Propostes Drets i polítiques socials A.MUN 2015

10
PROPOSTES DE PROGRAMA ELECTORAL ELECCIONS LOCALS 2015 DRETS I POLÍTIQUES SOCIALS

Transcript of Propostes Drets i polítiques socials A.MUN 2015

Page 1: Propostes Drets i polítiques socials A.MUN 2015

PROPOSTES DE PROGRAMA

ELECTORAL 

ELECCIONS LOCALS2015

DRETS I POLÍTIQUESSOCIALS

Page 2: Propostes Drets i polítiques socials A.MUN 2015

3. DRETS I POLÍTIQUES SOCIALS

BLINDATGE DELS DRETS SOCIALS

La màxima prioritat de tota formació d’unitat popular és defensar ambtotes les seues forces els drets socials que tants esforços han costataconseguir. El benestar material, juntament amb les conquestes socials,són la garantia d’una societat justa i equilibrada. Els ajuntaments sónl’administració més propera a la ciutadania, no hi ha cap dubte que elsi les ciutadanes els considerem punts de referència a l’hora de resoldrequalsevol qüestió que ens afecte tant en la vida privada com en lacol·lectivitat.

Davant d’aquesta circumstància, els seus representants poden i tenenl’obligació de desenvolupar polítiques i accions que ajuden a superar iprevenir situacions de risc social dels seus veïns i veïnes. Per altrabanda, cal plantejar alternatives a llarg termini per substituir el modelassistencial o de caritat, tot i ser necessaris actualment per solucionarsituacions extremes, perquè considerem que aquests són conceptes queel mateix sistema utilitza per mantenir als i les treballadors/esaturats/des i abocats/des a la marginació, l'exclusió social i la pobresa.

PROPOSTES

SERVEIS SOCIALS-Mantindre les competències municipals i redistribuir les dotacionspressupostàries prioritzant les de matèria de serveis socials.

-Aplicar descomptes i exempcions de taxes i impostos municipals a lespersones desocupades sense que cobren prestació de desocupació o els quecobren una prestació baixa o assistencial.

-Incrementar la despesa social. Cal un augment dels recursos municipalsdestinats a educació i sanitat per dirigir-los als col·lectius més desafavorits.

-Creació d'un menjador social per a persones amb risc d'exclusió social peremergència econòmica.

-Creació d'un banc d'aliments municipal, no des d'una perspectiva caritativasinó fomentar una gestió comunitària i amb xarxes de suport mutu.

-Millorar les ajudes a joves, estudiants i desocupats/des en transport, lloguersocial, energia etc.

Page 3: Propostes Drets i polítiques socials A.MUN 2015

-Estudi de viabilitat per a crear l'Oficina de Drets Socials amb competències iassessorament en:

a) aspectes sanitaris i legals (atenció psicològica, assessoramentantidesnonaments, mediació amb entitats bancàries)

b) aspectes socials i laborals ( ajudes socials, assessorament d'itinerariseducatius i/o laborals)

c) millora o creacions de nous Centres Oberts, que oferisquen serveisd’acompanyament en l’aprenentatge personal per a xiquets/es i familiars ensituació d’exclusió social. Açò pot repercutir en la millora de la relació de lesfamílies més marginals amb el sistema educatiu reglat.

-Impulsar les accions comunitàries als barris. Eixida i respostes col·lectives, noindividuals.

-Creació d'espais de coordinació, relació i intercanvi entre agents socials,econòmics i administratius.

-Priorització en els barems per a l'assignació dels recursos públics (habitatge,ajudes escolars, etc.) a aquelles dones especialment en risc d'exclusió social(responsables de llars monomarentals, víctimes de la violència de gènere, etc.).

-Impulsar polítiques comunitàries d'atenció a la dependència i de solidaritatveïnal, amb una especial atenció a la gent major.

-Relacions fluïdes i de connexió amb totes les entitats que treballen al pobleen contra de les situacions de pobresa (Des de Càritas a Assemblees d’aturats,entre moltes altres)

-Garantir que no hi haja talls de subministraments energètics ni d'aigua a lesfamílies amb dificultats econòmiques. Si no hi ha una autorització prèvia deserveis socials, que no es puguen fer aquests talls. Una acció per pressionarles companyies elèctriques pot ser condicionar els contractes dels ajuntamentsamb les empreses.

