Testimosalt octubre novembre 2014

16
Cine per a la gent gran Salt i Odeon Multicinemes han signat un conveni pio- ner a l’Estat que permetrà als saltencs de més de 60 anys gaudir de l’oferta d’una entrada a 3 euros. Millora la seguretat Just quan s’ha anunciat que ha millorar la seguretat al municipi, s’ha anunciat la renovació del conveni de col·laboració entre la Policia i els Mossos. Gran èxit Fira del Cistell La Fira del Cistell ha tornat a demostrar que Salt és un referent d’aquesta fira a Europa. Un èxit de parades i d’assistents en la XVII edició. Mercat dels dilluns Ja ha començat el nou mercat les tardes del di- lluns a la zona del Pavelló poliesportiu. El repte és donar un millor servei als ciutadans de Salt. Octubre Novembre 2014 La informació bimestral de la vila Un pas endavant amb projectes de benestar i d’integració social

description

 

Transcript of Testimosalt octubre novembre 2014

Page 1: Testimosalt octubre novembre 2014

Cine per a la gent granSalt i Odeon Multicinemes han signat un conveni pio-ner a l’Estat que permetrà als saltencs de més de 60 anys gaudir de l’oferta d’una entrada a 3 euros.

Millora la seguretatJust quan s’ha anunciat que ha millorar la seguretat al municipi, s’ha anunciat la renovació del conveni de col·laboració entre la Policia i els Mossos.

Gran èxit Fira del CistellLa Fira del Cistell ha tornat a demostrar que Salt és un referent d’aquesta fira a Europa. Un èxit de parades i d’assistents en la XVII edició.

Mercat dels dillunsJa ha començat el nou mercat les tardes del di-lluns a la zona del Pavelló poliesportiu. El repte és donar un millor servei als ciutadans de Salt.

OctubreNovembre

2014

La informació bimestral de la vila

Un pas endavant amb projectes de benestar

i d’integració social

Page 2: Testimosalt octubre novembre 2014

2

L’editorial

Edita: Ajuntament de SaltDisseny: SW FactoriaFotografia: SW Factoria Ajuntament de Salt DDO

Contacta amb nosaltres, escriu un correu electrònic a [email protected]

Impressió: RotimpresDistribuïdor: Dispublica

La tardor és un moment en què es fa molta feina. Després del parèntesi de l’estiu, tots els serveis municipals i la societat en general han agafat la velocitat de creuer. Els nens ja fa dies que van a escola i tots hem recuperat el ritme de treball habitual.

El passat mes de setembre a Salt, diferents representats de l’Obra Social “la Caixa” i totes les institucions que treballen al territori han signat conjuntament el que en diem Compromís Municipal per la Convivencia i així crear un espai de relació institucional que permetrà que es continuïn fent a Salt multitud d’accions per mantenir la cohesió social a la nostra vila.

Aquesta tasca, que recau en el Consorci de Benestar Social del Gironès, els serveis municipals i el Casal dels Infants, ha estat possible gràcies a les aportacions de l’Obra Social “la Caixa” i l’esforç de tots els professionals de les institucions implicades. Nosaltres hi hem cregut. SALT hi ha cregut des del seu inici.

Aquest projecte (que es fa també a 16 territoris més a tot l’Estat) és clau per promoure la convivència i la cohesió social des d’una perspectiva positiva i enriquidora implicant, al mateix temps, tota la ciutadania.

El mes d’octubre també ens ha portat bones notícies. El conseller d’Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, va ser a Salt per signar la renovació del conveni de col·laboració entre

els Mossos d’Esquadra i la Policia Local; una col·laboració pionera que ens ha dut fins i tot a tenir una comissaria conjunta i que permet als cossos policials treballar de forma més coordinada i efectiva. Efectivitat que s’ha notat. La baixada en el nombre de delictes denunciats a Salt, que ja s’havia vist en anteriors ocasions, s’ha confirmat, mentre paral·lelament augmenta el nombre de casos resolts. Per tant, podem dir que estem davant d’un model de col·laboració que funciona.

