CLOT, Març 2012

40
El Clot El Clot Revista de Monistrol de Calders N. 128 Març 2012

description

Revista EL CLOT MARÇ n. 128

Transcript of CLOT, Març 2012

Page 1: CLOT, Març 2012

El ClotEl Clot Revista de Monistrol de Calders N. 128 Març 2012

Page 2: CLOT, Març 2012

2

Benvolguts lectors

Sembla que els mesos de gener i febrer ens han donat molt de què parlar. D’entrada la nevada i el fred han provocat més despesa per les cases, tant en calefacció com en l’arranjament de les canonades glaçades. Però sembla que aquests últims dies la cosa canvia i, si més no al migdia, ja tenim una temperatura bastant més agradable.

Però la temperatura que no baixa és la de la política actual, on les retallades són el pa de cada dia, i ara ja no es posen d’acord ni els sindicalistes amb els treballadors, i molt menys amb els empresaris. En fi, que haurem de seguir aguantant vagues de transports públics i manifestacions constants de diferents col·lectius que reivindiquen els seus drets. Caldrà prendre paciència per anar esperant la fi de la crisi, que de moment no sembla que tregui el cap per enlloc.

Des del Clot però, mentre no ens retallin la subvenció que ens atorguen cada any, seguirem cada dos mesos amb vosaltres!!!

La Redacció

EditorialEditorialEditorial

EL CLOT és una revista plural que no comparteix necessàriament les opinions dels seus col·laboradors, de les quals només en són responsables els seus signants. Els articles, rèpliques o suggeriments podeu adreçar-los a la Redacció.

EL CLOT REVISTA DE MONISTROL DE CALDERS C/ Església, 1 08275 Monistrol de Calders

Redacció: Germà Cabrera, Jordi Gual, Alba Jornet, Òscar Marquina, Jaume Musarra, Paquita Rifà, Teresa Puig, Josep Urpina.

Col·laboradors: Jordi Comas, Francesc Berenguer, Pere Vall, (fotografia), Isabel Orellana (cuina) Pere Jo, Josep M. Torné (Jan), Eduardo Comasòlivas, Rosa Rovira, Carles Fernàndez, Gemma Colet, Iessua Catot, Alícia Castellà, Llorenç Grau Preu : Subscriptors locals: 12 € anuals Subscriptors amb tramesa per correu: 21 € anuals Exemplar sol: 2,5 €

e-mail: [email protected] edició digital: http://sites.google.com/site/revistaelclot/

Impressió: Gràfiques Ister - Moià Dipòsit legal: B-47.171/1999

Page 3: CLOT, Març 2012

3

Què ha passat?Què ha passat?Què ha passat?

IV CAMPIONAT D'SCALEXTRIC DE MONISTROL DE CALDERS

Com cada any des de fa 4, per les festes de Nadal, concretament durant els dies 7 i 8 de gener, va tenir lloc el Campionat d'Scalextric. Aquest any es va tornar a fer al Local de la Petanca, que va fer que hi hagués més afluència de públic pel fet d'estar situat al centre del poble.

El campionat estava dividit en 3 categories: infantil (per persones d'entre 0 i 15 anys), sènior clàssics (per majors de 15 anys amb cotxes antics) i sènior especial (per majors de 15 anys amb qualsevol tipus de cotxe). El dissabte es van fer les eliminatòries de les 3 categories però no es va poder acabar per problemes d'alimentació a les pistes. Diumenge es van reprendre les eliminatòries i finalment les semifinals i finals.

Els guanyadors d’aquesta edició van ser: categoria infantil: 1r classificat Edgar Rovira, 2n classificat Aleix Jo i 3r classificat Albert Ponsa. En la categoria clàssic el 1r classificat va ser en David Moya, el 2n classificat en Xavi Sánchez i el 3r classificat en Carlos Moya. I per la categoria especial com a 1r classificat Xavi Sánchez, 2n classificat Jordi Rovira i 3r classificat Dani Argelaguer.

El campionat es va desenvolupar amb normalitat destacant però la important participació en la categoria infantil. En canvi, en la categoria sènior es va notar un descens dels participants en relació als altres anys.

Per l'any vinent, degut a una manca de gent i de que costa cada vegada més trobar cotxes d'aquest tipus, la categoria clàssics desapareixerà del campionat. Quedant doncs la categoria infantil i la categoria especial. Des de l'organització es valorarà amb quins tipus de cotxes es podran córrer en la categoria especial.

Des dels grup organitzador desitgem que grans, mitjans i petits s'animin i que de cara a l'any que ve continuïn participant perquè no es perdi el campionat!!

Per últim donar les gràcies a totes les persones que amb el seu suport i ajuda han pogut fer possible aquest 4t campionat.

Amics de l'Scalextric de Monistrol de Calders

TERCER TORNEIG DE PRO EVOLUTION

SOCCER Aquest passat 6 de gener es va disputar el tercer Torneig de Pro Evolution Soccer. Gran participació la d'aquesta tercera edició i sobretot gran afluència de monistrolencs i monistrolenques que han passat per la guarderia vella a veure com els participants disfrutaven d'aquest esdeveniment.

Page 4: CLOT, Març 2012

4

El torneig ha estat format com cada any per dos grups: individuals (25 participants) i parelles (13 parelles) que han permès que fos tan intens i emocionant com en les edicions prèvies d'altres anys.

Després de molts partits interessantíssims els vencedors han estat el Marc Vall en una final d'individuals contra Pere Daví (5-1) i Pere Daví-Roger Daví han vençut en parelles a Alfons Vilatersana-Xavi Moya (3-1). Esperem que l'any que bé pugui ser igual o millor que aquest any en tots els sentits i donar les gràcies als participants per ajudar a què el torneig hagi pogut arribar a la seva tercera edició.

Per últim agrair a l'Ajuntament per cedir-nos el local i sobretot per poder disposar, per primera vegada, de trofeus

Marc Vall

ACTUACIÓ DE TEATRE

El dia 8 de gener, quan les festes de Nadal ja s’acabaven el Grup de Teatre del Centre Parroquial va fer una actuació amb l’obra “Què és el que sabem?”. En aquest cas la representació es va fer a Badalona, a la Cooperativa La Moral. El grup ja havia actuat en diverses ocasions en aquesta sala en què el públic acostuma a fer comentaris en veu alta durant l’actuació sobre el que està passant a l’escenari i el que creuen que passarà. Aquest fet pot arribar a descentrar els actors en algunes ocasions. Una seixantena de persones van assistir a la representació i van passar una bona tarda amb l’actuació que se’ls va oferir.

NEVADA

T a l i c om l e s p r e v i s i o n s meteorològiques deien, el matí del dijous 2 de febrer Monistrol es va llevar ben emblanquinat. Ja el dia abans els que van anar a dormir una mica tard es van adonar que petits flocs de neu anaven caient de forma molt poc intensa. Però al fer-se clar, l’endemà, la sorpresa va ser trobar-se el poble cobert per la neu. Aquesta nevada no va impedir, però, que la majoria de la gent fes els seus desplaçaments habituals. Les màquines llevaneus havien netejat la carretera, la brigada municipal netejava els carrers més cèntrics del poble, l’autocar dels alumnes de l’institut va sortir com cada dia i l’escola va obrir les portes amb normalitat.

A quarts de deu del matí es va posar a nevar altre cop amb més intensitat. Des de protecció civil i el Servei Meteorològic de Catalunya avisaven de la possibilitat que el gruix de neu fos més important. Aleshores l’escola va suspendre les classes i els alumnes van tornar a casa. També ho van fer els alumnes de l’institut.

Més o menys es va acumular un gruix d’uns 7 cm. de neu que degut a les baixes temperatures no es va fondre fins al cap d’una setmana.

Page 5: CLOT, Març 2012

5

III FESTA DE SANT ANTONI

El diumenge 22 de Gener es va celebrar a Monistrol, per tercer any consecutiu, la Festa de Sant Antoni.

Com cada any, hi va haver paradetes de diferents comerços del poble, entitats i també de d’altres comerciants de la zona, on podies comprar des d’un collaret solidari fins a unes postres molt gustoses.

Es va fer l’esmorzar de botifarra, la benedicció dels animalons del poble, els 3 tombs dels cavallers i finalment al camp de futbol la cursa per aconseguir al galop agafar l’embotit o el pa que penjaven de la corda.

L’assistència de públic va se massiva com ja sembla habitual, malgrat els participants a cavall no eren gaires més que l’any passat.

Després de la cursa la gent va poder fer uns tastets de tall del perol, que molt amablement van preparar les noies del Consorci del Moianès.

Va ser un matí on vam poder veure els carrers del centre del poble plens de gent que van gaudir d’aquesta festa que esperem pugui arribar a ser un referent del nostre poble.

MONISTROL ACULL EL CROS ESCOLAR

El passat diumenge 22 de gener, Monistrol va organitzar un cros escolar després d’anys i anys de no celebrar-se a la població. Uns 400 nens i nenes es van aplegar al polígon industrial La Llandriga, lloc on es va celebrar la competició esportiva. Des de les 10 del matí i fins a la una del migdia els i les atletes van anar participant a les respectives categories que anaven des de cadets (nascuts el 1995), els més grans, que corrien tres quilòmetres, fins als prebenjamins (nascuts els 2005), els més petits, que corrien mig quilòmetre. La participació monistrolenca va ser important i va comptar amb l’assistència de

nombrós públic. Un cop finalitzada la competició es va fer el lliurament de premis. Entre els primers classificats cal destacar la Janina Jo i la Neus Junyent, primera i tercera respectivament, si bé cal felicitar a tots els participants per l’esforç que van fer.

Page 6: CLOT, Març 2012

6

El cros va ser organitzat pel Consell Esportiu del Bages i l’Ajuntament de la població i va tenir la col·laboració de la Diputació de Barcelona. L’AMPA de l’Escola L’Esqueix també va col·laborar en l’esdeveniment. Esperem que l’organització d’aquest cros a Monistrol no sigui un fet anecdòtic i tingui continuïtat de cara a propers anys.

La Redacció

CAMINADA DEL 15 DE GENER

Diumenge 15 de gener, uns pocs aficionats

a les caminades mensuals del Dit i Fet van fer cap per realitzar la primera caminada de l’any nou.

Després de reunir-se a la Plaça Nova, dos quarts de deu del matí, van emprendre la ruta direcció a la Coma per enfilar-se després cap a la Pedrera de Pumanyà i continuar pel camí que du als camps de Marfà. Aquest cop la ruta formava un vuit i la parada per esmorzar es va fer just on coincidien els punts del mig d’aquest vuit.

L’anècdota de la caminada va ser l’aniversari d’un dels participants, que no direm qui era i que dins de la seva motxilla duia galetes i ratafia per a tots.

CINEMA FAMILIAR

Diumenge 29 de gener a la Sala Petita del Centre Recreatiu Municipal, una trentena de

persones de totes les edats van gaudir del film d’animació familiar de la factoria Disney “Enredados”, una divertida versió del conte dels germans Grimm “Rapunzel”.