-Donar suport a les associacions de discapacitats/des del poble i continuar ambels seus programes d'integració i creació d'oportunitats laborals.

SANITAT-Promoure la informació a la població adulta, sobre la situació actual delsdrets socials i per descomptat del sistema sanitari, tant en la abolició de launiversalitat com en altres mancances, tipus llistes d’espera, mancad’especialistes, manca de recursos, retallades de personal..

Page 4: Propostes Drets i polítiques socials A.MUN 2015

-Treball per la millora i dotació pressupostària suficient per la detecció delsproblemes de l’àmbit social i sociosanitari. Per tant, potenciar els serveissocials.

-Intervindre activament en el desenvolupament de la salut de les dones, desd’una perspectiva integral que aborda les vessants física, emocional i social.

-Potenciar l’educació sanitària en la infància i l’adolescència amb l’impuls deprogrames concrets (sexualitat, alimentació saludable, foment de l'esport...) ales escoles i des del mateix Ajuntament.

-Donar suport a les associacions de familiars i malalts/es del poble(fibromiàlgia, per exemple)

-Facilitar, des de l’ajuntament, el suport de mediadors/es interculturals itreballadors/es socials, que puguen ajudar en la detecció de problemes socialsi sociosanitaris i en la resolució de conflictes assistencials i socials a causa deles diferències culturals o religioses.

-Oposició activa als programes encaminats al desmantellament de la sanitatpública.

EDUCACIÓ-Ampliació del Consell Escolar Municipal i participació d'altres sectors oassociacions relacionats amb l'educació formal o no formal.

-Millorar i ampliar l'Oficina d' ús del valencià amb programes i campanyesconcrets de duració estesa en el temps.

-Implementar el programa de Voluntariat Lingüístic amb col·laboració ambEscola valenciana per a persones que vulguen aprendre/millorar el valencià.

-Ampliar les activitats i l'oferta cultural i educativa del del CC Blasco Ibáñezobrint-lo a la ciutadania facilitant-ne l'ús.

-Revisió i millores del funcionament de l'Escola d'Adults, gestionada a nivellmunicipal. Intervenció i col·laboració de diversos agents ciutadans com aparticipants actius de la formació de les nostres persones majors.

-Ampliar l'oferta de places de l'Escola Infantil La Rambleta.

ANTIPATRIARCAL-Dotació d'un pressupost adequat a la regidoria de Dona i Igualtat

Page 5: Propostes Drets i polítiques socials A.MUN 2015

-Definir les tasques específiques de la regidoria de Dona i Igualtat.

-Revisió, actualització i aplicació efectiva del Pla Municipal d'Igualtat entredones i homes de Montcada.

-Propiciar mesures polítiques feministes transversal a totes les àrees, efectives iesteses en el temps evitant la simple celebració de diades concretes aïllades.

-Revisió i actualització de la documentació emanada de l' Ajuntament perevitar el llenguatge sexista i/o discriminatori.

-Implementar campanyes d'igualtat, coeducació i promoció de la dona endiversos àmbits (generals adreçats a tota la població, educatius a centresescolars, específics a un públic concret, formatius...)

-Establir protocols clars i viables d'actuació davant casos d'agressió masclistaen institucions públiques (comissions de seguiment, plans d'actuació,formació...)

-Analitzar les causes i circumstàncies específiques responsables de l'exclusiósocial, econòmica, laboral, interpersonal, etc. de les dones a Montcada. Anàlisiintegral i complet de la realitat de les dones del nostre municipi, identificantbarris o zones de major concentració de conflicte, precarietat laboral entre lesdones, models de famílies etc.

-Relacions fluides i de col·laboració constant amb els col·lectius feministes delpoble: assessorament, consultes en polítiques antipatriarcals...

-Donar suport a la creació de grups de treball d'homes per la igualtat.

-Visualització del col·lectiu LGTB amb campanyes de sensibilització.

IMMIGRACIÓ-Establir campanyes d'intercanvi cultural i coneixement mutu entre lesdiferents nacionalitats que conviuen a Montcada.

-Relacions fluides i de col·laboració constant amb els col·lectius de personesmigrades del poble: assessorament, consultes en polítiques d'immigració...

-Lluita contra les barreres implícites amb que es troben les persones ensituació administrativa irregular per accedir als serveis socials. Tota persona tédret a habitatge, menjar i treball independentment del seu lloc d'origen.

