CLOT MAIG 2010

40
El Clot El Clot Revista de Monistrol de Calders N. 117 Maig 2010 25 25 25 - - - A MONISTROL DECIDEIX A MONISTROL DECIDEIX A MONISTROL DECIDEIX

description

N. 117 Revista El Clot

Transcript of CLOT MAIG 2010

Page 1: CLOT MAIG 2010

El ClotEl Clot Revista de Monistrol de Calders N. 117 Maig 2010

252525---A MONISTR

OL DECIDEIX

A MONISTROL

DECIDEIX

A MONISTROL

DECIDEIX

Page 2: CLOT MAIG 2010

2

Benvolguts lectors

Ja estem a la primavera i, tot i que encara fa prou fresca, sobretot a la nit, ja comencem a

notar aquelles ganes de voltar pels carrers o bé d'estar a les terrasses dels bars que ens dóna el canvi d'estació.

Hem passat uns dies de fenòmens naturals que paralitzen la meitat del món, de pluges

continuades que no ens han deixat veure el sol dos dies seguits, de votacions per saber què volem els catalans pel nostre país,... Però el que sí que veiem força clar és que seguim immersos en una crisi que sembla que no s'acabarà en molt de temps. Tot i així, hem de ser optimistes i tenir clar que ho superarem i que hem de tenir paciència.

Després d'un Sant Jordi amb menys vendes del que és habitual, i d'unes votacions poc

participatives, excepte a Monistrol on hi ha hagut un 46% de participació, hem d'esperar que aquests mesos propers siguin més plens de bones notícies, i que el sol ens doni una mica més d'energia positiva per tirar endavant durant tot l'estiu i per estar més actius en les nostres activitats habituals.

La Redacció

EditorialEditorialEditorial

EL CLOT és una revista plural que no comparteix necessàriament les opinions dels seus col·laboradors, de les quals només en són responsables els seus signants. Els articles, rèpliques o suggeriments podeu adreçar-los a la Redacció.

EL CLOT REVISTA DE MONISTROL DE CALDERS C/ Església, 1 08275 Monistrol de Calders Redacció: Germà Cabrera, Jordi Gual, Alba Jornet, Òscar Marquina, Jaume Musarra, Paquita Rifà, Teresa Puig, Josep Urpina. Col·laboradors: Jordi Comas, Francesc Berenguer, Pere Vall, (fotografia), Isabel Orellana (cuina) Pere Jo, Josep M. Torné (Jan), Eduardo Comasòlivas, Rosa Rovira, Carles Fernàndez, Gemma Colet Preu: Subscriptors locals: 12 € anuals Subscriptors amb tramesa per correu: 15 € anuals Exemplar sol: 2,5 €

e-mail: [email protected] edició digital: http://sites.google.com/site/revistaelclot/

Impressió: Gràfiques Ister - Moià Dipòsit legal: B-47.171/1999

Page 3: CLOT MAIG 2010

3

Què ha passat?Què ha passat?Què ha passat?

DIADA DE LA DONA TREBALLADORA

Enguany per commemorar la Diada de la Dona Treballadora des de l’ajuntament es van organitzar diferents actes. El divendres 12 de març es va fer el ja tradicional sopar de dones a la sala petita del Centre Recreatiu Municipal. N’hi van participar una trentena. El sopar consistia en una degustació de “montaditos” preparats pel Bar Sport. Després del sopar hi hagué un animat ball disco fins ben entrada la matinada.

El dissabte a la tarda i també en el mateix espai hi hagué una sessió de Cine-café amb la projecció de la pel·lícula El lector (The Reader).

Finalment el diumenge 14 es va organitzar una caminada. La idea inicial era organitzar aquest acte conjuntament amb el municipi de Calders, preparant sengles caminades per trobar-se en un punt entre els dos pobles i esmorzar conjuntament els participants d’ambdós municipis. Finalment, degut a la manca de participants de Calders, es va replantejar el recorregut i es va fer una passejada fins a Rubió, on la quarantena de participants van esmorzar a l’era de la casa. Havent esmorzat, es va fer la tornada pel cantó de la Vall-llosera fins a Monistrol.

Els participants de la caminada van poder gaudir d’un dia esplèndid amb un paisatge que encara conservava força restes de la nevada que havia caigut just una setmana abans.

FEM DISSABTE!, TOT NETEJANT LA RIERA DE SANT JOAN

El dissabte dia 20 de març es va celebrar la jornada Fem Dissabte! consistent en portar a terme la neteja d’un espai fluvial dins del nostre municipi. L’indret triat inicialment fou el Gorg de Saladic. Sorprenentment, els participants trobaren els entorns de la Riera de Sant Joan en aquest tram força nets per la qual cosa es va decidir traslladar les feines de neteja a la zona de la resclosa del Molí d’en Sala. En aquest altre punt de la Riera de Sant Joan, malauradament com sol ser força freqüent, la quantitat de deixalles que es varen trobar va ser molt gran. S’hi va trobar pràcticament de tot,

omplint força bosses de deixalles de les més grosses. Una quinzena de persones, de totes edats, van col·laborar en les tasques de neteja.

Les jornades Fem Dissabte! són unes jornades de neteja coordinada i col·lectiva de trams de rius i rieres que organitza anualment l’Associació Hàbitats – Projecte Rius de forma conjunta amb els Ajuntaments dels municipis on es porten a terme. Enguany, s’ha celebrat la IV edició d’aquestes jornades, essent la primera edició en què hi participa el municipi de Monistrol de Calders.

Page 4: CLOT MAIG 2010

4

ACTIVITAT TEATRAL

Durant aquest darrers mesos s’han dut a terme dues noves actuacions amb l’obra Pigmalió. El dia 7 de març es va actuar a Súria amb una assistència de més d’un centenar de persones. El públic va lloar molt l’actuació de tot el grup i ho va demostrar amb nombrosos aplaudiments durant l’espectacle. El dia 28 de març es va representar al Concurs de Teatre de Caldes de Montbui, on també hi van assistir un centenar de persones que van demostrar amb la seva votació popular (9, 25)

que l’obra els va satisfer. A finals de maig se sabrà el veredicte del jurat. Parlant de veredictes, el mateix dia i a la mateixa hora que s’estava actuant a Caldes es

feia l’acte de cloenda del Concurs de Sant Feliu de Codines, on només hi van poder assistir dues persones en representació del grup, i que van tenir molta feina pujant a l’escenari en cinc ocasions per recollir els premis aconseguits:

− 2n premi a la millor obra del concurs. − 2n premi a la millor escenografia. − 2n premi a la millor actriu principal per a l’Alba Jornet. − 3r premi al millor actor principal per al Jaume Musarra. − 3r premi a la millor actriu secundària per a la Montserrat Monrós. També es va aconseguir el segon lloc en la votació popular.

El diumenge dia 25 d’abril el Grup Infantil de Teatre del Centre Parroquial de Monistrol de Calders va participar a la VII Mostra de Teatre Infantil que organitza la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya. En aquesta mostra hi participen grups de diversos indrets de Catalunya i el grup de Monistrol hi ha assistit ja en sis edicions. En l’edició d’enguany a L’Hospitalet hi van assistir, a part del de Monistrol, grups d’Ullastrell, Sant Feliu de Codines, Granollers, Ripoll, Sabadell i L’Hospitalet de Llobregat. Va ser un dia intens de teatre en què cada grup va poder mostrar el seu treball als altres i van conèixer altres companys i companyes del món del teatre amateur. El grup del Centre Parroquial va presentar l’obra “L’esperit de la nit de Sant Joan”, la qual va agradar molt a la resta de grups.

CARAMELLES

El diumenge de Pasqua, dia 4 d’abril, varem tornar a tenir cantada de caramelles, per segon any consecutiu després d’haver estat uns anys sense portar-se a terme.

A dos quarts de deu del matí s’iniciava el recorregut pels carrers de Poble Avall, seguint pel carrer del Serrat cap a Poble Amunt i la zona residencial de Saladic. A continuació, baixada pel carrer Sant Llogari i el carrer de la Vinya per ser puntualment a la plaça de l’Església a fer la cantada en el moment en què la gent sortia de missa. S’acabà el recorregut amb algunes cantades més camí de l’escola on finalitzaren les caramelles d’enguany. El temps, tot i que a primera hora semblava que podia fer la guitza a cantaires i balladors, va voler acompanyar i a partir de mig matí es va poder gaudir d’un esplèndid dia de primavera.

Altra cop cal agrair la col·laboració de la Cèlia Berenguer, la Laia Musarra i la Sussana Pascual per la seva tasca en els assajos i la direcció de les cançons i els balls.

Page 5: CLOT MAIG 2010

5

CAMINADA POPULAR El dilluns de Pasqua, 5 d’abril, es va celebrar una nova edició de la caminada popular, la vintena. L’activitat, organitzada pel GEMC i TX-INQ, va donar el tret de sortida a les 8 del matí, tot i que alguns caminants van decidir començar una mica abans. El recorregut d’enguany va rebre algunes crítiques a causa de la duresa de diversos trams del trajecte, ja que la major part dels 17 quilòmetres eren senders amb força desnivell, que portaven els caminants a seguir bona part del límit municipal entre Granera i Monistrol i un petit tram del termenal amb Castellterçol. Per a alguns, un autèntic trencacames, ja que quan arribaves a dalt, havies

de tornar a baixar de cop i així durant bona part del recorregut. Van ser 300 les persones participants. Tots van endur-se el record, que enguany era una bossa per penjar, tot i que es podien escollir objectes de caminades d’altres edicions. Cal esmentar que el dia va acompanyar, tot i que de bon matí el paisatge era ben blanquet.

DIA DEL LLIBRE I LA ROSA

El 23 d’abril, diada de Sant Jordi, l’AMPA de l’escola L’Esqueix va muntar una parada de llibres al Carrer de la Vinya, lloc on també venia les roses tan tradicionals d’aquesta diada, concretament a l’entrada de l’ajuntament. Durant tot el dia van ser molts els veïns del poble que es van acostar a les parades per comprar el llibre i la rosa, participant d’aquesta manera en la celebració de la dia de Sant Jordi.

RALLI MOTOS ANTIGUES

El diumenge 25 d’abril va passar de nou pel nostre poble el XXXIII Ralli de Motos Històriques i Clàssiques Sport. Aquest ralli que organitza l’escuderia MATHC, Motor Atlètic Terrassa Hockey Club, feia un recorregut d’uns 100 km. La regularitat de les motos es mesurava en un tram de 34 km. que anava des de la sortida fins a Navarcles, lloc on s’esmorzava. Des d’allà les motos van arribar a Monistrol, fent una parada a l’Avinguda Pere Tarrés, lloc on se’ls va convidar a coca i mistela. Un cop els participants van haver degustat aquest refrigeri, organitzat per l’ajuntament, van continuar el seu itinerari cap a Sant Llorenç Savall, Castellar del

Vallès i Matadepera, on hi havia el final del ralli. Unes 200 motos antigues de diferents categories, però totes molt ben conservades i en bon estat de funcionament, van participar en aquest ralli.