I acabo amb un darrer tema. L’Ajuntament ha iniciat el procés pe fer Filla Adoptiva a sor Clara, una dona que ha tingut una trajectòria social, cívica i educativa que la fa mereixedora d’aquest reconeixement. I també com a Fill Predilecte a Josep Puntí, que amb la seva activitat artística ha dut el nom de Salt arreu del país.

Jaume Torramadé, alcalde de Salt

Telèfons d’interès:

Nº4 -Octubre / Novembre / 2014

Page 3: Testimosalt octubre novembre 2014

3

Inici del nou curs escolar amb sor Lucía Caram

Sor Lucía Caram, autora del llibre A Dios rogando, va inaugurar el curs escolar 2014- 2015 amb una conferència al Teatre de Salt, amb la presència de desenes de professionals de l’ensenyament, de bona part dels regidors saltencs - amb la presència de l’alcalde, Jaume Torramadé- i del director dels serveis territorials d’Ensenyament a Girona, Albert Bayot.

La religiosa Lucía Caram (1966, Tucumán, Argentina) és una monja dominica contemplativa que compagina la seva vida al claustre i l’oració amb una intensa activitat social, que l’ha portat a dirigir programes de ràdio, i també a publicar llibres amb títols suggeridors com A Dios rogando i Mi claustro es el mundo. La seva activitat social s’ha centrat a promoure el grup de diàleg interreligiós de Manresa o la Fundació Rosa Oriol, entre d’altres.

El sentit de la seva intervenció va anar més enllà del món educatiu per ser un clam a la mobilització: “Els pares no ajuden en el món de l’educació perquè molts ja no poden fer- ho envoltats de precarietat laboral, inquietuds i pertorbacions.” Per això, i segons la religiosa dominica, ha arribat el moment en el qual s’ha d’apostar per la coresponsabilitat i l’acció: “Hem estat esclaus d’unes normes que se’ns imposaven”, exposava Caram, i va afegir que el drama ha vingut quan s’ha descobert que la felicitat no es pot vendre embolcallada de béns materials.

Menjar sa a l’institut i per 3,5 €Salt ha estat escollit per participar en el projecte #MENJARSALINSTI, una iniciativa de la Creu Roja que té com a objectiu oferir un àpat sa, saludable i equilibrat als alumnes dels instituts de secundària. L’Ajuntament, a través del Consorci de Benestar Social Gironès-Salt, impulsa el projecte a l’IES Vallvera de Salt, en tractar-se d’un repte que respon a les directrius del Pla Comunitari del Consorci i per al municipi.

El nou programa #MENJARSALINSTI es basa a oferir un menú al preu de 3,5 euros, amb l’objectiu de fomentar els hàbits saludables en l’alimentació als adolescents d’aquestes edats. També la Creu Roja ha becat 30 menors en situació de vulnerabilitat social que han estat derivats pels serveis socials del municipi amb coordinació amb els instituts.

El trasllat de l’escola Les Arrels

El curs ha començat molt bé a l’escola Les Arrels amb l’estrena de la nova ubicació. Els mòduls del centre escolar es van traslladar del pati del col·legi Mas Masó a la seva nova ubicació al solar entre els carrers Doctor Catany i Llevadores. Aquest emplaçament és temporal i el canvi permet reduir la congestió del pati de l’escola Mas Masó. Són tres parcel·les i sumen poc més de 7.000 metres quadrats.

“Els pares no ajuden en el món de l’educació perquè molts ja no poden fer-ho envoltats de precarietat laboral,

inquietuds i pertorbacions.”

Page 4: Testimosalt octubre novembre 2014

4

L’Ajuntament de Salt ha impulsat el Compromís Municipal per la Convivència amb la voluntat conjunta de continuar treballant per la cohesió social i la convivència intercultural en l’àmbit local. Amb l’anunci d’aquest projecte es va fer oficial la creació del nou Espai de Relació Institucional (ERI), que garantirà la sostenibilitat del Pla Comunitari en Infància, Famílies i Joves en medi obert, del municipi.

El compromís té com a objectiu enfortir el treball comunitari que es fa a Salt des de fa anys, tant per part de l’Administració, com del conjunt de recursos tècnics i de la xarxa d’entitats presents al municipi. El Pla posa especial èmfasi en els àmbits de la salut comunitària i l’educació, i centra les seves accions en les famílies, la infància i la joventut.

