amb grau de temptativa.

Els fets van tenir lloc el 2 de desembre de l’any passat, cap a dos quarts de tres de la matina·da, al pàrquing de la Discoteca Metro, ubicada al carrer Roma número 13 del municipi d’Am·posta. Es tracta de la zona d’oci anomenada Les Tosses, on el menor acusat va intentar robar

un mòbil i va apunyalar a l’abdo·men a un altre noi que va resultar ferit greu.

El judici es va celebrar ahir al matí al Jutjat de Menors de Tar·ragona i, tot i que en un prinicipi el ministeri fiscal demanava dos anys d’internament amb règim tancat i un altre any de llibertat vigilada, la defensa va presentar conformitat i aquesta va ser ac·ceptada.

D’altra banda, el Ministeri Fiscal també demanava que el menor, com a responsable civil directe, i els pares d’aquest, com a responsables civils solidaris, indemnitzessin la víctima en 1.250 euros pels dies en què va haver d’estar atès pels serveis

de salut i 3.700 euros més per les seqüeles. Dies abans del judici celebrat ahir al matí, però, la víctima va renunciar a qualse·vol indemnització que pogués correspondre·li.

La sentència considera provat

que, en el dia dels fets, el menor acusat, que llavors tenia 15 anys, acompanyat d’un altre noi de 18 anys, «de comú acord i amb la in·tenció d’obtenir un benefici pa·trimonial il·lícit» es van apropar

a un altre jove que estava fumant un cigarret en companyia d’una noia. El menor li va demanar un cigarro i aquest, la víctima, li va dir que no li quedaven. Es considera provat que, en aquest

moment, el menor acusat «va agafar el cigarret que el noi tenia a les mans i li va donar un cop de puny a la panxa».

Després d’això, el majori d’edat que acompanyava a l’acu·

sat es va dirigir a la víctima exi·gint·li que li entregués el telèfon mòbil. Segons es relata a la sen·tència, «el va agafar per l’armilla dient·li: «dáme el móvil cabrón« i, actuant amb ànim de causar·li la mort, va treure un objecte punxegut amb el qual va remetre contra la víctima». Primer li va intentar clavar en el braç i des·prés a la part dreta de l’abdomen, on va aconseguir clavar·li. Des·prés d’això, la víctima va aconse·guir fugir.

El magistrat del Jutjat de Me·nors també considera provat que, com a conseqüència dels fets, la víctima va patir lesions que, a banda de la primera as·sistència sanitària, van precisar tractament quirúrgic. La víctima va requerir 25 dies per curar·se de l’apunyalada.

Els fets van escandalitzar als veïns d’Amposta. De fet la dis·coteca va tancar durant una nit amb l’objectiu de mostrar el seu descontentament i demanar que l’administració incrementés la vigilància a la zona.

El noi, de 15 anys, estava acusat de robatori amb violència i d’homicidi en grau de temptativa

JUDICIAL

Un any d’internament terapèutic per al menor acusat de robatori i homicidiEl judici es va celebrar ahir al matí i els fets van tenir lloc l’any passat a la Discoteca Metro d’Amposta

La víctima va rebre una punyalada a l’abdomen quan estava fumant al pàrquing de la discoteca

Page 6: 25 d'octubre de 2013

6 diarimés 25/10/2013 TARRAGONA

¡Muchísimas felicidades papá! ¡Te deseamos toda la felicidad del mundo! Y que éste año lo celebres de manera especial con tu peque, te queremos mucho.

FELICITACIONS

RedaccióEls restauradors amb estrella Michelin de la demarcació de Tarragona, Joan Bosch, de Can Bosch; Diego Campos, de Rincón de Diego i Fran López, del Torreó de l’Indià, encapçalaran el tercer sopar contra el càncer i la leucè-mia que es realitzarà el pròxim divendres, 8 de novembre, al Complex Educatiu de Tarrago-na (antiga Laboral), a partir de dos quarts de deu del vespre. A aquests cuiners els acompanya-ran els restauradors, Marco Bor-romeo, de Palau del Baró, Àngel Jiménez, del complex educatiu Tarragona, Jordi Grifoll de Loun-ge Cambrils, Marco Carreiro, de pastissos de crema i Gabri Olivier de geladeria Olivier.

Els fons que es recaptin en aquest sopar es destinaran a les entitat de la Lliga Contra el Càn-cer de les Comarques de Tarrago-na i de les Terres de l’Ebre i a la Fundació Carreras.

Aquelles persones que hi vul-guin participar poden fer-ho a través de la Caixa, fent un ingrés al número de compte 2100-

3510-76-2200196217 indicant el nom o trucant per telèfon al 977 23 24 24 de la Lliga Contra el Càncer per tal de fer la reserva i abonar el tiquet a l’entrada.

El preu del sopar és de 40

euros per persona i cada taula completa és de sis persones. En el decurs del sopar es realitzaran sortejos de diferents obsequis i regals cedits per múltiples co-merços de la ciutat i la demarca-

ció de Tarragona així com objec-tes artístics i esportius.

El sopar, que s’ha convertit en un esdeveniment de referència, aplegarà persones de Tarragona i de les poblacions veïnes.

SOLIDARITAT

Les estrelles Michelín cuinaran pel Sopar solidari contra el càncerEls cuiners de Can Bosch, de Rincón de Diego i del Torreó de l’Indià elaboraran el menú de l’acte

CRISTINA AGUILAR

Juan Bosch i Diego Campos, ahir, amb els cartells promocionals del sopar a la Rambla Nova.

SALUTCRISTINA AGUILAR

El colon inflamable oferia un recorregut informatiu.

Jornada per prevenir el càncer colorectal a TarragonaUn gran colon inflable, amb la recreació de tumors, va servir ahir a la plaça Verdaguer per conscienciar sobre la impor-tància de la prevenció i la de-tecció precoç d’aquest càncer, el segon més freqüent entre les dones i el tercer en els homes. Es tractava de la Jornada de prevenció de càncer colorec-tal, promoguda per la Fundació Agrupació amb la col·laboració de l’àrea de Salut Pública de l’Ajuntament de Tarragona i el

Pla Director d’Oncologia. L’in-flable, instal·lat durant tot el dia a la plaça tarragonina, va servir per conèixer els diferents estadis de la maltia. Un grup de voluntaris de l’Associació Es-panyola Contra el Càncer van ser els encarregats de guiar el recorregut i conscienciar de la importància de la prevenció de la malaltia mitjançant l’alimen-tació i l’activitat física. La jor-nada es va completar amb una conferència.

RedaccióEl Servei de Neurologia i Neu-rofisiologia Clínica de l’Hospi-tal Universitari Joan XXIII de Tarragona (HJ23), juntament amb l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), ha organitzat les Jornades sobre

Actualització en el Maneig de l’Ictus Agut, que tindran lloc a la sala d’actes del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona avui de nou del matí a tres de la tarda. El director dels Serveis Territorials de Salut a Tarrago-na, Josep Mercadé, inaugurarà

la jornada. L’objectiu principal d’aquesta la jornada és donar una visió general i actualitzada de l’atenció a l’ictus per aconse-guir millorar en aquest aspecte. A més, es pretén informar dels nous criteris d’activació del Codi Ictus, difondre els fona-ments dels tractaments aguts i donar a conèixer l’organització i els recursos actuals en el nostre entorn. La jornada està acredi-tada pel Consell Català de For-mació Continuada de les Pro-fessions Sanitàries i organitzada pel neuròleg de l’Hospital Joan XXIII, el doctor Xavier Ustrell, segons informava ahir l’Institut Català de Salut.

Jornades sobre Actualització en el Maneig de l’Ictus Agut

PREVENCIÓ

Es duran a terme avui, de nou a tres del migdia

Page 7: 25 d'octubre de 2013

725/10/2013 diarimés TARRAGONA

Places limitades

Contrast de públic als cinemes després de ‘La fiesta del cine’

CULTURA

Les sales diuen que la promoció ha demostrat que el sector «no està mort»

Esther Valcárcel Les sales de cinema de Tarrago·na consideren que hi haurà un abans i un després de l’edició de La fiesta del cine que ha tingut lloc enguany, un esdeveniment que durant tres dies, des del pas·sat dilluns fins a aquest dime·cres, ha permés anar al cinema per només 2,90 euros la sessió i que ha provocat que les sales s’omplissin de gom a gom. L’Oci·ne Les Gavarres, per exemple, va rebre 16.000 persones durant els tres dies de la promoció.

«Ens han donat un missatge clar i és que hi ha molta gent a qui li agrada el cinema i que, si hi ha preus considerables, les sales s’omplen», manifestava ahir al Diari Més el responsable d’Oci·ne Les Gavarres, Josep Eduard Príncep, que considera que la resposta de la gent «ha sigut molt visual» a tot arreu –la promoció es feia a tot l’Estat espanyol– i que, davant d’això, el Govern i les distribuïdores «s’han d’asseure a parlar i plantejar un nou esce·nari». «Totes les parts vinculades al món del cinema hem de pro·vocar un canvi», afegia Príncep,

que insistia en el fet que aquests tres dies «ens han demostrat que el cinema no està mort».

Actualment, veure una pel·lícula al cinema costa, aproxima·dament, uns 8,70 euros, un preu que molts ciutadans no estan disposats a pagar. És per aques·ta raó que, ahir, el primer dia en què ja no existia la promoció dels 2,90 euros, els cinemes tornaven a estar gairebé vuits. Ja no que·dava ni rastre de les cues qui·lomètriques que es van formar durant tres dies.

«Hi ha moltes ganes d’anar al cinema, però sabem que hi ha gent que no s’ho pot permetre», assenyala en aquest sentit el res·ponsable d’Ocine Les Gavarres, que, tot i això, subratlla que les sales de cinema treballen per oferir nombroses opcions amb l’objectiu que el preu sigui més baix. «A Ocine Les Gavarres, tenim moltes promocions. Ofe·rim, per exemple, la possibilitat de comprar cinc entrades per 32 euros, sortint, així, a 6,40 cada sessió», explicava Príncep, que també destacava, entre altres promocions, l’oportunitat de

disfrutar d’una entrada i d’un so·par per 9,95 euros.

Tot i això, el responsable de les sales d’Ocine Les Gavarres de Tarragona considera que una de les claus està en abaixar l’IVA. «A França, aquest impost va passar del 7 al 5% i, en canvi, aquí, ha augmentat passant del 8 al 21%», va assenyalar. A les portes, ahir, ja no hi havia cap rastre de les cues quilomètriques dels últims tres dies.

CRISTINA AGUILAR

Page 8: 25 d'octubre de 2013

8 diarimés 25/10/2013 REUS

RedaccióConcerts, exposicions, activi·tats per a infants i projeccions de pel·lícules ompliran la ciutat de Reus fins aquest diumenge de cultura polonesa. La Fira de Polònia a Reus, promoguda des del consolat general d’aquest país a Barcelona amb la col·laboració de l’Ajuntament, ser·virà per donar a conèixer l’art, la història, la música, el cinema i la dansa de Polònia a la ciuta·dania i visitants de la ciutat.

Un dels espais centrals de la celebració durant les jornades de dissabte i diumenge serà la plaça de la Llibertat, on es por·tarà a terme la Fira de Polònia,

amb mostres de gastrono·mia, artesania, literatura i art d’aquest país. L’espai cultural Cal Massó i l’Orfeó Reusenc també seran la seu d’esdeveni·ments culturals diversos relaci·onats amb Polònia tant dissabte com diumenge.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i altres membres de la corproració municipal oferei·xen avui a dos quarts de vuit del vespre a l’Ajuntament de la capital del Baix Camp, una re·cepció institucional a la cònsol general de Polònia a Barcelona, Magdalena Czerwinska, i a d’al·tres representants diplomàtics d’aquest país.

Reus donarà a conèixer aquest cap de setmana la fira polonesa

CULTURA

Hi haurà una fira a la plaça de la Llibertat

RedaccióLa Cambra de Comerç de Reus va acollir ahir al vespre la sego·na de les conferències del cicle Economia i País, en la què es va analitzar la proposta d’Hisenda Catalana derivada de l’estudi realitzat pel Consell Assessor per a la Transició Nacional. La sessió va estar protagonitzada pel reusenc Heribert Padrol, membre del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement i, probablement,

el major expert en temes fiscals del país. També va comptar amb la presència d’Elsa Artadi, direc·tora general de Tributs de la Ge·neralitat de Catalunya.

El cicle, organitzat per dife·rents partits polítics i entitats de la capital del Baix Camp, tracta sobre el Dret a Decidir i l’Estat Propi i les situacions econòmi·ques que se’n deriven i buscava trencar tòpics i demostrar la vi·abilitat econòmica de la Catalu·nya Estat. La jornada va tenir lloc ahir amb Heribert Padrol i Elsa Artadi.

OLÍVIA MOLET

La Hisenda Catalana, a debat a la Cambra de Comerç

ECONOMIA

Mónica PérezEl Jutjat Mercantil número 6 de Madrid ha declarat nul·les per «abusives» vuit clàusules dels contractes de transport aeri de Ryanair i obliga la low cost a re·tirar·les, després que la Organit·zació de Consumidors i Usuaris (OCU) denunciés al 2011 la com·panyia irlandesa en considerar que les seves exigències viola·ven la legislació de protecció de consumidors. Així ho ha consi·derat també el jutge, que obliga Ryanair a eliminar aquestes vuit clàusules de manera immediata dels seus contractes. El revès és tan sols un més dels que ha rebut l’aerolínia de la lira en els dar·rers dies, després que Brussel·les anunciés a finals de la setmana passada que la Comissió Europea estudia la legalitat de les aporta·cions públiques que Ryanair rep per operar a aeroports com el de Reus o el de Girona.

Entre les clàusules que seran retirades destaca la que la com·panyia aplicava als passatgers

per imprimir in situ el seu bitllet, en cas que aquests no arribes·sin a l’aeroport ja amb la targeta d’embarcament preparada. La penalització per no fer·ho as·cendia, segons les tarifes de la companyia, fins als 40 euros, quantitat en moltes ocasions su·perior al propi import dels pas·

satges, en tractar·se d’una low cost. En qualsevol cas, els clients havien d’efectuar els pagaments a Ryanair sempre amb targeta de crèdit, donat que la companyia que dirigeix Michael O’Learly no acceptava el metàl·lic en les seves operacions. Aquesta és una altra de les condicions imposades des

de l’aerolínia que el jutge ha con·siderat que atemptava contra els drets dels passatgers i que haurà de ser retirada.

El passat mes d’agost, Ryanair es va veure obligat a indemnizar una família amb més de 1.200 euros després de no haver dei·xat embarcar a una menor, de catorze anys, per no disposar de Document Nacional d’Identitat. Aquesta era la segona sentència consecutiva i contrària als inte·ressos de l’aerolínia, que ja havia hagut de pagar per no permetre volar a un nen de tres anys amb el Llibre de Família. El Jutjat madrileny s’ajusta ara a aques·tes dues resolucions i obligarà la companyia a deixar d’exigir la documentació necessària en relació al seu reglament intern i no la legislació vigent. En aquest mateix sentit, Ryanair haurà de deixar de regir·se per la llei i els tribunals irlandesos, tal com feia fins ara, i haurà de deixar d’exi·gir als passatgers que presentin les seves demandes a Irlanda, tal

com feia fins ara. Es declara igualment nul·la la

clàusula que permetia Ryanair cobrar als passatgers per l’em·magatzematge de l’equipatge si aquests no el retiraven immedi·atament després a l’aterratge de l’avió, i a partir d’ara els viatgers podran carregar a les seves bos·ses objectes que fins ara no eren acceptat: monedes, claus, càme·res, ordinadors, medicaments, ulleres, lents de contacte, rellot·ges, mòbils i cigarrets. A més, Ryanair ja no tindrà potestat per variar unilateralment les condi·cions dels contractes aeris.

Augmentaran les multesDesprés de guanyar el judici, l’OCU no confia que Ryanair retiri cap de les exigències de·clarades nul·les i pronostica un augment de les multes a la companyia, arran de les denún·cies que a partir d’aquí podrien sorgir. L’aerolínia, malgrat tot, encara està a temps de recórrer la sentència en apel·lació.

JUDICIAL

Declaren nul·les vuit exigències de Ryanair «abusives» per als viatgersUn jutge obliga la companyia irlandesa a deixar de cobrar per imprimir els bitllets a l’aeroport o per emmagatzemar l’equipatge

OLÍVIA MOLET

L’aerolínia operarà a Reus quatre rutes durant la temporada.

L’Aeroport estrena temporada d’hivern amb el nou horari

Demà dissabte, l’Aero-port de Reus inaugura una nova temporadxa d’hivern, aquest cop amb la peculia-ritat que enguany s’aplicarà per primera vegada el nou horari operatiu després que Aena n’anunciés la retallada amb l’arribada de l’estiu. A partir d’ara, l’Aeroport ad-metrà moviment entre les vuit del matí i les onze de la nit. El comitè d’empresa, que va renunciar a portar a terme una nova vaga «per l’escassetat de vols durant aquesta temporada», porta mesos anunciant que «el nou horari ha provocat a l’hivern una concentració de vols a la franja del mig-dia que ensorrarà els nego-cis vinculats a l’Aeroport». Ryanair operarà aquest hi-vern a Reus quatre rutes, a Brussel·les-Charleroi, Eind-hoven, Frankfurt-Hahn i Londres-Stansted, amb vuit vols setmanals: un de dilluns a dissabte i dos el diumenge. Són tres des-tinacions menys respecte a les que oferia la passada temporada hivernal quan també enllaçava amb Santi-ago, East Midlands i Bristol.

Page 9: 25 d'octubre de 2013

925/10/2013 diarimésREUSOLÍVIA MOLET

Mónica PérezLa Marató de Donació de Sang rep 1.196 donacions i registra un nou èxit en superar el llis-tó del miler que s’havia marcat enguany l’organització per fer d’aquesta una ‘Marató 10’.

La solidaritat va tornar a fer acte de presència ahir al Teatre Fortuny en la desena edició de la Marató de Donació de Sang, que cridava un cop més els reusencs a la col·laboració per omplir les reserves del Banc de Sang i Tei-xits de Tarragona i les Terres de l’Ebre. En l’aniversari de la primera dècada de vida, la cita demanava amb especial interès el suport dels donants d’O-, un tipus «molt interessant i molt ne-cessari perquè permet una actu-ació ràpida: no cal fer les proves de sang i es pot emprar directa-ment a qualsevol persona. Ahir, el Banc comptava amb reserves d’aquest grup per a sis dies.

La bona acceptació del siste-ma de cita prèvia, a què es van acollir 800 persones en els dies anteriors a la Marató, va perme-tre que enguany no es formessin cues durant la jornada. El procès de donació fa passar el donant per tres fases: en primer lloc, la persona omple un qüestionari d’autoexclusió que permet de-tectar si és apte o no per a oferir la seva sang; després, passa un filtre inicial a través de la base de dades en què, si ja ha estat donant abans, hauran quedat re-flectits possibles inconvenients; un cop superats aquests trams, arriba l’entrevista amb el metge.

«Hi ha gent a què aquí se li atu-ra el procès, quan el metge els hi pren la pressió i els hi fa algunes proves», comenta Núria Vilano-va, cap dels metges del Banc de Sang i Teixits, que apunta que «si la Marató no es fes en aques-ta època, encara n’hi hauria més

amb l’arribada de la grip».

Fins a 450 cl per personaSi arribats a aquest punt el do-nant ha superat cadascuna de les fases, passa a la zona d’extracció de sang, vora uns 450 cl per per-sona que serviran per continuar alimentant les reserves catala-nes. Tot el procès, que té una durada aproximada de deu mi-nuts, desemboca en l’espai per al refrigeri en què els donants recuperen forces i, en cas de patir alguna petita molèstia, són ate-sos. «Els hi fem, sobretot, pren-dre líquid, i també algun aliment sòlid», comenta Vilanova.

Ciutat amiga de la donacióEl Banc de Sang va distingir tam-bé Reus com a ‘Ciutat amiga de la donació’ amb el lliurament d’una placa a l’alcalde Carles Pellicer per agrair la implicació de la ciu-tat.

SOLIDARI

Reus fa d’aquesta una ‘Marató 10’ en assolir les 1.196 donacions de sangEl Banc de Sang i Teixits s’havia fixat enguany l’objectiu de superar el miler de donants i feia una crida a aquells del grup 0-, un dels més necessaris

La bona acceptació del sistema de reserva prèvia va evitar cues en les donacions al Fortuny.

Jordi Cervera (21)«Sóc donant des dels 18 anys. Tothom pot neces-sitar sang algun dia, sigui familiar o no, conegut o no, i podem ajudar».

Trinidad Calderón (51)«Un bus del Banc de Sang va venir a la feina, vaig donar i vaig veure que no passava res. No és cap sa-crifici i em sento útil»

Joan A. Pagès (64)«Fa 30 anys que dono sang perquè sóc conscient de la seva importància. Cada sis mesos, busco un punt i hi vaig».