CAMINADA DEL 12 DE FEBRER

Diumenge 12 de febrer amb un fred que pelava però amb un bonic dia de sol, 14 caminants van prendre part de la caminada mensual Dit i Fet del mes de febrer. El recorregut es va iniciar a la Plaça Nova, passades les 9:30 del matí, direcció a Saladich per anar a buscar la pista de Granera i després el camí de Rubió. Arribant al trencall de la Muntanya de la Sala uns quants van aprofitar per fer patinatge sobre la riera i després varem iniciar l’ascens per la part més solella de la Muntanya de la Sala fins arribar a la part més alta del camí on varem aprofitar per

visitar la casa de l’Ollereta i esmorzar allà mateix. De tornada varem desfer el camí de la caminada nocturna per la part obaga de la

muntanya, i fent una modificació d’última hora amb l’assessorament del Jordi i el Pere, varem agafar un corriol que ens va dur fins a la font de Rubió.

Finalment el retorn a Monistrol es va realitzar pel camí de la Clusella. (Associació Dit i Fet)

Page 7: CLOT, Març 2012

7

CARNESTOLTES 2012 El dissabte dia 25 de febrer es va celebrar el carnestoltes a Monistrol. Va ser un acte que va començar a les 6 de la tarda i que es va allargar fins a la matinada. La jornada organitzada per l'AMPA i l'A.E. Monistrolenca amb la col·laboració de l'ajuntament, va ser força seguida per tothom i que van donar com a resultat un carnestoltes animat i divertit. A les 6 de la tarda, organitzada per l'AMPA, va començar la rua pels carrers del poble, enguany sense els grallers però amb la presència de la PIC-UP de l'Ajuntament com en les cavalcades de reis, que van fer moure

el cos i ballar a petits i grans que anaven disfressats. Durant aquest recorregut es van poder veure força disfresses sobretot dels més menuts però també alguns grups d'adults que disfressats van fer molta patxoca. La rua va finalitzar al pavelló amb una xocolatada i el sorteig dels premis de disfresses per petits i grans.

Seguidament, els actes van passar a estar organitzats per l'A.E. Monistrolenca. A les 9 les vespre, 64 persones es van trobar al pavelló per sopar juntess i disfressades. El menú va ser un entrepà de botifarra i de postres braç de gitano amb xocoalta desfeta, tot això regat amb refrescos i cafè. Un cop finalitzat el sopar, els mateixos comensals van ajudar a recollir les taules per poder començar com més aviat millor el ball de disfresses.

Cal dir que durant les primeres hores només uns quants assistens al sopar es van quedar i no van parar de moure el cos fins que més entrada la matinada va començar a arribar més gent. Pels volts de les 2 de la nit es va fer l'entrega de premis del concurs de disfresses. El jurat van ser totes aquelles persones que tant durant la tarda com la nit van poder votar anonimament. Els premis es van atorgar en 3 categories i els guanyadors van ser: disfressa més original per en Wally (Jordi Rovira), la disfressa més treballada pel grups de les “troglodites” i la millor disfressa de grup pel grup de les Barrufetes.

La discomòbil encara va durar unes hores més perquè els assistens poguéssin ballar al ritme de les cançons més conegudes del moment. Potser fins i tot massa vegades, ja que la famosa “Ai si eu te pego” va sonar quasi cada mitja hora (o això semblava)!

Com sempre agraïr a totes aquelles persones que vinculades o no a les entitats organitzadores, han fet possible aquest carnestoltes amb el seu treball, col·laboració, ajuda, … sense aquestes persones de ben segur que actes com aquests no es podrien fer!

I ja podeu començar a preparar les disfresses per l'any vinent a veure si podem fer la competència als carnavals de Cadis, Tenerife o Brasil.

David Moya

Page 8: CLOT, Març 2012

8

Què ha passat? Es comentava la xerrada dels Mossos d’Esquadra que es va fer al Casal L’Espiga el dia 11 de gener amb motiu del desplegament del cos a la comarca. Va servir com a presentació i també s’hi van donar consells pràctics parlant de la nova moneda, l’euro. També era notícia la mini-gira del Grup de Teatre del Centre Parroquial amb tres actuacions a Navàs, Monistrol i Badalona, amb l’obra No et vesteixis per sopar i la representació al nostre poble per part del L’Elenc La Roda de Castellgalí de l’obra Viure amb un cor trasplantat. Per últim dins aquesta secció s’informava de la celebració de la festa de Carnestoltes que organitzada per l’escola L’Esqueix es va celebrar el dilluns 11 de febrer i que va consistir en una cercavila pels carrers del poble dels alumnes de la Llar d’Infants L’Estel, els alumnes de les escoles de Monistrol i Mura i de tothom qui s’hi va voler afegir. La festa va acabar amb la sentència i crema del rei Carnestoltes i un berenar amb coca i xocolata desfeta per a tothom.

S’informa Des de l'Ajuntament s’informava de la neteja de l’entorn del Codro Bressol a través del

servei d’ocupació del Moianès, de les accions que emmarcades al Pacte Territorial “El Moianès” es demanava subvenció per l’any 2002, de la neteja de les lleres de les rieres de Sant Joan i de l’Om i de les dates que el Bibliobús Cavall Bernat tenia parada a Monistrol.

Des del Centre Parroquial s’informava de l’assemblea anual de socis celebrada a finals de febrer en la qual es van presentar els comptes de l’entitat, les activitats previstes per l’any 2002 i la previsió d’obres d’arranjament al local. També es va posar sobre la taula la renovació de la junta ja que molts membres portaven molts anys i demanaven el relleu. Es va acordar que si no sortia ningú per renovar la junta es convocaria una assemblea extraordinària a la tardor per decidir el caire que havia de seguir l’entitat.

Des del Casal L’Espiga s’informava de la reunió de la Junta del Casal en la que es va presentar l’estat de comptes i es va fer la valoració de les activitats fetes l’any anterior, així com de les activitats previstes pel futur com l’organització de conferències i viatges.

Des de l’escola L’Esqueix s’informava de l’assistència dels alumnes d’Infantil i Primària a la representació de titelles “La Caputxeta Vermella” a Moià i de les Colònies que els alumnes de Cicle Superior van fer al Camp d’Aprenentatge de la Ciutat de Tarragona

Des de la secció d’Esports es feia la crònica dels darrers partits de la Monistrolenca que es mantenia entre els cinc primers equips de la classificació amb una diferència de només 4 punts.

L’interrogant

• Una Pasqua sense caramelles. Les coses s’han d’espatllar del tot per què recomencin amb més força?

• Té una segona intenció que el Casal de Joves s’anunciï amb el seu nom i el dels Avis no? Pot provocar alguna confusió aquest nom tan explícit? (foto del cartell de senyalització on s’hi veu escrit Casal d’Avis i Casal La Meuca)

• Quant de temps duraran les esperades i desitjades obres d’arranjament de la carretera?

• S’havia de tirar o no potassa per treure la neu, un cop vist l’estat en què han quedat alguns dels carrers del poble? (imatge de la baixada del Carrer Torrent amb trossos del paviment aixecat)

Fa 10 anys dèiem...Fa 10 anys dèiem...Fa 10 anys dèiem...

La redacció

Page 9: CLOT, Març 2012

9

Butlletí d’informació municipal

A partir d’aquest més de març i de forma trimestral s’editarà i es repartirà per les vivendes del municipi un butlletí on s’expliquen quines tasques i accions es porten a terme des de l’ajuntament, i servirà com a eina de comunicació entre el consistori i els veïns i veïnes de Monistrol. A més a més també es penjarà a la pàgina web de l’ajuntament.

Obres

A finals de febrer ja es van iniciar les obres d’arrengament dels carrers Montserrat i Passatge Mitjans: “Projecte tècnic de Condicionament, millora i pavimentació parcial dels carrers existents Montserrat i mitjans de Monistrol de Calders”, amb un pressupost total de 48.587,49€. L’empresa adjudicatària del contracte menor és IIBSA, Immobles i Instal·lacions del Bages SA. Es preveu que l’obra tingui una durada aproximada de dos mesos.

Manteniment

Al carrer Sant Llogari s’han estat fent treballs de soldadura per reforçar la barana existent, ja que en alguns trams es trobava en mal estat.

Comunicació

D’acord amb la resolució publicada al DOGC Núm: 6066 publicada amb data 14/02/2012, queda prohibit encendre cap tipus de foc, inclosa la utilització de fogons de gas, barbacoes de qualsevol mena o similar, en els terrenys forestals estiguin o no poblats d’espècies arbòries i a la franja de 500 metres . Igualment queden prohibides les següents actuacions previstes a l’article 15 del Decret 64/1995: cremar rostolls, fer focs d’esbarjo, fer foc per a activitats relacionades amb l’apicultura, llençar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc, i la utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals. Aquesta resolució és causa del perill d’incendis provocat per la falta de pluges i humitat ambiental.

A partir del mes de febrer, els interessats en el subministrament comunitari de gasoil,

gestionat per l’ajuntament, podran fer la seva comanda trucant a l’ajuntament abans de l’últim dimarts de cada més per tal que el repartiment es pugui dur a terme entre dijous i divendres de la mateixa setmana.

Iessua Catot

Des de l’AjuntamentDes de l’AjuntamentDes de l’Ajuntament

S’informaS’informaS’informa

Page 10: CLOT, Març 2012

10

Estem passant un hivern sense actuacions fora del municipi. De moment l’única que es va

fer és la del 8 de gener a Badalona amb l’obra “Què és el que sabem?” Però els assajos de les diverses obres segueixen a bon ritme. Pel que fa als grups infantils

continuen els assajos amb els dos grups. S’estan preparant dues obres per final de temporada. A més, amb el grup dels més grans es participarà a la Mostra Infantil que enguany se celebra el cap de setmana del 12 i 13 de maig a Sant Vicenç de Castellet. I pel que fa al grup d’adults s’estan fent els assajos de l’obra “Paraules encadenades” que s’estrenarà per aquesta primavera, tot i que encara no hi ha la data de l’estrena fixada. S’estan mirant diverses obres per representar per la festa major d’enguany, però de moment encara no s’ha decidit quina es representarà.

El diumenge dia 18 de març a les 11 del matí es farà l’assemblea anual de socis de l’entitat on es presentaran els comptes, el resum de les activitats dutes a terme i els projectes de futur.

En la darrera reunió de la Junta de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya es va anunciar que la propera Trobada anual es farà a les Terres de l’Ebre el cap de setmana del 29 i 30 de setembre.

En el número anterior de la revista ja fèiem esment al tema de fer-se soci de l’entitat i ara transcrivim de nou el que ja dèiem: “Durant la venda d’entrades dels Pastorets ens vàrem adonar que hi ha motes famílies joves del poble que no són sòcies de l’entitat. Això ens dóna peu a explicar que la nostra entitat té socis. Els associats són unitats familiars i es cobren 10 euros per família i any. Per tant, tothom que estigui interessat en fer-se soci de l’entitat ens pot fer arribar les seves dades amb número de compte inclòs personalment als que signem aquest escrit o bé per correu electrònic a [email protected]. Essent soci es col·labora amb les activitats de l’entitat, es fomenta el teatre del poble, tant d’infants com adults, i també s’aconsegueixen descomptes en algunes de les actuacions teatrals que es duen a terme”.