Page 6: CLOT MAIG 2010

6

ACTES DE LA CONSULTA POPULAR DEL 25A Durant aquests dos últims mesos a Monistrol s’han dut a terme un seguit d’actes per tal de preparar i fer difusió de la consulta sobre la independència de Catalunya del 25 d’abril. La plataforma Monistrol de Calders Decideix va fer la seva primera aparició pública el dia 6 de març organitzant una sessió de quinto del tot especial. En aquesta ocasió, la peculiaritat va ser que en comptes de donar diners quan es cantava el quinto, es regalaven tota mena d’obsequis cedits pels diferents comerços i alguns particulars del poble. D’aquesta manera, els beneficis van anar destinats a la organització de tots els

actes previs a la consulta. Els jugadors i jugadores van mostrar-se satisfets de com havia anat i es va decidir preparar una segona sessió per Setmana Santa.

El dia 13 de març i continuant amb els actes previs a la consulta sobre la independència, va tenir lloc una xerrada-debat a càrrec de Jordi Bilbeny i el Cercle Català de Negocis. La temàtica exposada i l’eix conductor de la conferència va acontentar el nombrós públic assistent. A l’acabar va preparar-se un pica-pica per a tots els assistents.

El passat 20 de març i aprofitant el derbi Monistrolenca – Llorençà es va col·locar una taula informativa al camp de futbol. Aquest dia es van començar a posar a la venta els encenedors que s’han estat oferint al llarg d’aquesta campanya per poder finançar els actes programats i també es va començar a repartir la propaganda informativa tot explicant el perquè de la consulta i el perquè del vot. El gran partit disputat i la nombrosa afició que va acostar-se al camp van permetre començar a omplir les guardioles i assegurar així la continuïtat dels actes previs a la consulta.

Diumenge dia 28 de març al migdia (Diumenge de Rams) la comissió va muntar una taula informativa a la plaça de la Pedrera. En aquesta ocasió va iniciar-se ja el repartiment de domassos que van servir per començar a guarnir les façanes i les terrasses de Monistrol amb el

logotip de “25A”. Des de llavors i fins el mateix dia 25, el nombre de domassos que lluïen als balcons de Monistrol es va anar incrementant dia rere dia, fins a assolir-se una quantitat realment molt significativa i vistosa. Seguint amb els actes, i tot aprofitant la Setmana Santa, el dia 2 d’abril es celebrà la segona sessió de quinto, amb la temàtica del primer. En aquesta ocasió, va haver-hi una gran afluència de gent, que va passar-s’ho d’allò més bé. A més a més, durant el quinto es va poder votar, per primera vegada, de forma anticipada, recollint-se ja un nombre força significatiu de vots.

Page 7: CLOT MAIG 2010

7

Divendres dia 9 d’abril, a dos quarts de nou del vespre, va tenir lloc, al bar del centre recreatiu, una xerrada–debat amb l’escriptora i periodista Patrícia Gabancho. Fou una xerrada de gran interès pel públic assistent, que en acabar, s’animà a participar tot preguntant, oferint la seva visió i debatent amb la conferenciant. En aquesta ocasió també s’oferí a les persones assistents un pica – pica.

Aprofitant la diada de Sant Jordi del dia 23 d’abril va situar-se una taula informativa a la plaça de l’Ajuntament durant el matí i bona part de la tarda per informar i recordar a la població que el referèndum s’acostava. Les persones que aprofitant el gran dia s’apropaven al carrer a comprar roses i llibres podien també votar anticipadament. Malgrat l’amenaça continuada de pluja durant tot el dia, el vot anticipat va tenir molt d’èxit i va animar a participar a moltes de les persones que es van apropar.

Finalment, el dissabte 24 d’abril al matí - migdia, s’organitzà una cercavila, d’aproximadament una hora, amb el Llúpol i la Rabassola mostrant els domassos a l’esquena i acompanyats pels grallers i els timbalers de Monistrol. Seguidament vàrem tenir la ocasió de gaudir d’un pica–pica i un bon concert amb les Sisones, que animaren al públic assistent a ballar danses tradicionals. En aquesta ocasió, la gent també va poder votar anticipadament, vot que tingué força èxit.

Iessua, Anna i Estel

FESTA DELS AVIS

El dissabte 1 de maig es va celebrar la Festa dels Avis. El primer acte va ser la missa celebrada a l’Església Parroquial de Sant Feliu. Seguidament hi hagué un concert d’havaneres i música mediterrània a càrrec del grup El Terral. La seva actuació va agradar molt a tots els assistents. Aquest concert en principi estava previst fer-lo a la Plaça de l’Església però degut al risc de mal temps es va traslladar al Centre Recreatiu Municipal. Un cop acabat el concert es va convidar els avis i els seus acompanyants a un aperitiu. A la tarda i com a cloenda d’aquesta celebració, els nens i nenes dels dos grups infantils de teatre del Centre Parroquial van

representar les obres “Els tres pèls del dimoni” i “L’esperit de la nit de Sant Joan”. El local es va omplir de gom a gom ja que, a part dels avis homenatjats, hi van assistir familiars i amics de la trentena de joves actors. Les actuacions de la quitxalla van satisfer força al públic assistents i van riure i aplaudir de valent durant les actuacions.

La Redacció

La crònica de la jornada del 25-A la trobareu a la secció S’informa dins l’apartat Des de Monistrol de Calders Decideix

Page 8: CLOT MAIG 2010

8

Què ha passat? Aquesta secció comentava les actuacions teatrals dels darrers mesos que van ser les del

grup Cul-i-seu de Sant Vicenç amb l’obra “Draps Bruts”, el grup NEI d’Artés amb “Políticament incorrecte” i el grup Rossegall Grup de Teatre de Vilanova i la Geltrú amb la comèdia “La importància de dir-se Ernest”. També era notícia la visita al Teatre Nacional de Catalunya que va fer un grup de monistrolencs on a més d’assistir a la representació “La comèdia dels errors” van participar en lAssemblea de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya. Un altre notícia era la celebració del Carnestoltes organitzat per l’escola L’Esqueix i també s’informava dels resultats de les eleccions generals al parlament espanyol. El gruix de notícies d’aquesta secció estaven totes relacionades amb la setmana cultural amb nombrosos i diferents actes: una exposició de fotografies de Joan Santamans amb el títol “Caminant per Monistrol i els seus entorns”, la projecció i comentaris de diapositives de muntanya a càrrec d’Antonio Artigas, les caramelles i les sardanes del dia de Pasqua, la Xa. caminada popular on participaren 311 caminadors, el concurs de pastissos i truites, una xerrada sobre la Terra del Foca càrrec de Josep Martín, una xocolatada per a la mainada, un taller de danses d’arreu del món, la festa d’homenatge a la gent gran i un concert del Cor Lerània fet a l’església.

S’informa

Des de l’Ajuntament s’informava de la trobada de voluntaris de l’ADF, del simulacre que es va fer per tal de posar a prova el Pla d’Actuació Municipal (PAM), de l’acabament de les tasques d’ordenació i endreça de l’arxiu municipal i de la trobada d’alcaldes i regidors del Moianès per presentar un estudi per la creació d’un ecomuseu.

Des del Centre Parroquial s’informava de l’assemblea anual de socis on es va presentar l’estat de comptes, es va informar de les activitats previstes per l’any en curs i de les reformes del local del Centre. En quan a la renovació de la Junta només una persona, l’Alba Jornet, va sortir disposada a incoporar-s’hi.

Des del Casal L’Espiga s’informava de la calçotada que ja s’havia celebrat, de la xerrada de Mn. Torra i de l’excursió feta a Barcelona on es visità el Palau de la Música i la Catedral.

Des de l’escola L’Esqueix s’informava de les colònies de cicle inicial a Cubelles, del viatge a Londres dels alumnes de 6è i de les diferents obres de teatre que tots els alumnes de l’escola van anar a veure a Moià durant la setmana cultural.

Des dels Pixapins ens parlaven entre altres temes de la preparació de la pedalada de Monistrol, de la participació de dos pixapins en la segona Volta Catalana amb mountain bike.

Des de la secció d’Esports es comentava l’arribada dels partits decisius de la lliga amb serioses opcions de la Monistrolenca per pujar de categoria i també el torneig de futbol sala de Moià amb la participació de l’equip de Monistrol Gin Tònics que arribar fins a quarts de final.

L’interrogant

• Tindrà èxit la convocatòria del concurs de portades pel programa de la Festa Major?

• Amb l’encariment de les tarifes de l’aigua que vol portar a terme l’Ajuntament, s’aconseguirà reduir-ne el consum?

• Es podria fer un concurs d’Escultura Ràpida, per la Festa Major, aprofitant la proliferació de monòlits de pedra que hi ha pels entorns del poble?

• Com és que els partits polítics, en la darrera campanya electoral, no van empaperar-nos el poble amb els típics cartells de propaganda?

La redacció

Fa 10 anys dèiem...Fa 10 anys dèiem...Fa 10 anys dèiem...

Page 9: CLOT MAIG 2010

9

CULTURA

Jornades de Medi Ambient / Monistrol viu el parc

“L’entorn fluvial de Monistrol de Calders”

DEL 7 AL 9 DE MAIG Exposició “La nova cultura de l’aigua” al Centre Recreatiu Municipal.

8 DE MAIG DE 2010 A les 11:00 a la Plaça de la Pedrera, Taller de l’Obrador. Construcció de molins, molinets,

barques i barquetes. A les 17:00, Animació infantil a càrrec de Sac de Gemecs, a al Plaça Nova.

9 DE MAIG DE 2010-04-28 A les 16:30 a la sala petita del Centre Recreatiu Municipal, presentació del projecte “Millora

de l’entorn fluvial a Monistrol de Calders”. A continuació xerrada formativa d’educació ambiental sobre rius, a càrrec de l’Associació Hàbitats-Projecte Rius.

Programa de foment de la lectura al Bibliobús

Amb l'entrada de la primavera, la xarxa de bibliobusos torna a organitzar la campanya de foment de la lectura .

El dia 5 de Maig a les 11:30 del matí al Centre Parroquial, el Bibliobús Cavall Bernat es fan amics dels diables i ens presenten Un compte atabalat , un espectacle de Puça Espectacles . SERVEIS

Bar Piscina Municipal Oberta la convocatòria per a l’ocupació del servei de Bar de la Piscina municipal per a la

temporada 2010. Tothom que hi estigui interessat pot dirigir-se a les oficines municipals i emplenar l’instancia de sol·licitud.

El termini de presentació de sol·licituds acaba el 7 de juny.

Plans d’ocupació Local L’Ajuntament, conjuntament amb el Consorci del Moianès, ha presentat sol·licitud per

accedir als plans d’ocupació locals promoguts per la Generalitat de Catalunya. Els requisits per a poder optar a aquestes places son els següents: Persones aturades sense prestació: a. treballadors desocupats inscrits al Servei d’Ocupació de Catalunya que hagin exhaurit

(o estiguin a un mes de fer-ho) la prestació i/o subsidi de l’atur i no hagin participat en el programa de plans d’ocupació del 2009.

b. treballadors desocupats que percebin l’ajut del Programa Temporal de Protecció per Desocupació i Inserció (PRODI); de l’Ajut Temporal Extraordinari (ATE) de la Generalitat per a Treballadors Autònoms, i de la Renda Mínima d’Inserció

En espera de la resolució de les sol·licituds presentades, les places a ocupar seran una per

a Quadrilla Forestal i una per a Peó de Manteniment.