Les entitats que donen suport al compromís són l’Obra Social “la Caixa”, la Generalitat, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal del Gironès i el Casal dels Infants, entitat promotora del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (PICI). L’acte de signatura va reunir l’alcalde de Salt, Jaume Torramadé; el director general de l’Obra Social “la Caixa”, Jaume Lanaspa; el delegat territorial del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús; el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut; el president del Consell Comarcal del Gironès, Jaume Busquets, i la directora general del Casal dels Infants, Rosa Balaguer.

El compromís -firmat el 9 de setembre- s’emmarca dins del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural, impulsat

La gran aposta pel benestar i la integració social

per l’Obra Social ”la Caixa” des del 2010 a 16 territoris d’alta diversitat cultural de tot l’Estat (actualment són 40), i en col·laboració amb les administracions locals i entitats socials.

La iniciativa consisteix en una intervenció preventiva i promocional que fomenta les relacions interculturals, afavorint la cohesió social, i que, en definitiva, cerca l’apoderament de la societat a favor del desenvolupament comunitari i la convivència, entesa com a quelcom que implica a tota la ciutadania.

L’Espai de Relació Institucional és el fruit de l’esforç col·lectiu realitzat durant la primera etapa del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (2010-2013), i contribueix a afrontar els reptes de la segona (2014-2015), treballant sobre la base de la raó de ser del Projecte: la promoció de la convivència i la cohesió social des d’una perspectiva positiva i enriquidora.

D’esquerra a dreta: Jaume Lanaspa, Joan Giraut, Jaume Torramadé, Eudald Casadesús, Rosa Balaguer i Jaume Busquets.

Page 5: Testimosalt octubre novembre 2014

5

L’Ajuntament de Salt i Odeon Multicines han signat un conveni pioner al nostre país perquè la gent gran del municipi pugui anar al cinema pagant només tres euros. Poden accedir a aquests descomptes totes les persones que estiguin empadronades a Salt i majors de 60 anys. La campanya Cinema Salt+60 té una durada prevista de 10 mesos. Segons va explicar Carmen Millan, apoderada d’Odeon, probablement s’extendrà aviat a altres multicinemes de la cadena.

Els actes del desè aniversari es van inciar el deu de setembre amb promocions i activitats dirigides especials durant tot el dia. Aquella mateixa setmana els usuaris van poder convidar una altra persona per conèixer les instal.lacions; també es va fer una competició de padel, es va engegar un concurs fotogràfic a Instagram, una competició de “triatlo”.Els actes d’aquest 10è aniversari van acabar amb un berenar on els assistents van rebre un obsequi.

La piscina coberta fa 10 anys Cinema per a la gent gran

Renovació del conveni de col·laboració entre Policia i MossosSalt ha aconseguit amb èxit un dels seus objectius per a aquesta legislatura: tenir els millors resultats possibles en matèria de seguretat al municipi. En el darrer informe de la Junta de Seguretat Local es va explicar que el nombre de robatoris amb força s’ha reduït un 37,3% entre setembre de 2013 i agost de 2014, en comparació amb el mateix període de l’any anterior. També s’han reduït en un 22,3% el nombre de delictes, un 17,9% les denúncies i un 15,2% els robatoris amb violència i intimidació.

Altres dades esperançadores a tenir en compte en matèria de seguretat a Salt: el nombre de faltes s’ha rebaixat en un 11,8%, les detencions han caigut un 3,9% i els incidents s’han reduït un 2,5%. L’única dada negativa és la de resolució de conflictes, que ha incrementat un 5,3%.

Tant l’alcalde de Salt, Jaume Torramadé, com el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, van destacar que aquests bons resultats són producte en part de la feina conjunta entre la Policia Local i els Mossos d’Esquadra, que comparteixen comissaria. Cal destacar que els dos cossos han renovat el seu conveni que era vigent des del 1998.

D’esquerra a dreta: Ramon Espadaler, Jaume Torramadé i Eudald Casadesús, durant la visita.

D’esquerra a dreta: el regidor Josep Valentí, l’alcalde Jaume Torramadé i l’ apoderada d’Odeon Carmen Millan.