Alba Jornet/Jaume Musarra

Espectacle de dansa RIU DE

LLUNA El dimecres 1 de febrer els nens i

nenes d’Educació Infantil de la ZER el Moianès vam anar a Navarcles a veure un espectable de dansa del grup Da. Te danza.

Un noi i una noia es movien com un nen i la seva mare, des que estava dins la panxa fins que es va anar fent gran. Hi havia una llum molt especial. Es veia una lluna que anava canviant. Movien uns materials molt delicats: plàstics transparents que omplien tot l’escenari, un riu de purpurina brillant,globus blancs…

Sense parlar entre ells, sols amb el moviment acompanyat de la música vam poder disfrutar d’un bon espectacle.

Des del Grup de TeatreDes del Grup de TeatreDes del Grup de Teatre

Des de l’escola L’EsqueixDes de l’escola L’EsqueixDes de l’escola L’Esqueix

Page 11: CLOT, Març 2012

11

Esquiada de 6è Aquest, com tots el anys, els nens de 6è

hem anat a esquiar. Vam anar a la Molina (La Cerdanya, a Puigcerdà). Vam marxar el dimecres 15 de Febrer a les 7 del matí i la sortida va ser a Calders. Vam tornar el divendres 17 de Febrer.

Dimecres 15: Quan vam arribar vam començar a fer esquí

a les 10. Alguns anaven a nivells principiants o nivells més alts. Alguns fins i tot feien Snow. Després vam anar a dinar i vam tornar 2 hores més a esquiar. Seguidament vam anar a patinar sobre gel. A continuació vam anar, per fí, a l'alberg, que es deia "alberg La Bruna". Ens vam repartir les habitacions, ens vam dutxar i vam anar a sopar. Quan vam acabar vam jugar a un joc i vam anar a dormir.

Dijous 16: Ens vam llevar a 3/4 de 8, ens vam vestir i vam esmorzar. Vam tornar a les pistes i després

a dinar. A continuació, vam tornar a les pistes una hora, perquè l'hora lliure no la voliem fer. Seguidament vam anar a Puigcerdà a fer una mica de "Shopping". A les 6 vam tornar a la casa i vam baixar a la sala de baix a jugar al futbolí, a l'escenari.... Vam pujar a les habitacions, ens vam dutxar i, vam anar a sopar. Seguidament vam fer una "disco" en aquella sala de baix però ningú va ballar. Després per relacionar-nos més, vam anar tots els nens i nenes (menys alguns que tenien son...) a una habitació per xerrar i explicar histories de por..... A 2/4 de 12 vam anar a dormir, perquè estàvem molt cansats i l'endemà seria un dia bastant cansat.

Divendres 17: Ens vam llevar, ens vam vestir, i vam esmorzar, després vam anar un altre cop a pistes,

però a caminar amb raquetes de neu (ens vam ajuntar amb una altre escola i ens vam dividir en 2 grups). Un grup feia raquetes i l'altre feia un iglú i buscaven un aparell amb “pits” que feia sonar la màquina. Després ens vam intercanviar d'activitats. Vam anar a dinar i havent dinat vam anar a fer tubbing.

Ens vam acomiadar i vam tornar als respectius pobles. Ha sigut un viatje inolvidable!! Esperem tornar a trobar-nos.

(Noelia Benítez)

Page 12: CLOT, Març 2012

12

DIJOUS LLARDER I CARNESTOLTES El dia 23 de febrer, una setmana més tard de la data

oficial per tal que els companys de sisè que eren d’esquiada també hi poguessin ser, vam celebrar el Dijous Llarder. Com de costum el lloc escollit per passar el dia tots plegats va ser la masia de Rubió.

Després de fer classe fins l’hora del pati i esmorzar a l’escola, vam emprendre la caminada fins a Rubió. A l’arribar el primer que vam fer va ser posar-nos a jugar, sobretot ens va agradar molt fer cabanes al bosc. També vam anar a veure els animals, vam jugar a futbol, a saltar a corda i a moltes altres coses.

Al migdia ens vam reunir a l’era per dinar junts i després de dinar vam poder jugar encara una bona estona. Abans de marxar vam fer el joc de tibar la corda.

A la tornada alguns petits que estaven molt cansats va fer una part del trajecte en el cotxe escombra, però la majoria de valents van arribar a l’escola sense ajuda. El temps ens va acompanyar durant tot el dia ja que va fer molt sol i gens de fred.

També durant aquests dies vam fer la setmana boja del Carnestoltes, ja que aquest personatge ens va manar que anéssim a l’escola amb pentinats estrafolaris, la cara pintada, sabates i mitjons diferents.... El divendres a última hora de la tarda vam llegir el judici i sentència del Carnestoltes i vam condemnar-lo a la foguera.

Escola L’Esqueix

C/ Sant Llogari, 45 Tel. 669 52 54 50 / 93 866 61 32

Fax 93 839 91 68 08275 MONISTROL DE CALDERS

www.paviplanas.com [email protected]

Page 13: CLOT, Març 2012

13

El diumenge 19 de febrer, el Llúpol i la Rabassola van anar a la festa de l’arròs de Sant

Fruitós de Bages, a veure la Ricardis, l'Isarn i l'Aigó, que ens van visitar aquest estiu passat a la nostra trobada gegantera. Amb ells hi van anar els geganters, els tabalers, els bombers, els caixers, els grallers i una bona claca de monistrolencs! En arribar-hi ja vam veure que hi havia un ambientàs, amb un munt de paradetes i una bona colla de gent vestida de catalanets que començaven a preparar els quilos i quilos d’arròs. A més a més dels gegants de Sant Fruitós, també hi havia els de: l’Ametlla de Merola, Balsareny, Castellbell i el Vilar, Elna (Catalunya Nord), Montbau (Barcelona), Navarcles, Olesa de Montserrat i Sant Joan de Vilatorrada. Com sempre ens vam fer un bon tip de tocar i cridar. Recordeu que us podeu anar informant de les nostres activitats visitant el Facebook i el nostre blog: http://gegantsmc.blogspot.com/

Aquests dies també hem tingut una agradable sorpresa. Els geganters d’Alaró de Mallorca

ens han dit que volen venir a Monistrol per festa major. Si algú vol tenir una casa a ses illes que vagi preparant les armes per caçar algun al·lot o al·lota!!!

Més coses! Si la colla gegantera està més activa que mai, el gemc no es queda endarrere!

El dilluns de Pasqua hi haurà la caminada que fa VINT-I-DOS ! Enguany anirem cap a la banda de Calders, vigilant de no passar gaire pel seu terme no fos cas que ens fotin un cop de roc! Hi haurà dos recorreguts, un de 9 km i l’habitual de 17 km. Podreu fer les inscripcions anticipades a Cal Ponsa (antigament anomenat Cal Ton). També per internet a: http://caminadamc.blogspot.com

I com que Teixit d’inquietuds és un matxambrat de fils i cordills que s’emboliquen i es

desemboliquen segons els vents que corren, també us podem avançar que col·laborarem molt activament en un concert que s’està acabant de concretar! Estigueu atents que aquell dia no hi haurà excusa per no venir!!!

Això és tot el que us podem explicar. Ja sabeu que seguim maquinant altres coses i fent

coses dolentotes d’amagatotis que algun dia sortiran a la llum ... o no! Teixit d’Inquietuds

Des de Teixit d’InquietudsDes de Teixit d’InquietudsDes de Teixit d’Inquietuds

Page 14: CLOT, Març 2012

14

Des de l’Associació Dit i Fet Des de l’Associació Dit i Fet Des de l’Associació Dit i Fet Taller Dansa del ventre Dissabte 18 de febrer a les 4 de la tarda a la

Sala Petita del Centre Recreatiu Municipal, es va dur a terme el taller de dansa del ventre organitzat des de l'Associació Dit i Fet amb un total de 15 participants.

Entre moviments i riures totes les assistents van passar-se les dues hores del taller intentant copsar una mica l'essència d'aquesta dansa oriental a la que se l'hi atribueixen beneficis tant físics com mentals. El fet es que quasi totes van acabar esgotades i amb agulletes l'endemà.

Actes dia de la Dona Un any més arriba el 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, i com és

habitual en la nostra Associació hem programat un seguit d'actes conjuntament amb l'Ajuntament de Monistrol de Calders per a la seva commemoració.

Aquí podeu veure el programa dels actes i us emplacem a que hi participeu.

07/03/2012 19:00 hores, a la Sala Petita del Centre recreatiu Municipal Xerrada “ Com afrontar els canvis al llarg de la v ida” a càrrec de Carme Guerrero,

infermera. Aquesta xerrada està enfocada en com afrontar els processos de dol desencadenats

davant la pèrdua . Quan es parla de pèrdua es fa referència a l’acció i l’efecte de perdre, de deixar de tenir un objecte. I el terme objecte s’ha d’entendre en el seu sentit més ampli, és a dir, que pot incloure −sense limitar-s’hi− una relació, una possessió, un ésser estimat (tant una persona com un animal), una posició social o una part o una funció corporal. El procés de dol s’inicia després d’una experiència desencadenant, és a dir, després d’una situació de pèrdua, de separació de l’objecte de què es tracta.

Al llarg de la vida es poden viure moltes més pèrdues que les de la mort de persones estimades, com per exemple les renúncies als somnis irrealitzables, la pèrdua de la joventut, la pèrdua de la salut, la mort d’un animal de companyia, el trencament d’una relació (per la separació o el divorci de la parella), els avortaments (tant espontanis com induïts), la pèrdua del lloc de treball, la pèrdua de l’habitatge, etc. Parlar de dol és, evidentment, parlar de dolor i de patiment i el grau d’afectació en cada persona dependrà del significat que l’objecte perdut tingui per a aquesta persona.

10/03/2012 16:00 hores, a la Plaça Nova Dona, corre i dóna. Passejada solidària de la Dona. Aquesta nova iniciativa s’ha concebi’t amb la intenció de que les dones de Monistrol de

calders facin exercici i a l’hora siguin solidàries amb el que passa al seu entorn. Amb aquesta primera edició l’objectiu és recaptar fons, mitjan aportació voluntària, per a la

lluita del Càncer en general. El que es reculli serà lliurat a l’Associació Espanyola Contra el Càncer, en la seva junta local de Manresa.

El recorregut és de 3.8 quilòmetres, senyalats amb cinta i els que podran realitzat caminant, corrents, amb bicicleta, empenyent el cotxet, etc... la qüestió és fer la passejada i ser solidari.

Si ets dona, tinguis l’edat que tinguis, vine a fer la passejada solidària de la dona.