S’informaS’informaS’informa

Des de l’AjuntamentDes de l’AjuntamentDes de l’Ajuntament

Page 10: CLOT MAIG 2010

10

Preus Piscina Municipal 2010 Abonaments Familiar 70,00€ Suplement fill major 18 anys 23,00€ Individual 35,00€ Familiar Jubilats 25,00€ Individual Jubilats 15,00€ Els abonaments es podran adquirir del dia 1 al 23 de juny a les Oficines Municipal, els cap

de setmana a la caseta d’informació i a partir del dia 24 de Juny directament al Bar de la Piscina. Entrades Laborables: Adults 4,80€ Menors de 12 anys 3,15€ Jubilats 1,50€ Festius: Adults 5,75€ Menors de 12 anys 4,20€ Jubilats 2,00€ La Piscina s’obrirà al públic el dia 24 de Juny, diada de portes obertes, a partir del 25 de

Juny només es podrà accedir al recinte amb abonament o pagant entrada.

MEDI AMBIENT

Manteniment i Conservació de la Llera de la Riera de l’Om

L’Agència Catalana de l’Aigua ha aprovat un seguit d’actuacions per al manteniment i la conservació de lleres a la demarcació de Barcelona.

L’Ajuntament de Monistrol de Calders va presentar sol·licitud per al manteniment de la llera de la Riera de l’Om i aquesta ha estat inclosa dins de les 118 actuacions que s’executaran entre 2010 i 2011.

Aquestes actuacions comporten l’eliminació de vegetació i obstacles que alterin el funcionament hidràulic correcte del curs fluvial per prevenir les inundacions, lluitar contra espècies vegetals invasores i altres mesures dirigides a incrementar la qualitat dels espais fluvials. 6ena Jornada de Capacitació per a nous voluntaris i personal de les ADF del Bages

Els dissabtes 8, 15 i 22 de maig, al municipi de Callús es duran a terme les 6enes Jornades de Capacitació de voluntaris d'ADF.

En les jornades es tractaran conceptes com: • Introducció a les ADF. • Introducció general als incendis forestals. • Seguretat i autoprotecció davant d'un incendi forestal. • Interpretació de mapes i orientació. • Comunicacions per emissora. • Consells en cas d'accident i primers auxilis. • Pràctiques d'intervenció.

Places limitades Inscripcions fins al 30 d'abril a la Federació d'ADF del Bages , tel: 936930375 , de dilluns a

divendres de 8:00 a 15:00. o mitjançant correu electrònic a l’adreça: [email protected] , les jornades són gratuïtes.

Page 11: CLOT MAIG 2010

11

EDUCACIÓ Període d’inscripció a la Llar d’Infants Municipal

El període d'inscripcions a la Llar d’Infants Municipal “ L’Estel” per al pròxim curs 2010 - 2011 s'obrirà el proper dia 3 de maig i finalitzarà el 14 de maig.

Per a les inscripcions us heu de dirigir a les oficines municipals

Festa de fi de curs de les llars d’infants de la Zer del Moianès El proper dissabte 19 de junys es durà a terme a Monistrol de Calders la 3a festa de fi de

curs de les llars d’infants que formen part de la Zer del Moianès (Monistrol de Calders, Calders, Mura, l’Estany, Castellcir i Sant Quirze Safaja) .

Les mestres i educadores d’aquestes llars d’infants ja fa uns quants anys que treballen conjuntament i és per això que va sorgir la idea de realitzar una festa conjunta tot afavorint el contacte entre famílies, infants, mestres i educadores d’aquests pobles.

A cada curs escolar la festa es fa a un poble diferent. La primera festa es va realitzar a Castellcir i la segona a Calders.

La festa d’engany començarà amb un espectacle d’animació infantil amb Jaume Barri dirigit als nens i nenes d’aquesta franja d’edat (0-3 anys). I comptarà també amb el material recreatiu de préstec de la Diputació de Barcelona “ Juga Mou-te” .

Cal dir, també, que el Consorci del Moianès subvenciona part de l’espectacle. Gemma Colet

Durant els propers mesos de maig i juny està previst que es portin a terme els treballs de

construcció d’un nou dipòsit d’aigua per a extinció d’incendis a la finca del Grifollé, del municipi d’Artés. També està previst dur a terme uns treballs de millora del camí de Can Vila del mateix municipi.

Ambdues actuacions es podran dur a terme gràcies als ajuts obtinguts en l’última convocatòria de subvencions per a la Gestió Forestal Sostenible que el Departament de Medi Ambient i Habitatge convoca bianualment dins de la qual hi ha inclosa la possibilitat de sol·licitar finançament per a obres orientades a la prevenció d’incendis forestals.

Jordi Gual

Des de l’ADFDes de l’ADFDes de l’ADF

Gemma Morell Puigmartí

veterinària

C/Lepant, 422 – 08025 Barcelona Tel. 93 450 17 58 – Tel. Urgències 696 47 47 55

Tel.: 93 820 80 96 Carretera de Vic, 74 Fax.: 93 839 91 58 08180 Moià Mòbils: 606 19 23 80 - 629 18 92 92

Page 12: CLOT MAIG 2010

12

El diumenge 14 de març vam celebrar l’assemblea anual de socis, amb una molt baixa

assistència (només érem una quinzena de persones). Es va fer un repàs de les activitats fetes durant l’any 2009, de les previstes per a l’any 2010 i es va presentar el següent balanç econòmic:

Pigmalió i es va estrenar l’obra del grup infantil “L’Esperit de la nit de Sant Joan” dins la

mostra de teatre infantil de L’Hospitalet de Llobregat. Aquesta obra juntament amb la dels més menuts (Els Tres pèls del dimoni) s’han representat també el dia 1 de maig dins els actes de la festa dels avis.

Continuen els assajos de les obres “Revolta de bruixes” i “El sopar dels idiotes” que s’estrenaran per la Festa Major i per Nadal respectivament.

Vam assistir a l’assemblea anual de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, que enguany ha rebut la Creu de Sant Jordi, on vam presentar la XX Trobada de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya que se celebrarà el cap de setmana del 2 i 3 d’octubre i que organitzem des de la nostra Coordinadora

Alba Jornet/Jaume Musarra

Des del Grup de TeatreDes del Grup de TeatreDes del Grup de Teatre

BALANÇ ECONÒMIC 2009

INGRESSOSActivitats organitzades pel Centre…….…………...………………………………...….. 1.340,60 €Subvencions Ajuntament………………………………………...……….………………. 0,00 €Ingressos Interessos………………………………………………………………………. 0,52 €El Clot…………………………………………………………..…………………………… 6.483,60 €Aportacions lloguer Ca la Miquela………………………………….……………...…….. 360,00 €Aportacions socis……………………………………………………………………..…… 788,04 €Teatre………………………………………………………………………………...……… 7.380,00 €

16.352,76 €DESPESES

Activitats organitzades pel Centre……………………………………………………….. 479,74 €El Clot……………………………………………………………………………………….. 4.155,90 €Reparacions………………………………………………………………………………… 862,60 €Neteja Centre………………………………………………………………………………. 121,72 €Material oficina................................................................................................ 62,93 €Subministraments………………………………………………………………………….. 1.209,80 €Despeses Caixa Manresa…………………………………………………………………. 39,07 €Teatre………………………………………………………………………………………… 6.055,63 €

12.987,39 €RESUMSaldo en caixa a 31-12-08………………………………………………………………… 7.664,09 €Ingressos……………………………………………………………………………………. 16.352,76 €

24.016,85 €Despeses……………………………………………………………………………………. 12.987,39 €Total en caixa a 31-12-09…………………………………………………………………. 11.029,46 €

Page 13: CLOT MAIG 2010

13

El passat dissabte 17 d’abril es va fer l’assemblea anual de socis a la qual van assistir-hi

unes vint persones. En aquesta reunió es va exposar l’estat de comptes de l’any 2009: a l’inici de l’any 2009 hi havia a caixa un total de 5425, 64 euros i al finalitzar l’exercici econòmic el saldo era de 3702,00 euros. S’informà al socis que hores d’ara encara no s’ha rebut cap subvenció, ni la de l’Ajuntament ni la de la Generalitat. També es van comentar les diferents activitats dutes a terme i es va acordar que el proper dia 5 de juny es faria el dinar de socis. Aquest àpat es farà al restaurant la Masia del Solà i el preu serà de 25 euros. Properament ja informarem del menú i del termini d’inscripcions.

Per altra banda us informem que està prevista una xerrada a càrrec del fisioterapeuta Jose

Diego Borras que amb el títol "Asseguts tambè podem millorar la forma física” es farà al Casal el dia 4 de maig a les 5 de la tarda.

De moment no hi ha cap més activitat concretada però si que es vol fer una excursió que

encara no està decidida. Més endavant ja us n’informarem. Alícia Castellà

Des del Casal L’EspigaDes del Casal L’EspigaDes del Casal L’Espiga

FARMÀCIA LLDA. - C. FERRÓN

VILCHES

C/ Molí, 4 - Tel. 93 839 91 37

MONISTROL DE CALDERS

C O N S T R U C C I O N S PONSA PUIG, S.L.

CIF B62133459

Carrer l’Om i la Roca, 1 Tel. 93 839 90 57 - 93 839 90 32 08275 MONISTROL DE CALDERS

Page 14: CLOT MAIG 2010

14

ESQUIADA DE 6è. Els de sisè de la ZER , després de molt d’esperar i de molta il·lusió, vam anar d’esquiada. Van estar tres dies plens d’activitats, emocions i rialles compartint bons moments amb els companys que ens acomiadàvem. El primer dia, dimecres dia 3 de març, vam sortir ben d’hora de Calders i un cop travessat el Túnel del Cadí vam esmorzar. D’aquí vam anar directament a les pistes, on els nostres monitors ja ens esperaven. Vam recollir el material i vam fer les primeres classes sota un bona nevada. A la tarda vam anar a l’Alberg i un cop allotjats, en Sergi, el nostre conductor ens va portar fins a Puigcerdà on vam passejar i comprar records. Després de sopar vam tenir

estona lliure a les instal·lacions de l’Alberg La Bruna. L’endemà es va llevar molt més assolellat i això ens va permetre fer una doble sessió

d’esquí. Després d’aquesta esgotadora jornada vam anar a relaxar-nos a les aigües de Dorres. L’últim dia vam aprofitar per provar les activitats de raquetes i tubbis que ens van agradar

d’allò més. SORTIDA AL PALAU DE LA MÚSICA

El 18 i 19 de març els alumnes de Cicle Inicial i Infantil de la ZER vam anar a Barcelona al Palau de la Música a veure l'espectacle "Trencadís de Cançons".

Vam gaudir molt de les cançons, dels actors, dels decorats i del mateix Palau .

Algunes cançons les vam poder cantar perquè les havíem treballat a l'escola i ens van regalar un CD per poder-les continuar escoltant i cantant.

