Carta Europea de Turisme Sostenible a la Garrotxa 2006-2010

17
Carta Europea de Turisme Sostenible a la Garrotxa 2006-2010

description

El compromís de la Garrotxa: l'estratègia per a la Carta europea de turisme sostenible. Programa d'actuació 2006-2010

Transcript of Carta Europea de Turisme Sostenible a la Garrotxa 2006-2010

Page 1: Carta Europea de Turisme Sostenible a la Garrotxa 2006-2010

Carta Europea deTurisme Sostenible a la Garrotxa

2006-2010

Page 2: Carta Europea de Turisme Sostenible a la Garrotxa 2006-2010

3

© Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya

Octubre 2008Tiratge: 1.000 exemplars

Comissió Tècnica de Seguiment de la CETS: Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa: Xavier Puig, Emili Bassols, Xavier Oliver i Josep M. PratsConsorci de l’Alta Garrotxa: Inès Carrillo Consell Comarcal de la Garrotxa: Jordi GüellAjuntament d’Olot: Ariadna VillegasAjuntament de Besalú: Maria FauróTurisme Garrotxa: Turina Serra i David Curós Fundació Garrotxa Líder: Jordi TerradesFundació d’Estudis Superiors d’Olot: Jordi Calabuig TOSCA, Serveis Ambientals d’Educació i Turisme, SL: Octavi Bonet, Llorenç Plana-gumà i Engràcia CanalRepte Territorial, SC: Isabel Junquera Redacció i coordinació: Josep M. Prats i Isabel Junquera

Fotografies: Josep M. Prats (portada, pàgs. 4, 8, 12, 14, 17, 18, 21, 25, 26, 29, 30, 31 i contraportada), Pep Sau (pàg. 3 i 28), Consorci Alta Garrotxa (pàg. 7)

Disseny i impressió: Impremta Aubert

La missió fonamental d’un parc natural és la conservació dels valors patrimonials objecte de protecció. Els responsables de la gestió del parc han de vetllar perquè aquest objectiu s’acompleixi. Però hi ha un segon objectiu que forma part de la seva missió, i és el de fer compatible aquesta preservació dels valors naturals i humans del territori amb un ús sosteni-ble dels seus recursos, que inclou el seu gaudi per part dels visitants.

El turisme és l’activitat que implica la prestació de serveis a aquests visitants. Es tracta d’una activitat econòmica duta a terme per empreses, l’objectiu de les quals, lògicament, és, entre d’altres, l’obtenció de beneficis econòmics a canvi.

Per poder fer compatibles ambdós objectius, és a dir, la con-servació i el desenvolupament, cal, primer de tot, establir un lligam de cooperació entre totes les parts implicades, i, en segon lloc, una planificació adequada que sigui, a més, fruit d’aquesta cooperació.

La Carta europea de turisme sostenible (CETS) als espais protegits ofereix una resposta a aquest repte. La CETS és el resultat d’un procés dut a terme per la Federació Europarc que, a partir de l’anàlisi d’exemples de bones pràctiques en matèria de turisme recollits en deu parcs europeus —que van ser els deu parcs pilot de la CETS—, va elaborar un marc comú amb propostes que es poguessin aplicar a tots els es-pais protegits del vell continent. A partir d’aquest marc comú, cada territori pot dissenyar una estratègia i un pla d’actuació per al desenvolupament sostenible del turisme que, inspirat en els principis comuns, s’adapti perfectament a la seva rea-litat i característiques pròpies.

L’eix fonamental, la idea bàsica de la CETS, és facilitar la im-plicació de tots els actors en el procés de definició d’una es-tratègia i un pla d’actuació de l’espai protegit. Per això cal un organisme que els agrupi tots, públics i privats, i els permeti treballar conjuntament i de manera coordinada. Aquest orga-nisme, que la CETS anomena «Fòrum Permanent de Turis-

Turisme i conservació

Page 3: Carta Europea de Turisme Sostenible a la Garrotxa 2006-2010

4 5

Europarc - www.europarc.org

EUROPARC-EspañaOficina técnica de Europarc-EspañaICEI. Finca Mas Ferré Edif. A. Campus de Somosaguas28223 MadridT: 91 394 25 22 / 25 51F: 91 394 24 87E: [email protected]: www.europarc-es.org

Oficina a Brussel·les:Petra DippoldProject Officer - European Charter forSustainable Tourism in Protected AreasEUROPARC Federation - Office Bruxelles26, rue d’Edimbourg B-1050 BruxellesT: +32-2-8930945F: +32-2-8930946E: [email protected]: www.european-charter.org skype: petra.dippold.europarc

La Federació EuroparcEuroparc és una organització d’abast europeu que agrupa les administracions i les organitzacions gestores de les àrees prote-gides d’Europa: parcs nacionals, parcs naturals i regionals, i reserves de la biosfera.

És una organització no governamental, independent i de caràcter professional que es va fundar l’any 1973 i que té com a ob-jectius:

• L’assistència als espais protegits,• l’intercanvi d’experiències,• la promoció de les àrees protegides com a instruments de preservació de béns naturals, i• la influència en les polítiques i els programes de la Unió Europea en benefici dels objectius de les àrees protegides.

Actualment agrupa més de 400 organitzacions responsables de la gestió dels espais protegits de 38 països d’Europa.

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa hi és representat a partir del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, el qual és membre de la Federació.

Amb l’objectiu d’ajudar els espais protegits a gestionar l’afluència turística en benefici del propi espai i de la seva àrea d’influència, la Federació Europarc va crear la Carta europea de turisme sostenible.

me», a la Garrotxa és l’Associació Turisme Garrotxa, la qual, per la seva composició i activitat, ha estat reconeguda com un model que cal seguir en els territoris amb la CETS.

La vinculació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Ga-rrotxa (PNZVG) amb la CETS ve de lluny, perquè va ser un dels deu parcs pilot en el seu procés de redacció i un dels set primers a Europa d’obtenir-la, l’any 2001, per a un període de cinc anys, que es va renovar l’any 2006 per a un nou període de cinc anys més. En aquest procés, el Parc ha estat acom-panyat per les institucions i els agents privats de tota la co-marca de la Garrotxa, especialment per Turisme Garrotxa, la

qual cosa ha permès estendre l’àmbit d’aplicació de la CETS, i per tant els seus beneficis, a la totalitat del territori garrotxí.

Les pàgines que segueixen recullen i expliquen el compromís assumit pel que fa al període 2006-2010 de la Carta europea de turisme sostenible a la Garrotxa. Hi trobareu la informació bàsica sobre quins són l’estratègia i el pla d’actuació assumits i que van ser ratificats el 28 de juny del 2006 en un acte que es va dur a terme al Casal Marià d’Olot amb la presidència de l’Honorable Senyor Francesc Baltasar i Albesa, conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya.

Page 4: Carta Europea de Turisme Sostenible a la Garrotxa 2006-2010

6 7

Què és?

• Una eina de planificació adoptada pels equips gestors dels parcs, les empreses turístiques i els operadors turístics per definir un model de desenvolupament turístic sostenible als espais protegits d’Europa. • Un mètode de treball en cooperació que garanteix l’assoliment d’objectius comuns i l’avaluació de la gestió tu-rística.• Una marca europea d’excel·lència en desenvolupament turístic sostenible que permet reconèixer l’esforç dels espais protegits que aconsegueixen acreditar-se.

Quin model proposa?