Page 10: 25 d'octubre de 2013

10 diarimés 25/10/2013 REUSÚltims dies per per visitar les exposicions temporals del Museu i Mas Iglesias

Avui i demà són els últims dies en què es podran visitar les exposicions temporals del Museu de Reus (raval de Santa Anna) «Fortuny & Queralt» i «Joan Casals. L’art al centre del laberint». I avui és també l’últi-ma jornada de la mostra anto-lògica dedicada al fotògraf En-ric Pàmies Carreté al Centre de la Imatge Mas Iglesias. Després d’aquestes mostres, les figures dels desapareguts Josep Maria Baiges i Ramon Amigó prota-gonitzaran el relleu amb sen-gles mostres que repassaran la seva vida i la seva obra. A par-tir del 8 de novembre s’obrirà al públic l’exposició «Josep M. Baiges, un artista polifacètic» (Museu de Reus del raval de Santa Anna), que podrà ser visitada fins el proper 5 de de-sembre.

Els Xiquets de Reus posen punt final demà al migdia amb seva diada castellera

Els Xiquets de Reus posen punt final, aquest dissabte al migdia, a la temporada 2013. Una temporada històrica, que els de la camisa avellana vo-len acabar de la millor mane-ra possible, repetint la millor actuació de la seva història, assolida el passat 5 d’octubre a la Diada del Mercadal. L’assaig d’aquest divendres determi-narà les opcions de poder tor-nar a portar a plaça el castell de 9. Després d’inaugurar, a la una del migdia, la placa com-memorativa de l’actuació de la Diada del Mercadal, tindrà lloc la Diada Castellera, amb els Xics Caleros, els Xiquets de Tarragona i els Xiquets de Reus. Un vermut electrònic, en acabar la diada, i un ball de gralles, a dos quarts de nou del vespre, animaran la diada.

«La volta al món en 80 dies» arriba diumenge al teatre Bartrina

El Consorci del Teatre Bartrina i Produccions Lucky & Luke presenten aquest diumenge 27 d’octubre, a les 12 del migdia, l’espectacle familiar «La volta al món en 80 dies», que recrea la clàssica història de Jules Verne. En una versió dirigida per Benjamín Miguel i Manuel Barroso, que també fan d’in-tèrprets al costat de Marc Bar-berà i Maria Comes, les entra-des tenen un preu únic de cinc euros i no són numerades.

RedaccióL’alcalde de Reus, Carles Pelli-cer, i la regidora de Participació i Ciutadania, Àngela Tello, inau-guren aquest divendres a les sis de la tarda a la Sala Santa Llúcia, l’Espai Entitats, una nova inicia-tiva per reforçar i promocionar el teixit associatiu de la ciutat.

L’endemà, l’activitat de 225 en-titats de la ciutat serà present en format exposició, a la plaça del Mercadal, on 52 entitats també hi seran de manera presencial. Durant el matí i la tarda s’han programat 25 activitats obertes a tothom. Al migdia, hi haurà vermut i actuació castellera.

L’Espai Entitats Reus té dos objectius principals: d’una ban-da, posar de manifest la fortale-sa i la riquesa del teixit associa-tiu reusenc i facilitar eines a les entitats per tal que adquireixin nous coneixements que les per-metin millorar. I de l’altra, donar a conèixer i compartir experièn-

cies activitats i projectes nous entre les entitats i la ciutadania.

Al llarg del dia, hi haurà exhi-bicions de dansa, dels Armats de la Sang, tallers de manualitats, a més de diferents actuacions.

«Amb l’Espai Entitats Reus volem reconèixer i donar suport a aquelles iniciatives sorgides de

la societat civil que contribuei-xen des de la participació i el vo-luntariat a construir el dia a dia de la ciutat. Per això animo tot-hom a apropar-se dissabte a la plaça del Mercadal, per fer entre tots d’aquest espai un punt de trobada entre ciutadania i enti-tats i entre les persones que for-men part de diverses entitats», assegura la regidora de Partici-pació i Ciutadania, Àngela Tello.

L’exposició de les entitats que s’instal·larà dissabte a la plaça del Mercadal serà itinerant du-rant els propers mesos i el pro-per any per les seus de diverses entitats i als centres cívics de la ciutat.

L’Espai Entitats converteix el Mercadal en l’aparador del teixit associatiu

ASSOCIACIONS

L’activitat de 225 entitats serà present en format exposició i 52 entitats estaran presencialment

RedaccióEl Departament de Congressos de FiraReus ha estat treballant durant el darrer trimestre en el mercat de reunions francès i ale-many. L’objectiu és promocionar la imatge de Reus, Costa Daura-da i Catalunya com a destinació de negocis. D’aquesta manera,

el Centre de Fires i Convencions de la ciutat va estar present al workshop organitzat pel Catalu-nya Convetion Bureau a París el passat 3 d’octubre.

Segons afirma FiraReus, grà-cies a la campanya realitzada a França, s’han aconseguit establir contactes de qualitat. Es tracta

d’operadors especialitzats en el turisme de negocis i empreses de la regió Paris-Ile-de-France, on es concentren el major nom-bre d’operadors MICE del país gal. Aquests es dediquen exclu-sivament a l’organització de re-unions, incentius, conferències i exposicions.

En aquesta línia, els propers dies 5 i 6 de novembre, FiraReus participarà en un altre workshop que es durà a terme a la ciutat alemanya de Colònia. En aquest certamen, el Departament de Congressos se centrarà en tre-ballar els mateixos punts per tal de donar a conèixer les caracte-

rístiques de les instal·lacions del territori a 25 organitzadors pro-fessionals de congressos.

Aquestes accions de promo-ció estan en la línia de les dutes a terme el passat mes de maig al mercat britànic, on ja es van es-tablir contactes amb agències de Londres i Leeds.

Durant el primer semestre de l’any, FiraReus ha augmentat l’activitat no només en l’àmbit de les fires sinó també a nivell de congressos, reunions i jornades tècniques. Així, durant el segon trimestre l’activitat del mercat de reunions també va batre rè-cords, augmentat en un 45% la realitzada durant l’any anterior.

FiraReus promociona la ciutat com a destinació de turisme de negocis

PROMOCIÓ

L’objectiu és potenciar la imatge de la ciutat i atraure els mercats alemanys i francesos

Susanna CasesL’església de Sant Joan Baptista de Reus va estrenar ahir al ves-pre les obres de remodelació, després d’estar cinc mesos en restauració. Centenars de perso-nes van presenciar la benedicció de l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, i l’eucaristia d’ac-ció de gràcies per la beatificació de Mossèn Jocund Bonet i com-panys màrtirs.

Abans que l’arquebisbe obrís la porta del temple per descobrir l’espectacular remodelació que va deixar a molts bocabadats, a l’atri es va fer un reconeixement a totes les persones que han col-laborat en les obres de restaura-ció, davant diverses autoritats locals, regidors de l’Ajuntament de Reus i el president de la Dipu-tació de Tarragona, Josep Poblet.

Després de reformar la zona

dels Serveis Parroquials i l’atri, la idea de restaurar l’interior del temple va sorgir l’any passat, du-rant la celebració del centenari de la col·locació de la primera pedra de l’església.

Així, s’han sanejat les voltes del sostre i els pilars i s’han reno-vat 3 grans vitralls. També s’’ha canviat el terra i s’ha pintat l’in-terior de la parròquia. De la seva banda, també s’ha actuat en tres altars, s’ha instal·lat calefacció i un dels canvis més vistosos és l’obertura, amb alabastre, del vitrall situat sobre la porta d’en-trada, fins ara tapat i que donarà més lluminositat.

Per la seva banda, el Retaule de l’Altar Major incorporarà unes fi-gures de sis metres, obra de Josep Minguell, que representaran les quatre escenes de la vida de Sant Joan. Pel que fa a l’altar, que no

és del gust de tots els feligresos, també canviarà: l’absis serà de fusta i Sant Joan es baixarà.

CostLes obres costaran entre un 10% i un 12% més del pressupost in-icialment previst, uns 250.000 euros. Una inversió, avalada per l’Arquebisbat i que l’esglé-sia preveu liquidar d’aquí 4 o 5 anys, que tindrà diverses fonts

de finançament, a més d’un crèdit: col·lectes, donatius i col· laboracions de la ciutadania. La Diputació de Tarragona també subvencionarà part de les obres.

Ahir també es va produir el trasllat de les relíquies del beat Jocund Bonet, fundador de la parròquia i beatificat el passat 13 d’octubre a Tarragona, al seu lloc definitiu, a l’antiga capella de la Sagrada Família. El reliquiari,

que s’ha creat gràcies a les do-nacions de plata dels feligresos, serà verenat almenys una vegada l’any. I, el proper 8 de novembre, es presentarà un llibre sobre Mossèn Jocund Bonet, a càrrec de la historiadora Roser Puig.

L’església de Sant Joan també va celebrar ahir una missa d’ac-ció de gràcies per la beatificació, en la què van ser beatificats 9 màrtirs vinculats a Reus.

SOCIETAT

L’església de Sant Joan estrena la seva remodelació cinc mesos desprésCentenars de persones van presenciar la benedicció de l’arquebisbe de Tarragona

OLÍVIA MOLET

Molts es van quedar sorpresos pel nou aspecte del temple.

Page 11: 25 d'octubre de 2013

1125/10/2013 diarimés CAMPDETARRAGONA

Sílvia JiménezFrancisco Giménez, rector de l’ermita de la Mare de Déu de la Roca a Mont-roig del Camp, es va trobar amb una desagradable sorpresa el passat dimarts. Algú havia forçat la porta de la petita ermita del Peiró i havia decapitat la imatge tant de la Verge del Ro-ser com del nen Jesús.

Van ser unes dones les que van donar la veu d’alarma en trobar-se l’ermita oberta quan anaven de camí cap a l’ermita de la Mare de Déu del Roser.

«Havien decapitat les imatges i van deixar els caps a sobre de l’al-tar. La imatge no té valor artístic, és de guix, però sí sentimental», explicava ahir Francisco Gimé-nez que porta només cinc setma-nes a aquesta parròquia, després d’haver estat a l’església de Sant Francesc de Reus.

El rector va realitzar la corres-ponent denúncia i els Mossos in-vestiguen ara l’autoria d’aquest acte vandàlic. De fet, la imatge està a mans del cos policial, tot i que resultarà difícil extreure’n empremtes de la talla de guix.

«Ho vaig comunicar a l’arque-bisbe de Tarragona, Jaume Pujol. No val la pena restaurar la imatge de guix i l’arquebisbe ja ens ha dit que ens regalarà una altra imatge de la Mare de Déu del Roser», ex-

plicava ahir Giménez.L’ermita del Peirò és un indret

de culte del municipi on la pobla-ció acudeix, com a mínim, tres vegades a l’any. La darrera vega-da va ser el passat 7 d’octubre. La

petita ermita es va convertir en l’escenari per a la celebració de la Mare de Déu del Roser a l’ermita del Peiró. L’ermita es troba a pocs metres de l’ermita de la Mare de Déu de la Roca.

SUCCESSOS

Assalten l’ermita del Peiró i decapiten la imatge de la Mare de Déu del RoserEls autors de l’acte vandàlic van forçar la porta de la petita ermita de Mont-roig del Camp

CEDIDES

El rector es va trobar els caps de la Mare de Déu i el nen Jesús a sobre de l’altar.

Unió Democràtica de Catalunya celebra avui l’Assamblea

Unió Democràtica de Catalu-nya celebrarà avui, a les vuit del vespre, la seva Assemblea Intercomarcal de Tarragona. Aquesta se celebrarà a la Cam-bra de Comerç de Tarragona. En l’assemblea es ratificaran les persones compromissàries escollides per les Assemblees Comarcals, que participaran en el Consell Nacional Extra-ordinari del partit del 22 de fe-brer i que tindrà com ponèn-cia la reforma dels estatuts.

Els Grallers la Tarota de Salou organitza una capta d’aliments

Els Grallers la Tarota de Salou organitzarà una capta d’ali-ments per a celebrar el seu 25è aniversari. El grup organitza la capta en el marc de la Festa Major de Salou del 30 d’Octu-bre. Es durà a terme el proper 3 de novembre. A dos quarts de dotze es farà una cercavi-la de Grallers des de la plaça Bonet fins a la Torre Vella. Un cop allí, soferirà un concert-vermut solidari en benefici de Càritas Salou.

RODA DE BERÀ

La Biblioteca de Roda de Berà ha recaptat 130 euros per al Banc d’Aliments. La recapta es va realitzar ahir, aprofitant la celebració del Dia Internacional de la Biblioteca i mitjançant un mercadet solidari que es va instal·lar a la plaça del Mer-cat. Gràcies a la gran aflu-ència de públic i a la venda de llibres al preu d’un euros s’ha aconseguit aquesta quantitat que anirà al Banc d’Aliments de Roda de Berà.

La Biblioteca recapta 130 euros

CEDIDa

La Central Nuclear d’Ascó realitza el seu simulacre anual d’emergència

La central nuclear d’Ascó (Ri-bera d’Ebre) va realitzar ahir el preceptiu simulacre anual, d’acord als requeriments al seu Pla d’Emergència Interior (PEI), amb la participació del Consell de Seguretat Nuclear (CSN). L’exercici es va iniciar a les nou del matí amb la simu-lació d’un incendi a la unitat II que va provocar danys en la turbina i en un equip de segu-retat. A més, es va simular pèr-dua de refrigerant del reactor, la qual cosa va produir danys al nucli i altes dosis de radiació dins de l’edifici de contenció, així com alliberació radio-activa a l’exterior. Un succés d’aquesta naturalesa hauria estat classificat de nivell 4 en l’Escala Internacional de Suc-cessos Nuclears. En el simula-cre, el CSN va enviar a la zona els equips de suport extern per tal de realitzar els controls ra-diològics pertinents. Durant l’exercici, la central va arribar a declarar l’Emergència General del seu Pla d’Emergència Inte-rior i, per precaució, el titular de la instal·lació va simular la parada de la unitat I de la cen-tral i l’evacuació de tot el per-sonal no necessari.

Page 12: 25 d'octubre de 2013

12 diarimés 25/10/2013 CAMP DE TARRAGONA

Vicente M. IzquierdoEl grup municipal d’ERC de Tor-redembarra va carregar ahir du-rament contra l’equip de Govern del municipi pel cas del solar abandonat pel qual el consistori està pagant un lloguer des de fa gairebé tres anys.

La regidora Montserrat Ga-sull va declarar que «es tracta d’un soterrani no legalitzat i il·legalitzable pel Pla General Urbanístic de Torredembarra i és una zona qualificada per a la construcció d’habitatge i jardí. Com a màxim, s’hi poden cons-truir dues cases adossades», tot afegint que «de moment, l’Ajun-tament ha abonat 172.233 euros al senyor Rafael Jiménez Onieva en concepte de lloguer».

A tot això, Gasull es pregun-tava «com i per què pagarà un govern a un particular una quan-titat tan elevada de diners per un solar legalitzat? Quines raons hi ha al darrere d’aquest frau i la malversació de diner públic? Què li deu l’alcalde i el seu Go-vern a aquesta persona? Són tan-tes preguntes sense resposta que

no acabaríem, però ho podem resumir tot en una sola paraula: corrupció».

Cal recordar que aquest equi-pament està llogat a l’Ajunta-ment i que, durant una Junta de Govern Local, es va aprovar la modificació del contracte, que va passar de quatre a nou anys, reduint sensiblement el cost (de 6.900 a 3.850 euros) i canviant el contracte de lloguer a lloguer amb opció a compra, amb un

preu final d’un milió d’euros, als quals se li haurien de restar els que ja s’haguessin pagat fins a la data. Gasull, a més, va aprofi-tar l’avinentesa per explicar què hauria fet ella amb aquests més de 170.000 euros: «Hauria aca-bat el Teatre Auditori, tot i que hagués continuat tancat per falta de pressupost».

Per la seva banda, el regidor, també d’ERC, Eduard Rovira, va afegir que «hi ha una taxació

que diu que el lloguer d’aquest solar val 1.500 euros mensuals», tot parlant també sobre el canvi en la modalitat de pagament i del preu: «En termes de finança-ment, estaríem parlant d’usura».

A tot això, l’equip de Govern va respondre ràpidament i amb contundència mitjançant un co-municat, en el que s’explica que «el govern de l’Ajuntament de Torredembarra ha demanat als seus advocats que estudiïn les declaracions fetes pels regidors d’ERC per si consideren que hi ha prou base legal per presentar una denúncia penal». «Fruit de la seva incompetència i/o de la seva mala fe, els regidors d’Esquerra han entrat en una espiral de de-núncies, queixes i judicialització de la vida política de Torredem-barra que sembla que no hagi de tenir aturador», continua l’escrit. «Han assegurat que aquest local no pot esdevenir un equipament quan no hi ha cap problema legal en el fet de destinar aquest espai a equipament. De fet, l’Ajunta-ment té un projecte amb aquest objectiu», conclou.

TORREDEMBARRA

ERC acusa de «corrupció» i «usura» l’equip de Govern pel solar de ClaràL’Ajuntament estudia denunciar els republicans i desmenteixen les xifres facilitades sobre el terreny

VICENTE M. IZQUIERDO

El solar que tanta polèmica ha aixecat en els darrers anys.

EL VENDRELL

La setmana de La Gent Gran del Vendrell clourà aquest cap de setmana en el que s’han preparat algunes activitats de caire lúdic. Demà dissabte, a les cinc de la tarda i al Teatre Àngel Guimerà, es representarà l’espectacle de cançons i humor a càrrec del grup «Show Variedades Tívoli». Per últim, la set-mana clourà amb el dinar de celebració de les Noces d’Or el diumenge 27 d’octubre, a les dues del migdia, al restaurant Xaloquell. Aquest va adreçat a les parelles inscrites i que com-pleixin els 50 anys de casats. Així es posarà el punt i final a set dies en els que la gent gran ha estat gaudint d’un conjunt d’ac-tivitats emmarcades en la vuitena setmana de la Gent Gran.

Últims dies de la Setmana de la Gent Gran

CEDIDA

RODA DE BERÀ

El centre de dia per a la gent gran Marinada de Roda de Berà serà inaugurat avui, a les set de la tarda. Després s’organitza-ran tres dies de jornada de portes obertes per tal que tothom pugui visitar les instal·lacions. El centre es troba ubicat sobre la Llar de Jubilats i Pensionistes i té una superfície de més de 350 metres quadrats. El Centre de Dia per a la gent gran Mari-nada és un centre d’atenció diürna especialitzada per a gent gran, de titularitat pública i gestió privada que permet ampliar la xarxa de serveis a Roda. Segons la direcció «s’oferirà atenció individualitzada a les necessitats bàsiques, terapèutiques, psi-cològiques i socials de la persona gran dependent.

Avui s’inaugura el centre de dia Marinada

CEDIDA

RedaccióSalou va donar ahir el tret de sortida a la festa del 30 d’Octu-bre que, enguany, commemora el 24è aniversari de la segregació de Salou.

L’exconseller de Governació i actualment president de la Fundació Onada, Josep Gomis, va ser el pregoner de la festa i va desgranar en el seu discurs amb un to humà, serè i amb moltes referències ètiques, com Salou ja es perfilava com un «poble

lluitador, sensible, responsable; un poble amb personalitat i amb un caràcter i sentiment de perti-nença» que va fer possible que «aquells sentiments i dins d’un gran pacte entre passat, present i futur; amb un futur incert però carregat d’esperança; amb un futur que no es guanya amb grans discursos sinó que es gua-nya fent i fent-nos. I vosaltres ho heu aconseguit».

Les festes es desenvoluparan durant tot el cap de setmana. Josep Gomis i l’alcalde de Salou, Pere Granados.

CEDIDA

Gomis dóna el tret de sortida de la Festa del 30 d’octubre

SALOU

Page 13: 25 d'octubre de 2013

1325/10/2013 diarimésLA SELVA DEL CAMP

RedaccióLa Selva del Camp celebra aquest proper cap de setmana la seva tradicional Fira Medieval, on tant els propis veïns com els vi-sitants que s’atansin a la localitat podran gaudir d’un farcit progra-ma d’activitats pensades per a tota la família.

Les propostes culturals i lúdi-ques s’encetaran avui divendres, a partir de les vuit del vespre, amb la presentació del llibre «Aspectes polítics i processos a la Selva del Camp durant el Se-xenni Democràtic (1868 -1874)» de Joan Vernet i Borràs. L’acte tindrà lloc al Castell del Paborde.

Un cap de setmana farcit d’actesDemà, dissabte, serà el torn de la inauguració oficial de la Fira 2013 a càrrec de les autoritats municipals i entitats. En aquesta ocasió, serà el conseller d’Interi-or de la Generalitat de Catalunya, Ramon Espadaler, el convidat d’honor d’aquesta edició. La co-mitiva es reunirà al punt de les dotze del migdia a la Casa de la Vila i anirà acompanyada durant la cercavila medieval pel grup Donimus Tecum.

Durant tot el dia, pels carrers de la Fira hi haurà rondalles amb Lo Sacaire del Llobregat, a més dels diferents espectacles que hi ha programats. En aquest sentit, a partir de tres quarts d’una del migdia a la plaça de les Pletes, hi haurà el xou «Cabarè Paròdia» a

càrrec de Circ Los. Així mateix a dos quarts de set de la tarda hi haurà «Rondalles al Sac», a la placeta de l’església i a les set de la tarda al Castell, Antoni Rossell oferirà el concert «El Camí de Santiago. La música del pelegrí».

A la nit, es realitzarà el sopar, espectacle i ball de fira a l’Ate-neu; la representació teatral «Ar-sènic i Puntes de Coixí» a càrrec del Grup de Teatre Moixera; i al Torn de Nit, la Festa Selvatek.

El diumenge, la jornada co-mençarà amb la Trobada de Mo-tos Antigues, la 9a Cronopujada a peu al Puig d’Encama i el quin-zè Cross Escolar.