Després vam anar a dinar i jugar al Parc de la Ciutadella . Ens ho vam passar molt bé!

VISITA AL CIRC CRIC El divendres dia 9 d’abril, els nens i nenes de cicle inicial de la Zer, vam anar a veure el Circ Cric a Sant Esteve de Palau Tordera.Com que és una mica lluny ens vam haver de llevar molt d’hora. Ens va rebre el grup “Pepsicolen” i ens ho vam passar molt bé cantant i ballant. Quan ja hi vam ser tots, vam entrar a la carpa petita on un presentador ens va anar explicant la història del circ, des de la prehistòria fins als nostres dies. Vam anar a dinar i en acabar vam tornar a la carpa gran on ens van fer diverses actuacions de circ actual: acròbates, trapezistes, malabaristes, mags, i el pallasso Tortell Poltrona. Ens va agradar moltíssim i ens vam fer un tip de riure ! Els meteorits

Des de l’escola L’EsqueixDes de l’escola L’EsqueixDes de l’escola L’Esqueix

Page 15: CLOT MAIG 2010

15

COLÒNIES ASTRONÒMIQUES A CAN MIQUELÓ

Els dies 12 i 13 d’abril els nens i nenes

d’educació infantil de la ZER el Moianès vam anar a Can Miqueló a Sant Martí de Centelles. Vam realitzar activitats relacionades amb l’astronomia. Vem apendre moltes coses del sistema solar, vem jugar amb uns planetes gegants, vem entrar en un planetari. Vam fer un sopar de gala, i en Gru-gru ens va convidar a beure aigua de colors. Al vespre hi va haver l’ espectable de titelles “En Pere petit” i vam sortir amb els lots a buscar estrelles. Tot i que va ploure, ens ho vam passar molt bé!

CLASSE DE LES LLUNES Educació infantil 3-4-5 anys

VISITA A L’OBSERVATORI ASTRONÒMIC DE SABADELL

Com a última sortida del curs els alummes de Cicle Mitjà de l’escola vam anar a Sabadell a visitar l’Observatori Astronòmic. Uns astrònoms ens van explicar com és el sol, de què està format, els planetes del Sistema Solar, com es produeixen els eclipsis... Després vam anar fins a la cúpula de l’edifici on hi ha un potent telescopi amb el qual vam poder observar el sol. Es veia molt bé i ho vam trobar molt interessant. Després d’aquesta visita encara vam tenir força temps per jugar en el Parc Catalunya, en un lloc on hi havia uns tobogans molt alts i divertits. Vam dinar en aquest parc i després de jugar una estoneta més vam tornar cap a casa.

CELEBRACIÓ DE LA DIADA DE SANT JORDI Com cada any a l’escola vam celebrar el dia

de Sant Jordi. Durant la setmana a cada classe vam fer una rosa per regalar a la mare. Durant el matí tots els grups classe vam anar fins al carrer de la Vinya a visitar la parada dels llibres i la de roses. Cada classe va poder triar un llibre, obsequi de l’AMPA. També cada alumne tenia un val per una rosa que l’AMPA també ens regalava.

Per acabar d’arrodonir la diada, a la tarda ens vam trobar tots plegats a la sala gran i vam recitar poemes i dites que ens havíem inventat i els més grans de l’escola, els de 6è, van representar una divertida llegenda de Sant Jordi.

Escola L’Esqueix

Page 16: CLOT MAIG 2010

16

Des de Monistrol de Calders DecideixDes de Monistrol de Calders DecideixDes de Monistrol de Calders Decideix

25-A: El dia de la consulta sobre la independència

Després de moltes setmanes de feina, d’organització de xerrades, de quintos, de reunions i de campanyes de difusió d’informació porta a porta va arribar el dia assenyalat. Cal dir que hi vàrem arribar amb una certa tranquil·litat gràcies a què més d’un 14% de monistrolencs havien exercit ja el seu dret a vot de forma anticipada.

El col·legi electoral obria les portes puntualment a les 9 del matí i al cap de pocs minuts apareixia ja el primer votant. Rere d’ell, un nombre molt important de monistrolencs es van anar acostant al casal l’Espiga, sense pressa però sense pausa. Va ser un degoteig constant de gent, el qual

va pujar d’intensitat al migdia i sobretot a última hora de la tarda. Cal comentar que es va col·locar una mesa addicional, durant les hores punta del migdia, al costat del Bar Sport, per facilitar la captació de vot. En qualsevol cas, la mesa va seguir escrupolosament els criteris estipulats, la qual cosa va comportar que algunes poques persones s’enduguessin un desengany al no poder votar per no portar la documentació requerida.

A les 8 del vespre es va concloure l’horari de votació i es va procedir a la validació i introducció del vot anticipat mitjançant el sistema de doble sobre que garanteix en tot moment l’anonimat dels votants. Seguidament es va realitzar el recompte. Tot plegat va fer que la jornada s’allargués fins poc abans de les 10 de la nit. Al casal, més d’una vintena de persones esperaven pacients per conèixer els resultats de primera mà. Un a un els “sí”, els “no” i els “blancs” van anar caient damunt la taula. L’èxit més gran va ser el 46% de participació, molt proper al d’unes eleccions oficials i el més alt de la comarca del Bages. El detall dels resultats es pot veure a la gràfica adjunta, la qual mostra una victòria del “sí” per una àmplia majoria.

Des de la comissió, que l’han format un nombre important de gent del poble, només podem donar les gràcies a tothom, persones individuals i entitats, per haver participat tant activament en un tema tant transcendent.

Alguns ens emocionem al pensar que sempre podrem dir que, passi el què passi en el futur, un dia vàrem poder votar per la independència del nostre país.

Esperem que a la propera pugui ser de debò!

Monistrol de Calders Decideix

255 vots 5 vots

9 vots Si

Blanc

No

Page 17: CLOT MAIG 2010

17

Per celebrar la victòria culé al Bernabeu del passat dia 10 d’abril, el teixit va organitzar un concert d’altura al bar del pavelló: Asstrio (www.asstrio.com). Un grup de renom per una públic amb bon nas. En acabat, la xerinola es va allargar fins tard gràcies als dits de DJ Oliete, qui, a banda d’encadenar les cançons, va haver de fer de tècnic de so de manera improvisada. Val a dir que se’n va sortir amb nota! Tot plegat, una experiència per recordar i repetir.

El dilluns de Pasqua el gemc va posar en dansa un dels actes anuals que més esforç ens requereix. Enguany, un sinuós recorregut de 17 km va vorejar els límits territorials amb Granera i Castellterçol, tot fent suar i gaudir de valent els caminaires. I és que, probablement com mai abans, el camí a seguir travessava boscos i camps de ben a la vora, havent-se desbrossat en bona part especialment per l’ocasió. Felicitats als que ho vàreu fer possible! Cal dir que, sorprenentment, aquell dilluns gairebé tot va anar de cara. Va fer un dia fantàstic i les previsions d’assistència es van clavar: 300 persones i alguns cans. Dues de les primeres i un dels darrers van perdre la pista i van haver de ser rescatats per el cotxe escombra.

D’altra banda, la colla de grallers i geganters va participar a la gran festa final prèvia a la jornada de consulta per la independència. El Llúpol i la Rabassola es van guarnir amb els domassos del 25A i van passejar una bona estona per els carrers del poble. Ells eren massa joves per anar a votar, però de ben segur que van engrescar alguns Monistrolencs a acostar-se a les urnes. Teixit d’Inquietuds

Des de Teixit d’InquietudsDes de Teixit d’InquietudsDes de Teixit d’Inquietuds

Queviures Cansaladeria Estanc Espardenyeria

La Vinya, 26 – Tel. 93 839 90 28 MONISTROL DE CALDERS

Page 18: CLOT MAIG 2010

18

EsportsEsportsEsports

El Nil Vall i Argelaguer acaba de complir els 11 anys el passat mes de gener i ja en porta sis jugant a futbol.

A l’actualitat, amb l’aleví del Fruitosenc de segona divisió

El Nil va començar al prebenjamí de

l’Avinyó als cinc anys i després de dues temporades va passar al Fruitosenc en categoria benjamí, on ha jugat a primera i segona fins aquesta temporada que juga amb l’aleví de primer any a segona divisió. És un jugador esquerrà ràpid i enèrgic.

Com és que vas començar a jugar a futbol a l’Avinyó?

El meu pare és d’allà i també hi va jugar de jove. Vaig començar jugant a futbol 7.

A qu i n a p o s i c i ó j u gu e s habitualment?

Sempre he jugat d’interior o d’extrem per l’esquerra.

I ara estàs al Fruitosenc. Com compagines els entrenaments i els estudis?

Entrenem tres dies a la setmana; dilluns, dimecres i divendres. Els altres dies i el dissabte aprofito per estudiar i fer els deures.

Com van els estudis? Ara estic fent cinquè i totes les

assignatures van molt bé.

Sempre hi ha alguna assignatura que no t’agrada tant...

La plàstica no m’agrada gens (riu i li comenta al seu pare la resposta)

I amb el Fruitosenc com us va? Anem segons amb només 5 partits

perduts i dos d’ells van ser als despatxos. Ja hem fet més de 100 gols.

El míster, què tal? Es diu Francesc Ribalta i m’agrada com

ho fa. Havia jugat amb l’Igualada i ens ensenya jugades d’estratègia al treure els córners.

I quins són els teus objectius futbolístics?

M’agradaria que em fitxés el Barça i sinó el Madrid o l’Espanyol, és igual.

Però com que és molt difícil, doncs jugar amb el primer equip del Fruitosenc.

Parlem una mica del Barça: guanyarà la lliga?

Clar que la guanyarà. Llàstima de la lesió del Iniesta però tenim al Messi. Aquests dos són els jugadors que més m’agraden.

I del Madrid què me’n dius? Molts jugadors mai han jugat junts i això

es nota el primer any.

I de cara a l’any que ve, a qui fitxaries?

Jo fitxaria al Cesc. Amb el Puyol i el Piqué ho faria molt bé.

També sé que ets seguidor de la Monistrolenca. Quins jugadors t’agraden més?

D’ara m’agrada molt el Miquel i d’abans el Sergi. Sempre que puc els vaig a veure.

Altres aficions a part del futbol? També m’agrada el cross i el teatre.

Dimecres tornant de Sant Fruitós vaig a entrenar cross i divendres a assajar teatre. No tinc temps ni per dutxar-me.

I a Monistrol què li falta a nivell esportiu?

Doncs un camp de gespa artificial i una pista coberta per poder jugar tot l’any.

Page 19: CLOT MAIG 2010

19

I fins aquí aquesta completa entrevista al Nil Vall. Mentre li estava fent, al menjador de casa seva, el seu pare escoltava amb entusiasme. No és perd mai un partit del seu fill.

Ara només falta la tongada de preguntes ràpides

Durant la celebració del torneig guanyat per Setmana Santa

Una frase del món del futbol: Toqueu i aneu endavant. El nostre míster la diu molt.

L’últim llibre que has llegit? Gil el pagès de ham.

I que no sigui del cole? El cau de la por i La nit de les mòmies.