21:00 hores, Restaurant Rubell Sopar de la Dona Inscripcions fins el dia 7 de març als telèfons 938399116 (Susi) , 938399081 (Montse) o al

correu de l’Associació Dit i Fet. Preu: 20€

Associació Dit i Fet

Page 15: CLOT, Març 2012

15

LÍDIA SOLÉ 15 ANYS, CADET DE LA MONISTROLENCA

“El Germà, fica’l on vulguis que t’ho farà bé ”

EsportsEsportsEsports

La Lídia Solé i Cabrera té 15 anys i aquesta és la segona temporada que juga a futbol. Aquests dos anys ha jugat amb l’infantil - cadet de la Monistrolenca.

Temporada 2011-2012 amb l’equip verd-i-blanc

La Lídia, (així és coneguda

futbolísticament parlant) abans de començar a jugar a futbol la temporada passada, va fer tres anys de natació a Sallent.

Com va sorgir l’idea de crear aquest equip femení de futbol 7 a Monistrol?

Al primer campus de la Monistrolenca totes les noies del poble ens hi vam apuntar i ens va agradar molt. Llavors es va pensar en la possibilitat de fer un equip.

I d’on et ve l’afició pel futbol? Quan la Clàudia i jo érem més petites

sempre jugàvem al carrer amb el tiet i ens vam aficionar.

Ets davantera. Quin dorsal portes?

La temporada passada el 9 i aquest any el 14. El número que portava el Bojan al Barça i el que porta ara a la Roma.

Quants gols has fet en aquests dos anys? Porto cinc gols. Dos la temporada passada i tres aquesta.

Recordes el primer i l’últim? El primer va ser a Taradell i l’últim en el darrer partit a fora d’aquesta temporada, al camp del Sant Miquel de Balenyà.

Com els celebres? El dia que feia anys que els tiets no estaven amb nosaltres els hi vaig dedicar un gol i altres vegades m’abraço amb la Clàudia.

La temporada passada va ser molt complicada... Va ser molt difícil perquè cap de nosaltres sabia jugar a futbol i, a més a més, els rivals eren molt bons però sempre vam estar convençudes de seguir.

I la temporada que ve ha d’haver-hi canvis, no? Sí, la Lorena, la Mònica, la Mar, la Maria i jo ja no tindrem l’edat per jugar en aquesta categoria i encara no es sap què es farà.

Com et defineixes com a futbolista? No tinc por de la pilota però em falta

resistència i em canso molt ràpid.

Quin partit recordes especialment? Al camp del Sant Miquel de Balenyà

vaig marcar però em van haver de treure del camp a braços perquè em vaig marejar. Un petit ensurt.

Amb quines companyes t’entens millor al camp?

Amb les davanteres. La Lorena, la Mireia, la Mercè i la Tati perquè juguen prop meu.

Page 16: CLOT, Març 2012

16

També et vas apuntar a un campus, oi?

Sí, al juliol vaig anar al campus del Sallent. Era per jugadores, porters i porteres i hi vaig anar amb la Clàudia.

Què vas aprendre allà? Sobretot fèiem molts estiraments i

possessió de pilota.

Parlem del institut. Quin curs fas? Com et van els estudis?

Ara faig quart i ho he aprovat tot menys socials. Odio l’Historia.

Quins dies entreneu? T’ho pots combinar bé amb els deures?

Entrenem dimarts de set a dos quarts de nou i dijous de set a nou. Els deures i estudiar ho faig abans d’entrenar i els caps de setmana.

Hi ha bon rotllo entre l’equip de fèmines i els grans? Sí, n’hi ha molt. Jo, sempre que puc, els vaig a veure jugar tan a casa com a fora.

Quin creus que és el millor jugador de la Monistrolenca? Per quina raó?

Sens dubte el Germà és el millor. Fica’l on vulguis que ho farà bé.

I a part del tiet... També m’agrada el Mané, el Dani i el Quim. Té un xut molt fort.

I del Barça i el Madrid què me’n dius... El Barça ho té molt cru per guanyar la lliga però la Champions sí que la guanyarà. El Madrid, contra el Barça, només sap fer faltes. Amb l’equip que tenen ho podrien fer millor.

Sabem que ets fan del Bojan. Per quina raó va marxar? Per vàries coses però sobretot perquè estava enfadat amb el Guardiola.

I fins aquí aquesta xerrada-entrevista amb la Lídia feta al menjador de casa seva amb la presència de la seva família. La Clàudia, atenta, prenia nota per quan li toqui a ella. Una família ben futbolera des de fa molts anys.

La Lídia en acció en un partit de la temporada passada

Una frase del món del futbol:

Sempre s’ha de començar l’exercici darrera el cono.

L’últim llibre que has llegit?

El món groc d’Albert Espinosa.

I que no sigui del cole?

El meu Barça del Bojan Krkic.

Les noies d’avui en dia sou...:

Especials.

Què t’agrada fer amb les amigues a part de jugar a futbol?

Xerrar, anar al Barral i fer-nos moltes fotos.

Pro evolution o Fifa?

Sempre jugo al Fifa amb la Clàudia. Els partits estan molt igualats.

I de música...:

Flaix FM, flashback i rock català.

Page 17: CLOT, Març 2012

17

Foto de presentació d’aquesta temporada del femení amb la Lídia

AE MONISTROLENCA Una vegada disputada la dinovena jornada de lliga al grup 2 de quarta catalana, la Monistrolenca es troba situada a la novena posició amb 25 punts després d’aconseguir 7 victòries, 4 empats i 8 derrotes. En aquestes 19 jornades ha marcat 43 gols i n’ha encaixat 37. El primer classificat del grup és el Cardona amb 49 punts i un partit menys seguit del Castellbell amb els mateixos punts però amb tots els partits disputats. Al final de la taula classificatòria es troba situat el Castellet i la Pirinaica B (aquest amb un partit menys) amb 7 punts i el cuer és el Sant Pau de Manresa amb només 5 punts. Els màxims golejadors de l’equip verd-i-blanc en aquestes dinou jornades disputades fins ara han estat: Carlos Martínez 7 gols Xavi Moya 5 gols Manel Díaz 5 gols Oleguer Felip 5 gols Carles Moya 4 gols I els jugadors amb més minuts disputats fins ara han estat: Manel Díaz 1620 minuts Jordi Toral 1530 minuts Carles Moya 1406 minuts Xavi Moya 1388 minuts Óscar Martínez 1319 minuts

Page 18: CLOT, Març 2012

18

Entrenament de la Monistrolenca en un camp del Met blanc (Marc Vall)

MONISTROLENCA FEMENÍ

Bé, doncs ara les noies, les nostres fèmines, estan a mitja temporada. Aquesta primera volta ha estat satisfactòria ja que han pogut sumar les seves primeres victòries. Derrotes també n’hi ha hagut però han estat poc abundants. Així doncs les noies de la Monistrolenca van poc a poc creixent com a persones i com a grans futbolistes. Així ho demostren elles amb el seu domini amb la pilota i el seu joc treballat dia a dia. Durant aquesta primera volta, com ja hem dit, hi ha hagut algunes victòries que han fet que els gols a favor augmentessin. Quasi bé ha marcat tota la plantilla, la qual cosa indica que aquestes noies avancen, i avancen molt positivament. Com ja vam dir en escrits anteriors, aquest any sí. Gaudim i gaudirem d’un bon futbol. Som-hi fèmines! (Lorena Cortés) Les màximes golejadores de l’equip femení verd-i-blanc en aquestes disset jornades disputades fins ara han estat: Aina Baiges 8 gols Abril Jo 3 gols Mar Catot 3 gols Mireia Cardona 3 gols Lídia Solé 3 gols I les jugadores amb més minuts disputats fins ara han estat: Clàudia Solé 1200 minuts Aina Baiges 1035 minuts Xènia Catot 950 minuts Abril Jo 918 minuts

Markin’s Twitter: @markins02

Page 19: CLOT, Març 2012

19

Caldria renovar o revisar el sistema de megafonia per tal que els avisos arribin a tothom?

Hi ha hagut molta gent amb problemes de rebentons de canonades o bé que s’han quedat sense aigua per culpa de les fortes glaçades?

Com es podria regular la circulació en aquest tram, ara que amb les pilones del pont i els cotxes mal aparcats sovint hi ha pas estret ?

Aprofitant les baixes temperatures i el glaç que es forma a la riera, es podria promocionar el patinatge sobre gel com a reclam turístic del poble?

Page 20: CLOT, Març 2012

20

En aquest número del Clot ens volem tornar a fixar en la gent jove que duu a terme alguna activitat que ens sembla que és bo que la gent conegui. És per això que volem explicar una mica l’activitat del Nicolas Engler que amb només 13 anys ja està fent coses importants en el món de la gimnàstica, més concretament en el salt de trampolí. - Com va començar la teva afició pel trampolí? - Recordo que quan anava a l’escola de Monistrol era molt nerviós i a l’hora d’educació física un amic i jo ens posàvem a saltar al minitramp (trampolí petit) i quèiem sobre un matalàs. La professora de gimnàstica ens va veure i ens va comentar que si ens agradava tant saltar que provéssim de fer-ho en un trampolí. La idea em va agradar i ho vaig comentar a la meva mare i li va semblar que podia buscar un gimnàs on pogués provar i veure si m’agradava o no. Va trobar el gimnàs EGIBA de Manresa i vaig començar a anar-hi. - Quan vas començar? Quines modalitats hi ha en l’esport que practiques? - Quan vaig començar tenia 9 anys. Primer vaig començar fent una mica de gimnàstica artística per fer base i més

endavant vaig passar a fer només trampolí, que és el que estic fent ara. Dintre de la modalitat de trampolí n’hi ha tres més: una que és la que s’anomena trampolí i que és l’única que és olímpica (primer es fan uns salts per agafar alçada, fas deu salts i acabes sortint i caient al matalàs el màxim de quiet i bé); una altra és del doble minitramp que consisteix en fer dos salts en un trampolí allargat i s’acaba caient en un matalàs; i el darrer és el minitramp que és el trampolí petit. Normalment quan participes en competicions fas els tres salts, es fan grups diferents i cada grup va passant pels diferents aparells. Cada aparell té els seus jutges que fan les corresponents votacions segons el salt que has fet.

- En què consisteix l’entrenament? - L’entrenament s’inicia amb un escalfament previ i a continuació anar practicant els salts, començant pels salts base i acabar pels més difícils que estiguis fent. Quan ja els portes bastant bé vas avançant amb nous salts, per exemple si vull fer un doble mortal, els primers dies m’ensenyaran a fer un mortal i caure d’esquena, cada cop anar agafant més confiança fins que al final al cap d’un temps ja puc intentar fer un doble mortal normal. Aquest entrenament el faig quatre dies a la setmana i tres hores cada dia. Un dia d’entrenament consisteix en el següent: escalfament, entrenament, preparació física i estiraments.