D’altra banda, a partir de les dotze del migdia, se celebrarà la Ruta Literària Puig i Sabaté. A la mateixa hora hi haurà en dife-rents emplaçaments del munici-pi concerts de música medieval a càrrec del Cor de noies de l’Esco-la Municipal de Música.

A la una del migdia, els Nanos i el grup de Grallers del Ball de

Diables de la Selva sortiran en cercavila i una vegada a la plaça de les Pletes, on els gegants Pòlit i Madalena faran la seva ballada.

A la tarda, es portarà a terme la recepció dels nouvinguts i nou-nascuts el darrer any al mu-nicipi, les rondalles del grup Lo Sacaire del Llobregat i una nova representació d’«Arsènic i Pun-tes de Coixí».

Així mateix durant tot el diu-menge l’Ajuntament celebrarà jornada de portes obertes, a més de les mostres i la fira d’antiqua-ris que també es podran visitar durant la Fira Medieval.

Exposicions diversesA banda de les activitats progra-mades, també es poden visitar

diferents mostres, com la dels artistes locals a Santa Llúcia o les que acull el Castell: «Els defensors de les llibertats» del Col·lectiu 25; la mostra de foto-grafies del Concurs pel calendari 2014 i l’exposició dels treballs de l’Avanç del POUM de la Selva del Camp.

Els estands de les entitats que participen en la Fira estaran ubicats a la plaça de les Pletes

AJUNTAMENT DE LA SELVA DEL CAMPCULTURA

Espectacles de circ, cercaviles i la mostra de productes a la Fira MedievalEl conseller d’Interior, Ramon Espadaler, serà l’encarregat d’inaugurar l’edició d’enguany

La Fira Medieval acull representacions teatrals, concerts i balls populars per amenitzar la mostra de productes i oficis.

Joan Vernet presenta el seu llibre sobre la política local del segle XIX al Castell del Paborde

Page 14: 25 d'octubre de 2013

14 diarimés 25/10/2013 CASTELLS

Laura GómezAquest diumenge arriba una de les diades més esperades i his-tòriques del calendari casteller, Santa Úrsula, on les dues colles vallenques es tornen a veure les cares a la plaça del Blat. Amb-dues encaren aquesta cita tant important, que començarà a la una del migdia, amb molta força i ambició per tal de concloure la temporada assolint els objectius marcats.

La diada del 3de10fmPer a la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la jornada pot ser his-tòrica, ja que tal i com explica el seu cap de colla, Manel Urbano, «tenim en cartera quatre castells, dels quals en triarem tres que portarem a plaça. D’aquests hi ha el 3de10 amb folre i manilles, la torre de nou amb folre i manilles, el 5de9 folrat i el 4de9 net, tot i que aquest últim és el que tenim més verd, però caldrà esperar el darrer assaig». En l’àmbit dels pilars, la intenció és portar el pi-lar de vuit a la plaça del Blat, que també l’estan assajant.

Ja fa mesos que la Vella ha en-gegat una campanya per tal de poder portar el 3de10 per Santa Úrsula. Urbano comenta que «des de la colla es viu amb mol-ta il·lusió el poder aconseguir aquesta fita, ja no només perquè les proves estan anant molt bé,

sinó també per l’ambient que es respira al local».

La Joves trepitja fortLa Colla Joves Xiquets de Valls vol posar el punt i final de mane-ra brillant a una temporada que

segons ha valorat Jordi Guasch, cap de colla de la Joves de Valls, «ha estat molt bona». Per aques-ta raó, els de la camisa de color vermell podrien portar a plaça el 5de9 amb folre, el 9de8 i el 4de9 net, que estan treballant de va-

lent en els darrers assajos. Així mateix, «no hem deixat d’assajar el 3de9 i el 4de9 amb folre, per tenir-los de reserva, segons com vagi la diada de Santa Úrsula».

El colofó final a una gran ac-tuació per la Joves de Valls seria

poder assolir el pilar de 8. «La nostra ambició és portar a plaça aquest pilar, però tot dependrà de com es desenvolupi l’actuació. En el darrer assaig d’aquest ves-pre s’acabarà de provar», explica Guasch.

CRISTINA AGUILAR

Els 5de9 folrats de les dues colles vallenques, durant l’actuació de Santa Úrsula de l’any passat.

PRÈVIA DE LA DIADA

Santa Úrsula podria veure el 3de10 amb folre i manilles de la Vella de VallsLa Colla Joves Xiquets de Valls vol enlairar a la plaça del Blat el 5de9 folrat, el 9de8 i el 4de9 net, a més del pilar de 8

Més de 140 activitats a l’entorn dels castells

Durant el cap de setmana es realitzaran vàries activitats. Demà, dissabte se celebrarà el 3r Simposi casteller que reunirà castellers, investi-gadors, periodistes, gestors i organitzadors culturals. La ponència inaugural versarà sobre el valor patrimonial dels castell i analitzarà les possibles influències posi-tives i negatives de la decla-ració de la UNESCO. A més, el simposi també tractarà sobre el paper de la dona en els castells; el finançament de les colles castelleres i el doctor en història d’art de la Universitat Rovira i Virgili, Antoni Salcedo, explicarà com l’art ha vist els cas-tells al llarg de la història. A més, hi haurà la mostra de cinema «Castells & audio-visuals, a la seu de l’Institut d’Estudis Vallencs; la Fira-Castells, al Pati; la mostra d’aparadors, l’exposició del col·lectiu Pilar 7 i els menús castellers. I, la música tam-bé tindrà protagonsime amb l’espectacle «Jazztells» amb la Vella Dixieland i el grup de gralles Els Vernets. LG

Page 15: 25 d'octubre de 2013

1525/10/2013 diarimésMONOGRÀFIC

RedaccióEls administradors de finques col·legiats diuen «no» a l’avant·porjecte de llei de Serveis i Col·legis Professionals.

L’Avantprojecte de Llei desre·gularà l’únic segment del sector immobiliari que ha aconseguit perviure a la crisi, generant més de 15.000 ocupacions directes, 86.000 ocupacions vinculades a l’activitat, que generen 2.635 milions d’euros per a l’econo·mia espanyola, sent el volum econòmic gestionat anualment pels administradors de finques col·legiats de 40.000 milions d’euros.

La norma reserva la col·legiació obligatòria per a les pro·fessions que tenen relació amb la salvaguarda dels interessos generals, la salut i la segure·tat jurídica dels consumidors i usuaris. Els administradors de finques col·legiats, que adminis·tren i gestionen el 80% del parc d’habitatges, compleixen amb tots aquests requisits i desenvo·lupen una funció social, en ser responsables de l’ús, manteni·ment i rehabilitació d’aquestes, gestionant, al seu torn, els recur·sos econòmics necessaris per a això. No es pot obviar que aques·ta activitat és d’interès general

perquè en aquest país l’habitatge és el principal bé material dels ciutadans i de les seves famílies. És imprescindible que l’exercici d’aquesta activitat estigui de·gudament regulat per garantir un adequat manteniment dels edificis, ja que gràcies a una cor·recta conservació del patrimoni immobiliari s’aconsegueix:

· Conservar el nivell d’activi·tat de l’únic segment del sector immobiliari que la manté i que resulta essencial en la nostra economia, ja que gestiona en·torn de 40.000 milions d’euros (entorn del 4% de PIB).

· Garantir per als nostres im·

mobles i urbanitzacions unes adequades condicions d’habi·tabilitat i seguretat, millorant la seva accessibilitat i contribuint a millorar la qualitat de vida i la salut de les persones que habi·tem en ells.

· Reactivar el sector de la construcció perquè sigui nova·ment motor de la nostra eco·nomia. És necessari reforçar l’activitat dels administradors de finques col·legiats perquè es puguin implantar en aquesta matèria les Lleis aprovades pel propi Govern, principalment per impulsar el sector de la rehabili·tació.

COL·LEGI D’ADMINISTRADORS DE FINQUES DE TARRAGONA

Els col·legiats diuen «no» a l’avantprojecte de Llei de Serveis i Col·legis ProfessionalsLavantprojecte desregularà l’únic segment del sector immobiliari que ha aconseguit perviure a la crisi, generant més de 15.000 ocupacions directes

CEDIDA

Els administradors de finques col·legiats festionen anualmentun volum econòmic de 40.000 milions d’euros

Page 16: 25 d'octubre de 2013

16 diarimés 25/10/2013 MONOGRÀFICDENTIBUS.COM

RedaccióLa Fundació Dental Espanyola porta un any amb la campanya de Dentibus en marxa. Aquesta iniciativa farà parada a Tarrago-na el proper dilluns i dimarts; a Reus estarà el dimecres i a la ciutat de Tortosa hi serà el dijous.

El Dentibus és una unitat mòbil de diagnòstic que cada any recorre diferents ciutats de l’estat espanyol amb l’objectiu principal de conscienciar als ciutadans de totes les edats de la importància que té la prevenció per mantenir una bona salut bu-codental.

Aquesta unitat mòbil compta amb un equip de dentistes i hi-gienistes que realitzen, durant el temps que s’està el Dentibus a cada ciutat, reconeixements i diagnòstics sobre l’estat de la sa-lut bucodental. Un cop se’ls hi ha fet aquesta revisió, els pacients són informats de quines són les patologies que poden tenir i els tractaments que caldria seguir per tal de solucionar-les.

Una consulta sobre rodesEl Dentibus està dotat en el seu interior d’un complet equipa-ment tècnic per tal de poder

oferir un servei de diagnosi bucodental amb les màximes garanties i total confiança. Tal i com es pot veure en les imat-

ges, compta amb unes butaques pròpies de les consultes dels odontòlegs, transluminadors, instrumental específic, equip d’esterilització i manteniment del material i intrumental a nés de la videocàmera de diagnosi.

Així mateix, entre el material tècnic del autobús de la Funda-ció Dental Espanyola destaca les unitats de diagnòstic de càries per flourecència induïda i les mànegues d’aire comprimit i as-piració.

Totes les revisions i els serveis que ofereixen dins de la cam-panya Dentibus són totalment gratuïtes i estan dirigides a la po-blació en general, en especial als més petits de la casa, els adoles-cents i aquelles persones econò-micament més desfavorides.

Aquesta campanya del Den-tibus es porta a terme amb la col·laboració de Oral B, Trident i Alsa, amb la voluntat de poten-ciar les visites als odontòlegs al-menys un cop l’any i prevenir així malalties bucodentals.

COL·LEGI OFICIAL D’ODONTÒLEGS DE TARRAGONA

El Dentibus farà parada a Tarragona, Reus i Tortosa aquests propers diesL’objectiu de la iniciativa és conscienciar als ciutadans sobre la importància que té la prevenció per mantenir una bona salut bucodental

El vehicle està dotat amb un equipament tècnic complet per poder oferir un servei de diagnosi

Totes les revisions que es porten a terme dins del Dentibus són totalment gratuïtes

Durant aquests darrers dies s’ha publicat per tots els mitjans de comunicació la caducitat de la majoria de convenis col·lectius, que s’han vingut aplicant en les relacions laborals i que, a partir d’ara passaran a regir-se pel que es disposa a l’Estatut dels Treballadors. En el nostre àmbit sanitari la mesa del conveni de la XHUP tampoc ha arribat a cap acord. Des del COMT sempre hem manifestat que els nous convenis individuals no poden penalitzar les retribucions dels metges i seria bo establir un conveni singular amb els metges que fomentés els resultats de qualitat i la presa de decisions, ateses les funcions específiques del nostre col·lectiu. S’obre un període de consultes per delimitar el marc de relacions laborals a aplicar un cop han finalitzat les vigències dels convenis específics.

El Fòrum de Metges d’Atenció Primària ha fet públic el seu suport i adhesió als treballs que s’estan duent a terme des del Fòrum de la Professió Mèdica, alhora que ha valorat l’esforç que des del Ministeri de Sanitat s’està fent «per aconseguir el que els professionals venim anhelant des de fa molt temps com és la necessitat de disposar d’un àmbit on la professió mèdica es defineixi i es doni l’oportunitat a la participació reconeguda i de caràcter vinculant, de la mà de l’estatut jurídic específic per al mèdic».

La ministra de Sanitat, Ana Mato, ha anunciat un paquet de me-sures amb més de 50 propostes sobre política i gestió de recursos hu-mans per desenvolupar el pacte, subscrit al juliol amb professionals sanitaris, sobre la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut (SNS). Els consellers de les comunitats autònomes coneixeran les mesures en el marc del Consell Interterritorial del SNS, que es podria cele-brar el proper mes de desembre.En concret, les mesures es dirigei-xen a flexibilitzar la planificació de les necessitats futures de recur-sos humans i millorar la reorganització dels serveis assistencials, i amb elles es tracta d’establir un nou model de desenvolupament professional i concretar les bases per avançar en el marc normatiu que permeti la implementació d’unitats de gestió clínica, segons fonts de Sanitat. Aquestes iniciatives figuren en el Llibre Blanc que ha elaborat la Universitat Rei Juan Carlos amb la col·laboració del Consell Assessor de Sanitat, en el qual participen els presidents dels Consells Generals de les diferents professions sanitàries.

Les propostes aniran acompanyades d’altres com el reial decret que regularà el Registre Estatal de Professionals Sanitaris, que veurà la llum a principi del proper any, com ho farà pròximament un pro-jecte legislatiu que estableixi un marc estable per al diàleg obert amb metges i infermers, el denominat Fòrum de les Professions Sanitàries Titulades. També, la regulació per a la dispensació de medicaments per part del personal d’infermeria serà una realitat «en breu», segons Mato, com també ho serà la norma que regula la troncalitat i la trami-tació d’un reial decret d’equivalències per impulsar la mobilitat dels professionals. Els professionals de la medicina som el pal de paller del sistema sanitari. Des de les administracions, s’han fet retallades en les retribucions, en despesa farmacèutica, en les infraestructures, però. el metge sempre ha respòs i els usuaris dels serveis sanitaris no han vist afectada la qualitat assistencial. Encoratgem tothom a resol-dre les divergències i a arribar als millors acords possibles pel bé del sistema, sense perjudicar més als professionals mèdics.

COL·LEGI OFICIAL DE METGES DE TARRAGONA

Pacte sobre la sostenibilitat del sistema de salut

FERNANDO VIZCARROPresident del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona

La campanya de Dentibus està dirigida a tota la ciutadania en general, especialment als infants.

La consulta de dins el bus disposa de tot l’equip necessari.

DENTIBUS.COM

Page 17: 25 d'octubre de 2013

1725/10/2013 diarimésMONOGRÀFIC

Page 18: 25 d'octubre de 2013

18 diarimés 25/10/2013 MONOGRÀFIC

RedaccióMés de 65.000 habitatges d’ar-reu de Catalunya ja disposen del seu corresponent certificat d’eficiència energètica d’ençà que el passat 1 de juny entrés en vigor l’obligatorietat de disposar d’aquest document per als habi-tatges de lloguer i compra.

Segons les dades de l’Institut Català d’Energia de la Genera-litat de Catalunya, cada mes es certifiquen aproximadament 600 habitatges de mitjana a Ca-talunya i uns 30 a la província de Tarragona. Així doncs, fins el moment s’han inspeccionat a les nostres comarques més de 3.200 habitatges i locals.

El 56% són habitatges o locals de lloguer i un 42% per a venda. Si ens endinsem en la tipologia, més del 78% de les inspeccions s’han practicat en habitatges individuals dins d’un bloc de vivendes mentre un 8% eren

habitatges sencers i un 7% eren habitatges unifamiliars.

Experts qualificatsCal remarcar que gairebé la mei-tat de les inspeccions realitzades les han fet arquitectes tècnics consolidant-se com els tècnics experts en qualificació energèti-ca. Ells, com a experts en la ma-tèria, han determinat la classifi-cació de cada habitatge atès que es qualifiquen entre les lletres A i G en funció de la despesa de llum o gas per a ús normal. Els resultats indiquen que 1 de cada 2 habitatges s’ha classificat com a E i que un 25% dels immobles inspeccionats presenta unes condicions d’eficiència energèti-ca molt dolentes.

El cas és que la certificació energètica és obligatòria des del passat 1 de juny i que aquesta documentació s’ha d’incloure a tota oferta, promoció i publici-

tat, dirigida a la venda o arren-dament d’un habitatge o local, per tal de donar informació útil al comprador o llogater sobre la seva despesa energètica.

Informació per al lloguer o la compra d’immoblesTot i que és obligatori, encara no és gens freqüent trobar als aparadors d’immobiliàries o als webs professionals les etique-tes de qualificació en ofertes de lloguers o venda d’habitatges o locals. En aquest sentit, la sanció per no incloure aquesta informa-ció a la publicitat pot arribar als 600 euros i falsejar la informació pot costar-ne fins a 6.000. Quan es fa la certificació energètica s’ha d’exigir que la realització de l’informe de qualificació es re-alitzi en base a un estudi acurat de l’habitatge i les instal·lacions, i ha d’incloure una proposta de millora, una avaluació del cost de

la millora i un estudi de l’estalvi econòmic que li proporcionaria.

L’import de la certificació va-riarà en funció de factors com la complexitat de les instal·lacions, els metres quadrats de l’habi-

tatge o la documentació que es pugui aportar al tècnic. Si encara no disposa de la certificació, no dubti en resoldre dubtes i con-tractar-la a través del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tèc-

nics i Enginyers d’edificació de Tarragona. Pot trucar al 977 21 27 99 o per correu a [email protected]. També hi ha la web per tenir més informació www.aparelladorstarragona.com.

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

La certificació energètica dels habitatges és obligada i molt útilMés de 65.000 immobles d’arreu de Catalunya ja disposen del seu corresponent certificat que va entrar en vigor el dia 1 de juny passat

La sanció per no incloure la informació energètica dels immobles pot arribar als 600 euros

Gairebé la meitat de les inspeccions realitzades les han fetes arquitectes tècnics

Tot i que és obligatori, encara és poc freqüent veure les etiquetes de qualificació en ofertes.

El COAAT resol tots els dubtes que es puguin tenir sobre el certificat energètic

En contra de l’avantprojecte de la Llei de Serveis Professionals

ACTUALITAT

La majoria de col·legis professionals continuen mostran el seu desacord

AgènciesMolts dels representants de di-versos col·legis professionals d’arreu de l’estat espanyol afir-men que el Govern central va guanyar la primera batalla quan aquest mes d’agost va presentar a aprovació l’avantprojecte de la Llei de Serveis Professionals, una norma que està portant molta

cua i és que la majoria dels col-legis professionals no la veuen amb bons ulls. Des de diferents col·legis alerten que aquesta llei envaeix competències de les co-munitats autònomes i, segons el president del Consell General de l’Advocacia Espanyola, «el millor seria paral·litzar la tramitació», que al seu entrendre, només s’ha

redactat per pressumir davant de Brusel·les.

A nivell català, els col·legis professionals també han alçat la veu en contra d’aquesta norma que elimina la independència dels professionals. A finals del mes d’agost, el Consell Executiu aprovava la memòria preliminar de l’avantprojecte de llei d’exer-

cici de professions titulades i dels col·legis professionals per tal de determinar i defensar les competències de la Generalitat en aquest àmbit. El Govern català defensa que la nova normativa és ara més necessària que mai da-vant la tendència homogeneïtza-dora dels òrgans i institucions de l’Estat i de les darreres sentències del Tribunal Constitucional que condicionen, segons assenyala, la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de col-legis professionals, establerta a l’Estatut.

L’objectiu de la nova llei tam-bé és adaptar el marc legal dels col·legis professionals a la di-

rectiva europea. El Govern ha assenyalat que d’acord amb l’or-ganització harmonitzada dels ensenyaments universitaris per a tota la Unió Europea, la nova norma farà compatible prestar els serveis professionals en àrees geogràfiques i, d’aquesta mane-ra, es potenciarà l’intercanvi i la mobilitat.

El Govern destaca que l’Estatut estableix que és competència ex-clusiva de la Generalitat determi-nar l’àmbit territorial i la possible agrupació dins de Catalunya dels membres de les corporacions. A més, la Generalitat, defensa la relació no jeràrquica entre els consells i col·legis professionals

d’àmbit català i aposta per la delegació de funcions públiques de l’Administració als col·legis professionals. D’altra banda, es preveu la negociació d’un perío-de transitori suficient perquè els col·legis i consells de col·legis pu-guin adaptar les seves estructu-res i normativa al nou marc legal.

Així mateix, l’Executiu su-bratlla que el nou marc jurídic és necessari per potenciar el rol dels col·legis professionals com a col·laboradors de l’Administració en la prestació de serveis sense ànim de lucre a la ciutadania, i també per desplegar les compe-tències estatutàries en matèria de col·legis professionals.

Page 19: 25 d'octubre de 2013

1925/10/2013 diarimés CAMPDETARRAGONA

RedaccióAssaltava els establiments i in·timidava els botiguers amb una arma blanca. Amb aquest pro·cediment hauria atracat fins a 16 drogueries i farmàcies.

Els Mossos d’Esquadra han detingut un home de 26 anys, nacionalitat espanyola i veí del Vendrell acusat d’atracar amb arma blanca setze drogueries i farmàcies de diversos municipis de les comarques del Baix Pene·dès, el Baix Llobregat i el Barcelo·nès durant tres mesos.

A més, el detingut va sostreure tres motocicletes, que feia servir per cometre els atracaments.