Els joves d’avui en dia sou...: No sé com dir-ho.

Què t’agrada fer amb els amics? Anar a jugar a la pista, el cross dels diumenges i jugar a la Play.

Pro Evolution o Fifa? M’agrada més el Fifa perquè es poden fer més filigranes.

I de música...: Els Buhos amb la cançó del Xorreo i Cold Play

LA MONISTROLENCA PASSA PEL SEU PITJOR MOMENT DE LA TEMPORADA I ACUMULA SET DERROTES CONSECUTIVES

La Monistrolenca no suma cap punt des de la golejada al Sant Feliu Sasserra B el passat

20 de febrer. Han estat set partits seguits perdent que han col·locat a l’equip dotzè a la classificació a manca de tres jornades per acabar la temporada.

Els tres primers classificats no afluixen i es jugaran les garrofes per pujar a segona directament o, com a mínim, fer la promoció d’ascens. El Balsareny i el Navàs estan empatats a 58 punts i el Llorençà en té 55. El jugador verd-i-blanc amb més minuts disputats és el Carlitos amb 2056 i el més golejador el Rabi amb 12 gols marcats seguit del mateix Carlitos amb 5.

Text: Markin’s Foto Monistrolenca: Carles

Page 20: CLOT MAIG 2010

20

Es reduirà la taxa d’atur a Monistrol tenint en compte que és la més alta del Moianès?

Veurem mai acabada la connexió del clavegueram de la urbanització al col·lector de la depuradora?

Es pot considerar Monistrol el poble més independent del Bages degut al 46% de participació?

Serà Monistrol subseu olímpica si Barcelona organitza els Jocs Olímpics d’Hivern del 2022 ?

Page 21: CLOT MAIG 2010

21

Com segurament molts ja sabreu, principalment els que tingueu fills en edat escolar, aquest any 2010 es va posar en marxa al nostre municipi una aula socioeducativa adreçada als infants i joves de la població. Ens ha semblat oportú parlar amb la tècnica que porta aquesta aula perquè ens expliqui una mica el seu funcionament. Aquesta persona és la Mari Caetano, a la qual ja havíem entrevistat en aquesta secció per un altre motiu, quan vam fer un repàs de monistrolencs que havien vingut d’altres països. - En què consisteix la tasca que estàs duent a terme, i quins són els objectius? - Des de la regidoria d'Educació i Serveis Socials de l'Ajuntament s'ha preparat el nou curs 2010 de l'aula

socioeducativa adreçada a nens i nenes. L'objectiu d'aquest projecte és realitzar un treball educatiu i lúdic que acompanyi els infants

i joves del municipi en el seu procés d'aprenentatge, creixement i socialització. - Com està organitzat, per grups? De quines edats? - Els grups estan organitzats per edats: − Casal de petita infància: de 3 a 6 anys − Casal Infantil I: de 7 a 9 anys − Casal Infantil II: de 10 a 12 anys − Casal Juvenil: de 13 a 16 anys - Quants nens i nenes s'hi han inscrit? − Casal de petita infància: 8 (4 nenes / 4 nens) − Casal Infantil I: 16 (10 nenes / 6 nens) − Casal Infantil II: 11 (7 nenes / 4 nens) − Casal Juvenil: 16 (3 noies/ 13 nois)

- Quant temps es farà? I està previst que continuï l'any vinent? - El servei del casal serà de 6 mesos ( de gener fins a juny). La continuïtat dependrà de les properes subvencions. - Quines activitats es fan? - Les activitats desenvolupades estan basades en el joc i en la relació interpersonal de

manera que contribueixen en el procés evolutiu de l'infant/jove, ja sigui a través del desenvolupament dels hàbits socials com el creixement creatiu i afectiu i també del descobriment del seu entorn social.

Fem sortides, excursions, caminades i també jocs de taula, de participació, de cooperació, mandales, pintura, dibuix, fang, manualitats, grafiti, etc...

- Quina és la teva feina? - La meva feina és de monitora del casal , proporcionant les activitats segons les

necessitats de cada grup.

Parlem amb...Parlem amb...Parlem amb...

Page 22: CLOT MAIG 2010

22

- Com valores l'activitat? - La meva valoració personal d'aquesta activitat és que és molt necessària i vàlida sobretot

de cara els nens/nenes que tenen moltes ganes de participar, cooperar i tenir un espai lúdic per gaudir i compartir amb els altres, per tal de desenvolupar els seus potencials creatius, individuals i grupals.

- Com vas accedir a aquesta feina? - Vaig accedir a aquesta feina a través de l’anunci en el Regió 7 de Manresa i a través de

l’entrevista en el Consorci del Moianès. - Tens alguna anècdota per explicar? - Cap anècdota. Excepte que s'interessen en saber coses de Brasil i de com vaig venir a

viure a Monistrol. I això és el que ens va explicar la Mari sobre el funcionament del casal. Li desitgem que

faci molt bona feina amb la quitxalla i jovent de la població.

Alba Jornet/Jaume Musarra

CANSALADERIA POLLERIA CARNISSERIA QUEVIURES

Especialitat en POLLASTRES A L’AST

Servei a domiciliServei a domiciliServei a domiciliServei a domicili

La Vinya, 20 – Tel. 93 839 91 03 MONISTROL DE CALDERS

CORREDURIA D’ASSEGURANCES

PUJOL

Angel Guimera, 56-58. bxos Tel. 93 877 20 64 Fax. 93 877 36 91

[email protected]

Manresa

Gran, 62 Tel/fax. 93 833 20 64

Sant Vicenç de Castellet

Page 23: CLOT MAIG 2010

23

• Durant aquest últim bimestre ha hagut un total de quatre naixements i també una parella es va casar. Ha estat un final d’hivern i inici de primavera fructífer i nosaltres no podíem deixar d’anunciar-ho. Comencem pel final: l’Anna Carrasco i el Fran es van casar el dia 1 maig (el dia de la classe treballadora el van aprofitar ells per fer la feina més maca de totes). I anem pels nadons; ha nascut el Pol, fill de la Cristina Vall i l’Ismael, l’Ènia, filla del Martí Ponsa i la Sílvia, el Biel, fill de la Mireia Jo i el Santi i el Pol, fill de l’Àlex Muñoz i la Montse. Les famílies estan d’enhorabona i de retruc Monistrol també. Moltes felicitats i molts petonets pels bebès.

• No és l’Ivan Cervantes ni el Jonathan Barragán però ho pot arribar a ser d’aquí uns quants anys perquè tot just n’acaba de complir 11. És molt jove però s’està entrenant de valent. Bé, ara s’està recuperant d’una lesió al canell que el separarà dels circuits durant unes llargues setmanes degut a un trencament i desplaçament de radi i cúbit. Ell practica l’enduro i el motocròs en la categoria aleví i ja ensenya bones formes portant el número 11 al volant de la seva KTM 65. Els qui el segueixen de prop el defineixen com a prudent i que sempre pensa la millor opció per guanyar una carrera. Naturalment, parlem de l’Oleguer Argelaguer. L’anirem seguint a veure com evoluciona en el difícil món del motor. Sort i benzina!

• Aquesta temporada de la Monistrolenca el nivell futbolístic també és per oblidar. No s’aconsegueix sumar punts regularment i això fa que l’equip verd-i-blanc quedi sepultat a les darreres posicions de la taula classificatòria de la categoria. Un munt de lesions i la manca d’entrega de molts jugadors en els partits (que no en els entrenaments), fan que s’ocupi aquesta posició tan endarrerida i que una institució com la nostra no mereix. Malgrat tot, Monistrol continua sent un dels pobles amb més persones que assisteixen a veure el seu equip de futbol, almenys a aquesta categoria. Amb tot això i malgrat que en els últims partits la plantilla era de 12 o 13 jugadors i que pràcticament no es podien fer canvis, cal recordar que almenys sí que estan preparats físicament ja que cada setmana podem veure els dimarts a la nit als jugadors fent la preparació física dirigits per l’Albert Prat. Malgrat tot, s’agraeix l’esforç de tots per continuar gaudint de futbol al nostre poble un any més.

SafareigSafareigSafareig

Page 24: CLOT MAIG 2010

24

• L’Albert Prat també es qui prepara a les nenes i nens del poble al camp del Met per poder competir al cros escolar i al campionat de Catalunya i fer-ho el millor possible. Bons fruits dóna aquesta preparació ja que els nostres joves atletes sovint estan a les posicions capdavanteres de les seves categories. Fa goig veure el camp del Met amb tota la quitxalla amb les samarretes verdes del campus de futbol entrenant-se per aquests esdeveniments. A veure si finalment tenim algun esportista d’elit a Monistrol!

• Un dels atractius que té el nostre poble és el gran nombre d’actors i actrius que té i el bon teatre que es fa. Actualment diverses obres estan en marxa i estan rodant, amb força èxit, per les viles catalanes que ho demanen. Per posar un exemple direm que el mateix dia que el grup actuava al concurs de teatre amateur de Caldes amb l’obra Pigmalió, a Sant Feliu de Codines, a uns 10 quilòmetres de distància, es repartien altres premis on també s’havia participat. Un total de 6 estatuetes van pujar a recollir els dos representants del nostre grup de teatre (tots els altres estaven actuant a aquella mateixa hora), destacant entre elles, l’estatueta per la segona posició en l’apartat de millor obra i posada en escena. Això té un gran mèrit i és una recompensa al gran treball fet durant molts mesos. Esperem que la gent jove que puja al darrera tingui la mateixa il·lusió, entrega i esforç per fer que durant molts anys es pugui veure un teatre del bo a la nostra vila.

Germà i Òscar

Carrer de la Vinya, 6 Tel. 93 839 90 03 – 93 839 90 86 – 93 839 90 54

08275 MONISTROL DE CALDERS

CATATEX, S.L.

INJECCIÓ DE PLÀSTICS

Pol. Ind. La Llandriga, Nau 5 Tel. 93 839 90 96 08275 MONISTROL DE CALDERS Fax. 93 839 88 88 (Barcelona) Mòbil 620 93 44 33

Page 25: CLOT MAIG 2010

25

NOTÍCIES DE MANRESA

• L’Ajuntament de la ciutat té un forat de gairebé 9 milions d’euros de dèficit acumulat. Per aquest motiu, l’equip de govern posarà en marxa un pla a tres anys per tal d’augmentar els ingressos i reduir les despeses.

• L’escola Ítaca, que funciona amb cargoleres, havia d’enllestir les obres de l’edifici l’any passat, però no va ser així. Després es van endarrerir i havien d’acabar-se enguany, per poder començar el proper setembre; però finalment s’ha tornat a donar una nova data: el 2011.

• L’Ajuntament estudia portar l’escola d’adults al centre cívic Joan Amades. L’escola, situada a l’edifici de Casa Caritat, atén 682 alumnes, però va registrar més de 600 persones que no van poder accedir a estudiar-hi. El motiu del trasllat seria per optimitzar els recursos dels equipaments.

• La ciutat es va sumar als pobles i ciutats de Catalunya que va participar en la campanya del 25-A sobre la consulta de la independència.