La Carta europea de turisme sostenible orienta els espais natu-rals i les seves àrees d’influència cap a un model turístic que: • Fomenti el coneixement dels espais naturals protegits, els seus valors i la seva funció, i així permeti millorar els suports institucional i social necessaris per a l’acompliment dels seus objectius.• Faci compatible la conservació dels valors del territori amb la satisfacció de les aspiracions de les empreses turístiques, les expectatives dels visitants i les necessitats de la població local.

Aquests objectius s’articulen a partir dels deu principis de la CETS, que orientaran la gestió de l’espai natural protegit i im-pulsaran les relacions del seu equip gestor amb els agents i els serveis turístics de l’espai.

Cada espai natural acreditat amb la Carta adapta els deu principis al seu territori i els desenvolupa mitjançant un pro-grama d’actuació per a un període de cinc anys.Podeu consultar el text i els principis de la CETS a:www.parcsdecatalunya.net

Com?

L’adopció de la CETS com a eina de desenvolupament reque-reix un compromís dels agents turístics presents en l’espai pro-tegit i la seva àrea d’influència. Com més diversitat d’agents compromesos, més consolidació del model turístic sostenible hi haurà. Aquest compromís es produeix en tres fases:

1a fase:• Adreçada als equips gestors dels espais protegits, que per aconseguir la seva acreditació es comprometen a elabo-rar una estratègia i un programa d’actuació a cinc anys en col·laboració amb les empreses turístiques i les autoritats lo-cals.

2a fase:• Adreçada a les empreses turístiques situades en el territori d’aplicació de la CETS. Permet acreditar les empreses que es comprometin a definir un programa a tres anys per adoptar mètodes de gestió respectuosos amb el medi ambient, que posin en valor el patrimoni natural i adoptin una política activa per sensibilitzar els seus clients. Aquest programa els permet establir una relació privilegiada amb l’espai protegit, del qual esdevenen col·laboradors actius.

3a fase de la CETS:• Adreçada als operadors turístics i les companyies de transport. Es comprometen a treballar preferentment amb empreses i territoris signants de la Carta i a adoptar mesu-res de col·laboració amb els gestors de l’espai protegit a fi d’augmentar la sostenibilitat de les seves activitats en els es-pais protegits on les desenvolupin.

La Carta europea de turisme sostenible Avantatges de la Carta per a l’espai protegit

L’acreditació d’un espai natural protegit amb la CETS permet a l’espai i a la seva àrea d’influència:

• Incidir en el desenvolupament del turisme en el seu territori i orientar-lo cap als principis de la sostenibilitat i la millora de la conservació dels seus valors.• Implicar més als professionals del turisme en la planificació de les actuacions a fi d’assolir aquests objectius.• Reforçar la seva actuació de sensibilització dels visitants mitjançant la col·laboració activa de les autoritats locals i els empre-saris turístics privats.• Afavorir un desenvolupament socioeconòmic basat en el respecte del territori i la conservació efectiva dels seus valors i re-cursos.• Desenvolupar productes turístics autèntics, de qualitat i respectuosos amb el medi ambient.• Ser distingit a Europa com a territori d’excel·lència en matèria de turisme sostenible.

Mitjançant la redacció d’un programa d’actuació per un període de cinc anys, l’equip gestor de l’espai protegit, en

col·laboració amb les empreses turístiques i les autoritats locals, pot posar en funcionament els mecanismes necessaris

per reforçar la seva influència en el disseny del model turístic del seu territori, la formació dels agents turístics i el com-

portament respectuós dels visitants.

Page 5: Carta Europea de Turisme Sostenible a la Garrotxa 2006-2010

8 9

Com a resultat de l’acreditació d’un espai natural amb la CETS, les empreses turístiques del seu entorn poden accedir a tot un seguit d’avantatges:

• Desenvolupar noves oportunitats comercials:– Accés a nova clientela atreta pels espais protegits,– disseny d’una nova oferta orientada al descobriment de l’entorn i el territori,– creació d’una oferta en temporada baixa per tal de desesta-cionalitzar les estades turístiques,– millora del coneixement dels segments de mercat actuals i futurs.

• Reforçar la qualitat de la seva oferta turística:– Programes de millora i formació per al personal,– informació de qualitat sobre l’espai protegit.

• Ser reconegudes a escala europea si participen a la segona fase de la CETS, gràcies a la qual les empreses turístiques poden adherir-se a la Carta, a partir d’un procés d’acreditació que durà a terme l’espai protegit mateix, i permetrà incremen-tar la cooperació entre el seu equip gestor i l’empresa.

Compromisos de l’empresa adherida a la CETS

1. Acceptar els principis de turisme sostenible: a) Contribuir al desenvolupament local, b) ser compatible amb la conservació de l’espai protegit.2. Elaborar un programa de millora ambiental i social.3. Participar en la formació específica sobre l’adhesió a la CETS.

Compromisos de l’espai natural protegit

1. Discriminar positivament les empreses adherides.2. Incloure-les en els seus materials de difusió, informació, etc.

3. Facilitar-los informació sobre la tipologia de visitants de l’espai.4. Ser membre de la xarxa d’espais CETS.5. Afavorir el contacte amb altres administracions.6. Cooperar amb les institucions i el sector privat per millorar l’oferta turística de l’espai.

Espais naturals acreditats amb la Carta europea de turisme sostenible Octubre del 2008

Finlàndia• Parc Nacional de Syöte.• Parc Nacional de Koli.

França• Parc Nacional de les Cévennes.• Parc Natural Regional del Luberon.• Parc Natural Regional del Vexin Français.• Parc Natural Regional del Marais du Cotentin et du Bessin.• Parc Natural Regional del Vercors.• Parc Natural Regional del Pilat.• Parc Natural Regional de Scarpe-Escaut. • Parc Natural Regional de Livradois-Forez.• Parc Natural Regional de l’Avesnois.• Parc Natural Regional de Boucles de la Seine Normande. • Association Rhin Vivant (reserves naturals de la banda renana).• Parc Nacional del Mercantour. • Parc Nacional de la Guadeloupe. • Parc Natural Regional de les Causses du Quercy.

Alemanya• Parc Natural de Steinhuder Meer.• Parc Natural de Frankenwald. • Parc Natural d’Usedom. • Parc Natural de Pfälzerwald. • Parc Nacional de Harz.

Itàlia• Parc Nacional dels Monti Sibillini. • Parc Natural dels Alpi Marittime. • Parc Natural d’Adamello Brenta. • Parc Regional d’Adamello.• Àrees Protegides dels Alpi Lepontine.• Sistema de Parcs de l’Àrea de Mantua.

Portugal• Parc Nacional de Peneda-Gerês. • Parc Natural de la Serra da San Mamede.

Espanya• Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.• Parc Natural de la Sierra de Grazalema.• Parc Natural de les Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas.• Parc Natural de la Sierra de Aracena y Picos de Aroche.• Parc Natural d’Alcornocales.• Parc Nacional de Sierra Nevada.• Parc Nacional i Natural de Doñana.• Parc Natural de Sierra María - Los Vélez. • Parc Natural de la Sierra de Cardeña y Montoro.• Parc Natural de Sierra Mágina.• Parc Natural de Sierra Norte de Sevilla.• Parc Natural de Sierra de las Nieves.• Parc Natural de la Breña y Marismas del Barbate.• Parc Natural del Delta de l’Ebre.• Parc Natural de Somiedo. • Parc Nacional de Garajonay.• Parc Natural de Sierras Subbéticas.• Parc Natural de Cabo de Gata - Nijar.• Parc Natural del Estrecho.• Parc Natural de Baixa Limia - Serra do Xurés.• Parc Natural de las Batuecas - Sierra de Francia.