- Com compagines l’entrenament amb l’escola?. - De vegades se’m fa molt difícil, sobretot fer els deures. Cal veure la part positiva de fer molt exercici ja que diuen que si entrenes molt la sang circula millor pel cervell i et concentres més en l’estudi. Jo faig els deures quan arribo d’entrenar o bé a l’escola ja que tinc unes hores de convalidacions ja que també faig música i en aquestes estones puc avançar força feina. Em cal una bona organització i aprofitar les hores que tinc lliures. De moment crec que me’n surto força bé ja que els resultats escolars són força bons.

- En quines competicions has participat?Has aconseg uit alguns títols? - Normalment es fa una competició de tardor, que s’acostuma a organitzar cada any de forma diferent, pel que fa a l’agrupament dels saltadors. A part d’això hi ha quatre fases en què es pot anar comprovant l’evolució de cada gimnasta després dels entrenaments fets i al final de les quatre fases (que es fan cada dos mesos) diuen quins han estat els que han entrenat millor

Parlem amb...Parlem amb...Parlem amb...

El Nicolas amb les copes i la medalla

Page 21: CLOT, Març 2012

21

durant la temporada. També hi ha una competició de Catalunya (octubre) que serveix per classificar-se per la competició estatal (juny o juliol). Si aconsegueixes uns bons resultats a la catalana et permet participar a nivell estatal. Jo he participat una vegada en la competició estatal l’any passat després d’haver quedat segon o tercer en la catalana, vaig quedar 15è en llit elàstic i 20è en doble minitramp. En aquesta modalitat que practico jo no hi ha gaires gimnastes. A l’EGIBA només som dos, un nen de nou anys i jo. Potser tampoc no hi participa gaire gent perquè el trampolí fa pocs anys que és olímpic, em sembla que des de fa uns deu anys. Hi ha països com Anglaterra i Alemanya en què aquest esport és molt conegut i hi ha molta gent que el practica. Molta gent no el coneix com un esport però segurament que tothom l’ha vist en els llits elàstics de les fires. Segurament que molta gent no pensa que pot ser un esport. Jo he aconseguit diversos trofeus: a l’última fase vaig aconseguir sis medalles i tres copes (jo només en tinc una ja que les altres eren d’equip). Amb tot el que he fet ja tinc cinc copes i nou medalles.

- Què suposa per la família la pràctica d’aquest es port? - Moltes hores de cotxe amunt i avall per anar a entrenar i quan hi ha les competicions t’han de portar en el lloc on es fan, normalment és en cap de setmana i acostuma a ser un dissabte. L’estatal es va fer durant tres dies a Albacete i es va fer en dijous, divendres i dissabte i això encara suposa més esforç per les famílies ja que són dies laborables. Pel que fa als viatges a entrenar vaig junt amb un nen d’Artés i els pares ens ho combinem, per tant la meva mare m’hi porta dos dies i els altres m’han de portar fins a Artés i vaig amb els pares de l’altre nen. La meva mare aprofita les hores que jo estic entrenant per anar a comprar o bé anar a algun lloc amb internet i poder treballar des d’allà.

- Es produeixen lesions en aquest esport? - Moltes. Degut als salts normalment sempre em fan mal els genolls. Com a lesió greu recordo que vaig tenir una tendinitis molt forta al genoll i vaig estar durant tres o quatre mesos portant unes cintes i fent només preparació física.

- Tens alguna anècdota per explicar? - No tinc gaires coses a dir. Recordo la primera vegada que vaig fer una pirueta que consistia en un mortal i un gir sencer enrere. La gent diu que és normal que et maregis fent aquest salt. Doncs jo em vaig marejar i un cop acabat el salt em vaig estampar contra el trampolí, però jo em pensava que era la paret i em pensava que cauria al terra. Estava completament desorientat. En acabar l’entrevista el Nicolas va comentar que tota persona que tingui ganes d’entrar en aquest esport que ho provi i si s’ho passa bé que continuï, doncs és molt divertit ja que cada dia pots provar coses noves. Però el cert és que cal molta disciplina i compromís en els entrenaments. També ens va comentar que té dos entrenadors, el de l’EGIBA que domina més el doble minitramp i una que va venir del GIMBE que domina més el trampolí. Des del Clot li desitgem molta sort en la seva modalitat esportiva.

Alba Jornet/Jaume Musarra

El Nicolas en ple salt volante pel gimnàs

Page 22: CLOT, Març 2012

22

• En només dues setmanes de diferència i coincidint de ple amb el fred siberià van néixer tres vailets preciosos. El 24 de gener va néixer el Nil, fill del Gerard Camps i l’Anna, l’últim dia del primer mes del 2012 el Jan, fill de l’Ivan Marquina i la Laura i el dia 4 de febrer el Hèctor, fill del Jordi Rodríguez i la Mònica. Molts petons i abraçades pels pares i famílies. He pujat de rang i m’augmenta la feina. Ho portarem bé, segur!

• L’equip femení de la Monistrolenca passa per uns moments dolços de joc i resultats. Una vegada posicionades a la categor ia i més compenetrades que mai, estan oferint una imatge d’equip força satisfactòria. Tot i que falten moltes coses per polir s’estan esforçant per competir el millor possible. Al darrera de tot plegat hi ha uns pares que les animen en tot moment (tot i que en els entrenaments ara no tant perquè ja no és la novetat) i en els partits són els primers en recolzar-les. I com s’animen quan guanyen! I quin gust que dona! (foto Marc Vall)

• L’equip masculí, però, s’emporta la creu. És com un vaixell de Costa Cruzeros que va a la deriva, ja que és capaç de fer grans partits i bons resultats amb els equips davanters (fins i tot oferint un joc molt atractiu) i també és capaç d’oferir l’altra cara de la moneda amb els equips de baix sense poder trenar tres passades seguides de forma automàtica oferint una imatge força dolenta. Malgrat tot sembla que l’equip treballa bé. Ara que ja marxa el fred s’espera tornar a recuperar jugadors per assolir el pobre objectiu per aquesta temporada; quedar per sobre del vell rival, els de “Villa arriba”.

• Per Carnestoltes, i com a nota curiosa, el jove jugador verd-i-blanc Oleguer es va disfressar de gol fantasma. Doncs bé, en el partit d’aquell mateix diumenge contra el Sant Pau, la Monistrolenca va guanyar 3 a 2, amb un gol fantasma del Mané, que suposadament va entrar lleugerament ... o no. Curiós, tot plegat!

• I seguim amb Carnestoltes. Una de les comparses de la rua amb més gent va ser la de Grease. No varen guanyar cap premi però també es varen currar molt la disfressa. Els nois anaven de John Travolta i les noies d’Olivia Newton-John. Fins i tot portaven un cotxe ben guarnit.

Safareig Safareig Safareig

Page 23: CLOT, Març 2012

23

• En aquesta edició del safareig volem engegar dues propostes a veure si poden tenir continuïtat. La primera es titula Safareig 2.0 i es tracta d’enumerar cada dos mesos les piulades (tweets) més curioses entre els piuladors (twitters) monistrolencs. Piular està de moda i la moda i el Clot no poden donar-se l’esquena. Per començar us enumerem uns quants tuits d’aquest inici d’any: (Alfons Vilatersana)

Anna Jo @Annetajo (24 desembre) El meu primer “tweet” per desitjar-vos un bon Nadal! Petons! --- Sebastià Jo @sebastia1977 (2 gener) Que dur és la tornada al treball amb uns quilos de més (“ditxosos” torrons, que bons que són) --- Òscar Marquina @markins02 (14 gener) Ara a Monistrol estem a -5 graus. Esperem que demà en el derbi s’escalfi l’ambient amb una victòria. --- Albert Ventura @albertventura84 (3 febrer) Entrenar a 7 sota zero i després anar a sopar tots junts no té preu! D’això se’n diu sentir els colors. Germà Cabrera @8Germa (3 febrer) D’això se’n diu un fred de collons! Alfons Vilatersana @Vilatersana (4 febrer) Eren -7 només? --- Marc Vall @kitus1985 (22 febrer) Si ens llevem ben d’hora, ben d’hora, ben d’hora, més ganes tindrem de fer la migdiada! Ho sento però algú ho havia de dir! Òscar Marquina @markins02 (22 febrer) I després arriba l’hora de la migdiada i tens partit al top eleven. Perdona però algú havia de replicar. Marc Vall @kitus1985 (22 febrer) Primer és lo primer! La “siesta time”! --- Òscar Marquina @markins02 (23 febrer) Manel Delgado, entrenador ja de tres equips aquesta temporada, plega de l‘Olesa sense donar explicacions. A què em recorda això?

Page 24: CLOT, Març 2012

24

• I la segona iniciativa es titula Safareig viatger i a cada número del Clot un monistrolenc o monistrolenca que viu fora del país ens explicarà com transcorre un dia fora de la terra. No es tracta d’explicar com és el país on viu actualment sinó anècdotes del dia a dia en una país diferent als Països Catalans. I comencem amb la Zaida, corresponsal a Suècia. Ella viu a Solna, molt a prop d’Estocolm.

Quan he rebut el correu del “Marquina” després del dia d’avui, no m’ha pogut venir a sa ment cap altra cançó al cap que el “Dia, a Dia” de Sanjosex. Ara veureu perquè. El meu despertador sona, tres quarts de vuit, m’aixec des llit, mir per sa finestra “merda un altre dia sense sol.. en fi, ja ho sabia abans de venir això”. Surt pitant perquè he d’anar corrents a arreglar el tema pendent amb la companyia sueca del mòbil aquest que m’he fet, vaig cap allà caminant, agaf es camí que m’he aprés però resulta que uns operaris molt simpàtics han tancat el camí que sé i que és el més curt, pel que em va dir la meva companya de pis...veig les tanques...la meva visió no detecta cap entrebanc per saltar-les i continuar pel camí. Em faig bastant sa tonta, i quan anava a botar, un senyor operari molt simpàtic em comença a xiular, ignor sa primera xiulada, ignor sa segona, a sa tercera ja no he pogut continuar, em gir i em diu algo inintel·ligible que sé perfectament el que significa “maca canvia de direcció que per aquí no es pot passar”, en fi, resignada vaig cap a on el senyor m’indica, seguint la gent que caminava...”tots els camins porten a Roma” vaig pensar. Efectivament, després de fer una petita volta era de nou al meu destí, el centre comercial. Arrib a sa tenda de mòbils, i eureka, era una errada seva, m’ho arreglen. Quan anava a sortir del centre comercial un cartell “sales” capta la meva atenció...vaig a dins i me començ a emprovar sabates, finalment me decidesc a comprar-me unes. Me’n vaig tota contenta “ja tenc la targeta del mòbil arreglada, i un parell de sabates noves”. Mir el rellotge i veig que ja faig tard a classe. Començ a fer tota la via que puc, arrib a casa, “tenc mitja hora” pens...”no arrib, no arrib!” quan deix sa bossa de ses sabates me’n adon...”On és la targeta del mòbil i es contracte!!!, me’ls he deixat a la tenda...” em pos a pensar...la classe, o tornar a la tenda. Finalment desidesc cercar el número de la tenda per internet, demanar-li el mòbil a la meva companya de pis i telefonar per demanar si eren allà. La dependenta només despenjar em coneix, per sort, tenen les meves coses allà. “Vaig a sortir pitant cap a sa uni, arribaré tard!” pensava, “potser vint minuts no són tant, o potser es profe s’encabrita i em fa fóra, quina vergonya”, pensava, però tota decidida a passar vergonya, faig tot el protocol de sortida, bufanda, abric, guants i sabates (per ordre). Fic les mans a la butxaca...”I les claus!” no eren enlloc!, fic el peu fóra de sa catifa per cercar-les per tota sa casa “Ai no! que els suecs s’han de treure les sabates abans d’entrar a casa (merda!)”...m’intent treure les botes sense treure’m els guants, impossible! Me trec els guants i a continuació ses sabates. Començ a regirar-ho tot a la meva habitació, la meva companya em crida “Zaida” i ve amb ses meves claus...estaven penjades en es clauer...”Gracis, gracis!!” me torn a posar les sabates, me torn a posar els guants i cap al carrer pitant.