• Fa tres mesos que la ciutat registra temperatures per sota de la mitjana. La mitjana del mes d’abril és d’11’5 graus, la més freda des del 1986.

NOTÍCIES DELS POBLES DE LA COMARCA

Sant Fruitós amplia terrenys del Pla del Puig per posar-hi cargoleres

El recinte de l’escola Pla del Puig de Sant Fruitós de Bages creixerà 2.000 metres quadrats per instal·lar-hi un altre mòdul prefabricat. L’edifici definitiu que ha d’acollir la nova escola encara no té data d’execució.

Cantada de caramelles arreu dels pobles bagencs

La majoria dels pobles de la Catalunya interior van viure el diumenge de Pasqua una jornada de caramelles. D’entre les que destaquen cal citar Súria i Callús, que van reunir més d’un miler de participants en un cap de setmana.

Una empresa de Torroella de Baix diu que posarà remei a les pudors que se senten

L’empresa Peinaje, dedicada al rentat de la llana i situada a Torroella de Baix, demana disculpes per les males olors que les últimes setmanes han hagut de suportar els veïns de la zona i de Navarcles i afirma que ja han detectat l’origen de les males olors i que hi posaran remei.

Augmenten el nombre de contractes laborals a la comarca per primer cop des del 2007

El primer trimestre del 2010 s’han realitzat a la comarca un 15% més de contractes de treball que ara fa un any. El 13% d’aquests van ser de carácter indefinit. De tota manera, hi va haver un miler de contractes més durant el darrer trimestre de l’any passat que en aquest primer trimestre de l’any, fet que es pot explicar per la necessitat de cobrir la demanda de personal durant la campanya nadalenca.

El club “Vaji” se’n va de Sant Fruitós

El bordell més gran del Bages tanca les seves portes i segons els propietaris diuen que no és per culpa de la crisi sinó per qüestions d’organització del grup. L’edifici s’ha posat a la venda i l’única condició que es posa per qui el compri és que no s’hi instal·li un negoci de prostitució.

M. Teresa Puig

La comarcaLa comarcaLa comarca

Page 26: CLOT MAIG 2010

26

MARÇ: Sol: 19 dies ABRIL: Sol: 16 dies Núvol: 8 dies Núvol: 7 dies

Pluja: 2 dies Pluja: 6 dies Neu: 1 dia Vent: 1 dies Vent: 1 dia

Precipitacions: 66 l/m2 12 l/m2

Comentari: El temps van canviant cada any, enguany entre part de gener fins a finals d’abril portem 55 dies de núvols. L’aigua i la neu han rentat els arbres i arbustos però també han fet trencadissa. El fred també ens ha acompanyat, no falla mai. Ara ja estem en plena primavera i voldríem saber quin temps tindrem, però no ho sabem. Aniria bé que les plantes poguessin resistir tota classe de temps, però això no pot ser, elles també es posem malaltes i donen feina als hortolans que els han de donar medecines com a les persones. Esperem que al mes de maig plogui i també ens faci bon temps. A veure si el bon déu ens escoltarà.

Eduard Comasòlivas

RAP AMB BOLETS

Ingredients per a 4 persones: − Bolets de barreja en conserva o de temporada. − Rap, quatre cues individuals o 1,2 kg aproximadament. − Ceba picada i dos grans d’all. − Sal, pebre i oli d’oliva. Preparació: Confiteu els bolets prèviament trossejats. Per tal de confitar-los fregiu-los amb força oli i els

dos grans d’all, amb el foc ben baix entre 30 i 45 minuts (segons els bolets utilitzats). Al mateix temps, en una cassola sofregiu-hi ceba fins a confitar-la, amb una mica de sal.

Quan estigui feta hi afegiu els trossos de rap prèviament salpebrats al gust, volta i volta fins que agafin una mica de color (amb el foc viu). Seguidament hi afegiu els bolets amb una mica d’oli (de fregir els bolets).

Tapeu la cassola i ho coeu deu minuts a foc baix. A continuació apagueu el foc i deixeu reposar una mica abans de servir.

Bon profit! Nati Jobal (Cal Jan)

El tempsEl tempsEl temps

La cuinaLa cuinaLa cuina

Page 27: CLOT MAIG 2010

27

El cellerEl cellerEl celler

BOTIGUES DE VINS DEL BAGES (V)

GURMET DELICATESSEN Passeig Pere III, 92 08241 Manresa Tel. 93 873 33 66 www.gurmet.es [email protected]

Parlem amb en David Perramon Augé, persona que prové del món de l’alimentació i responsable d’aquesta botiga de delicatessen situada en ple Passeig de Manresa inaugurada el 9 de febrer del 2009. La botiga està especialitzada en productes artesans d’alimentació de qualitat alta, com ara: formatges, xarcuteria, ibèrics, pasta italiana, tes, així com vins catalans, whiskys, ginebres – que estan molt de moda pel tema dels gintònics – i altres espirituosos de gamma alta. Apart de botiga, és també una cafeteria on hom pot prendre un cafè i també degustar in situ part dels productes que són a la venda.

De moment no utilitzen el canal de vendes per internet. Totes les vendes es fan a la pròpia

botiga. Els vins que tenen més sortida són principalment els del Pla de Bages, seguits pels Priorat, Montsant i Penedès, amb preus situats entre 8 i 15 € l’ampolla. El consumidor, en el context de crisi econòmica actual cerca sobretot l’equilibri en la relació qualitat / preu i aquesta és la tasca de la botiga, cercar aquells cellers que poden oferir això.

Fan cates de gintònics, vi o cava associades amb els productes d’alimentació que

s’ofereixen a la botiga, sobretot els formatges i els ibèrics a fi de fer els maridatges més adients. La tendència en el jovent és de beure menys vi però de més qualitat, sobretot en el consum

de cap de setmana, de manera que la cultura del vi va fent forat i, en aquest aspecte, va augmentant lentament el seu consum.

Finalment demanem a en David Perramon una recomanació d’un vi dins de cada una de

les categories següents: Vi del Pla de Bages fins a 10 €: Gratus Criança. Jaume Grau. Vi negre elaborat amb Ull de Llebre i Merlot. Vi del Pla de Bages de 10 fins a 30 €: Abadal 3.9. Masies d’Avinyó. Vi negre elaborat amb Cabernet Sauvignon i Syrah. Vi català (excepte Pla de Bages) fins a 10 €: Orcella. Montsant. Vi negre elaborat amb Garnatxa. Vi català (excepte Pla de Bages) de 10 fins a 30 €: ÀN2. Cellers Ànima Negra, Mallorca. Vi negre elaborat amb Callet, Manto negre i Fogoneu,

Page 28: CLOT MAIG 2010

28

Vi català (excepte Pla de Bages) de més de 30 € Odysseus. Priorat. Vi blanc de criança elaborat amb Garnatxa blanca. Vi no català fins a 10 €: Cojón de Gato Gewürztraminer. Somontano. Vi blanc elaborat amb Gewürztraminer.

Que tingueu bon celler !!

Pedru/Jan

ALIMENTACIÓ ESPECIALITZADA MAGATZEM D’EMBOTITS, PERNILS I FORMATGES

C/ Sant Josep, 28 – Tel. 93 820 84 34 - MOIÀ

BELLESA

Avg. Pere Tarrés, 6 Tel. 93 839 92 59

MONISTROL DE CALDERS

Urbanització Saladich – C/ Granera, 6 Tel. 93 839 80 84 Mòbil 628 94 30 63 08275 MONISTROL DE CALDERS

C/ Sant Llogari, 45 Tel. 669 52 54 50 / 93 866 61 32

Fax 93 839 91 68 08275 MONISTROL DE CALDERS

www.paviplanas.com [email protected]

Page 29: CLOT MAIG 2010

29

CiènciesCiènciesCiències

CURIOSITATS DEL FUTBOL (IV). CLUBS “VELLES GLÒRIES (I)”

Entenem per clubs “velles glòries” aquells que varen tenir un passat important i que, avui dia, sobreviuen amb més pena que glòria en categories inferiors o, fins i tot, han desaparegut.

La primera lliga espanyola de futbol professional es va disputar el 1929. Els 10 equips fundadors foren: Athletic de Bilbao, FC Barcelona i Real Madrid, que s’han mantingut sempre a primera divisió. Atlético de Madrid, RCD Espanyol i Real Sociedad de San Sebastián, que han estat bàsicament a primera divisió amb baixades esporàdiques a segona. Racing de Santander que ha estat moltes temporades a primera divisió, amb baixades com a màxim fins a tercera divisió. Real Unión de Irún, Arenas Club de Getxo i Club Esportiu Europa, que són els que podríem qualificar com a velles glòries.

El Real Unión de Irún, gran rival de la Real Sociedad en les primeres dècades del segle XX, es va mantenir a primera divisió les primeres quatre primeres lligues, però el 1932 va baixar a segona i no ha tornat a pujar mai més a primera. Fins avui ha militat a segona, tercera i fins i tot en categoria regional. Tot i així cal remarcar que va guanyar

quatre vegades la Copa d’Espanya: 1913, 1918, 1924 i 1927. El seu estadi està situat a 300 metres de la frontera francesa. Com a jugadors destacats del club podem citar: Luis Regueiro, Javier Irureta i Roberto López Ufarte. La darrera gesta esportiva de l’equip va ésser l’eliminació del Real Madrid a la Copa d’Espanya 2008-2009.

L’Arenas Club de Getxo, gran rival de l’Athletic de Bilbao en el primer terç del segle XX, va jugar consecutivament les set primeres lligues a primera divisió, fins que l’any 1935 va baixar a segona i, posteriorment, a tercera i fins i tot a regional. Va guanyar el campionat de Copa d’Espanya el 1919 amb un resultat de 5 a 2 contra el

Barça, a més del subcampionat els anys 1917, 1925 i 1927. El jugador més destacat del club fou Guillermo Gorostiza. El 1920, dos jugadors de l’Arenas aconseguiren la medalla de plata a l’Olimpíada d’Anvers, formant part de la selecció espanyola: Pagazaurtundua y Sesumaga. La darrera vegada que aquest equip ha militat a la segona divisió B fou la temporada 1978 - 1979.

El Club Esportiu Europa va jugar consecutivament a primera divisió les tres primeres lligues. Posteriorment va baixar de categoria fins arribar a regional. Va quedar subcampió de la Copa d’Espanya el 1923 en perdre contra l’Athletic de Bilbao per 1 a 0. En aquell moment era el segon club de futbol de Catalunya amb més socis (6.000),

només per darrera del Barça. A la dècada dels anys 60 va arribar a eliminar de la Copa aquell mític equip del Saragossa l’entrenador del qual era Luís Belló (per cert, sogre del Josep de Cal Corder) i que tenia la potent davantera coneguda com “los cinco magníficos”, formada per: Canario, Santos, Marcelino, Villa i Lapetra.

Messi va debutar en categoria sènior contra l'Europa en un partit de Tercera Divisió disputat al 2003 al recinte del Miniestadi. Va ser el primer partit amb adults de "la pulga" i, tot i la seva curta edat llavors (16 anys), ja va despertar un dissabte de novembre contra els escapulats l'interès de bona part de la premsa. El resultat: un partit estelar de Messi, que es va desfer com va voler de tots els jugadors de l'Europa. Aquell dia, un baixet jugador de només 16 anys va demanar pas entre els grans.