L’home, amb nombrosos an·tecedents, actuava sempre se·

guint el mateix patró. Entrava als establiments amb casc de moto acompanyat d’un altre home, que encara no ha estat detingut, per evitar ser identificat i ame·naçava i intimidava el treballador de l’establiment amb un tornavís perquè li donés els diners. Tot se·guit, fugien amb la motocicleta que havien sostret prèviament.

En total, en tres mesos, el de·tingut va cometre fins a 16 atra·caments a drogueries i farmàcies de les localitats de Vilafranca del

Penedès, Sant Sadurní d’Anoia, L’Arboç, Santa Margarida i Els Monjos, L’Hospitalet, Sant Feliu de Llobregat, Cervelló, Cornellà de Llobregat, Sant Joan Despí i Barcelona.

Per perpetrar els robatoris hauria sostret, a més a més, tres motocicletes, dues d’elles a Bar·celona i l’altra a Vilafranca del Penedès, les quals utilitzava en la seva fugida.

Els agents de Mossos d’Esqua·dra van identificar el detingut

després de mesos d’investigació i de revisar les càmeres de vide·ovigilància d’alguns dels establi·ments afectats i per les càmeres de seguretat instal·lades per l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat a la via pública.

L’atracador detingut pels Mos·sos presenta un ampli historial delictiu ja que acumulava nom·brosos antecedents per fets simi·lars, pels quals ja havia ingressat a presó.

Després de passar a disposi·ció judicial per tots aquests fets, el jutge n’ha decretat de nou l’ingrés a presó. La investigació segueix oberta per part de la po·licia per tal de localitzar i detenir el segon autor dels fets.

SUCCESSOS

Detenen un veí del Vendrell acusat d’atracar 16 drogueries i farmàciesL’home, de 26 anys, actuava amb un altre individu que encara no ha estat detingut

Entrava als locals amb casc de moto i acompanyat i intimidava als botiguers

L’arrestat va robar tres motocicletes que feia servir per fugir després dels atracaments

EFEUnes 60 empreses transportis·tes de Tarragona confien en la devolució del cèntim sanitari, segons Irene Mallol, advoca·da responsable de denunciar l’impost que ara un advocat del Tribunal de Justícia de la Unió Europea considera no ajustat a llei. Les conclusions presen·tades ahir per aquesta jurista de la UE, que no vinculen el Tribunal de Justícia, responen a una reclamació de l’empresa Transports Jordi Besora (TJB), establerta a Montblanc (Conca de Barberà).

Mallol, responsable dels ser·veis jurídics de l’Assessoria Ma·llol de Tarragona, representa davant els tribunals a «unes 60 empreses de transport, totes de Tarragona» i se sent «amb molt bones sensacions».

El Tribunal Superior de Jus·tícia de Catalunya (TSJC) va escollir aleatòriament a una de les empreses per consultar el cas davant el Tribunal de Justí·cia de la Unió Europea (UE) i la seleccionada va ser Transports Jordi Besora de Montblanc.

«En el 98% dels casos, el que diu l’advocat va molt en la línia del que decideix el tribunal», ha valorat Mallol, que ha afegit que «després, el TSJC decidi·rà tots els casos que tenim ara suspesos segons la decisió del Tribunal Europeu».

Mallol desconeix si s’apli·carà retroactivitat ja que «vam demanar que, per la delicada situació econòmica, només s’apliqués retroactivitat a les empreses que haguessin recla·mat el cèntim sanitari».

No obstant això, «l’advocat recorda que la Comissió Euro·pea ja va advertir a Espanya que l’impost era il·legal al maig del 2008 i es va seguir aplicant»,

per la qual cosa en un «escrit molt dur, no aclareix la retroac·tivitat».

Mallol va denunciar els pri·mers casos del cèntim sanitari el 2009 i «estem molt contents, però ara cal esperar la sentèn·cia, que jo calculo que tardarà entre dos i tres mesos».

Impost especialEn el cas seleccionat de Trans·ports Jordi Besora, se li va reper·cutir entre 2005 i 2008 un total de 45.632,38 euros en concepte de IVMDH, que la firma va sol·licitar que se li tornés.

Segons la normativa espa·nyola que regula aquest impost especial, els seus rendiments es destinen en les comunitats autònomes a mesures medi·ambientals i sanitàries, i en particular s’han construït nous hospitals.

La finalitat d’aquest impost és garantir que les comunitats autònomes posseeixin recursos suficients per atendre les des·peses sanitàries assumits per la transferència de competències en matèria sanitària de l’àmbit nacional a l’autonòmic.La di·rectiva europea sobre impostos especials reconeix als Estats membres la facultat d’introduir o mantenir impostos indirectes no harmonitzats sobre produc·tes ja subjectes a normes en matèria d’impostos especials.

Cal recordar que, ahir, l’ad·vocat general del Tribunal de Justícia de la UE, Nils Whal, va dictaminar que el cèntim sani·tari vulnera la directiva europea d’impostos especials. Els jutges del Tribunal de Justícia ara han de deliberar sobre el cas, i tot i que les recomanacions de Whal no són vinculants, els magis·trats les tindran en compte per la sentència definitiva.

Les transportistes confien en la devolució del cèntim sanitari

EMPRESA

Un advocat de la UE no el considera legal

ACNEl ple de les Corts Valencianes ha aprovat aquest dijous per unanimitat de tots els grups parlamentaris demanar el «tancament definitiu i perma·nent» i desmantellament del magatzem de gas subterrani Castor, situat davant les costes de Vinaròs (Baix Maestrat). El text demana responsabilitat a l’empresa i a les autoritats que varen aprovar el projecte en cas que es confirmés que la injecció de gas ha provocat els sismes. La resolució creu que no es pot garantir la seguretat ciutadana si es posa de nou en funciona·ment la planta perquè es podri·

en reproduir nous sismes.Tots els grups van acordar ahir una esmena transaccional des·prés d’una proposició no de llei presentada pel PP i dues esme·nes de Compromís i Esquerra Unida del País Valencià. El text dels populars instava a donar suport a la paralització inde·finida del projecte impulsada pel govern espanyol mentre no hi hagi seguretat mentre que Compromís i EUPV exigien el seu tancament. La diputa·da d’EUPV lamentava durant el seu discurs que tan PP com PSPV·PSOE s’haguessin retret les culpes sobre la responsabi·litat del projecte.

Les Corts Valencianes exigeixen el tancament de la plataforma Castor

CRISI SÍSMICA

Tots els partits van aprovar-ho per unanimitat

ACNLa Diputació de Lleida exigeix al Ministeri de Foment la gra·tuïtat de l’autopista AP·2 des de Montblanc fins a Lleida perquè es pugui utilitzar com a via ordinària alternativa a l’N·240 mentre no es construeixi l’autovia A·27. El president Joan Reñé va rebre ahir els alcaldes de la plataforma en contra de la sinistralitat d’aquesta carretera que en sis anys ha registrat una quinzena de víctimes mortals. Després, el Ple de la corporació va aprovar una moció que exi·geix al govern espanyol«una solució definitiva i consensua·da sense més dilacions». El Ple

també va aprovar la partida de 3,9 milions d’euros per les Llars d’Infants de la demarcació. Els grups de CiU, PSC i Esquerra es van sumar al clam dels alcaldes de la N·240 per exigir la gratuï·tat de l’autopista AP·2. El Partit Popular en canvi es va abtenir en la moció defensant que el Ministeri de Foment ja està ac·tuant per reduir al sinistralitat de l’N·240, ja que preveu una partida d’un milió d’euros per construir les reivindicades ro·tondes de Juneda l’any vinent. El portaveu dels populars, Sal·vador Puy, va culpar els governs socialistes de no haver constru·ït en aquests anys les rotondes.

La Diputació de Lleida demana la gratuïtat de l’AP-2 fins a Montblanc

POLÍICA

Vol que sigui una alternativa a la N-240

Page 20: 25 d'octubre de 2013

20 diarimés 25/10/2013 CATALUNYA-ESPANYA-MÓN

Felicitacions. Aquest princep és el Julià David, el petit rei de la casa, avui fa 1 anyet. Moltes felicitats de part dels teus pa-res, avis i família.

Moltes felicitats Carla!! Que aquest any siguis molt feliç!! T’estimem molt Martina, iaia, iaios, papa i mama.

Mañana cumple 3 años Javier, miembro del Clan26. Felici-dades de sus abuelos,  tíos y prima.

Moltes felicitats princesa!!! Que passis un dia molt espe-cial perqué tu ho ets molt. Els papes.

Muchas felicidades y a celebrar un año más. Con cariño, te quie-ren, Ana y “family”.

Si la veieu feliciteu-la, Melis-sa ja te 7 anyets. Un petó molt gran princesa.

FELICITACIONS Envia el text i la foto de qui vulguis felicitar a [email protected]

El fiscal demana 27 anys i mig de presó per Millet i Montull

El fiscal reclama 27 anys i mig de presó per als qui van ser màxims responsables del Pa-lau de la Música, Fèlix Millet i Jordi Montull. En el seu escrit de conclusions provisionals que ha enviat al jutge, també demana 7,5 anys per a l’extre-sorer de CDC Daniel Osàcar. A més, la fiscalia reclama el de-comís de 6,6 MEUR a CDC, la xifra que calcula que va rebre de «comissions il·lícites» per part de Ferrovial. ACN

Espadaler obre la porta a retirar les pilotes de goma

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va obrir ahir la por-ta al Parlament a «la retirada de les pilotes de goma». La decisió sobre aparcar aquestes eines per dispersar aglomera-cions de manifestants violents es prendrà només quan s’acor-din amb quins nous instru-ments es doten els antiavalots dels Mossos d’Esquadra. Men-tre duri aquest període d’es-tudi, la Brigada Móbil (Brimo) seguirà fent-ne ús. ACN

Turquia busca míssils a Xina per allunyar-se de l’òrbita d’EUA

La decisió turca de comprar un sistema de míssils antiaeris a la Xina preocupa no només a l’OTAN sinó també a molts analistes a Turquia, atès que sembla predir un gir nítid en el joc d’aliances estratègiques del país eurasiàtic. La integra-ció de programes informàtics i radars de fabricació xinesa en l’aparell defensiu turc, con-nectat amb els altres membres de l’OTAN, es pot considerar fins i tot un «virus». EFE

ACNLa magistrada del Jutjat d’Ins-trucció número 3 de Madrid, María Isabel Durántez Gil, ha arxivat les querelles que van presentar el president de la Generalitat, Artur Mas; l’expre-sident Pujol; el conseller d’Em-

presa i Ocupació, Felip Puig; i la Generalitat contra els periodis-tes Esteban Urreiztieta i Edu-ardo Inda per les informacions de ‘El Mundo’ al novembre del 2012, abans de les eleccions al Parlament, que relacionaven els querellants amb comptes ban-

caris a l’estranger i amb sumes cobrades en el marc del cas Pa-lau. La jutgessa argumenta que les peces publicades queden justificades per l’exercici del dret a la llibertat d’informació.

Les informacions que van ser objecte de querella són les que estaven encapçalades amb els següents subtítols: ‘La poli-cia vincula comptes a Suïssa de Pujol i Mas amb la corrupció de CiU’, ‘Els Pujol tenen 137 mili-ons a Ginebra, segons la Policia’, ‘Felip Puig va rebre 250.000 eu-ros del Palau, segons la Policia’ i ‘Els comandaments dels Mos-sos van destruir proves i n’han ocultat altres al jutge’.

Arxivades les querelles de Mas, Pujol, Puig i la Generalitat

POLÍTICA

Contra dos periodistes del diari ‘El Mundo’

La taxa d’atur es fixa en el 22,84% el tercer trimestre

ECONOMIA

El nombre de desocupats ha baixat de 32.500 persones a Catalunya durant el tercer tri-mestre de 2013 i la taxa d’atur ha quedat fixada en el 22,84%, segons l’Enquesta de Població Activa (EPA) que va publicar ahir l’Institut d’Estadística es-panyol (INE). El nombre d’atu-rats queda en les 840.500 per-sones, un –3,72% menys que al trimestre anterior–. Amb aquesta xifra, Catalunya lidera la reducció de l’atur al conjunt

de l’Estat, on la desocupació s’ha reduït en 72.800 persones i la taxa ha quedat fixada en un 25,98%. Tanmateix, l’eco-nomia espanyola encara regis-tra 5.904.700 aturats al tercer trimestre d’enguany, segons les dades de l’INE. Per sectors, l’ocupació augmenta en els serveis (123.900 treballadors més) i descendeix a l’agricultu-ra (55.000 menys), a la indús-tria (19.700) i a la construcció (9.700). ACN

ACNLa cancellera alemanya, Angela Merkel, va advertir ahir als Estats Units que «als amics no se’ls es-pia». Arran de les informacions que apunten que el govern nord-americà hauria espiat el telèfon mòbil de la cancellera, i després de mantenir una conversa amb Barack Obama, Merkel va asse-gurar als periodistes que s’haurà de restaurar la «confiança» amb Washington.

La líder alemanya parlarà so-bre el tema de l’espionatge amb el president francès, François Hollande, durant la cimera de caps d’estat i de govern que se celebra des d’aquest dijous a Brussel·les. El president de la Co-missió, José Manuel Durao Bar-roso, va advertir que la privacitat és un tema «molt seriós».

La cancellera alemanya va assegurar a l’arribar a la cimera de caps d’estat i de govern de Brussel·les que la confiança en-tre els Estats Units i la resta de socis europeus s’ha de restaurar

després dels dubtes sorgits en l’escàndol d’espionatge. Aquest dijous, el govern alemany ha de-manat una reunió amb l’ambai-xador dels Estats Units al país, per presentar la seva queixa so-bre la polèmica. El tema de l’es-pionatge es tractarà a la reunió dels 28.

Merkel va explicar als perio-distes que durant la seva con-versa telefònica amb Obama di-mecres, li va recriminar que «als amics no se’ls espia». La cance-llera preveu parlar de la qüestió de forma bilateral amb el presi-dent francès, François Hollande, durant la cimera de caps d’estat i

de govern. França també està al centre de la polèmica, després que es filtrés que també podria haver estat objectiu de l’espio-natge nord-americà.

Més liders«No es tracta principalment de mi, sinó de tots els ciutadans», va assegurar la líder de la CDU, que creu que cal debatre quins tipus d’acord de «protecció de dades» necessiten els països europeus. En la mateixa línia, el primer ministre de Bèlgica, el socialista Elio Di Rupo, va assegurar que els ciutadans de la UE no poden tolerar «aquest espionatge sis-temàtic». «Haurem de prendre mesures europees», va dir.

Aquest dijous, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, també

va defensar la importància de la privacitat com un «dret fona-mental» dins de la Unió Europea. Sense referir-se directament a les al·legacions contra els Estats Units, Barroso va dir que els eu-ropeus «saben què significa el totalitarisme» i que a Alemanya «no fa tant» hi havia «una policia política que espiava la vida de la gent diàriament». «Sabem el que passa quan un estat utilitza els seus poders per infiltrar-se a la vida de la gent», va assenyalar.

Segons diferents mitjans lo-cals, el telèfon intervingut pels serveis d’intel·ligència dels Es-tats Units era un Nokia que va proporcionar la CDU al seu líder i que Merkel va emprar entre oc-tubre de 2009 i juliol d’aquest any. El número d’aquest aparell es trobaria en els documents de la NSA que va filtrar Snowden. Els Estats Units haurien espiat les trucades telefòniques de 35 líders internacionals, segons una informació que publicava ahir el diari britànic ‘The Guardian’.

El número de mòbil es trobaria als documents de la NSA filtrats per Snowden

POLÍTICA

Angela Merkel avisa als Estats Units: «Als amics no se’ls espia»La cancellera alemanya assegura des de Brussel·les que s’haurà de restaurar la «confiança» amb Washington

ACN

La cancellera alemanya, Angela Merkel.

Page 21: 25 d'octubre de 2013

2125/10/2013 diarimésESPORTS

RedaccióSalou va acollir el migdia d’ahir el Shakedown del Ral·liRACC Catalunya-Costa Daurada, la penúltima prova del Campionat del Món FIA de Ral·lis que es disputarà entre avui i diumenge. L’expectació va ser màxima i els aficionats a les quatre rodes van inundar la zona propera a PortA-ventura, on es va desenvolupar el tram de proves. Unes 5.000 persones van fer acte de presèn-cia a la prova de qualificació, en la qual el millor va resultar Dani Sordo, el qual va convertir-se en tot un ídol de masses i no va deixar de signar autògrafs durant tot el dia.

Encara que el Shakedown en aquesta edició és només això, un lloc on provar els cotxes sense que els temps obtinguts servei-xin per establir l’ordre de sortida de la primera jornada, sí es va poder veure a la majoria d’equips realitzar aquesta curta porció de terreny de 2,21 quilòmetres di-verses vegades, amb força activi-tat per acabar de posar a punt les mecàniques.

Sordo (Citroën), va completar el recorregut en 1’22”7), i va fer quatre passades al tram, seguit dels Volkswagen de Jari-Matti Latvala (1’22”9), Sébastien Ogi-er (1’23”0) i Andreas Mikkelsen (1’23”3), i dels dos primers Ford, Evgeny Novikov (1’24”2) i Thier-ry Neuville (1’24”3).

Un divendres replet d’activitatDe cara a la jornada d’avui està previst el desenvolupament del primer dia de cursa, curt en l’as-pecte esportiu però molt intens en el mediàtic, ja que si bé els cotxes no sortiran des de les es-calinates de la Catedral de Barce-lona fins a les sis de la tarda, bas-tant abans els pilots hauran dut a terme a la Ciutat Comtal un bon nombre d’activitats de cara al públic, com a firma d’autògrafs (quatre de la tarda), presentació (un quart i cinc minuts de sis), foto de grup (dos quarts de sis) i exposició dels cotxes al parc tancat (a partir de les tres de la tarda). A més, Luis Moya, el que

va ser bicampió del Món seient en el lloc del copilot amb Carlos Sainz, realitzarà una conferència en el Col·legi d’Arquitectes en la qual explicarà als aficionats com és un ral·li del mundial (un quart de cinc de la tarda).

La jornada nocturna tindrà força dificultat. Tres seran els trams a superar: Querol (21,26 quilòmetres), El Montmell (24,14) i Riudecanyes (16,35), abans d’arribar a PortAventura. El ral·li consta de 1.389,5 quilò-metres de recorregut dels quals 355,92 són de velocitat distribu-ïts en 15 trams cronometrats, 2 d’ells mixts terra-asfalt, 4 més sobre terra i 9 sobre asfalt.

RAL·LIRACC CATALUNYA-COSTA DAURADA

Declaració d’intencions de Sordo, que esdevé el més ràpid en el ShakedownUnes 5.000 persones van inundar ahir el tram de proves, a terres salouenques, per poder veure els seus ídols de més a prop

Van completar el podi del tram de proves Jari-Mari Latvala i el campió del WRC, Sébastien Ogier

Mikko Hirvonen, durant una de les passades que va realitzar ahir al migdia al tram de proves.

OLÍVIA MOLET

Dani Sordo va ser el pilot més aclamat de tots els que van realitzar el Shakedown.

OLÍVIA MOLET

Els Mossos vetllaran per la seguretat durant la provaEls Mossos d’Esquadra han posat en marxa un disposi-tiu especial d’ordenació i se-guretat del trànsit amb mo-tiu de la celebració del ral·li La prova afectarà la circu-lació de cinc comarques: el Tarragonès, la Terra Alta, el Baix Camp, el Priorat i la Ri-bera d’Ebre, a la demarcació de Tarragona. Com es de-senvoluparà durant el cap de setmana, al moviment d’espectadors que s’apro-paran a veure la prova s’hi afegiran els desplaçaments habituals. Per tant, el dispo-sitiu de l’SCT consistirà en mesures especials de circu-lació, ordenació i regulació de trànsit que s’instal·laran mitjançant equips de senya-lització i d’abalisament. Tot plegat, amb el suport d’un helicòpter amb sistema de captació, gravació i trans-missió d’imatges, tripulat per tècnics de l’SCT que desenvoluparà les tasques específiques de seguiment i informació de les mesures especials i que comunicarà en temps real les afectaci-ons viàries al Centre d’In-formació Viària de Catalu-nya (Civicat). El dispositiu del ral·li comportarà el des-plegament de 349 agents dels Mossos d’Esquadra d’unitats de seguretat ciuta-dana, trànsit, unitats d’or-dre públic, el servei d’he-licòpter, la unitat canina i agents de l’àrea d’explosius, que vetllaran per garantir laseguretat durant l’esdeveni-ment esportiu. L’SCT acon-sella seguir en tot moment les recomanaci ons que puguin fer els comissaris de la prova i els agents, que vetllaran per poder garantir la seguretat de tots els assis-tents.

Page 22: 25 d'octubre de 2013

22 diarimés 25/10/2013 ESPORTS

Vicente M. IzquierdoAquest diumenge arrenca la setma-na més exigent del Gimnàstic de Tarragona, vuit dies en els que els

homes de Santi Castillejo hauran de disputar tres enfrontaments, els quals hauran de servir perquè l’equip agafi impuls i ascendeix algunes posicions a la taula clas-sificatòria.

Acostar-se al lideratge per, al final, ocupar aquesta posició, és l’única obsessió que s’ha marcat un Nàstic que diumenge haurà de visitar el sempre complicat camp del Collao, en el que l’Al-coià l’esperarà no amb els bra-ços oberts, sinó tot el contrari. Els alacantins encara recorden la seva eliminació de la Copa del Rei a mans dels de la ciutat de Tarragona en la primera ron-da d’aquesta competició i, per aquest motiu, voldran la revenja, i davant del seu públic.