Page 6: Testimosalt octubre novembre 2014

6

Les diferents entitats que treballen amb gent gran a Salt van celebrar el Dia Mundial de l’Alzheimer i el Dia Internacional de la Gent Gran per primera vegada de manera conjunta. La celebració es va fer prop de la de la Coma Cros, amb activitats al carrer i a l’auditori en què van participar persones grans, professionals, familiars i amics.

La jornada va ser una iniciativa de la Fundació Les Vetes i coorganitzada juntament amb el Centre de Dia Les Bernardes i el Centre de Recursos per a la Gent Gran de l’Ajuntament de Salt. El cartell dels actes va ser creat pel saltenc José Pérez Martínez, que va utilitzar la imatge gràfica d’un cap format per fulles on arriba la tardor... i algunes volien simbolitzar els records que es perden.

Salt també va participar en les activitats programades durant la Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer (SECAPC) organitzada per la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) juntament amb la F. Oncolliga. L’espectacle Hort d’en Marçal va obrir aquestes jornades dirigides a conscienciar la població de la necessitat d’adoptar estils de vida saludables per prevenir el càncer.

Enguany s’ha celebrat del 3 al 12 octubre, i es va posar en marxa la campanya #menjasaimoute per crear un mural de fotografies de persones conscienciades amb la necessitat d’adoptar un estil de vida saludable per prevenir el càncer. Algunes d’aquestes fotografies es poden veure a la pàgina de Facebook de la FECEC.

Dia Mundial de l’Alzheimer Actuació contra el càncer

Posada a punt del Centre de Dia de Les Bernardes A finals de setembre es va inaugurar el pati (plaça Diputació) i la nova terrassa del Centre de Dia de Les Bernardes, unes millores que permetran als usuaris gaudir de noves zones d’esbarjo. S’ha reformat el pati on s’han col·locat taules i cadires; s’ha arreglat la tanca perimetral de la plaça i es preveu posar un parc de salut per fer exercici i una escultura.

A l’acte d’inauguració, hi van assistir usuaris del centre, familiars i professionals del centre, la delegada de Benestar Social de la Generalitat a Girona, Monsterrat Roura; l’alcalde de Salt, Jaume Torramadé, i el representant del Consorci d’Acció Social, Salvador Peña. Després de tallar la cinta inaugural, els assistents van poder gaudir d’una xocolatada amb coca, preparada per la cuinera del casal.

La xocolatada amb els usuaris del centre durant la inauguració.

Page 7: Testimosalt octubre novembre 2014

7

S’estrena el mercat dels dilluns a la tardaEl dilluns 13 d’octubre es va posar en marxa el nou mercat de tardes a Salt. L’Ajuntament ha engegat aquesta iniciativa amb la voluntat de donar més servei als ciutadans, que sovint tenen problemes per combinar els horaris de feina amb les necessitats de proveïment. S’ha fet els dilluns a la tarda, que és el dia que tanca el Mercat Municipal Cobert. Inicialment, va començar amb un nombre reduït de parades, però es preveu que el nombre de comerciants és duplicarà en poques setmanes, un cop completats els tràmits que tenen pendents una dotzena de paradistes més. El mercat es farà tots els dilluns davant del Pavelló d’Esports, al costat del passeig dels Països Catalans i busca oferir noves oportunitats de comerç als marxants, dinamitzar la vila i facilitar la vida als compradors acostant els mercats als diversos barris de Salt. El nou mercat pararà entre les 13 h i les 18.30 durant els mesos d’hivern, però a partir de primers d’abril, quan s’allargui el dia, el mercat es farà de les 2 del migdia a les 9 de la nit.

Amb aquesta iniciativa Salt tindrà tres mercats no sedentaris: els dilluns a la zona esportiva, els dimecres al passeig Ciutat de Girona i els divendres a la Massana, que complementen el Mercat Municipal Cobert que obre de les 8 del matí a les 2 del migdia i de les 5 de la tarda a les 9 de la nit, excepte les tardes de dilluns, dimarts i dissabte.