Com a jugadors destacats del club podem citar: Antoni Ramallets, Màgic Díaz, Tintín Márquez i Zoltan Czibor.

Una curiositat apart del futbol: el primer partit de bàsquet de l'estat es jugà al camp de l'Europa el 8 de desembre de 1922 contra el Club Esportiu Laietà, amb les cistelles damunt les porteries i amb el resultat d'Europa 8 - Laietà 2.

Jan

Page 30: CLOT MAIG 2010

30

SENTÈNCIES LLATINES (IV)

Contraria contrariis curantur. “Les coses contràries són curades per les seves contràries”. Principi hipocràtic citat per la medicina grega. Cras credo, hodie nihil. “Demà fio, avui no”. Títol d’una sàtira de Varró, continuada en forma de dita fins a avui. Cui bono? “Per a qui ha estat beneficiós?”. Pregunta que Cassi popularitzà en les causes que ell va defensar i recordada per Ciceró en diferents discursos. Ha quedat en l’àmbit jurídic com una pregunta formulària en el plantejament de qüestions judicials. Cui prodest scelus, is fecit. “Aquell a qui un crim beneficia, l’ha comès”. Frase procedent de la comèdia de Sèneca Medea, la qual, reduïda a cui prodest, s’ha convertit en una expressió jurídica habitual a l’hora de qüestionar-se sobre l’autoria d’un fet. Cuique suum (tribuere). “(Donar) a cadascú el que és seu”. Principi jurídic molt utilitzat popularment en la seva forma simplificada. Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare. “És propi de qualsevol home equivocar-se, només de l’estúpid perseverar en l’error”. Ciceró en la seva obra Filípiques, comenta aquests principis sobre la naturalesa del caràcter humà, els quals han esdevingut universals, sobretot el primer que ha donat lloc a la dita tan sovint recordada: errare humanum est. De fumo ad flammam (ire). “(Anar) del fum a les flames”. Ammià Marcel·lí aporta aquest proverbi, segons ell antic, a fi d’indicar com, a vegades, fugint d’un perill hom va a parar a una situació encara més perillosa. De lana caprina rixari. “Discutir sobre la llana de cabra”. Dita emprada per Horaci amb la qual vol significar la inutilitat d’algunes discussions. De mortuis nil nisi bonum. “Dels morts no s’ha de dir res que no sigui bo”. Adaptació llatina d’una frase que Diògenes Laerci atribueix al filòsof grec Quiló. De nihilo nihilum. “Del no-res no pot néixer res”. Persi, en la tercera de les seves Sàtires, ironitza sobre la filosofia epicúria, fent esment d’una de les qüestions més debatudes. Delenda est Cartago. “Cartago ha de ser esborrada”. Aquesta frase de Cató, ha quedat com a model d’amenaça inexorable. Deliberando saepe perit occasio. “Deliberant sovint es perd l’ocasió”. Sentència de Pubili siros, la qual adverteix de la poca eficàcia de les discussions quan retarden l’acció. Dictum unius, dictum nullius. “Paraula d’una sola persona, paraula de cap valor”. Aforisme jurídic del tot vigent, ja que el testimoni d’una sola persona té poc valor si no és contrastat amb el d’una altra. Dilige et quod vis fac. “Estima i fes el que vulguis”. Coneguda frase de Sant Agustí on parla de l’amor a Déu. Tot i així, s’aplica també en el terreny de l’amor humà.

Jan

Que diu que...Que diu que...Que diu que...

Page 31: CLOT MAIG 2010

31

IDENTITAT DEL POBLE

Últimament he sentit parlar de la “identitat del poble” i que a Monistrol de Calders tenim identitat per què l´Ajuntament ens la dona. Suposo que serà gràcies a la seva acció política (?). També que des de que tenim aquesta institució és quan hem anat creant una “identitat”. Si això fos així resultaria que els nostres avantpassats que no tenien un Ajuntament no haurien tingut cap mena de identitat.

A mi em sembla que no és l’Ajuntament qui crea la “identitat d’un poble”, sinó que és l’organització social la que dona les característiques que la crea.

Mirem la capacitat, les iniciatives, les obres realitzades. Quina organització tenia la gent de Monistrol de fa uns segles? No aniré tant endarrere com per parlar de la resclosa de Rubió que va fer treballar el Molí d’en Sala durant tants segles, sinó que tan sols ho miraré des de tres o quatre enrere.

La gent de Monistrol va tenir la saviesa per fer els recs per portar aigua als horts (del Pins, de Saladich o la Feixa Llarga). Aquest últim regadiu portava l’aigua fins l’horta de Solà per acabar aprofitant-la per fer anar el molí de la mateixa masia i encara amb l’aigua sobrant fer un abeurador pel bestiar. No és pas poc fer totes aquestes obres hidràuliques amb els mitjans que tenien.

Jo crec que sí, que tenien identitat.

I els que, potser, uns anys més tard van fer parets i barraques a les muntanyes per tenir vinyes.

Vàries generacions van treballar organitzades i així, d’aquesta manera, van canviar l’infraestructura del poble i van crear les condicions per generar riquesa, per donar vida al poble. Jo no m’atreveixo a dir que com que no tenien Ajuntament no tenien “identitat”.

Fa un segle, més o menys, la gent de Monistrol també va tenir la iniciativa i l’entusiasme de crear una cooperativa tèxtil, “la Fàbrica Nova”. Les dones, que ja teixien a mà des de feia molts anys i tenien ben guanyada la fama de excel·lents teixidores, van entrar a l’era de la maquinària elèctrica. O la resclosa que hi ha davant del carrer Sant Llogari, que feia anar una serradora que també va generar molta riquesa per la gent de Monistrol de Calders. Mentre feien totes aquestes coses van tenir l’impuls espiritual per fer aixecar l’església que tenim i el pont per anar-hi.

Tenien identitat!

L’infraestructura canvia la superestructura i no al revés. I la van canviar!

A un poble que té la capacitat d’organitzar-se per fer aquestes obres tan importants qui els hi pot dir que no tenien “identitat”?. Justament per què estaven ven organitzats van crear organismes socials i culturals com la Germandat de Pagesos , la AD Monistrolenca o el Teatre Parroquial. Aquestes maneres de fer són les que hem de mirar, perquè, al meu entendre, són les que ens diuen qui érem i, al cap i a la fi, ens diuen qui som i quina identitat tenim.

Solsament una última qüestió: des de que tenim Ajuntament, quines millores són comparables amb les dites més amunt?

Maties de Can Jaime

CartesCartesCartes

Page 32: CLOT MAIG 2010

32

MÉS ENLLÀ DE LES PARAULES

• La soledat és molt formosa... quan es té algú a qui dir-ho. • L’objectiu de l’educació és formar éssers aptes per a governar-se a si mateixos. • No saber el que ha passat abans de nosaltres és com ser incessantment nens. • No pots prevenir els esdeveniments fins que han arribat. • Un mite no és un mite fins que pot anunciar un perfum o una marca de sabatilles. • La dona que fa un mèrit de la seva bellesa declara per si mateixa que no en té un

altre de més gran. • La llibertat és el dret de fer tot el que permeten les lleis. • No està malament ser bonica; el que està malament és l’obligació de ser-ne. • Per a l’home que va tenir una bona mare, totes els dones són sagrades. • El que ennobleix l’home no són els seus actes, sinó els seus desitjos. • La llibertat és un bé que fa gaudir dels altres béns.

Calaix de sastreCalaix de sastreCalaix de sastre

ABRIL

Altra vegada la música i altra vegada la verdor: tu sempre tornes, Primavera: no es cansa mai, el Creador! Darrere els verds en llunyania llença al pavó son crit estrany... Ara han passat tres orenetes: són les primeres d’aquest any. Amagat entre les branques he sentit un rossinyol (dolces boires, fresca pluja de l’Abril), i un colom ha alçat el vol. Fresca pluja matinera de l’abril, arbres mullats... n’he vist uns, tots de renglera, que fullaven encantats. Com avances, primavera! Tots els troncs s’han alegrat, espurnats de verdor nova i algun que altre virolat. És el verd de l’esperança, és la flor de tots colors. Quants aucells que van pels aires! O, en la terra, quina olor! Tot són vols i cantadissa. Canta el nin: -Plou i fa sol!- Tots els arbres se decanten a l’amor del ventijol. Als matins és mig daurada la placeta vora el pont: cada dia quan me llevo una noia va a la font.

CONJUGAL La flor de l’abraçada ja ha granat i ets com el cep que duu la dolça carga: tota tu t’has estès i reposat com ple de pàmpols el sarment s’allarga. Com en una visió misteriosa ta mirada sovint fixa s’extàsia, la teva mitja rialla és majestuosa i en la boca et floreix plena de gràcia. En el teu si fecond, què pot haver-hi que et llença una llum viva pel semblant? Els dies són comptats pel gran misteri. Oh, dona, do’m el fill que estimo tant.

Recull Eduard Comasòlivas

Eduard Comasòlivas

Page 33: CLOT MAIG 2010

33

EL MEU ANIVERSARI

Ha arribat la primavera deixem el nostre dormir el rossinyol em desperta

cada dia al dematí

Avui és un dia especial i s’ha de celebrar com cal: el 28 de març del 2010,

l’Antònia de la Residència “El Lledoner” compleix els seus 90 anys. És una escala molt llarga,

que cada dia he anat pujant. Però sempre he treballat amb companyia que m’ha ajudat donat-me les mans.

Tenim unes cuidadores molt simpàtiques i treballadores,

i tota la Direcció procura que tots ens hi sentim bé.

Els que més m’han ajudat en el camí de la vida,

són Jesús, Josep i Maria, els companys de tota la vida.

i tota la meva família, tan els petits com els grans,

m’han ajudat a viure, per arribar els noranta anys!

Amb el cor ple d’alegria

us dono les gràcies a tots: que també un dia vosaltres pugueu arribar als noranta!