Ambdós conjunts estan em-patats a 15 punts a la taula clas-sificatòria, tot i que l’Alcoià, sisè, viu per damunt del Nàstic, vuitè. Aquest fet es produeix perquè la diferència entre els gols anotats i els encaixats de l’Alcoià (+5) és major que la del Nàstic (+2), grà-cies, en gran part, a què el con-junt local únicament ha rebut quatre gols en les nou jornades que s’han disputat fins ara.

Aquesta barrera defensiva serà la que haurà de trencar un Gimnàstic que, amb gairebé tota seguretat, veurà noves cares en el seu onze inicial respecte el del passat diumenge, durant la victòria aconseguida davant el València Mestalla (2-1).

Un onze diferentOn no es preveu cap canvi és a la porteria, on Manolo Reina li ha guanyat, de moment, la partida a Tomeu Nadal, i serà titular. En

defensa tornaran les variacions. Presumiblement, Juanjo conti-nuarà en el carril dret, mentre que Xisco Campos tornaria a la banda esquerra, deixant fora Ramón Verdú. Aleix Coch, que va ser l’autor del primer dels dos gols del Nàstic diumenge, podria cedir la titularitat a Pablo Marí, el qual també ha rendit a un alt nivell sempre que se l’ha neces-sitat, deixant-lo com a company de Lucas Viale.

Amb David Rocha indiscutible

en el centre del camp, tot apunta que Beñat Alemán tornarà a ser de la partida, deixant descan-sar un Xavi Molina que va qua-llar un molt bon enfrontament contra el Mestalla. En el cas que Castillejo continuï apostant pel 4-4-2, també hi hauria novetats a les bandes, on Jesús Rubio s’ha guanyat el dret de continuar com a titular i on, amb tota seguretat, farà la seva aparició Lago Júnior, qui seurà a la banqueta Giner, titular el passat diumenge. El de

Costa d’Ivori és sinònim de pe-rill sempre que trepitja gespa i els tècnics no volen desaprofitar l’oportunitat d’anar a pel partit des del primer minut.

Més protagonismeJa va advertir Castillejo després del duel del passat cap de setma-na que els seus jugadors estan aprenent poc a poc a fer-se els amos i dominadors dels partits i que, poc a poc, van perdent la por a portar el ritme en tot mo-ment. Tot i això, cal recordar que, després del gol d’Aleix Coch, diu-menge, l’equip va fer una passa enrere, conscientment o de for-ma inconscient, que va permetre que el rival es creixés i marqués.

Perquè això no passi, el que

ha de fer el Nàstic és macar el màxim nombre de gols que sigui possible i, per poder aconseguir-ho, Santi Castillejo podria oferir una davantera inèdita en Lliga, com a titular, ja que deixaria al banc Jesús Perera per donar entrada a David Querol, el qual formaria parella de ball amb l’in-discutible De la Espada.

Aquests dos jugadors seran els principals responsables d’in-tentar canviar una dinàmica que fa massa temps que pesa a Can Nàstic, com és el fet que l’equip no ha aconseguit guanyar cap partit per més d’un gol de di-ferència. És cert que el rival no resulta el més indicat per iniciar aquesta ratxa, però els jugadors també tenen ganes de sentir que

són superiors al rival, no només pel que fa al joc, sinó també en el resultat.

A l’equip, a més, li pot benefi-ciar el fet que molts dels conjunts de la part alta hauran d’afrontar cites complicades aquest cap de setmana. Per exemple, diumen-ge l’Atlètic Balears, segon classi-ficat, haurà de rebre la visita de l’Elx Ilicità, quart a la taula. El Vila-real B, líder, visitarà L’Hos-pitalet de Kiko Ramírez i el Lla-gostera, tercer, jugarà al camp de l’Olímpic. També tindran una cita complicada l’Huracán, cin-què classificat i que demà jugarà al camp del Sant Andreu, i el Llei-da, que es desplaçarà diumenge a Barcelona per mesurar forces contra el filial de l’Espanyol.

Pablo Marí i Xisco Campos apunten a la titularitat en defensa, amb Juanjo i Lucas Viale

Lago Júnior serà titularitat després de revolucionar el partit el passat diumenge.

OLÍVIA MOLET

Lago Júnior serà de la partida, i Beñat i Querol serien les novetats que completarien l’onze

FUTBOL

Les rotacions continuaran a AlcoiEl Nàstic visita diumenge, a les cinc, un dels aspirants a l’ascens i Santi Castillejo preveu diversos canvis a l’onze inicial

L’ALINEACIÓ

Alcoià

Gimnàstic (Diumenge, 17 h.)

Conde

Calderón

Javi Rubio

Bello

César Remón

Rayco

Abenza

Óscar

Ramón

Navarro

Buba

Lago Júnior

David Rocha

Beñat Alemán

De la Espada

Jesús Rubio

David Querol

Juanjo

Lucas Viale

Pablo Marí

Xisco Campos

Reina

La Pobla buscarà el tercer triomf seguit davant de la Montañesa

FUTBOL

El rival dels pobletans és segon a la taula i només ha perdut un partit

Vicente M. IzquierdoEl CF Pobla de Mafumet ha tret el cap i sembla que ha començat a fer treballar el seu engranatge, fet que queda clar després de les dues victòries consecutives que ha aconseguit en el campi-onat lliguer. Aquest diumenge, a partir de les dotze del migdia, l’equip que entrena Iván Mo-

reno buscarà el tercer triomf seguit, però no serà una tasca senzilla, ja que davant hi serà el segon classificat del grup cinquè de la Tercera Divisió.

La Montañesa s’ha convertit en una de les revelacions de la categoria i únicament ha perdut un partit en el que va de campi-onat. Va ser la passada setmana,

quan la Rapitenca el va acon-seguir derrotar (2-0). Aquesta derrota va significar la culmina-ció d’una ratxa no gaire bona, ja que després de sis victòries en set enfrontaments en l’inici de temporada, la Montañesa va ce-dir dos empats. Dos punts en les tres darreres jornades represen-ten unes xifres força pobres i,

d’aquest fet, se n’haurà d’aprofi-tar una Pobla que, precisament, va en línia ascendent, completa-ment al contrari que el seu equip de diumenge.

Després d’un inici dubitatiu, els de Moreno han aconseguit guanyar dos partits seguits, i han sortit victoriosos en quatre dels darrers sis enfrontaments, unes xifres que posen de mani-fest que aquest equip mai baixa els braços i que no hi ha millor remei pels mals en el futbol que tenir paciència quan existeix un cos tècnic més que competent i una plantilla que està capacita-da, per qualitat i esforç, de donar moltes alegries.

La UD Torredembarra està ne-cessitada de punts en el grup segon de Primera Catalana. L’equip de la Costa Daurada no està travessant un bon moment i, per oblidar totes les penes, s’ha marcat l’únic objectiu de sumar els tres punts davant de l’Almacelles, en un partit que es disputarà demà, a partir de les quatre de la tarda, en el muni-cipal torrenc. Amb vuit punts, són dos els que separen la Torre de la zona de descens.

Per la seva banda, el Catllar i el Torreforta disputaran les seves cites diumenge. El líder jugarà al camp del Balaguer, a partir de les cinc, amb ganes de seguir fent història. Per la seva banda, els del barri tarragoní, rebran a tres quarts de dotze del mig-dia, l’Igualada. El Torreforta actualment és setè, i dista a sis punts de la promoció d’ascens a Tercera i a quatre del descens directe a Segona Catalana. Re-dacció

La Torre necessita despertar i el Catllar i el Torreforta, seguir així

FUTBOL

Page 23: 25 d'octubre de 2013

2325/10/2013 diarimésESPORTS

Hoy 25 de octubre, feliz  6º cumpleaños, princesa Valeria. ¡¡Muchos besos de tu iaia Rosa!! Que te lo pases muy bien y no te tiren de las orejas. Eres una estre-lla, de parte de toda la familia y un gran beso del tiet Roberto.

FELICITACIONS

Mónica PérezEn el millor mo-ment, immersos en una dinàmica històrica de què no estan disposats a sortir, els roig-i-negres visiten

aquest dissabte el feu del Valèn-cia Mestalla, nova casa d’un Chumbi que ja avisava a principis de setmana de la intenció d’en-sorrar la ratxa brillant de sis jor-nades sense deixar de sumar de l’equip que el va veure créixer. De frustrar la voluntat del que fos un dels grans artífexs de l’ascens a la Segona B ha d’encarregar-se una plantilla reusenca que va oferir diumenge passat la seva millor cara, en l’encontre amb l’Olímpic (3-2).

La cita, que va servir per veu-re una qualitat roig-i-negra in-èdita en aquest primer tram de competició i que posa encara en més en valor la fita de no haver caigut en sis jornades, deixa també la baixa d’Álex Colorado, expulsat al 75’ després de veure la segona groga per endarrerir la posada en joc de la pilota. Cal tenir en compte també la d’Asier, que avança segons els terminis previstos, i la de Ferran, encara recuperant-se dels problemes al genoll.

A tres punts de la zona altaEls resultats de les darreres jor-nades han deixat el CF Reus a tres punts de la zona noble, a què posa límit l’Elx Il·licità, amb disset punts. Reconeixia el propi Emili Vicente en la roda de prem-sa posterior a la darrera victòria contra l’Olímpic que «venim de veure la cara més difícil del fut-bol i això ens ha fet més durs». Amb els peus a la terra però sen-se deixar d’aspirar «a il·lusionar-nos nosaltres i il·lusionar també

l’afició, perquè és la nostra obli-gació»; el tècnic de la Seu d’Ur-gell comanda l’equip cap a una nova victòria.

A València espera un filial que compta amb una de les mi-llors línies d’atac de la categoria: Hiroshi i Chumbi atresoren en aquesta desena jornada fins a set gols al seu compte particular, davant un David Agudo que es posiciona amb cinc dianes com el quart nom a la llista de pitxixis del grup III a la Segona Divisió B. Sumar lluny de l’Estadi ha de ser l’objectiu d’aquest CF Reus que ha demostrat ja que ningú no és capaç d’aturar-lo.

El defensa Ferran i el davanter Asier continuen encara el seu procès de recuperació

FUTBOL

El CF Reus buscarà la sisena jornada sumant amb l’absència de ColoradoEls roig-i-negres visiten el feu del València Mestalla, la nova casa de Chumbi, per no deixar de somiar

David Agudo es consolida com el referent en atac amb cinc dianes en aquestes nou jornades

L’ALINEACIÓ

València Mestalla (dissabte, 18h)

CF Reus

Chumbi

Robert

Poitu

Álex Cortell

Molina

Hiroshi

Mario Marín

Ayala

Carlos Delgado

Leuko

Yeray

Àlex

Masqué

Borja

Marquès

Folch

Agudo

Sobregrau

Quesada

Socias

Ñoño

Ángel

Una representació del CF Reus va visitar ahir el Teatre Fortuny per donar suport a la desena edició de la Marató de Donació de Sang que organitzava a la capital del Baix Camp el Banc de Sang i Teixits de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Tota una mos-tra de solidaritat i com-promís amb la ciutat per part dels roig-i-negres.

Agudo, Folch, Álex i Ferran, a la Marató de Sang

CF REUS DEPORTIU

RedaccióJoana Duran va deixar Tarra-gona per fer un Erasmus i ha acabat jugant en la màxima ca-tegoria del bàsquet femení a Es-còcia (National League). Duran (20 anys i 1m64), que les dues passades temporades va mili-tar al Nemser TGN Bàsquet a Primera Catalana, ja ha debutat a la lliga amb el seu nou equip, el St Mirren (derrota contra el City of Edinburgh Kool Kats, 53-62) i, fins i tot, ha sortit al diari de la ciutat de Paisley, una vila d’uns 80.000 habitants que es troba a poc menys de 15 quilòmetres de Glasgow, que és on estudia. «Volia aprendre anglès i tenia molt clar que anés on anés, jugaria a bàsquet» diu la tarragonina que segueix les seves classes d’Administració

i Direcció d’Empreses a la Uni-versity of the West Scotland (UWS). «Vaig contactar amb ells (el club) abans d’arribar (el 12 de setembre) i fins i tot em van presentar sense ni tan sols haver-me vist jugar» diu rient. L’acollida va ser fantàsti-ca, doncs els primers dies de la tarragonina a Paisley va viure a casa dels pares de l’entrena-dor de l’equip. «Han estat molt amables, he tingut molta sort» confessa. El seu equip, el St Mir-ren, forma part del Basketball Paisley, el club més gran del país. La plantilla està formada bàsicament per jugadores esco-ceses, una de les quals, Natalie Chaloner, va jugar a Copa Ca-talunya amb l’UNI Girona. «Ella és el referent de l’equip, té molt bon nivel», conclou la jugadora.

Joana Duran, a la màxima categoria d’Escòcia

BÀSQUET

Hi va marxar per un Erasmus i va triomfar

CEDIDA

La jugadora va militar el apssat curs al Nemser TGN Bàsquet.

El CST Cunit es manté a la 2a categoria per 8è any consecutiu

El CST Cunit es manté per vuitè any consecutiu a 2a divi-sion Estatal. Els integrants de l’equip cunitenc van haver de desplaçar-se fins a Salamanca i tot i haver perdut per 6-0 en la primera ronda inicial davant el C.*tadium de Casablanca (equip favorit numero 1 del campionat) van aconseguir la permanència en derrotar a l’equip local del CD Eslam de Salamanca per 5-2 en els do-bles definitius.

Page 24: 25 d'octubre de 2013

24 diarimés 25/10/2013 ESPORTS

RedaccióTennisPark ha presentat recent-ment una de les novetats per aquesta nova temporada, com és la Lliga Social de Tennis. Es trac-ta d’una iniciativa que pretén seguir reforçant l’apartat com-petitiu del club de Cala Romana i alhora fomentar la relació entre

els socis.«Es tracta d’una lliga total-

ment renovada i amb moltes novetats», segons Xavi Pueyo, director del TennisPark, qui re-coneix que l’objectiu és assolir el mateix èxit que ja té la Lliga Social de Pàdel del TennisPark, «on hi participen més de 300

jugadors».La Lliga Social de Tennis es

disputarà en categoria indivi-dual femení i masculí. Per tal d’obrir el ventall al màxim nom-bre de participants el preu de la inscripció s’ha fixat en cinc euros i el sistema de competició s’ha establert en partits de dos

sets a sis amb tie break en el 6-6. Amb la possibilitat de jugar un tie break de desempat. La Lliga de Tennis està reservada només a socis i el termini d’inscripció es tancarà el 18 de novembre.

Per altra banda, en l’estratègia de seguir millorant i ampliant l’oferta de serveis, TennisPark

ha decidit encetar aquesta tem-porada tot un seguit de novetats pel que fa al gimnàs, com l’am-pliació de l’horari de les classes dirigides els caps de setmana.

Dissabte al matí s’oferiran classes de ioga i zumba i diu-menge al matí funcional tono i spinning. «Aquesta és una

novetat molt important ja que fins ara als caps de setmana no impartíem classes dirigides. Ara bé, hem detectat que existia una demanda per part del soci i hem optat per donar-li resposta», ex-plica Lluís Figuerola, coordina-dor del Gimnàs del TennisPark.

Seran quatre classes més que s’afegiran a les que es pro-gramen de dilluns a divendres. «Això representa que la nostra oferta arriba ja a les 40 classes a la setmana», diu Xavi Pueyo, qui aprofita per afegir que «en funció de com evolucioni la de-manda estudiarem seguir am-pliant horaris i important noves modalitats».

Més de 300 jugadors participaran a la Lliga Social que acollirà el Club Tennispark

TENNIS

L’entitat ha preparat noves activitats al gimnàs i noves propostes, com l’ampliació de les classes dirigies els caps de setmana

Vicente M. IzquierdoEl Tarragona Pàdel Indoor (TPI) continua amb la seva activitat en el Campionat de Catalunya de Pàdel, el qual ha disputat les seves rondes prèvies al llarg de la setmana.

Avui, serà el torn de partits

de més nivell dels que s’han vist fins ara –tot i que els assistents han pogut gaudir de valent de molts enfrontaments fins ara–, ja que, a partir de les set, es juga-ran els quarts de final femenins i els vuitens de final masculins.

De cara a demà, a dos quarts

d’onze es jugaran els quarts de final masculins i, les semifinals femenines, a partir de les dotze. A les quatre es disputarà una de les dues semifinals femenines per, a les sis, fer una aturada i poder veure en directe el Barça-Reial Madrid en la pantalla ge-gant que s’ha instal·lat al club. A partir de les vuit, en finalitzar el derbi, arrencarà la segona semi-final masculina.

Ja diumenge serà el torn de les finals, de forma que a dos quarts d’onze, es desenvolu-parà la femenina i, a les dotze, la masculina. Cal recordar que durant tot el torneig s’està sor-tejant un gran nombre de regals.

El Campionat de Catalunya arriba al seu moment més emocionant

PÀDEL

Avui arrencaran els quarts de final femenins

TENNIS

El jove tennista de Tarrago-na Pol del Castillo Màsich (10 anys) es va proclamar campió del 30è Master del Circuit juvenil d’Estiu de la Federació Catalana de Tennis en la categoría de benjamí celebrat a les instal-lacions del CT Mataró. El circuit compta amb més de 100 tornejos que es dispu-ten durant els mesos d’estiu a Catalunya. Redacció

Pol del Castillo guanya el Màster del juvenil d’Estiu

CEDIDA

RedaccióEl conjunt verd-i-blanc afronta la tercera jornada d’aquest tram inicial d’OK Lliga amb l’objectiu de convertir en alguna cosa més la victòria assolida per la míni-ma la setmana passada davant el Lloret. Enganxar una bona dinà-mica que els serveixi per tirar en-davant amb garanties, després de l’ensopegada en el debut al derbi contra el Vendrell, ha de ser la finalitat de l’equip que comanda Pere Varias, que rep avui la visita del Vic al seu feu amb l’empen-ta d’atresorar ja tres punts al seu compte particular. A partir de les nou de la nit, la pista calafellen-ca acollirà un encontre que pot servir als locals per confirmar les bones sensacions de la setmana passada.

Al seu davant, un combinat vigatà amb què els verd-i-blancs empaten a punts: el Vic arriba a

la cita després de caure contra l’equip de Guillem Cabestany al feu vendrellenc i per 3-1 la set-mana passada. L’estrena sí que li va ser més propícia, imposant-se

per 3-2 davant la seva afició al sempre complicadíssim Liceo, un bon cop de moral el Calafell els haurà de fer oblidar aquesta nit.

HOQUEI PATINS

El Calafell vol fer bona la victòria assolida a Lloret i passar per sobre del VicEls de Pere Varias lluiten per enganxar una bona dinàmica després d’una arrencada de competició que el derbi amb el Vendrell els va complicar

Els calafellencs, durant un partit de la temporada passada.

CEDIDA

El Reus Deportiu visita la pista del cuer Vilanova per continuar lluint-se en competició

Els homes que comanda Ale-jandro Domínguez van haver de patir per esgarrapar el breu marge davant el Blanes que acabaria portant la victòria local (4-3), en la passada jor-nada i amb el retorn a l’horari de diumenge. Un gol sobre el 49’, anul·lat en entendre el col·legiat que el porter rival havia empès la bola al fons de les malles roig-i-negres amb el patí, va deixar els tres punts en mas dels de la capital del Baix Camp, que encara no saben què significa caure derrotats aquesta temporada. Destacava l’entrenador al desenllaç de l’encontre que no parava de sorprendre’s davant un equip «que no deixa mai de créixer ni de progressar, no s’atura ni un sol dia. Fem en defensa co-ses que cap equip en l’OK Lliga aconsegueix fer». No els haurà de ser massa complicat, així les coses, repetir la fita -diu-menge, a partir de les dotze del migdia a domicili– davant un Vilanova que arriba a l’en-contre justament en la situació oposada: encara no han acon-seguit sumar res en aquestes dues jornades inicials i ocupen la cua de la taula.

RedaccióDe tornada a l’OK Lliga des-prés de relliscar en l’anada de la Copa Continental contra el Benfica (3-5), El Vendrell es desplaça demà per disputar, a la pista del Voltregà –a partir de les vuit de la nit–, el partit cor-responent a la tercera jornada de competició. Els de Guillem Cabestany hi arriben invictes després de recollir immillora-bles resultats en les dues pri-meres jornades de la tempora-da: van golejar el Calafell en el derbi que servia per arrencar la competició (1-6) i van acon-seguir també emportar-se el triomf amb solvència en la cita en què rebien el Vic .Continuar endavant sense creuar-se en el camí de la derrota és la meta més propera dels vendrellencs, que tot just enceten ara una nova temporada amb l’altíssim llistó de la darrera, històrica per a l’entitat en tots els aspectes.

No travessa una situació tan dolça el Voltregà, que ocupa la tretzena posició a la taula clas-

sificatòria en acumular fins ara una victòria i un empat en dues jornades disputades que sel’ls plantejaven com a duríssimes. El Barcelona no va tenir pietat en el debut i els va passar per sobre amb un més que con-tundent 4-8 davant l’afició i, ja la setmana passada, l’encontre amb el Liceo no els deparava un futur millor, tot i que van acon-seguir la gran fita d’arrencar l’empat (5-5).