Gran Bretanya• Mourne AONB.• Parc Nacional de Cairngorms.• Forest of Bowland AONB.• The Broads Authority.• Parc Nacional de Brecon Beacons. • Parc Nacional d’Exmoor.• Parc Nacional de Loch Lomond & the Trossachs.• Parc Nacional de Yorkshire Dales.

Avantatges de la Carta per a les empreses turístiques

Page 6: Carta Europea de Turisme Sostenible a la Garrotxa 2006-2010

10 11

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa ha estat un dels parcs pioners en l’acreditació i el desenvolupament de la CETS.

Això ha estat possible gràcies a l’estreta cooperació entre el Parc i Turisme Garrotxa, que ha actuat com a fòrum perma-nent i ha facilitat el contacte i la indispensable col·laboració del sector turístic en el procés d’obtenció de l’acreditació.

La cronologia d’implantació de la CETS a la Garrotxa ha estat la següent: • El 1996, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa esdevé un dels deu parcs pilot per al procés de redacció de la Carta per invitació de la Federació Europarc. La seva aportació més valorada és l’experiència de col·laboració amb l’associació Turisme Garrotxa, que serveix de model de fun-cionament del Fòrum Permanent de Turisme, una de les exi-gències fonamentals per obtenir l’acreditació de la CETS.• El 2001, és un dels primers set parcs europeus que obté la Carta, amb un programa d’actuació que proposa 23 actua-cions i que genera una inversió efectiva de 9.414.450 euros en un període de cinc anys.• El 2006, renova la Carta per a un nou període de cinc anys (2006-2010) i presenta un programa d’actuació amb 83 ac-tuacions i una inversió global estimada en 3.783.484 euros. • Durant el mes d’agost del 2008, s’inicia la segona fase de la CETS, en què es convida les empreses turístiques membres de Turisme Garrotxa interessades per tal de començar el pro-cés d’adhesió d’empreses a la CETS.

Turisme Garrotxa és una associació privada sense afany de lucre, integrada per representants del sector turístic privat i públic de la Garrotxa. Turisme Garrotxa promou, representa i coordina, de manera participati-va, un model de desenvolupament turístic sostenible arrelat al territori, que combina el respecte pel medi ambient amb les necessitats i les expectatives de les entitats, les empreses i els municipis que reben els seus serveis.Tot, des d’una premissa bàsica: el foment de la qua-litat territorial a través de la Carta europea de turisme sostenible.En són socis els 21 ajuntaments de la Garrotxa, el Consell Comarcal de la Garrotxa, el Consorci de l’Alta Garrotxa, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, l’Agrupació de Cases de Colònies de la Garrotxa, l’Associació de Turisme Rural de la Garrotxa, l’Associació d’Activitats Turístiques de la Garrotxa, l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa, l’Associació de Càmpings de la Garrotxa, l’Associació d’Allotjaments Rurals de la Garrotxa, l’Associació de Turisme, Indústria i Comerç de Sant Feliu de Pallerols, l’Associació de Turisme i Comerç de la Vall d’en Bas, l’Associació Catalana d’Empreses de Senderisme, l’Associació d’Entitats d’Educació Ambiental (Verd Volcànic) i el Centre per a la Sostenibilitat Territorial.

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, juntament amb els seus socis i col·laboradors, ha adoptat com a marc per al desenvolupament del turisme a tot l’àmbit territorial de la comarca de la Garrotxa un model basat en els deu principis de la Carta europea de turisme sostenible als espais protegits. Aquests principis van ser ratificats i signats el dia 28 de juny de 2006 en un acte al Casal Marià d’Olot pels representants dels socis institucionals de la CETS a la Garrotxa. Aquest acte va significar la culminació de tot un procés participatiu, en el qual havien intervingut també nombroses empreses turísti-ques de la comarca.

La concreció d’aquests deu principis al Parc i, per extensió, a tota la comarca de la Garrotxa, determinen l’estratègia adop-tada, que s’expressa en els termes següents:

1. Mantenir el compromís de treball en cooperació en matèria de desenvolupament turístic sostenible. Per a això cal refor-çar i millorar els mecanismes i les iniciatives que permetin que tots els agents implicats, tant públics com privats, puguin treballar coordinadament. L’instrument primordial per dur a terme aquest treball ha estat i és l’associació Turisme Garrot-xa, i per tant és imprescindible el seu reforçament per tal de garantir el bon acompliment de la seva missió.2. Definir i executar al màxim possible el programa d’actuació de la CETS per al present període 2006-2010, garantir-ne el seguiment i l’avaluació continus mitjançant la creació dels òrgans adequats i també dur a terme la difusió del seu con-tingut entre el sector turístic i el conjunt de la societat de la comarca.3. Identificar els efectes que l’activitat turística provoca en el patrimoni natural i cultural de la comarca, especialment en les àrees més visitades, realitzar-ne un seguiment que per-meti detectar tendències i proposar mesures per millorar-ne la conservació.

4. Crear equipaments que millorin la interpretació del territori en relació amb els seus valors patrimonials i elaborar material divulgatiu que fomenti el respecte pels valors naturals, cultu-rals i històrics de la comarca.5. Donar suport i promoure l’aplicació de processos de millo-ra contínua de la qualitat, tant en equipaments i serveis pú-blics com en empreses privades, que permetin reforçar el seu funcionament econòmic, ambiental i social. En aquest sentit, el Codi de gestió sostenible de la Garrotxa i el Collsacabra constitueix un instrument adequat i plenament concordant amb els principis de la CETS, i per tant es fomentarà que les empreses turístiques s’hi adhereixin.6. Oferir una informació sobre la comarca i els seus valors que sigui veraç, objectiva, accessible i de bona qualitat. Per a això cal implicar tots els agents i els organismes turístics de la comarca en el compromís de treballar de manera conjunta i coordinada en la consecució d’aquests objectius, per a la qual cosa caldrà crear els organismes que ho permetin. Per tant, és imprescindible consensuar els principis bàsics que han de regir la transmissió al públic d’aquesta informació, tant pel que fa als continguts com als procediments.7. Promoure la Garrotxa com a destinació turística d’acord amb la seva condició d’espai protegit i crear ofertes espe-cífiques de turisme sostenible que contribueixin a desesta-cionalitzar l’activitat turística. Per a això s’identificaran nous segments de mercat sense descuidar els actuals.8. Considerar la formació dels professionals i els tècnics de turisme com una activitat imprescindible per assolir els ni-vells de qualitat i sostenibilitat que facin competitiva l’oferta turística. Per a això cal organitzar programes de formació que incloguin el coneixement dels valors naturals i culturals del patrimoni de la comarca, i també les nocions bàsiques del desenvolupament sostenible.9. Elaborar una oferta pedagògica de temes d’educació am-biental per als escolars de la comarca i els visitants, la pobla-

La Carta al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa El compromís de la Garrotxa: l’estratègia per a laCarta europea de turisme sostenible

Page 7: Carta Europea de Turisme Sostenible a la Garrotxa 2006-2010

12 13

ció local i la visitant, que consolidi i millori els recursos exis-tents i els programes en curs.10. Afavorir els processos de participació en la gestió del Parc dels sectors públic i privat, a fi d’aconseguir la seva implica-ció i la seva identificació amb els objectius de conservació i desenvolupament sostenible. Dins d’aquests processos s’ha de procurar que totes les administracions presents en el terri-tori assoleixin un grau més gran de coordinació i eficàcia per tal de millorar el coneixement de les necessitats de la pobla-ció rural i aplicar solucions satisfactòries.11. Donar suport a les iniciatives de creació i comercialització de productes locals, especialment en els sectors agroramader i artesà, que puguin complementar l’oferta del sector turístic.12. Adoptar mesures per evitar la freqüentació excessiva dels indrets més visitats de la comarca, i per a això cal millorar els equipaments i la seva ubicació de manera que afavoreixi la redistribució dels visitants. Per aconseguir-ho és impres-cindible un coneixement adequat de la capacitat de càrrega d’aquests indrets i un pla d’ordenació de l’ús públic que per-meti regular els fluxos de visitants.