-Visualització de les aportacions de les dones immigrants a la comunitat o almunicipi, i dissenyar eines pràctiques per a la integració intercultural efectiva.

Page 6: Propostes Drets i polítiques socials A.MUN 2015

3. DERECHOS Y POLÍTICAS SOCIALES

BLINDAJE DE LOS DERECHOS SOCIALES

La máxima prioridad de toda formación de unidad popular es defendercon todas sus fuerzas los derechos sociales que tantos esfuerzos hancostado conseguir. El bienestar material, junto con las conquistassociales, son la garantía de una sociedad justa y equilibrada. Losayuntamientos son la administración más cercana a la ciudadanía, nohay ningún duda de que los y las ciudadanas los consideramos puntosde referencia a la hora de resolver cualquier cuestión que nos afectetanto en la vida privada como en la colectividad.

Ante esta circunstancia, sus representantes pueden y tienen la obligaciónde desarrollar políticas y acciones que ayuden a superar y prevenirsituaciones de riesgo social de sus vecinos y vecinas. Por otra parte, hayque plantear alternativas a largo plazo para sustituir el modeloasistencial o de caridad, a pesar de ser necesarios actualmente parasolucionar situaciones extremas, porque consideramos que estos sonconceptos que el mismo sistema utiliza para mantener a los y lastrabajadores/as parados/as y abocados/as a la marginación, la exclusiónsocial y la pobreza.

PROPUESTAS

SERVICIOS SOCIALES

-Mantener las competencias municipales y redistribuir las dotacionespresupuestarias priorizando las de materia de servicios sociales.

-Aplicar descuentos y exenciones de tasas e impuestos municipales a laspersonas desocupadas que no cobran prestación de desempleo o los que cobranuna prestación baja o asistencial.

-Incrementar el gasto social. Aumento de los recursos municipales destinados aeducación y sanidad para dirigirlos a los colectivos más desfavorecidos.

-Creación de un comedor social para personas con riesgo de exclusión socialpor emergencia económica.

-Creación de un banco de alimentos municipal, no desde una perspectivacaritativa sino fomentar una gestión comunitaria y con redes de apoyo mutuo.

-Mejorar las ayudas a jóvenes, estudiantes y desempleados/as en transporte,

Page 7: Propostes Drets i polítiques socials A.MUN 2015

alquiler social, energía etc.

-Estudio de viabilidad para crear la Oficina de Derechos Sociales concompetencias y asesoramiento en:

a) aspectos sanitarios y legales (atención psicológica, asesoramientoantidesahucios, mediación con entidades bancarias)

b) aspectos sociales y laborales (ayudas sociales, asesoramiento de itinerarioseducativos y / o laborales)

c) mejora o creación de nuevos Centros Abiertos, que ofrezcan servicios deacompañamiento en el aprendizaje personal para niños/as y familiares ensituación de exclusión social. Esto puede repercutir en la mejora de la relaciónde las familias más marginales con el sistema educativo reglado.

-Impulsar las acciones comunitarias en los barrios. Salida y respuestascolectivas, no individuales.

-Creación de espacios de coordinación, relación e intercambio entre agentessociales, económicos y administrativos.

-Priorización en los baremos para la asignación de los recursos públicos(vivienda, ayudas escolares, etc.) a aquellas mujeres especialmente en riesgode exclusión social (responsables de hogares monomarentales, víctimas de laviolencia de género, etc.).

-Impulsar políticas comunitarias de atención a la dependencia y de solidaridadvecinal, con una especial atención a la gente mayor.

-Relaciones fluidas y de conexión con todas las entidades que trabajan en elpueblo en contra de las situaciones de pobreza (Desde Cáritas en Asambleas deparados, entre muchas otras)

-Garantizar que no haya cortes de suministros energéticos ni de agua a lasfamilias con dificultades económicas. Si no hay una autorización previa deservicios sociales, que no se puedan hacer estos cortes. Una acción parapresionar las compañías eléctricas puede ser condicionar los contratos de losayuntamientos con las empresas.

-Ofrecer apoyo a las asociaciones de discapacitados/as del pueblo y continuarcon sus programas de integración y creación de oportunidades laborales.

Page 8: Propostes Drets i polítiques socials A.MUN 2015

SANIDAD

-Promover la información a la población adulta, sobre la situación actual delos derechos sociales y por supuesto del sistema sanitario, tanto en laabolición de la universalidad como en otras carencias, tipo listas de espera,falta de especialistas, falta de recursos, recortes de personal ..