Page 25: CLOT, Març 2012

25

Són en punt, em sembla que arribaré trenta minuts tard...em dispòs a seguir les instruccions de sa meva companya de pis per trobar el bus, però em perd!! Vaig caminant amunt i avall, ja no puc arribar a classe, són i mitja! Finalment després de demanar a un pilot de gent on era la ...... parada del bus, aconseguesc arribar a sa uni, tot i que una hora i mitja tard! Arrib, i xerr amb es meu coordinador, li dic, simplement que m’he perdut...en fi, que hi farem, almenys m’han arreglat bé lo del mòbil!!! Ha! Això m’havia pensat, però no! Després de tot aquest dia, he decidit deixar per demà el que podria haver arreglat avui, que fa un poquet de fred, estic cansadota, i ja són les set. Besades des de Suècia! Vi ses snart! Germà i Òscar

BELLESA

Avg. Pere Tarrés, 6 Tel. 93 839 92 59

MONISTROL DE CALDERS

C O N S T R U C C I O N S PONSA PUIG, S.L.

CIF B62133459

Carrer l’Om i la Roca, 1 Tel. 93 839 90 57 - 93 839 90 32 08275 MONISTROL DE CALDERS

CORREDURIA D’ASSEGURANCES

PUJOL

Angel Guimera, 56-58. bxos Tel. 93 877 20 64 Fax. 93 877 36 91

[email protected]

Manresa

Gran, 62 Tel/fax. 93 833 20 64

Sant Vicenç de Castellet

<<<

ALIMENTACIÓ ESPECIALITZADA MAGATZEM D’EMBOTITS, PERNILS I FORMATGES

C/ Sant Josep, 28 – Tel. 93 820 84 34 - MOIÀ

Page 26: CLOT, Març 2012

26

La comarcaLa comarcaLa comarca

NOTÍCIES DE MANRESA

• Manresa va celebrar, el darrer cap de setmana de febrer, la Fira de l'Aixada. Aquesta fira trasllada la ciutat a l'època medieval per recordar els fets històrics de la Llum. Els canvis de recorregut d’aquest any han estat valorats positivament. La possibilitat de tastar la cervesa artesanal de l'Aixada, veure espectacles renovats i les visites teatralitzades al carrer del Balç, són algunes de les novetats que ha ofert la fira. També hi hagueren 200 parades, la majoria de les quals de productes artesanals.

• El passat diumenge 26 de febrer, al Museu de la Tècnica de Manresa i dins del marc de les Festes de la Llum l'Orfeó Manresà interpretà conjuntament amb els cors de la seva Escola Coral, el Grup d'Iniciació, el Cor Infantil i el Cor Jove, l'Orquestra Camerata Bacasis i tres solistes, un concert, a on la peça central, fou la Cantata nº 140 de J.S. Bach. El concert va servir per celebrar els 110 anys de l’Orfeó.

• El diumenge 25 de març se celebrarà l'acte central amb què la Cova de Sant Ignasi de la ciutat engegarà la preparació dels 500 anys de l'estada d'Ignasi de Loiola a Manresa (2022). El 2011 van passar per la Cova (Santuari i Centre d'Espiritualitat) quasi 35 mil persones. Es calcula que, especialment, gràcies al Camí Ignasià Loiola es pot arribar a les 100.000.

NOTÍCIES DE DIFERENTS POBLES DE LA COMARCA

• La presó de Lledorners s’incorpora al món geganter

La presó de Lledoners, situada a Sant Joan de Vilatorrada, estrena gegants. Un jove aixecant pesos i la seva xicota és el que representen les dues figures, que han estat creades i construïdes a l'interior de la presó per un grup d'interns. La parella ja té portadors sorgits dels mòduls, i neix acompanyada de grup instrumental: tres grallers i un timbal, tots ells interns que n'han fet l'aprenentatge els darrers mesos.

• Celebració del Carnestoltes a diversos pobles bagen cs

Sallent, Avinyó, Navarcles o Moià han estat alguns dels pobles que han celebrat el Carnestoltes pels carrers de les respectives poblacions. A Sallent hi van participar més de 10.000 participants i és un dels més tradicionals de la comarca, que acaba amb sopar i ball. Avinyó van sortir al carrer una vintena de comparses que van amenitzar la rua que, un any més, va aixecar molta expectació entre els veïns del municipi. També va acabar amb un sopar al pavelló i un cercatasques.

• Navarcles farà un curs de cuina monacal

El curs de cuina monacal que Navarcles organitza des de fa cinc anys vinculat a la Fira de l'Abat començarà el proper 1 de març, i tindrà com a base un receptari del segle XVIII. Constarà d'un total de tres sessions (1, 8 i 15 de març, a partir de les 8 del vespre), que es faran, respectivament, als restaurants Patoi, Ca l'Agustí i Muntané. Inclourà la preparació i degustació de plats de cuina monacal amb la fitxa corresponent i beguda.

Page 27: CLOT, Març 2012

27

• Montserrat fa una jornada de portes obertes per a n ens que vulguin entrar a l’Escolania

L'Escolania va celebrar el dissabte 3 de març una jornada de portes obertes. Aquesta diada festiva estava pensada especialment per a nois que estan cursant actualment de primer a tercer d'educació primària, i les seves famílies. Els mateixos escolans van ser els encarregats d'oferir una visita guiada per les dependències de l'edifici a cadascuna de les famílies interessades.

M. Teresa Puig

Queviures Cansaladeria Estanc Espardenyeria

La Vinya, 26 – Tel. 93 839 90 28 MONISTROL DE CALDERS

RESTAURANT

Tel. 93 839 90 25 MONISTROL DE CALDERS

Tel.: 93 820 80 96 Carretera de Vic, 74 Fax.: 93 839 91 58 08180 Moià Mòbils: 608 19 23 80 - 629 18 92 92

Page 28: CLOT, Març 2012

28

GENER: Sol: 24 dies FEBRER: Sol: 24 dies Núvol: 4 dies Núvol: 2 dies

Pluja: 3 dies Pluja: 1 dia Neu: 2 dies Precipitacions: 2 l/m 2 2 l/m 2

Comentari: Aquest any, durant el mes de febrer, hem arribat a 12 graus sota zero. La neu

va bé per algunes coses, però també porta molts problemes. La seva part positiva és que quan es posa damunt les fulles dels pins les desinfecta i també és bona perquè assaona la terra. Però quan la neu es va fonent i l’aigua es fica per les esquerdes i llavors quan es glaça pot arribar a destrossar carrers i altres coses. La neu i el gel també són els causants de molts accidents de trànsit. Suposo que poca gent desitja la neu i el que la desitja no es pot imaginar el mal que pot arribar a fer. Crec que entre el fred i l’aigua ja en tenim prou. El fred molesta, però és convenient.

Eduard Comasòlivas

CREPS FARCIDES DE VERDURES

Ingredients:

Per a 12 creps: 250 g de farina, 2 ous, 1 culleradeta d’oli, 1/2 l de llet, sal Farcit: 2 pastanagues, 100 g de cols de Brussel·les, 100 g de mongetes tendres, 2

branques d’api, 2 cebes, oli, 1 dl de brou 1 dl de crema de llet, 1 culleradeta de farina, 50 g de formatge gruyère ratllat, oli, sal i pebre

Preparació: Preparar la pasta de les creps: en un bol posar la farina, fer-hi un forat al mig i posar-hi els

ous, afegir-hi l’oli, la sal i una mica de llet. Treballar-ho enèrgicament amb una forquilla i anar-hi afegint la resta de la llet de mica en mica fins aconseguir una massa líquida i homogènia. Deixar-la reposar una hora. Mentrestant preparar el farcit rentant, pelant i tallant les verdures a dauets. En una paella escalar l’oli, ofegar les verdures i mullar-les amb el brou. Coure-les a foc lent i tapades uns 10 minuts. Salpebrar-les. Afegir´-hi la crema de llet i la farina, barrejar-ho bé o coure 3 o quatre minuts més. Fora del foc afegir-hi el formatge rallat i barrejar-ho.

Fregir les creps: escalfar una mica d’oli, tirar-hi la pasta suficient perquè el fons de la paella quedi coberta d’una capa fina, reduir el foc i girar la crep quan estigui daurada i es desenganxi. Coure-la per l’altre cantó. Repartir el farcit en cada crep, doblar-la per la meitat i una altra volta per la meitat i servir-la de seguida.

Bon profit! Isa Orellana

El tempsEl tempsEl temps

La cuinaLa cuinaLa cuina

Page 29: CLOT, Març 2012

29

El cellerEl cellerEl celler

CONSELL REGULADOR DE LA DENOMINACIÓ D’ORIGEN PLA DE BAGES

Ens trobem a la seu d’aquest consell regulador situat al Mas de la Culla, els orígens del qual es remunten al segle XI, i que es troba just al costat de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa. El nostre interlocutor és el seu secretari, el Sr. Joan Francesc Baltierrez i Alier, el qual, professionalment, no prové del món del vi, sinó del tèxtil, concretament del sector del ram de l’aigua on treballava en la seva part comercial. La crisi del sector tèxtil va fer que passés al sector del vi, del qual sempre havia estat un gran afeccionat. Tot seguit ens farà cinc cèntims de les nostres preguntes.

Les denominacions d’origen son entitats semipúbliques. Les catalanes depenen de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), que és un organisme de la Generalitat de Catalunya, però són independents pel que fa a la seva gestió. El seu règim jurídic és comparable al de les Cambres de Comerç i el seu finançament s’obté a través de les quotes que paguen els viticultors i els cellers inscrits, a més de l’import de les contraetiquetes numerades que porten totes les ampolles que es comercialitzen i de petites subvencions per part de l’administració pública. Els seus òrgans rectors són escollits també pels viticultors i els cellers, mitjançant eleccions que es convoquen el mateix dia per a totes les DO.