Si bé l’acreditació amb la CETS s’associa amb un es-pai natural protegit, aquest espai pot optar per fer-la extensiva a tot el seu territori d’influència. En el cas del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, la CETS és extensiva a tota la comarca. És per això que la responsabilitat de la seva aplicació no recau únicament en el Parc, sinó que és compartida amb les administracions signatàries de la Carta:

• Departament de Medi Ambient i Habitatge• Secretaria de Comerç i Turisme del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa• Consell Comarcal de la Garrotxa• Consorci de l’Alta Garrotxa • Ajuntament d’Olot• Ajuntament de Besalú • Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols • Ajuntament de Sant Joan les Fonts• Turisme Garrotxa

Programa d’actuació de laCarta Europea de Turisme Sostenible

a la Garrotxa 2006-2010

PRINCIPI 1. El compromís de treballar en col·laboració

OBJECTIUS

Mantenir i reforçar l’associació Turisme Garrotxa com a eina de treball en col·laboració amb el sector turístic a la Garrotxa mitjançant el manteniment del nombre de socis i l’augment d’un 10% del nombre de serveis turístics adherits, garantir el caràcter representatiu del sector, i també la continuïtat i l’eficàcia de les seves actuacions.

ACTUACIONS

1.1 Acreditació d’empreses turístiques amb la Carta europea de turisme sostenible.• Descripció: acreditar 30 empreses turístiques de la Garrotxa amb la Carta europea de turisme sostenible, segons el procedi-ment establert per la Federació Europarc i la secció espanyola d’Europarc, amb el patrocini de la Secretaria d’Estat de Turisme i la Direcció General de Turisme. • Organisme responsable: PNZVG.

1.2 Pla estratègic i de finançament de Turisme Garrotxa.• Descripció: elaborar un pla que revisi i redefineixi l’estructura, el funcionament i els objectius de Turisme Garrotxa un cop transcorreguts deu anys des de la seva creació. • Organisme responsable: Turisme Garrotxa.

• Basat en el diàleg entre agents implicats.• Reunits en una estructura participativa permanent.• Amb reunions regulars de seguiment i participació.

13

Page 8: Carta Europea de Turisme Sostenible a la Garrotxa 2006-2010

14 15

1.3 Acord de col·laboració entre el Departament de Medi Ambient i Habitatge i el Consell Comarcal de la Garrotxa. • Descripció: signar un acord de col·laboració entre ambdues administracions per garantir el suport tècnic i econòmic del De-partament per a l’execució del programa d’actuació de la Carta.• Organisme responsable: Departament de Medi Ambient i Habitatge.

1.4 Acord de col·laboració entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i Turisme Garrotxa. • Descripció: signar un acord de col·laboració entre ambdues organitzacions per formalitzar i garantir el finançament de Turisme Garrotxa. Es preveu una aportació del Consell Comarcal de la Garrotxa de 30.000 euros anuals, els quals permetran a Turisme Garrotxa desenvolupar actuacions en matèria turística d’abast comarcal. • Organismes responsables: Consell Comarcal de la Garrotxa i Turisme Garrotxa.

1.5 Taula de concertació amb entitats de conservació de la natura i grups excursionistes.• Descripció: establir una relació permanent amb els grups conservacionistes i excursionistes de la comarca per recollir les seves aportacions com a entitats coneixedores del medi natural de la comarca. • Organismes responsables: PNZVG i Centre per a la Sostenibilitat Territorial.

1.6 Participació activa a la Xarxa de Parcs de la Carta Europea de Turisme sostenible.• Descripció: participar activament en les reunions i les activitats de la Xarxa estatal i europea d’espais naturals acreditats amb la CETS. La participació activa ha de permetre l’intercanvi d’experiències sobre l’aplicació de la CETS: donar a conèixer la seva aplicació a la Garrotxa i aprendre d’iniciatives dutes a terme per altres espais naturals.• Organisme responsable: PNZVG.

14

L’estratègia ha de definir objectius per al desenvolupament del turisme que tinguin en compte:

• La definició de la seva àrea d’aplicació, que pot ser més gran que la de l’espai protegit.

• Una avaluació del patrimoni natural i cultural de l’espai protegit, la infraestructura turística, els equipaments i la situació

econòmica i social.

• Una avaluació de les capacitats, les necessitats i les oportunitats de desenvolupament turístic de l’espai protegit.

• Un estudi dels visitants actuals de l’espai protegit i dels mercats potencials de futur.

15

PRINCIPI 2. Preparar i realitzar l’estratègia i el programa d’actuació de la Garrotxa

OBJECTIUS

Elaborar i dur a terme l’estratègia i el programa d’actuació 2006-2010 de la CETS a la Garrotxa amb la participació de tots els organismes associats a Turisme Garrotxa i realitzar-ne el seguiment i l’avaluació anual dels resultats. Difondre els resultats no només entre els socis, sinó entre el conjunt de la societat garrotxina.

ACTUACIONS

2.1 Realització de dues jornades de treball per a l’avaluació del programa d’actuació anterior (2001-2005) i definició i redacció de l’estratègia i el programa d’actuació per al proper període (2006-2010).• Descripció: organitzar dues sessions de treball per analitzar les actuacions dutes a terme durant el període 2001-2005 i, en funció de les conclusions d’aquesta avaluació, plantejar el programa d’actuació per al període 2006-2010.• Organismes responsables: PNZVG i Turisme Garrotxa.

2.2 Redacció de l’estratègia i el programa d’actuació de la CETS al PNZVG per al període 2006-2010.• Descripció: a partir de les conclusions i el plantejament d’actuacions sorgides de les jornades de treball (Actuació 2.1), re-dactar de manera clara, entenedora i coherent el conjunt d’actuacions que integraran el programa d’actuació de la CETS per al període 2006-2010.• Organisme responsable: PNZVG.

2.3 Edició de l’estratègia i el programa d’actuació de la CETS a la Garrotxa• Descripció: elaborar un petit llibret que permeti difondre la CETS a la Garrotxa i el seu programa d’actuació entre les organit-zacions, les administracions, les empreses i les persones implicades directament o indirectament en el seu desenvolupament.• Organisme responsable: PNZVG.

2.4 Comissió Tècnica de Seguiment i Coordinació de la CETS. • Descripció: crear un òrgan de seguiment i avaluació de la CETS, que permeti garantir i coordinar el desenvolupament de les actuacions previstes en el programa d’actuació 2006-2010.• Organisme responsable: PNZVG.