El Vendrell es pujarà al’auto-bús que ha de portar l’equip a l’encontre amb una idea clara a la ment: tallar la progressió d’un Voltregà que ve de passar un mal tràngol i que esperarà deixar-lo enrere amb una vic-tòria davant el Vendrell. Un nou obstacle duríssim pr als locals però no un de tan gran per als de Guillem Cabestany, que han demostrat de sobres que són capaços de posar-ho tot sobre la pista per oferir, una tempo-rada més i amb una plantilla renovada, la seva millor cara davant qualsevol rival.

Un Vendrell sense sostre es desplaça per enfrontar-se al Voltregà

HOQUEI PATINS

Arriben a la tercera jornada invictes i colíders

Page 25: 25 d'octubre de 2013

2525/10/2013 diarimésBELLESA I SALUT

RedaccióHi ha molts motius variats i personals pels quals una dona decideix passar per quiròfan i realçar i crear una línia de bust gran i més complet: des dels es-trictament estètics, perquè sent que són massa petits, perquè s’ha fet una dieta i vol recuperar el seu volum, després d’un em-baràs, per corregir una diferèn-cia de mida entre ambdós pits o la seva forma irregular, fins a per motius mèdics, com una reconstrucció després d’una operació o tractament de càn-cer de pit.

Una de les operacions més demandades és precisament l’augment mamari i operar-se segueix estan de moda.

L’augment de mama pot real-çar l’aparença i incrementar la confiança en una mateixa, però el canvi també pot comportar no aconseguir la imatge «ide-al» que es desitja. Així doncs, abans que una dona decideixi sotmetre’s a un augment de pit, cal que se senti a pensar detin-

gudament sobre les expectati-ves i també sobre els possibles resultats. En primer lloc, és important prendre consicència que qualsevol cirurgia estètica és una intervenció quirúrgica, per petita que sigui, i té uns ris-cos que cal assumir, perquè no es pot prendre a la lleugera el fet de ser operats.

Per aquests motius, és impor-tant tenir en compte els consells que donen els especialistes.

En primer lloc cal tenir en compte l’assessorament del metge de capçalera, ja que és qui disposa de l’historial mèdic personal de cada pacient i que valorarà si, abans de la inter-venció quirúrgica, cal fer una revisió prèvia.

Un dels aspectes més impor-tants és que una vegada està presa la decisió cal posar-se a les mans d’un especialista, és a dir, d’un cirurgià amb la forma-ció necessària per dur a terme aquest tipus d’intervencions i tenir les màximes garanties mèdiques, sobretot pel que fa

a l’anestesista. Així mateix, per sortir de dubtes és recomanable que abans de prendre la decisió es consulti tots aquells aspectes que queden en interrogant so-bre els riscos que comporta una operació d’aquest tipus, a més de les complicacions que poden venir associades. La forma, la

grandària, la textura, l’evolu-ció física de l’augment del pit al llarg dels anys, la possibilitat de donar el pit al fill i si s’hau-ran de fer operacions posteriors són algunes de les qüestions que cal tenir ben clares abans de sotmetres a un augment de pit. Qualsevol qüestió la pot resoldre prèviament el cirurgià i el metge de capçalera.

A banda de la revisió gene-

ral de l’estat de salut, alguns experts també recomanen que se’n faci una de psiquiàtrica, ja que malalties com la depressió i la dismorfofobia poden ser incompatibles, perquè després poden provocar efectes com el desgrat d’un mateix.

Amb bones condicionsEl lloc on es porta a terme la intervenció també és un punt a tenir en compte, ja que és des-tacable que aquest ha d’oferir la possibilitat als pacients a l’ingrés hospitalari si fos el cas, i disposar de les unitats d’UVI i reanimació, a més de gaudir d’una llicència per a cirurgia. Paral·lelament, els impants mamaris siguin de qualitat. Els especialistes utilitzen implants de tres capes de silicona i gel co-hesiu de silicona de grau mèdic. Aquest gel és molt dens i té com a característica que si es trenca el contingut no es vessa.

I, per últim, cal fer un segui-ment posterior per comprovar que tot estigui correcte.

ESTÈTICA

Principals consells que cal tenir presents abans de decidir un augment mamariLa cirurgia mamària és una de les operacions estètiques més demandades i continua estan de moda

El pacient ha de donar el seu consentiment tenint tota la informació de l’operació a l’abast

‘My Land’, el nou perfum per a homes de Trussardi

PER A HOMES

‘My Land’ és el nou perfum de Trussardi, que posseex i expressa els trets característics de la marca: excel·lència, sutilesa i creati-vitat. La seva fragància conté notes de cítrics, lavanda i flors de violeta contrastades pel calone que accentua la masculinitat.

Page 26: 25 d'octubre de 2013

26 diarimés 25/10/2013 OPINIÓ Les cartes al Diari Més, poden fer-les arribar a la redacció per correu (carrer Manel de Falla, 12, baixos. 43005 de Tarragona o carrer Alcalde Joan Bertran, 30. 43202 de Reus), o mitjançant el correu electrònic ([email protected] o [email protected]). El diari es reserva el dret de publicació de les cartes i de no donar resposta a les mateixes. Les cartes no seran retornades i no han de superar el màxim de vint línies. Les cartes han d’anar signades indicant el número de D.N.I. i el telèfon de contacte.

Edita: Tamediaxa, S.A.DL: T-1609/2001issn: 1579-5659

Director General:Carles Abelló

Cap de publicitat:Contxi JoanDisseny editorial:Carles MagranéCap de distribució:Jaume Cañada

Directora: Sílvia Jiménez.[[email protected]] Redacció: Esther Valcárcel, Laia Díaz, Vicente Izquierdo, Susanna Cases, Mònica Pérez. Especials: Laura Gómez. Tancament: Mario López. Fotografia: Cristina Aguilar, Olívia Molet. Edició de publicitat: Sara Sorando. Distribució: Marta López. Administració: Núria ClosPublicitat: Maria Molleda, Mònica Hernández, Mercè Ripoll, Antònia Turull. [[email protected]]Imprimeix: Indugraf Offset, S.A.

Distribució controlada:

Manel de Falla, 12, baixos.43005 TARRAGONA977 21 11 54 Fax 977 21 47 21

C/Alcalde Joan Bertran, 30.43202 REUS977 32 78 43 Fax 977 31 09 41

Amb la col·laboració de:

www.diarimes.com - www.facebook.com/DiariMes

La vaga als centres d’ensenyament de Catalunya convocada contra la LOMCE i les retallades del Govern va tenir ahir un seguiment del 21,95% als centres públics segons el Departament d’Ensenyament. Pel que fa a l’ensenyament concertat, la protesta va estar secundada pel 14,52% dels treballadors. Les dades suposen un increment respecte la darrera convocatòria del maig. Per altra banda, els sindicats continuen elevaven la xifra al 55% als centres de primària i a més d’un 30%, aproximadament, a les escoles concertades. Mentrestant, la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, situava el rebuig a la llei Wert com la queixa central de la vaga convocada als diferents nivells educatius. La convo-catòria feta pels sindicats a Catalunya és contra la LOMCE, però també contra les retallades.La llei Wert s’ha guanyat prou enemics a Catalunya i aconseguit unir alumnes i professors en una mateixa reivindicació. Aquesta ressonava ahir, encara més, en contrast amb el silenci del titular del ministeri responsable, Wert. Però, tot i això, la consellera d’Ensenyament no hauria de menystenir el rebuig de la comu-nitat educativa. Les retallades en matèria d’Ensenyament és un problema que ja s’està vivint a les aules.

La comunitat educativa es torna a aixecar contra la LOMCE i les retallades

EDITORIAL

+ CONFIDENCIAL

Curiositats d’una jornada de vagaLa ciutat de Tarragona va viure ahir una intensa jornada de vaga que va començar a les aules però que va tenir els seus moments de més visibilitat, al migdia i a la tarda. A les dotze es va convocar una concentració en la que van participar mig miler de persones. Potser el nombre de participants no era prou representatiu, però sí que ho era l’esforç que havien fet alguns estudiants per assistir a la cita reivindicativa. És el cas d’un grup d’alumnes d’un dels centres d’ensenyament de Calafell que s’havien desplaçat fins a la capital.

D’altra banda, les protestes al carrer van mostrar noves formes de protesta, més originals que les ja habituals pancartes. És el cas d’un nen, d’entre nou i deu anys, que es passejava amb un patí en el que havia clavat un pal d’on penjava una bandera ben especial. La bandera, que feia que el patí semblés un vaixell pirata, duia el senyal contra les retallades: la prohibició de les tisores. L’infant es passejava dels carrers, tot fent esport i protestant...

Amb la mirada al celALS QUATRE VENTS

Són molts els artistes que han plasmat amb els seus pinzells la més gran de les esperances cristianes: habitar un dia a la glòria de Déu per tota l’eternitat. Recordo la impressió que em va produir contemplar a Roma la Glòria de Bernini, a Sant Pere, i per descomptat, la pintura de Miquel Àngel al sostre de la capella Sixtina. També, a la basílica del Pilar de Sara-gossa, en aixecar els ulls, hom es troba amb el fresc de Goya titulat «L’adoració del nom de Déu», més conegut com «la Glòria».Pensar en la vida eterna, per a un cristià, no és un exercici d’espiritisme, ni lliurar-se a la il·lusió del que és irreal a la recerca d’un con-sol fàcil. És meditar les paraules de Jesucrist sobre la vida futura de cada persona. És tenir en compte que, amb la nostra realitat visible i finita, n’hi ha una altra d’invisible, però no per això menys certa. Ens falta l’experiència d’aquest moment, però tenim la paraula de

Déu, creador i redemptor, que no pot fallar i és més veritable que totes les nostres certeses, que sense ell no serien.

En els propers dies, de manera consecu-tiva, l’Església dedica dues celebracions a aquesta creença en la immortalitat de l’àni-ma: la festa de Tots Sants i el Dia de Difunts. La celebració d’aquesta última festivitat es remunta a mil anys enrere. En aquella època l’abadia de Cluny havia cobrat una importàn-

cia enorme. Es trobava al capdavant de més de 1.100 monestirs benedictins establerts so-bretot a Europa Occidental. Rebia tantes pe-ticions de sufragis pels difunts —costum de sempre a l’Església— que va decidir establir un Dia de Difunts en què les misses i oracions s’oferirien per tots ells en conjunt. El 2 de no-vembre de 998 va arrencar així una celebració que després es va estendre per tota l’Església.

En aquest dia preguem i oferim sufragis pels nostres familiars difunts, pels quals te-

nim sentiments d’amor i gratitud. I també elevem pregàries, unint-nos al sacrifici de Crist que es renova en cada missa, per tots, també per aquells de qui ningú no se’n recor-da, perquè aviat estiguin al Cel, gaudint de la presència de Déu.

Abans hem celebrat la festa de Tots Sants. Ara aixequem el nostre pensament cap als que gaudeixen ja de la glòria celestial. Alguns pocs són honrats públicament per l’Església

com a beats o com a sants. La immensa majo-ria són sants anònims, nens, joves, persones madures o ancianes, seglars, sacerdots o reli-giosos i religioses que van morir, i en general van viure, en gràcia de Déu, fidels a la seva voluntat i fent de les seves vides un servei als altres.

És una bona ocasió perquè ens preguntem si pensem amb freqüència en el Cel, en el sen-tit més profund de la vida, en la gran esperan-ça d’una felicitat que no tindrà fi.

JAUME PUJOLArquebisbe de Tarragona

El sr. Miquel Sunyol, la sopa d’all i Santa TeclaTRIBUNA

És una bona ocasió perquè ens preguntem si pensem amb freqüència en el Cel

Ara aixequem el nostre pensament cap als que gaudeixen de la glòria

Amb gran sorpresa va descobrir el senyor Miquel Sunyol i Esquirol que santa Tecla no figurava en el santoral romà i volent passar per aigua la festa de Tarragona ens ho va fer saber per mitjà d’aquest diari amanint-la amb certa dosi de tremendisme. La revelació potser va causar estupor a alguns, quan ja era sabuda i coneguda per tothom menys, com sovint passa, pel protagonista de la troballa. Com també ignora el senyor Sunyol el 1969 Pau VI eliminava entre altres Sant Jordi o

Sant Cristòfol del Santoral Romà però el dei-xava el culte com opcional i tot i l’astorament causat va representar als fidels catalans i d’altres latituds, això no va representar cap canvi en el culte a aquests sants. L’església té potestat per revisar el seu santoral i per fer-ho amb els criteris d’objectivitat que con-sideri oportuns. El que si té és la cura de no prohibir ni el culte als sants de tradició im-memorial com ho són alguns màrtirs d’èpo-ques incertes i personatges més embolcallats per la llegenda que per l’objectivitat de bio-grafies incontestables. En aquest aspecte no canvia res en la Santa Tecla tarragonina, que segueix essent la patrona de Tarragona i que continua gaudint de l’aval més important que és la incontestable devoció dels fidels.Per fer un tastet de santes Tecles repassi el

primer capítol d’un llibre que li resultarà in-teressant El libro de Santa Tecla de S. Misser (1977) on trobarà extretes dels Bolandistes i d’altres compilacions hagiogràfiques una veritable infinitat de Tecles, algunes llegen-dàries, altres creacions per assimilació o per

identificació errònia, o per derivació d’un únic personatge.

I si, efectivament, els títols i els redactats finals de les entrevistes de premsa són en bona mesura responsabilitat dels periodistes i dels mitjans que les recullen.

JORDI ROVIRAPresident de la RSAT

El 1969 Pau VI eliminava, entre d’altres, Sant Jordi o Sant Critòfol

CARTES

El gobierno, el turismo y el paroEl gobierno del PP está inmerso en una engañosa campaña de sacar «pecho» ven-diendo a los cuatro vientos la salida de la crisis con metáforas, mentiras y otros «bro-tes verdes». Cualquier miembro del gobier-no, ya sea ministro, ministra, secretario de estado o el secretario del secretario de otro secretario… Allí donde hay una cámara de televisión, un micrófono de agencia o de emisora de radio o representante de un me-dio de comunicación escrito o digital, estos bien pagados por nosotros, los allegados al PP, nos venden que ya estamos saliendo de la crisis, que el paro baja y otras «lechugas» incomibles.

Los de la gran patronal y los bancos están en la misma música con el gran aumento del turismo en nuestro país, y nos ofrecen para seguir «avanzando» en la recuperaci-ón (según ellos) bajar los sueldos aún más y retrasar la edad de jubilación hasta los se-tenta años, mientras el paro está en los seis millones. A los señores del mal gobierno de España y sus enchufados les digo: ¿Cómo

pueden tener ustedes tan poca vergüenza política? ¿Como pueden aparecer ustedes ante el pueblo con una sonrisa de oreja a oreja diciendo las mentiras que dicen? La EPA dice que el paro en el último trimestre ha bajado en 72.800 personas, pero a conti-nuación nos dice que más de la mitad de ese número son inmigrantes que se han marc-hado a sus países de origen, y otro numero aún mayor que ese son españoles que ya no figuran en las encuestas buscando trabajo en España, porque se han marchado al ex-tranjero en busca de un empleo, lo mismo que ocurrió en los pasados años sesenta.

¿De qué sacan pecho y se ríen ustedes señores del gobierno? Pero si hay 70.000 mil hogares más en el que todos sus miem-bros están en el paro. El porcentaje de jóve-nes sin empleo ha subido hasta situarse en el 55%. El poco empleo de este verano fue temporal y de baja calidad, mientras se ha destruido más de 15.000 empleos públicos.

Ustedes no tienen conciencia humana cuando mienten a los ciudadanos que he-mos leído que en España hay más de tres

millones de personas que pasan hambre, informe de la Cruz Roja. Además, ¿quiénes se benefician de esa gran entrada de turis-mo? Tres ejemplos: en Canarias ha aumen-tado el paro en 22.000 personas (zona tu-rística), en Andalucía este aumento ha sido de 7.000 parados más, situándose la tasa de paro en esa zona turística en el 36,37%. En Madrid el paro aumento en 10.000 perso-nas más.

¿Dónde están los brotes verdes?, ¿donde está la salida de la crisis, de los ciudadanos? No mientan mas, aquí los únicos que están ganando son los grandes empresarios de la hostelería que pagan sueldos de Pekín, y los bancos, que trimestre a trimestre au-mentan sus beneficios gracias a la política del gobierno del PP que solo beneficia a esa gente, mientras recorta a los ciudada-nos hasta el derecho a un plato de comida. ¿Brotes verdes señores del PP? La cara dura que tienen todos ustedes y la complacen-cia del pueblo español, antaño luchador, y hoy… Hoy no lo entiendo.

Miguel Dueñas.Tarragona.

Page 27: 25 d'octubre de 2013

2725/10/2013 diarimésDEFUNCIONSTarragonaMaria Jesús del Campo Mi-guel. El seu funeral serà avui a les 15:30 h. al Tanatori.Elisa Oltra Sala. Ha mort als 86 anys. El seu funeral serà avui a les 17 h. al Tanatori.Maria Ruiz Santaella. Ha mort 96 anys. El seu funerals serà avui a les 17 h. a la parrò-quia de Sant Pau.

Reus Lluís Blasi Castellarnau. Ha mort a l’edat de 68 anys. La seva cerimònia de comiat serà avui a les 12h al Tanatori.

CornudellaTeresa Martorell Aragonès. Ha mort a l’edat de 95 anys. El seu funeral serà avui a les 16h.

DEFUNCIONS

Mor el cantant Manolo Escobar per càncer de colonEl cantant Manolo Escobar va morir ahir a Benidorm. Nascut a Almeria l’any 1931, es trobava hospitalitzat en un centre de Be-nidorm on va morir. Escobar pa-tia un càncer de colon i va ser in-gressat recentment a causa d’una insuficiència renal i un ictus. El cantant va emigrar des d’Alme-ria als 14 anys i va viure durant molts anys a Badalona i Barcelo-na. Escobar va rebre la Medalla al Treball de la Generalitat.

Page 28: 25 d'octubre de 2013

28 diarimés 25/10/2013 SERVEIS AVUI FELICITA ALS QUE ES DIUEN: Bernat, Crisant, Daria i Crispí.

SALOU. Gastronomia. ‘2n Rally de Tapes per Salou’. 2,5 euros amb beguda inclosa. Fins diumenge.

TARRAGONA. Concert d’orgue. Avui a les 20 hores a la Catedral.

TARRAGONA. Flamenc. ‘Habitaciones’ de Belén Maya. Avui i demà les 21 hores a la Sala Trono.

TARRAGONA. Concert. ‘La lira ampostina: bestiarium’. Demà a les 19 hores al Teatre Tarragona.

TARRAGONA. Concert. ‘Orquestra Camera Musicae’. Diumenge a les 18.30 al Teatre Tarragona.