Antònia Bosch “El Lledoner”, Sant Fruitós de Bages 28 de Març de 2010

BENVINGUT POL A tocar la primavera ja refilen els ocells, el bon temps truca a la porta tota plena de joiells. Benaurança en aquest dia benvingut POL estimat, arribes ple de gaubança, de joia i felicitat. Ets delícia dels teus pares un infant petit, formós, ets el fruit de l’optimisme, meravella de tots dos. La família t’esperava tota plena d’ il·lusions, per omplir-te d’amoretes, de moixaines i petons. Amoretes de tendresa petonets per fer-te fort, per donar-te l’embranzida, plena de salut i sort. 17 de març de 2010 Rosa Rovira Sancho

c/ Monsterrat, 6

Tel. 93 839 91 16

08275 MONISTROL DE CALDERS

Page 34: CLOT MAIG 2010

34

EL CALENDARI Ets la imatge equilibrada dins d’un món esbojarrat, ell ens marca la DIADA, ell ens recorda la data d’algun fet molt senyalat. Mai espera recompensa per servei tan esmenat, i fins el dia de festa el marca amb tinta vermella perquè no ens passi per alt. i porta ben senyalada la gran festa del TREBALL, i per no ser oblidada ens parla de la DIADA, la festa dels CATALANS. I ens parla de Lluna PLENA, i ens parla dels Innocents, i ens parla de la QUARESMA i ens diu, que si L’ABSTINÈNCIA ens obliga a menjar peix. i cada full ens recorda que s’està esgotant el temps, com un rellotge de corda que, cansat de marcar l’hora, ansia el repòs etern. CALENDARI de ma vida gira poc a poc els fulls i fes ben lenta la via per endarrerir el dia que m’ha de tancar els ulls. PERE SALA

Fe d’errates: En el passat número del Clot apareixia un escrit sobre el cinefòrum i la

conferència sobre el nacionalisme que va organitzar el Teixit d’Inquietuds i va presentar la Montserrat Clua. Es deia que la Montserrat és sociòloga i, realment, és antropòloga. Ambdues disciplines s’assemblen en què totes dues tenen com a objecte d’estudi la societat. Els/les sociòlegs/es, tot i utilitzar tècniques qualitatives com els antropòlegs/es, no fan interpretacions interculturals del que estudien. Els/les antropòlegs/es utilitzen de forma molt més primordial les tècniques qualitatives ja que la seva eina més important és l’observació participant que els hi dóna el diari de camp. Els/les antropòlegs/es estudien les societats (per exemple, la catalana) i els col·lectius d’aquestes (la tercera edat, un grup de gitanos o de latin kings, per exemple) a nivell profund perquè entenen que la societat no és homogènia. En canvi els/les sociòlegs/es tenen, per norma general objectius més macro que donen pas a conclusions més generalistes. A més a més, la comparació intercultural (intrínseca a la seva disciplina) fa que els estudis antropològics siguin excepcionals. En concret els/les antropòlegs/es intenten donar resposta al problema de la diversitat cultural, intenten comprendre les formes de vida pròpies i estranyes. Així doncs, segurament, aquest toc final, més que les tècniques, és el que els diferencia dels/les sociòlegs/es en els seus estudis.

Òscar Marquina

Page 35: CLOT MAIG 2010

35

CARTES DE “EL SALVADOR” (CAPÍTOL XXXVI)

Ara que estic per Catalunya, la informació directe de El Salvador l'he de buscar als mitjans periodístics de la xarxa cibernètica. I mirant totes les notícies, per descomptat la majoria d'elles desagradables (no per que només succeeixin coses dolentes, sinó perquè són les úniques que els diaris semblen voler reflectir), he hagut d'anar a la secció de política per trobar un tema del que parlar.

Poques vegades parlo de política però de ben segur que se us ficaran els ulls com a plats si us dic que a El Salvador, els ajuntaments son mono-partidaris. És a dir, tot l'ajuntament se'l queda una formació política. Bonic, oi? Un partit anomenat A pot tenir el 51% dels vots, i un altre anomenat B el 49%. Doncs el partit A es queda amb tot l'ajuntament. Si el partit A ja estava governant els 3 últims anys (el que dura la legislatura als ajuntaments) no hi haurà major problema (que n'hi ha); però si fos el partit B el que hagués estat governant, molts dels funcionaris ja es poden anar acomiadant de la seva feina. A tal grau arriba la politització en aquest país, que els llocs als ajuntaments son posats per quota del partit. Jo mateix m'he trobat en la situació que la persona encarregada de la unitat ambiental d'un ajuntament no tenia cap mena de formació, no tan sols en medi ambient, sinó en cap altre. Molt bé, penses, li ensenyaré a aquest tècnic del partit A. Però al cap de tres anys me'l canvien per que guanya el partit B i ja m'ha fotut.

A més a més d'aquests petits problemes es dona la circumstància que els ajuntaments tenen l'última paraula en temes d'ordenament del territori sobre el seu municipi. Això fa que la corrupció i el desordre proliferin per tot. Un gran constructor pot aconseguir urbanitzar tota una zona encara que estigui protegida, amb el fet de regalar-li al consell municipal qualsevol tonteria, com un parell de vaques. Aquest és el nivell d'alguns consells de municipis rurals, on fins i tot hi ha analfabets com a consellers. És encara una manera feudal de veure el territori. Alguns alcaldes es guanyen al poble per que paguen els taüt dels morts.

I tot això que us he explicat ve per que he llegit al diari que s'estan plantejant que els ajuntaments siguin plurals. Doncs felicitats tenint en compte que és un dels pocs països d'Amèrica Llatina que encara no ho és. El text extret de El Diario de Hoy1 en la seva versió digital resa: “El interés de los partidos políticos de tener representantes en las alcaldías, aunque no hayan ganado la vara edilicia, los ha motivado a pensar en una fórmula donde todos ganarían, ya que uno se quedaría con el premio mayor: el alcalde, y el resto lograría algunas 'terminaciones': concejales”. La meva pregunta és; es posaran d'acord per governar i fer avançar la ciutat o es posaran d'acord per veure com es reparteixen millor el que robin? 1 www.elsalvador.com Carles Fernàndez

RESTAURANT

Tel. 93 839 90 25 MONISTROL DE CALDERS

Page 36: CLOT MAIG 2010

36

UN PETIT APUNT D’HISTÒRIA

La Casa de les Monges és una de les construccions singulars que ha tingut Monistrol de Calders. La seva història ens ofereix alguns episodis molt interessants de conèixer tot i no ser, ni molt menys, dels edificis més antics que ha tingut el poble. Aquesta casa, construïda a principis del segle XX i beneïda l’any 1905, fou inicialment la vivenda de les monges Carmelites Descalces que vingueren a Monistrol uns anys abans, en una època en què els ordres religiosos experimentaren una notable expansió al nostre país. El diari “El Pla de Bages” deixava constància d’aquest fet en la seva crònica comarcal dedicada a Monistrol de Calders:

[...]

Fa pòc temps ha sigut beneïda la nòva casa, per ensenyansa gratuïta de les Religioses Carmelites Descalses, y construïda mercès al desinterés y zèl del virtuós senyor Rector de aquí Rvnt. Joán Blat.

[...] El Pla de Bages, número 510 2 de desembre del 1905

Fins que no disposaren de la nova casa, les monges residiren a Cal Marfà. Les Carmelites

s’estigueren a Monistrol fins l’any 1936, moment en què abandonaren el poble i, passada la guerra civil, tornaren altra vegada tot i que amb prou feines s’hi estigueren un any més.

Les Carmelites exercien la docència. Per aquest motiu, la mateixa Casa de les Monges era, a més, la seu de l’escola de les noies del poble. Durant el període de guerra civil, el Consell Municipal –òrgan de govern local que substituïa el fins aleshores anomenat Ajuntament– s’apoderà d’aquest edifici i hi va instal·lar les oficines i altres serveis municipals com, per exemple, la secretaria. En acabar la guerra, les monges Carmelites tornaren a ocupar la casa encara que, com s’ha dit anteriorment, no s’hi estigueren gaire temps més ja que marxaren definitivament del poble a principis de l’any 1940.

Uns anys més tard aquest edifici passà a mans de particulars quan el bisbat n’autoritzà la seva venda. La història d’aquest edifici singular acabà el mes de setembre de l’any 2006 quan, un any després de complir el seu centenari, fou enderrocat per construir-hi el bloc d’habitatges que hi ha actualment en el seu lloc.

Imatge de la Casa de les Monges, durant la primera meitat dels anys 30 (Postal cedida per Josep Ponsa i Canadell)

imatge del pany de la porta principal de la Casa de les Monges on s’hi podia observar l’any de la seva construcció, el 1905.

Jordi Gual Imatges de l’enderroc de la Casa de les Monges, del dia 25 de setembre del 2006.

Page 37: CLOT MAIG 2010

37

Els encantsEls encantsEls encants

VENC Moble per TV i equip de música. De disseny i giratori, amb vidre i alumini, molt

modern.

Telèfon.93 839 91 39

Anuncis gratuïts. Per posar un anunci en aquesta secció truqueu al telèfon 938399173 o envieu un correu a la nostra adreça electrònica [email protected]

ES REGALA una taula de dibuix

Telèfon: 699 64 21 30 Òscar

TERRENY de 1.260 m2 per VENDRE o LLOGAR a la zona industrial de Monistrol de Calders.

Tel.: 606 345 457

VENC una baca -model Bermude 310, d´uns 200 l. de capacitat- per a Seat Córdoba o

similars, incloent-hi les dues barres per al sostre

per a muntar-les i tots els anclatges

corresponents. Estat correcte. Hi caben cotxets

de nen, guitarres...

Preu: 120 Euros, negociables.

Raó:David Mòbil 690 09 15 47

ES LLOGA garatge i local

Tel. 93 839 90 05

ES VENEN dos pneumàtics de contacte amb molt pocs quilòmetres. Referència:

175/70 R-13

Preu: 25 € cada un

Telèfon 646 85 77 17

ES VENEN nous del país.

Tel. 93 839 90 70

VENC Ocells Diamants joves a 6 euros cada un

Telèfon 93 839 90 78

RECOLLIM mantes, coixins de sofà o similars, on puguin dormir els gossos. Si

teniu alguna cosa, truqueu-me i us ho

passaré a recollir.

ALBA: 93 839 80 38 665 63 88 00

LLOGO pis al Carrer Sant Llogari. tres

habitacions exteriors, terrassa, llar de foc,

calefacció de plaques, llenyer

Telèfon: 609 51 14 04

VENC 5 pneumàtics 205/70R15 amb llanta metàl·lica, en perfecte estat, per a

Suzuki Samurai

- 5 pneumàtics amb llanta: 325 € - 1 pneumàtic amb llanta: 80 €

Tel. 93 839 92 01 629 16 09 93 Salvador Navarrete

Page 38: CLOT MAIG 2010

38

SUDOKU

Ompliu les caselles buides de la següent quadrícula de 9x9 quadrats, amb xifres de l’1 al 9. No s’ha de repetir cap número en una mateixa fila –horitzontal o vertical– ni en cap subquadrícula de 3x3.

Solució:

PassatempsPassatempsPassatemps

Page 39: CLOT MAIG 2010

39

Solució: El temps passa del número anterior

No hem pogut esbrinar el nom de tots els jugadors, ens falta el segon de l’esquerra de la fila de

baix. Si algú el coneix i ens ho fa saber, en el proper número us el direm.

D’esquerra a dreta i de dalt a baix : Joan Bosch de Cal Joan, Tomàs Carrasco, Felipe Sanandrés, Marcel Planas, Josep Catot, Ramon Camprubí i Joan Arola. Toni Bosch (Barral), ??, Ezequiel Jo, Joan Pascual, Josep Sallas, Manel Canadell

DONEM: Gossos en adopció, esterilitzats, vacunats, amb microxip, desparasitats i amb la

prova de la leishmaniosi. PREU: 100 €.

Nucli zoològic: B-2500710 Tel. 93 820 92 01 665 63 88 00

Page 40: CLOT MAIG 2010

40

El temps passaEl temps passa

Aquesta foto està feta davant de la rectoria de Monistrol i correspon a principis de la dècada del 1950. És del dia de Corpus.