La Federació de Comerciants de Salt i l’Ajuntament van organitzar el 18 d’octubre una desfilada de moda amb el lema “Viu Salt, viu el comerç” per posar en valor l’oferta del comerç de proximitat. En total, hi van participar una vintena d’establiments comercials en l’acte que es va organitzar al passeig Ciutat de Girona i que va ser un èxit de públic. Com a novetat destacada, a banda de roba i sabates, també es va mostrar parament de la llar i producte fresc. A més, es van fer tres desfilades i es van degustar productes d’establiments saltencs.

Passarel·la de productes saltencs

Page 8: Testimosalt octubre novembre 2014

8

La UNED comença el primer curs a la Coma CrosLa Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED) ja ha començat el nou curs amb la seu a Salt que posa fi al seu peregrinatge durant els darrers 39 anys. Dos esdeveniments en un sol acte van oficialitzar l’estre-na: l’acte del nou curs acadèmic i la inauguració de la seu a la Factoria Cultural Coma Cros.

Amb l’obertura d’aquesta nova seu universitària, ja són tres les que estan situades a la Coma Cros. A la primera planta hi ha l’escola ERAM (on s’imparteix un grau en audiovisuals i multimèdia i, a partir d’aquest nou curs, un d’arts escèniques), adscrita a la Universitat de Girona, i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

La seu de la UNED està situada a la segona planta de l’edifici. Hi ocupa poc més de 1.000 m2, 972,12 dels quals són útils. Hi ha tretze aules per a la docència o l’estudi, i una gran aula central on es faran els exàmens i en la qual cabran gairebé un centenar d’alumnes. A més, hi ha una desena de despatxos i espais més per a l’administració, direcció i auxiliars del centre associat, i per als serveis.

La construcció de la seu i el trasllat des de Girona ha costat uns 950.000 euros, pagats entre la Diputació i la mateixa universitat. La UNED a Girona va tenir 1.268 ma-triculacions el curs passat i un total de 82 tutors.

Pisos reformats per als universitarisCeigrup-Finques J.Company ha acabat la primera fase de rehabilitació d’un bloc de pisos a Salt per convertir-lo en habitatges de lloguer per a estudiants. La promoció, de 28 habitatges, vol donar resposta a la necessitat d’allotjament als estudiants dels centres universitaris. La constructora compta amb la col·laboració de l’Oficina d’Habitatge de l’Ajuntament per al lloguer dels pisos i amb unes condicions econòmiques especials pel que fa a la despesa inicial. L’edifici està situat al número 309 del carrer Major (en la imatge).

D’altra banda, sis estudiants de la UdG participen aquest curs en el projecte de Pisos Solidaris per la Convivència al centre de Salt. En aquesta iniciativa d’integració i cohesió social, els sis universitaris hi desenvoluparan diferents activitats destinades a millorar els espais de convivència del municipi i de les comunitats veïnals. Els estudiants gaudeixen d’un lloguer molt barat a canvi de la seva participació en les activitats.

Avantatges als qui lloguin pisos a estudiants

L’Ajuntament de Salt ha anunciat que rebaixarà un 50% l’IBI als propietaris d’habitatges buits que els lloguin a universitaris o estudiants de grau superior. La bonificació durarà tres anys, ja que es considera que a partir del quart any el propietari ja haurà comprovat el benefici de tenir el pis llogat.

El professor de filosofia de la UdG Joan Manuel del Pozo durant l’acte inaugural.

Page 9: Testimosalt octubre novembre 2014

9

Cinquanta-dues persones de Lingen van ser rebudes per l’alcalde de Salt, Jaume Torramadé, i els regidors saltencs a la sala de plens, el 3 d’octubre passat. La delegació de la ciutat alemanya, agermanada amb Salt, va estar encapçalada pel seu alcalde, Dieter Krone, i dos tinents d’alcalde, així com representants dels grups de l’oposició. Els visitants de Lingen es van allotjar a Salt i van aprofitar la seva estada per conèixer la vila, visitar la Fira del Cistell i també altres punts de les comarques gironines. Lingen, una ciutat molt bonica, també està agermanada amb Burton upon Trent (Regne Unit), Bielawa (Polònia), Marienberg (Saxònia) i Elbeuf sur Seine (França).