Page 9: Carta Europea de Turisme Sostenible a la Garrotxa 2006-2010

16 17

2.5 Jornades de seguiment de la Carta europea de turisme sostenible al Parc Natural de la Zona Volcànica de laGarrotxa.• Descripció: convocar anualment una jornada de treball per presentar la memòria de les actuacions de la CETS realitzades l’any anterior i fer-ne l’avaluació. • Organismes responsables: PNZVG i Turisme Garrotxa.

2.6 Memòria anual de la CETS.• Descripció: elaborar anualment un document que reculli el desenvolupament de les actuacions previstes per a cada any i en destaqui, com a mínim, el seu grau d’execució, els canvis introduïts i la suficiència dels recursos humans i econòmics previstos. • Organisme responsable: PNZVG.

PRINCIPI 3. Protecció i valoració del patrimoni natural, cultural i històric

OBJECTIUS

Conèixer l’efecte de les activitats turístiques sobre el medi on es desenvolupen i establir formes de seguiment que permetin detectar tendències i proposar mesures per millorar, o restaurar, espais per tal de condicionar-los millor per a la recepció de visitants.Crear espais d’interpretació del territori i elaborar material divulgatiu perquè contribueixin a la protecció del patrimoni natural, cultural i històric.

ACTUACIONS

3.1 Cartografia de les àrees més sensibles pel que fa al patrimoni natural i cultural, i en les quals es desenvolupa una activitat turística.• Descripció: realitzar un estudi que permeti identificar el grau de sensibilitat a la freqüentació turística de les àrees més visi-tades de la comarca. L’anàlisi del grau de vulnerabilitat del medi a la freqüentació humana permetria organitzar les actuacions d’ordenació turística i ús públic regulant l’accés a les àrees identificades com a sensibles. • Organisme responsable: PNZVG.

3.2 Seguiment i avaluació de l’impacte turístic sobre el medi natural.• Descripció: un cop cartografiades les àrees més sensibles a la freqüentació turística, es proposa elaborar un protocol de seguiment d’aquest impacte mitjançant una metodologia estandarditzada i de fàcil aplicació. Aquest protocol inicialment s’aplicaria als cinc indrets identificats com a més sensibles. • Organisme responsable: PNZVG.

16

3.3 Control periòdic de determinats valors naturals sensibles i amenaçats presents en zones amb freqüentació tu-rística.• Descripció: fer un seguiment d’espècies o hàbitats concrets presents en zones on es desenvolupa activitat turística. A di-ferència de les actuacions anteriors, mitjançant aquest control no s’analitzen les variables ambientals presents en un espai determinat sinó que s’analitzen únicament valors determinats.• Organisme responsable: PNZVG.

3.4 Regulació de les activitats turístiques.• Descripció: a partir del seguiment de les àrees més sensibles on es desenvolupa l’activitat turística i del control de certs valors naturals, determinar la viabilitat d’una activitat turística en l’espai on es desenvolupi o es vulgui desenvolupar. • Organisme responsable: PNZVG.

3.5 Catàlegs del patrimoni històric a la comarca.• Descripció: unificar i fer accessibles els diferents catàlegs de patrimoni històric existents a la comarca amb l’objectiu d’analitzar-ne el potencial d’ús públic. La informació s’haurà d’incloure en el SIG Vulcà (sistemes d’informació geogràfica del PNZVG) i suposarà un complement important per a projectes ja endegats com la Xarxa Itinerànnia.• Organisme responsable: Consell Comarcal de la Garrotxa.

3.6 Cens d’activitats culturals d’arrel tradicional que se celebrin a la comarca.• Descripció: elaborar un cens d’activitats culturals d’arrel tradicional que es realitzin a la comarca i, en cas que les organit-zacions promotores d’aquest patrimoni etnològic ho creguin oportú, fer arribar el cens als mitjans de comunicació i difusió oportuns. • Organisme responsable: Consell Comarcal de la Garrotxa.

3.7 Pla director del Parc Nou.• Descripció: redefinir l’àrea del Parc Nou com a espai que aglutina i hauria de desenvolupar, de manera ordenada, funcions culturals, patrimonials, lúdiques, turístiques i d’administració. • Organisme responsable: Ajuntament d’Olot.

17

Page 10: Carta Europea de Turisme Sostenible a la Garrotxa 2006-2010

3.8 Museu dels Sants.• Descripció: finalitzar el procés de creació del Museu dels Sants, el qual donarà a conèixer el procés de fabricació de la imat-geria religiosa, a més dels aspectes socioeconòmics associats a aquesta activitat present a Olot des de fa més de 100 anys.• Organisme responsable: Ajuntament d’Olot.

3.9 Centre de valoració del patrimoni jueu.• Descripció: crear i obrir un centre d’interpretació del patrimoni jueu de Besalú, que incorpori informació didàctica sobre els elements tradicionals jueus. El centre serà també un punt d’exposició permanent de la Red de Juderías. • Organisme responsable: Ajuntament de Besalú.

3.10 Procediment per fer possible la implantació d’un sistema de contribució voluntària dels visitants a la conservació del Parc.• Descripció: crear un sistema de col·laboració voluntària dels visitants del Parc per contribuir a la conservació del patrimoni natural. Caldrà definir el sistema de pagament, a més de la gestió dels fons que es puguin obtenir. • Organisme responsable: PNZVG.

PRINCIPI 4. Millora de la qualitat de l’oferta turística

OBJECTIUS

Oferir als visitants una experiència d’alta qualitat en tots els aspectesDesenvolupar actuacions en el marc del Programa de qualitat integral. Definir i aplicar un sistema d’acreditació de qualitat per a les empreses turístiques. Crear i posar en funcionament un observatori turístic.

ACTUACIONS

4.1 Estudi de tipologies, necessitats, expectatives i grau de satisfacció dels visitants de la comarca.• Descripció: dur a terme un estudi per conèixer el perfil dels visitants actuals de la Garrotxa i realitzar actuacions per a la millora del sector turístic que s’ajustin a les seves necessitats i expectatives. • Organisme responsable: Turisme Garrotxa.

4.2 Actualització de l’estudi i les enquestes sobre el sector turístic adherit a Turisme Garrotxa.• Descripció: fer un estudi per conèixer l’estat del sector turístic a la comarca. La seva realització permetrà actualitzar les da-rreres dades que es tenen sobre el sector i que daten de l’any 2003. • Organisme responsable: Turisme Garrotxa.

4.3 Acreditar empreses turístiques, ens locals i altres organismes públics amb el Codi de gestió sostenible de la Funda-ció Garrotxa Líder.• Descripció: acreditar empreses del sector turístic, l’Administració local i altres organismes de tipus públic amb el Codi de gestió sostenible com a resultat d’un procés de reflexió interna dirigit a la millora en aspectes ambientals, socials i econòmics. • Organisme responsable: Fundació Garrotxa Líder.

PRINCIPI 5. Informació sobre la zona: informar, comunicar i promoure

OBJECTIUS

Promoure turísticament la Garrotxa com a destinació d’espai protegit mitjançant imatges autèntiques que identifiquin els atrac-tius i els valors del territori: la natura, el patrimoni històric, l’art, la gastronomia, els productes propis i les festes locals, prioritzant els períodes de menys freqüentació i tenint en compte la capacitat de càrrega i la fragilitat del medi.