-Trabajar para la mejora y dotación presupuestaria suficiente para la detecciónde los problemas del ámbito social y sociosanitario. Por lo tanto, potenciar losservicios sociales.

-Intervenir activamente en el desarrollo de la salud de las mujeres, desde unaperspectiva integral que aborda las vertientes física, emocional y social.

-Potenciar la educación sanitaria en la infancia y la adolescencia con elimpulso de programas concretos (sexualidad, alimentación saludable, fomentodel deporte ...) en las escuelas y desde el propio Ayuntamiento.

-Dar apoyo a las asociaciones de familiares y enfermos/as del pueblo(fibromialgia, por ejemplo)

-Facilitar desde el ayuntamiento, el apoyo de mediadores/as interculturales ytrabajadores/as sociales, que puedan ayudar en la detección de problemassociales y sociosanitarios y en la resolución de conflictos asistenciales ysociales debido a las diferencias culturales o religiosas.

-Oposición activa en los programas encaminados al desmantelamiento de lasanidad pública.

EDUCACIÓN

-Ampliación del Consejo Escolar Municipal y participación de otros sectores oasociaciones relacionados con la educación formal o no formal.

-Mejorar y ampliar la Oficina de uso del valenciano con programas ycampañas concretos de duración extendida en el tiempo.

-Implementar el programa de Voluntariat Lingüístic en colaboración con EscolaValenciana para personas que quieran aprender / mejorar el valenciano.

-Ampliar las actividades y la oferta cultural y educativa del del CC BlascoIbáñez abriéndolo a la ciudadanía facilitando su uso.

-Revisión y mejoras del funcionamiento de la Escuela de Adultos, gestionada anivel municipal. Intervención y colaboración de diversos agentes ciudadanos

Page 9: Propostes Drets i polítiques socials A.MUN 2015

como participantes activos de la formación de nuestras personas mayores.

-Ampliar la oferta de plazas de la Escuela Infantil La Rambleta.

A NTIPATRIARCAL

-Dotación de un presupuesto adecuado a la concejalía de Mujer e Igualdad

-Definir las tareas específicas de la concejalía de Mujer e Igualdad.

-Revisión, actualización y aplicación efectiva del Plan Municipal de Igualdadentre mujeres y hombres de Moncada.

-Propiciar medidas políticas feministas transversal a todas las áreas, efectivas yextendidas en el tiempo evitando la simple celebración de festividadesconcretas aisladas.

-Revisión y actualización de la documentación emanada del Ayuntamiento paraevitar el lenguaje sexista y /o discriminatorio.

-Implementar campañas de igualdad, coeducación y promoción de la mujer endiversos ámbitos (generales dirigidos a toda la población, educativos a centrosescolares, específicos a un público concreto, formativos ...)

-Establecer protocolos claros y viables de actuación ante casos de agresiónmachista en instituciones públicas (comisiones de seguimiento, planes deactuación, formación ...)

-Analizar las causas y circunstancias específicas responsables de la exclusiónsocial, económica, laboral, interpersonal, etc. de las mujeres en Montcada.Análisis integral y completo de la realidad de las mujeres de nuestromunicipio, identificando barrios o zonas de mayor concentración de conflicto,precariedad laboral entre las mujeres, modelos de familias etc.

-Relaciones fluidas y de colaboración constante con los colectivos feministasdel pueblo: asesoramiento, consultas en políticas antipatriarcales ...

-Dar apoyo a la creación de grupos de trabajo de hombres por la igualdad.

-Visualización del colectivo LGTB con campañas de sensibilización.

INMIGRACIÓN

-Establecer campañas de intercambio cultural y conocimiento mutuo entre lasdiferentes nacionalidades que conviven en Montcada.

Page 10: Propostes Drets i polítiques socials A.MUN 2015

-Relaciones fluidas y de colaboración constante con los colectivos de personasmigradas del pueblo: asesoramiento, consultas en políticas de inmigración ...

-Lucha contra las barreras implícitas con que se encuentran las personas ensituación administrativa irregular para acceder a los servicios sociales. Todapersona tiene derecho a vivienda, comida y trabajo independientemente de sulugar de origen.

-Visibilización de las aportaciones de las mujeres inmigrantes en la comunidado el municipio, y diseñar herramientas prácticas para la integraciónintercultural efectiva en Montcada.