Més de 40 associacions i entitats van sortir al carrer Major per donar-se a conèixer i unir esforços en una acció solidària. Es van poder tastar especialitats gastronòmiques de diferents països i participar en activitats infantils, dinamitzades per voluntaris de les diferents associacions. Els guanys de la venda de menjar i beguda es van destinar a la compra de material escolar per als nens de les escoles públiques d’educació infantil i primària de la vila. Els visitants van poder contribuir també donant aliments al punt de recollida del Centre de Distribució d’Aliments (CDA). L’Associació de Donants de Sang també va ser-hi present i va premiar els donants amb un tastet.

Una nova visita de Lingen Mostra de 40 entitats

Una Diada amb molts actes i la participació a la Via CatalanaSalt es va adherir un any més a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya per l’Onze de Setembre. Sota el lema “Ara és l’hora”, la commemoració va començar el dia 10 a la tarda amb un taller de pancartes balconeres “Salt diu: #SíSí9n2014”. Seguidament, es va fer el joc teatralitzat “1714”. Cada terra un rei”, amb la reconstrucció del setge de fa 300 anys a Barcelona. A la nit, es va celebrar la 5a Marxa Torxes Memorial Ramon Torramadé i després un sopar popular. El divendres de la Diada, a les 10 del matí es va fer l’entrega del compromís ciutadà als càrrecs electes i una xocolatada popular. Durant l’acte va llegir el manifest de l’Onze de Setembre de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i a les dues del migdia van sortir els autocars en direcció a Barcelona per participar a la Via Catalana 2014 per recrear la V.

Els dos alcaldes durant la visita.

Page 10: Testimosalt octubre novembre 2014

10

Prop de 250.000 euros per rehabilitar edificis

El “gratacel” rep una aportació econòmica pel risc d’incendi de la instal·lació elèctrica

L’Ajuntament de Salt destina prop de 250.000 euros dins l’exercici 2014 a ajudes a comunitats de propietaris per a la rehabilitació i adequació d’elements comuns dels seus edificis. Aquestes subvencions corresponen fins al 70% del pressupost del cost de l’obra amb un límit màxim de 10.000 euros per comunitat de veïns.

Els diners per a aquesta línia de subvencions tornen a sortir, en una part important, de la retallada de sous als càrrecs electes que l’actual equip de govern local es va imposar a l’inici del mandat.

Enguany l’Ajuntament pretén donar continuïtat a les millores que es persegueixen dins el programa “Fons per a la rehabilitació dels elements col·lectius dels edificis”.

El consistori té la voluntat de tirar endavant, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, mitjançant conveni Pla de barris, una línia d’ajuts a les comunitats de propietaris per millorar i fomentar la rehabilitació, manteniment i conservació dels elements comuns de l’edifici així com la millora de les condicions de salubritat i seguretat dels elements col·lectius dels edificis plurifamiliars d’habitatges destinats a domicili habitual, sempre dins l’àmbit territorial circumscrit a la zona del municipi anomenada Salt 70.

L’Ajuntament destinarà per a aquesta línia d’ajuts un import de 248.854 euros, l’import de cada subvenció podrà ser d’un màxim del 70% del pressupost previst per actuació realitzada amb un límit màxim de 10.000 euros per comunitat de veïns. L’import de la línia de subvencions

El “gratacel” és un històric edifici que està situat al passeig Països Catalans. Consta de 15 plantes i un total de 84 vivendes construïdes d’ençà el 1971. Després d’un informe emès pels tècnics municipals, es va detectar la necessitat de renovar la instal·lació elèctrica per evitar un risc d’incendi perquè el cablejat era deficient. Davant la urgència de la seva substitució, els riscos que hi havia i la impossibilitat per part dels veïns per fer front al cost de les obres, l’Ajuntament va prendre la decisió, com a actuació excepcional i necessària, de signar un conveni regulador i establir els acords per subvencionar l’actuació amb un import del 85% del cost total. Les millores ja estan acabades i han tingut un cost de prop de 17.000 euros. A finals de setembre l’alcalde Torramadé, alguns regidors i els veïns van visitar les obres realitzades.

ha augmentat en prop de 40.000 perquè l’Ajuntament hi ha pogut destinar romanents d’altres partides.