Oferir informació de la Garrotxa de manera accessible i de bona qualitat, i implicar de manera conjunta els agents i els orga-nismes turístics del territori.

ACTUACIONS

5.1 Guia breu de criteris bàsics de promoció i màrqueting responsable.• Descripció: elaborar i difondre una guia breu per determinar els criteris bàsics a l’hora de promocionar qualsevol aspecte turístic relacionat amb la comarca. • Organisme responsable: PNZVG.

18 19

Page 11: Carta Europea de Turisme Sostenible a la Garrotxa 2006-2010

21

diària de les persones que treballen en oficines de turisme a tota la comarca. • Organisme responsable: Turisme Garrotxa.

5.11 Xarxa de punts d’informació comarcal.• Descripció: gestionar la xarxa d’equipaments turístics acreditats com a punts o espais d’informació del Parc (valoració anual, subministrament de materials i control de compliment de compromisos). • Organisme responsable: PNZVG i Turisme Garrotxa.

5.12 Pla de comunicació del PNZVG. • Descripció: redactar un pla de comunicació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa que serveixi de marc de referència a les actuacions de comunicació del Parc, i millori la seva percepció i acceptació per part de la població local i visi-tant.• Organisme responsable:PNZVG.

PRINCIPI 6. Crear productes turístics específics que permetin descobrir i comprendre el territori

OBJECTIUS

Desestacionalitzar l’activitat turística amb la creació i la comercialització de productes i ofertes específiques de turisme sostenible adreçades als clients actuals i als nous segments de mercat interessats per aquests valors de sostenibilitat.

20

5.2 Assistència i participació de Turisme Garrotxa a fires de turisme.• Descripció: ser presents a fires generalistes i especialitzades de turisme per tal de fer difusió del turisme a la Garrotxa. • Organisme responsable: Turisme Garrotxa.

5.3 Viatges de familiarització i viatges de premsa (fam trips i press trips).• Descripció: atendre viatges de familiarització i viatges de premsa per donar-los a conèixer els productes turístics de la comar-ca que responguin als criteris de turisme sostenible. • Organisme responsable: Turisme Garrotxa.

5.4 Pla editorial.• Descripció: elaborar unes línies de treball i metodologia que permetin unificar la imatge dels materials turístics comarcals i permetin també rendibilitzar els recursos destinats a les publicacions. • Organisme responsable: Turisme Garrotxa.

5.5 Millora de la informació virtual i del posicionament dels webs comarcals.• Descripció: fer ús de les noves tecnologies per poder oferir un servei continuat d’informació turística i poder oferir un servei d’atenció al públic en una àmplia franja horària i de manera accessible a col·lectius amb discapacitats.• Organisme responsable: Turisme Garrotxa.

5.6 Itinerànnia – Desenvolupament i actualització del web.• Descripció: crear el web d’Itinerànnia com a eina fonamental per a la promoció d’aquesta xarxa de senders i dels productes turístics que s’hi vinculin. • Organisme responsable: Turisme Garrotxa.

5.7 Itinerànnia – Pla de comunicació dels productes turístics.• Descripció: elaborar un pla de comunicació per a la promoció dels productes turístics associats a Itinerànnia. • Organisme responsable: Turisme Garrotxa. Comitè de Pilotatge d’Itinerànnia.

5.8 Manual de l’informador per als punts d’informació comarcal.• Descripció: crear un document que reculli pautes pedagògiques i continguts mínims que els professionals que es dediquen a la informació turística puguin aplicar i transmetre.• Organisme responsable: PNZVG.

5.9 Taula de tècnics de promoció turística.• Descripció: constituir una taula tècnica de promoció turística per coordinar les actuacions en matèria de promoció i comuni-cació turística a la comarca. • Organisme responsable: Turisme Garrotxa.

5.10 Xarxa comarcal d’oficines de turisme.• Descripció: crear un espai de treball d’agents turístics especialitzats en la informació per tractar temes que afecten la feina

Page 12: Carta Europea de Turisme Sostenible a la Garrotxa 2006-2010

ACTUACIONS

6.1 Itinerànnia - Estudi de mercat dels clients del centre i el nord d’Europa.• Descripció: realitzar estudis de mercat per conèixer segments de mercat potencials per a Itinerànnia i confeccionar productes de temàtica senderista que s’adeqüin a les demandes d’aquests mercats i clientela. • Organisme responsable: Turisme Garrotxa.

6.2 Estudi de mercat que permeti identificar i captar els col·lectius de discapacitats susceptibles de visitar la comarca.• Descripció: portar a terme estudis de mercat per identificar i captar col·lectius de persones amb discapacitats potencialment interessats a visitar la comarca i confeccionar productes que s’adeqüin a les seves necessitats. • Organisme responsable: Turisme Garrotxa.

6.3 Itinerànnia – Diagnosis de l’oferta turística de la Garrotxa.• Descripció: fer un estudi de l’oferta turística de la Garrotxa (diagnosi del territori i dels serveis) en relació amb els clients ac-tuals i els nous segments de mercat identificats a partir dels diversos estudis realitzats. • Organisme responsable: Turisme Garrotxa.

6.4 Itinerànnia - Taula de treball per a la creació de productes de la Garrotxa i amb el Ripollès i l’Alt Empordà.• Descripció: crear una taula de treball que es reuneixi de manera periòdica per desenvolupar productes de senderisme co-muns a les tres comarques. • Organisme responsable: Turisme Garrotxa.

6.5 Productes turístics «Garrotxa».• Descripció: a partir dels diferents estudis de mercat realitzats, crear productes turístics temàtics (gastronomia, natura, etc.) per a diferents col·lectius. • Organisme responsable: Turisme Garrotxa.

6.6 Creació d’una taula de seguiment i avaluació dels productes.• Descripció: crear una taula, que es reunirà tres cops l’any, per fer el seguiment i l’avaluació de tots els productes que es creïn i vetllar per a la seva consolidació. • Organisme responsable: Turisme Garrotxa.

6.7 Reunions entre volcans.• Descripció: crear una oferta de serveis i espais singulars d’Olot per a professionals i empreses d’organització de congressos, jornades o reunions tècniques de petit format per a empreses. A partir de l’elaboració d’un catàleg i d’un espai web que contin-gui tots aquests serveis, aquesta iniciativa ha de contribuir a desestacionalitzar l’ocupació dels serveis turístics.• Organisme responsable: Institut Municipal de Promoció de la Ciutat (Ajuntament d’Olot).

6.8 Producte: Besalú, ciutat jueva.• Descripció: crear i desenvolupar dos productes adreçats al segment de mercat interessat en la cultura jueva. El primer, «Be-salú, ciutat jueva» (cap de setmana dedicat a la comprensió i la difusió del món jueu) i, el segon, un projecte d’especialització gastronòmica en cuina jueva. • Organisme responsable: Ajuntament de Besalú.

6.9 Producte: tiquet museus.• Descripció: organitzar l’oferta de museus, centres d’interpretació i construccions museïtzades públiques de la comarca i crear un tiquet que faciliti la visita als museus mitjançant descomptes i avantatges. • Organisme responsable: Turisme Garrotxa.

6.10 Estratègia de comercialització dels productes turístics de la Garrotxa.• Descripció: estudiar les vies de comercialització dels productes creats, per aconseguir així incrementar el grau d’ocupació dels serveis turístics en temporada baixa. • Organisme responsable: Turisme Garrotxa.