Les dues principals funcions d’una DO són: la primera donar a conèixer els vins de la DO pròpia per mitjà de presentacions, fires, festa de la verema, articles en revistes especialitzades, invitacions a distribuïdors i prescriptors de vins tant nacionals com internacionals, etc; i la segona la de control de la traçabilitat i de la qualitat dels vins, per la qual cosa disposen de la col·laboració d’organismes i laboratoris externs, així com d’un comitè de tast de vins en rama. En aquest sentit, cal remarcar que els vins de la DO Pla de Bages, sobretot els negres, de la collita del 2011 han assolit unes cotes de qualitat fora de sèrie, cosa que caldrà tenir en compte per a les futures compres. Preneu-ne nota !!

Les peculiaritats més destacades de la DO Pla de Bages respecte a les altres, són d’una banda que la totalitat dels seus cellers disposen de vinya pròpia, la qual cosa els permet controlar tot el cicle de producció; i d’altra banda, les vinyes són petites i totes envoltades de bosc o de matolls, cosa que permet als raïms incorporar els gustos i les aromes del seu entorn, tant a través de l’aire, com també del pol·len dipositat per les abelles. La denominació ha inscrit fa poc un nou celler addicional als onze que existien fins ara: es tracta de Can Serra dels Exibis Viticultors, celler ubicat en

el terme municipal de Navàs, centrat en l’agricultura ecològica i amb un interès especial en les varietats autòctones: Sumoll, Mandó i Picapoll blanca i negra.

La producció de la nostra DO oscil·la entre 700.000 i 900.000 botelles cada any. La majoria

dels cellers comercialitzen els seus vins dintre del mercat català, tot i que ja n’hi ha alguns que comencen a exportar. Està clar que el tema exportació cal potenciar-lo d’una forma important ja que és l’única forma de créixer de manera substantiva en el futur. Això requereix esforços i inversions que són sempre difícils de realitzar per la petita mida dels cellers. Un aspecte interessant és que, actualment, no hi ha excedents, ja que la producció és relativament petita i se sol vendre tot el que es produeix, perquè el consum continua augmentant. El punt feble, malgrat que s’han produït avenços, és el de la distribució, ja que tradicionalment s’han venut en el mercat català més vins de fora del país que dels autòctons.

Page 30: CLOT, Març 2012

30

L’amenaça principal per als nostres vins és l’entrada de vins de tot el món, alguns dels quals amb una relació qualitat preu realment competitiva.

La principal oportunitat es basa en la recuperació de les varietats autòctones que s’havien mig abandonat perquè no donaven el nivell de qualitat adequat, però que adoptant noves tècniques de conreu i de producció donen resultats sorprenents i adaptats als gustos actuals del consumidor que, en general, sol apreciar més els productes autòctons i singulars que els estandarditzats. Aquesta estratègia de diferenciació

és la millor acció per combatre l’amenaça abans citada, bo i oferint un valor afegit als nostres vins.

Per cert que, seguint el fil del que estàvem narrant, l’Incavi està fent accions importants de cara a la recuperació de les varietats autòctones de tot Catalunya i també la Confraria de Vins del Bages, de la qual el nostre interlocutor és vicepresident, ha programat dins dels seus actes, tastos de vins d’aquestes varietats que han tingut molt d’èxit.

Finalment cal constatar que, la crisi actual ha fet que es redueixin les vendes en restaurants i bars i, en canvi, augmentin les de les botigues especialitzades i supermercats. Una altra reducció de vendes important que s’ha constatat ha estat en el sector dels lots de Nadal.

Que tingueu bon celler !! Pedru / Jan

Carrer de la Vinya, 6 Tel. 93 839 90 03 – 93 839 90 86 – 93 839 90 54 08275 MONISTROL DE CALDERS

Gemma Morell Puigmartí

veterinària

C/Lepant, 422 – 08025 Barcelona Tel. 93 450 17 58 – Tel. Urgències 696 47 47 55

CANSALADERIA POLLERIA CARNISSERIA QUEVIURES

Especialitat en POLLASTRES A L’AST

Servei a domiciliServei a domiciliServei a domiciliServei a domicili

La Vinya, 20 – Tel. 93 839 91 03 MONISTROL DE CALDERS

Page 31: CLOT, Març 2012

31

CiènciesCiènciesCiències

MOLTA TERRA A L’HAVANA (VI). MIQUEL JANÉ I OLLÉ

Miquel Jané i Ollé va néixer el 1821 a Vilafranca del Penedès. El 1838, acompanyat pel seu

germà Josep, va emigrar a L’Havana i entrà a treballar en el magatzem de tabac de Joan Conill i Pi. Sembla ser que el 1844 fou Miquel Jané qui, al moll de L’Havana, esperava un jove de 13 anys mig estabornit pels llargs dies de navegació i atabalat pel brogit d’una ciutat que en aquells temps era una de les més actives del planeta, a fi d’acollir-lo i d’orientar-lo en els seus primers passos. Aquest jove era Josep Gener i Batet, el qual, probablement, era un nebot seu (Josep Gener portava originalment el cognom escrit com Janer i se’l va canviar posteriorment quan va establir els seus negocis a l’Havana).

Amb els anys, Jané es convertí en propietari de la vega de La Majagua, situada a la zona de Vuelta Abajo, on s’hi collien unes fulles de tabac d’una qualitat suprema, les quals eren venudes al magatzem de Joan Conill. Tal com s’ha vist en el capítol dedicat a Josep Gener, aquest i el nostre personatge esdevenen socis i funden el 1865 l’emblemàtica fàbrica de tabacs de La Escepción. El 1871 però, parteixen peres amistosament en el negoci i Josep Gener es queda en solitari amb la fàbrica original, mentre que Miquel Jané en funda una de nova amb la marca de La Majagua, situada ben a prop de l’altra, davant per davant de la font coneguda com a Pila de

la India.

La separació comportà també el problema que l’emblema de la marca La Escepción portava a més de l’escut català dels 4 pals, el nom de les seves dues vegas principals: La Majagua i Hoyo de Monterrey, en el centre Miquel Jané per ser qui aportava més capital i a sota Josep Gener. Aleshores La Majagua registrada en la marca originària no es podia retirar de l’emblema. Van haver d’intervenir amics comuns per resoldre aquell estat de confusió, un dels quals, Joan Conill, hi va dir la darrera paraula. Ho va fer no només com a amic sinó pel fet d’haver prestat diners a Gener sota la garantia de les seves vegas. La qüestió però es va solucionar al gust de tothom.

Malgrat la separació d’ambdós socis, aquests continuen tenint una relació força cordial i ho demostra el fet que comparteixen representant dels seus tabacs a Barcelona: Joan Armengol - ex treballador com ells dos del magatzem de tabacs de Joan Conill - que una vegada acabada la seva estada a L’Havana, havia retornat a la ciutat comtal per tal d’establir-s’hi com a intermediari comercial.

Passats els anys, Jané abandona el negoci del tabac i inverteix els seus estalvis en l’exportació de productes de l’illa, en accions de la companyia ferroviària Empresa de los Ferrocarriles del Oeste (la qual tenia també com a accionistes Josep Gener i Batet i Joan Conill i Pi), i sobretot, en la construcció d’un circ-teatre que es va inaugurar l’any 1881, el mestre d’obres del qual fou Joan Pagé. L’edifici constava d’una pista circular i d’instal·lacions annexes com ara salons de billar i joc, cafès i sales polivalents. L’element més destacat de l’obra és la cúpula amb estructura de bigues de filigrana de ferro disposades radialment sobre la pista circular. Aquestes bigues tenen la peculiaritat que, al contrari de les d’altres teatres de la ciutat que havien estat importades d’Europa, foren foses a Cuba.

Page 32: CLOT, Març 2012

32

Es tracta d’una construcció molt elegant, decorativa i avançada per a la seva època. Aquest circ-teatre es va convertir per uns anys en el lloc de trobada per excel·lència de l’emigració catalana. Com a exemple d’això es pot citar la reunió que el pare escolapi Muntades hi va celebrar, cap a l’any 1884, amb un nucli d’emprenedors catalans convocats per tal de tractar la forma d’adquirir uns terrenys adequats on construir la que posteriorment esdevingué la primera Ermita de Montserrat, popularment coneguda com a Ermita de los Catalanes de l’Havana, inaugurada l’any 1921 i enderrocada el 1951 a causa de la construcció del Memorial a José Martí.

Entre el 1880 i el 1882 el constructor català Ramon Julià va aixecar la casa de Miquel Jané al passeig del Prado, 253, l’avinguda aleshores més elegant de la ciutat.

Malauradament, els negocis de Jané van anar de mal borràs i el 1889 l’home es trobava totalment arruïnat. El circ-teatre va ser clausurat i es va aprofitar per celebrar-hi actes tan diversos com les primeres proves d’atletisme que es van celebrar a Cuba, o assemblees obreres amb motiu de la reivindicació de la diada de l’1 de Maig.

El 1902 s’hi va establir l’església baptista de Getsemaní. El 1938, hom va introduir modificacions a l’edifici, però afortunadament, hi van respectar la configuració espacial interior i l’estructura metàl·lica de la cúpula que avui dia encara es pot admirar. A un costat de la sala circular de l’antic circ-teatre, hi ha avui un frontal de fusta amb el lloc de lectura de les escriptures. A l’espai central i a les llotges que l’envolten s’hi troben els bancs i cadires per als fidels. Està situat al carrer Agramonte, 502, cantonada amb Dragones i s’hi accedeix per una porta lateral molt discreta del carrer Agramonte.

Aquesta no es pot considerar una història d’èxit personal, ja que Jané va acabar els seus dies pobre i emparat per la Societat de Beneficència de Naturals de Catalunya.

Jan

c/ Montserrat, 6

Tel. 93 839 91 16

08275 MONISTROL DE CALDERS

FARMÀCIA LLDA. - C. FERRÓN

VILCHES

C/ Molí, 4 - Tel. 93 839 91 37

MONISTROL DE CALDERS

Page 33: CLOT, Març 2012

33

SENTÈNCIES LLATINES (XV)

Nihil agenti dies longus est. “El dia es fa llarg per a aquell que no fa res”. Adaptació d’una frase de Sèneca amb la qual posa en evidència els inconvenients de l’ociositat.

Nil desperandum. “Cal no desesperar de res”. Expressió procedent de les paraules que Teucre va adreçar als seus companys quan fugia de Salamina i del seu pare, tot confiant en una nova Salamina segons la promesa d’Apol·lo, tal com canta Horaci. És emprada com a exhortació en situacions difícils com l’actual.

Nihil difficile amanti (puto). “(No considero) res difícil per a aquell que ho desitja”. Malgrat que sovint s’aplica aquesta frase al camp de l’amor, Ciceró parla de l’esforç necessari en qualsevol empresa.

Nihil est ab omni parte beatum. “Res no és per tots costats feliç”. Horaci presenta com a ideal de felicitat conformar-se amb allò que hom té, car no existeix la felicitat completa.