En total 59 comunitats de veïns són beneficiàries de les subvencions d’aquesta convocatòria 2014. La voluntat i el compromís de l’equip de govern, en aquesta convocatòria d’ajuts i en les d’anys anteriors, ha estat i és que les comunitats de veïns se sentin recolzades i continuar fomentant la consciència entre el veïnatge de la necessitat de realitzar un bon manteniment i conservació dels elements comuns dels habitatges.

Les obres dutes a terme en la convocatòria del 2013 varen resoldre a les comunitats de veïns problemes diversos tals com reparar o adequar ascensors, reparació de cobertes, terrats, esquerdes a façanes, entre d’altres.

Veïns del gratacel després de la reforma amb part de l’equip de govern.

Page 11: Testimosalt octubre novembre 2014

11

Joves per l’Ocupació tindrà 20 places mésL’Ajuntament de Salt ha resolt presentar-se a la convo-catòria de subvenció del Departament d’Empresa i Ocu-pació i demanar una subvenció de 266.550 euros per a un total 60 joves (d’entre 16 i 25 anys) participants del programa Joves per la Ocupació. Aquest augment de 20 places va destinat a joves perquè facin els mòduls formatius d’auxiliar de cambrer, d’auxiliar de cuina i ope-racions bàsiques de pisos en allotjaments.

En el disseny del projecte s’ha tingut en compte la de-manda de les empreses que han participat fins ara en els programes i s’ha volgut incrementar el nombre de

joves que participen en el projecte respecte a les dues edicions anteriors, que van tenir 20 i 40 places, respec-tivament. Ara, en seran 60,

Aquest programa innovador de suport a l’experiència pràctica a joves desocupats combina accions d’orien-tació, tutorització i seguiment individualitzats, formació i adquisició d’experiència professional en empreses; fa-cilita la seva inserció laboral i fomenta el seu retorn al sistema educatiu. El programa dura 16 mesos i els joves tenen el compromís d’acabar el programa fent accions de tutories, estudis reglats i recerca de feina.

Salt acull la Trobada de les Colles de l’Eix

La XVI Trobada de les Colles Castelleres de l’Eix es va celebrar el setembre a la vila de Salt. Les colles que van venir a la trobada tenien en comú la proximitat de l’eix transversal. Entre elles, s’hi trobaven els Marrecs de Salt, els Castellers de Lleida, els Tirallongues de Manresa i els Sagals d’Osona. Des del 1999 s’ha celebrat aquesta trobada anualment i de manera rotativa i aquest any tocava la vila de Salt. La jornada va quedar marcada per

la caiguda dels Marrecs de Salt a l’hora de desmuntar el dos de vuit amb folre que, tot i l’ensurt, no va tenir més conseqüències. Després de les activitats previstes, la trobada va finalitzar amb un sopar de colles, que enguany es va celebar a la sala La Mirona. Els Marrecs de Salt van voler obsequiar a la resta de les colles amb un detall recordatori de la XVI Trobada celebrada a la vila saltenca (imatge situada a l’esquerra d’aquesta plana).

Page 12: Testimosalt octubre novembre 2014

12

Nova temporada dels clubs esportius de Salt

Club Bàsquet Salt

Hoquei Club Salt Halterofília Salt

Club de Patinatge SaltEscola de Bàsquet Pompeu Fabra

Page 13: Testimosalt octubre novembre 2014

13

Tres medalles a l’Europeu d’estil lliureEl Campionat d’Europa de Caiac Freestyle que es va disputar al complex esportiu Divoká Voda de Čunovo a Bratislava (Eslovàquia), va finalitzar amb una magnífica actuació dels palistes del Club Piragüisme Salt-Ter amb un total de tres medalles: una d’or, una de plata i una de bronze. La primera medalla va ser per a Núria Fontané, que es va imposar de manera molt clara en K1 júnior femení i va arrodonir una excel·lent temporada.