AGENDA

TARRAGONA:

- Alcoceba Gutierrez, Mª Mercè - Muntaner, 13 - 15 (Sant Salvador) - 977.52.05.37 (Diürn)

- Vidal Gotanegra, Mª Teresa - Enginyer Cabestany, 2 (junt Rambla Nova, alçada monument castellers) - 977.21.69.59 (24 hores)

REUS:

- Peidro Jordà, Mª Victoria - Escultor Rocamora, 1 - 977.75.73.01 (Diürn)

- Guillen-Navàs-Sentis-Villanueva - Av. Països Catalans, 116 dreta - 977.32.27.51 (24 hores)

FARMÀCIES

URGÈNCIESBombers .........................................................................112Emergències ...................................................................112Urgències (Ambulàncies)...............................................112CAMBRILSAjuntament.................................................... 977 79 45 79Policia local .................................................... 977 79 45 66Centre d’Assistència Primària (CAP) .............977 36 30 74SALOUAjuntament.................................................... 977 30 92 00Policia local .................................................... 977 30 92 12VILA-SECAAjuntament.................................................... 977 30 93 00Policia local .....................................................977 30 93 16Ambulatori ..................................................... 977 39 40 27TORREDEMBARRAAjuntament.................................................... 977 64 00 25CAP ................................................................. 977 64 38 09Policia local .................................................... 977 64 60 05

TELÈFONS D’INTERÈS

CINEMA. CartelleraTARRAGONA / OCINE TARRAGONA

1 Percy Jackson 2 dg:12.001 La vida de Adele 16.00-19.151 Runner runner 22.40/dv i ds:00.402 Tots volem el millor per a ella 16.00-18.00-20.00/dg:12.002 Capitán Philips 22.003 Gravity 3D 16.15-18.20-20.30-22.30/dg:12.00/div i dis:00.304 Los Pitufos 2 dg:12.154 Grand Piano 16.15-18.20-20.30-22.40/dv i ds:00.405 La mirada del amor 16.00-18.00-20.00-22.006 Zipi y Zape y el club de la canica 16.15-18.15/dg:12.306 Las brujas de Zugarramundi 20.15-22.30/dv i ds:00.457 Turbo (versió catalana) dg:12.007 Turbo 3D 16.30 7 Two Guns 18.20-20.30-22.407 Metallica 3D dv i ds:00.458 Epic 16.00/dg:12.008 Una cuestión de tiempo 18.00-20.20-22.459 Justin y la espada del valor 16.00-18.00/dg:12.309 El quinto poder 20.00-22.2510 Prisioneros 16.00-19.0010 La vida de Adele 21.4511 El mayordomo 16.30-19.15-22.00/dv ids :00.3012 El camino de vuelta 16.00-18.15-20.30-22.40/dg:12.15/dv i ds:00.4513 Turbo 16.00-18.00-20.00/dg:12.3013 Insidious 2 22.0014 Capitan Philips 16.30-19.30-22.30 /dg:12.00/dv i ds:00.0015 Cuerpos especiales 16.00-18.15-20.30-22.45/dg:12.00/dv i ds:00.4516 Insidious 2 16.00-18.15-20.30-22.45/dv i ds:00.4016 Cicle CINC-El meu dolent prefrit ds:16.15

VILA-SECA / OCINE VILA-SECA1 Cuerpos especiales 16.00 (ds i dg)-18.15-20.30-22.40/dv i ds:0.502 Zipi y Zape y el club de la canica 16 (ds i dg)-18-20.15/dl a dc:17.302 Two guns dv a dg:22.15/dv i ds:0.402 El mayordomo dl a dc:19.30-22.153 Runner runner -digital ds i dg:17.00/dl a dj:17.303 El quinto poder 19.00-22.00/dv i ds:00.304 Insidious 16.00 (ds i dg)-18.15-20.30-22.40/dv i ds:0.455 Turbo -digital 16.30 (dg)-18.30-20.305 Las brujas de Zugarramurdi 22.40/dv i ds:00.505 Gru 2 ds:16.156 Una cuestión de tiempo 17.30-20.00-22.30/dv i ds:0.457 Capitán Philips 16.30 (ds i dg)-19.15-22/0.30 (dv i ds)/Dl a dc:17.30-20-22.308 Justin y la espada del valor 17.30 (dv a dg)8 El mayordomo 19.30-22.15-0.45 (dv i ds)8 Insidious 18.15-20.30-22.40 (Dil a Dc)9 Prisioneros -digital 16.00 (ds i dg)-19.00-22.00/dv i ds:00.45 10 Gravity -digital ds i dg:16.15

REUS / REUS PALACE1 Insidious 2 16.00-18.15-20.30-22.302 Zipi y Zape y el club de la canica 16.00-18.15-20.30-22.303 El quinto poder 18.00-20.20-22.30 4 Turbo 16.00-18.15-20.30-22.155 Gravity 16.00-18.15-20.30-22.307 Prisioneros 16.00-18.40-22.008 Justin y la espada de valor 16.008 Las brujas de Zugarramundi 18.00-20.20-22.30

Més informació al telèfon 977 754 978

LAUREN REUS MULTICINES1 El mayordomo 16.20-19.00-22.002 Una cuestión de tiempo 16.30-19.10-22.103 Kon-Tiki 22.00 3 Zipi y Zape 16.10-18.10-20.104 Runner runner 16.25-18.20-20.15-22.155 Insidious 2 16.15-18.20-20.25-22.306 Capitán Philips 16.15-19.15-22.007 La mirada del amor 16.20-18.20-20.20-22.208 Prisioneros 16.15-19.15-22.159 Las brujas de Zugarramundi 22.009 Turbo 16.00-18.00-20.00

Més informació i venda anticipada d’entrades:www.laurencinemas.net

EL VENDRELL / OCINE (De divendres a diumenge) 1 Justin y la espada de valor dg:12.151 El mayordomo 16.30 (ds no)- 19.20-22.00/ds i dg:00.352 Capitán Philips 16.25- 19.15-22.00/dg:11.50/dv i ds:00.353 Una cuestión de tiempo 16.00-18.25/dg:11.553 Prisioneros 21.00/dv i ds:00.004 Zipi y Zape y el club de la canica 16.20-18.15-20.10/dg:12.004 El quinto poder 22.05/dv i ds:00.355 Grand Piano 16.25-18.15-20.15-22.10/dg:12.10/dv i ds:00.106 Insidious 2 16.10 (ds no)-18.20-20.30-22.40/dg:12.00/dv i ds:00.507 Turbo 16.15-18.15-20.20-22.20/dg:12.157 Runner runner dv i ds:00.208 Gravity 3D 16.20-18.10-20.15-22.25/dg:12.05 /dv i ds:00.20Gru 2- Cicle Cinc en català 16.15

OCINE:902 170 831/977 660 778

ALTAFULLA / MCBTurbo dv a dl:16.15-18.15-20.20/dm i dc:18.15-20.20Prisioneros 22.20 (menys dj)Insidous 2 dv a dl:16.15-18.15-20.20-22.30 -0.40 (dv i ds) Zipi y Zape y el Club de la Canica dv a dl:16.15-18.15-20.20-22.30-0.40 (dv i ds)El quinto poder dv a dl:15.45-18.00-20.15-22.30-00.45 (dv i ds)Justin y la espada del valor dv a dl:16.15-18.15 Las brujas de Zugarramundi 20.20-22.30 (menys dj)/dv i ds:00.40Asalto al poder dv a dl:15.50-18.10 Runner runner 20.30-22.30 (menys dj)/dv i ds:00.40Capitán Philips 17.50-20.10-22.30 (menys dj)/dv i ds:00.50

VILALLONGA DEL CAMP / Sala de Cinema del Centre RecreatiuAhora me ves 17.00-19.15 (Diumenge 27 d’octubre)

TELEVISIÓ. Programació

06:00 Notícies 3/24 08:00 Els Matins 14:00 Telenotícies comarques 14:20 El medi ambient 14:30 Telenotícies migdia 15:35 Cuines 15:48 La Riera 16:37 Divendres 18:39 Els misteris d’en Murdoch 19:32 Espai Terra 20:08 El Gran Dictat 21:00 Telenotícies vespre 21:51 Zona zàping 22:25 La gran pel·lícula: Betty Anne Waters00:21 Pel·lícula: Justa venjança01:44 Farscape 02:31 Fusió i swing a l’estudi 03:16 Blues a l’estudi 04:16 Ritmes a l’estudi

TV310:25 Automobilisme 12:10 Handbol 14:02 Forquilla i motxilla 14:30 La costa de Sud-Àfrica 15:18 Itàlia des de l’aire 15:45 Extincions 16:36 Xarxa Natura 16:45 Chiloé 17:15 Viatges al voltant del món 17:45 Flaix 18:52 Bàsquet Eurolliga 19:51 Esport Club 20:01 Bàsquet Eurolliga 20:45 Futbol sala 21:38 Esport Club 21:49 Futbol sala 22:36 Champions Magazin 23:00 Esport Club 00:05 Tot l’esport 00:28 Esport Club

ESPORT 314:36 Un drama total15:23 Bola de drac Z 16:12 One piece 16:54 En Leon 17:03 mic 3 17:55 Una mà de contes 18:03 Minty, la fada 18:15 Geronimo Stilton 18:44 Rekkit, el conill màgic 19:30 Info k 19:45 Espies de veritat 20:15 Tom i Jerry 20:53 Bola de drac Z

CANAL 3321:24 La Riera 22:05 Xarxa Natura 22:10 Thalassa 23:07 Cronos 00:44 Catmúsica

CANAL SUPER3

04:15 TVE es música06:00 Noticias 24H06:30 Telediario Matinal08:30 Los desayunos de TVE10:05 La mañana de La 114:00 Informativo territorial14:30 Corazón15:00 Telediario 116:00 Informativo territorial16:05 Entre todos18:10 Premios Príncipe de

Asturias 201320:00 España directo21:00 Telediario 222:15 El tiempo22:30 Cine: A todo gas 200:10 Cine: La sombra de nadie01:55 La noche en 24H03:50 TVE es música06:00 Noticias 24H

TVE108:55 Espejo Público12:15 Karlos Arguiñano12:50 La ruleta de la suerte14:00 Los Simpson14:30 Los Simpson15:00 Antena 3 Noticias 115:45 Deportes16:00 El tiempo16:30 Amar es para siempre17:30 El secreto de Puente Viejo18:45 ¡Ahora caigo!20:00 Atrapa un millón21:00 Antena 3 Noticias 221:30 Deportes21:40 La previsión de las 922:10 Los mayores gamberros22:30 Cine: Rescate01:00 Cine: Seducción peligrosa02:30 Campeonato Europeo de

Póquer

ANTENA312:00 Para todos La 213:10 La Casa Encendida13:30 50 años de...14:00 50 años de...14:30 La ruta de las especias15:30 Saber y ganar16:05 Grandes documentales16:50 Grandes documentales.17:35 Grandes documentales18:20 El escarabajo verde19:00 Código emprende20:15 ¡Atención Obras!21:00 ¡Cómo nos reímos!22:00 La suerte en tus manos22:20 Viernes cine: Piratas00:20 El documental de La 201:15 Docufilia02:10 Docufilia03:05 Docufilia04:05 TVE es música

TV2

05:15 Puro Cuatro07:00 El zapping de Surferos08:30 El encantador de perros09:30 Alerta Cobra10:30 El último poli duro11:30 Alerta Cobra12:20 Las mañanas de Cuatro14:00 Noticias Cuatro14:50 Deportes Cuatro15:55 Castle16:45 Castle17:45 Castle18:30 Te vas a enterar20:00 Noticias Cuatro21:00 Natural Frank21:30 Hermano mayor22:30 Hermano mayor23:45 Callejeros01:15 Callejeros02:00 House

CUATRO07:45 Al rojo vivo09:30 Crímenes imperfectos10:30 Informe criminal11:30 Historias Criminales12:25 Al rojo vivo14:00 laSexta Noticias14:55 Jugones15:35 laSexta Meteo15:45 Sea Patrol16:43 Sea Patrol17:40 Más vale tarde20:00 laSexta Noticias20:50 laSexta Meteo21:00 laSexta Deportes21:30 laSexta Columna22:30 Equipo de investigación23:30 Equipo de investigación00:20 Equipo de investigación01:15 Equipo de investigación02:10 Astro TV

LA SEXTA02:30 Premier casino05:00 Fusión sonora06:25 Zumba GH Edition06:30 Informativos Telecinco

matinal08:55 El programa de Ana Rosa12:45 Mujeres y hombres y

viceversa14:30 De buena ley15:00 Informativos Telecinco16:00 Sálvame diario20:10 Pasapalabra21:05 Informativos Telecinco22:00 Deluxe02:30 Premier casino05:00 Mundial de motociclismo:

GP de Japón: Clasificación

TELECINCO

13:30 Avui per demà. Redifusió14:00 Notícies. Edició migdia14:30 La màquina del temps15:00 Notícies15:30 La setmana16:00 Notícies16:30 Extraradi17:00 Notícies17:30 La setmana. Mira’t18:00 Notícies18:30 Avui Cambrils 19:00 Notícies19:30 Extraradi20:00 Notícies. Redifusió 20:30 Esports en xarxa21:00 Notícies. Redifusió 21:30 Extraradi22:00 Notícies. Redifusió 22:30 Avui Cambrils23:00 Notícies

CANAL REUS TV06:30 Mundial de Fórmula 1: GP de India: Libres 108:00 Best of tv08:30 Teletienda10:30 Mundial de Fórmula 1: GP de India: Libres 212:00 Walker Texas Ranger13:30 Sea Patrol15:10 Cine: Un puente lejano18:05 Ley y Orden19:00 Walker19:45 Walker20:30 Sin rastro21:20 Sin rastro22:15 El Mentalista23:00 El Mentalista23:45 El Mentalista00:30 El Mentalista01:20 Mundial de Fórmula 1: GP de India: Libres 1

NITRO14:30 Auditori 15:00 Gaudeix la Festa 15:30 El Cercle Virtuós 16:00 Noticies 12 16:30 Reemissió 18:00 Noticies 12 18:30 Gaudeix la Festa 19:00 Auditori 19:30 Esports en xarxa 20:00 Notícies 12 20:30 La 7mana Camp de

Tarragona 21:00 El Temps Oportú 21:30 Fanzivid 22:00 Noticies 12 22:30 La 7mana Camp de

Tarragona 23:00 El Temps Oportú 23:30 Fanzivid 00:00 Notícies 12

TAC 12

L’HORÒSCOP

En aquest mo-ment us convé ser idealistes. L’amor també és creati-vitat. Els somnis mai no sobren i algun es pot con-vertir en realitat.

21/03 al 20/04

Deixeu de banda les opinions alie-nes i busqueu el que més felicitat us doni. Salut: si-gueu reflexius i mireu fins on po-deu arribar.

21/04 al 21/05

El tracte amb gent diversa a ni-vell professional us proporcionarà el que esteu bus-cant. Tindreu una mena de segona oportunitat.

22/05 al 21/06

Els astres us por-taran a terrenys més imaginatius i de més creativi-tat. A la vida sen-timental s’efectu-arà un canvi per millorar.

22/06 al 23/07

Us sentireu con-queridors. Aprofi-teu per expressar els sentiments. Una crítica cons-tructiva a temps pot servir per mi-llorar la vida.

23/11 al 21/12

Els astres projec-ten la vostra ima-ginació i és proba-ble que tingueu fantasies sobre si-tuacions que des-prés no arribin a complir-se.

22/12 al 20/01

Tot assumpte im-portant necessita un temps per con-solidar-se. No es tracta de ser ve-getarians, sinó de mantenir un equi-libri en la nutrició.

21/01 al 19/02

Utilitzeu els sen-timents de forma intel·ligent. Si no voleu decaure feu servir la vostra energia per lluitar per objectius que mereixin la pena.

20/02 al 20/03

El trànsit de Ve-nus us converteix en una persona més imaginativa i original, amb més sentit de l’oportu-nitat i més temp-tadora.

24/07 al 23/08

Els astres us por-taran a tenir avui una comunicació intensa amb algú molt proper. Perí-ode favorable per deixar hàbits que us perjudiquen.

24/08 al 23/09

Els dots seductors us acostaran una mica més als de-sitjos. Si us obriu a diversos inte-ressos alhora us dissipareu en els esforços.

24/09 al 23/10

Us molestarà molt tenir senti-ments contradic-toris. Feu balanç per veure que es compleix respecte dels vostres plans del passat.

24/10 al 22/11

ÀRIES TAURE BESSONS CRANC

LLEÓ VERGE BALANÇA ESCORPÍ

SAGITARI CAPRICORN AQUARI PEIXOS

Page 29: 25 d'octubre de 2013

2925/10/2013 diarimésCLASSIFICATSIMMOBILIÀRIA

• Venda

Tarragona

TORRENOVA , compra inteli-gente, piso con piscina, tenis, parking , 4 dormitorios, come-dor , 2 baños cocina equipada , todo el suelo de tarima, gri-ferías de diseño, mucha luz. 130.000€ Tel.977.25.09.93

TARRAGONA. AViNGudA CA-TAluNyA, 3 habitacions, molt bona situació, 62 m, 115.000e. Tel. 645.023.158

OCAsióN. CAllE AlGuER, 92 m2. 4 habitaciones, salón comedor, baño completo, aseo, cocina amplia equipada, terracita a la calle, aire acond-cionado, calefacción. 110.000€. Tel.977.25.09.93

Altres poblacions

sAlOu ZONA EsTiVAl y PuE-BlO. . Terrenos urbanizados de 500, 600 o 700 m2. Para construir 1 o 2 casas. Desde 135.000€ Tel; 977.25.09.93

PAllAREsOs JuNTO Al PuE-BlO, casa con jardín. De 4 habitaciones, 2 baños, 1 aseo, amplia cocina, lavadero, gran salón comedor, garaje para varios coches con puerta auto-mática, zona comunitaria con piscina, casa de muy buena calidad y diseño. 275.000€ Tel: 977.25.09.93

Locals, Oficines, Naus, Pàrquings,

Terrenys

El CATllAR. PARCElA 1.128 m2. 95.000€. Tel: 606.559.209

sOlAR EN VENTA centro Pe-rafort, 670 m2 edificables para cuatro viviendas, proyecto eje-cutivo y licencia de obras. Tel. 661.858.390

¿ BusQuEs TRAsTERs, lO-CAls econòmics per a les teves aficions ? Reus. Tel : 666.140.989

• Lloguer

CAllE AlGuER.- Amueblado, 4 habitaciones, baño y aseo, cocina independiente, salón comedor con terracita a la calle, 500€. Tel.977.25.09.93

NOu sT. OlEGuER, estudi, sala-menjador, cuina america-na, 1 bany, moblat, ascensor, balcó. Comunitat inclosa. 350 €/ mes. nouhabitatconfort.com - Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

PRAT dE lA RiBA.- Amue-blado, 3 habitaciones., 1 baño, salón comedor Cocina independiente. muy lumi-noso, muy buen piso 500€. Tel.977.25.09.93

RAmBlA NOVA, pis semi re-format de 3 dormitoris, sala-menjador amb balcó, cuina officce, 1 bany, armaris encas-tats, ascensor, calefacció, pk i comunitat inclosa. 650 €/ mes. nouhabitatconfort.com -

Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

CAllE EsPiNACH.- Amue-blado, 2 habitaciones, 1 baño, cocina equipada, esquinero, muy luminoso, calle pea-tonal, aire acondicionado y calefacción, muy cuco. 450€. Tel.977.25.09.93

RAmBlA NOVA, Pis dE 3 dormit., sala-menjador amb balcó, cuina , 1 bany i 1 lavabo, calefacció, moblat, ascensor, vistes a la Rambla, comunitat incl. 600 €/ mes. nouhabi-tatconfort.com - Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

llOGO Pis C/CERVANTEs. 100m2. Moblat. Perfecte estat. 450€. 630.270.355

disPONEmOs dE PisOs EN AlQuilER con y sin muebles a partir de 400€ tel.977.25.09.93

lA GRANJA-TGNA C/ GOmE-RA, pis reformat de 3 dormi-toris, sala-menjador, cuina amb vitro i galeria, 1 bany, armaris encastats, ascensor, calefacció de gas i aire/condicionat, co-munitat inclosa. 400 €/mes. op-ció mobles.nouhabitatconfort.com - Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

CAllE iBiZA.- sin muebles, 3

habitaciones, 1 baño, cocina

independiente, terraza, aire

acondicionado, parking 500€

Tel.977.25.09.93

VidAl y BARRAQuER.- Sin

muebles, piso muy amplio de

115 m2. 4 habitaciones, 2 ba-

ños completos. Gran cocina,

Gran terraza esquinera con

vistas al parque y al centro co-

mercial, parking incluido 580€

Tel.977.25.09.93

Altres poblacions

PERAfORT, CAsA dE POBlE de 3 dorm., s- menjador amb terrassa, cuina amb galeria, 1 bany, calefacció, mobla-da i com. incl. 450 €/ mes. nouhabitatconfort.com. Telf. 977.22.90.96 – 609.309.507

CARlEs RiBA, Pis sEmi-NOu de 4 dormitoris, sala-menjador am terrassa, cuina office amb galeria, 2 banys, calefacció, as-censor, moblat, pk i comunitat incl. Zona comunitària amb piscina. 700 €/ mes. nouha-bitatconfort.com - Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

ROViRA i ViRGili, Pis reformat de 2 dormitoris, sala-menjador amb terrassa , cuina amb vitro, 1 bany, calefacció a gas, co-munitat inclosa. 400 €/ mes. nouhabitatconfort.com - Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

sP i sP mARCEl.li Domingo, pis semi-nou de 2 dormitoris, sala-menjador amb terrassa, cuina amb galeria, 1 bany , ascensor, calefacció de gas, moblat, pk i tr . Zona comuni-taria amb piscina. Comunitat inclosa. 450 €/ mes. nouhabi-tatconfort.com - Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

REus VElòdROm, PisOs

1 dormitori, sala-menjador,

cuina americana amb vitro, 1

bany, ascensor, pàrquing. Zona

comunitària amb piscina. Co-

munitat inclosa 350 €/ mes.

nouhabitatconfort.com - Telf.

977 22 90 96 - 609 309 507

sP i sP- BlOC St. Maties, pis

de 3 dormitoris, sala-menjador,

cuina, 1 bany, moblat, comu-

nitat inclosa. 350 €/ mes.

nouhabitatconfort.com - Telf.

977 22 90 96 - 609 309 507

lA PiNEdA. PisOs NuEVOs

Con muebles. Preciosos. Mo-

dernos. De calidad. 2 habita-

ciones. 2 baños. Cocina inde-

pendiente. Grandísima terraza.

Ideal para todo el año. Desde

550 Euros con posibilidad de

parking. Te: 609.44.22.39

AlfORJA, Pis s/NOu de 2 dormitoris, sala-menjador, cui-na amb vitro, 1 bany, calefacció, ascensor, pk i comunitat inclo-sa. 325 €/ mes. Opció mobles nouhabitatconfort.com - Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

REus Pis ZONA PAsTORETA, 4 habitacions, moblat, 450€/mes. Tel. 977 31.52.13

POBlA dE mONTORNÉs. Pis 3 habitacions, 80 m2, asso-lejat, moblat. 325 €/mes.Tel: 646.453.211

REus. PAssEiG PRim. Pis de 4 habitacions, 2 banys, amb mobles i electrodomèstics. To-talment reformat. Amb ascen-sor. Lloguer: 450€/ mes comu-nitat inclosa. Tel.: 652.960.787

REus. llOGO HABiTACió. Tel: 678.919.461

Lloguer Despatxos, Oficines, Terrenys, Naus, Pàrquings,

Locals

TARRAGONA. EN sANT PERE i sANT PAu. Locales en C/ Blanca d´Anjou y Violant D´Hongria. Superficies de 125 m2 ( por 250 €/mes) y de 180 m2 ( por 380 €/mes) . Telf. 977-21-79-50.

TARRAGONA. C/ sAlVAdOR EsPRiu., Local de 204 m2.

Instalación eléctrica. Aire acon-dicionado, Lavabo. Persiana a motor. 1000 €/mes. Telf. 977-21-79-50.