Nihil est in intellectu quod prius non fuerit in se nsu. “No hi ha res en l’intel·lecte que abans no hagi passat pels sentits. Vell principi de la filosofia empírica.

Nihil sub sole novum. “No hi ha res de nou sota el sol”. Indica la nul·la novetat que un fet determinat aporta a l’experiència.

Nihil tam munitum quod non expugnari pecunia possit . “Res no és tan inexpugnable que no pugui ser abatut pel diner”. Ciceró il·lustra molt enginyosament, mitjançant el lèxic emprat propi d’una escena militar, la vulnerabilitat humana davant els diners.

Nihili est qui nihil amat. “Res no val qui no estima res”. Frase que pronuncia l’esclava Sofoclidisca en la comèdia de Plaut El persa, i que ha quedat com a lema del valor fonamental de l’amor en l’existència humana.

Noli me tangere. “No em toquis”. Paraules de Jesús a Maria Magdalena quan se li apareix després de ressuscitar (Joan, Evangeli 20.17). S’usa aquesta frase amb el mateix significat, però hiperbòlicament. A més, en medicina es donava aquest nom a un tipus d’úlcera cutània que qualsevol medicament tòpic irritava encara més; i en botànica, designa una planta, dita normalment impatiens balsamina, la qual té unes càpsules que al tacte esclaten. Modernament, aquesta frase es va fer popular quan la va pronunciar l’enyorat president del Barça Jan Laporta davant del conseller de l’Espanyol Sebastián Javier.

Non bis in idem. “No dues vegades sobre el mateix”. Principi jurídic que prohibeix jutjar algú dues vegades per una mateixa causa.

Non cuivis homini contigit adire Corinthum. “No a qualsevol home li és permès d’anar a Corint”. Horaci addueix aquesta dita amb la idea de fer palès que no tothom té les mateixes possibilitats. Es donen dues justificacions diferents sobre l’origen d’aquesta dita: la més freqüent, en el sentit que no tothom podia permetre’s d’anar a aquesta ciutat a gaudir dels luxes que oferia per motius econòmics; l’altra, menys probable, fa referència a la perillositat de navegar vers el port de Corint. Jan

Que diu que...Que diu que...Que diu que...

Page 34: CLOT, Març 2012

34

MÉS ENLLÀ DE LES PARAULES

• Cada any nou, cel i terra en harmonia, com el primer dia. • Que quan l’amor no és bogeria no és amor. • Les mares odien les guerres. • El treball fet amb gust i amb amor sempre és una creació original i única. • Existir és canviar, canviar és madurar, madurar és creació sense fi. • Pecar és propi de l’home; posar trampes, del diable. • Envellir és com escalar una gran muntanya: mentre es puja, les forces disminueixen, però la mirada és més lliure. • Un artista copia, un gran artista roba. • En la prosperitat, els nostres amics ens coneixen; en l’adversitat, nosaltres coneixem els nostres amics.

Calaix de sastreCalaix de sastreCalaix de sastre

SETEMBRE

Reflexos grana. El sol de l’alba encén canelobres, cristalls i porcellanes. Al seu influx les roses seques són ombres xineses a la paret de caoba. El sol ixent juga a escacs sense figures. No n’hi calen. Les projecta sobre l’escaquer. Ell pot ser escac i mat o escac i vida. La cigonya tintada de rosa pel sol taronja, plana majestuosa damunt la cinta d’aigua.

Recull Eduard Comasòlivas

Eduard Comasòlivas

Els ànecs xipollegen i s’amaguen, entremaliats, entre els joncs de la riba. Vora les nou, quan el sol ja no es deixa mirar, els col·legials, com ànecs enjogassats, passen el pont cap a l’escola. Joves magribins s’asseuen a un banc, en espera de la feina que no arriba. Més enllà una parella d’immigrants també espera. Ell, en estat d’alerta, ella asseguda, confiada, envoltada de bosses, com una bossa més, sense casa, ni feina.

Page 35: CLOT, Març 2012

35

CARAMELLES Al cel arriben les notes belles, on les estrelles fan reunió. Volen aprendre les caramelles, un xic enceses per l’emoció. Faran un coro totes plegades, faran cantades per tot el món. Així la Pasqua, Pasqua Florida serà la cita, d’un cant d’amor d’un cant d’amor... P. Sala 2012

ELS ÀNECS DE MONISTROL Amb frescor el gener comença a la vall de Monistrol, al matí bona glaçada i al migdia surt el sol. La riera envitrallada amb cristalls de gel i glaç hi ha alguns ànecs que caminen van lliscant tots al compàs. No els fa falta de calçar-se ni patins, ni patinet, els admira la quitxalla des de dalt el caminet. S’acosten a la vorera tot buscant algun crostó, que els hi tira la mainada de pa sec o rosegó. De menjar no en troben gaire tot i que són matiners, per donar-los-hi un bon àpat sembla que no hi ha diners. Això sí, tothom vol veure’ls passejant amunt i avall, l’atracció està garantida quan ensenyen el plomall. Rosa Rovira Sancho

NOTA D’AGRAÏMENT

Des de l’Associació de Pares i Mares de l’escola L’Esqueix volem donar les gràcies a totes les persones que van col·laborar amb la nostra entitat tot fent pastissos i postres per vendre a la parada que vam muntar per la festa de Sant Antoni i també a tothom que hi va participar i ens van donar suport i ajuda en els diferents actes d’aquell dia. MOLTES GRÀCIES AMPA Escola L’Esqueix

Page 36: CLOT, Març 2012

36

CARTES DE “EL SALVADOR” (CAPÍTOL XLVII)

El dia 11 de març es celebren les eleccions per escollir els

diputats i els alcaldes de El Salvador. Anteriorment ja he fet algun escrit sobre el tema electoral arrel de les presidencials del 2009.

Ja en aquell moment exposava la velada permissivitat amb la que es podia generar frau electoral d’una manera legal. En l’escrit d’avui em vull aturar en el sistema electoral del país a l’hora del repartiment de diputats.

Aquí partim d’un problema. El problema és que tenim una sèrie de partits polítics, fem una votació i volem repartir un número d’escons entre aquests partits de manera que cada partit rebi un número proporcional d’escons al número de vots rebuts.

A Espanya regeix la llei d’Hondt per la distribució d’escons. Podria explicar aquí aquesta llei però com en teoria ja l’hauríeu de saber perquè és la que us afecta (i si no ja sabeu on està el senyor Google), passaré a explicar la que s’aplica a El Salvador.

En realitat és molt senzill. El mètode en qüestió és el del major residu. És com fer una regla de tres però considerant que un escó es indivisible, ja que és una persona i no la podem partir. Aquest mètode, que cal dir que per los fonts que he consultat és una involució de la llei d’Hondt, té el problema que li resta proporcionalitat al repartiment perquè és paritari en l’assignació per quocient, però majoritari en l’assignació del residu. Tot això es veurà més clar amb un exemple:

Suposem que tenim 3 partits polítics (A, B i C) i 10 escons a repartir . Imaginem que el resultat de les eleccions es: 600,000 vots per A; 600,000 vots per B; i 200,000 vots per C.

El procediment per l’assignació d’escons és el següent: • Pel partit A multiplico el número de vots pels escons i ho divideixo entre els vots

totals: 600,000 * 10 / 1,400,000 = 4.2857 • Per al partit B seria el mateix resultat que l’anterior. • Per al partit C: 200,000 * 10 / 1,400,000 = 1.4286 Pel partit A obtinc 4.2857. És a dir, retirant els decimals, assigno 4 escons i tinc un residu de 0.2857. Pel partit B obtinc el mateix que A. I pel partit C obtinc 1 escó i un residu de 0.4286. Si sumo els escons assignats: 4 + 4 + 1 = 9. Falta assignar un escó ja que eren 10. El

residu més alt el té el partit C, així que li assigno l’escó a ell. Si ho intento resumir en una taula quedaria així:. Carles Fernàndez

Partit Partit A Partit B Partit C

Vots per partit 600000 600000 200000

Vots tot./escons tot.

140000

escons per quocient 4.2857 4.2857 1.4286

vots per quocient 560000 560000 140000

vots per residu 40000 40000 60000

escons per residu 0 0 1

total escons 4 4 2

Page 37: CLOT, Març 2012

37

Els encantsEls encantsEls encants

Anuncis gratuïts. Per posar un anunci en aquesta secció truqueu al telèfon 938399173 o envieu un correu a la nostra adreça electrònica [email protected]

VENC YAMAHA TT250R, matrícula B-XB, pocs quilòmetres, bon estat. 550 €.

Raó:David Mòbil 690 09 15 47

ES VEN local de 360 m2 més altell de 160 m2. C/Nou, Monistrol de Calders.

Telèfon: 606 345 457

ES VENEN nous del país.

Tel. 93 839 90 70

RECOLLIM mantes, coixins de sofà o similars, on puguin dormir els gossos. Si

teniu alguna cosa, truqueu-me i us ho

passaré a recollir.

ALBA: 93 839 80 38

LLOGO pis al Carrer Sant Llogari. tres

habitacions exteriors, terrassa, llar de foc,

calefacció de plaques, llenyer

Telèfon: 609 51 14 04

VENC 5 pneumàtics 205/70R15 amb llanta metàl·lica, en perfecte estat, per a

Suzuki Samurai

- 5 pneumàtics amb llanta: 325 € - 1 pneumàtic amb llanta: 80 € Tel. 93 839 92 01 629 16 09 93 Salvador Navarrete

ES LLOGA nau industrial de 250m2 amb pont grua

Tel. 93 839 91 39 679 35 37 09

VENC Moble per TV i equip de música. De disseny i giratori, amb vidre i alumini, molt

modern. Telèfon.93 839 91 39

Diplomada en Empresarials amb llarga

experiència s'ofereix per a portar

comptabilitats i impostos d'autònoms o petites

empreses.

Telèfon: 665.98.23.93

Page 38: CLOT, Març 2012

38

SUDOKU

Ompliu les caselles buides de la següent quadrícula de 9x9 quadrats, amb xifres de l’1 al 9. No s’ha de repetir cap número en una mateixa fila –horitzontal o vertical– ni en cap subquadrícula de 3x3.

Solució:

PassatempsPassatempsPassatemps

Page 39: CLOT, Març 2012

39

Solució: El temps passa del número anterior D’esquerra a dreta i de dalt a baix: Raquel Baiges, Berta Ponsa, Isabel López, Dídac Argelaguer, Xavi Comellas, Ricard Sánchez, Daniel Niño, Jèssica Comellas, Ivet Yagües, Gabi Argelaguer

DONEM ANIMALS EN ADOPCIÓ, ESTERILITZATS, AMB XIP I VACUNATS. PREU 150€ www.faada.org Telf: 93 463 96 70 Ext 1 e-mail: [email protected]

Page 40: CLOT, Març 2012

40

El temps passaEl temps passa

En aquesta fotografia dels anys 40 podem veure un g rup de noies davant la rectoria amb el vestuari per fer la representació d e l’obra de teatre Joana d’Arc