La segona medalla va ser per a l’Adrià Bosch en C1 sènior masculí, en què va aconseguir la medalla de bronze. Bosch va competir a un nivell excel·lent i s’ha consolidat com un dels millors especialistes europeus en canoa. Finalment, en la categoria reina, el K1 sènior masculí, Quim Fontané va assolir la medalla de plata en una prova on es va mantenir la incertesa fins a l’última de les tres mànegues de 45 segons, de les quals disposa cada competidor.

El 5 d’octubre es va celebrar a La Mirona la primera “Copa Vila de Salt, Memorial Santi Ortega” organitzada pel saltenc Alberto Alonso i Oscar Marin i sota la signatura de la IFBB (International Federacion Body Buiding). Un èxit sense precedents, ja que hi van assistir uns 70 competidors i 500 persones com a públic.

Trofeu Vila de Salt

Club Esportiu Idem Salt

Club Piragüisme Salt-Ter

Page 14: Testimosalt octubre novembre 2014

14

Èxit absolut de la XVII Fira del CistellLa Fira del Cistell de Salt, que es va tancar amb un gran èxit de participació, com ja és habitual, té entre moltes de les seves particularitats que és un gran aparador del Barri Vell de Salt, un lloc desconegut per a molts que el visiten per primera vegada. “És una oportunitat per descobrir el Barri Vell en el marc d’una fira que és única, perquè només se centra en el cistell, deixant de banda altres propostes”, va destacar l’alcalde, Jaume Torramadé.

Segurament per això, per disfrutar i descobrir el Barri Vell, aquest any s’ha fet una de les rutes Instagram your City, per mostrar els patis del barri. Les ofertes eren moltes, a banda de la mostra: des d’exposicions a passejades amb bicicleta o gastronomia.

Olor de vímet

Va ser un recorregut amb olor de canya, totalment apassionant. D’una banda, va donar al visitant l’oportunitat de veure els premis de la cinquena edició del Certamen Internacional de Cistelleria Roser Albó, un premi que va néixer el 2010 per incentivar tant la cistelleria tradicional com la de qualitat. També es va poder descobrir l’arna de canya, que es pot convertir en una peça excepcional i que es va erigir en la peça gegant d’aquesta edició.

Una de les aportacions, juntament amb la visita d’un país convidat, en aquest cas Uganda, segurament és el “Medio negra 4 cañas arriba”: el codi secret de l’art cisteller, un treball de recerca iniciat pel veí del barri Oriol Granyer, que va fer que Jaume Puebla, un cisteller de Salt, recuperés els seus apunts en què hi ha les marques que distingien els hortolans per als quals treballava.

Aquest treball d’Oriol Granyer va ser una bona oportunitat també per poder acostar- se al llenguatge basat en la combinació de canyes i vímets que permetia a cada casa dels horts reconèixer els seus coves quan anaven a vendre la verdura al mercat de Girona. I, segurament, el que també va contribuir a ajudar a valorar el treball artesanal del cisteller va ser l’exposició “Mans a la feina; te’n faràs creus”. La proposta, també pensada per Oriol Granyer juntament amb Laia Escribà, es va fer amb la col·laboració de 46 cistellers que van ceditr fotografies.

La informació d’aquesta plana va ser publicada per Joan Trillas a EL PUNT AVUI

Page 15: Testimosalt octubre novembre 2014

15

Fes SALT #firadelcistell

Per al proper número, participa etiquetant les fotos amb #estimasalt. Estem preparant una exposició amb les vostres fotografies; t’hi animes? Segueix-nos!

Des de l’organització es va agrair la col·laboració de tots els que van treballar perquè la Fira fos un èxit, com el Patronat de Turisme de Costa Brava-Pirineu i el Consell Comarcal del Gironès en l’organització del 1r Concurs d’Instagram, que va assolir el major nombre d’inscrits de tots els organitzats; així com la participació de les pastisseries locals, comerços i restaurants, que van decorar aparadors o preparar “el plat cisteller” i associacions que es van bolcar per treballar per la Fira.

InstaSalt a la Fira del Cistell

@tavi_nc

@ericros11

@deric1012

@evafreixenet@laiavinas6@sitajxc@rubenvillalonga

@lidiacasademont

Page 16: Testimosalt octubre novembre 2014

SALT EN POSITIU

Tradició, art i ofici