PRINCIPI 7. Formació i educació

OBJECTIUSOrganitzar programes de formació sobre desenvolupament sostenible en general i turisme sostenible en particular per als pro-fessionals de la comarca, tant del sector públic com del privat, i educar la població local i visitant amb continguts relacionats amb el patrimoni cultural, el patrimoni natural i els impactes socioambientals.

ACTUACIONS

7.1 Formació

7.1.1 Pla anual de formació per a professionals del turisme a la Garrotxa.• Descripció: elaborar un cicle anual de cursos adreçats al sector turístic públic i privat de la comarca a partir de la programació conjunta del Parc, Turisme Garrotxa i la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot.• Organisme responsable: Fundació d’Estudis Superiors d’Olot.

7.1.2 Oferta de cursos i jornades de turisme rural d’àmbit català.• Descripció: realitzar anualment el Seminari de turisme rural, les Jornades de Creació de Productes Turístics i cursos d’especialització en col·laboració amb la Universitat de Girona, per tal de consolidar una estructura permanent d’organització

2322

Page 13: Carta Europea de Turisme Sostenible a la Garrotxa 2006-2010

d’activitats formatives en matèria de turisme rural en l’àmbit de Catalunya.• Organisme responsable: Fundació d’Estudis Superiors d’Olot.

7.1.3 Oferta de cursos i jornades sobre medi ambient.• Descripció: organitzar jornades i cursos sobre medi ambient adreçats a professionals, universitaris i altre públic interessat en la matèria. Inclou l’organització del Seminari internacional de vulcanologia, la Setmana Catalana d’Educació Ambiental i les Jornades d’Avaluació Ambiental, a més d’altres jornades que es puguin organitzar.• Organisme responsable: Fundació d’Estudis Superiors d’Olot.

7.1.4 Jornades sobre l’Alta Garrotxa.• Descripció: dur a terme anualment les Jornades sobre l’Alta Garrotxa, obertes a veïns de l’espai i relatives a temàtiques sobre aquest espai que resultin d’interès per a la població local i les persones interessades en la matèria.• Organisme responsable: Consorci de l’Alta Garrotxa.

7.1.5 Oferta de formació permanent per a les empreses.• Descripció: fer seminaris, cursos d’especialització i cursos de curta durada sobre temes de gestió i planificació empresarial i altres habilitats per millorar la capacitació de persones que treballin en pimes.• Organisme responsable: Fundació d’Estudis Superiors d’Olot.

7.1.6 Centre de formació en turisme rural.• Descripció: crear un centre de formació en turisme rural i d’espais naturals amb seu a Olot, que satisfaci la necessitat de fer que aquest turisme respongui a un model de desenvolupament basat en estratègies que afavoreixin el territori.• Organisme responsable: Fundació d’Estudis Superiors d’Olot.

7.1.7 Curs d’història del judaisme a Besalú.• Descripció: organitzar un curs d’història medieval i del judaisme a Besalú adreçat a la població local i a la població en general per donar a conèixer la presència del judaisme a Besalú, un dels seus principals atractius turístics.• Organisme responsable: Ajuntament de Besalú.

7.2 Educació

7.2.1 Document de referència dels recursos educatius de la Garrotxa.• Descripció: determinar els continguts, les pautes i les característiques que han de tenir tots els recursos educatius adreçats als escolars de la comarca de la Garrotxa per poder formar part de la guia Recursos educatius de la Garrotxa.• Organisme responsable: Institut Municipal d’Educació (Ajuntament d’Olot).

7.2.2 Revisió del Document de referència dels recursos educatius de la Garrotxa.• Descripció: revisar anualment el Document de referència dels recursos educatius de la Garrotxa amb la participació de repre-sentants de cada administració o entitat que prengui part en aquest programa.• Organisme responsable: Institut Municipal d’Educació (Ajuntament d’Olot).

7.2.3 Recursos educatius de la Garrotxa. • Descripció: editar una guia que contingui tota l’oferta educativa de la Garrotxa, on s’incloguin les activitats educatives de diferents àmbits educatius presents a la comarca. Les activitats incloses caldrà que compleixin els requisits del Document de referència dels recursos educatius de la Garrotxa.• Organisme responsable: Institut Municipal d’Educació (Ajuntament d’Olot).

7.2.4 Oferta pedagògica del PNZVG per a la població escolar visitant.• Descripció:elaborar una oferta d’activitats educatives que permeti descobrir, interpretar i investigar els valors del PNZVG i els impactes derivats de l’activitat humana. L’oferta s’adreçarà a l’alumnat de les diferents etapes educatives dels centres escolars de Catalunya.• Organisme responsable: PNZVG.

7.2.5 Oferta pedagògica del Consorci de l’Alta Garrotxa per a la població visitant escolar.• Descripció: elaborar una oferta d’activitats educatives que permeti descobrir, interpretar i investigar els valors de l’Espai d’Interès Natural (EIN) de l’Alta Garrotxa i els impactes derivats de l’activitat humana. L’oferta s’adreçarà a l’alumnat de les dife-rents etapes educatives dels centres escolars de Catalunya.• Organisme responsable: Consorci de l’Alta Garrotxa.

7.2.6 Visc entre volcans.• Descripció: crear una oferta pedagògica adreçada a la població adulta local basada en un programa d’activitats naturalistes i culturals adreçat a membres d’entitats socioculturals, associacions de veïns, i associacions de mares i pares amb l’objectiu de donar a conèixer els valors del PNZVG.• Organisme responsable: PNZVG i TOSCA, Serveis Ambientals d’Educació i Turisme, SL.

2524

Page 14: Carta Europea de Turisme Sostenible a la Garrotxa 2006-2010

7.2.7 Descobreix la Garrotxa.• Descripció: elaborar una oferta d’activitats adreçada a la població adulta visitant que es concreta en diferents visites i excur-sions comentades, i que ha de permetre descobrir els indrets més interessants de la comarca.• Organisme responsable: Turisme Garrotxa.

7.2.8 L’agenda de la Garrotxa.• Descripció: editar una agenda escolar per a l’alumnat de primària i secundària dels centres educatius de la comarca, tema-titzada amb elements socials, culturals, històrics i ambientals i basada en treballs elaborats per l’alumnat dels centres partici-pants.• Organisme responsable: PNZVG.

7.2.9 Ennatura’t.• Descripció: organitzar una activitat de lleure, de l’estil de casal d’estiu, adreçada a la població comarcal d’entre 8 i 12 anys per conèixer indrets del PNZVG i de l’entorn natural de la Garrotxa des de diferents òptiques (geològica, cultural, faunística, paisatgística i botànica).• Organisme responsable: PNZVG.

7.2.10 Recuperació del patrimoni natural i cultural de la Garrotxa.• Descripció: organitzar un camp de treball adreçat a joves de la comarca i de la resta d’Europa, d’entre 14 i 18 anys, amb la finalitat que contribueixin a valorar el patrimoni cultural i natural de la comarca.• Organisme responsable: Consell Comarcal de la Garrotxa.

7.2.11 Territori i recerca.• Descripció: crear un servei de suport i assessorament a la recerca per a alumnes de batxillerat, i facilitar-los temàtiques d’investigació que resultin interessants per a la comarca. Fer difusió dels treballs de recerca que versin sobre aquestes matèries proposades.• Organisme responsable: Consorci de l’Alta Garrotxa.

