pnl

download pnl

of 23

 • date post

  08-Nov-2014
 • Category

  Documents

 • view

  40
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of pnl

Annex 2.- PNL i educaci

1

ACTIVITATS PER A DOCENTS BASADES EN LA PNLAquestes activitats estan pensades perqu els docents treballin els continguts de la primera part del treball. Sn exercicis relacionats amb les creences, la percepci dun mateix que tenim, els objectius, la resoluci de problemes o les situacions conflictives, la manera de estimular-nos al hora de fer un nou aprenentatge, etc. Tots aquets exercicis poden realitzar-los amb petites modificacions alumnes dESO.

Rosa Lpez Rodrguez

Annex 2.- PNL i educaci

2

A AC CT TIIV VIIT TA AT T 1 1:: IIN NS ST TA AL LL LA AR RU UN NA AC CR RE EE EN N A ATREBALLEM: Les creences personals OBJECTIUS: Reflexionar entorn a com hem installat les prpies creences Reflexionar i valorar com les nostres creences han determinat la nostra vida. DESCRIPCI: Cal anar apuntant en el llistat la situaci en qu hem generat una creena, la creena i les variables ms importants que lhan construt. Posteriorment hem danalitzar com les nostres creences, tant les positives com les de caire limitador, han influt en els esdeveniments que hem viscut i en la nostra situaci actual.

UNA SITUACI IMPACTANT POT INSTALLAR UNA CREENAEn aquest exercici es tracta de reviure sis moments claus de la nostra vida, que tant poden ser positius com negatius. Sanir retrocedint en el temps aturant-nos en aquells moments que considerem determinants a la nostra vida. En cada un dells apuntarem la creena que tenem en aquell moment aix com a quines variables posvem latenci de forma preferent (persones-P, coses-C, activitats-A, informacions-I, llocs-L). s una bona ocasi per investigar alguna de les creences (potenciadores o limitadores) que han arrelat en nosaltres de forma instantnia. SITUACI 1 2 3 4 5 6 En acabar domplir la taula es reflexiona sobre els canvis que shaguessin pogut produir dhaver ats, en dues de les situacions, a daltres variables. La vida s una regal precis, miraculs i sorprenent, per no sempre som capaos dapreciar-lo completament.Rosa Lpez Rodrguez

CREENCES

P-C-A-I-L

Annex 2.- PNL i educaci

3

A AC CT TIIV VIIT TA AT T 2 2 :: C CR RE EE EN NC CE ES SU UT TIIL LS STREBALLEM: Les creences en els entorns educatius. OBJECTIUS: Reflexionar sobre quin tipus de creences ens sn tils com a docents. DESCRIPCI: Escriurem aquelles creences prpies que ens poden ser ms tils en diferents situacions que es donen en el dia a dia dels centres educatius i de la docncia. Exemple: Si un alumne no em contesta quan li estic cridant latenci i li demano que mexpliqui que s el que estava fent, s ms til per a mi tenir la creena de que no sap que dir que no la de qu mest desafiant.

LES CREENCES MS TILS EN ELS ENTORNS EDUCATIUSA partir de lacci indicada escriu algunes creences que podem tenir remarcant la que sigui ms til:

En plena classe, un/a alumne/a llena el seu estoig al terra provocant un gran estrall:

Un/a alumne/a de manera reiterada no porta els estris necessaris per treballar.

Rosa Lpez Rodrguez

Annex 2.- PNL i educaci

4

Un/a alumne/a es nega a explicar-nos el per qu dun comportament inadequat.

Rebem una carta duna famlia mostrant la seva disconformitat amb el cstig rebut per la seva filla:

En plena reuni, un professor assistent diu que les decisions sempre les prenen les mateixes persones:

Una professora em diu, a soles, que la meva coordinaci del cicle s deficient:

Rosa Lpez Rodrguez

Annex 2.- PNL i educaci

5

A AC CT TIIV VIIT TA AT T3 3 :: L LE ES SC CR RE EE EN NC CE ES SE EN NE EL LT TE EM MP PS STREBALLEM: Les creences OBJECTIUS: Observar con han canviat en el temps les prpies creences. Fomentar la flexibilitat com a valor. DESCRIPCI: Escriu en cada apartat quines eren les teves creences a cada edat, en relaci a cada tema. Analitza si han canviat amb el pas del temps, com ho han fet i per qu ho han fet. Si encara no has arribat a alguna de les edats del formulari, imagina quines podran ser les teves creences en aquells moments.

TemaImportncia de ledat Els amics

Infantesa

15 anys

25 anys

35 anys

50 anys

65 anys

La famlia

Lamor

La seguretat La religi

La professi La confiana en tu mateix/a El futur

Rosa Lpez Rodrguez

Annex 2.- PNL i educaci

6

A AC CT TIIV VIIT TA AT T4 4 :: C CR RE EE EN NC CE ES S II C CO ON ND DU UC CT TE ES STREBALLEM: Les creences i les conductes que aquestes generen. OBJECTIUS: Meditar sobre les conductes que sen deriven de les nostres creences. DESCRIPCI: Escriurem la conducta que es pot derivar de les creences que proposem i les conseqncies que delles sen deriven. Exemple: Creena: No puc motivar als meus alumnes Conducta: Com que crec que no puc, no mesforo ms en millorar les meves classes ni la manera de comunicar-me amb els alumnes. Conseqncia: Entro en una espiral de desmotivaci per la meva feina i els meus alumnes augmenten la seva desmotivaci.