TARRAGONA. AlQuilO dOs PARkiNGs grandes: Avda. An-dorra, Jaime I, 75e. Noches . Tel. 629.824.236

llOGO lOCAl C/CERVANTEs. 34 m2+Altell 34m2. Perfecte es-tat. 450€.Tel: 630.270.355

AlQuilO PARQuiNG CER-CA C.iNGlÉs. 45€, Tel: 665.023.067

TARRAGONA. EN AV. ROmA, Local de 275 m2. Totalmente equipado. Despachos. Sala de reuniones y archivo. Lavabos. A/A. Telecomunicaciones. Telf. 977-21-79-50.

REus. llOGO lOCAl C/GA-lANEs. 43 m2. Perfecte estat. 450€.Tel: 630.270.355

AlQuilER EN VilA-sECA lO-CAl comercial a 2 calles, 600 m2 total o parcial, muy econó-mico. Tel. 615.458.889

AlQuilO PARQuiNG zona Joan XXIII. Tel. 646.155.689

lOCAl COmERCiAl EN TA-RRAGONA C/CASTELLARNAU. Obra nueva, 100m2 de super-fície interior, 135.000 euros. 977.24.08.12

Traspàs

sE TRAsPAsA lOCAl C/ Cris-tòfol Colom Tarragona. Tel: 609.027.292

TREBALL

TREBAllA COm A TèCNiC Professional en Tanatopràxia-Tanatoestètica i Operari Fu-nerari. Pràctiques en tanatoris i gestió de feina. Tel: 977 27.32.57

iNGREsOs EXTRAs. TEl. 91 101.81.59

Es PRECisA dEPENdENTA/COmERCiAl a Tarragona.

Enviar CV: [email protected]

“NECEsiTAmOs VENdEdO-REs dEl EuROBOlETO”, IN-TERESADOS . Tel: 977 235 812 / 630 851 423

sE PRECisA TAPiCERO, iN-TEREsAdOs enviar CV a [email protected] o llamar al 615.458.889

¿QuiEREs TRABAJAR COmO mECÁNiCO NAÚTiCO? Te pre-paramos dicha profesión con alta demanda, praticándola en talleres naúticos. Gestión de empleo. Tel: 977 27.32.57

PROFESSIONALS

TAPiCERO RÁPidO, ECONó-miCO. ClÁsiCO profesional. Tel. 691.586.879. Venta mobi-liario hostelería.

PiNTuRA, ACABAdOs, arreglos.

Tel. 639.433.833

REFORMES

AlBAÑilERiA REAliZAmOs TOdA ClAsE de trabajos. Presupuestos sin compromiso. Sr. Codina. Tel. 977 54.12.34 /609.240.935

TAROT

TAROT EVA. Cartomancia y videncia. Tel. 977 75.47.27 /

661.606.864. 15 € - 1 h.

MAESTRO TOURENA. Soluciona todos problemas: AMORO-SOS, ENfERMEdAdES, TRAbAjO, iMpOTENciA SExUAl. ¡¡RESUlTAdOS 2dÍAS!! 610.324.179

MONTbRiÓ. casa arran-glarada de pocs anys, 170m2 amb 4 habita-cions dobles, cuina-menjador, sala d’estar, 2 banys, calefacció. Garatje per 2 cotxes i jardí privat. consultar coindicions. possibi-litat de lloguer amb opció a compra. Telf; 977.32.64.94-615.620.161

REUS. passeig prim. En venta 3 parkings en diferentes ubicacións. ideal inversión. desde 10.300€ cada un. Telf; 615.620.161

SE AlQUilA cASA cHAlET EN TARRAGONA ii, de ObRA NUEVA, 155m2 con patio y jardín privado. cochera doble y piscina comunitaria. También dispone de terraza solárium y buhardilla. Opción a compra si se desea. Más información en el 977.21.47.13

SE AlQUilAN piSOS NUEVOS EN TARRAGONA. pisos exteriores de 1 a 4 habitaciones en el complejo Royal Tarraco, cercano a la universidad. Gimnasio y piscina. comunidad incluida. parkings desde 25€/mes. descuento para residentes en el gimnasio. desde 450€/mes. 977.21.47.13. royal.promysa.com

VENTA dE TRASTEROS Y pARKiNGS en Tarragona centro (2 últimas plazas) Trasteros desde 4.500€ + iVA y financiables!!. Varios tamaños. 977.21.47.13

REUS. ZONA ciNES REUS lAURENS. bar Restaurant totalment equipat de 410m2 amb qualitat i permisos vigents. capacitat de fins a 200 començals, doble accés. Sense traspás. lloguer; 1500€. Telf; 977.32.64.94-615.620.161

SE AlQUilA dESpAcHO-OficiNA en el vivero empresarial del complejo Royal-Tarraco. El vivero dispone de 13 oficinas de distintos tamaños, salita de espera, sala de reuniones, baños y parking. Espacio de coworking para autónomos. Sin costes de alta. parking incluido. derechos especiales para el complejo deportivo. desde 150€/mes. 977.21.47.13

Reus. passeig Miseri-còrdia. pis de 110m2, de 4 habitacions, men-jador amb sortida a balcó, ascensor, cale-facció, 2 banys com-plets, cuina amb gale-ria. Vistes al passeig Miseicòrdia i vistes darrera. preu; 90.500€ Telf; 652.960.787-977.32.64.94

ZONA bOScOS TARRA-GONA. casa grande, parcela 1.000 m2. bue-nas vistas. piscina. bar-bacoa. 6 habitaciones, 4 baños, comedor-sa-lón 44 m2, gran cocina. -495.000 €.- 626.483.720

ElEcTRicidAd, fONTANERÍA, ANTENAS Y pORTEROS AUTOMá-TicOS. 977-77.12.23 /

651.029.795

Page 30: 25 d'octubre de 2013

30 diarimés 25/10/2013 CLASSIFICATSVIDENTE TODO PODEROSO CURANDERO. Especialista, resuelve problemas, amor, impotencia, mal ojo, negocios. Resultados garantizados. Tel. 672.547.838

AyUDA PSICOlógICA y ESPIRITUAl. Terapias alter-nativas varias, IPNOSIS, Ta-rot. Llamar 13:30 a 16h. Tel. 622.625.055

MOTOR

PNEUMÀTICS lOW COST. Venda de pneumàtics semi nous des de 20e i nous des de 60 muntatge i equilibrat inclosos. Pol. Ind. Constantí, Av. Europa, al costat (Ben-zinera AlAS) 642.284.440 i Ctra. N-340 Km. 1121,8 (Benzinera Almadrava) 678.756.009

AMISTAT

AgENCIA MAISOl. VOlS TROBAR la teva pare-lla estable? Club d’amics. Tel.695.410.052. w w w .maisol.com

NOI 46A SEPARAT busca amistat amb noia. Trucar 15 -18h. Tel. 636.667.365

ALTRES

INgRESOS EXTRAS ACTIVI-DAD INDEPENDIENTE Nom-bre, localidad y teléfono a [email protected]

gUARDAMUEBlES. gUAR-DAMOS TODO: VEhíCUlOS, herramientas, etc. Vigilancia 24h. Recogemos y entrega-mos. Económico. hUERTOS de alquiler entre Vila-Seca/Cambrils. Tel. 691.586.879

COMPRES

MASSATGES

NATAlIA SAlOU-PINEDA y NUEVA DElgADA. Masaje profesional. Todos servicios. Sin prisas. Económico. Discre-to. Salidas. Tel. 628.892.397

MASAJES. TERAPIA DEl DO-lOR. Relajante, dolores corpo-rales... 20€. Tel: 603.343.938

MASAJISTA TITUlADA. Tera-péutico, sensitivo, 16€. Con-firmar. Tel: 647.757.630 Zona Joan XXIII

RELAX

CASA ANA SUS AMIgAS. Daniela, Ángela. Reus. Tel. 659.377.652. CAMBIO DIREC-CIÓN.

15E. CUBANA maduri-ta, cariñosa. Tarragona. Tel.680.907.818

REUS. ElI nueva. Discreción. Tel. 633.805.896

QUIERES El CARIÑO, EL

AMOR de una andaluza??? Tel:

698.207.501

VERO. BUENA masajista, com-

pletísima, discreta. Ven... pá-

satelo bien!!! Tel. 625.900.243

MASAJISTA 25 añitos, belleza,

simpatía, sensualidad y ele-

gancia. Reus. Todos los servi-

cios. 699.242.637

CRISTINA. Todo tipo servi-

cios. A partir 25€. Reus. Tel:

633.048.096

NOVEDAD VIlAFORTUNy. Rubia cachonda, 19 a. Tel:

605.122.783

AlINE ITAlIANA. Madurita.

Todo sí, 20€. Tel: 977 32.15.68

REllENITA, MADURITA. Sí a

todo… Tel: 693.731.224

JOVEN, MASAJISTA profe-

sional. Máxima discreción.

Dulzura y elegancia. También

salidas. Tel: 608.996.179

TARRAgONA. VARIAS ChI-CAS y NACIONAlIDADES. 24 h. Servicios completos. Tel:

977 – 07.99.72

SONIA CORDOBESA. Todo

de todo. 30€. Reus. Tel:

634.073.849

MADURITA. RECIBO SólA. Máxima discreción. Tel: 698.39

0.293

KAREN CUBANA, conejito pe-

ludito. Tel. 698.207.674 - REUS

SEgUR. NURIA españo-

la. Todos los servicios. Tel.

671.334.346

REUS. DOS AMIgAS encan-

tadoras. Juntas hacemos toda

clase servicios. Económico.

Tel. 698.483.981

URgEN MADURITAS , JOVEN-

CITAS RELAX. Buenos ingresos.

Tel: 603.490.302

TARRAgONA. lEyDI. No-

vedad carita de ángel. Tel:

672.548.444

NOVEDAD VIlAFORTUNy. Colombiana 25 añitos. 130 p.

Tel: 692.426.496

MIRIAM CATAlANA 24 a.

Griego. Tel: 681.126.044

gABI 18A LUISA. Francés com-

pleto. 25€. Tel: 648.132.051

CASA CRISTINA. “Chicas des-

de 18 añitos”. Tarragona. Tel:

977 21.49.29

SIlVIA 19 a. Estudiante. No

profesional. Máxima discre-

ción. Reus. Tel: 602.431.552

SE BUSCAN ChICAS JOVEN-CITAS piso relax Tarragona.

Tel: 671.156.942

TARRAgONA. TRAVESTI JES-Sy jovencita guapísima, activa-pasiva. Tel: 657.442.584

PISO DISCRETO. Francesa con clase, masaje profesional. Todo de todo. Tel: 665.299.168

AlEX gUAPO,CARIÑOSO, apartamento privado. Tel. 660.851.172

ANgElA MAÑA, cariñosa, complaciente, 25 completo. Reus. Tel: 683.116.136

SOFIA. MADURA, española, atractiva muy cariñosa. Salou. Tel: 698.371.676

TARRAgONA SOFIA. Ca-naria. Implicación total. Tel: 651.045.359

TARRAgONA RUBí. 22a, grie-go profundo, culito tragón. Tel. 657.966.004

ESPAÑOlA TE SORPRENDE-Ré... SEgUR. Tel: 653.103.491

URgEN ChICAS PISO RElAX Tarragona. Ambiente familiar. Tel: 692.863.983

TARRAgONA. ANDREA. ¡¡¡No-vedad 19 a!!! Tel: 611.321.994

¡¡¡REAlMENTE SOlA y DES-NUDA! 20 € mulata. Tel: 634.838.843. Reus. 24h.

TARRAgONA AMAl. Marro-quina, jovencita. Sólo noches. Tel. 603.170.435

NURIA MADURETA catalana, dolça, afectuosa. Pis particular VILANOVA I LA GELTRú. Tel: 610.589.727

CATAlANA JOVEN estudian-te, 20 años -CREIXELL- Tel. 691.087.230

VICIO Al NATURAl. OlgA rusa. 648.726.243

JOVEN POlACA 18 añitos ANA. Cariñosa a tope. 24 hrs. 650.801.498

PISO TORREFORTA. Novedad 4 señoritas para elegir. Tel. 977 54.20.21

DOS ChICOS MADUROS. Activo-pasivo, buscan chicos para trios. Tenemos sitio, buen rollo. Reus. Tel: 679.730.297

REUS. MARITXEll catalana, madura. Tel: 688 313 590

NOVEDAD VENDREll. DIANA. Pechos exuberan-tes, Atractiva. Particular. Tel: 674.244.966

VANESSA áRABE. 21 añitos. 681.065.772

SARA. Fiesta y sexo a tope!!! 24 hrs. 648.827.815

NOVEDAD VAlERIA, impre-sionante morenaza, 25a. Eco-nómico. Reus. Tel. 618.037.511

ESPAÑOlAS y lATINAS. Vi-ciosas. 30€. Tel: 603.490.302

ABUElITA CAChONDíSIMA, todo terreno. Tel. 602.591.791

SEgUR SONIA. Delgadi-ta. Todos los servicios. Tel. 636.545.344

¡¡NOVEDAD!! CAMBRIlS Sonia paraguaya, 25 años, pechos XXL, desde 25e. Tel. 691.239.832

SE AlQUIlA habitación por horas, para relax, especial pa-rejas y chicas independientes. Tel. 615 383 697. En Reus.

CASA MARgA. Chicas guapas y calientes. Nuevo domicilio. VISA. Tel: 977- 21.26.12

¡¡NOVEDAD!! CAMIlA bra-sileña, madurita. Todos los servicios desde 25e. Tel. 655.363.648

REUS. NICOl y SUS ChICAS 30e. Tel. 698.788.062

MERI, RUBIA ESPlENDIDA-MENTE DUlCE, masajes es-peciales. Todos los servicios. Tel. 626.317.701

URgEN ChICAS 18 -30 a. Piso Vilafortuny –Cambrils- Tel: 601.374.803

TARRAgONA SARA marroqui-na, madurita. Tel. 685.725.676

ChICA MARROQUINA. Reus. Tel: 634.881.196

MóNICA. gRANDES se-nos, francés completo. Tel: 653.613.385

TARRAgONA. TRAVESTíSIMA TANIA completísima, superdo-tada. Tel. 680.874.562

RUMANITA VICIOSA MARISA. 638.076.098

lA PINEDA. ESPAÑOlA. Dis-creto. Tel: 689.948.342

RUSA MORBOSA 20 años. 692.426496 SALOU

DANI CATAláN 23 años, gua-po, 1,83 alto, fibradito, dotadí-simo, 23 cm reales y act ivo. Tel. 618.510.929

VENDREll. NOVEDAD VE-RóNICA. Atractiva, sensual, simpática. Todos los servicios. Piso privado. Tel: 647.254.331

CóRRETE lA FIESTA. CRIS-TINA. Sin límite. 24 hrs. 636.737.720

BIANCA. Vicio asegurado.

24hrs. 672.821.511

PRUDIX¿NECESITAS DINERO?COMPRAMOS ORO.PAGAMOS AL INS-TANTE. MÁXIMA

VALORACIÓN. (SIN ENGAÑOS)

REUS - O´Donell 25 - 27. Tel: 977 32.82.24VENDRELL - Benvin-

gut Socias , 32Tel: 977 18.15.15

SERIEDAD y DISCRECIÓN

COMPRA DE ORO MÁXI-MA COTIZACIÓN, RESCA-TE DE PÓLIZA DE EMPE-ÑO MONTE DE PIEDAD. MC ORO PLAÇA PASTO-RETA Nº 2 REUS PAR-KING GRATUITO . TEL 977.33.33.10

NOELIA DISCRETA, SEXY, MORBOSA

PLACER DE LUJO.PRIVADO

608 152 664

diarimes.com

Consulta cada dia l’edició online

SALOU. ATRACTIVA 24a.Cuerpo precioso

Te complaceré cariño-samente todos tus deseos...

Seguro repetirás!!!!Salidas

609.102.621

JESSY 25a.Guapa, delgadita.

Hago todos servicios mucho cariño!!!!Salidas. Salou644.494.009

MASAJISTA JOVENguapa. Realizo masajes

relajantes,estimulantes, sensua-les. Francés completo.Sóla. Salidas. SALOU

605.125.737

SALOU. COLOMBIANA 28 a. Realizo Masajes sensuales, estimulan-tes muy placenteros...

Sóla. Salidas.618.164.599

NEUS 20 añitosNo profesional

Reus. 605.201.195

SE NECESITANSEÑORITAS

piso relax reus.659.602.276

COMPRO COCHES - FURGONETAS

NO IMPORTA ESTADOCON/SIN EMBARGO, DEUDAS. 698.828.641

ANNASólo para hombres

sibaritas. Citas concer-tadas. Tarragona.

694.422.399

TAROT AMANDA 806 499 500Sólo mayores 18 añosLeandro Hernández - Urb/el Bosque, 363 (46370) Chiva -. `Precio max: red fija 1,21- red móbil 1,57 €/min. VISA 960 038 896

EVA. garganta profun-da, multiorgásmica.

Reus. Tel. 605.201.195

¿BUSCAS DISCRECIÓN? Masajista. 636.449.788

Page 31: 25 d'octubre de 2013

3125/10/2013 diarimésCLASSIFICATS

Page 32: 25 d'octubre de 2013

32 diarimés 25/10/2013 A L’ÚLTIMA

L’ACUDIT Napi

24º

Estat del celAl llarg del dia el cel estarà mig ennuvolat, i localment molt ennuvolat. Tot i això, al centre del dia la nuvolositat disminu-irà a la Catalunya Central.

PrecipitacionsNo es descarta algun plugim feble al Litoral i Prelitoral sud al llarg del matí. Són proba-bles alguns plugims a punts del vessat sud del Pirineu on podran anar acompanyats de fang.

ELTEMPS Patrocinatper:

17ºMàxima Mínima

Nivell mitjà

SUDOKU

Completeu el taulell, dividit en nou quadrats,

omplint les cel·les buides amb un número de l’1 al 9, sense repetir

cap número en una mateixa fila ni en una mateixa columna, ni

dins de cada quadrat.

Vicente M. IzquierdoL’Ajuntament de Torredembarra in-augurarà aquest vespre, a les vuit, una exposició que ha nascut amb l’únic objectiu de desper-tar sentiments que poden haver estat oblidats en els cors dels torrencs i tor-renques.

Es tracta d’una proposta fotogràfi-ca que, sota el nom de La Torre a través de la teva mirada, ofereix un total de 76 fotografies en les quals es poden observar edificis o indrets representa-tius del municipi en èpoques passades. La imatge més anti-ga data de cent anys enrere i els grans protagonistes de l’exposició resulten els veïns, ja que to-tes i cadascuna de les fotografies les han cedit torrencs i torrenques que, en algun moment de les seves vides, van decidir immorta-litzar algun indret especial per a ells.

La història del municipi«La idea és recollir la història de la Torre en fo-tografies», detalla l’alcalde, un Daniel Masagué que especifica que «l’exposició serà itinerant», o sigui, que passarà per diverses localitzacions del municipi. Durant aquests dies es podrà visitar al Pati del Castell, però properament es traslladarà a les escoles, la llar de jubilats o a la Fundació Pere Badia. I és que la mostra, segons apunta l’alcalde, no està tancada, ja que «volem que, a banda de sentir-se identificats, els torrencs i torrenques col·laborin aportant més imatges, que s’afegiran a la mostra de l’any vinent». De fet, totes aquelles persones que estiguin interessades en partici-par-hi poden enviar les seves fotografies al cor-reu electrònic benestarsocial@torredembarra.

cat, o bé adreçar-se en persona a les ofi-cines de Benestar social, al número 16 del carrer Muralla.

A l’edifici con-sistorial s’hi podrà visitar fins el proper 22 de novembre, du-rant el matí i la tarda i es divideix en qua-tre grans blocs te-màtics, com són: La gent, La ciutat, Fes-tes i tradicions i Baix a Mar. La selecció to-tal de fotografies ha estat de 132 unitats, les quals es podran veure, comptant les 76 escollides, en un audiovisual que es projecta en l’expo-sició.

El castell«Volem mantenir viva la història de Torredembarra», afegeix l’alcalde, qui recorda que la idea va sorgir de «Benes-tar social». «Als que

som d’aquí ens fa molta gràcia veure com han evolucionat alguns indrets i crec que a la gent li sorprendrà moltíssim com ho ha fet el castell», manifesta Daniel Masagué. I és que, entre d’al-tres, els assistents podran contemplar imatges dels magatzems de l’Huguet i altres cases que donaven de cara a la platja, als anys 30; les pei-xateries velles, a ple rendiment un dia de mercat a la mateixa dècada; imatges panoràmiques de Baix a Mar de fa 80 anys; l’estació de trens de Torredembarra, amb un tren de vapor acostant-se per una de les vies; o una cursa ciclista dels anys 20.

Es tracta d’una exposició a la que, segons diu el batlle, «espero que hi assisteixi un gran nom-bre de públic. Trobo que serà molt especial per a molts i crec que tindrà una bona acollida». A banda de ciutadans, també han ajudat a la recol-lecció de fotografies l’Arxiu Municipal i l’estudi-ós de la història local, Gabriel Comes.

FOTOGRAFIA

imatges del darrer

segle a la torre

Torredembarra posa en marxa una exposició itinerant que pretén

despertar sentiments oblidats

L’alcalde, Daniel Masagué, juntament amb la regidora Francisca Felguera.

VICENTE M. IZQUIERDO

Algunes de les imatges que composen la mostra.

VICENTE M. IZQUIERDO