Què són els nous mitjans?

Post on 06-Jul-2015

92 views 0 download

description

El llenguatge dels nous mitjans de comunicació

Transcript of Què són els nous mitjans?

Fonaments i evolució de la multimèdia PAC1Joan Solé i Pla

Què són els nous mitjans? Lev Manovich

Lev Manovich és artista, teòric i crític especialista en nous mitjans. Ha publicat més de trenta articles que han estat traduïts a diversos idiomes i publicats en divuit països. En els seus textos, situa als nous mitjans dins d’un context mésampli de la cultura visual moderna, relacionant-los amb la historia de l’art en general i del cinema en particular.

Neix a Moscou, on estudia matemàtiques, belles arts i arquitectura. Arriba a Nova York el 1981 i comença a treballar en l’animació digital el 1984 a Digital Effects (una de les primeres companyies comercials dedicades a la producció d’animació 3D per televisió i cine). Graduat en Psicologia Experimental per la Universitat de Nova York (1988) i Doctor en Estudis Visuals i Culturals per la Universitat de Rochester (1993), és professor adjunt del Departament d’Arts Visuals de la Universitat de Califòrnia on imparteix classes teòriques i pràctiques sobre nous mitjans.

Índex

Què són els nous mitjans?

Terminologia

Tendències generals• Representació numèrica• Modularitat• Automatització• Variabilitat• Transcodificació cultural

Recursos de tercers

Què són els nous mitjans?

Són els mitjans en que s’utilitza la tecnologia digital (ordinador) per a la seva producció, distribució, exhibició i emmagatzemament.

Els nous mitjans representen la convergència de dos recorreguts històricament separats, com son les tecnologies informàtica i mediàtica.

No hem de confondre els nous mitjans amb els que popularment s’associen a principis com la discreció, accés aleatori, absència de degradació en la còpia , presentació multisuport, la interactivitat, ... doncs aquests també poden estar presents en velles formes culturals i tecnologies mediàtiques.

Terminologia

Podem definir el llenguatge dels nous mitjans de comunicació com a les convencions que estan sorgint, els patrons de disseny recurrents i les principals formes dels nous mitjans.

Objecte en els nous mitjans es tot allò que es crea amb els nous mitjans: fotografia digital, DVD, una pel·lícula rodada o muntada digitalment, un lloc web, un full de càlcul, ...

L’objecte cultural es caracteritza per participar dels objectes reals, ja siguin materials o virtuals, i dels ideals sense que es confongui amb aquests. Té un sentit en atenció a algun significat.

La representació és la comprensió complexa i matisada del funcionament dels objectes culturals.

Tendències generalsRepresentació numèrica

Els objectes són representacions numèriques que poden ser descrites en termes matemàtics i estan sotmesos a una manipulació algorítmica.

Exemple:La digitalització d’un document, ja sigui imatge, text o mixt.

OCR

Tendències generalsModularitat

Els objectes presenten la mateixa estructura modular. Els elements són col·leccions de mostres discretes que s’agrupen en objectes a major escala mantenint la seva identitat.

Exemple:La suite ofimàtica de Microsoft Office.

Tendències generalsAutomatització

Al tenir codificació numèrica i estructura modular, es pot eliminar la intencionalitat humana en el procés creatiu dels objectes.

Exemple:Qualsevol filtre o plugging del programari de retoc fotogràfic Adobe Photoshtop.

Tendències generalsVariabilitat

El objectes poden tenir versions diferents, que potencialment poden ser infinites.

Exemple:Canvis en l’aparença de l’escriptori del nostre ordinador personal.

Tendències generalsTranscodificació cultural

Els objectes són bipolars, són estructures de dades binaries capaces de relacionar-se amb altres (taules, registres, matrius, ...) que presenten una organització amb sentit pels humans (imatges, documents, espais virtuals, ...)

Exemple:La hipermèdia com a efecte cultural de la separació d’un algoritme i l’estructura de les dades.

Recursos de tercers

Per aquesta presentació s’ha utilitzat els recursos:portadahttp://es.123rf.com/photo_5362777_srip-pel-cula-de-35-mm-vac-o-aislado-en-blanco.html

negatiu de fons de fonshttp://www.mcu.es/cine/MC/FE/Documentacion/InspeccionTecnicaHTM/05-InspeccionTecnica-3Parte1.htm

biografiahttp://contactzones.cit.cornell.edu/artists/manovich.htmlhttp://turbulence.org/blog/2009/06/23/on-mapping-lev-manovich-jenny-marketou

índexhttp://otravezmecagomessenger.wordpress.com/2011/07/28/1172

representació numèricahttp://www.itreviews.com/hardware/scanners/hp-scanjet-g4050http://www.adrformacion.com/cursos/wordxp/leccion3/tutorial8.html

modularitathttp://xalapaenriquez.olx.com.mx/capacitadores-de-microsoft-suite-office-iid-161047437

automatitzacióhttp://www.creative-3d.net/verdant.cfm

variabilitathttp://cienciasloja.blogspot.com/2010/11/tema2-conocer-el-escritorio.html

transcodificació culturalhttp://clarisaechegaray.blogspot.com/2008/09/la-hipermedia-el-nuevo-medio.html