CREENCES I CONDUCTES

Creena: Les famlies aparquen els seus fills a lescola i sen desentenen de tot. Conducta:

Conseqncia:

Creena: Hi ha alumnes amb els que no es pot fer res de res. Conducta: Conseqncia:

Rosa Lpez Rodrguez

Annex 2.- PNL i educaci

7

Creena: Els alumnes noms vnen a classe a jugar i a perdre el temps. Conducta:

Conseqncia:

Creena: El treball en equip del professorat s una manera de perdre el temps. Conducta:

Conseqncia:

Creena: Lacci tutorial noms serveix per omplir una hora de lhorari i per perdre lautoritat. Conducta:

Conseqncia:

Creena: El/la Cap d'Estudis pren les decisions sense tenir cap criteri. Conducta: Conseqncia:

Rosa Lpez Rodrguez

Annex 2.- PNL i educaci

8

A AC CT TIIV VIIT TA AT T 5 5 :: L LA A IIM MA AT TG GE ED DU UN NM MA AT TE EIIX XTREBALLEM: Les creences relacionades amb lautoconcepte i lautoestima. OBJECTIUS: Reconixer aspectes dun mateix. DESCRIPCI: Es contestar de manera sincera, fluida i amb brevetat a les preguntes segents. Posteriorment sanalitzar el que sha respost.

LA IMATGE DUN MATEIX Em diuen: Vaig nixer el: Les meves caracterstiques fsiques sn: El meu estat de salut s: Els llocs que freqento sn: Els llocs que evito sn: El meu estat dnim ms freqent s: El meu estat dnim ms inusual s: Lestat dnim que evito s?: El tipus de gent que freqento s? El tipus de gent que magrada s?

Rosa Lpez Rodrguez

Annex 2.- PNL i educaci

9

El tipus de gent que evito s? He realitza treballs de? Magrada treballar de? No magrada treballar de? La imatge que projecto als altres s? La imatge que magradaria projectar s? La imatge que no voldria projectar mai s? Les meves rutines quotidianes sn? La meva manera de parlar s? La meva manera de comunicar-me s? Els meus temes de conversa preferits sn: Els temes de conversa que no magraden sn? Amb els altres converso de? La meva situaci econmica s? Voldria que la meva situaci econmica fos? La manera en qu utilitzo el meu temps lliure s? La manera en qu magradaria utilitzar el meu temps lliure s? La manera en qu no voldria mai utilitzar el meu temps lliure s?

Rosa Lpez Rodrguez

Annex 2.- PNL i educaci

10

Les meves millors qualitats sn? Els pitjors defectes sn? El millor que he fet a la vida ha estat? El pitjor que he fet a la vida ha estat? El millor que mha passat ha estat? El pitjor que mha passat ha estat? El que no puc evitar s? El que sempre aconsegueixo s? El que ms magrada s? El que menys magrada s? Els altres sn? La meva famlia s? Els nois/es sn? Els meus amics sn? Els meus companys sn? El que ms magrada del meu centre s? El ms important de la vida s? La religi s? La creena ms important que tinc s?

Rosa Lpez Rodrguez

Annex 2.- PNL i educaci

11

A AC CT TIIV VIIT TA AT T 6 6:: M MA AG GR RA AD DA A--N NO OM MA AG GR RA AD DA ATREBALLEM: Les creences OBJECTIUS: Determinar creences limitadores i potenciadores que reconeixem com a prpies i saber de qu mallunyo i a qu macosto. Descobrir de que ens volem allunyar i a qu ens volem acostar personalment i professionalment. DESCRIPCI: Primerament somplir la graella de la part inferior. Al primer quadrant cal apuntar aspectes meus que tinc i que magraden; al segon, aspectes que no tinc i que magradaria tenir; en el tercer, aspectes que tinc i que no magraden i, en el quart, aspectes que no tinc ni magradaria tenir. A continuaci reformularem les dades que hi ha al quadre de sc i no magrada i intentarem convertir-les en una frase del tipus no sc i magradaria. Lltim pas consisteix en concretar qu far per aconseguir acostar-me a all que vull.

MAGRADA-NO MAGRADA PAS 1 1.- Sc i magrada - responsable 2.- No sc i magradaria ser - flexible

3.- Sc i no magrada - tossut

4.- No sc ni magradaria ser - atracador/a de bancs

Rosa Lpez Rodrguez

Annex 2.- PNL i educaci

12

PAS 2.De qu tallunyes? Sc i no magrada... Ser Tossut/da A qu tacostes? No sc i magradaria... Ser ms flexible

PAS 3.A qu tacostes? No sc i magradaria... Ser ms flexible Acceptar les opinions dels altres sense imposar les meves ni enfadar-me. Qu far?

Rosa Lpez Rodrguez

Annex 2.- PNL i educaci

13

A AC CT TIIV VIIT TA AT T 7 7:: D DIIS ST TO OR RS SIIO ON NE EM MTREBALLEM: Els filtres. Les creences OBJECTIUS: Reflexionar sobre els filtres i les creences que generen dins dels entorns educatius DESCRIPCI: Escriu exemples relacionats amb lentorn educatiu dels filtres que poden determinar les nostres creencies i com a consequencia les nostres conductes.

Exemple: En una sortida de colnies amb els alumnes puc pensar: La inferncia arbitrria, s a dir, treure conclusions sense dades. Segur que plour cada dia.

La distorsi, s a dir, m