7.2.12 Recursos educatius per a la població escolar visitant.• Descripció: elaborar una oferta pedagògica adreçada a totes les etapes educatives dels diferents centres educatius de Ca-talunya, exceptuant els de la Garrotxa, per facilitar i organitzar la seva visita a la comarca.• Organisme responsable: Turisme Garrotxa.

PRINCIPI 8. Manteniment de la qualitat de vida local

OBJECTIUS

Assolir la màxima participació en la gestió del Parc dels sectors públics i privats que actuen en el seu àmbit mitjançant la co-operació i la concertació.

Fomentar la coordinació de totes les administracions presents al territori per identificar i conèixer les necessitats de la població rural i poder aplicar solucions satisfactòries.

ACTUACIONS

8.1 Creació de quatre grups de treball sectorial dins el Consell de Cooperació.• Descripció: dinamitzar el Consell de Cooperació del Parc a partir de la creació de quatre grups de treball sectorial que parti-cipin en aquest òrgan (sector agropecuari, sector de la caça, sector forestal i associacions de veïns).• Organisme responsable: PNZVG.

8.2 Acords de custòdia del territori.• Descripció: signar acords de custòdia del territori amb l’objectiu d’involucrar propietaris i usuaris en la conservació del terri-tori, especialment d’aquells indrets amb freqüentació elevada.• Organisme responsable: PNZVG.

2726

Page 15: Carta Europea de Turisme Sostenible a la Garrotxa 2006-2010

28

8.3 Creació d’una mesa d’administracions.• Descripció: organitzar un mecanisme de treball i de debat de les administracions per tal de sumar esforços en aquelles ma-tèries en què són l’únic interlocutor amb capacitat de pressió (municipis, Consell Comarcal de la Garrotxa, Diputació de Girona i Generalitat de Catalunya).• Organisme responsable: Consell Comarcal de la Garrotxa.

8.4 Línies d’ajut adreçades a la millora de l’habitatge rural, de les infraestructures i dels serveis.• Descripció: fomentar la millora de l’habitatge rural, les infraestructures i els serveis que segueixin criteris de desenvolupament sostenible com a element promotor de la millora d’activitats tradicionals i la potenciació dels recursos endògens.• Organisme responsable: PNZVG.

8.5 Promoció d’acords per a la millora de les condicions ambientals i paisatgístiques de les explotacions agràries.• Descripció: fomentar la cooperació i la concertació en l’àmbit de gestió del Parc a partir de l’establiment d’acords particu-lars de caire ambiental, turístic i de cooperació amb explotacions agràries.• Organisme responsable: PNZVG i Oficina Comarcal del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural.

PRINCIPI 9. Beneficis per a l’economia local

OBJECTIUS

Canalitzar, coordinar i donar suport a les iniciatives detectades en diversos sectors (agroramader, serveis, comerç i artes-ania) en l’àmbit de la potenciació del producte local i la seva comercialització, i cercar-ne l’encaix i la vinculació amb el sector turístic.

ACTUACIONS

9.1 Diagnosi del sector agrari.• Descripció: fer una diagnosi del sector agrari a partir de l’entrevista i l’estudi de les organitzacions i les administracions implicades, amb l’objectiu d’identificar iniciatives i oportunitats del sector.• Organisme responsable: PNZVG.

9.2 Finalització del procés de recuperació, selecció i millora de la mongeta de la tavella brisa.• Descripció: iniciar un programa destinat a l’obtenció de línies pures seleccionades de la varietat de mongeta de la tavella brisa.• Organisme responsable: PNZVG.

9.3 Consolidació del Banc de Llavors de la Garrotxa.• Descripció: consolidar la infraestructura i la gestió del Banc de Llavors de la Garrotxa com a centre de recuperació i con-servació de varietats vegetals locals i tradicionals cultivades a la comarca.• Organisme responsable: Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA).

9.4 Establiment de deu acords amb propietaris de finques privades o públiques per a la conservació de varietats tra-dicionals.• Descripció: dissenyar i signar acords per fomentar el cultiu de varietats tradicionals procedents del Centre de Conserva-ció de Plantes Cultivades de Can Jordà com a instrument de reforç a la conservació d’aquestes varietats.• Organisme responsable: PNZVG.

29

Page 16: Carta Europea de Turisme Sostenible a la Garrotxa 2006-2010

PRINCIPI 10. Freqüentació i ordenació turística

OBJECTIUS

Conèixer l’interès, la freqüentació i la capacitat de càrrega dels indrets potencialment turístics de la comarca, a fi de distribuir ordenadament el turisme, millorar els equipaments i la seva ubicació, i incrementar la qualitat de les visites, per evitar ocasionar els problemes en l’entorn i als habitants.

ACTUACIONS

10.1 Realitzar un estudi i un seguiment sobre l’ús públic de la comarca.• Descripció: realitzar un estudi sobre el nombre de visitants, la tipologia i la freqüentació turística amb especial atenció a les àrees més freqüentades.• Organisme responsable: PNZVG.

10.2 Estudi dels indrets d’interès de la comarca i de les possibilitats de millorar la gestió del seu ús públic.• Descripció: identificar els indrets d’interès turístic de la comarca, fer una anàlisi de la seva capacitat de càrrega, la freqüen-tació i la senyalització, i elaborar la planificació i la gestió del seu ús públic.• Organisme responsable: PNZVG.

10.3 Pla de la senyalització turística de la Garrotxa.• Descripció: elaborar un pla de senyalització turística consensuat entre les administracions i les entitats del sector turístic que permeti unificar la senyalització i coordinar posteriors senyalitzacions.• Organisme responsable: Consell Comarcal de la Garrotxa.

10.4 Pla de mobilitat i accessibilitat del turisme a la Garrotxa.• Descripció: elaborar un pla que determini les accions necessàries per millorar i aconseguir accessibilitat i mobilitat adequa-des a les necessitats del turisme a la comarca i prioritzar l’ús del transport públic.• Organisme responsable: Consell Comarcal de la Garrotxa, PNZVG, Consorci de l’Alta Garrotxa i ajuntaments.

10.5 Via verda Olot-Sant Joan de les Abadesses.• Descripció: efectuar l’enllaç en bicicleta de la Ruta del Ferro i del Carbó amb la Via del Carrilet d’Olot per connectar el Pirineu gironí amb la Costa Brava a partir d’una via adequada i segura per al transport en bicicleta.• Organisme responsable: Consorci Vies Verdes de Girona.

10.6 Centre d’informació i interpretació de Sant Feliu de Pallerols.• Descripció: obrir un nou centre d’informació del Parc a Sant Feliu de Pallerols, entrada sud al Parc.• Organisme responsable: PNZVG i Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols.

10.7 Reordenació i millora dels accessos a la reserva natural del volcà de Santa Margarida.• Descripció: reforçar l’àrea d’acollida de visitants de Santa Margarida mitjançant l’arranjament dels serveis i del camí d’accés a peu al volcà i de descens al cràter.• Organisme responsable: PNZVG.

3130

Page 17: Carta Europea de Turisme Sostenible a la Garrotxa 2006-2010

Més informació:

Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garro-txaCan Jordà, 17811 Santa PauTel.: 972 26 46 66A/e: [email protected]

Turisme GarrotxaAv. Onze de Setembre, 22 17800 OlotTel.: 972 27 16 00 A/e: [email protected]

EUROPEAN CHARTERFOR SUSTAINABLE TOURISM INPROTECTED AREAS